2017. május 3., szerda

A 8 LEGDURVÁBB KORMÁNYPROPAGANDA-CIKK AZ ORBÁNI LAKÁJMÉDIÁTÓL +1 KIS RÁADÁS A CÖF-TŐL

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.05.03.


A Momentum vezetője, mint Hitler; Soros György, mint anya- és tömeggyilkos… a kormányzati propaganda mélyrepülését hozták az utóbbi hetek. 

Ahogy az ellenzék erősödik és egyre jobban hallatja a hangját, egyre több ember megy ki az utcára tiltakozni az Orbán-féle féldiktatúra és korrupció ellen, úgy válik a kormányzati média egyre elkeseredettebbé. Nem jönnek a sikerek, az olvasók elpártolnak. Egyre kevesebben veszik be azt a maszlagot, amit ezek a propagandisták gyártanak. A Schmidt Mária által felvásárolt Figyelő eladott példányszáma állítólag 11 ezer környékéről 1000-re esett vissza, vagyis a tizedére. Az Origo is még a Freemail miatt tartja magát, egyre kevesebben tájékozódnak róla.

Az „alternatív tények” (azaz: hazugságok), a gyűlöletkeltés egyre mélyebbre taszítja a propagandát, méghozzá oda, ahonnan nincs visszaút. Ezek a médiafelületek, kormányzati támogatás nélkül az újabb rendszerváltás után könnyen és gyorsan szűnhetnek meg, így nyilvánvalóan muszáj tolniuk a legnagyobb, némethszilárdi blődségeket. Ezekből a gyöngyszemeiből válogattunk egy csokorra valót a kedves olvasóknak:

TÜNTESS ÉS SZAVAZZ!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.05.03.Május elsejével feltehetőleg lezárult az a tüntetéssorozat, ami a CEU bezárása miatt indult el, és végül az általános elégedetlenség kinyilvánításává, legalábbis egy nagyvárosi generáció elégedetlenségének kinyilvánításává fejlődött. A tüntetések kapcsán sokszor elhangzottak azok a kérdések, hogy miért nincs ennek az egésznek konkrét célja? Miért nincs vezető? Miért nem mondja ki senki, mit kell csinálni? 

Az elmúlt hetek tüntetései azért fulladtak ki, és azért jutottak csak a düh kifejezéséig, mert se politikai célja, se intézményrendszere (toborzási stratégiája, aktivistahálózata, felépített médiája stb.) nem volt a tiltakozásoknak. Pedig a cél időközben egyértelművé vált: leváltani, vagy legalábbis korlátozni Orbán Viktor és pártja hatalmát, legyőzni a propagandát, a megosztó gépezetet, és megalapozni a teljes társadalmat magába foglaló új, demokratikus köztársaságot.

Bár az ember azt szeretné, hogy rögtön el is jöjjön ez az új köztársaság, valójában a jelenlegi rendszer körülményei között annak is örülhetünk, ha korlátozni tudjuk a 2018-as választásokon Orbán Viktor hatalmát, ha a Fidesz nem kap kétharmadot, vagy ha nem szerzi meg a parlamenti helyek 50%-át, koalícióra kényszerül, és megtörik az a propaganda, ami a Fidesz legyőzhetetlenségét harsogja.

Hogy értsük, mire gondolok, érdemes felidézni az 1998-as szlovák választásokat. Ekkor bukott meg Vladimir Mečiar autokrata rendszere. Ha valaki nem emlékezne, Mečiar átírta a választási törvényeket, óriási vagyont halmozott fel magának, a titkosszolgálatokat használta politikai ellenfelei ellen, leuralta a média nagy részét. Majd 1998-ban egy olyan kampány után, ahol a választókat zenészek, a kulturális élet szereplőinek mozgósításával próbálták elvinni az urnákhoz, 84 százalékos részvétel mellett sikerült leváltani...

EZ VALAMI FIDESZES BOSZORKÁNYPER

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.05.03.


Kezdjünk el aggódni, drága honfitársaim a Nagyon Egyszerűek Rendszerének szellemi földrengésében. Ebben az országban lassan nem a nap kel fel reggel, hanem Németh Szilárd markáns feje bukkan elő a horizonton, két-három bárányfelhőtől övezve és reggeltől-estig ontja a sötétséget amúgy is sokat szenvedett országunkra.

A rezsimigránsok elleni harc elfáradni képtelen harcosa már szemináriumot is tart a békemenet potenciális haderőinek, hogy az egyre fogyatkozó számban rendelkezésre álló lelkesültekből szükség esetén össze lehessen gereblyézni legalább egy maréknyit, hogy aztán a közpénztévében be tudjanak számolni róla: megint tizenkétmillióan álltak ki Orbán Viktor nemzetmentő mellett.

Miközben Szilárd oktatja a népet, a kormány maradéka – már akinek beleszólása van ebbe – kifaragta a jövő évi költségvetést egy gránitsziklából. Például jövőre 75 milliárd (75 000 x 1 000 000) forintot óhajtanak elkölteni a migránsok elleni harcra. Jut mindenkinek a pénzből – nem az adófizetőknek, mert mi nem kapjuk, hanem fizetjük. Az egyórás csecsemőtől az idős dédiig mindenki nagyjából 8 000 forintot fizet csak erre az egy tételre – a Belügyminisztérium, a honvédelmi tárca és a Rogán Antal baráti társaság is bőven részesül a pénzünkből.

Miután az összes kerítés készen van – helyenként több sorban is – nehezen (sem) érthető, mi indokolja ezt a brutális emelést az idei 100 millió forinthoz képest. Csak Rogán Antal és propagandagépezete 20 milliárd (20 000 x 1 000 000) forintot költhet reklámokra és konzultációnak nevezett bohóckodásra. Ne felejtsük el, hogy ez csak propagandára fog elmenni – már ami az alkotmányos költségek levonása után marad -, a propaganda pedig arról az 1 300 menekültről szól, akik ellen folyamatosan harcol a kormány. Akiket az uniós kötelezettségeink alapján fogadnunk kellene, elbírálni a kérelmüket és aki közülük megkapja a menekült státuszt, azt befogadnunk egy időre, ameddig vissza nem térhet a szülőföldjére, vagy ameddig meg nem találja a helyét a magyar társadalomban és állampolgárságot kap.

Az első perctől kezdve ordas nagy hazugság, hogy ismeretleneket kellene kötelezően befogadnunk és véglegesen letelepítenünk, mert erről soha nem volt szó. 1 300 ember kérelméről kellene döntenünk, ennyi. Az ellenük folytatandó propagandára elbaszarintott összeg azt jelenti, hogy menedékkérőnként 15 millió forintot költ a kormány csak arra, hogy uszítson ezek ellen az emberek ellen és tovább hergelje a társadalmat.

Mindeközben éppen Rogán Antal van nyakig benne abban a letelepedési bizniszben, amelynek segítségével ismeretlen és nem kellő módon ellenőrzött migránsok tízezreit szabadították az országra és az Unióra.

20 milliárdot költünk csak propagandára, miközben a kiskunhalasi menekültszálláson tartózkodó (nem önkéntesen, hanem kötelező módon tartózkodnak ott) 6 (HAT) menekültnek nem ad enni a bevándorlási hivatal. Azt állítják, a jogszabály alapján nem jár étkezés az oda bezárt hat embernek, mert ők ismételten nyújtottak be menedékkérelmet. Ezért bezárják őket, de enni nem kapnak. Pontosabban ennél is cifrább a helyzet. Nem zárják be, hanem kötelező tartózkodást írnak elő. De enni nem kapnak...

MÁJUS 3.: A SAJTÓSZABADSÁG NEMZETKÖZI NAPJA

HELSINKI FIGYELŐ BLOG
Szerző: presshelsinki
2017.05.03.


A sajtó szabadsága eminens közérdek. Sajtószabadság nélkül a többi szabadság sem létezik maradéktalanul, szabad sajtó nélkül nincsen valódi demokrácia sem. Erre az összefüggésre már nagyon korán és nagyon sokan ráébredtek. Nálunk például a reformkorban vált közkeletűvé, így nem csak a radikálisok követelése volt a cenzúrának, az előzetes kontrollnak az eltörlése, de a centralistáké, és még a nemesi liberális fősodoré is.

Ha túlzás is lenne írni, hogy „már a régi görögök is”, de az való, hogy már a XVIII. század végének emberi jogi katalógusaiból sem maradhatott ki a sajtószabadság, sőt kiemelt helyen szerepelt bennük. Az Egyesült Államok alkotmányának első kiegészítése kimondja, hogy a Kongresszus nem csorbíthatja a szólás- vagy sajtószabadságot, és azóta is szinte abszolút védelmet élveznek. Az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozatában a francia forradalom egyenesen „az ember legbecsesebb jogaként” deklarálta a véleménynyilvánítás szabadságát. Ezzel együtt jóval szélesebb felhatalmazást biztosított az államnak, a törvényhozásnak a beavatkozásra, mint az amerikai megoldás.

A 1848-as sajtószabadságról szóló magyar törvény elrendelte: „Az előző vizsgálat [a cenzúra] eltöröltetvén örökre és a sajtószabadság visszaállíttatván [a kor értelmezése szerint egy régi jog állíttatott helyre], ennek biztosítékául ideiglenesen rendeltetik: gondolatait sajtó útján mindenki szabadon közölheti és szabadon terjesztheti.” A liberális megközelítés szerencsére nem volt „ideiglenes”, noha a „szemtelen, erkölcstelen, tekintélyromboló, hazafiatlan” sajtót folyamatosan támadták, azért így-úgy a sajtószabadság hazánkban is 1938-ig létezett, vagyis cenzúra nem létezett. Ekkor jött be az a szabály, amely a lapalapítást a miniszterelnök, az állam engedélyéhez kötötte. Ez a cenzurális megkötés egészen az 1989-es rendszerváltásig élt aztán. A létező szocializmus évtizedeiben például e jogot csak a „szocializmus és a nép érdekeinek megfelelően biztosították”. Azaz voltaképpen sehogyan sem. Mert ugyan miféle jog az, amelyet éppen akkor nem lehet gyakorolni, ha más jogokat és érdekeket sért? Nem is csoda, hogy semmiféle garanciái nem voltak a jog érvényesítésének, bíróság általi kikényszerítésének....

ÍGY OMLIK A GYERMEKEKRE AZ ORBÁN-RENDSZER

HVG ONLINE
Szerző: Szabó Yvette
2017.05.03.


Számok cáfolják a kormány állítását, amellyel beterjesztette legújabb oktatási törvénycsomagját. 2010 óta ugyanis a kabinet folyamatosan csökkentette a gyógypedagógus-képzésre felvehető hallgatók számát, most pedig tanárhiányra hivatkozva sorvasztja el a tanulási nehézséggel küzdő gyermekek fejlesztését.

2012-ben még 1300 hallgató kezdhette meg gyógypedagógiai tanulmányait a hazai felsőoktatási intézményekben, idén már csak 1090 diákot vehetnek fel. Jelenleg országos átlagban több mint ötszörös a túljelentkezés ezekre a szakokra, miközben több mint kétezer gyógypedagógus hiányzik a napi gyakorlatból, további ezer státust pedig olyan tanárok töltenek be, akiknek nincs meg a szükséges végzettségük.

Pedig Mészáros Lőrinc százmilliárdos éves vagyongyarapodásának már az ötödével is megkétszerezhetnék a fejlesztőpedagógusokra fordított pénzt. A kormány azonban 2010 óta nemhogy növelte volna a költségvetésben az oktatásra fordított pénz arányát, hanem éppen ellenkezőleg, csökkentette, miközben az állam működési költségei nőttek.

Bár az oktatási helyettes államtitkár, Maruzsa Zoltán azt mondja, idén két új képzőhelyet indítanak és 2-3 év múlva megszűnik a gyógypedagógus-hiány, eddig szándékosan blokkolták, hogy elég szakember legyen, és az új jogszabály intézkedései sem tűnnek ideiglenesnek.

Mi múlik ezen? Azok a kisdiákok, akik valamilyen képességeikben lemaradnak, például nem tudják a jelenleg elvárt fél év alatt megtanulni a folyamatos írást, és az első osztály második félévében nem sajátítják el a helyesírás alapjait, azokat a jövőben abból a tárgyból is évismétlésre lehet kötelezni, amelyben a fejlődési elmaradás megmutatkozik.

És még az sem biztos, hogy bármilyen segítséget kapnak ahhoz, hogy behozzák a lemaradást. Eddig ugyanis az osztályozás alóli felmentés mellett más kedvezményt is kaptak. Akinek például az írással volt nehézsége, szóban felelhetett, és fordítva, illetve dolgozatoknál, érettségi vizsgán több időt kaptak a megoldásra. Ezt azonban egy alacsonyabb szintű jogszabály, kormány-, illetve miniszteri rendelet határozza meg, amelyet egyik napról a másikra módosíthat a kabinet...

ORBÁN LEVELE AZ ELVTÁRSAKHOZ

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Nagy-Bandó András
2017.05.03.Pártunk és kormányunk nevében fordulunk hozzátok, moszkvai elvtársakhoz - így kezdődik az a miniszterelnöki levél, amelyet Nagy Bandó András adott közre.

Kedves Elvtársak, Elvtársnők, Barátaim!

Pártunk és kormányunk nevében fordulunk hozzátok, moszkvai elvtársakhoz. Az utóbbi időben nemtelen támadások értek bennünket, főként a merész, szokatlan, és ahogy Ti, Moszkvai Elvtársak fogalmaztok: minden normalitást fölrúgó megoldásaink miatt.

A minket ért bírálatokra reagálva megjegyezzük: egy "élénk és sokszínű politikai vitában" óhatatlanul egyenes beszédet kell használni, ez is része a kommunista gondolkodásnak és a szocializmusnak.

Kedves Elvtársak, ami nálunk történik, azt mi egyszerűen reformkommunizmusnak nevezzük, melyben új ösvényeken járunk, bátor újításokat hozunk, és ha kell, akár félévente is konzultálunk a legmegbízhatóbb elvtársainkkal.

Nem szabad elfeledkezni szocialista vívmányainkról, arról, hogy leraktuk a kommunizmus alapjait, és haladunk tovább, előre a szocializmus útján.

Önkritikát gyakorolunk és kimondjuk, kedves Elvtársak: nem vagyunk tökéletesek, nem minden kísérletünk járt sikerrel, de rugalmasak vagyunk és készen állunk arra, hogy meghallgassuk a szovjet elvtársak véleményét, és tartalmas párbeszédet kezdjünk országunk és a szocializmus jövőjéről. Ezért döntöttünk úgy, hogy utasításotokra Orbán Viktor elvtárs csatlakozzon hozzánk, hogy személyesen hallhassa, hogy vitatják meg a moszkvai elvtársak a reformkommunizmussal kapcsolatos kérdéseket.

Mi, magyar kommunisták mindig úgy véltük, hogy közös úton járunk a konfliktusok elvtársi és szocialista kezelésében, és tudjuk, nincs lehetőségünk az egyoldalú nyilatkozattételre, főként a kommunista elvekkel összeegyeztethetetlen kettős mérce alkalmazására, az alaptalan híresztelések terjesztésére, vagy a magát ellenzéknek gondolók bírálatainak kritikátlan elfogadására.

Pártunk továbbra is népszerű, élvezi a kommunizmus építésén dolgozó elvtársak bizalmát.
Szeretnénk megerősíteni, hogy pártunk és kormányunk a szocializmus elkötelezett harcosa. Bármit teszünk, azt a javítás szándékával tesszük, és bírálataink is a kommunizmus építését segítik. Amit teszünk, azért tesszük, hogy túléljük az imperialista csapásokat. Nagyon messze állunk azoknak a táborától, akik a kommunizmus elpusztításán dolgoznak...


BÚZASZENTELÉS A KÉTSZÁZEZER ÉHEZŐ GYERMEK ORSZÁGÁBAN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE 
Szerző: Iványi Margit
2017.05.02....Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, egyben a Magosz elnöke úgy nyilatkozott, hogy a “tisztességgel és alázattal végzett munkájukhoz szükséges lelkierőt vették most magukhoz”.

Magyarországon a különböző statisztikák alapján 100 szegényből 34 gyerek vagy fiatalkorú. A mindennap éhező gyerekek számát 36-54 ezerre teszik, és kutatók szerint kétszázezer gyermek éhezik alkalmanként, őket kríziséhezőknek nevezik.

Milyen szép és jó volna, ha tisztességes és alázatos papok tisztességes és alázatos gazdákat – üsse kő! – megáldva felemelnék szavukat az elnyomott, szegény, éhező magyar emberekért, köztük a gyermekekért, és mindent megtennének, hogy Magyarország rettentő szégyene megszűnjön!

Ehhez aztán tényleg kellene valódi lelkierő, igaz-e, keresztény felebarátaim?

FRANCIAORSZÁGBAN TELJESEDHET BE A NYUGAT VÉGZETE

DANUBE INSTITUTE BLOG
Szerző: Danube Institute
2017.05.03.


Franciaországban történelmi eseményeknek vagyunk szemtanúi az elnökválasztás kapcsán. Scott McConnell kalauzolja el az olvasót a francia történelem és irodalom rejtelmeibe, amelyek által egy összefoglaló képet kíván alkotni a jelenlegi francia identitás problémáiról.


Franciaországban egyre nagyobbak és egyre tartósabbak a tüntetések. Senki sem tudja megjósolni Amerika vagy a nyugati civilizáció jövőjét, ám annyi bizonyos, hogy Párizsban előbb következik be a Nyugat végzete, mint bárhol máshol a Nyugaton – hívja fel a figyelmet Scott McConnell. Franciaország ugyanis a hadszíntere lett a nyugati elitcsoportok párharcának, amelyek egyik fele a tömeges migráció jelenségét támogatja, a másik viszont a bevándorlás nyugati örökségre irányuló bomlasztó hatását hangsúlyozza. Franciaországban ezt egy kétfrontos háborúnak lehet tekinteni. Egyfelől Marine Le Pen pártja elmozdul a perifériáról a mainstream felé. Másfelől az írók, gondolkodók és történészek új csoportja emelkedik ki, akik a szellem világában vonják felelősségre azokat, akik az országot a jelenlegi helyzetbe sodorták.

Évek óta sokan vélik úgy, hogy Franciaország egy polgárháborús szakadék szélén áll, ám sokakat meglepetésként érne, ha a politikai és a közösségi konfliktusok évtizedek óta nem látott erőszakba torkollana.

A második világháborút követő értelmiség inkább baloldali nézeteket vallott, manapság azonban Franciaország legtöbbet olvasott írói konzervatív értékeket vallanak. Fókuszpontjukban a francia nemzeti kultúra és annak túlélése szerepel.

Ebbe a csoportba tartozik az egyik legfontosabb francia politikai gondolkodó, Éric Zemmour. 2011-ben megsértette a francia rasszizmus elleni törvényeket, ám a figyelem középpontjába 2014-ben került, amikor megjelent „Le Suicide français” (A francia öngyilkosság) esszékötete. A néhány héttel később bekövetkezett Charlie Hebdo-, és a kóser szupermarket elleni támadás után ott volt Zemmour könyve, hogy ismertesse, Franciaország hogyan jutott el erre a pontra. Zemmour szerint a hagyományos francia családi minta visszaesésére volt az a válasz, hogy a Magreb-országok családjait – amelyek a legarchaikusabb családképpel rendelkeznek – hívták be az ország vezetői. A demográfiai egyensúlyt így állították helyre, hogy „betöltsék az űrt, amelyet a francia családi modell hagyott maga után, és helyettesítsék azt”.

Franciaország az 1960-as években százezreket toborzott évente Spanyolországból, Portugáliából és Észak-Afrikából, hogy az ország munkaerőhiányát enyhítsék. Az 1974-es gazdasági válság következtében leállt a toborzás, és a családegyesítések által az asszonyok és gyerekek követték a férfiakat. Az 1980-as években az ideiglenes munkások és családjaik állandó tartózkodási engedélyt kaptak, ezt a lépést Zemmour szerint a baloldal a sikertelen gazdasági próbálkozások miatt lépte meg, hogy valamelyest kompenzálja a neoliberális kapitalizmus térhódítását...

HOGYAN JÁTSSZUNK?

OFOE BLOG
Szerző: Leiner Károly - Földes Petra
2017.04.10 és 05.03.1. Társasjáték-pedagógia a gyakorlatban

Amikor az idei tanévben több tanulócsoportban a Budapest Bank támogatása jóvoltából pénzügyi-gazdasági társasjátékok kipróbálásába kezdtünk, a csatlakozó kollégáknak és a velük együtt részt vevő osztályoknak már volt gyakorlatuk a társasjátékok iskolai alkalmazásában.

A pénzügyi-gazdasági kompetenciákat fejlesztő társasjátékokat a Szivárvány Baptista Gimnázium és Szakképző Iskola öt osztályának tanulóival próbáltuk ki, és a tapasztalatokat feldolgozva sikerült a játékokat beépíteni a tanítási folyamatba. Mivel iskolánk profilja a vendéglátás, ami szerves kapcsolatban áll a pénzügyi kultúrával, az ehhez kapcsolódó ismereteket több tantárgy keretében (gazdasági, vállalkozói ismeretek, gazdasági számítások stb.) tanítjuk. Iskolánk utolsó esélyt adó intézmény: diákjaink többsége nehéz körülmények között él, hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű, nagy részük sajátos nevelési igényű vagy beilleszkedési, magatartási zavarral küzd. Többségük cigány fiatal, és túlnyomórészt megegyeznek abban, hogy eddigi tanulmányaik során kudarcok érték őket (fogyatékosságuk okán, rendezetlen családi körülményeik, magatartás-problémáik miatt).

A programban egy érettségiző, egy szakmát tanuló (cukrász) és három sajátos nevelési igényű (SNI) osztály vett részt 60 tanulóval. A diákok szívesen vették a foglalkozásokat, hiszen iskolánkban szinte valamennyi pedagógus évek óta gamifikálja a tananyagot: több saját ötletű hagyományos társas- és digitális játék is született, tehát nem nulláról indultuk el. (Például a Monopoly játéknak nálunk megszületett a cukrász szakmai anyagra épülő változata, de készült az élelmiszerismeret oktatásához használható Gazdálkodj okosan is.

Ahhoz, hogy a tapasztalatainkat meg tudjuk osztani másokkal, és kedvet csináljunk hasonló játékok kipróbálásához, hozzátartozik az is, hogy néhány bevezető gondolatot megosszunk a társasjáték-pedagógia működéséről...2. Társasjáték a pénzügyi-gazdasági kompetencia fejlesztésében

Az alábbiakban bemutatjuk a kipróbált játékokat és tapasztalatainkat, valamint az adaptációs lehetőségeket. Igyekeztünk a kipróbáláshoz olyan játékokat választani, hogy a javasolt korosztály széles réteget fogjon át, és így minél több kolléga számára szolgáljunk hasznos információval. Azt tapasztaltuk, hogy a választott játékok megfeleltek a céljainknak, meg tudták szólítani a tanulóinkat. Egyedül a Szuper farmer játékkal tévedtünk, mert mi ebben a formájában inkább kisebbeknek ajánlanánk, azonban szabálymódosításokkal adaptáltuk a fiataljaink korosztályára, illetve SNI tanulók esetében az eredeti verziót is megfelelően tudtuk használni. A másik problémánk az időhatárokkal volt: az Airlines Europe és a Chicago Stock Exchange játékokra nem elég 2 óra (mi azzal terveztünk alkalmanként). Nehéz lett volna a játék állását megőrizni, ezért ki kellett találnunk, hogyan lehet „véget vetni” a megadott intervallum alatt a játéknak úgy, hogy a játékban kitűzött célokat elérjék tanulóink...


TOVÁBB NEHEZEDHET AZ AMERIKAI MUNKAVÁLLALÁS

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.05.03.


Nem túl jó hír azoknak, akik az Egyesült Államokban szeretnének munkát vállalni, hogy nemrég Donald Trump aláírt egy olyan elnöki rendeletet, melyben felkéri a szövetségi ügynökségeket a meglehetősen népszerű, ugyanakkor legalább annyira ellentmondásos H-1B vízum újragondolására. Ami a gyakorlatban szigorítást jelent. De miről is van szó?

A H-1B vízum azért jött létre, hogy megkönnyítse a magasan képzett munkaerő bevándorlását az Egyesült Államokba. Az elmélettel nem is lett volna semmi baj, ám ahogyan ez már lenni szokott, a gyakorlat kicsit más képet mutatott, emiatt rengeteg kritika is érte a programot az elmúlt években.

Ellenzői ugyanis azt állították, hogy az ezt igénybe vevő cégek egy része tulajdonképpen nem tesz mást, mint olcsó külföldi munkaerőt visz az országba ahelyett, hogy amerikaiakat alkalmazna.

„A munkalehetőségeket először amerikaiaknak kell felajánlani. Ez így logikus, nem? Jelen pillanatban a bevándorlási rendszerünk széleskörű megsértése lehetővé teszi, hogy amerikai munkavállalók helyett külföldieket alkalmazzanak, gyakran alacsonyabb fizetésért” – indokolta döntését Donald Trump egy gyárlátogatáson.

Mi is a H-1B vízum?


A H-1B egy olyan, nem-bevándorló munkavállalói vízum, amit kifejezetten magasan képzett munkavállalóknak találtak ki, azaz minimum felsőfokú végzettség kell hozzá.

A vízum három évre szól, viszont egyszer meg lehet hosszabbítani ugyanennyi időre. Utána minimum egy évre el kell hagyni az országot. Én is ismerek olyan magyart, aki már elég régen él és dolgozik egy ilyen vízum segítségével az Egyesült Államokban.

A vízumkérelmet a leendő munkáltató („szponzor”) nyújtja be az amerikai hatóságoknak. A cégnek vállalnia kell, hogy a munkavállalót az adott munkakörben a Munkaügyi Minisztérium által meghatározott minimum fizetésnek megfelelő, vagy annál nagyobb összegért alkalmazza.

Alaphelyzetben ennek a munkakörnek speciális foglalkozásnak kell lennie, emellett feltétel a már említett magas iskolai végzettség és a speciális szaktudás (valamint a tapasztalat). Olyan szakmákra kell itt gondolni, mint a mérnök, építész, orvos, tanár vagy éppen a programozó (utóbbira hamarosan visszatérek).

Csak a teljesség kedvéért, H-1B vízumot kaphatnak még az egészen különleges szakmákban dolgozók, például elismert művészek, sportolók, modellek.

Fontos, hogy nem bevándorló vízumról van szó, tehát elvileg nem lehet a végtelenségig maradni vele, arra lett kitalálva, hogy a bizonyos pozíciókra amerikai munkavállalót nem találó vállalatok külföldről tölthessék be pár évre az adott munkakört.

A H-1B elég gyorsan népszerű lett, olyannyira, hogy jellemzően többen jelentkeznek, mint az éves 65 ezres keret (emellé jön még 20 ezer azoknak a külföldieknek, akik az Egyesült Államokban szereztek diplomát), így egyrészt erre is bevezették a lottórendszert, másrészt amikor minden év április elején megnyílik a lehetőség, akkor őrület van.

Ennek mértékét illusztrálandó, idén 5 nap alatt 199 ezer kérelem érkezett be, és ez már sorozatban az ötödik olyan év volt, amikor túllépte az engedélyezett keretet a beadott kérvények száma. (Tavaly például 236 ezren jelentkeztek.)

A csökkenést az amerikai bevándorlási hivatal (US Citizenship and Immigration Services - USCIS) igazgatója, Leon Rodriguez annak tudta be, hogy Donald Trump már korábban élesen kikelt a program „ellottósodása” ellen, mondván, hogy ha egyszer arra lett kitalálva, hogy a legképzettebb, legmagasabban fizetett munkavállalók kapjanak ilyen vízumot, akkor ne sorsolgassanak...

TE MILYEN KLUBHOZ TARTOZOL? ÉS MILYENHEZ SZERETNÉL?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Éva28
2017.05.03.Társas lények vagyunk. Életünk során különböző csoportosulásoknak leszünk a tagjai: óvodai csoport, iskolai, baráti, sport, vallási csoportok, családi-rokoni kapcsolatrendszerek, munkahelyi, valamilyen hobbihoz kapcsolódó, lakóhely szerinti, civil- vagy pártszerveződés stb. Csoportok, csapatok, hálózatok, kapcsolatok. Életünk izgalmas terepei. Belesodródunk, vagy tudatosan választunk közülük? 

Ezek a kapcsolatok, csoportosulások időben is változóak: lehetnek csak ideiglenesek, de eltarthatnak évekig is, sőt, életünket végigkísérhetik. Vannak szoros, napi szinten megélt és életünket befolyásoló közösségeink és vannak lazább, nem olyan nagyon meghatározó, kevésbé fontosak. Valószínűleg mi magunk is meglepődnénk, ha készítenénk egy statisztikát, milyen sok szerveződésnek vagyunk a tagjai.

Mindez függ a helytől, ahol élünk (földrész, ország, országon belüli régió, város-falu, kerület, ’alvég-felvég’, utca stb.), a hagyományoktól, a családi és egyéb körülményektől és persze magától a személyiségtől. Ahányan vagyunk, annyiféle természet, személyiség, igény, véletlen külső hatás, belső kényszer, sugallat, egyéb tényező, amely meghatározza, mit hoz a ’sors’, mibe keveredünk, mibe lépünk be önként és dalolva, vagy mi az, ami nem is tudatosodik bennünk, de részesei lettünk.

Ahogyan egy embernek vannak egyéni jellemzői, organikus fejlődése, háttere, története, tudatos tanulási-fejlesztési folyamata, kapcsolatrendszere, úgy lehet egy-egy közösségnek, szerveződésnek, klubnak is. Az önismeret, a hitelesség, a céltudatosság és a sikeresség is értékelhető kategóriák mindkét esetben (lehet a tag hiteles, de a szervezet hiteltelen; vagy lehet fejlett és hatékony egy közösség, de valamelyik tagja még nem elég érett hozzá, nem tudja magáévá tenni a játékszabályokat, az értékrendszert). Ezek előbb-utóbb kiütköznek valahol, problémákat okozhatnak, vagy rányomhatják a bélyeget a működésre (ezért is olyan izgalmas a szervezetfejlesztés, amikor az a kérdés, hogy hol vannak a valódi problémák a rendszerben)...


ÁTVILÁGÍTÁS: AZ ÚT A III/III-AS ÜGYNÖKÖKTŐL A NER-IG

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.05.02.


Bartus László, az Amerikai Népszava főszerkesztője nyílt levelet írt Németh Sándornak, a Hit Gyülekezete vezető lelkészének annak kapcsán, hogy a napokban nyilvánosságra került egy evangélikus lelkész, Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet vezetője ügynökmúltja. A volt III/III-as lelkésznek azonnal távoznia kellett. Nemcsak azért, mert egy III/III-as ügynök volt, hanem azért, mert lelepleződött a ma is aktív ügynöki jellegű tevékenysége.

Az alábbiakban szélesebb kontextusba helyezzük a kérdést, és a konkrét példán keresztül bemutatjuk azt a lelki folyamatot, amely Magyarországot a demokratikus rendszerváltásból a III/III-as ügynökök mentalitása révén egy újabb diktatúrába lökte vissza. A Lehel-ügyet arra használtuk fel, hogy a cseppben megmutassuk a tengert, és átvilágítsuk a probléma lényegét.

Ez jó alkalmat teremtett volna arra, hogy elinduljon egy tisztulás legalább az egyházakban, amelyet követhetne a társadalom többi területe, hogy az egykori III/III-as ügynökök, akik az állambiztonsági szolgálat besúgói voltak, kikerüljenek azokból a pozíciókból, amelyekben a mai napig emberek életét és gondolkodását befolyásolhatják, a közéletet manipulálhatják. Természetesen ez elvi felvetés, tisztában vagyunk azzal, hogy ez soha nem fog megtörténni, s arról szól a jelen tanulmányunk, hogy miért.

Lehel László ügynökmúltjának leleplezője az evangélikus lelkész rendszerváltás utáni és mai tevékenysége kapcsán mutatott rá arra, hogy az ügynököknek az a típusa, amely élvezettel és odaadással végezte ügynöki munkáját, amelyért még jutalomban is részesült, a III/III-as Csoportfőnökség megszűnése után is ugyanolyan ügynöki típusú tevékenységet végez, mint előtte. Az új helyzetben felhasználják őket illegitim tevékenységre, és ők maguk keresik az erre alkalmat adó lehetőséget. A rendszerek változnak, de ezek az ügynökök nem változnak...

REJTÉLYES ÖSVÉNYEK

ÉLET ÉS IRODALOM - SZABADPOLC
Szerző: Földényi F. László
2017.04.28.Az ÉS könyve áprilisban - Nádas Péter: Világló részletek. Emléklapok egy elbeszélő életéből I–II., 
Jelenkor Kiadó, Budapest, 2017. 
611+596 oldal,7999 Ft„Mit csinál az ember, ez egy, ebből nyilvánosság előtt mit hajlandó bevallani, ez már kettő, s a közvélekedés szerint valójában miként is kéne viselkednie, ami a harmadik. A rideg valóság, a látszat és a szándék szent hármasa. Még arra a borús nyári délutánra is emlékszem, amikor elhatároztam, hogy egész felnőtt életemben ezzel a kétarcúsággal vagy inkább háromarcúsággal fogok foglalkozni.” S ezt követi a fogadalom: „Mindent, de mindent meg fogok írni, amit az emberek elhallgatnak egymás elől.” Hat évtized elteltével a Világló részletekkel e kamaszkori fogadalomnak tett eleget. Mindent persze nem írt meg, sőt, könyve vége felé maga mondja, hogy egyszer majd megírja, mi mindent temetett be az omlás, amely véget vetett a gyerekkorának. De azért így is sok mindent megírt: a két szülői ág történetét, a XIX. század elejétől, ameddig visszakövethetők; az ostromot, amelynek csecsemőként, majd cseperedő kisgyerekként nemcsak elszenvedője volt, hanem az érzékeire hagyatkozó pontos megfigyelője is; a családtagok önáltató hazugságait, amelyek elválaszthatatlanok voltak a párt belső hisztériájától és neurózisától, s az ennek jegyében elkövetett gyilkosságoktól; a fasiszta internáló- és koncentrációs táborokat, amelyek áldozatai és tettesei különböztek ugyan, de nem tudtak úgy meghalni, hogy csoporttudatukat ne egyformán örökítették volna tovább a későbbi generációkra; az anyát és az apát, akik látványosan rokkantak bele abba, hogy erejüket meghaladó súlyt vettek magukra. És megírta 1956-ot is, az utolsó európai forradalmat, amely végkép látványossá tette nemcsak az önkényuralmat, hanem a köztársaság és a demokrácia gyengeségeit is.

Úgy nem önéletrajz ez a könyv, ahogyan nem hagyományos regény a Párhuzamos történetek sem. A műfaj határait Nádas Péter ezúttal is addig tolja egyre kijjebb, míg végül a különféle horizontok úgy csúsznak egymásra, akár turzáskor a jégtáblák. Emlékirat? Persze, az. De közben korrajz is – az 1942 és 1954 közötti időszak eseményeit illetően bármely történészi szakmunkával vetekedhet. Ugyanakkor a magyar történelem másfél évszázadának, az 1867–1918, illetve 1919–1937 közötti korszakoknak, a magyar polgárosodás kísérletének és kudarcának is pontos krónikája. És mindeközben várostörténet is: hogyan „esett el” Budapest a lakosság sorozatos lecserélődései, majd a város fokozódó elhanyagolása következtében, aminek eredményeként a hatvanas évekre olyan város született, amely úgy hasonlít a régire, hogy közben benne minden gyökeresen új.

Azt a kis erőfeszítést, amellyel az ember a csónakot vízre bocsátja, ne tévesszük össze a folyam erejével, amely ezt magával sodorja, írja Nietz­sche, s hozzáteszi: sajnos ez történik minden életrajzban. Nádas számára ez a veszély mintha eleve nem létezne: a folyam ereje (a történelem) és a saját kis erőfeszítése (az élete története) közötti arányt soha nem véti el. A Párhuzamos történetek a lineáris történetmesélés gyakorlatával szakított. A Világló részletek a perspektivikus látással. Helyette Nádas kettős, sőt többszörös fókusszal dolgozik. Olvasóként egyre élesebben látom az arcát, de ezzel együtt egyre élesebben látom a hátteret is. Ami egy fénykép esetében kizárt, itt nagyon is működik. Egy példa: a születésnap. Pontosabban a születés napja. Ami többnyire a világegyetem rendkívüli pillanatának látszik: mintha az univerzum csak az illető világra jöttét várta volna. Nádasnak is van születésnapja: egy októberi szerda, két és fél évvel a világháború vége előtt. De mi történt ezen a szerdán? Egy hamburgi rendőrségi különítmény a mizoczi gettó összes lakóját legyilkolta. Bordeaux erődítményéből hetven foglyot egy német megsemmisítő táborba szállítottak át. Azon a szerdán, mialatt az anyja villamoson a kórházba ment, Anna Frank pontosan feljegyezte valamennyi családtagja súlyát. Jan Karski, a Honi Hadsereg titkos futára viszont megérkezett a Pireneusokba, hogy a londoni lengyel kormánynak híreket adjon át a lengyelországi ellenállási mozgalomról. Radzyń gettójából száz szekérre pakoltak fel háromezer zsidót, hogy a treblinkai megsemmisítő táborba vigyék őket. Vitéz Nagybaconi Nagy Vilmos magyar honvédelmi miniszter személyesen ellenőrizte a magyar hadsereg felszereltségét. Ugyanezen a napon a fiatal Mitterrand kezet fogott az öreg Pétain marsallal. Viktor Klemperer viszont Drezdában nem kapta meg az aznapi kenyéradagját. Radnóti Miklóst ugyanezen a nevezetes szerdai napon vitték be munkaszolgálatra. Az embernek fogalma sincsen róla, mi minden történik a születése napján
...

ITT OLVASHATÓ

IDIOTIZMUS

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: Tavasz János
2017.05.03.


Lassan komolytalan a folytonos háborúzás, mintha a parlament szellemi visszamaradottak gyűldéje lenne, akik jó dolgukban már meg sem gondolják, milyen háborúkat indítanak. A Közép-európai Egyetem (CEU) nem azért került Orbánék célkeresztjébe, mert színvonaltalan.

Lehet, hogy pontosan az egyetemen folyó oktatás magas színvonala csípi a fideszesek szemét, hogy még mindig működik olyan intézmény, ahonnan jól felkészült emberek kerülnek ki.

Németh Szilárdot bizonyára zavarja, hogy mélységes intelligenciáról árulkodó nyilatkozatait valaki kritika tárgyává teszi, és Semjén doktornak sincs ínyére, hogy vannak még igazi doktorok, akiknek nem az a célja, hogy szánalmas Horthy-utánzatokként lovagoljanak be Erdélybe.

A törvények mindenkire vonatkoznak, azokat mindenkinek meg kell tartania, mondta Orbán az ütközet magyarázatául, miközben ő tetszése szerint erőltet át olyan törvényeket, amelyek csak a haverjai érdekeit szolgálják...

VÉGRE VAN IRÁNY

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Bruck András
2017.05.02.


Brüsszelben, a múlt héten ismét csak az derült ki, amit már eddig is tudtunk: egy patologikus hazudozó álmából felkeltve is képes erényként tálalni a bűnt. És bár Orbán Viktor csak egy porszem az európai politika térképén, továbbra sincs senki, aki lefújja onnan, ellenkezőleg az EU tovább fogja pénzelni, hadd folytassa nemzetpusztító és Európa-bomlasztó hadjáratát.

Hiába szeretnénk, nincs rá import megoldás.

A magyar társadalom mindezidáig semmivel nem volt mozgósítható. Bármely szabad és ambiciózus ország olyan alappillérei, mint: jogrendszer, alkotmány, demokrácia, szabadság nálunk a többség számára nem bír elég vonzerővel, és ez a választásig még hátralévő egy évben biztosan nem fog változni.

Felmérések szerint uniós tagságunk az egyedüli olyan érték, amit ugyanők sajnálnának elveszíteni. Fel nem foghatom, miért éppen azt, de talán azért, mert a nyugat fényei még egy vidéki kisvárosból nézve is vonzóbbak, mint az orosz kelet sötét, baljós, terméketlen sztyeppéi.

Utolsó szalmaszálként ezért az ellenzéknek muszáj ebbe belekapaszkodnia, és a rezsim elleni harcot leszűkítenie arra az egyetlen kérdésre, hogy mit akarunk: orosz vagy európai módon élni, Moszkva utasításait végrehajtani, vagy Brüsszellel egyeztetve intézni dolgainkat.

Azaz lenni vagy ismét nem lenni.

Az ÉS 2014. március 7-i számában felvetettem, „Nem lehetséges-e, hogy a józan ésszel felfoghatatlan keleti fordulat igazi oka, hogy valamivel zsarolják a miniszterelnököt, aki korábban még a Moszkva tér nevet sem tűrte meg.”...

A HELYZET VÁLTOZATLAN - CSAK BŐVÜL, ÉS CSAK BŐVÜL TOVÁBB A MUTYILISTA

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: prima.vera
2017.05.03.


A legfrissebb mutyilista hűen ábrázolja, hogy a helyzet mit sem változott korábbi helyzetképünk óta: a Fidesz-közeli berkek továbbra is megszámlálhatatlan pénzekhez jutnak legyen szó éppen szakmához nem értő feleségekről, közpénzből fizetett, de gyakorlatilag terméketlen kutatóintézetről, közpénz-milliárdokból nyaralóhellyé alakítandó gyermektáborról, vagy a kötvényüzletből meggazdagodó Fidesz-barát ügyvédről. Mindezt bármiféle ellenőrzés és felelősségre vonás nélkül.

A legfrissebb kutatások is azt bizonyítják, hogy mindennapos a korrupció Magyarországon.
Az EY kétévente kiadott EMEIA régiós (Európa, Közel-Kelet, India és Afrika) visszaélési felméréséből ugyanis az derült ki, hogy a magyar cégvezetők 78 százaléka tapasztalja, hogy a korrupció és a visszaélések mindennaposak az üzleti életben, arányuk öt százalékponttal emelkedett 2015-höz képest a vállalati szférában. Ezzel az értékkel Magyarország mintegy 18 százalékkal haladja meg a közép-kelet európai átlagot, ezzel bekerült az EMEIA régió korrupció által leginkább érintett országai közé.

Sorra jönnek ki a korrupció elképesztő méreteit igazoló kutatások, felmérések eredményei. A napvilágra került hírekből rendre el tudjuk készíteni az aktuális mutyilistákat. Azonban idegeskednünk nem szabad, hiszen Németh Szilárd arra is nagyon pontosan tudja a választ, mert meglehet, hogy mindent jól kezel a Fidesz, de mégis az európai korrupciós listák végén vagyunk, egyszerűen csak „azért, mert még mindig nagyon sok a kommunista az államigazgatásban, az egyetemeken még mindig ugyanazok tanítanak, akik 20-30 éve, és a bíróságok is részrehajlóak”...

ILYEN A CSELEKVŐ ELLENZÉK

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: BerkeczBalázs
2017.05.03.


Orbán Viktor legnagyobb barátja a tétlenség és az apátia, legnagyobb ellensége pedig a cselekvés és a kitartás. Csak akkor nézhetünk bele tiszta lelkiismerettel a tükörbe reggelente, ha úgy indulunk el munkába, aznap is mindent meg fogunk tenni az igazságért, magunkért, azokért az emberekért, akiket képviselünk. Nekünk, akiket Orbán Viktor ki akar rekeszteni a nemzetből, csakis a cselekvés maradt: a cselekvés ad nekünk tartást és erőt.

Aktívnak lenni azt jelenti, hogy kiállunk önmagunkért, hogy nem fogadjuk el megváltoztathatatlannak a jelent. Aktívnak lenni azt jelenti, hogy nemcsak kritizáljuk a körülöttünk lévő világot, hanem teszünk is egy olyan világért, amiben hiszünk, amilyenben élni szeretnénk.

Az Együtt aktív, sőt, az Együtt maga a cselekvő ellenzék pártja. Országszerte aktívan küzdünk a korrupció, az igazságtalanságok és az elnyomás ellen, a szabadságunkért, hazánkért. Bátran kiállunk az elnyomó hatalommal és tisztességtelen propagandagépezetével szemben: ha kell, sípokkal; ha kell, a jog eszközével; ha kell, szakmai érvekkel; ha kell, ellenállással küzdünk a szabadságunkért.

Az Együtt Juhász Péterrel, Baranyi Krisztinával, Szigetvári Viktorral, Szelényi Zsuzsannával, Hajdu Nórával, Ferjancsics Lászlóval, Hugyecz Zoltánnal, Lővei Csabával, Bod Tamással, Szabó Szabolccsal, Molnár Tiborral, Pintér Lóránttal és Kerepesi Tiborral az élén bizonyította be, hogy nem kell megváltoztathatatlannak vagy leválthatatlannak elfogadnunk Orbán Viktor rendszerét. Bebizonyítottuk, hogy cselekvéssel és kitartással igenis ellenzékben is lehet eredményeket elérni.

Nem várunk arra, hogy majd a hatóság, az önkormányzat, vagy másvalakik megoldják helyettünk a problémákat, és megvívják helyettünk a küzdelmeket. Ha cselekszünk, eredményt, sikert érhetünk el, és a változás és a győzelem részesei lehetünk. Mert Magyarországot csakis mi változtathatjuk meg...

ZEUSZUNK

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.05.03.


„.....az áll leginkább másnak a hatalma alatt, aki elhatározza, hogy egész lélekkel egy más ember parancsainak engedelmeskedik, s következőleg annak van a legnagyobb hatalma, aki az alattvalók lelkén uralkodik.” (Spinoza: Teológiai-politikai tanulmány).

Az előző bejegyzésemet (Tetemrehívás) azzal fejeztem be, hogy Orbán Viktor a múlt szerdai Európai Parlamentben történt kérdőre vonása után is megőrizte az önbizalmát, aminek nyomán senki és semmi sem taszíthatja le az Olimposz csúcsáról. Az erre adott egyik hozzászólásban a szerző már egyenesen Zeuszként aposztrofálta a kormányfőt. Nem tudom, hogy a kritikusom gondolt-e arra, hogy sokan éppen így tekintenek reá, tehát a „Zeusz” minősítés bizonyos vonatkozásban megállja a helyét, holott a hozzászóló nem ilyen kontextus szerint szánta azt leírni. Az alábbiakban éppen azt akarom bemutatni, hogy nem véletlenül alakult ki ez a közgondolkodás, hiszen annak megvoltak a lélektani alapjai, amit a Fidesz eddigi működése során alakított ki. S itt most nem Orbán Viktor egyéniségét akarom felmagasztalni és isteni jelzőkkel felruházni, csupán mint független elemző akarom bemutatni azt, hogy a lélektani megdolgozás mire lehet képes.

Ha röviden akarom jellemezni a problémát, akkor azt kell állítanom, hogy Orbán Viktor kitűnő politikai érzékkel rendelkezik, képes volt mindig minden helyzetben felismerni azt, hogy számára mi lehet a legjobb megoldás, képes volt ehhez nem csupán a pártját maga mellé állítania, hanem a választók tömegeit is. A szükséges politikai húzások megtételéhez pedig mindig tudta kiválasztani azt a legmegfelelőbb pillanatot, amikor ebből a legtöbb politikai hasznot húzhatja és az előbbiek, valamint ez utóbbi miatt szinte mindig sikerült a legtöbbet kihozni még a vesztésre álló politikai harcból is. Mindezek olyan politikusi tehetséget rajzolhatnának fel, amit ha igazán jó célokra használnának fel, akkor sokat jelenthetne az egész ország boldogulása számára. De ez valójában tisztán a saját és közvetlen munkatársainak a meggazdagodását szolgálja, és csupán másodsorban az egész nemzet javát. Mondhatnánk azt, hogy Orbán Viktor akár a nemzet felemelkedését is képes szolgálni ahhoz, hogy hatalmas vagyonra tehessenek szert.

Sok példát lehetne ezekre felhozni, de most csupán néhányra utalok. Az első igazán nagy beáldozás a liberális politikai filozófia volt még a kilencvenes évek elején. Emlékszünk arra, hogy kezdetben a Fideszt mindenki az SZDSZ ifjúsági tagozatának tekintette, amelyet besoroltak az SZDSZ párt alá is. Ez nyilván nem tetszhetett egy olyan politikus számára, aki nem elégedett meg a szatellit párt mivoltával, ezért magát a liberális eszmeiséget is képes volt feláldozni azért, hogy a konzervatív eszmeiség várható előnyeire szert tehessen. Hosszú távon ez a vállalkozása is bejött a Fidesznek, mert később maga az EPP hívta meg a sorai közé a pártot és így vált az tagjává Európa legnagyobb pártcsaládjának. Csak ma tudjuk igazán értékelni azt is, hogy ez mennyire volt kitűnő húzása Orbánnak, hiszen a sok kritika ellenére a Fidesz sokat profitálhatott az EPP-beli tagságából...

NYÍLT LEVÉL JUSZT LÁSZLÓNAK

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2017.05.03.

Juszt László épp karaktergyilkosságba kezdett. Jóérzésű demokrata ilyenkor reagál rá. Ezt teszem.

Kedves László!

Undorodom a karaktergyilkosságtól. Akkor is undorodnék, ha Veled szemben követnék el. És akkor is, amikor Te próbálkozol ezzel. Tudod, ez olyan Fideszmódszer. Demokrata újságíró nem csinál ilyesmit, mert elhányja magát tőle. De valami oknál fogva Te most mégis megtetted. Föltettél a fészbukos faladra egy posztot, a történelem kedvéért iderakom fényképként is.
És akkor szövegként is bemásolom, hogy mindenki számára nyilvánvaló legyen, miről is beszélünk:

"Tudom, hogy ezzel most sokak haragját fogom kivívni, de akkor is le kell írnom. Ott voltam majd minden CEU tüntetésen, aláírtam - pedig nem szoktam - a Momentumosok felhívását. Most is először őket kérdeztem privátban. Nem válaszoltak. Így hát nyilvánosan is megosztom a kételyeimet.

A hétfői igen impozáns tüntetésen akadtam fenn. Ezt kérdeztem a momentumosoktól: “Sziasztok! Nagyon tetszett a vasárnap este. Jól megírt, s előadott beszéd. Egy gondom viszont van. A kiállítás: a színpad, a hangosítás az óriáskivetítők ez kb. 5,4 - 5,6 millió. Nem tartotok attól, hogy valaki rékérdez, hogy miből? Erre készülni kellene. Barátsággal Juszt László”

Szóval miből? Csak könyörgöm ne kezdjétek hazugsággal! Ne mondjátok, hogy adakozásból!…"

Két baj van ezzel a szösszeneteddel. Egyik nagyobb, mint a másik. Ha valaki valamire kíváncsi, akkor megkérdezi, aztán vár egy kicsit. Ha egy szervezet, amely épp hétfő este tart 20 ezer fős tüntetést, nem válaszol azonnal egy kérdésre, annak tán az lehet az oka, hogy cseppet elfoglalt. Te írtál a Momentumnak, és egyetlen napot nem bírtál várni, hogy válaszoljanak. Pedighát valszeg sokkal több kérdést kapnak, mint amit Te el tudsz képzelni, így hát nem árt egy kis türelem. Ha egy szervezetre élőben 20 ezren kíváncsiak, akkor neten még sokkal többen, elhiheted. Dehát persze eszed ágában sem volt megvárni a választ. Nem azért írtál Nekik, hogy válaszoljanak, hanem azért, hogy írhass a válasz hiányáról...

MI EZ A PENETRÁNS KÖZÉPKORI HALSZAG?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.05.02.


Miközben a korábbi hatmilliárd mellé három hónap leforgása alatt további nyolcszáz millió forintot öntöttek a Századvégbe, hogy kutassák ők a migrációt, miközben a 25 milliárd összköltségvetésűre tervezett vizes világbajnokság most tart 130 milliárdnál és még hol a vége, miközben az Orbán-kabinet legújabb minisztere (nem, nem az egészségügyről vagy az oktatásról van szó), a paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter már le is tette az esküt, meg még az osztogatás, növekedés 2018-as költségvetését is benyújtották, lemond a kormány.

A cseh kormány tudniillik. Cseh, úgy mint a V4-ek egyik tagja. Az MTI szűkszavú beszámolója szerint Bohuslav Sobotka szociáldemokrata cseh miniszterelnök számára tűrhetetlen és elfogadhatatlan, hogy helyettesét, egyben kormánya pénzügyminiszterét, a koalíciós partnerpárt ANO elnökét, adócsalással vádolják és a gyanút mindeddig nem tudta eloszlatni. Mindig mondtam én, hogy rohadnak és hanyatlanak ezek, és még csak el se kell menni legnyugatabbra. Ahelyett, hogy meghosszabbítanák a bűnözőgyanús jóembert Lovasberényen keresztül a Seychelle-szigetekig példának okáért, lemond egy egész kormány. Ahelyett, hogy – minél jobban támadják – növekvő bizalommal legyenek iránta, megvédjék és takargassák, hátha a debilkretén, aranyhal-memóriával felvértezett polgárok elfelejtik. (Szevasz, Rogán! Farkas Flórián jól van? Mindenki mást is üdvözlök!)

A lényeg, hogy ez is egy közönséges nap volt Illiberáliában, amely V4-es perspektívából még cudarabbul fest. Amikor is továbbá a Fidelitas az Indexet szopatta Simicskás matricákkal, a közpénzből kitartott moslékmédia elvetemült szerzői pedig a változatosság kedvéért a Momentum elnökét hitlerezték. Most valahogy mindezekről nincs kedvem bővebben elmélkedni. Mert itt van nekünk a NER egyik legnagyobb ajándéka, az oktatási rendszer minden oldalról szétkúrásának legújabb mérföldköve, amely írva található a szakgimnáziumok pedagógia szakirányt választó tanulóinak szánt mintaérettségi javítókulcsában...

ZSIGERI OKTATÁSFOGÁS

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.05.02.


A pedagógia romokban van. Nem most kezdett peregni a vakolat, de kétségtelenül mostanában kicsit sokat rugdalják az alapokat a kormány alig kimívelt emberfői. A kritika sokszor jogos a kiadott oktatási anyagok, felkészülési segédletek, tankönyvek alapján. 

Néha azonban a kritikával is nekivadultan szalad el a ló. A jelek szerint.

A jel ezen esetben egy, a 444-en megjelent írás, ami egy blog-bejegyzésre hivatkozva froclizza a pedagógiai szakérettségi tárgy mintakérdéseit. Illetve, leginkább, a javítókulcsot. Mondván, hogy az homofób, nem ismer el csak egy nagyon szűk családmodellt, és különben is milyen rémes magatartásra ható módszereket ismertet. Ami a családmodellt illeti maga a javítókulcs sem egységes. Míg a „normál” érettségin nem, az emelt szinten már említi az olyan speciális eseteket is, mint azt, hogy a „család szerkezete szerint lehet: monogám (egy férfi egy nő), poligám (egy férfi több nő), poliandria (egy nő több férfi)”. De ez az említett kritikákból valamiért kimaradt. Biztos a nagy sietség lehetett az oka. Mert beleszállni valamibe nem lehet elég gyorsan a jelek szerint. Mindamellett kétségtelen, hogy a javítókulcs hosszan magyarázhatná a különböző aszimmetrikus családszerkezetek sorát. Az egyedülálló szülő nevelte gyermekek esetével. Ahogy kétségtelenül megemlíthetné az azonos nemű szülők alkotta családot is. Azonban érdemes talán figyelembe venni azt is, hogy az ilyen kérdezz-felelek esetek nem akadémiai székfoglalók, hanem a leggyakoribb esetekre „lőnek”. S a javítókulcs sehol nem zárja ki a különböző nem esetében, hogy a vizsgázó a társadalmi nemre, a nemi szerepre gondoljon.

Annyira nem, hogy a miközben a családi viszonyrendszerről állítottakat cikizi, maga is beemeli ezt a mondatot az idézetbe: „A családi szerepek elsajátításának elsődleges színtere maga a család, amely a gyermekekre áthagyományozza a különböző szerepekhez, mindenekelőtt a nemi szerepekhez kapcsolódó magatartásmintákat”. Ami elég világos jelzése annak, hogy nemi szerepekről és nem kizárólagosan a biológiai nem az egyedül üdvözítő megfejtés. Alkalmasint, ami a cikizett részt illeti, az imígyen kezdődik. „A család élén családfő áll: ez hierarchikus viszonyt fejez ki a családtagok között, amely értelmében a családfő irányító szerepet tölt be a családban, az ő szava döntő a legfontosabb kérdésekben”. Kiegészítve azzal, hogy: „A családfő szerepét hagyományosan a férfi, férj, családapa töltötte be”. Márpedig a hazánk területén, szinte kultúrkörtől függetlenül, ismert történelmi családmodell valóban férfi-centrikus volt. A szövegben pedig ott a múlt idő. Azon pedig lehet, de felesleges vitatkozni, hogy gyakorlatilag minden közösség kitermeli a maga formális, illetve informális vezetőjét. A család is. A „nadrágot viselő nők” irodalmilag is ismert sorának a fényében szerencsétlen ugyan a válásokkal példálózni a női családfők kapcsán, de önmagában ez a valóban béna megfogalmazás láthatóan nem volt érdemes a feladatsort kritizálók tollára. Talán mert akkor a zsigeri kritika hangján nem szólt volna akkorát....

ÁTFOGÓ PROGRAMJÁN DOLGOZIK A MOMENTUM

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió/Kárpáti János

2017.05.03.


A Neue Zürcher Zeitung című, nagy nemzetközi tekintélynek örvendő svájci lap terjedelmes riportot közöl a Momentum Mozgalomról, amely több ezres tüntetést tartott május elsején Budapesten.

Az írás ismerteti a mozgalom színre lépésének a körülményeit, az olimpiával kapcsolatos, sikeres aláírásgyűjtő kampányt, és kitér arra, hogy a rendszerváltással nagyjából azonos korú fiatalok által létrehozott Momentum számára sem a széttöredezett baloldal, sem a szélsőséges jobboldal nem kínált hiteles alternatívát a jelenlegi hatalommal szemben. Miután úgy érezték, hogy az ő törekvéseiket nem képviseli senki, a politikai szerveződés útjára léptek. A zürichi lap újságírója a budapesti hetedik kerületi, hevenyészett pártközpontban tett látogatása és a Fekete-Győr András elnökkel folytatott beszélgetése alapján kiemeli: a mozgalom igyekszik a „se nem bal, se nem jobb” álláspontjára helyezkedni, és önmagát a liberális, a pragmatikus, a szociális, a polgárközeli és a hazafias jelzővel illeti. Egy nemzet ereje – idézi Fekete-Győr Andrástól – valamelyest abban is megmutatkozik, hogy képes-e befogadni és ellátni néhány száz menekültet. Ha emiatt féltenünk kell a kultúránkat, miként azt Orbán mondja, akkor az azt jelenti, hogy gyenge a kultúránk – mondta a Momentum elnöke, és ebben az értelemben hazafiatlannak minősítette a miniszterelnök nézőpontját. A Momentum jelenleg dolgozik átfogó programján, és azon van, hogy 2018-ban a kormányzásra is készen álljon – ismerteti a Neue Zürcher Zeitung a fiatal pártvezető által közölteket. Fekete-Győr számára az Orbán elleni koalíciókötés nem jön számításba, de szakkérdésekben nyitott a másokkal való együttműködésre...

"ZAKATOL A SZENTCSALÁD..."

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.05.03.


Bolyhos szívem igazi szándéka szerint most Petri György Apokrifját idézném ide, de nem tehetem kegyeleti okokból. Kies korunk véres szájú inkvizítorai ugyanis olyan mocskot zúdítanának az elhunyt nyakába emiatt, ami fölérne egy halottgyalázással, és az nem ér meg annyit, hogy én viszont jót röhögjek. Meg magunk közt szólván nincsen is ehhez igazán kedvem, amit az alább előadandók alaposan megindokolnak.
Igazán delikát dolgokat tartalmaznak a napvilágra került szakgimnáziumi érettségi tételek és azok megoldókulcsai, amelyek a családdal, neveléssel kapcsolatos fideszkdnp ideákat tartalmazzák mindahányunk legnagyobb gyönyörűségére. A család definícióján már régóta sokat rugóznak az ájtatos manók, itt és most pedig kiderül, milyen választ várnak el a maturálóktól, hogy azok ne kerüljenek a kénköves pokolra.

„A család emberek egy közössége vagy több közösség kapcsolata, ahol a tagok között leszármazotti kapcsolat van, házasság vagy örökbefogadás. A családot az különbözteti meg más csoportoktól, hogy különnemű személyekből áll, akik különböző generációkhoz tartoznak, és reprodukálja önmagát.” Ez az a tempó, amelyet megszokhattunk a szexista fiúktól, akik szülőgépnek tekintik az asszonynépet, kellő számú gyerekkel, akik megvédik őket a vak komondorok csínytevéseitől.
Ugyanígy szerepel a feladatsorban a családi szerepek bemutatása is, amelyre ez az elvárt válasz: „A család élén családfő áll: ez hierarchikus viszonyt fejez ki a családtagok között, amely értelmében a családfő irányító szerepet tölt be a családban, az ő szava döntő a legfontosabb kérdésekben. A családi szerepek elsajátításának elsődleges színtere maga a család, amely a gyermekekre áthagyományozza a különböző szerepekhez, mindenekelőtt a nemi szerepekhez kapcsolódó magatartásmintákat”...

KÁDÁR ÁRVÁI

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.05.03.


Nézegetem a televízióban a május elsejei közvetítést, hallgatom a szónokot, aki kifejti, hogy május elseje nem kommunista ünnep, és nem Kádár János ünnepe.
Bizony nagy bölcsesség ez, habár igen ostobának kellene annak lenni, aki egy ilyen állítással ellenkezőt megfogalmazna, nincsenek is ilyenek sokan.
De azért van ezzel a kissé feleslegesnek tűnő cáfolattal kis baj, mert aki korrekt, az úgy fogalmaz, hogy nem csak a kommunisták és nem csak Kádár ünnepe, mert ettől a kis szócskától válhat igazzá az állítás.
Abba már bele se mennék, hogy ki a kommunista, hiszen a kor pártjának neve is Magyar Szocialista Munkáspárt volt, mely kongresszusain maga is leszögezte, hogy nem a kommunizmust, hanem a szocializmust építi.
Nyolcszázezren voltunk, akiket ma kommunistának hívnak, ifjúkommunista ugyanennyi.
A szónok előtt ott áll zömében ősz hajú. ráncos arcú közönsége, Kádár árvái.

Nem csak ez előtt a szónok előtt állnak, de szinte minden párt mindenféle szónokai előtt is, hiszen a társadalom gerince ma belőlük áll, a rendszerváltás idején harminc-harmincöt éves, és ennél idősebb emberekből, akik tudják, hogy amikor Kádár koráról beszélünk, akkor miről is van szó.
Ők azok – mi vagyunk azok – akiket cserbenhagyott a történelem.
Ma ezek az emberek nyugdíjba készülnek, vagy már nyugdíjasok, és amikor arról hallanak, hogy Görögországban csökkenteni fogják a nyugdíjakat, kiveri őket a hideg veríték.
A világ összement, ami megtörténik ma Görögországban, az megtörténhet holnap Magyarországon is…
Kádár népe, mely hajdan saját országának tulajdonosa és legfontosabb szereplője volt, ma megtűrt, lesajnált ember saját hazájában, jóllehet mai urai még most is azt a vagyont fosztogatják, melyet ő halmozott fel, melyet ő épített, melyért az ő körme kopott.
Leértékelt nemzedékek, megtűrt – vagy lassacskán már meg se tűrt – személyiségek, akiknek a nagypofájú utódok elvették a múltját, elvették a jövőjét is, és akinek jelene oly siralmasan különbözik a Kádár-kor létbiztonságot adó állapotaitól...

TRUMPNAK RÁ KELLENE SZÓLNIA ORBÁNRA - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.05.03.


Magyarország egy amerikai egyetem ellen intézett támadást és ez elfogadhatatlan az USA számára - állapítja meg a WSJ. A CEU rektora ugyanakkor azt hangsúlyozza, hogy a demokrácia nem lehetséges a hatalomtól független intézmények nélkül. A Momentum a legképzettebbek és a határozatlanok soraiból igyekszik növelni saját táborát. A kivándorlás és más, szociális okok miatt hiányzik a munkáskéz a térségben, ez kiváltja a bérek emelését, az viszont azzal fenyeget, hogy megakasztja a gazdasági növekedést.

Wall Street Journal

„Magyarország illiberális fordulata” címmel a vezércikk azt írja, hogy Trumpnak oda kell figyelnie, miután Orbán Viktor támadást indított a CEU, tehát egy amerikai egyetem, illetve a liberális értékek ellen. A magyar rendszer még nem a Putyin-mintájú tekintélyelvű állam, de afelé halad. A kormányfő legújabb mutatványa az, hogy a választások közeledtével az új felsőoktatási törvény segítségével igyekszik felszítani a félelmet a külföldiekkel szemben. Az egyetem azt mondja, hogy ha így marad, akkor jövőre nem vehet fel diákokat, de nincs szándékában a tengerentúlon campust létesíteni, hogy kielégítse Orbán szeszélyeit. A húzás sok magyarban ellenérzést váltott ki, ami a Fidesz-korszak legnagyobb tüntetéseihez vezetett. A Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított, ami azonban hónapok után általában legfeljebb bizonyos szankciókat eredményez. Így most Trump számára adott a lehetőség. Orbán ugyanis azt állítja, hogy nagy híve az elnöknek, ezért egészen másként fest a dolog, ha nem a Fehér Ház szóvivője, hanem annak ura szólal meg, mivel támadás ért egy amerikai tanintézményt.

BBC

A CEU az európai identitásért vívott küzdelem része lett, ütközőpontba került a jelképes harcban, ami a liberális nemzetköziség és az erősödő populista nacionalizmus között zajlik. A rektor azt mondja, a háború óta ez volna az első alkalom, hogy egy kormány megússza, miközben bezárat egy szabad tanintézményt, éppen ez teszi az esetet példátlanná. Ignatieff úgy ítéli meg, hogy az Orbán-kabinet átlépett egy vonalat. Ő maga kiemeli: semmi okuk, hogy elhagyják Budapestet, de ami történik, az gyalázatos, hiszen a hatalom ellenőrzése alá akarja vonni őket. Ám a hét végén már úgy látszott, hogy Magyarország enged a nyomásnak, amit az Európai Néppárt fejtett ki az alapvető szabadságjogok védelmében.

A vitának azonban mélyebb gyökerei vannak. Ignatieff szerint a fejlemények összefüggnek azzal, hogy Orbán Viktor már hosszú ideje vendettát folytat Soros György ellen. Egyesek úgy ítélik meg, hogy a csata voltaképpen a liberális elit, illetve Trump, Putyin és Orbán hívei között zajlik. Macron azzal vádolta meg Le Pent, hogy az szövetséget alkot az orosz elnökkel és a magyar kormányfővel. A CEU rektora ugyanakkor azt hangsúlyozza, nagy tévedés volt az hinni, hogy Trump majd nem sorakozik fel az egyetem mellett. A washingtoni kormányzat a legelejétől fogva igen nyíltan foglalt állást a kérdésben. Viszont jelen állás szerint ősszel az iskola szedheti a sátorfáját, ám még harcol, hogy Budapesten maradhasson. Nem kíván felégetni minden hidat, kiemelve, hogy itt nem politikai ügyről van szó. Ignatieff úgy fogalmaz, hogy még nem tartunk a fasizmusnál. Orbán populista demokrata, szabályosan nyerte meg a választásokat. Hozzáteszi, hogy nem kell mindenben Putyin kezét látni. De azért itt fontos határkőhöz érkeztünk, mert ha egyetemeket lehet becsukatni Európa közepén, akkor mit jelent ez a demokrácia jövője számára? A demokrácia nem egyszerűen a többség uralma, azt jelenti, hogy vannak intézmények, amelyek szabadon működhetnek...