2022. november 10., csütörtök

RAKOTT KRUMPLI KISEMBER MÓDRA

FORGÓKÍNPAD
Szerző: SZELE TAMÁS
2022.11.10.


Mondhatni szerényen, visszafogottan. Azt fogunk enni a kormány szerint, mert az lesz az olcsó. Azért lesz olcsó a burgonya meg a tojás, mert kiterjesztették rájuk az árstopot. Akkor élünk rakott krumplin, ha lesz, de nem lesz. Farháttal nem esszük majd, bőven megcukrozva, lisztben forgatva, tejföl helyett tejjel. Ez ugyanis teljesen árstopos fogás lenne, csak ehetetlen.

Rendben, a sertéscombot kihagytam, nem lehet minden tökéletes. Régi vicc jut eszembe, nagyon régi:

- Látom, az van kiírva, hogy „egy kiló krumpli háromszáz forint”. Kérek tíz kilót.

- Nincs, kérem.

- Akkor miért írta ki?

- Hogy is mondjam csak... maga miért ide jött vásárolni, miért nem a szomszéd sarokra ment?

- Mert ott ötszáz forint a krumpli kilója.

- Na látja, amikor van, akkor nálam is annyi. Másegyebet?


Körülbelül erre lehet számítani, hiszen nem fogja megérni a kiskereskedőknek a szeptember 30-i áron adni ezeket az alapvető termékeket: a bevétel-kiesést már nem is nagyon van miből kigazdálkodják. Gulyás Gergely szerint a tojás ára 25, a burgonyáé 10 százalékkal lesz kötelezően alacsonyabb, mint a mostani reálár, ami azt jelentené, hogy más közszükségleti cikkek árát kéne kompenzációként emeljék (míg azokat is be nem vonják az árstopba). Illetve meg fog jelenni – dehogy fog, már a nyakunkon van – az angol szakkifejezéssel „shrinkflationnak” nevezett jelenség, mikor a doboz tojás ugyanannyiba kerül, csak nem tíz darab van benne, hanem nyolc. Mondjuk nálunk a tojásra ez nem lehet igaz, ez csak példa volt, nálunk valószínűleg inkább nem lesz tojás, minthogy rá kelljen fizetnie a kereskedőnek. Mert az árstopot a kereskedő fizeti meg, minél kisebb vállalkozó, annál keservesebben.

No jó, de mitől van ez? Mitől 21,1 százalékos az általános infláció, mitől negyven százalék fölötti az élelmiszereké? 

MIÉRT KELL ELLENŐRIZNI A TÉNYEKET? - FÖLDI BLANKA, A LAKMUSZ.HU FŐSZERKESZTŐJE, A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezető: DÉSI JÁNOS
2022.11.08.Miért kell ellenőrizni a tényeket, az információkat?


TELJESSÉGGEL ELFOGADHATATLAN ÉS MÉLYEN FELHÁBORÍTÓ, HOGY ORBÁN VIKTOR ÉS KORMÁNYA MÉG MINDIG HÁTAT FORDÍT AZ OKTATÁS ÜGYÉNEK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
Szerző: VENDÉG
2022.11.09.


Civil szervezetek közös nyilatkozata a sikertelen sztrájktárgyalások után

2022. november 7-én ismét „sztrájktárgyalás” zajlott a Belügyminisztérium képviselői és a pedagógus-szakszervezetek között. A tárgyalás már sokadszorra maradt eredménytelen: sem a kisebb terhelést, sem a versenyképes bérezést nem sikerült elérni.

Teljességgel elfogadhatatlan és mélyen felháborító, hogy Orbán Viktor és kormánya több hónapnyi tiltakozás, sztrájk, polgári engedetlenség, sok tízezres tüntetések, több kilométeres élőláncok, intézményi kiállások után még mindig hátat fordít az oktatás ügyének. 

Támogatjuk a pedagógus-szakszervezetek követeléseit: a kormány azonnal adja meg a  szakszervezetek által igényelt béremelést, az uniós forrásoktól függetlenül. Az oktatási rendszer fenntartása minden ország saját kormányának a kötelessége. Az állami költségvetést, a polgárok befizetett adóforintjait nem presztízsberuházásokra, vagy veszteséges vállalatok felvásárlására kell költeni, hanem a közfeladatok minőségi ellátására. A közoktatás nemzeti ügy!

A következő országos sztrájk napja november 18-a, de van, ahol már november 14-én egyhetes munkabeszüntetésbe kezdenek, és ezzel együtt demonstrációk, nyilvános kiállások is lesznek. Mindenkit arra kérünk az országban, csatlakozzon a megmozdulásokhoz, pedagógusként, diákként, szülőként, állampolgárként vegyen részt vagy támogassa a tiltakozásokat.

A bérrendezés csak az első lépés ahhoz, hogy a válságban lévő oktatási rendszert elkezdjük talpra állítani, hogy egyáltalán legyenek, akik tanítanak. De itt nem állhatunk meg! A gyermekeinknek és a nemzetnek is minőségi, 21. századi oktatásra van szüksége. Ezt az oktatás rendszerszintű átalakításával érhetjük csak el. Pedagógusok nélkül nincs oktatás, oktatás nélkül nincs jövő! 

A Civil Összefogás a Pedagógusokért és a Diákokért együttműködés kezdeményezésére a nyilatkozatot támogatja:

ADOM Diákmozgalom;
aHang;
Amnesty International Magyarország;
Civil Bázis;
Civil Kollégium Alapítvány;
Civil Közoktatási Platform;
Civilek Szövetsége;
Demokráciát! Jogállamot! Kormányváltást! csoport;
Emberség Erejével Alapítvány;
Hálózat a Tanszabadságért (HAT);
Hívatlanul Hálózat;
Igazgyöngy Alapítvány;
Közösség a Pedagógusokért (KAP);
Kulcs a városhoz, kulcs a közélethez Egyesület;
Levegő Munkacsoport;
Magyar Anyák;
Magyartanárok Egyesülete;
MENŐK Magyar Európai Nők Fóruma;
Motiváció Oktatási Egyesület;
noÁr Mozgalom;
Nyomtass te is! Mozgalom;
Oktatói Hálózat;
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete;
Padtársak, Miskolc;
Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete;
Pedagógusok Szakszervezete;
Roma Parlament – Polgárjogi Mozgalom;
Szülői Hang Közösség;
Szülői Összefogás Közösség;
Tanítanék Mozgalom;
Történelemtanárok Egylete

AZ EGYSÉGES DIÁKFRONT ULTIMÁTUMOT AD A KÖZTÉVÉNEK! - HOGYAN ÉPÍTS ELLENÁLLÁST?

PARTIZÁN
Szerző: PARTIZÁN
2022.10.09.Az Egységes Diákfront ultimátumot ad a köztévének!

MA SZAVAZ A BUNDESTAG A MAGYAR REFORMÍGÉRETEKRŐL - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.11.10.


Ne dőljenek be Orbán ígéreteinek, mert csak becsapja magukat! - hívják fel az Európai Unió figyelmét a magyarországi korrupcióellenes civil szervezetek. Németországban a kormánykoalíció szintén erre a lehetséges kimenetelre hívja fel a kancellár figyelmét. Nem bizonyított, hogy az Ukrajnának szánt fegyverek egy része végül a maffiánál kötött volna ki: totális félreértés? Hogyan küzd a magyar jegybank az inflációval? Nemzetközi lapszemle.

Nasdaq elemzése szerint a magyar infláció, ami meghaladja a 21 százalékot, hosszú időre nyomás alá helyezi a magyar gazdaságot, és az infláció is még tovább emelkedik. A makacs infláció kezelése a Magyar Nemzeti Bank számára kihívást jelent. Szeptemberben bejelentette, hogy véget vet a kamatemelési ciklusnak érzékelve a forint súlyos értékvesztését, de az élelmiszerárak már 40 százalékkal, a tojás és a kenyér ára pedig 90 százalékkal növekedett egy év alatt, a lakossági energiaárak 64,4százalékkal kerülnek többe. Az MNB azt ígéri, mindent megtesz az infláció megfékezéséért.

Ne dőljenek be Orbán ígéreteinek, mert csak becsapja magukat! - hívják fel az Európai Unió figyelmét a magyarországi korrupcióellenes civil szervezetek, mivel a magyar jogállami normasértéseket már sokszor elmulasztották szankcionálni, és most is úgy néz ki, a reformígéretekért cserébe nem vonják meg Orbánéktól az uniós forrásokat – írja a Politico. A szakértők a "reformokat" nem tartják sem megfelelőnek, sem elegendőnek ahhoz, hogy megállítsák a korrupciót és a demokrácia felszámolását.

Csalódottak, mert mintha Brüsszel feladta volna ezt az egyedülálló lehetőséget a változtatás kikényszerítéséhez. A K-Monitor igazgatója, Léderer Sándor ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy miután a korrupció olyan mélyen beágyazódott a rendszerbe, elég nehéz elképzelni, hogy a politika ezen szintjén bárki képes lenne komolyan felvenni a harcot a korrupcióval. A civilszervezetek közös álláspontja szerint a reformok előkészítésekor a kormány arra különösen vigyázott, hogy az illiberális rendszert alapjaiban ne rendítse meg. Brüsszel fejére olvasták, hogy korábban nem tett lépéseket a Versenyhivatal és az Állami Számvevőszék működésének helyreigazítására.

Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke megjegyezte, hogy független igazságszolgáltatás nélkül semmilyen korrupcióellenes intézkedés nem lehet hatékony, és hogy egyik napról a másikra nem fogják biztosítani az intézmények függetlenségét azok, akik maguk döntötték be a rendszert. Az Európai Bizottság pedig emailben üzente meg, hogy a jogállamiság helyreállítására vonatkozó tételeket egyenként nem minősíti. November 19-e után ad átfogó választ a reformok megítéléséről.

A német kormánykoalíció arra kérte Olaf Scholz kancellárt, hogy csak akkor egyezzen bele a támogatások odaítélésébe, ha a magyar kormány bizonyítani tudja, hogy tényleg komolyan veszi a demokrácia visszaépítését. Az SPD, a Zöldek és a Szabad Demokraták Pártja a Bundestagban igyekeztek meggyőzni erről a kancellárt, javaslatot nyújtottak be a törvényhozáshoz, amiről ma fognak szavazni.

Az indítvány szerint, amelyet Politico mutat be, komoly aggályok merültek fel a magyar kormány politikai szándékait illetően, és hogy a tervezett reformok csak papíron léteznek majd, de nem fogják valóra váltani őket. Szinte semmi kétség afelől, hogy az indítványt hamarosan megszavazzák, amit minden bizonnyal nem hagy és nem is hagyhat figyelmen kívül a kancellár, hisz saját kormányának pártjai kezdeményezik. Ezenfelül az Európai Bizottságot is felszólítják arra, hogy győzödjön meg arról, hogy a reformígéretek teljes mértékben kezelni képesek a jogállami normasértéseket és hiánytalanul megfelelnek az uniós feltételeknek.

A támogatásokon nemcsak a 7,5 milliárd eurós hétéves költségvetési, hanem a Covid-féle helyreállításai alapok pénzeit együttesen értik. Eddigi információk szerint a minősített többséget igénylő európai tanácsi döntés tekintetében elég komolyan elszánt Hollandia, Belgium, Írország, és ha Németország hasonlóan kritikusan állna hozzá, akkor valóban meg lehetne vonni a támogatásokat Magyarországtól. A cikk emlékeztet, hogy októberben Orbán Scholznál járt, hogy érdekeit érvényesítse nála.

Németország, Csehország, Dánia, és Magyarország is tagadja, hogy tudnának arról, hogy az Ukrajnának juttatott nyugati fegyverek fegyvercsempészeknél landolt volna, írja Ukrainan News. A cseh rendőrség sajtószolgálata tagadta, hogy tudomása lenne erről, ahogy a magyar hatóság is, amely az ukrajnai háború ellenére sem vezetett be magasabb biztonsági fokozatot.

Németország szerint az állításnak köze sincs a valósághoz. A finn hatóságoknak jutott először a tudomására a fegyvercsempészet, ugyanakkor úgy tudni, hogy az illegális fegyverek végül a finn maffiánál kötöttek ki. Azonban később a finn nyomozóhatóság maga ismerte be, hogy nem igaz az Ukrajnából szerzett értesülés, és valami totális félreértésről van szó.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

EGY PERCEN BELÜL KÉTSZER TRAFFIPAXOZTÁK LE: DUPLÁZZA A BÍRSÁGOKAT A RENDŐRSÉG?

TELEX
Szerző: ZÁCH DÁNIEL
2022.11.10.


Olvasónk a sebességhatárt átlépve autózott egy kilométert a 6-os számú főút budapesti szakaszán, negyven másodpercen alatt kétszer is letraffipaxozták, ezért dupla bírságot kellene fizetnie. Az ügy egyik fontos kérdése, hogy ez egy vagy két gyorshajtásnak minősül-e. A rendőrségnél nem ritka a halmozásos módszer, már nevet is adtak neki, mert jogszerűnek találják a sorozatos sebesség-ellenőrzést. Kimentünk a helyszínre, hogy lássuk, valóban autópályának nézik-e az arra járók a kétszer két sávos gyorsforgalmi utat, feltettük kérdéseinket a BRFK-nak, majd dr. Herpy Miklós közlekedési ügyvédtől kértünk szakvéleményt, hogy kiderüljön: milyen szabályok kötik a rendőrség kezét, amikor sorban állítja ki mérőberendezéseit egy rövid útszakasz mellé.


A Gyár utcai felhajtóról tökéletesen látni a kétszer két sávos út hosszú kanyarulatát. Lámpaváltásonként mindkét irányból harminc-negyven autó, és sok pótkocsis teherautó halad el néhány percenként. Miközben innen figyelem a forgalmat, szemerkélni kezd az eső, ilyenkor mindenki kevésbé nyomja a gázt, ezért az első próbakör előtt azt gondolom, nem volt értelme éppen most kijönni a 6-os főútra, a XXII. kerületbe. A rossz idő miatt eldönthetetlen, hogy olvasónk, Bence igazat mondott-e, amikor a Telexnek küldött levelében azt írta: aki ezen a szakaszon a belső sávban akar maradni, hamar gyorshajtóvá válik a háta mögött nyomuló tudatos gyorshajtók miatt, aki viszont szabályosan autózna, menthetetlenül beragad a szélen bandukoló teherautók mögé.

Intenzíven gyorsítok, és pár száz méteren belül már hetvennel motorozom a szélső sávban, a belváros irányába. Másfél kilométerrel később lámpás kereszteződés következik, gyorsan eldől a dilemma: Bence igazat mondott, a kamionokat és néhány autót leszámítva simán elhúz mellettem a tömeg, biztosan átlépik a megengedett 70 km/óra legnagyobb sebességet. Ezt a szakaszt még háromszor megteszem mindkét irányba, és bár az eső intenzívebbre vált, a forgalom alig lassul, sokan még a vízfüggönyön át is ragaszkodnak a masszív gyorshajtáshoz. A 3,5 tonna megengedett össztömegnél nehezebb teherautók, lakott területen ötvennel mehetnek, a próbakörökön viszont sok olyan kamionnal találkoztam, amelyek a hetven körüli tempót tartották...


HEVES HARCOK DONYECKBEN, WASHINGTON SZERINT MÁR TÖBB MINT KÉTSZÁZEZER A HALOTT ÉS SEBESÜLT KATONA

SZABAD EURÓPA
Szerző: Szabad Európa
2022.11.10.


Újabb orosz támadásokat vertek vissza a kelet-donyecki térségben, ahol Moszkva folytatja offenzíváját Bahmut és Avdijivka irányában – közölte az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara. Egy vezető amerikai tábornok arra a rendkívül sok szenvedésre figyelmeztetett, amelyet a háború hozott az ukránoknak.


Keleten akkor bontakoztak ki a heves harcok, amikor Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter elrendelte a kivonulást a Dnyeper folyó nyugati partjáról a részben megszállt ukrajnai Herszon régióban, Moszkva legújabb nyilvánvaló kudarcaként a délkelet-ukrajnai hadszíntéren.

Az ukrán hadsereg közölte, hogy visszaverte az orosz támadásokat a luhanszki területen is, amely a donyeckivel együtt alkotja a kelet-ukrajnai Donyec-medencei térséget.

Az orosz erők rakéta- és légicsapásokat indítottak, több mint harminc települést szórtak meg rakétákkal Donyeck, Luhanszk, Dnyipropetrovszk, Zaporizzsja, Mikolajiv, Szumi és Herszon térségében – közölte a hadsereg.

Mindkét oldal száz-százezer katonát veszíthetett

Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője november 9-én közölte, hogy a háborúban mintegy százezer orosz és százezer ukrán katona vesztette életét vagy sebesült meg. Ez eddig a legmagasabb hivatalos nyugati becslés...

HÁBORÚ, TÉLEN. LEROMBOLT INFORASTRUKTÚRA, MÉG NAGYOBB VESZTESÉGEK? RESPERGER ISTVÁN INFORÁDIÓ ARÉNA

INFORÁDIÓ / ARÉNA
Szerző: Inforádió
2022.11.08.Mit hoz a tél az ukrajnai háborúban? Hol zajlanak most a katonai műveletek? Mekkora a harcoló felek embervesztesége? Miért támadják az oroszok az ukrán hátország kritikus infrastruktúráját? Mi a célja Kijev bombázásának? Miért kér Oroszország Iráni és Észak-Koreai fegyvereket? Tud-e Európa további fegyvereket szállítani Ukrajnának? Mi az amerikai és a NATO felderítés szerepe az ukrajnai háborúban? Ki, hol, mennyi idő alatt dönt egy HIMARS csapás elrendeléséről? Mennyi ideig marad életben egy frontvonalban harcoló lövészkatona, ha támadás éri? Kell-e tartani taktikai atomfegyver bevetésétől? Milyen és mekkora erő kell egy elfoglalt terület megtartásához? Képes-e ma bármelyik fél olyan harctéri eredményt elérni, ami eldönti a háborút? Mi a közvetítők szerepe az ukrajnai háborúban? Milyen műveletekkel mutatja képességeit és jelenlétét a NATO Oroszországnak?

Resperger István ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszék vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában 2022.11.08-án. Podcast.

NEM SAJNÁLJÁK A PÉNZT ALBÉRLETRE A PARLAMENTI KÉPVISELŐK, AZ ELKÖLTHETŐ KERETÜK A FIZETÉSÜKNÉL IS JOBBAN NŐ

SZABAD EURÓPA
Szerzők: HORN GABRIELLA, NÉMETH DÓRA
2022.11.10.


Az országgyűlési képviselők fizetése évente automatikusan emelkedik. A képviselők lakás- és irodabérletre is több mint kétszer annyit költhetnek, mint nyolc éve. Egyesek igyekeznek jól kihasználni ezt: előfordul, hogy ugyanazért az ingatlanért néhány hónappal később akár másfélszer többet fizetnek.

Mindig az előző évi bruttó átlagkereset (tavaly 438,2 ezer forint) háromszorosa az alap az országgyűlési képviselők fizetése meghatározásakor. Ez az összeg 2014 óta közel a duplájára nőtt...

A SVÉD ÉS A FINN NATO-CSATLAKOZÁS ELSZABOTÁLÁSA ÁRULÁS ÉS AZ ELLENSÉGGEL VALÓ ÖSSZEJÁTSZÁS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.11.09.


Amit Orbán akar, azt egy nap alatt megszavazza a magyar parlamentnek nevezett fasiszta törvénygyár. Semmilyen törvényt, írott vagy íratlan szabályt nem tartanak be, egy éjszaka alatt hoznak meg olyan törvényeket, amelyekhez még saját alaptörvényüket is átírják. Akkor szavaznák meg a svéd és a finn NATO-csatlakozást, amikor akarják. A 133 bátor ember parancsra nyomja a gombot. Ha Orbán szól, egy óra múlva napirendre veszik, két óra múlva törvény. Magyarországon nincs olyan törvényi menetrend, amire hivatkozva bojkottálják a csatlakozás megszavazását.

Most kiderült, a Fidesz frakciója már háromszor leszavazta, hogy napirendre vegyék a szavazást, állítólag azért, mert majd Kövér terjeszti elő. Kamu az egész, a svéd és a finn NATO-csatlakozás megszavazását szabotálja Orbán, szabotálja a Fidesz és az egész magyar parlamentnek nevezett törvénygyár. Ez árulás és szabotázs, szándékos akadályoztatása a NATO bővítésének, erősítésének. Ez a NATO ellenségével, Oroszországgal való összejátszás. Orbán ezzel gyengíti a NATO-t, és erősíti az ellenséget. Hegedűs hadnagyot ezért felakasztották az egri várban.

A kérdés az, hogy a NATO-ban mennyire vannak tisztában azzal, hogyan működik a magyar parlament, és a ratifikáció késedelme mit jelent. Orbán itt is az idegekkel játszik, elhúzza a szavazást az utolsó pillanatig, elmegy a falig, és majd csak akkor szavaztat, amikor a NATO-ból való kirúgása felmerül. Mert a NATO-nak legalább akkora szüksége van a svéd és a finn hadseregre, mint az orosz fenyegetés miatt a svédeknek és a finneknek a NATO-ra. Európai geopolitikai szempontból kulcskérdés, hogy a csatlakozás mielőbb meglegyen, amit Orbán szabotál, mert az ellenség ügynöke.

Ne feledjük el, nem démonokkal harcol Európa. A kontinens keleti határán az orosz hadsereg megtámadott egy független országot, bevonult és embertelen népirtást hajtott végre. Ezzel egyidőben ultimátumot küldött, hogy a szovjet megszállás alatt volt országok lépjenek ki a NATO-ból, és egész Európát fenyegeti. A két észak-európai ország is fenyegetett, és biztonágban akarja tudni magát egy tömeggyilkos terrorista állammal szemben, amely Orbán legfontosabb szövetségese. Mert Orbánnak nem az EU és nem a NATO a legfontosabb szövetségesei, hanem az ellenséges oroszok.

Orbán minden megnyilvánulása bizonyítja, hogy nem a NATO, nem az Európai Unió, nem a Nyugat, hanem az oroszok és a kínaiak oldalán áll. Orbán összejátszik az ellenséggel. Az ellenség érdeke szerint jár el, az ellenség parancsait teljesíti. Orbán katonai értelemben egy áruló, akit haditörvényszék elé kellene állítani más helyzetben. Most egy független tagország miniszterelnökét játssza el, akinek parlamentje olyan demokratikusan működik, hogy nem lehet a napirendjét megváltoztani, és a szavazást megtartani. Miközben még azt is titkolják ezzel, hogy vajon hogyan szavaznak.

Mert azt majd Orbán mondja meg a 133 bátor embernek (akik azért bátrak, mert kiszolgálják a fasiszta diktátort és nem félnek attól, ami ezért jár nekik), hogy igennel vagy nemmel szavazzanak. Orbán még azt is eljátszhatja, hogy nemmel szavaztat, majd széttárja a kezét, mintha semmi köze nem lenne hozzá, és nem tud mit tenni. Idevezet, amikor a nyugati szövetségesek eljátsszák ezt a bolhacirkuszt, és nem mondják ki, hogy az Orbán-rezsim egy fasiszta diktatúra, nem nyugati jogállami demokrácia, ráadásul az ellenség trójai falova, akit már régen ki kellett volna rúgni...

A BME TTK DÉKÁNJA MINDENKIT ARRA BUZDÍT, HOGY KERESSE MEG OTTHON A TERMOSZTÁTOT, ÉS TEKERJE LEJJEBB A FŰTÉST

QUBIT
Szerző: KUN ZSUZSI
2022.11.10.


Takarékoskodással, korszerűsítéssel és az energiastratégia újragondolásával a lakosság, az ipar és az állam együtt tehet azért, hogy a dekarbonizációs célok ne sérüljenek – vagy legalábbis ne nagy mértékben sérüljenek –, miközben biztonságos marad az energiaellátás. Aszódi Attila, energetikai mérnök, gépészmérnök, egyetemi tanár, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Karának (BME TTK) dékánja szerda este tartott előadást Feszítő kérdések az energetikában: ellátásbiztonság vagy dekarbonizáció? Vagy és? címmel a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) által szervezett Magyar Tudomány Ünnepén.

Aszódi előadásában kiemelten foglalkozott a magyarországi energiamix átalakulásával az elmúlt harminc évben, hiszen míg a kilencvenes évek elején meghatározó volt a lakossági olaj- és szénfelhasználás, mára a földgáz szinte egyeduralkodóvá vált a fűtéspiacon. Ugyanakkor ez az átrendeződés nem elég ahhoz, hogy a 2030-ra kitűzött klímavédelmi célokat elérjük. A harminc százalékos szén-dioxid-kibocsátás csökkenés csak egy lépés a fenntarthatóság felé vezető úton, amin az európai országok Magyarországgal együtt haladnak...

TÉNYLEG ELÉGETI AZ INFLÁCIÓ A LAKOSSÁG HITELTARTOZÁSÁT? ÍME AZ IGAZSÁG!

PORTFOLIO
Szerző: PALKÓ ISTVÁN
2022.11.10.


Sokaknak rémlik közgazdasági tanulmányaikból, hogy az infláció a megtakarítóknak rossz, a hiteladósoknak viszont jó, hiszen a megtakarítások és az adósságok (reál)értékét egyaránt csökkenti a drágulás. Utánagondoltunk, miként érvényesülhet ez az összefüggés a hazai lakossági hitelek esetében, és milyen megszorításokkal érvényes az állítás.

AZ UTCÁN SÖPÖRTÉK A PENGŐT, AMIKOR ENNÉL IS MAGASABB VOLT AZ ÉLELMISZER-INFLÁCIÓ

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2022.11.10.


A forint 76 éves történetében az első, igen kaotikus évektől eltekintve egészen biztosan soha nem volt olyan magas az élelmiszer-infláció, mint az idén októberben. A KSH adatai szerint az előző hónapban az élelmiszerekért 40 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy évvel korábban. Ezzel messze átléptük a rendszerváltás környéki és a Bokros-csomag idejére jellemző csúcsokat, sőt valószínűleg a Rákosi-korszak hatósági árak bevezetése okozta árrobbanását is. Ténylegesen így utoljára minden jel szerint a pengőkorszak végi hiperinflációban volt nagyobb ütemű az élelmiszerárak emelkedése (akkor viszont nyilván sokkal).


Történelmi rekord

A statisztikai hivatal (KSH) online felületein ugyan csak 1992-től teszi elérhetővé az inflációs számokat, nyomtatott formában megvannak a korábbi évek adatai is. Ezekből pedig az derül ki, hogy az elmúlt fél évszázad legmagasabb élelmiszer-inflációja egészen mostanáig 1995 áprilisában volt, akkor éves összevetésben 37,5 százalékos drágulást mutatott ki a KSH. Ehhez nagyon közeli szinten, 37,4 százalékon tetőzött a mutató a rendszerváltás évének szeptemberében is...

EURÓPA NEM MÉLTÓ ORBÁNRA

REZEDA
Szerző: Rezeda
2022.11.10.


Hallottunk már érdekes dolgokat a fideszistáktól eddig is a világról és benne magukról – hadaik élén Orbán Viktor bölcs vezérük -, de a helyzet fokozódik. Ha azt mondom, Deutsch EP képviselő lakossági fórumozott, és adta elő bölcsességeit a szavait szürcsölő talpasoknak, akkor önök meg azt mondják nekem, hülye az, minek vele foglalkozni. És voltaképp ebben igazuk is van. No de, mondom én erre makacsul és hajthatatlanul, csak figyelni kell rá, mert az a szomorú állapot van, hogy igazából Deutsch sem klasszisokkal hülyébb, mint az összes többi, mert mind ugyanazt mondja. Ha tehát megnézzük, miket beszél össze ő, máris tudjuk, mivel van tele a rajongók feje. Úgyhogy ez egy laboratórium.

Nem szaporítanám különösebben a szót a Nagykátán elhangzottakról, hanem in medias res csapunk a húrok közé, mert ahhoz képest, amit most mondok, mutatván Deutsch EP képviselő lelkének éjfekete, agyának zakkant tartalmáról, minden egyéb másodlagos. Másról voltaképp nem is kell beszélni, mert ez Deutsch – és a rajongók – univerzuma maga. Azt hallották a nagykátaiak, és olvastuk mi is, hogy Deutsch EP képviselő szerint Orbán Viktor kies hazánkat ugyan enkezével mentette meg a mostani vérzivatarban, ezért olyan kurva jó most, ellenben és viszont Európát – mind az egészet – nem sikerült eltántorítania az önsorsrontástól. Nem hallgattak a végtelen bölcsességére, és most leshetnek ránk irigykedve.

Ehhöz képest kapott tegnap sapkát a tojás meg a krumpli is mint jólétünk záloga, mindeközben bezár a fél ország télire, mert vagy nem lesz gáz, vagy, ha igen, képtelen lesz kifizetni. Ugyanakkor a végóráit élő Európa vezetője, az Ursula nevű tegnap bejelentette, Európa fölkészült a télre, intézkedéseikkel – amelyeket Orbán bölcsessége és akarata ellen hoztak – kétharmadával csökkent a gáz ára, de elmondta, az se lenne baj, ha Putyin egy dekát se küldene. Európa köszöni szépen, egész jól van, csak Deutsch nem látja Brüsszelből, mert elvakítja őtet a ragyogás. Vagy olyan lelkiállapotban leledzik, mint Nagy Ferenc Csótány, aki szintén tegnap rebegett imát: „Örülök, hogy Orbán Viktor a miniszterelnökünk, ő vigyáz ránk”.

Ez a csótányos közbevetés csak egy kis színes volt, mutatva azt, milyenné válik az ember, ha sok Deutschot hallgat. De mondhattam volna akármelyik másikat is, mint már említettem a dolgozat elején. Illetve, idetehetnénk még a hangzók közé a fideszsajtót is, amelyik reggeltől estig hatalmas töménységben okádja ugyanezt. Nem csoda, ha az ilyen csótányoknak elmegy az esze, és akkor még Mari néniről a sparhelt mellett nem is beszéltünk egyáltalán, de most már arra is mondhatjuk: minek. Ez itt az alapállapot egyik fele, a másik pedig az, hogy a Fidesz – élén Orbán nagy és bölcs vezérrel – most már az anyukáját is eladná, hogy kapjon a végvonagló Európa pénzéből. Lehangoló, amit művelnek...

ŐRÜLT SPÓROLÁSBA KEZDTEK A MAGYAROK - A LAKOSSÁG TÖBB MINT FELÉNEK NINCS MEGTAKARÍTÁSA

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2022.11.10.


Szinte a teljes lakosság megérzi az infláció emelkedését, és gyakorlatilag mindenki meg is húzta a nadrágszíjat már két hónappal ezelőtt – derült ki az OTP Öngondoskodási Index kutatásból. Elkezdődött a tartalékok felélése is, a jó hír viszont az, hogy ma többeknek van megtakarítása, mint egy évvel ezelőtt.


A hazai lakosság szinte minden tagja érzékeli a jelenlegi gazdasági bizonytalanság hatásait - derül ki az OTP Bank által megrendelt Öngondoskodási Index kutatásból. A reprezentatív felmérés keretében szeptember közepén, személyesen megkérdezett 1500 válaszadó 95 százaléka érzékelte kiadásainak növekedését, 76 százaléka jelentős emelkedésről számolt be. Többek között ennek hatásaként a válaszadók több mint 90 százaléka valamilyen formában korlátozta is a kiadásait. A megkérdezettek 63 százaléka kényszerből kezdett spórolni, mert nem tudta már az eddigi kiadásait finanszírozni, 32 százaléknak azonban nem okozott nehézséget az árak emelkedése, mégis visszafogta a fogyasztást...

A CSERBEN HAGYOTT ORSZÁG

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: GADÓ GÁBOR
2022.11.04.


„Az éhséglázadásnak nem látom esélyét. Magyarországon 1956 óta nem volt tömeges aktív ellenállás a sze­gényeket hátrányba hozó intézkedéseknél, a legindokoltabb esetekben sem.”
(Ferge Zsuzsa – 2022. augusztus)


Az Orbán Viktor egyszemélyi vezetése mellett működő „választási autokrácia” a munkaalapú társadalom fogalmának bevezetésével a szociális támogatások, segélyek radikális visszaszorításához próbált magának ideológiát fabrikálni. Az alkotmányozó hatalom a közterületen „életvitelszerűen élők” esetében nem a segítségnyújtást, hanem a hajléktalanok fenyegetését tartotta fontosnak. (Lásd az Alaptörvény XXII. cikkének [3] bekezdését.) A Fidesz–KDNP-koalíció „morális hárítást” deklaráló Alaptörvénye rögzíti, hogy „[m]indenki felelős önmagáért, képességei és lehetőségei szerint köteles az állami és közösségi feladatok ellátásához hozzájárulni”. (Lásd az Alaptörvény Ö) cikkét.) Az elmúlt évtizedben aztán kiderült, elsődleges állampolgári kötelességünk abban áll, hogy adóforintjainkkal közreműködjünk a „nemzeti konzultációkhoz” szükséges milliárdok előteremtésében, finanszírozzuk a Fidesz-közeli oligarchák cégvásárlásaihoz a központi költségvetés hozzájárulását, vagy épp ellenkezőleg, gondoskodjunk veszteséges beruházásaik szanálásáról. Nem csoda, hogy a regnáló hatalom a mind súlyosabb gazdasági válság idején sem foglalkozhat az országban élők krízishelyzetével, kell a pénz a plakátkampányra, és a „megbonthatatlan” orosz–magyar barátság fenntartása sincs persze ingyen.

Ilyen körülmények között Szabó Tímea (Párbeszéd) és öt frakciótársa sem számíthatott a kétharmados többség támogatására, amikor október 10-én beterjesztették az Alaptörvény tizenkettedik kiegészítésére irányuló indítványukat. (Lásd a T/1493. számú törvényjavaslatot.) A kormánytöbbség várhatóan napirendre sem veszi a tervezetet, amely kimondaná, hogy minden „(...) életvitelszerűen Magyarországon tartózkodó magyar állampolgárnak joga van az emberhez méltó lakhatáshoz”. Ezenfelül állami kötelezettséggé tennék, hogy a közigazgatás legalább „törekedjen” arra, hogy mindenki számára biztosítsa „a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést”. A Párbeszéd képviselői beadványuk indokolásában hivatkoznak arra, hogy „(...) 2019-ben, a válság előtti utolsó évben a magyar háztartások legszegényebb ötödének közel a 15 százaléka az összes jövedelme több mint 40 százalékát költötte lakhatásra”. Az elmúlt három évben a helyzet nem javult, de tovább romlott. A hajléktalanság felszámolása, a „lakhatási szegénység” mérséklése alaptörvényi szintű rendelkezést igényel...


MATOLCSY RÉVÉN SOK SZÁZEZRES FIZETÉSEMELÉST KAPHAT EGY SOR ÁLLAMI VEZETŐ

24.HU
Szerző: KOZÁK DÁNIEL
2022.11.10.


Újabb állami vezetőknek juttathat bőkezű fizetésemelést a kormány, a jegybankelnök tervezett béremelése ugyanis továbbgyűrűzik.


Egy sor állami intézmény vezetőjének nőni fog a fizetése, ha megemelik Matolcsy György jelenleg bruttó ötmillió forintos havi illetményét. A társadalmi egyeztetésre bocsátott pénzügyminisztériumi javaslat a jegybanktörvény módosításáról ugyan csak a Magyar Nemzeti Bankot vezető Matolcsy fizetésemeléséről szól, mégis valóságos fizetésemelési hullámot indíthat el, mely nem áll meg az MNB falain belül.

Több állami szerv vezetőjének a díjazását ugyanis a jegybankelnök béréhez kötik a jogszabályok, ezáltal a 24.hu számítása szerint legalább két tucat, a jegybankon kívüli állami vezető örülhet még:

- a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke, elnökhelyettesei és főtitkára,
valamint a Versenytanács tagjai,

- a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke és elnökhelyettese,

- a Közbeszerzési Hatóság elnök és főtitkára,

- a Nemzeti Média és Hírközlő Hatóság (NMHH) elnöke, elnökhelyettese, főigazgatója és főigazgató-helyettese,

- a Médiatanács tagjai

- és a most felálló Integritás Hatóság elnöke és helyettesei.

Ezen intézmények vezetőinek illetményét az MNB-elnök bérének 80 százalékában határozták meg, azaz jelenleg havi 4 millió forintot keresnek, ami jövőre így 800 ezer forinttal emelkedhet. A pénzügyi tárca javaslata szerint ugyanis Matolcsy György fizetése felzárkózik az Állami Számvevőszék elnökének béréhez, amely – mint korábban megírtuk – az idén megelőzte a korábban az állami szférában legmagasabbnak számító MNB-elnöki fizetést is.

Az ÁSZ-elnök illetményét ugyanis az előző évi bruttó átlagkereset 12-szeresében határozták meg, ami jelenleg 5 millió 266 ezer forint. Mivel az idén a Központi Statisztikai Hivatal előrejelzése szerint 15 százalékos átlagbéremeléssel lehet számolni,

Windisch László fizetése márciustól a 6 millió forintot is meghaladja majd, és a kormányzati javaslat értelmében ehhez zárkóztatják fel Matolcsy György bérét.

A Gazdasági Versenyhivatal, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, a Közbeszerzési Hatóság és az Integritási Hatóság elnökének illetménye pedig bruttó

4,8 millió forintra

nőhet...

MEGNYITÓ 19. VERZIÓ NEMZETKÖZI EMBERI JOGI DOKUMENTUMFILM FESZTIVÁL

FACEBOOK
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.10.09.


Ideteszem a mai megnyitó szövegét...amit mondtam. Kicsit hosszabb, mint ami a facebookon megszokott, de talán érdekes lehet.
Szeretettel köszöntök mindenkit.
Amikor megkaptam ezt a felkérést, elkezdtem gondolkodni, ezekből a szavakból, hogy dokumentum-film-fesztivál, melyik kapcsolódik leginkább hozzám?
A fesztivál nyilván az esemény nagyságát mutatja, ami megtisztelő.
A film is lehetne kapcsolódás, hiszen képzőművész vagyok, és a filmművészet is a művészet egyik ága…. de nem vagyok filmes szakember.
A dokumentum szó mentén találtam a legtöbb kapcsolódást, hiszen 23 éve vezetek egy olyan civil szervezetet, ami a társadalmi leszakadás, a generációs szegénység és a gyerekszegénység ellen küzd. És itt van a műfaj további pontosítása is, hiszen a Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál megnyitóján vagyunk, ahol fontos társadalmi ügyekről szóló dokumentumfilmeket vetítenek. És itt a nyitófilm is… a "Távol (Away)", ami konkrét kapcsolódás. A traumák és a művészet. Amit én is megélek önmagamban, és a gyerekeinkkel is a művészetis foglalkozásokon.
Persze a mozifilmek is szólhatnak fontos társadalmi ügyekről. Ám ilyenkor, még, ha mélyen is megérinti az embert egy-egy téma feldolgozása, ott van a feszültség feloldása: "á, ez csak egy fikció. Ez nem történt meg a valóságban." És már is könnyebb a lelkünk. Kicsit nehezebb az olyan filmekkel, amelyeknek az elején kiírják: a film megtörtént eseményen alapul. De még itt is gondolhatjuk: csak az ötlet, az indítás az, a folyamat ábrázolása, a végkifejlet mégiscsak a fantázia szülötte.
A dokumentumfilmek azonban nem adják meg ezt a feloldozást. Azok a felvetések, ügyek, melyekről a fesztivál filmjei szólnak, itt vannak körülöttünk, a mindennapjaink részei. A háború okozta helyzetek, a migráció, a betegségek, a társadalmi leszakadás, a klímaválság, a nők helyzete, az LMBTQ emberek élete, vagy a történelem nem feldolgozott/nem feldolgozható traumái adják a témákat. A művészi eszközök, a stílusok persze sokfélék, hiszen a műfaj is változik, a technika fejlődése is egyre több lehetőséget ad. De a lényeg mindig azokon az ügyeken van, azokon az emberi sorsokon, melyeken keresztül rámutatnak a küzdelmekre, túlélésekre, vagy éppen megoldhatatlan helyzetekre.
Az ügyek pedig bonyolultak. Amikor gondolkodtam ezen a beszéden, eszembe jutott egy pár évvel ezelőtti történet. Egy civil rendezvényen voltam, és ebédszünetben a helyszín melletti önkiszolgáló étteremben ebédelhettünk. Szuper hely volt, vegetariánus és vegán ételekkel is, sőt, még az ételallergiákra is gondoltak. Választottam én is, és leültem, ám akkor vettem észre, hogy az asztalon elfogytak az evőeszközök. Felálltam, a pulthoz mentem, hogy kérjek. A fiatalember készségesen felém nyújtott két tasakot: "Melyiket kéred? Ezt, amelyik műanyagból van, és nem bomlik le a környezetben, vagy ezt, ami bambuszból van, és ázsiai gyerekek készítik gyerekmunkában?"
Nem volt könnyű választás…
Azért jutott az eszembe, mert minden ennyire bonyolulttá vált. Vannak a mostani ügyek, és van a jövő. És egyre nehezebb mind a kettőnek megfelelni. Kínzó moralizálásokat élünk át közben, és úgy tűnik, nincsenek igazán jó megoldások. És nem bírunk, nem lehet elmenni a „most” mellett, ami gyakran nekifeszül a „jövőnek”.
A nyitófilm, amit hamarosan látnak, egy ilyen ügy. A háború elől menekülők traumáiról szól. A gyerekekéről, akikben rajzzal próbálják feloldani a feloldhatatlant. Ami segít valamit nyilván….de pontosan tudom, hogy ez csak egy kis segítség. A félelem, az elvesztésekben megélt bizonytalanság mélyen felhasította a gyermeki lelkeket. A sebeket begyógyítani pedig nehéz. Hosszú, több oldalról megtámogatott folyamatokat kell működtetni, hogy valamennyire sikerüljön.
Az igazán jó dokumentumfilmek több nézőpontot is képesek megmutatni. Több viszonyulást, több reakciót. A nyitófilm keserves tükörtartás nekünk, magyaroknak is. Hogy viszonyulunk egy, a háború elleni tiltakozó művészi akcióhoz? Mit jelent számunkra? Képesek vagyunk-e szolidárisak lenni? Vissza tudjuk-e nyomni a szélsőséges reakciókat, vagy csak némán szemléljük? Meddig hisszük azt, hogy nincs vele dolgunk? Meddig tudunk kívülállók maradni?
Képesek vagyunk-e összetettségében értelmezni a történéseket?
Amikor ezt a filmet néztem, eszembe jutott egy pár héttel ezelőtti megtapasztalás. Az unokáinkkal játszottunk Hajdúszoboszlón, a szabadidőparkban. Itt sok ukrán menekült család van. Az ő gyerekeik is játszottak. Háborúsat. A körbe-körbe futó hullámos aszfaltpályán futkároztak, időnként hasra vágva magukat, vagy egy fa mögött rejtőzködve, és tüzeltek a játékfegyvereikkel. Elszántan, nem nevetve. A mieink nem értették….
Mikor másnap elmeséltem ezt a suliban, az egyik kollégám megjegyezte: „A gyerekek mindig játszanak effélét. Mi is játszottunk háborúsat. Huszárosat is, fakarddal. Világháborúsat géppuskával.”
Igen, biztosan. De ez más volt. Ebben benne volt a megélés is.
Persze tudom, a játékpiac is alkalmazkodik. A média is hat. És azt is tudom, hogy nem tudjuk a gyerekek elől elzárni ezeket a szerepeket, szerepjátékokat. De próbálni kellene valahogy másképp. Vagy legalább alternatívákat is felhozni mellette, ami legalább ilyen erős üzenettel bír. Még akkor is, ha az nem akkora üzlet.
Felelősség és pénz. A „most”, vagy a „jövő” kérdése újra.
Átélem ezt a munkánkban naponta. És mindig oda lyukadok ki, hogy az ügyek megoldását a rendszerekben kell megkeresni. Így is maradnak mindig megoldhatatlan helyzetek, de egy megoldásközpontú rendszer ezeket képes minimalizálni. Egy olyan rendszer, ami működésében alapfelvetésként kezeli az emberi jogokat. Ami képes önreflektív módon ránézni a saját működésére, szembenézni a hibáival, megoldást keresni, és nem erőből átvinni a döntéseit. Ami szociálisan érzékeny, és nem hibáztató. Ami toleráns és szolidáris. Ami az egyéni érdekeket hátrébb tolja, és előtérbe helyezi azt, ami a küldetése: a közösség érdekeit.
Az egyének ügyeire a rendszerekben kell megoldást keresni. Ám a rendszerek is egyéneken alapulnak. Egyéneken, akik felismerik, megmutatják az ügyeiket, a problémákat, képviselik azokat és nyomást is gyakorolnak a rendszerek működtetőire.
Milyen egyszerű ez így, kimondva. És milyen nehéz ez a gyakorlatban.
Sokszor gondolkodom én is azon, hogy talán azért nem érjük el a kívánt hatást, mert mindig ugyanazokban a körökben mondjuk el a problémákat. Hogyan bővülhet ez a kör?
Talán épp egy ilyen fesztivállal, mint ez itt. Ami sokakat elérhet, akik viszik majd az ügyek hírét tovább, megsokszorozva az üzenetek hatását.
Ezért most nem jó szórakozást kívánok, hanem jó gondolkodást mindenkinek. Vagy, ahogy most divatos: jó érzékenyítést, érzékenyülést. Hogy megértsük egymást, a magunk viszonyulását, a másik helyzetét. És a felelősségek tekintetében is átgondoljuk a filmekben képviselt ügyeket.
Ez így biztosan segít majd. Mindannyiunknak.

LÁNYI ANDRÁS: AZ EMBERISÉG TÚLÉLÉSE NEM TECHNIKAI, HANEM POLITIKAI KÉRDÉS

VÁLASZ ONLINE
Szerző: LÁNYI ANDRÁS
2022.11.10.


Létforrásaink megőrzésének jámbor igyekezete rendszeridegen, a zöldek politikája éppen ezért nem lehet más, mint radikális – írja Lányi András többek között Takács-Sánta Andrásnak a Válasz Online-on megjelent írására reagálva. A filozófus szerint védekezni, intézményes változásokat elérni csak politikai úton lehetne. Az első lépés ezen az úton a kitűzött célok jóságának felülvizsgálata volna, a társadalmi együttélés rendjét igazoló téves előfeltevések és alaptalan hiedelmek leleplezése. Vélemény.

Örkény vagy Beckett tollára méltó abszurd: a szakadék felé száguldó vonat utasai azon vitatkoznak, hogy túlélhetik-e a katasztrófát. Ahelyett, hogy megállítanák a szerelvényt.

Gelencsér András professzor a 24.hu weboldalán tudóstól szokatlan egyértelműséggel nyilatkozott a közelgő ökológiai katasztrófa kilátásairól, és ezzel sikerült a téma iránt érdeklődést keltenie. A megszólalók többsége nem cáfolni, csak árnyalni, pontosítani igyekezett a természeti rendszerek összeomlásával, a források kimerülésével kapcsolatos megállapításait. Komolyabb ellenkezést legfeljebb az ő baljós prognózisa váltott ki.

Bírálóinak két fő érve volt. Az egyik egyfajta technooptimizmus. Ez azzal biztat, hogy a kimerülő ökoszisztéma-szolgáltatásokat a műszaki-tudományos haladás vívmányai pótolhatják, hiszen eddig is pótolták. Ez részben tévedés, mert az úgynevezett haladás mindeddig az igénybe vett források egyre gyorsabb ütemű kiaknázásához vezetett, részben pedig az egyszeri öngyilkos logikájára emlékeztet, aki a hetedik emeleti ablakon kiugorva a második emelet magasságában megállapítja, hogy lám, eddig nem történt semmi baj. Aki ma új technikai csodáktól reméli az emberiség megmenekülését, az túl sok sci-fit nézett. A zöldek által sürgetett áttérés a megújuló erőforrásokra és kíméletes technológiákra létkérdés ugyan, de az adott keretek között, a gazdálkodás jelenlegi célrendszerében nem vezetne áttöréshez, sőt, nem is lehetséges...

DIÁKOK, PEDAGÓGUSOK, CIVILEK IS ELLENŐRZIK A BRÜSSZELI PÉNZEK FELHASZNÁLÁSÁT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.11.10.


Ha meg is kapja a magyar kormány a fejlesztési alapból járó pénzeket, azt nem költheti majd szabadon. Brüsszelnek lesznek ugyanis „mérföldkövei”, amelyek alapján vizsgálják majd, hogy azok a feltételek, amelyeket megszabnak egy ország számára, teljesülnek-e – emlékeztetett Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának ügyvivője. Brüsszeli tárgyalásairól hazatérve, a Hírklikknek elmondta, a pénz felhasználásáról visszajelzést diákok, pedagógusok, diák- és pedagógusmozgalmak képviselői is adni fognak. Az Európai Parlamentben tett brüsszeli látogatásukon épp ahhoz kaptak ötleteket, hogy ezt hogyan tehetik majd meg.


Milyen alkalomból jártak Brüsszelben és mi volt útjuk eredménye?

– A Renew Europe frakció, azon belül Cseh Katalin meghívására látogattunk az Európai Parlamentbe, ahol a néppárti és a szocialista frakció tagjaival egyaránt beszéltünk. A megbeszélések elsősorban arról szóltak, hogy a brüsszeli döntéshozókat, az oktatási és kulturális bizottság tagjait, szakértőit tájékoztassuk arról, mi folyik Magyarországon. Megkérdezték tőlünk például, hogy miért támogatják a diákok ilyen nagy számban a pedagógusok mozgalmát, vagy miért van az, hogy a kormány folyamatosan nem teljesíti azokat a minimális követeléseket, amelyeket a szakszervezetek a sztrájktárgyalásokon benyújtanak. Találkoztunk az Európai Bizottság és az Európa Parlament képviselőivel, valamint az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottságának azon tagjaival, akik november elején Magyarországon jártak, hogy információkat gyűjtsenek, csak akkor épp velünk nem tudtak találkozni. Tőlük tudtuk meg, hogy félre is informálták őket...

MEGLEPETÉS: A DEMOKRATÁK ÖRÜLHETNEK AZ AMERIKAI VÁLASZTÁSOK UTÁN

RTL.HU
Szerző: IGNÁCZ PÉTER
2022.11.10.


Működhetett a demokraták stratégiája az amerikai félidős választásokon. Bár a Republikánus Párt átveszi az irányítást a Képviselőházban, győzelmük korántsem olyan elsöprő, mint amire számítottak – adott gyors helyzetelemzést az rtl.hu-nak Pintér Károly Amerika-szakértő. Aki arról is beszélt, veszélybe kerülhet-e az Ukrajnának adott amerikai katonai támogatás.

Ez nagyon jó eredmény a demokratáknak

– mondta szerda délelőtt az Egyesült Államokban tartott kongresszusi választások első eredményeiről az rtl.hu-nak Dr. Pintér Károly. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Angol-Amerikai Intézetének vezetője kiemelte, hogy jelenlegi gazdasági helyzet és az 50 éve nem látott magasságokba nőtt infláció egyáltalán nem kedvezett a hatalmon lévő demokratáknak, és azt, hogy a republikánusok nem értek el elsöprő győzelmet, már sikerként élheti meg a Demokrata Párt.

Ezt a nézőpontot közvetítette Nancy Pelosi demokrata házelnök is, aki jó teljesítményként értékelte a választási eredményeket közleményében. A házelnöki tisztségét várhatóan elveszítő kaliforniai képviselőnő kijelentette:

Bár sok verseny még túl szoros, hogy győztest lehessen hirdetni, egyértelmű, hogy a képviselőház demokrata tagjai és jelöltjei a várakozásokon felül teljesítettek az egész országban...

NYUGDÍJGURU: NAGYON NEHÉZ KÉT HÓNAP VÁR A NYUGDÍJASOKRA

KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: BOLGÁR GYÖRGY
2022.11.10.


A nyugdíjak 13-15 százalékos emelésére lenne szükség januárban Farkas András nyugdíjszakértő szerint, azonban semmi nem garantálja, hogy a kormány elő tudja teremteni az ehhez szükséges 520 milliárd forintot. Az emelés pedig nem visszamenőleges. Ez alapján úgy ítéli meg a szakember, hogy a korábban alulbecsült infláció alapján megemelt nyugdíjak mellett nagyon nehéz két hónap vár a nyugdíjasokra.


Ahogy arról szerdán a Klubrádió is beszámolt, a fogyasztói árak októberben átlagosan 21,1 százalékkal meghaladták 2021. októberi árszintet, szeptemberben 20,1 százalékos inflációt mértek. Ehhez képest a nyugdíjas háztertások éves inflációja elérte a 13 százalékos szintet.

"Nagyon nehéz két hónap vár a nyugdíjasokra" – mondta a Klubrádiónak Farkas András. A nyugdíjgurunak is nevezett nyugdíjszakértő szerint a januári nyugdíjemeléstől függ minden. Szerinte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter elejtett egy megjegyzést, amely arra utal, hogy a januári 13 százalékos nyugdíjemeléssel lazulhatnak valamelyest a nyugdíjasok terhei. "Csak az a kérdés, honnan teremt elő a kormány az emeléshez 520 milliárd forintot" – tette hozzá.

Összehasonlításul megemlítette, hogy a novemberi nyugdíjemelés is 217 milliárd forintba kerül az államnak. Ezek, valamimnt a béremelések egyaránt olyan kiadási tételek, amelyek önmagukban is erősítik az inflációt, amely így további emeléseket kényszerít ki. Az ár-bér spirál – a nyugdíjasok esetében az ár-nyugdíj spirál – nagyon erősen rontja a pozíciókat.

Az energiaárak elszabadulása pedig ennél is súlyosabb. A nyugdíjasok alacsonyabb keretből sokkal magasabb árat fizetnek az energiáért. "Különféle módszertani okok miatt a két évvel ezelőtti fogyasztói kosár alapján számítják a nyugdíjas fogyasztói árindexet, ez azonban erősen torzító hatású, mert semmi köze a két évvel ezelőtti áraknak, a jelenlegi árakhoz" – mondta, hozzátéve, hogy nem a kosár tartalmának összetétele, hanem az egyes elemek addig viszonylag fix árai változtak meg. A nyugdíjak egyre nagyobb hányadát viszik el az élelmiszerek és az energiaárak, nem beszélve az egyéb kiadásokról. És az élelmiszerek áremelkedése tételenkét változó, akár 70-80 százalékos drágulásról is lehet szó.

A legutolsó előrejelzés szerint a kormány 13,5-14,5 százalék között várta az inflációt, ennek megfelelően 14 százalékos nyugdíjemeléssel számoltak. Farkas megjegyezte, hogy a Magyar Nemzeti Bank decemberi előrejelzése várhatóan ennél magasabb lesz, de ezt visszamenőleg nem veszik figyelembe, hanem a januári emeléshez ad muníciót. Szerinte nagyon fontos lenne, hogy a nyugdíjemelés szintjét inkább kicsit felülbecsült inflációhoz viszonyítva határozzák meg. A 13-15 százalékos januári emelés megítélése szerint elég lehet, de semmi nem garantálja azt, hogy a kormány valóban így jár majd el. 2,5 millió ember nyugdíjáról van szó, ennek keretét is elő kell teremteni.

"Nagyon jó lenne, ha nem a nyugdíjasok hiteleznének az államnak" – foglalta össze.

AZ OROSZ KÉMFŐNÖK FIA MAGYAR LAKCÍMET KAPOTT. MÉGHOZZÁ ROGÁN RÉGI JÓBARÁTJÁNAK CÉGES INGATLANÁBAN

DIREKT36
Szerző: DIREKT36 / PANYI SZABOLCS
2022.11.10.


Budapest belvárosának egyik felkapott bevásárlóutcájában, a Fashion Streetnek is nevezett Deák Ferenc utcában többek között olyan nyugati divatmárkák – Tommy Hilfiger, Zara Home, COS – boltjai sorakoznak, melyek Ukrajna megtámadása után kivonultak Oroszországból, vagy felfüggesztették működésüket. A COS-t is tulajdonló svéd vállalatcsoport közleménye boltjaik bezárásakor például úgy fogalmazott, hogy mélyen aggasztják az ukrajnai tragikus fejlemények, és kiállnak a szenvedők mellett.

Miközben az oroszok többsége ezekhez a divat- és lakberendezési cikkekhez már akkor sem juthatna hozzá, ha esetleg lenne rá pénze, a Kreml háborús gépezetét irányító egyik kulcsfigura családjának adott esetben csak métereket kellene megtennie egy bevásárláshoz.

Még néhány hónappal ezelőtt is a Fashion Street egyik saroképületében, egy elegáns Bécsi utcai ház egyik lakásában volt Andrej Nariskin, az orosz külső hírszerzést (SZVR) vezető Szergej Nariskin fiának bejelentett lakcíme (a pontos címet személyiségi jogi okokból nem írjuk le).

Ezt egy, a Pest Megyei Kormányhivatal által 2022. június 15-én kiállított dokumentum bizonyítja, amelyet a Direkt36-tal egy nyílt forrású nyomozásokkal (OSINT, vagyis open-source intelligence) foglalkozó ukrán csoport, a Molfar osztott meg. A Molfar Ukrajna megtámadása óta az orosz háborús atrocitások felderítése mellett az orosz elit rejtett nyugati vagyontárgyainak felderítésével is foglalkozik.

A Molfar megbízott egy Marathon Investigations nevű görög magánnyomozó irodát, amely a több EU-s országra is kiterjedő vizsgálódásai során rábukkant azokra a híradásokra, miszerint a Nariskin család tagjai letelepedési engedélyhez jutottak Magyarországon a nemzetbiztonsági és pénzügyi okokból egyaránt aggályos letelepedési kötvényprogram keretében. Ezt korábban a Direkt36 derítette ki a 444.hu-val és az orosz Novaja Gazeta napilappal közösen...

NEM VICC, TÉNYLEG LÉTREHOZTÁK A MINISZTERELNÖK KATONAI IRODÁJÁT – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2022.11.10.


A miniszterelnök pedig közvetlenül irányítja…

Feladata: a miniszterelnök munkájának segítése. (Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére.)


Átlátszó kormányzati kifogások

Pedig már majdnem megsajnáltuk Gulyást a tegnapi árstopos bénázása miatt.

Országos Kereskedelmi Szövetség: Lehetetlen felkészülni az éjszaka az árstopra

Neriában nincsenek lehetetlenek, megmon’ta Rákosi Orbán elvtárs-pajtás is.

Megint nem engedték be a Magyar Hang újságíróit a Kormányinfóra

„Az nagyon rossz út, akár baloldali, akár jobboldali politikus valaki, hogy valami felsőbbrendűség alapján az mondja, te kóser jó újságíró vagy, te pedig nem vagy az” – mondta Fürjes Balázs az ATV műsorában.

Újságíró-e vagy?

Az újságíró soha nem akar ártani, bántani, kárt okozni, és nem is terjeszt ilyen jellegű tartalmakat.

Mit tanult meg Palkovics László a miniszteri pályafutása alatt?

Azt, hogy hogyan kell a legkínosabb ügyekbe is fapofával beleállni.

Menczer Tamás: A szlovák külügyminiszter nem szereti a magyarokat

Brühühűűűű… Nem, barátom, nem a magyarokat nem szeretik, hanem titeket. Nem ugyanaz.

KRÉTA-botrány: A kulturális minisztérium hallgat, Pintér Sándoré inkább csak elbújna

Legyetek bátorak! A Népszava Kafkai levelezést folytatott a Belügyminisztériummal a tanulmányi rendszer feltörésének az ügyéről.

Orbán nem válaszolt, ezért a Momentum megbecsülte, mennyit fizethet rezsire a miniszterelnök

Azt nem részletezték, hogy milyen paraméterekkel (például milyen fűtéstípussal, és napi hány órányi otttartózkodással) számoltak. Most például a Türk Tanácsban égeti a villanyt a Főni.

Gázár: Orbán Viktor módszerét veheti át az unió

A szembenálló felek kölcsönösen a megállapodások továbbvitelének akadályozásával zsarolják egymást.