2023. szeptember 14., csütörtök

EZ CSÚCS: ORBÁN VIKTOR, NOVÁK KATALIN ÉS GIORGIA MELONI ARRA KERESIK A VÁLASZT, MIÉRT NEM SZÜLNEK A NŐK - HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.09.14.


Kezdődik a Demográfiai Csúcs

Nagy szerencséje a szervezőknek, hogy Giorgia Meloni olasz miniszterelnök elfogadta a meghívást. Ellenkező esetben az első nap legfontosabb előadásában Novák Katalin mellett rögtön három férfi próbálna magyarázatot találni arra, hogy miért nem szülnek elég gyereket a nők.

Az eddigi előrejelzéseknél is hamarabb eshet 9 millió alá Magyarország népessége

A kormányzati cinizmus csúcsa erről konferenciázni, amikor mindenki pontosan tudja, mi ennek az oka.

Még ez:

“Alapjogokért Központ: Magyarország a konzervatív családpolitika zászlóshajója” (mti)

Szijjártó Péter, a majdnem meztelen diplomata

Pólóban érkezik, öltönyben fogadják.

Orbitálisat csúsztatott Szijjártó

A magyar (fehérorosz, orosz) és az uniós korrupció között az a nagy különbség, hogy az utóbbinak vannak következményei, az előbbire pedig egy komplett rendszer épül.

Magyar állami pénzből terjeszkedne Varsóban a Fidesz-közeli politikai keltetőként működő kávézólánc

A kávézók Magyarországon jobboldali politikai inkubátorként működnek. A lengyelországi terjeszkedés előkészítését egy alapítványon keresztül a magyar adófizetők finanszírozzák. A budapesti lengyel nagykövetség szerint a projekt egy olyan magánkezdeményezés, amelyben ők nem vesznek részt.

A politikai inkubátorokról még itt: 
Gulyás nem érti

Szöllősi György visszadobott vízumkérelmével kapcsolatban azt mondta, hogy:

“Ha ennek van valami oka, azt illene közölni a miniszter szerint, ha pedig nincs, akkor még inkább érthetetlennek tartja.”

Az amerikai nagykövetség elmagyarázza

A közelmúltban értesítették Budapestet arról, hogy megszaporodott a magyar kormány által kiállított diplomataútlevéllel beutazni kívánó olyan emberek száma, akik hivatalos minőségükben nem köthetők a kormányhoz. Csak kormányhivatalnokoknak adnak ki diplomatavízumot, magánszemélyeknek nem. Ennyi.

Bencsik János még mindig vár a kanadai vízumra

A hírek szerint ennek korábbi, szélsőséges megnyilvánulásai állhatnak a diplomáciában, fogadó országtól szokatlan lépés háttérben.

Mégsem lesz diplomata az exjobbikos Volner Jánosból

Amúgy sem felelt meg gyakorlatilag semmilyen feltételnek a volt jobbikos Volner János, de ezt Szijjártóék még át tudták volna hidalni. Amúgy ő maga döntött így.

A Pintér Sándorra is vonatkozó kérdések miatt nem engedélyezték a Portik-interjú folytatását

Polt Péter szerint kép- és hanghiba miatt szakították meg az interjút, miközben az interjúról hangfelvétel készült, amelynek a minősége remek. Az Átlátszó közzétette a kérdéseket.

Új a jelszó

Várj, mégsem a szankciók meg nem is a háború okozza az inflációt, hanem a céges nyerészkedés.

Megelégelte a sorosozást Zuzana Čaputová, beperli Robert Ficót

A volt szlovák miniszterelnöknek túlságosan megtetszett az Orbán-kormány propagandagépezetének szólama.


A Fidesz támogatja a nagyragadozók vadászatát Európában

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője szerint egyre gyakoribbak és veszélyesebbek a medvetámadások.

Gallérnak nevezték el a Bükkben kóborló medvét

A BNPI természetvédelmi őre azonnal a helyszínre sietett, konfliktus a turisták és a medve között nem történt, ki-ki ment tovább a saját útján.

Amúgy miért parkolnak luxusautók a Szent Margit Gimnázium udvarán?

A BMW-kkel, Audikkal biztosan nem a tanárok járnak dolgozni…

ORBÁN BARÁTJA, FICO IS VESZÉLYEZTETI AZ UNIÓ EGYSÉGÉT, AMENNYIBEN MEGNYERNÉ A VÁLASZTÁSOKAT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSENYÁNSZKY JUDIT
2023.09.14.


Minden jel arra utal, Szlovákiában hasonló oroszbarát fordulat következhet be a Smer és Fico negyedszeri hatalomra kerülésével. Ha ez bekövetkezik, az komoly veszélyt jelenthet az Európai Unió egységére – véli az amerikai közszolgálati rádió, az NPR.


Magyarország Ukrajnát hibáztatja a magas energiaárakért, a 3,5-szeres felárért – olvashatjuk az uniós Energy portálon, aminek a magyarázata Gulyás Gergely miniszter szerint, hogy Ukrajna jelentősen megemelte a tranzitdíjakat. A benzináremelés okaként is ezt nevezte meg. De hát alapvetően a gazdaság lelassulása és a magas infláció okozza a drágulást. A Reuters tudósítója úgy véli, az év végére aligha lesz egyszámjegyű az infláció, ahogy ezt a kormány reméli. Noha az MNB ennek érdekében kitartóan folytatja a kamatvágásokat.

Illegális stégek a Balatonon

Az illegális balatoni stégek, bejáratok felszámolására a vízügyi hatóság által hozott intézkedéseket mutatja be kis videóban a Szabad Európa angol nyelvű szekciója. Több szakértőt is megszólaltat, mind támogatják az intézkedést, az ellenvélemény halovány, így eléggé egyoldalúra sikeredett riport. Arról nem kaptunk képet, hogy a Balatont körbeépítik és milyen pusztításokat végeznek kormányzati segédlettel, illetve, hogy kevés a szabad strand, zsúfoltak a fizetősek. Egyetérthetünk abban, ami elhangzik az interjúkban, miszerint nyilvánvalóan védeni kell a Balaton vizét és a természetet, de talán nem az egyszerű emberektől.

Orbán barátja, Fico is veszélyezteti az Unió egységét, amennyiben megnyerné a választásokat

A hónap végén esedékes szlovákiai választásokról szóló összefoglalót Orbán Viktorral vezeti fel az amerikai közszolgálati rádió, az NPR. Eddig a NATO- és uniós országok közül csak egy hangoztatott oroszpárti álláspontot és tagadta meg Ukrajna effektív megsegítését, ez pedig Magyarország. Most azonban minden jel arra utal, Szlovákiában hasonló fordulat következhet be a Smer és Fico negyedszeri hatalomra kerülésével. Szlovákia az elsők között küldött vadászgépet tavaly márciusban. Azonban feléledtek az oroszpárti hangok, amelyek persze nem újak az 5 milliós országban. Fico teljesen nyíltan beszél arról, ha hatalomra kerül, nem lesz többé gondja az országnak az Ukrajnának küldendő segélyekkel, egészen biztosan le fogja állítani a segélyszállítmányokat. Egyes vélemények szerint Rober Fico azért ragaszkodik ismét görcsösen a hatalomhoz, mert így akarja megúszni az ellene felhozott, a bűnszervezetben elkövetett korrupciós cselekmények miatt várható büntetés kiszabását. A minap Igor Matovic, volt kormányfőhelyettes és pénzügyminiszter összetűzésbe került kampánya során Fico képviselőjével az utcán, amikor furgonról beszélt a tömegekhez, s azt hirdette, felszámolják a Fico-féle maffiát. A dulakodás olyan komollyá vált, hogy a rendőrségnek kellett szétválasztani a feleket. Fico pártja nem rejti véka alá azt sem, ha hatalomra kerül, elfojtja az ellenzék tevékenységét és bosszút áll azért, amiért bűncselekmény elkövetésével vádolják – összegezte a legfrissebb fejleményeket az amerikai közszolgálati rádió.

Megtámadták hackerek az IPI, a Nemzetközi Sajtó Intézet honlapját is – épp úgy, ahogy a független magyar média jelentős részét, amiről jelentést adott ki nem sokkal korábban a bécsi központú, a sajtószabadságért harcoló jogvédő szervezet – erről ad hírt a német Die Tageszeitung. S amiről az intézet egyik vezetőjét kérdezte akkoriban a Klubrádió. A helyzet, mint kiderült, annyira súlyos, hogy gyakorlatilag szeptember óta nem működik a honlap, a folytonos ún. terheléses támadás miatt. A szervezet arra gyanakszik, hogy egy vagy akár több magyar hacker állhat a támadás hátterében. A mintegy 40 magyar ellenzéki portál ellen végrehajtott terheléses támadás kapcsán a sajtó Intézet úgy fogalmazott, hogy egyetlen kormányzati portált sem ért hasonló támadás, kizárólag a kormánykritikus honlapok lettek ezek elszenvedői az utóbbi időben. A jelentés külön kiemelte azt is, hogy az Unió egyetlen országában sem hajtottak végre szisztematikusan ennyi támadást, mint Magyarországon. Ami abba az irányba mutat, hogy ideológiai megfontolásból történhettek ezek a hackelések a magyar HANO csoport által, aki nyomot is hagyott maga után. Scott Griffin igazgatóhelyettes nem titkolta, két nappal a jelentésük közzététele után indított támadás minden kétséget kizáróan célzott támadás volt, korántsem véletlenszerű. Ráadásul ugyanaz a HANO csoport hagyott nyomot, csak éppen most angolul és nem magyarul üzent. Az ügyet jelentették a rendőrségen, bíznak a sikeres felderítésben. Griffin elmondta az is a német lapnak, hogy miután Orbán a nyomtatott sajtót irányítása alá vette, az ellenzéki média gyakorlatilag a digitális térben létezik. A támadást ez is elég egyértelműen magyarázza.

POTYAUTAST CSINÁL A NAPELEMESEKBŐL AZ ÉVES SZALDÓ, AMELY NEM FENNTARTHATÓ SEM TÁRSADALMILAG, SEM KÖRNYEZETILEG

G7.HU
Szerző: NÉMETH DERS ISTVÁN
2023.09.13.


(A szerző a Wattler Kft. ügyvezetője. Az Ekonomi a G7 véleményrovata.)


Az előbb bejelentett, majd visszavont havi napelemszaldó jó és szükséges lenne, egyértelmű javulást jelentene a társadalmilag költséges, káros és rossz ösztönzőket teremtő éves szaldóhoz képest. Ahogy a rezsicsökkentés csökkentése jelentős eredményt ért el az energiafelhasználás tudatosabbá válásában, úgy – a havi szaldó elestével – a bruttó elszámolás teremti majd meg a tudatos energiatermelőt, az úgynevezett aktív fogyasztót. Tudatos aktív fogyasztók nélkül nincs fenntartható és finanszírozható energiarendszer.

Az évesszaldó-szabályozás a napelemes háztartásokat az ország energiahálózatának potyautasaivá teszi, ami sem gazdaságilag, sem környezeti szempontból nem fenntartható. Természetesen a szaldó nagyon kényelmes megoldás annak, aki élvezheti gyümölcseit, azonban ha a napelemes felhasználó nem gondol a termelés és felhasználás összehangolására, az több szinten szuboptimális kimenethez vezet:

1. A helyben egyidőben termelt és felhasznált energia kiegyenlíti egymást, így nem veszi igénybe a hálózatot. Ha azonban a felhasználó az energiát először a hálózatra rátermeli, aztán később onnan elfogyasztja, az dupla terhelést jelent a vezetékeken, aminek az üzemeltetési és beruházási többletköltségei a rendszerhasználati díjakat emeli – mindenkinek.

2. A villamosenergia-rendszerben a termelés (kínálat) és fogyasztás (kereslet) egyensúlyát folyamatosan fenn kell tartani. Ezt elsődlegesen a piaci mechanizmus biztosítja, a kereskedők az árammal minden órára külön kereskednek. Ha nagy a potenciális túlkínálat (napos, szeles, enyhe idő, főleg hétvégén), akkor az árak csökkennek; ezzel szemben, ha a kereslet ugrik meg a kínálathoz képest (reggeli és esti fogyasztási csúcsok, főleg hidegben, amikor még/már nem süt a nap, és esetleg nem fúj a szél) az árak emelkednek. Az egyensúly pillanatról-pillanatra változik, és ugyanígy mozognak az árak is, nagy, akár szélsőséges kilengést mutatva még napon belül is. Kirívó esetben előfordulhat, hogy a nap közepén negatív árak vannak (tehát azért fizetnek, hogy valaki elfogyassza az energiát), miközben az esti órákban többe kerül az áram a piacon a magasabb rezsiárnál is.

Épp ezért nem lehet egy kalap alá venni a más időpontokban megtermelt és elfogyasztott energiát.

Az esetek többségében egy nem tudatos napelemes felhasználó olcsó energiát ad át a rendszernek, és drága energiát vesz ki onnan, szaldóelszámolás esetén az árkülönbséget zsebre téve. A veszteség viszont realizálódik, méghozzá az egyetemes szolgáltató MVM-nél, a nap végén az adófizetőnél. Ábránkon egy, a két végletet képviselő téli és nyári nap fogyasztási és napelemtermelési profilja, valamint az egyes időszakok piaci árainak különbsége látható. A rátermelési és vételezési árak különbsége a teljes beépített 1350 megawatt lakossági napelemre becsülve majd 10 milliárd forint, ez 185 ezer háztartásnak egyenként átlag 50 ezer forint támogatást jelent...

A FIDESZ HAJSZÁLRA ÚGY MŰKÖDIK, MINT A HIT GYÜLEKEZETE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.09.13.


Soha nem gondoltuk volna, hogy egyszer még bármi haszna lesz a Hit Gyülekezetében töltött éveknek, de most ennek köszönhetjük, hogy képesek vagyunk beazonosítása Orbán pártja és az Orbán-rendszer működését. Ez ugyanis hajszálpontosan megegyezik azzal, ahogyan a Hit Gyülekezete működik. Ebből levonhatjuk azt a követketetést, hogy a Fidesz és az Orbán-rendszer vallási szekta, a NER pedig egy hamis vallás, amelyben Orbán egy hamis vallás főpapja. Követői elvakult fanatikus hívek, a NER-szekta tagjai.

Ennek megfelelően a Fidesz nem egy politikai párt, hanem egy hamis egyház. Az Orbán-rendszer nem egy politikai rendszer, hanem egy vallási mozgalom. Mindez szembetűnő mindenkinek, aki valaha huzamosabb időt eltöltött a Hit Gyülekezetében és ismeri Németh Sándor tevékenységét és vezetési módszereit. Orbán tusványosi, kötcsei és egyéb találkozói tökéletes megfelelői Németh Sándor vidéki találkozóinak, amelyeket a Club Tihanyban és más helyeken tartottak. Pártoknak ilyen rendezvényeik nincsenek, ahol a vezető eszkatológikus előadásokat tart, csak egyházakban.

Egy pártban nem a világkorszakokat fejtik meg, nem a vezető aktuális világnézeti doktrináit hirdetik, hanem a kormányzással (ellenzéki pártok esetében az ellenzéki tevékenységgel) kapcsolatos gyakorlati feladatokat beszélik meg. Döntéseket készítenek elő, erre hivatott testületekben. Politikai vezető nem tart prédikációszerű ideológiai előadásokat, amelyeket tátott szájjal hallgat a párt jelenlevő tagsága vagy erre kijelölt köre. Orbán ilyen jellegű prédikációinak hallgatósága nem a párt valamelyik hivatalos testülete, hanem a vezető körüli informális holdudvar, mint egy szektában.

A különbség megértéséhez be kell mutatnunk egy szekta működésének hatásmechanizmusát. Egy vallási szektának vannak alapelemei, amelyek által felismerhetők, bezonosíthatók. A legfontosabb elem az ideológia, amire a hit irányul. A másik legfontosabb elem a tévedhetetlennek hitt karizmatikus vezető, akinek kiválasztottsága és küldetése természetfölötti eredetű, akit maga Isten adott a közösségnek, hogy az általa ismert és felülről kapott tudást a közösség tagjaival megossza. Ez egy átfogó világnézet, amely az abszolút igazságot tartalmazza, ami a követők biztonságérzetét adja.

A közösség erejét és önbizalmát ezek a „prédikációk”, hamis igehirdetések adják, mert a hittel mondott hazugságok hitet hoznak létre, és a hamis tekintély által megerősítve azt a hatást keltik, hogy ez a közösség az igazság ismeretének birtokában van, az igazság útján jár, ezért nem bukhat el. Az illiberalizmus az igazság, az igazság a mi oldalunkon áll. A liberalizmus gonosz dolog, pusztulásra van ítélve. Van egy karizmatikus szellemi vezetőnk, akinek isteni kinyilatkoztatásai vannak, ezért nem tévedhetünk. Ez egy szekta. Ugyanez a Hit Gyülekezete és a Fidesz.

Orbán soha nem beszél mellékes dolgokról, részletekről, mindent beleágyaz a jó és a rossz egyetemes harcába, amelyben ők állnak a jó oldalon. A bajokat mindig a rossz oldal, a bukásra ítéltek okozzák, akikkel meg kell küzdenünk. De a végső győzelem csak a miénk lehet, mert mi az abszolút igazságot képviseljük. Minden megszólalás, minden rádiós beszéd, minden gyűlés arra szolgál, hogy a hívőkben ezt a hitet megerősítse, a „prédikáció” a gonosz elleni harc újabb feladatáról és állomásáról tudósítson. Ez vallás. A jó és a gonosz harca nem a politikában, hanem a vallásban van.

Egy politikus tévedhet, egy vallási vezető nem. A tudása ugyanis nem természetes eredetű és nem magától van. Az ilyen ember nem is azt teszi, amit akar, hanem amire a „sors” (Isten) kiszemelte, s amivel megbízta. Németh Sándor ezt a Biblia félremagyarázásával és meghamisításával a Szentírás alapján nyíltan hirdeti is, miszerint ő az „Isten embere”, ő „Isten szolgálati ajándéka” az emberek számára. Orbán ugyanezt úgy fogalmazta meg, hogy szintén bibliai példát használt, s Jézus Krisztus alapján azt saját szerepéről azt mondta: külső kényszer nélkül rávenni embereket a cselekvésre.

Ez nem egy politikus, hanem egy lelkész, prédikátor, vallásalapító feladata...

NEM ÜTÉST KAPOTT A TUDOMÁNYOS ÉLET, HANEM LÁBON LŐTTÜK SAJÁT MAGUNKAT

HÍRKLIKK
Szerző: LUKÁCSI KATALIN
2023.09.14.


Európában azokat az egyetemeket nem tekintik egyetemeknek, amelyek nem autonómok – összegezte az Európai Bizottság és a magyar kormány Horizont, Erasmus és Erasmus+ programokkal kapcsolatos vitáját Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke. Péter László, az Akadémiai Dolgozók Fóruma elnöke viszont úgy vélte, „a kormánynak talán nem is vezér-, hanem csak gyalogáldozat, hogy a természettudományok képviselői sem fognak hozzájutni az európai uniós forrásokhoz”. A két tudóst azért kerestük meg, mert egy kutató az évtized legnagyobb tudományos válságaként jellemezte a mostani helyzetet.


„A nyugat-európai egyetemek nem fogják mikroszkóppal nézni, hogy Magyarországon mi történik, hogy van-e három egyetem, amely nincs kizárva a pályázatokból. Magyarországra egyöntetűen úgy tekintenek, hogy az egyetemeink nem autonómok” – jelentette ki megkeresésünkre Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke. Innen nézve, tehát még annál is komolyabb a baj, amit Kemenesi Gábor virológus segélyt kiáltva, a Népszavának nyilatkozva megfogalmazott.

„A veszélyek valósak” – erősítette meg kérdésünkre Péter László, az Akadémia Dolgozók Fóruma (ADF) elnöke is. Nem csak a KEKVA (közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány, közérdekű vagyonkezelő alapítvány) típusú átalakításban érintett kutatók és egyetemek kerülnek rossz hírbe, hanem az államiak is. „Engem is megkeresett korábbi együttműködő partnerem egy kétségbeesett e-mailen az erről szóló európai uniós támogatási tájékoztató levélre hivatkozva, amely arról értesíti a potenciális résztvevőket, hogy a Horizont programból kizárták az érintett magyar felsőoktatási intézményeket” – vallotta meg Péter László...

KÖZEL HATSZÁZ BETÖLTETLEN PEDAGÓGUS-ÁLLÁSSAL INDULT AZ IDEI TANÉV A KÖZOKTATÁSBAN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: PETE LUCA, SZOPKÓ ZITA
2023.09.12.


A szakszervezetek, a szülők és a pedagógusok évek óta kongatják a vészharangot, hogy lassan nem lesz, aki tanítsa a gyerekeket. Sok iskolában kényszermegoldásokkal próbálják pótolni a hiányzó tanárokat, a kormány álláspontja szerint viszont minden rendben: elegendő tanárral, fennakadások nélkül indulhatott az idei, 2023/24-es tanév is. Az állami szektor álláshirdetéseit összegyűjtő Közszolgálati Állásportál adataiból azonban egy egészen másfajta kép rajzolódik ki. Infografikákon mutatjuk, mekkora a pedagógushiány az országban a hirdetések alapján.


Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pár nappal az idei, szeptember elsejei tanévkezdés előtt a Kormányinfón beszélt arról, hogy összességében elegendő tanár van Magyarországon, „ilyen értelemben tanárhiány nincsen.” Azt azért hozzátette, hogy bizonyos szakokon nehéz pedagógust találni.

Bár a kormány következetesen tagadja, hogy a tanárhiány valóban problémát jelentene a magyar közoktatásban, az érintettek többsége egyetért abban, hogy valójában nagyon nagy a baj. Erről árulkodnak az állami szektor állásportáljának hirdetései is, amelyek alapján az látható, hogy közel 600 betöltetlen tanári állással indult a 2023/24-es tanév a magyar közoktatásban...

A MEGKÉRDEZETTEK ALIG 4 SZÁZALÉKA HASZNÁL ORSZÁG- VAGY VÁRMEGYEBÉRLETET, ÉS CSAK TÍZBŐL HÁRMAN FIZETNEK TELJES ÁRAT A VASÚTI UTAZÁSÉRT

NÉPSZAVA
Szerző: VAS ANDRÁS
2023.09.14.


A magyarok 70 százaléka ritkán vagy egyáltalán nem utazik vonaton, napi szinten csak minden századik, heti rendszerességgel pedig minden harmincadik megkérdezett száll fel a MÁV szerelvényeire – derült ki a Publicus Intézet lapunk számára készített felméréséből.


A vonatozók hatodának nincs más közlekedési alternatívája, több, mint felük viszont annak ellenére a zötykölődést választja, hogy busszal vagy autóval is eljuthatna úti céljához. A vasutat legalább havi szinten használók közel háromnegyede kényelmi okok miatt dönt a vonatozás mellett, tízből négyen ezt tartják a legolcsóbb közlekedési eszköznek, hárman pedig így jutnak el a leggyorsabban a célállomásukra.

Utóbbiakat érinthette a legrosszabbul az Építési és Közlekedési Minisztérium, valamint a vasúttársaság júliusi döntése, mellyel bezártak tíz vasúti szárnyvonalat, illetve a hivatalos indoklás szerint további intézkedésig vonatpótló autóbuszokkal biztosítják a forgalmat az érintett szakaszokon. A pótlóbuszok azonban – ahogyan erről lapunk is beszámolt – nem ritkán hosszabb menetidővel közlekednek, a Sásd-Komló vonalon például cirka 25, Miskolc és Nyékládháza között pedig 20 perccel tart tovább immár az utazás...

KISZÁMÍTHATATLAN, MELEG, KOSZOS – MIÉRT HAGYTÁK LEPUSZTULNI A KORMÁNYOK A MAGYAR VASUTAT?

SZABAD EURÓPA / PODCAST
Riporter: FAZEKAS PÁLMA
2023.09.13.


Minden hétre jutott egy vasúti hír ezen a nyáron. Balesetről, késésekről, sebességkorlátozásról, a területért felelős miniszter Lázár János és a MÁV vezetése közötti feszültségről, üzengetésről szóltak a beszámolók. Benyó Rita a vasút helyzetével foglalkozik legfrissebb videóriportjában.

ÉGETJÜK AZ OLAJAT, A SZENET, MINTHA NEM LENNE HOLNAP – ÉS ÍGY NEM IS LESZ. MEGDÖBBENTŐ SZÁMOK!

VÁLASZ ONLINE
Szerző: MAGYARI PÉTER
2023.09.13.


Miközben egyre melegebb a bolygó, egyre több olyan anyagot égetünk el, ami miatt még melegebb lesz. Hiába a nagy nemzetközi klímacélok, áramból és üzemanyagból is évről évre több kell az emberiségnek. Megdöbbentő számok következnek.


2015-ben a világ összes országa megegyezett, hogy a globális felmelegedést okozó gázok kibocsátását addig csökkentik, hogy 2050-re a bolygó átlaghőmérséklete legfeljebb 2 fokkal, de inkább csak 1,5 fokkal legyen magasabb, mint az ipari forradalom előtt volt. A kutatók számításai szerint ha ennél melegebb lesz, azt már nem lehet kezelni, mert túl sok ember lakhelye válik élhetetlenné ahhoz, hogy megelőzzük a katasztrófákat és a szerencsésebb vidékeken az életszínvonal jelentős csökkenése nélkül elviseljük a következményeket. Most 1,1 fokkal van melegebb, mint 1850-ben volt, azaz sok idő az érdemi lépések halogatására nem maradt.

Az ENSZ múlt pénteken adott ki először átfogó jelentést arról, hogy a 2015-ös Párizsi Megállapodás megvalósítása hol tart. Nem írták le, hogy a helyzet reménytelen, ennél diplomatikusabb a szöveg. Azt viszont írják, hogy radikális lépésekre lenne szükség, és a 2019-es kibocsátási szinthez képest 2030-ig 43, 2035-ig pedig 60 százalékkal kellene csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

Tavaly a világ éppen annyi üvegházhatást okozó gázt eregetett a légkörbe, mint 2019-ben, idén pedig időarányosan még ennél is többet. A szakértők szerint a helyzet szinte reménytelen.

A párizsi célok teljesítéséhez az kellene, hogy legkésőbb 2025-től minden évben csökkenjen a kibocsátás. Ettől pedig nagyon messze van a világ. Még a legoptimistább becslések szerint is legkorábban 2030-ban jut el a Föld a kibocsátási csúcsra, ami a mostani ENSZ-jelentés szerint már késő lesz.

A jelentés a november végén, Dubajban rendezendő klímacsúcs elé készült, a világ kormányainak nógatására. Nagyon nagy áttörést azonban a csúcstól senki sem vár, annak ellenére sem, hogy rengeteg pénzt költenek a világon megújuló energiára. Csakhogy ez is kevés, ha közben a Föld lakói több energiát használnak el, mint valaha...

AZ ÚJ TANÉVBEN MÁR A MAGYAR EGYETEMEKEN SEM LEHET ELKERÜLNI A CHATGPT-T

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2023.09.14.


Ha már a hallgatók úgyis használják, az oktatók is elkezdik beépíteni a mesterséges intelligenciát a tantervbe. Van, akinek a Bard jobban bejön, és van, aki azt vizsgálja, büntethető-e, ha generálunk egy képet a graffitiző pápáról


Amikor egy évvel ezelőtt elindult a tanév a felsőoktatásban, a hallgatók és az oktatók közül legfeljebb azok hallottak a generatív mesterséges intelligenciát (AI) használó eszközökről, akik kifejezetten érdeklődtek a technológia iránt. A 2023/24-es tanév kezdetén viszont már azt mondhatjuk, hogy ha valaki még sosem használta a ChatGPT-t és nem látott AI által generált képeket, az biztosan egy kő alatt töltötte az évet.

Tavaly decemberben 50 egyetemi oktatót kérdeztünk arról, hogy hallottak-e már az akkor két-három hete megjelent ChatGPT-ről és társairól, na meg azokról a hírekről, miszerint az OpenAI chatbotja által is használt nagy nyelvi modellek segítségével olyan élethű szövegeket lehet előállítani bármilyen témában, hogy az alapjaiban kérdőjelezi meg az egyetemi esszék, beadandó dolgozatok, házi feladatok létjogosultságát. A válaszadók nagy része ekkor még nem hallott a jelenségről, szinte senki nem látta benne a veszélyt, és azt is kevesen tudták elképzelni, hogy az oktatók miként tudnák a javukra fordítani a szöveg- és képgenerátorok elkerülhetetlen terjedését.

Most, közel kilenc hónappal később újra megkérdeztük őket a ChatGPT-vel való tapasztalataikról – a magyar oktatók azóta önszorgalomból és intézményi keretek között is megismerkedtek az új eszközökkel, amikkel a most kezdődő tanévben az órákon is terveznek foglalkozni. Többen arról is beszámoltak, hogy már az előző szemeszterben találkoztak olyan dolgozatokkal, amiket jó eséllyel ChatGPT-vel írattak a hallgatók.

Szaknyelven még nem beszél

Hegedűs Rita, a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia Tanszékének egyetemi docense tavaly decemberi megkeresésünk idején még csak ismerősei Facebook-posztjaiban olvasott a ChatGPT-ről, de azóta ő is megismerkedett a technológiával – már csak azért is, mert „az egyetem kiadott egy kifejezetten erre vonatkozó útmutatást, amiben példák, felhasználási javaslatok is szerepelnek. Jelenleg a ChatGPT-vel és a Google Barddal ismerkedem.” Hegedűs elárulta, hogy neki a kevésbé ismert Bard egyelőre jobban bejött, legalábbis a nem létező forrásokat generáló ChatGPT-hez képest hasznosabbnak tűnik a Google AI-keresője: „[A ChatGPT] eléggé süketel a legtöbb kérdésre, ha ilyeneket készítenek majd vele a diákok, attól nem félek. A Bard viszont egész jó összefoglalást adott egy cikkről.” Az oktató azt tervezi, hogy idén próbaképpen beviszi az órára a generált szövegeket, és a hallgatókkal közösen vitatják meg a jelenséget.

„Az elmúlt félévben határozottan észrevehető az ChatGPT megjelenése a hallgatók munkáiban. Nem is csak a beadott szövegeken látható, hogy AI használatával írták azokat, de a mindennapi kommunikációban is van, aki erre támaszkodik” – válaszolta kérdésünkre Nagy Alíz, az ELTE TáTK Emberi Jogi és Politikatudományi Tanszékének egyetemi adjunktusa. Ez már csak azért is baj, mert ha általános nyelvhasználatban és szövegalkotásban már jól is teljesítenek, a szakterületekkel még gondban vannak.

„Azonnal feltűnik, hogy a magyar jogot, magyar jogi szakirodalmat nem ismeri, valamint az is, hogy a kicsit komplexebb kérdéseknél rendkívül hétköznapi tartalmat állít elő. Látható az is, hogy a magyar szaknyelvet nem ismeri. Idegen nyelven (angol és német nyelven is használtam) jobban szerepel a korrekt szaknyelv használatában, de ott is akadnak mellényúlások” – mondta Karsai Krisztina, az SZTE ÁJK Bűnügyi Tudományok Intézetének vezetője, aki azt tesztelte, milyen válaszokat generál a ChatGPT egyszerűbb és nehezebb esszékérdésekre. Mivel a jogi gondolkodás elsajátítására és a problémamegoldásra koncentráló jogászképzésben ritkán kell kompilatív szövegeket előállítani, a szöveggenerálás szerinte az évfolyam- és szakdolgozatoknál merülhet fel igazán: „Úgy vélem, ez most fog betörni. De figyelni fogunk rá.”

Karsai már az előző félévben is adott ki olyan feladatot. „amelynek az volt a lényege, hogy valamely kérdésre a ChatGPT-vel írassák meg a választ, addig finomítsák, amíg jónak nem ítélik, és írják le a promptok sorrendjét és a gondolkodási útvonalukat a végeredménnyel együtt”, de tervben van egy olyan projekt is, ahol a chatbot által generált válaszok kritikai elemzése lesz a cél. Az intézetvezető a képgenerálást is kipróbálta, de mint elmondta, nem volt türelme a megfelelő promptok kialakítására, ezért inkább szakmai szemmel foglalkozott vele, például olyan kérdéseken keresztül, hogy a „becsület csorbítására alkalmas képek előállításának lehet-e büntetőjogi vetülete (pl. a pápa ábrázolása graffitizés közben). Lehet.”...

MEGJELENTEK A NAPELEMES RENDELETEK, MÉGIS VAN BENNÜK EGY KELLEMETLEN CSAVAR

SZABAD EURÓPA
Szerző: FAZEKAS PÁLMA
2023.09.14.


Megjelent a napelemes áram éves elszámolásáról szóló rendelet a Magyar Közlönyben. Mégsem felhőtlen a kép, a forgalomarányos rendszerhasználati díjat fizetők körét ugyanis kiterjesztették.

Néhány órával azután, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt a kormányinfón bejelentette, a Magyar Közlönyben is megjelent és már hatályba is lépett a kormányrendelet a napelemes áram éves elszámolásáról.

Eszerint azok a háztartások, amelyek 2023. szeptember 7-én éjfélig jelentkeztek napelem telepítésére, a telepítéstől számított tíz évig éves szaldó szerint számolhatnak el, ha a beruházást 2026. január 1. előtt befejezik.

A Portfolio ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy két, eddig nem kommunikált könnyítést is tartalmaznak a témában a közlönyben megjelent rendeletek:

1. azok is élhetnek a tíz évig tartó éves szaldóelszámolással, akik 2026. január 1-ig menet közben bővítik a már meglévő napelemes rendszerüket (korábban az ilyen bővítések az éves szaldó elvesztésével jártak), másrészt

2. ez év vége helyett jövő év végéig a profilos elszámolásban maradhatnak az érintettek az idősoros elszámolási kötelezettség helyett...

ORBÁN VIKTOR NYARA

TELEX
Szerző: DULL SZABOLCS
2023.09.14.


Alaposan megtervezték a kormányfő nyári politikai fellépéseit. Orbán Viktor nyilatkozatait megvizsgálva pontosan kirajzolódnak a főbb üzenetek: közeleg a harmadik világháború, Trump legyen az amerikai elnök, Kína felemelkedik, és Amerika mellett a másik nap lesz az égen. Mindemellett azt is megtudhattuk, hogy Orbánnak kell még tíz év a tervei megvalósításához. A kormányfő üzenetei között azonban számos komoly ellentmondást találni, és több kínos témát nagyon is tudatosan kerül a nyilatkozataiban. És az ellenzék eközben mit csinált a nyáron? Elemzés.


Orbán Viktor számára biztosan nem volt uborkaszezon ez a nyár. A diplomáciában és a nyilvánosságban is sűrű, munkával teli időszakon van túl a miniszterelnök, aki következetesen és erősen uralta az elmúlt hónapok politikai napirendjét – ahogy erre korábban is volt persze példa. A kormányfő nyaralni is csak a nyár legvégén ment, mint kiderült, Schmidt Mária lányához.

Orbán ugyanakkor ezen a nyáron többször, több fórumon bocsátkozott hosszabb fejtegetésbe a stratégiájáról, geopolitikai és történelmi meglátásairól, jövőbeni, akár évtizedes terveiről. A kormányfő nyári aktivitását még látványosabbá tette a teljes ellenzék passzivitása. Mindezek indokolttá teszik, hogy az őszi politikai szezon és a kezdődő dupla választási kampány küszöbén átnézzük, hogyan is telt Orbán Viktor nyara...


KÉT VÍZUM ÉS EGY SZAVAZÁS

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.09.14.


A mókásabb kedvű, ámde a NER-t módfelett rühellő honfitársaink tegnap a történések nyomán annak adtak hangot a szájbertérben, hogy már csak egy nagy doboz popcorn szükséges számukra a felhőtlen boldogsághoz, és kerek lesz a világ. Ahogyan a foteljükben hátradőlve, majszolgatva élvezik az eseményeket, amelyek bőségesen és az ő kedvükre sorjáztak a koraőszi hőségben. Szöllősi György a Nemzeti Sport – Orbán kizárólagosan kedvenc lapja, amiből a kormány tízezer példányra fizet elő – főszerkesztője. Nem ezért épp, de emellett kegyelmes urunk kebelbéli cimborája is, valamint a „magyar futball utazó nagykövete”.

Ebből még lesznek bonyodalmak.

Szöllősi elvtársat nem engedték be az Egyesült Államokba. Szöllősi elvtárs nem kapott vízumot. Ez volt a kiinduló tétel, amivel Orbán cimborája telesírta a közösségi teret, de egészen más aspektusból, mint ami a valóság. Hogy tőle féltik a nagy vízen túl a demokráciát, emelte héroszi magasságokba önnön lényét a főszerkesztő, és azon is nyavalygott, nem ilyen hozzáállást várna el egy „szövetséges országtól”. Mindeközben azonban nagyvonalúan megfeledkezett arról, hogy a gazdája és annak sajtója, tehát a nerista kollégái milyen teli és habzó pofával szidják ezt a „szövetségest”. De, mint aztán kiderült, másképp fekszik a leányzó.

Hogy ez csak Szöllősi elvtárs olvasata a saját fontosságáról.

Az amerikai nagykövetség ugyanis reagált a nyüszítésre, és úgy helyre tette főszerkesztő elvtársat, hogy rögtön megértjük a nagyközönség popcorn utáni áhítozását, mert annyira jó a mozi. Azt tudatták Szöllősi elvtárssal, hogy ő diplomata vízumért folyamodott, de a státusza erre nem jogosítja fel, mert nem kormányhivatalnok. (Csak annak hiszi magát esetleg a cimboraság miatt.) Ha valaki nem jogosult diplomata vízumra – így a nagykövetség -, akkor annak ilyet nem adnak ki, ez a gesztus tehát helyre tette hősünket, de egyben Szijjártót is, aki az összes nerista cimborájának (Dzsudzsák és a többiek) diplomata útleveleket osztogat.

De ez nem megy.

Illetve megy a banánköztársaságokban és a keleti despota cimboráknál, működő demokráciákban azonban nem. Ha hozzánk jössz, be kell tartanod a szabályainkat, ez volt az üzenet, illetve annyi még, hogy netán, ha erre hajlandó nem vagy, be sem engedünk. Mert ugyan jól hangzik ez a magyar futball utazó nagykövete titulus, de ez olyan, mint amikor a homokozóban osztogatnak egymásnak a gyerekek tábornoki rangokat, azaz, a mesék édes birodalma. De, mint kitetszik, ennek Szijjártó és a magyar külpolitika áll a hátterében, amely kapott egy méretes maflást, és még csak azt sem mondjuk, nem azért, amilyen.

Hogy fasiszta jellegű és feudális tartalmú. Egy szóval: köpedelem...

A FIDESZES HÓPIHE-HISZTÉRIA NAGY NAPJAI - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2023.09.14.


Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele. Ha minden igaz, az éjjel már megjött valami hidegfrontszerűség, persze ettől még nagyon hűvösre egyelőre nem érdemes számítani.

Ebben a hírlevelünkben mindig az előző nap legérdekesebb-fontosabb cikkeit küldjük ki, ha tetszik, nyugodtan küldd tovább mindenkinek, akit szerinted érdekelhet. Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni. Szokás szerint négy cikket külön is ajánlunk még az elején:

A LAKOSSÁG SZÁMÁHOZ VISZONYÍTVA AZ EU ÖSSZES RÉGIÓJA KÖZÜL A MAGYAR ALFÖLDÖN TÖRTÉNIK A LEGTÖBB ÖNGYILKOSSÁG

QUBIT
Szerző: KUN ZSUZSI
2023.09.13.


Nemzetközi összehasonlításban rengeteget javított Magyarország a rendszerváltás előtti és a 90-es években tapasztalt magas öngyilkossági rátához képest. A sztenderdizált adatok alapján ebben az időszakban még évente kb. 4000-en vetettek véget önkezűleg életüknek, ami nemcsak Európában, hanem világszinten is kimagaslónak számított. Azóta viszont a számok határozott esést mutatnak: ha nem is minden évben, de egyre csökken az öngyilkosságok száma az országban.

Igaz ez minden korosztályban, a nőkre és a férfiakra egyaránt. Ugyanígy megfigyelhető, hogy településtípustól függetlenül kevesebben lesznek öngyilkosok, viszont a területi különbségek nem csökkentek: a keleti országrészben tapasztalt öngyilkossági ráta nemcsak most, hanem hagyományosan, hosszú évtizedek óta jócskán felülmúlja a nyugati megyékét.

Ami az Európai Uniót illeti, az Eurostat legfrissebb, 2020-as adatai alapján 100 ezer lakosra vetítve Litvániában történik a legtöbb öngyilkosság (21,3), ezt követi Magyarország (17,1), Szlovénia (17) és Észtország (16,3). A legkevesebb öngyilkosság Cipruson (3,5) Máltán és Görögországban (egyaránt 4), Olaszországban (5,6) és Szlovákiában (6,9) történik.

Az öngyilkosságok számának alakulásáról a KSH műhelytanulmányában (pdf) részletesen értekezik Zonda Tamás, Paksi Borbála és Veres Előd, de a trendek változásának pontos okait a szakemberek sem ismerik. Befolyásolhatják őket olyan tényezők, mint a térség gazdasági teljesítménye, az iparosodás, a társadalmi fejlettség és összességében a lehetőségek a kitörésre. Rihmer Zoltán pszichiáter, neurológus és farmakológus szakorvos egy augusztusi interjúban elmondta, hogy a számok változásában közrejátszhatott az is, hogy egyre több mentális betegséget ismernek fel időben, még azelőtt, hogy a depressziónak fatális következményei lennének.

Zonda és munkatársai szerint viszont kár lenne az öngyilkosságok nagy részét kizárólag mentális betegségeknek betudni. 2013-ban megjelent munkájukban rámutatnak, hogy komplex társadalmi problémáról van szó, ami gyakran egyfajta menekülési út, és a szakértők öröklődő mintázatot sejtenek az öngyilkosságok előfordulási megosztottsága mögött...