2019. október 26., szombat

LÉPJÜNK TOVÁBB!

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: HORN ANNA
2019.10.26.


Magánügyileg szeretném elmondani, hogy továbbra is tart az öröm a lelkemben az október 13-i önkormányzati választások előrendszerváltó eredményei miatt. Lehet újraszámoltatni szavazatokat, lehet iratokat eltüntetni, lehet drogosokat más színű pólóban, de a mi kutyánk kölykeként továbbra is bársonyszékekben tartani – a lényegen mindez nem változtat. A lényeg, szerintem az, hogy megtört a tizedik éve hizlalt NER-jég felszíne, szerteszét futottak a repedések, hatalom- és befolyás vesztés formájában, és nincs az a kozmetikai csodaszer, ami ezeket a bajokat más színben tudná feltüntetni.

Közügyileg pedig szerintem elérkeztünk egy olyan pillanathoz az ország történelmében, amikor venni kell egy nagy levegőt, és komolyan el kell gondolkodni azon, hogyan tovább. Fideszes aggyal nem tudok, és nem is akarok gondolkodni. Alapvetően nekik van még tovább, 2022-ig biztosan. Azzal kapcsolatban sincsenek kétségeim, mennyi mindent be fognak vetni azért, hogy hatalmon maradhassanak. Semmilyen határa nem lesz az eszközöknek, mert a pénz és a hatalom náluk van.

De sok éve először szembe találtuk magunkat azzal, hogy rengetegen vannak – és ki is merik nyilvánítani a szavazófülkék magányában – azok, akik ezt a romlott és fékevesztett rendszert nem tudják, de nem is akarják tovább eltűrni. Hangot is adtak ennek – éppen ezért most kellene nekik egy olyan pártot, programot, lehetőséget teremteni, olyan megoldásokat kínálni, amelyekkel egyet tudnak érteni.

Konkrétan arra gondolok, hogy létre kellene hozni egy igazi szociáldemokrata magyar pártot. Amely szellemiségében is az, és nem (csak) a nevében. Hogy mik a valódi szociáldemokrácia értékei és erősségei, azon ma, a huszonegyedik században lehet vitatkozni. Olyan sok változás történt az irányzat létrejötte óta, hogy most csak a mai életben kivitelezhető, legfontosabb téziseket idézem:...

ORBÁN ÖRÖME ÉS A ZEITGEIST

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BÁNDY SÁNDOR
2019.10.26.


„Tragikus évek jönnek. Mostani bajainkat majd eltemeti a közelgő klímakatasztrófa. Remélem, hogy kibontakozása során egyre több embert felébreszt és lesz erőnk elsöpörni a korrupt, népbutító politikusokat és minél előbb megtaláljuk a módját, hogy a világ népei összefogva megbirkózzanak az elkövetkező évtizedek kihívásaival.”

„Végre vége ennek a cirkusznak”, mondta egy férfi másnap, „el se mentem szavazni, úgy is azt csinálnak, amit akarnak.” Szerencsére nem mindenki látta így, sőt, Orbán Viktor is örülhet az eredménynek.

Az elmúlt években megfigyelhettük, hogyan lehet lépésről lépésre bevezetni egy diktatúrát. Kap is kormányunk kritikát itthon és külföldön egyaránt; nem alaptalanul függesztette fel a Fidesz tagságát az Európai Néppárt. Miután az európai parlamenti választás nem hozta meg Orbánnak a várt eredményt, szeretné pozícióját rendezni. Ebből a szempontból az október 13-i eredmény egy taktikai ajándék számára, bel- és külföldi viszonylatban egyaránt. Belföldön pártja népszerűségvesztését egyszerűen Borkai Zsoltra kenhetik. Bizonyára volt is hatása a győri polgármester videójának, de világos, hogy több tényező is szerepet játszott benne. Külpolitikailag meg kapott egy adut; amikor Brüsszelben vagy Strasbourgban felvetik a magyarországi demokrácia-deficitet, azt válaszolhatja: „Nálunk veszélybe lenne a demokrácia?! Elvesztettem a fővárost! Több nagy városban nyert az ellenzék! Hogy lehet ilyet állítani?!”

A demokrácia öngyilkossága

Orbán már 2022-re tekint. Mindenáron el kell kerülnie a további pozícióvesztést, folytatnia kell a kultúrharcot – erre táborának van szüksége –, és azt is tudja, hogy ha nem tartja be fenyegetéseit, azt gyengeségnek fogják tekinteni – pártján belül is. Bőven van információnk személyiségéről, főleg saját nyilatkozataiból, és nem titok, hogy mindig vezető szerepet akart magának. Egy 1992-es Fidesz kongresszuson Fodor Gábor az újságírók közé ült a terem karzatán, beszélgettünk. Közben elkezdődött az elnökválasztás, és Orbán, aki lent ült, rögtön jelentkezett. A levezető elnök megkérdezte Fodort, hogy ő is vállalja-e jelöltséget, mire igennel válaszolt. Olyan hirtelen sose láttam valakit megperdülni, mint akkor Orbánt. Az a gyilkos tekintet! Végül Fodor tisztázta: azt hitte, hogy már az elnökségi tagok választásánál tartanak. 

Ilyen ember jól jön egy diktatúra elleni küzdelemben. Viszont az maga a demokrácia öngyilkossága, amikor ilyen ember hatalomra kerül egy demokráciában, mert lélektanilag nem demokrata. Mivel meg van győződve saját exkluzív igazáról, az elutasítást megerősítésként fogadja a diktatúrában, de a demokráciában személyes sértésként éli meg. 

„A vezér (a demagóg) valójában politikai követői ragaszkodásának és bizalmának – mindkettő a vezér személyének szól – köszönheti uralmát”, írta Max Weber száz évvel ezelőtt. (Gazdaság és társadalom, I. köt. 273. o.) Ezért állítják többen – köztük Orbán-pártiak is –, hogy pártja szétesne, ha elhagyná a politikai pályát. Tudva, hogy milyen szolgalelkű emberek veszik körül, ez nagyon is valószínű. 

Orbánt nem igazán érdeklik ideológiák, hajlamosabb valamiféle világnézetre hajazó, szerinte jó kicsengésű jelszavakat hirdetni. Beszédei azért is zavarosak, mert érzelmekre kíván hatni és teszteli, mi jön be. Az Orbán-párti filozófus – ha ez nem egy oximoron – Lánczi András írta: „elfogadom, hogy felfogása szerint Gyurcsány az igazat akarta elmondani” az őszödi beszédében. „Csakhogy az emberek nem viselik el az igazságot – ezt már Platón óta tudjuk. Így tehát politikai hiba annak elmondásával kísérletezni.” (Heti Válasz, 2012. IX. 20.) Így működik a reklámipar és a politikai marketing: az érzelmi reakció fontosabb, mint a valóság megismerése. (De azért megkérdezném a professzort: nem az lenne az oktatás fő célja, hogy az emberek meg tudjanak birkózni a valósággal?)...

GULYÁS MÁRTON A FÜLKÉBEN: LESZNEK ITT MÉG NAGY POFONOK

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: TÓTH RICHÁRD
2019.10.26. 


Gulyás Márton aktivista szerint Orbán Viktor és rendszere alkatilag képtelen a konszolidációra. Szerinte szárazon kell tartani a puskaport, a fideszes békejobbot pedig jobb fenntartássokkal kezelni. Ez a Fülke, a hvg.hu közéleti podcasjta.

Gulyás Márton aktivistával arról beszélgettünk a Fülkében, hogy:
- minek köszönheti győzelmét az ellenzék,
- mi lesz Orbán békejobbjával,
- mi várható 2022-ig, illetve
- miért puskaporos a levegő.

Gulyás óva intette Karácsonyt a NER-től és „félszívű szövetségeseitől.”

A RASSZIZMUS TÉNYLEG NINCS A TANMENETBEN?

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2019.10.26.Az idei esztendőben az antiszemita és rasszista nézeteiről ismert ifj. Hegedűs Lóránt kezdhette volna meg a vallásoktatást több belvárosi iskolában. A szülők először féltek, nem mertek tiltakozni, de aztán fellázadtak. A kerületi iskolák vezető tanárai féltették állásukat, ezért kerülve a botrányt, inkább csitították a szülőket. Azt ma senki sem tudja, hogy a református lelkipásztor, ifj. Hegedüs tényleg egyháza delegálásával és az oktatás szakmai irányításával megbízott Klebersberg Központ tudomásával és hozzájárulásával kerülhetett volna katedrára?

Először persze a szülők lázadtak fel, féltették a gyerekeket. Jóllehet, tudták, hogy az antiszemitizmus, vagy a rasszizmus nem iskolai tárgy, ám ifj. Hegedűs nevének említése ezt aligha garantálja. De ne szaladjunk előre. az egész ügy akkor kezdődött, amikor a szülők a hitoktatásra még tavasszal beíratták gyerekeiket. A katolikus és református hitű apák és anyák számára ez természetes lépés volt, és a bibliaórát és erkölcstant is sokan jó szívvel választották.

Némi politikai mellékízt akkor éreztek, amikor a zsidó gyerekek szüleinek el kellett dönteni, hogy a honi zsidóság általános képviselőjét, tehát a Mazsihiszt, vagy a Köves Slomó-féle ortodox irányzat előadóját válasszák. Állítólag ez volt az első eset, hogy ilyen választásra, vagy döntésre késztették a gyerekeket. Itt azonban ne akadjunk le. Írásunk ugyanis kifejezetten arról szól, hogy mi történt azután, hogy a hírhedt lelkipásztor ifj. Hegedűs neve hitoktatóként felmerült Budapest néhány belvárosi iskolájában...


A RAJK-ÖRÖKSÉG

MÉRCE
Szerző: PETŐ ANDREA
2019.10.26.


Mikor 2019. nyarán a CEU utolsó budapesti diplomaosztóján Rajk Judit Bartók Béla Elindultam szép hazámból című dalát elénekelte, az egyetem magyar tanárai és diákjai tudták, a dal nekik szól. Kicsordultak a könnyek, köztük az enyém is, hiszen 1991-ben a CEU negyedik alkalmazottja voltam, így az intézmény budapesti történetének elmúlt 28 éve az aktív életem nagyobbik része. Akik itt ma Szilágyi József emléktáblájánál emlékszünk a Rajk családra és hozzájárulásukra a magyar történelemhez, tudjuk, hogy valami véglegesen megváltozott a CEU emigrációba kényszerítésével.

A székelyudvarhelyi népes Rajk család férfi tagjai szükségszerűen sodródtak a harmincas években a radikalizmus felé, szembe szállva a Horthy-rendszer poros és nagy társadalmi egyenlőtlenségektől terhelt világával. Az egyik fiútestvér nyilas lett, a másik a kommunista mozgalomban találta meg azt, amiért élni és halni is érdemes volt. A spanyol polgárháború hőse, Rajk László sebesüléssel hazatér Magyarországra és bekapcsolódik az illegális kommunista mozgalomba. Itt a szokásoknak és a konspirációs szabályoknak megfelelően kiosztanak neki egy elvtársnőt, hogy biztosítsa számára az ideális munkafeltételeket. Ez a nő volt Földi Júlia, aki maga is baloldali kommunista családból származott, aki megtapasztalta: az ő családjukban természetes, hogy a jó emberek néha börtönben ülnek, hiszen apjának, a vörös katonának is ott állt mindig az ágya mellett az összecsomagolt pakk, ha jön érte Horthy rendőrsége.

Földi Júlia is korán bekapcsolódott abba a mozgalomba, mely a társadalmi egyenlőtlenségek megszüntetését ígérte. A két kommunista sorsa összeforrott: nem csak azért, mert mikor kettőjüket letartóztatták, együtt kerültek Sopronkőhidára és kényszermenetből együtt szöktek meg gyalog hazatérve.

Hazatértükkor Magyarország teljesen megváltozott, mert az újrakezdés lázában égett. Rajk László belügyminiszter lett, aki kérlelhetetlenül számolta fel a szerinte ellenséges szervezeteket – így tűnt el a több mint százéves magyar nőegyesületek színes világa –, valamint a politikai pártokat és tagjaikat. Az új politikai rendszer, melyben mind a ketten szívvel-lélekkel hittek, azonban a szovjet mintát követte...

KARÁCSONYI BESZÉD

BENDERIK ELMÉLKEDIK BLOG
Szerző: Benderik
2019.10.25.


Megtévesztő, hogy kinézetre nem egy macsó alkat. 

Kicsit majdnem tragédiája is lett.

Különösen olyan alkalmakkor, mikor a parlamenti választások előtt félreértelmezte az erőviszonyokat, és nagy hangon felszólította a kormányt, hogy semmi komolyba ne fogjanak már, mielőtt a választások után majd átveszi a hatalmat.

Valljuk be, eléggé ordító egérre sikeredett, amit kisfiúsan szemüveges arca csak súlyosbított.

Kellett is a jó esélyű beégés vakmerő felvállalása ahhoz, hogy ezek után valami hasonló kemény felszólítást intézzen a regnáló főpolgármesterhez. Azért ő megtette...
***
Erre az ijedt kisfiús arcra alapította a kormányoldal is gyakorlatilag a stratégiáját, mert egy ilyen arcról -- különösen a direkt rosszul elkapott pillanatképeken -- könnyű elképzeltetni, hogy egy szerencsétlen flótás, aki nyilván alkalmatlan is ezért.

Mindezt láthatólag ő is érezte mindig, és ezt próbálhatta kompenzálni súlyos szavaival. (Tud ő is dühönc lenni, nem csak Puzsér.)

Csak hát kisfiús arcból nagy szavak nehezen tudnak komolyan vehetőn hangzani -- különösen ha aztán láthatólag súlytalannak bizonyulnak ökölrázó fenyegetései.
***
Most azonban történt valami másik nagyon fontos amellett, hogy az ellenzék megtanulta elviselni egymást, ha a szükség úgy hozza.

A kisfiús arc nagy szavai mögé beállt egy győzelem.

Egy olyan győzelem, amit a vesztes kormányoldal is óhatatlanul nagy győzelemnek tekint, mert nagy harcnak harangozta be, így nem tudhatta utólag már lekicsinyleni.
***
A kormányoldal ereje gyakorlatilag tisztán a Táltos (Kósa Lajos azóta magában gyanítom sokszor elátkozott 2006-os szavaival) -- az ember, aki határozott és erős, és mindig mellé pártol a szerencse is.

Igen, a szerencse is fontos, mert rengetegszer jött már be neki utolsó pillanatban valami nagyon nagy szerencse, mi őt a bajon fényesen átlendítette...

Amit persze észlelnie is kell tudni, és malmára hajtani erejét, de tény, hogy kellett a szerencse is, amit malmára hajthat.

És hát James Bond óta a szuperembernek rajongói azt is javára írják, ha vakon felteszi ruletten a huszonötösre a teljes MI6 rá jutó költségvetését, és kijön a huszonötös -- mindez csak növeli sármját.

Mutatja, hogy szeretik őt az istenek...

KÖVÉR ELVTÁRS, TÉRDRE, CSUHÁSOK!

KANADAI MAGYAR HÍRLAP
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.10.25.


„Nagy Blankát a baloldal kirángatta az iskolapadból, hogy hülyét csináljon belőle.” Ezt mondta Kövér László a Nemzeti Közszolgálat Egyetemen. A szilaj tekintetű bajszos házelnöknek sok baja van mostanában. És akkor még ott van neki, mint púp a hátára, Nagy Blanka is. Aki, ahelyett, hogy Kövér szavai miatt egy sötét sarokban sírdogálna, visszaszólt a Fidesz alapító atyjának. Az egykori fideszes fiatalok szavaival üzent Nagy Blanka Kövérnek. Azt mondta neki: térdre, csuhások! Nagy Blanka levelét itt olvashatják.

Nyílt levelet írt Nagy Blanka Kövér Lászlónak, melynek az az üzenete, hogy Kövér elvtársék teljesen kivetkőztek egykori önmagukból. Nem ilyenek voltak, de legalábbis, nem ilyennek mutatták magukat. Sokan vannak, akik még emlékeznek a Fidesz első lépéseire harminc évvel ezelőttről. Amikor az új, szabadon választott parlamentben minden képviselőtársuk asztalára egy-egy narancsot tettek. Azóta a narancs megrohadt, nincs nála gusztustalanabb, gyomorforgatóbb gyümölcs, amerre a szem ellát.

Kövér elvtárs, üzeni Nagy Blanka, maguk fiatalemberként kedvesnek látszottak, őszintének, hamvasnak. És úgy hadartak, hogy senki sem értette, amit mondtak. Talán ez volt a szerencséje a Fidesznek, és ez lett a Magyarország balszerencséje. „Az idősek felélik a fiatalok jövőjét.” Maguk mondták ezt is, Kövér elvtárs. Ha értették volna a Fideszt az emberek, már akkor kihámozzák belőle, hogy mi van benne. Romlottság volt benne már akkor is, kapzsiság, hatalomvágy.

És élnek még azok is, akik emlékeznek az eredendő bűnre. Az államtól kapott székház eladására, és a gyalázatos mondattokra, volt belőlük épp elég. „Térdre, csuhások!” Ezt kiabálták be Kövér elvtársék a parlamenti padsorokból az éppen felszólaló kereszténydemokratáknak.

Ma meg? Ha a Fidesz meglát egy nyilvános vécét, rögtön ájtatos lesz.

Kövér elvtársék voltak azok, akik kivonultak az Antall-kormány által szervezett trianoni emléknapról.

Ma meg? Nyírő József, Wass Albert. A víz elfut, a kő marad...

PUBLICUS: 180 EZER EMBERT MOZGÓSÍTOTT A BORKAI-ÜGY

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BODA ANDRÁS, VAS ANDRÁS
2019.10.26.


A kutatás szerint a nyugdíjasokat még jobban megmozgatták a történtek: 6 százalékuk – ami teljes népességkörében 120-130 ezer szépkorút jelent – kifejezetten a botrány miatt ment el szavazni.

Az ilyesmi nem tesz jót, mellbe vágja az embereket, azt azonban sosem fogjuk megtudni, hogy a voksokban is kifejeződött-e ez – így fogalmazott a Borkai-ügy hatásairól Orbán Viktor kormányfő a szokásos péntek reggeli rádiónyilatkozatában. A Publicus új, közvetlenül a választás után készített felmérése szerint viszont nagyon is tudható, hogy mekkora volt a szavazatokban mérhető következménye a győri polgármester szex- és korrupciós botrányának. A kutatás szerint az ügyet ismerők 3 százaléka mondta azt: a Borkai-eset miatt döntött úgy, hogy elmegy szavazni. Ez pedig sok szavazatot jelent, hiszen a Publicus lapunkban még tegnap ismertetett felmérése szerint az emberek 74 százaléka értesült a botrányról. Vagyis a mintegy nyolcmillió szavazópolgárt alapul véve majd 180 ezer ember ment el szavazni kifejezetten Borkai miatt. Emellett a kérdezettek 1 százalék azt mondta, hogy a botrány miatt maradt távol...

ORBÁN BÁRMIT MEGENGED “BRÜSSZELNEK”, HA VESZÉLYBE KERÜL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.10.25.


Megszavazták a nagy “szabadságharcos” fideszes katonái az Európai Parlament török inváziót elítélő nyilatkozatát. Mindezt azután, hogy korábban megakadályozták, hogy az EU figyelmeztesse Törökországot a támadás jogtalanságára és következményeire. Orbán és Szijjártó többször megvédte Erdogan kurdok ellen irányuló támadását, azzal indokolva, hogy ez a magyar érdek, mert a török támadás – amelynek nyomán máris 300 ezer ember menekült el – szerintük a menekültáradat megakadályozását szolgálja.

A “nekünk Magyarország az első” jelszóval kampányoló Orbánnak saját állítása szerint ki kellett volna tartania a “magyar érdek” védelme mellett, ha valóban igaznak gondolja az Erdogan melletti kiállást. Mivel ezt nem tette, logikailag csak két eset lehetséges: vagy hazugság az, amit a török agresszió védelmében állított, és semmiféle magyar érdek nem állt az Erdogan oldalán való kiállás mellett, vagy Orbán feladja a magyar érdeket, ha pártja vagy személyes érdekei úgy kívánják.

Az Európai Néppárt ugyanis keményen választás elé állította Orbánt, és ha ebben a nyilvánvaló gyalázatban Orbán a török diktátor mellett áll továbbra is, akkor a Fidesz néppárti tagságának helyreállításáról szó sem lehet, és a CDU sem falaz többé neki. Ez a jogállamisággal kapcsolatos eljárások és az uniós pénzek szempontjából végzetes lehetne Orbán számára. Mindez azt jelenti, hogy a “brüsszelező”, az EU-t elnyomó birodalomként emlegető, a nemzeti érdek védelmével mellét döngető, a “bevándorlás” hazug propagandájával manipuláló Orbán azonnal behúzza fülét-farkát, ha egyértelműen válaszút elé állítják.

Mindez rámutat a magyar belpolitikát uraló propaganda hazugságaira, a magyar emberek félrevezetésére, és Orbán jellemtelenségére is. Nem ismerünk a történelemben még egy hozzá hasonló gyáva, jellem nélküli diktátort, mert a hozzá hasonló küldetéses fasiszták legalább következetesek, bátrak és elszántak voltak. Éppen ezzel voltak képesek meghökkenteni és lebénítani a világot. Orbán még diktátornak is negyedosztályú selejt...

VAJON MIÉRT VAN AZ, HOGY AZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS CSAK ÉS KIZÁRÓLAG A FIDESZ SZÁMÁRA LEHETŐSÉG?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.10.26.


Jászberényben – immár hivatalosan is – új választásokat írtak ki. Erre november 10-én kerül sor, amikor a Fidesz jelöltje, Szabó Tamás ismét megmérkőzhet az ellenzéki pártok által egyöntetűen támogatott Jobbikos Budai Lóránttal. A választások megismétlésére azért fog sor kerülni, mert Szabó, élve a jogorvoslat lehetőségével elérte, hogy választási csalás miatt megsemmisítsék az október 13-i választási eredményeket. A mindössze 14 szavazattal kevesebbet kapó Szabónak nem volt szüksége bizonyítékra ahhoz, hogy elérje a választások megismétlését, elég volt azzal megvádolnia az ellenzék által támogatott jelöltet, hogy választási csalást követett el. Gondoljuk el, mi történt volna fordított esetben, vajon a bíróság akkor is úgy dönt, hogy egye fene, ismételtessük meg a választásokat? Bármennyire is szeretné az ember azt hinni, hogy ez pontosan így történne, ilyenről nem beszélhetünk.

Hány és hány olyan eset volt, amikor bizonyítottan választási csalás történt a kormánypárt és annak aktivistái részéről, de a rendőrség még nyomozni sem volt hajlandó? Hányszor állapították meg azt a rend éber őrei – a bíróságig egyetlen komolyabb eset sem jutott el –, hogy a lopás az mégsem lopás, mert annak célja nem a haszonszerzés volt? Lehet persze paragrafusokkal és törvényi passzusokkal takarózni, csak hát az emberek nem hülyék. Márpedig lassan a hülye is látja, hogy mi folyik ebben az országban. A fideszes bűn nem bűn. Elég csak megnézni a Fidesz jászberényi polgármester-jelöltjét, Szabó Tamást. Ha 4 évet visszamegyünk az időben, a kormány által időközben kinyírt Népszabadság egy olyan cikkével találkozhatunk, amely arról számol be, hogy az akkori polgármester nem volt rest visszaélni a hatalmával...

PIKÓ ANDRÁS LEÁLLÍTJA A KILAKOLTATÁSOKAT JÓZSEFVÁROSBAN

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2019.10.25.


Első 8. kerületi, polgármesteri utasításával leállít minden kilakoltatást az október 13-án megválasztott kerületi polgármester, Pikó András. Pikó, aki a Fővárosi Választási Bizottság előtt azóta elutasított, újraszámolási kérelmek miatt csak hétfőn léphetett hivatalba, Facebook-oldalán bejelentette, hogy a novemberben amúgy is esedékes kilakoltatási moratóriumig minden, folyamatban lévő végrehajtást leállíttat.


Apróbb problémaként jelentkezett az új józsefvárosi vezetés számára, hogy az intézkedés életbe lépéséhez bizottsági döntés is szükséges, a köztestület – amelyben immár ellenzéki többség is van – azonban leghamarabb csupán november 7-én tudna megalakulni, és bizottsági tagokat választatni, így ez az a dátum, amelytől fogva mindezt meg lehetne tenni.

Ez ugyan elviekben fenntartja a lehetőséget, hogy addig is, ahogyan a polgármester fogalmazott „sok család kerülhet az utcára”, ugyanakkor ehhez hozzátette, a leköszönő jegyző teljes konstruktivitást ígért neki, és azt is mondta, „dolgoznak a megoldáson” addig is, amíg a rendeletalkotás formálisan is megindulhat Józsefváros közgyűlésében...

NEM LESZ, AKI MEGVEGYE A LAKÁSOKAT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: VARGA DÓRA
2019.10.26.


A kedvezményes újlakásáfa hosszabbítását kérik az építési vállalkozók a kormánytól. Különben nem lesz, aki meg tudná fizetni a még jobban elszabaduló ingatlanárakat.

Egyre több ingatlanpiaci szakember kongatja a vészharangot a januártól ismét 27 százalékra emelkedő újlakásáfa miatt. Az adótartalom 22 százalékos növelése ugyanis oly mértékben drágítja meg a már amúgy is az egekbe szökött négyzetméterárakat, hogy a beruházók kétségesnek vélik: el tudják-e majd egyáltalán adni a jövőben az ilyen ingatlanokat. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) felmérése szerint a lakásépítő cégeknél komoly elbizonytalanodás tapasztalható, a piaci értékesítésre készülő lakások esetében egyelőre kivárnak az újabb projektek indításával. 

 Az újépítésű lakások értékesítésének áfáját 2016 januárjától csökkentették 27-ről 5 százalékra, de csak egy átmeneti időre, 2019. december 31-ig. A határidő közeledtével a szakma időről időre felveti: szükség volna a kedvezményes időszak meghosszabbítására. A kormány azonban mindeddig elzárkózott ettől, csak egy kis könnyítést adott. Mivel a szakember- és építőanyag-hiány miatt rengeteg projekt átadása hónapokat csúszik, már tavaly látszott, hogy számos lakás nem készül el a tervezett módon az idei év végére. Kérdésessé vált, hogy ezeknél milyen mértékű áfát kell majd alkalmazni 2020-ban. Végül a kormány úgy döntött: 2023 végéig alkalmazható a kedvezményes áfa azon újépítésű ingatlanoknál, amelyek 2018. november 1-én már végleges építési engedéllyel rendelkeztek. 

Az ezt követően építeni tervezett lakásokat azonban a jelenlegi felállás szerint már csak 27 százalékos áfával lehet majd értékesíteni. Az ÉVOSZ most egyrészről visszaigényelhetővé tenné ezt a 27 százalékot (5 millió forintig), amennyiben valaki saját célra építtet vagy vásárol újlakást, és utána életvitelszerűen ott is tartózkodik. (A kormány fontos érve a kedvezményes lakásáfa kivezetése kapcsán, hogy az a befektetői vásárlásokat támogatta – így kikerülhető.) Emellett további hosszabbítást kérnek a kedvezményes áfára. A javaslat az 5 százalékos áfával értékesíthető újlakások körét kibővítené azokkal az ingatlanokkal, amelyekre 2019. június 30-ig érvényes építési engedélyt szereztek...

ROMA SZAVAZATOKKAL FORDÍTHAT A FIDESZ SZEKSZÁRDON

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: NAGY ELVIRA
2019.10.25.


A döntően szegény romák lakta térségben tartana új választást Szekszárdon a Fidesz. A körzet megfordíthatja a város sorsát

Két egyéni körzetben akar új választást a szekszárdi közgyűlésben kisebbségbe került kormánypárti polgármester, ebből az egyik a város hírhedt, romák lakta negyedét, Csikágót is magában foglalja. Ha lesz új választás, és a helyi cigány vezetőt ráveszik, hogy lépjen vissza a Fidesz javára, a romák szavazata újra a Fidesz kezére adhatja a várost. Ebben az esetben csak a változást akarók kiemelkedő arányú részvétele akadályozhatja meg a fideszes hatalom-visszavételt.

Bár a fideszes polgármestert, Ács Rezsőt október 13-án újraválasztották Szekszárdon, a közgyűlésben az ellenzék került többségbe. Míg az összes ellenzéki párt – kivéve a Mi Hazánk – által támogatott civil szervezet, az Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ) hat egyéni mandátumot szerzett, addig a Fidesz jelöltjei csak négy körzetben tudtak nyerni. Kompenzációs listáról az ÉSZ és a Fidesz is két-két mandátumhoz jutott, vagyis a közgyűlésben 8 ellenzéki képviselő ül majd szemben 6 fideszessel...

A SZÓKIMONDÁS SZÓLAMAI – MÜLLER PÉTER SZIÁMI: AZ INTOLERANCIÁVAL KELL TOLERÁNSNAK LENNÜNK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: HERSKOVITS ESZTER
2019.10.26.


Müller Péter Sziámi sokarcú személyiség, stílusosan mondva: több húron játszik. Most úgy érezte, eljött egy újabb összegzés ideje. Október 29-én az Erkel Színházban, gyermekkorának fontos helyszínén lép fel nagyon sok baráti vendéggel. Mi is összegeztünk: életművéről, hitről és kultúrát leuraló hatalomról is beszélgettünk vele.

„Egész életemben csak azt csináltam, ami történt velem” – így összegezte eddigi pályafutását egy interjúban. Mit mondjak, jó sok minden történt önnel.

– Sugallatos életet élek, valóban. Ami magyarra fordítva annyit tesz, hogy mindig is azt csináltam, amit szerettem, és azokkal, akiket szerettem. A hangsúlyok olykor-olykor eltolódtak valamelyik egyéb tevékenység javára, de a dolgoknak mindig is volt egy közepe, mégpedig az, hogy elsősorban költő vagyok.

És ezenkívül nagyon sok minden más: színház- és filmrendező, francianyelv-tanár, a Baltazár Színház színésze.

– De voltam már szerkesztő, lektor, újságíró, író is. Elvégeztem a bölcsészkart, és úgy döntöttem: mindent kipróbálok, amit ilyesmi végzettséggel lehet. Emellett jártam filmrendező szakra is a Színművészetin. Imádtam a filmkészítést, mert az csupa lehetőség. Az egészen elszállt fikciótól a dokumentumfilmig bármit lehet alkotni. Tarr Bélával osztálytársak voltunk, hozzá hasonlóan bennem is megvan a szociális érdeklődés. Több, köztük néhány cigányokról szóló dokumentum- és játékfilmet is készítettem, ezeket aztán rendre be is tiltották.

Térjünk vissza a dolgok közepére, a költészetre. Az biztos, hogy az ön szövegeit nem kell dallammal megsegíteni, anélkül is megállnak. A Dalszövegkönyv 1980–2005 összegyűjti ugyan ezeket, de klasszikus verseskötettel még nem jelentkezett. Miért nem?

– Egészen kiskoromtól kezdve verseket írtam, mindig is költő akartam lenni. Weöres Sándor a család jóbarátja volt, állítólag nekem írta a Bóbita egyes részeit. Elvittek hozzá, és tetszettek neki a verseim, ezért ő meg elvitt Kormos Istvánhoz. Nagyon jó mentorkörnyezetben lehettem volna tehát költő, de másképp alakult. Először jött a filmezés, aztán meg a rock ’n’ roll. Nem bánom, hogy így alakult. Majd ha egyszer úgy érzem, szusszanni kéne egyet, megnézem, hogy összegyűlt-e már egy kötetre való vers.

Talán ezeknek a szövegeknek is köszönheti, hogy ön sosem kopott ki az alternatív zenei szcénából, miközben alter zenekarok jöttek-mentek az elmúlt évtizedekben. De ezt ön tudja a legjobban, hiszen a Sziámi AndFriends a hatodik sikeres együttese.

– Pedig – noha nem hiszek a véletlenekben – valamennyire véletlenül kerültem bele ebbe a rockzenei világba, és azóta is makacsul részt veszek benne. Felkértek, hogy írjak szöveget egy zenekarnak. A szövegek elkészültek, de az énekes – aki a barátom, Menyhárt Jenő – hiába küzdött velük. Azt mondta, ez ilyen hamar megtanulhatatlan. Így jött az ötlet, hogy én énekeljem el. És így jött az URH, az újabb kaland. Ezekből a kalandozásokból áll össze az életem. Mindegyik én vagyok. Ugyanolyan önazonos módon éltem meg az URH-t és a Sziget Fesztivált, mint a Miskolci Nemzetközi Operafesztivált, amelynek szintén alapítója vagyok. Vagy azt az időszakot, amikor az Operaház stratégiai igazgatója voltam. Ezek nálam nem egymást kizáró őrületek, minden összefér. Nem „vagy-vagy” ember vagyok, hanem egy „is-is” ember...

BORKAI HAVERJAI 18 MILLIÁRDOT KASZÁLTAK, A TRIESZTI KIKÖTŐVÁSÁRLÁS EGYRE GYANÚSABB

ÁTLÁTSZÓ / HETI LAPSZEMLE
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.10.25.


G7: A botrányhősök 18 milliárdot kaszáltak, mióta Borkai a polgármester

Az október 13-án újraválasztott, ám a Fideszben a jachtos szexbotrány (nyilvánosságra kerülése) miatt kegyvesztetté vált győri polgármestert számos korrupciós vád érte az elmúlt hetekben. A gazdasági lap ezért kíváncsi volt, hogy a hírbe hozott vállalkozók és cégeik hogyan szerepeltek a győri közbeszerzéseken. A Borkai polgármestersége alatti, 2006 és 2018 közötti összes önkormányzati közbeszerzés átfésülése alapján az látszik, hogy tényleg hasítottak a Borkaihoz köthető vállalkozók.

HVG: Az ár, az időtartam, és a cél sem stimmel a magyar kormány trieszti kikötővásárlásával

A kormány eddig annyit árult el a trieszti kikötővásárlásról, hogy egyelőre 30 millió euróba kerül, és állítólag jó lesz a magyar exportáló vállalatoknak. Az ügylet azonban korántsem ilyen egyszerű, Magyarország ugyanis nem egyszerűen kikötői koncessziót vett a Teseco nevű cégtől, hanem kizárólagos tulajdont szerzett egy olasz cégben, az Aquilában, amely a koncesszió birtokosa, de a majdani kikötő és logisztikai központ helyszínéül szolgáló terület egy részét is megvette. A teljes üzlet értéke nettó 25 millió euró, ezen belül a kormány 1,86 milliót fizet az Aquiláért. Utóbbi azért meglepő, mert a cég beszámolójában csak 484 ezer euró értéken szerepel a koncesszió.

444: A legsúlyosabb londoni ügyvédekkel próbálnak nyomást gyakorolni a Magyarországról kritikusan író nemzetközi lapokra

A médiajogra, azon belül is rágalmazási és sajtóperekre specializált Carter-Ruck a nemzetközi újságírás világában az egyik legrosszabb hírű ügyvédi iroda: korábban képviselték már a szcientológus egyházat is, és a máltai kormány megbízásából próbálták megfélemlíteni az országban 2017-ben meggyilkolt oknyomozó újságíró, Daphne Caruana Galizia haláláról készülő könyv szerzőit. A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a a Carter-Fuck gúnynéven is emlegetett csapat Magyarország londoni nagykövetsége eseti megbízása alapján járt el a Guardian és a Daily Telegraph cikkei kapcsán 2019 júniusában. A szolgáltatás ellenértéke 2162,26 font, vagyis körülbelül 821 ezer 600 forint.
Napi.hu: Nagy gesztust tesz az állam Csányi érdekeltségének

Az állami tulajdonú Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) a Pick Szeged Zrt. új feldolgozóüzeméhez vezető út tervezésére írt ki közbeszerzést. A Pick Szeged Zrt. többségi tulajdonosa a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Bonafarm Zrt., vagyis az állam egy magáncégnek épít utat. A beruházás keretében a tervek szerint egy 2 kilométeres szakaszon 2×2 sávosra bővítik majd az 5-ös számú főutat, továbbá kerékpárút is lesz az 5-ös számú főút mellett, az 502-es számú főúti csomópont és a Pick feldolgozóüzeme között.

Média1: Végrehajtók a 168 Óra kiadójánál

Tartozások miatt több végrehajtási eljárás is indult a 168 Óra kiadója ellen. Eközben ismét új ügyvezetőt kapott a a Telegráf Kiadó Kft., a hetilap kiadója. Korábban a Média1 arról számolt be, hogy Lakner Zoltán, a hetilap távozó főszerkesztő-helyettese hónapokkal ezelőtti fizetését sem kapta meg, ezért felszámolási eljárás megindítását helyezte kilátásba a kiadó ellen, és a 168 Óra több (egykori) szerzője is arra panaszkodik, hogy nem kapta meg (időben) a neki járó fizetséget. Van, aki több éve várja a pénzét hiába.

MÉG DURVÁBB EU-S PÉNZVESZTÉSRE KÉSZÜLHET MAGYARORSZÁG – KIFAKADT A KORMÁNYTAG

PORTFOLIO
Szerző: WEINHARDT ATTILA
2019.10.26.


Miután a legfrissebb jelek szerint 30% közeli felzárkóztatási forrásvágást is elszenvedhet a következő EU-s költségvetésben Magyarország, az EU kohéziós politikáját több szempontból is bíráló véleményt publikált a Magyar Nemzet hasábjain Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese. Az alábbiakban ezt a két fejleményt foglaljuk össze értelmező keretbe rendezve.

Egyre borúsabb a kép a felzárkóztatási forrásoknál


A finn soros elnökség javaslata alapján a múlt heti EU-csúcson volt az első állam- és kormányfői vita a 2021-2027-es uniós költségvetésről és mivel a kiszűrődő értesülések szerint élesek az ellentétek a tagállamok között, így a decemberi csúcsra halasztották az alkut, de esélyes, hogy ez átcsúszik jövő évre. Az éles ellentét érthető, hiszen az előzetesen kiszivárgott információk szerint még több pénzt bukhatna Magyarország annál, mint amit eddig hittünk az Európai Bizottság tavaly nyári javaslata alapján.

Azóta a Bruxinfo további értékes részleteket tudott meg a finn javaslatról és arról, hogy ez mit jelentene többek között hazánk számára:

SZIJJÁRTÓ “KERESZTÉNYEZÉSE” A KERESZTÉNYSÉG MEGGYALÁZÁSA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.10.25.


Rendkívül unalmas már, ahogy Orbán bűnszervezete a “kereszténységgel” azonosítja magát. A második világháború óta nem volt még Magyarországnak ilyen hazug és korrupt, tolvaj kormánya, ami előtte volt, az ugyanilyen hazug “keresztény” frazeológiával okozta Magyarország pusztulását, csaknem egymillió magyar ember halálát. Az a “keresztény” kurzus is a gyűlöletre épült, az a hatalom is kizárólagos jogot formált az országra, a nemzeti vagyonra és az uralomra. A “kereszténység” akkor is az elnyomás, a zsarnokság leplezését szolgálta. Ugyanolyan hazug rendszer volt, mint Orbán rendszere.

Szijjártó egykori iskolájában, a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégiumban adta elő a vallás és a nemzet azonosságának és összemosásának középkori feudális ideológiáját, amely Európát a népirtások, az üldözések, a szegénység és a nyomor kontinensévé tette, ahol a legüldözöttebb emberek a valóban keresztények voltak, akik bibliai alapon tagadták az állam és az egyház összefonódását. Ezt a borzalmat a felvilágosodás és a liberalizmus számolta fel, amely soha nem látott fejlődést, jólétet, szabadságot, biztonságot és a keresztény hit szabad hirdetését hozta el a világba.

Szijjártó azt állította, hogy “a világban zajló változások nyomán Magyarország akkor tud erős maradni, ha ragaszkodik nemzeti identitásához, és nem hagyja eltávolítani magától történelmi örökségét, a keresztény gyökereket.” Azok a “gyökerek”, amiről Szijjártó beszél, nem keresztény gyökerek, azoknak semmi közük nincs a kereszténységhez. Ha valami gyengévé, romlottá és sebezhetővé tette az országot, akkor ezek a hamis és hazug “keresztény” gyökerek. Szijjártó nem keresztény ember, ahogy Orbán sem az, fogalmuk sincs és közük sincs a kereszténységhez, ahogy a rendszerük is antikrisztusi.

Amit ez a bűnszervezet megvalósított Magyarországon, az nem a keresztény, hanem kizárólag a fasiszta jelzővel írható le. Szijjártó szerint “annak, hogy Magyarországnak kereszténydemokrata kormánya van, óriási jelentősége van a nemzetközi politikai és gazdasági változások jelentette turbulenciák közepette.” Magyarországnak nincs kereszténydemokrata kormánya, Magyarországnak fasiszta kormánya van. Ha Magyarországnak kereszténydemokrata kormánya lenne, akkor tiszteletben tartaná a demokratikus értékeket és az emberi jogokat, egyebek mellett a világnézeti szabadságot...

MIT VESZÍTÜNK A KÜLFÖLDRE KÖLTÖZÉSSEL?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.10.26.


Amikor külföldre költözünk, akkor amellett, hogy sok mindent nyerünk, veszítünk is, így meg kell birkóznunk a gyásszal. Erre a gyászra persze nem a szó hétköznapi, hanem pszichológiai értelmében kell gondolni, azaz sokkal inkább a veszteséghez, mintsem az elmúláshoz köthető.

„A veszteség feldolgozása persze az élet állandó része, hiszen folyamatosan nyerünk és veszítünk is dolgokat. Természetesen egy szerettünk elvesztése a legfájdalmasabb, de ezen túl is vannak olyan veszteségek az életünkben, melyek szenvedést okoznak, legyen az egy elbocsátás vagy egy párkapcsolat felbomlása.

Mit gyászol a határátkelő?

Nagyon leegyszerűsítve azt, amikor a kivándorláshoz kapcsolódó veszteségeket dolgozza fel a külföldre költöző – írta cikkében Celia Arroyo szakpszichológus.

Mit veszítünk a külföldre költözéssel? A határátkeléshez kapcsolódó veszteségek között olyanokat szokás felsorolni, mint a nyelv, a kultúra, a család, a barátok, a társadalmi státusz, a szülőföldhöz való kapcsolat.

Érdemes ezeket sorra venni és kicsit közelebbről megvizsgálni!

MEGINT JŐNEK

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBICISZTIKA
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2019.10.25.


A politikában a meguntság legbiztosabb jele, hogy amikor az állampolgár reggel kinyitja a szemét, bekapcsolja a televíziót, a képernyőn megjelenik a politikus, és emberünket a látványtól kiveri a víz: Ez még itt van? – nyög föl kínjában, ami azt jelenti, hogy a tévécsatornát most még ugyan betöltő politikusnak vége. Ehhez sokszor egyetlen parlamenti ciklus sem kell, viszont előfordul, hogy még a másodikat is túléli, de aztán jön a harmadik, és az már veszélyes. Tapasztalati tény, hogy nincs az a briliáns politikus és az a kiváló államvezetés, aki és ami ellent tudna állni a természetes fáradásnak. Részben mert a politikus nyolc-kilenc év alatt már minden létező tehetségét beáldozta, az összes szóba jöhető frázist elpuffogtatta, és ha nagyon őszinte saját magához, reggelente tükörbe se tud nézni, mert már magát is unja. És ez még csak az egyik oldal, a másik legalább ennyire veszélyes: időközben fölnő egy új generáció, amelyik a dolgok természeténél fogva, a közéletben már nem az apja meg a nagyapja embereit keresi, hanem a saját generációját szeretné látni.

Mi sem természetesebb ennél? És mi sem szánalmasabb, mint amikor a politikus, ahogy elemzők elemzik, dacolni kezd az idővel. Dacolása az idővel azt jelenti, hogy rátért a politikusi elhülyülés keserves útjára. Vesztes helyzet. Nyilván nem mindig, ellenpélda mindenre van, de az ellenpéldákkal szemben hasznos a hideg tartózkodás, mert ellenkező esetben olyanok leszünk, mint a magyar kormányfő: legvadabb ötlete igazolására is képes rámutatni a világnak arra a pontjára, ahol formailag valami hasonlót tesznek. Ezt az országot kiragadja a történeti előzmények környezetéből, és laboratóriumi asztalra dobja. Mint Finnországot, annak bizonyítására, hogy még alkotmánybírósága sincs. Ebből természetesen semmi sem következik, egy állam úgy rendezi alkotmányos garanciáit, ahogy akarja. (Finnországnak parlamenti alkotmányjogi bizottsága van, amely alkotmányos ügyekben egyfajta „bírósággá” alakul át. Ilyenkor a finn képviselők félreteszik pártvonzalmukat, és elfogulatlan döntést hoznak. Lehet találgatni, jobb‑e nekünk, akiknek alkotmánybíróságuk van, csak az ott ülők jelentős többsége kormánypárti, és ezt a körülményt képtelen félretenni.) Székelyföldi hallgatósága előtt ilyen gondolatfutam simán eladható, csakhogy Orbán a finn miniszterelnökkel szemben is megpróbálta. Ott már ugyancsak elgondolkodtak a hallottakon.

Az elunalmasodás nem azonos az öregedéssel. Vannak fiatalon megöregedett politikusok, de van példa ennek ellenkezőjére. Könnyen elképzelhető, hogy Orbánnál ez azonos időben mutatkozik: öregedése egybeesik azzal, hogy unalmas is lett. 2015 óta ugyanazt mondja migránsokról, Sorosról, továbbá, hogy ő Dobó István és Jurisics Miklós együtt. Ezt, lássuk be, nem lehet a végtelenségig hangoztatni, főképp úgy, hogy semmilyen értelemben nem is igaz. Az elunalmasodás mindezeken túl törvényszerűen jön, ellene ideig-óráig lehet tenni. Ez végül is nem jellemhiba. A jellemhibákról majd más alkalommal...


„A KATOLIKUS MINDIG TOVÁBB TŰR, MINT SZABAD VOLNA” – AZ EGYHÁZVEZETŐK FELELŐSSÉGÉRŐL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: JOHANN REICHERT
2019.10.25.


A nemzet vezetése egyszerre feladata a politikai hatalomnak és az erkölcsi tekintélynek, erről szól a világ legszebb, legfejlettebb társadalmi rendje, a keresztény Nyugat egész múltja – állítja vendégszerzőnk, aki a lapunkban kezdődött „egyház és politika” vitához szól hozzá. Úgy látja: aggasztóan népszerű ma Magyarországon a pápát oktalanul kritizáló (sőt: gyűlölő) magatartás és a kereszténységet építőipari tevékenységnek gondoló téveszme, az egyházvezetőknek pedig igenis dolga megszólalni, irányt mutatni az alsópapságnak a morálisan válságos időkben. Vélemény.

A Válasz mindig tiszteletre méltóan felelős lapkészítési gyakorlata szerencsésen találkozik ifj. Surján Lászlóné Bajzáth Gabriella kezdeményezésével, a két első, szintén a Válasz Online-on közölt hozzászólás pedig egészségesen gyarapította a megbeszélendőket. Magam először nem akartam hozzászólni ehhez az új egyház és politika-vitához a nyilvánosság előtt, mivel a Magyar Hang honlapján még az EP-választást megelőző hetekben sorozatban fejthettem ki, miért tartom végtelenül rossznak a kialakult helyzetet. A tapasztalat szerint az EP-választás lázában a felsorolt, részletesen kifejtett problémák (keresztény terminussal: bűnök) tömege nem érdekelte a keresztény olvasókat. Számtalan személyes élményem azonban most összetalálkozott Gégény István írásának alapgondolatával, közelebbről ezzel: „A jelzett öröm alapvető indoka az a tapasztalás, hogy érzékelhetően egyre inkább távolodunk a tűrő, elviselő, beletörődő magatartástól, amely oly sokszor jellemezte már társadalmunkat.”

Ez pontosítást igényel: a magyar társadalomban hovatovább félezer éves párhuzamos hagyomány, hogy a katolikus többség mindig tovább tűr, mint szabad volna, hallgat, és ezzel rendre hagyja túlburjánzani a rosszat (keresztény terminussal: a bűnöket). Ezzel szemben a protestáns, elsősorban a kálvinista tömeg (amely kisebb a katolikusnál, de szintén népes) alapvetően mindig mindenre nemet mond, Adyval a protestáló hit és főleg a küldetéses vétó jellemzi.

Mindkét hozzáállást károsnak tartom, mondhatni, egyik rosszabb, mint a másik. Jelen esetben a katolikus tempó vezetett a Borkai-ügy ilyetén elmérgesedéséhez, és félő, hogy a református dafke-hajlam oda fog vezetni, hogy csak azért is Borkai… mert majd mi jól megmutatjuk, hogy nem engedünk a ’48-ból…

ORBÁN NAGYON RÖVID PÓRÁZON TUDJA TARTANI AZ ELLENZÉKI ÖNKORMÁNYZATOKAT – HOL A PÉNZ? (PODCAST)

INDEX
Szerző: CSURGÓ DÉNES, DULL SZABOLCS, VASVÁRI TAMÁS
2019.10.25.


Az önkormányzati választások meglepetésszerű sikereket hoztak az ellenzéki összefogásnak, Budapesten és több megyeszékhelyen és megyei jogú városban is átvette a Fidesztől az irányítást az ellenzék. Ezek után viszont az új polgármestereknek és képviselőknek szembe kell nézniük a valósággal, hogy az önkormányzatok keze gazdasági szempontból eléggé meg van kötve. A Fidesz kampánya is nagyrészt arra az alig burkolt fenyegetésre épült, hogy azok a települések járnak majd jó, amelyeknek a vezetése jóban van a kormánnyal. 

De pontosan mennyire is vannak kiszolgáltatva az önkormányzatok a kormány jóindulatának, hogyan tud kiszúrni a kormány az önkormányzatokkal, ha akar, és mit tehetnek a most megválasztott ellenzéki városvezetők? És egyáltalán

OKOS POLITIKA ORBÁNÉK RÉSZÉRŐL, HA CSUKLÓZTATJÁK AZ ELLENZÉKI ÖNKORMÁNYZATOKAT?

Erről beszélgetünk Vasvári Tamással, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Tanszékének kutatójával és Dull Szabolcsal, az Index újságírójával.

A ROTHADÓ MAGYAR JOGÁLLAM NAGYOBB DICSŐSÉGÉRE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2019.10.26.


...Az ember, aki gyáva volt – nem Bangónéval, hanem a győriekkel, a Fidesz választóival és az egész országgal szemben – felelős, méltányos, korrekt döntést hozni, aki szembement állítólag Kövérrel és a fél állampárttal, amikor választás előtt nem léptette vissza a meztelen seggű, minden fidesztálibok szégyenét, most arról lamentál, hogy jó lenne minél hamarabb túl lenni ezen, és van pofája hozzátenni, hogy ha elbasztad, meg kell bánni, a büntetést elfogadni, majd elégtételt adni. Az ember, aki soha a büdös életben még soha nem ismerte el, hogy hibázott, hogy elbaszta (ehelyett függöny mögé bújt, Havasi válla fölött üvöltötte, hogy féknyúzzal nem áll szóba, aki a maga virtuális valóságába húzódott vissza, hogy véletlenül se lehessen szembesíteni önmagával, amikor meg ez elkerülhetetlen, akkor lábszagú dakota poénokkal és kificamodott erkölcsi alapvetésekkel takarózva alázza meg az ellenfeleit), arról prédikál, hogy mit kellene tenniük a győrieknek, miután ő gyáva volt meghozni az egyetlen döntést, amit Borkai esetében kötelezően meg kellett volna hozni. Nem most, október 13-a előtt.

Ugye ezek után nem várja el tőlem senki, hogy a meghatottságtól könnyes szemmel és hálatelt szívvel meredjek magam elé, lehetőleg az örökkévalóságig annak a képnek a láttán, amelyen Nick Vujicic keresztény motivációs tréner társaságában imádkozó pózba vágta magát őfényessége. A végtagok nélkül született ember iránti tiszteletből visszafogom magam. Ezért erről csak annyit, hogy méltatlanul megalázónak, egyenesen gyomorforgatónak tartom, amikor valaki – aki fennállása óta naponta minden cselekedetével az ellenkezőjét bizonyítja -, erkölcsös, istenfélő, keresztény emberként hirdeti magát. Miközben sokezer, sok tízezer ember nyomorúsága szárad a lelkén, meg lehet nézni az elmúlt évtized fideszes szociális és társadalompolitikáját. (Azt tudták, hogy évi 30 ezer magyar felnőtt meghal, mielőtt még nyugdíjba mehetne?) Tiszteletben tartom, hogy a rajongóinak nincsenek rá szavai, mert nekem sincsenek. Igaz, teljesen más okokból. Ha ez valóban egy komoly ország lenne, akkor ezt a színvonaltalan gazemberséget, az alázatot nevetség és gúny tárgyává tevő, ócska színházi mutatványt kikérné magának. De nem kéri ki, ahogy Borkai Zsolt meztelen polgármesteri seggét sem kérte ki magának.

És hát igen. Ahol Nick Vujicic imádkozik, ugyanott a FIFA korrupcióba belebukott, futballtól hat évre eltiltott korábbi elnöke, Sepp Blatter pezsgőzik és zabál, a kettő pedig sehogy nem áll össze jóérzésű ember fejében. Viszont a bűnözőgyanús sportvezető előtti miniszterelnöki meghajlás és forró ölelkezés legalább nem karakteridegen. Ez Orbán Viktor, és már annak is tudnék örülni, ha nem akarna folyton másnak látszani, mint ami. Úgyhogy lehet kisujjakat eltartva fintorogni a lónak a faszán, de Hadházy Ákossal mélységesen egyetértek abban, hogy igenis, keresni kell azokat a lehetőségeket, amelyek révén magát a vezért lehet nevetségessé, ne csak a kegyenceit. (Például a saját magukból helyből és nekifutásból néhány perc leforgása alatt hülyét csináló Deutsch Tamások megoldják saját erőből.) Miközben az állampárt egyre inkább bedurvul, a nagy fehér gyáva törzsfőnök varázstalanítása a cél. Kapkodjon csak a róla pontos diagnózist kiállító táblák után, nyalogassa a szája szélét, rángassa a nyakkendőjét, pislogjon zavarodottan. Ez az ember méltatlanná vált annyi mindenre, végigcsinált annyi mindent, amiről azt gondoltuk, á, ezt már biztosan nem meri (és de, merte, minden alkalommal merte!), hogy a maga meztelenségében kell megmutatni, valójában kicsoda ő.

Szóval a Fidesz nem puhul, hanem tolja a falig. Miközben a volt fideszes városvezetők kisstílű húzásokkal adják át hivatalukat, és Kocsis Máté fideszes frakcióvezető azzal döngeti a mellét, hogy a Fidesz-KDNP leköszönő budapesti kerületi polgármesterei jelentős pénzügyi többlettel, összesen mintegy 93 milliárd forinttal adták át az önkormányzatokat az utódaiknak (majd meglátjuk az elszámoltatásnál), a Polt nevű elsikáló és fideszes végrehajtó onnan folytatja, ahol október 13-a előtt abbahagyta. Súlyos testi sértés miatt (!!!) indít vizsgálatot Varjú László ellen, ezért ebben az ügyben is mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte. A rothadó magyar jogállam nagyobb dicsőségére Polt hivatala úgy látja, hogy Varju a súlyos testi sértést az őt földre tipró, karját, lábát rángató MTVA-s verőemberek ellen leginkább azzal követte el, hogy megfogta egyikük vádliját. Jó, akkor Hadházyt idézem újfent:

Csodálkozom, hogy Polt meg merte tenni: Varjú Lászlót megvádolja súlyos testi sértéssel azért, mert az MTVA smasszereivel szemben védekezett. Csodálkozni fogok, ha hagyjuk ezt!

Én nem fogok csodálkozni különösebben, viszont nem csak az a súlyos ebben, hogy ha bármilyen irányból nézzük meg a dulakodásról készült felvételeket Varju egyszerűen képtelen lett volna sérülést okozni bárkinek, hanem az is, hogy elvileg azok a keretlegények még jogtalanul is pakolták ki az ellenzéki képviselőket az MTVA épületéből. Nem tudom, hogy hagyjuk-e, de rajtuk nem fog múlni Varju kicsinálása. Sem. Nem csak Varju Lászlót nézik hülyének, hanem az egész országot, hát hiszen ott vannak a felvételek, de ők az ellenkezőjét állítják, az a hülye, aki nem azt látja, amit ők. Ezek után nem csodálkozom, hogy a legdörzsöltebb londoni ügyvédekkel próbálnak nyomást gyakorolni a Magyarországról kritikusan író nemzetközi lapokra. Már nincs idő csodálkozni, drága emberek! Közel tíz évnyi csodálkozás már így is akkora luxus volt, amit nem engedhettünk volna meg magunknak. Innen folytatjuk, köszönöm a figyelmet, jó hétvégét mindenkinek!

HADHÁZY: KERESNI KELL A LEHETŐSÉGEKET, HOGY MAGÁT A VEZÉRT TEGYÜK NEVETSÉGESSÉ

444.HU
Szerző: plankog
2019.10.25.


...A hétfői akció lényege szerinte 

„Orbán Viktor varázstalanítása” volt.

„Ő nagyon tudatosan eltávolította magát a napi vitáktól, aminek végső szimbóluma, hogy felköltözött a Várba. A környezete tudatosan elszigeteli őt, hogy az ellenzék ne tudjon vele „ütközni”, hiszen nézetük szerint csak megemelnének valakit azzal, ha a vezénylő tábornok vitába szállna vele. Szerintem sikeresen törtem át ezt a falat, ami nagyon bántotta a fideszeseket, nem véletlenül támadtak rám a képviselő-verőlegények. A későbbiekben is keresni kell ezeket a lehetőségeket, hogy magát a vezért tegyük nevetségessé, ne csak a kegyenceit.”

Hadházy szerint téved az, aki arra számít, hogy a Fidesz most puhulni fog. „Elég megnézni, hogy Kövér László milyen rendelkezéseket vezetett be a sajtó korlátozására az Országgyűlésben.”

És míg kedden a 444-nek azt mondta, meg kell fontolni a kivonulást a Parlamentből, de ezt még nem beszélték át az ellenzékiekkel, most már ennél lényegesen egyértelműbben fogalmaz, és így fejezi be a cikket:

kifelé a parlamentből és kezdjünk el a játékszabályok megváltoztatásán dolgozni!

ÉVI 30 EZER MAGYAR FELNŐTT MEGHAL, MIELŐTT MÉG NYUGDÍJBA MEHETNE

24.HU
Szerző: TAMÁSNÉ SZABÓ ZSUZSANNA
2019.10.26.


Lehet, hogy 70 éves korunkig is dolgozhatunk majd, mert ahogy tovább élünk, jó eséllyel emelkedhet a nyugdíjkorhatár is – írtuk nemrég a Portfolio.hu cikke alapján. Az egy dolog, hogy tovább élünk, de vajon egészségesek leszünk-e, főleg akkor, ha még tovább kell dolgoznunk? Egyáltalán megérjük-e, hogy nyugdíjasok legyünk? Ezekre a kérdésekre nem lehet egzakt választ adni, hiszen senki nem tudja, mit hoz a jövő, de a statisztikák adnak némi támpontot, és azok szerint a jelenlegi helyzet elég borús: évente csaknem 30 ezer felnőtt nem éri meg a nyugdíjkorhatárt, és 60 éves kor felett már nemigen számíthatnak egészségre a magyarok.

Egyre tovább élhetünk, egészségesen is

Magyarországon az uniós csatlakozás utáni évtől, tehát 2005-től vannak adatok arról, mennyi a várható élettartamon belül az egészségben töltött idő. A statisztikai hivatal adatai az eltelt 14 évben jelentős javulás mutattak. A nők a 2005-ös 77 év helyett már 79 éves korukig élhetnek átlagban, és a kezdeti 54 helyett 61 egészségben töltött esztendőre számíthatnak születésükkor. A férfiaknál is javultak a mutatók, 62-ről 72-re emelkedett a születéskor várható élettartam, és 52-ről 60-ra a várhatóan egészségben eltöltött évek száma.

Ez jó hír. De ha azt is figyelembe vesszük, hogy jelenleg 64 év a nyugdíjkorhatár, és ez 2022-re 65 év lesz, akkor az is nyilvánvaló, hogy várhatóan már évekkel a korhatár elérése előtt nem leszünk egészségesek...

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN ELÁRULTA IFJÚKORI ESZMÉNYEIT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.10.26.


FT 

Orbán Viktor mára nem a többpárti demokráciát, a szólás, a sajtó és a gyülekezés szabadságát hirdeti, hanem kitalálta az illiberális demokráciát. Az egykori lelkes demokrata megtestesíti az eltelt 30 évet: a tekintélyelvűség rendszeréből indult, hogy visszaérkezzen egy sajátos tekintélyelvűséghez – mutat rá Misha Glenny, aki újságíróként évtizedek óta foglalkozik Európa keleti felével. Ám úgy ítéli meg, hogy napjainkra a térség elveszett. Jelenleg a nacionalizmus és a türelmetlenség újabb korát éljük, ezért csak nehezen tudja felidézni a Berlini fal leomlásának eufóriáját és derűlátását. Az első figyelmeztetés a Jugoszlávia felbomlását kísérő súlyos erőszak volt. Már akkor sejteni lehetett, hogy az átmenet nem lesz sétagalopp. Az átalakulás nehézségei folytán hamar ki is alakult a megnevezés: gengszter kapitalizmus, benne korrupcióval, szervezett bűnözéssel. A szerző, aki annak idején részenként másológépet csempészett be Rajk Lászlónak és Demszky Gábornak, megállapítja, hogy az idő félresöpörte az egykori ellenzékiek javarészét, noha azok kulcsszerepet töltöttek be a változásokban. A forradalom felfalta saját gyermekeit. Ám ennek fontos tanulságai vannak, mivel látszik, hogy a szovjet uralom öt évtizede után Kelet-Európában sokan nem kérnek egy másik nemzetek feletti szervezetből, még ha az sokkal toleránsabb és gazdagabb is. Ez azután legutóbb a 2008-as pénzügyi válság idején mutatkozott meg hangsúlyosan. Az a modell fordult át az ellenkezőjébe, amelytől a Nyugat azt várta, hogy az új demokráciák majd szépen leutánozzák. Ám Magyarországon például súlyos társadalmi hatást váltottak ki a jelzáloghitelek, és a tömeges csőd közepette gyorsan terjedt a populizmus rothadása. A régióban Orbán Viktor az egyetlen egykori ellenzéki, akinek sikerült meghódítania a hatalmat, a lengyeleknél és a cseheknél kudarcot vallott a Szolidaritás, illetve Havel. Csakhogy ennek érdekében a magyar vezető elárulta ifjúkori eszményeit. De ezzel együtt látszik még az idealisták által hátrahagyott jelzés, mert hiába áll Magyarország és Lengyelország populista vezetés alatt, illetve hiába nagy az ilyen erők befolyása a cseheknél és a szlovákoknál. Azért a lakosság nagy része mindenütt makacs ellenállást tanúsít velük szemben, részben merítve 56 harcából. Hála éppen a közelmúlt történelmének, a 89-es forradalom még nem szenvedett teljesen vereséget. Ezzel együtt nagyon úgy tűnik, hogy végső soron illúziónak bizonyult.

Közép-Európában feszültséget vált ki a hivatalos retorika a LMBT-közösségekkel szemben. A Budapestről, Prágából és Varsóból keltezett körkép rámutat, hogy politikusok és egyházi személyiségek egyaránt gerjesztik a melegellenességet, mert így akarják növelni konzervatív bázisukat, illetve igyekeznek félelmet kiváltani a szavazók körében. Ily módon azonban szembemennek azzal, hogy a térségben az utóbbi időben jócskán javult a tolerancia és az empátia a szexuális és nemi kisebbségek iránt, köszönhetően annak, hogy a kis és nagyobb városokban egyre többen képviselik az aktivisták magabiztos új nemzedékét. Ugyanakkor a héten Prágában az hangzott el a földrész legnagyobb idevágó tanácskozásán, hogy a melegek és transzneműek esetében továbbra is létezik a Vasfüggöny, annak keleti oldalán erősödik a homofób gyűlölet, az erőszak és a hátrányos megkülönböztetés. Magyarországon a negatív megítélésnek nincsenek olyan mély gyökerei, mint Lengyelországban. Az utóbbi hónapokban azonban a Fidesz a jelek szerint összehangolt melegellenes hadjáratot indított. Ideértve a Coca Cola elleni bojkottfelhívást, valamint Kövér László kemény kijelentését. A LMBT-réteg hasznos célpont lehet Orbán számára, aki éveken át a migráció veszélyével riogatott. Kanicsár András újságíró és aktivista felidézte, hogy a kormánypolitika egyik alaptényezője, hogy közös ellenséget kell találni a magyarok számára. A bevándorlók, Brüsszel, az EU és soros után most a melegek vannak soron. Merthogy azok állítólag veszélyeztetik a katolikus értékeket és a családokat. Ám a másik oldalon mind többen ébrednek rá, hogy ezt nem szabad annyiban hagyni – mondja Kanicsár.

Wolfgang Schüssel szerint napjaink autokratáit össze sem lehet hasonlítani azzal, ahogyan egykor Ceausescu, illetve a kínai kulturális forradalom terrorizálta a lakosságot, vagy akár a náci rezsim vagy Sztálin. Ez azonban nem jelenti azt, hogy napjainkban nem kell ébernek lenni és néven nevezni a dolgokat, ám mégiscsak más minőségről van szó. A volt osztrák kancellár, aki tagja a Fidesz EPP-tagságát kivizsgáló Bölcsek tanácsának, helyesli, hogy a Bizottság következő elnöke külön posztot hoz létre az európai életmodell védelmére, mivel nagyon sok migráns csakis a gazdasági lehetőséget látja, ám figyelmen kívül hagyja, hogy a jólét együtt jár egy sor személyes szabadságjoggal, amit tiszteletben kell tartani. Pedig a harmóniát csak így lehet megőrizni, tette hozzá a politikus, aki külön kihangsúlyozta, hogy itt nem hegemóniáról van szó. Fontosnak nevezte egyúttal a bevándorlók beilleszkedését, valamint azt is, hogy meg kell követelni ezektől az emberektől a kötelezettségek betartását. Megjegyezte ugyanakkor, hogy migráció mindig is volt és lesz is. Ám annak nem szabad veszélyeztetnie az európai modellt. A politikus, aki benn ül a 2. legnagyobb orosz cég, a Lukoil Felügyelő Bizottságában, kifejtette, hogy Moszkvára két oldalról nehezedik nyomás: egyfelől vonzó alternatívát kínál számára Európa a maga nyílt társadalmával, másfelől viszont ott a kínai modell és Peking módszeresen a maga javára befolyásolja Oroszország keleti részét...