2017. január 5., csütörtök

MONDOM LASSAN, HÁTHA ELJUT AZ AGYATOKIG: NE LOPJÁTOK EL A PÉNZÜNKET, MERT ELŐBB-UTÓBB RÁBASZTOK!

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ, EGYÉB, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017-01.05.Szelényi Zsuzsanna, az Együtt képviselője bátorkodott megkérdezni a mindenhez is értő Lázár Jánostól és a végtelenül okos Simicskó Istvántól, hogy vajon mi a búbánatos francnak kell ennek az országnak 27 milliárd forintot kivágnia az ablakon lőterekre és lövészklubokra. Csatlakozom Szelényi kérdéséhez megtoldva azzal, hogy tényleg, miért nem lopják egyszerűen el azt a pénzt, mit bohóckodnak itt lőterekkel, sportcsarnokokkal és egyéb marhaságokkal?

Simicskó István válaszolt – nem nekem, hanem Szelényi Zsuzsának – és imígyen kezdődik a válasz:

"Hazánk több mint ezer éves történelme nem hagy kétséget afelől, hogy nemzetünk ereje mindig is a fegyverét ismerő és azt használni képes állampolgárainak felkészültségére, elszántságára és összefogására épült, így ezen jártasság évszázados gyökereinek, kultúrájának meglétét Magyarországon nem lehet elvitatni."

Hábakker. Ismétlem önmagamat: ilyen ország márpedig nincsen. Ilyen honvédelmi miniszter sincsen, ilyen kormány sem és ilyen politikusok sem. Arról már említést sem teszek, hogy ilyen hülyének nézett, lesajnált, kihasznált, napi szinten semmibevett és ezt időtlen idők óta eltűrő nép sincs, mint a szabadságharcos, turultól eredeztetett jó magyar emberek sokasága.

Ezer éves történelem, mi? Meg az apátok retkes f…ánkszaggatója, az! Ha ezer éves, mi a büdös francnak lövöldözni puskával? Tessék nyilazni. Menetiránynak háttal, lóról. Nem létezik olyan – mindentől és minden ésszerűtől elrugaszkodott – idióta válasz, ahol elő ne kerülnének az ezeréves gyökerei valamelyik baromnak. Nem volt még elég a Vereckénél beszorult fejű, Trianont sirató, melldöngető, nyereg alatt puhított elmúlt ezer évből?

Basszus 2017-et írunk! A gyerekeink nem értik, amit olvasnak, sokan még csak számítógépet sem láttak életükben közelről. Egy csomó gyerek 16 éves korban kiesik az oktatási rendszerből – ja, bocs! Olyan nincs is nekünk, mert már régen nem oktatás van, hanem nevelés – és az árok partján köt ki egy gerblyével a kezében, mert kell a pénz. Milyen ezer év, te istenverése?

Mi van az öregekkel? Nem azokkal, akik Árpád seggében benyomultak a Kárpát-medencébe, hanem azokkal, akik a tíz körmükkel kaparták ki a romok közül ezt az országot, most pedig a saját ürülékükben fekve várják a halált. Velük mi van, kérdem én a 27 milliárd forint árnyékában? Mi van azokkal, akik sérült családtagjukat ápolják és nem kapnak segítséget? Mi van a szétesett kerekesszékekkel, ami helyett majd három év múlva igényelhet újat az, aki ilyen szerkezetben kénytelen leélni az életét, mert csak 5 évente van rá támogatás, de az a szar szétesik két év után? Ő csússzon a hasán évekig, mert valamelyik politikus valamelyik pereputtya nagyot fog hasítani a lőtereken?

Miféle ezer év, te ország szégyene? A fertőző agyhártyagyulladás elleni oltásból az egyiket – a sokkal kevesebb megbetegedést okozó vírus ellenit – ingyenessé tettétek januártól, de az, amelyik sokkal több gyermeket fertőz meg, az 120 000 forintba kerül. 120 000 forint egy kisgyermek életéért. Sok, mi? Kell a lőterekre. Meg a stadionokra, focipályákra, kisvasutakra, a büdöstahó fővezér 4 milliárdért berendezett irodájára. Mi az úristent lehet négy milliárdért csinálni? Legalább gazdagon kipárnázzátok belülről?

Lőterek 27 milliárd forintért, mert az ezeréves gyökereitek, meg Mohács, meg Eger ostroma és Nándorfehérvár, meg a Csodaszarvas és a tököm bojtja, az. Most élünk, nem ezer évvel ezelőtt és nem ezer év múlva. Most, a huszonegyedik században, amikor minden adott a normális élethez. Most, amikor már nem kell útlevélért kuncsorogni, amikor kitárult a világ és kinyílt Európa. Most kellene nyelveket tanulni és szakmát tanulni és informatikát. Most kellene állampolgári jogokat oktatni, demokráciát tanítani. Ti meg kurvára nem akarjátok, mert vissza akartok menni az időben 100-200-1000 évet, mert nektek az a jó. Ha nem tanulnak a fiatalok, ha megint lesznek földesurak és jobbágyok. Lehet majd a füvesasszonyhoz menni, ha beteg az ember, faekével szántani és időben lekapni a süveget, ha jön a gazda.

Esküszöm, megérdemelnétek, hogy mi is visszamenjünk az időben. Legalább addig, amikor divatban volt kiegyenesíteni azt a kurva kaszát, mert úgy látom, ti semmi másból nem értetek...


HOGYAN HÓDÍTANAK A KÜLFÖLDI POLITIKUSOK?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2017.01.05.Forradalmi változásokat vár a magyar kormány 2017-től, ami a politikusi divatban már érezteti is a hatását. Divatspecialistánk legújabb összeállításában külföldi politikusok öltözködési szokásait, stílusjegyeit veszi górcső alá. Talán az ő hatásukra vágatta le Kövér László is bajszát, hiszen nem csak forradalminak kell lenni, de annak is kell látszani. Elképzelhető, hogy Kun Rita írásának hatására Áder János szintén megválik ikonikus bajszától, Orbán Viktor is leszokik a kockás ingről, Balog Zoltán pedig eltünteti az ősz szőrcsomókat az arcáról...

VAN AKINEK JUT, ÉS VAN AKINEK NEM

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Spät Judit
2017.01.05.


A magát kereszténynek hazudó Fidesz-KDNP kormány az ünnepek idején is megmutatta, hogy csak azok nem fontosak neki, akik a leginkább rászorulnak a segítségre: a nyomorban élők. A karácsonyi közlönybe dugták el a hírt, hogy mindössze 3% plusz jut jövőre a közmunkásoknak. Szegénység mindig volt és mindig lesz. De az igenis döntés kérdése, hogy teszünk-e ellene.

Rég nem látott bőség van Magyarországon. Az elmúlt napokban jóval több 500 milliárd forintot osztogatott szét a Kormány. Jutott pénz bőven mindenre, ami a Fidesz-KDNP-nek fontos: lőterekre, vizes világbajnokságra, az egyházak programjaira és a Makovecz Alapba. És látom a helikopterezős, luxusmárkákkal luxusautókban luxusnyaralásokon csillogó fideszes politikusok megdizájnolt ünnepi Facebook-üdvözleteit, ahol a lopott gazdagság csorog le a beállított családi fotókról.

Csak a legszegényebbek nem jutottak sorra. Az idén sem. 10 éve nem emelkedik a minimálnyugdíj és az ahhoz kötődő szociális ellátások, a gyes és a családi pótlék. A közmunkások pedig, nagy kegyesen, alamizsnaként végül 3%-os emeléshez jutottak, miközben a minimálbért 15%-kal növekszik. Hiszen ha túl sokat emelnének, akkor nem jutna saját magukra. Persze van hivatalos indoklás is: a munkanélküliek belekényelmesednének a tutiba és nem keresnének kellő lelkesedéssel munkát. Hiszen megmondták már a Kormány szócsövei többször: ma Magyarországon csak annak nincsen munkája, aki nem akar dolgozni. De közben továbbra sem kapnak útiköltség térítést a közmunkások, ha maguknak próbálnak állásinterjút szervezni – az Együtt erre vonatkozó jogszabály módosítási javaslatát még novemberben söpörte le a parlamentben a Fideszes többség. Pedig csak az közel 1500 forint, ha Budapesten kell elmenni két átszállással egy interjúra. Egy borsodi vagy ormánsági zsáktelepülésről ennél sokkal több az útiköltség. De hát biztosan futja majd az 52 ezer forintról 54 ezer forintra emelkedő nettóból. Feltéve, hogy a 8 órás közmunka mellett marad ideje állást keresgélni...

KORMÁNYPÁRTI MÉDIAFOGLALÁS FOR DUMMIES:ÍGY TESZI TÖNKRE A MAGYAR SAJTÓT A FIDESZ

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: atlatszo
2017.01.05.


Több mint 10 ezer milliárd forintnyi uniós forrás kerül be a magyar gazdaságba a 2014-2020-as pénzügyi ciklusban. Miközben az Orbán-rendszer illiberális jellegét nemegyszer kritizálják az Európai Unió vezető politikusai és tisztviselői, paradox módon éppen a baráti oligarchákhoz és strómanokhoz becsatornázott uniós források segítik elő a kormány(párt) egyre jelentősebb médiapiaci térnyerését. Persze hazai forrásokból is jut a kormányközeli médiaépítésre: a mesterséges monopóliumok (dohány-biznisz, szerencsejáték-ipar) nyertesei, a járadékvadászat magyar bajnokai is visszaforgatnak a garantált extraprofitból az állami hirdetésekkel és kölcsönökkel is megtámogatott kvázi-kereskedelmi médiába. A poszt-Simicska-korszak másfél éve alatt így jött létre a szemünk előtt egy teljes médiaportfólió országos napilaphálózattal, bulvárportálokkal, köztéri reklámfelületekkel, TV 2-vel és majdnem országos lefedettségű rádióhálózattal...

ITT OLVASHATÓ

AZ URIZÁLÓ POLITIKUS-REPLIKA

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Mátrai Anna
2017.01.05. 


Ez a Felcsút azért nem semmi kis falu! Nem is értem, miért váratott magára a felfedezése, és helyén kezelése 2010-ig? Gondoljanak bele! Itt már az átkos hatvanas években – még a falu utolsó házában is – kizárólag eredeti régiség volt, ha nem is minden berendezési tárgy, de legalábbis az asztal. Hiszen mi másból fakadhatna a felszármazott fiú eltökéltsége, hogy ugyanazon stílus vegye körül leendő munkahelyén, mint ami körül gyermekkorában kergette a híresen szigorú papa?

Ez a kifinomultság kerül most – a HVG értesülése szerint – mindannyiunk adóforintjaiból 4000.000.000.-, azaz négyezer-millióba. Persze, ha már Orbán, akkor legyen kövér! – Nem csak magának vágyja ezt a gondolkodásra késztető, impulzív környezetet, mert a teljes tizenkétezer négyzetméternyi – ennyi mindenképpen kell egy ilyen gazdag, és hatalmas nemzet potentátjainak – terület minden szegletét kizárólag eredeti műkincsnek beillő bútorzattal akarja ellátni. És amit ő akar, az – ha beledöglünk is – úgy lesz!

Ha nincs ilyen mennyiségben a feltételeknek megfelelő smizett, pohárszék, telefonasztalka, tálaló, és a többi, elengedhetetlenül fontos darab az itthoni ócskásoknál, akkor gondolom, miután körülnéztek a múzeumok kínálatában – ahonnan, mint tudjuk, korlátlanul lehet capcarázni, ami kell –, akkor irány a világ híres aukciósházai.

Fogják elengedhetetlen hátizsákjukat a külön erre a célra alakult Nemzeti Régiségfelkutató szaktárca jól megfizetett munkatársai és irány Bécs, London, Párizs...

HA KELL A HELY, VALAMI SEMMIHEZ NEM ÉRTŐ SEGGNYALÓNAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.01.05.Hogy egyetlen kurva kibeb*szott nap nem múlhat el anélkül, hogy a feneketlen korrupciótól felpúposodott szőnyeg alól ne ömöljön bele sápadt, unott arcunkba az éppen aznapra jutó random görénység, olyan nem lehet.

Reggel még alig emeltem fel a fejemet a hírre, mostanra viszont összeraktam a képet, amihez először is azt kell elhelyezni a fejünkben, hogy ki a büdös isten haragja az a Bakondi György? Tudjuk ki ő? A katasztrófavédő debilnek kinéző kretén, az iskolázatlan tűzoltó altábornagy, a világhírű télügyi biztos, a mindenki üljön át egy másik autóba akciófilm és valóságshow (társ)rendezője, az olajszőkített belügyér elvtársa az erkölcsi pusztulásban, a bárgyú semmihez nem értő papagáj, a nyugalmazott migránsügyi belbiztonsági miniszterelnöki tanácsadó, bruttó 1 millió közpénz ellenében éktelen baromságokat bármikor összehordani képes seggarc. Akiről semmi olyasmi nem jut eszembe, amit a saját kútfejéből és született zsenijéből követett volna el, amitől jobb, biztonságosabb, élhetőbb hely lett ez az ország, aki már határőrnek is hülye volt, de kitartó seggnyalással felszopta-nyalta magát a személyiségzavar mellé és mindenhez ért, szakért, tájékoztat, betrappol mikrofonállványokkal csacsorászni, semmitmondani, tolni a síkbuta propagandát.

Legutóbb éppen tegnap este láttam a fejét a Hír Tv-n, ahol arról pofázott, hogy nem tud semmit arról, amiről kérdezték. Miután huszonkilenc letelepedési kötvényt vásárló gazdag bevándorló bukott el a nemzetbiztonsági átvilágításon, Bakondi főtanácsadó elvtárs képtelen volt megmondani, hogy pontosan milyen nemzetbiztonsági kockázatok miatt utasítottak el kötvényvásárlási igényeket...

HAJLÉKTALANSÁG ÉS HIDEG - MIT TEHETÜNK?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: EVATESSZA
2017.01.05.


Amikor télen hidegebbre fordul az idő, mindig kiemelt figyelem fordul a hajléktalan emberek felé. Ez egyrészt hasznos, hiszen ezzel akár életeket is menthetünk, másrészt viszont torz képet ad arról, hogy mi is az igazi baj a hajléktalansággal.

A hajléktalanság nem egy speciálisan téli probléma és a tél beköszönte sem egy olyan váratlan esemény, amire ne lehetne megfelelően felkészülni. Az utcai hajléktalanság a magyarországi lakhatási válság legszélsőségesebb megnyilvánulása, amit megfelelő lakás- és szociálpolitikával, és nem zsíroskenyérrel vagy meleg teával lehet megoldani. Mégis, a téli mínuszokban valóban sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve azok az emberek, akik az utcán kénytelenek élni, ezért fontos, hogy azok, akiknek van megfelelő lakhatása, jobban odafigyeljenek rájuk, és még a szokásosnál is empatikusabban és érzékenyebben forduljanak feléjük, ha segítségre van szükségük.
Miért élnek az utcán?

Mielőtt a gyakorlati tanácsokra térnék, felmerülhet a kérdés, hogy ilyen hidegben miért élnek emberek az utcán? A kérdésre a demagógnak tűnő, de sajnos egyértelmű válasz az, hogy azért, mert Magyarországon lényegében teljesen hiányzik az a szociális- és lakáspolitika, ami megelőzhetné a hajléktalanságot vagy segítene kijutni az érintetteknek ebből a helyzetből. Ma Magyarországon azért élnek emberek az utcán, mert nincs számukra elérhető, megfizethető és biztonságos lakhatási lehetőség és nem azért, mert így akarnak élni vagy így érzik magukat jól.
Miért nem mennek be szállóra?

Sokszor előjön az is, hogy ha már lakhatási lehetőség nincs, akkor legalább a hajléktalanszállóra bemehetnének ezek az emberek, de mégsem teszik. Miért? Először is, ma az országban egyszerűen nincs elegendő férőhely a hajléktalanellátó intézményekben ahhoz, hogy minden hajléktalan embert el tudjanak szállásolni. Ha ma este minden ember, aki az utcán, pincékben, lépcsőházakban, kunyhóban vagy sátorban el, elmenne egy hajléktalanszállóra, fizikailag nem lehetne őket elhelyezni. Ezen túl, egyéni szinten is sokféle oka lehet annak, hogy valaki miért „választja” az utcát az éjjeli menedékhely helyett: sokan nagyobb biztonságban érzik magukat egy saját építésű kunyhóban vagy sátorban, mint egy ellátó intézményben; mások nem tudnak a párjukkal együtt bemenni hajléktalanszállóra és nem akarnak a rendszer hiányosságai miatt különválni; megint másokat nem engednek be a háziállatukkal együtt; van, aki számára a szinte teljes alkoholtilalom teszi lehetetlenné, hogy bemenjen; és sokan vannak olyanok is, akik elutasítják az alacsony küszöbű szállókon uralkodó viszonyokat, a jobb minőségű szállásokat viszont nem tudják megfizetni...

Mit tehetünk?

A KÖR BEZÁRULT

JUSZT LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: Juszt László
2017.01.05.

A kör bezárult, a magyar macska a magyar farkába harapott. Az Úszószövetség elnöke a vizes VB költségéből felújíttatja a tulajdonában álló ingatlant, amit most tőle bérelnek.

Ez ugyebár a NAP TV egykori székhelye, amit most majd Mészáros Lőrinc fog végül megszerezni új beszerzése, az ECHO TV számára.

Lefordítva: közpénzből felújítanak valamit, ami magánkézbe fog kerülni. Gyönyörű parabolája a magyar politikai, közéleti és üzleti múltnak és jelennek.NEM SZABAD FINNYÁSKODNI

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwaart66
2017.01.05.


Az ATV Magánszféra című műsorában Medgyessy Péter volt miniszterelnök azt mondta, a Fidesz 2018-ban csak úgy győzhető le, ha az MSZP, a DK és a Jobbik összeáll. (Medgyessy: Nem szabad finnyáskodni, össze kell állni a Jobbikkal!)

Medgyessy Péter volt miniszterelnökről bátran kijelenthető, hogy választékos a modora, valamint kiváló az ízlése. Manapság ezek rendkívül becsülendő, ritka tulajdonságok, amelyekkel azonban önmagukban nem lehet mihez kezdeni.

A Fidesz-KDNP, mint egy kifogástalanul öltözött trójai falovat, úgy tologatja ide-oda szegény Medgyessy-t, hátha ezzel „a szeressük egymást gyerekek, A szív a legszebb kincs” Seress Rezső dallal még jobban össze tudja zavarni az ellenzéket és azok emiatt elkezdenek a saját táboruk felé hebegni meg habogni.

Ha valaki kellőképpen cinikus gondolkodású gazfickó, annak egyből feltűnhetett, hogy a volt miniszterelnök ezzel a kijelentésével azonnal a címlapokra került és ott téblábolt vele minden Fidesz-közeli médiában. Utóbbi mára már több rétegben, tökéletesen lefedi az ország egész területét, így a csábító ajánlat minden háztatásba eljutott.

Fentiek aljas szándékú figyelembevételével, a partnerek részéről nem volt nehéz hátsó szándékot feltételezni. A volt miniszterelnök mára Fidesz-kedvelő, könnyen irányítható, mondhatni, lágyan omlós kormány-kritikussá vált.

Matematikailag pompás esélyei vannak egy széleskörű, kormányellenes népfront kialakításának, ugyanúgy, pont mint a fény sebességének megközelítésének, illetve a fekete lyukak háztartásokban való praktikus alkalmazásának. Ezekhez csupán megfelelőképpen szilárd elhatározás szükségeltetik, aztán már csak azt kell kiokoskodni, hogyan lehetne az ilyesmiket a valóságban is összehozni...

MEDGYESSY VISSZATÉR

MOMA BLOG
Szerző: MOMA
2017.01.05.2002-ben a hazai választási kampány idején Zágrábban dolgoztam, mint a horvát kormány államtitkára. Zágráb nagyon közel van hozzánk, így sok hétvégét itthon töltöttem. Nemcsak a korabeli híradásokból, hanem az M7-es autópálya mellett felállított reklámtáblák tartalmából is volt módom tájékozódni a magyarországi pártok ígéretzuhatagáról.

Mint ismeretes, 1998 és 2002 között Magyarországon a Fidesz volt hatalmon, noha nem kétharmados parlamenti többséggel és akkor még valódi koalíciós kormány élén. Ez megakadályozta Orbán Viktort abban, hogy végrehajtson valamiféle populista-nacionalista politikai fordulatot, de nem gátolta meg abban, hogy letérjen az exportvezérelt növekedést középpontba helyező, beruházások által fűtött, egyúttal a külső és belső pénzügyi egyensúlyt gondosan megőrző, sikeres és bevált gazdaságpolitikáról, amit az 1995-ös stabilizáció alapozott meg.

Noha a „jóléti rendszerváltás” választási jelszavát 2002 tavaszán az akkor még ellenzékben lévő baloldali pártok találták ki, de az ezzel járó esztelen túlköltekezést tartalmazó gazdaságpolitikai fordulatot először Járai két éves költségvetése mutatta fel. A fideszes előzményekről és a 2002-es választásokon hatalomra jutott szocialista-szabaddemokrata kormány fiskális tombolásáról két évvel ezelőtt részletesen írtam e lap hasábjain (Vö: Hanyatlás, ÉS, 2015/1-2. jan. 9.). Ezeket nem szükséges megismételni. Ma már mindenki tudja, hogy a költségvetési fegyelmet büszkén feladó Medgyessy-kormány, 2004-től pedig Gyurcsány Ferenc kormánya legalább két évig változatlan gazdaságpolitikával 2008-ra újfent az államcsőd közelébe sodorta a magyar gazdaságot. Kevésbé ismert, hogy a kirívóan felelőtlen baloldali kormányzati magatartás a magyar gazdaság nemzetközi versenyképességét szétrombolta, a sikeres és tartós nyugati felzárkózás esélyét emberöltőre tönkretette...

ELJÖTT A RENDSZERVÁLTÁS VÉGE!

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2017.01.05.Megjöttünk. Ti sem gondoltátok volna, hogy ez is eljön egyszer, meg én se. De itt vagyunk, eljött a rendszerváltás vége. Hogy honnan tudom? Például onnan, hogy 27 éve hallgatom, miféle két feltételnek kell teljesülnie ehhez:
1: Lengyel László leveszi a szürke kardigánt. - Mostanában mellényben csapatja, pipa.
2: Kövér László levágatja a bajuszát. - Bingó, Morcos Bajusz házmester úr megszabadult az ikonikus szőrzettől.
Elképzelem a pillanatot, mikor a szőrzet nélkül Atyuska ölébe ült először...
Meg például onnan is tudom, hogy vadonatúj szelek fújnak mindenféle nyomozások terén. Eddig nem nyomozgattunk igazán se a Hosszú Bájtok Éjszakáján, nem törte magát senki azért, hogy a Nagy Hekkerháborúnak valódi következményei legyenek, de akkoriban még ugye nem felségárulás volt a vétség. Na, most viszont ilyen ügyben nyomoznak, a meghekkelt Orbán interjú körüli balhé nem zárult le annyival, hogy - bármiféle nyomozati eredmény nélkül - kirugdostak 5 embert a renitens lapcsaládtól...

MEGSZAKÍTOTTA A KISHANTOSIAK PERÉT A BÍRÓSÁG, MERT AZT HITTE, MEGSZŰNT A BEPERELT ÁLLAMI INTÉZMÉNY

INDEX.HU
Szerző: CSURGÓ DÉNES
2017.01.05.Úgy tűnik, az országot elkapta a bürokráciacsökkentési láz, ami néha olyan abszurd eseteket okoz, mint ami múlt év végén történt a Kishantosi Vidékfejlesztési Központtal.

A központ Kishantoson ökológiai mintagazdaságot üzemeltetett, amíg az állami földekért felelős Nemzeti Földalapkezelő Szervezet másnak nem adta a földeket. A Központ szerint az NFA jogtalanul vette el és adta másoknak az állami földeket, ezért több pert is indítottak

Volt, amelyben a Kúria már kimondta, hogy jogtalanul adták másnak a biogazdaság által művelt földeket, egy másik perben pedig 19,2 millió forintot és járulékait követelik a kishantosiak az NFA-tól.

Ennek a pernek január 12-én lett volna a következő tárgyalása, decemberben viszont a kishantosiak kaptak egy levelet a Pesti Központi Kerületi Bíróságtól, hogy
mivel az NFA november végén megszűnt, ezért nem tudják folytatni a pert, egészen addig, amíg a szervezet jogutódja nem lép be a perbe. A bíróság Lázár János nagy bürokráciacsökkentő kormányhatározatára hivatkozik, amelyben részletesen leírták, hogy melyik háttérszervezetnek milyen feltételek között és mikor kell megszűnnie, és ki végzi utána a feladatát.

A határozat azt írja, hogy az NFA a "földet a gazdáknak program", vagyis az állami földek bérbeadására, majd elárverezésére szervezett program lezárásával megszűnik. Ez pedig a bíróság szerint november 5-én megtörtént, egy nappal azután, hogy hivatalosan is lezárták a földárveréseket, vagyis innentől fogva az NFA, mint független intézmény, megszűnt és a Földművelésügyi Minisztériumba olvadt.

Csakhogy a minisztérium szerint az NFA egyáltalán nem szűnt meg, mert a Földet a Gazdáknak program sem ért véget azzal, hogy lezárult a 3 hektárnál nagyobb földek elárverezése. Az FM kérdésünkre elmondta, a bíróság tévesen értelmezi a kormányhatározatot, ami azt is jelenti, hogy az "ún. kishantosi peres ügyekben" továbbra is az NFA az alperes. A minisztérium azt írta, hogy amint az NFA megkapta a bíróság végzését, válaszolni fog arra. Kérdés persze, hogy egyáltalán elküldte-e a bíróság a végzést a szervezetnek, amely a legjobb tudása szerint már nem is létezik...


Kishantoson 21 évig biogazdálkodtak, népfőiskolát működtettek, most az egészet bukják. Átláthatatlan, ki miért nyert állami földet, de az biztos, hogy a helyi polgármester a győztesek egyike...

EGYRE NAGYOBB A VESZÉLY, HOGY NEM SIKERÜL RENDEZETT KERETEKET TALÁLNI A BRITEK UNIÓS KIVÁLÁSÁHOZ - KÜLFÖLDI SAJTÓSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2017.01.05.


A Wall Street Journal szerint, hogy megnyugtassa az uniót, Theresa Maynek először meg kell győznie a brüsszeli tárgyalópartnereket, hogy a szigetország nem egy olyan, populista lázadás foglya, aminek célja az EU meggyengítése és szétverése.

A közösséget ugyancsak aggaszthatják a Downing Streeten lezajlott találkozók a magyar és a lengyel kormányfővel, mert a vendégek két olyan országot képviseltek, amelyek esetében a közösség fél, hogy mindkettő aláássa a jogállam alapvető értékeit. Mi több, egyesek azt feltételezik, hogy Budapest és Varsó beszállt abba a stratégiába, aminek célja, hogy szándékosan megossza a tagállamokat. Szóval nem ártana, ha a brit miniszterelnök el tudná hitetni, hogy Nagy-Britannia korrekt tárgyalófél marad. Ugyancsak nagy feladat számára, hogy odahaza előkészítse a talajt, miután a normális kilépésnek is lesznek vesztesei, hiszen az ország aligha maradhat az egységes piac része, ha teljes mértékben a saját szabályait érvényesíti az uniós bevándoroltak ügyében - írja a lap.

A tekintélyes Foreign Policy úgy ítéli meg, hogy a kelet-európai illiberális demokráciák annak idején, az uniós felvétel miatt csupán látszólag vették át a demokratikus normákat, a következményekkel azonban most kell szembenézni. Lengyelország napjainkban nemzetközi megbotránkozást váltott ki, mert az olyanok forgatókönyvéből játszik, mint Orbán Viktor, a magyarok erős embere. Jó-jó, Varsó még nem Budapest, amely szintén alapos fejfájást okoz Brüsszelnek, miután szintén jócskán visszacsúszik a demokrácia útján. A Jog és Igazságosságnak csupán csekély többsége van a parlamentben, nincs meg a kétharmada, hogy magyar módra átírja az Alkotmányt. A tiltakozók határozottabbak és gyorsabban kimennek az utcára, mint a magyarok. És nincs olyan erős szélsőjobbos párt, mint a Jobbik, amely félrehúzódva vár, hogy az igazi ellenzék szerepében léphessen fel, ha kudarcot vall a Fidesz.

Ám az a sebesség, amellyel a két, látszólag sikeres demokráciában jelentkeztek a gondok, azt tanúsítja, hogy minden látszat ellenére Kelet-Európában korántsem vert mély gyökereket a liberális demokrácia. Az uniós felvételt ugyanis nem követte olyan politika, amely belenevelte volna a társadalomba a politikai egyenlőség, az egyéni szabadság és a polgári türelem eszméjét. Márpedig enélkül vészesen sérülékenyek a demokratikus intézmények. Az unió ugyanakkor nem igazán figyelt oda erre a területre. A jogi keretek rendben voltak, és gyakran nem számított, hogy az elveket átültetik-e a gyakorlatba. Ám Magyarország és Lengyelország mégsem azért botladozik, mert baj van az intézményi keretekkel, hanem mivel virágoznak az illiberalizmust hirdető politikai programok...

ÉVKEZDET: AHOGY NEM ALAKULT SEMMI

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.01.05.


Mindenki lenyugodhat. Majtényi a jelek szerint mégiscsak hajlandó a jelöltséget választani. Tök meg vagyok hatódva. Ahogy attól is, hogy a volt miniszterelnök, Medgyessy Péter nagyszerű jobbikos ötletéhez nem azonnal zárkózott fel mindenki. Vona sem. Az év tehát a politikai meghatottság jegyében indul. Vagy mégsem.

Visszafele haladva, és Medgyessy Péter ötleténél leragadva azért érdekes volt látni, amint állítólag értelmes, de legalább is értelmiséginek tekinthető emberek is kezdték komolyan venni. Vagy, inkább, fogalmazzunk úgy, hogy vitaalapnak tekinteni. Márpedig ez nem biztosan a legjobb megoldás. Ugyanis óhatatlanul a gondolathoz szokás, szoktatás veszélyeivel jár. Különösen olyan körülmények között, hogy a Jobbik féligazságaira lassan háromnál több éve nincsenek alternatív válaszok. Azt ugyanis még vitának sem tekinteném, hogy értelmesnek tűnő érvek nélkül, legfeljebb valami zsigeri szókollekcióval leülnek vitázgatni néhányan a Jobbikkal. Amely helyzet különben nem annyira a radikális jobboldaliakat csatasorba állítani képes pártot értékeli fel, hanem sokkal inkább a többieket értékeli lefele. Azt a fajta ellenzékiséget, amikor azt már pompásan tudják artikulálni, hogy mit nem akarnak, de azzal még jobbára adósak, hogy mit szeretnének. Bár, az is valami, hogy legalább azt ki tudták nyögni, hogy a Jobbikkal talán inkább mégsem fognának össze. Jelenleg. Éppen aktuálisan.

Mert az óvatosság mindenképpen indokolt. A politika terén, már többször láthattunk olyan soha be nem következőnek ígért állapotot, amit aztán csak sikerült tető alá hozni. Különösen igaz ez akkor, ha a felszínen marad az értékelés feletti polemizálás. amire csábíthat sokakat a Jobbik esetében, hogy a pártvezetés elindult középre. Amitől a szimpatizánsok között nem feltétlenül lett kevesebb rasszista, ősmagyarcsakra-hívő, antiszemita, és általában olyan, aki a saját lelki nyomoráért és személyes tehetségtelenségéért inkább másokat szeretne megverni, internálni, lelőni, vagonba rakni. De a párt vezetése legalább retorikailag elindult középre. Ami különben egy ütős kommunikációs fogás abban a helyzetben, amikor a Fidesz elindult a szélsőségek felé. Felporszívózni a Jobbik támogatóinak egy részét. A helyzet tehát úgy alakult, hogy adottak a nemzeti demokraták, akik egyre inkább a jobboldal széle felé játszanak. S ugyanakkor adott a Jobbik, ami ettől befele próbál elhelyezkedni. Márpedig a jobbszélhez képest minden balfelé leledzhet. A nemzeti demokratákhoz képest pedig könnyen előfordulhat, hogy ezzel szocialisztikusabbnak látszódhatnak. Felvetve azt a kérdést, hogy a nemzeti demokratákhoz képest vajon a nemzeti szocialisták vannak-e a középhez közelebb?

2016 ÁBRÁKON - ÍME, A VALÓS MAGYAR HELYZET

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.01.05.2016-ban ismét bebizonyosodott: a Fidesz számára nem az a legfontosabb, hogy a magyar lakosság életminősége miként alakul, hanem az, hogy elhitessék, az elmúlt években mindenki jól járt a különböző intézkedéseknek köszönhetően, miközben a kormány mindent megtett, hogy megvédje a magyarokat. Ennek apropóján a Ténytár összegyűjtött 2016-ból tíz fontos grafikont, amelyek jól bemutatják a fő eseményeket, valamint az ország valós helyzetét...

A Tárki által kétévente kiadott Társadalmi Riport című szociológiai kiadvány alapján ismét bebizonyosodott, hogy a magyar társadalom állapota lesújtó, és Bulgária, valamint Románia után az Európai Unió legszegényebb országának számít. A magyar lakosság közel egynegyede néz szembe súlyos anyagi deprivációval, de a középosztály sem számít igazán középosztálynak uniós összevetésben: aki nálunk már jövedelme és anyagi helyzete alapján középosztálybelinek számít, a legtöbb uniós országban szegénynek minősülne.

Bár a kormány szerint sokat javult a szegénységi helyzet, valójában nem történtek olyan lépések, amelyek jelentősen mérsékelték volna a mélyszegénységben élők számát. Olyannyira nem, hogy a KSH például már nem is publikál adatok arról, hogy hányan élnek a megélhetési küszöb alatt.

Nem a kormány gazdaságpolitikájára, hanem az uniós pénzekre építették a magyar gazdaságot...

BIZONYÍTÉKOT AKARSZ, HOGY TÉNYLEG AZ OROSZOK HECKELTÉK MEG A DEMOKRATA PÁRTOT? AKAD BŐVEN

444.HU
Szerző: akiraly
2017.01.04.„Péntekre halasztották a »titkosszolgálati« tájékoztatót az úgynevezett »orosz hackelésről«. Talán több idő kell nekik a vádirat összeállítására. Nagyon furcsa!” – tweetelte magyar idő szerint szerda hajnalban Donald Trump, ügyes idézőjel-használattal kétségbe vonva egyrészt az amerikai titkosszolgálatok intelligenciáját, másrészt a tényt, hogy az orosz titkosszolgálatok amerikai intézményeket hackeltek meg 2016-ban.

Amerikai kormányzati források szerint Trump ferdít. Az amerikai titkosszolgálatok eleve péntekre tervezték Trump tájékoztatását az orosz hackről, már csak azért is, mert csak csütörtökre állítják össze a jelentést, amiről

előbb a regnáló amerikai elnököt, Barack Obamát kell tájékoztatniuk.

Trumpot az zavarhatta össze, hogy megválasztott elnökként a titkosszolgálatok őt is minden nap tájékoztatják, tájékoztatnák az aktuális titkosszolgálati értesülésekről. A feltételes mód indokolt, Trump ezidáig alig-alig vett részt ezeken a napi tájékoztatókon.

Trump eddig sem tartózkodott attól, hogy nyilvánosan megkérdőjelezze az amerikai titkosszolgálatok értesüléseit. Január elsején például arról beszélt, hogy „lehetett valaki más is”. Azt is állította, hogy „tudok olyan dolgokról is, amelyekről mások nem tudnak, és ezek alapján nem lehetünk biztosak” abban, hogy oroszok hackelték meg a Demokrata Párt szervereit. Aznap azt is ígérte, hogy kedden vagy szerdán nyilvánosságra hozza azokat a dolgokat, amikről csak ő tud...

ORBÁNÉKHOZ KÜLFÖLDIEK AKARTAK BEJUTNI, A HŐS RENDŐRÖK A TERRORVESZÉLYT ELHÁRÍTOTTÁK


INDEX.HU
Szerző: PANYI SZABOLCS
2017.01.05.Nagyjából ezzel az érveléssel utasították el Hadházy Ákos panaszát a bicskei rendőrök, akit egy német forgatócsoporttal együtt vegzáltak Felcsúton, mert a kisvasútról akartak forgatni. Az abszurd érvelésben országosan elrendelt hármas terrorkészültségre, a kiskapu kilincsének nyomkodására és eltűnt kamerafelvételekre hivatkoznak. De a furcsa vallomásokból az is kiderül, hogy a Pancho Aréna biztonsági rendszerével Orbán felcsúti házát éberen figyelik.

Még tavaly ősszel írtunk róla, hogy Hadházy Ákos, a Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke (akkor még csak antikorrupciós szakszóvivője) különös kalandba keveredett a rendőrökkel, amikor a német RTL egyik stábját elkísérte egy felcsúti forgatásra. A felvételek készítése közben egyszer csak megjelentek a hatóság emberei, és úgy bántak a német tévésekkel és a magyar ellenzéki politikussal, mintha fizikai fenyegetést jelentenének: még a zsebeiket is kipakoltatták.

Az akciót Hadházy végig videózta, majd panaszt tett. Úgy tűnik, hiába.
Nem, nem, a videón ez nem is motozás

2015. szeptember elején az LMP-s politikus az Orbán Viktor miniszterelnök felcsúti háza mellé felhúzott Pancho Arénát és a kisvasutat akarta megmutatni a tévéseknek. Azt a kisvasutat, amire azzal az ígérettel költött 2 millió eurót a kormány, hogy napi 2500-7000 utast szállít majd, miközben a valóságban pár tucat alig jön össze.

A stáb azonban váratlan akadályba ütközött. Rendőrök jelentek meg, akik az igazoltatással nem érték be, az esetről készült videók alapján még át is kutatták-tapogatták az ellenzéki politikust...

SZALONNÁT ESZIK A ZSIDÓ, TI-LÁ-SZÓ-FÁ-MI-RÉ-DÓ, KOROM SÖTÉTBEN VÉSTÉK BELÉNK A HOLOKAUSZT TRAUMÁJÁT

HUPPA BLOG
Szerző: Pais-H-Szilva
2017.01.05.


“Mi a különbség kenyér és zsidó között? A kenyér nem dörömböl a kemenceajtón.” Ez a groteszk poén is a fejünkbe marta magát tegnap este egy olyan előadáson, ami inkább már beavatás. Sőt, empátiakeltő terápia.

Január 2-a van, kihalt, deresre fagyott Szombathely. A színház előtt simán leparkolunk, ilyet is ritkán látni. Órákon át ülünk aztán vaksötétben. Nincs fény, sem díszletek, csak a homály, aztán a teljes holdfogyatkozás. A vaksötétben fura zörejek hanggá, aztán történetekké alakulnak, kibontakozik a Holokauszt borzalma. Leírhatatlan, feldolgozhatatlan ez az örvény, zeneileg az a szépség, ami közben körülvesz és lehúz, túl azon, hogy nem tudjuk, ki beszél és ki zenél.


Nem lehet nem írni erről az előadásról, pedig utána megszólalni sem volt egyszerű, órákon át csak a csendre vágytunk. Annyira más, annyira jó színház ez, hogy muszáj elmondani!

Szombathelyi kötődésű is ez a darab, annyiban, hogy a rendezője a Weöres Sándor Színház egyik állandó visszatérője, Mohácsi János (Mágnás Miska, A falu rossza, Parasztopera), egyik szereplője pedig Bánfalvi Eszter, a társulat tagja. A Dohány utcai seriffet egyébként a Füge és Kaposvári Egyetem (Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház) vitte színre, négy éve.

Ülünk a székeken, a láthatatlanná sötétedő térben, a hangoknak és zörejeknek teljesen kiszolgáltatva. Egy idő után már nem érzékeljük, mikor van nyitva vagy csukva a szemünk, összemosódik kint és bent, a szöveg és a zörejek, látjuk a gettót, a halálmenetet, a gázkamrák poklát, Mengelét, az 50 méteres gödröket, ahová a magyar zsidókat ezrével lőtték be, mert nem bírták a gázkamrák a tömeget. A holttesteket aztán saját zsírjukkal locsolták a feltornyosult máglyán. Szúrnak közben a zsidó viccek, „például, tudják, mi a különbség kenyér és zsidó között? A kenyér nem dörömböl a kemenceajtón. ”. Fáj, ami istentől-embertől elrugaszkodott.


A színdarab szövegét Mohácsi János és a szereplők közösen válogatták.

Sokféle forrásra ráismerhetünk, Claude Lanzmann: Shoah című filmjének részleteire, Konrád György visszaemlékezéseire. Fájnak, pedig ismerjük, tudjuk, hallottuk, láttuk szinte már minden mozzanatát a Holokausztnak, de további történetek mosódnak össze ezzel a sötétséggel.


Bevon, megérint, nem öncélú, hiteles és szép előadás lett


Aztán egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy látni kezdünk, egy gyertya lángja tűnik fel, homályosan, a színészek elcsendesedve kihátrálnak a nézőtérről. Maradunk csöndben, a holokausztot átélők borzalmával a fejünkben. Lüktetnek a dalok, kattognak a fejünkben a szörnyűségek, ketyegnek a viccek. Nem mozdul senki, imádkoznánk legbelül. Mire visszatérünk, hosszú percek telnek el.

Jó felállni, kimenni, levegőt venni, és tudni, mi elmehetünk ebből a sötétbő
l...

ITT OLVASHATÓ

ÉRZELMI ACHILLES-SARKUNK - A TÚLÉRZÉKENYSÉG EGYIK OKA

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: SzabóElvira
2017.01.04.


Mindannyiunk életében vannak olyan helyzetek, amelyek elemi erejű reakciót váltanak ki belőlünk. Bántásnak, támadásnak veszünk olyasmiket, amiket nem bántó szándékkal mondtak vagy tettek; magunkra veszünk olyasmit is, amit nem kellene, túlságosan érzékenyek vagyunk bizonyos helyzetekre. Például nem tudunk megküzdeni egy negatív kritikával, vagy azonnal támadásnak vesszük, ha valaki nem ért egyet velünk valamiben. Mit jeleznek ezek a túlreagálások, és hogyan lépjünk túl rajtuk?

Ezen irreálisan intenzív reakciót provokáló helyzetek mindegyikében van valami közös. Veit Lindau coach, a Fogadj örök hűséget magadnak kötet szerzője szerint igen figyelemreméltó módon mindegyik túlmutat a jelen körülményeken. Az egyet nem értés nem egyenlő azzal, hogy nem vagyunk elég okosak, ahogy egy negatív kritika sem jelenti azt, hogy valami baj van velünk. Akkor hát miért ez a megmagyarázhatatlan érzékenység?

Érzékeny pontok

Az érzelmi Achilles-sarkunk a sérülékeny lelki részeinket, a gyenge pontjainkat jelenti, ahol a leginkább támadhatók vagyunk. (A monda szerint az újszülött Achillest, a későbbi trójai hőst, anyja, Thetisz a Styx, az élők és holtak birodalmát elválasztó folyó vízébe mártotta, hogy sebezhetetlenné tegye. Ám mivel a sarkánál fogva tartotta, Achilles sarka sebezhető maradt, és Trója falai alatt ez lett a veszte – a sarkánál találta el egy nyíl.)

Ha „rálépnek” egy érzékeny lelki pontra, még ha nem is szándékosan, csak óvatlanságból, azonnal fájni kezd, és ösztönös reakciót, támadást vagy védekezést vált ki. Klasszikus alaphelyzet, hogy véletlenül nekimegyünk valakinek az utcán vagy a buszon (vonaton, metrón, bevásárlóközpontban stb.), elnézést kérünk tőle, és az illető, ahelyett hogy nyugtázná a bocsánatkérést, letromfol minket – a többi járókelő füle hallatára –, hogy „ne menjen az utcára, ha nem lát a szemétől”. Annyi történt itt, hogy nemcsak a lábára léptünk embertársunknak, hanem az Achilles-sarkára is, vagyis beletapostunk abba az érzésbe, hogy senki sem adja meg a tiszteletet, amire vágyik, mindenki „átgyalogol rajta”. A válasza nem a banális utcai véletlenről szólt, hanem az elmúlt évek, évtizedek történéseiről.

Megesik tehát, hogy mi taposunk, máskor pedig minket taposnak. Mondhatni, ez az emberi lét elkerülhetetlen része, az emberi faj univerzális alapélménye. Veit Lindau szerint az Achilles-sarok, amely ugyan ezerféleképp megnyilvánulhat, három alapvető sérülésre vezethető vissza: a félelemre, a tehetetlenségre és a fájdalomra. A félelem, a tehetetlenség és a fájdalom gyökere pedig a mélyen bennünk élő érzés, hogy „…kicsi, tökéletlen, sérülékeny entitás[ok] (= ego) vagy[unk], és egy hatalmas, kiszámíthatatlan univerzummal áll[unk] szemben. Ez a kicsi ego szeret mindent megérteni, és lehetőség szerint szeret naprakész lenni. Ha ez nem sikerül neki, akkor fél. Ugyanígy megpróbálja az életet a saját akarata szerint irányítani. Annak a megtapasztalása, hogy ez nem működik, a tehetetlenség. És végül, ez a kicsi ego gyakran érzi magát elszakítva, elszigetelve, és azt, hogy nem figyelnek rá. Innen jön a fájdalom.”...

SZARKAÍRTÁS - BECÉZÉS NÉLKÜL

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.01.04.


...Ami a mai témát illeti, az a választás utáni ciklusról szól.
A fő kérdés itt az, hogy miért is szavazzon a választó erre a pártra?
Ehhez természetesen ígérgetni kell, mint a világon bárhol, azzal a differenciával, hogy ezeket az ígéreteket be is kell tartani, ezért előre meg kell mondani, hogy milyen forrásból kívánjuk megvalósítani az adott elképzelést.
Négy év alatt természetesen nem lehet tejjel-mézzel folyó Kánaánt teremteni, ez az időszak korrekciókra alkalmas.
Nem írok részletes elképzelést, inkább csak fő vonalakban jelzem a megoldandó problémákat.

A demokrácia helyreállítása érdekében azonnal deklarálni kell az Alaptörvény és a fülkeforradalom alkotmányellenességét, azonnali vizsgálatot kell indítani az alkotmányos puccs és az egyszemélyi uralom megteremtésének szervezői ellen.
Kezdeményezni kell egy Alkotmányozó Nemzetgyűlés összehívását, melynek tagjait a ciklus végén, az országgyűlési képviselők választásával egyidejűleg választja a nép, tagjait a pártok jelölnék, ők maguk egyéni mandátumot kapnának, melyet szabadon tölthetnének be, tehát még a jelölő pártnak sem tartoznának elszámolással, viszont a kész Alkotmányt népszavazással kellene megerősíteni.
A képviselők számára egy parlamenti ciklus állna rendelkezésre a feladat végrehajtására.
A választókörzetek határait és a képviselők számát vissza kell állítani a puccs előtti helyzetnek megfelelően.
Népszavazással kell eldönteni, hogy kapjanak-e magyarországi szavazójogot a más államok területén élő magyar állampolgárok.
Államellenes bűncselekmények elkövetőitől meg kell vonni a képviselői mentelmi jogot.

Az önkormányzatoknak nevezett sztálinista transzmissziós szíjakat, melyekkel a hatalom a kormány követelményeit továbbítja az állampolgárok felé, jelenlegi formájukban azonnal meg kell szüntetni, a polgármesterek helyett átmenetileg állambiztosokat kell kinevezni, a testületek döntéseinek érvényességét a következő - időben a képviselők választásával egybeeső - önkormányzati választásokig, egyúttal megszüntetve a járásokat és a megyét mint közigazgatási egységet, visszatérve a régiókhoz és településekhez, visszaadva forrásaikat és feladataikat.
Közigazgatási feladataik egy részét a régió települési önkormányzatainak szövetségéhez, a többit a településekhez kell delegálni.
Minden településnek helyi rádiója kell, legyen, ha lehet, helyi televíziója is, és mindenképpen legyen rendszeresen karbantartott internetes honlapja.

Az állami egészségügyben azonnal vissza kell térni a biztosítási elvhez, a területi szervezéshez.
A működtetéshez szükséges vagyonelemeket a költségvetésből kell elvonni, az erre a célra szolgáló előirányzatokat ki kell egészíteni a különféle luxuskiadások terhére, le kell állítani a stadionberuházásokat, az olimpia rendezésének előkészületeit, vissza kell vonni az olimpiai pályázatunkat.
Az erre fordítandó forrásokkal emelni kell az egészségügy költségvetését, és minimálisra kell csökkenteni a várólistákat.
Azonnal be kell zárni azokat a kórházakat, melyek a kapacitások többszörözésével elvonják a forrásokat, melyeket a gyógyító-megelőző tevékenységre kellene fordítani.
Az egészségügyi intézmények vezetőinek kinevezése során az intézmény dolgozóinak véleménye meghatározó kell, hogy legyen.
Az állami egészségügyi ellátásban meg kell szüntetni a szabad orvosválasztást, az ellátást úgy kell átalakítani, hogy a beteg "gazdája" a családorvos legyen, a szükséges kezelésekről is ő döntsön.
Erősíteni kell a járóbeteg szakellátások és a helyben végzett egynapos műtéti eljárások szerepét, ebben érdekeltté kell tenni az intézményeket és a családorvost is, kivéve természetesen az akut ellátást.
Ehhez hozzá kell rendelni a megfelelő pénzeszközöket, létszámokat - a megszüntetendő kórházak felszabaduló forrásainak terhére.
A fogászati ellátások területén forrást kell biztosítani a fogpótlásokra, ne nézzen már úgy ki az ország, mint egy vámpírparadicsom...
Teret kell nyitni a magánellátásnak, a magánbiztosítóknak, melyek az államtól a betegellátásra csak normatív módon kaphatnának támogatást, de beruházásaikat és intézményeik üzemeltetésének költségeit maguknak kellene vállalni, nem az állam helyett, hanem mellette, kiegészítő jelleggel.
Az állami egészségügyi ellátásban alkalmazott orvos számára meg kell tiltani a magánellátásban való részvételt, a két ellátási formát el kell különíteni.

Az oktatás területén egységes finanszírozást kell bevezetni, mely nem tartalmazhat kedvezményeket és diszkriminációt - az egy tanulóra jutó finanszírozás összegének ugyanakkorának kell lennie az állami, alapítványi és az egyházak által működtetett iskolákban.
Az üzemeltetőnek nem csak arra kell kötelezettséget vállalnia, hogy elkölti az állam által folyósított forrásokat, de saját vagyonából is áldoznia kell a színvonal emelése érdekében.
Azt az intézményt, mely szegregációt alkalmaz, azonnali hatállyal be kell zárni, működtetőjét pedig büntetőjogilag felelősségre kell vonni - gyűlöletkeltés miatt.
A tanulók oktatásának világnézeti semlegességet kell tükrözni, mely természetesen nem zárja ki a vallásos nevelést sem, de ennek eldöntését nem az állam, hanem a szülők feladatává kell tenni.
Az oktatás szervezésében figyelembe kell venni, hogy az általános iskolában kezdeni a nevelést eleve halott dolog, ezért meg kell teremteni a legkisebbek számára is azokat a kereteket, melyek között fel tudnak készülni az iskolára, ezt a legkisebb faluban is végre kell hajtani.
Ha kell, akkor nem a hagyományos bölcsőde, hanem baba-mama klubok formájában, ahol a szülő is jelen lehet gyermeke foglalkoztatásánál.
Ennek meg kell teremteni a módszertani hátterét.
Az óvodapedagógusok megbecsülését emelni kell, mert az ember sorsa hat éves korára gyakorlatilag eldől.
Az általános iskolákban a tananyagot kezelhető méretűre kell csökkenteni, terjeszteni kell az iskolaotthonos formát, redukálni kell a házifeladatok mennyiségét.
Egy nyelvből a nyolcadik osztály végére államvizát kell tenni, a nyelvtanulást már az óvodában el kell kezdeni.
A tanulmányok befejezésének korhatárát vissza kell állítani 18 évre, de aki a nyolcadik osztály befejezését, vagy a korhatár elérését követően nem kezdi meg tanulmányait szakmunkásképzőben vagy középiskolában, azok számára a két évet OKJ-s képzésre kell fordítani, tehergépkocsi-vezetést, targoncavezetést, építőipari vagy mezőgazdasági gépkezelést, vagyonőri, segédápolónői képzést, stb. kell adni - mindenképpen a piacon értékesíthető tudást.
Emellett oktatni kell alapvető egészségügyi, gyermeknevelési, családszervezési ismereteket.
Amelyik fenntartó nem képes teljesíteni a feladatait, attól meg kell vonni a jogosítványát.
A pedagógusokat érdekeltté kell tenni abban, hogy diákjaik sikeresek legyenek, első osztályban ki kell alakítani a patrónusi rendszert, mely tulajdonképpen egy stáb, melynek tagjai végigkísérik a diákokat tanulmányaikon.
Amelyik stáb tanulója szakmát szerez vagy sikeres érettségit tesz, annak tagjai komoly jutalmat kapnak, csakúgy, mint a tanuló szülei is.
Minden településen biztosítani kell az ingyenes, széles sávú internetet és tableteket a tanulói jogviszonyban levők számára, ugyancsak támogatást kell adni az ilyen szolgáltatást igénybe vevőknek is, életkortól függetlenül.
Minden iskola mellett legyen sportpálya, öltöző és tisztálkodó-helyiségekkel, az iskoláknak legyenek sportcsapataik, melyek egymás között rendezzenek bajnokságokat, ehhez a személyi feltételeket meg kell teremteni önkéntes és hivatásos sportvezetőkkel, edzőkkel.
Az iskoláknak álljon rendelkezésére kedvezményes árú autóbusz, járják az országot, ismerjék meg tájait.

A nyugdíjrendszert azonnali hatállyal át kell alakítani, az államnak vissza kell adni a magán-nyugdíjpénztáraktól elrabolt összegeket, még akkor is, ha ehhez hitelt kell felvennie.
De lehet erre forrás a a közművagyon, vagy a bűnügyekből származó elkobzott vagyon értékesítése is
A nyugdíjakat is biztosítási alapon kell megállapítani és folyósítani, a nyugdíj ne kegy legyen, mint ma, hanem járandóság, emelése pedig kalkulálható és stabil legyen.
A teljes munkaidős dolgozók minimálnyugdíjának összegét a megélhetési minimum másfélszereséhez kell igazítani, a megélhetési minimum megállapításába be kell vonni a nyugdíjasok egységes és államtól független érdekképviseletét, melyet mielőbb meg kell alapítani.
Aki nem jogosult nyugdíjra, azt a szociálpolitikának kell felkarolnia, elsősorban természetbeni ellátást biztosítani számára, fűtőanyagot, naponta egyszer meleg élelmet, egészségügyi felügyeletet, szükség esetén házi vagy központi ellátást.
A nyugdíjasok számára fórumokat kell teremteni a régiókban, de a különféle testületekbe is be kell vonni arra alkalmas és elhivatottságot érző tagjaikat, esetleg meg kell alapítani településenként a Vének Tanácsát, melynek ülésein félévente a helyi testületek tagjainak is részt kötelező venni...
A nyugdíjemelések tekintetében vissza kell térni a svájci indexáláshoz, a nyugdíjas sírjon-nevessen együtt az aktív munkavállalókkal, és vegye ki részét a közfeladatokból is.
Meg kell szüntetni a politikai szándékból bevezetett nyugdíjkorhatárokat, el kell terjeszteni a szociális tevékenységben az egészségügyben, az oktatásban, a tömegsportban az önkéntes munkát...


MÉSZÁROS LŐRINC TÉVÉJE KÖLTÖZHET A KÖZPÉNZBŐL FELÚJÍTOTT NAP TV-SZÉKHÁZBA

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Katona Fruzsina
2017.01.05.


Tiborcz István offshore cégnek adta tovább a nemrég szerzett, állami pénzek körül mozgó WBH-t; Mészáros megveheti Gyárfástól a közpénzből felújított TV székházat; mindenki hallgat Pharaonról.
Ezekről ne maradj le!
Van még vagyon a Kulcsár-féle brókerbotrány egyik központi cégében (Átlátszó)Tavaly bejegyzett offshore cégnek adta el Tiborcz az ingatlanvállalkozását (Direkt36)Közpénzből felújított székházat vehet Mészáros az Echo TV-nek (HVG)
Ha van 3 perced:
Van még vagyon a Kulcsár-féle brókerbotrány egyik központi cégébenA Britton Capital & Consulting tavaly kényszertörlés alá került, de most hatályon kívül helyezték a végzést. A Britton 62%-os tulajdonosa a stabil piaccal rendelkező, többek között gyógyszergyáraknak csomagolást készítő Kartonpacknak, amiben a saját tőke 1,6 milliárd forint. Azzal, hogy a Britton tovább működhet megnehezült Fintha-Nagy Ádám térnyerése, aki eddig bennfentesség gyanúja mellett szerzett 30%-os részesedést a cégben. (Átlátszó)
Tavaly bejegyzett offshore cégnek adta el Tiborcz az ingatlanvállalkozásátTiborcz István nyáron lett a WHB Ingatlan Kft. többségi tulajdonosa, ami tavaly egymilliárdért vásárolta meg az üresen álló komáromi ipari parkot, ahová a kormány próbál befektetőket találni. A cégcsoportban központi szerepe van a West Hungaria Baunak, ami sorra nyerte a közbeszerzéseket az elmúlt években. A miniszterelnök veje ősszel aztán eladta egy, a Brit Virgin-szigeteken tavaly bejegyzett offshore cégnek az állami pénzek közelében mozgó WHB-t. (Direkt36)
Közpénzből felújított székházat vehet Mészáros az Echo TV-nekMészáros Lőrinc a Demokratának adott óriás interjújában sem mondta meg mekkora a vagyona, de elmesélte, hogy szóban már megállapodott Gyárfás Tamással a Nap TV egykori székházának megvételéről. A székházat nemrég újították fel közpénzből, a vizes vébé ürügyén. Ide költözhet az megújuló Echo TV, amit egy hónapja vett meg Mészáros.(HVG)
Így működik a cenzúra a legfontosabb erdélyi magyar oldalaknálErdélyben úgy tűnik, Nagy Debreczeni Hajnalka valósítja meg az RMDSZ médiával kapcsolatos elképzeléseit, aki amellett, hogy a párt szövetségi elnökének sajtósa volt, tagja a közszolgálati televízió igazgatótanácsának, a Progress Alapítványban pedig a tanács elnöke. A Progress most anyagi okokra hivatkozva szünetelteti az Erdélyi Riport működését, a maszol.ro-nál pedig sorra mondanak fel az újságírók. (Átlátszó Erdély)
Érdekesen számolnak el a parlamenti frakciók költéseikkelNem meglepő, hogy a parlamenti frakciók sokat költenek tanácsadásra vagy éppen kommunikációra, de vannak azért érdekes költések: a 17 fős KDNP frakció például ajándékozásra költött a legtöbbet, ami gyakran öltötte alkohol formáját. Persze legtöbbször minden párt a saját hátországának juttat. (Népszava)
Ha van még két perced:
Az Orbán családhoz, illetve Garancsi Istvánhoz köthető, hasonló tendereket korábban is megnyerő Ész-Ker Kft. és az SBGK Ügyvédi iroda adhat tanácsot a Miniszterelnökségnek, 1,8 milliárdért(Átlátszó, MNO)
Mindenki hallgat Pharaon-ügyben: Orbán sajtófőnöke, a Belügyminisztérium, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, sőt a jordán konzul sem válaszolt az újságírók kérdéseire. (Index)
Másfél milliárddal megemelték az olimpiai pályázathoz kapcsolódó külső szakmai feladatokra szánt keretösszeget, előre nem látható elvárások miatt és például, mert Róma visszalépett. (Átlátszó)
A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Magyar Vakond Kft. a Swietelskyvel közösen nyerte el a Tisza-Közép mederkezelésére kiírt pályázatot, 3,2 milliárdért építenek töltést. (HVG)
Nemsokára leteszi az esküt az új román kormány, aminek tagjai közül többen is korrupciós ügyekbe keveredtek az elmúlt években. (444)

GYERMEKEINK LŐKÉSZSÉGE

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.01.05.


Mivel ügyesen hülyét csináltam a sorozó bizottságból, ezért nem voltam katona a komcsik alatt, következésképp forradalmár vagyok. Életemben egyszer volt a kezemben puska, amikor Bedecs tanár úr felügyelete mellett még az általános iskolában, tehát a klasszikus Jungvolk időszakomban lőni vittek. Tele volt a tököm vele, és azóta sem bírom jobban ezt a szórakozást, erőteljesen pacifista alkat vált belőlem ugyanis.
Sőt, egyáltalán nem szeretem azokat a csoportokat, amelyeket a szociológia zártnak nevez, jelenleg regnáló hatalmunk azonban rajong értük. A zárt intézmények (csoportok) tipikus példája a börtön, az elmegyógyintézet, a katonaság vagy a bentlakásos iskola. Miniszterelnökünk, akinek gyakorta megy el az esze, más ideákért rajong, mint jómagam, s mivel mostanában militáns delírek közt él, ezért bakának nevelné nemzetét.
Nem is oly rég katonaságának megerősítéséről ábrándozott, aztán konkrétabb irányt vett elméjének lobogása, amikor meghirdette a lőtérfejlesztési programot, amely keretében huszonhét milliárd pénzből szerte a hazában közel kétszáz lőteret építtetne, hogy mert csak. Állítólag elhízott a magyar, s midőn hason fekve puffogtat, akkor majd kurvára le fog fogyni az elképzelések szerint.
Ilyen lázárok vannak, meg a lovaglás, hogy fess népek legyenek a keményen dolgozó kisemberek. Mindez engemet voltaképp nem is érdekelt volna igazán, annyi ökörség vitt már örömöt a szürke hétköznapokba, hogy eggyel több vagy kevesebb már igazán nem oszt és nem szoroz. Viszont itt volt nekünk ez a PISA teszt, amely azt mutatta meg, hogy oktatási rendszerünk hülyegyerekeket állít elő...

MIKÖZBEN TE A BESZARNI KÉSZÜLŐ HŰTŐ TETEJÉN RENDEZGETED A SÁRGA CSEKKEKET

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.01.04.Hiába rendeltek mellé egy mindenhez is értő szóhurcolászó nénit, Mészáros Lölönek így is eljárt a pofája. Pontosabban szóltak neki, hogy miről pofázzon. Bencsik András oszlopos felszopásügyi honvédő Demokrata című, mikrofonállványokkal körbeölelt homokozójának adott újévi interjút a reneszánsz mangalicaszerelő. Már ha egyáltalán ezt annak lehet nevezni. Mármint azt, amikor a félanalfabéta szájába adnak előre legyártott/megrágott szövegeket és a közpénzzel kitömött, senki által nem olvasott médiatermékek lehozzák azokat ország-világ gyönyörűségére.

Miután mindenki (mi is) legjobb meggyőződése és aktuális elmeállapota szerint felháborodott, avagy meghatódott azon, hogy a bamba stróman úgy jutott előre a mangalicaszaros életében, hogy másfél-két évtizedig napi 18-20 órát dolgozott (nem, a szervilis Bencsik nem fejelte le a háromlábú asztalt), elkotyogta azt is, hogy az általa nemrégiben felvásárolt Echo Tv elköltözik onnan, ahonnan eddig boldogított népet-nemzetet, és hova költözik? Na, hova költözik, bárgyú alattvalók hada? Hát hova máshova, mint Gyárfás Tamás Naptévéjének egykori, Angol utcai épületébe.

Mondjuk, én magasról leszarom, hogy ez a debil miket hazudozik össze-vissza a magánéleti lírájáról (nem mellesleg ha lenne fogalma a kemény munkáról, akkor tudná, hogy ha csak a fele igaz annak, amit beszél, már nem csak simán bőröndös lenne a szeme alja, hanem igencsak alulról szagolgatná az ibolyát), de emberek, ezt a rohadt magántulajdonban lévő épületet közpénzből újították fel. Mármint ezt is. Konkrétan a vizes vébét szervező cég újíttatta fel, most meg úgy áll a dolog, hogy

„szerződés még nincs, de kezet fogtunk, vagyis a szóbeli egyezség megszületett”.

Tehát a januárban távozó, maffiózó MÚSZ-elnök és az emberarcú faszparaszt-oligarcha lepacsizott, úgy értem. A Klubrádió meg is kereste Gyárfást, aki nem cáfolta a Lölövics által elhintett információkat, ám kitért a válasz elől: azt mondta, akkor nyilatkozik, ha írásban is meglesz az egyezség. Akkor meg már minek, te másik istencsapása? Akkor már miről kellene nyilatkozni? Mondjuk mindegy is, értjük, tudjuk, látjuk. Bár talán még mindig nem értjük, nem tudjuk, nem akarjuk elegen látni...

GYŐRTŐL A MILÁNÓI DIVATVILÁGIG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.01.05.


Győrből Milánóba vezet a mai történet, ráadásul tele leszünk kulisszatitkokkal, hiszen Zsófi nem csak a divatvilágba kóstolt bele, hanem az olasz város dómjában is dolgozott. Nem rövid a mai poszt, de nem fogtok unatkozni, ennyit ígérhetek!

„2014 nyarán költöztem Milánóba, mert ott élt az akkori barátom. Még ma is gondolkodnom kell azon, vajon tényleg miatta költöztem-e ki, vagy csak egy kézenfekvő menekülőutat választottam? Ezt sokszor megkérdeztem tőle is. 
Szabadulni akartam valamitől, amit otthon csináltam. Egy divatcégnél kezdtem el dolgozni a belvárosban, és próbáltam úgy tenni, mintha a drága ruhák, a belvárosi környezet és a felszínes légkör természetes közegem lenne. 
Fiatal külföldi lányként Milánóban a divatvilágban volt legegyszerűbb munkát kapni, ez volt az első állásinterjúm és öt perc után kérdezték mikor tudnék kezdeni. 
Egyáltalán nem voltam benne biztos, hogy valaha valamit is kezdeni szeretnék ott, pedig esküszöm szeretek dolgozni. Tulajdonképpen arra gondoltam, amikor Milánóba költöztem, talán majd felszolgálok egy ideig és kitalálom, mit csináljak: