2016. február 25., csütörtök

A KACSA ESETE A NEONÁCI FIDESSZEL

PROSZEKTÚRA BLOG
Szerző: Proszektor Professzor
2016.02.25.


Közismert bölcsesség, miszerint ha valami úgy hápog, mint egy kacsa, úgy totyog, mint egy kacsa, és úgy is néz ki, mint egy kacsa, akkor az kacsa. Ha kopasz, Nagy-Magyarország matricás, neonáci verőlegénynek kinéző izomagyú ürgék jelennek meg csoportosan a Nemzeti Választási Irodában bizonyíthatóan nem állampolgári jogaik érvényesítése érdekében (hiszen nem adtak le semmilyen népszavazási kérdést) hanem abból a célból, hogy annak demokratikus működését erőszakkal akadályozzák, akkor ez pontosan azt jelenti, amit láttunk.

Vagyis, hogy kopasz, Nagy-Magyarország matricás, neonáci verőlegénynek kinéző izomagyú ürgék hazánkban átvették, átvehették a hatalmat demokratikus intézményrendszerünk egyik fontos közhivatalában.

Ha kopasz, Nagy-Magyarország matricás, neonáci verőlegénynek kinéző, a Fradi Securityhez, de rokoni, baráti szálakkal közvetve, sőt részben közvetlenül a Fidesz egyik alelnökéhez is köthető izomagyú ürgék jelennek meg a Nemzeti Választási Irodában, hogy egy nem is titkoltan Orbán-fan hölgy számára erővel is biztosítsák, hogy hamarabb beadhassa ostoba népszavazási kérdését, mint egy ellenzéki párt egyébként beszari megbízottja, akkor ez is pontosan azt jelenti, mint amit láttunk...

ITT OLVASHATÓ

DAL 2016 - MÁSKÉPPEN

HUPPA HU
Szerző: Éry Balázs
2016.02.25.

És akkor jön a – hogy is mondja George Fisher a Love Actually-ben? – csatakbuzi Elton John. Már elröpült felette az idő vasfoga, önmaga paródiájának látszik és hallatszik – amikor énekel, inkább az emlékeimet hallgatom -, de a Sanremo 2016 közönsége percekig felállva tapsol; ünnepli a sokszínűséget.

És akkor jön – a műsorvezető Carlo Conti által támogatva – a nyomorék Ezio Bosso. A zongorához ül-áll, hatalmas erőfeszítéssel próbálja megőrizni egyensúlyát, néha ráborul a billentyűkre, de játszik! Csillogó szemmel. Azt mondja: a zene olyan, mint az élet: egyedül nem megy. A Sanremo 2016 közönségének is csillog a szeme, és percekig felállva tapsol; ünnepli a sokszínűséget.

ITT OLVASHATÓ

SPANYOLVIASZ

K ÚR ÍR
Szerző: szeletommy
2016.02.25.


Kérném tisztelettel, nagy horderejű bejelentést szeretnék tenni. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke feltalálta a spanyolviaszt. Nem spanyol és nem viasz, valamint nem alkalmas pecsételésre, de feltalálta és legkésőbb ősszel be is mutatja. Kormányzati szinten kidolgozás alatt áll a passzátszél is, valamint dolgoznak azon, hogy a mi alfelünkön fusson keresztül az Egyenlítő (a passzátszél bevezetése után ez már természetes lesz).
Szóval, ha nem is spanyolviasz, de népszavazás, mint olyan. Vagy kisnyúl: ugyanis ezt a voksolást, fájdalom, nem lehet megrendezni, maximum, mint össznépi szalonnasütést vagy szüreti mulatságot, de népszavazásként semmiképp. Népszavazást ugyanis, hogy nagyon rövid legyek, ebben a kérdésben képtelenség kiírni. Mert lássuk, milyen kérdésre kell válaszolnia a magyar népnek?
„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

ITT OLVASHATÓ

EGY LIFTBEN MARGARIDA ASSZONNYAL - PSOTA IRÉN EMLÉKÉRE

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.02.25.


Tíz egynéhány éves lehettem, amikor találkoztam vele. Magyar színészek vendégszerepeltek Rómában, és ellátogattak a Magyar Akadémiára is, ahol akkoriban laktunk. Azt már tudtam, hogy ki az a „Psota”, de el sem tudtam képzelni életben, akkor pedig néhány percre ott állt közvetlen közelemben egy „vörös démon”.

Ennyire közel soha többé nem kerültem hozzá, csak majdnem. Valamikor a 70-es évek vége felé a Várszínházban volt egy előadás, ahol Posta Irén végigrohant a sorok között és üres papírlapokat osztogatott, amelyeken a darab szerint egy „himnusz” szövege szerepelt, ezt kellett volna a nézőknek az ő parancsára megtanulni. Igen, parancsára. Az előadás úgy kezdődött, hogy bejött a színpadra, amelyen egy katedra volt felállítva, kedvesen mosolygott, és kért minket nézőket, hogy álljunk fel. Először senki sem állt fel, sőt, a kérés második elhangzása után sem, pedig akkor már némi düh is csillogott szemében. Harmadszorra aztán ráüvöltött a publikumra – mindenki azonnal felállt…

A darab a brazil Roberto Athayde Margarida asszony című monodrámája volt, amelyben Psota egy hatalommániás, szexuálisan frusztrált biológiatanárnőt játszik (az alcím egyébként „élettan két órában” volt), aki többször elmondja, hogy a fajfenntartást nem fogja tanítani, mert még nem nekünk való, közben majd megőrül, mert nem taníthatja. Minden nála a tekintély-tisztelet, gyakran emleget egy marsallt, mint egyfajta atyaúristent, közben ő is terrorizálja osztályát „gyorsolvasási mozgalmával” és egész lényével. Az előadás után szinte menekültünk ki a friss levegőre. Kevés olyan színházi este volt, amely évtizedek múlva is borzogással tölt el...

ITT OLVASHATÓ

KIÉ A TUDOMÁNY ÉS HOGYAN SZEREZZÜK MEG?

LUMENS BLOG
Szerző: Tóth Réka
2015.02.25.


A negyvennyolcmillió tudományos cikket ingyenesesen bárki rendelkezésére bocsátó Sci-Hub néhány héttel tavaly októberi betiltása utánúj domainnéven lett ismét elérhető. Alapítója, a tudomány Robin Hood-jaként emlegetett Alexandra Elbakyan sok más kutatóval együtt abban hisz, hogy a tudásnak – beleértve az új kutatási eredményeket is – mindenki számára elérhetőnek kell lennie. Ez azonban a jelenlegi publikációs rendszerben lehetetlen.
Az idegtudóst tavaly júniusban perelte be a világ egyik legnagyobb tudományos kiadója, az Elsevier. A vád szerint Elbakyan nemzetközi kalózhálózatot üzemeltet, és a kiadó szellemi tulajdonát illegálisan terjeszti, cikkenként 750-től 150000 dollárig terjedő kárt okozva a cégnek. A bíróságnak írt levelében a kutató nem tagadta, hogy törvényt szegett, viszont rávilágított a tudományos publikációk elérhetőségét övező társadalmi kérdéskörre, kétségbe vonva a megszegett törvények létjogosultságát. Az Elsevier pergyőzelme sem tántoríthatta el attól, hogy teljesen nyílt hozzáférésűvé tegye a publikációkat – és a tudományos közösség jelentős részének figyelmére, illetve támogatására is szert tett.

ITT OLVASHATÓ

RAMBÓ NÉNI MEGÚSZTA A NEMI ERŐSZAKOT

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2016.02.25.


- Kéne valami, nagyon kéne! Tüntetnek azok a naplopó tanárok, ránk ég az oktatási rendszer bukása, a KLIK is összedől ha valaki egy tisztességeset fingik. Márpedig a köményes mangalica kolbász fingat, nekem elhiheted!
- Oké, mit szeretnél? Csináljunk kampányt, hogy a magyar reformok működnek, az oktatás soha nem látott csúcsokat ostromol?
- Ettől most több kell.
- Vasárnapi iskola? Hmmm? Egyszerre szívatnánk vele a tanárokat és a boltbezáráson nyüsszögő szülő-kedveslakosságot.
- Ettől is több kell.
- Mindjárt lejár a népszavazásos miújság, a szocik újrázni fognak, odaküldök egy balekot meg a Kubatov Gárdát és megszopatjuk őket megint...


ITT OLVASHATÓ

A FELELŐSSÉGÜNK? BÍZZUK A TÖRTÉNÉSZEKRE! AMERIKA EBESZ NAGYKÖVETE A MANDÍNERNEK

MANDÍNER BLOG
Szerző: Stumpf András
2016.02.25.Ukrajnának ma is része a Krím, a Kreml nem az orosz nép érdekében cselekszik, az USA pedig nem felelős a közel-keleti helyzet kialakulásáért – mondja Dan Baer a Mandinernek. Az Egyesült Államok EBESZ-nagykövete az ukrán helyzetről szóló konferenciára érkezett a héten Budapestre. A Clinton-klánhoz baráti szálakkal kötődő Baer szerint „elnyomó rezsimek mindig megpróbálják a demokratikus hangokat megtámadni, föld alá szorítani, akár meggyilkolni. Az, hogy mi pedig segítséget nyújtunk nekik – ez továbbra is az amerikai politika fő iránya lesz”. Interjúnk.
„Abban, hogy a közel-keleti válság egyáltalán kialakult, ugye érzi országa felelősségét? Mégiscsak önök mentek be Irakba a britekkel, ami a mai helyzet nullpontjának is tekinthető.
Ezekkel a kérdésekkel mindig az a gond, hogy abból indulnak ki, mintha tudnánk, mi történt volna ellenkező esetben.

ITT OLVASHATÓ

MIT KELL BOJKOTTÁLNI?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.02.24.


Nicsak, népszerű lett a “bojkott” szó. Megint kiderült, hogy a kollaboránsok hazudtak. Az Orbán-rendszer ellenfelei azonnal megértették, mit jelent ez a kifejezés.

Korábban azért utasították el a rendszer és a csaló választások bojkottját, mert azt állítólag a nép nem értené meg. A nép az hülye. Mindig csak azt érti meg, ami a kollaboránsoknak tetszik, és amit ők akarnak. Most bojkottálni akarják Orbán népszavazását, de most fel sem merül, hogy ezt a nép nem értené meg, pedig sokkal nehezebb megmagyarázni. A nép ugyanis idegengyűlölő, ezért kérdezik erről szívesen.

Amúgy teljesen normális, hogy bojkottálni szeretnék Orbán pofátlan népszavazását, miután fasiszta módszerekkel megakadályozták, hogy a nép által fontosnak tartott kérdésben népszavazás lehessen. Van itt kérem népszavazás, ki mondta, hogy nincs? Csakhogy azt majd az ország korlátlan ura, elmebeteg diktátora fogja megmondani, hogy miről lehet szavazni, és azt is, hogy mit. Normális ember erre csak nemet mondhat. Bojkottálni kell az aljas szándékból meghirdetett népszavazást. Ez rendben van. Ha valakinek kétségei lettek volna afelől, hogy a fradista kopasz nácik bevetése nem magánakció volt, hanem a Fidesz szervezése, megtudhatta abból, ahogy Orbán népszavazása előtt más valaki visszavonta ugyanabban a témában benyújtott kérdését. Ilyen véletlenek nincsenek.

Ezért jogos a harag, jogos az indulat, jogos a bojkott. Csak az nem világos, hogy hol van ez a jogos indulat a rendszer egészére nézve? Milyen érdekek és megfontolások csendesítik a jogos indulatot, ha a rendszer egészéről van szó? A morális felháborodás miért csendesül, ha valamilyen személyes érdek veszélybe kerül vagy átmenetileg veszni látszik, vagy bármit kockáztatni kell? Mondjon a mostani harag bármelyik képviselője egyetlen dolgot, ami nem ugyanilyen aljas lenne ebben a rendszerben már 2010 óta. Mondjanak egyetlen dolgot, beleértve ezt az aljas népszavazási ügyet, ami nem a rendszer egészéből következne?

ITT OLVASHATÓ

SZABADSÁG HELYETT ERŐKULTUSZ: A VISEGRÁDI EGYÜTTMŰKÖDÉS ÚJ KORSZAKA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Kapelner Zsolt
2016.02.25.


Február 15-én Közép-Kelet Európa történelme egy új és sötét korszakba lépett. A pontosan 25 évvel ezelőtt alakult V4 vezetői ültek össze Prágában, hogy bemelegítsenek a csütörtök-pénteki EU csúcsra, és hogy kölcsönösen megerősítsék egymást: továbbra is olyan bigott, szűk látókörű és demagóg politikát fognak folytatni, mint eddig. Ennek örömére egy nyilatkozatot is kiadtak, megerősítendő cinkosságukat. Ennek az írásnak a jelentősége sokkal nagyobb, mint ahogy a legtöbben gondolják: késő nemzedékek erre az írásra fognak mutogatni azzal, hogy országaink ekkor mondtak le végleg a szabadság és a demokrácia gondolatáról.

Persze a prágai nyilatkozat nem a világtörténelemnek íródott, hanem Angela Merkelnek, és mivel tudvalevő, hogy a V4 politikusainak világképe megragadt valahol a középkori visegrádi királytalálkozó környékén, azon se csodálkozhatunk, hogy a szöveg nem tükröz különösebb politikai vagy erkölcsi kifinomultságot. Mégis-mégis: ez a ki nem mondott aktuálpolitikai utalásokkal teli, olykor már-már sértően bárgyú és képmutató szöveg – akarva-akaratlanul – teljesen új alapokra helyezte a Visegrádi Együttműködést.

Ez akkor lesz a legnyilvánvalóbb, ha egymás mellé tesszük ezt a 2016-os nyilatkozatot és az Együttműködés 1991-es alapító nyilatkozatát. De előbb még egy megjegyzés: első ránézésre teljesen lényegtelennek tűnhet, mi van az ilyen fajta kiáltványokban és mi nincs. A politikusok úgyis mást tesznek, mint amit mondanak, az ilyesmire tehát kár időt vesztegetni...

ITT OLVASHATÓ

JÓL BESZÓLTAK A TILTAKOZÓ ORVOSOKNAK, PEDIG CSAK JÓT AKARTAK!

MUTYIMONDÓ - ÁTLÁTSZÓ
Szerző: mutyimondó
2016.02.25.


Ha van 3 perced:
Újabb lehetséges szálak Kubatovékhoz a népszavazási botrányban
Kubatov Gábor titkárának gimnáziumi osztálytársa volt az a fiatalember, aki a népszavazási kérdést beadó Erdősi Lászlónét kísérte a Nemzeti Választási Irodánál. Az Index szerint  Varró Ádámnak hívják a férfit, és neki is erős fradis kötődése van, akárcsak az őket kísérő kopaszoknak, akikkel közösen meghekkelték az MSZP népszavazási kezdeményezését. (Index,444HVG)
Kirabolhatja-e a kormány az általa vezetett országot?
Három Átlátszó-blog is foglalkozott a népszavazás körül kialakult helyzettel.  A Falramentaparlament-blog szerint (cinikusan szólva) valójában a legfontosabb kérdésről lesz népszavazás, azaz, hogy kirabolhatja-e a kormány az általa vezetett országot? Az Ígyírnánkmi alkotmányjogászai azt vizsgálták, hogy hányféle okból nem lehet népszavazást tartani a Fidesz által kezdeményezett kérdésben, de mégis miért lesz (valószínűleg). A Vastagbőr pedig azt nézte meg, hogyan nem volt a keddi botrány hír a köztévében. (FalramentaparlamentÍgyírnánkmi,Vastagbőr)
Jól beszóltak a tiltakozó orvosoknak
Belülről bomlasztják a rendszert, aláássák a kórházak iránti bizalmat – lényegében ezzel vádolja az ÁNTSZ az „1001 orvos hálapénz nélkül” Facebook-csoport tagjait, akik korábban közleményben panaszolták a kórházak higiéniás helyzetét. Az ÁNTSZ szerint teljes biztonságban vannak, akik Magyarországon közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatást vesznek igénybe. Azok, akik pluszban fizetnek, feltétlenül. A minisztérium szerint minden a legnagyobb rendben. (HVG444HVG)

ITT OLVASHATÓ

HABONY MINT FIDESZRIASZTÓ SZER

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2016.02.25.


Habonyárpi tudhat valamit, ha ő tanácsolta a cirkuszt. Esetleg a neve bír mágikus erővel, végül is, mindegy is, viszont a csoda megtörtént. Mondom. A sajtó rabszolgái az új hatalmasokkal találkozva, s belekábulva abba a kimondhatatlan gyönyörbe és kegybe, hogy a magyar Olümposz lakói szóba állnak velük, egyszerűen nem bírnak magukkal kimondhatatlan jódógukban, és kérdésre vetemednek.

Viszont alig is jutnak el addig a szavak megformálásában, hogy Hab…, a válaszolóra aláereszkedik a szentlélek, és megnémul, sőt, ha folytatják azzal, hogy …ony, még el is menekül, mint tette ezt az amúgy kupakolósan szószátyár Kósa nagyúr, és Kovács lovag is a napokban. Vagy legújabban a volt feleség, akivel pedig a Szépművészetiben volt hetedhétországra szóló, mint az ismeretes. A sajtó rabszolgái meg néznek szemre is, meg fejre is, hogy hová keveredtek a nagy magyar sivatagban.

Pedig nem történt semmi különös, csupán újjáéledt a szittya formátumú Kamalduli rend, amelynek tagjai a lelki tökéletességre törekedtek, e célból magányosan, magukba fordulva éltek, és sem egymással, sem a külvilággal nem érintkeztek. Ha nem vigyázunk, ezek a fideszfiúk hamarosan fehér csuhában, borotvált fejtetővel és méteres szakállal közlekednek közöttünk...

ITT OLVASHATÓ

SZÜLETETT FELESÉGEK STÍLUSBAN A SPICE GIRLS DAL EVA LONGORIÁTÓL

NESZESZER BLOG
Szerző: Beautyka
2016.02.25.

Itthon már nagyon, de nagyon vicces videókat láttunk, amikor magyar színészek szavalták el a pop slágereinket. De most Eva Longoria örvendeztetett meg bennünket, aki a Spice Girls debütáló albumának évfordulója kapcsán szappan opera formában mondja el az egyik leghíresebb dalukat. Igazán jól sikerült darab ez... szerinted is?

ITT OLVASHATÓ

TÁBLALEFESZÍTÉSÉRT BŰNCSELEKMÉNY A VÁD, DE AKI A VÁLASZTÁS RENDJÉT AKADÁLYOZZA, SZABADON TÁVOZHAT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.02.25.


Nehéz napokat élnek meg a Nemzeti Választási Iroda biztonsági őrei és vezetői, talán a kemény magyar idők miatt van, hogy nem sikerült az elmúlt napokban a hivatal munkatársainak okosan mérlegelni. Kedden nem tartották szükségesnek kihívni a rendőrséget, amikor húsz kopasz biztiboy próbálta megakadályozni Nyakó Istvánt, hogy népszavazási kérdést adjon be, szerdán ellenben vélhetően kihívták a rendőröket, amikor aktivisták plakátokat ragasztottak az épületre. 

Szerdán Gulyás Márton és aktivista társai plakátokat ragasztottak a Nemzeti Választási Iroda épületére, hogy tiltakozzanak a keddi történések miatt. A Nemzeti Választási Iroda munkatársai felszólították őket a plakátolás abbahagyására, és a résztvevők beszámolói szerint valószínűsíthetően kihívták a rendőrséget (a rendőrök nem járőrként érkeztek, hanem egyenesen a cselekmény helyszínére jöttek, ahol beszéltek az iroda munkatársaival). A rendőrség pedig igazoltatta is az aktivistákat, majd ők is felszólították őket a cselekmény abbahagyására, sőt amikor Gulyás Márton leszedte a Választási Iroda névtábláját az épületről, elő is állították két bűncselekmény, garázdaság és rongálás miatt.

A rongálás tényállása azért lett bűncselekmény, mert feltehetően a rendőri szokásjog szerint a tárgy tulajdonosát, a Választási Irodát kérdezték meg annak értékéről. Ott pedig azt mondták, 51 ezer forintos volt a 2 tábla lefeszítése miatti kár, és 50 ezer forint felett számít szabálysértés helyett bűncselekménynek a károkozás tétele. A garázdaság tényállása pedig egészen viccesen hat a keddi és szerdai cselekmények tükrében:

ITT OLVASHATÓ

ÁTVERTÉK AZ ORSZÁGOT A CSOK-KAL?

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.02.25.


Kijött a törvény, amit olyanok fogadtak el, akik szerintem azóta sem olvasták el a szöveget. Ezen a ponton nem szabad ellenkezni, mert valaki biztosan elolvasta. Bár lehet, hogy egymástól függetlenül mindenkinek ki lett osztva 1 mondat, amit végül egy mém generátorral összevágtak és adobe-ban törvénnyé konvertáltak.
 
Aztán lejutott a dolog a mezei halandókhoz, akik értenek a piacgazdasági folyamatokhoz és még rendelkeznek minimális józan ésszel. Na ezek az emberek azt hitték, hogy 1+1=2. Történik ugyanis, hogy egy családi ház esetében jelen pillanatban nincsen egyetlen albetét sem. Ha a családi ház tetőterére ráakarunk építeni egy lakást, akkor társasházzá kell alakulnunk (amit egyébként az önkormányzat utólag fog engedélyezni, de legalább nem kell építési engedély 2016 óta- így akár rakéta silót is építhetsz a tetőtérbe kérdés nélkül). A társasház esetében átrendeződik a tulajdoni lapon a számozás! Ilyenkor automatikusan két új albetét jelenik meg és cserébe eltűnik a családi ház megnevezés. Helyette lesz családi ház utca 1/a (1. új albetét a régi lakóegység) és 1/b (tetőtéri lakás). Megválasztjuk a közös képviselőt (magyarul magunkat) és elmegyünk a naplementébe. Mivel teljesítjük a CSOK szabályokat, ezért az arra érdemesek mindezt a projektet 10 millió támogatással és 10 millió hitellel oldják meg...
 

EZ A NÉGY MÁSODPERC 26 ÉVET ÖLHET MEG

POLIPRAKTIKA
Szerző: Herczeg Sándor
2016.02.25.


A mai nap legnagyobb trollkodása  a „közügyek iránt érdeklődő, független magánszemély” meghatározás, amelyet a népszavazási kérdését szabálytalannak tűnő becsúszással érvényesítő Erdősi Lászlóné állított önmagáról. Az ilyenért egy normális publikum piros lapot adna neki, ha már bíró nincs a pályán, aki felmutathatná.

Tegyük félre azt a nyilvánvalónak látszó mellébeszélést, amelyet az ügyben a politika iránt már hajnalban igen élénk aktivitást mutató Erdősiné folytat. Helyette nézzük meg, hogy egyáltalán milyen kérdést kíván a népfelség elé vinni.

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek - a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény szerint – továbbra is zárva tartsanak vasárnap?"

Remélem, hogy feltűnt: hősünk egy már érvényben lévő törvényt kíván megerősíttetni egy népszavazáson, aminek nagyjából annyi értelme van, mint Rákosi Mátyás idejében az Országgyűlésnek. Az, hogy egy raklap kopasz fiatal versenyző – akikről egyébként lerítt a politikai tudásszomj és a közéleti kérdések megoldása iránti olthatatlan vágy – gáláns lovagként segítette a hölgyet állampolgári jogának gyakorlásában, leginkább komikus lenne, ha nem számítana tragédiának...

ITT OLVASHATÓ

NINCSENEK TÖKÉLETES JELÖLTEK, NE IS VÁRJUNK RÁJUK

NARANCS BLOG - REPUBLIKON
Szerző: Tóth Csaba
2016.02.25.


A magyar ellenzéki oldalon előszeretettel beszélnek arról, hogy milyen tulajdonságokkal kellene rendelkeznie Orbán Viktor kihívójának. Mintha lenne egy adott tulajdonságlista, amelynek megléte alkalmassá, hiánya alkalmatlanná tesz valakit arra, hogy sikeres miniszterelnök-jelöltté váljon. Ez azonban nincs így: a politikai kihívók hús-vér emberek, akik meghatározott előnyökkel és hátrányokkal vágnak neki a kampánynak. A politikai kampány nem egy vélt ideál eléréséről, hanem a nagyon is különböző előnyök kidomborításáról szól – ezt mutatja be az amerikai előválasztás is.

Milyen elnököt szeretnének az amerikai választók? Olyat, aki mindent megtesz az egyre súlyosabb egyenlőtlenség leküzdéséért; aki képes reményt és víziót adni a legfiatalabb korosztályoknak? Vagy valakit, aki saját üzleti sikerei alapján az amerikai „álomra” emlékeztető amerikai sikersztorit kínál? Esetleg egy határozott, de mérsékelt, fiatalos, lendületes konzervatívot? Vagy az első női elnököt? Mind a négy elképzelés mellett lehetne érvelni; az, hogy végül ki válik az Egyesült Államok elnökévé 2016-ban nem azon fog múlni, hogy a szavazók milyen előzetes elvárásokkal rendelkeznek – hiszen ők a fentieket alighanem mind egyszerre szeretnék. Sokkal fontosabb lesz, hogy a különböző előnyöket felmutató jelöltek hogyan teljesítenek a kampányban.


ITT OLVASHATÓ

TEGNAP BEZZEG VOLTAK RENDŐRÖK A VÁLASZTÁSI IRODÁNÁL! - GULYÁS MÁRTON ÉS TÁRSAI AKCIÓZTAK

VILLÁMNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.02.25.
Aktivisták egy csoportja a kormányzati sikerkommunikációt kifigurázva meghirdette a Nemzeti Választási Iroda bezárását, mert hogy a Fidesz felfüggesztette a demokráciát – akkor meg minek ez a látszatintézmény. Videóval!


Aktivisták egy kis csoportja szerdán úgy döntött, hogy a Nemzeti Választási Irodánál kedden történtek miatt – Erdősi Lászlóné Kubatov Gábor kopaszainak társaságában kisajátította egy időre a Nemzeti Választási Iroda (NVI) előterét, megakadályozva ezzel, hogy az MSZP nyújthassa be elsőként népszavazási kezdeményezését – jobb, ha felfüggesztik az intézmény működését. Mert nincs szükség látszatra sem.


“Tegnap a Nemzeti Választási Iroda felmondta a magyar társadalom szolgálatát, így ma úgy döntöttünk, tisztább és értelmesebb bezárnunk magát az intézményt, ha már a Fidesz úgy döntött: felfüggeszti a demokráciát.”


ITT OLVASHATÓ

EGY PÖTTY FASIZMUS

MAGYAR NARANCS ONLINE PUBLICISZTIKA
Szerző: Babarczy Eszter
2016.02.24.
Ha a Fidesz nem kezeli ezt az incidenst kellő súllyal, akkor senkinek egy szava sem lehet, ha a külföldi sajtó fasisztoid rezsimként jellemzi az orbánizmust.


Eddig, ha magyaráznom kellett külföldi újságíróknak, mennyiben fasiszta az Orbán-kormány, felhívtam a figyelmet rá, hogy a fasiszta rezsimek fontos jellemzője, hogy erőszakot alkalmaznak a politikai ellenfeleikkel szemben. Szóval, nevezzük inkább neokorporatív féltotalitárius autokrata államnak; a fasizmus túlzás, még akkor is, ha rövidebb. Legyünk történelmileg precízek, mondtam.


Mi több, húsz éven át igyekeztem győzködni a baloldalt, hogy a mindenkori jobbközép párt lefasisztázása nem a legcélravezetőbb és legkonstruktívabb választási szlogen, mivel keveset mond arról, hogy milyen Magyarországot képzelünk el.


Így aztán megállt bennem az ütő a Nemzeti Választási Irodánál csoportosuló kopaszok láttán. Egészen idáig őszintén azt gondoltam, nem is lehetséges, hogy elmenjen idáig a hatalom – már csak azért sem, mert nincs is szüksége rá.


Olyan Magyarországot, ahol jogon kívüli rohamcsapatokkal intéztetik el a hatalmon lévők politikai ellenfeleiket, nyilvánvalóan nem akarunk. Akkor sem, ha egyébként (most) nem folyt vér. Ha a kormány Mussolini és Hitler (vagy éppen Sztálin) eszköztárát akár egyszer is igénybe veszi, a legelemibb jogbiztonságnak is vége. Onnantól valóban nem nevezhető demokráciának az ország...


ITT OLVASHATÓ

GM HÉRA IMRE REPERTOÁR KÖNYVE - VIDEÓBEMUTATÓ I. - II. - III. IV. RÉSZ

SAKK AZ ÉLET SZIMULÁTORA
Szerző: Sakk-mester
2016.02.25.


Számomra mindig nagy öröm, ha a magyar sakkszakembergárda szakirodalommal igyekszik elősegíteni a jelen és a jövő nemzedék felkészültségét. Örülök annak, hogy a Magyar Sakkvilág videóhírveréssel népszerűsíti a művet és annak szerzőjét. Az érték közreadását hitvallásomnak tartom, így a videók blogomon is helyet kapnak, szemben a szépszámú önagyonfényező, ám semmitmondó, épp ezért a bóvli kategóriába soroltakkal.

ITT OLVASHATÓ

BEJELENTETTÉK: AZ RTL KLUB MUTATJA BE ELSŐKÉNT TÉVÉBEN A SAUL FIÁT

NLCAFÉ BLOG
Szerző:NLCafé
2016.02.24.


A Nemes Jeles László rendezte Saul fia eddig több mint 20 nemzetközi díjat és elismerést gyűjtött bemutatása óta, többek között a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál nagydíját, az Arany Glóbuszt és legutóbb az Oscar-díj jelölést. Az RTL Klub büszke arra, hogy a készítők az ország legnézettebb csatornáját választották a film első televíziós bemutatására.

„A Saul fia az egyik legtöbb nemzetközi elismerést begyűjtő filmmé vált az elmúlt hónapokban, ezért is megtiszteltetés az RTL Klub számára, hogy a készítők a csatornát választották az első televíziós sugárzásra, vagyis Magyarországon először az RTL Klub nézői láthatják az Oscar-díjra jelölt filmalkotást. Azért is fontos küldetése a csatornának, mert a film így juthat el a legtöbb televízió nézőhöz. Az RTL Klub a filmet a feldolgozás módja miatt megszakítás nélkül sugározza majd” – olvasható az RTL közleményében...

...Az RTL Magyarország szívből gratulál a számtalan elismeréshez, és drukkol a készítőknek, hogy február 28-án a kezükben tarthassák a filmes világ legnagyobb elismerését jelentő szobrot, az Oscar-díjat.

ITT OLVASHATÓ

LOBOGJ.KÉRDEZZ, KRITIZÁLJ!

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: csú
2016.02.25.


Jó érzés volt ugye? Egyenes gerinccel, büszkén bemenni hétfőn az iskolába. Tanárnő jól megmondta nekik, tanár úr bátran kiállt értünk. Az iskolánkért, a jövőnkért. felemelő, felszabadító érzés, ugye, mikor az élet, az igazság és a becsület visszaköltözik az önök által oktatott tantárgyakba is?

(Részlet Ceglédi Zoltán 168 órában megjelent publicisztikájából)

ITT OLVASHATÓ

KIÉ A TUDOMÁNY, ÉS HOGYAN SZEREZZÜK MEG?

LUMENS BLOG
Szerző: lumens
2016.02.25.


A negyvennyolcmillió tudományos cikket ingyenesesen bárki rendelkezésére bocsátó Sci-Hub néhány héttel tavaly októberi betiltása utánúj domainnéven lett ismét elérhető. Alapítója, a tudomány Robin Hood-jaként emlegetett Alexandra Elbakyan sok más kutatóval együtt abban hisz, hogy a tudásnak – beleértve az új kutatási eredményeket is – mindenki számára elérhetőnek kell lennie. Ez azonban a jelenlegi publikációs rendszerben lehetetlen.
 
Az idegtudóst tavaly júniusban perelte be a világ egyik legnagyobb tudományos kiadója, az Elsevier. A vád szerint Elbakyan „nemzetközi kalózhálózatot üzemeltet”, és a kiadó szellemi tulajdonát illegálisan terjeszti, cikkenként 750-től 150000 dollárig terjedő kárt okozva a cégnek. A bíróságnak írt levelében a kutató nem tagadta, hogy törvényt szegett, viszont rávilágított a tudományos publikációk elérhetőségét övező társadalmi kérdéskörre, kétségbe vonva a megszegett törvények létjogosultságát. Az Elsevier pergyőzelme sem tántoríthatta el attól, hogy teljesen nyílt hozzáférésűvé tegye a publikációkat – és a tudományos közösség jelentős részének figyelmére, illetve támogatására is szert tett...
 

SZÉGYEN, AMI A KÖZNEVELÉSI KEREKASZTAL MELLETT TÖRTÉNIK - ÉRDEMI VÁLTOZÁSOKAT NEM TERVEZNEK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.02.24.


Akkor hát lássuk, miről is terelte el tegnap a figyelmet a kopasz-gate.

A keddet ugyanis egyértelműen a kopaszok uralták, akik arra tettek kísérletet, hogy elértéktelenítsék a demokrácia egyik fontos intézményét, a népszavazást. Sérült azonban tegnap egy másik, nagyon fontos, alapvető jog is: a mindenki számára hozzáférhető oktatás is elbukott – megint.

Másodszor ült össze kedden a kormány által összetrombitált köznevelési kerekasztal (már az első is gyanús volt). Másodszor ültek le a „szakértők”, de most először úgy, hogy senki sem képviselte a diákok és a pedagógusok valódi érdekeit. Kilépett ugyanis a körből immár a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is, akik két héttel ezelőtt még (vélhetően naiv jóhiszeműségből) úgy döntöttek, részt vesznek az egyeztetésen, hogy legalább lássák, mi folyik ott. A szakszervezet elnöke, Mendrey László azonban hamar beismerte, hogy ez egy hamvába holt ötlet volt, így immár semmiféle hiteles és hozzáértő, nem a kormány által pénzelt és ideológiailag kiművelt szervezet nem ül a kerekasztalnál..

ITT OLVASHATÓ

KELL NEKÜNK A VILÁG LEGNAGYOBB VIZIPARKJA?

VÍZPARTI FEJLESZTÉSEK BLOG
Szerző: Vízparti
2016.02.24.


A blog kicsit hosszabbra nyúlt téli álmából nem mindennapi hírrel sikerült felébredni: költsünk 1500 milliárd Ft-ot arra, hogy a Balaton partján, 110 hektáron pufi fóliának álcázott vizes szórakoztató központot húzzunk fújjunk fel és 30 méter mélyre hotelt építsünk fúrjunk a tóba. Igen, Magyarországon járunk.

Elsőre nem is akartuk elhinni, hogy ez egy valós projekt lehet, még akkor sem, ha külföldön működnek hasonló szerkezetek. És tényleg igaz, olyannyira, hogy az ötletgazda, Gulyás Péter meg is kereste a megfelelő embereket a projekt támogatása érdekében, az illetékes képviselő testületek (Balatonalmádi és Balatonfűzfő) tárgyaltak is a projektről, elképzelhetőnek tartják annak megvalósítását, sőt állítólag kifejezetten hasznosnak a települések szempontjából...

ITT OLVASHATÓ

CÉL: AZ ALSÓ SZÉLE KÖZEPE!

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.02.24.


Létezik egy olyan fogalom a pszichológiában, hogy projekció.
Ez az a szituáció, amikor valaki olyan randa dologgal vádolja a vele kapcsolatban állókat, melyeket ő követ vagy szíve szerint ő követne el, ezzel kompenzálva saját viselkedését vagy titkos vágyait.

Sokszor így mondja ki titkolt szándékait, törekvéseit.
Mint például, mikor a Fidesz megvádolja politikai ellenfeleit, hogy csak a balhézásban érdekeltek, jóllehet a kormánypárt az, mely abban érdekelt, hogy a balhék elfedjék valódi problémáit, melyek között előkelő helyet foglal el az oktatás elkúrása, hogy klasszikus szakkifejezéssel éljek.
Remekül csinálják.
Mióta a pedagógusok nyilvánvalóvá tették, hogy a helyzet nem csak pocsék, de tarthatatlan is, azóta a kormánypárt mindenesei beindították a nagyüzemet a "fedjük el a balhét egy még nagyobb balhéval" szép elve alapján.
Mint amikor a férj az átszexelt éjszaka után magára borít egy fél üveg jó büdös pálinkát, gargarizál a másik felével, majd dülöngélve bevonul az ajtón, vállalva a haverokkal átdorbézolt éjszaka miatti balhét, mely ugyam nagy lesz, de mégsem akkora, mintha kiderülne, hogy az éjszakát Gizikénél töltötte.
Akkor van csak baj, ha túlspilázza a dolgot és durvábban hazudik a kelleténél, oszt nem bír megállni az egyszerű tagadásnál, hanem még le akarja szakajtani a romantikus éjszaka bizonyos másodlagos gyümölcseit is, bizonyítva egyúttal a meg sem fogalmazódott vád tarthatatlanságát, hiszen aki egész éjjel szexelt, az nem szeretkezhet íly vadul.
Ez nem is lenne baj, ellenben az a csípős betegség, mellyel ebből az alkalomból kedveskedett az asszonynak, igencsak oda vezethet, hogy a sufniban található legnagyobb hólapáttal verik laposra azt az okos fejét...


ITT OLVASHATÓ