2016. május 3., kedd

ÍGY TEREMTETTE MEG AZ ISZLÁM EURÓPÁT

DANUBE INSTITUTE
Szerző: Árpási Botond
2016.05.02.Az iszlám kulturálisan határozta meg Európát, megmutatva Európának, hogy mivel áll szemben. Míg a középkori arab terjeszkedés nyomán a Földközi-tenger választóvonalat képzett két civilizáció között, addig a terrorizmus és a menekültáradat újraegyesítheti Észak-Afrikát és Európát, ezzel a keresztény kultúrkör és az iszlám világ ismét találkozhat − írja Robert D. Kaplan a The Atlantic honlapján megjelent, How Islam Created Europe c. írásában.
„Európát a történelem folyamán gyakorlatilag az iszlám határozta meg. És most újból meghatározhatja” − írja Kaplan. Az antik korban évszázadokig a Földközi-tenger (a rómaiak által használt kifejezéssel élve Mare Nostrum) és az azt körülvevő területek jelentették Európát, Észak-Afrikát is beleértve, amely a Kr. u. ötödik században inkább számított a kereszténység központjának, mint Itália. Azonban az iszlám gyors térhódítása a 7-8. században Észak-Afrikában lényegében megszüntette a kereszténységet, s ily módon kettéválasztotta a földközi-tengeri térséget, amely inkább határként emelkedett a két „civilizáció” közé, mintsem egyesítette volna azokat. Az elemzésben idézett José Ortega y Gasset spanyol filozófus szerint „az egész európai történelem egy nagy vándorlás volt észak felé”.
ITT OLVASHATÓ

STADIONLÁZ 2. RÉSZ: LEGALÁBB 215 MILLIÁRD FORINTBA FOG FÁJNI A KÖZNEK ORBÁN STADIONOS BOGRÁCSGULYÁSA

ÁTLÁTSZÓ.HU
Szerző: Csepregi Botond
2016.05.03.


OV FACEBOOK OLDALA
Jelen állás szerint 32 futballstadion készül el 2020-ig, ezekre összesen 215 milliárd forint közpénzt költünk. Hét helyszínen már elkészült az új aréna, négy helyen részben készen vannak a fejlesztéssel, kilenc helyen pedig elindult a projekt. A legdrágább tétel az új Puskás Stadion felépítése lesz: még csak a bontásnál járnak, de már elment rá 7,5 milliárd forint. A 63 ezer szurkolóra tervezett nemzeti futballstadion százmilliárdos bekerülése egyelőre az illetékesek becslése – az eddig tapasztaltak alapján ez kevesebb biztosan nem lesz.
„A futball olyan, mint a bográcsgulyás. Folyamatosan teszünk bele, sosem veszünk ki, és a végén kész. Ezért aztán a futball egy olyan tevékenység, ahol nagyon sok pénz forog, és nagyon sokan keresnek sokat. Az ügynökök, az edzők, a játékosok, de a tulajdonos sohasem. Németországban is az a helyzet, hogy nem osztalékot fizetnek ki a klubok tulajdonosainak, hanem azt a pénzt, ami itt marad, visszateszik a játékba. Pont úgy, mint a kultúrában. Mintha egy operaházról beszélnénk vagy egy színházról. A focisták végső soron, a dolog filozófiáját tekintve, művészek. Ezért a futball és egy futballcsapat közelebb áll a kultúrához, mint társadalmi jelenséghez, semmint a gazdasági vállalkozásokhoz.”A fenti mondatokkal még 2013-ban nullázta le a miniszterelnök a sportközgazdaságtant a Puskás Akadémia akkori kommunikációs igazgatójának, Szöllősi Györgynek adott interjújában– a terjedelmes kinyilatkoztatás számtalan olyan tételmondatot, állítást és ígéretet tartalmaz, amelyeket érdemes időről időre összevetni a valósággal

ITT OLVASHATÓ

AZ X-TENGELYRŐL

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: Benedikty Béla
2016.05.03.

Visszagondoltam az eddigi jegyzeteimre, és szomorúan állapítottam meg, hogy sok, aránytalanul sok foglalkozik közülük egy vidéki futballistával.
A daganatos betegségekkel is sokat (nem eleget) foglalkoznak. Kell velük foglalkozni. A kutató orvos, a mikrobiológus sem szereti a betegséget.
Minden ország történelmében vannak rosszminőségű emberek, ezeket a szerencsésebb sorsú népek viszonylag gyorsan kivetik magukból (Francóról és a spanyolokról lehet vitatkozni, a lényegen nem változtat), a magyar történelemben talán túl sok a daganat, és a népről szólva sem a szerencsés sors, ami elsőként eszünkbe jut.
A vidéki futballista első pillantásra egyszerű eset, könnyen operálható daganat, az áttétek veszélye minimális, ha a műtétet rendesen elvégzik.
A kilencvenes évek elején szóltam először, hogy vigyázat, egy ritkán látható jellemtelenséggel van dolgunk, a virulens arrogancia, a megalázottságból és rettegésből fakadó féktelen gyűlölet súlyosbítja a tünetegyüttest.
A Hősök terei gusztustalan "beszéd" óta folyamatosan mondom a magamét, tizennégy éven át 6-800 000 ember hallgatta a műsoraimat, három éve ez jócskán csökkent "példányszámban" folytatódik - és nem történik semmi.
Valamit talán félreismertem. Az ország testén terjedő daganatot nem látom elég bonyolultnak, vagy a népet...


ITT OLVASHATÓ

NÉPSZAVAZÁS A BETELEPÍTÉSI KVÓTÁKRÓL - A POLITIKAI CINIZMUS NETOVÁBBJA

KANADAI MAGYAR HÍRLAP
Szerző: Christopher Adam
2016.05.03.


FOTO: MTI - KOVÁCS TAMÁS
Valószínű szeptemberben, vagy októberben voksolhatnak magyar szavazók (beleértve magyar állampolgársággal rendelkező kanadaiak is) a Fidesz-KDNP “betelepítési kvótáiról” szóló népszavazásban, miután a Kúria jóváhagyta a következő kérdést: “Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” Egy demagóg, populista és nyers pártpolitikai számítással átitatott kérdésről van szó. Folytatódik az, amit a Fidesz már tavaly nyáron elkezdett uszító óriásplakátjaival, nevezetesen: az idegenek, a bajbajutott nők, férfiak és gyerekek szisztematikus demonizálása, a magyar lakosság hergelése más népcsoportok ellen.
Rogán Antal azt mondta, hogy óriási sietséggel meg kell rendezni a népszavazást, mert Brüsszelben “egyre őrültebb javaslatok látnak napvilágot” és csak egy népszavazással védhetik meg Magyarországot az Európai Unió “őrültségeitől.”
ITT OLVASHATÓ

MEGHÁTRÁLNAK A NYUGATI POLITIKUSOK A TTIP-KISZIVÁROGTATÁS UTÁN?

KETTŐS MÉRCE
Szerző: Papp Szilárd István
2016.05.03.


TTIP – egy unalmas betűszó, amely senkit sem érdekel, holott ha megvalósul, akkor az Európai Unió összes állampolgárának egészségét, környezetét és egész életét befolyásolja. Ez az a szabadkereskedelmi egyezmény, amelyről a világ két legdemokratikusabbnak mondott közössége – az EU és az Egyesült Államok – három éve titokban tárgyal, és amelyről eddig csak baljós sejtelmeink lehettek. Amelyek most beigazolódni látszanak, hála a hollandiai Greenpeace kiszivárogtatásainak.A szervezet hétfőn nyilvánosságra hozott egy rakás titkos dokumentumot, belső iratot, köztük az egyezmény most áprilisi fordulójában érvényben lévő szövegének kb. kétharmadát. Az ezekből kirajzolódó kép igen ijesztő, hiszen az USA rengeteg ponton olyan követeléseket támaszt az Unió felé, amelyek csökkentenék az itt érvényes környezetvédelmi, élelmiszer-biztonsági, közegészségügyi és fogyasztóvédelmi szabályokat. Bizonyos pontokon az Unió nevében tárgyaló Európai Bizottság nem tett engedményeket, ilyen például a kozmetikai állatkísérletek tiltása.


ITT OLVASHATÓ

ÍRJ IGAZAT

K.ÚR ÍR
Szerző: Szeletommy
2016.05.03.

…betörik a fejed. Akkor most egy kis bepillantást engedek a magyar sajtójog boszorkánykonyhájába, nem mindenki fog neki örülni, de nem lesz tanulság nélkül való, annyi szent. Megtudhatjuk belőle, mit szabad leírni (semmit) és miért jár büntetés (bármiért). Valamint azt is, hogyan mosdatunk állami segédlettel szerecsent és miért nem terrorista az, aki mégis.
Persze, nagyon óvatosan kell mozognom, aláaknázott terület ez – a múlt héten vettem kézhez egy elsőfokú végzést melyben a tisztelt bíróság megállapítja, hogy valakit, aki saját magát nácinak nevezi, nem lett volna szabad nácinak neveznem, mert az sértés, nekem nem szabad (elkerülhette a figyelmüket a mellékelt néhány videofelvétel vagy meg sem nézték) és ezért az egyik volt munkahelyem (még nem én, az talán később lesz) egymillió forintot kellene az illetőnek fizessen, plusz a perköltség és a törvényes kamatok. A tények nem annyira fontosak, az a fontos, hogy az én írásos kijelentésem mennyire sértette az illetőt.
Egymillió plusz kamatok.
Természetesen a fellebbezés elment, folytatódik a történet, hosszú és mocskos lesz ez a per, de ennyiben nem lehet hagyni. Azonban hagyjuk is az én ügyemet, lássuk, a friss híreket! Amik azt mondták tegnap este, hogy Budaházy György számára majdnem húsz éves fegyházbüntetést indítványozott az ügyész a „Magyarok Nyilai” elsőfokú tárgyalásán.


ITT OLVASHATÓ

ILYEN PINTÉR RENDŐRSÉGE AKCIÓBAN

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2016.05.03.


Látta már Pintér Sándor rendőrségét akcióban? És akkor, amikor nem igazoltatnak, vagy nem a trafi mögött ülve mérik rendőrautóból a sebességet, vagy amikor nem Felcsút környékén drónozó újságírót igazoltatnak, vagy amikor nem plakáttépő politikai aktivistát állítanak elő az utcán? 

Most itt a lehetőség megnézni egy ilyen akciót, de készüljön fel, mert felkavaró élmény lesz, az biztos...

ITT NÉZHETŐ ÉS OLVASHATÓ

HA MATOLCSYÉK TAMPONT VETTEK VOLNA NORVÉG PÉNZEN, MÁR BÖRTÖNBEN ÜLNÉNEK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.05.03.


Emlékszünk még, amikor Lázár János és államtitkára, Csepreghy Nándor azt próbálta bizonyítani, hogy a norvég adófizetők pénze, amit magyar civil szervezeteken keresztül osztanak más magyar civil szervezeteknek, az magyar állami közpénz? Vagy arra, hogy a KEHI és a NAV ellenőrizte a norvégos civil szervezeteket? Hogy olyan hibákat találtak, mint az, hogy egy szerhasználókkal foglakozó civil szervezet tampont mert venni a női ügyfeleinek?

És akkor itt van Matolcsy, akinek a közpénz-költését a teljes parlament próbálta kivonni a közpénzekre vonatkozó szabályok hatálya alól, és akire igazak azok az állítások, amiket a norvégok által támogatott civil szervezeteknél sosem tudtak bizonyítani, mert nem voltak igazak. Matolcsy családtagjainak és barátainak osztotta a milliárdokat, szőnyegvásárlásra költött 160 milliót és nála mégsem járt sem a KEHI, sem a NAV, sem a rendőrség...

ITT OLVASHATÓ

ÉRDEMES BÍZNI A POLITIKUSOKBAN

LUMENS BLOG
Szerző: Kelemen Luci
2016.05.03.


Bár egyre többen – és egyre hatékonyabban – kampányolnak azzal, hogy nem politikusok, és más jellegű tapasztalatuk alapján paradox módon jobban illenek a politikai szférába a „hivatásosoknál”, a statisztikákat megnézve az derül ki, hogy a legtöbben igenis betartják ígéreteik legnagyobb részét. A lakosság percepciója ennek voltaképp teljesen ellenkezője.
Falakat emelni
Az USA elnökválasztási kampányát teljesen felborító Donald Trump teljesítményét még évekig fogják majd elemezni a politikatudomány képviselői, de kiépített imagének szerves része az, hogy a politikai szférán kívülről érkezett. Egy 2014-es felmérés szerint az amerikai választóknak csak négy százaléka(!)gondolta azt, hogy ezek az emberek betartják a kampány során tett ígéreteiket. Obama 2009-es adó-szintentartási ígéretéről ís a többség azt gondolta, hogy nem fogja tartani magát hozzá, egyben a megkérdezettek 59%-a szerint a választott képviselők általánosságban sem tartják be ígéreteiket.
A tudományos eredmények legnagyobb része voltaképp egybehangzóan azt támasztja alá, hogy a politikusok legalábbis megpróbálják betartani kampányígéreteiket, és a vizsgált több mint ötven éves időszakban ez kivétel nélkül az esetek több mint felében sikerült is nekik. Ez nem csak az Egyesült Államokban van így: kanadai, görög(!), holland és brit tudományos munkák is ezt a tendenciát támasztják alá.

ITT OLVASHATÓ

AZ X-TENGELYRŐL

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: Benedikty Béla
2016.05.03.


...Itt élek. Sok évtizedes fennállásom alatt sem sikerült javítanom azon, amit előttem évszázadok óta próbáltak javítani fényesnél fényesebb elmék, nem sikerült Batsányinak, Berzsenyinek, Vörösmartynak, Vajdának, Adynak, József Attilának, Bajzának, Eötvösnek, Karinthynak, Ottliknak, Örkénynek... Azzal mentegetem magam, hogy ezzel a dagadtra hízott, primitív hazudozóval ők sem tudnának mit kezdeni...
Dehát nem erről van szó. Hanem a közegről, amiben egy ilyen elgennyedt góc így virulhat. Az atlanti térségben évtizedek óta terjedő újbarbárságról, ami egy olyan iskolázatlan, tudatlan országban, mint a miénk, még pusztítóbban terjed, és mindazokról a jelenségekről, amik ebből a barbárságból fakadnak: a kereskedők és politikusok uralmáról, a bulvárújságírók által keltett celebjárványról.
Az emberiség nem öngyilkos képződmény. A barbárságnak ezt az előzőnél is gyilkosabb támadását is túl fogja élni. 
A magyar nép is túl fogja élni ezt a 26 éve itt tenyésző daganatot.
A vidéki futballista primitívsége és butasága mindig azon a szinten lebegett, ahol nagyjából a nép átlagos szellemi színvonala húzható meg, azaz minimálisan az abszcissza nullája fölött.
Akkor lesz vége, amikor a betegsége lerántja az x-tengely alá. Amikor már Mari néni is azt mondja, elég volt.
Egy ideje képtelen csillapítani a hatalmi gőgjét. Elérkezett az elmebeteg diktátorok végső stádiumába: azt hiszi, bármit tesz, az mindenkinek tetszeni fog. Ha meg nem, annál rosszabb mindenkinek.
Innen már csak egy rövid lépés az abszcissza alatti tartomány...
 
 

MONDATOK, MELYEK ÚJ JELENTÉST KAPNAK SZÜLŐKÉNT

LELKIZÓNA
Szerző: Czecz Fruzsina
2016.05.03.Ha gyerekünk születik, minden óriási fordulatot vesz. Borul a régi életforma, már semmi sem ugyanolyan, mint régen. Kívül-belül átalakulunk. Kívül azért, mert nyomot hagy rajtunk az alvás-és hajmosáshiány. Belül pedig azért, mert soha nem ismert érzések törnek ránk.Az átalakulásból az egyszerű fogalmak vagy mondatok sem maradnak ki. Korábban, gyerek nélkül mintha mást jelentettek volna... 
Kimozdultunk.
 Elmentünk kenyérért és körbesétáltuk a házat. 


ITT OLVASHATÓ

FERDÍTŐ FORDÍTÓK KÍMÉLJENEK

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.05.03.


Félrevezette a fordító a Szegedi Járásbíróságot egy olyan dokumentummal, amelynek tartalma lényeges pontokon különbözött a „röszkei csata” egyik szereplőjének vallomásától. Ez nem derülhetett volna ki, ha a terrorizmussal megvádolt fiatal szír férfi nem ragaszkodik ahhoz, hogy vessék össze újra az írásban tett vallomását a fordító szövegével. A végeredmény elképesztő: a magyar változatba olyan szövegrészek kerültek, melyeknek nyoma sem volt az eredeti vallomásban.

Emberi sorsok futhatnak zátonyra, ha egy fordító felcsap ferdítőnek. Ez a tanulsága annak az ügynek, mely csak most kezd bonyolódni a röszkei migránsok elleni eljárásban. Miután kiderült, hogy valami nem stimmel azzal a hivatalos fordítással, amely a tavaly szeptemberi röszkei (illetve horgosi) összecsapás egyik vádlottjának vallomását ültette át magyarra, sokakban ott kezdett motoszkálni a kisördög: vajon véletlen-e, hogy ezt a ritkaságszámba menő hanyagságot éppen a kormány egyik kirakatperében követték el. Orbán Viktor politikájának ugyanis egyik sarokköve a migránsellenesség, ezért a tavalyi kerítészár után meglehetően ellentmondásos körülmények között kitört összecsapás vádlottjainak pere igen nagy jelentőséggel bír a kormány számára. Ha ugyanis sikerül kimondatni a bírósággal, hogy a terrorizmussal vádolt menekültek közül legalább néhányuk esetében megáll a vád, akkor lehet fokozni a terrorfenyegetettség érzetét a magyar közvéleményben...

ITT OLVASHATÓ

GYÖNGYÖSPATA PER: AZ ALAPJOGI BÍRÁSKODÁSTÓL AZ ALAPJOGOK KIFORDÍTÁSIG I. RÉSZ

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: Jovánovics Eszter
2016.05.03.

Blogsorozatunkban a 2011-es gyöngyöspatai események kapcsán a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság ellen megindított közérdekű perünkben született első- és másodfokú bírósági ítéleteket hasonlítjuk össze. A két ítélet az alapjogi bíráskodás szempontjából szöges ellentétben áll egymással. Nagy a tétje a Kúria felülvizsgálati eljárásának: eldől, hogy kitart-e a magyar igazságszolgáltatás a Gárda-ítélettel megalapozott irány mellett, vagy teljesen letér a rasszista megfélemlítéssel szembeni jogvédelem útjáról.

Háromrészes blogsorozatunkat rendhagyó módon elsősorban a szakmának szánjuk. A jogias nyelvezet persze ne tántorítson el senkit: azoknak is átláthatóan és strukturáltan érvelünk a posztokban, akik nem szoktak jogi szöveget olvasni. Az elsőfokú ítéletről itt írtunk közérthetően, a másodfokúról pedig az abcúg-on megjelent cikket olvashatják a laikus érdeklődők. Szintén ajánljuk az abcúg helyszíni riportját, amit a másodfokú ítélet után készítettek Gyöngyöspatán. 
 
A per összefoglalása 
 

A HÁTTÉRHATALMAK MIATT NEM JÁR MECCSRE A MAGYAR

MOST & ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.05.03.


Ha már minden településen lesz stadion, Balatonborzadályon, meg Dunarettentőn is, akkor jöhet a finomhangolás.

Finomhangoláson azt értjük, hogy a ma még üresen kongó stadionokat meg kell tölteni emberekkel. Jelenleg ugyanis az a helyzet, hogy hiába szökött az egekbe a magyar futball színvonala, hiába lett világverő a bajnokság, az emberek mégsem járnak meccsre. A most magunk mögött hagyott szezonban az átlagos nézőszám 2645 volt. Ez bizony nagyon kevés, főleg, ha beleszámítjuk, hogy Orbán Viktor lélekben minden meccsen ott volt. (Volt, amelyiken kétszer is.)

Ha meg még azt is figyelembe vesszük, hogy a következő néhány évben cirka 30 újabb stadion épül, akkor tényleg embert próbáló feladat lesz megtölteni ezeket szurkolókkal...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN: AUTOKRATA LENNÉK? HAHAHA!

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2016.05.02.


Kedves Vezetőnk megörvendeztetett minket egy bejelentéssel: ő maga csak mosolyogni tud azon, ha autokratának tartják. Jó, mondjuk ha az ember autokrata akkor tényleg van oka vigyorogni, amíg a személyes karizmája elég emberre hat, és nem zavarják el a picsába. Örülhet neki tiszta szívből, hogy a focialista forradalom győzelme után olyan szotyialista köztársaság lettünk, aminek ő írta a játékszabályait.

Csak azt nem értem, ha ezt a rendszert alakította ki, akkor minek tagadja le? Tán kínos felvállalni?

Az emberek nem hülyék se itthon se a határainkon kívül. Az autokrácia kérdése azért kerül elő újra és újra, mert a szó maga azt jelenti, hogy a politikai hatalom egésze egy ember és a közvetlen környezetében lévő zárt csoport kezében van. A csoport tagjai pedig úgy viselkednek, mint akiknek a mindent lehet bármiféle következmény, retorzió nélkül. Például az egyik csicskás utasítja a másikat, hogy szerinte melyik földdarab eladó állami földárverésen, és melyikkel ne is próbálkozzon, mert kifogytak a névre íratható földkvótával rendelkező rokonokból...

ITT OLVASHATÓ

DRÓNNAL A LEGMAGASABB VÍZESÉS FELETT

INDA VIDEÓ
Szerző: centurio
2016.05.02.


Bár a venezuelai Ernesto Sánchez la Cruz 1912-ben már felfedezte a vízesést, azonban mivel nem publikálta azt, így csak 1933-ban lett ismert, amikor is az első világháborút megjárt amerikai pilóta, James Angel, teljes nevén James Crawford Angel Marshall (1899–1956) 1933. november 16-án (más források szerint 1935-ben) újra felfedezte.

James Angel kétfedeles repülőgépével egy folyót keresett Venezuelában, amelynek állítólagos gazdag aranytartalmára még évekkel azelőtt hívta fel a figyelmét egy idős geológus kutató. Venezuela hatalmas fennsíkját a Guyanai-fennsíkot fésülte át, amikor megpillantott egy kisebb folyót, amely a térkép által jelöletlen volt . A pilóta azonnal letért a tervezett útirányáról, és a folyóiránnyal szemben repülve megpróbálta felkutatni a folyó forrásvidékét. Így jutott el az Auyan Tepuí (Ördög-hegy) hegycsoporthoz. Amely a helyi indiánok (tepui) nyelvén az istenek lakhelyét jelenti. Az ismeretlen folyó ennek a hegynek az oldalában, egy mély szurdokban haladt. A szurdok kijáratánál pillantotta meg a hatalmas, két részből álló vízesést. Visszatérve Venezuela fővárosába, Caracasba beszámolt a felfedezéséről két kutatónak, és együtt szerveztek két évre rá egy expedíciót a vízeséshez. Az expedíció 1937. október 9-én indult útjára. James Angel felesége és az egyik hegykutató repülőgéppel keresett leszállóhelyet a fennsíkon. Vállalkozásuk kis híján kudarcba fulladt, mivel bár baj nélkül sikerült landolniuk, a választott terület mocsarassága miatt ott kellett hagyniuk a gépet és gyalog kellett megtenniük az utat visszafelé. Végül sikerült átvágniuk a dzsungelen, amikor már mindenki lemondott róluk. A lezuhant repülőgépet később megtalálták 1956-ban, jelenleg bárki megnézheti a Ciudad Bolivar Múzeumban, Caracasban.

Angel állítását, hogy felfedezte a világ legmagasabb vízesését, csak 1949-ben igazolták. Ugyanis a pilóta térképén bejelölt helyre csak 12 év után jutott el szárazföldi úton expedíció. Ruth Robertson expedíciója motoros kenukon közelítette meg a vízesést. Megmérték a magasságát és 978 méternek találták. Ez csaknem 18-szor magasabb, mint a Niagara-vízesés...


ITT NÉZHETŐ MEG

INTERJÚ EGY TANÍTÓVAL

TANÍ-TANI ONLINE BLOG
Szerző: matelencse
2016.05.01.


...az iskola/óvoda olyan számomra, mint:
 
A napkelte. Új nap, új kihívás, új lehetőség, új lendülettel. Igaz, az iskola mellett laktam, de minden reggel megcsináltam a sminkemet, a hajamat, hordtam ékszereket, felöltöztem szépen. Nem drága ruhákba, de úgy akartam minden reggel bemenni a gyerekek közé, mintha skatulyából húztak volna ki. Mindig hamarabb voltam bent, mint ők, mindig előre köszöntöttem őket, felírtam a táblára éppen, amit kellett, szerettem volna, ha én vagyok az a valaki a gyerekeknek, a tanítójuk, akikre ránéznek, és... Érzik ezt a gyerekek! Szerettem mindig így megjelenni, még ha csúnya voltam is, feltettem valamit magamra, ami szép volt, ami tetszhetett nekik! A gyerekek ezt észrevették, volt olyan kislány, aki elhozta az anyukája nyakláncát vagy medálját, mert látta, hogy én ezeket szeretem! De máskor is kaptam brossokat, nyakláncokat ajándékba! A tantermet is igyekeztem kellemessé varázsolni, vittem be virágot, terítőket, függönyt (az első iskolámban, ahol kezdtem, és hat évet tanítottam, furcsán néztek rám emiatt) a falat is díszítettem. A gyerekek a fél napjukat ott töltik, szerettem volna ha kellemes, jó hely a termük.
 
...a gyerek olyan számomra, mint:
 
A bimbó. Kinyílik. Mindig fel kell magamhoz őket emelni, nem lefelé nézni. Úgy beszélni vele, mintha felnőtt lenne, nem szabad lenézni...
 

A LÁZADÓ PEDAGÓGUSOK LECSENDESÜLTEK - ÉS SZABADSÁGU(N)KAT NEM VÍVTÁK KI. SZÉGYEN RÁJUK...?

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Gusztos István
2016.05.02.


VÉGLEGES DÖNTÉS MAGYARORSZÁG ELHAGYÁSA?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.05.02.


Vajon mennyiben változott az elmúlt években a határátkelés? Még mindig végleges döntés a legtöbbeknél egy új élet kezdete külföldön, vagy lassan kezdünk „hozzászokni” ahhoz, hogy jövünk és megyünk, pár évet Magyarországon élünk, párat pedig valahol külföldön? Ezek a kérdések is felmerültek egy beszélgetésen, melyre a blogot is meghívták.

Mielőtt belevágnék ebbe a beszámolóba, hadd javasoljam mindenkinek, hogy ha tudja, feltétlenül nézze meg a Brooklyn című filmet, ami ugyan az ötvenes években játszódik, és egy Írországból New Yorkba (innen a cím) kivándorló lány történetét, beilleszkedési nehézségeit, illetve a régi és új élete, két világ közti vívódását mutatja be, de rengeteg áthallás (sok esetben a reménytelenség, a munkanélküliség, stb.) van a mai magyarországi helyzetre, és egyébként is egy jó mozi. (Mást ne mondjak, a forgatókönyvet Nick Hornby írta.)

A film utáni, a Marie Claire Filmnapok keretében zajló beszélgetés persze a határátkelésről szólt, ezen belül is részben arról, vajon miként látjuk ma az elvándorlás témáját, és aki elmegy, végleg teszi-e, vagy lassan az életünk része lesz az ideiglenes (?) külföldi élet.

ITT OLVASHATÓ

NAGY TISZTESSÉG, NAGY FELELŐSSÉG, NAGY TEHER

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. Szüdi János
2016.05.02.


Azt mondják, aki nem akar tanulni, azt nem lehet kényszeríteni rá. Ezért nem kell emelni a tankötelezettség idejét. Tizenhat évesen menjen, aki menni akar az utcára iskolai végzettség, szakképzettség nélkül. Kell a közmunkás az új kormányzati földbirtokosok latifundiumán. De miért nem akar tanulni a gyerek? A gyerek, akinek természetes hozzáállása az élethez a kíváncsiskodás. Mert kiölik belőle ezt az igényt. Ki a “gyilkos”? Az iskola. Az iskola, amelyik nem a gyermeki vágyak kielégítésére törekszik, hanem a hatalom által diktált elvárásoknak szeretne megfelelni. Nem azt keresi, hogy mi a fontos a gyereknek. Sőt! Általában arra kíváncsi, mit nem tud a nebuló. Az iskolát, a pedagógust nehéz felmenteni a felelősség alól. Nehéz, de van némi alapja annak, hogy más a főfelelős.

Az állam a mindenható

Nálunk hagyomány, hogy az oktatásnak az a fontos, amit az uralkodó elvár. Igaz, volt valamivel több, mint két évtized – 1985-től 2010-ig – arra, hogy a kaszárnya-iskola átalakuljon olyan intézménnyé, amelyben nem kap hascsikarást a gyermekek jó része, ha arra gondol, hogy másnap dolgozatot kell írnia, vagy ki kell állnia a tábla elé felelni. Sok pedagógus nem jött rá arra, hogy értelmiségi mivoltát nem lehet annál jobban megbecsülni, minthogy felhatalmazást, bizalmat kap munkájának, munkaidejének megtervezéséhez, tanítási módszereinek megválasztásához, az alkalmazott tankönyvek kiválasztásához. Nagy tisztesség, nagy felelősség, nagy teher. Együtt kell működni a szülővel. El kell fogadni, hogy a gyermek is ember. Jogai vannak. Partner, nem alárendelt személy. Nyitott, befogadó iskola. Egyéni tanulási útvonal minden gyermeknek. Kollektív gondolkodás. Mindez nagy tisztesség, nagy felelősség, nagy teher. Ez már a múlt. Az állam mindent lenyúlt. Felfalta az oktatást szőröstül-bőröstül. Átvállalt mindent, mindenkitől...

ITT OLVASHATÓ

TÁVOL AFRIKÁTÓL

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2016.05.03.


Minden kiderült. Hogy mért vagyok én annyira veszettül nyomorult Mária országában, meg hogy mért érzem magam olyannak, mint aki csak idecsöppent valahogyan Viktorföldjére, de nem igazán látják szívesen. Bár vannak így még kábé nyolcmilliónyian, az én helyzetem azonban teljesen egyedi, orvosi eset, mondhatni. Nyomoronc őseim migráncsok lehettek, akik valamikor az idők kezdetén még nem motorcsónakkal, és nem csempészek által, de fatutajon érkeztek ide, és vártak riadtan.
 
Hogy nem érted én nyájasom? Magam is nehezen ocsúdok most, hogy lebuktam, akárha a Balázs showban rántották volna le rólam a leplet, legalább annyira csupasz vagyok, és most mindent meg is magyarázok, de azonnal. Elképesztő egy képződmény ez az internet. Kinyitja a nagyvilágot, a jelent, a múltat, valamint – ha nem vigyázunk – a jövőt is. Találtam egy lapot rajta, ami olyat tud, hogy kettéáll a füle tőle a delikvensnek.
 
Annyit kell tenni vele, hogy a manus beírja a becses vezetéknevét, entert nyom, és ő legott megmutatja, mennyien, és hol senyvednek szerte a Föld kerekén ezzel a betűsorral, ami ők maguk volnának. Én magam tegnap tapasztaltam meg a csodát. Remegő ujjakkal, mint aki tilosban matat, a megfelelő rubrikába plajbászoltam a megfejtésre váró betűsort, ami így mutat: komondi. Ne tudd meg, én nyájasom, mit dobott a gép, ezért persze, hogy elmesélem, csak figyelj!
 

ÍGY LÁZADTOK TI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.05.02.


...Hölgyeim és Uraim! Ha gyáva szarok vagyunk, akkor valljuk be. Ez van. Mondjuk meg, hogy gyáva szar emberek vagyunk, köpjünk fel a magasba, álljunk alá, aztán menjünk haza. De ne égessük magunkat és egymást. Igyunk meg öt liter vizet, és zárjuk magunkra a WC-ajtót. Esetleg a bátrabbak le is húzhatják magukat, de úgy, hogy az öblítés zajával ne zavarják a Debreceni Közlekedési Vállalat békés délutáni pihenését. 

Mitől féltek emberek? Hogy minden állomáson megbüntet száz embert két élősködő? Ti meg sorba álltok a személyivel, hogy fizethessetek? Ne ti szálljatok le, hanem ezeket lökjétek le, és a villamoson igyátok magatokat vízzel rogyásig. Csak azért is. Ez egy tiltakozás. De az, hogy föl-le ugráltok, mint a hülyék, isztok akkor is, ha nem kell, az nem egy tiltakozás. Ha megitatod a villamosvezetőt és az ellenőrt is, az igen. Ha egy ellenőr oda mer menni, lefogjátok és az összes vizet beleöntitek a fejébe. Az egy tiltakozás. Abból érteni fognak, és ingyen adják majd a vizet a villamoson.

Sajnos, ez van országos méretekben is. Így "tiltakoznak" a NER ellen is. És tapsolni kell nekik, mert ők az élcsapat, akik legalább "megpróbálják". A mit is? Miközben vágni lehet a félelmet, a gerinctelenséget. A gyávaságot, a jellemtelenséget oltják az emberekbe. Ez nem meghátrálásra készteti a zsarnokságot, hanem felhatalmazza őket még nagyobb szemétségre. Ti magatokra húzzátok a diktatúrát. 

Komolyan mondom, hogy ennek az országnak egyetlen szerencséje, hogy rajtuk kívül senki nem beszéli ezt a törzsi nyelvet, és nem tudják mások, hogy naponta mi történik. Ha ezt értenék, turistacsoportokat szerveznének, mert nincs az a valóságshow, amelyik ezzel vetekedhetne. A sírt, ahol ez a nemzet süllyed el, népek veszik majd körül, de a szemükben nem gyászkönny ül, hanem könnyeznek és megszakadnak a röhögéstől...

ITT OLVASHATÓ

SONITA, AKI AZ ÉLETÉÉRT RAPPEL

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.05.03.


Sonita Alizadeh 19 éves afgán lány megmenekült a táliboktól és a kényszerházasságtól. Élete ihletett egy dokumentumfilmet, amely díjat nyert a Sundance fesztiválon. Most rappelésből él.

„A zene nem is érdekelt, nem tudom, mi késztetett arra, hogy rapper legyek. Csak ki akartam beszélni, ami bennem van” – mondta Dazed on-line magazinnak. Valóban szüksége van arra, hogy kibeszélje magát azok után, amiket átélt. Tíz éves korában elmenekült az első kényszerházasság elől, Irántba ment, ahol sporttermeket takarított és ott kezdett rappelni. Majd felkereste az anyja, de csak azért, hogy újra eladhassa egy férfinak 8 ezer eurónak megfelelő pénzért. „Etetni kell a családomat. Ez a hagyomány” – mondja és úgy tűnik, nem volt benne semmi szánalom a lánya iránt, bár őt is eladták annak idején 13 évesen. Sonita azonban találkozott Rokhsaneh Ghaem Maghami rendezőnővel, aki elkészítette vele a Sonita című filmet, amely 2016 januárjában elnyerte a zsűri nagydíját a Sundance fesztiválon. A rendezőnő segített neki elmenekülni a második kényszerházasság elől.

Sonitának első klipje, a Brides for Sale a Youtube-on hatalmas sikert aratott. A kamera előtt tetovált vonalkóddal a homlokán jelenik meg, magával ragadó tekintettel, egy olyan férj ütéseitől feldagadt arccal, akihez hozzá kellett volna mennie.  És elrappeli az életét:

ITT OLVASHATÓ

SZÁMVETÉS: ISTEN FIZESSE MEG

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.05.02.


Mikor nekem már minden remény elveszett, a hívő ember számára még mindig kínálkozik kiút: feltekint az égre és esdekelni kezd: Uram, segíts!
Hogy aztán segít-e, vagy nem, az ebben az esetben másodlagos is, a lényeg, hogy senki nem szól vissza: segítsen neked az, akinek két szent anyja volt.
Így aztán a remény megmarad, és aki még remél, az nem halott ember.
Jómagam ateista vagyok, ennyivel vagyok szegényebb egy hívő embertársamnál, hiszen az én realista materializmusom számára nem elegendő a hit, nekem bizonyítékok kellenek, tudományos magyarázatok kellenek, de legalábbis arra utaló adatok, hogy egyszer majd megoldható feltételezésekről beszélünk.
Van Isten, vagy nincs?
Ki tudja, és ki tudja azt, hogy kit-mit nevezünk egyáltalán Istennek?
Hívő barátaimat faggatom időnként, hogy milyen az ő Istenképük, hogy képzelik el az elképzelhetetlent?
Nem sokra megyek az érdeklődésemmel, érdemi választ ritkán kapok, pedig időnkén szoktam erről konzultálni a kertkapuban Jehova Tanúival is.
Ők ezt nagyra becsülik, mint a falábú lány anyukája Janit a bálban, aki miután az udvaron a falnak támasztotta Julist, dolga végeztével felnyalábolta és visszavitte anyukája mellé, míg a többiek mind ott hagyták, a falnak támasztva...
Nehéz kérdés ez, az emberek úgy társalognak Istennel, mint egy másik emberrel, de hát ne csodálkozzunk, hiszen az ember nagy magányában egy macskában is képes az embert felfedezni, hát akkor hogy ne lenne képes Istent a maga képére formálni, fejéről a talpára állítva az Írást, mint Marx Hegel filozófiáját...

ITT OLVASHATÓ

FOGD A PÉNZT ÉS FUSS! - AVAGY HOVA LETT SOK EZER MILLIÁRD UNIÓS TÁMOGATÁS

SZELÉNYI ZSUZSA BLOGJA
Szerző: Szelényi Zsuzsa
2016.05.02.


Magyarország az elmúlt hat évben történelmi léptékű forrásokhoz jutott az Európai Uniótól. A pénzbeli segítség az ország termelésének több mint 20 százalékát tette ki. Mégis, ha körbenézünk Magyarországon,   nem látjuk a lendületes fejlődést, nem látszik ennek a hatalmas pénzfolyamnak a hatása. Mi ennek az oka?

2016-ra Magyarország nem zárkózott fel a nyugathoz. Sőt, a távolság pl Ausztriához képest csak nőtt. De még a saját régiónkban is nálunk a legalacsonyabb a gazdasági fejlődés üteme. Miközben 2010 óta a lengyel GDP 15 százalékkal, a szlovák és a román 12 százalékkal nőtt, a magyar GDP csupán 8,8% százalékkal növekedett. Nem érjük el a régiós mezőny átlagát sem.

Bár Magyarország számos pontján épültek új utak, kockaköves terek, új középületek, továbbra is jelentősek a munkaerő-piaci problémák, nem javulnak a képzettségi mutatók, és folyamatosan nő a gyerekszegénység is. A magyar gazdaság versenyképessége a huszonkilencedikről a hatvanadik helyre esett vissza azóta, hogy az Európai Unió tagja lettünk!

Érdemes feltennünk a kérdést: hogyan lehetséges ez? Hova tűnt az a tengernyi pénz?ITT OLVASHATÓ