2022. szeptember 14., szerda

HA A NŐK RÖVIDEBB SZOKNYÁT HORDANAK, AKKOR GAZDAGABB LESZ AZ ORSZÁG – TÉNYLEG IGAZ A 100 ÉVES ÁLLÍTÁS?

PORTFOLIO
Szerző:DOBOS EMESE
2022.09.14.


Lassan 100 éve foglalkoztatja időről-időre a közgazdászokat, hogy vajon tényleg rövidebbek-e a női szoknyák prosperáló gazdasági időszakban, illetve hosszabbak-e recesszió idején. De vajon reflektálnak, vagy előrejeleznek bármit is a válságról a kifutókon látható szoknyák és rúzseladások?

SE A HEGYVIDÉKI ÖNKORMÁNYZATNÁL, SE A TANKERÜLETNÉL NINCSENEK AZ ÖVEGES-PROGRAM SZERZŐDÉSEI

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: HORN GABRIELLA
2022.09.14.


Az Átlátszó feketével teljesen kitakart oldalakat kapott, amikor az OLAF-tól az iskolák fejlesztését célzó Öveges-program jelentését kikérte. Kovács Gergőnek, a Kutyapárt társelnökének most még ennyit sem adtak, amikor megpróbálta elkérni a Hegyvidéki Önkormányzattól a milliárdos pénzlenyúlásokról híres, országos Öveges-program kerületi szerződéseit. A kerület vezetése az önkormányzati képviselőként dolgozó Kovácsot az illetékes tankerülethez irányította, ahonnan azt írták, nincsenek náluk a kért dokumentumok.


Az elmúlt években több cikkben is részleteztük az Átlátszón (itt, itt, itt és itt) a 2010-ben (TÁMOP-3.1.3-10/1-2) és 2011-ben (TÁMOP-3.1.3-11/1-2 ) meghirdetett Öveges-programhoz kapcsolódó visszaéléseket. A pályázatokat „A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a közoktatásban” címmel írták ki.

A számtalan vizsgálat, adóhatósági és rendőrségi nyomozás, ügyészségi vádemelés és bírósági ítéletek ellenére a mai napig nem tudni, hová, kikhez került a közel 19 milliárdos programból hozzávetőleg bő kétmilliárd forint. Pedig annak idején, mint azt az ügyet kirobbantó Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő nyilvánosságra hozta, a Miniszterelnökség is talált szabálytalanságokat a program kapcsán.

Az Átlátszónak akkor annyit sikerült kiderítenie, hogy a magyar államnak 7,8 millió eurót kellett visszafizetnie az Öveges-program és az Európai Szociális Alap más, szabálytalan pályázatai miatt...

ÍGY MŰKÖDÖTT A SCHADL-FÉLE VÉGREHAJTÓI MAFFIA: 412 MILLIÓS HASZON EGYETLEN HÁZON

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2022.09.14.


450 millió forintért kínálja a végrehajtás miatt a 38 millió forintért megszerzett házat az a péceli férfi, aki a jelenleg is letartóztatásban lévő Schadl György feleségének, Baranyai Helgának az irodáján keresztül szerezte meg nevetséges áron az ötlakásos társasházzá átalakított villát.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnökének felesége is rácsok mögé került, a nyomozó hatóság bizonyítékai szerint több hasonló csalásban is közreműködött a férje mellett. A recept szinte mindig ugyanaz lehetett, mint a péceli ingatlan esetében: a korrupt végrehajtók pénzért az ismerőseiknek játszották át az ingatlanokat, mélyen ár alatt, a különbözet egy részét pedig a zsebükbe kérték. Ebből fizették ki a bűntársaikat is.

A Blikk birtokába került iratok alapján, az ötlakásos társasházzá átalakított péceli villa átjátszásához az is kellett, hogy földhivatali, bírósági alkalmazottak is jogszerűtlen intézkedéseket hozzanak. A lapnak a kisemmizett tulajdonos mesélte el kálváriáját. A nő ingatlanos volt. Ő építette fel a péceli, 500 négyzetméteres villát. A felét férjének ajándékozta, de amikor elváltak, keresetet indított az ajándék visszavonására. Akkor szembesült azzal, hogy a férfi a saját tulajdonrészére sokmilliós hitelt vett fel...

ÓRIÁSI LENDÜLETTEL ÉPÍTIK A BALATON LEGÚJABB LUXUSLAKÓPARKJÁT KESZTHELYEN

NÉPSZAVA
Szerző: VAS ANDRÁS
2022.09.14.


Gőzerővel készül a Tiborcz-közeli luxuslakópark, amely a nyári AB-döntés miatt az egyik utolsó vízközeli beruházás lehet. A lakók aggódnak a monstre projekt miatt.


Toronydaruk magasodnak a keszthelyi Helikon strand mellett az egykori Zalatour kemping terültén, ahol egymást érték a teherautók, munkagépek az utóbbi hónapokban: óriási lendülettel építik a vízparti telken a Balaton legújabb luxuslakóparkját, 12 társasházban 288 lakás alakítanak ki.

A jelentős közvetlen vízparti munkálatok sokakban meglepetést kelthetnek, hiszen – mint arról írtunk már – az Alkotmánybíróság júliusban alaptörvény-ellenesnek minősítette a Balaton-törvény egyes passzusait, kimondva többek között, hogy a tó szabályozási partvonalától számított 30 méteres sávon belül a medencés kikötő és a hozzá kapcsolódó épületek kivételével épületet nem lehet felhúzni. A tiltás egyértelmű és szigorú, csakhogy maradt egy kiskapu: a döntés a már engedélyes projektekre nem vonatkozik. Márpedig a keszthelyi beruházás mögött állók jól időzítettek, még az AB-döntés előtt sikerült engedélyeztetni a projektet. A beruházó a Standful Property Kft. – a HVG 2017-ben arról írt, hogy a kemping a 879 milliós meghirdetett irányár helyett 250 millióért került az új gazdájához –, mely mögött tulajdonosként az Épkar Holding, a West Hungária Bau (WHB) és a U-Camp-Us Zrt. állnak, utóbbi a ZSKN Kft.-n keresztül a kivitelező Magyar Építő Zrt. tulajdona. Az Épkar, a WHB és a Magyar Építő is közismert NER-cégek, a Tiborcz István üzleti köréhez tartozó ifjabb Szeivolt István és Paár Attila érdekeltségei, Paárral több közös projektet jegyez Orbán Viktor kormányfő veje.

Az építtető nem csak abban mondhatja szerencsésnek magát, hogy még az AB-döntés előtt sikerült engedélyeztetnie a beruházást, hanem azért is, mert a fideszes vezetésű Keszthely meglehetősen előzékeny a beruházókkal. Tavaly év elején a város teljes vízpartját fejlesztési területté minősítette az akkori fideszes polgármester, az azóta már államtitkár Nagy Bálint. A politikus, még polgármesterként a pandémia miatt elrendelt veszélyhelyzetet kihasználva a képviselő-testület nélkül egy személyben döntött a Gyenesdiástól csaknem a Zala folyó torkolatáig tartó, durván 8 kilométeres partszakasz, átminősítéséről. Ennek egy mintegy 680 méteres szakaszán épül a Tiborcz-közeli lakópark, amely újabb darabot szakít ki végleg magáncélra a Balatonból...

SOKSZOROSÁRA NŐTT AZ ÖNKORMÁNYZATOK REZSIJE, TÖBB INTÉZMÉNYT BEZÁRNAK A TÉLRE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2022.09.14.


A kormány 2022. július elsejétől vette ki a rezsicsökkentés hatálya alól az önkormányzatokat, vagyis azok azóta csak piaci áron tudnak földgázt és villamos energiát venni. Mivel az infláció és az orosz-ukrán háború miatt az árak az egekben vannak, ez sokszoros drágulást jelent a települések számára. Makónak és a XVI. kerületnek „csak” az idei ár öt-hatszorosára drágult a földgáz, de Szegednek az idei 252,5 millió forint helyett jövőre 2,4 milliárd lesz a számla.


A települések vadul számolgatnak, hogy miből fogják tudni kifizetni a megemelkedett rezsiköltségeket. Több helyen felmerült bizonyos nem létfontosságú épületek – könyvtárak, uszodák, sportcsarnokok, művelődési házak – bezárása a fűtési időszakra, hogy így spóroljanak az energiadíjakkal. Még Székesfehérvár fideszes polgármestere is közölte, hogy a stadion rezsijét biztosan nem tudják vállalni, hiszen az óvoda, az orvosi rendelő és a nyugdíjasotthon fűtése a legfontosabb...

SZELE TAMÁS: NEM VALÓ NEKÜNK EZ A HÁBORÚ…

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2022.09.14.


Mármint a magyar napi sajtónak. Nagyon rosszul kezeljük, ugyanis megvan az a tulajdonsága, hogy bármit lehet róla írni, nem foglalkozik vele, csak megy a maga útján, és ezzel lehetetlen helyzetbe hozza a honi váteszeket, akik naponta nyolc alkalommal jósolják meg a kimenetelét. Tizenhatféleképpen.

Mondjuk én még igyekszem a valós eseményekre támaszkodni, el is viszi naponta több órámat, míg szétválogatom a hazugságot a viszonylag valószínű tényektől, elég sok forrást átnézve, de én általában rokonszenveim ellenére is arra szoktam kilyukadni, hogy a fene tudja, mi lesz. Ezt a nézetet könnyű képviselni, ugyanis végső soron, mindent számításba véve értelmes ember nem is mondhat mást, de hát mihez kezdjen az a megélhetési szakképzetlen sajtóipari alsegédmunkás-tanonchelyettes, akinek teljesítenie kell a normát és bizonyítania a hűségét?

Teljesít és bizonyít. Legfeljebb, ha van benne még egy szikrája a jóérzésnek, nem szignálja az írását.

Mert hát mit írt ma a Semptei Névtelen az Origóba?

„Ukrajna csődbe ment, Európára pedig hosszú, kemény tél vár”

Igen a tél naptári tény, ezt megjósolni nem igényel különösebb tehetséget, persze az még kérdés, mennyire lesz kemény, a régi vicc jut eszembe a tévedhetetlen amerikai meteorológusról, akihez elmegy az indián varázsló:

– Nagy Fehér Meteorológus, milyen lesz az idei tél?
– Vörösbőrű testvérem: meglehet, fagyni is fog, hó is eshet.
A varázsló hazamegy a falujába és szól, hogy kéne egy kis fát vágni, jön a tél. Következő héten megint bemegy a városba.
– Biztos, hogy kemény tél lesz?
– A mostani tudomásom szerint nagyon.
Hazamegy, és szól, hogy vágjanak több fát. Következő héten a biztonság kedvéért megkérdi megint:
– Ezek szerint nagyon kemény lesz az idei tél?
– Olyan kemény, amilyent még nem láttatok. A macska eltörik a kanyarban, olyan fagyok jönnek.
– Honnan tudod?
– Nem láttad? Az indiánok már két hete vágják a fát az erdőben!

Szóval, ennyit a fjordokról, nézzük az ukrán államcsődöt:...

A BELVÁROSI SZABADEGYETEM ŐSZI ELŐADÁSAI

BELVÁROSI SZABADEGYETEM
Szerző: BSZE
2022.09.01.


Öt előadást kínálunk szeptember, október és november hónapokban a Belvárosi Szabadegyetem programjai iránt érdeklődőknek!

A korábbiakhoz hasonlóan idén ősszel is aktuális politikai, gazdasági és közéleti témákat beszélünk meg neves szakértő vendégeink segítségével. A magyar gazdaság aktuális állapota, a kormányzati gazdaságpolitika és válságkezelés mellett az önkormányzatok, az egészségügy és a nyugdíjasok helyzetéről is szó lesz őszi előadásainkon.
Decemberben egy további előadással készülünk, ennek témáját és időpontját később közöljük.

Előadásaink helyszíne változatlan: 1052 Budapest, Deák Ferenc utca 21., földszinti előadóterem. Előadásaink nyilvánosak, azokon bárki részt vehet, előzetes regisztrációra nincs szükség. Programjainkról felvétel készül, amelyek Facebook-oldalunkon ingyenesen és szabadon, bármely időpontban megtekinthetők.

A részletes program:

2022. SZEPTEMBER 26. (HÉTFŐ) 17:30 ÓRA
HOL TART MOST A MAGYAR GAZDASÁG?

A gazdaság helyzete, különös tekintettel a költségvetési és a monetáris helyzetre, az inflációra, a rezsiköltségekre, a forint árfolyamára és ezeknek a termelésre és fogyasztásra gyakorolt hatásaira.

Vendégünk: Surányi György közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke.

2022. OKTÓBER 10. (HÉTFŐ) 17:30 ÓRA
AZ EGÉSZSÉGÜGY JELENLEGI HELYZETE, EREDMÉNYEI, PROBLÉMÁI

A Magyar Orvosi Kamara elmúlt 2 évi tevékenysége; elképzelések, javaslatok az egészségügy helyzetének javítására, korszerűsítésére.

Vendégünk: Kincses Gyula orvos, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

2022. OKTÓBER 26. (SZERDA) 17:30 ÓRA
A MAGYAR KORMÁNY GAZDASÁGI VÁLSÁGKEZELÉSE

A válságkezelés jellemzői, módszerei, hatásai és várható eredményessége, összehasonlítva más, elsősorban a környező országokban alkalmazott gyakorlattal.

Vendégünk: Csaba László közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

2022. NOVEMBER 7. (HÉTFŐ) 17:30 ÓRA
KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS AZ ÖNKORMÁNYZATOKNAK A REZSIKÖLTSÉGEK ÉS AZ INFLÁCIÓ MIATT BEKÖVETKEZETT HELYZETÉRŐL, PROBLÉMÁIRÓL

Az önkormányzatok, különösen a fővárosi és a kerületi önkormányzatok jelenlegi gazdasági helyzete, lehetőségei, tervezett intézkedései; megoldási javaslatok; a kormány és az önkormányzatok kapcsolata.

Vendégeink: Tüttő Kata főpolgármester-helyettes; V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere; Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere és Horváth Csaba, a XIV. kerület polgármestere.

2022. NOVEMBER 21. (HÉTFŐ) 17:30 ÓRA
A NYUGDÍJASOK JELENLEGI ÉS VÁRHATÓ HELYZETÉNEK ALAKULÁSA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ INFLÁCIÓS HATÁSOKRA, A DIFFERENCIÁLÓDÁS NÖVEKEDÉSÉRE ÉS A MEGÉLHETÉSI KÖLTSÉGEKRE

Javaslatok a helyzet kezelésére, egy korszerű nyugdíjrendszerre; a nyugdíjas szervezetek ereje, lehetőségei, kapcsolata a kormánnyal.

Vendégeink: Hegyesiné Orsós Éva bölcsész, volt államtitkár, az „Életet az Éveknek” Országos Nyugdíjas Szövetség elnöke és Herczog László közgazdász, volt miniszter, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsadó Testületének elnöke.
Szeretettel várjuk a kedves érdeklődőket!

Dr. Kanizsai-Nagy András
a Belvárosi Szabadegyetem Egyesület elnöke

Kardos Péter
a Belvárosi Szabadegyetem programfelelőse

HONVÉDSÉG TRAVEL: MIÉRT REPÜL ORBÁN VIKTOR ÉS CSALÁDJA HONVÉDSÉGI GÉPPEL?

K-MONITOR
Szerző: MERÉNYI M.
2022.09.13.


Tavaly augusztus végén Orbán Viktor kormányfő horvátországi nyaralását megszakítva ellátogatott Rómába az Keresztény Törvényhozók Nemzetközi Hálózata nevű szervezet éves találkozójára és pártelnöki minőségében találkozott az olasz ellenzék egyik vezető politikusával, Giorgia Melonival. A kapcsolatépítő túrára a hivatalos kormányzati delegáció mellett családja is elkísérte. Miután a Külügyminisztérium nem válaszolt az út részleteivel kapcsolatban sem a sajtónak, sem adatigénylésünkre, pert indítottunk az utazás költségeinek megismeréséért. A bíróság egyelőre nem jogerős döntésével elértük a legfontosabb adatok kiadását, de a per rámutatott, hogy a honvédségi kormánygépek használata olyan szabályozási szürke zónában zajlik, ahol a hivatalos, diplomáciai utaztatási szabályzatok helyett jobb esetben a Honvédelmi törvény és nem nyilvános megállapodások érvényesülnek. Rosszabb esetben viszont egyáltalán nincs normatív alapja az honvédségi utaztatásnak...

EGYRE TÖBB A MUNKAHELYI TRAGÉDIA: FÉL ÉV ALATT 38 DOLGOZÓ HALT MEG, 14 PEDIG SÚLYOS CSONKULÁSOS BALESETET SZENVEDETT

NÉPSZAVA
Szerző: VARGA DÓRA
2022.09.14.


Tovább emelkedik a munkahelyi balesetek száma, egyre több a halálos kimenetelű is. Ebben a dolgozók leterheltsége is szerepet játszik, és az újakat sincs idő betanítani a biztonságos munkavégzésre.

Az elmúlt öt év legtragikusabb munkabaleseti statisztikáját hozta az idei első félév: 38 dolgozó vesztette életét munkavégzés közben, 14 ember pedig súlyos csonkulásos balesetet szenvedett – derül ki a Technológiai és Ipai Minisztérium statisztikájából. Az elmúlt tíz évben ennél többen – 45-en - csak 2017-ben haltak meg munkahelyi balesetben hat hónap leforgása alatt. Pedig már a 2021-es év is igen szomorú statisztikát mutatott, hiszen tavaly összesen 84 dolgozó halt meg munkavégzés közben; ilyen magas éves adatra pedig 2015 óta nem volt példa...

JELENETEK EGY MEGSZÁLLÁSBÓL – MUNKATÁRSUNK EGY HETE PALESZTINÁBAN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2022.09.14.


Az ukrán háború a világ minden más konfliktusáról elterelte a figyelmet. Ezt alighanem a palesztinok bánják leginkább, mert most még a jogos érveikre sem kíváncsi senki. Mi viszont meghallgattuk őket – annak ellenére, hogy magyarnak lenni most Palesztinában is kellemetlen kicsit –, s újra beláttuk: a Közel-Kelet olyan gordiuszi csomója ez, amit nem hiába képtelenek átvágni 74 éve. Pedig minden fontos helyet végigjártunk: Jeruzsálem, Betlehem, Hebron, Dzsenín, Náblusz. Bónusz: a riport illusztrációit munkatársunk egy 70-es években készült analóg fényképezőgépbe fűzött egyetlen, 12 kockás rollfilmmel készítette.


Allah látja lelkem, megpróbáltam. De hamar feladtam. Megszámolni, hányszor hallom egy hét alatt a megszállás szót Palesztinában. Aki arra számít, hogy riportunk igazságot tesz egy minimum 74 éves konfliktusban, ne olvassa tovább! Nem vagyunk ugyanis biztosak abban, hogy a megszállás imamalomszerű emlegetése nem fügefalevél-e a Palesztin Hatóság számára, amellyel minden más problémájukat eltakarják. Abban meg végképp nem vagyunk biztosak, tehetnek-e bármi mást. Mert egyvalami biztosan kiderült egy hét alatt Palesztinában: a megszállás valóság...

MAFFIAÁLLAM: SZLOVÁKIÁBAN LEROMBOLJÁK, MAGYARORSZÁGON ÉPÍTIK - NEM A CSODÁRA VÁRNAK A TÁTRA HEGYEI ALATT

JELEN.MEDIA
Szerző: BŐTÖS BOTOND
2022.09.12.


Nem Brüsszelben folytatnak méltatlan utódvédharcot egy normális, demokratikus szlovák jogállamért, hanem Szlovákiában állnak szemben egymással, ideológiai táborokon átnyúlva, a populizmus és a liberális demokrácia képviselői. A szembenállás a maffiacsaládok lojális tagjainak örökös védelmét és a szlovák közélet megtisztítását akaró politikai erők között húzódik. E mély kulturális megosztottságot is jelentő küzdelemnek legújabb jogi fejezete az előző kormány igazságügyi államtitkárának első, nyilvános bírósági tárgyalása volt.


Remegő kezekkel, sírástól öklendezve érkezett a nagyszombati Kerületi Bíróság épületéhez gyalogosan, védőügyvédjét átkarolva Monika Jankovská augusztus 20-án. Az előző kormány volt igazságügyi államtitkára és egykori büntetőbíró az úgynevezett Fatima-ügy első, nyilvános bírósági tárgyalásán jelent meg a média kiemelkedő figyelmétől kísérve. A közvélemény a volt politikus meglehetősen zaklatott és szokatlan érkezése kapcsán indulatos kommentekkel árasztotta el a közéleti internetes felületeket. Sokan színészkedéssel vádolták meg és hosszú börtönéveket kívántak a Fico- és Pellegrini-kormányok egykori államtitkárának, aki korábban előszeretettel osztotta meg a nyaralásain készült fotókat is. Az állampolgárok indulata érthető. Mégis, ha egy kicsit hátrébb lépünk, fontos azt is látni, hogy Jankovská csak fogaskerék volt a részleges maffiaállami struktúra kiépült gépezetében, amely egyáltalán nem vált még történelemmé.

Másrészt, Jankovská első nyilvános bírósági tárgyalása nagyon fontos esemény nemcsak szlovákiai, de regionális szinten is. Magyar szemmel nézve érdemes tudatosítani, hogy jelenleg a lengyel és magyar jogállamiság védelme az EU különböző intézményeire hárul a támogatások visszatartása formájában. Mindeközben a cseh és szlovák jogállamiság védelmét, brüsszeli segítség mellett, a cseh és szlovák állampolgárok által választott demokratikus kormányok politikusai és a hatalomtól független igazságszolgáltatási intézmények végzik. Ahogy korábban a Jelen hetilap is beszámolt róla, 2022 nyarán a cseh és a szlovák belpolitika nagy része arról szól, hogy Robert Fico és Andrej Babiš különböző populista trükkökkel próbálja megúszni, hogy bíróság elé álljon, nyilvános tárgyalás keretén belül. Természetesen az egykor közös államban működő cseh és szlovák társadalom is megosztott a kérdésben, a korrupció és a múlt képviselői továbbra is jelentős erőt képviselnek, de mindkét társadalomban létezik ma már egy olyan erőtér, amely úgy gondolkodik, hogy a politikusok feladata a köz szolgálata, nem pedig különböző előjogok és státuszok megszerzése...

MIÉRT EMELKEDIK AZ INFLÁCIÓ KÉTSZERESÉVEL AZ ÉLELMISZEREK ÁRA MAGYARORSZÁGON?

SZABAD EURÓPA
Szerző: WIEDEMANN TAMÁS
2022.09.14.


Már tavaly elindult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése, ami szépen lassan begyűrűzött az élelmiszerárakba. Az energia, az alapanyagok, a bérköltségek emelkedése mellett azért is drágulnak jelentősen az élelmiszerek Magyarországon, mert az áremelkedéseket a vállalatok át tudták hárítani a fogyasztókra. Ez részben a választások előtti kormányzati pénzosztásnak volt köszönhető. A vásárlók eközben elkezdték az olcsóbb termékeket venni.


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, múlt héten publikált adatai szerint augusztusban közel 31 százalékkal emelkedett az élelmiszerek ára egy év alatt, miközben az infláció 15,6 százalék volt. A Szabad Európa saját, nem reprezentatív bevásárlólistája szerint szeptemberben még jobban meglódultak az árak. (A KSH október elején fogja közölni a szeptemberi adatokat.)

Csak néhány példa. A tej ára augusztusban 415 forint volt, szeptemberben már 439. Tíz darab tojást 649 forintért adtak még a nyár utolsó hónapjában, szeptemberben viszont már 799 forintot kell érte fizetni. A vaj 699 forintról 799-re, egy kilogramm fehér kenyér pedig 669-ről 799 forintra drágult egy hónap alatt. De többet kell fizetni a banánért és az olívaolajért is. Úgy tűnik, nincs megállás, egyre többe kerül a nagybevásárlás...

EZ EGY HADMŰVELETI MÉRETŰ GYŐZELEM - GYARMATI ISTVÁN A KLUBRÁDIÓBAN (2022.09.13.)

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Riporter: DÉSI JÁNOS
2022.09.13.Dési János vendége a 2022. szeptember 13-i Reggeli személyben Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő volt, akivel az orosz-ukrán háború aktuális fejleményeiről, a sikeres ukrán ellentámadásokról, az oroszok által korábban elfoglalt területek felszabadításáról, valamint a háború lehetséges alakulásáról beszélgettek.

A “SZÍVHANG-RENDELET” KÉPMUTATÓ MEGALÁZÁSA A NŐKNEK

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Amerikai Népszava
2022.09.14.


...Orbán fasiszta állama is igyekszik lépést tartani a többi fasisztával, így most rendeleti úton változtatták meg az abortusztörvényt, amelyben előírták, hogy az abortuszt végző nőknek előbb kötelező meghallgatni a magzat szívhangját. Ennél nagyobb aljasságot és mocsokságot elképzelni sem lehet. Azok a nők, akik valamilyen okból az abortusz mellett döntenek, nem azért teszik, mert gyilkolni akarnak, és nem is azért, mert nem tudják, hogy a terhesség megszakítása nélkül egy gyerek születne. Ezért a szívhang senkit nem fog megállítani, csak megalázni és legyilkosozni.

Rendben van: ha az abortusz gyilkosság, akkor legyen az. Akkor tiltsák be teljesen, hozzanak az orvosok helyett döntéseket vallási fanatikus fasiszták, és ha valaki mégis abortuszt csinál, akkor azt büntessék meg annyira, mint egy már élő ember meggyilkolásáért. Akkor kapjon minden abortuszt végző nő húsz-huszonöt év börtönt. Akkor legyenek következetesek, ne hagyják meg a kiskaput a saját feleségüknek, szeretőjüknek és lányuknak. Ha ez gyilkosság, akkor legyen az. Ha a magzat élete ugyanolyan értékes, mint egy élő ember élete, akkor ugyanannyi járjon a megölésért is.

De ha ez nem így van, hanem a magzat életét ki lehet oltani minden büntetőjogi következmény nélkül, törvényes keretek között, akkor ne pofázzanak gyilkosságról (sőt tömeggyilkosságról, sőt még inkább népirtásról), akkor ne keltsenek olyan érzést egy abortuszt választó nőben, mintha ő egy gyilkos lenne. Döntsék el, hogy gyilkos vagy nem gyilkos, az a szívhang ugyanolyan szívhang-e, mint egy erdő mellett agyoncsapott ember szívhangja volt vagy nem? Mellesleg, a Biblia szerint nem azonos értékű a magzati élet a megszületett ember életével Mózes könyve alapján.

Nem elég egy szerencsétlen nőnek, hogy sok esetben éppen felelőtlen férfiak miatt ilyen helyzetbe kerül, hogy nem talál más megoldást, mint az abortuszt, vagy csak egyszerűen dönthet magáról, ahogy a képmutató keresztényfasiszta férfiak is eldönthetik, hogy mikor mit csinálnak, erre még jön egy mocskos tolvaj, fasiszta banda, amely a megszületett élő embereket nyomorgatja, nem tiszteli, alapvető jogaikban korlátozza őket, de a meg nem születő magzatokat védi, ezért beülteti a nő tudatába, hogy ő egy gyilkos, hogy egész életében ezt a szívhangot hallja, rohadjon meg.

Az ötlet gazdája eredetileg Dúró Dóra, aki nagyon tiszteli az életet, a félmillió magyar zsidó deportálásáért és meggyilkolásáért felelős tömeggyilkos Horthynak állított szobrot a náci parlamenti szobájában. Nácik állnak az intézkedés mögött, Pintérrel csak aláíratták. Ez náci szellemiségű intézkedés. Olyan ember szellemi terméke, aki könyveket darál le, de szemrebbenés nélkül darálna le embereket is, ha olyan helyzetbe kerülne. Mert akik könyveket darálnak, azok embereket is fognak darálni, ha a helyzet úgy hozza, a jól ismert és a történelemben igazolódott példa alapján.

Orbán óvatosan, de kinyitott egy ajtót, amely mögött magyar nők milliói vannak. Aki nem akar abortuszt, az is undorodni fog ettől a szemétségtől. Ez csak fanatikus fasisztáknak tetszik, akik olyan képmutató és álszent gazemberek, akik magukkal szemben minden tekintetben sokkal megengedőbbek. Nem mindenki születik az élet napos oldalára. Nem mindenkinek alkalmas a hely és az idő, hogy éppen szüljön. Mindenkinek joga van magáról dönteni, csak egy teherbe esett nőnek nincs joga. Ha mégis dönthet, belenyomják az arcába, hogy egy gyilkos...

"BIZONYTALAN A PÉNZÜGYI HELYZET." - LÁSZLÓ CSABA, VOLT PÉNZÜGYMINISZTER A KLUBRÁDIÓBAN (2022.09.10.)

KLUBRÁDIÓ / KLUBDÉLELŐTT
Műsorvezető: KUN ZSUZSA
2022.09.10.Ami a gazdaságban most zajlik, az még nem a klasszikus válság, de abba az irányba haladunk. Sokan vannak, akiket az infláció már most súlyosan érint, ahogy a rezsiárak emelkedése is, ők már most válságként élik meg a helyzetet. Az üzleti szféra jelentős része azonban még nem így érzékeli, bár érkeznek a figyelmeztető jelek. László Csaba közgazdász, egykori pénzügyminiszter augusztusban kifejtett véleménye ez, vajon azóta máshogyan gondolja? A Klubdélelőtt 2022. szeptember 10-i adásában kiderül.

MIÉRT KEZD KEMÉNYKEDNI AZ EU ORBÁN VIKTORRAL? - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KLUBRÁDIÓ
2022.09.14.


Európában a magyarok nélkül is bevezetnék a globális minimáladót. Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének már nem maradt sok ideje arra, hogy megvalósítsa kitűzött terveit. Az új abortuszszabályokról azt írja a nemzetközi sajtó, hogy Orbánék a hagyományos családi értékek bajnokaként állítják be önmagukat. Nemzetközi lapszemle.

A művi abortusznak a szívhang meghallgatásához kötéséről szóló rendeletről beszámolva az AP azt írja, hogy Magyarországon a terhességmegszakítás szabályai viszonylag liberálisak, és nagyrészt változatlanok az 1953-as legalizálás óta. Magyarország nacionalista kormánya ugyanakkor – teszi hozzá az amerikai hírügynökség – Orbán Viktor vezetésével a hagyományos családi értékek bajnokaként állítja be önmagát, és jelentős adókedvezményt, illetve támogatást nyújt a többgyermekes családoknak, hogy javítsa az ország lakosságának termékenységi rátáját.

Magyarország blokkolja a minimumadó-szabályozást, az EU azonban ennek ellenére be akarja vezetni a reformot – írja a berni Der Bund. A nagy konszernekre kirótt nyereségadó legalább 15 százalékos szintjének az előírásával az adóparadicsomokat akarják „kiszárítani” – fogalmaz a svájci lap. Az EU-ban adóügyekben a tagállamok egybehangzó akaratnyilvánítására van szükség, és Magyarország erre alapozva június óta vétóval akadályozza a döntéshozatalt.

Brüsszelben sokan azt állítják – teszi hozzá a Der Bund -, hogy ennek nem tárgyszerű okai vannak, hanem Orbán, az autoriter miniszterelnök valójában így akar engedményeket kicsikarni az Európai Bizottságtól a jogállamisági vitában. Németország akár nemzeti hatáskörben be akarja vezetni a minimáladó intézményét. Sven Giegold, a gazdasági tárca államtitkára a Twitteren úgy foglalt állást: Berlin nem nézheti tétlenül, hogy Orbán a vétójával milliárdos nagyságrendű adóbevételtől fossza meg a német államot.

Svájc kormánya, a szövetségi tanács azt javasolja, hogy az alpesi ország a maga részéről 2024 kezdetétől érvényesítse a 15 százalékos minimáladót a 750 millió eurónál nagyobb éves forgalmat lebonyolító cégek esetében. Az EU-ban a Der Bund szerint az úgynevezett megerősített együttműködés jogintézményét akarják alkalmazni arra, hogy a minimáladó bevezetésével egyetértő tagállamok ezt megtehessék. Akik a magyarokhoz hasonlóan ezt nem akarják, azoknak nem kötelező, de nincs is vétójoguk – magyarázza a lap a jogi konstrukció lényegét.

A cikk kitér arra is, hogy a jogállamisági viták miatt Lengyelország és Magyarország nem kapta meg eddig a koronavírus-járvány utáni gazdasági kilábalást segítő uniós helyreállítási támogatást. Először a lengyelek akadályozták uniós szinten a minimáladó elfogadását, majd a magyarok fogalmaztak meg aggályokat.

Frankfurter Rundschau cikke szerint Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság német kereszténydemokrata elnökének már nem maradt sok ideje arra, hogy megvalósítsa kitűzött terveit a 2024 májusi európai parlamenti választásokig. A vele szemben támasztott elvárások azonban meglehetősen magasak: ki kell vezetnie az Uniót az Ukrajna elleni támadó háború nyomán előállt válságból, továbbá az energiaválságból, az éghajlatváltozás okozta krízisből, valamint a jogállamisági válságból – sorolja a problémás területeket a frankfurti lap.

Miért kezd keménykedni az EU Orbán Viktorral? Erre a kérdésre keresi a választ a Bloomberg amerikai hírügynökség. A szerző megállapítja: az Uniót régóta aggasztja a jogállamiság eróziója Orbán alatt, de csak újabban tekinti létfontosságúnak a magyar irányváltást a demokrácia megtámogatása és az EU egysége érdekében. Ha ezzel kudarcot vallanak, akkor azzal felhígulhat az Unió, erősödhet a polarizáció, sőt, feléledhet a vita Magyarországnak az EU-ból való esetleges távozásáról – véli a Bloomberg.

A cikk kifejti, hogy a demokrácia féltése és a korrupció miatti aggodalom egymással összekapcsolódik, de az Európai Bizottság a maga vizsgálódását kénytelen azokra a kérdésekre korlátozni, amelyek az EU költségvetését érintik és alááshatják az Unió pénzügyi érdekeit. Miközben tehát Orbán a fajok tisztaságáról beszél, visszaszorítja a független médiát, illetve korlátozza az LMBTQ-jogokat, és ez mások részéről elítélést vált ki, mindez nem képezheti az uniós vizsgálódás tárgyát. Az igazságszolgáltatás függetlensége azonban reflektorfénybe került, és központi szerepet tulajdonítanak neki a korrupció elleni küzdelemben.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

LESZ-E ELÉG FÖLDGÁZ ÉS MENNYIBE KERÜL? - FÖLDGÁZPIACI KISOKOS

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: SZEPESI LÁSZLÓ
2022.09.14.


A rezsidíjak augusztusi emelése a lakosság nagy többségénél okoz jelentős kiadásnövekedést. A földgáz világpiaci árának alakulása már a napi híreket uralja. Alábbi írásunkban ahhoz igyekszünk kis segítséget adni, konkrét számokkal és linkekkel, hogy az olvasó a későbbiekben saját maga is figyelemmel kísérhesse az árfolyamok alakulását.


A közvélemény érthetően élénk figyelemmel kíséri az energiaárakkal kapcsolatos bejelentéseket, hiszen a rezsiköltségek elszabadulása igen jelentős kiadást jelent mind a lakosságra, mind a vállalatokra. A földgáz az egyik legfontosabb energiahordozónk, hazánkban a lakosság 70 százaléka gázzal fűt, ezért természetes, hogy kiemelt érdeklődést vált ki minden vele kapcsolatos hírt. Amióta a kormány is a rezsicsökkentés rendszerének megváltoztatására kényszerült, szinte az egész ország próbálja megtalálni a híres nevezetes „világpiaci árakat”, amik a hazai díjszabás jövőbeli alakulását is érinthetik. Cikkünkkel ehhez nyújtunk segítséget.

A földgáz kapcsán két fontos mennyiségi mutatót kell elsősorban figyelnünk: mennyiség (van-e elég gáz) és az ár (mennyibe kerül egy egységnyi energiahordozó)...

ÉS HAMAROSAN A SÖTÉTSÉG

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2022.09.09.


...Akkor pedig tél lesz és csend és hó és halál. Nemcsak Érden, hanem mindenütt, de legelsősorban és leghamarabb a civil szervezetek által működtetett szociális intézményekben. Ha másért nem, hát azért, mert valamennyi civil szervezet (azaz nonprofit módon, a kormányzattól függetlenül, önkéntes alapon, a közjó érdekében működő önszerveződés, azaz NGO) a sátán küldötte. Ne feledjük, hogy az Open Society Foundations, a Reporters Without Borders és a Transparency International is közéjük tartozik, ergo mindegyik NGO mögött Soros vigyorog. Céljuk az, hogy Magyarország világra szóló eredményeit kedvezőtlen színben tüntessék fel, és ezáltal a magyar embereket megtévesszék, összezavarják, ám ez nem fog nekik sikerülni, ugyanis a magyar emberek átlátnak a szitán. A jégvirágos ablakokon már kevésbé fognak átlátni, ám ez indifferens, a külvilág dolgait illetően a kormányhű média a nap minden órájában tárgyilagos és hiteles tájékoztatással szolgál.

Gázártámogatást a civil szervezetek által működtetett szociális intézmények értelemszerűen nem kapnak. Az egyházi hátterűek igen, azok egyébként eleve kétszer annyi normatív támogatásban részesülnek, ergo boldog az a sérült, önálló életre képtelen személy, akit a sors az ő védőszárnyaik alá terelt, míg ellenben a többiek – mondjuk ki úgy, ahogy van – eléggé rákúrtak. A fogyatékkal élők eleve nem a szerencse fiai, ezért jóságos kormányzatunk akként határozott, hogy némi támogatást mégiscsak nyújt nekik. Később aztán kiderült, hogy ez a támogatás kizárólag az elektromos kerekesszéket, az elektromos mopedet vagy a hálózati áramról működő oxigénkoncentrátort használókra vonatkozik. Ők lesznek azok, akik az éves kedvezményes kereten felül további 1697 kilowattóra erejéig rezsicsökkentett árat vehetnek igénybe. A többiek oldják meg a problémáikat saját maguk.

Szénszünet amúgy nemcsak a szociális otthonokban állhat elő, hanem a családi otthonokban is, egyszerűen azért, mert nincs annyi fa Magyarországon, hogy az önkormányzatok és a családok a gáz helyett a fatüzelésre átállhassanak. De ha lopnák a fát, avval se mennének sokra, mert már megfelelő kályháik és kéményeik sincsenek, ugyanis az érintettek a közelmúltban pályázati pénzek felhasználásával teljes egészében gázfűtésre álltak át. Viszont a gáz piaci árát immár nem tudják kifizetni, ahogy senki se tudja, kivéve természetesen legjobbjainkat, akik hazánk felemelkedéséért oly sokat tettek, hogy azt a tízmilliós jövedelmeik se képesek illendően honorálni. (A tízmillió persze nem havonta értendő, hanem óránként.) Mindenki más a fizetésképtelenség határán egyensúlyoz, nemcsak a magánszemélyek, hanem a gazdasági élet szereplőinek a zöme is. Elég a légy szárnyának egyetlen lebbenése, a folytatás a dominóelvnek megfelelően alakul...


AZ ÉS 2022/36. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)DÚRÓ DÓRA BOLDOG, HOGY A BELÜGYMINISZTER A MAGZATI SZÍVHANG MEGHALLGATÁSÁHOZ KÖTÖTTE AZ ABORTUSZT

HVG / ITTHON
Szerző: HVG.HU
2022.09.13.


A szélsőjobboldali politikus szerint sok évtizedes tabu dőlt meg, az abortusz 1956-os szabályozása óta először történt Magyarországon „életpárti elmozdulás”.


Boldogan nyugtázta Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa, hogy Pintér Sándor belügyminiszter módosította a terhességmegszakítás szabályait. A hétfői Magyar Közlönyben megjelent miniszteri rendelet értelmében szeptember 15-étől az abortuszt kérő állapotos nőknek olyan, szülész-nőgyógyász szakorvos által kiállított leletet kell bemutatnia, amely rögzíti, hogy

egyértelműen azonosítható módon bemutatták neki „a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt”, azaz a magzat szívhangját.

Dúró, aki régóta el akarta érni ezt, a közösségi oldalán üdvözölte a módosítást: „Hosszú évek küzdelme után végre megvalósult: a Mi Hazánk javaslatát átvéve a kormány tett egy lépést abba az irányba, hogy tényleg minden magzatot a fogantatástól kezdve védjünk, hiszen lesz legalább pár másodperc, amikor a magzati életkorú gyermek kommunikálhat az édesanyjával az abortusz elvégzése előtt a szívhangja meghallgattatásával. Ennyi mindenkinek jár.”

Dúró szerint az élet a fogantatás pillanatában kezdődik, és egyenértékű bárki máséval, amit mindenkiben fontos tudatosítani. „Erre az egyik legjobb lehetőség, ha a szívhang meghallgatásával maga a magzat üzen édesanyjának: élek és érzek.”

A politikus úgy látja, hogy „mindez ugyanakkor nem jelent szigorítást, csupán tájékoztatás a döntés súlyáról, valódi tétjéről, sokan ugyanis csak egy sejtcsomónak tekintik a gyermeket még ekkor. Az abortusz nem fogamzásgátlás, élő emberről van szó, ráadásul az anyát is rendkívüli módon megviseli, az ő testi-lelki egészségét is brutálisan károsítja, így elmondható, hogy a nőket is sérti az abortusz”.

Hozzátette azt is, hogy „ezzel a lépéssel az abortusz 1956-os szabályozása óta először történt életpárti elmozdulás, megdöntve egy sok évtizedes tabut: nem érinthetetlen az 1992-es törvény sem, ha keresztény országról beszélünk. Írjunk történelmet!”

AZ EGÉSZ VILÁGOT MEGLEPTE UKRAJNA ELSÖPRŐ GYŐZELME HARKIV MEGYÉBEN – DE MI JÖN EZUTÁN?

PORTFOLIO
Szerző: HUSZÁK DÁNIEL
2022.09.14.


Talán nem túlzás azt mondani, hogy még a kijevi vezetést és Ukrajna támogatóit is meglepte az, hogy az ukrán fegyveres erők milyen elsöprő és gyors győzelmet arattak Harkiv megyében: amellett, hogy visszafoglalták Izjum várost, északon egészen a határig tolták vissza az oroszokat. Ezzel azonban a háborúnak egyáltalán nincs vége, most mindenki azt találgatja, hogy meddig tart majd az ukránok lendülete, illetve, hogy mit reagál majd az orosz hadvezetés az igencsak kellemetlen kudarcra. Nézzük, melyek a lehetséges forgatókönyvek...PINTÉR SÁNDOR SZÍVHANGJAI

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.09.14.


Pintér Sándor rendeletet alkotott arról, hogy Magyarországon csak akkor végezhető el az abortusz, ha előtte a nő meghallgatta a magzat szívhangját. A rendeletet megértve, de tudomásul nem véve az első kérdés, ami ilyenkor fölvetül: milyen jogon? Tudjuk a választ, a hatalom jogán. Ámde kérdésünk az volna, ha már Pintér, mint röneszánsz ember annyi mindenhez is ért, ez az irányítása alá tartozó területek melyikébe tartozik. Mert és ugyanis belügynek nem tűnik, oktatásinak sem, s habár egészségügyinek látszódik ugyan, de ez leginkább morális kérdés, nem egyszer egzisztenciális megfontolásokkal fűszerezve. És nem ismerünk olyan hatalmat, amelynek ezek fölött rendelkezési joga volna.

Továbbra is fenntartjuk azt az álláspontunkat, hogy az ilyen legbensőbb, amúgy is tragédiákkal övezett döntésekhez semmilyen Pintér Sándornak és örvendező Dúró Dórának az ég egy világon semmi köze nincs. Megpróbáljuk mégis az indulatokat félre téve higgadtan felmérni a helyzetet, és elmondani azt, mit gondolunk erről az egészről a magunk egyszerű, barlanglakó módján. Olybá tűnhet, ez a Pintér által jegyzett rendelet nem egyébről szól, mint a nők lelkére hatni kívánó, őket megalázó és meggyötrő módon mintegy gyilkosnak kiáltva ki őket, vagy ezt a tudatot erősíteni kívánva bűntudatot kelteni bennük, amikor amúgy is tele vannak azzal. Mert nem határtalan jókedvében és boldogságában jelentkezik valaki egy ilyen beavatkozásra.

S bár így tűnik, hogy ehhez sincsen semmiféle joga Pintérnek a már emlegetett hatalmon kívül, a helyzet mégis az, hogy ez az egész ennél jóval agyafúrtabb és cifrábbul aljas, mint első látásra és felindulásra tűnik. Ránézésre, látszólag és a bávatagoknak kiszerelve ez nem egyéb a fidesztálibok előadásában, mint érzelmi ráhatás a nőkre, akik magukat kétségek közt cafatokra szedve, hétszer meghalva és éjszakákat átzokogva döntöttek úgy, nem akarják megszülni azt a gyereket, mert valami ok miatt – amihöz senkinek semmi köze – nem lenne jó vége annak, ha ezt megtennék. Sem nekik, sem a születendő gyereknek, mindkettejüknek vagy még netán a leendő apának sem. Ezek nem fütyörészős elhatározások.

Komoly, megfontolt döntések, mert hiába óbégatja a könyvdaráló Dúró örömében, hogy a gyerek szent és a legnagyobb érték, fölmondva a Fidesz hamis mantráját, csak azt feledik el, nagy valószínűséggel azok a nők is így gondolják, akik mégis úgy határoznak, hogy ennek a szentségnek most nem kellene megszületnie, mert életen át tartó szenvedés fakadna belőle. És sokszor ez, hogy inkább ne jöjjön a gyerek arra a világra, ahol iszonyú élete lenne, humánusabb, bölcsebb és szeretettelibb döntés, mint a mindenáron való szülés. Ez az érzelmi és logikai oldala ennek az egésznek, a társadalmi pedig annyi, hogy senkinek nincs joga rendelkezni a nők testével, mint ahogyan a bugyogójukban matatni sem...

13 ÉV UTÁN OTTHAGYTA A TANÁRI PÁLYÁT, SZÜLŐK FIZETTEK IS VOLNA ÉRTE, HA MARAD

TELEX
Szerző: HALÁSZ NIKOLETT
2022.09.14.


Lendvai Dorottya már hatévesen tudta, hogy tanár szeretne lenni. A matematika–fizika szakos pedagógus 13 év után döntött úgy, hogy elhagyja a közoktatást, mert már szenvedésnek élte meg az egyre növekvő terheket, és szeretett volna még tükörbe nézni. Az év elején indult sztrájkban, majd polgári engedetlenségben nagyon bízott, de mikor ezek ellenére sem történt változás, megelégelte a helyzetet. A legnehezebb az volt, amikor a kilépését el kellett mondania a diákjainak. Egy tanuló szülei még pénzt is ajánlottak, ha marad az iskolában. Magántanítványokat fog tanítani, de még mindig elsírja magát, ha meglátja a nevét az iskolában az ajtaján. Akkor térne vissza a közoktatásba, ha kétszer annyi fizetést kapna, és heti maximum 18 szakórája lenne. Ez az ő pályaelhagyó története.


Lendvai Dorottya már hatéves korában tudta, hogy tanár szeretne lenni. Már az általános iskolában segítette, korrepetálta az osztálytársait, házi feladatot adott nekik, kijavította azokat. Az első tanári zsebkönyvét 16 évesen vette, beszélgetésünk közben az idei volt mellette az asztalon. Ez azért is különleges neki, mert a kollégáitól kapta júniusban búcsúajándékként, miután 13 év után otthagyta a közoktatást. Kollégái a könyvbe előre bejelölték neki a tanév fontos dátumait, és néhány kedves, személyes megjegyzést írtak hozzájuk:„Valamikor ilyenkor nem jössz a 12.B-vel kirándulni?”

- „Hogy lesznek a szóbeli felvételi bizottságok, nem vagyunk elegen, kérdezzük meg Lendvai Dorkát, hátha?”

- „Talán ez lesz a fizikatábor hete, ugye meglátogatsz minket? Nélküled mi lesz?”

Lendvai 2009-ben végzett matematika–fizika tanári szakon az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, és pályája kezdetétől a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnáziumban tanított. Egy volt diákja energiabombaként jellemezte, és ez nem is meglepő, ha megnézzük, mennyi mindent csinált ez idő alatt. Két osztálynak összesen hét éven át volt osztályfőnöke. Minden évben részt vett az iskolai fizikatábor szervezésében, tehetséggondozást és fakultációt tartott. Fizikaversenyekre készített fel gyerekeket, és mindemellett az ELTE Fizika Doktori Iskolájának PhD-hallgatója...


A JOGVÉDŐK TILTAKOZNAK, A SZÜLÉSZEK MEGDÖBBENTEK PINTÉR SÁNDOR „REFORMJÁN”

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2022.09.14.


A szülészeket is meglepte és némileg összezavarta a belügyminiszter váratlan rendelete, amellyel belenyúlt a hazai abortusz-szabályozásba.

Pintér Sándor belügyminiszter átírta a magzati élet védelméről szóló törvény végrehajtási rendeltének egyik utasítását, amely a terhesség megszakításához szükséges kérőlapot módosítja. A hétfői Magyar Közlönyben megjelent jogszabály szeptember 15-től az abortusz elvégzését egy új feltételhez köti: a terhességet megállapító szakorvosnak igazolnia kell, hogy az érintett nőnek egyértelműen, azonosítható módon megmutatta a magzati életfunkciók működésére utaló jeleket.

A lapunk által megkérdezett nőgyógyászok szerint ez a gyakorlatban lehet a magzat szívhangja, illetve a vizsgálat közben készülő ultrahang felvétel. A képeken az 5.- 6. terhességi héttől lehet látni a magzatot, a szívhangját pedig a 8. héttől lehet füllel is felismerni. A szakemberek szerint a nők – miután észlelték a terhesség jeleit –, jellemzően az 5.- 6. héten keresik fel a nőgyógyászt. A lapunknak nyilatkozó szülész-nőgyógyászok közül többen is indulatosan reagáltak a változtatásra, meglepte és némileg össze is zavarta őket a módosítás.

Csupán két nappal az életbe lépése előtt hirdették ki az új szabályt. Társadalmi egyeztetés nem volt róla. Az abortuszszabályok ilyen irányú módosítását korábban Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője több alkalommal is szorgalmazta a parlamenti felszólalásaiban...

GYŐZHETNEK-E A TANÁROK A HATALOM ELLEN?

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2022.09.14.


Normális - mondjuk úgy: európai - országban már a kérdésfelvetés is abszurd lenne. Normális országban a pedagógusoknak nem kell harcolniuk a hatalom ellen, mert a modern, demokratikus államokban a társadalom szereplőinek az a feladatuk, hogy dolgozzanak. A tanároknak, hogy tanítsanak, mégpedig képességeikhez mérten a legjobb színvonalon, oktassák az ifjúságot, a jövő nemzedékét, a hatalom gyakorlóinak pedig az volna a dolguk, hogy ehhez biztosítsák a feltételeket.

Utóbbi nemcsak azt jelenti, hogy legyen elég iskolaépület, hanem azt is, hogy a tantermekben legyen kréta, valamint megfelelő, sokszínű tanagyag. És persze fűtés, melegvíz, vagyis minden, ami a tanítás infrastruktúrájához hozzátartozik. Kell persze tanár is, olyan pedagógus, aki a feladataira tud koncentrálni, és nem amiatt aggódik, hogy miből fizeti ki a megnövelt gáz- és áramdíjat, miből vesz a gyerekének új ruhát és cipőt, tud-e nyaralni menni a családjával.

Ezeket a feltételeket kellene a hatalomnak biztosítani ahhoz, hogy az iskolák megfeleljenek az elvárásoknak. Nem a mindenkori hatalom elvárásainak, vagyis – amint manapság hirdetik - hogy a gyerekekből rendes keresztény és magyar felnőtteket neveljenek, hanem annak, hogy a diákok versenyképes tudást kapjanak, melynek révén megállják a helyüket az életben és boldog, magabiztos, okos felnőttek legyenek...


SENKI SEM KÍNÁL MA PERSPEKTÍVÁT A SZORONGÓ EMBEREKNEK

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.09.14.Most, amikor az emberek a legrosszabbtól tartanak, a Fidesz ahelyett, hogy megnyugtatná, csak tovább ingerli, idegesíti az embereket, ilyen körülmények között kiváltképpen szükség lenne egy nyugodt hangra és erőre, amit azonban az ellenzéktől sem kapnak meg. Egyebek között erről beszélt a hétvégi időközi választás kapcsán a Hírklikknek Szentpéteri Nagy Richard. Az alkotmányjogászt és politológust arról kérdeztük, lehet-e következménye annak, hogy a Fidesz jelöltjei sorra győznek ezeken a voksolásokon. Mint mondta, „ez nem egy általános akaratot tükröző preferencia, pusztán a köz véleményét mutatja a köz dolgairól. Most ilyen eredmény született, ami nem váratlan, merthogy sem a kormány, sem az ellenzék nem mutatott fel semmi különöset. Azt azonban persze nem lehet tudni, hogy pár hónap múlva mi lesz a köz véleménye”...

PUTYIN ÚJABB EMBERÉNEK KELLETT IDŐ ELŐTT TÁVOZNIA AZ ÉLŐK SORÁBÓL

FÜHÜ
Szerző: ki
2022.09.13.


Mindössze 39 éves volt az az orosz menedzser, aki nem sokkal azután halt meg, hogy Putyin elnökkel együtt részt vett a nemzetközi gazdasági együttműködési találkozón Vlagyivosztokban.

Ebből az alkalomból először látogatott magasrangú kínai vezető Oroszországba azt követően, hogy Putyin megindította csapatait Ukrajna ellen február 24-én. Kína és Oroszország együttműködése azóta fokozódott, nemrég közös hadgyakorlatot tartottak.

Putyin és Hszi Csinping elnök a héten Szamarkandban találkozik Üzbegisztánban.

Hogyan fulladt meg Ivan Pecsorin?

A hivatalos rendőri közlés szerint Putyin bizalmi embere a Ruszkij sziget mellett hajózott amikor a vízbe esett, és megfulladt. A Ruszkij sziget a Japán tengeren van.

Hogy eshetett a vízbe egy 39 éves férfi? Állítólag be volt rúgva. Ez nem ritkaság a nagy Oroszországban, de Putyin környezetében viszonylag ritkaság, mert az államfő tüntetően antialkoholista, és a hírek szerint zéró toleranciát tanúsít az alkoholistákkal szemben. Miért nem sikerült élve kimenteni Putyin emberét?

Ezt a kérdést nemigen merik feltenni Oroszországban, ahol még emlékeznek rá, hogy Pecsorin főnöke nyolc hónappal ezelőtt meghalt “agyvérzésben”. Ő 43 éves volt. Pecsorin Putyin közvetlen környezetében dolgozott, maga az elnök bízta meg számára fontos ügyek elintézésével. Főnöke volt az Északi és Távol-Keleti fejlesztési társaságnak, amely fontos szerepet játszik az orosz-kínai kapcsolatokban.

Nemrég a Lukoil olajtársaság igazgató tanácsának elnöke esett ki egy kórház ablakán a hatodik emeletről. Szörnyet halt. Pár nappal a halála után kiderült, hogy miért ? Putyin államosítani akarta Oroszország második legnagyobb olaj vállalatát, mely sok pénzt hoz az országnak. Az igazgató tanács azonban szerette volna megőrizni a függetlenség egy kis darabját. Ebbe még nem kellett volna belehalnia a szerencsétlen főnöknek, de abba igen, hogy kiszivárgott egy nagyon fontos lista. Ezen szerepeltek azok a külföldi politikusok és újságírók, akik lelkesen támogatják Putyin politikáját némi anyagi előnyökért cserében. A titkosszolgálat az olaj és gázóriások segítségével finanszírozza Putyin külföldi barátait...

PINTÉR SÁNDOR 74 ÉVESEN NEKIÁLL SZABÁLYOZNI A MAGYAR NŐK TESTÉT - A 444 NÉGY KÜLÖN IS AJÁNLOTT CIKKE MA REGGEL

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2022.09.14.


Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele, mint mindig, az elmúlt 24 legfontosabb-érdekesebb cikkeivel. 

Négyet külön is ajánlanék: