2018. június 19., kedd

MUTÁNSOK ÉS ZOMBIK KÓBOROLNAK EURÓPA ORSZÁGAINAK UTCÁIN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: FORGÁCS ERZSÉBET
2018.06.19. 


Ma arra ébredtem, hogy a párhuzamos univerzumban kitört a háború. A kormánypropaganda lassan irányt vált – jut azért hely az országon belüli ellenséggel szembeni hergelésnek is -, az országkerítésen túli világot kezdik el megmutatni a híveiknek. Azt a világot, melyet éppen úgy ők kreáltak, mint azt, amiben a hívek napi 24 órában rettegnek a gyilkos migránsoktól, a gyerekeiket buzivá változtató színházi előadásoktól és az országot elfoglalni akaró liberális kommunistáktól. Nem elég tehertétel el ez szegényeknek, még azzal a gondolattal is meg kell küzdeniük, hogy ez még így is a béke szigete, körülöttünk véres háború dúl, talán már az atomot is bevetették, valószínűleg mutánsok és zombik kóborolnak Európa országainak utcáin és Magyarország az a végső menedék, ahol még a keresztény fehér ember utolsó példányai megtalálhatóak. De persze csak akkor, ha képesek (ők és Orbán Viktor) megvédeni a keresztény kultúrát. Elsősorban az önkormányzati választásokon és az uniós választáson.

Az egyre romosabb kéményen szorgosan dolgozó kisember gond nélkül elhiszi, hogy Németországtól Spanyolországig és Svédországig egy füstölgő romhalmaz minden, ahol a túlélők a pincék mélyén rettegnek az utcákon üvöltő muszlimoktól, akik néha hajánál fogva kihúznak valakit a menedékéből és megerőszakolják, majd megölik.

Bezzeg itt, ingyen kapnak enni a nyári szünetben is az éhező gyerekek, apahajó indul apák napján, Horthy Miklós, a meg nem értett, de egyre fényesebbre nyalt példakép (Antall József és Orbán Viktor közös példaképe, mert ne felejtsük el, hogy ez az egész az első szabadon választott kormány idején kezdődött) születésnapját ünnepli az ország. De legalábbis a kormánypropaganda.

Azt is megtudhatják a hívek, hogy Angela Merkel kétségbeesve hívta Orbán Viktort, hogy segítsen megtartani a hatalmát és Orbán – mert jó ember ő – megy és segít. Közben Amerikában fegyverkeznek a buzik, hamarosan itt a világvége.

Ül a Hidrokefál család Susnyásfalva-alsón a 40 éve bevakolatlan házuk legszebb szobájában, nézik a köztévét, hallgatják a közrádiót, olvassák a nemzeti napilapokat, esetleg portálokat és biztosan tudják: ők a büdös életben nem akarják kitenni a lábukat ebből a biztonságos országból és azt akarják, hogy ide senki ne jöjjön! A pap is mondta a templomban, a tévé is ezt mondja, az újság is és Orbán Viktor is, tehát úgy is van. Hidrokefálék amúgy sem jártak soha külföldön, Budapesten is csak egyszer, amikor jött értük a busz és elvitték őket a békemenetre. Egyébként csak vakolatlan faltól vakolatlan falig léteznek, sárgacsekktől leárazott lecsókolbászig látnak, közmunkától közmunkáig túlélnek. És rettegnek. Teljes erőből, reggeltől estig és még éjjel is...

IN HOC SIGNO VINCES

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.06.19.


Ugye közismert a leírás az „E jelben győzni fogsz” megnyilatkozás körülményeiről? A napokban kicsit nagyobb figyelmet kapott az, hogy az ország keresztény kultúrájának védelmét kötelező érvényűnek gondolják előírni. Ez alighanem egy igen fogas kérdéskört fog érinteni. Tekintettel arra, hogy amit ma vallási alaptétel-gyűjteménynek ismerünk az, a ma ismert szöveggyűjtemény alapjait illetően, egy rég elporladt római császár hatalmi ambícióinak védelmét, megalapozását szolgálta.

Orbánról nem tudni, hogy valaki megsúgta-e neki: „In hoc signo vinces”. Azt azonban jó érzékkel megérezte, hogy az ellenségkép keresés egy pontján célszerű letenni a garast valamelyik vallási ideológia mellé. Ő, illetve a kommunikációs csapat a kereszténységet választotta. Azt a vallást, amelynek alaptanításai sokkal inkább a humánumot tartják szem előtt, mintsem azt a regnáló magyar kormány, valószínűleg, szeretné. Mert a hivatalos propagandáról sok minden el lehet mondani, de a „humanizmus” címkével lehet talán a legkevésbé ellátni. Például, az évek óta tartó, szinte az eretneküldözésekkel párhuzamosnak látszó, ellenség-keresés aligha tekinthető humanista megnyilvánulásnak. Még akkor sem, ha találnak olyan egyházfit, többek között Erdő Péter személyében, akik nagy ívben tesznek a keresztény alapértékekre. Alkalmasint a pápa véleményére is. Alkalmasint a pápa véleményére a KDNP környékén előforduló politikusok is tesznek nagy ívben. De a KDNP is csak a nevében keresztény meg párt, meg ilyesmi. Úgyhogy a pártos kereszténységgel kapcsolatos véleményük nem játszik...


KÓSA LAJOS ALATT SEM PÖRGÖTT FEL A MODERN VÁROSOK PROGRAM

K-MONITOR BLOG
Szerző: MerényiM
2018.06.19.


Tavaly októberben nevezték ki Kósa Lajost a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszternek. Ezzel az ő feladata lett, hogy felpörgesse és a kampányban is láthatóvá tegye a vidéki városok részben uniós finanszírozású nagyberuházásait összefogó Modern Városok Programot. Kósa a kampányban inkább botrányaival tűnt ki, amiért országjárása is titokban zajlott. Legutóbb tavaly év végén összegeztük a már akkor 3500 milliárdra saccolt programot, melynek végleges tartalmát azóta sem ismerhette meg a nyilvánosság. A nemrég közzétett dokumentumok alapján kijelenthető: a program Kósa alatt sem pörgött fel, helyét az új kormányban kormánybiztosként Gyopáros Alpár vette át. Nagyvonalú becslés szerint a 2015/16-os ígéretek negyede-ötöde kerülhetett még csak megtámogatásra, Gyopáros azonban egy interjúban már a Modern Falvak Program elindításáról beszélt. 

A Modern Városok Program 2015. március 25-én indult Sopronban és 2017. május 26-án zárult Hódmezővásárhelyen. A "Program" így tulajdonképpen a miniszterelnök országjáró turnéját jelentette, melynek során a polgármesterekkel találkozva fejlesztési kosarakban állapodott meg a városokkal. 23 megyei jogú várossal mintegy 260 beruházás végrehajtásában állapodtak meg, ami legalább 3500 milliárd forintba kerül majd. A Program azonban nem egységes, vannak benne olyan elemek, amiket uniós forrásból a sajtókompatibilis megállapodások nélkül is megvalósították volna, de kétségtelen: a kormány költségvetési pénzből is áldoz a városok fejlesztésére a következő években. Érdemes látni, hogy a közút- és vasútfejlesztések ebből több, mint 2000 milliárd forintot tesznek majd ki, ezek mellett városi infrastruktúra-, sport-, kulturális és egyéb fejlesztések indulnak, melyeket a városok maguk valósítanak meg uniós és költségvetési támogatásokból. Utóbbiak konkretizálásában és a városokkal történő megállapodásokban szántak szerepet Kósának...

MENNYI PÉNZT REJTENEK EL A MULTIK?

QUBIT
Szerző: PRINZ DÁNIEL
2018.06.19.


A hagyományos közgazdaságtani elméletek szerint adócsökkentéssel termelő cégeket lehet bevonzani egy országba. Magyarországon például a nagy cégek társasági adókulcsa 19 százalékról 9 százalékra csökkent tavaly (a kisebb cégeké korábban 10 százalékos volt), Amerikában pedig idén csökkentették 35-ről 21 százalékra a társasági adót. A kormányok azt várják, hogy ennek hatására több cég települ az országaikba, és a cégek többet fognak termelni. Egy rengeteg új adatot összegyűjtő tanulmány szerint viszont teljesen másról van szó: a kormányok a termelő cégek helyett leginkább a papíron lekönyvelhető profitért versenyeznek egymás ellen az adócsökkentésekkel.

Verseny a profitért

Gabriel Zucman francia közgazdász a University of California, Berkeley professzora. Szinte egész munkássága a vagyoni egyenlőtlenségekkel és az adóelkerülés, az adóparadicsomok szerepével foglalkozik. Rengeteg kutatása arra épül, hogy új adatbázisokat épít fel, és ezekből von le új következtetéseket. 2015-ben egy könyve is megjelent: A nemzetek rejtett gazdagsága (eredetiben: The Hidden Wealth of Nations; a cím Adam Smith klasszikusára, A nemzetek gazdagságára, eredetiben: The Wealth of Nations utal), és másokkal együtt egy nagy online egyenlőtlenségi adatbázist is összeállított.

Zucman új tanulmányában két koppenhágai doktorandusszal, Thomas Tørsløvval és Ludvig Wierrel arról mutat be adatokat, hogy mennyire alulbecsüljük a cégek által elrejtett profit mennyiségét. A multik profitjuknak akár 40 százalékát viszik át papíron olyan országokba, ahol alacsonyak az adókulcsok (Bermudában például 0 százalékos). Emiatt a tőkének a munkához viszonyított részesedésének növekedését is alulbecsüljük. (Erről korábban itt és itt és itt írt a Qubiten Sándor László kollégám, részben pont Zucman és gyakori szerzőtársa, Thomas Piketty munkássága alapján). Eközben a gazdagabb és magasabb adókulcsokkal működő országok egymással vannak elfoglalva: nem Bermudából vagy Írországból próbálják visszahozni a papíron odavitt profitot, hanem egymással versenyeznek...

KÖZELÍTHETŐK-E A NYUGATI ÉS A KELETI BÉREK EURÓPÁBAN? ÉS KI MELLETT ÁLL A KORMÁNY?

MÉRCE
Szerző: KUNERT ANNAMÁRIA
2018.06.19.


Németországban dolgozó kamionos a német minimálbérnél nem kereshet kevesebbet. És a Németországon áthaladó magyar kamionos? Amikor munkavállalói érdekről beszélünk, általában mindenki ugyanarra gondol: jobb munkafeltételek, kiegyensúlyozott munkaügyi kapcsolatok, támogató légkör, magasabb bér, és még sorolhatnánk. Ugyanakkor, ha jobban belegondolunk, hogy mi jó a munkavállalónak, már nem biztos, hogy ennyire könnyű dolgunk van. A teherfuvarozással kapcsolatos uniós viták rávilágítanak a Nyugat-Európa és a periféria válallatait és dolgozóit érintő kérdés ellentmondásaira. Ki mellett áll a magyar kormány, és mi lehet a megoldás?
Ha választani kellene az alacsony bér és a munkanélküliség között, melyiket választanánk?

Inkább megalkuszunk, és dolgozunk viszonylag kevés pénzért, vagy harcolnánk magasabb bérért annak tudatában, hogy az előbb vagy utóbb, de munkahelyek elvesztését fogja eredményezni? Ha nem a miénket, akkor a munkatársunkét. Vajon mire hatalmaztuk fel az értünk, dolgozókért harcoló szakszervezeteket? Hiszen, mint tudjuk, ahhoz, hogy valahol több legyen, máshonnan el kell venni. Kérdés, hogy kik esnek ennek áldozatul, kell-e, hogy bárki is megfizesse ennek az árát? Létezik járulékos veszteség a munka világában? Vagy már eddig is volt, csak egyszerűen nem hajlandó senki kimondani? Nap mint nap olvasunk, hallunk a digitalizációról, ami már nemcsak könnyebbé teszi az életünket, hanem uralja is, átveszi a helyünket. De vajon hol van ennek a határa?

Az utóbbi időben sokat emlegetett közlekedési szektorban is egyre gyakrabban felüti a fejét a kérdés, hogy hogyan alakítja át a munkahelyeket nemcsak a digitalizáció, de a változó munkapiaci helyzet, a több szempontból is átalakuló foglalkozások, munkakörök, de akár ide sorolhatnánk az európai integráció kérdéskörét is.

De hol marad az ország versenyképessége? Mi történik akkor, amikor az integrált országok, az EU keleti és nyugati régiója között is érdekellentét alakul ki? Vajon ilyenkor a megkérdőjelezhetetlennek gondolt munkavállalói érdekek között is létrejön az ellentét? Valami hasonló történik most a közlekedési ágazatban, azon belül is a teherfuvarozók körében. Május végén szavazta meg az Európai Parlament az egyik legfontosabb ezzel kapcsolatos kezdeményezést, amely az utóbbi hónapokban tárgyalóasztalhoz ültette a szakszervezeteket és a kormányt. A kiküldetési irányelv módosításáról szóló javaslat úgynevezett mobilitási csomag része,amely elsősorban a nemzetközi teherfuvarozásban kialakult káoszban próbál rendet vágni. De nézzük, hogy pontosan miről is van, szó és kiket érint valójában..
.

MAGÁNVADÁSZ

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.06.19.


...Bizonyára több helyen többen szóvá tették, csak már megint én nem olvasok eleget, hogy vadászni vadászként akkor lehet, ha valakinek az a mestersége. Mármint hogy ő vadász. Azaz amint ebben a szép magyar szóban benne is van, vadgazdálkodással foglalkozó mezőgazdász. Ha nem az a foglalkozása, akkor nem vadászként vadászik. Azaz nincs olyan, hogy bizonyos esetekben ő egy magánvadász, aki háziállatokat gyilkol, más esetekben meg egy szétfolyó, büdös erkölcsi pocsolya, ami "miniszterelnök helyettes" néven párologtatja azt a szagot, amit elsősorban a nyelve csapásainak segítségével visz be a szervezetébe.Egy miniszterelnök helyettes magánszférája a WC-re korlátozódik. Az egyetlen hely, ahol akár magánvadász is lehet. Belenézhet a tükörbe, és halkan azt mondhatja, én vadászként vadászok. Halkan. Mert ha a WC-ből kihallatszik, az már ott kívül nem a magánszféra...

SZÁNALMAS LÚZER AZ, AKI A JÓ OLDALON AKAR ÁLLNI? - AZ ARANYÉLET FORGATÁSÁN JÁRTUNK

HVG ONLINE / KULT
Szerző: CZEGLÉDI FANNI
2018.06.19.


Néhány hónapon belül megérkezik az Aranyélet kultsorozat harmadik, záró évadja, amely önként és dalolva sétálgat majd az elmúlt évek közéleti eseményeinek mocsarában. Elmentünk a forgatásra, hogy megnézzük, hová tudják fokozni az alkotók az előző két évad izgalmait.

Októberben tér vissza a magyar HBO és az itthoni tévézés egyik legminőségibb sorozata, az Aranyélet. Az emberközpontú, mikrotörténésekre koncentráló első évad után egy sokkal grandiózusabb második évadot kaptak a nézők: azon túl, hogy egyre emelkedett a tét, a szereplők döntéseinek is sokkal súlyosabb következményei lettek.

Azt már tudjuk, hogy Miklósi Janka újabban városvezetői babérokra tör, Szentvázsony polgármesteri címére pályázik. Április elején el is indította politikai kampányát, amelynek a programpontjait egy bravúrosan felépített weboldalon olvashattuk, és megnézhettük a kampányvideóját is. Így indul majd tehát az új évad, a sztori pár hónappal az után játszódik, ahol a második évad véget ért: a gyerekek áskálódnak a szülők ellen, Attilából pedig kezd nagyvállalkozó válni...

"AZ MSZP NE LEGYEN LEKVÁR"

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: NAGY B. GYÖRGY, ZOLTAI ÁKOS
2018.06.19. 


Mesterházy Attila gratulációjáról, a címkézett pártemberekről és arról is beszélt lapunknak Tóth Bertalan a szocialisták új elnöke, hogy miként rázná fel a vidéki szervezeteket.
.
.


Az asztalán ott áll a „Kezdő diktátorok kézikönyve”. Tanulja a szakmát?

– Épp ellenkezőleg: azt akarom tudni, mitől tartsam távol magam, milyen hibákat ne kövessek el.

Akkor nem ön kérte Mesterházy Atillát, hogy távolítsa el az a Facebook-posztot, amelyikben egy önről készült, rendkívül előnytelen képet mellékelve gratulált elnökké választásához?

– Nem.

Amúgy látta?

– Igen.

És mit szól hozzá?

– Nagyon bízom benne, hogy csak félrenyomta a telefonját.

Egyébként más ellenzéki pártok vezetői gratuláltak önnek?

– Az LMP összes vezetője megtette.

Mi a helyzet a DK, és a

– … szerintem válaszoltam.

Gonosz posztokból felesleges messzemenő következtetéseket levonni – választási eredményből már inkább. Szűk többséggel emelték az MSZP elnökévé: nem tart attól, hogy így a párt továbbra is egy széthúzó, kibeszélő formáció lesz?

– Az előző kongresszus eredményére emlékszik?

Mérsékelten. De ha már így kérdezi: nyilván hasonló eredmény született.

– Maradjunk annyiban, a helyzet egyértelmű: a kongresszus döntött. Akiket pedig megválasztott, azok már a tisztújítás előtt jelezték, hogy egységes, együttműködő pártot szeretnének – nemcsak a szavak szintjén.

Azt mondta fellép azok ellen, akik a párt sikerét veszélyeztetik. Mi meríti ki ezt a fogalmat, és milyen eszközökkel büntethet?

– Az alapszabály egyértelműen szabályozza, mit tehet meg egy párttag és mit nem. De hogy közérthető legyek: egy párt sikerét a választási siker jelenti. Ha ezt valaki veszélybe sodorja, az elnökség fellép ellene.

De mit tehet az elnökség, ha például az elnökhelyettes „megy szembe az irányvonallal”. Hiszen az e posztra megválasztott Szakács Lászlót Mesterházy Attila embereként emlegetik.

– Kezdjük azzal, hogy be kell fejezni ezt a címkézést, hogy ki kinek az embere. Szakács László az MSZP embere. Szakács László a devizahitelesek és a Quaestor-károsultak embere. Szakács László számos fontos politikai ügyet visz. Egyébként a döntéseket pedig az elnökség hozza meg – a tisztségviselőknek nincs súlyozott szavazata.

A párt első emberének se?

– Bizony, nekem sincs.

Az elnökség úgy döntött, hogy el kell kezdeni kiválasztani az önkormányzati választáson induló jelölteket. Milyen körből merít az MSZP?

- Egyelőre két fontos döntést hoztunk. Mivel Budapest és a vidéki nagyvárosok nagyon fontosak ebben a meccsben, megbíztuk Molnár Zsolt fővárosi elnököt, hogy kezdje meg az önkormányzati választások előkészítését, és térképezze fel az együttműködési lehetőségeket. Illetve határoztunk arról, hogy miként az időközi választások alatt, úgy most is rábízzuk a helyi szervezetekre a legesélyesebb, legelfogadottabb jelöltek kiválasztását – legyen szó szocialista vagy civil favoritról...

MERRE, MERRE, SZOCIALISTÁK?

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2018.06.19.


Mesterházy vesztett, Tóth Bertalan pedig lábujjhegyen odamasírozott a szocialisták élére.
Nyomában ott lihegett a szavlejárt D'Artagnan, meg a szocialisták kissé sértődött üdvöskéje, aki láthatólag azt hiszi, hogy egyszerű lesz egy táborba terelni a szocialistákat, akik ma olyanok, mint a nyugger kosarából szerteszaladt csigabigák.
A szocialisták választmányának se lesz egyszerű visszaszerezni hajdani rangját, a pártok mostaanában a jól bevált Führer-elv mentén szerveződnek szektákká.
Az együttműködés demonstrálására mindenki kapott cafrangot - Mesterházy ezt volt kabinetfőnöke útján haszonélvezi, de Szanyi is alelnök lett, ami a szocialista pártstrukturában éppen annyit ér, mint pin@n a szőr - jajdeszép, ha lángvörös.

A gondot abban látom, hogy fogalmam sincs, mitől jobb vagy rosszabb Tóth Bertalan Szanyinál vagy Kunhalmi Ágnesnél, már persze, ha félreteszem a hölgy esztétikai előnyeit.
De program-szinten mindenki ugyanazokkal a lózungokkal él, és felettébb kíváncsi lennék, hogy az egyszerű, egérszürke mezei szocialista miben látja a különbségeket, és most mi az az ok, melytől majd hazarohan és kitűzi házára a szocialisták vérbordó zászlaját, a kertjében pedig két marokkal szórja szét a fehér szegfű drága pénzen beszerzett magvait.
Mondani kellene talán valmit a választónak is, első lépésként talán meg lehetett volna határozni, hogy kinek a pártja is a Szocialista Párt, kiket kíván képviselni.
Merthogy aki mindenkit képvisel, az nem képvisel senkit - saját magán kívül, ami egyénileg ugyan üdvös lehet, de pártként maga a halál...

AZ OROSZ METRÓÜZLET UTÁN PAKS2-BEN IS MEGJELENT A LEGFELSŐBB KÖRÖKHÖZ KÖTŐDŐ ÜGYVÉD

DIREKT36 BLOG
Szerző: SZABÓ ANDRÁS
2018.06.12.


Bár a nevét kevesen ismerik, Perenyei Tamás fontos ember.

Az 51 éves ügyvéd államtitkár volt az első Orbán-kormányban, baráti viszonyt ápol Csányi Sándor OTP-vezérrel, valamint szerepe volt annak a megállapodásnak az előkészítésében, amellyel a BKV az oroszokra bízta a 3-as metró felújítását.

Most pedig Perenyei érdekeltsége feltűnt az ország történetének egyik legnagyobb beruházásában, a szintén oroszok által végzett Paks 2-építkezésben is.

Az ügyvéd egyik cége tavasszal nyert el egy megbízást a bővítést végző orosz atomvállalattól, a Roszatomtól. A komoly referenciákkal rendelkező, korábban más atomerőműveknek is bedolgozó vállalat tervezői munkákat fog végezni az új paksi blokkokhoz. A cég tavaly ősszel került Perenyei közvetett tulajdonába.

A Direkt36 folyamatosan figyeli és egy magyar nyelvű adatsorban teszi közzé, hogy a Roszatom milyen vállalatokkal köt szerződést Paks 2-vel kapcsolatban. Eddig alig 40, főleg kisebb értékű szerződést kötött, ezek közül kapta az egyiket Perenyei cége...

ORBÁN BERIJA NYOMDOKAIN, SZOROSAN

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2018.06.18.


Azért – unter uns gesagt – ez a mi miniszterelnökünk eléggé elszemtelenedett. Ugyan azt állította a budapesti Kohl-emlékkonferencián, hogy nem vágyik európai szerepre, de azért a Néppártot, azt szívesen megreformálná.

Egészen pontosan visszavinné a kereszténydemokrata gyökerekhez, de hogy azok miben állnak nála, azt azóta óvatosan kerüli, mint macska a forró kását, amióta az illiberalizmus helyett a keresztény demokráciáról kezdett papolni. (Érdekes ugyanakkor, hogy a világ dolgaiban fölöttébb járatos Le Monde éppen fordítva ítéli meg a helyzetet: a minap arról írt, hogy az EPP saját, kereszténydemokrata genezise és Orbán idegengyűlölő narratívája között vergődik, amúgy pedig a magyar politikus immár a szélsőjobb zászlósfigurája.)

A miniszterelnök ott is meglehetősen elvetette a sulykot, hogy megfenyegette a konzervatívokat, hogy ha sokat ugrálnak, faképnél hagyja őket. Hiszen mint mondta, már így is elkövették az ősbűnt: populista-ellenes népfront formájában összeszövetkeztek a komcsikkal, a zöldekkel és mindenféle (szociál- és keresztény) demokratákkal. Mármint ő ellene, de őt az aljas összeesküvés csak megacélozta. Hát, sok álmatlan éjszakájába kerülhetett, míg eljutott ehhez a következtetéshez. Amivel csak az a baj, mint a populista tézisekkel általában: többé-kevésbé helytálló premisszákból tökéletesen hamis konklúziót vezetnek le. A megoldásról pedig ne is beszéljünk, mert olyasmi ezeknél a politikusoknál nem szokott előfordulni. Mármint az a fajta, amit akár holnap is alkalmazni lehetne. Orbán a jelek szerint egyébként is teljesen elvesztette a kapcsolatot a valósággal. (Nem kizárt, hogy számára már olyan hatalmas a tét – a bőre -, hogy az végképp megzavarja a fejét.) Ami a Néppártot illeti, a számítása alighanem ott hibádzik, hogy a konzervatívok ugyan várhatóan valóban visszaesnek valamelyest a jövő évi EP-választásokon, ám ettől a farok még továbbra sem csóválja a kutyát.

Az persze valóban lovat adhatott a Kárpát-medence géniusza alá, hogy megélte, amint Merkel a bibliai példázattal ellentétben kénytelen volt Jeruzsálem felé araszolni a damaszkuszi úton. A kancellár nem egésze két hete még élesen kikelt több közép-európai állam ellen, amiért azok semmiféle szolidaritást nem tanúsítanak a menekültkérdésben, és nem tartják be a jogot, illetve a megállapodásokat. Csakhogy a miniszterelnök asszony közben a G7-ek csúcstalálkozóján megtapasztalhatta, hogy Trump valóban szét akarja verni az euroatlanti összefogást, így Európa csak magára számíthat, ha helyt akar állni a világban. Ezért azután jó ismerői szerint Merkel erőszakot vett magán és nem túl lelkesen arról beszélt egy tévéinterjúban, hogy a magyar kormány a németek érdekeit is képviseli a szerb határon. Hogy a képe közben olyan volt, mintha citromba harapott volna, az még enyhe kifejezés! De hát kormányfő a jelek szerint tényleg komolyan gondolja az összefogást, és ennek érdekében hajlandó félretenni még a legmélyebb ellenérzéseit is bizonyos, potenciális partnerekkel szemben.

A kérdés csupán az, és ez szól az osztrák kancellárnak is, aki a múlt héten párbeszédet sürgetett Orbánnal és Salvinival, mondván, hogy ha a Nyugat semmibe veszi őket, az tönkreteszi az uniót. A nagy dilemma csak az, hogy mit lehet kezdeni az olyan tagállamokkal, amelyek egy jottányit sem engednek, mint ahogy a már említett budapesti tanácskozáson a magyar politikus ki is jelentette, hogy a bevándorlás ügyében nincs semmiféle kompromisszum...

MELLÁR TAMÁS: A FIDESZ VESZÉLYES EMBERNEK TART ENGEM A POLGÁRI KÖRÖK SZERVEZÉSE MIATT

ZOOM
Szerző: KOVÁCS ISTVÁN
2018.06.19.


Az MTA-pénzek minisztériumhoz rendeléséről beszélt sajtótájékoztatóján. Eddig hogyan történt a források elosztása?

Ezek az összegek eddig az MTA költségvetési fejezetében voltak benne és az akadémia osztotta tovább a kutatóintézeteknek. Most mindenféle előzetes egyeztetés és bejelentés nélkül ez a forrás átkerült az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz, így ők fogják folyósítani az intézeteknek a támogatást. Ez azt jelenti, hogy a minisztérium mérlegelésétől függ majd, illetve ők fogják megállapítani a kritériumokat ahhoz, hogy ki, mennyi pénzt kap. Ez rendkívül rossz irány, mert a kutatóintézeteket a tudományos közösségeknek kell felügyelni, ugyanis nekik van kompetenciájuk ebben, nem pedig az államigazgatásnak.

Az is előfordulhat, hogy a minisztériumban döntik majd el, milyen kutatást fognak finanszírozni?

Igen, és ez az irány hibás, mert a tudománynak megvan a saját logikája. A tudománynak nem az a célja, hogy az eredmények alapján beruházásokat indítsanak el, hanem, hogy próbáljon egy tiszta logikát felállítani. Persze ennek voltak olyan – nem elhanyagolható pozitív – mellékhatásai már korábban is, hogy feltalálták az elektromosságot, az atommaghasadást és még lehetne sorolni. Rendkívül káros lenne,
ha laikusok próbálnák megmondani, hogy a tudomány milyen irányba menjen.

Mindez nem jelenti azt, hogy a kormánynak ne lehetne joga bizonyos kutatások megrendeléséhez, ezt eddig is megtette, kiírtak pályázatokat például.

A kormány miért vette célba az MTA-t?
Megágyazott a lépésnek a harmadik kétharmados győzelem, a
még autonómiával rendelkező közösségeket most megpróbálják maguk alá gyűrni. Ebbe az irányba mutat az Alaptörvény-módosítás és a Stop Soros törvény is, most a tudományos élet van soron.

Ráadásul az elmúlt években többször is felemelte a szavát az MTA, állást foglalt például a migráció vagy a közoktatási kérdésében és eltérő véleményt fogalmazott meg, mint a kormány.
Akkor ez egyfajta bosszú lehet?

Bosszú is lehet, de inkább a függetlenség megnyirbálása a fő cél, mivel azt nem tudta keresztülvinni a kormányzat, hogy a saját emberét ültesse a vezetői székbe. Pálinkás József, az MTA korábbi elnöke elfogadható volt a számukra, de ma már ő se megfelelő. Őt is el fogják mozdítani a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vezető pozíciójából, miközben a vád abszurd módon az – bár ez sehol nincs kimondva hivatalosan –, hogy a kutatási-fejlesztési pénzek vezetőjeként, azok az elosztásánál, tudományos alapon döntött. A minisztériumhoz rendelt pénzekkel függőségi viszonyt akarnak kialakítani, amivel meg akarják gátolni a kritikus hangokat a kormánnyal szemben...

HÁNY GENERÁCIÓ KELL HOZZÁ, HOGY MAGYARORSZÁGON KITÖRJÖN VALAKI A SZEGÉNYSÉGBŐL? PONT ANNYI, MINT KÍNÁBAN ÉS INDIÁBAN

QUBIT
Szerző: Qubit.hu
2018.06.18.


Magyarországon nincsen kasztrendszer, az egyenlőtlenség mégis annyira bebetonozódott, hogy a társadalmi mobilitás tekintetében Indiával és Kínával vagyunk egy szinten a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD napokban közölt adatai szerint. 

Az OECD átfogó egyenlőtlenségi kutatásában többek között azt vizsgálta, hány nemzedék kell ahhoz, hogy az alacsony jövedelmi regiszterbe tartozó családok elérjék az átlagos jövedelmi szintet a kiválasztott fejlődő gazdaságokban.

Bár több adat van arról, hogy Magyarországon, akárcsak az egész világon, nő az egyenlőtlenség, az eredmény mégis mellbevágó: Magyarországon 7 generáció kell az előrejutáshoz, akárcsak Kínában és Indiában. Rosszabb a helyzet a masszív társadalmi szélsőértékekkel jellemezhető Brazíliában és Dél-afrikai Köztársaságban (9 generáció), Kolumbiában pedig egészen drámai eredmény jött ki, 11 generáció kell a felemelkedéshez...

REJTÉLYES LUXEMBURGI SZÁLAK KÖTIK ÖSSZE SEMJÉN ZSOLT ÉS TIBORCZ ISTVÁN KÖRéT

24.HU - POSZT ITT
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2018.06.19.


Ugyanazzal a luxemburgi adótanácsadóval került bizalmi kapcsolatba Semjén Zsolt vadásztársa, mint akivel Tiborcz István köre is üzletel – tudta meg a 24.hu. Farkas József vállalkozó – aki éveken át fizette Semjén skandináviai vadászatait – a luxemburgi adóparadicsomba bejegyzett családi cégének ügyeit bízta Kacsóh Gábor adótanácsadóra. A birtokunkba került levelezés szerint Farkas kérésére 2012-ben személyesen Kacsóh utalta át az abban az évben megtartott rénszarvasvadászat költségeit a szervezőknek.

Kicsi a világ, ugyanis Kacsóh Gábor ugyanaz az adótanácsadó, aki összefüggésbe hozható:

- Paár Attilával, ő Orbán Viktor kormányfő vejének, Tiborcz Istvánnak az üzlettársa volt,
- Tiborcz korábbi cégével, az Elios Zrt.-vel, vagyis a közvilágítási tenderek nagy nyertesével,
- továbbá számos hazai állami nagyberuházással.

Kacsóh rejtélyes üzletember, akinek a neve leginkább a nyilvánosan elérhető adatbázisokban bukkan fel, ugyanakkor nem ismeretlen szereplője a magyar gazdaságnak. A német anyanyelvű adótanácsadó, jogász a luxembourgi Deynecourt Ügyvédi Iroda egyik vezetője. De számos hazai gazdasági társaságban is jelen van tulajdonosként vagy egyéb tisztségviselőként...

SZISZI MONDJA: DURR BELE

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: ENDRE ISTVÁN SIMAY
2018.06.18.


Aszondja a Sziszi, hogy katonának áll a világ. Meg hogy legerősebb honvédséget akar a magyaroknak a térségben. Nekem meg az jut az eszembe, hogy a fegyverkezési versenybe csak beledögleni lehet. Ha nincs háború, akkor a költségeibe. Ha van, akkor a kilőtt töltényekbe. De a Sziszi aszondja, hogy rohadtul kell egy erős honvédség. Márpedig a Sziszi rendes ember. Orbán is megaszondta.

Egyébként egy pillanatig sem vitatom, hogy sokaknak a máját finom fegyverolajjal kenegetik az ilyen kijelentések. Különösen akkor ha nem voltak annak idején katonák. Akkor, amikor a magyar honvédség, bakától főkatonáig, gyakorlatilag a Varsói Szerződés határvédelmi homokzsákjának a szerepét töltötte be. Ehhez nem kellenek különösebb doktrina-viták. Elég összevetni az akár az 1970-es, illetve 1980-as évek katonai technológiájából közkeletű ismereteket, a Szovjetunió, illetve az USA akkori katonai potenciálját, és a hazai lehetőségeket. Akár a mélységieket. Felvetve azt is, hogy vajon meddig tartott volna felmorzsolni a hadsereget, ha valaki valóban fel akarja morzsolni. Eltekintve attól is, hogy sokkal vonzóbb egy olyan szerepe az országnak, hogy kiváló egyetemei, remek kórházai képzést, gyógyulást adjanak az arab sejkek gyerekeitől az angol királyi házig mindenkinek. Akár ténylegesen is. Annál sokkal vonzóbb, minthogy valaki kiálljon a regionális kocsma közepére és az asztalba bassza a bicskát.

Tudva azt, hogy az olyan vezetők, mint az enyhén túlsúlyos Orbán, vagy a hallhatóan nem csak derékra zsírosodott Németh Szilárd, aligha lenne képes megvédeni bárkit. Nem pofázva, hanem ténylegesen. Ellenben a máséval nagyon szívesen verik a csalánt. Talán azért, mert katonaként, amikor még kötelező volt, szerteszívatták őket. Most meg szívjanak a kopaszok. Legyen kötelező a sorkatonaság, meg legyen erős katonaság, meg legyen übermagyar az, aki éhen döglik, ha nincsenek uniós, vagy orosz, kínai, indiai, amerikai, pénzek, de díszmagyarba menetel a csontvázak mezején. Háromszoros hurrá az ilyen vezetőknek...

HITELSZÁMTAN RÉGI ÉS ÚJ ADÓSOKNAK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.06.19.


Nemrég még a lakossági kölcsönök szabályos zúdításáról beszélt a jegybank, mostanra viszont kiderült: inkább erősebbre húzzák a hitelféket. A jelenlegi folyamatok alapján ez utóbbi lépés tűnik logikusabbnak. Mutatunk néhány számot.

Három évvel ezelőtt a volt devizahitelesek még hitelfék nélkül kereshettek maguknak kedvezőbb feltételű kölcsönt a korábbinál. A lehetőséggel nem sokan éltek. Persze közülük nem mindenki maradt önszántából régi bankjánál. Az azóta történtek alapján azonban a röghöz kötött adósok (feltéve, hogy tudták fizetni hitelüket) még sorsuk kedvezőbbre fordulását érzékelhették. Például egy 20 éves futamidőre felvett 5 millió forintos lakáskölcsön akkori körülbelül 42 ezer forintos havi részlete 35 ezerre csökkent.

Pontosabban néhány hónappal ezelőtt volt ilyen a helyzet. Jelenleg már akadnak, akik ismét a törlesztő emelkedését érzékelik (a forintosítás – mint azt akkoriban többször kifogásoltuk – háromhavonta, tehát elég gyorsan átárazódó konstrukcióban történt). Az előbbi példában szereplő adós rövidesen már nagyjából egy ezressel fizethet többet. Nyilvánvaló azonban, hogy lehet ez még sokkal rosszabb is.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) is kitért legutóbbi fogyasztóvédelmi jelentésében arra, hogy a kamatszint mérsékeltebb, 1–3 százalékpontos változása is drasztikusan, mintegy egyharmadával emelheti a törlesztési terheket. Egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű hitel havi terhe 56,5 ezer forintról 72,8 ezer forintra nőhet. És akkor még mindig „csak” a mostaninál 3 százalékponttal magasabb kamatról beszélünk, pedig a múltban ennél nagyobb kilengések is akadtak. Nagyjából úgy lehet számolni, hogy a kamat egy százaléknyi megugrása 10 százalékkal dobhatja meg a törlesztőt...

A CSENDES TRAGÉDIA AMIRŐL SENKI SEM BESZÉL, PEDIG GYEREKEINKET ÉRINTI

CIVILHETES 
Szerző: Híres ember
2018.06.19.


Annak idején Kopp Mária, magyar orvos, pszichológus, egy magán beszélgetésben azt mondta, hogy Európát nem a harmadik világháborútól, hanem a semmittevésben felnövő, saját kontrollálatlan vágyainak odavetett generációktól félti.

Sajnos felnőtt egy olyan generáció melynek egy részét nem lehet feladatokkal terhelni, mert ö azt unja, s mindjárt tovább áll! Ezek a fiatalok mivel kitartó munkát se az iskolában, se az életben nem végeztek ezért nem is tudnak maguknak parancsolni, más véleményét még kevésbé elfogadni, így a házasságban, családi életben, de a munkahelyen is nagyon sok kudarccal találkozva megkeserednek. Érdemes az alábbi írást ilyen szempontból elolvasni! Ne okozzunk szeretetből, könnyelműségből maradandó kárt gyermekeinknek!!

Szomorú szívvel, Csaba t.

A mostani kor otthonaiban van jelen ez a csendes, de annál szomorúbb tragédia, mely a szemünk láttára ragadja el a nekünk legkedvesebbet: a gyermekeinket. Gyermekeink ugyanis szörnyű mentális állapotban vannak!

A legutóbbi 15 év statisztikájából egyértelműen kiviláglik, hogy a gyermekek pszichológiai rendellenességei egészen elképesztő mértéket öltenek: – minden ötödik gyerek mentális rendellenességben szenved,- a figyelemhiányos rendellenességek száma 43%-kal nőtt,- a serdülőkori depressziós betegségek száma 37%-kal nőtt,- a 10-14 évesek gyermekek körében az öngyilkossági arány 200%-kal nőtt.

Igen, az a valóság, hogy, bár fáj ezt saját magunknak is bevallani, mi, szülők vagyunk a hibásak, nekünk kell segíteni a gyermekünknek. A modern kor gyermekei nem élik meg az egészséges gyermekkor élményét, amihez tartozik például:
- érzelmileg elérhető, megközelíthető szülők,
- egyértelműen meghatározott határok és erkölcsi minta, felelősség,
- kiegyensúlyozott étrend és megfelelő mennyiségű és minőségű alvás,
- megfelelő mennyiségű szabadban eltöltött aktív mozgás,
- kreatív játékok, a közös, önfeledt szabadidő eltöltése.
Ehelyett a gyerekek ezt látják:
- örökké elfoglalt szülők,
- a végletekig kényeztető szülők, akik mindent megengednek a gyermeküknek,
- az érzés, hogy „nem kellesz senkinek”,
- kiegyensúlyozatlan étrend és hiányos alvás,
- „otthonülős” életmód.
- végtelen stimuláció, technológiára alapuló szórakoztató eszközök hada,
- az igények azonnali kielégítése.

Hogyan lenne lehetséges, hogy ilyen körülmények között egy mentálisan egészséges gyerek nőjön fel? Természetesen sehogy…- Az emberi természetet nem lehet megvezetni, becsapni: a szülői nevelést nem lehet megkerülni sehogy sem. Ahogy látjuk, ennek hiánya egyszerűen szörnyűségekhez vezet. Az igazi gyermekkor elvesztéséért, vagy meg nem éléséért később hatalmas árat fizet maga az áldozat: az érzelmi jóléte kerül veszélybe.

Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünknek valóban egészséges és önfeledt gyermekkora legyen, akkor vissza kell térnünk egészen az alapokig. Még nem késő!

Íme, ezeket kell a szülőknek megtenni:
 1. Állítsunk fel korlátokat, közben ne feledjük: mi a gyermekeink szülei és nem barátai vagyunk.
 2. Azt biztosítsuk a gyermekünknek, amire szüksége van, és ne azt, amit szeretne. Nem kell félni nemet mondani az igényeire, ha azok ellentétben állnak a szükségessel.
 3. Biztosítsunk számára egészséges ételeket és korlátozzuk a nassolást.
 4. Naponta legalább egy órát töltsünk a természetben.
 5. A családi, közös vacsora alatt felejtsük el az elektronikai eszközök nyomogatását.
 6. Rendes, asztali játékokkal játsszon a gyerek.
 7. Minden napra kapjon a gyerkőc valamilyen feladatot, például: beágyazás, a játékok összeszedése játék után, kiteregetés, táskák elrendezése, megterítés stb.
 8. Minden nap ugyanabban az időben feküdjön le a gyermek, és tiltsuk meg neki, hogy az ágyba vigye a különböző eszközöket, tárgyakat.
 9. Tanítsuk meg a gyermekünknek a felelősségtudatot és az önállóságot. A kis sikertelenségektől ne védjük meg őket. Ezzel megtanítjuk megbirkózni a nehézségekkel, leküzdeni az akadályokat.
 10. Ne csomagoljuk össze, illetve hozzuk a gyermek helyett az iskolatáskát. Ne vigyük neki az iskolába az otthon hagyott ételt, házi feladatot stb. Ha elmúlt 5 éves, ne tisztítsuk meg neki a banánt se. Tanítsuk önállóságra. Tanulja meg, mi az a türelem, és adjunk neki esélyt, hogy a szabad idejét valóban szabadon töltse el. Ezalatt kissé unatkozhat, mely arra sarkallja majd, hogy alkotó tevékenységet végezzen.- Az élet ne csak szórakozásból álljon.
 11. Ne vegyük körül gyermekünket állandóan technikával, hogy addig se unatkozzon.
 12. Semmilyen oda nem való tárgy se legyen az asztalon, amikor étkezésről van szó. Akkor sem, ha autóban vagy étteremben ül, vagy akár az üzletben vagyunk vele. Ezzel arra ösztönözzük a gyermek agyát, hogy gondolkozzon és kitaláljon valami unaloműzőt.
 13. Legyünk ne csak fizikálisan, de emocionálisan is elérhetőek gyermekünk számára. Tanítsuk meg gyermekünknek, mik is azok a szociális készségek.
 14. Ne a telefonon lógjunk, gyermekünkkel beszélgessünk.
 15. Tanítsuk meg gyermekünknek, hogyan birkózzon meg a haraggal és az ingerültséggel.
 16. Tanítsuk meg gyermekünket kezet fogni, helyet átadni, megosztani valamit, együttérezni, illetve megfelelően viselkedni az asztalnál, vagy beszélgetés közben.
 17. Tartsuk vele az érzelmi kapcsolatot: nevessünk rá, pusziljuk meg, csiklandozzuk meg, olvassunk neki, táncoljunk vele, ugráljunk vele, kússzunk-másszunk együtt.Változtatni kell eddigi szemléletünkön, különben az egész utánunk következő generáció pirulákon fog élni. Még nem késő, de az idő egyre csak fogy és fogy...

ANYA, KI VAGYOK RÚGVA AZ ISKOLÁBÓL

INDEX
Szerző: BOHUS PÉTER
2018.06.19.


Az utolsó tanítási héten behívatta és gyakorlatilag kirúgta a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnázium és Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi Szakközépiskola több tucat diákját az intézmény igazgatója. A radikális döntés körülményei ma még nem teljesen tisztázottak, és az is jellemző a történetre, hogy amikor hétfőn reggel telefonon felhívtam Duna Katalin igazgatónőt, nekem az egész történetet letagadta.

De kezdjük az elején. A múlt héten egész Balatonfüredet és a környéket is megrázta, amikor a rendőrség harminc-negyven középiskolás otthonában razziázott. Az egyenruhások a kora reggeli, hajnali órákban házkutatási paranccsal érkeztek a gyerekek szüleinek házához, a lakásokat felforgatták. Drogot kerestek, illetve a gyerekeket, akiket aztán elő is állítottak. Vért és vizeletmintát vettek tőlük: úgy tudjuk, egy kiterjedt, kábítószerrel kapcsolatban indult eljárás miatt vették elő a diákokat.

Hogy milyen célt szolgált egy ekkora volumenű rendőrségi akció néhány füves cigi elszívása miatt, egyelőre rejtély, mert a megyei rendőrség nem válaszolt a pénteken elküldött kérdéseinkre. A szülőktől megtudtuk, hogy a történet az iskolában nem is most, hanem néhány hónapja kezdődött, amikor az iskolai kézilabdacsapat feléről kiderült, hogy füvet szívtak. Egy tanár feljelentést tett, a gyerekeket kirakták a csapatból, de tanulmányaikat az ügy nem érintette. (Cikkünk megjelenése után a helyi kézicsapattól kapott tájékoztatás szerint csak egy gyerekről van szó, és őt se ezért, hanem más okból rakták ki). Viszont a rendőrség ezután rászállt az iskolára és a tanulókra.

A gyerekek egy része éppen csak elmúlt 18 éves:

A SZÜLŐKNEK NEM ENGEDTÉK MEG, HOGY JELEN LEGYENEK A KIHALLGATÁSUKON.

Ennek az lett az eredménye, hogy minden gyerek beismerte, kivel, mikor és hol szívott. Egy osztályból többen például a legutóbbi osztálykiránduláson.

A történet így önmagában is erős lenne, hiszen kiderül, hova vezet a szigorú állami büntetőpolitika néhány füves cigaretta miatt.

De a történet másnap az iskolában váratlan fordulatot vett, amikor az igazgatónő hárompercenként egyesével behívta magához a diákokat, és ott az összes érintett gyerekkel közölte, hogy vagy keresnek maguknak egy másik iskolát – amire két hetet kaptak –, vagy fegyelmi eljárással kicsapják őket...

PERSZE, NYILVÁNVALÓ

ÉLET ÉS IRODALOM
/ PUBLICISZTIKA
Szerző: JÓZSA ZOLTÁN
2018.06.15.


Nyilvánvaló, hogy minden általánosítás túlzó, leegyszerűsítő és rendszerint igazságtalan. Mégis több mint elgondolkodtató, hogy a hajdanán oly makulátlan, kikezdhetetlen, magas presztízsű s egyöntetű társadalmi elismerést élvező szakmák – mint az orvosi, jogászi – pedigréjén is egyre több a pötty, a maszat, a szégyenfolt kisebb-nagyobb lenyomata. Mi történt? Hogyan jutottunk el odáig, hogy ma már egyáltalán nem ritka s véletlenszerű, hogy egyre több híradás szól milliókat eltüntető ügyvédekről, korrupt és csaló jogi tanácsadókról, az alvilággal, maffiá­val szoros kapcsolatban álló, azzal összejátszó, a szabályokat megkerülő, kijátszó jogász végzettségű igazgatókról, vezetőkről?

Félreértés ne essék, itt nem elsősorban (csak) személyekről van szó, jóllehet az egyéni felelősség sem vitatható, hanem legalább annyira azokról az intézményekről és mechanizmusokról, melyek működése helyenként látványosan csődöt mond, és hozzájárul a lehangoló végeredményhez.

Az egyik ilyen fontos, ha nem is a legfontosabb, de meghatározó láncszem a rendszerben a felsőfokú képzés, az egyetemi oktatás. Példánk esetében a jogi egyetemeken zajló képzés, melynek alapvető jegyei oly mértékben változtak meg, hogy a messzemenő következmények, ha nem is általánosan, de negatívan hatottak a pályára, illetőleg annak képviselőire.

A tömegképzés és annak ano­má­liái

A felsőoktatás tömegessé válása, a felvételi követelmények megszüntetése, a térítéses képzés előretörése nyomán a hallgatók egyre nagyobb arányát a jogászképzésben is azok a fiatalok teszik ki, akik nemcsak közepes vagy gyenge tanulmányi eredménnyel lépték át az intézmény kapuját, de szakmai motiváció, egyéni vagy családi minta hiányában szerény pályaismerettel rendelkeznek, és elsősorban a divatszakmákhoz kapcsolódó, leegyszerűsítő és könnyen emészthető sémák alapján döntöttek a pálya mellett...

KÖTELEZŐ OLVASMÁNYOK: SOK KÁRT OKOZ A TELJESEN ELHIBÁZOTT RENDSZER

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SÁNDOR ZSUZSANNA
2018.06.18.


A parlamentben már három évvel ezelőtt téma volt, hogy korszerűtlen az iskolai irodalomtanítás, a kötelező olvasmányok elavultak, inkább elrettentik a gyerekeket az olvasástól. A kormány azóta sem módosított a Nemzeti alaptanterven, pedig az ügy fontosságát jelzi, hogy nemrég a Magyar Tudományos Akadémia konferenciát rendezett a kötelező olvasmányokról. Szóba került az is, hogy a tavalyi PISA-jelentés szerint a magyar diákok szövegértési képessége súlyosan romlott, több mint egynegyedük funkcionális analfabéta. Már nem az a kérdés, hogyan lehetne megszerettetni velük az irodalmat, hanem hogy miként kellene megtanítani őket olvasni.

Vajon olvasóink tudják, melyik irodalmi műből idézünk? „A nagytiszteletű úr éppen közepén volt a tósztnak (…) A díszes vendégkoszorú minden tagja készen tartá kezét a poharak karcsú fogantyúján, dicsszomjan lesve a megkezdett tószt véghetetlen rakétájának végelpattanását (…) A háttérbe állított egyiptomi zenekar vezetőjének nyirettyűje a levegőbe volt emelve, hogy amint a tósztnak vége szakad, friss lelkesüléssel rándítsa rá a pohárzaj-elnémító tust.”

Valószínűleg még a felnőtteknek sem könnyen befogadható szöveg ez. Pedig az egyik leghíresebb magyar író klasszikus regényéből idéztünk: Jókai Mór A kőszívű ember fiainak kezdő mondataiból. Kötelező olvasmányként oktatják ezt a mai 13-14 éves gyerekeknek.

Jókai korának egyik sztárírója volt, művei széles közönséget szórakoztattak. Ma azonban regényeit csak sűrű lábjegyzetekkel lehet megérteni. Ráadásul a 19. századi történetek a 21. századi tinédzsereknek teljesen életidegenek.

Kötelezően oktatják a Légy jó mindhaláligot is, holott Móricz Zsigmond ezt a regényét nem gyerekeknek írta – jegyzi meg Gombos Péter, a Magyar Olvasástársaság alelnöke.

– Móricz tiltakozott elsőként az ellen, hogy a Légy jó mindhalálig iskolai tananyag legyen. Nyilas Misi történetét allegóriának szánta, hogy bemutassa: a vörös- és fehérterror közötti időszakban, egy tiszta lelkű fiatalembernek mennyire nehéz volt a saját sorsát irányítani...

HORN: TÓTH BERTALAN LEHET AZ INTEGRÁTOR A BALOLDALON

SZTÁRKLIKK
Szerző: Sztárklikk
2018.06.19.


A Republikon Alapítvány elnöke szerint 
Tóth Bertalan a maga nyugodt kiegyensúlyozottságával képes lehet az integrátor szerepre a baloldalon, ami Botka Lászlónak nem sikerült.

Tóth megválasztásával időt nyert a szocialista párt - mondta az ATV Start műsorában Horn Gábor. Szerinte az MSZP egy túlélő párt, "és képes lehet felemelni a fejét, ha elkezd kifelé politizálni, és egy karakteres, nyitott, integrálni képes baloldali politikát az asztalra tenni".

Egy megosztott társadalomban élünk, jegyezte meg Horn, ahol szerinte egyik oldalon egy határozott, egyértelmű politika, a másik oldalon pedig egy szétesett, arculatát elvesztett, saját magát megmutatni nem tudó politika van. Ezen változtatni kell, jelentette ki...

BŰVÖS SÁL


KOLOZSVÁRI SZALONNA
- ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2018.06.18.


Az egyik mogyorószín és dióbarna, a másik kockái téglapirosak. Itt vannak az ebédlőben, a szék háttámláján. Már egy hónapja itt vannak.

Azon a napon vihar készülődött. Feltámadt a szél, szúrós esőt sodort. Ünnep volt, az üzletek zárva, az arab negyed messze. Egy kis marokkói boltot találtunk nyitva. Tavasz volt, majdnem nyár, az árukészlet ennek megfelelő. Pléd kellett volna, de az nem volt az üzletben, asztalterítőt, hímzett faliképet mégsem boríthatunk a fejünkre. A kendőbe burkolt eladóhölgy ezt ásta elő, amikor sikerült elmagyaráznunk, mit szeretnénk. Két széles sálat, stólát, vállkendőt, nem tudom a szakszerű elnevezést. Valamilyen puha szőrből készült szövött dolog. Meleg, olcsó, a célnak pont megfelelt.

El is feledkeztem róluk. Amikor hazaértünk és előkerültek a bőröndből, akkor valamiért nem a szekrénybe tettem, hanem a szék háttámlájára. Ahol most is vannak. Másnap, harmadnap, napokig éreztem Granada illatát. Biztosan az orromban maradt, lerakódott a tüdőmben, de inkább az agyamban, a lelkemben. Ezt gondoltam. A sáfrány, a kardamom, a füstölt paprika, a fahéj, bors, ezerféle ismert és ismeretlen fűszer és tea illata. A virágzó citromfák, a teázókból kicsorgó vízipipafüst, a sülő ételek, a mindenhol ott lógó hatalmas sonkák, a csak reggel kapható friss churros, a fákon kelő napként függő narancs, az olajfák és a füstölők illata. Granada illata.

Reggelenként, amikor kijöttem a nappaliba, elég volt behunyni a szememet és máris ott sétáltam a szűk kis utcákon, a gránátalma szimbólum ott volt a talpam alatt, a villanyoszlopok fém ajtaján, a türkizkékkel díszített kerámia utcanév táblákon én pedig bódultan álltam meg a pici bolt nyitott ajtajában, ahol kis és nagy zsákokban fűszerek várták a vásárlókat. Rengeteg, rengeteg fűszer.

Behunytam a szememet és ott voltam a Bar los Diamentesben, vadidegenekkel együtt ültem a hosszú asztalnál, a kényelmetlen padon és a séfek a szemem előtt készítették az ételeket, a pincérek rohangáltak és ordítva kérdezték, ki kérte a polipot, érzem az édeskés bundában illatozó friss halak illatát, a gyufaszálnyira aprított sült cukkinit, amire melaszt szokás csorgatni. Ott ültem az eldugott kis tapas-bárban, ahová turista nem téved be, egy apró hentesbolt, ahol vásárolhatsz, de ha tudod, hogy mit keresel és elmész a pult mellett, a hátsó teremben ott vannak az asztalok és hozzák hatalmas fa vágódeszkán a sonkákat, szalámikat, sajtokat, friss kenyeret és persze a bort és a mosdó olyan vicces, mert pici és ha kinyitod az ajtót egyszerre kell meggörnyedni és a lábad elé figyelni, mert fejmagasan gerenda, de előtted mindjárt lépcső. Úgy hívják a helyet, hogy a pult mögött...

BARANGOLÁS A MEGSZŰNT RÉGIÓBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Harri Seldon
2018.06.19.


Nem akármilyen kalandokra indulunk ma, hiszen egy „megszűnt régiót” bemutató sorozat első posztját olvashatjátok törzskommentelőnk és -szerzőnk, Harri Seldon tollából és fényképezőgépéből. Mert hát egy ilyen poszthoz rengeteg szuper kép is jár.

Induljunk hát el egy jó kis lotaringiai kalandozásra!

„Lorraine vagy, ahogy a magyarok nevezik, Lotaringia, ez az otthonunk. Lassan öt éve, hogy itt élünk, és azóta nem írtam sokat, csak az első év eseményeiről, meg pár utazásunkról az országban. Szóval sok helyről írtam már, csak pont a mi régiónkról nem írtam semmit.

Addig-addig halogattam, amíg meg is szűnt alattunk, mert beleolvadt az új, kissé fantáziátlan nevű Grand Est régióba, Alsace (Elszász) és Champagne–Ardenne összevonásával. Így most az új központunk Metzből átvándorolt Strasbourgba.

Lotaringia meg csak egy történelmi terület maradt, amely később csatlakozott a francia királysághoz, mint Alsace. Mutatom a térképen, mi vagyunk ott Észak-keleten a nagy kék (és pár világoszöld) folt...

A SZOMBATHELYI MEGYÉSPÜSPÖK IS FELSZÓLALT A KORMÁNY HAJLÉKTALANELLENES JAVASLATA ELLEN

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.06.18.


A Magyar Kurír című katolikus lapnak küldött nyílt levelében szólalt fel a Fidesz hetedik alaptörvény-módosításába rejtett szegényellenes javaslata ellen Székely János szombathelyi megyéspüspök. Az egyházi vezető szerint a kormánynak segítenie kéne a szegénységben élő embereken.

Székely János nyílt levelében szegénységben élő emberek sorsait meséli el. Az állami gondozásban felnőtt lányét, akit prostitúcióra kényszerítettek és drogfüggő lett, a férfiét, aki munkahelyi balesetben vesztette el a látását, és mivel munkát nem kap, közmunkásként tengődik, az autista fiúét, akit nevelőszülei egy istállóban neveltek, és most hajléktalanként él, Marcsiét aki gyerekként nem kapott szeretetet, miután anyja állami gondozásba adta, és mára „még a hajléktalanok között is kirekesztett, magának való magányos farkassá vált”, Péterét aki nyolcévesként az iskolából hazaérkezve vérbe fagyva találta szüleit és testvérét, majd hetekig bujkált az erdőben, és azóta se találja otthonát...

A VELENCEI BIZOTTSÁG SZÓLT ORBÁNNAK, DE Ő AZ ILYESMIT LE SZOKTA SAJNÁLNI - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.06.19.


- Az egész unió végét jelentheti, ha a migráció miatt felbomlik a német uniópártok szövetsége, erősen megoszlanak a vélemények, hogy Merkelnek az uniós csúcson sikerül-e teljesítenie a CSU feltételeit;

- Trump megint szépen belecsapott a lecsóba: most éppen a német belpolitikába szólt bele a maga finom, diszkrét módján;
- Az osztrák államfő arra figyelmeztette a populistákat, hogy bármennyire is feltűnés nélkül építik le a demokráciát és buktatják meg az EU-t, a nemzetállamok élén csupán bábok lesznek a nagyobb hatalmak számára.

Reuters

A Velencei Bizottság azt kéri, hogy a magyar parlament ne hagyja jóvá a ’Stop, Soros’-t, vagy legalább a szavazásnál vegye figyelembe a testület ajánlásait. Az Országgyűlés napirendjén holnap szerepel a javaslat, ám az Európa Tanács mellett működő tanácsadó szervezet teljes terjedelemben csak pénteken teszi közzé állásfoglalását a tervezet ügyében, amely börtönbüntetéssel fenyegeti azokat, beleértve a civil szervezetek munkatársait, akik segítenek az illegális migránsoknak. Az indítvány része Orbán Viktor kampányának az EU menedékpolitikája, illetve Soros György ellen.

Bloomberg

A hírügynökség azt teszi hozzá az üzenethez, amelyet a Velencei Bizottság vezetője e-mailben küldött meg Szíjjártó Péternek, hogy Orbán Viktor rendszerét az utóbbi 8 évben az fémjelzi: vissza szokta utasítani az ilyen felhívásokat. Ez vonatkozik mind az Európa Tanácsra, mind az EU-ra. A kormányfő számára szavazatokat eredményez, hogy Magyarországon nyilvánosságra hozza a viszályt.

New York Times

A szemben álló német uniópártok éppen csak, hogy meg tudtak állapodni valamiféle átmeneti tűzszünetben a migráció ügyében, amikor az amerikai elnök közbelépett és a twitteren keresztül azt állította, hogy a német lakosság az ország vezetése ellen fordul, és a migráció megrendíti az amúgy is erőtlen koalíciót. Továbbá, hogy az idegenek miatt Németországban nőtt a bűncselekmények száma, bár ez nem igaz. A migránskérdés politikai futótűzként terjed Európában, új életet lehelt a populista mozgalmakba, Magyarországtól kezdve Ausztrián át Olaszországig. Ezek a körök megnehezítik, hogy a fő erők megtartsák a hatalmat, és az elnök üzenete arról tanúskodik, hogy a politikus sem könnyíti meg régi partnereinek helyzetét. A prágai New York Egyetem rektora úgy gondolja, hogy Trump egyértelműen igyekszik megosztani Európát.

A washingtoni Stratégiai és Nemzetköz Tanulmányok Intézetének igazgatója úgy véli, hogy az elnök próbálja megerősíteni azokat a jobboldali szervezeteket, amelyek ellenzik, hogy az unió jelentős szerepet töltsön be a nemzetközi színtéren. Két nappal korábban először beszélt Orbán Viktorral, aki 8 éve építi az illiberális demokráciát, és aki kulturális ellenforradalomra hívott fel a liberális renddel szemben. A múlt hónapban Szíjjártó Péter első ízben tárgyalhatott amerikai kollégájával. A Carnegie Europe elemző intézet vezetője azt mondja, Trump pontosan az ellenkezőjét csinálja, amit az eddigi amerikai kormányzatok a háború óta: ő azon van, hogy lerombolja Európa liberális berendezkedését...