2022. január 11., kedd

ITT A FIGYELMEZTETÉS: GYEREKEK IS INTENZÍVRE KERÜLHETNEK AZ OMIKRON MIATT, AKI NEM OLTAT, AZ OROSZ RULETTEZIK

PORTFOLIO
Szerző: NAGY KÁROLY
2022.01.11.


Azok számára, akik nem oltottak, az omikron durva menet lehet. Ebbe beletartozhatnak a kisgyermekek is, ezért kell megvédenünk őket, amennyire csak tudjuk – állítják a gyermek háziorvosok. Dr. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Országos Érdekképviseleti és Szakmai Egyesületének elnöke szerint az omikron miatt a gyerekek is kórházba kerülhetnek, ha nincsenek beoltva. A nem oltható, 5 év alattiak számára meg kell teremteni a "fészekimmunitást", hogy megvédjük őket. Úgy vélte, a szülők felelőssége, hogy az oltható korú gyermeküket védetté tegyék az oroszrulettként működő, kiszámíthatatlan következményekkel járó fertőzés ellen. Szerinte ha el akarjuk kerülni a korlátozásokat, akkor valamennyi, jelenleg rendelkezésünkre álló védekezési módot alkalmaznunk kell.


Magyarországon december 15. óta van lehetőség az 5-11 éves korosztály védőoltására. A napokban kapják meg az elsőként oltott gyermekek a védőoltási sorozat második dózisát. Így ők január vége felé számítanak majd teljesen védettnek, de a súlyos szövődmények ellen már most is védettnek tekinthetők...

"A gyermekek fokozott érintettsége már a delta hullám esetén is nyilvánvaló volt, azonban nagyon közeleg az omikron berobbanása"

- mondta Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Országos Érdekképviseleti és Szakmai Egyesületének elnöke a Portfolio megkeresésére. „Minél hamarabb, minél szélesebb körben, a házi gyermekorvosoknál és az oltópontokon is biztosítani kell a gyermekek védőoltását, mert az omikron hullám alatt a várható nagyszámú megbetegedések miatt egyre több gyerek lesz beteg, kerül majd kórházba, akár intenzív osztályra is. Akkor már sokkal nehezebb lesz az oltási programot kivitelezni” – mondta a szakember, kiemelve:

AMERIKAI TAPASZTALAT, HOGY MINDEN KORÁBBI REKORDOT MEGDÖNT AZ OMIKRON MIATT KÓRHÁZBA KERÜLŐ GYERMEKEK SZÁMA.

Havasi Katalin megemlítette azt is, hogy a gyermekek oltásával kapcsolatban vegyesek a tapasztalataik. A decemberben kapott oltóanyagokat mind felhasználták, de az oltási hajlandóságban rendkívül nagy földrajzi és kulturális különbségek észlelhetők...

SZOLIDÁRISABB JOGRENDSZERT KÍVÁNUNK MINDENKINEK!

MÉRCE
Szerző: UTCAJOGÁSZ
2022.01.11.


Az Utcajogász 2010-ben jött létre A Város Mindenkié (AVM) csoport alcsoportjaként. Akkortájt még csak két önkéntes jogász ült a Blaha Lujza téri kemping-asztalunknál, 2021-ben már 15 jogász és joghallgató váltja egymást heti bontásban. Amíg az AVM célja a hajléktalanságban érintettek részvételén alapuló érdekvédelem, addig az Utcajogász kezdettől fogva jogász, azaz középosztálybeli szakemberek által önkéntesen nyújtott jogsegély-szolgáltatás volt.


Nemcsak a tagok, tevékenységeink száma is folyamatosan bővült az elmúlt 11 évben. 2016-ban önálló egyesületté alakultunk. A személyes ügyfélfogadás mellett elindult a heti kétszeri telefonos és a folyamatos e-mailes ügyfélfogadás, az egyéni esetkezelésen túl pedig belevágtunk stratégiai célokat követő szakmai projektekbe.

Az utánpótlást az évi egyszeri Utcajogász-felvételi biztosítja, amit az új önkéntesek körülbelül fél éves felkészülési időszaka követ.

Miben más az Utcajogász?

Az Utcajogász alapjaiban különbözik a Magyarországon működő más jogvédő szervezetektől, ami megnyilvánul a szervezet működésében és szakmai profiljában is.

Szervezeti függetlenség

Az Utcajogász működése a tagok egyenlő, demokratikus döntéshozatalán, szakmai munkája pedig döntően önkéntességen alapul. A szervezetben így nagyon különböző hátterű emberek dolgoznak együtt. Van, aki ügyvédi munkája mellett önkénteskedik, van olyan, aki gyes-ről segít be, és van olyan is, aki egyetemi záróvizsgái előtt áll. Az, hogy a jogsegély-szolgáltatás különböző hátterű önkéntesek munkáján nyugszik, nagyrészt garanciát jelent a kormány civilellenes lépései vagy a donoroknak való kiszolgáltatottsággal szemben.

Küldetésünk: a szegénységben élő emberek jogérvényesítésének elősegítése

Az Utcajogász abban is különbözik más jogvédő szervezetektől, hogy témái a 89-es rendszerváltást követően aligha voltak népszerűek. A jogállami és piacgazdasági átmenet a polgári és politikai jogok biztosításán túl a jóléti állam leépülését, a lakhatás és a megélhetés elvesztésének megnövekedett kockázatait hozta magával. Amíg a harmadik magyar köztársaságban elinduló jogvédő szervezetek elsősorban az előbbi jogok erősítésére és védelmére törekedtek,

a gazdasági elosztással összefüggő igazságtalanságok – részben a szakszervezeti mozgalom fokozatos gyengülése és a 90-es években még aktív lakhatási jogvédelem megszűnése miatt – jogvédelmi szempontból válasz nélkül maradtak. A rendszerváltás utáni magyar jogvédelem ezen hiányosságát kívánja pótolni az Utcajogász azzal, hogy évről-évre egyre több ember szociális és lakhatási ügyében lép fel tanácsadással vagy akár bíróság előtti képviselettel.

A járványhelyzet miatt az elmúlt két évben több hónapon keresztül szünetelt az Utcajogász személyes jogsegély-szolgáltatása, ezért a megnőtt ügyszám kezelésére megerősítettük az email-es és telefonos jogsegélyünket is. Bár az idén a tervezetthez képest később, csak júniusban tudtunk a térre biztonságosan visszatérni, e-mailben, telefonon és személyesen több mint 1200 esetben adtunk ingyenes tanácsot vagy jártunk el a hozzánk fordulók ügyében.

Ügyeinkben közös, hogy sem a Fidesz-KDNP kormányra kerülése és a jogállam eróziója előtt, sem azt követően nem volt hálás feladat szociális és lakhatási ügyekben jogi úton fellépni. Ügyfeleink esetében ugyanis még jogállami körülmények között is nehéz jogi győzelmeket aratni.

Jogi problémáik forrása a kiszolgáltatott, gyenge anyagi helyzetük, amit a rendszerváltás utáni magyar jogrendszer – sem a közjog, sem a magánjog területén – nem volt képes, de nem is próbált rétegzetten megközelíteni. Ezért is fontos, hogy az Utcajogász nem csak egyéni ügyekben segít, hanem azokra építve rendszerszintű változásokat is próbál elérni a lakhatás és a szociális jogok védelme terén...

EMLÉKEZÉS A KORONAVÍRUS 40.000 HAZAI ÁLDOZATÁRA

NEMZETI1TV
Szerzők: Egységben Magyarországért képviselői
2022.01.11.A koronavírus áldozataira emlékeztek az Egységben Magyarországért képviselői. Az ellenzéki pártok a budavári Szentháromság téren azt követelték a kormánytól, hogy ne nyerészkedjen a járványon.

SZELÉNYI ZOLTÁN: A KORMÁNY EGY ROMOKBAN HEVERŐ EGÉSZSÉGÜGYET HAGY MAGA MÖGÖTT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.01.11.


Az Egységben Magyarországért kedden megemlékezett arról, hogy már 40 ezer fölé emelkedett a járvány áldozatainak száma Magyarországon. A DK, a Jobbik. az LMP, az MMM, a Momentum, az MSZP és Párbeszéd képviselői néma főhajtással rótták le előttük tiszteletüket. Az Egységben Magyarországért egy kommünikét is kiadott az ügyben. Szelényi Zoltánt, az orosházi Dr. László Elek Kórház traumatológus főorvosát, orvos-közgazdászt, az MSZP egészségügyi tanácsadóját arra kértük, az orvos szemével kommentálja a kommünikét...

VÉGIGJÁRTUK A VÖLNER-CSALÁD ÉS SCHADLÉK INGATLANJAIT | OLIGARCHIA

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.01.11.Cégeken és ingatlanokon keresztül milliárdos vagyont halmoztak fel az elmúlt év egyik legjelentősebb korrupciós botrányának főszereplői, illetve családtagjaik. Völner Pál esetében a fia gazdagodott - ma már egy értékes cégen keresztül részben az övé például egy kikötő is, Schadlnál pedig a végrehajtásból érkező milliárdos bevételek és egy jelentős ingatlanvagyon gyarapította a kasszát. Az eddig ismert erzsébetvárosi és V. kerületi ingatlanok mellett Schadl Györgyéknél találtunk két irodaházat is, mindkettőt végrehajtók használják. Hogy miért épp Schadltól bérlik, arról viszont senki nem akart beszélni. Völner Pál fiának is vannak ingatlanjai, az egyikben működik az esztergomi Régió TV, de a szomszédban nyitott irodát a helyi Fidesz is. Elvileg Völner Pált is itt lehet elérni - de Völnernek nyoma sincs, sem itt, sem máshol. Nyergesújfalun emellett Völner kapcsán egy villát is emlegettek, de kiderült, hogy az nem az övé - hanem fia üzleti partneréé, aki épp nemrégiben nyert meg egy 220 milliárd forintos közbeszerzést.

"MELYIK ISKOLÁNÁL NÉZTÜK MEG A GYEREKALKALMASSÁGOT?" - ERCSE KRISZTA A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ
Riporter: DÉSI JÁNOS
2022.01.11.A 2022. január 11-i Reggeli személyben Dési János vendége Ercse Kriszta oktatáskutató volt. A beszélgetés apropója, a középiskolai felvételi - különösen pandémia idején, de sok más oktatási témát is érintettünk.

EGYSÉGBEN MAGYARORSZÁGÉRT: EMLÉKEZZÜNK 40 EZER HALOTTUNKRA - AZ ELKENT JÁRVÁNYKEZELÉS ÁRA

FACEBOOK/MARKIZAYPETER
Szerző: EGYSÉGBEN MAGYARORSZÁGÉRT
2022.01.11.


Már 40 ezer ember hunyt el koronavírus következtében Magyarországon. Ez a szám is azt bizonyítja, hogy az Orbán-kormány járványkezelése kudarcot vallott. Most, hogy az ötödik hullám elején járunk, tartanunk kell attól: az eddigieknél is nagyobb számban veszíthetjük el honfitársainkat. Felszólítjuk a kormányt, hogy ne nyerészkedjen a járványon, hanem tegye ingyenessé a lakosság számára a teszteket és folytasson valódi járványkezelést!

Magyarország ismét élen jár a koronavírus-fertőzöttek és -halottak számában, amiért Orbán Viktor és kormánya felel. Továbbra sincs érdemi járványkezelés, felvilágosítás, elegendő számú tesztelés, ahogyan a lakosság sem kap őszinte, tényalapú, transzparens tájékoztatást. Tarthatatlan, hogy ilyen súlyos helyzetben a kormány érdemben nem lép semmit, pedig vasárnap maga az egészségügyért felelős miniszter jelentette be: minden eddiginél többen halhatnak meg a járvány ötödik hullámában.

Az Egységben Magyarországért felszólítja minden idők legérzéketlenebb, legkapzsibb kormányát, hogy hagyjon fel a saját koronavírus-bizniszeivel, és – ha már eddig nem tette meg – foglalkozzon érdemben a kiszolgáltatott magyar emberekkel. Követeljük, hogy az Orbán-kormány indítson minden eddiginél átfogóbb oltási kampányt, döntsön a negyedik oltás beadásának lehetőségéről, bővítse a tesztelési kapacitásokat és biztosítson elegendő, megbecsült szakembert az általa lepusztított egészségügyben. Abban az ágazatban, ahonnan a Fidesz – a Mátyás király csontjait kereső illetékes miniszterével az élen – csak az elmúlt évben legalább 5000 dolgozót üldözött el, miközben kizsigereli a hősiesen helytálló, éhbérért is áldozatos munkát végző szakdolgozókat.

Az Egységben Magyarországért részvétét fejezi ki 40 ezer elhunyt honfitársunk családjának. 

A tavaszi kormányváltás után olyan egészségügyet építünk, amely minden magyar állampolgárnak elérhető és színvonalas ellátást nyújt, és amely méltó feltételeket kínál a dolgozóinak!

Egységben Magyarországért:
DK
Jobbik
LMP
MMM
Momentum
MSZP
Párbeszéd

KITILTOTTAK EGY KULTURÁLIS KÖZPONTBÓL

YOUTUBE
Szerző: POTTYONDY EDINA
2022.01.11.Kitiltottak egy kulturális központból...

A KORMÁNY OLYASMIRE HASZNÁLJA AZ OLTÁSI REGISZTRÁCIÓKOR MEGADOTT EMAILCÍMEKET, AMIRŐL MEGÍGÉRTE, HOGY NEM FOGJA

TELEX
Szerző: BOLCSÓ DÁNIEL
2022.01.11.


Bár a koronavírus-járvány az omikronnak köszönhetően még 2022 januárjában is javában tart Magyarországon, egy helyről már biztosan sikerült kiszorítani: a tájékoztató emailekből, amelyeket azoknak küld ki a kormány, akik a vakcinaregisztrációs oldalon adták meg az emailcímüket, kifejezetten azért, hogy járványügyben kapjanak információt.

Már a Vakcinainfó nevű oldal indulásakor, 2020 decemberében is felmerültek adatkezelési aggályok amiatt, hogy a regisztráció során opcionálisan adható adatkezelési felhatalmazás túl tág kereteket ad a kormánynak az emailcímek felhasználására.

Akkor a Kormányzati Tájékoztatási Központ a Telexnek határozottan azt válaszolta, hogy csak az oltásokkal kapcsolatos információk terjesztésére használja majd a felhatalmazást. De a legutóbb kiküldött emailből már látszik, hogy ez nem igaz...


SZÁZMILLIÁRDOKAT VETTEK EL A MAGYAROKTÓL

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2022.01.11.


„A pénzügyi maffia áldozatai vagyunk”. Lényegében ezt fogalmazta meg a napokban videós sajtótájékoztatóján Vajda Zoltán, makro-közgazdász, aki a budapesti 13. számú választó kerületben közös jelöltként elnyerte valamennyi ellenzéki párt támogatását. Az IBS oktatója, több sikeres országos megmozdulás kezdeményezője, jelentős tüntetések főszervezője és szónoka volt, s a nevéhez köthető a kerületből indított nagytakarítási mozgalom, amely a gyűlöletkeltő propagandát távolította el az utcákról.


„Meg kell állítani a forint szándékos gyengítését és vissza kell adni az emberek pénzét”. Ezzel, ha jól értettem, azt akarta mondani, hogy a megoldást az euró bevezetésében látná?

– Aki felelősen gondolkodik az ország jövőjéről, már a 2004-es uniós csatlakozási szerződés aláírásának percétől ezt gondolja. Akkor az összes új taggal együtt azt vállaltuk, a lehető legrövidebb időn belül megteszünk mindent, hogy megfeleljünk az ehhez szükséges elvárásoknak. Tudjuk, nagyon nehéz fiskális és monetáris követelményeknek kell megfelelni, de a teljesítésük egyáltalán nem ördögtől való. Ezt a szlovák és a szlovén kormány már megtette, hamarosan a horvát és a bolgár gazdaság is belép a pénzügyi unióba. Az a szomorú, hogy akkoriban talán mi álltunk a legközelebb ahhoz, hogy beléphessünk az euró-zóna előszobájába, de aztán…

„NE FIGYELJENEK ARRA, AMIT A MEGVÁLASZTÁSOMÉRT MONDOK” – AMIKOR A FIDESZ MAJDNEM LECSERÉLTE ORBÁNT

SZABAD EURÓPA
Szerző: SZALAI BÁLINT
2022.01.10.


Páratlanul érdekes idézeteket, tanulságokat kínál a hazai politikai élet főszereplőiről a 2011-ben kiszivárgott, több száz oldalnyi amerikai nagykövetségi jelentés. Az USA nagykövetével mindenki szóba állt, de Orbán Viktorral különösen sokat beszélt. Ezekből a jelentésekből néztük meg először a 2006 utáni időszakot, amikor a Fidesz majdnem lecserélte Orbánt, Budapesten szinte folyamatosan tüntettek, a régóta várt átfogó reformok pedig csak nem jöttek
.

„Ne figyeljenek arra, amit a megválasztásomért mondok” – nyugtatgatta Orbán Viktor az európai uniós országok magyarországi nagyköveteit a 2006-os kampányban a Wikileaks 2011-ben kiszivárgott dokumentumai alapján. Az állítást egyébként Orbán akkor nem is cáfolta, de szerinte nem úgy kell érteni, hogy hazudott a kampányban.

Ez azonban csak a legismertebb állítás Orbántól a több száz oldalnyi nagykövetségi jelentés alapján, amelyet az Orbán Viktorral, más fideszes és egyéb magyar vezetőkkel történt bizalmas beszélgetések után jelentett döntően April H. Foley akkori nagykövet...

RÖGHÖZ KÖTHET A MORATÓRIUM - SOKAKNAK LEHET NEHEZÍTETT A BANKVÁLTÁS

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.01.11.


Sorra érkeznek azok a banki levelek, amelyekből kiderül, valójában mennyibe kerül a pénzintézeti szolgáltatás. A bankok tapasztalatai szerint ezekre a költségekre nem sokan figyelnek, de a moratóriumosok nagy valószínűséggel hiába is tennék. Számukra ugyanis a bankváltás extra nehézségekkel járhat.


Ennek a hónapnak a végéig mintegy hatmillió ügyfél kapja meg levélben vagy elektronikusan bankjától azt a levelet, amely tavalyi bankköltségeit tartalmazza. Ez a tájékoztatás az egész bankszektorban egységes, így – elvileg - könnyebben össze lehet hasonlítani a költségeket. Az Azénpénzem.hu által korábban megkérdezett bankok nem érzékelték, hogy a tájékoztatás tudatosabbá tenne bárkit is. Ebben az idén sem igazán lehet változásra számítani. A folyamatba ráadásul bevallatlanul is alaposan bepancsol a moratórium és a kamatstop is.

A teljes lakossági hitelállományon belül a 2021. júniusi 33 százalékáról mostanra 5 százalékra csökkent a moratóriumban maradó állomány. Továbbra is minden olyan hitelt moratóriumosnak nevezhetünk azonban, amely az állami szabályozás miatt különleges elbírálás alá esik (előírás volt, hogy a kieső időszak miatt nem nőhet a törlesztő). Ehhez a „csomaghoz” potenciálisan hozzávehető az a 470 ezer szerződés, amelynek havi terhét februártól a kamatstop érinti...

TARTSUNK MÁR NYUGATRA!

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2022.01.07.


Márki-Zay nem olyan politikus, amilyet az ellenzék megszokott, de ne feledjük, megnyerte az előválasztást, és az előválasztás alapmegállapodása szerint az abban részt vevő pártok beállnak a győztes mögé.

Ha jól értem, sokak szerint ezt kellene most felrúgni – és ezzel persze kidobni öt sikeres hónapot, vele együtt az ellenzék utóbbi másfél évtizedes gyászos történetének egyetlen innovatív akcióját. Márki-Zay kiszorítása ezt jelentené. Meg föladni ízlést és az adott szóhoz való ragaszkodást, amit mi, ellenzékiek mindig oly nagyon büszkén emlegetünk.

Márki-Zay néhány éve meglepetésre kormányzati túlerővel szemben nyert ellenzékből, majd még nagyobb meglepetésre még nagyobb kormányerővel szemben győzött a legutóbbi önkormányzati választáson. Két ilyen győzelemmel érkezett az előválasztáshoz, ahol megint nyert. Ilyenformán az ellenzék nyerő típusának egyik ritka példánya, ezt akarja most ledobni magáról a nyerni vágyó finnyás ellenzék. A győzelem persze egyáltalán nem biztos vele sem, de tény, Márki-Zay politikusi pályájának legújabb időszaka a politikusi Midasz-idő, amikor bármihez nyúl, abból arany lesz...


SZINTE AZ ÖSSZES TUDÓS FELÁLLT, MIUTÁN A KÁSLER-FÉLE INTÉZET „EINSTANDOLTA” AZ ÉV TÖRTÉNELMI KIÁLLÍTÁSÁT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2022.01.11.


Decemberben Kásler Miklós miniszter indoklás nélkül, azonnali hatállyal felmentette az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára időzített, a tervek szerint márciusban nyíló nagyszabású nemzetközi kiállítás kurátorait, és a teljes szakmai irányítást a Magyarságkutató Intézet kezébe helyezte – értesült a Válasz Online. A váratlan lépés láttán karácsony és újév között mintegy tizenkét történész, régész és levéltáros szakította meg az együttműködést az 506 millió forintból megvalósuló, egy-egy látványosságot többek között a szentpétervári Ermitázsból és a Vatikánból kölcsönző tárlattal. A lapunknak nyilatkozó érintettek azt mondják: a politikai nyomásgyakorlás elfogadhatatlan, A pozsonyi csata című botrányfilmmel hírnevet szerzett új kurátor kezében pedig szakmailag tönkremehet a projekt.


Karácsony előtt két nappal váratlan emailt kaptak a Királyok és szentek – Az Árpádok kora című nagyszabású nemzetközi kiállításhoz tartozó tanulmányokon dolgozó régészek és történészek. A tájékoztatásban az állt, hogy a fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériuma indoklás nélkül visszavonta a megbízást a 90 százalékban kész, három hónapon belül megnyitó tárlat kurátoraitól, és a szakmai irányítást, valamint az összes addig elkészült anyagot (kiállítási forgatókönyv, tárgylista stb.) a Magyarságkutató Intézet kezébe adta. Másnap, december 23-án már maga az új kurátor, Makoldi Miklós, a Magyarságkutató Intézet Régészeti Kutatóközpontjának igazgatója jelentkezett a tudós kollégáknál újabb e-mailben, jelezve, hogy átvette a kiállítási katalógus szerkesztését, mely „az új fenntartói iránymutatások figyelembevételével” folytatódik. Részleteket nem közölt. Január elejére kiderült: Makoldiék szerkezeti és tartalmi változtatásokat is terveznek a katalógusban, bizonyos témák teljes elhagyásával.

A példátlan eljárás belső fórumokon azonnal felháborodást szült. A projektben szereplő tudósok nagy része már karácsony előtt vagy a két ünnep között jelezte az új kurátornak: ilyen feltételek mellett nem adja a nevét a kiállításhoz, a katalógushoz elkészült tanulmányának megjelenését letiltja.

Tudomásunk szerint az új tartalomjegyzékben már – témájának kihúzása vagy önkéntes visszamondás miatt – nem fog szerepelni Biczó Piroska, Feld István, Haramza Márk, Langó Péter, Szőke Béla Miklós, Végh András és Wolf Mária régész, Földváry Miklós vallástörténész, Madas Edit irodalomtörténész, Rácz György és Spekner Enikő levéltáros, Szovák Kornél történész-filológus, Thoroczkay Gábor és Szende Katalin történész és Szakács Béla Zsolt művészettörténész. Vagyis a szerzők döntő többsége...

HÓDMEZŐVÁSÁRHELYEN KÉT OLYAN POLITIKUS CSAP ÖSSZE, AKI MINISZTERELNÖK AKAR LENNI, MÁRKI-ZAY MÁR MOST, LÁZÁR TÁN CSAK AZ ÉVTIZED VÉGÉN

24.HU
Szerző: NAGY JÓZSEF
2022.01.11.


A Hódmezővásárhelyet és környékét magába foglaló Csongrád-Csanád megyei 4. választókörzetben (korábban: Csongrád megye 6.) a rendszerváltás óta kizárólag jobboldali jelölt nyert országgyűlési mandátumot: 1990-ben a kisgazda Szabó Lajos, aztán kétszer a legendás Rapcsák András, majd zsinórban ötször Lázár János. Most áprilisban ismét Lázár méreti meg magát, ellenfele pedig Vásárhely polgármestere, a hatpárti ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter lesz.


A kormányoldal a nagyágyúit az országos kampányban használja majd, egyéniben nem veti be őket, így a húzónevek a százhat választókerület bármelyikében segíthetik a pártot, miközben nincsenek kitéve az esetleges személyes fiaskónak. Orbán Viktor, Kövér László vagy éppen Semjén Zsolt 1994 óta nem vállalkozik egyéni indulásra, de Gulyás Gergelytől Varga Mihályon át Kocsis Mátéig sorolhatjuk azokat, akik négy éve még egyéni mandátumot szereztek, most viszont megkíméli őket a választókerületi küzdelemtől a pártközpont.

A kivétel: Lázár János.

Aki kvalitásait, teljesítményét és ambícióit illetően is a Fidesz élvonalába tartozik, ám hiába volt éveken át kancelláriaminiszterként Orbán de facto helyettese, a 2018-as háttérbe szorulása óta politikai remeteként várja karrierje jobbra fordulását.

A visszatéréshez pedig nehéz beugró feladat vár rá: egyéni képviselőjelöltként a Hódmezővásárhely központú Csongrád-Csanád megyei 4. választókerületben le kéne győznie a város polgármesterét, az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, Márki-Zay Péter
t.

Lázár 2006 óta ötször nyert a – 2014-ben a választókerületek számának csökkentése miatt megnövelt méretű – körzetben, de a város, ahol 2002 és 2012 között polgármesterként szolgált, 2018 eleje óta az ellenzék kezén van.

Vegyük sorra a variációkat...

INGYENES LAKÁSFELÚJÍTÁS AZ ELLENZÉKTŐL

NÉPSZAVA
Szerző: MARNITZ ISTVÁN
2022.01.11.


A szegények kiemelt támogatását célozza az Egységben Magyarországért múlt héten ismertetett közműprogramja. A párbeszédes Jávor Benedek nevéhez fűződő tanulmány néhány ponton eltér miniszterelnök-jelöltjük elképzeléseitől.

Igazságos zöld átállás címmel társadalmilag is fenntartható környezetvédelmi programot dolgozott ki a Szociális Demokráciáért Intézet, a Megújuló Magyarországért Alapítvány és a Európai Progresszív Tanulmányok Alapítvány segítségével Jávor Benedek párbeszédes képviselő. Az Egységben Magyarországért, vagyis az egyesült ellenzék pártjai, legalábbis a múlt hét végi online konferencia valamennyi párt szakpolitikusát felvonultató kerekasztal-beszélgetése tanúsága szerint, a nevét adja az elképzelésekhez. Ugyanakkor, bár a rendezvényen közös miniszterelnök-jelöltjüket, Márki-Zay Pétert tanácsadója, Szél Bernadett képviselte, a hódmezővásárhelyi polgármester álláspontja több ponton is eltér az ismertetett programétól, hovatovább Szél Bernadett ismert véleményétől is. 

Az elkerülhetetlen zöld átállás során meg kell tartani a társadalom életminőségét - foglalta össze a tanulmány fő üzenetét Büttl Ferenc, a Megújuló Magyarországért Alapítvány elnöke, amit az összes többi felszólaló is osztott. Emellett az is általános véleményként fogalmazódott meg, hogy a Fidesz-KDNP-kabinet csak annyiban ismerte fel a kérdés jelentőségét, amennyiben komoly erőforrásokat fordít önmaga "zöldre festésére", vagyis környezetvédelmi látszatintézkedésekre. Ugyanakkor az ellenzéki politikusok nem csak az érdemi lépéseket hiányolták, de a kormányt kifejezetten pazarló, sőt olykor a szennyezést támogató döntések miatt is bírálták, ezért sorskérdésnek nevezve az idei kormányváltás szükségességét...

LETAROLTÁK A VEVŐK A VITAMINOS POLCOKAT, REKORDNYERESÉGHEZ JUTTATVA A GYÁRTÓKAT

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2022.01.11.


A koronavírus-járvány kezdete óta sokan abban bíznak, hogy az immunrendszerük erősítésével jobban fel tudnak készülni, nagyobb védettséget tudnak szerezni. Ez gyakori nézet az oltásellenes körökben, de a vakcinát választók közül is gondolhatják úgy sokan, hogy jobb a szokásosnál több vitamint szedni.


A Harvard Egyetem blogján közérthetően összegyűjtötte a Covid és a vitaminok kapcsán a tényeket: nincsen arra vonatkozó bizonyíték, hogy a C- vagy D-vitamin, illetve a cink szedése segítené a vírus elleni védekezést és/vagy a felépülést. A túlzott vitaminfogyasztásnak ráadásul lehetnek mellékhatásai is, így nem érdemes a napi ajánlott mennyiségnél vagy orvos által ajánlottnál többet szedni. (Vannak olyan táplálkozási, emésztési vagy más egészségügyi problémával küzdők, akiknek az orvosok nagyobb mennyiségű vitamin szedését is javasolhatják.)

A fogyasztók elképesztően sok vitaminos reklámmal találkozhatnak, hiszen évek óta a gyógyhatású készítmények gyártói költik a legtöbbet reklámra Magyarországon, az összes hirdetési költés közel negyedét ez teszi ki. De a bőség zavara nem csak látszólagos:

Összesen 22 ezer táplálékkiegészítő van forgalomban Magyarországon, amelyek közül 9170 darab vitamintartalmú.

Négyszáznál is több vállalat árul ilyen termékeket, száznál is többfélét pedig 21 vállalkozás...

DÉLI KÖRVASÚT: AUTÓPÁLYA A BELVÁROSBAN

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2022.01.11.


A Déli Körvasútnak elkeresztelt vasúti projekt visszásságairól, az újbudai lakosok tiltakozásáról, s az ellenvéleményeket semmibe vevő kivitelezői magatartásról több alkalommal is beszámolt a Hírklikk. A Vitézy Dávid vezényletével megvalósítandó beruházás gyakorlatilag Európa teherforgalmának egy részét vezetné át a főváros XI. kerületének sűrűn lakott területén, lakások és más ingatlanok közelében futnának a vagonok, veszélyeztetve a környék élővilágát, az ott lakók nyugalmát.


Az a döntés született, hogy az újbudai részen észak felé épül az új vágány. Plusz ott lesz a felvonulási terület is, ami miatt a helyben lakók úgy gondolják, el fogják pusztítani a parkjukat, ennek pedig érthetően nem örülnek... A lakosság nem igazán ad hitelt a nyugtató szavaknak, és lehet is benne valami, mert ha jól értesültünk, a tervezés során kiderült, az előírásoknak megfelelő zajvédelem gyakorlatilag nem oldható meg, alagútba kellene ehhez tenni a pályát, de legalább hat méter magas zajvédő fal kellene. Ezt városképi okokból sem a kerület, sem a főváros nem támogatta. A lakók tehát idegesek, a környék a harciasságáról ismert, és amikor meglátták, hogy elkezdik megjelölni a fákat a parkban, egyből arra gondoltak, amire logikusan gondolni is lehet egy ilyen helyzetben.” Ezt még 2019 október 6-án írták a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) Facebook oldalán.

A Hírklikk a többi között itt, itt és itt írt a Déli Körvasút kapcsán a környéken élők kálváriájáról. A közelben lakók gyakorlatilag 2020 januárjában, egy közmeghallgatásnak kinevezett, valójában szánalmas szomorújátékká fajult összejövetelen hallhattak először hivatalosan a grandiózus tervekről. Pontosabban, a terveknek azon részéről, amelyet a Déli Körvasút kitervelői és kivitelezői az orrukra kívántak kötni. Egy igen mutatós, vetítéssel súlyosbított előadáson azt hallhatta a megjelent igen nagyszámú helyi közönség, hogy elővárosi vasutat építenek, mert ez korszerű és csökkenti a városrészen átmenő hatalmas közúti forgalmat. Látványos parkot, több zöld területet ígértek az itt élőknek, csupán azt felejtették el közölni velük, hogy az építkezés mintegy ezer fa kivágásával járna, hat évig tartana, valamint a legényegesebbet sem verték nagydobra, ami azért a tájékoztatón végül csak kiderült: hogy valójában a Budapest-Belgrád vasútvonal meghosszabbításaként a Magyarországon átmenő európai teherforgalom javát kívánják a lakott területek közvetlen közelében átvezetni...

V4=V(2+2) - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.01.11.


Csehország és Szlovákia a liberális demokráciák útját járja, Magyarország és Lengyelország viszont ellentétes irányba tart. Vannak még közös területek, de a románcnak vége. – Kárpáti János lapszemléje.

A berlini taz – vagyis Tageszeitung - az Ukrajna ügyében Genfben folytatott amerikai-orosz diplomáciai egyeztetések kapcsán azt írja, hogy Washington és Moszkva már régen elbúcsúzhatott az úgynevezett stratégiai partnerség illúziójától, és kölcsönösen stratégiai ellenfélként tekint a másikra. Az oroszok által Ukrajna ellen felvonultatott katonák száma akár a százezret is elérheti. Moszkva olyan biztonsági garanciákat követel a NATO-tól, amelyek ellentmondanak az atlanti szövetség öndefiníciójának. A NATO-nak ki kellene mondania, hogy Ukrajnát nem fogja felvenni tagjai közé, márpedig eddig az államok szabadon dönthettek arról, hogy kívánnak-e csatlakozni a szövetséghez. Oroszország abban reménykedik, hogy ismét megteremtheti azt a biztonsági övezetet, amelyen belül a vele határos országok csak korlátozott szuverenitással rendelkeznek. Ezzel Moszkva csaknem 80 évvel a jaltai konferencia után újra olyan átfogó befolyási övezetre jelent be igényt, amely ütköző zónaként szolgál Nyugat-Európa felé.

A taz felidézi, a Szovjetunió 1991-es összeomlása és Németország újra egyesítése után sem került le a napirendről Moszkva ilyen értelmű hatalmi igénye, ám Borisz Jelcin elnök alatt az orosz vezetés végül is elfogadta a feloszlott Varsói Szerződés először csak három volt tagállamának, Magyarországnak, Lengyelországnak és az egykori Csehszlovákia egyik utódállamának, Csehországnak a NATO-csatlakozását, ami 1999-ben történt meg. Moszkva ehhez azzal az előfeltétellel járult hozzá, hogy 1996-ban új alapokra helyezték a NATO-orosz viszonyt, az atlanti szövetség és Oroszország között megkötött alapokmánnyal. A kompromisszum értelmében a NATO-bővítés fejében korlátozták az új tagállamok területén a csapatok, illetve nukleáris csapásmérő eszközök jelenlétét. A 2008 áprilisi bukaresti NATO-csúcson aztán George W. Bush amerikai elnök Ukrajna és Grúzia felvételét szorgalmazta, amit Berlin és Párizs ellenzett, mégpedig annak nyomán, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök 2007-ben a müncheni biztonságpolitikai fórumon felháborodott hangú beszédben követelte, hogy „egy lépést se tovább”. Végül Bukarestben csatlakozási dátum kitűzése nélkül, pusztán általánosságban helyezték kilátásba Kijevnek és Tbiliszinek a NATO-taggá válást. A Nyugat és Oroszország közötti stratégiai partnerség illúziójának aztán a 2010-es években vége szakadt. A mostani tárgyalások kapcsán a berlini lap - miután emlékeztet a Grúziába történt 2008-as orosz katonai behatolásra, valamint a Krím 2014-es orosz annektálására - arra az álláspontra helyezkedik, hogy a Nyugat nem mondhat le a katonai elrettentés eszközéről, és hogy jelenleg Ukrajna védelmi képességeinek a megerősítése is az elrettentés eszköztárába tartozik.

Más téma.

Politico című amerikai hírlap és portál Brüsszelben szerkesztett európai kiadása, amely rendszeresen foglalkozik a keleti EU-tagállamokkal kapcsolatos kérdésekkel, a minap arról közölt cikket, hogy a visegrádi csoport együttműködése V4-ből egyre inkább V 2+2 formátummá alakul át, abban az értelemben, hogy Csehország és Szlovákia a liberális demokráciák útját járja, Magyarország és Lengyelország viszont ellentétes irányba tart. A megosztottságot a Politico szerint érzékletesen tükrözte Mikuláš Beknek, az európai uniós ügyekben illetékes cseh miniszternek a nyilatkozata, amely a Hospodářské Noviny című prágai lapban jelent meg. Bek azt mondta, hogy Magyarország és Lengyelország ma súlyos vitában áll az EU többi részével, "a Cseh Köztársaság és Szlovákia azonban nem ebből a kottából játszik”. A Politico megjegyzi: Csehország a nemrég tartott parlamenti választások nyomán tért vissza az európai főáramlathoz. Mindez azonban - folytatódik az amerikai portál értékelése - nem jelenti azt, hogy a négyek ejtik Visegrádot, annak 1991-ben megteremtett együttműködési kereteit.

Továbbra is vannak közös ügyeik, így például az EU mobilitási csomagjának a teherfuvarozással kapcsolatos reformintézkedéseire úgy tekintenek, mint amelyek aláássák a közép-európai szállítmányozó-logisztikai vállalkozások létalapját. Emellett a négyek azt szeretnék, ha az unió kiterjesztené a szolgáltatások területén a vállalkozás szabadságának a lehetőségeit, valamint szorgalmazzák a nukleáris energia hasznosításának kedvező megítélését. A múlt hónapban például az EU-csúcson a csehek és a lengyelek közösen torpedózták meg az egységes uniós állásfoglalást az energetika területén, miután nem sikerült elérniük az úgynevezett kibocsátás - mármint a károsanyag-kibocsátás - kereskedelmi rendszerének reformját.

A Politico ugyanakkor számba veszi a visegrádi négyek közti megosztó kérdéseket, és ezek közül - a jogállamisági témakör mellett - kiemeli az Oroszországgal és Kínával kapcsolatos politikai irányvonalban mutatkozó eltéréseket. Prága és Varsó emellett szánbányászati kérdésekben is vitában áll egymással.

A cikk idézi Eugeniusz Smolar lengyel szakértőt, aki szerint az említett törésvonal mentén növekszik a politikai és kulturális távolság. „Vannak még közös területek, de a románcnak vége” - fogalmaz a varsói Nemzetközi Kapcsolatok Központjának az igazgatósági tagja.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

SZINTE AZ ÖSSZES TUDÓS FELÁLLT, MIUTÁN A KÁSLER-FÉLE INTÉZET „EINSTANDOLTA” AZ ÉV TÖRTÉNELMI KIÁLLÍTÁSÁT – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2022.01.11.


“A politikai nyomásgyakorlás elfogadhatatlan“


Decemberben Kásler Miklós miniszter indoklás nélkül, azonnali hatállyal felmentette az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára időzített nagyszabású nemzetközi kiállítás kurátorait.

1,28 milliárdért utazik körbe az országon Schmidt Mária alapítványának két kiállítása

A nyílt közbeszerzésen a nyertes cégen kívül más nem is indult.

3,2 milliárdért épít kápolnás hotelt Szegeden Garancsi István cége

A Market Építő Zrt. egy futballstadion telkén húzhat fel négycsillagos szállót.

Rogán ügyvédje az MTVA-nak is dolgozik

A propagandaminisztert számos perben a Kovátsits László Ügyvédi Iroda képviselte. A közmédia szerződései szerint az MTVA-nak is számlázhat havi 1 millió 775 ezer forintot. Összesen 21 millió 300 forintról állíthat ki számlát.

Balatoni kúriát vett Tiborcz István sógora a Posta-vezérrel közösen

A hazai sajtóban többször is lehetett arról olvasni, hogy Tiborcz Istvánék a Balaton környékén terjeszkednek, ám a jelek szerint tágabban vett családjáról is elmondható mindez.

Még itt:

Rezeda: Family first

Szijjártó: „Jól koordinált akció keretében megtámadták a kazah államot”

A kazah helyzet pontos motivációi egyelőre nem ismertek, Szijjártó helyzetelemzése megfelel a kazah álláspontnak.

Meghalt az Európai Parlament elnöke

Sassoli december 26-án került kórházba a legyengült immunrendszere miatt. 65 éves volt.

Antall József fia szerint Orbán 2022-ben megbukik, mert csőd, amit a Fidesz csinált

Hogy milyen indíttatásból támadt neki illette kritikával azt az Orbán-kormányt, ami eddig már több mint 4 milliárd forinttal támogatta az alapítványt az adófizetők pénzének felhasználását elég nagyvonalúan kezelve, a Telex megpróbálja megtudni Antall Pétertől.

A Fidesz már előre elcsalta a választást

“A Fidesz tehát nem bízott semmit a véletlenre, s már a mérkőzés megkezdése előtt igyekezett bebiztosítani a végeredményt.”

Jogerősen pert nyert Czeglédy Csaba a TV2 Tények című műsora ellen

Jakab Pétert pedig újabb pert nyert az Origóval szemben.


SZABAD SZEMMEL: ORBÁN VIKTOR ÉS A FIDESZ SORRA MANIPULÁLJA A VÁLASZTÁSOKAT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2022.01.11.


A szaknyelv választási autokráciának nevezi, amikor egy rendszer már előre bebiztosítja saját győzelmét az urnáknál. Lapszemle
.

Deutsche Welle

Orbán Viktor és a Fidesz sorra manipulálja a választásokat, ezért magyar civil aktivisták sürgetik, hogy az EBESZ már a kampány során küldjön megfigyelőket az országba. Merthogy a kormánypárt magára szabta a választási törvényt, legutóbb például a lakcím bejelentési előírások lazításával, azon felül idáig sokszor illegálisan mozgósította híveit, és burkoltan voksokat vásárolt. A szaknyelv választási autokráciának nevezi, amikor egy rendszer már előre bebiztosítja saját győzelmét az urnáknál.

Ám mivel az ellenzék egyesült, az eddigi rendszer beleütközik saját korlátaiba. Ezért azután a kormánypárt újabb eszközökhöz folyamodik, nehogy kikapjon. Ám éppen emiatt az ellenzéki pártok, civil szervezetek és kritikus szakértők már jó ideje arra figyelmeztetnek: kemény visszaélések lehetnek tavasszal. Az Unhack Democracy pedig azt szorgalmazza, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet teljes körű ellenőrző delegációval felügyelje a választás tisztaságát.

A két alapító, Banuta Zsófia és Barlai Melani igen súlyosnak tartja a manipuláció lehetőségét és ebben egyetért velük a szavazópolgárok 40 %-a. Hiszen már 4 éve kemény szabálytalanságok történtek, majd egy évvel később az európai, illetve helyi választás után minden 10. megfigyelő valamilyen jogsértésről számolt be. Emellett a két aktivista nagyon komoly gondnak nevezi, hogy egy csomó ember függ a hatalomtól, főleg a kis városokban és falvakban. Akár vállalkozóként, akár azért, mert szociális segélyt kap.

Pont emiatt azt is szorgalmazzák, hogy az ellenzék minden körzetbe lehetőleg sok megbízottal gátolja meg a törvénytelenségeket. Ami viszont az EBESZ közreműködését illeti, azt az érintett kormánynak kellene kérnie, ám ilyen kezdeményezés ez idáig nem futott be.

Kovács Zoltán szóvivő ugyanakkor azt válaszolta a Deutsche Welle érdeklődésére, hogy a Brüsszel és Soros által pénzelt ’civil’ szervezetek azért támadják a kormányt, mert az nem enged be egyetlen bevándorlót sem és nem járul hozzá az LMBT-propagandához az óvodákban és az iskolákban.

Yahoo/AP

Az Európai Számvevőszék arra jutott, hogy javarészt kidobott pénznek bizonyult az a 700 millió euró, amelyet az unió a jogállam előmozdítására fordított a Nyugat-Balkánon 2014-20 között. Albániában és Észak-Macedóniában ugyan vannak bizonyos eredmények, de az összkép lehangoló, mert a térségben nemigen tapasztalni hajlandóságot, hogy felvegyék a küzdelmet a mindent átható korrupció, az állami beavatkozás ellen, márpedig enélkül szó sem lehet felvételről.

A 27-ek amúgy nem is nagyon szorgalmazzák a 6 ország tagságát, miközben nő az orosz és a kínai befolyás a régióban. Ám hiába érkezett az eltelt időszakban jelentős anyagi segítség Brüsszeltől, a demokratikus normák ügyében nincs érdemi előrelépés. Az 52-oldalas jelentés alig tud kedvező fejleményekről beszámolni. Szóvá teszi viszont, hogy az EU-nak sokszor határozottabbnak kellett volna lennie, pl. úgy, hogy felfüggeszti a támogatást, ha azt látja, hogy a kedvezményezett kormány nagy ívben tesz a jogállamra és az emberi jogokra, hiányzik belőle a politikai akarat a változtatásra.

Ezért továbbra is nagy gond az igazságszolgáltatás függetlensége, a hatalomkoncentráció, a politika széles körű befolyása, valamint a korrupció.

Yahoo/AP

Azonnali hatállyal elbocsátották azt a lengyel diplomatát, akinek az volt a feladata, hogy javítsa a kapcsolatot a világban élő elszármazott lengyel zsidósággal. Az volt a bűne, hogy kifogásolta azt a törvényt, amely megtiltotta, hogy bárki felvesse Lengyelország felelősségét a holokauszt idején elkövetett bűnök kapcsán. Jaroslaw Nowak egy brit zsidó hetilapnak adott nyilatkozatban ostobának minősítette a szabályozást.

Azt is mondta, hogy módosítani kellene a nemrégiben megváltoztatott jogszabályon, amely nagy mértékben korlátozta annak a lehetőségét, hogy jóvátételért folyamodhassanak mindazok, akik tulajdonát a szocialista időkben kobozták el. Márpedig ez is sok túlélőt, illetve leszármazottat érint. A külügyminiszter ugyanakkor nem indokolta a menesztést.

Két nappal korábban Prágából rendelték haza a frissiben kinevezett lengyel nagykövetet, mert az meg azzal nem értett egyet, hogy országa az Európai Bíróság döntése ellenére sem hajlandó bezárni a cseh határon lévő, környezetszennyező lignitbányát.

Yahoo/AP

Beperli Kaczynski az a lengyel ellenzéki szenátor, akinek a telefonját lehallgatták az izraeli kémprogrammal. Brejza szerint ugyanis az ország erős embere megrágalmazta, amikor azt sugallta, hogy a Pegasust azért kellett a törvényhozó telefonjára telepíteni, mert bűncselekményt követett el. (Ez már régi vád a hatalom részéről és a politikus kezdettől fogva kilátásba helyezte, hogy bíróság elé citál mindenkit, aki terjeszti róla az állítást – a szerk. megj.)

Ugyanakkor alig látott napvilágot a jogvita híre, az ügyészség gyanúsítottként beidézte Brejza apját, aki egy nagyváros polgármestere, de hogy milyen ügyben, azt már nem árulták el neki. Ő maga azt mondja, ez pont olyan, mint Kafkánál „A per”. Csak találgatni tud, mi lehet a bűne. Mindketten tagadják azonban, hogy bármi rosszat tettek volna. Úgy vélik, politikai bosszúról van szó a hatóságok részéről. És a PiS azért igyekszik őket gyanúba keverni, mert ezzel akarja igazolni a kémszoftver használatát.

CNN

A Kongresszus elfoglalásának évfordulóján Fareed Zakaria azt ajánlja, hogy aki aggódik az amerikai demokrácia jövője miatt, az nézzen körül a világban, hiszen mindenütt szorul vissza a jogállam. Magyarországtól Lengyelországig, Törökországtól Indiáig nagy nyomás alá kerültek a demokratikus normák, értékek és intézmények.

Az elemző, aki vagy negyedszázada kitalálta, hogy egyszer eljön az illiberális demokrácia kora, emlékeztet arra, hogy a bajok nem csupán formálódóban lévő rendszerekben jelentkeznek. A két hagyományos német párt legutóbb összesen már csak a voksok nem egészen 50 %-áig jutott, pedig korábban 90 % szavazott rájuk.

Az okok egy része teljesen kézenfekvő: a gyors technológiai változás, a globalizáció, a fokozódó etnikai sokszínűség nagy nyugtalanságot kelt, ez pedig megrendíti a bizalmat a bejáratott intézmények és pártok iránt. Új erők rontanak a politikai színpadra, egy részük a félelemmel kereskedik és egyszerű válaszokat kínál bonyolult kérdésekre. Azt ígéri, hogy visszaviszik az országot olyan időkbe, amikor még az nagy volt, vagy legalábbis úgy él az emlékekben.

Amerikával az a nagy baj, hogy az új, radikális mozgalmak sehol sem támadják oly elszántan a politikai rendszer alapjait, mint éppen a tengerentúlon. Európában az EU a fő célpont, amely gondokkal küszködik, részben a brit kilépés, részben amiatt, hogy a magyar és a lengyel vezetés belülről igyekszik meggyengíteni.

Ha Trump Biden kihivója lehet a legközelebbi elnökválasztáson, az bizonyosan alkotmányos válságot gerjeszt. Miközben megrendült a választási rendszer legitimitása. A republikánusok terjesztik a nagy hazugságot, mármint hogy csalás csalást követ a választásokon. Január 6-ával pedig nem az a fő gond, hogy a csőcselék benyomult a parlamentbe. Hanem hogy a republikánus Trump kedvére akartak tenni és arra szavaztak, hogy érvénytelen a választás eredménye. Na, arra majdnem ráment az USA rendszere.

A köztársaságiak bármilyen szakkérdésben ellentmondhatnak a demokratáknak, ám most össze kell állniuk velük, hogy fennmaradjon a hiteles és törvényes politikai szerkezet. Mert minden más várhat, de meg kell menteni az amerikai demokráciát.

Euronews

A Greenpeace nemzeti szervezete beperli a magyar kormányt, amiért az a korábbinál is nagyobb beruházásra hirdetett meg versenytárgyalást a természetvédelmi területnek számító Fertő-tó partján. A már zajló építkezés miatt veszélybe kerül a régió az UNESCO világörökség részeként. Rodics Katalin a civil csoport nevében felhívja a figyelmet, hogy immár nem egy, hanem két hotel megépítéséről van szó, miközben a második, 26 szobás létesítményre nincs sem környezetvédelmi, sem építési engedély. Továbbá létesülne egy látogató központ, benne étteremmel, valamint két nagy uszoda is.

A győztes 36 hónapot kap a munka elvégzésére. A Greenpeace egyébként már az eredeti terv miatt is bírósághoz fordult.

ORBÁN CSECSE

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.01.11.


Örömmel vegyes megelégedéssel olvastuk tegnap, hogy a kedves vezető harmadik gyermeke is a saját lábára állt, amikor céget alapított, hogy üzletviteli és egyéb vezetési tanácsokat osztogasson. Ez a tevékenységi kör szerepel a cégkivonatban, illetve még az, hogy a saját lábat a nagybetűs és zord életben még máshova nem sorolható egyéb szakmai, tudományos, műszaki tevékenység, valamint használtcikk bolti kiskereskedelem jelenti majd Sára kisasszonynak. A kezdeti nehézségek áthidalására a cég központja a sógor (Tiborcz István) székhelyén telepedett meg, a család ahol tud, segít, illetve a kisdobos is ilyen.

De nem is ez igazán, hanem a víziók. A harmadik gyermek tanult a világot már megtapasztaló Novák Katalintól, aki mintegy sorvezetőként a NER-elit számára jelölte ki az életcélokat, miszerint nem árt óvakodni az alulfizetett tanári, vagy ápolónői szakmáktól. És Várkonyi Mészárosné is leverte a sorsok cövekeit, midőn elborzadva nézte, és gyermeke számára felvilágosítón rögzítette, miért szomorú minden hivatalnok, és, hogy az efféle életúttól óvakodjék. Szövőnő, bolti pénztáros kisasszony nem is szerepel a tabu szakmák között, odáig már le sem ér az utód jövőjét firtató tekintet. Minden társadalomban vannak érinthetetlenek.

A hindu kasztrendszerben ők a legalja. A NER osztálytagozódásában a tanár is ilyen, illetve minden olyan alattvaló, aki nem az élet napos oldalán született, más nézőpontból nem ragyog az egén Orbán Viktor mint fénylő csillag, akinek lesugárzása a pénztárcákig terjed. Mint kitetszik, nem vagyunk egészen egyformák, illetve teljesen különbözőek vagyunk. A porbafingó halandó Neriában óriási hendikeppel indul, kitéve a piac törvényeinek, míg a kiválasztottaknak ez a közgazdasági alapfogalom hiányzik az egyenletből, amit hozzáértő olvasók úgy fogalmaztak meg Sára gyermek karrierjének indultát olvasva: mibe fog ez nekünk kerülni?

Nem annyiba mint Mészáros, de bizonyosan sokba. Szinte látjuk, ahogyan a NER-től függő cégek tülekednek és sorban állnak, hogy Sára gyermek vállalkozásától kérjenek üzletviteli tanácsokat. Csak egyet nem kaphatnak meg, legyél a diktátor kicsi lánya, és özönlenek a megrendelések, hogy alig is bírod a sok munkát. Ott tart kies hazánk a diktatúra törzsfejlődésében, hogy a cégeknek ilyenre már föl sem kell hívni a figyelmét, tudják, ha jót akarnak, be kell állniuk a sorba. Így szivárog szét a szervilizmusba ojtott korrupció, hogy mindez már ösztönös, ami mutatja a dresszírozás eredményét: aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére.

Más szemszögből viszont, ha a hatalmi viszonyok változnak, így a közgazdasági alapvetések közé visszakerül a NER tizenkét éve alatt onnan kikopott piac, mint a gazdaságot szervező fő erő, az ilyen látszatcégek, mint a Sára gyermeké – vagy a Mészáros összes – fejre fognak állni az iszapban, és hallgathatjuk majd a sirámokat a baloldal bosszújáról. Holott csak annyi kell, hogy Orbán csecse elapadjon, és már jön is a baj. A bajjal pedig a kiábrándulások és megvilágosodások, mint az Antall gyereké (Péter), aki most, hogy nem pumpálják bele számolatlanul a pénzt, hirtelen partizán lett, és kijelentette: csőd, amit a Fidesz csinál...