2022. május 7., szombat

PITTI ZOLTÁN: AZ ÚJ KORMÁNY A KÖZPONTOSÍTÁS ÉS ERŐTELJES CENTRALIZÁCIÓ JEGYÉBEN SZÜLETIK

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.05.07.


Orbán Viktor új tárcákkal, teljesen új struktúrával alakítana kormányt. Hogy pontosan mi lesz, még nem tudjuk, de úgy tűnik, a miniszterek nem a szakmát fogják képviselni a kabinetben, hanem a kormányt az ágazatban – véli Pitti Zoltán közgazdász. A volt közigazgatási szakértő attól is tart, bármilyen változat lesz, egy elem biztosan megmarad: központosítás, és erőteljes centralizáció minden döntési jogosítványban.

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban jelentette be, hogy május 20. és 30. között tervezi bemutatni új, jelentősen átalakított szerkezetű kormánya tagjait. Vélhetően új tárcákat fog létrehozni. A Telex információi szerint az új kormányban a mostani elképzelések szerint lesz egy erős központi, miniszterelnöki agytröszt, a „központ”, mellette már külön lesz az ipari és az innovációs tárca, de nem marad egyben a pénzügyi és a gazdaságfejlesztési terület sem. Az, hogy „átkeveri” a minisztériumokat segít-e a kormány működésén?

– Ez egy látványos akciónak tűnik, kétséges hatékonysággal, mert a szakmai koordináció igazi felelőse kétséges. Ugyanez fölmerül abban is, hogy hol lesz az egészségügy. Itt-ott hallani, hogy a Belügyminisztérium alá kerül. Ott is egy elmosódó ágazati felelősség van, és lényegében nem más, mint ami ma, vagy a korábbi időszakban érzékelhető volt a kormányzati munkában...

ORBÁN HARCOS KORMÁNYT SZERETNE

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.05.07.


A harc folytatódik. Miért is fejeződne be, a fasizmus lényege ez, s ha valaki is azt hihette volna, esetleg és netalán olyan ringatózásai támadtak a májusi orgonák alatt, hogyha a mű készen van (mert áll teljes pompájában), akkor egy kis nyugalom költözik a Kárpátok alá, csalódnia kell. Tévedni tetszettünk ebbéli ábrándjainkban. A harc nem szűnik, sőt, fokozódik is. Sosem lesz vége. Kormányalakítás előtt áll doktorminiszterelnök úr, és a pénteki szeánszon a Kossuthon bejelentette, olyan kormányt kell alakítani, amelyik a veszélyekkel szemben képes megvédeni Magyarországot. És itt el is dőlt az elkövetkező négy év.

Mivelhogy azt is elmesélte doktorminiszterelnök úr, hogy sok új arc jelenik majd meg a kabinetben, ezek azonban a fentiek tükrében mind ilyen hadvezérek lesznek. Tábornokok, vezérezredesek, akik hadonásznak a macsétével. Más irányú szakértelem nem lesz szükséges. Értsen a puskához, kardhoz, el tudjon vezetni egy tankot, már miniszter lehet, bár Kásler után éppen olyan mindegy minden. Megtudtuk a leselkedő veszélyeket is, amelyek az elkövetkező négy évben nemzetünkre törnek, akárha baloldal. Ezek a veszedelmek pedig a következők: migráncsok, vírusok, háborúk. Ezek mind velünk lesznek most már örökre.

Ők lebegnek majd tajtékos egünk fölött, és határozzák meg a harcos kormány szerkezetét. Hogy a kisonoka megtanul majd olvasni két hittanóra között, az még nem bizonyos, de ilyen készségek a permanens harcok közepette nem igazán szükségesek. Sok kis katona kell. Más irányú elvárásaink nem igazán vannak a jövőre nézvést, folytatják. Illetve doktorminiszterelnök úr folytatja, mert beigazolódott, hogy a népek ezt igénylik, ezt szeretik. Béke legyen, rezsicsökentés meg farhát. A többit doktorminiszterelnök úr csapatai élén elintézi. Lehangoló, de ez van. Hogy ezt kell-e szeretni, mindenki döntse el saját maga.

Egyébiránt a tegnapi szeánszon az is kiderült, jótevőnk azt sem tudja, hol van, merre jár. Nem a gonoszság mondatja ezt velem és az irányában érzett erős megvetés, hogy emiatt én őtet rossz színben akarnám föltüntetni, a rossebeket. A saját szájával mondott nekünk ilyeneket ugyanis: „Az erdő közepében vagyok, nem látok teljesen tisztán se vissza, se előre, de tudom, hogy miért vagyok ott, ahol vagyok ebben a munkában”. Mit lehet ehhez hozzá tenni, tán annyi elég, hogy aztakurva, vagy esetleg szevasz röfi. Netán föltenni a kérdést, hogy akkor most mi van, de nincsen nekünk ehhez már erőnk semennyi sem...