2024. április 18., csütörtök

MAGYAR PÉTER - ORSZÁGJÁRÁS (VIDEÓ)

MAGYAR PÉTER HIVATALOS
Szerző: MAGYAR PÉTER HIVATALOS
2024.04.18.Országjárás élőben - TISZA Párt Talpra, Magyarok!

REPÜL AZ EZRES, VERGŐDIK A HONT, ELVESZI A MUNKÁT A BÍRÓ ADA ÉS PONT

DAVE VILÁGA
Szerző: Dave
2024.04.17.Repülnek az ezresek a Mobilfox influencere kezéből, Hont András és barátai tovább vergődnek, megjött Bíró Ada, ébredezik a SKYNER! Jólvanezígy...

VELÜNK KI EGYEZTETETT? – HIÁBA AZ ELLENÁLLÁS, LÁZÁRÉK MÁR ELDÖNTHETTÉK, HOGY A PALOTANEGYEDBEN LESZ AZ ÚJ PÁZMÁNY CAMPUS

TELEX
Szerző: NAGY BÁLINT
2024.04.18.


Zajlik a társadalmi egyeztetés a VIII. kerület közepére, a Palotanegyedbe tervezett, a Magyar Rádió régi épületeinek bontásával járó új Pázmány Campus projektről. Hogy ennek mi értelme, az már vet fel kérdéseket. Az építési miniszter már kijelentette, hogy a campus mindenképp megépül, az egyébként kész tervekbe pedig a lakók szerint alig engednek beleszólási lehetőséget. Az építkezés ellen a kezdetektől tiltakozó civilek és több lakó is azt szeretné elérni, hogy a rádió épületei maradjanak, azokat hasznosítsák más célra, a Pázmány épületeinek pedig keressenek másik helyet. Kérdés, hogy erre mennyi esélyük van.

Februárban egyeztek meg arról, hogy újrainduljanak a tárgyalások az úgynevezett Pázmány-projektről. Ezt Lázár János építési és közlekedési miniszter és Pikó András kerületi polgármester jelentette be. Pikó többek közt azt kérte, hogy a Palotanegyedet jelentősen átrajzoló projektről valós társadalmi egyeztetés legyen. A minisztérium által is ígért tárgyalások egyik eleme volt, hogy Lázár március elején leült a kerületiekkel. Ezután jelentette be a polgármester, hogy társadalmi egyeztetés indul a campusról. Azonban már ekkor máshogy számoltak be az eredményekről a civilek és Lázár is: a miniszter annyit írt, hogy

a „célból nem engedünk, de az odavezető útról tárgyalunk”.


A Civilek a Palotanegyedért csak bizakodott, hogy az egyeztetés nem csak színjáték lesz. A Zöld Palotanegyedért pedig Lázár azon mondatát emelte ki, hogy „az egyház a megbízónk, az ő érdekükben kell végezzem a munkámat”.

A 24.hu korábban összefoglalta, hogy Józsefváros és az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) képviselői többször is találkoztak az idén, de a kerület szerint az elhangzott ígéretek a beruházáson érdemben nem változtatnak. A lap információi szerint a most zajló társadalmi egyeztetés is úgy indult el, hogy az ÉKM nem fogadta el Józsefváros egyeztetéssel kapcsolatos ajánlatát. A minisztérium állítólag csak a beruházás néhány – az államtitkárok által is emlegetett – részletére kérdezett volna rá, mint például a sportcsarnok, a kollégium épülete vagy a parkolók. A kerület szerint fontos, épp a lakókat is érintő kérdésekkel nem foglalkoztak volna, kiüresítve ezzel a társadalmi egyeztetést.

Ennek ellenére a márciusban beígért egyeztetést az önkormányzat elindította az eredeti tervek szerint 200 vagy 250 milliárdos projektről. Ennek része két lakossági fórum, amiből az egyiket a múlt héten tartották, de lesz még egy kör májusban is, emellett kérdőíven is felmérik a helyiek álláspontját. A minisztérium hozzáállásával kapcsolatban a kerületi polgármester korábban elmondta: bár egyeztetésről volt szó, most úgy látják, hogy „a társadalmi egyeztetéshez nemhogy közelebb, inkább távolabb kerültünk”...

MAGYAR PÉTER: ELJÖN AZ EMBER KÖZÉJÜK ÉS NEM LEJÖN EGY DZSIPPEL, ÉS MEGMONDJA, HOGYAN KÉNE ÉLNI

SZERETLEK MAGYARORSZÁG
Szerző: SZERETLEK MAGYARORSZÁG
2024.04.18.Elkísértük Magyar Pétert vidékre. "Utoljára ilyen zizegés a rendszerváltáskor volt itt, Békés megyében" - mondta az egyik résztvevő.


Lásd még:

AMERIKAI NÉPSZAVA: MIÉRT CASTINGOLVA KERESETT MAGYAR EP-JELÖLTEKET?

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2024.04.17.


A Tisza Párt nyilvánosságra hozta az európai parlamenti jelöltjeik listáját, akiket 538 pályázóból választottak ki, a legjobb tíz jelöltre pedig bárki szavazhat, hogy milyen sorrendben szerepeljen a Tisza Párt európai parlamenti listáján.

A közvetlen demokrácia hamis látszatát keltő kiválasztási módszer nem bázisdemokrácia, nem közvetlenül az emberek dönthettek a jelöltekről szavazással, hanem ismeretlen személyek 538 ember közül választottak ki tizet. Szavazni csak ezek sorrendjére lehet.

A pályázati rendszer egyetlen ésszerű oka, hogy Magyar nem bízik meg senkiben, és nincs tíz arra alkalmas embere vagy jelöltje. Ezért volt szükség a castingolásra. Ez mutatja azt, hogy a Tisza Párt még mindig egy one man show, nem ismerünk Magyaron kívül senkit.

Könnyen lehet, hogy nem is fogunk. Ez egy egyszemélyes párt, a vezér maga a párt, ezzel megvalósította a tökéletes pártot, amelyben nincs vita, nincsenek platformok, nincsenek ellenvélemények és tökéletes a harmónia vezér és pártja között, miután mindkettő ő maga.

Ami a kiválasztott pályázókat illeti, az mutatja, hogy a „politikai eliten” kívüli emberekre épülő populista demagógia mennyire nem működik. Ez is egy szakma, amihez érteni kell, amiben gyakorlatot kell szerezni. Magyar sem azokat választotta, akiket a nép választana.

Ennél még a Hazafias Népfront jelöltjei is jobban tükrözték a társadalmi összetételt, még oda is becsúszhatott olyan ember, aki nem volt az „elit” tagja. Magyar listáján csupa elithez tartozó vállalkozó, tanár, tudós, menedzser és főleg egykori brüsszeli hivatalnok szerepel.

Minden valószínűség szerint a brüsszeli tapasztalatokkal rendelkező szakemberek iránti bizalom fejeződik majd ki a szavazásban, de jegyezzük meg, hogy még ez is tévedés, mert a brüsszeli hivatalnoki háttérmunka és a politikai tevékenység nem ugyanaz.

De ha közülük kerülne be valaki, legalább ismeri a bonyolult intézmény működését és nem téved el a folyosókon. Hátrányuk azonban az, hogy az előéletük alapján vannak vízióik, míg az előnyük, hogy ezek fideszes víziók, mert fideszes brüsszeli hivatalnokok voltaká

Magyarral szavakból értik egymást. Ez az egyszemélyes Tisza Párt egy paródia, és kezd egészen viccessé válni.

Magyar ezzel a szereplőválogatással sikeresen sértett meg olyan választási alapelveket, hogy egy jelöltnek ismertnek kell lennie. Ezen a listán egyedül Magyar Péter és az egészen kiváló ember, Tarr Zoltán református lelkész lesz ismert, aki csak bokréta a kalapon...

„NEKEM SEMMILYEN MÁS LEHETŐSÉGEM NINCS A LAKHATÁSRA, MINT EZ A BÉRLEMÉNY” – A JÓZSEFVÁROSI LAKÁSKISAJÁTÍTÁSOK ELLEN TÜNTETTEK AZ NKE ELŐTT

MÉRCE
Szerző: KISS SOMA ÁBRAHÁM
2024.04.17.


Szerda délután öt órára hirdetett tüntetést Józsefváros önkormányzata a Ludovika térre, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem épülete elé, miután az intézmény érdekében bérházakat sajátítana ki az állam, ezzel bizonytalanná téve mintegy 200 család lakhatását. A rendezvényen 150-200 ember vett részt. Az érintett lakók képviselője mellett felszólalt Pikó András polgármester, Karácsony Gergely főpolgármester és Jámbor András, a választókerület országgyűlési képviselője.


Utóbbiak szándéknyilatkozatot írtak alá, miszerint minden lehetséges eszközzel igyekeznek megakadályozni az érintett tömbök bérlőinek kilakoltatását.

Mint korábban beszámoltunk róla, derült égből villámcsapásként érte a hír Józsefváros önkormányzatát – és az érintett lakókat – hogy a kormány egy Semjén Zsolt által benyújtott salátatörvény értelmében tíz önkormányzati ingatlant sajátítana ki, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem építkezhessen rajtuk.

Köztük van a Diószegi Sámuel utcában öt olyan bérház, amelyekben önkormányzati bérlakások vannak, és részét képeznék a Dió2030 tömbrehabilitációs projektnek, illetve több másik, kerületi tulajdonban lévő bérház. Az
 önkormányzat szerint ezek rehabilitációját is előkészítenék a ciklus hátralévő részében.

Az önkormányzat április 17. délután 5 órára tüntetést tartott a kisajátítások miatt a Ludovika térre, az NKE előtt.

A rendezvényen felszólalt Pikó András polgármester, Karácsony Gergely főpolgármester Jámbor András a választókerület országgyűlési képviselője, valamint egy érintett lakó üzenetét is tolmácsolta a helyi bérlői közösség képviselője.

„Elfogadhatatlan, hogy a kormány semmibe veszi a helyi lakók és önkormányzat önrendelkezését: nem lehet egész negyedeket leradírozni, átépíteni, itt emberek élnek és nekik vannak választott vezetőik. Ezért követeljük a kormánytól a kisajátításra vonatkozó salátatörvény azonnali visszavonását!”

– írják a szervezők a tüntetés Facebook-eseményében...

„A KORMÁNY ÉJSZAKA ÜL A VÉCÉN, ÉS KITALÁLJA, HOGY MI LEGYEN HOLNAP A TÖRVÉNY” | 24.HU

24.HU
Szerző: 24.HU
2024.04.11.A józsefvárosi önkormányzat kedden a sajtóból értesült arról, hogy a kormány egy frissen benyújtott törvénytervezet alapján 10 önkormányzati társasházat sajátítana ki, hogy a helyükön megépíthessék a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új tanárképzőjének az épületeit. Pikó András becslései szerint nagyjából 500 ember érintett – a polgármester néhányukkal szerdán személyesen osztotta meg a hírt.

33 MILLIÁRDÉRT ÉPÍTHETI MÉSZÁROS ÉRDEKELTSÉGE A KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM ÚJ JÓZSEFVÁROSI KÖZPONTJÁT

MAGYAR HANG
Szerző: KONCZ TAMÁS
2024.04.17.


Hiába halaszt el a kormány több százmilliárd értékű beruházást a költségvetés védelmében, vannak zászlóshajók, amikre továbbra is öntik a pénzt. Ilyen például a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) új józsefvárosi képzési központja, amit két év alatt, 33,78 milliárd forintért építhet fel a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Zrt
...

...200 családot ebrudalnának ki az egyetem kedvéért

A közbeszerzési dokumentumban a 36030-as helyrajzi szám is szerepel. Ez, utcanév és házszám szerint a Diószegi Sámuel utca 19-27. közötti, az NKE-hez tartozó ingatlanokat jelenti. Az utca páros oldalán viszont olyan bérházak állnak, amiket a magyar állam a lakók és a VIII. kerületi önkormányzat megkérdezése nélkül sajátítana ki. A kisajátítandó ingatlanok helyén a tervek szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanárképző épülete állna majd, a törvényjavaslat szövege szerint: „köznevelési valamint felsőoktatási feladatokkal összefüggő tevékenység ellátása céljára”. Csakhogy ezzel 200, jelenleg is ott élő család lakhatása kerülhet veszélybe.

NAPI 7 MILLIÓ FORINTOT ÉGET EL A MAGYAR POLITIKA KÖZÖSSÉGI MÉDIÁS REKLÁMRA, MÁR ÖT ÉVE

TELEX
Szerző: HANULA ZSOLT
2024.04.16.


2019 áprilisában az online hirdetési biznisz két legnagyobb szereplője, a Facebook és a Google, létrehozott egy-egy nyilvános adatbázist, amiben a felületeiken megjelenő politikai-közéleti hirdetésekről közöl adatokat. Például azt, hogy ki és mennyit fizetett ezekért, és milyen elérést kapott cserébe. A példamutató átláthatóság persze nem csak úgy spontán jött a két óriáscégnek: ekkor már évek óta jelentős nyomás alatt álltak, hogy transzparensebbek legyenek a politikai hirdetésekkel. Olyan vádak is felmerültek, hogy ezekkel a választások külső manipulációjának adnak teret jó pénzért.

A Meta Ad Library és a Google Ads Transparency Center azóta is naprakészen (pontosabban általában 2-3 nap lemaradással) dokumentálja a politikai hirdetéseket a Facebooktól az Instagramig, a YouTube-tól a Google keresési oldalaiig. Magyarországon gyakorlatilag ez a két adatbázis ad csak lehetőséget arra, hogy rálássunk a hazai politikai hirdetések és propaganda költségeire.

Most az indulás ötödik évfordulója alkalmából néztük át, mit mutatnak az adatbázisok. Bár az összegek szédítőek, azért szögezzük le, hogy mindez csupán töredéke a politikai kommunikációra elköltött pénznek. Ezek egyrészt csak a hirdetési árak; maga a tartalom előállítása, az ilyesmit kitaláló, megtervező és legyártó egész iparág fenntartása nincs benne. Másrészt ez csak a közösségi média nagyját fedi le, és ahogy azt az elmúlt években mindenki megtapasztalta, a politikai üzenetek ezen kívül is ömlenek ránk, tévéből, rádióból, óriásplakátokról, nyomtatott és online sajtóból.

It’s all about the money

Kezdjük is a legsúlyosabb számokkal: a magyar politika az elmúlt öt évben összesen 12 milliárd 448 millió forintért vett hirdetéseket a két óriáscégnél. Az összeg nagyon nagy része Facebook- és YouTube-hirdetésekre ment, a töredéke csak a cégek többi platformjára, ezért a következőkben csak facebookos és youtube-os költésként hivatkozunk rájuk.

Facebookon közel 11 milliárd, YouTube-on pedig csaknem másfél milliárd az ötéves számla, ezért 535 ezer, illetve 88 ezer hirdetés futott le, összesen több milliárd alkalommal. A hirdetések ára nagyon sok dologtól függ, de nagyságrendileg 1 forint per megjelenés körüli árral lehet számolni.

Ez azt jelenti, hogy 2019 óta napi átlagban közel 7 millió forintot költött a magyar politika ezen a két platformon, és nagyjából ugyanennyi reklámmegjelenítést kapott érte. Magyarországon egyébként nagyságrendileg épp ennyi internetező van...

KOMOLY FESZÜLTSÉGET SZÍTHAT AZ ÚJ TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉSI RENDSZER A TANTESTÜLETEKBEN

INDEX
Szerző: HOLLÓ BETTINA
2024.04.18.


A közzétett dokumentumokban több olyan szempont is megjelenik, amely meglehetősen szubjektív. Az új rendszer viszont még ennek ellenére is kötött, így az egyes intézményekben akár visszatartó erő is lehet – így vélekedik Nahalka István oktatáskutató a szeptembertől bevezetni kívánt teljesítményértékelési koncepcióról, amely a Civil Közoktatási Platform számításai szerint 16 munkanapnál is többe kerül majd az intézményvezetőknek.


„A pedagógusokra vonatkozó új teljesítményértékelési rendszer egy végletekig formalizált spanyolviasz. Olyan szempontok és elvárások szerepelnek a közzétett dokumentumokban, amelyeket eddig is kiadtak a tanároknak. Most kapott az egész egy rendkívül kötött keretet, ami visszatartó erő lehet azokban az intézményekben, ahol a korábbiakban önjáró módon kialakult egy magas szintű szervezeti kultúra” – erről beszélt az Index megkeresésére Nahalka István oktatáskutató. A nyugalmazott egyetemi docens kiemelte: alapvetően nagyon is tudja támogatni azt az elképzelést, hogy a pedagógusokat értékeljék, de csak akkor, ha a kezdeményezés célja a fejlesztés, és nem a minősítés.

Mint ismert, már több mint egy éve lehetett tudni, hogy előbb-utóbb bevezetnek egy új teljesítményértékelési rendszert a hazai nevelési és oktatási intézményekben. A szakértők egy része úgy véli: a kormány azért lépett ez ügyben, mert mostanra belátták, hogy a 2013-ban bevezetett pedagógus-előmeneteli rendszer nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Hónapokon át tartó találgatások után végül április elején jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy a 2024/2025-ös tanévtől megkezdik a pedagógusok teljesítményértékelését „a személyre szabott éves teljesítménycélok, valamint a feladatellátás egyes összetevőit megjelenítő egységes értékelési szempontok alapján”.

A pedagógusokat a saját felettesük, azaz az intézményvezető értékeli majd, aki a folyamatba a szülőket és a diákokat is bevonhatja. Magukat az intézményvezetőket egy, a fenntartó által kijelölt képviselő értékeli...

„MAGYARORSZÁGON TELJES A MŰVÉSZETI SZABADSÁG” – CSÁK JÁNOS MÚLT HETI INTERJÚJÁNAK HÁROM LEGVITATHATÓBB ÁLLÍTÁSA

QUBIT+
Szerző: NAGY GERGELY
2024.04.17.


Mindenki olyan művet hoz létre, amilyet akar; az állam nem szól bele a tartalomba, ami pedig nem illik bele az Isten-haza-család keretrendszerbe, azt majd eltartja a kultúrafogyasztó, aki amúgy is tele van pénzzel. Igaz, amit a kulturális miniszter állít?


A független sajtóban megjelent hírekkel és elemzésekkel ellentétben a kormány nem készül sem centralizációra, sem az állami pénzt felhasználó kulturális intézmények szigorúbb kontrolljára – jelentette ki Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter abban az interjúban, amit április 10-én adott az InfoRádió Aréna című műsorában. Az interjú kiindulópontját azok a közelmúltban megjelent cikkek adták, amelyek a készülő új kulturális törvényről szóltak, kiszivárgott minisztériumi anyagok alapján – köztük a Qubit március 21-én megjelent írása arról, hogy mi várható a hazai kulturális életben. Noha a törvény szövegét nem láttuk, egy minisztériumi szervezeti ábra és egy táblázat eljutott hozzánk: előbbi a kultúra irányítás átalakított struktúráját vázolja, utóbbi pedig tételesen összeveti, hogy a korábbi törvényi szöveghelyekhez képest mi változik az új jogszabályban.

A Csákkal készült interjúban végigvonuló motívumok közül az első klasszikus inszinuáció: nevezetesen az, hogy a centralizációt és a szoros állami kontrollt emlegetők valójában maguk akarják ezt, az aczéli időket kívánva vissza. A miniszter másik fő állítása, hogy az állam pusztán a „feladatellátást” szabályozza és kéri számom az intézményeken, tartalmi kérdésekbe nem szól bele – miközben Csák többször is hangsúlyozza, hogy a magyar kormány a „zsidó-keresztény kultúrkör”, illetve az „Isten, haza, család hagyományára épít”, és közpénzt csak az a kulturális praxis kaphat, ami ebbe belefér. A harmadik a magánpénz szerepének hangsúlyozása, kimondva-kimondatlanul sugallva, hogy azt, ami az Isten, haza, család hármassággal leírt felfogáson kívül esik, illetve ami az intézményrendszer peremén, vagy azon kívül jön létre, azt teljes egészében tartsák el a kultúrafogyasztók. Ez utóbbi egyébként világossá teszi, hogy az általunk látott tervekben miért nem szerepel például a komplett, struktúrán kívüli (függetlennek is nevezett) színházi szféra, ami arra utal, hogy az állam meg kíván szabadulni a felelősségtől, ide nem akar közpénzt juttatni, és a projektalapon pályázható összegeket is minimálisra csökkenti.

De vizsgáljuk meg közelebbről Csák állításait!
...

Lásd még:


VÁLASZTÁSOK ÉS VESZÉLYHELYZETEK | TÓTH BALÁZS A KLUBRÁDIÓBAN | 2024.04.17.

KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: PARA-KOVÁCS IMRE
2024.04.18.A 2024. április 17-i Reggeli személyben Para-Kovács Imre vendége Tóth Balázs, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje volt, akivel beszélgettek Karsai Dániel küzdelméről, veszélyhelyzetről és az azzal való politikai visszaélésről, valamint a magyarországi jogállami állapotokról.


MEGÉRKEZETT LÁZÁR JÁNOS ÉS MILLIÓSRA NŐTTEK AZ ÁLLAMI CÉGEK FELÜGYELŐBIZOTTSÁGI TAGJAINAK FIZETÉSEI

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SEGESVÁRI CSABA
2024.04.17.


Vastagon fogott Lázár János ceruzája, ha az állami cégek felügyelőbizottsági tagjainak fizetéseiről volt szó. Ezek egyikébe ült be Magyar Péter 2023-ban. Míg a MÁV-os munkavállalók három év alatt jó, ha az inflációt követő emelést kaptak, a felügyelőbizottságban sokszorosára nőttek a díjazások.


„Tegnap történelmi, 3 évre szóló bérmegállapodást írtunk alá a MÁV-VOLÁN-csoport munkavállalóit tömörítő szakszervezetekkel” – közölte közösségi oldalán Lázár János január végén. A miniszter azt is írta, „a döntés a munkavállalók érdekét szolgálja, hiszen a megállapodás elfogadásával a Volánbusz-dolgozók 3 év alatt legalább 28,4%-os béremelést kaphatnak, amiből már az idén 17%-os béremelés jár a 600 ezer forintos alapbérrészig, ez legalább 70 ezer forintot jelent mindannyiuknak.”

Lázár János 2022 augusztusa óta felügyeli miniszterként a vasúti személyszállításért felelős MÁV Start Zrt.-t, a MÁV Zrt.-t, a buszos utazást szervező Volán Zrt.-t, a MÁV-HÉV Zrt.-t és a Magyar Közút Zrt.-t. Az építési és közlekedési miniszter 2024-re bejelentett, 17 százalékos dolgozói béremelése eltörpül a vezetői kiadások növelése mellett...

A CÖF MAGYAR PÉTER-VIDEÓJA LETT A LEGTÖBB PÉNZBŐL MEGTOLT GOOGLE-HIRDETÉS AZ EGÉSZ EU-BAN

LAKMUSZ
Szerzők: SZÁNTÓ DÁNIEL, TECZÁR SZILÁRD
2024.04.16.


Az év elejétől számított hirdetési toplista első 10 helyéből négyen a CÖF dollárbaloldal-videóit találjuk.


Áprilisban nyolc nap alatt 40 és 45 ezer euró (a jelenlegi árfolyamon körülbelül 16 és 18 millió forint) közötti összeget költött el a CÖF alapítványának tulajdonában álló Kövess minket 2022 Kft. egyetlen, Magyar Pétert “dollárbaloldali politikusnak” címkéző videó promotálására a Google platformjain.

A Google hirdetési átláthatósági központja (Ads Transparency Center) szerint az év elejétől április 15-ig tartó időszakban

az egész EU területén ez a Magyar Péter-videó volt a legtöbb pénzzel megtámogatott Google-hirdetés.

Az átláthatósági központ a Google Search, a Google Display, a YouTube és a Gmail felületein feladott politikai hirdetések adatait összegzi.

A CÖF reklámpénz-dömpingje ezzel nem ér véget, sikerült a második helyet is megszerezniük a “Megvették őket kilóra” kampány egy másik, Magyar Péter helyett még Fekete-Győr Andrást megjelenítő hirdetésével...


EGY CINIKUS POLITIKUS, NAGYON OSTOBA NÉHÁNY MONDATA VOLT – ÉRTÉKELTE SULYOK HOLOKAUSZT ÁLDOZATAINAK EMLÉKNAPJÁN MONDOTT BESZÉDÉT KARSAI LÁSZLÓ

KLUBRÁDIÓ / MEGBESZÉLJÜK...
Műsorvezető: BOLGÁR GYÖRGY
2024.04.17.


"A múltat, a személyes múltamat is vállalva hajtok fejet a holokauszt valamennyi áldozata előtt”– mondta a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján az Országgyűlésben Sulyok Tamás köztársasági elnök. Karsai László történész újabb taknyolásnak, ködösítésnek, illetve önfelmentésnek értékelte ezt a beszédet a Megbeszéljük című műsorban.


Kedden az állami megemlékezésen tartott beszédében a köztársasági elnök kitért apja nemzetiszocialista múltjára is. "Megrendített, amiket apámról a nyilvánosságban az elmúlt hetekben hallottam”– mondta a köztársasági elnök magyarországi zsidó vezetők és más meghívottak előtt az Országgyűlés Felsőházában.

"Egy cinikus politikus, nagyon ostoba néhány mondata volt" – értékelte Sulyok beszédét Karsai László a Klubrádiónak. A történész a beszéd pozitívumairól annyit mondott, hogy Sulyok most legalább nem beszélt nemtelen támadásokról az édesapja múltját föltáró történészek kapcsán., illetve ezúttal nem hazudta azt, hogy az édesapja hazafias érzelmű, szociálisan érzékeny, filoszemita volt.

"Az egész megint taknyolás, megint ködösítés, megint önfelmentés" – fogalmazott Karsai. Hozzátette, itt nem Sulyok édesapjáról van szó, hanem saját magáról, aki még mindig nem tud szembenézni se a saját, se az édesapja múltjával.

Bő egy hónapja derült ki, hogy Sulyok apja az egyik nemzetiszocialista párt megyei vezetője volt, zsidóktól elvett ingatlant igényelt pártjának. Karsai László történész szerint "az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata."

Április 16. a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja, 1944-ben ezen a napon kezdődött meg a zsidóság gettósítása Kárpátalján, Kassán és Szabolcsban. Néhány héten belül szinte a teljes vidéki zsidóságot Auschwitz-Birkenauba deportálták, a 850 ezer magyar zsidó közül 550-600 ezren haltak meg a holokausztban.

BRÜSSZEL MÉGSEM VETEMEDETT ARRA

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2024.04.18.


Végül bírósági döntés mondta ki, hogy az európai szélsőjobb krémje (alja) mégiscsak konferenciázhat Brüsszelben. Ettől a mi miniszterelnökünk pedig állapotba jött, és diadalmi jelentéseket kezdett küldözgetni, mint a fosógalamb a sakktáblán, hogy őt nem lehet elhallgattatni, ahogyan ifjúkorában a kommunisták sem tudták. Itt egy pöttyet megint fényesebb lett a múlt, mint amilyen valójában volt, de momentán erre nem adunk, mert megszoktuk a történelem átírását.

Ehelyett itt van nekünk a jelen ezzel az újabb diadallal, hogy mégis be lett véve ez a Brüsszel, mert engedélyezte a fasiszta dzsemborit. Emlékszünk még rá tegnapról, ezért csak slágvortokban idézzük meg, hogy az MCC (mint Fidesz nyúlvány közpénzből), úgynevezett Nemzeti Konzervatív Konferenciát szervezett, amelyet három helyről is kivágtak, az utolsóról rendőri segédlettel, mert a helyi polgármester ezek miatt veszélyeztetve látta a közrendet. Illetve mellékesen elárulta azt is, hogy nem bírja a szagukat.

Meg a nyüves képüket ezeknek a széljobbosoknak, amiből aztán cirkusz lett. És a világ normálisabb feléből kitört a liberális én, amely azt tartalmazza, hogy ugyan engemet ezek meg akarnak gyilkolni, elvágni a torkomat, de én olyan karakán manus vagyok, hogy ezt megengedem nekik. Mert jogukban áll. Ugyan kicsit túloztam a szólásszabadság feltétlen tiszteletének karikírozásában, de a lényege voltaképp ennyi. Hogy olyanoknak biztosítjuk a jogokat, akik amúgy nekünk nem, és az összes törvényre magasról tesznek.

Kényes terület ez, szűk a mezsgye, ahol ki lehet jelenteni, hogy eddig és ne tovább, a liberális demokráciák története és rengeteg kudarca azonban azt bizonyítja, ez a társadalmi berendezkedés a jogok feltétlen tiszteletével olykor még az önvédelemre is képtelen, de a jelek szerint így kell ennek lenni. Hogy Orbánék tovább konferenciázhattak, azt sem maguknak köszönhették egyébként, hanem az ADF, keresztény-konzervatív jogvédő szervezetnek, amely bíróságig juttatta az ügyet, a bíróság pedig zöld utat adott ezeknek.

Orbán azonban a saját győzelmének állítja be ezt, hozza a szokásos szánalmas formáját azt nyilatkozva, miszerint „Örülünk, hogy még szabad beszélni Brüsszelben”, illetve szó szerint: „Minket a kommunisták sem tudtak betiltani, és a brüsszeli bürokraták sem fognak”. Itt oldalágon utalnánk arra, hogy olyan nagyon a kommunisták sem akarták őket betiltani annak idején, az akkori MSZMP-tagságos szabadságharcról és a ruszkikat hazazavaró beszédről is lehetne érdekeseket beszélni, de foglalkozzunk most a brüsszeli bürokratákkal.

Mint kitetszik, ők sem akarják betiltani. Egy polgármesternek nem tetszett a pofájuk, akit a saját bírósága utasított az ellenkezőjére, mint amit szeretett volna elérni, betiltani a fasiszta hőbörgést, de győzött a jog. Ha a jó érzés nem is. Viszont, ha jól emlékszünk, Orbán – és az összes többi hasonszőrű alak – épp ezt a Brüsszelt akarja bevenni és meghódítani, új rendet bevezetni, aminek a jellegéről Magyarország állapota kapcsán van elképzelésünk, ahol erősen elhallgattatják azokat, akik másképpen gondolkodnak a világról.

Leginkább úgy lehetne lefösteni az Orbán – és a cimborái – által elképzelt ideális világot, ahol nekik mindent lehet, de másnak nem, ahogyan Putyin is folyamatosan azért nem tud békét kötni, mert az ukránok visszalőnek. S ha már itt tartunk, Orbán azt is tutulta tegnap még a csűrdöngölős diadala előtt, hogy aki a békéről akar beszélni, azt betiltják Brüsszelben, holott arra semmilyen bizonyság nincsen, hogy a békéről egy rohadt szó is esett volna ezen a NATCON-on. Vagy, ha netán, akkor a nem szabad visszalőni alapon...

KOVÁCS GERGELY: „AKKOR AZT A HELYET PIROSKÁNAK ADJUK…”

VÁLASZ PODCAST
Szerző: STUMPF ISTVÁN
2024.04.18.„Tök oké” Kovács Gergelynek, hogy június 9-én a kutyapárt kontójára induljon képviselőjelöltként Visi Piroska, aki mögötte, ám a Momentum és a DK által is támogatott Farkas Csaba előtt futott be a hétvégén zárult hegyvidéki polgármester-jelölti előválasztáson. Podcastunk, a HetiVálasz eheti vendégei a Magyar Kétfarkú Kutya Párt előválasztási győztes elnöke és a hegyvidéki civil ezüstérmes.


Hatalmas győzelmet aratott a hétvégén zárult hegyvidéki előválasztáson Kovács Gergely, így ő mérkőzhet a polgármesteri székért június 9-én a fideszes Fonti Krisztinával. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnökének 61 százalékos győzelmi aránya mellett viszont további meglepetést is tartogatott a voksolás: a civil jelölt Visi Piroska lett az „ezüstérmes”, ő is megverte a „hagymományos” ellenzéki pártok jelöltjét, a Momentum és a DK által is támogatott Farkas Csabát.

Hogy a Válasz Online kiemelt figyelemmel követte az előválasztást, annak több oka is volt: nem csupán az, hogy egy 2016-ig viccpártként jegyzett formáció most először kaphat esélyt egy kerület irányítására polgármesterrel és közgyűlési többséggel. Azért is éreztük magunkénak a témát, mert először lapunk rendezvényén, a Válasz Klub pódiumán hangzott el Kovács Gergelytől tavaly november 13-án, hogy hajlandó lenne részt venni előválasztáson – holott a kutyapárt addig elutasította az ellenzéki pártokkal való koordinációnak még ezt a formáját is. Lett is ebből ribillió a kutyáknál, egy napra még úgy is tűnt, vége a pártnak – hogy mostanra elcsitultak-e a kedélyek és megerősödve jött-e ki a pártbéli konfliktusból az elnök, Kovács Gergely, azt is átbeszéltük vele a HetiVálasz aktuális adásában. Meg azt is, vajon hátrány lehet-e a XII. kerületi „nagy” választáson, hogy kevéssé a klasszikus polgár karaktere jut a választó eszébe, ha Kovács Gergelyre gondol.

Visi Piroska legalábbis eddig azzal kampányolt maga mellett, hogy „polgári közegből jőve” neki a fideszes Fonti Krisztinával szemben jobb esélyei lennének mint a kutyapárt elnökének.

„Nehéz lett mostanra a polgár vagy polgári szót definiálni Magyarországon, amiről a kormányunk is tehet. Nekem apukám mérnök, anyukám pszichológus, itt születtem Budapesten – nem tudom, ebből mi hiányzik a polgári közeg kiteljesedéséhez. A Fideszt viszont Budapesten ma már bárhol le lehet győzni. 30-35 százalékon állnak a fővárosban” – fogalmaz Kovács, aki arra számít, hogy a Fidesz-féle háborúpártizós kampánykommunikáció a budai kerületben amúgy sem működőképes vele szemben.

Kovács megérdemeltnek nevezi, hogy Visi futott be másodiknak és nem a Momentum és a DK által támogatott Farkas Csaba, sőt, adásunkban azt is kijelenti: „Nekem tök oké, ha abban az egyéni választókerületben, ahol Piroska lakik és tevékenykedik, ő indul. Azt a helyet akkor neki adjuk, hogy ott induljon el és legyen képviselő.”

Visi adásunkban ugyanakkor nem csap rá azonnal a lehetőségre, mondván: civil egyesülete tagjaival is át kell még beszélnie ezt, s neki is át kell gondolnia, önkormányzati képviselőként tudna-e a leghasznosabb lenni.

S hogy egy alpolgármesteri pozíciót vállalna-e „délelőtti polgármester”-feladatkörben a közmondásosan későn kelő Kovács mellett?

Erre is választ kaphatnak a HetiVálasz Kovács Gergellyel és Visi Piroskával készített friss adásából, amelyben szó esik továbbá a Magyar Péter-jelenségről, a főpolgármester-jelöltekről, az ellenzéki pártok helyzetéről, valamint a még mindig titokzatos kegyelmi ügyről is.

GAZDATÁMOGATÁS: LEHET PÉNZT ADNI ÉS BRÜSSZELEZNI, DE A VILÁGPIACI TRENDEKET ÉS AZ UKRÁN GABONÁT NEM ÁLLÍTHATJA MEG A KORMÁNY

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2024.04.18.


A magyar agrárpolitika Brüsszel ellen hergeli a magyar gazdákat, hiszen az üzenetek szerint az EU nem őket, hanem a háborút és az Ukrajnában termelő oligarchákat támogatja. Ezt biztosan sokaknak be lehet adni, de azért nem lennénk azoknak a gazdáknak a helyében, akiknek most hirtelen kiesnének az uniós támogatásai. A baj emellett az, hogy természetesen az ukrán gabona fokozott uniós megjelenése valóban kiszorítja a magyar termelőket a hagyományos exportpiacaikról, de az egy illúzió, hogy a hazai nagy vevők adminisztratív feladataival vagy akár a hazai importtilalommal tényleg tud segíteni ezen a kormány.


Az utóbbi héten valósággal záporoztak a kormányzati bejelentések a magyar gazdák védelmében tett vagy tervezett intézkedésekről, amelyeken belül pár csoportot érdemes megkülönböztetni:

- Az egyik az ukrán importverseny és Brüsszel elleni felszólalások (Nagy István agrárminiszter visszatérő fordulata szerint Brüsszel az oligarchákat támogatja, a háborút pénzeli, nem pedig a gazdákat, és agrárválságot okoz). A kommunikációs rohamok mellett e körben intézkedések is születnek, legutóbb egy általánosabb, importtal kapcsolatos bejelentési kötelezettség.

- A második csomag a mindenféle kifizetések, pénzügyi támogatások felgyorsítása, újabb állami források, gázolaj-támogatások megítélése.

- Végül a harmadik terület annak a már megkezdett, leginkább 2025 elejétől hatályba lépő szabályozási csomagnak a folytatása, amely a gazdák védelmében szabályozza újra a termeltetői megállapodásokat, a kockázatmegosztásokat és bünteti a vevők késve fizetését, itt egy korábbi közleményre tudunk utalni.

A gazdák nehéz helyzete

Kezdjük azzal, hogy a bejelentések minden oldalról, vagyis a segítő állam és a megsegítendő termelők oldaláról is érthető. A kormány előtt biztosan ott lebeg a június 9-i európai és önkormányzati választás, és ilyenkor mindig felértékelődnek a nagy lobbierejű csoportok felé tett gesztusok...


MÉG ÁPRILISBAN BENYÚJTHATJÁK A GYERMEKVÉDELMI TÖRVÉNY SZIGORÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ JAVASLATOT

ATV MAGYARORSZÁG
Műsorvezető: RÓNAI EGON
2024.04.16.Az Egyenes Beszéd vendége Horgas Péter, az Országos Közös Akarat mozgalom vezetője és Szilágyi Kitti óvodapedagógus.

HA FEGYELEM VAN ÉS REND, NINCS TÖBB GOND AZ OKTATÁSSAL?

G7.HU
Szerző: JUHÁSZ ÁGNES
2024.04.16.


(A szerző a Civil Közoktatási Platform munkacsoport-vezetője. Az Ekonomi a G7 véleményrovata
.)

Aki fegyelmezettséghez, rendhez szokott, annak nincs problémája” – így reagált Pintér Sándor belügyminiszter a Kulturális Bizottság decemberi meghallgatásán arra a kérdésre, hogy mit tegyenek azok a tanárok, akik nem értenek egyet az iránnyal.

A fegyelmezettség és a rend jegyében sorra hozza a Belügyminisztérium az oktatási intézkedéseket. Úgy tűnik, mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol probléma, ellátatlanság, eredménytelenség jelentkezik, nem érdemes vizsgálni az okokat, foglalkozni a pedagógiai fejlesztésekkel, anyagi vagy személyi segítséget adni, elég egy megfelelő szigorítás vagy előírás.

Az egyik legújabb ilyen intézkedés annak a lehetőségnek az eltörlése, hogy a mindennapos testnevelésből két alkalom más sporttevékenységgel vagy néptáncórával helyettesíthető legyen. Romlottak a fittségi adatok – nézzük meg, hol lehet valami fegyelmezetlenség a háttérben! Ne foglalkozzunk azzal, hogy a fittség romlását okozhatja a tanulói terhelés növekedése is, hogy a napi egy óra testnevelés nem tudja ellensúlyozni a hatórás padban ülést, hogy az órák 45 perces fizikai inaktivitása még felnőtteknek is sok, nemhogy gyerekeknek, hogy a szünetekben nincs sem idő, sem lehetőség az intenzívebb mozgásra. Ne gondolkozzunk azon, hogy nem kellene-e mozgásszüneteket beiktatni az órákba, hogy megvannak-e a mindennapos testnevelés tárgyi feltételei, hogy jók-e a pedagógiai módszerek, szívesen mozognak-e a gyermekek az órán, lehet-e érdemjegyekkel ösztönözni a testmozgásra – és azt sem kell megnézni, hogy azoknak, akik eddig éltek a felmentési lehetőséggel, rosszabbak-e a fittségi adatai az átlagosnál. Töröljük el, ami eddig a rend útjában állott – aki rendhez szokott, annak ezzel nem lesz problémája...

ITT AZ EP HATÁROZATTERVEZETE: A SZUVERENITÁSVÉDELMI TÖRVÉNY ÉS A SZUVERENITÁSVÉDELMI HIVATAL FELÁLLÍTÁSA SÉRTI A SZABAD ÉS TISZTESSÉGES VÁLASZTÁSOK ELVÉT

NÉPSZAVA
Szerző: HALMAI KATALIN (BRÜSSZEL)
2024.04.18.


A mandátumának végéhez közeledő Európai Parlament utolsó, Magyarországgal kapcsolatos állásfoglalásában a Varga Judittal készült hangfelvétellel is magyarázza, miért nem szabad odaadni az uniós pénzeket az Orbán-kormánynak.


– A szuverenitás védelméről szóló törvény és a széles hatáskörökkel bíró Szuverenitásvédelmi Hivatal felállítása sérti a szabad és tisztességes választások elvét – áll a lapunkhoz eljutott ötpárti határozattervezetben, amelyről a jövő héten szavaz az Európai Parlament (EP) plenáris ülése.

Több, egymástól független forrásból származó információnk szerint ehhez hasonló megállapítást tartalmaz az Európai Bizottság felszólító levele is, amellyel február 7-én elindította a kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben a nevezett jogszabály miatt. A kormány a válaszadásra megszabott két hónapos határidő elteltével, április elején reflektált a kifogásokra, ezeket most értékelik Brüsszelben. Ha a választ nem tartják kielégítőnek, a folyamatot a következő szakaszba léptethetik, majd az EU Bírósága elé utalhatják.

A magyarországi jogállamiság megerősítéséről szóló parlamenti állásfoglalás-tervezet – amely a búcsúzó EP tizenegyedik ilyen dokumentuma – leszögezi, hogy az uniós értékek rendszerszintű megsértésének megállapítása céljából 2018-ban elindított hetes cikkelyes eljárás alatt a helyzet romlott, amihez hozzájárult az európai intézmények határozott fellépésének a hiánya.

Mindez az országot a választási autokrácia hibrid rendszerévé tette.

A kereszténydemokraták, a szocialisták, a liberálisok, a zöldpártiak és a szélsőbaloldaliak által előterjesztett szöveg megismétli, hogy a hetes cikkelyes eljárásban végre el kell jutni ajánlások megfogalmazásáig, majd kimondani, hogy Magyarország súlyosan és tartósan megsértette-e az uniós értékeket. A képviselők aggodalmaiknak adnak hangot a július elsején hivatalba lépő magyar EU-elnökség miatt, és bírálják a tagállamokat, amiért elnézik, hogy a magyar kormány képviselői elnököljenek az EU Tanács demokráciával, jogállamisággal, alapvető jogokkal és az EU pénzügyi érdekeinek védelmével foglalkozó ülésein...

MAGYAR PÉTER: KOCSIS MÁTÉ NEM TÖLT SOK IDŐT MUNKÁVAL, DÉLUTÁNONKÉNT PEZSGŐZIK ÉS BOROZIK

TELEX
Szerzők: SARKADI ZSOLT, HALÁSZ JÚLIA
2024.04.18.„Napjainak a nagy részét, főleg a délutánokat pezsgőzéssel és borozással tölti a Várban, különböző haveri cégeknél és éttermekben” – mondta Magyar Péter Gyulán Kocsis Mátéról. Kocsis április 16-án a Telexnek beszélt arról, hogy továbbra is kitart gyanúja mellett, miszerint Magyar Péter államközeli megbízásait a volt felesége, Varga Judit intézhette, hiszen Magyar nem a végzettségének megfelelő megbízásokat kapott a kormánytól. Erről kérdeztük az országjárását Békés megyében kezdő Magyart.

Szerinte Kocsis Máté nem mondott igazat azzal, hogy neki 8 millió forint lett volna a fizetése, mert nem volt annyi.

„Én arra emlékszem, hogy amikor a jogi egyetemre jártunk, és Gulyás Gergellyel relatíve könnyen vettük a jogi egyetemet, akkor Kocsis Mátét leginkább kocsmákban lehetett látni, valamint a MIÉP-nél, aminek az ifjúsági tagozatát vezette. És hát nagy nehezen tudta csak letenni a vizsgáit, nem is tudom, hogy van-e egyébként szakvizsgája, valószínűleg arra már nem mert elmenni” – mondta Magyar, aki szerint Kocsis csak megijedhetett attól, amit mondott, tehát hogy Magyar Pétert a felesége pozíciója miatt nevezték ki állami cégek vezetésébe, azzal hivatali visszaéléssel vádolta a kormányt és a saját kollégáit. Magyar emiatt egyébként várja is, hogy Kocsis kijelentései miatt valaki feljelentse a kormányt hivatali visszaélésért, és az ügyészség ezt kivizsgálja.

Magyar szerint egyébként a Fideszre valóban jellemző, hogy családi kötelékek miatt segítenek pozícióba embereket, és azt sem állítja, hogy nála ez ne lett volna szempont, hiszen abban mindenképp segítenek a családi kötelékek, hogy az ember önéletrajza eljusson a megfelelő helyre.

„Én ezt sose tagadtam. Nyilván Kocsis Máté letagadja, de a Fideszre nagyon is jellemző a nepotizmus, a feudalizmus, helyi szinten vagy máshol is. De ennek fogunk véget vetni.”

Magyar arról is beszélt, hogy Kocsis Máté szerinte nem tölt túl sok időt munkával, a pezsgőzések és borozások idején nem is nehéz megtalálni a Lovarda környékén vagy a Batthyány Lajos Alapítvány felújított kastélyánál. Magyar a kastély díszterméről azt mondta, „úgy néz ki, mint egy angol klub. Ott szoktak az urak ingyen fogyasztani. Kocsis szerintem többet tartózkodik ott, mint az irodájában.”

AMERIKAI NÉPSZAVA: NEM MAGYAR PÉTER AZ „ATOMBOMBA”, HANEM A VIDÉKI PRÓKÁTOR

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2024.04.17.


Jelképesnek is nevezhető, hogy az Orbán-rendszert 14 éve először megrázó kegyelmi ügy nyertese nem a „Vidéki Prókátor” néven ismert ügyvéd, aki a kegyelmi ügyet kirobbantotta, hanem Magyar Péter, aki azt csupán meglovagolta. Kettőjük közül a Vidéki Prókátor hiteles, mert az egész társadalmi ébredést ő indította el, nem Magyar Péter. Mégsem rá hallgatnak.

Nagyon érdekes, hogy miközben a Vidéki Prókátor a legteljesebb mértékben megvonja a bizalmat a rendszer hivatalos ellenzékétől, nem őket teszi felelőssé, nem ellenük uszít a még nagyobb gyűlöletre, hanem a rendszert teszi felelőssé. Magyar Péter ezzel szemben az ellenzék ellen kampányol, gyűlöletpropagandát fejt ki, és elfogadja a rendszer adottságait.

A Vidéki Prókátor ezt írja: „A parlamenti ellenzéki pártok már 14 éve topognak béna kacsaként ide-ode a NER baromfiudvarában, s ennek oka nem is annyira bennük, mint inkább magában a rendszerben rejlik.” S ezt bebizonyítja. Nem megoszt, nem mutogat, nem gyűlölködik, nem bűnbakokat, hanem megoldást keres.

Igaz, hogy a Vidéki Prókátor nem készül politikai pályára, nem alapít (vesz át) pártot, nem ebből akar megélni. Nem hatalmas médiacirkusszal állította magát a középpontba, nem is hazudik, hogy ő egyesíti a jobboldalt és a baloldalt (ha a baloldaliak elhagyják a baloldalt), sem azt nem állítja, hogy ő megszerzi a Fidesz szavazóit, ami egyszer már megbukott.

A Vidéki Prókátor nem épít személyi kultuszt, hanem hosszú, de olvasmányos Facebook-bejegyzésben a kialakult helyzet pontos leírását adja, majd a maga szerény módján ledobja az igazi „atombombát”, az Orbán-rendszer megdöntésének forgatókönyvét, kulcsát adja az ellenzék kezébe.

A VIDÉKI PRÓKÁTOR JAVASLATA TÖKÉLETES ELLENTÉTE ANNAK, AMIT MAGYAR PÉTER KÍNÁL. AMIT MOND, AZ MEGALAPOZOTT, ELVSZERŰ, LOGIKUS ÉS IGAZ, TEHÁT NEM RÁ HALLGATNAK.

Mondani sem kell, hogy a Jézus helyett Barabbást választó tömeg ezúttal is kit éljenez és kit követ. Ez a próféták sorsa. Pedig Magyar ígért „leleplezéseket”, aztán nem leplezett le semmit, míg a Vidéki Prókátor olyan ügyet adott az ország kezébe, amellyel meg kellett volna döntenie Orbán rendszerét. De képtelen volt rá. Ezért elmondja, hogy miért.

A Vidéki Prókátor elemzése ebből indul ki, hogy mi okozza ezt a tehetetlenséget, s mivel lehet ezt megszüntetni. A „nép” és az ellenzék kettőséből nem tér ki a „nép” elemzésére, mert a „nép” az ellenzékre mutogat, holott impotens és kollaboráns ellenzék esetében a „nép” maga is elsöpörhetne egy diktatúrát békés ellenállással, az ellenzékével együtt.

A nép azonban nem akar kockázatot és áldozatot vállalni, messiásra vár, aki megszabadítja őket a gonosztól, anélkül, hogy nekik tenniük kellene bármit. Ezért esik szélhámosoknak áldozatul, s támad saját kreálmányaira, az ellenzéki pártokra, akik pontosan azt csinálják, amit az őket bűnbaknak kikiáltó „csalódott” nép. A Vidéki Prókátor mindezt helyére teszi.

Világossá teszi, hogy az ellenzék képtelensége és tehetetlensége a rendszerből fakad, és a hitelességét a rendszerben való szerepvállalása és a rendszerbe való beolvadása okozza. A rendszeren belül elkerülhetetlen a felmorzsolódás. Ezért nem ellenzéket kell váltani (azt is lehet, de önmagában nem old meg semmit), hanem stratégiát. Ki kell lépni a rendszerből.

A Vidéki Prókátor kikezdhetetlen logikával, mindenki számára érthetően bizonyítja be, hogy a rendszeren belüli politizálás szükségképpen idevezet. Majd tízéves késéssel eljut végre az Amerikai Népszava javaslatához, hogy elvszerűnek kell lenni, feltételeket kell támasztani és passzív ellenállással, bojkottal, a rendszert kétvállra lehet fektetni. Hitelessé kell válni.

A Vidéki Prókátor javaslata annyiban különbözik az Amerikai Népszava és Hadházy Ákos javaslatától, hogy a Vidéki Prókátor a demokratikus feltételeket egy ellenállási nyilatkozat formájában csupán a választásokon elnyert mandátumok elfogadásának és a parlamentbe vonulás feltételeként írja le, míg mi ezt már a parlamenti választásokra is kiterjesztenénk.

Ennek logikája az, hogy nemcsak a parlamentbe való beülésnek vannak demokratikus elvi normái és feltételei, hanem már egy választáson való részvételnek is. Demokrata nem vesz részt előre elcsalt választáson, nem vesz részt nem egyenlő, demokratikus választáson. Ha ennek feltételeit nem követelte meg, miért pattog a parlamenti mandátum elfogadásánál?

Már a választáson való részvétellel is legitimálja a diktatúrát...

TÁRSASHÁZBAN ÉLNI MA A DEMOKRÁCIA FEKETE LYUKA, PEDIG… – A CO-HOUSING REJTELMEI

ZÖLD VÁLASZ / PODCAST
Szerző: ZÖLD VÁLASZ
2024.04.15.


Érdektelen vagy egymással együtt élni képtelen tulajok, bizalomhiányos közös képviselők, nehézkes döntéshozatal, lepukkant épületek – az esetek többségében ez a tünetegyüttes jellemzi ma a társasházi létet. A közös képviselők 67 százaléka már profi, a saját ügyek igazgatása helyett a társasház így afféle saját Brüsszellé válik – szervezetté, amelynek érdekhordozói vagyunk, mégis folyamatos harcban állunk vele. Holott a társasház lehetne a városi együttélés optimális módja. Itt jön képbe az úgynevezett co-housing. Hogy pontosan miről is van szó, azt Litkai Gergely Madaras-Horogh Petra építésszel, a CoHousing Budapest Egyesület társelnökével, valamint a Bécsből jelentkező, szintén építész Meszes Mártonnal beszéli át a Zöld Válasz legújabb adásában
.

Adásunkhoz az alábbi olvasnivalókat ajánljuk:

Co-housing Budapest
- Meszes Márton Hauszmann-díjas terve
- Az interjúban épített Gleis 21 projekt Bécsben
- A Bank Austrai által kínált co-hosung finanszírozási modell

NER-ES INFLÁCIÓ: ROGÁNÉK 17,6 SZÁZALÉKOS ÁREMELÉST ENGEDÉLYEZTEK A BALÁSY-CÉGBIRODALOMNAK

24.HU
Szerzők: SPIRK JÓZSEF, VITÉZ F. IBOLYA
2024.04.18.


Magyar Péter nemrég arról beszélt, hogy a Rogán-féle propagandagyár fő beszállítójának túlárazását tapasztalta évekkel ezelőtt, a Diákhitel Központ vezetőjeként, a Szabad Európa dokumentumok alapján mutatta be az állami szektor kommunikációjára felkent csoport trükkös árazási gyakorlatát, Polt Péter legfőbb ügyész pedig nyomozást indított az üggyel kapcsolatban. A főszereplő, Balásy Gyula cégcsoportja közben a tavalyi inflációnak megfelelő áremelésre kapott engedélyt a Nemzeti Kommunikációs Hivatallal kötött szerződésének megfelelően.


Balásy Gyula cégcsoportja márciusban körlevélben értesítette az állami kommunikációs beszerzésekben érintett cégeket és szervezeteket, hogy 17,6 százalékkal megemeli a szolgáltatásai árát. A Lounge Group arra hivatkozott, hogy a kormányzati keretmegállapodás lehetőséget nyújt számára az inflációnak megfelelő áremelésekre. A központosított rendszerben a teljes állami spektrum kommunikációját ellátó cégcsoport szerint „a KSH által közzétett, az előző évhez viszonyított fogyasztói árindex (infláció) növekedés mértéke, valamint a nyomdai termékek, reklámajándékok és marketing és dekorációs eszközök esetében a forint-euró árfolyam” változását figyelembe véve kérheti Nemzeti Kommunikációs Hivatalnál (NKOH) a keretszerződéses díjtételek módosítását. A Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozó NKOH elfogadta az áremelési kérelmet.

A tavalyi inflációnak megfelelő áremelés valamennyi a Lounge szolgáltatásait igénybe vevő állami szervezetet érinti, és várhatóan jelentős növekedést okoz majd a költségvetésből finanszírozott kommunikációs kiadásokban is.

Óriási pénzekről van szó, a G7 összesítése szerint 2015 és 2023 között összesen 1360 milliárd forint értékben kötöttek az állami szektorban ilyen megállapodásokat kommunikációs és rendezvényszervezési feladatokra, és a csillagászati összeg túlnyomó része már Balásyéknál kötött ki. Az egész piacot tekintve is nyomasztóak az arányok: 2022-ben a mintegy 570 milliárd forintos kommunikációs költésből 310 milliárd forint volt a „Rogán-művek” által leszerződött tétel – olvasható le a grafikonról...

RUDAS JÁNOS: KIT ÉRDEKEL, HOGY ROGÁN ANTALNAK MILYEN TÁSKÁJA VAN?

SZABAD EURÓPA
Szerző: LAMPÉ ÁGNES
2024.04.18.


A szociálpszichológus 1993-ban tréninget tartott Varga Mihálynak és más fideszes politikusoknak. Szerinte a magyar néplélek még mindig ugyanolyan, mint Mikszáth regényeiben. A tömeg és elérése szempontjából párhuzamot lehet vonni 1956 és a Magyar Péter-féle százezres tüntetés között.

Van új messiásunk?


Egyes vallások szerint már eljött a messiás, akit azután keresztre feszítettek. Magyar Pétert nem tekintem annak, ahogy ő sem önmagát, legfeljebb olyan valakinek, akiben sokan bíznak.

Ami biztos: az emberek nagy számban állnak ki mellette.

A támogatása valóban folyamatosan nőtt, mennyiségi értelemben mindenképp. A tömeg először az influenszerek tüntetésén jelent meg, utána lépett fel Magyar Péter, és a március 15-i beszédén már sokkal többen voltak, mint a miniszterelnökén vagy bármelyik másik rendezvényen. Majd megjelent az ügyészségen, aztán az április 6-i tüntetésen már százezren vagy akár még többen voltak kíváncsiak rá. Akik pedig eleinte kételkedtek, végül rájöttek, hogy rég nem látott, nagy tömegeket képes megmozgatni. Fokozatosan, lépésről lépésre nőtt a mögötte felsorakozók száma. Ez nyilván visszahatott a résztevőkre, hisz visszajelzés volt számukra, hogy egyre többen és többen állnak ki mellette.

Mi lehet ennek az oka?

Ez összetett kérdés, sok összetevője lehet. Vannak például olyan tömegmegmozdulások, amelyek nem egy ember központi szerepére épülnek. Én még kint voltam 1956. október 23-án a Bem-szobornál, akkor nem volt olyan jelentős személy, aki elvitte volna a megmozdulást. Amikor aztán tényleg kitört a forradalom, Nagy Imre személyében mégiscsak akadt valaki, aki kiállt a Parlament erkélyére, és úgy kezdte a beszédét, hogy „Kedves elvtársak!” A tömeg persze lehurrogta, akkor nem is folytatta, de aztán mégis az események élére állt. Sok mindent lehet rá mondani, az élete is változatos volt, és végül vállalta a sorsát. Ettől lett hőssé, a tömeg pedig akkor már ment utána.

Nagy Ervin a minap úgy fogalmazott, hogy 1956-os hangulata van.

A tömeg és elérése szempontjából tényleg lehet párhuzamot vonni. 1956-ban is rengeteg fiatal és egyetemista vonult az utcán vidáman, amolyan majálishangulatban. Mi is ugyanúgy meg akartuk dönteni a rendszert.

Most is ilyen hangulat lenne?
...

ORBÁN HIRDETI: UKRAJNÁT NEM LEHET BEENGEDNI SE AZ EU-BA, SE A NATO-BA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2024.04.18.


Orbán: Európa a szabadság és az elnyomás határán egyensúlyoz. Orbán édesanyja nem örül, hogy fiát Putyin barátjaként állítják be. Orbán kijelentéseit harsogják orosz lapok. Magyar Péter korszakalkotó politikusként tekint Orbánra. Nemzetközi lapszemle.


Orbán: Európa a szabadság és az elnyomás határán egyensúlyoz

A Nemzeti Konzervatizmus címet viselő, brüsszeli konferencia megszakításának korántsem egyértelmű történetét még a Kaliforniában szerkesztett, de nemzetközi tudósíói hálózattal rendelkező Courthouse News Service, azaz a bírósági hírszolgálat is ecsetelte, de a cikk Orbán kormányzati munkájának megítélését sem mellőzte. A konferenciát kedden berekeszteni igyekvő baloldali brüsszeli polgármestert helyrerakta még aznap késő este a legfelsőbb bíróság, illetve a belga kormányfő is a gyülekezési szabadságra vonatkozó alkotmányos jogra hivatkozva.

Szerdán folytatódott a rendezvény, amely alkalmat adott Orbán Viktornak arra, hogy olyan mondatokat mondjon, mint például: Európa a szabadság és az elnyomás határán egyensúlyoz. Az esetet az 1980-as években vele történtekhez hasonlította, amikor a rendszer kritikus véleménye miatt el akarta hallgattatni.

Az írás egyébként felhoz egy szintén keddi, a Palesztin Kongresszus által fémjelzett berlini eseményt, ahol az áramot kapcsolták le, amikor a népszerű palesztin kutató, Salman Abu Sitta videón akart bejelentkezni Nagy-Britanniából; Yanis Varoufakist, a baloldali volt görög pénzügyminisztert pedig nem akarták beengedni a rendezvényre. Aki ezek után azt a megállapítást tette, hogy Európa az autoriter rendszerek ingoványába kezd süllyedni. Az írás 2. fele Orbán félautokrata rendszerének leírására vállalkozott, benne az uniós pénzek visszatartásának okait részletesen elemezve.

Orbán édesanyja nem örül, hogy fiát Putyin barátjaként állítják be

Orbán szavait visszhangozzák a nemzetközi sajtóban, ez ominózus brüsszeli konferenciáról, ahol azt követelte, távozzon a mostani uniós vezetés, mert rossz. Nyomatékosította több formában is, hogy le kell cserélni őket – olvashatjuk az U.S. News-ban, a Bloomberg tudósításában, de a sort hosszasan folytathatnánk. S gyakorlatilag minden helyen szélsőjobbos jelzővel illetik a magyar kormány által szervezett rendezvényt. Ami szintén meglepetést keltett, hogy Orbán egyértelműen kimondta, Ukrajnát nem szabad beengedni se a NATO-ba, se az EU-ba. Tudomásul kell venni, hogy Ukrajna egy puffer zóna, a házszámokat nem lehet lecserélni, s elismételte, amit nemegyszer mondott már: nem akarna Oroszország szomszédja lenni. S arról is beszélt, hogy a médiában szeretik őt úgy leírni mint Putyin hűséges barátját, aminek nem örül az édesanyja – fogalmazott a kormányfő.

Hibáztatta az uniós vezetést azért, mert szerinte megígérték, hogy békét teremtenek Ukrajnában, ezt pedig szintén nem teljesítették. Az írás egyébként megjegyzi, hogy nagy hangúak most a szélsőjobbosok, de az előrejelzések szerint a júniusi választás után is megőrzik többségüket a centristák, habár kissé zsugorodni fognak.

Orbán kijelentéseit harsogják orosz lapok

Az orosz Pravda és vele egyetemben sok orosz portál is foglalkozik Orbán legfrissebb kijelentéseivel: harsogják, hogy Orbán szerint Ukrajna nem szuverén ország, hisz nem tud létezni az EU és az Egyesült Államok segítsége nélkül. S folytatva a gondolatot, az ő támogatásuk nélkül Kijev elveszíti a háborút – sarkosította a jelenlegi állapot leírását a magyar kormányfő.

Magyar Péter korszakalkotó politikusként tekint Orbánra

Interjút adott Magyar Péter a Tagesspiegelnek, amely a hallottak alapján azzal a címmel hívta fel a figyelmet: hogy a politikába most váratlanul berobbant Magyar kormányfő akar lenne. Orbánnak amúgy is rogyadozik a térde – teszi hozzá a portál. A cikk egyébként úgy kezdődik, hogy az újságíró Nagy Ervin színészt idézi, aki szerint Orbán olyan, mint egy akadékoskodó gyerek. Mire Magyar Péter rávágja, nem, mert ő egy demokrata hős, korszakalkotó politikus. Visszaidézi gyerekkorát, és emlékeit Orbánról, amikor 8 évesen csodálattal tekintett rá.

ORBÁN BÉKEHARCA A SZABADSÁG ELLEN

HÍRKLIKK
Szerző: HERÉNYI KÁROLY
2024.04.18.


Orbán politikai észjárása fa ék egyszerűségű. Logikája szerint a Putyin által lerohant Ukrajnával együttérzők egyszerűen háborúpártiak. Háborúpárti a teljes ellenzék, Márki Zay és Magyar Péter, a KESMA-tól független sajtóvilág. Ezzel a primitív mondattal, állítással alapozta meg 2022-ben a negyedik kétharmadot.


Ezt szajkózza, ha kell, ha nem, azóta is. Állítása az ellenzék részéről nagyrészt érdemi visszhang nélkül maradt a mai napig. Legfeljebb annyira futotta, nem, nem, nem, becsszó nem vagyunk háborúpártiak. Futhatta volna többre is. Innentől nem az ellenzék, hanem legalább nyolc és félmillió magyar nevében mondom a magamét, akik visszaküldés helyett másra használták a nemzeti konzultáció kérdőíveit.

A magyar emberek döntő többsége nem háborúpárti, nem békepárti, hanem SZABADSÁGPÁRTI. Együttérez és szolidáris a hadüzenet nélkül lerohant Ukrajnával és annak minden nációjával. Együttérez, mert emlékszik 1956 november negyedikére, emlékszik Csehszlovákia 1968-as szovjet megszállására. Emlékszik a harcokban elesettekre, a kivégzettekre, a bebörtönzettekre. És emlékszik a kommunisták, Rákosi és Kádár békeharcára, amikre kísértetiesen hasonlít Orbán békeharca. Minden magyar békeharc az agresszorokat, akkor a hruscsovi, brezsnyevi Szovjetuniót, ma a putyini Oroszországot védi és támogatja...

EZ MÁR TÉNYLEG KAMPÁNYIDŐSZAK - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2024.04.18.


Magyar Péter az országot járja, Szentkirályi Alexandra bezárkózik a Bálnába. Gyurcsány magyarozik, Orbán brüsszelezik. Napindító.

Jó reggelt! Ha politológus lennék, kanyaríthatnék ide egy helyes kis elemzést arról, hogy a pártok tegnapi mozgásai hogyan rajzolták ki a hivatalosan szombaton induló önkormányzati és EP-kampányuk irányait. De hát én csak egy hírlevél vagyok, úgyhogy inkább ajánlok gyorsan 4 cikket:
...