2018. április 25., szerda

AZ ÁLLAM MÉG MINDIG A SZEGÉNYSÉGÜK MIATT BÜNTETI A GYEREKEKET

ABCÚG BLOG
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2018.04.25.


Tavaly minden eddiginél jobban előtérbe került a gyermekkori szexuális bántalmazás kérdése, jogi válaszok születtek a gyerekek hatékonyabb védelmére a szexuális visszaélések ellen, ugyanakkor egy sor diszkrimináció elleni intézkedéssel továbbra is adós maradt az állam. Minden harmadik gyereket még mindig anyagi okok miatt emelnek ki a családjából, és a roma gyerekek iskolai szegregációjával sem tudott mit kezdeni a kormány – a gyerekjogokkal foglalkozó Hintalovon Alapítvány foglalta össze, hogy milyen volt gyereknek lenni 2017-ben.

Milyen volt gyereknek lenni 2017-ben?

– erre a kérdésre ad választ a Hintalovon Alapítvány legújabb, a tavalyi év gyermekjogi fejleményeit összefoglaló jelentése. A dokumentum felelevenít egy sor olyan történést, ami meghatározta a Magyarországon élő gyerekek, szüleik és a gyerekekkel foglalkozó szakemberek mindennapjait, és amiről a magyar sajtó, köztük az Abcúg is rendszeresen beszámolt.

Fókuszban a szexuális bántalmazás


A szexuális bántalmazást a közbeszéd középpontjába helyező, Amerikából induló #metoo kampány és annak hazai begyűrűzése előtérbe hozta a gyermekek elleni szexuális visszaéléseket is. A jelentés szerint messze ez a téma volt az, amivel a gyerekekkel kapcsolatban a legtöbbet foglalkozott a hazai média.

A bicskei gyermekotthon falai közül kikerülő szexuális zaklatási botrány – az otthon vezetője a gondjaira bízott gyerekek közül többet rendszeresen szexuálisan zaklatott – ráirányította a figyelmet az állami gondozásban élő gyerekek fokozott veszélyeztetettségére.

Ez egy sor jogszabályi intézkedésben is megnyilvánult:
- szigorodott a Büntetőtörvénykönyvben a gyerekek sérelmére elkövetett szexuális erőszak-esetek szabályozása: el kell tiltani foglalkozásától, nem vállalhat kiskorú közelében munkát, aki gyerekekkel szemben követett el szexuális bűncselekményt

- szigorúbban kell vizsgálni a gyermekotthonok, javítóintézetek vezetői munkakörének betöltésére jelentkezők alkalmasságát

- szigorúbban kell vizsgálni a nevelőszülőnek jelentkezők alkalmasságát: a nevelőszülő-jelölt esetleges korábbi nevelőszölői előéletéről több információ válik elérhetővé.

Új fejlemény, hogy tavaly óta a gyerekjogi képviselők négyszemközt is találkozhatnak a gyerekekkel, így a bizalmi viszony könnyebb kialakítása miatt az esetleges visszaélések is könnyebben feltárhatóak. De továbbra is probléma, hogy a bár 20-21 ezer gyerek nevelkedik családján kívül a KSH adatai szerint Magyarországon, képviseletüket mindössze 23 gyerekjogi képviselő látja el.

A jelentés szerint a téma közbeszédbe kerülésének köszönhető, hogy miközben a bűncselekmény áldozatává váló gyerekek száma összességében csökkent 2017-ben, a szexuális visszaélések sértettjévé váló gyerekeké nőtt.

Ez feltehetően nem azt jelenti, hogy többi ilyen cselekményt követtek el, hanem hogy kevesebb gyerekkel szembeni szexuális erőszak maradt rejtve 2017-ben, ami mindenképpen pozitív változás.

– hangsúlyozza a jelentés...

A PITI CSALÁSOKAT NAGY DISZNŐSÁGOK KÖVETHETIK

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.04.25.Az Orbán-kormánynak immár papírja is van arról, hogy vétett a parlamenti választás tisztasága ellen, hiszen a Kúria határozata kimondta: Törvénysértő volt az ukrán-magyar határ mentén a kettős állampolgárok szervezett szállítása és szavazása. Ahogy az egy következmények nélküli országban már szinte elvárható, ennek az ítéletnek sem lesz semmi kézzelfogható következménye, hiszen az érintett szavazókörben nem rendelték el a voksolás megismétlését. Állítólag nincs elegendő bizonyíték a szavazás megismétlésének elrendeléséhez. Egy lépéssel tehát a Fidesz van beljebb, és nem az ellenzék. Valószínűleg nem kell bizonygatnunk, hogy ez egy aggasztó folyamat egyik első fokozata.

Egyre szürkébb zónában mozog az április 8-i választás tisztaságáról alkotott képünk. Még a kormány irányában igen erősen elkötelezett Nemzeti Választási Bizottság is kénytelen volt több alkalommal megbírságolni a kampányban a Fideszt, sőt a miniszterelnököt is, olyan durván tolták a kirívó szabálytalanságokat, de mint kiderült, ez is csak porhintés volt. Az NVB ugyanis ezzel is igyekezett elhitetni velünk, egyenlő mércével mérik a versengő pártokat, ugyanakkor számos körülmény arra utal, hogy a kormánypárt folyamatosan kivételezett helyzetben volt már a kampány időszakában, és közvetlenül utána is.

Azóta pedig csak rosszabb lett a helyzet. A Kúria ítélete ugyanis a törvényességbe vetett hitet nemhogy visszaadta volna, hanem további aggályokat vet fel a demokráciáért és jogállamiságért aggódó polgárokban. A döntés indoklásában ugyanis ezt írják: "A Kúria tehát egyetért az ellenzéki pártok beadványával abban, hogy a szavazásra történő szervezett szállítás, illetve a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás sérelme is megvalósult, ami a választás tisztaságának megsértésére alkalmas cselekmény. Gyakorlati következménye viszont ennek a döntésnek nem nagyon lesz, mert a Kúria szerint kellő bizonyítottság hiányában a Fideszt nem lehet eltiltani a jogsértéstől, és a szavazás megismétlésének elrendeléséhez szintén nincs elég bizonyíték, az alapelvek sérelme pedig önmagában nem elég ehhez"...


LESÚJTÓ A VÉLEMÉNYÜNK MAGUNKRÓL

TÉNYGYÁR
Szerző: Ténygyár
2018.04.25.


- A magyarok rendkívül intoleránsnak tartják saját hazájukat

- Többségünk elutasítja a különböző hátterű emberek és vallások keveredését, a magyarok fele szerint azonban az ebből adódó konfliktusok elsimíthatók
- A legkomolyabb véleménykülönbség az eltérő politikai nézeteket vallók, illetve a gazdagok és szegények között észlelhető

Borzalmas az önképünk az Ipsos legújabb, 27 országra kiterjedő közvélemény-kutatása szerint, amely arra volt kíváncsi, mennyire tartják megosztottnak hazájukat a földgolyó különböző tájain élő emberek. A magyarok túlnyomó többsége ugyanis rendkívül intoleránsnak tartja saját hazáját, és komoly feszültségeket tapasztal a hazai társadalomban. Összességében a világ 27 országában az emberek többsége nem gondolja, hogy hazája összetartó lenne: a vizsgált államok közül csupán Szaúd-Arábia és Kína polgárainak többsége véli úgy, hogy az összetartás erősebb a megosztottságnál.

Egészen aggasztó, hogy a 27 ország közül a magyarok tartják a legkevésbé be- és elfogadónak saját honfitársaikat. Arra a kérdésre, hogy mennyire toleránsak „eltérő háttérrel, kultúrával vagy véleménnyel rendelkező emberekkel szemben” a magyarok, csupán 16 százalék válaszolta, hogy „nagyon” vagy „meglehetősen” – ami messze a legrosszabb eredmény a listán. Utánunk Dél-Korea (20%), majd Brazília (29%) és Lengyelország (30%) következik, az átlag pedig 40 százalék. Azaz lesújtó a véleményünk a saját nemzetünk nyitottságáról.

A magyarok 86 százaléka szerint igen komolyak nálunk a társadalmi feszültségek, ráadásul az elmúlt 10 évben 69 százalék szerint ez a feszültség inkább nőtt, és csak 10 százalék szerint csökkent. Ezzel egyébként az „élmezőnyben vagyunk”, de néhány latin-amerikai ország (Argentína, Chile és Peru), illetve Szerbia és Olaszország polgárai még nálunk is nagyobb megosztottságot érzékelnek. A magyarok véleményét alátámasztja az is, hogy a kutatás alapján elsősorban Európában nőttek a feszültségek, és még olyan, hagyományosan békés és fejlődő társadalmakban is tízből hét ember szerint nőtt a megosztottság, mint Svédország vagy az Egyesült Királyság.

E megosztottság alapja elsősorban politikai jellegű. Az összes megkérdezett 44 százaléka gondolja azt, hogy a legsúlyosabb feszültségek a különböző politikai nézeteket vallók között vannak. Komolyak az ellentétek ezen kívül a gazdagok és szegények között (ez 36 százalék véleménye), illetve a bevándorlók és helyben születettek (30%), a különböző vallású csoportok (30%), a különböző vallások (27%) és etnikumok (25%) között. Kevésbé jellemzőek ugyanakkor a generációs (11%), a nemek közti (11%) vagy a vidéki–városi (10%) ellentétek...

A POLITIKAI KÜZDELMEK SZÜKSÉGESSÉGÉRŐL

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2018.04.25.


A választások utáni két nagy tüntetés talán legfontosabb hozadéka az volt, hogy kicsit kirángatta az embereket a teljes letargia állapotából. Közösségi megmozdulásba fordította, és ezáltal mérsékelte a reményvesztettséget. A másik elképesztően fontos hozadéka, hogy úgy tűnik, az utcán repedezik a centrális erőtér, leomlani látszik az a politikai fal, amely eltérő, sokszor egyenesen egymás ellen felépített politikai szocializációkat választ el, és egy tömegbe terel jobbikosokat a liberális és baloldali pártok támogatóival.

Mint minden ilyen újszerű fejlemény, ez is egyszerre hordoz magában jelentős potenciált és komoly veszélyeket is. Most picit az utóbbiakról szeretnék beszélni.

A közösségi médiát bejárta annak a zászlórúdnak a fényképe, amelyen egyszerre lobogott az EU-s zászló, az árpádsávos zászló, a szexuális kisebbségek elismerését szimbolizáló szivárványzászló, a roma zászló és a székely zászló is. Elég összetett szimbólum ez egy helyen, amit ki-ki a maga ízlése szerint értelmezett: voltak, akik szerint épp az Orbán-ellenes nemzeti egységet jelenítette meg, mások szerint azonban öntudatlanul épp az ellenzéki megmozdulások kakofóniájára mutatott rá...

JÖN A KONTROLL: BIZTONSÁGI SZUPERKÖZPONTOT HOZOTT LÉTRE A T-SYSTEMS

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2018.04.25.


Percekben mérhető a kritikus idő a nagyvállalati rendszereket érő kibertámadások esetén. Az adatvesztés és az elszenvedett kár mértéke jelentősen csökkenthető a folyamatos rendszerfelügyelettel és a gyors beavatkozással. Ennek jegyében hozta létre a CTRL Security Operations Centert az ilyen fronton tavaly még a BKK-botrány kapcsán a hírekbe kerülő T-Systems Magyarország. A vállalat azt ígéri: a központban hét minden napján, 24 órában felügyeli ügyfelei rendszerét, megelőzve és a lehető leggyorsabban kezelve az esetleges kibertámadásokat.

Információbiztonsági jelentések szerint minden nagyvállalat volt már célpontja rosszindulatú, a saját- és az ügyféladatok megszerzésére irányuló támadásnak. Egy adatokat lopó kártékony kód akár több száz napig is meghúzódhat és rombolhat észrevétlenül az informatikai rendszerben, aminek fényében nem meglepő, hogy a rendszerbetörések 54%-ára csak hónapokkal később derül fény.

A T-Systems ennek apropóján hozta létre a CTRL Security Operations Centert, mely a szolgáltató szerint nagyobb befektetés nélkül teszi lehetővé a magyarországi vállalatok számára, hogy komoly szaktudás mellett biztonságban tudják adataikat, rendszereiket...

OLCSÓ KÉPZÉS, HÍG ELEVE

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: SzEGy
2018.04.23.A nevelőszülők képzésére ismét csak a lehető legkevesebbet szánták. Ez tény sajnos és nem túlzás. Holott a nevelőszülők képzését akár duplán életmentőnek is tarthatnánk, hiszen legalább két életet menthet meg, változtathat meg alapjaiban. Egyrészt a családjából kiemelt gyermekét, aki egy jól működő, gondoskodó és szerető családban még talán helyrejöhet, magára találhat, talpra állhat.

Másrészt a nevelőszülőét, aki viszont (egyéni, de családi életét tekintve is) tönkremehet attól, ha nem okosan, nem szakmai tudatossággal, csak ösztönből, zsigerből, és a megfelelő külső támogatás nélkül teszi a dolgát, viszi amíg csak bírja egyedül, és közben mihamarabb kiég.

Nálunk a megyében a nevelőszülői hálózat lassan elöregedett. Évek óta egyre jobban rászorulnánk a frissítésre. Miközben a gyermekvédelmi törvény lehetséges elhelyezési kitételeinek szigorodása miatt még kétségbe ejtőbbé vált a hálózat férőhelyeinek telítettsége. A 12 év alatti gyermeket csak külön indokolt esetben lehetne gyermekotthonban vagy lakásotthonban elhelyezni, ami néhány megyében, így nálunk is, a helyi intézményes gyermekvédelem történeti sajátosságaiból adódóan jelentős probléma. A régiónkban és így a rendszerünkben a nevelőszülői hálózatok sokkal kisebb számban képviseltették magukat, mint például a főváros vonzáskörzetében...

GULYÁS GERGELY A SZAVAZÓK SZERVEZETT UTAZTATÁSÁRÓL: MINDIG ELŐFORDULNAK KISEBB-NAGYOBB JOGSÉRTÉSEK

444
Szerző: ALBERT ÁKOS
2018.04.25.


A Hír TV Célpont című műsora a választás után mutatta be, hogy „összehangolt és szervezett hálózat szállította a fiktív magyar lakcímmel rendelkező ukrán-magyar kettős állampolgárokat Ukrajnából azokra a szabolcsi kistelepülésekre, ahol szavazhattak.”

A Célpont stábja kapcsolatba került Kilb Józseffel, az ukrajnai Tiszaújlak korábbi polgármesterével, aki a saját embereivel mintegy ezer embert szállított a Fidesznek. Kilb bevallotta, hogy megmondta a leszállított embereknek, kire kell szavazni: Tilki Attilára és a Fidesz listájára. A Hír TV szerint ő csak egy volt a sok intéző közül.

Az MSZP akkor az NVB-hez, végül pedig a Kúriához fordult, amely megállapította, hogy a riportban bemutatott szállítás törvénysétő volt.

A szervezett utaztatásról szerdán a parlamentben megkérdezték Gulyás Gergelyt, a Fidesz alenökét is. Arra a felvetésre, miszerint a Kúria visszaéléseket állapított meg szavazók utaztatásával kapcsolatban, úgy reagált: pártja is több 100 esetben tett panaszt a választási bizottságoknál, ezek jó részében meg is állapították a jogsértést.

"Mióta Magyarországon demokratikus, szabad választások vannak, mindig előfordultak kisebb-nagyobb jogsértések, ezeket el kell kerülni "- mondta.

Majd kiemelte: senki még csak nem is állíthatja, hogy egy ilyen világos, egyértelmű, nagy különbséget tükröző választási eredmény kialakulásához bármilyen esetleges szabálytalanságoknak köze lehetett...

DEMOGRÁFIA

FARKASVONÍTÁS
Szerző: Tarski
2018.04.25.


A választást követő nemzetközi sajtótájékoztatón Orbán Viktor megpendítette azt, hogy az új kormány új struktúrában és új politikai cél preferenciákkal indul neki a következő négy évre. A régi politikusokat újak fogják felváltani a kormányban és a hangsúly eltolódik a demográfiai problémák jobb megoldása területére. Ez megítélésem szerint folytatása lehet annak a politikának, amelyik egyrészt a keresztény nemzeti mivoltunk megőrzésére, másrészt a magyarság lélekszáma csökkenésének megállítására irányult. Mindez pedig megfelel annak, ami az identitásukból, tehát a keresztény nemzeti politikai filozófiájukból következhet.

A fentebb jelzett problémák aktualitása minden korábbi időszaknál nyilvánvalóbb, hiszen manapság több olyan problémával kell szembenéznünk, ami korábban nem volt, mert nem lehetett a gondolkodásunk középpontjában. Ezek közül most csak kettőt említek: a migráns-ügy és a magyarok kivándorlása más Uniós és nem Uniós országokba, amelyek alapvetően meghatározzák hazánk lélekszámának alakulását. Mindkét probléma korábban is létezett, de olyan nagymértékűen, mint ma, nyilvánvalóan nem jelentkezett, ezért válhatott korunk alapvető kérdésévé. Az első problémával, tehát a migráns-üggyel már eddig is sokat foglalkoztam, de itt most egészen más szempontból kell arra tekintenünk, mégpedig a magyarság megmaradásának ügye szempontjából. Itt most az a kérdés vetődik fel, hogy bár a keresztény humanitás tényleg megköveteli azt, hogy a menekülteken segítsünk, de az igazi kérdés inkább az, hogy közülük mennyit fogadjunk be hazánkba. Mennyi az a lélekszám, amíg nem kell azt mondanunk, hogy a magyar nemzetállam már nem tekinthető magyarnak, hiszen abban sokkal több van az önmagát nem magyarnak tekintő honfitársunk. Továbbá: milyen mértékben változik meg a magyar kultúránk akkor, ha bizonyos számú menekültet fogadunk be.

Ezekre a kérdésre nem tudunk pontos választ adni, legfeljebb csak sejtéseink lehetnek. Az biztos, hogy néhány ezer menekült befogadása nem jelenthet problémát, ezért a keresztény humanitás nevében őket feltétlenül be kell fogadnunk. De már akár tízezer, vagy annál sokkal több menekült hazai befogadása, amit egyes liberális körök akarnak, igencsak komoly gondot okozhat. S nem csupán momentán jelentene óriási problémát, hanem perspektivikusan is, ha figyelembe vesszük azt, hogy a muszlimok szaporodási rátája több mint négyszer nagyobb, mint a magyaroké. Ez azt jelentené, hogy hazánkban néhány évtized múltán jelentősen megnőne a muszlimok aránya a magyarokéval szemben, ami előbb-utóbb a magyarság pozícióinak a feladását vonhatná maga után. Nem lehetetlen az sem, hogy kisebbségi etnikummá válunk a saját hazánkban. Ebben az esetben pedig megkérdezhetjük magunktól azt, hogy érdemes volt-e annyi menekültet, és/vagy migránst befogadnunk...

SZEGÉNY MAGYAROK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.04.25. 


Ha azt mondom, hogy tavaly 33 millió ember élt súlyos anyagi nélkülözésben az Európai Unióban, akkor az elég durván hangzik. És az is. Pedig ez már egy sokkal jobb szám, mint a korábbi években. Mi a helyzet a magyarokkal? A kérdés már csak azért is érdekes, mert nyilván a magyarok anyagi helyzetének nem kis hatása van a határátkelésre.

Kezdjük mindenekelőtt Európával, aztán majd jöhet Magyarország. Szóval az Eurostat legfrissebb (és még csak előzetes) becslése szerint 2017-ben több, mint három magyarországnyi ember (33 millió) élt súlyos anyagi nélkülözésben az Európai Unióban.

Na most ahhoz képest, hogy Európa (és azon belül különösen az Unió) sokak számára az álmok netovábbja, azért ez elég durva szám, úgy meg különösen, hogy az előző évekhez képest még elég komoly javulás is...

Árnyalja a képet, ha hozzátesszük, hogy a 33 millió ember az össznépesség 6,7 százaléka, meg azt is, hogy ez 0,8 százalékpontos csökkenés 2016-hoz képest. Árnyalja, de azért sokkal szebbé nem teszi.

33 millió ember.

Ki él súlyos anyagi nélkülözésben?

Mielőtt egy kicsit közelebbről megnéznénk a magyar helyzetet, nem érdektelen azért tisztázni, mi számít ma Európában súlyos anyagi nélkülözésnek, annál inkább, mert feltételezem egy pakisztáni, szír, vagy bármelyik kevésbé fejlett országban élőnek kicsit mások lehetnek a fogalmai erről.

Szóval az Eurostat azt veszi súlyos anyagi nélkülözésben élőnek, aki a következő 9 dologból legalább négy esetében súlyos nehézségekkel szembesül, vagy egyenesen nem engedheti meg magának.

Számlák kifizetése (ide tartozik a lakhatás, hitel törlesztése is), a váratlanul felmerülő kiadások fedezése, rendszeres (másnaponkénti) hús- vagy halfogyasztás, az otthon fűtése, évente legalább egy egyhetes nyaralás (ha valaki ezt a saját lakásában tölti el, az nem ér).

Emellett ide tartozik a személygépkocsi (ami mondjuk a nagyvárosokban élők esetében szerintem minimum kérdőjeles, hiszen sok embernek nem azért nincs, mert nem engedhetné meg magának, hanem mert nincs értelme), a mosógép, a színes TV és a (mobil)telefon. Mondjuk manapság szerintem az autó és a tv erős határeset, hiszen simán lehet csak egyéni döntés kérdése, de hagyjuk...

KÜLÖNLEGES VILÁG

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DHÖNGŐ
Szerző: Swan Edgar
2018.04.25.


Kellett volna szólnom az embereknek, hogy az arabok veszélyesek, a négerek elveszik a munkájukat, undorító és félelemkeltő a kultúrák keveredése, semmi jó nem származik belőle. Szólnom kellett volna, de nem tettem. Ha már olyan szerencsés vagyok, hogy sikerült eljutnom Granadába, megpróbáltam megérteni és befogadni az ottani életet.
Az emberek az utcán jönnek-mennek, de ész nélkül rohanó, dühös, türelmetlen járókelőket nem láttam. A hétköznap ellenére délután, este megteltek a vendéglátóhelyek, egész családok – kisbabától a nagyszülőkig – ülik körbe az asztalokat és beszélgetnek. Zajosan, jókedvűen. A legtöbb helyen a pohár bor mellé automatikusan hozzák a falatkákat, gyakorlatilag jól lehet lakni két pohár bor árából. Mindenki ízlése szerint válogathat, van olyan hely, ahol halakat és különféle tengeri herkentyűket árulnak, máshol sajtokat és szalámikat, sonkákat tesznek az ember elé. Import élelmiszereket nem nagyon láttam sem a bárokban, sem az üzletekben. A helyiek nagyon büszkék a termékeikre, a gyümölcsök, zöldségek, sajtok, húsfélék mind a környékről származnak. Nem hogy külföldi, de még más régiókból származó termék is ritkán látható. Érthető is, mert hihetetlen gazdag a kínálat mindenből, ráadásul a magyar árakhoz képest olcsóbb általában minden, a húst kivéve.
Rengeteg kis üzlet van mindenfelé. A hegyekből származó mézek, lekvárok mellett helyben sütött pékáruk, különféle sütik kelletik magukat. Nem a szokásos csokitorta-krémes-egyencukrászdai termékek, nem az albán pékség jellegű tökegyforma egyenízű dolgok, hanem minden kis pékség, cukrászda a maga receptjei szerint készíti a süteményeit.
Az utcákon hihetetlen kavalkád van, mindenféle színű, öltözékű emberrel lehet találkozni. Az arab negyed szűk kis utcácskáiban egymást érik a boltok, de gyakorlatilag az utcán is üzletek vannak. És itt jön a csoda. Este csatangoltam a bazárok között, körülöttem spanyolul, arabul és ki tudja még milyen nyelven beszéltek, de valamiért eszembe sem jutott félni. Rettegni se. A kis boltok tulajdonosai mosolyogva invitáltak (érdekes módon az utcán, de még az éttermekben is alig találni olyat, aki beszél angolul, az arab árusok azonban igen), hosszú rudakkal kapkodták le a szőnyeget, kabátot, táskát, lámpát, mindent, amire csak ránéztem. Marhára nem zavarta őket az sem, ha végül semmit nem vettem, vagy csak filléres kis holmival távoztam. Sem türelmetlenségnek, sem csalódottságnak nem láttam nyomát. És még valamit nem láttam: silány terméket. Kézzel készült szőttesek, valódi bőrből varrt táskák, puha bőrpapucsok, nadrágok, mind eredeti, kiváló minőségű, gyakorlatilag fillérekért...

KERÉKGYÁRTÓ: A KUTYÁMAT HULLOTT DIÓ VITTE EL, AZ ÁLMAIMAT ORBÁN ÉS PÁR ELLENZÉKI VEZETŐ

24.HU - POSZT ITT
Szerző: KERÉKGYÁRTÓ ISTVÁN
2018.04.25.


Bíztunk benne, hogy Marci majd mindig megússza, hogy minden vackot fölzabál a földről, és abban is, hogy győz a józan ész és a tisztesség a mohóság és az árulás felett. De nem.

A választás előtti napon elpusztult Marci, a négyéves sárga labradorunk. Szép volt, mint az első tavaszi nap, okos, mint egy ókori bölcs, szelíd, mint egy buddhista szerzetes, és kedves, mint a kisgyerek mosolya. Mérgezés, mondták az orvosok, néhány óra alatt szörnyű görcsöktől gyötörve ment el.

Valami idegméreg, valószínű a klímaváltozás miatt – sok meleg és nagy páratartalom – az egyre gyakrabban megjelenő aflatoxin vihette el, amit egy penészgomba termel dióban, mogyoróban, kukoricában.

Marci a tavalyi, hullott diót szedegette föl a fa alól órákon keresztül. Mi akkor nem tudtuk, hogy ez veszélyes lehet, fene a gusztusát, mondogattuk, de nem igen próbáltuk lebeszélni a mohó falásról.

Aztán kisírt szemmel elmentünk másnap választani, és ahogy korábban nem tudtunk az aflatoxinról, arról sem tudtunk, hogy miféle mérgeket csempésztek a választási informatikába és az ellenzékieknek hazudott pártok árulásait is csak sejtettük, csupán éjjel jöttünk rá a feleségemmel, hogy nemcsak a kutyánkat vesztettük el, hanem az álmainkat is.

A kormánypárt és néhány velük szövetkezett ellenzéki vezető ölte meg a reményeinket, mely szerint hazánk végre visszafordul a keleti útról, és visszatér Európába...

AZ AGYMOSOTTSÁG MESÉJE AVAGY A MAGYAR JELLEM - EZ AZ ORSZÁG LESZEREPELT

VÁROSI KURÍR 
- KERÍTÉSEN INNEN
Szerző: Dr. MARTIN ZOLTÁN
2018.04.25.


A Facebookon sok videó kering olyan falvak lakosairól,ahol 94-99 %-os volt a Fidesz támogatottsága a 2018-as választáson. Sorra jelennek meg az olyan kutatások is, amelyek igazolják, hogy Orbán szavazóinak döntő része alul-iskolázott és hiszi, hogy ami itt van, az maga az ingyen élet
Ilyen ” ingyen élet ” még sosem volt
Persze vannak olyanok is, azok, aki az orvosi debilitás, vagy demencia szintjén állnak. Sokan mindebből azt a következtetést szűrik le, hogy szegény, képzetlen magyart a kormánypropaganda elbutította. Egy lófaszt!

Nézem a filmeket, hallgatom a szövegeket. Nyilvánvalóan értelmes falusi ember azt nyilatkozza, hogy ” ilyen ingyen élet “, mint a Fidesz alatt van, sohasem volt még Magyarországon. Meg is indokolja. Tízezer forintos Erzsébet utalvány, közmunka stb.

Ekkor az jutott eszembe, hogy lassan harminc éve vagyok a jogi szakmában, sokat jártam bírósági épületekben. Rengeteg ilyen embert láttam polgári, és bűntető ügyekben vallomást tenni. Ha nem tudnám miről van szó, azt gondolnám, itt mindenki más hülye, vagy félreértés áldozata. Ezek a “képzetlennek” minősített emberek pontosan átlátják a helyzetüket. Olyan történeteket tudnak kitalálni pillanatok alatt saját álláspontjuk alátámasztására, hogy a Grimm testvérek azonnal Schmidt Mária díjat adományoznának nekik történeti visszaemlékezéseik jutalmául.

Már kocsma sincs, mert nincs vásárlóerő

Szóval áll az öreg a kapunál és fideszes “ingyen életről” szónokol bele a kamerába. A riport későbbi részéből kiderül, a több száz- vagy ezer lelkes faluban alig tucatnyi embernek ad összesen közmunkát az önkormányzat. Látszik,hogy dőlnek szét a házak, nincs iskola, a nyilatkozók nagy részének ruhája minimum viseletesnek minősíthető és akkor nagyon finom voltam. Már kocsma sincs, mert nincs vásárlóerő. Szóval az úr pontosan tudja, hogy nem mond igazat. De fél a polgármestertől, a Fidesz helyi helytartójától, meg a paptól. Meg a “párttól”. De itt a kamera. Nem ismerheti el, hogy gyáva és nem mer szembeszállni a felsőbbséggel, mert azt a kicsit is elvesztheti, amije van.

Nem. Gyáva nem lehet, azért kinevetnék. Inkább öntudatos hülyének tetteti magát és dicséri a rendszert. Pedig tudja, ha most izgalmában infarktust kapna, a mentő csak fél nap múlva érne oda, mire ő halott lesz. Így járt a Józsi is.

Arra van trenírozva, hogy kussoljon, ha suhog a korbács

Nem is kell kioktatni. Magától mondja a leckét. És most jön a lényeg. Amit leírtam, az nem csak a videókon látható egyszerű emberekre vonatkozik. Igaz az osztályvezető főorvosra, a kórház-igazgatóra, az ügyészre, a gazdasági vezetőre, az iskolaigazgatóra, és még folytathatnám a felsorolást. Mind, mind hallgat, nyeli a nyálát, forog a nyomra, és úgy tesz, mintha minden rendben lenne, az országos lopás, a sajtó elnyomása, a “kussrendszer” felállítása. Mert félti az állását, a gyereke jövőjét, nem akar leadni abból, ami van. De pontosan ezzel veszít el mindent.

Szóval tegyük félre az agymosottság meséjét. Ezek az emberek pontosan tudják, hogy hazudnak kifelé és önmaguknak is. De felmentjük őket az agymosottság történetével. Mert nem illik leszólni szegény falusi népet. Én viszont többre tartom őket, mint az így vélekedők.Tudom, hogy nem buták ők. De úgy gondolják, jobb hallgatni, abból nem lehet baj. És igaz ez a középosztály felső részében levő sok emberre is, akik seggnyaló, haszonlesőként dörgölőznek Orbán és kutyái seggéhez...

BALOG EL. JÖHET A RINOCÉROSZ?

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.04.24.


Lázárt a jelek szerint Balog követte. Azok sorában, akik felmentésüket kérték a nehéz szolgálat alól. Így aztán az emberi laposelemeknek is új felelőst kell majd keresnie Orbánnak. Már akkor, ha a történet nem fordítva igaz. Lázárral ellentétben Balogból nem igazán nézem ki a józan mérlegelést. Mert ebben az esetben, mint a feladatra teljesen alkalmatlan ember, már rég visszaadta volna a megbízást.

Balog Zoltán nevéhez ugyanis olyan emblematikus szereplők tündöklése, és bénázása is hozzá kötődik, mint Hoffmann Rózsa. Az olyan gesztusokról nem is beszélve, amikor gyakorlatilag nagyipari hatékonysággal nézett hülyének másokat. Vagy legalább megpróbálta. Egy füst alatt semmibe véve mindenki mást, aki nem eléggé orbánviktor. Mert, például, emlékezhetünk kellően dicstelen szereplésére a diáktüntetésekkel kapcsolatban. Nem csak arra, hogy úgy gondolta tárgyalni a diáksággal, hogy inkább nem tárgyalt. De arra is, ahogy az iskolai megtorló-akciókat is szó nélkül hagyta. Gyakorlatilag megerősítve azt a szemléletet, ami már 2012-ben is a diktatúra fejekbe verését szolgálta az iskolákban.

Amely utóbbihoz nyilvánvalóan kötődik a szekularizált iskolai oktatás alapjainak megbolygatása, majd az informálisan kötelezővé tett hittannal a szekularizált oktatási modell felrúgása. Mert hiába lehet elvileg alternatívát választani a hittan helyett, a nem-választás is megbélyegezhet. Különösen egy olyan országban téve problémássá a szabad vallásgyakorlást, illetve –nemgyakorlást , amelyben a vallási szólamokat a hatalomtechnika szolgálatába állították. Nem először a történelem során. De amely nyomásnak éppen egy lelkész tudhatott volna ellenállni. Mert egy egyházi embernek kellene lennie elegendő szellemi muníciójának ahhoz, hogy az emberség jegyében legalább állást foglaljon a történelemben sokszor csak kárt okozó szemléletnek. Még akkor is, ha a hatalom láthatóan, és Erdő Péter esetében sikerrel, igyekezett ledarálni az emberiességi szempontokat...

HADHÁZY SZERINT BEISMERTE A TÚLÁRAZÁST A SZERVILIS PATYI EGYETEME

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.04.25.


Nulla forintot fizetett január-februárban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bérleti díj címén a kormányhivataloknak – ezzel Hadházy Ákos LMP-s politikus szerint közvetetten elismerte a korábbi túlárazásokat.

Hadházy Ákos számos korábbi Korrupcióinfón foglalkozott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem pénzköltésével:

Korrupcióinfó: Hadházy szerint az ingatlanbérlés az új olajszőkítés

Eredetileg például négyzetméterenkénti 8000 forintos havi díjért béreltek adminisztrációs helységeket, 12 ezerért pedig óránként tantermeket a kormányhivataltól, ahol ráadásul EU-pénzből elvileg oktatták a hivatal munkatársait. Ez nyilvánvaló költségvetési csalás – vélekedik a politikus.

Hadházy most, két hónappal az igénylés után megkapta az egyetemtől a bérleti szerződésekre vonatkozó közadatokat. A válaszból és a mellékelt táblázatokból kiderül, hogy az NKE lejárat előtt módosította a szerződéseket, így januárban és februárban már 0 forintot fizettek bérleti díj címén. Ezzel a politikus szerint elismerték a korábbi pénzszórást.

Az NKE két, összesen 26 milliárd forint keretösszegű uniós projektet nyert el 2016 tavaszán, ezeknek a részletei miatt azonban – szintén Hadházy feljelentésére – nyomozást kezdett a NAV.

Az egyetem rektora Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke. Ebben a minőségében alázta rommá maga Orbán Viktor, aki a saját Facebook-oldalára posztolta ki, ahogy Patyi nem győz elnézést kérni tőle, amiért a választási bizottság korábban megbírságolta az ovisokkal kampányoló akciója miatt...

MIÉRT CSERÉLHETŐK ORBÁN MINISZTEREI?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.04.25.


Mindenekelőtt azért, mert Orbán embereinek nem kell érteniük semmihez. Ha valaki ért a szakmához, vagy ahhoz a tárcához, amit vezet, az kizáró ok. Orbánnak minden embere azt a látszatot kelti csupán, mintha Orbánon kívül bárkinek is bármilyen hatalma lenne, de ez nem igaz. Orbánnak olyan emberekre van szüksége, akik nem csinálnak semmit, és nem is akarnak csinálni semmit, ezért nem szólnak bele semmibe.

Mindenkinek annyi feladata van, hogy végrehajtsa Orbán parancsát. A véleményükre senki nem kíváncsi. Nagyon zöldfülű fideszes az, aki azt képezeli, hogy javaslatai lehetnek, vagy bármibe beleszólhat. Csicskásokra van szükség, akik jól bírják a gőgöt, a szívatást, akiknek a gyomra jól bírja a megalázást és az állandó megfélemlítést. Szolgalelkű senkikre van csak szükség, és ez a kiválasztás szempontja is: aki eléggé be van törve, zsarolható és alázható, az számíthat kinevezésre.

Miért olyan fontos, hogy a kiválasztás alaposan előkészített legyen? Azért, mert időközben nem lehet senkit leváltani és kirúgni. A Fideszben nem lehet megbukni, a bukást soha nem lehet elismerni. Ezért a kiválasztott nem okozhat kellemetlen meglepetést azzal, hogy nem hagyja otthon minden reggel az agyát, hogy gondolkodni mer, önálló személyisége van, és megőrzi az emberi méltóságát. Ilyen ember szóba sem jöhet.

Miért kell ilyen sok embert leváltani, ha egyszer úgysem számít, kik vezetik a tárcákat? Ez nagyon egyszerű kérdés, ahogy a válasz is az: elhasználódnak a diktátor csizmája alatt az emberek. Olyan stressz, rettegés jellemzi a mindennapokat, hogy négy évnél tovább nem lehet bírni. Négy év után mindenki megy a kukába. Orbán eldobja őket, mint egy taknyos zsebkendőt. Ezek az emberek leselejtezhetők, ezek nem alkalmasak többé semmire.

A másik ok az, hogy a diktátor Vezér igényt tart az ámulatra, a csodálatra, ami a vele és a mellette töltött idő után enyhén szólva nem könnyű. Lógó béllel, kitaposott gyomorral, ízekre tört gerinccel, lenullázott önbecsüléssel, egy elmebeteg napi tobzódásait látva nem könnyű lelkesedni. Ezért a diktátorok mindig a második vonalhoz fordulnak, mindig friss húst kell találni, akik még nem ismerik eléggé, akik megtiszteltetésnek érzik, hogy a nagy ember közelében lehetnek...

MILYEN VOLT 2017-BEN GYEREKNEK LENNI MAGYARORSZÁGON?

MÉRCE
Szerző: PÓSFAI ZSÓFI
2018.04.24.


A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány kedden kiadott jelentése, amely a tavaly elfogadott, illetve hatályba lépett jogszabályok, publikált szakmai anyagok, statisztikai és információs források és megjelent tudósítások, médiamegjelenések alapján elemzi a magyar gyerekek helyzetét sok szempontból szomorú képet fest.

Nehéz anyagi helyzet


2017-ben ugyan kevésbé volt a vizsgált forrásokban előtérben a gyermekszegénység, a gyermekéhezés és a depriváció kérdése, mint korábbi években, főleg a 2008-as gazdasági válságot követő évekhez képest, a szociális biztonság továbbra sincs minden gyerek számára biztosítva.
- A KSH 2017-ben kiadott adatai szerint tavaly kevesebben részesültek családi pótlékban és gyermekgondozást segítő ellátásban (GYES).
- A bölcsődés gyerekek száma magasabb az előző évhez képest, emellett pedig nagy a bölcsődei helyhiány.
- A napközbeni ellátáshoz hozzá nem férő 3 éven aluli gyerekek száma 400-zal nőtt az előző évhez képest, ez így 70 ezer gyereket jelent.

Az alapvető jogok biztosa megállapította, hogy annak ellenére, hogy ezt elvileg törvény tiltja, a gyakorlatban minden 3. gyereket anyagi helyzete miatt emelték ki a családjából.

Állapotok a gyermekotthonokban


Konkrét és rendszerszintű visszásságok tapasztalhatók a magyar gyermekotthonokban. A jelentés felhívja arra a figyelmet, hogy az

állami gondoskodásban élő gyerekek esetében gyakran felmerül, hogy „másodrendű” állampolgárként kezeli őket a rendszer. Hátrányt szenvednek az oktatásban, a tehetséggondozásban, az életkezdési lehetőségekben – és általában ezek a problémák „láthatatlanok” a társadalom többi tagja számára.”

Emlékeztet a gödi Topházban készült felvételekre is, amelyekből kiderült, milyen embertelen körülmények közt tartják az otthon lakóit.

- 2017-ben közel 550, 3 éven aluli gyermek élt Magyarországon olyan gyermekotthonban, amely nem nyújtott szükségleteinek megfelelő ellátást.
- A Zalaegerszegi Gyermekotthonban a szabad levegőn tartózkodás megvonását büntetésként alkalmazzák, általában 1 hét időtartamban, de volt olyan is, aki 3 hónapig nem mehetett ki. A szakdolgozók verbális és fizikai módon bántalmazták a gyerekeket.
- A gyermek- és lakásotthonban élő gyerekek harmada fogyatékossággal élő, míg a fogyatékos gyerekek gondozására szakosodott különleges nevelőszülők száma a 2017-es adatok szerint 20 százalékkal csökkent...

AZ OSZTRÁK KANCELLÁR ELÍTÉLI MIND ORBÁN, MINDAZ FPÖ SOROSOZÁSÁT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.04.25.


- Régebben Rothschildot vették célba a szélsőjobbosok, most Sorost, itt ősrégi antiszemita klisék kelnek új életre, de új előítéletek is társulnak hozzájuk 

- A Bizottság meg akarja akadályozni, hogy a visegrádiak megvétózhassák a nekik nyújtott támogatások megkurtítását. Egyes vélemények szerint azonban a V4-es csoport tüske lehet a köröm alatt

- Trump ugyan bátorítja az európai populistákat, de még fontosabb, hogy hatására a politikai fő áramban fű alatt elfogadottá válik a rasszizmus és az elnyomás

FAZ

Az osztrák kancellár Soros-ügyben elhatárolta magát mind Orbán Viktortól, mind a koalíciós partner Szabadságpárt frakcióvezetőjétől, az FPÖ elnöke szerint azonban a milliárdosnak igenis van terve a migránsok tömeges betelepítésére. A vita kiváltó oka az volt, hogy szélsőjobbosok parlamenti csoportjának főnöke a hét végén kijelentette: a megalapozott hírek szerint a befektető kétes szerepet játszik a muzulmán menekültek behozatalában. A nyilatkozatot utána elítélte a Néppárt több képviselője is. Kurz ezek után azt mondta, hogy ebben a kérdésben nagyon nem ért egyet a szövetséges párttal, mint ahogy nem értékeli a magyar kormányfő kampányát sem Soros ellen. Sőt, kifejezetten elutasítja azt. Strache viszont a Szabadságpárt nevében úgy foglalt állást, hogy nem jelent antiszemitizmust, ha az üzletembert bírálják, hiszen megtette azt pl. az izraeli miniszterelnök is. Egyébként kiszivárgott, hogy az FPÖ nem szeretné, ha a CEU kampuszt nyitna Bécsben.

Der Standard

1. A lap hosszan idéz vezető FPÖ-politikusok korábbi megnyilatkozásaiból, majd megszólaltat egy osztrák előítélet-kutatót, aki úgy ítéli meg, hogy itt tipikus antiszemita közhelyek sorjáznak. Pl. amikor a Szabadságpárt részéről arra figyelmeztetnek, hogy ha tesznek ellene, akkor a pénzember által támogatott civilek a muzulmán barbárok segítségével kiirtják az európai, fehér, keresztény civilizációt. Ilyen sztereotípia továbbá a „befolyásos zsidó lobbik” világméretű összeesküvése, és hogy ezek a körök egész kormányokat tartanak a markukban. Korábban Rothschild volt a célkeresztben, most Soros. Ám a szakember szerint ezek a nézetek hamis egyszerűsítésekhez vezetnek, hiszen miként lehetne a befektető egymaga felelős a menekülthullámért. Azt ugyanakkor nem tartja meglepőnek, hogy ez a fajta felfogás Ausztriában is a szélsőjobbon jelentkezik. Egy bűnbak és ellenségkép ugyanis önjáróvá vált és napjainkban politikai célokra használják fel.

2. Kicsoda is Soros György, akit egyaránt tekintenek spekulánsnak, jótevőnek és gyűlöletes figurának. Erre ad választ hírmagyarázatában az újság, amely rámutat, hogy egész Kelet-Európában, de Izraelben is ellenségesek a kormányok a pénzügyi befektetővel szemben és most az osztrák Szabadságpárt is felszállt erre a lóra. A stratégia a jelek szerint jó pár államban beválik. Soros személye körül lövészárokharcok bontakoznak ki az oroszoknál, a szerbeknél, macedónoknál vagy az üzbégeknél. Felfogásának része, hogy az igazi demokratikus társadalomban szükség van az erős civil szférára. Ezért támogatott a szocializmus bukása után is NGO-kat, újságírókat, tudósokat, ellenzékieket. Ily módon azonban ellentétbe került több olyan állami vezetővel, aki időközben tekintélyelvű kormányzásra váltott át. A kritika azt hangoztatja, hogy kívülről beleavatkozik az adott ország ügyeibe. Üzleti érdekeltségei különben nemigen vannak Kelet-Európában.

A vihart azzal kavarta, amikor a menekültválság kirobbanása után megírta, ő milyen megoldást javasol Európának. Nem nyitott határokat hirdetett és nem értett egyet az ellenőrzés nélküli bevándorlással. Ellenfelei arra csaptak le, hogy szerinte az EU-nak évente 300 ezer embert kellene befogadnia a válságövezetekből, és ehhez önkéntes elosztási mechanizmust ajánlott. Az, hogy „önkéntes”, menet közben elsikkadt, viszont kialakult az a kép, hogy ő van a tömeges migráció mögött. Régi előítéletek találkoztak itt össze újakkal.

Egy szakértő szerint ha valaki szavazatokat akar szerezni a térségben, akkor ehhez jó kombináció a sok pénz, a zsidó és a bevándorlás. A magyar kormány egyenesen azt állítja, hogy létezik az ún. Soros-terv. Bizonyíték nincsen rá, de a választási kampány bőven épített az ellenségképre. Az orbáni összeesküvés elmélet egybevág az orosz titkosszolgálat által kifőzött kiszivárogatással. A Nyílt Társadalom Alapítványtól megszerzett, összefüggésükből kiragadott töredékekből konstruálták a vádat, hogy Soros megvett 226 EP-képviselőt. Izraelben különben az ügy kapcsán Netanjahu szemére vetették, hogy jobboldali populistákkal áll össze Európában, sőt még nevét adja az antiszemita beütésű magyar hadjárathoz is...

KÓRHÁZI FERTŐZÉSEK: ELTITKOLT ADATOK KERÜLNEK NYILVÁNOSSÁGRA

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Sztárklikk
2018.04.25.


Jogerősen pert nyert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az Emberi Erőforrások Minisztériumával (EMMI) szemben. Az Ítélőtábla kimondta: nyilvánosságra kell hozni a kórházi fertőzések adatait kórházankénti bontásban, azaz végre évekre lebontva, intézményenként lehet megismerni, melyik magyar kórház hogy áll a kórházi fertőzésekkel.

A TASZ régóta igyekezett elérni, hogy ezek a számok nyilvánosak legyenek, de az ÁNTSZ és az egészségügyért felelős EMMI a legváltozatosabb indokokkal igyekezett őket titokban tartani. Most 15 napjuk van arra, hogy megküldjék a számokat a jogvédő szervezetnek.

A kórházi fertőzésekről eddig is minden évben készültek jelentések, ezek azonban túlságosan általánosak és a laikusok számára teljesen érthetetlenek voltak. A gyakorlatot szakmai szervezetek és a TASZ is élesen kritizálta, átlátható, érthető, a nyilvánosság számára is értelmezhető adatsorokat követelve. Abban is szakmai egyetértés van, hogy azok az igazán releváns adatok, amik intézményekre, kórokozókra és évekre lebontva mutatják meg, hogy áll Magyarország a fertőzésekkel. Csak így tudhatjuk meg, hogy pontosan hol és milyen betegségekkel szemben kell fellépni...

FIDESZES POLITIKUS MONDATHATTA LE AZ ALFÖLDI-ELŐADÁST

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: UNGÁR TAMÁS
2018.04.24.


Alföldi előadását nem a pécsi Zsolnay Kulturális Központ vezetője, Vincze Balázs akarta lemondani, hanem egy fideszes politikus szólította fel az ügyvezetőt, hogy tegye meg ezt a lépést. Vincze meg „elvitte a balhét” – értesült lapunk. Az ügy érdekessége, hogy március 11-én a Zsolnayban még játszhatott Alföldi Róbert, akkor a Gothár Péter által rendezett Vaknyugat című színművet adták elő a színész főszereplésével. Azt, hogy öt héttel később Alföldit kicenzúrázták Pécsről, a választás eredményével magyarázzák a baranyai megyeszékhelyen.

Mint arról írtunk, a pécsi Zsolnay Kulturális Központ vezetője, Vincze Balázs a múlt héten indoklás nélkül lemondta az Igenis, miniszterelnök úr! című komédia május 27-ére tervezett előadását. Ilyen lépés a nemzetközi hírű kulturális intézmény nyolcéves történetében még nem fordult elő. Mivel a jegyek java április közepén elfogyott, mindenki arra gyanakszik, hogy azért nem mutathatják be a komédiát a Fidesz irányította Pécsen, mert a főszerepek egyikét az ellenzékiségét nyíltan vállaló Alföldi Róbert játssza. Ezt a hipotézist eddig nem cáfolta se a Zsolnay, se a város vezetése, s az ügyben az illetékesek nem hajlandók nyilatkozni...

BALTÁVAL MEGSZOBORVA

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: BENDA LÁSZLÓ
2018.04.20.


Végy egy csaknem tízmillió lelket számláló, szovjet örökségű, kisebb országot, és rendezz magadnak parlamenti választásokat. Ha jól kifőzted, kellemdús szájízzel élvezheted a végterméket. Az azeri elnök boszorkánykonyhájában múlt szerdán kotyvasztottak ilyen sajátos zamatú fogást. A séf, Ilham Aliyev elnök ezúttal sem bízott semmit a véletlenre. Ezúttal sem. Persze tudta minden kukta – gyakorlott vagy csak alkalmazkodó –, hogy ehhez milyen kellékekre lesz szükség.

Már annak is van valami sajátos Kau­kázuson (és földön) túli bája, ahogy az ifjabb Aliyev, a most ötvenhat éves Ilham annak idején elfoglalhatta helyét az utódköztársasági trónján. 1991 óta a függetlenségbe szakadt Azerbajdzsán élén – megannyi közép-ázsiai posztszovjet kánsághoz hasonlóan – egy volt kommunista pártvezér (ráadásul korábbi KGB-főnök), Heydar Aliyev állt. Amikor közelgett számára a vég, fiát, a moszkvai MGIMO-n végzett Ilhamot pár hónapra kormányfővé tette meg. Így amikor 2003-ban az atya lemondott, a nemzetvezetői poszt – mintegy automatikusan – a családon belül maradt.

A tanulékony ifjút azóta többször is újraválasztották. Ha netán alkotmányos homokszemcsék türemkedtek volna a fogaskerekek közé, mesterien átfarigcsálta az alaptörvényt. 2008-ban és 2013-ban, majd most is megerősítették posztján – a sokat sejtető 87, 85, ezúttal 86,3 százalékos meggyőző fölénnyel. Diadalmenete olyannyira biztosnak tűnt, hogy 2013-ban a Központi Választási Bizottság – egy aprócska technikai gikszer következtében – egy nappal a voksolás előtt elkezdte közzétenni az eredményeket!

Persze Aliyev is biztosra mehetett. Amikor a törvény szabta szükség (második, egyben utolsó mandátumának vége) úgy hozta, végtelenítette betölthető mandátumai számát. Legutóbb pedig ötről hétévesre növelte egy-egy elnöki periódus időtartamát. Csak hogy ne ossza meg az alattvalók figyelmét a túl gyakori urnához császkálás.

Bátor bírálóit – biztos, ami biztos – lenyomta. Olykor a hűvös biztonságába helyezte. Most még a létező ellenzéki pártok is bojkottálták a szavazást. A sajtót megregulázta. A köztévé maximum egyórás tévévitákra bocsátotta (volna) rendelkezésükre stúdióját. A magát nyeregben érző főnök megkímélte önmagát (és esetleges ellenlábasait) a szócsépléstől. Az emberi jogok kapcsán fölmerült nyugati kukacoskodásra magabiztosan fittyet hány. A szavazásra meghívott, netán hasonló mellékízekhez szokott külföldi ellenőrök (az oroszoktól L. Simon Lászlóig) nem láttak érdemi bírálnivalót lehengerlő győzelmében...

ELKOPTATNI NEM SIKERÜLT, ÍGY AZ UTOLSÓ DEMOKRATIKUS FÉK KIIKTATÁSÁN DOLGOZNAK: BEVÉGEZTETIK A BÍRÓ FÜGGETLENSÉG?

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2018.04.24.


A negyedik Orbán-kormány egy újabb nagy csatára készül, az úgynevezett Brüsszellel és a független bíróságokkal két fronton egyszerre. Még az is lehet, hogy Handó Tünde feltűnik az Igazságügyi Minisztérium valamely posztján, s végrehajtja, amire igazgatási vezetőként képtelen volt.

Újabb igazságügyi reformot készíthet elő a szivárogtatás, amely alapján a negyedik Orbán-kormányban minisztériumi rendszerbe vonnák az igazságszolgáltatás felügyeletét. Amennyiben az Igazságügyi Minisztérium nevezi majd ki a bírákat és osztja el az ügyeket, akkor a kormány közvetlenül befolyásolhatja a bíróságok működését. Márpedig a 444.hu a múlt héten úgy értesült, hogy a kétharmados választási győzelem után jelentős átalakításokat tervez az igazságszolgáltatásban a Fidesz: megszűnhet az Országos Bírósági Hivatal (OBH), minisztériumi irányítás alá kerülhet az igazságszolgáltatás, s létrejöhet a korábban megálmodott, kiemelt ügyeket tárgyaló különbírósági szisztéma is – a megfelelő bírákkal.

Persze arról régen lehetett hallani, hogy Orbán Viktor „működését" zavarják a független bírói ítéletek, sok-sok apró bosszúság érhette már emiatt. Így az elképzelés szakmai berkekben egyáltalán nem lepett meg senkit, sőt, a 168 Óra forrásai szerint hetek, hónapok óta súlyos pletykák terjednek a bírósági folyosókon, nem véletlenül indultak komoly tiltakozások az ügyvédek, de elsősorban a bírók körében a választást megelőző időkben...

AZERI GURULÓ DOLLÁROK: AZ EURÓPA TANÁCSBELSŐ JELENTÉSE MEGERŐSÍTETTE A KORRUPCIÓGYANÚT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KŐMŰVES ANITA
2018.04.24.


Az Európa Tanács parlamenti bizottságának (PACE) több tagjával szemben is “erős korrupciós gyanú” merült fel, illetve a testület több tagja is megsértette a szervezet etikai szabályait – derült ki egy vasárnap nyilvánosságra hozott jelentésből. Évek óta tartotta magát a pletyka, hogy Azerbajdzsán szavazatokat vásárol magának a testületben, de csak tavaly szeptemberben derült ki, hogy néhány volt képviselő milyen sok pénzt kapott Bakutól

A Guardian által ismertetett dokumentum egy tíz hónapos belső nyomozás eredményeit foglalja össze. A vizsgálat azért indult, mert felmerült a gyanú: a bizottság több tagja pénzt fogadott el a szavazataiért. A strasbourgi székhelyű szervezetet alapjaiban rázta meg a botrány.

Az eset azért különösen kényes, mert szervezetet 1949-ben épp azzal a céllal hozták létre, hogy őrködjön a demokrácia és jogállamiság felett. Az Európa Tanács a kontinens legrégebbi emberjogi szervezete, 47 tagországa van. A PACE küldöttei a nemzeti parlamentek tagjai közül kerülnek ki.

Azerbajdzsán 2001 óta tagja a szervezetnek, és a mai napig annak ellenére tagja, hogy erős kétségek merülnek fel a választások tisztaságával kapcsolatban, az emberjog-sértéseket pedig számtalan nemzetközi szervezet dokumentálta. Tavaly amiatt indult vizsgálat, hogy felmerült: Azerbajdzsán lefizethette a parlamenti bizottság egyes tagjait, hogy “puhítsanak” az azeri demokráciáról elfogadott jelentések hangnemén...

TRÓJAI FALÓ

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.04.25.


Tényleg, szó szerint egészen köldökig leesett állal ül az ember a telekép előtt, és guvadt szemekkel nézi a paletta egyetlen műveletlenségi vetélkedőjét. Ez hiánypótló műalkotás, mert megmutatja Füst Milán mély bölcsességének igazát, miszerint: “Semmi sincs egészen úgy”. És tényleg.

Olyanokat tudhatni meg a versenyzőktől, ami unikumokat sehol máshol az univerzumban nem. Arra az egyszerű kérdésre, hogy szerintük a trójai falovat bevetették-e az Első Világháborúban, teljesen logikus levezetést kapunk, miszerint az kizárt. Mivel az első V.H. idején csak kőbalták voltak a világon, ezért a falovat csak a másodikban használhatták és használták is.

Ezzel nem lehet vitatkozni. És nem azért, mert a butaság bátorsága ilyen kikezdhetetlen, monolit kődarab, hanem, mert teljesen logikus a maga nemében. Megad egy premisszát: kőbalták, amiből fakad a konklúzió, akkor nem lehetett faló, mert ez ahhoz képest fényévnyi technikai fejlettséget tételez.

Így lesz kerek a világ. Kitetszik, ez a műsor nem arra van, hogy derüljünk kognitív hiányosságoktól szenvedő embertársainkon, hanem, hogy tanuljunk tőlük, hogyan kell szemlélni az életet, hogy otthon érezhessük benne magunkat. Kafka is elképedt azon, hogy vannak olyan organizmusok, akik arra a kérdésre, mit csinálnak, képesek olyan választ adni: ozsonnázunk a zöldben. Csodálkozott, milyen biztonsággal viselik ezek az életet.

Például az is teljesen egyértelmű, mint kiderült, hogy a levegő szilárd halmazállapotú. Más nem lehet, mert egyrészt nem folyik, másrészt a gáz meg büdös, és árt az embernek. A három lehetséges válasz közül ezek után tehát bátran mondjuk a kamerába, hogy a levegő szilárd halmazállapotú, és a fenti levezetés után ezt el is hisszük...

MÉSZÁROS LŐRINC ELÁRULTA, MIÉRT MONDOTT LE FELCSÚTRÓL

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2018.04.24.


Mivel mindig mindenben maximális teljesítményt szeret nyújtani

Az Orbán-uradalom gazdatisztje és vagyonkezelője saját (nevén lévő) napilapjának vázolta az okokat, amiért lemondott annak a falunak a vezetéséről, ami A Miniszterelnököt Adta Az Országnak.
1. Nem ér rá

Az irányítása alatt lévő tőzsdei vállalatok jelentős tranzakciók előtt állnak, gazdasági érdekeltségei átfogó szervezeti átalakuláson mennek keresztül, amelyek tulajdonosként teljes embert igényelnek. Emellett még a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiának is elnöke, s mivel mindig mindenben maximális teljesítményt szeret nyújtani, ezért a polgármesteri feladatokat már nem tudja a jövőben felelősséggel ellátni.

Ez az indok megállja a helyét, mert eddigi nyilatkozataiból úgy tűnt, a miniszterelnök legbizalmasabb, többszáz-milliárdos barátjának fogalma sincs, hogy
- milyen cégei vannak,
- mennyi pénze van,
- és hogy miket készül éppen vásárolni.

Nyilvánvalóan csakis a bokros polgármesteri teendői akadályozták meg abban, hogy figyelemmel tudja kísérni birodalom ügyeit.
2. Hagyják őt békén

Az üzletember bízik abban, hogy visszavonulását követően nyugodtabb időszak következik a község életében, hiszen az ellenzéki sajtó Orbán Viktor miniszterelnökhöz kötődő barátsága miatt állandó nyomás alatt tartotta az önkormányzat működését, a képviselő-testületi üléseket, jelentősen megnehezítve ezzel a munkavégzést. Ahogyan Mészáros Lőrinc fogalmazott, abban bízik, lemondásával és közszereplői státusának megszűnésével az ilyen típusú érdeklődés is alábbhagy a községben.

Hát ezért. Hallgat a régi bölcsességre, miszerint akinek vaj van a fején, ne menjen a napra.

Azaz M. Lőrinc azt állítja, mivel már nem polgármester, nem is közszereplő, azaz senkinek semmi köze hozzá miből és honnan van a nevén lévő vagyon, mit kezd vele és mire költi.

Az a rossz hírünk azonban, hogy a miniszterelnöki familiáris továbbra is közszereplő marad, függetlenül attól, hogy már nem lesz politikai tisztsége,
- mivel a cégei állami tendereken indulnak és közpénzekhez van közük,
- továbbá mert médiabirodalma útján a nyilvánosság jelentős befolyásolására képes személy,

és mint ilyen, automatikusan közszereplőnek minősül.

De az igaz, hogy ezután nem kell nyilatkoznia majd a sajtónak, ha nem akar. És ha megkérdezi, azt mondják majd neki, hogy nem akar, soha nem is akart, és akkor majd ő is tudni fogja.

TÓTA W.: BALOG ZOLTÁN EMLÉKÉRE

HVG ONLINE - PUBLICISZTIKA
Szerző: TÓTA W. ÁRPÁD
2018.04.24.Schmitt Pál óta nem búcsúztattunk ekkora senkit.

Nem siratni jöttem Balog Zoltánt, de az se volna helyénvaló, ha szó nélkül néznénk végig a bukását. Nem sok minden történik ma a politikában, ami örömet okoz, úgyhogy becsüljük meg a villanásnyi derűt. Hogy legalább ő eltakarodik. Tudjuk, nem lesz jobb ezután se, de Balog Zoltánt sosem fogjuk visszasírni.

Alá tartoztak az érdemi politika legfontosabb területei. Sajnos már egy egész generációnak nincs emléke arról, hogy eredetileg kormányzás alatt nem kizárólag a rémhírterjesztést, a manipulációt és az egyet nem értők eltaposását értettük. Hanem például az volt a téma, hogy mi folyik az iskolákban és a kórházakban. És legalábbis gondolkodtak azon politikusok, hogy vajon hogyan tehetnék ezeket jobbá.

Sőt, amikor reformterveik nem kapták meg a politikai támogatást, fogták magukat, és lemondtak. Ezt azért tették, mert hittek valamiben, akartak valamit, és némelyik még értett is hozzá. Balog volt az első, akinek mindegy volt, mi történik.

Igaz, előtte még nem egyetlen miniszter képviselte a kormányban a közoktatás, felsőoktatás, egészségügy, szociális háló, civil szervezetek, egyházak, kultúra és a sport ügyét. Ez a minden villanyoszlopnak szalutáló jámbor balfasz olyan portfóliót kapott a nyakába, ami alatt nála gerincesebb élőlények is rakás szerencsétlenséggé roskadnának össze. Nem is tárca, hanem vagon.

Az ősbűnt nem ez a mazsolává töppedt alak követte el, hanem Orbán Viktor. Akkor, amikor összesöpörte az őt nem érdeklő témákat egy porzsákba, ráfirkantotta, hogy „emberek”, odapasszolta Balog Zoltánnak, és röhögve elszaladt. A sokkal egyszerűbb sorsra kalibrált, karót nyelt, engedelmességre tenyésztett gyáva pap meg ott maradt a zsákkal, és hat éven át zavartan nézegette.

Érdemi döntéseket nem hozhatott. Pontosan tudta, hogy a miniszterelnök kurvára nem kíváncsi a véleményére. Szomorkás estéken nyilván belátta, hogy ez jogos, hiszen senki mást sem érdekel, mit gondol Balog Zoltán a huszonegyedik századi oktatásról, a külföldi egyetemek szerepéről, az egészségbiztosítási rendszerről vagy a Higgs-bozonról. Még őt magát sem, hiszen nem is gondolt semmit.

Mozgástere mégis volt: Orbán azért bízta rá ezeket az ügyeket, hogy csendben, csökkentett módban üzemeltesse, pacifikálja, és neki a kormányülésen ne kelljen órákig foglalkozni holmi proligyerekekkel, kórházi fertőzésekkel meg efféle bohóságokkal. Ezen belül szabad kezet kapott; milliárdok felett diszponált, és akár tehetett volna jót is. Ettől a mozgástértől meg is rettent, és igyekezett a legvulgárisabb konzervatív szamárvezető mentén kitölteni. Egyáltalán nem is próbált felzárkózni, tanulni, körülnézni a világban, képviselni gondolatokat. (Még annyira sem, mint Áder János, pedig vele nehéz nullaságban versenyezni.) Arra viszont volt esze, hogy megpróbálja elhallgattatni az összes tanárt, orvost, kórház- és iskolaigazgatókat, nehogy kiderüljön a turpisság. Balog Zoltánnak köszönhetjük a félelmet, amely a magyar értelmiség derékhadát kerékbe törte.

Senki sem kérdezte őt, amikor eldőlt, hogy nekimennek a CEU-nak. Nem kérdezték a szuperkórházról, és – noha elvileg a sport is hozzá tartozott – nem volt beleszólása sem az olimpiarendezés, sem a vizes vb, vagy az eszement stadionépítések kérdésébe. Azt intézték egymás közt tolvajok és más bűnözők. A közoktatás egyik legfontosabb problémáját, a digitalizációt a miniszterelnök kivette a kezéből, és rábízta – dobpergés – Deutsch Tamásra...