2018. augusztus 13., hétfő

ITT PARANCSRA KELL MAGYARNAK LENNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2018.08.13.


Nagyjából egyformák. Válltól felfelé mindenképpen. Egyenészjárásúak. Fideszesek, kereszténydemokraták (valahányszor leírom, utálkozom a hatalomba pottyant atyagatyásoktól). Nincs saját véleményük, nincs önálló gondolatuk, akaratuk sem. Vezérük irányítja őket, Orbán-elemmel működnek. Csak néha látni rajtuk, hogy fogy az elem, ilyenkor legalább az is kiderül, hogy saját maguktól is eszefogyottak.

Nagy baj, hogy ugyanilyenre klónoznák a gyerekeket is. Már az óvodában nyomnák beléjük a hazafias (vagy mi a franc) szuflát. Nehogy a cseperedő nemzedék hazaárulóként érje el a felnőttkort. K*rvára unom már, hogy itt parancsra kell nevelődni, magyarnak lenni, lehetőleg hasonlítani a sok álszent, hazug, pökhendi hatalmasra.

Leszállni rólunk! Én az átkosban jártam iskolába, de testnevelés órán soha nem mondta a tanárnő: gyerekek, éppen most nevellek benneteket hazafiságra, aki nem tud felmászni a kötélre, az hazaáruló, nem méltó arra, hogy erkölcsös, bátor, erős, hazája iránt elkötelezett diák legyen. Fegyverünk legfeljebb a csúzli volt. Alaki kiképzést sem kaptunk, csak akkor volt gond, amikor a Polovitzer befurakodott a tornasor közepébe, mert sosem tudta elviselni, hogy ő az osztályban a legalacsonyabb.

Majd a Simicskó levitézlett honvédelmi miniszter kormánybiztosként nevel. „Hiába van a legjobb tananyag, ha az az értékrend a tényleges nevelés során nem tud megfelelően célt érni. Ha csak egyetlen fiatal lelkét meg tudjuk érinteni, és át tudunk adni neki valamit abból a tapasztalatból, amivel rendelkezünk, akkor a mi nemzedékünk már nem élt hiába.”

Muszáj ide másolnom:

A hatalomra jutó kommunista párt úgy tekintett az iskolára, mint az engedelmes állampolgárok nevelésének eszközére. Ez jól beleillett abba a koncepcióba, amely a politikai célok elérésének eszközévé kívánta deformálni a társadalmi szervezeteket, a tudományos életet, az irodalmat, a művészetet. Természetes, hogy az iskolai nevelést-oktatást is a pártérdekeknek megfelelően kell megszervezni. Az oktatásügy is a pártpolitika »szolgálólányává« lett. … Az 1950-es szocialista tanterv… Célként azt tűzi ki, hogy az iskola »tanulóifjúságunkat Népköztársaságunk öntudatos, fegyelmezett állampolgáraivá, a dolgozó nép hűséges fiává, a szocializmus építőjévé nevelje… A »fegyelmezett állampolgár«-rá nevelés akkoriban nem jelentett mást, mint olyan alattvalói magatartás kialakítását, amely megfelel a monolitikus államhatalom, a diktatórikus parancsuralmi rendszer igényeinek…” (Pukánszky-Németh: Neveléstörténet – Az ötvenes évek)

Ezek tényleg ugyanazok! Nyaktól felfelé. Csak Audiban terpeszkednek, magán kisvasúttal dicsekednek, saját repülővel szálldosnak, gyereküknek százmilliós palotákat vesznek. Először lopnak, aztán imádkoznak. Vagy fordítva. Ezek az ugyanazok elvárják a tanároktól, hogy kiabálják: Figyelem, jobbra! Jobbra, még jobbra, csak jobbra! Igazodj! Balra ne is nézz! Tilos!

Így lehet majd hülyét csinálni az igen tisztelt pedagógusokból – már aki még marad a katedrán -, így lehet félrevezetni a gyerekeket. Pedig nem bakákat, nem puskát markoló és nem egyforma gyerekeket kellene megcsinálnia (szó szerint) a Fidesznek, hanem sokoldalú, európai szellemiségű, szabad fiatalokat nevelni. Csak ehhez európai szellem(iség) kéne. Nekik az nincs. Pedagógiai érzékük is nulla. A jó nevelő-oktató nem tűri a kirekesztést, a megkülönböztetést, hazudozást, a kivételezést, a megbélyegzést. A Vezér-követők ebből is élnek. Jól.

Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent,
nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt
kis ország, messzeringó gyerekkorom világa.
Itthon vagyok
.

Nem is kell leírnom a vers címét. Radnóti maga a megtestesült hazaszeretet. Ahogyan József Attila, Vörösmarty, Arany János, Petőfi Sándor, Kölcsey Ferenc… – sorolhatnám napestig – hazaszeretete a hiteles örökség.

Az orbáni egyen rajongóknak fogalmuk sincs arról, hogy erőszakkal, erőszakos gondolatokkal nem lehet szeretni a hazát.

TÉNYLEG TELJESEN REMÉNYTELEN ORSZÁGBAN ÉLÜNK?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.08.13.


Úgy tűnik, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere erősebb, mint valaha. A Fidesz országlásának haszonélvezői szinte minden olyan területet az ellenőrzésük alá vontak, melyek pénzt fialnak, vagy erős befolyást biztosítsanak a jövőben. Az ellenzék pártjai vagy a sebeiket nyalogatják, vagy egymás ellehetetlenítésén fáradoznak, esetleg saját hitelességük visszaszerzésén munkálkodnak. A helyzet tehát rossz, de kérdés, hogy a változás reménye is végleg elúszott-e. Ha van valami biztató ebben a helyzetben, az az, hogy nem csak az ellenzéki érzelmű polgárok, de a kormánypártiak is belefásultak az utóbbi nyolc év folyamatos hadakozásába.

A Fidesz számára az lenne a legideálisabb, ha az elkövetkezendő választásokon megszokásból szavaznának rájuk a magyar polgárok. Már nem kell ideológia, meggyőzés, pörgős kampány, az emberek (ha kis számban is) elbandukolnak a szavazófülkéig, és jobb híján behúzzák az X-et a kormánypártra. Az április 8-i választás ugyanis már felvillantotta annak a lehetőségét, hogy Magyarország eljuthat arra a pontra, amikor állampolgárai arra a pártra voksolnak, mely uralja az életüket, és ennek következményeként pontosan tudják, hogy mit várhatnak el ettől a politikai erőtől. És valljuk meg őszintén, ma nincs egyetlen párt sem hazánkban, melytől sokat várnának a választók.

Lassan egy évtizede próbálja ezt az állapotot konzerválni a magyar társadalomban a Fidesz. Folyamatosan harci lázban tartotta a táborát, fárasztotta, majd ledarálta a másik oldalt, aztán pedig igyekszik elvenni mindent a legyőzöttektől. A magyarok pedig azt látják, hogy a hangzatos ideológiák mögött kicsinyes gazdasági érdekek húzódnak meg, és olyan csoportok alakítják az életünket, melyek számra a kampányok csak politikai termékek, melyeket úgy kell eladni, mint bármelyik mosóport. A cél az, hogy a magyar választópolgár inkább védje magát valamitől, minthogy bármit is építeni tudjon. Tudatos destruktív szemléletével az Orbán-kormány elvette tőlünk azt az illúziót, hogy léteznek állandó értékek és hosszútávú célok a politikában...

LÁTKÉP AZ EURÓPA ERŐDBŐL

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2018.08.13.


Miközben az Európai Unió tagállamainak vezetői egymás hátát veregették a június végén megkötött újabb migrációs egyezmény – egyes politikusok szerint egyenesen „áttörés”(!!) – miatt, a sajtóból épp újabb száz ember, köztük három csecsemő halálról értesülhettünk, akik Líbia partjainál egy hajóroncsban veszítették életüket.

Az eset nem egyedülálló, egész nyáron sorra érkeztek a hírek hasonló halálesetekről, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) becslései szerint augusztus 5-ig 1514 ember veszítette életét vagy tűnt el a Földközi-tengeren, az Amnesty International jelentése szerint pedig csak június és július folyamán 721 áldozatot követelt a tenger.

A 2015-ös évvel ellentétben, amikor kb. egymillió menekült érkezett, jelentős részük a balkáni útvonalon keresztül, mára a figyelem és a humanitárius katasztrófa gócpontja visszahelyeződött a mediterrán térségbe, ami persze nem jelenti azt, hogy a balkáni útvonalon, Görögországban, Macedóniában vagy épp Szerbiában ne lennének problémák.

Hogy mégis miért újra a Földközi-tengerre irányul a közvélemény figyelme, azt részben a nemrégiben beiktatott olasz belügyminiszter, a szélsőjobboldali Matteo Salvini lépései magyarázzák, közülük is kiemelkedik a nem-kormányzati szervezetek mentőhajóival szemben bevezetett kikötési tilalom.

Salvini látványos, erősen mediatizált kegyetlensége azonban eltereli a figyelmünket arról, hogy a földközi-tengeri állapotokat előállító intézkedések nem tegnap és nem is csupán pár hete kezdődtek,

egyes politikusok hangos menekültellenes demagógiája pedig elfedi, hogy a felszín alatt az európai mainstream is csupán a „migránsok” minden áron történő kívül tartására összpontosít...

NYÁRY KRISZTIÁN: NEM IGAZÁN SZÁMÍT, MIT AKAR A HATALOM

444
Szerző: UJ PÉTER
2018.08.13.


Orbán Viktor Tusnádfürdőn szeptemberre ígért új, nullkilométeres, tolótetős, lendkerekes kultúrát az országnak. A kormánylapban már hetek óta hevesen kultúrkampfolnak, fölmerült Esterházy Péter trónfosztásának igénye, lerosszköltőzték Parti Nagy Lajost, a balliberális kánon megtörése és eltakarítása, akármit is jelentsen, napi mantrává vált. Nyáry Krisztián irodalomtörténész, a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója hirtelen tűzvonalba került. A Líra csoporthoz tartozó kiadóknál jelent illetve jelenik meg több olyan szerző is, akit a kormányoldalról rendszeresen támadnak: Esterházy, Parti Nagy, Spiró. (Persze olyanok is, akik kifejezetten illeszthetők a Fidesz irányvonalához: Szőcs Géza, Bereményi, Houellebecq, Oravecz Imre, Orbán János Dénes, de ez ilyenkor nem sokat számít.) Nyáry ötvenezer követős Facebook-oldalán irodalomtörténeti példákkal próbálja igazolni, hogy képtelenségeket állítanak a Fidesz kultúrkampfistái. 

444: Szeptemberben tehát jönnek a nagy változások. Le lehet cserélni pár hónap vagy akár pár év alatt a magyar irodalmat?

Nyáry Krisztián: Eddig akárhányszor nekibuzdultak, hogy politikai alapon átszabják a kánont, például a negyvenes években, amikor a zsidó szerzőket ki kellett dobni, vagy az ötvenes években, amikor a polgári írókat kellett kidobni, azért mindig az lett a vége, hogy nem sikerült. Sem a szélsőjobboldali Sértő Kálmán nincs benn az iskolai kánonban és a kommunista Várnai Zseni sincs, pedig nem is a legrosszabbakat mondtam. Tehát nem lehet ezt hatalmi szóval megcsinálni. Bekerülni valamilyen irodalmi kánonba soklépcsős folyamat, és végső soron mindig az olvasó dönti el. Természetes folyamat, hogy a kánonok időről időre átalakulnak, ami tegnap még mozdíthatatlan szentírásnak tűnt, az mára elveszíti az olvasók, a tankönyvszerzők vagy az irodalomtörténészek érdeklődését. A kánon nem egyszerűen szerzők és irodalmi szövegek halmaza, hanem inkább egy olyan közmegegyezés, amely segít annak eldöntésében, kit tekint egy csoport fontos vagy jó írónak. Nem igazán számít, mit akar a hatalom. Csupán politikai alapon sosem sikerült még kanonizálni.

444: Ha kanonizálni nem is tud a hatalom, de kedvezményezni tud egyes szerzőket, köröket.

Ny. K.: Intézményes lehetőségeket el lehet venni, és odaadni másnak. Azzal lehet károkat okozni, vagy befolyásolni, hogy mi történik. A párhuzamos intézményrendszer már kiépült, van Magyar Művészeti Akadémia, van Előretolt Helyőrség, hatalmas forrásokkal. De mégsem elégedettek a teljesítménnyel, nem jöttek ki olyan művek ezekből az intézményekből, amelyek megrázták volna a kulturális életet. Most az van, hogy próbáljuk meg akkor lebontani a régi, hagyományos intézményeket. Persze ezeknek az átalakításoknak lehetnek előre nem látható következményei: például az ötvenes-hatvanas években elvesztette a publikációs lehetőséget az irodalmi élet jelentős része, annak lett a következménye, hogy létrejött egy elképesztően magas színvonalú gyermek- és ifjúsági irodalom. Ennek köszönhetjük a Misi Mókust, Bárány Boldizsárt… Tersányszky, Mészöly, Szabó Magda, Zelk Zoltán, Nemes Nagy Ágnes... mindenki ifjúsági könyveket írt. A cenzorok szerencsére nem vették észre, hogy a Misi Mókus antikommunista kulcsregény...

KI KÖZLEKEDSZ BUDAPESTEN, HAGYJ FEL A REMÉNNYEL

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.08.13.


Szemem elé keveredett egy hírecske arról, hogy Moszkvában az útfelújítások milyen ütemben zajlanak. Ha egyszer belekezdenek. Egy menetben, és teljes erőbedobással. A hírt elolvasásra ajánló egyik írás is egyfajta példaként emlegeti. Rendben: uborkaszezon-szagú az ügy. De nem Budapesten, ahol most éppen alig lehet közlekedni, és ami eddig elkészült, az is olykor inkább röhejes.

Mert feltolakodnak azok az emlékek, hogy a Szent Gellért tér környékén mikor volt utoljára útfelbontás. Ja, bocs, most is van. Meg volt nem is olyan régen. Várostörténetileg szinte tegnap. Ki tudja miért? Ki tudja miért nem lehet, csak egy kicsit koordinálni az egyes felbontási célokat? Esetleg ennyire koncepciótlan, esetlegesen ötletszerű, netán tehetetlen lenne az újbudai vezetés? Amivel valószínűleg nem lógnak ki a nagy fene átlagból. Ami akkor sem mentség, ha valaki majd nagy hangerővel közli: a felbontások nagy része budapesti, mármint fővárosi hatáskör. Egy területileg illetékes polgármesternek akár szava is lehetne. Ha a kormánypárt megbízottja, akkor is. Esetleg főleg akkor.

De a tehetetlenségben, hangtalanságban sincs egyedül. Budapest a sok kicsi, még kisebb, illetve az esetenként nagyobb felbontások, illetve útlezárások városa. Szinte tradicionálisan. Érdekes lenne tudni, hogy ki mennyit keres ezeken. Nem mintha illúzióim lennének arról, hogy ezt valaha is megtudjuk. Marad nekünk a botladozás. Ahogy annak idején a Moszkva – leánykori és nyugdíjas nevén Szél Kálmán – tér felbontásakor. Aztán utána is. Ahogy közel két éve is írtam: valószínűleg nem függetlenül attól, hogy Orbán a bűnös várost látja a fővárosban. Abban a városban, ahol alapvetően tesznek rá, és kínkeserves választókerület-manipulációkra kényszerítik a győzelem gőzös látszata érdekében is. Amely várost legutóbb külön helytartó kinevezésével fenyegetett meg. A metró felújításával kapcsolatos klimatizáció pedig meleg példája annak, hogy a lakosságot célzó hatalmi kicseszések mindennaposak...

"A FIDESZ KIVÁNDORLÁST SEGÍTŐ SZERVEZET LETT"

HUPPA
Szerző: Huppa, MTI
2018.08.13.


A fiatalok elvándorlásáról indít online konzultációt az MSZP ifjúsági szervezete, a Societas szeptemberben.

Torzsa Sándor, a Societas elnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, kivándorlási válság van Magyarországon, 600 ezer fiatal ment el, “Magyarország és a nemzet is vesztes”. Elmondása szerint szeretnék felmérni, hogy milyen helyzetben vannak azok, akik a kivándorlás előtt állnak, és választ szeretnének kapni arra is, hogy milyen segítségre lenne szüksége a fiataloknak ahhoz, hogy ne hagyják el az országot. Hozzátette:
a Fidesz kivándorlást segítő szervezet lett, a Gyere haza fiatal programra milliárdokat költöttek el, de csak 150 fiatalt sikerült hazahívni és őket is “átverték”,

a Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas pedig “egy értelmes szót” nem tud mondani ennek a generációnak az érdekében.

A Societas elnöke felszólította a Fidelitas elnökét, a parlamenti képviselővé vált Böröcz Lászlót, hogy kezdeményezze egy kivándorlási válságstratégia megalkotását, és érje el a kormánynál, hogy kormánymegbízotti szinten legyen felelőse a folyamatoknak. Mester Barnabás, az MSZP EU-szakértője a sajtótájékoztatón azt hangoztatta, hogy a fiatalokat az uniós bérekhez való felzárkóztatási programmal és az első diploma ingyenessé tételével szeretnék itthon tartani, de szükség lenne egy olyan otthonteremtési támogatásra is, amelyet nem csak a “NER fiataljai” tudnak igénybe venni. Hozzátette, csak akkor tudnak megfelelő válaszokat adni, ha ismerik a kivándorlók élethelyzetét. Bihar Dávid, az MSZP országos elnökségének tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint további 250 ezer fiatal tervezi, hogy elhagyja az országot, és hiába szólították fel a kormányt arra, hogy cselekedjen, nem tettek semmit.

SIMICSKÁNAK NEM VOLT MÁS VÁLASZTÁSA

KLUBRÁDIÓ 92,9MHz
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2018.08.13.


...Simicska, a szennyes és a medve

Leszámolt Orbán a barátból lett ellenséggel címmel a Simicska-birodalom összeomlását követi nyomon a The Guardian. A lap megállapítja, hogy Európában egyetlen politikus sem tudott olyan feltétlen és kiterjedt hatalomhoz jutni, mint Orbán Viktor magyar miniszterelnök, amit alapvetően egykori kollégiumi társának, Simicska Lajosnak köszönhet. Igaz, idézi Paul Lendvait a cikk, Simicskából sem lehetett volna milliárdos Orbán nélkül.

A liberális oldal nem bízott saját sikerében, annál jobban reménykedett abban, hogy a választási kampányban Simicska kiteregeti Orbán szennyesét, ami utóbbi vesztét okozza. Nem így történt, majd Orbán pártja, a Fidesz újabb kétharmados választási győzelmét követően, kettejük csatájában elesett a Simicska birtokolta sajtó, a Magyar Nemzet, a Lánchíd Rádió és a Hír TV is. Láng Balázs, Kálmán Olga riporter Hír TV-ben sugárzott műsorának producere arra panaszkodott, huszonöt éve újságíró, de elege lett, ehagyja a pályát, mert ma már nincs értelme újságot írni Magyarországon.

Csintalan Sándor, a Hír TV szintén távozó munkatársának nyilatkozatára alapozva a The Guardian azt írja, Simicska nem volt hajlandó asszisztálni az orosz befolyás magyarországi növekedéséhez, Orbán és Vlagyimir Putyin orosz elnök barátkozásához. Ha ugyanis egyszer a kezedet nyújtod az orosz medvének, az egészben lenyel – olvasható a cikkben a Csintalan által Simicskának tulajdonított mondás.

A Guardian arról is ír, egy Simicska belső köréből való, névtelenül nyilatkozó személyre hivatkozva, hogy a milliárdos vállalkozó azt mondta, egyszerűen nem volt más választása, minthogy mindenét eladja.

Csak a sima fal

A cikkben megszólal Gyöngyösi Márton, a Jobb elnökhelyettese és frakcióvezetője is, aki arról beszélt, mivel Magyarországon minden az állam kezében van, a kampány idején nem volt máshoz fordulniuk, mint Simicskához – aki ennek a pártnak a támogatásától remélte az Orbán-rezsim meggyengítését.

Gyöngyösi azt is mondta, jelenleg nem látja a fényt az alagút végén, elég reménytelennek látszik Orbán ellenzékének helyzete. A politikus hasonlata szerint olyan, mintha mászni 
szeretnének felfelé, de semmi sincs, amibe belekapaszkodhatnának, csak a sima fal.

SOROS88

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2018.08.12.


Na tessék, most még ez is!
Lenyúlja az ikonikus számot, a 88-at, ami köztudottan a német ABC nyolcadik betüjének megduplázása, és a HH rövidítésre utal, mely a skinhead és neonáci szlengben a Heil Hitler rövidítésével vág egybe.
Ha ezt hallja a náci, akkor fejét büszkén felveti, karját az ég felé lendíti és elszánt tekintettel néz a szebb jövőbe, végtére is nem lehet mindenkinek a világ egyik legnagyobb tömeggyilkosa az idolja.
Leshetnek most a nácik, egy platformra kerültek az Antikrisztussal, aki maga a Sátán, egy túldimenzionált Gyurcsány, aki annyival kártékonyabb, mint amennyivel több pénze van Gyurcsánynál.

Én nem szerettem, - nem népnemzeti oldalról, hanem komcsi oldalról, de Orbán megszerettette velem.
Van az úgy, hogy valaki az elképzelésével ellentétes eredményt ér el, mint a példa is mutatja.
Ha Orbán szándéka érvényesült volna, ez az öreg, okos zsidó ma olyan lenne számomra, mint a Helység kalapácsában Harangláb számára a kukoricagölödin, erre egyre több rokonszenvvel figyelem Sorost, elismerve lankadatlan buzgalmát és áldozatkészségét, melyet ideája, az angolszász típusú polgári demokrácia világméretű elterjesztése ügyében tanúsít.

Soros - akárhonnan is nézzük - rendkívüli jelenség, aki egyszerre ért a pénzcsináláshoz - és ezen most ne a magyar értelemben vett pénzcsinálást értsük, ami a közvagyon ellopásával egyenlő, hanem a pénzügyi befektetői tehetséget, mely optimális esetben milliárdokat fialhat, s melyet a magyar hivatalosságok a spekuláció szóval szoktak pejoratíve illetni.
Hogy a világon minden pénzügyi szakember röhög rajtuk emiatt, az persze nem jelent semmit, kutya ugat, karaván halad, emellett ezek a magyar kisdiákok sem tartják magukat távol a pénzügyi spekulációtól.
Emlékezzünk csak vissza, hogy milyen ügyeskék voltak, mikor néhány évvel ezelőtt a görögökéhez hasonló helyzetünkről értekezve rövid időre bedöntötték a forintot - elég lenne a családnak néhányszáz évre, amit ezzel a trükkel némelyek kerestek - magánszámlákra.

Soros nem olyan, mint Dagobert bácsi, ő nem abban leli élvezetét, hogy ül az aranyain, vagy lubickol bennük, ha kedve tartja, hanem abban, hogy pénze segítségével a világot megpróbálja saját szája íze szerint megjobbítani, ami a világra rá is férne, hiszen egyre lepukkantabb, egyre élhetetlenebb és egyre embertelenebb.
Hogy abban igaza van-e, hogy ezt kapitalista alapon és a parlamentáris demokrácia keretei között képzeli - ebben nem vagyok biztos, de még az sem kizárt, hogy így is lehet emberbarát világot létrehozni.
Persze egy olyan világ, melynek hajtóereje az emberi irigység és kapzsiság, nem okvetlen tetszik mindenkinek, még ha úgy működik is, mint egy svájci óra.
És Soros tevékenysége sem tetszik mindenkinek, különösen, ha valaki diktátorosdit vagy alattvalósdit játszik, hiszen ha sikeres, akkor korlátok közé szorítja a magánérdekeket, melyek most dúsan burjánzanak, biztosítva ezzel a csüngőhasú uralmát ezer évre...

EGY JÓ ÖTLETTEL MINDENÜTT MEGSZORÍTHATÓ A FIDESZ

SZTÁRKLIKK
Szerző: NAGY ANDRÁS
2018.08.13.


Ha úgy vesszük, a felcsúti papírforma-győzelmével döntetlenre mentette a Fidesz a hétvégi rangadókat, a két érdeklődéssel várt időközi polgármester-választás azonban igen fontos tanulsággal szolgál az ellenzék számára az elemző szerint.

Bár a fideszes jelölt nagy fölénnyel nyert, rendkívül alacsony részvétel mellett választották meg Felcsút új polgármesterének a helyiek vasárnap: kis túlzással több búzaszem van a miniszterelnök szülőfalujának címerében, mint ahányan Mészáros Lászlót támogatták.

Persze a Magyar Kétfarkú Kutya Párt által indított Mészáros Lászlóra leadott 66 szavazat még a fideszes Mészáros László 535 voksa mögött is eltörpül, de akkor is feltűnő, hogy a felcsútiak mennyire nem akartak beavatkozni a szerény becslések szerint is milliárdokkal gazdagodó 1800 lelkes község új vezetőjének megválasztásába.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy adott esetben nem lehetett volna jóval szorosabb a vasárnapi voksolás. Mint Pulai András, a Publicus Intézet kutatási igazgatója a Sztárklikknek elmondta, ha lett volna érdemi ellenzéki jelölt, alighanem jobban megmozgatta volna a felcsútiakat a választás.

Ha nincs kire szavazni, akkor nincs miért elmenni szavazni


– foglalta össze a lényeget, hozzátéve, hogy a Fideszt Felcsúton valószínűleg nehéz lett volna megszorongatni, még egy jó ellenzéki jelölttel is.

Nem úgy Balmazújvárosban, ahol nem csak hogy megszorongatni, de legyőzni is sikerült a kormánypártok által támogatott jelöltet.

„Mindenképpen egy izgalmas fordulat, és egy nem várt meglepetés”


– reagált Pulai a balmazújvárosi választásra, hozzátéve, hogy a Fidesz elleni sikerhez több tényező együttállására volt szükség...

194. A KAMIONOS EGY NAPJA - MAGYAR KANYAR - 10 ÉV UTÁN HAZA

ST22LACIKA VIDEOBLOGJA
Szerző: DAJKA LÁSZLÓ
2018.08.12.


Videótartalom 00:00-- Scania hang 00:45-- Intro 01:33-- A mai meló. Te kitépnéd a hajad?:) 04:03-- Esti indulás- térkép 04:36-- München alatt, tömött parkolók 05:10-- Hétvégi helyem, ipari park, WC stb... DRÓN 05:57-- Érkezés, csodálatos reggeli látkép, napkelte 06:27-- Itt parkolok, WC 07:09-- Futás 07:30-- Hétfő. Navigáció nézet, útvonaltervezés 08:11-- Reggeli indulás 08:27-- Nem szemetelek!!! Így is élhetünk 09:00-- Mit keresnek a tolvajok? Miért vágnak fel? 09:37-- Drogfutár... nem értem őket 10:59-- Hogy legyek gyorsan gazdag? 13:18-- Cégkeresés. 1. lerakó. 15:42-- Érdekes tolatás. Drónfelvétel. 18:43-- Navi nézet. Útvonaltervezés. Új navi. 19:55-- Indulás 20:17-- Ne idegeskedj ha ezt dobta a gép. Élj! Kirándulj! -ez a véleményem a mostani munkáról- Jön az új biciklim- -ha nem tetszik, menj haza, és maradj otthon- 22:00-- Cégkeresés. 2. lerakó. 24:40-- Mehetünk tovább. Térkép 25:37-- Édesanyám halála- pozitívan- Hogy élem meg? 32:22-- Cégkeresés. 3.lerakó. 35:00-- Rakodás után. Nem tudok futni:( meleg van 35:54-- Kell egy gyógyszertár. Ajánlok egy krémet izületi problémákra. -így tudok megállni- fateromnak vittem a krémet- 38:24-- Ausztriában. Meghívtak vacsorára. Köszönöm! - ez a tapasztalat mikor veletek találkozom- 40:41-- Hol alszok? Nem megyek Győrig. 41:42-- Itt alszok. Ipari park? Fertő tő? IGEEEN 43:28-- Te döntesz. Én a strandot választom. 45:08-- Irány a Fertő tó. Esti mozgás. Itt tudsz megállni. 46:53-- Naplemente a tónál 48:07-- Reggeli indulás. HU-GO feltöltés. Büntetés? 49:58-- Érkezés Győrbe. 4.lerakó. -rengetegen köszöntetek, villogtatok!! - 10 éve nem voltam kamionnal magyarországon- 58:42-- Irány az 5. lerakó. 59:35-- Biatorbágy. 5. lerakó. -MAGNUM kerestetik!!!- -sokan megismernek?- szokatlan idehaza- 01:02:08-- Sokan ezért félnek a gyűjtőzéstől 01:02:57-- 2 raklapnak nincs gazdája. Most mivan? 01:03:48-- Irány a vám. Gyál. -Megint nincs tábla- 01:06:17-- Irány Dabas- Leállt az utolsó cég- Most??? 01:07:45-- 6.lerakó- Csömör Magyar vs nyugati bevásárlóközpont -Ez a szégyen- toy toy wc, poros parkoló, megállni se tudok. Ez a multi.

ITT NÉZHETŐ MEG

ÍGY SZERKESSZ KÉPET EGYSZERŰEN TELEFONNAL

BLOGIZONE
Szerző: Szabinae
2018.08.13.


Manapság egyre jobbak a mobilok és appok rá. fotózunk, videózunk vele, és persze szerkesztünk is. Számos applikáció van jelenleg a piacon. Én kettőt használok leginkább, ezek pedig nem mások, mint a Snapseed és a VSCO

A Snapseed egy teljesen ingyenes app. Lehet vele színeket javítani, változtatni, hátteret cserélni/változtatni, és kiszedni vele zavaró tényezőket a képről.

A VSCO egy fizetős app. Androidon éves díja van, iPhone-on pedig filtercsomagonként lehet megvenni. Van deskop verziója is - az is fizetős - és a lightroomba lehet beimportálni presetként.

Elsőként a háttércserét mutatom be nektek lépésről-lépésre egy videó segítségével:...

Másodszor pedig bemutatom, hogy mi a különbség a VSCO és a Snapseed képszerkesztése között...

ODA A PÁRTOK MONOPÓLIUMA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: ZOLTAI ÁKOS
2018.08.13.Miközben a kormány rombolja a demokráciát, az állampolgárok elkezdtek tanulni, és nem csinálják rosszul – állítja Reiner Roland, az Integrity Lab alapító-politológusa.

Leváltható még a Fidesz? 

Szerintem igen. Nem leválthatatlan rendszerben élünk, bár tény, hogy a Fidesz sokkal profibban és nyilvánvalóan több forrásból működő szervezet, mint az ellenzéki oldal bármelyik pártja. Amikor benne vagyunk egy ilyen rezsimben, sokkal könnyebb azt gondolni, hogy leválthatatlan. A 2014-es és a 2018-as választás után is lehettek volna olyan tapasztalatok, amelyek alapján kevésbé lenne kilátástalan a helyzet, mint amilyennek most sokan érzik. 

Mik ezek a tapasztalatok? 

Elsősorban az, hogy az ellenzéki pártok nem igazán tudják, miért akarják leváltani a kormányt: egy gyors korrekciós csomagot állítanak össze vagy négy évig készek lennének együtt kormányozni? Az sem derült ki, mi az a vízió, amiért érdemes elzavarni Orbánékat, amit csak az ők adhatnak meg. 2014-ben a rezsicsökkentésre, 2018-ban pedig a migránskérdésre nem volt válasza az ellenzéknek. Az utóbbira ugyan sokkal nehezebb lett volna, de kísérlet sem tettek rá. 2010 előtt a hazai közélet szinte kizárólag a pártokra épült, ők hozták a jelölteket, akik közül a választók válogattak. A szavazók pedig megtanulták ezt, és egyre kevesebben voksoltak olyan pártokra, amelyek nem jutottak be a parlamentbe. 2002-ben és 2006-ban már azt is láttuk, hogy a taktikai szavazást is elsajátították az MSZP-SZDSZ szavazók. Ehhez képest 2014-ben, de még inkább 2018-ban a pártok ilyen fajta monopóliuma elveszett. Sokkal fontosabb lett a jelölt személye, a választók egy része tudatosan az esélyes jelöltet kereste, nem pedig azt, akit a pártja indított. Erre a változásra egyik hatalmon kívüli párt sem reagált érdemben, sőt a pártpolitikai logika erőltetése csak még több ellenzéki párt felbukkanásához és ellenzéki konfliktushoz vezetett. 

Próbálkoztak az előválasztás ötletével. 

Igen, a saját érdekeik szerint. Az MSZP személyes szavazáson alapuló, regisztrációs, egyfordulós, relatív többségi rendszert szeretett volna, amely neki kedvezett. A Párbeszéd pedig az online-ra is építőt, amely pedig nekik lett volna jó. Ez megint a pártokról és nem a választókról szólt. 

Az Integrity Lab egy tavalyi konferenciáján arra keresték a választ, hogy mit jelent a demokrácia, veszélyben, vagy átalakulóban van-e. És 2018-ban? 

Nyilván a mostani kétharmaddal rosszabb a helyzet, mint egy éve, amikor átmenetileg ezt elveszítette a Fidesz. Sokan azt mondják, nincs nagy jelentősége a kétharmadnak, de a kormányzati gőzhenger szempontjából igenis van. Amit most látunk – a Hír TV visszafoglalása, az Állami Számvevőszék támadása a kórházakkal szemben -– az Orbán Viktor március 15-i beszédének valósággá válása: azaz a jogi, erkölcsi és politikai elégtétel. A 2017-es konferenciánk apropója egyébként egy könyv volt, amely a Donald Trump megválasztása utáni sokkhangulatban íródott. A mű tanácsokkal látta el a felelős állampolgárként viselkedni akaró embereket, hogy mit tehetnek ilyen helyzetben. Persze nem ezért, de szerintem állampolgári oldalról javul a helyzet, miközben a demokratikus rendszer hazánkban a kormány intézkedései miatt egyértelműen romlik. Látjuk például, hogy egy politikai célú közadakozásra elképesztő összegek jönnek össze, ügyek mentén tízezrek mozdulnak meg, alulról jövő kezdeményezések alakulnak. Kétségtelenül van egy depressziós hangulat, de a polgárok szerint ez a rendszer nem tarthat örökké. Ők nem nyilatkoznának olyan pesszimistán, mint mondjuk Vona Gábor. Ide tartozik, hogy az ellenzéki pártokkal saját szavazóik egy része sem elégedett, tehát érthető, ha vezetőik borúsan látják a jelent és a jövőt...

AZ MLSZ PONTOZTA, KI MENNYIT TESZ A FUTBALL JÖVÖJÉÉRT

INDEX
Szerző: JÁVOR BENCE
2018.08.13.


Az MLSZ egyéves előkészítés után idén bevetette a csodafegyvert, a minőségi utánpótlás-nevelés új ösztönzőjének szánt produktivitási rendszert. Az új rendszer egyik legnagyobb ajándéka a hozzá tartozó nyilvános adatbázis, amiből elég jól körvonalazódik az egyes kluboknál folyó nevelőmunka eredménye.

PÉLDÁUL HOGY TÁLLAI ANDRÁS VOLT NAV-ELNÖK MEZŐKÖVESDJE AZ EDDIG MEGÍTÉLT MINTEGY 3,7 MILLIÁRD FORINTNYI TAO-TÁMOGATÁSSAL SZEMBEN MINDÖSSZESEN CSIRMAZ ISTVÁN KINEVELÉSÉT TUDTA EDDIG FELMUTATNI.

A most 23 éves középpályás ráadásul már 17 is elmúlt, amikor a tao-pénzek dübörögve megérkeztek Kövesdre. A jelenleg Szolnokon játszó stabil NB II.-es Csirmaznak pályafutása során két meccsen másfél félidő jutott az élvonalban.

De Szeszták Miklós szintén agyonfejlesztett Kisvárdájáról sem került ki ennél több tehetség eddig, ott a 19 éves ukrán Hrihorij Zanko (Zanko Hryhoriy) gyűjtött tavaly ősszel pontokat tíz NB II.-es meccsen, mielőtt leküldték a Cigándhoz.

Az adatok azért tudhatók ilyen részletességgel, mert

AZ ÚJ RENDSZER LÉNYEGE, HOGY A LABDARÚGÓ SZEREPLÉSE UTÁN AZ ADOTT JÁTÉKOS VALAMENNYI KORÁBBI NEVELŐEGYESÜLETE TÁMOGATÁSBAN RÉSZESÜL, SZEMBEN A KORÁBBI SZISZTÉMÁVAL, AMIKOR CSAK AZ A CSAPAT KAPOTT PÉNZT, AHOL A FIATAL ÉPPEN JÁTSZOTT, AKÁR OTT NEVELKEDETT, AKÁR MÁSHOL.


A játékosok a magyar bajnokságban, a rendszer által elfogadott európai bajnokságokban, a nemzetközi versenysorozatokban, illetve a válogatottakban szerzett játékperceikkel gyűjthetnek pontokat a nevelőegyesületeiknek, azaz minden olyan klubnak, ahol 19 éves korukig játszottak, abban az arányban, amennyi időt az egyes kluboknál töltöttek.

A játékpercekért kapott pontok számát a versenysorozat szintje és a játékos életkora is befolyásolja, illetve extra pont jár a saját nevelésű játékosok szerepeltetéséért is. A rendszer csak azokat a játékosokat veszi figyelembe, akik 2007. január 1. után töltötték be a 19. évüket, a magyar bajnokságban pedig csak 25 éves korig ér pontot a szereplés, míg a külföldi bajnokságok játékosaira, illetve a nagyválogatott szereplésekre ez a korlátozás nem vonatkozik...

MI JÖN DEMJÁN UTÁN? - BESZÉLGETÉS DÁVID FERENCCEL, A VÁLLALKOZÓK ÉS MUNKÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK TÁVOZÓBAN LEVŐ FŐTITKÁRÁVAL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: NAGY N. PÉTER
2018.08.10.


A nemrég elhunyt Demján Sándor kiemelkedő vállalkozói képességével óriási vagyont hozott létre. A West Endtől a Művészetek Palotájáig tekintve jól látható, mit teremtett. De öröksége ennél sokkal gazdagabb. Utódainak tovább kell vinniük például egy szervezetet, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségét, amelynek különleges rangot adott. Tette ezt úgy, hogy magát a szakmát, a vállalkozói világot, annak kultúráját nem övezi nagy megbecsülés az országban. Demján munkáját, alapítványait, karitatív és kulturális elkötelezettségét annál inkább. Ő maga úgy tartotta, hogy ahol a politika kezdődik, az erkölcs véget ér. Egyik legközelebbi munkatársát, Dávid Ferencet kérdeztük Demjánról és arról, mi jöhet utána. (A cikk elkészülte után jelentették be, hogy Dávid Ferenc közös megegyezéssel távozik posztjáról. Az okokról kérdeztük, de egyelőre nem nyilatkozik – A szerk.)

Nem mindenki tudja, hogy jórészt Demján Sándor adományából létesült a Vértanúk terén álló Nagy Imre-szobor. Ahogy az is csak csendes hullámokat vert, hogy ő volt az, aki az elsők között tiltakozott, adománya visszavételét helyezte kilátásba 2012-ben, amikor felmerült a szobor elszállításának terve. Nemrég Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója bejelentette, hogy a Jászai Mari téren látnák jó helyen a szobrot. Demján Sándor sajnos már nem tud tiltakozni, hiszen március 26-án meghalt. A szobor – rengeteg más mellett – azt is jelképezi, mennyi komoly ügy mögött állt ő, ezért mi mindent kell most nélküle újragondolni. Ön mint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének távozóban lévő főtitkára, az utóbbi tizenkét évben a szervezet örökös elnöke, Demján Sándor legközelebbi munkatársai közé tartozott, de történetesen a szobor sorsáról Ön sem tud mindent. Demjánról annál többet.

– A legtöbb közéleti szerepével nem kereste feltétlenül a nyilvánosságot. Már sok-sok éve együtt dolgoztunk, amikor például én is abból a bizonyos 2012-es levélből tudtam meg, hogy komoly pénzzel és szervezőerővel áll a Vértanúk terén lévő Nagy Imre-szobor mögött. Már korábban átéltem, mennyire személyes ügye volt a forradalom, hiszen éppen akkor mutatták be a Szabadság, szerelem című ötvenhatos filmet, amikor 2006-ban idekerültem a VOSZ-hoz. Ennek az egyik szponzora Andy Vajna volt, de a főszponzora Demján Sándor. Így jutottam el én is a díszbemutatóra. Akkor még nem tudhattam, mennyire ritkán látni olyan büszkének, mint ott volt.

A szobrot 1996-ban állították fel – mivel addigra már kiderült, hogy sem az Antall-, sem a Horn-kormánynak nem jutott eszébe ezt megtenni –, magánerőből, elsősorban Demján Sándor jóvoltából. Nap mint nap eljövök Nagy Imre szobra mellett munkába jövet... Hiba lenne elmozdítani a helyéről. Máshonnan nem tudna a Parlamentre nézni, amely tekintet pedig a szobor lelkéhez tartozik. Ha pedig, mint tervezik, a Jászai Mari térre vinnék, történetesen az MSZMP Központi Bizottságának egykori székházához, ezzel még egy külön üzenetet is küldenének. Szerintem nem helytállót. Erkölcsileg a szememben az ügy nem bonyolult, sokkal inkább az lehet jogilag, de ezt a részét nem ismerem jól. Feltehetően Demján Sándor özvegyének, szinte a teljes felnőtt életében társának – és bizonyára a többi adományozónak – van lehetősége jogilag is releváns állásfoglalásra. Biztató, hogy nemrég a miniszterelnök elkötelezte magát Nagy Imre történelmi személyiségének értékei mellett.

Ahol a politika kezdődik, ott az erkölcs véget ér, mondta többször Demján Sándor. Önöknek – neki és a VOSZ-nak – ennél azért hosszú távon összetettebb volt a kapcsolatuk azzal a világgal. 1999-ben, az első Orbán-kormány idején Demján még történelmi jelentőségű tíz évet remélt az országnak.

– Én akkor még nem voltam itt, de azért figyeltem... Ezért tudom, hogy 2002-ben valósult meg a VOSZ egyik legsikeresebb vállalkozása, a Széchenyi-kártya bevezetése. Egészében: biztató állapotok uralkodtak. Kevéssel később, egy új politikai ciklusban, 2003-ban indította el a Príma Primissima-díj rendezvényt, illetve a megyei Prímákat, amelyek a vállalkozói világ számára legalább annyira fontosak, mint a fődíjak. És nagy optimizmust sugároztak...

EGYEDÜL VAGY KONZORCIUMBAN 92 MILLIÁRD ÉRTÉKŰ KÖZBESZERZÉST NYERTEK A MÉSZÁROS LŐRINCHEZ KÖTHETŐ CÉGEKJÚLIUSBAN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2018.08.13.


Mészáros Lőrincék családi vállalkozásai nyerték a legtöbb közbeszerzést júliusban, de üzlettársa, Szíjj László cégének is jutott 66 milliárd forint értékű megbízás. Legfrissebb beszámolónk a nemzeti tőkésosztály tenderbajnokságáról.

Idén is figyelemmel követjük a nyilvános közzétételekből, hogy mennyi és milyen közbeszerzést nyert tíz Fidesz-közeli vállalkozó, illetve vállalkozás, mert ezeknek a cégeknek a bevétele jelentős részben állami megrendelésekből származik. Ahogy tavaly, most is kigyűjtjük a Közbeszerzési Értesítőből, hogy tíz kormányközelinek mondott vállalkozó/vállalkozás mekkora értékű állami megbízást kap.

Az általunk monitorozott vállalkozások közül 2017-ben Mészáros Lőrinc egyik üzlettársa, Szíjj László cégei nyerték a legtöbb közbeszerzést. 2018 első félévében pedig Mészáros Lőrinc, Szíjj László és kettejük közös üzlettársa, Varga Károly cégei nyerték el a legtöbb állami megbízást.

A NER kedvenc cégei a nyári forróságban sem pihentek, sorra húzták be a tendereket júliusban is.

1, Mészáros Lőrinc

A volt felcsúti polgármester és családjának vállalatbirodalma változatos munkákat nyert múlt hónapban. A Mészáros és Mészáros Kft. gázvezetékeket cserél 4,4 milliárdért, árvízvédelmi munkákat végez 1,3 milliárdért, vízrendszer-rehabilitációt 1,5 milliárdért, és belvízrendszer-rekonstrukciót 900 millió forintért. A Mediaworks 42 millióért teszi közzé a Fehérvár Médiacentrum hirdetéseit, a Mészáros-gyerekek tulajdonában lévő Fejér-B.Á.L. Zrt. pedig a WHB-val közösen 1,9 milliárdért végzi a majki kamalduli remeteség felújításának második ütemét.

Az igazi nagy pénz azonban a vasútban van: az R-Kord Kft. az i-Cell Mobilsoft Zrt.-vel közösen 58,8 milliárdért végzi a “GSM-R rendszer 2. ütem tervezési és kivitelezési munkáit”, és Mészáros vejének cégével, a Vasútvill Kft.-vel közösen 23 milliárd forintért dolgozik a Szabadbattyán-Balatonfüred közötti vonalszakaszon.
2, Szíjj László

Mészáros Lőrinc üzlettársának fő cége, a Duna Aszfalt Kft. az M44 gyorsforgalmi út Lakitelek és Tiszakürt közötti szakaszát 50 milliárdért építi, egy szegedi járdát/bicikliutat 141 millióért, továbbá 297 millióért újítja fel a szolnoki Zagyva-hidat, és 269 millióért végez ivóvízminőség-javítási munkákat Bács-kiskun megyében. Emellett a Colas Út Zrt.-vel és az Aqua-Generál Kft.-vel közösen egy 15 milliárd forint értékű keretmegállapodást kötött a szolnoki önkormányzattal a város közlekedési infrastruktúrájának fejlesztésére, vagyis utak, terek, járdák és bicikliutak építésére/felújítására.
3, WHB

Ahogy fentebb már írtuk, a Paár Attila tulajdonában lévő győri építővállalat a Mészáros-gyerekek tulajdonában lévő Fejér-B.Á.L. Zrt.-vel közösen 1,9 milliárdért végzi a majki kamalduli remeteség felújításának második ütemét, továbbá a Dél-Konstrukt Zrt-vel közösen 12 milliárd forintért épít uszodát Szegeden.

4, ZÁÉV

A zalaegerszegi építőcég 439 millió forinttal drágábban építi Pécsen a Nemzeti Kosárlabda Akadémiát, továbbá 1,4 milliárdért bővít egy katolikus iskolát Sárváron, és 804 millióért fejleszti a zalaegerszegi kórházat.

5, Balásy Gyula

A kormányzati reklámkampányokat 2016 óta levezénylő cégek, a Lounge Design Kft. és a New Land Media Kft. 259 millió forintért végeznek kommunikációs feladatokat a korrupt állami alkalmazottak ellen nyomozó Nemzeti Védelmi Szolgálatnak, és 40 millióért reklámozzák a Nemzeti Tengelysúly-ellenőrző Hálózatot.
6, Valton

A kormány kedvenc biztonsági cége 37 millióért őrzi a városligeti műjégpályát a a 2018/2019 és a 2019/2020-as korcsolyaszezon idején.

7, senki többet

Csetényi Csaba, Kuna Tibor, Varga Károly vállalkozásai és a Market nem nyert közbeszerzést júliusban. Csetényi és Kuna cégei valószínűleg már soha nem is fognak...

TGM: HUSZONEGYEDIK SZÁZADIAK

MÉRCE
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2018.08.12.


Híre kelt, hogy a XXI. századi magyar pártok (LMP, Jobbik, Momentum) összefognának. A három párt összes hívénél több „követőt” vagy „rajongót” összegyűjtött Puzsér Róbert – aki Budapestet óhajtaná megreformálni – se akar meghátrálni „az országot túszként fogvatartó huszadik század” előtt, ő is XXI. századi. Semmi kétség: az.

Az ilyen ideológiák – amelyeket divatosabb „keretezés”-nek nevezni – , illetve a „keretek” rejtett, bár előre meghatározott nyelvezeteket aktiválnak (ld. erről a „keretezés” [framing] elméletének atyját, George Lakoff professzort, közérthetően), ebben az esetben a „korszerűség”, „modernség”, „újdonság”, „haladás” ismert ideologémáit. Ezek a „huszonegyedik század” kifejezés hallatán automatikusan működni kezdenek, anélkül, hogy valaki elgondolkodnék felőlük.

Ráadásul ezek az ideologémák a Thatcher-Reagan, majd a Blair-Schröder korszakban átestek a versenyelvű transzformáción:

az a korszerű, ami sikeres, illetve az a sikeres, ami korszerű; a szociáldarwinizmus átértelmezésével a természeti-természetes szelekciót a társadalom alapelvévé is tette a korabeli médiapropaganda és „tudománynépszerűsítés” (haute vulgarisation).

Bármi, ami fölülkerekedik, magasabbrendű – írták a kor neokonzervatív szerzői, olykor annak tudatában, hogy ez szelídített (domesztikált), „szoft” fasizmus. (A „survival of the fittest”, a legalkalmasabb túlélésének „elve” akkor szabadkereskedelmi politikával járt együtt, ma meg védővámos politikával: ezt nagy korszakváltásnak tekintik a vezércikkek, holott a kettő váltakozása állandónak mondható a kapitalizmus történetében.)

Ennek a hiperkapitalista legitimációs (apologetikus) ideológiának az egyik még kezdetlegesebb változata az a teljesen nevetséges duma, amely szerint ami kronológiailag későbbi, az a „túlélés” puszta ténye folytán magasabbrendű („menőbb”), mint ami korábban volt. Így aztán Puzsér jobb, mint Voltaire, mert a hülye Voltaire meghalt, a furfangos Puzsér meg él, beee, Voltaire.

Voltaire akkora barom volt, hogy képes volt a XVIII. században élni. Lúzer...

ESZEM ÁGÁBAN SINCS EGY MAROKNYI ELMEBETEG BŰNÖZŐ KEDVÉÉRT ELCSESZNI EZT AZ EGY ÉLETEMET

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2018.08.13.


...Lehetne ezt röviden is, akkor ennyit írnék: ez hülye! De mégsem ennyire egyszerű a dolog, úgyhogy rászánom magam a boncmesteri teendőkre, még mielőtt oszlásnak indulna a cucc. Ilyen nagy hőségben az veszélyes is, büdös is. Ígérem, gyors leszek és nem bonyolítom túl a dolgokat.

Huh, nem is olyan egyszerű. Annyi kreténséget sikerült összezsúfolnia szónoklatában a nemzet portásának, hogy ehhez komoly szakértőgárda több heti munkájára lenne szükség, én pedig változatlanul nem vagyok sem hangyaleső-szakos lélekgyógyász, sem bíró. Marad a józan paraszti eszem, azzal operálok. Bárhonnan fogok neki, egy csomó minden kimarad, az már biztos. Nem baj, hátha majd valamelyik kolléga kezd valamit a maradékkal.

Személy szerint nincs nekem különösebb problémám azzal, ha ivarérett emberek lovon száguldoznak hosszú hálóingben, elöltöltős puskákkal lövik ki a nyilat egymás kezéből, talpig konzervdobozban lovagi csatáznak, bunkósbottal vadászgatnak a teszkógazdaságos zacskós levesre. Addig jó, ameddig nem komolyan csinálják.

Na most úgy nézem, van, aki komolyan veszi a dolgot. Ez már viszont súlyos gond lenne akkor is, ha történetesen az illető temetőgondnokként keresné a napi betevőt, pedig ott nagyobb kárt nem tudna okozni. De attól még egy lelkiismeretesebb körzeti orvos biztosan elküldené a szakrendelésre, ha kétezertizennyolcban azzal állna elő az illető, hogy neki meg akarják szállni a tudatát és ezért azt sem tudja, hogy fiú, vagy lány. Tökig bajuszban. Ha még azt is elrebegné a dokinéninek az illető, hogy ő nagyon, de nagyon keresztény, de annyira ám, hogy a kereszténysége védelmében rendes sztyeppei nomádként a törzs többi tagjával egyetemben körbeüli a sámánt, aki félrészegen üvöltözik a különféle tereptárgyak isteneihez, majd közösen kifésülik egy képzeletbeli baromfi tollazatát, akkor szerintem nem késne sokat a rohammentő sem.

Van persze logikája a dolognak, hiszen mi jellemző erre a törzsközösségre? Körülállják a törzs vezetőjét és istenként tisztelik. Amit a főnök mond, az szentírás. Aki nem tagja a törzsnek, az ellenség, azt agyon lehet verni, mert el akarja venni a nyereg alatt puhított lovat és meg akarja erőszakolni az összes nőt és férfit. A törzs tagjai egyenként gyengék és értéktelenek, de együtt erősek. Védik a területüket, a vezetőjüket és a lekváros buktájukat. Állandóan harcban állnak a környezetükkel. Lételemük a háborúskodás és miután többnyire nem létező ellenséggel csatáznak, rendszeresen győznek. Ez erőt ad a következő csatához, összetartja a közösséget és erősíti a vezér pozícióját.

Jó is ez, csak közben a törzs körül kissé megváltozott a világ. A többiek kijöttek a jurtából (sőt, előtte lemásztak a fáról), már tudnak tüzet gyújtani, indukciós tűzhelyen főzik a mamutbecsináltat, nem bunkóval ölik egymást, hanem robotrepülőkkel. Ló helyett autóval járnak. Egyrészt mert az gyorsabb, másrészt mert a Lada Samara neve ellenére nem szarik az aszfaltra. Már nem a sámán utazik a dobján az istenekhez, hogy megtudja a tutit, hanem rákeresünk az interneten a kérdéses dolgokra. Már nem számít csodának, ha egy gyerek nem hal meg születése után és negyven évesen még senki nem matuzsálem.

Sőt, jobb helyeken az emberek közösen választanak törzsfőnököt, de el is zavarják a francba, ha lop, csal, hazudik. Az őrülteket nem tisztelik, hanem kezelik (bár amennyire tudom, a legendásan bolondtoleráns dakoták sem választották meg a buggyantakat vezérnek, csupán nem bántották őket). Már nem üljük körbe a tüzet, hogy ámultan hallgassuk a főnök zavaros hazugságait, mert mindent egy kattintással ellenőrizni tudunk.

Belátom, hogy Kövér László és társai egyfajta törzsközösségben szocializálódtak a kollégiumban, hiszen egymás hányását és lábszagát közvetlen közelről ismerik. Azt is érteni vélem, hogy áhítattal csüggnek a vezérükön. Csak hát az a helyzet, hogy ez egy abnormális törzs, amelyik semmit nem fog fel a külvilágból. Pont annyi eszük van, hogy követni tudják a törzsfőnököt és komolyan elhiszik, hogy vissza lehet forgatni az idő kerekét. Sőt, abban is őszintén hisznek, hogy győzni fognak, mert rajtuk kívül senki más nincs, aki mégis, az köteles az ő abnormáik szerint élni.

Egyszóval nincs nekem azzal semmi bajom, ha ezek így akarnak élni, de én meg nem akarok és saját hatáskörben ívesen szarok Kövér zavaros handbandázására és bűntársai hazugságaira is. Bőven itt az ideje, hogy aki kezelésre szorul, azt orvoskézre adjuk, a többit pedig bíróság elé állítsuk. Az egyik nem zárja ki a másikat.

Az én magyar néplelkem pedig nem Keleten sarjadt, hanem itt, helyben és nem a kőkorszakban, hanem mostanság és eszem ágában sincs egy maroknyi elmebeteg bűnöző kedvéért elcseszni ezt az egy életemet. Tetszik tudni?

Végül a címlapképhez: cuki a törzstagok fáklyája. Én is ilyet használok esténként. Szúnyogok ellen. Szintén a Metróban vették?

DIGITÁLIS DIKTATÚRA

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2018.08.13.


Kérem, előre szólok: ez most hosszú lesz. Vagy tessék végigolvasni, vagy bele se kezdjenek, nézetem szerint ez az elmúlt évek legriasztóbb híre, de aki jobban fél mondjuk a pogácsa árának emelésétől vagy a hatméteres földönkívüli migránsok inváziójától, az kihagyhatja. Kezdhetjük? Hölgyeim és uraim: Kínában feltalálták a földi poklot.
Mondjuk Kína nagy és ősrégi ország, melynek történelme folyamán igen sokféle földi poklot feltaláltak már, kezdve Csin Si Huang-tivel, aki első császárként különös gondot fordított arra, hogy a saját híveit kivéve minden írástudót elevenen eltemettessen, és ha a Nagy Fal építése során akkora rést találtak a kövek között, amibe belefért egy szeg, akkor azt a szeget bele is verték, és felkötötték rá az adott falszakaszért felelős munkást. Igaz, Kína története nem Si Huang-tivel kezdődött, voltak ott már korábban is hagyományok kínzás valamint mészárlás ügyében, és remélhetőleg nem is Hszi Csinpinggel fog végződni, bár miként az első, ez az utolsó császár is mindent megtesz hatalma örökkévalóvá tételének érdekében.
Hszi mester bebetonozta az uralmát, erről írtunk is korábban, úgy áll a helyzet, hogy élete végéig fog uralkodni, de nincs kizárva, hogy azon is túl. A most bevezetésre kerülő rendszer pedig biztosítja a teljes, tökéletes és abszolút hatalmat bárkinek és örökkön-örökké.
Ráadásul nem csak Kínában használható.
Kedves ismerős hívta fel a figyelmemet a jelenségre, amit először a Passport.blog.hu írásában volt alkalmam alaposabban is megismerni, fogok is idézni belőle – de aztán egy alaposabb utánanézés bebizonyította, hogy a helyzet rosszabb annál is, amit hiszünk róla, ez a legördögibb hatalomtechnikai módszer, amit a rabszolgatartás óta feltalált az emberiség. Ez maga a legvégső zsarnokság.
De térjünk a lényegre. Arról van szó – illetve nem mostanság került szóba, hanem 2014. június 14-én, mikor Hszi Csinping örök hatalma kéjes álom sem volt még – hogy
„a Kínai Államtanács egy meglehetősen baljós dokumentumot adott ki „Tervezet a szociális hitelrendszer kialakítására” címmel. A száraz nyelvezetű dokumentum egy társadalmi kísérletet vázolt fel, mely Xi Jinping, a kínai Kommunista Párt főtitkárának terveit valósítja meg, aki az „aki egyszer megbízhatatlan, korlátozható” („once untrustworthy, always restricted”) elvet vallva adta ki az utasítást a szociális hitelrendszer (Social Credit System, 社会信用体系 shèhuì xìnyòng tǐxì) kialakítására.”
Hát, mondanánk erre, mi van ebben rossz? Hiszen a hitelezési rendszer, főleg a szociális az állam egyik fontos alapköve, lám, ha államilag intézik, és nem mindenféle pénzintézetekre bízzák, elkerülhető lehet például az olyan krízis, ami nálunk a devizahiteleseket sújtotta. Az is természetes, hogy ha egy bank megvizsgálja az ember hitelképességét, mielőtt leül vele tárgyalni, az állam miért ne tenné ugyanezt? Vigyáz a közpénzre, amiből esetleg nyújtja a hitelt, nagyon helyes.
Dehogy helyes, kérem. Helyes akkor volna, ha ez kizárólag egy pénzügyi hitelrendszer volna. Még akkor is kifogásolható a magánügyekben való turkálás, de tény, hogy a hitelezőnek van némi joga megtudni, más adósságaimat például ki szoktam-e fizetni. Ha igen, kapok pénzt tőle, ha nem, hát nem.
Azonban ez a rendszer nem csak jutalmaz, hanem – és főként – büntet is!
Ugyebár az alapelve, hogy „aki egyszer megbízhatatlan, korlátozható”. Ez a banki hitelezés alapelve is, csak a bankok nem egészen ugyanazt hívják megbízhatatlanságnak, mint a kínai állam. Lássuk, mit ellenőriznek ebben a rendszerben?
Ellenőrzik a hiteltörténetet, vagyis azt, hogy rendben fizeti-e a kliens a számláit, van-e elmaradása – ez még nem baj. Ellenőrzik a teljesítési szokásait is, időben teljesíti-e a szerződéseiben vállaltakat vagy késni szokott? Jönnek a személyes adatok. Van-e lakcíme, telefonszáma, mobilja, internet-előfizetése.
Hát, ez már kezd kicsit necces lenni, de ez még semmiség, most jön a feketeleves: ellenőrzik a viselkedési szokásait. Hol vásárol, mit vásárol, kitől és menyit? Ide tartozik az Alibaba példája a pontrendszerre: „Ha valaki napi tíz órát játékkal tölt, az nem tekinthető értékes embernek. Ellenben ha valaki pelenkát vásárol, jó eséllyel szülő, és felelősségteljes ember.” Sőt, itt tartják nyilván a közlekedési kihágásokat és az esetleges törvénysértéseket is! Az utolsó pont a legborzalmasabb. Ellenőrzik, nyilvántartják és értékelik az ügyfél személyes kapcsolatait is...