2019. február 10., vasárnap

84 MILLIÁRD MENT HATÁRON TÚLRA, 109 HELYREIGAZÍTÁSI PERT VESZTETT A KORMÁNYBARÁT SAJTÓ - HETI MUTYIMONDÓ

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2019.02.10.


Évről évre több pénzt, tavaly több mint 84 milliárd forintot tolt ki a kormány határon túlra – összegezte az Átlátszó Erdély csapata, hiába nehezítette meg munkájukat a pénzosztó Bethlen Gábor Alap kereshetetlen, pdf-es adatközléssel. Bemutattunk egy másik, sokatmondó számot is a héten: 109 vs 14 volt a kormánypropaganda és a független média vesztes helyreigazítási pereinek aránya 2018-ban.
Foci, templom, iskola: 84 milliárd forint állami támogatás ment tavaly a határon túlra

Tavaly rátett egy lapáttal a Bethlen Gábor Alap a 2017-es rekordévre: összesítésünk szerint 84,3 milliárd forint támogatást ítélt meg, nagyrészt határon túli szervezetek számára. A legnagyobb pénzeket a határon túli egyetemek, egyházak, és persze a fociklubok kapták. A második Fidesz-kormány hatalomra kerülése óta folyamatosan növekednek a határon túli szervezetek számára megítélt támogatások.

109 helyreigazítási pert vesztett 2018-ban a kormányközeli média

A Fővárosi Törvényszéktől kikért adatok szerint 2018-ban összesen 109 sajtó-helyreigazítási pert vesztett a 888, a közmédia, a Lokál, a Magyar Idők, az Origo, a Pesti Srácok, a Ripost és a TV2. Összehasonlításképpen kikértük a kormánypárti politikusok által folyamatosan támadott, és “sorosista, ellenzéki, balliberális, hazug” jelzőkkel illetett néhány szerkesztőség 2018-as helyreigazítási statisztikáit is. A bíróságtól kapott adatok szerint a 444, az Index, a (választás után bezárt) Magyar Nemzet, az RTL Klub és az Átlátszó összesen 14 helyreigazítási pert vesztett el tavaly részben vagy egészben.

A héten emellett:
együtt éreztünk az ügyvéddel, aki kölcsönadott egy bírónak egy csomó pénzt, de hiába várja vissza,
végrehajtási eljárást indítottunk a Külügyminisztérium ellen, mert jogerős bírósági ítélet ellenére sem adta ki az általunk igényelt összes közérdekű adatot,
nem tudtuk bemutatni, milyen új közvilágítást csinált az Elios havercége Szombathelyen, mert annyira sötét volt,
meghökkentünk Emanuel Macron francia elnök biztonsági főnökének putyinista kapcsolatain,
alig várjuk, hogy átmehessünk az új Duna-hídon, aminek csak a tervdokumentációja 4,1 milliárdba kerül.

A SZOCIK BUDAPESTI ELNÖKE KAVART AZ MTVA-BALHÉ IDEJÉN, A KAMUPÁRTOK MÉG MINDIG 2,6 MILLIÁRDDAL LÓGNAK - HETI LAPSZEMLE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2019.02.10.


444: az MSZP-s Molnár Zsolt zsarukkal egyeztetve hekkelte meg az ellenzék akcióját

„Molnár Zsolt képviselő a rendőrségi biztosítás parancsnokával egyeztetett arról, hogy hajlandó lebeszélni társait az épületben való tartózkodásról, annak érdekében, hogy ne kelljen a birtokvédelmi eljárás kertében született jegyzői határozatot karhatalmi erővel végrehajtani”. Ez is olvasható az MTVA egyik december 18-án készült belső jegyzőkönyvében, amiben Fogl Zoltán Biztonsági osztályvezető és Zsigó Árpád Rendészet- és Rendkívüli Helyzetek vezető foglalja össze a december 16-án és december 17-én a tévészékházban történt eseményeket. Ezen a két napon ellenzéki országgyűlési képviselők mentek az MTVA székházához, ott a közmédia egy vezetőjével próbáltak beszélni, illetve elérni, hogy felolvassák öt pontos követelésüket. Molnár szerint a jegyzőkönyvben írtak hazugságok.

Válaszonline: törvényszéki exbíró szerint is szelektál Polt ügyészsége


„Gazdasági ügyekben ítélkezem, és a Polt Péter-féle ügyészség politikai alapon főként ezen a területen szelektál, hogy miből lesz büntetőeljárás és miből nem” – így indokolta interjújában lemondását Keviczki István bíró, aki a Fővárosi Törvényszéket hagyta el lelkiismereti okokból. Mint mondta, hat éve érlelődött benne a döntés, mivel „2012-ben – utóbb alkotmánysértőnek bizonyuló módon – kényszernyugdíjazást rendeltek el a bírói karon belül, és jött egy semmisségi törvény, amellyel földbe döngölték a bírákat”. Az ügyészség hozzáállására példaképp az Elios-ügyet hozta fel: „az ember elolvassa az unió csalás elleni hivatalának, az OLAF-nak a jelentését, és azt gondolja, ebből nagyon komoly büntetőeljárás lesz. (…) Előre látható volt, hogy egyetlen kollégám elé sem kerül ez az ügy, hogy ők mondhassák ki, történt-e bűncselekmény. Ha pedig nincs vádemelés, nincs ítélet.”

444: 2,6 milliárdos a kamupártok tartozása

Összesen 2,6 milliárddal tartoznak a kamupártok, ebből eddig 8169 (nyolcezeregyszáz-hatvankilenc) forintot sikerült behajtani tőlük a NAV-nak – ez Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közérdekű adatigénylése nyomán derült ki. A tartozást 17 kamupárt hozta össze. A kamupártok elterjedését lehető tévő választási rendszert a Fidesz hozta létre a 2010-es győzelem után, és politikai értelemben ők is profitáltak belőle.

24: több hektár erdőt irtanak ki a Dunai Evezős Központ miatt


Komoly pusztítást végeznek a Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Program keretében. A Dunai Evezős Központ előzetes vizsgálati dokumentációja szerint Csepelnél 6,8 hektárnyi erdőt vágnak ki, a pesti oldalon 4,5 hektár zöldterületet dúlnak fel, és további 1,2 hektár parkosított zöldfelületet, illetve ligetes állományt tüntetnek el. A beruházás Natura 2000-es védettség alatt álló területet is érint. Tavaly júniusban döntött úgy a kormány, hogy a sportlétesítmény-fejlesztési programra szán 4,3 milliárd forintot. A program részeként a reménybeli budapesti olimpiára szánt sportlétesítmények többsége megépül az olimpiai pályázat visszavonásától függetlenül.

Mfor: Kósa Lajos édesanyja tovább bővíti cégbirodalmát

Bővül Kósa Lajos fideszes politikus édesanyjának érdekeltségébe tartozó Méker Kft. céghálója. Arról a 24.hu adott hírt korábban, hogy a Méker tulajdonos lett a Bászna Gabona Kft.-ben. A cégadatokból azonban az is látszik, hogy kicsit később egy másik vállalkozás is a Méker érdekeltségébe került. A Kaméleon Dizájn Nyomdai Előkészítő és Reklámtervező Kft. a vagy.hu szerint számos önkormányzati megrendelést kapott a cég a Kósa-éra alatt. Szintén a portál szerint a vállalkozásban korábban tulajdonos volt Rácz Róbert fideszes politikus, aki tavalyig a Fidesz parlamenti frakciójának is tagja volt. A főtevékenység szerint sertéstenyésztéssel foglalkozó Méker tavaly december 13-án szerezte meg a fő profilja szerint nyomdai előkészítő tevékenységet folytató Kaméleont.

KOMCSIZÁS, NÁCIZÁS, SOROSOZÁS UTÁN CSALÁDVÉDELMI AKCIÓTERVET HIRDETETT ORBÁN VIKTOR

MAGYAR HANG
Szerző: GYÖRGY ZSOMBOR
2019.02.10.


Népesedéspolitika és nemzeti kérdések – a várakozásoknak megfelelően ezekre a témákra fókuszált évértékelő beszédében Orbán Viktor. A miniszterelnök nyíltan kommunistának és nácinak nevezte ellenzékét. Összefoglaló:...

BELETÖRHET STEVE BANNON BICSKÁJA AZ EURÓPAI POPULISTÁKBA

444
Szerző: BOROS JULI
2019.02.10.


Óriási visszhangot váltott ki Trump egykori, azóta csúnyán ejtett főtanácsadójának tavaly nyári bejelentése, mely szerint alapítványt hoz létre Brüsszelben, ami az európai populista pártoknak segít abban, hogy a helyek egyharmadát megszerezzék a májusi európai parlamenti választásokon. Most azonban úgy tűnik, nem számolt azzal, mennyire máshogy működnek a dolgok Európában, mint az Egyesült Államokban, és egyelőre úgy néz ki, az európai populisták inkább magukkal és saját ellenfeleikkel vannak elfoglalva, mint az ő mozgalmával. 

Steve Bannon 2017 augusztusában hagyta ott Trump stábját, később Michael Wolff botránykönyvéből kiderült, árulásnak tartotta, hogy Trump fia és veje találkozott az oroszokkal. Emiatt kénytelen volt elhagyni a Breitbartot is. Ezután figyelme Európa felé fordult, és az lett a fő célja, hogy itt próbálja meg összefogni és közös cselekvésre késztetni a jobboldali populista mozgalmakat. A nagy bejelentés óta azonban mintha megrekedt volna kicsit a The Movement(A Mozgalom), pedig Bannon nagyon szeretné, ha az EP-választásokon az általa preferált eszméket képviselő pártok jelöltjei legalább 700 helyet megszereznének...

BOZÓKI ANDRÁS: ORBÁN ELÁRULTA A RENDSZERVÁLTÁST

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: TÓTH RICHÁRD
2019.02.10.


A politológus-professzor szerint Horthy és Kádár is elárult valamit, ráadásul ugyanazt. Korábbi meggyőződésüket. Horthy Miklós a királyt, Kádár János a forradalmat, Orbán Viktor pedig a rendszerváltást.

Tavaly év végén egy spanyol napilap Ausztriában dolgozó munkatársa kétségbeesetten hívott fel. Láttam-e Bozóki András dolgozatát az Europäische Rundschau magazinban. Bozóki – aki 1988 és 1993 között a Fidesz tagja volt, részt vett a rendszerváltozást megalapozó kerekasztal-tárgyalásokon is, később, az első Gyurcsány-kormányban a nemzeti kulturális örökség minisztere volt, most a CEU-n oktat – Horthy, Kádár, Orbán címmel publikálta német nyelvű írását.

Letaglózó.

Ez volt spanyol kollégám összefoglalója, pedig a térség tudósítója évtizedek óta. Röviden el is mondta, miről írt a CEU professzora, az idei első Mozgó Világban pedig magyarul is megjelent a tanulmány, címe: Száz év talány – Horthy, Kádár, Orbán...

"AZ AKADÉMIAI KUTATÓHÁLÓZAT EGY STADION ÁRÁNAK TÖREDÉKÉBŐL MŰKÖDIK"

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: F. SZABÓ KATA
2019.02.10.


Strukturális átalakításnak álcázott szétdarabolás és új finanszírozási rendszernek nevezett kivéreztetés fenyegeti a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózatát. Pálffy Gézával, a Szent Korona Kutatócsoport vezetőjével beszélgettünk, aki szerint az okozott károk már most beláthatatlanok.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma elutasítja a Palkovics-modellnek nevezett új rendszert, amelyben nincs alapfinanszírozás, vagyis kizárólag pályázati alapon kaphatnák meg a működésükhöz szükséges pénzt az MTA kutatóintézetei. Hogyan érinti az ön által vezetett Szent Korona Kutatócsoportot mindez? 

A kutatások gyakorlatilag leálltak, már egy hónap után hatalmasak a veszteségek. Nem költhetünk dologi kiadásokra, vagyis nem mehetünk konferenciára, nem hívhatunk külföldi vendéget, nem adhatunk ki könyvet, nem vehetünk új szakirodalmat, de még nyomtatópapírt sem. Mindez a Szent Korona Kutatócsoport életében azt jelenti, hogy hat és fél év, 13 nyelven kiadott összesen 20 könyv és kiadvány után egyik napról a másikra nem tudunk tovább érdemben dolgozni. Ugyanez igaz azonban a 20. századi magyar zene kutatására, a zenei archívum működésére, miközben a természettudományos laborok egy része is leállt. Teljes a létbizonytalanság. Egyelőre a fizetésünket még megkapjuk, amit havonta utalványoz a minisztérium az Akadémiától elvett pénzből, ami törvényileg önmagában is súlyosan aggályos. 

A Szent Korona történetének kutatása pont olyan terület, amely a kormány számára is kedves, legalábbis azt gondolhatnánk. A finanszírozás átalakításának legfőbb indoka az, hogy egy minisztériumi háttéranyag szerint elégedetlenek az innováció hatékonyságával. Az ön kutatási területe hogyan illeszkedik ebbe a koordináta-rendszerbe? 

A Szent Korona kutatása szerintem pártpolitikától független, minden kormánynak kutyakötelessége lenne támogatni, hiszen koronánk a magyar történelem legfontosabb szimbóluma. De itt most nemcsak erről, sőt alapvetően nem erről van szó, hanem a teljes akadémiai kutatási rendszer radikális átalakításáról, amelynek sok véráldozata lesz, többek között mi is. Ezeket az alapkutatásokat nem lehet az anyagi hasznosulás, az innováció felől megközelíteni. Palkovics miniszter úr sokszor emlegeti a szellemi értékek fontosságát. A könyvek és kiadványok, amelyeket létrehoztunk, mi mások lennének, mint szellemi értékek? A Szent Koronáról készített nyolcnyelvű filmünk DVD-jét eljuttattuk az ország összes középiskolájába. Mi ez, ha nem haszon, igazi szellemi érték? Egyértelmű, hogy a bölcsészettudományoknak is van társadalmi hasznosulása, ami akár fontosabb is lehet, mint az anyagi. De a természettudományokra is igaz, hogy hosszú távon kell gondolkodni. Neumann János is évtizedekig dolgozott, mire megalkotta a számítógépet. Ez nem történhetett volna meg, ha csak a rövid távú gazdasági megtérülést nézték volna. 

Lehet alapfinanszírozás nélkül működtetni az MTA kutatóintézeteit? 

Nem, hiszen abból fizetik a rezsit, a béreinket és a működés egyéb költségeit, esetünkben például a könyvkiadást. Úgy tűnik, mintha Palkovics miniszter úr nem ismerné az Akadémia kutatóhálózatát, nem tudná, hogy vannak múzeumai, gyűjteményei, laborjai, amelyeket projektrendszerben biztosan nem lehet üzemeltetni. Persze a pályázati rendszer önmagában nem ördögtől való, eddig is így egészítettük ki a költségvetésünket, de alapfinanszírozás nélkül se nemzetközi, se magyar pályázatokon nem tudunk indulni. Hiszen akinek nincsen meglévő stabil státusza egy magyarországi intézményben, nem pályázhat sehova. Sok millió eurós kutatási pénzektől fog elesni Magyarország, ha ez az átalakítás végbemegy...

KI NEVEL? A SZÜLŐ, VAGY ISKOLA... VAGY EGYIK SEM

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2019.02.09.


Egyre reménytelenebbnek látom a helyzetet. Az iskola eszköztelenné válik. A szülő meg örül, ha a nap egy részére megszabadul a gyerekétől. A gyerek pedig? Nos, ő próbál igazodni. De képtelen. Keres hát túlélési stratégiákat, összerakja azokból a mintákból, amit elér. Ezek pedig sötét képet jósolnak.

Sorban veszítjük el őket. Vagyis inkább úgy mondom, a lehetőséget veszítjük el, hogy másfele induljon az életük. Mert ők maradnak. Nem tűnnek el, hanem felnőnek, és lesznek gyerekeik is. Azt hiszem, itt van a döntéshozók legnagyobb tévedése. Mert talán azt gondolják, ha úgy tesznek, mintha nem lennének, ha félrefordulnak, nem törődnek velük, sőt, hazugnak nevezik azt is, aki beszél róluk, attól még nem szűnnek meg…. és a probléma sem. Sőt. Folyamatosan növekszik.

Egyértelmű, hogy mindig voltak olyan szülők, akik nem tették bele a gyerekeik nevelésébe, ami elvárható lenne attól, aki gyermeket vállal. Jól emlékszem egy talán nyolc évvel ezelőtti találkozóra, ahol próbáltunk közelíteni álláspontokat. Ott egy roma szülő azt nehezményezte, hogy az óvoda nem tanítja meg semmire a gyerekeket, úgy kerülnek az iskolába, hogy még a színeket sem tudják, semmit… Mire az óvónő visszakérdezett: és maguk? Maguk mit tanítanak meg nekik?

Később ezt más helyeken is megtapasztaltam, és világosan látszott, vannak szülők, akik azt gondolják, nekik ebben nincs felelősségük, azért van az óvoda, iskola, hogy tanítsa meg őket. Csak az iskolán számon kérhető, ha ott nem működnek, nyilván a pedagógusok nem jól végzik a munkájukat. Viszont az évek során, az is világossá vált számomra, hogy ezeknek a szülőknek nincs tudásuk arról, hogy lehetne másképp is. Nem érzékelik, hogy a gyerekekre irányuló, meghatározó hatások a családban kezdődnek el, és sok esetben ezen már az óvoda is kínkeservesen tud csak változtatni, főleg, ha az otthon folyamatosan mást erősít meg, mint amit az óvoda, iskola szeretne. Sőt, gyakran az iskolai hatásokat egyáltalán nem is lehet összekötni az otthoniakkal.

Amióta ebben dolgozom, azt hiszem nem is a fizikai nyomorúságot a legborzasztóbb látni. Mert azon lehet segíteni, bár világos, hogy a fenntartható változáshoz a kríziskezelés nem elég. Oda más is kell, olyan dolgok bepótlásával, ami elmaradt az életük során. Az igazán azt félelmetes látni, hogy micsoda leszakadásban élnek emberek. Tudásban, viszonyulásban, a mindennapok megélésében. Látni azt, hogy teljesen reménytelen megértetni a felnőttekkel olyan dolgokat, melyeket gyerekkortól kellett volna másképp értelmezni velük.

Az, hogy a család és az iskola együtt, partneri viszonyban, összehangoltan fejleszt, egy nagyon idilli kép. Most ezt, a leszakadó térségekből, a szegregálódó iskolák szintjéről nézve egyre elképzelhetetlenebbnek látom. Az iskola által értéknek kezelt dolgok egyre kevésbé találkoznak a szegregátumokban élők által értéknek tekintettekkel. És persze lehet azt, hogy az iskola folyamatosan és következetesen ragaszkodik a sajátjához, hiszen ezt „fentről” kiadják, megmondják, mi az a tudástartalom, viszonyulás, amit el kell sajátítani, de közben a család más tudásokat közvetít. És ezek nagyon távol állnak egymástól.

A baj nem most kezdődött, csak most vált tömegessé, most gyorsultak fel a negatív folyamatok. Mert akik most szülők, vagy nagyszülők, az ő gyerekkorukban sem volt sikeres az iskola és a család hatásainak összehangolása. Az intézményrendszer, az oktatás, a szociálpolitika, a bűnmegelőzés, stb. náluk sem érte el azt a kívánt hatást, amivel az élethelyzetükön változtatni tudtak volna. A prevenció pedig korábban is csak jól hangzó fogalom volt a generációs szegénységben élő családoknál, ma pedig már ezt nem is hallani. Annyi a baj, hogy ez a terület már adminisztratív úton sem görgethető.

Hogy mit érzékelek most? Egyre gyakoribb az a jelenség, hogy az iskola is és a szülő is tehetetlen lesz. Sok esetet írhatnék le. A saját pedagógiai gyakorlatomban is érzem ezt, és naponta hallom, másoktól.

A fiú már útközben, amikor jöttek a délutáni foglalkozásra, összeverekedett a többivel. Hangosan énekelve jött be a terembe is, kacagva ismételte az általa költött gúnyos rigmusokat, az egyik társa anyjáról, aki magánkívül a dühtől rontott neki újra és újra, hogy elhallgattassa. Nagy nehezen lettünk úrrá a helyzeten, pedig szokva vagyunk az ilyen szituációkhoz, egy szegregált iskolában gyakori az ilyen eset. És mindig van gyerek, akivel valami miatt egy-egy napon még nehezebb, aki felborítja a gondosan felépített órát, a megtervezett hatásokat. Elkezdjük végre a munkát, de a fiú újrakezdi az éneklést. Próbáljuk minden módon, de pár perc múlva újra belekezd, nevetve nézi a másik őrjöngését, akit úgy kell lefogni, hogy neki ne menjen. Segítőm is van az órán, de mindketten érezzük, hogy kifogytunk az eszközökből. És akkor kopognak az ajtón. A fiú anyja lép be, no nem ezért, hanem mert délelőtt hívott minket, a kisebbik gyerek beteg, és segítséget kért a gyógyszer kiváltásában, és a receptet hozta. Próbálom megragadni a pillanatot, hátha együtt tudunk hatni a gyerekre, akit láthatóan nem zavar az anyja jelenléte sem, énekel tovább. Az anyja nézi egy kicsit, elmorog egy „fejezd már be”-mondatot, de olyan halkan, hogy én is alig hallom, majd ránt egyet a vállán, és azt mondja: nem tudok vele mit csinálni… és kimegy. Otthagy minket. Meglepődve nézünk egymásra…ezt látva a fiú is abbahagyja az éneklést, és azt mondja: „Otthon is így szoktam, anyu tudja. Nem tud nekem parancsolni senki.”

Megoldásokat senki sem tud körvonalazni. Az utak, amik beváltak, okokat nem kezelnek, többnyire az intézményeknek adnak megoldást, a gyereknek nem. Magántanulóvá válás, vagy pszichiátriai vizsgálat, aminek többnyire a gyógyszeres kezelés az egyetlen kimenetele, hiszen nincs lehetőség a szükséges szakember elérésére, megfelelő gyakorisággal és időtartamban. Többnyire, ahogy a gyerek nő, társul hozzá más is, egyre több deviancia, majd szinte borítékolható a bűnözésbe való bevonódás. Ilyenkor jön a kiemelés, és gyakran a fiatalkorú elkövetők zárt rendszerében megy tovább a gyerek.

Aztán felnőnek, gyerekeik lesznek, akikkel ugyanúgy nem tud mit kezdeni a rendszer. „Tudod, az én apukámnak olyan izé van a bokáján, hogy nem szabad vele elmenni sehova.”- mondja nekem nemrég egy kicsi. Én tudom miért…neki láthatóan fogalma sincs róla. De lesz majd. És ez a minta lesz elérhető és meghatározó a számára. Egy másik szülő mondja: „Nem bírok vele. Nekem is nekem jön, képzelje el. A múltkor is megrugdosott, nézze…”

Őrület ezt látni. És egyre több gyereknél tárja szét a kezét a tanító is és a szülő is. „Nem tudok mit csinálni vele..” De akkor mi lesz? Ki fog tudni bármit tenni, ami visszafordíthat gyerekeket innen? Vagy nézzük el tovább, és intézzük el mindig azzal a mondattal, hogy „igen…lehetett volna belőle valami. Csak hát a család… de arra meg ugye, mi nem tudunk hatni.”

MÓKA ÉS KACAGÁS ORBÁN ÉVÉRTÉKELŐIN - ÖSSZEGYŰJTÖTTÜK 20 ÉV POÉNJAIT

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: WINDISCH JUDIT
2019.02.10.


Visszafogottan indított a miniszterelnök az első évértékelőjén, de az utána egyre jobban belejött: az egyszerű viccek mellett bölcs mondásokkal és az ellenfél ekézésével - amely hol kormányon, hol ellenzékben, hol Brüsszelben, hol maga Soros György volt - szórakoztatta közönségét. Gyűjtés az elmúlt 20 évből.

1999-ben tartotta első évértékelőjét Orbán Viktor, azonban az még teljesen visszafogott volt. Az első viccet a 2000-es évértékelőjében mondta el, ami így hangzott:
"Bizonyára ismerik azt a történetet, hogy két ember áll a folyó két partján. Egyik átkiabál a másiknak: "Mondja, hogy jutok át a túlsó partra?" Mire a másik: "A túlsó partra? Hiszen ott van!"

Később jött egy újabb, szimpla vicc a csigákról:

"Bizonyára önök között is többen ismerik azt a híres történetet a két csigáról az autóút mellett, amikor az egyik azt mondja a másiknak, hogy át kellene menni a másik oldalra, de a másik lemondóan így válaszol: azt nem lehet, oda születni kell."

Abban az évben mondta szállóigévé vált mondatát is:

"A jövő céljait tíz pontban gyűjtöttem össze: mindenkinek lehessen három gyereke, három szobája és négy kereke",

de az, hogy "már a jövőnk sem a régi", nem maradt fenn.

20 méterrel arrébb épített híd

A következő két év poénok szempontjából nem volt érdekes, az elveszített választás után, 2003-ban viszont megérkeztek a székely viccek és beszólások az akkori kormánypártokra, vegyesen is:

"Eszébe jut az embernek ilyenkor az a történet, amikor talán valahol Székelyföldön megkérdezik az öregembert, hogy szerinte iszik-e a hal vizet. Hogyan is állunk a mellébeszéléssel, ezért jutott eszembe a történet. Nahát, iszik-e a hal vizet? Az öreg gondolkodik, majd kiböki: "hogy a hal iszik-e vizet, azt nem tudom, de hogy alkalma van rá, az biztos".

Illetve egy sima beszólás az MSZP-SZDSZ kormányra:

"Olykor már az ember néha arra gondol, hogy talán még az esztergomi hidat is hajlandóak lennének lebontani, csakhogy húsz méterrel odébb ők építsék újjá"...

RETTEGJ CSAK, VIKTOR!

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.02.10.


Orbán retteg. Kitől, vagy mitől? A saját népétől. Attól a néptől, amely szerinte és kormánya szerint teljes felhatalmazást adott nekik arra, hogy azt tegyen ezzel az országgal, amit csak akar. Hiába a rezsicsökkentés, a stadionok tucatjainak felhúzás és hiába a családok éve is, a diktátor retteg. Mint ahogy golyóálló mellény nélkül már egy falusi kocsma környékére sem mer merészkedni, úgy a nagy évértékelőjét sem meri megtartani szeretett népe előtt. Kádár de még Horthy sem rettegett ennyire a saját országának állampolgáraitól, pedig mindettejüknek lett volna erre oka. Orbán mégis olyannyira bizonytalan, hogy inkább egy több száz méteres fekete ponyvával elkerített ketrecben tartja meg beszédét, a párt álltal személyesen meghívott elvakult fanatikusok előtt.

Orbán kizárja a való világot, tudomást sem véve azokról, akik esetleg nem értenek egyet vele. Az ellenvéleményekre olyannyira nem kíváncsi, hogy még csak a lehetőségét is kizárja annak, hogy bárki, aki nem az ő táborához tartozik véleményt mondjon a kormányzásáról, esetleg kérdést intézzen hozzá. Hát hol az a nagy bátorság, amelyről hetente beszél a pártvezér? Hol a nemzeti büszkeség, amellyel kiállva beszámolhatna a tavalyi év sikereiről? Diktátorokhoz illő beszariság lengi körül a mai napot, kommunikálja ezt bárhogy is a közpénzen vásárolt újságjainak, rádióinak vagy tv csatornáinak bármelyikén...

FEKETE KORDONOK MÖGÖTT TART ÉVÉRTÉKELŐT ORBÁN VIKTOR - ÉLŐ

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Népszava
2019.02.10.Olyan biztonsági intézkedések vannak a Várkert Bazárban, mint amikor a világ egyik vezető politikusa látogat Magyarországra. Hamarosan kezdődik Orbán Viktor miniszterelnök évértékelője.

Ne akarják befolyásolni a kormány politikáját


Orbán szerint azoknak, akiknek jól fut a szekér, csak annyi kell, hogy ne kösse őket a bürokrácia, cserébe azt várják tőlük, hogy fizessék be az adót, foglalkoztassanak, minél több embert, és ne akarják befolyásolni a kormányzati politikát.

Győzni fogunk!

Képes-e a magyar ember kikerülni győztesen a súlyos erőpróbákból? Kérdezte Orbán és szerinte a válasz természetesen igen: győzni fogunk, újra és újra győzni fogunk. Hosszan tartó taps. De nekünk nem az jelenti a győzelmet, ha a pártunk nyer, hanem, ha az ország nyer - mondta. Ő mélyen meg van győződve, hogy minden magyar gyerek jobban élhet majd, mint a szülei. Szerinte az a fontos, hogy mindenki boldoguljon, a magyarság fennmaradjon.

"Mi ez, kérem, ha nem felemelkedéstörténet?"
Orbán szerint ma a magyarok sokat dolgoznak, tervezgetnek, házat építenek, iskolába küldik a gyerekeiket, rendben tartják a portájukat. Mi ez kérem, ha nem felemelkedéstörténet? - mondta. Taps.

Tovább élnek a megszülető gyermekek
Vajon emelkedő pályán van-e az ország? - tette fel magának a kérdést a kormányfő, majd meg is válaszolta, mondván, egy évtized már alkalmas időszak egy értékelésre. A 2009-es év a "baloldal rémkormányzásának" utolsó éve volt, ő akkor azt mondta, teljesen új politikára van szükség. Ma egy magyar gyerek úgy születik meg, hogy jó eséllyel megéli a XXII. századot, mert nő a születéskor várható élettartam, csökken az adósság, több gyermek születik.

A Magyar Nemzetben megjelent szlogent ismételt Orbán
Orbán szerint a legnagyobb köszönet azoknak jár, akik minden reggel felkelnek, elmennek dolgozni és pörgetik a magyar gazdaság szekerét. És azoknak is, akik tudták, hogy stabil kormányra, folytonosságra van szüksége van Magyarországnak. Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség - ismételte meg a héten a Magyar Nemzetben már megjelent, ezek szerint általános érvénnyel használt új fideszes szlogent.

Orbán: Soha rosszabb évet 2018-nál
Orbán Viktoré a szó. Ő azt mondja, lassan már ő is kíváncsi arra, tud-e újat mondani még, de egyelőre soha rosszabb évet, mint a 2018-as volt. Orbán szerint az, hogy harmadszor is kétharmaddal nyertek, és a gazdasági növekedés is kiemelkedő, összefüggenek, mert bár vak tyúk is talál szemet, de a magyar gazdaság a hetedik éve növekszik. A harmadik kétharmad és a növekedés sem ajándék, mindkettőért keményen meg kellett küzdeni...

ORBÁN: ÚJRA ÉS ÚJRA GYŐZNI FOGUNK

INDEX
Szerző: Index
2019.02.10.


Fekete kordonok között érkeznek Orbán évértékelőjére

Orbán Viktor évértékelője és az ellenzéki tüntetés ellene:...

ORBÁN ÉVÉRTÉKELŐ ÜZENETE: KÖZÖD?

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.02.10.


Még el sem kezdődött Orbán Viktor évértékelő beszéde a Várkert Bazárban, de már tudni lehet, hogy miről fog szólni. Arról, amiről az utóbbi években mindig: hogy nekünk, magyar embereknek nincs közünk ahhoz, mai Magyarországon történik. Ezt jelképezi a Várkert Bazárt körülkerítő fekete lepel, amely a kíváncsi tekintetek elől védi az érkező prominenseket.

A kordonok, a biztonsági emberek tömkelege, a rendőrsorfal amerre a miniszterelnök megjelenik, „csak” a félelem jelei - a képen látható fekete lepel a lekezelő cinizmusé. Azt üzeni nekünk ezzel a miniszterelnök 2019 elején, hogy számára nem vagyunk egyebek, mint szájtáti népség, akiknek már ahhoz sincs közük, hogy kiket hívtak meg az évértékelőre, vagyis, kik vannak még benn a brancsban, és kik azok, akik kiestek a pikszisből.

Azt üzeni nekünk Orbán Viktor, hogy dögöljünk meg. De előtte még fizessük be az adónkat, hogy állami temetést rendezhessenek az elhunyt filmmogulnak. Olyan állami temetést, melyről az állam polgárai ki vannak tiltva.

Dögöljünk meg, de előtte még szavazzunk a Fideszre. Májusban, az Európai parlamenti választáson, ősszel, amikor polgármestereket választanak a települések, és lehetőség szerint minden más alkalommal.

Dögöljünk meg, mert nincs közünk ahhoz, hogy mit tanítanak a gyerekeinknek az iskolában, milyen darabokat játszhatnak a mi pénzünkből (is) fenntartott színházak, mit kutathatnak a mi adóforintjainkból fizetett tudósok.

Kedves magyar emberek, ezt üzeni nektek a fekete lepellel Magyarország miniszterelnöke.

Hajráf Magyarország, hajráf magyarok!

NÉGY KERÉK, EGY ZÁSZLÓ, ÖTÉVES TERV: ILYEN VOLT ORBÁN VIKTOR 20 ÉVÉRTÉKELŐJE

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2019.02.10.


„[N]e figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok”

– Orbán Viktor nem véletlenül szereti ezt hangoztatni.

Mert például az tény, hogy a nagy sorosozás-migránsozás közepette valóban átvezette az országot 2010 óta egy nyílt demokráciából az illiberalizmus köntösébe bújtatva valamiféle torz államformába, és bár a folyamat még tart, nem nehéz megjósolni az irányból, hogy merre.

De persze a miniszterelnök azért a szavak embere is, pontosan érzékeli, hogy szépen csengő bülbül szóval kell körítenie ezt az átmenetet, és remekül adja el (honi és külföldi) híveinek is azt a mesét, amivel legitimálni tudja cselekedeteit.

Ha hinni lehet a pletykáknak, az idei évben valamiféle családvédelmi akciótervet hirdet majd a miniszterelnök, bár ugye a tavalyi évet is a családok évének nevezték ki – inkább kevesebb, mint több sikerrel.


Épp ezért talán nem érdektelen visszatekinteni, ha csak motívumok szintjén is arra a 21 évre, amióta Orbán évértékelőt tart. És nem csak azért, mert eme évértékelők jelmondatai a mából visszatekintve kifejezetten megmosolyogtatóak, de azért is, mert ha egy kicsit megnézzük azt, amit Orbán mond, és összevetjük azzal, amit tesz, talán az idei évértékelőt is más szemmel tudjuk majd nézni...

PALKOVICS A KÁPÓ?

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2019.02.08.


Az utóbbi napokban sokan csacsognak azon, hogy Palkovics, a miniszter, kiszervezné az MTA kutatóintézeteit az MTA kereteiből. Biztos talál rá még vagy száz magyarázatot. Végső soron bármit meg lehet magyarázni, és kellő hangerővel és sokszor mondva az igazságtartalma is mellékessé válik. Ahogy azt egy német birodalmi propagandaminiszter már bebizonyította.

A leginkább égető kérdésként azonban az motozz a nyakamon levő csontbuborékban, hogy kinek tetszett meg vajon, az MTA székháza? Mert annyira hülye, magától, még Palkovics, a miniszter, sem lehet, hogy az MTA de facto megszüntetése mögött ne is sejtse: egy kiüresített, saját kutatói hálózat nélkül maradt szervezetnek nem kell akkora székház. Miközben persze egy pillanatig sem vitatom, hogy az akadémiai rendszerre valószínűleg ráfért, illetve ráfért volna egy átszervezés. Az ilyesmi sosem árt néha egy hiperhierarchiát mutató és ezért kontraszelekcióra hajlamos szervezetnél. Márpedig az MTA ilyen. Elvégre nehéz azt mondani, hogy akinek nem tetszik az akadémiai rendszer, az menjen át egy másikba. Nem lévén hazánkban másik. Külföldön persze van, de az mégsem egy alternatív MTA, hanem valami egészen más. Na, mindegy. Ezen polemizáljanak a tudománypolitikusok.

Már csak azért is, mert a saját, korántsem felhőtlen emlékeim az akadémiai rendszerről lassan három évtizedesek. Akkor, az ezerkilencszáz nyolcvanas években, kifejezetten az volt az érzésem, hogy alapvetően a kutató pályán megfeneklett pártkáderek intenzív osztálya. Akadémiai minősítésekkel, és olykor igen érdekes világszemlélettel. Leginkább azon fáradozva, hogy a szervezeti hatalmuk megtartásával intenzíven titkolják a saját inkompetenciájukat. De ez egy nagyon szubjektív, és nem is teljesen igazságos kép. Számos olyan embert ismertem meg a kutatásban, akik ismeretségére mai is büszke vagyok. Még akkor is, ha sokaknak közülük már csak az emlékét őrizhetem. Igaz, ezek többsége nem az akadémia székházában töltötte a mindennapokat, hanem a kutatóintézetekben. Még akkor is, ha birtokoltak valamilyen bizottsági tagságot. Ám magam sem ismertem, ismerhettem mindenkit. Így nyugodtan zárójelbe is tehető mindez...

SZAMÁRRAL RÓMA FELÉ

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.02.10.


Nem akármilyen kaland részesei lehetünk ma, hiszen sokféle úton és módon lehet eljutni Rómába, de szamár társaságában szerintem még kevesen próbálták. Ha már így alakult, látunk majd angyalokat is, majd belevetjük magunkat a mély vízbe csak (szabad)úszóknak.

Ahogyan a régóta hallgató, ám most szerencsére ismét új poszttal jelentkező Rolandante blog szerzője írja, voltaképpen egy posztmodern „evangélium reboot” történt vele. (És még az is kiderül, milyen nyelv a „parasztolasz”.)

„December végére már négy hónapos menetelés állt mögöttem, hogy végül Szent Péter sírja előtt köszönthessem a Fény születését (és most kivételesen nem a szódásszifonból szörpre eresztett italra gondolok).

Barcelonából stoppoltam Toulouse városába még szeptember elején. Összeszedtem a környékről Rocinantét és macskák rágta málháját, varázs lószállító hintón száz kilométerrel napkeletnek teleportáltattam magunkat, és hanyag, de kezelhető rendszert rittyentve szamár-ember párosunk köré, felvettem a Santiagóból indított, hónapokkal azelőtt félbe szakadt római zarándoklat fonalát. (...)

Így szeltük át Dél-Franciaországot.

Talián földön is állatok az urak: harmadik típusú találkozásokkal tarkított az út, ellentmondásos a közeg, de a dolce vita elvitathatatlan. Működik és tetszik.

Még jobb lenne, ha nem próbálnák agresszív, városi állatvédők esőkabátos csivaváikkal az ölükben elszakítani tőlem a jószágot, azt fröcsögvén derűs arcomba, hogyan kell szerintük szamarat tartani; de azért így sem rossz. (...)

Rocinante december 20-án még csak Viterbo belvárosának díszkövezetén simókázott végig vaspatkóival, amik az adott talajon korcsolyaként funkcionálnak. Becslésem szerint mintegy 0km/h sebességgel hasította a város karácsonyi vásárának légterét.

Le kell vetetni a patkóit, mielőtt Rómába érünk, mert – korabeli etruszk megfigyelés szerint – minél nagyobb a város, annál több a díszkőborítás. Addig ráadásul még hátravan vagy 85 kilométer, amit nem lenne rossz karácsonyig abszolválni. Van dolog. ...

AZ UNIÓS VÁLASZTÁSOK TÉTJE

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: FLECK ZOLTÁN, GYŐRFFY DÓRA, MIZSEI KÁLMÁN
2019.02.08.


Az Európai Unió sorsdöntő választás elé néz májusban. A II. világháború után felépített rend, ami több mint 70 éve biztosítja a békét a kontinensen, omladozik. Két kulcsszereplője, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia káoszba süllyedt, míg a másik oldalon Oroszország mindent megtesz az egyesült Európa és az európai értékek aláásásáért. Májusban Európának választania kell aközött, hogy az integráció fenntartása és mélyítése révén a tagállamok közösen néznek szembe a világpolitika kihívásaival, vagy a dezintegráció miatt egyesével kell megküzdeniük az Európai Unión kívüli nagyhatalmak öncélú, Oroszország esetében ordas törekvéseivel. Magyarország alapvető nemzeti érdeke a szorosabb integráció Európában, míg a bomlasztásban való részvétel Oroszország elnyomó ambícióinak kiszolgálását jelenti.

I. A globális geopolitikai átrendeződés kihívása

Míg a hidegháború végén, az 1990-es évek elején az Egyesült Államok és az Európai Unió együttesen a világ GDP-jének több mint 50 százalékát adta, napjainkra ez az arány bőven 50 százalék alá esett. Eközben a nem demokratikus országok részesedése 12 százalékról 33 százalékra emelkedett. A gazdasági növekedés megerősítette ezeknek a rendszereknek a belső elfogadottságát, és felkeltette az igényt a hidegháború utáni világrend átalakítására. Gazdasági sikereik modellként is vonzóvá teszik őket. Bár végül mindig a demokratikus berendezkedésű országok kerekednek felül, mert gazdaságuk erősebb, a jelen történelmi pillanatban, miként az elmúlt század 30-as éveiben is, úgy tűnhet, hogy a demokrácia és a jogállam immár nem az egyetlen út a fejlődéshez, és ezt a tényt a hatalmuk növelésére aspiráló autokraták lelkesen hirdetik szerte a világon. Ma 2,6 milliárd ember, a világ népességének egyharmada él demokrácián kívüli állapotok között. Az elmúlt évtizedekben a demokrácia egyértelműen hanyatlott, több szabad alkotmányos demokrácia indult el az autokrácia felé. Oroszország és Kína ebben a folyamatban kulcsszereplő, ahogy a demokratizálódás korábbi folyamatában Európa játszott pozitív szerepet.

A két újonnan kapitalistává vált birodalom új lehetőségeket talált befolyásának növelésére. Oroszország a hibrid hadviselés több eszközével, például a Gazprom- vagy Roszatom-diplomácia eszközeivel is igyekszik befolyása alá vonni, s így zsarolható vazallusi helyzetbe hozni Kelet-Európa korrumpálható politikusait. De ilyen kísérletnek tekinthetők Kína hitelekkel támogatott, túlárazott nagy infrastrukturális beruházási projektjei is.

A technológiai forradalom jelentősen megkönnyíti az autoriter rezsimek ideológiájának terjesztését. A közösségi média segítségével olcsón és hatékonyan tudják befolyásolni a nyugati közvéleményt. Mindezt először Oroszországban ismerte fel a rezsim, amely az arab tavasz, illetve a 2012-es elnökválasztást követő tüntetések után ráébredt, milyen erőt jelent az új média. Ezt a belátást képviseli a 2013-ban született ún. Geraszimov-doktrína, ami az információs hadviselést a hagyományos hadviseléssel egyenrangúnak nevezi meg. A nem katonai beavatkozások célja nem az ellenfél megsemmisítése, hanem belülről történő meggyengítése a társadalmi törésvonalak végletes felerősítése révén. A hamis hírek terjesztése, a hivatásos trollok alkalmazása egyes befolyásos politikai és gazdasági szereplők beszervezésével együtt tág teret biztosít Oroszország érdekeinek érvényesítéséhez és befolyási övezetének növeléséhez.

Az új orosz katonai doktrína első látványos alkalmazása a Krím félsziget elfoglalásakor történt, majd folytatódott Kelet-Ukrajna megszállásával. Az ezeket a lépéseket követő nyugati szankciók azonban súlyos gazdasági következményekkel jártak. Eltörlésük érdekében az oroszok növekvő intenzitással próbálják befolyásolni a nyugati demokráciák választásait a szélsőséges bal- és jobboldali pártok anyagi, ideológiai és kampánybeli támogatásával. Ide tartozik a német Die Linke, a görög Syriza, a francia La France insoumise, illetve a német AfD, az olasz Északi Liga, a francia National Front és az osztrák FPÖ – utóbbiak a formálódó szélsőjobboldali EP-frakció prominens erői.

Az orosz hibrid háború leglátványosabb sikereit 2016-ban érte el, amikor a Brexit és az amerikai választások során is az eredményt nagy valószínűséggel meghatározó módon lépett fel. A következmény mindkét országban politikai káosz. Nagy-Britannia a Brexit-megállapodás elvetésével a szakadék felé menetel, míg az Egyesült Államok történetileg leghosszabb kormányzati leállásával nézett szembe, miközben az elnök ellen az a vád fogalmazódott meg, hogy Oroszország ügynökeként destabilizálja saját országát. Az angolszász államok belső problémái intő példaként szolgálnak az Európai Unió megmaradt 27 tagja számára is...


Az ÉS LXIII. ÉVFOLYAM, 6. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1.RÉSZ)

Az ÉS LXIII. ÉVFOLYAM, 6. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2.RÉSZ)

ABBÓL NEM LESZ TÖBB GYEREK, HA PÁRKERESÉS HELYETT A BETEG SZÜLŐKET KELL OTTHON ÁPOLNI

444
Szerző: ALBERT ÁKOS
2019.02.10.


- Magyarországon kevesen vannak a gyermektelenek, de az arányuk láthatóan növekszik. 

- Az, hogy valakinek idősebb korára sem lesz gyereke, sokszor nem döntés kérdése, hanem több körülmény következménye.
- Az MTA kutatói az utóbbi években húsz nővel és harminc férfival beszélgettek el arról, miért alakult úgy az életük, hogy gyermektelenek maradtak.
- A válaszaik között ott van az éveken át tartó kétségbeesett partnerkeresés, a félelem a mesterséges eljárásoktól vagy akár attól, mit gondolnak majd róluk a szomszédaik.

Nelli előbb egy férfit akart. Ágotáék örökbefogadáson gondolkodtak, de aztán inkább a rokonok ápolását választották a gyerek helyett. Georgina nem merte bevállalni a mesterséges beültetést, mert mit szólnak majd a faluban. Emese még 50 éves korában is próbálkozna, Lívia már 30 éves korában lemondott róla.

Béla saját gyereket szeretett volna, de a párjának már volt három. Gellértnek nem volt lakása, így párt sem tudott magának találni. Feritől a szülei tiltották el a nőket. Elek irtózik a gyerekektől. Erik pedig a nagy szerelemre várt.

Ők mind olyan magyar férfiak és nők, akik már benne vannak a korban, valamiért mégsincs gyerekük.

Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjában Szalma Ivett és Takács Judit évek óta vizsgálják, milyen okok állhatnak a gyermektelenség mögött. Magyarországon ugyan arányaiban kevesen vannak a gyermektelenek – ez jellemző az egész posztszocialista térségre –, de az arányuk láthatóan növekszik. A 2001-es népszámlálás adatai szerint a gyermektelenek aránya a 41 év feletti nők körében 7,8 százalék volt. 2011-ben már 11,2 százalék. A férfiakra vonatkozó adatok ugyan pontatlanabbak, de az ő körükben nem csak magasabb a gyermektelenek aránya, mint a nők körében, hanem gyorsabb ütemben is növekszik: a 41 és 45 év közötti korcsoportban ez az arány 17 százalék volt 2001-ben és 22 százalék 2011-ben...

HA A NER EGYETLEN ROTHADÓ TERMÉKE EZ A BÁRGYÚ POFÁVAL LELKENDEZŐ FIGURA LENNE...

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2019.02.09.


Akkora a kavarodás és a fennforgás a NER-ben, akkora fordulatszámon pörög a mindent eltaposás (sajnálom, MTA, mi időben szóltunk, hogy le kéne mászni a naivitás és jóhiszeműség elefántcsonttornyából), és a Brüsszelnek, Sorosnak, hazaáruló ellenzéknek, valamint a fél világnak címzett propagandisztikus halálhörgések olyan magas hőfokon ordítanak az agitációs és propaganda központból, hogy sajnos elkerülte a figyelmemet az ország papíron leggazdagabb emberének (Orbán vagyonnyilatkozatában nem nagyon érdemes keresgélni azokat a százmilliárdokat) minapi kedélyes megszólalása, amelynek a Fegyver, horgászat, vadászat (FeHoVa) kiállítás és az ATV riportere biztosított pódiumot...

Ez itt már megint pontosan az, aminek látszik. A pár év alatt embertelenül meggazdagodott táskás szemű őstehetség (közvetlenül mellette/mögötte a gimnazista fiatalok gyalázására vetemedő, a kamera látványától spontán undorba fulladt ábrázatú lovagkeresztes gyűlöletgenerátorral) beleröfög a kamerába: hihetetlenül élvezi, hogy ő Mészáros Lőrinc...

NYOLCSZÁZEZER ALKOHOLISTA VAN AZ ORSZÁGBAN, ÉS A GYEREKEIK LESZNEK AZ UTÁNPÓTLÁS

24.HU
Szerző: BODNÁR JUDIT LOLA
2019.02.09.


Bajzáth Sándor tizenöt év szerhasználat után állt rá a felépülés útjára, hosszú rehab és évtizedek óta, máig tartó önismereti munka nyomán ma már ő segít súlyos függőknek és hozzátartozóiknak. Mégsem dőlhet hátra, mert a függőség élethosszig tartó figyelmet igényel - és ez jól is van így. Interjú.


Addiktológiai konzultáns, és felépülő függő, írja a honlapján. Felépülő, nem pedig gyógyult, vagy exfüggő? Teljesen meggyógyulni nem lehet, de könnyebb ma tisztának lenni, mint öt éve?

Felépülni lehet, meggyógyulni a szónak abban az értelmében, ahogy egy influenzából vagy egy lábtörésből, nem. És igen, öt év után könnyebb tisztának lenni, mint az elején. Azt szokták mondani, hogy az a fontos, hogy a telefonom közelebb legyen, mint az első adag alkohol vagy drog, ami szimbolikusan azt jelenti, hogy ha sóvárgásom van, akkor fel tudjak hívni egy hozzám hasonló józan függőt, akinek tudok ventilálni a problémáimról ahelyett, hogy a pohárhoz nyúlnék. Én húsz éve nem drogozom, több mint tizenhat éve nem iszom – és könnyű nem inni meg nem drogozni. De úgy indultam, hogy huszonhét hónapig voltam egyhuzamban rehabon zárt intézetben, és annak az eleje nagyon nehéz volt. Bár a rehabon könnyű nem inni, már eltekintve az elejétől a fizikai megvonással, ami kemény, de az elmúlik. Sok függő azzal hárítja a leszokást, hogy „az elvonást nem lehet túlélni”. Ez hülyeség, nagyon nehéz, kínkeserves egy hét-tíz nap, de ez abszolút túlélhető. Nem ez az igazi nehézség, hanem ezt követően megtanulni józanul élni, mert a pszichés függőség megmarad. Ha csak a fizikai elvonás lenne, akkor nagyon egyszerű volna a leszokás, mert tíz nap szenvedést bárki kibír, aki komolyan gondolja. Főleg olyan körülmények között, ahol kap ebben orvosi segítséget, ne deliráljon az illető, de a fizikai elvonás elmúlta után már semmiképpen nem gyógyszeres kérdés a felépülés.

Az ön függőségében mi hozott fordulópontot annak idején?

A mélypont, a teljes fizikai-lelki ellehetetlenülés és a lassú lelki halál. Nagyon sok dolgot használtam, napi több gramm heroint, plusz kokaint, gyógyszereket, metadont, naponta átlagban vagy tízszer szúrtam magam. Aztán egy számomra hiteles ember, felépülő függő, a megfelelő időben a megfelelő helyen a megfelelő dolgokat mondta, vagyis, hogy menjek rehabra, mert beledöglök. Lehet, hogy ha egy évvel hamarabb látogat meg és mondja, elküldöm, de a teljes tehetetlenségnek azon a pontján bejutott, amit mondott, mert olyan állapotban voltam, hogy annál már tényleg bármi jobb lett volna, két év békaügetés is. Semmi életem nem volt már, rendőrségi ügyeim voltak, heroint árultam, elmentem taxival a bolgárokhoz, otthon pakettoltam, naponta kétszer kimentem valamelyik térre, kiosztottam, egyébként meg egy fotel előtt térdelve szurkáltam a nyakamat...

FÉLMILLIÓAN LÉPTEK LE A FIDESZTŐL, DE...

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.02.10.


A Magyar Távirati Iroda - ismert rövidítéssel: MTI - nem közölte a Medián legújabb, januári kutatásának eredményét. Pedig az említett cég nem nyeretlen kétéves, ellenkezőleg: a legmegbízhatóbb közvélemény-kutatók egyike. Hogy mást ne mondjunk - és ez itt tényleg nem a reklám helye – a választások előtt ők szokták a legkevesebb hibával előrejelezni az eredményt.

Kisegítjük a nyilván csak feledékenységből hibázó MTI-t: a Medián mérései szerint az elmúlt három hónapban több mint félmillióan pártoltak el a Fidesztől, és három hónap alatt 43-ról 52 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint az országban rossz irányba mennek a dolgok. Igaz, Orbán Viktor pártja így is toronymagasan vezet, ráadásul az emberek 48 százaléka még mindig elégedett, de legalábbis nem elégedetlen. Vagyis, minden második magyar jónak, vagy minimum elfogadhatónak értékeli az Orbán-kormány teljesítményét.

Nem magától lett ilyen ez az ország. Tudjuk, hogy kik tették ilyenné, és sajnos, azt is tudjuk, kik azok, akik hagyták, hogy ilyenné tehessék. Utóbbiak, tisztelet a kivételnek, mi magunk volnánk. Azok a honfitársaink, akik akkor sem szóltak, amikor még szólhattak volna. Akik, butaságból, félelemből, közönyből hallgattak, vagy, mert azt hitték, vannak fontosabb dolgok is az életben, mint a demokrácia...

A SZURKOLÓT NEM ÉRDEKLI, HONNAN JÖN A FRADI PÉNZE

INDEX
Szerző: JÁVOR BENCE
2019.02.09.


Az Újpest belga tulajdonosára megmentőként tekintettek, aztán Roderick Duchatelet megtapasztalhatta, milyen a magyar futballvalóság, ha nem a NER részeként szeretne felvirágoztatni egy patinás csapatot. A Fradi elleni rangadó előtt kaptunk pár választ, hogy lehet ebben a közegben létezni.

Újpesten komoly feszültség van a szurkolók egy része és a klub között, utóbbiak egy jelentős csoportja mintha kifejezetten ellenségként tekintene Roderick Duchatelet-re, az Újpest FC belga tulajdonosára. Persze a futballban mindenhol előfordul ilyesmi, elég ha a Manchester United szurkolói csoportjának a klub amerikai tulajdonosával szembeni “Glazer out” (Glazer takarodj) kampányára gondolunk.

A szembenállásnak számtalan oka lehet, kezdve az olyan triviálisaktól, mint az eredménytelenség, egészen az olyan érzelmi alapúakig, mint a klub valamelyik szimbólumának megváltoztatása. Az Újpest esete azonban valamennyi nemzetközi és hazai példához képest is speciális. Még az olyan, első látásra egyértelműnek tűnő okok mögött is sajátos magyarázat rejtőzhet, mint a klubcímer esetében.

Berta Csabával, az Újpest ügyvezető igazgatójával beszélgettünk, hogy kiderítsük, miként válhatott a kezdetben imádott tulajdonosból sokak által elüldözni kívánt ellenség az újpesti szurkolók körében. Berta Csaba így magyarázta a mai állapotokhoz vezető okokat.

ENNEK A HELYZETNEK SZÁMOS ÖSSZETEVŐJE VAN. MONDHATNI EGY TERMÉSZETES FOLYAMAT EREDMÉNYE, AMI ADÓDIK A KLUB HELYZETBŐL ÉS A MAGYAR LABDARÚGÁST KÖRÜLVEVŐ MOSTANI ÁLLAPOTOKBÓL, ABBÓL A RENDSZERBŐL, AMI AZ ELMÚLT ÉVEK ALATT ÉPÜLT FEL.”

Az ügyvezető által említett rendszer még épp csak születőben volt, amikor Rodercik Duchatelet megvette az Újpest FC Kft.-t. Majd következett két év ismerkedés a romokban lévő gazdasági társasággal, amelynek végén a szekrényből kidőlő csontvázak – zsebszerződések és rejtett adósságok – majdnem maguk alá temették az újpesti profi labdarúgást...

IVÁNYI GYÖRGY: CÉLRENDSZER VAGY VÁROSSTRATÉGIA?

ÉPÍTÉSZFÓRUM
Szerző: IVÁNYI GYÖRGY
2019.02.08.


Sokan biztosak benne: Budapest olyan nagyjelentőségű, léptékváltó átalakulás hajnalát éli, amely az 1870-1914 közötti aranykorhoz mérhető. Kontinentális léptékű sikerhez sok minden kell, s ezek között a sok pénz csupán egyetlen elem. Melyek tehát most a sikeres, mi több boldog Budapest, a magyar fővárosi jövőkép koncepcionális és stratégiai alapvetései? Erre a kérdésre gyűjtünk válaszokat az elkövetkező hetek cikksorozatában. Városi közgondolkozásunk számos jelentős személyiségét, urbanistákat, közgazdászokat nyertük meg, hogy fejtsék ki véleményüket. A vita nyitott, bárki csatlakozhat. Szerkesztőségünk örömmel vár újabb írásokat a tárgyban, nem kizárólag várostervezők, de a város egészében gondolkozók részéről...

NEGYVEN TUDÓS ÉS MŰVÉSZ, KÖZTÜK PÁLINKÁS JÓZSEF VOLT OKTATÁSI MINISZTER TILTAKOZIK AZ AKADÉMIA FELDARABOLÁSA ELLEN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra
2019.02.09.


A hazai értelmiség krémje emelte fel szavát a független tudományos élet elleni kormányhadjárat miatt.

Több mint negyven tudós, művész csatlakozott Pálinkás József volt oktatási miniszter és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) volt elnöke, Beer Miklós püspök, Csaba László közgazdász, valamint Lányi András és Szathmáry Eörs kezdeményezéséhez, amelyben közösen ítélik el a „kormánynak nem tetsző ágazatok” vagy nézetek „elsorvasztására” irányuló törekvéseket. A felhívás nem konkrétan, de egyértelműen utal az MTA körüli problémákra is.

A kezdeményezést a Válasz Online-on tették közzé, és további támogató aláírásokra is számítanak. A szöveget változtatás nélkül közöljük:...

JÓ LESZ NEKÜNK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.02.10.


Jó lesz nekünk, népeknek. Nem épp Menyhárt Jenő-féle értelemben, hogy a súlytalanságban szeretkezünk vagy lesz végtelen sok égitestünk, esetleg felébred az álom és mi alszunk tovább, hanem csupán ontológiailag, meg, hogy az éjszaka az soha nem fog véget érni. Elsőként az juttatott erre a meggyőződésre, hogy Tarlós főpolgármester buzog, mint a rosseb.

Miközben Budapest szétrohad alóla, metrók és buszok füstölnek el a végtelenbe, vagy mindenki tegyen egy színt a képre még saját élményeiből, Tarlós főpolgármester esze már nem is az idei, hanem az elkövetkező nyáron jár, a 2020-ason, amikor nemzetünk Orbán ritmusára a futballban egyesül és olvad össze mintegy, mert néhány redves meccset itt rendeznek az aktuális láblabda Európa-bajnokságból.

Az ilyesmitől állva hugyozik a NER-polgár, de legfőképp Orbán miniszterügynök elvtárs, hiszen kajla tudatában a labda pufogása, a frissen nyírt fű illata, valamint a szotyolahéj sercegése egyet jelent a boldogsággal és a nemzeti nagysággal, amit az is mutat, hogy most már százhúsz milliárdban szabta meg azt a limitet, amit TAO-ból az ilyen nagyságokra költ és nem oktatásra vagy más haszontalan dolgokra.

Hogy a fodbalistáknak is jó legyen, ne csak nekünk. Tarlós főpolgármester tehát beállt a sorba, és olyan időkről ábrándozik, amelyek során lehet, már csak fölösleges nyugdíjas bácsi lesz, és nem pediglen főpincér, ami kifejlet csak a lakosokon múlik, viszont rajtuk nagyon. Mégis, Tarlós főpincérnek szíve joga ábrándozni merengeni, és lelkének virágait elénk teríteni, mint megtette ezt most is.

Azt delirálta tehát, hogy a jeles esemény során, amikor a sok népek kiszorulnak majd a három-négy, uszkve ötszáz milliárdos vadiúj Népstadionból, tehát, aki oda nem fér be, az a Hősök terén létesítendő “fan zone”-ban nézheti a csodát – ami a futball maga – majd 2020 nyarán, amikor ki tudja mi lesz ezen a világon még vagy már. Több tízezer embert vár oda Tarlós főmókamester, amiből akármi is lehet...

POMPEO IGENIS VÉGIG AKARJA VENNI BUDAPESTEN, HOGY MELY PONTOKBAN VAN AZ USÁ-NAK GONDJA MAGYARORSZÁGGAL - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2019.02.10.- Egy amerikai szakértő szerint az USA nem tudja érdemben befolyásolni Orbán Viktort a magyar politika megváltoztatására 

- Szász-Anhalt kormányfője lebeszélné a Nyugatot arról, hogy az nagyképűen kioktassa a magyar és lengyel kormányt, hát még, hogy meghirdesse az Európai Egyesült Államokat, mert akkor a keleti tagok rögvest kiválnának, az pedig az unió dicstelen végével volna egyenlő

- Az igen konzervatív brit Daily Telegraph a többi közt Magyarország példájával igazolja, hogy miként nyomul alattomban a tekintélyelvűség, és hogy az EU-ban rendőrállam fenyeget

Yahoo/AFP

Az amerikai külügyminiszter holnap személyesen próbálja meg meggátolni, hogy Magyarország még jobban sodródjon Kelet felé. Pompeo, aki Budapest után ellátogat Pozsonyba és Varsóba is, egyben azt reméli, hogy sikerül megállítania az orosz és a kínai befolyás erősödését a térségben. Főként a magyar helyzet váltott ki mély aggodalmat a nyugati szövetségesek körében, mivel az orbáni rendszer mind inkább tekintélyelvű, a kormányfő Putyinnal cimborál - függetlenül az Ukrajnával kapcsolatos gondoktól, és kénye-kedve szerint él a vétójoggal az EU-ban. Egy washingtoni illetékes azt közölte: a vendég szóba hozza azt is, hogy a magyar fél támogatja a Moszkva által támogatott Török Áramlat gázvezetéket, hogy az oroszok finanszírozzák a tervezett paksi bővítést, de főként azt, hogy az ország a kínai Huawei-jel akarja kiépíttetni az 5G mobiltelefon hálózatot. Az USA úgy véli ugyanis, hogy a technológiai óriáscég a nemzetközi biztonságot veszélyezteti.

Az Obama-időszak hűvös évei után a Trump-kormányzat eleinte szorgalmazta kapcsolatok élénkítését, ám idővel aggodalommal kezdte figyelni, hogy Magyarország nem került közelebb az Egyesült Államok vonalához. Olyannyira nem, hogy tavaly nem Amerikának, hanem inkább a Kremlnek adott ki két feltételezett orosz fegyverkereskedőt. Továbbá minden diplomáciai próbálkozás dacára távozásra kényszerítette a CEU-t. A State Department szerint Pompeo szóba kívánja hozni ezeket a kérdéseket.
A már említett amerikai külügyi forrás szükségesnek tartja a párbeszédet, mert szerinte a korábbi tengerentúli politika légüres teret eredményezett a térségben és a vákuumot mások töltötték be. A washingtoni German Marshall Alapítvány egyik szakértője ellenben úgy gondolja, hogy Orbán furfangos, és pontosan tudja, hogy az Egyesült Államoknak még kevesebb eszköz van a kezében, mint az uniónak, így nemigen tudja befolyásolni őt. Vagyis köp mindenre, legyen szó a nyugati értékekről, a hagyományos partnerségről, vagy a NATO-ról, illetve az EU-ról. Így azután az elemző nem biztos abban, hogy a házigazda nyíltan kiröhögi-e az amerikai diplomácia első emberét, de abban sem, hogy túl komolyan veszi az egész utat.

NZZ

A németországi Szász-Anhalt tartomány miniszterelnöke azt ajánlja a németeknek, hogy ne legyenek annyira fölényesek, amikor olyan államokról van szó, mint Magyarország és Lengyelország. A kereszténydemokrata Haseloff megjegyezte, hogy ossieként kötelessége figyelmeztetni erre. A politikus, aki kb. másfél éve a Luther-év alkalmából személyesen kísérte el magyar kollégáját a nagy egyházreformátor emlékkiállítására, óv attól, hogy bárki egyhamar kikiáltsa az Európai Egyesült Államokat, mert az az EU végét jelentené. Szerinte Magyarország, Bulgária, Románia, Lengyelország és a balti köztársaság azonnal kilépnének. A nemzeti szuverenitás ugyanis roppant érzékeny kérdés a volt szocialista országokban.

Mint mondta, pontosan tudja, hogy a Kelet és Nyugat közötti mentális, politikai és történelmi választóvonalak a saját tartományában húzódnak. Az ottani lakosságnak saját magának kellett kivívnia a demokráciát és ez összeköti a keleti tagokkal. Ezért a helybéliek egészen másként ítélik meg a magyar helyzetet, mint, mondjuk, az alsó-szászországiak. Hozzátette, hogy Európát csak akkor lehet megmenteni, ha ismét megfelelőképpen elismerik a nemzetállam jelentőségét. Már abban az értelemben is, hogy gondosan el kell választani, milyen ügyekben illetékes Brüsszel, és milyenekben nem. A gyakorlatban kell igazolni az elvet, miszerint az egység a sokszínűségen keresztül érvényesül.

A politikus emlékeztet arra, hogy a németeket történelmi felelősség terheli Kelet-Európa 40 éves orosz megszállásáért, mert az nem következett volna be, ha nincs a 2. világháború. Ezért most nem szabad felemelt mutatóujjal mindent jobban tudni, és eldönteni, hogy ki az igazi demokrata, és ki nem. Ennélfogva Haseloff érti, hogy a lengyelek miért nem akarják, hogy mindent előírjanak számukra, sőt a hazafiságuk is közelebb áll hozzá, mint a nyugatnémeteké. Kitért továbbá arra, hogy a tartományban gazdaságilag még mindig nem mennek jól a dolgok, ezért érthető, ha az emberek nem szeretnének újabb menekülthullámot. Közben viszont úgy érzik, hogy az EU nem védi meg kellőképpen a külső határokat, magukra hagyja őket migráció kérdésében és ez visszaüthet a májusi EP-választáson...