2018. június 30., szombat

MI TÖRTÉNIK A FORINTTAL?

INDEX
Szerző: STUBNYA BENCE
2018.06.29.


...Ahhoz, hogy megértsük, hogy miért kamu - vagy legfeljebb féligazság - a spekulációs duma, érdemes áttekinteni, hogy nagyjából hogy működik a nemzetközi pénzpiac, ugyanis a vállalatok és a háztartások mellett ennek a piacnak a szereplői a démonizált spekulánsok is.

A devizapiacon a magyar vállalatok akkor vesznek pénzt, például eurót, amikor külföldről vesznek például a termelésük során felhasznált alapanyagokat vagy technológiát, vagy például amikor külföldi beruházást készítenek elő. A háztartások jellemzően például akkor vesznek devizát, mikor külföldre mennek nyaralni. A devizaspekulánsok abban különböznek a cégektől és a háztartásoktól, hogy nem saját felhasználásra vesznek devizát, hanem arra játszanak, hogy az árfolyam változásán keresztül nyereséget realizáljanak, ezt nevezzük spekulációnak.

A devizák árfolyamát - ahogy minden áruét - a kereslet és a kínálat határozza meg. Ha a magyar cégek és a háztartások eurót adnak el, akkor azzal minden más változatlansága mellett a forint árfolyamát erősítik, az euróét pedig gyengítik. Amikor a spekulánsok dollárt vesznek forintból, akkor a dollár árfolyama erősödik, a forinté gyengül.

Az árfolyamra ezen kívül hatással van viszont még egy fontos dolog, ez pedig nem más, mint a jegybanki alapkamat, amit az adott pénzt kibocsátó központi bank határoz meg. Ha egy országban a jegybank a kamatláb emelése mellett dönt, akkor azzal - megint minden más tényező változatlansága mellett - erősíti a pénz árfolyamát más pénzekhez képest. Vegyük példának az amerikai jegybank kamatemelését, ami az utóbbi idők történéseit a leginkább meghatározta: a Fed növelte az alapkamatot, emiatt pedig a spekulánsoknak hirtelen arányaiban jobban megérte dollárban tartani a pénzüket.

A DOLLÁR HIRTELEN ÉRTÉKESEBB LETT, EHHEZ KÉPEST A FORINT KEVÉSBÉ SZÁMÍTOTT JÓ BEFEKTETÉSNEK, EZÉRT ELADTÁK, AZ ÁRFOLYAMA PEDIG EMIATT GYENGÜLT.

A spekuláció igazából annyiban különleges, hogy ha mindenki egy adott pénz árfolyamának erősödésére számít, akkor már önmagában a pénz vásárlásával is erősítheti az árfolyamát, miközben az árfolyam változásán keresztül akar profitot realizálni. A devizapiacon ugyanakkor nagyon sok szereplő van, így egy-egy szereplő önmagában kevés, hogy jelentősen befolyásolja az árfolyamot, az összebeszélés, és azt követő koordinált vásárlás pedig ugyanúgy illegális, mint mondjuk a kartelezés az építőiparban.

A devizapiacon a spekulánsok akaratukon kívül viszont tudnak kárt okozni, ha megfelelő információk hiányában - vagy például egymás viselkedését irányadónak tekintve, és így csordahatást okozva- , a valós folyamatok által indokoltnál komolyabb hatással tudnak lenni egy pénzügyi eszköz vagy egy deviza árfolyamára. A 2008-as válság után Nobel-díjas közgazdászok írtak erről könyveket, uniós szinten pedig szó is volt Tobin-adó nevű kismértékű pénzügyi tranzakciós adó bevezetéséről a spekuláció okozta károk ellensúlyozására, amiből végül nem lett semmi...

WERBŐCZY HOZZÁJUK KÉPEST HANGTOMPÍTÓS TERÉZ-ANYU OXIGÉNHIÁNYOS ÁLLAPOTBAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- VENDÉG
Szerző: Mirtill
2018.06.30. 


kelemen.mikes@netkavezoabujdosokhoz.tekirdag.tr

Tárgy: Kuss

Mikese Mirtill: E-mail Rodostóba

Rövid leszek. Korszerű. Mondta a nagyi: Sok a szöveg. Intellektuális rendszer van! Igazodj! Cizelláltan! Csak semmi csúnya beszéd! Kuss! Most az akadémikusoknak! A bíróknak is! Elefántcsonttorony mi? Ahogy Móricka képzeli! Gázvezeték és magasles pubikák! Naná!

A lényeg: Ne jöjjön! Ne akarjon! Ne vágyakozzon! Nem. Nem úgy van! Ők tudják, hogyan van! Ne akarja tudni, hogy van! Ne akarjon! Ne! Van még egyáltalán valami? Mi van? Ahhoz kendnek semmi köze! Az Erdogánnak rendkívüli állapot nálunk normális.

De most tényleg. Minek jönne? Kend székely, ami azért nem fajtatiszta magyar. Itthon mi még szász is. Jász, perzsa, besenyő és kun DNS mintákkal cakkozva. Piros petty sehol. A szlovák, szerb, román, sváb stb. már helyből selejt, a zsidó és a cigány maholnap elkülönítve tárolandó. Átmenetileg. Ahogy az akadémikusokra sor került, úgy a székelyek se úszhatják meg. Csak mondom. Az újságírók se hitték, hogy lapátra kerülnek!

Kend államilag nem jogszerű keresztény. Szektáns! Nem veszi leltárba a nemzetvédő, mert nem magyar, és nem keresztény. Kend még itt sincs, már listán van, hogy nincs! Nálunk ma, a permanens szociális tisztogatásnak köszönhetően nincs se munkás, se paraszt. Alkalmazkodóra cserélték az alkalmazottakat, szolgákra a szolgáltatókat. Értelmiség már régen nincs. Tudja, akik egyidejűleg több szoftvert futtattak a fejükben!

Akit nem lát a térfigyelő kamera és a NAV pénztárgép az nincs! A hajléktalan törvénytelen, üldözendő! Szegény? Értéktelen, szégyentelen! Beszélget az utcán? Munkaszolgálat, börtön. Egyelőre. Tudós? Csak aki az esze helyett a nyelvével csinál karriert. A táltos rezsibiztosnak köszönhetően a KSH szerint 1960. január 1-től csak 10.581,1%-al nőtt a háztartási energia ára. Most majd képzelje el azt az alaptörvényt, amit ezek kreálnak! Werbőczy hozzájuk képest hangtompítós Teréz anyu oxigénhiányos állapotban.

A politikaielnyomórendszerváltáskor a tatus barátja szerint egy társadalmi ismeretek tantárgyból elégséges 14 éves falusi kölyök 3 perc gondolkodás után tényszerűen levezette, hogy miért lesz sokkal rosszabb élete a magyaroknak, mint addig. Na, ez volt az utolsó értelmiségi tett itthon. Vélte az öreg koma. De továbbra is használni akarta az eszét, ezért kimenekült a nyugati fertőbe. Ott még választhat, hol mosogat a megélhetésért, és ezért a lehetőségért nem kell kezet csókolni egy pártszolgálatos kreténnek. Punktum.

Tehát itt dőzsölnek a díszmagyarok, és maradtunk mi, a zombik. Kussolunk. Kend maradjon. Ahol van! Főbérlő most a gyűlölet. Az esély az emberségre már emigrált a Kárpát-medencéből.

Bütyökfalva, 2018. június 30.

Mirtill

MAROSÁN GYÖRGY: A KOMFORTZÓNA CSAPDÁJA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: MAROSÁN GYÖRGY
2018.06.30.


Arrogáns fiatalok árasztják el a magyar munkahelyeket: nincs megállás. Így foglalta össze egy nemrég lezajlott hazai HR-es konferencia tapasztalatait a híradás. Az értékelésről két másik – témájukat illetően egymástól is távoli – kutatás jutott az eszembe. "A jó idők a világot ostoba viselkedésre késztetik" – írta a Financial Times. A kellemes körülmények - az alacsony infláció, a gyorsuló növekedés, a csökkenő munkanélküliség, és az emelkedő jövedelmek – miatt az emberek felhagynak a válság idején magukra kényszerített körültekintéssel, terjed a kockázatkereső és az óvatlan viselkedés. Egy másik vizsgálatban a magyar kutatók kis kedvenceink - a kutyák - szélsőséges jutalom-érzékenységét elemezték (Gerencsér, L. et al. 2018. Development and validation of the Canine Reward Responsiveness Scale. Scientific Report.). Azt tapasztalták, hogy a kutyáknál is kialakulhat - az embernél előforduló - kóros jutalom-függőség, amit az vált ki, ha a gazdi a közös játékot inkább élelem-jutalommal „pótolja”. A „figyelem helyett nasi” modell hatására a kutyák jutalom-motivációja eltolódik az élelmi ösztönzők keresése felé. Amikor a jutalmazásban a játék és a személyes kapcsolat maradt a meghatározó, ilyen – hibás - viselkedés nem volt tapasztalható. A helytelen jutalmazási stratégia láthatóan kóros motivációt idéz elő a kutyáknál és az embernél egyaránt.

Csak a most számít

Az élőlények viselkedését a környezet alakítja. A veszély és a szűkösség lankadatlan figyelemre, az erő összpontosítására késztet, a kellemes körülmények inkább lazításra. Magunk mögött tudva a nehéz időket, nyugodtan hátradőlünk, és pillanatnyi benyomásaink alapján, ösztönszerűen hozzuk döntéseinket. Ennek a viselkedésnek a terjedésében a Nobel díjas közgazdász – P. Krugman - egy újabb gazdasági válság fenyegető előjelét véli felfedezni, mondván: az aggodalom hiánya leginkább aggodalmat keltő. Ám az elkényeztetett kutyákban kialakuló kóros jutalomérzékenység, és a kellemes feltételek között élő polgár óvatlanná és felelőtlenné váló viselkedése egy általánosabb problémára hívja fel a figyelmet. Úgy tűnik, hogy a komfort – bizonyos feltételek esetén - megfontolatlanságra és a jövő iránti érdektelenségre ösztönöz.

Az ember élete sokáig gondokkal és fáradsággal teli volt. Ritkán adódott, hogy a pillanat örömét választhassa a lemondást követelő fáradságos munka helyett. Amikor azonban ezt megtehette, a többség rögtön a pillanat jutalmát részesítette előnyben. Az élet mindenkit arra tanított: csak a most számít! Vagyis a hónapokkal, esetleg évekkel később jelentkező hasznot és örömet - az azonnali jutalommal összevetve - diszkontálni, azaz leértékelni kell. Egész életünket az efféle „diszkontált jelenérték” számítás vezérli. Ha befektetünk, folyamatosan összevetjük a megtakarításra szánt – az azonnali fogyasztás elhalasztása miatt felszabaduló - pénzeinket, az annak működtetéséből származó jövőbeli bevételeink jelenbeli értékével. Ám általánosabb értelemben is a vágyak azonnali teljesüléséről való lemondás és a jövőben elérhető jutalom folyamatos összevetése vezérli egy barátság, egy munkahelyi kapcsolat, a közösségben elfoglalt státuszunk, de akár egy szerelem kiformálásába fektetett erőfeszítéseinket. Az emberi tőkét ugyanis - a pénzbelihez hasonlóan - az alapozza meg, hogy lemondunk az azonnali nyereségről, és inkább partnerünket szolgáljuk, remélve, hogy ezt a jövőben – kamatostul - visszakapjuk. Csak ha a jövőbeli örömök értéke nagyobb, mint a jelenben kínálkozó öröm, akkor halasztjuk el az azonnali élvezeteket, és fektetünk be a jövőbeni kapcsolatba!
...

A MAGYAROK 44,8 SZÁZALÉKA NEM NYARAL

QUBIT
Szerző: DIPPOLD ÁDÁM
2018.06.29.


...Van, aki nem tud, van, aki nem akar

Az uniós tagállamok közül a görögöknek futja a legkevésbé az utazásra, legalábbis az otthon maradók 75 százaléka hivatkozott financiális akadályokra, amikor arról kérdezték, hogy miért nem kel útra. A lista második helyén a portugálok állnak, itt 66 százalék mondta azt, hogy nincs elég pénze utazni.

Nem csak a pénz állhat a nyaralás útjába: a 65 év felettiek inkább egészségügyi akadályokra hivatkoztak, és persze akad olyan is, aki egész egyszerűen nem akar utazni. A nem utazó svédek 60 százaléka nyilatkozta azt, hogy köszönik, ők inkább otthon maradnak, a lista második helyén Szlovákia áll 57 százalékkal, de a nyilatkozó portugálok több mint fele is úgy érzi, hogy nincs miért utazniuk.

A bolgárok több mint 70 százaléka marad az ország határain belül, de ők nem azért, mert nincs kedvük menni: mindössze 0,7 százalékuk hivatkozott az érdeklődés hiányára, míg több mint a felük pénzügyi okokkal indokolta az otthon maradást...

ÓRAMŰ PONTOSSÁGGAL KEBELEZI BE A NER A GYEREKNYARALTATÁST

HVG ONLINE / GAZDASÁG
Szerző: POZSGAI REBEKA
2018.06.30.


Az apróért is lehajolnak, a zánkai tábor 30 milliós buszos szolgáltatását is kormányközeli cég nyerte el. Kerényi Imre elit táborának nyitása viszont csúszik, és a háromhetes turnus 250 ezer forintos díját is levitték 200 ezerre.

Egyetlen ajánlattevőként a Duna Aszfalt nemrégiben kipróbált konzorciumi társa, a Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt. nyerte el a zánkai gyermektábor víziközmű-infrastruktúrájának felújítását. A június 26-ai Közbeszerzési Értesítőben megjelent, alig 200 milliós megbízás azonban csak aprócska része annak a 26 milliárd forintnak, amit a kormány a jövő év végéig a zánkai és a fonyódligeti üdülőközpont renoválására és bővítésére szán. A szocialista kormányok alatt kis híján privatizálták a pusztulásnak indult, több tízmilliárdos értékű ingatlanokat, de most sem biztatóbbak a kilátások, hogy 2016-ban a Szeged–Csanádi Egyházmegye fennhatósága alá tartozó Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványhoz kerültek az Erzsébet-táborok.

Kétségtelenül impozánsak a számok, amelyeket az Orbán-kormány fel tud mutatni. Novák Katalin család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár elmondása szerint a 4,4 milliárd forintos költségvetési támogatásból az idén 30 ezer gyermek nyaralhat egyhetes turnusokban a két Erzsébet-táborban, hétvégenként pedig most először nemcsak gyerekek, hanem teljes családok előtt is megnyitja kapuit Zánka és Fonyódliget. 2015 óta már a beteg gyerekekre is gondol a táborok fenntartója: a Gyógyító Szent Erzsébet Táborok Zalaszabaron működnek, ahova különleges ellátást igénylő, veleszületett krónikus betegséggel élő, illetve siket és nagyothalló gyerekeket várnak. A zalaszabari tábort történetesen éppen az a Holnapocska Alapítvány indította el, amelynek alapítója a Szabadics Közmű- és Mélyépítő tulajdonosa, Szabadics Zoltán és Szabadicsné Rádi Éva...

OLCSÓ ALBÉRLET A VÁRBAN


ILLIBERÁLIS BÉRLŐ BLOG
Szerző: illiberalisberlo
2018.06.30.


Célzottan vizsgáltatná, az ingatlan- és vagyonkezelési ügyeket az I. kerületben a Párbeszéd. Az ellenzéki párt önkormányzati képviselője szerint a fideszes polgármester sajátjaként kezeli a budavári ingatlanokat. Azt javasolják, a képviselőtestület nélkül semmilyen ingatlanügyben ne dönthessen. A polgármester társbérlőként jutott egy 158 négyzetméteres lakáshoz a várban, majd elköltözött, és bár saját tulajdonú lakása is van, bérlakást is kapott, szintén a várban. Utóbbiért havi 81 ezer forintot fizet...

DAN ARIELY: HA NINCS TERVÜNK, MINDEN PÉNZT EL FOGUNK PAZAROLNI

KÖNYVES BLOG
Szerző: konyvesblog
2018.06.29.


Ha csak Trumpra vagy az ISIS-re gondolunk, nehéz azt képzelni, hogy a világ egyre racionálisabb és jobb hellyé válik ‒ vallja Dan Ariely, a pszichológia és a viselkedési közgazdaságtan elismert professzora, aki egész életét az emberi irracionalitás kutatásának szentelte. Nem egy, hanem két doktorit is szerzett: az elsőt pszichológiából, a másodikat vállalati gazdálkodásból, majd a kettőt ötvözve a viselkedési közgazdaságtan területén kezdett el kutatni, először az MIT-n, majd a Duke egyetemen. Megalapította az Utólagos Bölcsesség kutatóintézetet, applikációk fejlesztésén dolgozik, rovata van a Wall Street Journalben, és közben hat bestseller könyvet írt, amelyből öt magyar nyelven is olvasható. Ariely rossz döntéseink miértjére keresi a választ: Zseniálisan irracionális című könyvében az ésszerűtlenség meglepő és pozitív vonatkozásait elemzi egy sor meghökkentő kísérleten keresztül, Az (őszinte) igazság a hazugságról című kötetben az életünket behálózó kisebb-nagyobb hazugságokat leplezi be, a Motivációban, amely népszerű TED-előadása alapján készült, többek között a pénz motiváció-csökkentő hatásáról is ír. Legújabb, Jeff Kreislerrel közösen jegyzett A (túl)költekezés pszichológiája című könyvében a pénzzel kapcsolatos döntéseink irracionalitására világít rá, de nem csak lesújtó kutatási eredményeket tár elénk, a többi, rendkívül szórakoztató könyvéhez hasonlóan tippeket is ad ahhoz, hogyan váljunk tudatosabbá a pénzügyeinkben. Ariely nemrég a TEDx Budapesten tartott előadást ‒ érdemes megnézni a korábbi TED-es előadásait itt ‒, mi előtte ültünk le beszélgetni vele.

A könyveiben és az előadásaiban gyakran említi évtizedekkel ezelőtti balesetét, ami hosszú kórházi kezelésre kárhoztatta. Miért épp a kórházban szerzett élményei indították el a pályáján?

Fiatal koromban súlyos égési sérüléseket szenvedtem egy baleset következtében, ezért hosszú időt kellett kórházban töltenem. Azért kezdtem el a viselkedéspszichológia iránt érdeklődni, mert más véleményen voltam a kezelésemet illetően, mint a nővérek. Ennek egyik sarkalatos pontja a testemet borító kötések eltávolításának módja volt. Amikor hosszú idő múlva elhagyhattam a kórházat és elkezdtem az egyetemet, még mindig foglalkoztatott a kérdés: vajon hogy a legjobb eltávolítani a kötéseket a sebekről? A nővérek azon az állásponton voltak, minél gyorsabb, annál jobb, én viszont az ellenkezőjét gondoltam. Később bebizonyosodott, hogy a lassú eljárás a helyes módszer. A nővérek azt az elméletet vallották, hogy nem jó, ha egy kellemetlen érzést elhúzunk, jobb minél rövidebbre fogni. De a kísérleteim igazolták, hogy a fájdalom intenzitása fontosabb. Ha az érzés amplitúdóját megváltoztatjuk, elviselhetőbb. Ez indított el tehát a pályán, de persze nem csak az égési sérülések miatt érdekelt ez a tudományterület, leginkább az emberi intuíció kérdése foglalkoztatott. Ugyanis ezek a nővérek tényleg a legjobbat akarták nekem, engem pedig az érdekelt: miért van az, hogy mégis tévedtek? Miért hozunk téves döntéseket, újra és újra, az élet minden területén? Ez volt a karrierem alapkérdése...

KÉT CARMEN


JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.06.29.


Játsszunk egyet, ha van kedvük. Ez itt a képen egy zseni, a szónak a teljes, klasszikus értelmében, ami azt jelenti, hogy a művészetével előbbre vitte a világot, nélküle más, valószínűleg fakóbb lett volna a hangversenyek zongora stílusa, hangja, technikája. Egész ifjúkoromban az ő lemezeire vágytam (élő koncertjére? ugyan már, egy rohadt imperialista, elképzelni sem lehetett), aztán végre az enyhülés elhozta a Columbia meg a Deutsche Grammophon utánnyomásokat.
Vlagyimir Horovic orosz családba született Kijevben, a szovjet borzalom elől még idejében elmenekültek, 1989-ben halt meg New Yorkban, 86 éves korában.
Ez itt az egyik átirata, Liszt után ő volt a legszellemesebb és legtermékenyebb muzsikus, aki zongorára költött át például operát, pontosabban annak egy "keresztmetszetét". Ez itt valamennyi közül talán a legnagyobb bravúr, Bizet Carmenje...

MI, SOK EMBEREK

HUPPA
Szerző: Rezeda
2018.06.29.


Tegnap Orbán Viktor Mihály, akárcsak Nicanor atya Macondóban, kihörbölte a forró csokoládéját, és egy csöppnyit ugyan, de jól láthatóan elemelkedett az anyaföldtől. Így látott neki megváltói tevékenységének kéretlenül és gyalázatosan, mert azért van abban valami báj, hogy demokráciára oktatja Európát – szerintem. Pedig ezt tette, egészen szó szerint azt közölve a hallgatósággal, hogy “a demokrácia helyreállítása a következő hónapok feladata, amelynek a végére a jövő év elején esedékes európai parlamenti választásoknak kell pontot tennie”.

És ekkor nem szakadt le az a nyüves mennybolt, sőt, a böszme európai csinovnyikok sem röhögték el magukat, s mondták neki, hogy eredjen a francba, hanem udvariasan meghallgatták, s csak a bajszuk alatt dörmögték, hogy hát, hülye ez, és ebbe a jólneveltségbe dögölnek aztán bele velünk együtt. Ilyen komilfósak voltak ezek Münchenben is ’38-ban, és tudjuk, mi lett a vége, mint majd most is, hogy megüli a gonosz Európát, benne a magyarföldet, s így minket is, tehát elmennek ezek a susnyásba, annak is a retkes mélyire. Oda való az összes.

Politikus mind, lehet akár jól szabott öltönye rogyasztott gatya nélkül, akkor is, s játsszák itt nagykomolyan már évek óta, hogy kibasszák ezt a gnómot, akár a macskát szarni, aztán meg á, dehogy. Mert kell nekik az ő, meg a hordája szavazata a Dájcstomival az élen, Szájerig bezárólag, mert elkurvult a világ, csakszólok, dejszen úgyis tudod. Azt is mesélte még ez a mi tenyészpéldányunk, hogy ez az Európa nem hallja meg az emberek szavát, ettől pedig megbicsaklott, de baj, az nincsen, mert neki viszont van füle, hogy értse a ‘zembereket.

És ekkor sem mondták neki, hogy eriggyen má’ a picsába. Ilyet nem mondtak neki, sőt, gondolom, udvariasan tapsikoltak a rózsaszínű, puha tenyerecskéjükkel. Sőt, az sem ugrott be a csökött agyukba, hogy az ilyenek, akik megállás nélkül hivatkoznak a ‘zemberek szavára, végül vegzálják, aztán elzárják azokat, mint történik ez a mi civiljeinkkel és méla homlesszeinkel, hiába rázom én itt a ketrecem, és téped te is, nyájas tanulmányozó lélek. Nem maradt más, mint a soha nem volt Isten, és az elázott puskapor. És ennek a kettőnek a kombinációja nem egy nyerő páros, ezért ülünk a szar közepén reménytelenül.

Arról nem világosította fel ez a Cipolla a megdermedt ajrópaiakat, hogyan kell meghallani a ‘zemberek szavát. Tán kontinens-konzultációt képzel, levelet intéz az ötszáz millió emberekhez szerte a Gibraltártól a havas csúcsú Urálig, belakva mintegy a nem neki rendelt, de óhajtott világot. És a tehénpásztorok, valamint a beállt amszterdami hetérák bávatagon néznek, hogy mi van itt, s a friss, gőzüzemű megváltó levonja a tanulságot, hogy mit is akarnak, pedig még ők sem tudják. “Az emberek két dolgot akarnak: az egyik, hogy ne engedjünk be több migránst, egy nagyon erős határőrizetet akarnak. Valamint azt, hogy akik már bejöttek, azokat vigyük vissza.”

Pedig a Sancho Panzának és a Rózsa Sándornak egyáltalán nem ez jár a fejében. Az jár neki abban, hogy odavannak a vetések, meg, hogy nem borjadzik a Riska, bedöglött az autó, és megcsalta a felesége. Ilyen bajai vannak a ‘zembereknek, és ott tartunk, hogy ez a diabóló beléjük dumálná a migráncsot, mint tette azt a magyar lelkekkel is, hogy mindent megül már a téboly. S mindeközben a Szijjártóval meg az összes kakaduval együtt verik a mellüket, és mimagyarokoznak, amit nagyon nem kéne, mert fölbüfög az odaégett rántás. Nem mindenki trottyos gatyájú dagadt óvodás, és nem is rikácsoló kőbunkó. Viszont mimagyarok és a mi, sok emberek Európában megbabonázva nézzük/zik a cirkuszt, aminek nagyon rossz vége lesz. Ez ziher.

GYARMATI ANDREA: ÍGY BORULT PARADICSOMPÜRÉ AZ ORSZÁG ELSŐ EMBERÉNEK VACSORÁJÁBA

24.HU - POSZT ITT
Szerző: GYARMATI ANDREA
2018.06.30.


Méghozzá Marengónál.

Minden, ami sütés-főzés, kilencéves korom óta, vagyis ötvenöt éve kedvenc elfoglaltságaim egyike: még 1963-ban,nyilván isteni sugallatra elkészítettem Apu kedvencét, egy sztrapacskát, aminek olyan nagy sikere volt, hogy megalapozta a főzéshez való viszonyomat.Komoly gyűjteményem van szakácskönyvekből, ami nem gátol meg abban, hogy újakat vásároljak.

Ha valaki azt mondja, nem tud főzni, azon gondolkodom, vajon olvasni tud-e az illető, hiszen manapság mindenről ezerféle receptet találni.

Nekem ebben is szerencsém volt. Nagyon fiatalon mentem férjhez, és anyósom a váci kórház vezető szakácsnőjeként dolgozott, ráadásul egy földre szállt angyal volt, aki mindenre megtanított, ami a konyhában lényeges lehetett.

Később,a második férjem egy elegáns étterem vezetője volt, így aztán, mint „kocsmárosné” sem vallhattam szégyent.Szeretem, mindig is szerettem az orvostörténeti érdekességeket, és így vagyok az ételekkel is. Jöjjön tehát egy érdekes történet.

Ahány ház, annyi szokás, mondják, sőt az ízlés égtájanként és koronként is változik. Nekünk, magyaroknak igazán nincs miért szégyenkeznünk, ha kulináris élvezetekről van szó. Brillat-Savarin, a kifinomult étkezés filozófusa szerint „az állat fal, az ember eszik, a civilizált ember étkezik”, és ez akkor is igaz, ha a manapság ezt nem könnyű megvalósítani.

A jó magyar ízlésről sokat lehetett hallani, olvasni, emlékezzünk csak például Szindbád szemléletes leírásaira vagy Mikszáth Kálmán soraira.

Ma házi koszt helyett üzemi étkezde van, bisztró, gyorsétkezdék és street food, olykor utcán, menet közben eszünk.Nos, ez minden, csak nem civilizált étkezés. Van is negatív hatása, amint azt az étkezési zavaros betegek számának növekedéséből láthatjuk...

ÍGY MŰKÖDIK A FIDESZ-MAFFIA

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: VÁSÁRHELYI MÁRIA
2018.06.29.


A maffia működésének szerves része a belső leszámolás. Most éppen az eddigi pr-üdvöskék, Kuna Tibor és Csetényi Csaba kerültek sorra. Soha nem fogjuk megtudni, hogy miért kerültek szívóágra. Ahogyan a többiekről – Spéder, Nobilis, Simicska stb. – sem. Nyilván részben saját zsebre dolgoztak, részben az omerta legfontosabb előfeltétele a félelem. A félelem attól, hogyha a főnök úgy akarja, bárki, bármikor egyetlen pillanat alatt kegyvesztetté válhat és ott találhatja ágyában a levágott lófejet. És mindenki elkövetett már elég súlyos bűncselekményt ahhoz, hogy csak egy főnöki bólintás kell ahhoz, hogy az ügyészség elindítsa a nyomozást. Ezekről a bűntényekről persze eddig is ugyanígy tudott a nyomozóhatóság, de ahhoz, hogy nyomozni kezdjenek a főnöktől kell személyesen a kilövési engedély, parancs.

És minden évben kirobban legalább egy ilyen ügy, hogy egyetlen maffia tag se aludjon nyugodtan. Mindegyik tudja, hogy ott lebeg a feje felett a bárd. Még nem építik be őket az autópályák betonjába – különösen mert nem is építenek autópályát – de néhány nap alatt tökéletese tönkre tudják tenni őket. Aki tegnap még az élet császára volt, ma ott retteg a sámlin, hogy mikor áll meg a ház előtt ((ld. még Pasa park) a fekete autó. Nem mintha nem érdemelnék még. De nem ezért nyírják ki őket, hanem mert megszegték a maffia játékszabályait és példát akarnak statuálni. Magyarország’2018.

LÉTEZIK DUPLA IDENTITÁS?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.06.30.


A kérdés egyre érdekesebb és izgalmasabb lesz, ahogyan egyre több olyan gyerek lesz, aki magyar szülőktől, de már külföldön született és nőtt fel. Vajon lehetséges-e egyszerre magyarnak és (mondjuk) angolnak/britnek lenni, és ami legalább ilyen izgalmas: ha számunkra lehetséges is, elfogad-e minket annak a környezetünk?

„Nagyon nehéz egyszerre britként és románként meghatároznom magam, mert az emberek azt éreztetik velem, hogy nem lehetek egyszerre mindkettő. Mintha a „külföldiség” állandó állapot lenne, és nem változhatna meg, függetlenül attól, milyen régóta élsz egy országban, vagy hogy mit tartasz otthonodnak. Számomra az Egyesült Királyság az otthon.”

Ezeket Ioana, egy román tinédzser mondta, de hasonló érzésekről számolt be a 15 éves bolgár Alicja is, aki egészen kicsit gyerek volt még, amikor szüleivel a szigetországba költöztek.

A Brexitről szóló, két évvel ezelőtti népszavazás estéjét a tévé előtt töltötte az egész család, és édesanyja már akkor azt mondta, nem lepte meg az eredmény, mert a munkahelyén rengeteg olyan beszélgetés fültanúja volt, melyben az emberek arról panaszkodtak, hogy a kelet-európaiak elveszik a munkájukat (egy kis halászvárosról beszélünk), azaz tisztában volt vele, hogy elég mélyen gyökereznek a bevándorlókkal kapcsolatos ellenérzések.

A gyakorlatilag Skóciában felnőtt Alicja számára a Brexit mindent megváltoztatott. Annál inkább, mert teljesen bizonytalanná vált a jövő, az állampolgárság megszerzése elég drága mulatság lenne (1330 font fejenként), és abban sem biztosak, hogy megkapnák-e, mivel a lány édesanyja részidős munkában dolgozik.

Aggodalom és félelem

A Migrant Youth nevű szervezet kifejezetten a 12-18 éves kelet-európaiakra koncentráló kutatása (ami a maga nemében a legátfogóbb a kilépésről szóló népszavazás óta) azt mutatta ki, hogy a megkérdezettek többsége (56 százalék) „bizonytalan” a jövőjét illetően.

Minden második (54 százalék) azt mondta, „aggódik” a helyzete miatt, míg minden negyedik (27 százalék) kifejezetten „fél” a jövőtől. Ami nem csoda, hiszen noha többségük legalább öt éve él már az Egyesült Királyságban, csak 8 százalékuknak van brit vagy kettős állampolgársága.

„Szükségem lesz állampolgárságra, hogy itt maradhassak. Még nem tudom biztosra, a szüleim mihez kezdenek, de egyértelmű, hogy nem engedhetjük meg magunknak az állampolgárság megszerzését, így lehet, hogy vissza kell költözniük, nekem pedig egyedül kell majd itt élnem” – mondta a 15 éves, Lengyelországban született Renata.

A megkérdezettek több, mint háromnegyede (77 százalék) arról számolt be, hogy tapasztalt már rasszizmust és idegengyűlöletet, és minden ötödik azt mondta, az ilyesmi „gyakran” megtörténik az iskolában. Harmaduk szerint a szomszédok valamilyen szinten előítélettel viseltetnek a kelet-európaiakkal szemben.

Sokan mondták azt, hogy éppen ezért vagy nem beszélnek az anyanyelvükön nyilvános helyeken, vagy helyi akcentussal próbálkoznak...

NAGYMAMÁK LEKVÁRJA SEGÍTI A FALUSI SZEGÉNYEKET

ABCÚG BLOG
Szerző: FŐDI KITTI
2018.06.29.


Lekvárt főznek és kézműveskednek a bordányi asszonyok, hogy a befolyt összegből a szegényeknek buszjegyet, élelmiszert, gázpalackot vegyenek. A Csongrád megyei faluban mindenki tudja, hogy ha egy kis segítség kell, akkor a többnyire nagymamákból álló csoporthoz kell fordulni, akik ugyan kis összegű, de gyors segítséget nyújtanak. Egy halmozottan sérült gyereket nevelő nőnek még a házát is felújították.

,,A családok elég sűrűn maguktól keresnek meg minket, általában gyorssegélyek miatt, például, ha gyógyszerre kell vagy buszjegyre, mert nem tud bemenni Szegedre, de élelmiszerre is nagyon sokszor kérnek gyorssegélyt. Volt, amikor cipőt vettünk, mert megkerestek minket, hogy a kissrác menne versenyre, de nincs méltó ruházat hozzá” – meséli Jenei Györgyné Nagy Zsuzsanna, a bordányi Karitász csoport megalapítója és vezetője.

A javarészt nyugdíjas asszonyokból álló 17 fős csoport hetente egyszer gyűlik össze, hogy különböző kézműves termékeket és lekvárt készítsenek, amit majd eladhatnak a falusi karácsonyi vásáron. A termékek árán bejött adományt félreteszik, hogy egész évben segíthessék a rászorulókat. A vásározás mellett minden évben 35 családnak állítanak össze élelmiszercsomagot 5000 forint értékben, amit együtt visznek ki a rászorulókhoz, de helyi gyerekeket is táboroztatnak és a már idősek otthonában élő, volt bordányi lakosokat is látogatják...

A BALOLDAL ÁRULÁSA - A 2018-AS ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁSOKAT MEGELŐZŐ ELENZÉKI EGYÜTTMŰKÖDÉS TÉNYEI ÉS TANULSÁGAI

ÉLET ÉS IRODALOM 
/ PUBLICISZTIKA
Szerző: BOKROS LAJOS
2018.06.29.


Amikor 2016. október 23-án, a forradalom 60. évfordulóján a Blaha Lujza téren együtt ünnepelt a demokratikus ellenzék, akkor úgy tűnt, hogy talán létrejönnek az együttműködés politikai, lelki és érzelmi feltételei. Óvatosan és tapogatózva, a PM és a MoMa kezdeményezésére elindult valami, amit pártközi tárgyalások előkészítésének lehetett nevezni. Voltak viták arról, hogy ki vegyen, ki vehet részt a megbeszéléseken, de a cél világosan az volt, hogy jóval a 2018-as országgyűlési választások előtt megegyezzünk arról, ami a Fidesz által súlyosan eltorzított, egyfordulós és tisztátalan választási rendszerben az önkényuralom megdöntéséhez vezető egyetlen járható útnak tűnt: legyen egy közös demokratikus ellenzéki jelölt mind a 106 egyéni választókerületben.

Az első megbeszélések az akkor még a Párbeszéd Magyarországért (PM) névre hallgató baloldali tömörülés székhelyén zajlottak le. Volt némi feszültség, mert a Demokratikus Koalíció (DK) javaslatára, de egyhangúan kizártuk a mindenki által gyanúsnak tekintett Magyar Liberális Pártot (MLP). A Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) a meginduló tárgyalások hatékonysága minimumának biztosítása végett fellépett két szélsőbaloldali, magát az igazság kizárólagos letéteményesének tekintő társaság ellen. A Lehet Más a Politika (LMP) kezdettől fogva nem kívánt részt venni a megbeszéléseken, nem akart együttműködni a többi párttal. Álláspontjukat nyilvánosan hangoztatták. Az Együtt azt mondta, hogy az összehangolt egyéni jelöltállításban részt vesz, de önálló listát állít.

A komolyabb és immár a gyakorlati problémákkal szembenéző tárgyalások a MoMa szerény, de vendégfogadásra kiválóan alkalmas lakásában folytatódtak. Novemberre mindössze négy tárgyalófél maradt, a Magyar Szocialista Párt (MSZP), a Demokratikus Koalíció (DK), a PM és a MoMa. Megállapodtunk abban, hogy készül egy értéknyilatkozat, amit külön szakértői bizottság fogalmaz meg és terjeszt a pártelnökök elé. Ugyancsak létrejött egy technikai bizottság, amelyik az akkor divatos és a négy párt által előzetesen elfogadott előválasztás technikai és pénzügyi részleteit dolgozta volna ki. Ennek vezetésére Tóth Zoltán közismert és elismert választási szakértőt kértük fel, aki a megbízást örömmel és munkára felkészülten azonnal elfogadta...

Értéknyilatkozat

2016. december közepére az értéknyilatkozat elkészült. Mai szemmel olvasva változatlanul állítom, amit akkor is gondoltam, hogy rendkívül színvonalas szöveg született. Megérdemelte volna, hogy a hazai szélesebb nyilvánosság megismerje. Talán kedvező közhangulatot teremtett volna jóval a 2017-es évben a parlamenti választások előtt, és segítette volna a demokratikus ellenzéki pártok szövetségét.

Sajnos ez sohasem történt meg. Ezért nincs más hátra, mint utólag közzétenni. Hátha tanulunk belőle a jövőre nézve.

A nyilatkozat 16 pontban foglalta össze az együttműködő pártok közös céljait. Meggyőződésünk volt, hogy ezek a célok egybeesnek a magyar társadalom túlnyomó többségének érdekeivel. Nyitva hagytuk annak lehetőségét, hogy a nyilatkozathoz később más pártok, sőt civil szervezetek is csatlakozhassanak, amennyiben magukénak érzik és támogatják azt.

1. Szabadságot és jogegyenlőséget teremtünk az urak és a szolgák országa helyett.

2. Helyreállítjuk a demokrácia és a jogállam alapintézményeit, megerősítjük az emberi jogok védelmét, az önkényuralom helyett új köztársaságot, a IV. Magyar Köztársaságot akarjuk. Szabad, tiszta, arányos választási rendszert hozunk létre, ami lehetővé teszi, hogy minden párt saját értékeit, programját és világnézetét képviselve indulhasson a választásokon.

3. Büszke magyarok, egyben büszke európaiak vagyunk, ezért megerősítjük Magyarország európai uniós tagságát és euroatlanti elkötelezettségét. Megbékélést és szoros együttműködést szorgalmazunk a szomszéd népekkel. Támogatjuk a határon túli magyar nemzetrészek törekvéseit a belügyeikbe való beavatkozás nélkül.

4. Megindítjuk a gazdasági növekedést, megállítjuk a keleti leszakadást és megkezdjük a nyugati felzárkózást. Visszaszerezzük a beruházási és a befektetési bizalmat, javítunk az ország versenyképességén.

5. Visszaállítjuk a sajtószabadságot. A hatalom ajnározása helyett a pártatlan tájékoztatás lesz a közszolgálati média feladata.

6. A társadalmi igazságtétel jegyében felszámoljuk a ma mindent elöntő korrupciót, a jogellenesen megszerzett vagyonokat visszaszerezzük, és törvényes elszámoltatást hajtunk végre. Biztosítani fogjuk a kormány és az önkormányzatok tevékenységének teljes átláthatóságát, folyamatos és nyilvános ellenőrizhetőségét.

7. Könyörtelen küzdelmet folytatunk a szegénység ellen, nem büntetjük a szegényeket és az elesetteket, hanem felkaroljuk őket. Megszüntetjük a gyermekéhezést.

8. A társadalmi szolidaritás jegyében változtatunk az adó- és családtámogatási rendszeren, mert a mai a társadalom többségét szegényebbé, a gazdagokat gazdagabbá teszi.

9. A helyi közösségek ügyeiben helyben kell dönteni. Az önkormányzatokat ismét a falvak és városok erős és felelős testületeivé tesszük, teret adunk az önszerveződő civil kezdeményezéseknek.

10. A gyógyulásnak és a tanulásnak méltó körülményeket teremtünk: egyenlő esélyű hozzáférést az egészségügyben és az oktatásban. A kórházakban megbecsült orvosokat és nővéreket, az iskolákban az alattvalók képzése helyett motivált tanárokat és a tanultakat hasznosítani tudó gyermekeket akarunk. Kisvasút és stadionok helyett jó iskolákat.

11. Biztosítjuk a nők esélyegyenlőségét, fellépünk a családon belüli erőszak minden formája ellen.

12. A tiszta piaci verseny, valamint a tehetség és a szorgalom döntse el, hogy ki lehessen sikeres vállalkozó, s ne a hatalom. A közmunka helyett valódi, piacképes munkahelyeket hozunk létre. A munka frontján olyan helyzetet teremtünk, ami csökkenti a fiatalok és a piacképes tudással rendelkezők kivándorlását, elősegíti a kivándoroltak visszatérését.

13. Élhető, egészséges környezetet biztosítunk a ma élők és a jövő nemzedékek számára.

14. Egy végigdolgozott élet után Magyarországon is jár a méltó időskor. Kedvezőbb nyugdíjrendszert léptetünk életbe.

15. Biztosítjuk a magántulajdon védelmét és minden szinten a törvény előtti egyenlőséget. Kiszámíthatóvá tesszük a törvényhozást és az igazságszolgáltatást.

16. Megtisztítjuk a gazdasági, társadalmi és kulturális életet a kiváltságot, kegyet és büntetést osztogató állami beavatkozástól. A kultúra ne az elit luxusa legyen, hanem mindenki számára hozzáférhető közkincs...

EZ VAN, AMIKOR EGY MUNKAHELYEN CSAK A SEGGNYALÁSHOZ KELL ÉRTENI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.06.30.Jó reggelt! Volt 6 óra után néhány perccel, amikor feltámadtam. Halottaimból még nem, csak a vadvirágos álmok hímes mezejéről tértem vissza az éberen lévők közé. Ezt azért bátorkodtam így fogalmazni, mert kivételesen nem ugyanazt álmodtam, amivel reggeltől estig sokkolom az agyamat, és ez nagyszerű. Szombat van, mindenki maradjon a helyén, én közben eldöntöttem, honnan ragadjam meg ezt a szép napot.

Először is van ez a dakota bölcsesség, hogy ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez. Ha ironikus akarok lenni és a fideszes kormányzás örökzöld migránsozásának húsába akarok vágni, akkor így foglalható össze a nagyszerű hír, miszerint július 5-én Orbánnak kézcsók-jelenése van Angel Merkel német kancellár színe előtt. Tudják, ő az az elvetemült politikus, aki miatt Németország futballcsapata szégyenteljesen elvérzett a világbajnokságon. Jó, minden másról is ő tehet, de azokat nem hurcolom most ide. Ha a kézcsók megvolt, akkor majd bilaterális, Európa-politikai és nemzetközi témákról tárgyalnak majd a felek, és a megbeszélés után közösen sajtótájékoztatót tartanak. Királyság, remélem sikerül elintézni, hogy senki semmilyen kérdést ne tehessen fel a felcsúti csatárnak. Az senkinek nem hiányzik, hogy idegállapotba jöjjön ő...

EURÓPA ORBANIZÁLÓDIK MIGRÁNSÜGYBEN, BRÜSSZEL UTÁN CSUPÁN TÖRÉKENY ÉS ÁTMENETI A TŰZSZÜNET - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.06.30.


- A menekültek be(nem)fogadása kapcsán továbbra is a populisták diktálnak a mérsékelt erőknek, a belső ellentétek tovább éleződnek, bár a csúcson Merkel helyre rakta Orbánt, aki képes lett volna megállapodás nélkül felállni az asztaltól

- Brüsszel két napon át az embertelenség fóruma volt - mondja a legnagyobb német segélyszervezet vezetője

- Úgy hírlik, hogy a friss botránytól függetlenül heteken belül távozik a budapesti francia nagykövet

Spiegel

Európa orbanizálódik, Brüsszelben az állam- és kormányfők szinte kizárólag az EU bezárkózásáról tárgyaltak, kerüljön az, amibe kerül. A menekültek jogai már nemigen érdekesek. Ezt a lengyel miniszterelnök fogalmazta meg a legvilágosabban: „Aki be akar fogadni migránsokat, az csak tegye, ám erről a V4-ek más véleményen vannak”. És tényleg: a záródokumentum csupán a menedékkérők önkéntes átvételéről rendelkezik, meg egyébként is mindössze bizonytalan szándéknyilatkozatokat tartalmaz, amelyekről egyáltalán nem látni, miként lehet azokat átültetni a gyakorlatba. Viszont Orbán Viktor meglepően visszafogott volt. Már az Európai Néppárt előkészítő tanácskozásán sem szólt egyetlen szót sem a migránsokról, de ennek az volt az oka, hogy minden úgy alakul, ahogyan ő szeretné. Emellett tény: az uniónak nincs eszköze, hogy jobb belátásra bírja. Ám nem látni, hogy Merkel elérte-e legfőbb belpolitikai célját, azaz meg tudja-e békíteni a CSU-t.

FT

A vezércikk úgy ítéli meg, hogy az EU átevickélt a migrációs akadályon. Csodaszer ugyan nincs, de lehet jobb módszereket is találni a probléma kezelésére. Amikor a bevándorlásról van szó, a fő áramlat politikusai a sarokba szorulnak, mert nem képesek vetélkedni azzal a szenvedéllyel és vitriollal, amit az egyre sikeresebb jobboldali populisták felmutatnak. Arról is csak nehezen tudják meggyőzni a választókat, hogy milyen előnyei vannak a menekültbarátabb, illetve emberségesebb megközelítésnek. A Brüsszelben aláírt egyezményt politikai szemüvegen át kell nézni: a vezetőknek mindenképpen valamilyen egyezményt kellett tálalniuk a hazai közönség számára és a megszületett konszenzus eleget tesz ennek a kívánalomnak. Hatalmas ellentéteket takart el, bár a mélyben meghúzódó okok kezelésére nem sok azonnal bevethető gyógyírt kínál.

Ami új, az az, hogy lesznek gyűjtőhelyek Európán kívül és ott válogatják szét a gazdasági migránsokat, illetve az igazi menedékkérőket. A gond ott van, hogy egyetlen észak-afrikai vagy közel-keleti állam sem kapott az ötleten. Az is újdonság, hogy a tengerről kimentett embereket az EU-n belül, az e célra létrehozandó létesítményekben helyezik el. Csak egyelőre senki sem jelentkezett, hogy hajlandó ilyen létesítmények felállítására. Ezzel együtt az olasz miniszterelnök mondhatta, hogy országa immár nem marad magára a kérdésben. Az Orbán Viktor vezette csoport joggal hirdetheti, hogy elhárította a kötelező kvóták gondolatát és cserében nem engedett semmit. Az még nem ismeretes, mire lesz elegendő az egyezség Merkel számára. Ugyanakkor jelenleg nincs menekültválság, de majd lesz és ez roppant mód kapóra jön a Salvinihoz hasonló populistáknak, akik ez az ügy a létalapjuk. A kormányok idáig csupán azt tudták elérni, hogy ne essenek egymásnak, de az még kérdéses, nem lázadnak-e fel a társadalmak a migráció miatt...


AZ ADOMÁNYOZÁSBAN FONTOS AZ IS, HOGY MINÉL KEVESEBB PLUSZMUNKA, KÖLTSÉG LEGYEN A TÖRTÉNETBEN, AMÍG CÉLBA JUT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2018.06.28.


Az adományozásban az adományok „testreszabása” külön történet. Az adományozótól jön egy ruhacsomag. Többnyire vegyes, látszik, hogy az időfaktor is működött az összeállításnál, sokszor keverve a gyerek és a felnőttruha, előfordul benne lakástextil is. Ha ez lekerül hozzánk, akkor a munkatársak ezt kibontják, és életkoronként, típusonként, sőt még évszakonként is csoportosítják. Aztán hajtogatják, és polcra kerül, a megfelelő helyre.

Ebből következik, hogy a raktárunkban többféle hely van kialakítva: függönyök, ágyneműk, törülközők, asztalterítők, konyharuhák, takarók, bébiholmik, külön a lány és a fiú, aztán szépen haladva tovább, életkorok szerint, külön a dzsekik, téli kezeslábasok, bélelt kabátok, nadrágok. Aztán külön a felnőtt méretek, női és férfi, nadrágok és felsők, nyári és téli is.

Amikor egy kérés befut, méretekkel, aki összeállítja, az így könnyebben megtalálja az adott családnak megfelelőt. A készlet is jobban szemmel tartható így, látszik, miből van kevesebb, és lehet célirányosan is gyűjtést kérni, vagy fogadni adományokat.

Mert nem kérünk mindent, óriási a túlkínálat hagyatékruhákból, ha mind fogadnánk, az arányok elcsúsznának, és nem tudnánk megfelelően segíteni, mert ahol kisbaba ruhát kérnek, ott hiába adunk negyven éves tediber bundát, vagy remek állapotú dzsörzé öltönyt egy nagypapa után.

Persze ezt sokan nem értik. Adnák, szívesen, meg egyébként sem tudnak vele mit csinálni, hova tegyenek három szekrénynyi ruhát az elhunytak után, akik ráadásul egy másik korban szocializálódva takarékoskodtak, és mindent eltettek, hogy majd jó lesz még valamire? A szekrényt is alig lehet elpasszolni…nemhogy a ruhákat. A felajánlásoknál tízből négy biztosan ilyen. Aztán tízből kettő olyan, aki külföldre költözik. Nyilván nem akar és nem is tud magával vinni mindent, a költözés mindig nagy selejtezéssel is jár, itt már nehezebb nemet mondani nekünk is, hiszen itt olyan ruhák szabadulnak fel, amelyek könnyedén becsatornázhatók a rászorulókhoz.

Szóval, nagy logisztika, és sok munka van az adományruhákkal, és fontos, hogy egyensúlyt tartsunk a kérések és a kínálat között. Ezért néha nemet mondunk egy-egy felajánlásra. Mert képtelenség megfelelően kezelni a mennyiségeket.

Néha így is túlnő rajtunk, ekkor készítünk „családsegítős” zsákokat, ezek többnyire túrkálószerűen kerülnek felhasználásra, ingyen persze, az önkormányzatok, családsegítők szervezésében. Meghirdetik a faluban, kiterítik asztalokra, vagy a földre, és azok, akiknek szüksége van rá, vihetik. Örülnek neki mindenhol, sok a rászoruló.

Vannak persze adományozók, akik már belegondolnak a következő lépésbe is. Sokszor kapunk bezacskózott, feliratozott ruhákat: 3-6 hónapos fiú, 1 éves lány, női „S” méret, pólók „XL” stb. felirattal. Ezek nagyon sokat könnyítenek a munkánkon. Akik ezeket küldik, ők értik, hogy mekkora munka ez az egész, és a segítségük tovább mutat annál, hogy belesöprik egy zsákba a ruhákat, és eljuttatják. Nézik azokat is, akik ezzel továbbdolgoznak. Akiknek nem ez a foglalkozásuk, a munkakörük, „mellesleg” csinálják, sokszor önkéntes munkával, vagy ráhúzva a napi nyolc órára, mert ahhoz, hogy a munkájukat elvégezzék, hogy segítsenek, szükséges ez is. Az állandó válogatás, hajtogatás, csomagolás. De a feladatuknak ez töredéke, a fejlesztő segítségnyújtás az ő dolguk, amihez ez csupán egy apró eszköz. De időigényes. Néha túlságosan is az.

Most volt valaki az adományozók között, aki szenzációs dolgot talált ki. Megírta, hogy neki egy két és fél éves kislánya van, és szeretne támogatni egy évvel fiatalabbat…akinek folyamatosan küldené a kinőtt, így feleslegessé váló ruhákat. Évszakos gond sincs így, télen téli ruha jön, nyáron nyári ruha…a méret stimmel, a nem is. Tökéletes ötlet.

Megspórolja a válogatást, ráadásul személyesebbé is tehető a támogatás. Közvetítőnek persze maradunk mi, a kapcsolat rajtunk keresztül él, de a visszajelzések sokkal személyesebbek lesznek, fotókkal is erősíthetők. És ezt egy adományozó találta ki! Ez a fantasztikus ebben, ahogy egyre jobb lesz az egész, egyre többen értik a hangsúlyokat, fontosságokat. Nem csak tőlünk jön javaslat, ötlet, egy-egy szempont megvilágítása, hanem már azoktól is, akik felajánlásokat tesznek.

Az adományozásban fontos az is, hogy minél kevesebb plusz munka, költség legyen a történetben, amíg célba jut. Hogy ne plusz terheket kapjon egy segítő szervezet. Hogy mindenki értse: a bemenet nélkülözhetetlen része az adományozási folyamatnak, de nem elégséges hozzá. Az emberek zöme ebbe az első szakaszba száll be. Eddig. De tudni kell azt az utat, azt a munkát is, ami utána következik. És sokszor csak egy kis figyelem, megértés, vagy egy jó ötlet kell a további lépés támogatásához.

JÚLIUSTÓL MÁR GYANÚ NÉLKÜL IS NYOMOZHATNAK, MEGFIGYELHETNEK A HATÓSÁGOK

444
Szerző: akiraly
2018.06.30.


...Jól értették, az új törvény alapján tényleg bárkit megfigyelhetnek. A törvény szerint ugyanis előkészítő eljárást az ellen lehet indítani, aki "bűncselekmény elkövetőjeként szóba jöhet". Sánta Szabolcs Miklós ügyvéd, büntetőjogász szerint az, hogy ki lehet ilyen, "egyáltalán nincs behatárolva, ez gyakorlatilag bárkit jelenthet". Sánta szerint a jogalkotó "a jelek szerint a lehető legszélesebbre akarta tárni az eljárás előtti kapukat, jóformán minden tekintetben".

Ez a jogalkotói szándék abban is megfigyelhető, hogy az előkészítő eljárás során bevethető leplezett eszközök használata nem célhoz kötött - vagyis, bár az eljárás célja elvben annak eldöntése, hogy a hatóságok tudomására jutott információ alapján megalapozható-e gyanú, végső soron a megfigyelés során észlelt bármilyen más bűncselekményben is eljárást lehet indítani.

Ez azért érdekes fejlemény, mert bár a jogalkotó korábban is megkísérelte szinte korlátlanná tenni a megfigyelést - 2011. március 1-től papíron a titkos információgyűjtés eredményét mindenkivel szemben, minden bűncselekményben felhasználhatták, függetlenül attól, hogy kivel szemben és milyen bűncselekményre rendelték el - a bírói gyakorlat korrigálta ezt. A magyar bíróságok rendre nem engedélyezték az így gyűjtött információk felhasználását a büntetőeljárásban.

Ahogy arra Szikinger István ügyvéd, alkotmányjogász felhívta a figyelmem, a titkos információgyűjtés alkalmazhatóságának célját már a Rendőrségi törvény (Rtv.) is rendkívül tágan határozza meg. Már e régi törvény alapján is titkosan gyűjthetnek információt
- bűncselekmény megelőzése, megakadályozása;
- felderítése, megszakítása;
- elkövető kilétének megállapítása, elfogása, felkutatása;
- bizonyítékok megszerzése;
- vagyon visszaszerzése;
- az eljárásban részt vevők védelme;
- költségvetési szervek bűnmegelőzési célú ellenőrzése

érdekében. Bárándy és Enyedi szerint a jelenleg hatályos szabályozás "alig differenciál a tekintetben, hogy milyen cél elérése érdekében alkalmaznak titkosszolgálati eszközöket". Vagyis ezeket az eszközöket használhatják a büntetőeljárásban, de rendészeti célokból, bűnmegelőzésre is. Ez viszont konfliktust teremt, mert a büntetőeljáráson kívüli titkos felderítés eredményeként beszerzett információk büntetőeljárásban használhatósága számos kérdést vet fel...

BARTUS LÁSZLÓ: ADJUK A MAGYAR GYEREKEKET TRUMPNAK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2018.06.29.


Miután a magyar állam képviselője egy hónap után látogatta meg először a családjától elszakított magyar kisfiút, át kellene gondolni, s tovább kellene fejleszteni az illiberális transzatlanti gyerekstratégiát. Mivel a magyar illegális bevándorlók, a kétéves Levente szüleinek kivételével, útlevéllel érkeznek Amerikába, de 90 nap után nem mennek haza Tündérországba, fel kellene ajánlani Trumpnak, hogy ezek gyerekeit felkutatja a magyar nagykövetség, és önként adja át az ICE (US Immigration and Custom Enforcement) embereinek, a Gestapo amerikai megfelelőjének. Lehetne ez a gyermekáldozatok új formája, amellyel meg lehetne pecsételni a bimbózó Trump-Orbán barátságot.

Ha a gyerekek átadásához kiküldenék a parlamenti sámánt is, az aktus szakrális jellegét tovább lehetne erősíteni. Hagyományos magyar vérszövetséghez nem ajánljuk a bemikrofonozott orosz prostituáltakkal túl szoros kapcsolatot ápoló Trump vérét, de az átadott magyar gyerekek könnyei lehetnének a szövetség „vére”. Miután Szijjártó bianco csekket állított ki a Trump kormányzatnak, hogy Magyarország soha semmiben nem fogja kritizálni egyetlen lépését sem, ideje ezt tettekkel bizonyítani. Adjuk át önként a magyar gyerekeket tapasztalatainkkal együtt. Amerikában azért rendelte el Trump a gyerekek elválasztását a szüleiktől, mert nem lehet gyerekeket börtönbe vetni, így viszont a szüleik is megúszták a börtönt. Magyarország fejlettebb demokráciája ezt simán megoldotta, a gyerekek is börtönkörülmények közé kerültek. A nem illegális bevándorlók gyerekei is. De a NER halad a korral, és a CEU-diák Kovács Zoltán szóvivő üdvözölheti a demokrácia újabb vívmányát, a gyerekrablást.

Annál is inkább segítségére lehetünk amerikai keresztény testvéreinknek, hogy nekünk nagy gyakorlatunk van ebben. Az ICE emberei jól használták az egyszer már bevált módszereket, amikor azt mondták a szülőknek, hogy csak fürdetni viszik a gyerekeket a zuhanyzóba. De a hitelesség kedvéért használhatnának rámpát, a szállításhoz marhavagonokat. Mészáros Lőrinc semmi perc alatt szállít le annyit, amennyit akarnak. Mivel még nyilván sem tartották, hova kerültek a gyerekek, ez arra utal, hogy nem is szándékoztak visszaadni azokat. Tanuljanak a migránsok, vagy számoljanak vele, hogy akkor elveszítik a gyerekeiket. Ezt mondta a CEU-s Kovács is. A kis magyar Leventét máris amerikai nevelőszülőkhöz adták. De segíthetnénk illiberális testvéreinket azzal is, hogy átveszünk az elrabolt gyerekekből, nálunk úgyis gyerekhiány van. Ha egy migránsgyerek végigjárja a magyar oktatás lépcsőfokait a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel bezárólag, garantáltan olyan lesz, mintha Trumpot és Németh Szilárdot kereszteznék. Önként határvadásznak jelentkezik, vagy futballista lesz belőle.

Amúgy is van némi tartozásunk a muszlimok felé, akik magyar gyerekeket raboltak el janicsárnak. Majd most visszaraboljuk a gyerekeiket és NER-janicsárok lesznek belőlük. Az egész projekt felett védnökséget vállalhat a keresztény nagycsaládosok egyesülete. De lehet szelektálni is közöttük. Azok a gyerekek, akik nem áldoznák életüket Prohászka Ottokárért és Wass Albertért az általános iskola ötödik osztálya után, selejtnek bizonyulnak. Őket lehetne selejtezni. Úgysem tudja senki, hol vannak, és mi lett velük, selejt pedig mindenhol van. A módszert lehetne továbbfejleszteni azzal, hogy nemcsak azok gyerekeit vesszük el, akik illegálisan bejönnek az országba, hanem már azok gyerekeit is, akik még el sem indultak, de potenciális migránsok, akik a keresztény kultúránk lerombolására készülnek. Ha feltételezzük róluk ezt akkor, amikor a határ felé közelednek, feltételezhetjük ezt róluk akkor is, amikor még otthon vannak. Az önvédelem és a megelőzés nagy történelmi múlttal rendelkezik, és olcsóbb, mint akkora falat építeni Röszkénél, mint Trump a mexikói határon. Ez utóbbit azonban megépítjük, az építőipar fejlesztése nemzeti érdek. Mind a Trump-, mind az Orbán-család rendelkezik ehhez megfelelő szakemberekkel, cégekkel és megfelelő mennyiségű kővel...

MÉGIS MINEK ÖRÜLJENEK A PEDAGÓGUSOK?

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2018.06.30.


Egy luxemburgi pedagógus kezdőfizetése tízszer akkora, mint amennyit egy magyar tanár egy egész életpálya végén kézhez kap.

Az OECD listázta a 10 országot, ahol a legjobban keresnek a pedagógusok – és azt a tízet is, ahol a legrosszabbul.

Nyilván senkit sem lep meg, hogy az előbbitől fényévekre van Magyarország, ám az azért tényleg mellbevágó, hogy

az OECD-országok közül kizárólag Kolumbiában keresnek kevesebbet a tanárok nálunk.

Azzal egyébként valóban nem érdemes hasonlítgatni a hazai helyzetet, hogy Luxemburgban mennyi fizetést vihet haza egy kezdő pedagógus.

Érdekes viszont, hogy a V4-ek (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország) szinte azonos fizetéssel honorálják pedagógusaik munkáját – és ezzel gyakorlatilag (az egy Kolumbiát megelőzve) a lista legvégén kullognak.

És bár a magyar kormány úton-útfélen hangoztatja, hogy a pedagógusok fizetése folyamatosan nő, ez meglehetősen megtévesztő retorika: egyrészt a pedagógusbérek az elmúlt évtizedekben olyan szinten szakadtak el a realitástól, hogy igencsak mélyről kéne feltornázni ahhoz, hogy az elvégzett munka mennyiségével és fontosságával összhangban legyen (ami egyébként a szakma megbecsültségén és a pályakezdők alacsony számán is meglátszik), másrészt pedig a kormány előszeretettel trükközik is a béremeléssel, ami így inkább megalázó alamizsnának, mintsem értelmezhető béremelésnek tekinthető.

Az elmúlt nyolc évben a kormány szisztematikusan zilálta szét a hazai oktatási rendszert. A folyamatos változtatások, a központosítás, az igazgatócserék, a megfélemlítő légkör (és még sorolhatnánk) miatt az oktató-nevelő munkára az egyre túlterheltebb pedagógusoknak egyre kevesebb ideje jut. És miközben a kormány ezzel párhuzamosan végeláthatatlanul sugározza a pedagógusbérek szárnyalásáról szóló híreket, a tanárok jelentős része alig néhány ezer forinttal kap többet (ami az inflációhoz vagy éppen a minimálbér emelkedéséhez képest értelmezhetetlen), ami szintén rendkívül frusztráló...

BOD PÉTER ÁKOS: A CENTRALIZÁCIÓ VISSZAÜT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BIHARI TAMÁS
2018.06.30.


A kormányzat belépett egy központosítási spirálba, ami hosszabb távon fenntarthatatlan – mondta a Népszavának Bod Péter Ákos közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora.

- A parlamenten kívül is dúl a vita a költségvetési törvénytervezetről. A kormány szerint biztos alapokon nyugvó büdzséje lesz az országnak. Gránitra vagy homokra építenek a döntéshozók?

- A következő évre szóló költségvetést ismét túl korán rakták össze, és különösen nagyfokú külső kockázatok heteiben. Ezért hallhattunk az utóbbi időszakban egymást kizáró kormányzati megnyilatkozásokat a költségvetéssel kapcsolatban. A Brüsszelnek négy hete benyújtott konvergenciaprogram mintha a vágyakról szólna. Ilyen a tartós 4 százalékos GDP-növekedés, erősen csökkenő eladósodás, nagy termelékenységnövekedés. Eszerint a következő kormányzati ciklusban minden nagyon szép, minden nagyon jó lesz. Persze, minden ország életében előállhat kedvező csillagállás, de bizony az el szokott mozdulni. Nem világos, mire volt jó ez az irreális derűlátás. Nem sokkal ezután maga a miniszterelnök és más magas rangú kormányzati politikusok már egy válság közeledtéről beszéltek. Erre hivatkozva kijelentették, tartalékokat kell képezni a jövő évi költségvetésben.

- Nem közeleg a válság?

- Egyelőre nincs válság. Válságmentes időben erről beszélni: ebben én érzek bizonyos politikai, taktikai elemet. A válság emlegetésével, a válságtudat erősítésével sok elbizonytalanodott ember a kormányhoz fordulhat védelemért. Ráadásul a 2017-2018-as időszak a magyar gazdasági ciklus csúcsa: mint ahogy nem lenne szabad ezt kivetíteni a következő néhány évre, ugyanígy nem indokolt ilyen helyzetben válságot emlegetni. Ami viszont biztos: a kormány a költségvetési hiányt mindenáron az uniós szabályok szabta korlát alatt tartja. Nem gazdasági megfontolásból, hanem mert ha ismét e fölé emelkedne a hiány, akkor a többletdeficit-eljárás keretében az Európai Bizottság újra bizonyos ellenőrzési jogokat kapna a kormányzat gazdaságpolitikája fölött. Márpedig az Orbán-kormány mindig a sikerei között emlegeti, hogy sikerült kikecmeregni ebből az eljárásból. A bizottság azonban most ajánlást tett a szárnyaló gazdasághoz képest magas deficit miatt, amelyben a 2018-as választás előtti nagy taktikai költekezés is nyilván szerepet játszott. Az uniós kiigazítási ajánlás mértéke meghaladja a 300 milliárd forintot. Ezt most a jelek szerint a kormányzat komolyan vette, a kormánypropaganda irányváltása arra utal, hogy a miniszterelnök a külvilágra mutogatva igyekszik megindokolni a várható megszorításokat, amiket persze nem így fognak nevezni.

- A költségvetés tervezetéből kiderül, hogy hol lehet számítani "nem megszorításokra"?

- Az egészségügy ugyan valamivel többet kap, mint korábban, de nagyon rá is fér. Az oktatás viszont továbbra sincs a legfontosabb területek között. A presztízs-beruházásokra, látványsportokra viszont továbbra is rengeteg pénz jut majd, és sajnos vélhetően hasonló hatékonysággal költik majd el, mint az utóbbi nyolc évben. Egyébként meg a kormánynak szabad keze van a költségvetési források átcsoportosításában, akár parlamenti hozzájárulás nélkül is. Ezért is lett mostanra másodlagos jelentőségű, hogy mi található a költségvetési törvény tervezetében.

- Az inflációt gyorsíthatja a forint hónapok óta tartó gyengülése?

- A forint árfolyam- és kamatkockázata leginkább a lakosságot érinti. A cégek jelentős része ugyanis euróban számláz, abban adósodik el és takarít meg, az ipar zöme euróban gondolkodik. A magyar gazdaság nagy hányada tehát gyakorlatilag az eurózónába tartozik. Magas politikai körökben elterjedt nézet, hogy a gyenge forint jó az exportőröknek, és így az egész gazdaságnak. Csakhogy az exportőrök is importálnak és így is úgy is euróban számolnak, tehát számukra másodlagos a forint árfolyama...

ORBÁN NAGY AJÁNDÉKOT AD MERKELNEK KETTEJÜK TALÁLKOZÓJA ELŐTT - AMI NEM FOG TETSZENI PUTYINNAK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2018.06.29.


Röviddel azelőtt, hogy a berlini kancellária hivatalosan is bejelentette, jövő csütörtökön fogadja a magyar miniszterelnököt Angela Merkel, a magyarországi honvédelmi minisztérium szerződést írt alá az Airbus nevű német-francia repülőgépgyártó céggel 20 új, többfunkciós katonai helikopter vásárlásáról.

A 2 esemény egybecsengése miatt nehéz elvonatkoztatni a köztük lévő összefüggéstől. Egy katonaieszköz-beszerzéshez nyilvánvalóan a miniszterelnök hozzájárulása (illetve mint azt a 17 évvel ezelőtti Grippen-vásárlás mutatja, egyszemélyi döntése) kell. Orbán Viktor a szerződés aláíratásával azt demonstrálta, hogy kormánya

Európa mellett kötelezi el magát a hárompólusú (Washington-Moszkva-Brüsszel) geopolitikai játszmában.

A honvédelmi tárca hivatalosan azzal indokolta az H145M-es gépek beszerzését, hogy

a haderőfejlesztés terén régóta napirenden lévő és emellett elengedhetetlenül szükséges képességnövelő tényező a forgószárnyas, azaz a helikopterképesség megújítása. Ennek jegyében került sor a már hadrendben lévő eszközök nagyjavítására, azonban a meglévő Mi-8-as és Mi-17-es szállító helikopterek hamarosan elérik üzemidejük és rendszerben tarthatóságuk végső határidejét. Első körben ezek pótlásáról döntött a tárca az új helikopterek beszerzésével.
Ebben csak az nem igaz, hogy a H145M-ek képesek lennének kiváltani a Mi8/17-családot. Az utóbbiak ugyanis a közepes szállító helikopterek közé tartoznak (30 katonát képesek a fedélzetükre venni), míg az újak könnyűek: csak 9-10 gyalogos szállítására alkalmasak.

Amiből az látszik, hogy a 20 H145M inkább katona- és biztonságpolitikai döntés, mint stratégiai: Orbán Moszkva és Washington között az európai céget választotta...

BETILTJÁK ORBÁN CSALÁDI MAFFIAÜGYEINEK LELEPLEZÉSÉT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.06.28.


Annak leple alatt, hogy ne írhassanak negatív bulvárhíreket a “politikusok” családtagjairól, gyakorlatilag megtiltják, hogy Orbán és vazallusai rokonainak nevére átjátszott vagyon és a közpénz ellopása feltárható legyen. A sajtószabadság újabb rejtett korlátozását jelenti az a magánélet védelméről szóló törvényjavaslat, amelyet most nyújtottak be a “parlament” elé.

A fatolvaj Tiborcz által megszerzett közvagyonról ezek szerint nem lehet majd írni, mert az nem minősül közéleti tevékenységnek, márpedig az: Orbán közéleti tevékenysége családi vagyongyarapítás. A korrupció klasszikus esetei azok, amikor a politikusok a családtagjaik számára juttatnak közvagyont, vagy a családtagjaik nevén fosztogatják a köz pénzét.

Ott még nem tartunk, hogy Orbán saját nevén nyerjen “közbeszerzési pályázatokat”, ehhez szüksége van még a strómanjaira, Mészáros Lőrincre és másokra. Családtagjai pedig már teljesen tulajdonuknak tekintik az országot és a közvagyont, a legszemérmetlenebb módon tesznek szert földre, pénzre, kastélyra, stadionra, szállodára.

Az új javaslat azt iktatná törvénybe, amit Orbán eddig is nehezen viselt, hogy a saját lábán meg nem álló nagyszájú lánya, Orbán Ráchel, és annak bűnöző, fatolvaj férje ügyeiről, az Orbán papa bányáiról, a Mészáros Lőrinc nevén kilopott százmilliárdokról ne írhasson a média. Lassan megy a nyílt diktatúra bevezetése, mert a demokrácia hamis látszatát fenn kell tartani, mert az ország legfőbb bevételi forrása ez a látszat, amire fizet az Unió.

Ezért nem sikerült még a teljes sajtót betiltani, elrabolni vagy felszámolni, és a gazdasági eszközökkel sem sikerült mindent teljes mértékben elhallgattatni. Edward királynak pedig már elege van a walesi bárdokból. Van ugyan belőlük elég, ki a nevét diccsel ejti pénzért és aljasságból, de az mégsem elég. Vannak, akiknek még fontos a becsület és a tisztesség, és Orbán ezt egyre kevésbé tűri. Agyát elöntötte a hatalom. Törvénnyé teszi a diktatúrát...

MÉSZÁROS LŐRINC MEGHEKKELTE A BALATONT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SZABÓ BRIGITTA
2018.06.30.


Balatoni szállodák, kempingek, ingatlanok, lakóparkok, kikötők, sportlétesítmények, borászat, termőföldek, építési megbízások – akármerre nézünk, Mészáros Lőrincet és cégeit látjuk. Lépésről lépésre vagy inkább kormánydöntésről kormánydöntésre vásárolja fel a magyar tenger környékét a felcsúti oligarcha. A modell egyszerű: előbb az állam feltőkésít, ellehetetlenít, jogszabályt módosít, kiskaput nyit vagy éppen támogatást címkéz, aztán jön Mészáros Lőrinc, és bevásárol.

– Csak azt kell figyelni, hogy a kormányzat milyen fejlesztési célokra szán hazai vagy uniós forrásokat, s azonnal sejthető, hogy ott hamarosan Mészáros Lőrinc is megjelenik – tanácsolja egyik beszélgetőpartnerünk. – A Fidesz gazdasági holdudvara minden egyes forintért lehajol, hogyne lett volna vonzó például egy ötmilliárd forintos állami kempingfejlesztési program árnyékában kempingeket vásárolni a Balatonnál?

Mint mondja, a Balaton partján is az a gyakorlat látszik, amit úgy általában másutt is működtet a Fidesz. Vagyis ha valamiben lehetőséget és pénzt látnak, akkor első körben a helyi vagy a már ott megtelepedett érdekeltségeket, vállalkozásokat lehetetlenítik el. Az önkormányzat például hoz egy olyan rendelkezést, amely többletköltségekkel, plusz adókötelezettségekkel terhel meg egy már amúgy is haldokló vállalkozást. Ha még nagyobb pénzről van szó, akkor törvényt módosítanak vagy új jogszabályokat alkotnak. Például egyszer csak már nem tilos a tómeder csökkentése vagy az építkezésekhez nem szükséges vízpart-rehabilitációs terv.

A kormányzat álláspontja szerint „a Balaton mindenkié, a tónak hozzáférhetőnek kell maradnia mindenki számára”. Legalábbis ezt mondta egy tavalyi kormányinfón Lázár János egykori, Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki korábban, 2016-ban, a Balaton-törvény módosításának aktív résztvevőjeként segítette elő, hogy szabad utat kapjanak s enyhébb szabályozási feltételeknek kelljen megfelelniük a part menti új beruházásoknak.

Ugyan nehezen követhető, hogy éppen milyen forrásokat címeznek meg a Balatonhoz kapcsolódó fejlesztésekre, de az biztos, hogy a 2016-ban elfogadott balatoni programban több mint 365 milliárd forint áll rendelkezésre 2020-ig. A támogatott stratégiai célok között szerepelnek a turisztikai fejlesztések, az egészséges Balaton-termékek, a vízminőség, a biztonság, a közúti, a vízi és a légi közlekedési infrastruktúra javítása, a terület- és humánerőforrás-fejlesztés, a járműpark, továbbá a turisztikai szolgáltatások modernizálása. Ebből a pénzből ötmilliárd forintot kizárólag a kempingek modernizációjára, infrastruktúrájuk fejlesztésére címeztek meg...