2015. december 17., csütörtök

A FIDESZ NŐKÉPE PONT OLYAN, MINT A MUSZLIMOKÉ, AKIKTŐL FÉLTIK EURÓPÁT

NYUGATI FÉNY BLOG
Szerző: Kiss Heléna
2015.12.17.


Tőlünk, a Nők a feminizmus ellen mozgalomtól sokan arra számítottak, hogy kritikátlanul elkezdjük védelmezni Ákos és Kövér mondatait.
Nos, akik ezt várták, őket ki kellett ábrándítsuk: van nekünk privát elképzelésünk a világról. Nem vagyunk rászorulva, hogy másokhoz igazodjunk. És pláne nem leszünk senkinek a fogadatlan prókátorai.
Mi egy független mozgalom vagyunk, nem fizet minket sem a kormány, sem a Soros-alapítványok, ezért megengedhetjük magunknak azt a luxust, hogy ne akarjunk megfelelni se ide, se oda, csak a saját igazságérzetünknek.  
Röhejes Ákos védelmezőinek az az érvelése, hogy liberális véleménydiktatúra lenne, vagy bárki be akarná tiltani az ellenvéleményt. Ez nem igaz. Elmondhatta Ákos a véleményét? Elmondhatta. Itt valami nagy sötétség van egyesek fejében, mert a szólásszabadság nem jelenti azt, hogy a véleményét kifejtő ember automatikusan kivonhatja magát a kritika alól.
Pont ez a demokrácia lényege: bárki elmondhat bármilyen bunkó véleményt, utána viszont el kell viselnie, hogy azt mások megcáfolják, ízekre szedik vagy minősítik.
Azt gondoljuk, hogy egy figyelem középpontjában álló személy (főleg ha akkora rajongás veszi körül, mint Ákost) igenis felelősséggel tartozik a nyilvánosságban kimondott szavaiért.
Ákos szavai súlyosan sértőek és megalázóak a nőkre nézve. Általánosító mondatok, minden nőre vonatkoznak.
Márpedig mindenki más képességekkel, más ambíciókkal született erre a világra. Sokszínűek vagyunk mi nők is: vannak, akik tanulni szeretnének, vannak akik alkalmazottként dolgozni, vannak akik önállóan vállalkozni, mások családot alapítani, gyermeket nevelni, és kapaszkodjanak meg: vannak, akik mindezt együtt, mert úgy érzik, hogy csak így lesz teljes az életük...

ITT OLVASHATÓ

BOCSÁSS MEG MÁSOKNAK, MERT NEKED IS SZÜKSÉGED VAN MEGBOCSÁTÁSRA

NAPI REMÉNY BLOG
Szerző: mintyovanviki
2015.12.17.


Amikor azt hallom valakitől, hogy ő képtelen megbocsátani, akkor mindig világossá válik számomra, hogy ez az ember nem tudja értelmezni a megbocsátás fogalmát. Ha megértetted a megbocsátást, akkor valószínűleg képes is vagy megtenni azt. Sok tévhit kering a megbocsátásra való készségünkről. Példaként álljon itt a három legnagyobb félreértés, amely a megbocsátással kapcsolatos.
A megbocsátás nem:
1. Csökkenti a bűn komolyságát. A megbocsátás egy nagy döntés. Megbocsátani valakinek nem azt jelenti, hogy az ellened elkövetett rossz dolgok nem fájnak.
2. A bizalom azonnali helyreállását jelenti. A bizalom egy bizonyos idő elteltével tud újra épülni. Ha egy ember újra és újra megbánt téged, a Biblia azt mondja köteles vagy megbocsátani neki, de nem vagy köteles azonnal bízni benne.
3. A kapcsolat újrakezdését jelenti változtatások nélkül. A megbocsátás nem ugyanaz, mint a kapcsolat újrafelvétel. A megbocsátás az, ami akkor történik, amikor megbántottak. Ha a kapcsolatot újraépítik, a megbántónak három dolgot kell tennie: megbánni, helyreállítást kezdeményezni, ha lehetséges és újraépíteni a bizalmat egy idő után.
Itt az ideje megbocsátani azoknak, akik megbántottak téged. Szükséged lesz mások megbocsátására később neked is. Ne légy akadálya annak, amire hamarosan neked is szükséged lehet...

TELE VAN TROLLAL AZ INTERNET, ÍGY LEHET LESZERELNI ŐKET

POSZT ITT
Szerző: Zsolt Péter
2015.12.17.

„A szeretet szereti szeretni a szeretetet” – írja Joyce az Ulyssesben úgy általában a szeretet természetéről. Hasonlóképp mondhatnánk, hogy a gyűlölet gyűlölködően gyűlöli a gyűlöletet. Lépjünk ki ezekből a szélsőséges körökből, és próbáljuk megérteni, és aztán megváltoztatni a közösségi média kommunikációs világát.
Szinte mindenki, aki közösségi hálón mozog, vagy ha csak a publicisztikák alján lévő megjegyzésekbe olvas, többet találkozhat a gyűlölet elszabadulásával, mint a valódi világban. Alighanem azért van ez, mert a virtuális világ megnyitja azokat a kapukat, amiket talán nem kéne, és mi engedünk ennek. Nem mindenki, sőt! Máris eloszlatnám az első torzított észlelésünkből fakadó következtetést. Mert nem az a jellemző, amit a neten látunk.
Az emberek többsége egyszerűen nem szól hozzá a közösségi médián belül folyó diskurzusokhoz, de figyeli, beleolvas. Van egy kisebbség, mely teljesen kivonja magát, úgy védekezik. A haranggörbe másik oldalán vannak azok, akik telefonálgatnak tévé és rádióműsorokba, és vívják csatáikat a virtuális hálón. Vagyis ne gondoljuk azt, hogy az a valóság, amit a net közösségi oldalai mutatnak. Ezen a küzdő csoporton belül is csak valahány százalék az obszcénkodó, és ezen belül is csak elenyésző, akik trollkodnak, azaz akkor boldogok, ha kiválthatják másokból a verbális agressziót, akár magukkal szemben is.
Azt szeretném megírni, hogy mit tehetünk, hogy ne kergessenek bele mások minket az indulatos viszontválaszokba, hogy miért ne beszéljünk mi magunk se így. 

VÁLTOZÁS A LEVEGŐBEN

ALAPBLOG
Szerző: Suszter
2015.12.17.


Ha azzal kezdeném, hogy tegnap kilenc év után először emelt kamatot a Fed, sokan érdeklődésüket veszítenék, mivel ha valaki követi a gazdasági híreket, ez valószínűleg a könyökén jön ki. Ezért most a fogyasztói szokásokban bekövetkező változásokkal foglalkozok inkább.
Az alacsony kamatok magasabb fogyasztáshoz és több beruházáshoz vezetnek… legalábbis a tankönyvek szerint. Alternatív közgazdasági elméletek szerint az összefüggés nem ennyire egyértelmű. Bár ezek az elméletek nem vitatják a fogyasztás előrehozását az olcsóbb hiteleken keresztül, az aggregát hatás nem csak ettől függ.

Az alternatív elképzelés számításba veszi a fogyasztók megtakarítási céljait, melyek közül én a nyugdíj megtakarítást tartom számottevőnek. Egyéb célok (lakás, autó, egyetemi tandíj, stb.) azért lehetnek inkonzisztensek az elmélettel, mivel a hitelből való finanszírozásuk olcsóvá vált, miközben félrerakni többet kéne a cél eléréséhez, mivel kamatbevételre nem számíthatunk.


Utóbbi gondolattal meg is érkeztünk az elmélet lényegéhez. Nyugdíjas korban a fogyasztó hitelképessége rohamosan csökken, így kénytelen megtakarításait felélni. Ehhez nyílván korábbi életszakaszban kell megtakarítani, azonban ha a vizsgált szakas
z alatt nulla közeli 
kamatszintek vannak úgy csupán a félrerakott tőkét kapja vissza az illető.

ITT OLVASHATÓ

KIRÚGTAM A KORMÁNYT

MOST & ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2015.12.17.


A kormány utasította az összes minisztériumot és minisztériumi háttérintézményt, hogy mondják fel előfizetői szerződéseiket a Magyar Telekommal.

Én pedig, válaszul, kirúgtam a kormányt. Berendeltem a hivatalomba, várattam kicsit a folyosón, majd odaállítottam a szőnyeg szélére és közöltem vele: nincs tovább. Vége, befejeztük. Próbáltam tűrni, elviselni, mondtam neki, ameddig csak lehetett, de mostanra véglegessé vált: a jövőben nem tudunk együtt dolgozni.
Úgy tett, mint aki nem érti. Mondjam meg neki, hogy mi a baj vele. Több tiszteletet várt tőlem, meg különben is, vegyem észre, hogy jobban teljesít. Mondtam neki, hogy ne játssza itt a bazári majmot, tudja ő nagyon jól, mi a gond. Elmondtam már sokszor az elmúlt években, ne akarja, hogy elismételjem. Jobb lesz mindkettőnknek, ha nem kell még egyszer végighallgatnia, váljunk el békességben.
Kötötte az ebet a karóhoz. Hogy amióta csak eszét tudja, értem harcolt. Miattam csinált hülyét magából, értem hagyta, hogy leordibálják a fejét a nemzetközi fórumokon, ujjal mutogassanak a háta mögött.
Miattam kerülte mindenki, mint a leprást.
Mondtam neki, nem azért fizettem, hogy a nevemben lejárassa magát.
Látszott, nem érti, hogy nagy a baj.
Na jó: elmondom még egyszer. Remélhetőleg utoljára...

ITT OLVASHATÓ
 

HOL A SZÍR REICHSTAG?

ARMAGEDDON NYOMÁBAN
Szerző: Andre Lowoa
2015.12.17.Moszkvában tegnap mintegy ötórás ülést tartott a Föderációs Tanács Védelmi és Biztonsági Bizottsága. A “vendég” Szergej Sojgu honvédelmi miniszter volt.

És elhangzott a kérdés: “Hol van a szír Reichstag?”
-“Az Eufrátesz partján” – hangzott el az orosz honvédelmi miniszter rövid-de velős válasza. Amivel egyértelműsítette: Raqqa a cél.
Szergej Sojgu egyértelműsítette: Oroszország a jelenlegieken túlmenően NEM KÍVÁN Szíria területén újabb orosz katonai bázisokat létesíteni.
Tegnap egyébként Szíria fölött ismét “belehúzott” az orosz légierő. Főként a Homsz, Aleppo és Idlib tartományik területein pusztította a dzsihadistákat.
Igor Konasenkov vezérőrnagy-szóvivő jelentette tegnap, hogy elsősorban a bagdadi Információs Központ által megadott célok levadászásával töltötték tegnap a napjukat a Szuhojok.

AMERIKAI FEGYVERKERESKEDŐ ADOTT FEGYVERT A PÁRIZSI TERRORTÁMADÁSHOZ

ARMAGEDDON NYOMÁBAN
Szerző: Andre Lowoa
2015.12.17.A november 13-án, Párizsban történt támadássorozat során használt fegyverek közül egyiket bizonyítottan egy amerikai fegyverkereskedő vásárolta fel, mielőtt a gyilkosságsorozathoz felhasználásra került.
Az Associated Press hírügynökség arról számolt be, hogy egy floridai központtal működő fegyverkereskedő cég vásárolta Szerbiában azt az M92 gépkarabélyt, amit Párizsban a terrortámadás során használtak. Az AP hírügynökségnek a Zastava gyár vezetője, Milojko Brzakovic elmondta, hogy a fegyver értékesítése egyértelműen visszakövethető. A szerbiai gyártó, a Zastava Arms eladta a fegyvert az amerikai fegyverkereskedőnek – Century International Arms -, ami azt követően a Párizsban civileket gyilkoló terrorista kezében jelent meg.
A gyártó amiatt hozta nyilvánosságra a vásárló kilétét, mert korábban megállapításra került, hogy a terrortámadáshoz használt fegyverek Szerbiából származnak, emiatt a gyártóra hárult volna a felelősség.

SZERBIA A JÖVŐBEN SEM CSATLAKOZIK A NATOHOZ

ARMAGEDDON NYOMÁBAN
Szerző: Andre Lowoa
2015.12.17.


Aleksandra Djurovic, a szerb országgyűlés külügyi bizottságának vezetője kijelentette; Szerbia nem csatlakozik a NATO-hoz, mert a lakosság többsége ellenzi az észak-atlanti szövetséghez történő csatlakozást.
A politikus az orosz-szerb országgyűlési képviselőcsoport találkozóján a legfrissebb közvélemény-kutatások adatait idézve ismételten hangsúlyozta, hogy a szerb lakosság abszolút többsége ellenzi a NATO-tagságot, a kormány pedig a lakosság támogatása nélkül nem fogja a NATO-csatlakozás irányába vezetni az országot. Djurovic elmondása szerint a lakosságnak mindössze 12%-a támogatja a csatlakozást, emiatt Szerbia továbbra is fenntartja a katonai semlegességet.

A képviselőnő egyúttal kifejezte támogatását Oroszország Szíriában folytatott terrorellenes műveletét illetően, és kijelentette, hogy országa támogatja az orosz légierő terrorizmus elleni fellépését. Djurovic emlékeztetett, hogy a szerb nép soha nem fogja támogatni egy olyan ország bombázását, ahol az államfőt legitim módon megválasztották, ezért soha nem fogják támogatni a nyugati koalíció Aszad-kormány elleni agresszióját.


A VISZONY OLYAN MINT A DROG

MAGYAR NARANCS - KOMPLETT BLOG
Szerző: Karafiáth Orsolya
2015.12.17.


Mit látsz: a viszonyokban való létezés segíthet fenntartani a tartós állandó kapcsolatot?

Általában akkor jön a félrelépés, amikor az elhidegülés mellett a kapcsolat még valamilyen szinten funkcionál, vagyis nem annyira rossz, hogy a válás legyen az egyetlen megoldás. Vagy az illető még reménykedik abban, hogy a kapcsolatot valamivel meg lehet menteni. Például egy viszonnyal. Akad, akinek megy a Szabó Lőrinc stílus, és akár rekord hosszúsággal, nyolc-tíz-tizenöt évig is képes fenntartani a házassága, tartós párkapcsolata mellett egy szeretői kapcsolatot is. Ezeknek a nagy része azonban eléggé héjanász az avaron, amikor két ember megreked egy köztes állapotban: nem szervesülnek egy párrá, kikészítik egymást, közben mégsem tudnak elszakadni, nem tudnak egymás nélkül élni. Az egyik legkirívóbb eset az volt, amikor a férfi és a nő úgy tartott fent nyolc évig viszonyt, hogy közben mindkettő megházasodott, a nő szült két gyereket a férjének, és a férfinek is született három gyereke a feleségétől. Mindez azonban ritka kivétel, igazi kuriózum, mert a viszonyok átlagos időtartama többnyire fél év. Addigra lecseng a kapcsolat eleji extatikus szakasz, ami tele van adrenalinnal, az újdonság varázsával, a tiltott gyümölcs izgalmával, és „az elromlani milyen szép” érzésével. Azonban ahogy telnek a hónapok, kialakul és egyre mélyül a kötődés a szerető felé, ami pedig egyre több felelősséggel jár. Aztán az ember úgy érzi, hogy a dupla magánéletet élni egyre fárasztóbb mind emberileg, mind érzelmileg, mind logisztikailag. Felaprózódik benne, és többnyire hibázik is, ilyenkor jönnek a banális lebukástörténetek, mert a lebukás elég banális a legtöbb esetben. Mert előbb-utóbb mindenki lebukik. Főleg ma, amikor okostelefonok és okos kütyük közegében élünk. A nők szerintem előbb megérzik, hogy a párjuk félrekacsintott. Az ő szenzoraik szinte azonnal jelzik, hogy valami nincs rendben, legalábbis a könyv írása közben én ezt tapasztaltam. És ne higgyük, hogy a társunkat a végtelenségig hülyének lehet nézni, hülyére lehet venni. Hirtelen állandósuló céges bulik, minden második hétvégén csapatépítő hétvége, hirtelen túl sok túlóra? Ugyan már! Visszatérő motívum a történetekben, hogy a mesélők úgy érzik, szülőként és társként is sokkal jobb fejek, elviselhetőbbek lettek, miután lett szeretőjük. Azonban egy viszony csak fájdalomcsillapító, ami ideig-óráig hat, de a probléma gyökerét nem szünteti meg. Mindeközben a viszonyra az is igaz, hogy drogként működik: aki egyszer belement egybe, az újból és újból keresni fogja ugyanazt az izgalmat. Aki egyszer félrement, az már érzelmileg és számos más szempontból szinte kivétel nélkül képtelen visszatérni oda, ahonnan jött. Tegyük hozzá, sokszor nem is akar.


ITT OLVASHATÓ

NEHÉZ NAP A BALLIBEKNEK

BIRCAHANG BLOG
Szerző: Bircaman
2015.12.17.


Délelőtt: az egyik óriáscég felmondja a szerződését a kormánypárti énekessel.
Délután: a kormány felmondja szerződését ugyanazzal az óriáscéggel.
 A ballib agytröszt véleménye mindezzel kapcsolatban:

ÁLLAMI VÉLEMÉNYTERROR A MI PÉNZÜNKÖN

KETTŐSMÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2015.12.17.


A kormány és minden háttérintézménye felmondja a Telekommal kötött szerződéseit, jelentette be a kormányszóvivő. Reméljük, mindenki, aki tegnap a Telekomot véleményterrorozta, behúzza a fülét és farkát, és nem kíván azzal érvelni, hogy ha egy cégnek fel lehet bontani egy szponzor-szerződést, akkor a Fidesz vezette államnak is fel lehet bontani üzleti szerződéseket, amiket közpénzből kötöttek, egy munka elvégzésére.
Akartam külön cikket írni arról, hogy mennyire nincs gond azzal a kezdeményezéssel, amit magánemberek hoztak létre Ákos védelmében, hogy mivel nem értenek egyet a Telekom döntésével, felbontják a szerződésüket a céggel. Azt írtam volna, bár nem értek velük egyet, de ez is az állampolgári nyomásgyakorlás módja, még ha nem is tetszik nekem.
Az viszont, hogy a magyar állam és minden magyar állampolgár nevében fellépő kormány, felmondja a szerződését, amit a mi adóforintjainkból kötött, egy magáncéggel, mert az egy szponzorációs, tehát magánszerződést felmondott egy énekessel, akit történetesen szeretnek hallgatni a Fideszben, mert az mondja amit ők, na az a véleménydiktatúra.
Ha a kormánypártban nem tudnak különbséget tenni a párt véleménye és pénze, illetve az állam véleménye és pénze között, ott problémák vannak. Komoly problémák...

ITT OLVASHATÓ

DUPLA ARÉNÁZÁS - A TELEKOM BEMUTAT

SPINDOC BLOG
Szerző:
2105.12.17.


Miről van itt szó? Arról, hogy a szponzorációs szerződések kölcsönös előnyök mentén jönnek létre, nem könyöradomány, nem támogatás. Egy márka a saját márkaüzenetét támogató, célcsoportját megszólítani tudó, márkaértékeibe illeszthető hírességekkel, klubokkal, szórakozóhelyekkel áll össze, ezért a szponzorált fél anyagi, vagy más természetű előnyöket kap, ő pedig megjeleníti a támogató felségjelzéseit, vagy amiben a szerződéskötéskor megegyeznek. Ami ebben az esetben fontos nekünk: egyáltalán nem ritka, hogy egy szponzorált sztárral azonnali hatállyal megszünteti a szponzoráló cég a szerződést. Tiger Woods, Lance Armstrong és valamennyi botrányba keveredett celeb hosszan tudna mesélni erről. Ne legyen kétségünk: nincsen (alkotmányellenes!) szerződésszegésről szó, az írott anyag bizonyosan kitér arra, hogy a szponzorált művész nem sértheti a támogató márka érdekeit, értékrendjét. Hiszen éppen a szinergiák miatt fogtak össze a szerződés megkötésekor. 
A szponzoráció addig tart, ameddig mindkét fél megtalálja benne a számításait: ha Ákos a nők egy jelentős részét vérig sérti, ráadásul egy olyan területen, amely a Telekom számára az egyik fő márkaüzenetet hordozza, az bőven elég ok, hogy a márka ne akarja a továbbiakban a sztárhoz láncolni a nevét. Más kérdés, hogy az éppen aktuális kormányzati "családvédő" kampány is lendületet kaphatott a mostani, teljes spontenaitást valószínűleg azért nélkülöző lépéssel.
Végezetül, ami fő és hangsúlyos különbséget jelent a Telekom és Magyarország Kormánya lépése között. A Telekom a saját pénzét, bevételeit fordítja szponzorálásra, kultúra támogatásra, sport támogatásra, ő áldoz rá és azt várja tőle, hogy a márkája ismertebb, vagy népszerűbb lesz. A kormány ezzel szemben a közös pénzünkből duhajkodik: a kormányt a társadalom azzal bízza meg, hogy jól sáfárkodjon a befizetéseinkkel, és azt reméljük tőle, hogy a lehető legköltséghatékonyabb szerződéseket köti állami szinten a telekommunikációs szolgáltatókkal is. (Muhaha...) Tehát egy izmozó felmondás után másnál megkötött sokmilliárdos szerződés vélhetően a közös büdzsénknek is sokba fog kerülni, ha feltételeznénk, hogy korábban a költséghatékonyság oltárán szerződtek...
A kormány-Telekom ütközetről már készítettünk korábban is interjút, most is megpróbáljuk majd szóra bírni az illetékeseket, amikor kissé lenyugodnak a kedélyek. De azt feltételezzük, hogy az Ákos ügy most csak egy casus belli volt az újabb fordulóra.
 

RAJTAM NE SEGÍTSEN A BME KANCELLÁR!

BŐSZ ANETT BLOGJA
Szerző: Bősz Anett
2015.12.17.


A Szegedi Egyetem kancellárjának botránya után újabb kancellár tett elfogadhatatlan, szexista kijelentést.
Az egyetemi kancelláré egy olyan pozíció, amelyet a kormány azért talált ki, hogy beleszólhasson az egyetemek igazgatásának legrészletesebb dolgaiba is, ezzel súlyosan csorbítva a felsőoktatási intézmények autonómiáját. Kompetens, nagy tiszteletben álló rektorok, szakemberek, egyetemi hierarchia csúcsát elérő, és egyetemi szenátusok többségének bizalmát elnyerő kutatók és tanárok revizorai lettek ők, akik farkasszemet néznek a demokráciával, és szamárfület mutatnak neki. Olyan emberek, akik készek kiszolgálni az Orbán-kormányt, egy kirakatpozícióért cserébe, amelynek tartalmát és funkcióját minden önmagára valamit is adó, prosperáló társadalom szégyellné.
Ha ez nem lenne elég, nem először derül ki, hogy egy-egy ilyen pozicionárius súlyosan szexista kijelentést tett a nyilvánosság előtt. Ha komolyan gondoltuk egyszer, hogy a Nyugathoz kívánunk tartozni, akkor azt vagy most kell elfelejteni, vagy tisztába kell kerülnünk azzal, hogy egy társadalomban, ahol mindenki egyenlő, nem létezhet szexista kijelentés. Az ugyanis a szexuális zaklatás egyik formája, s mint olyan, nők elleni súlyos diszkrimináció. 

5 TÉNY, AMIÉRT CSAK KAPSZULÁS KÁVÉT FOGSZ INNI EZUTÁN

BUSINESS & CAFÉ
Szerző: Business & Café
2015.12.17-

illy_x9_ambientata_def.jpg
...legalább is otthon mindenképpen! Kavarós, "presszó", az otthoni kávéfogyasztás kevésbé minőségi útvesztői? Hogyan juthatsz igazán kiváló, és hatásos kávéesszenciához? Ha szereted a kávét, de nem értesz hozzá, akkor a kapszula a tökéletes választás a számodra. 5 érv,hogy tökéletesen induljon a nap!


Előszó

Novemberben érkezett egy felkeresés kávégép tesztelési kérdéssel. Kapunk gépet, kávét, cserébe meséljünk a benyomásainkról. A kávét szeretjük, az új élményeket szeretjük, a tesztelés pedig különben is az újságírói evolúció fájának egy magasabb ága, talán mondanom sem kellene - belevágtunk.

A felszerelés

illy_x7_1_1.jpgKét gépet kaptunk, pontos anyakönyvi nevükön nevezve őket:
egy Francis Francis X7.1 Iper kapszulás kávéfőzőgépet

és egy ezüst (satin) színű Francis Francis Y5 Iper kapszulás kávéfőzőgépet.

EGY ROSSZ RENDEZÉS A LEGJOBB DRÁMÁT IS TÖNKRETESZI - VILLÁMINTERJÚ MARTON CSOKÁSSAL

COMMENT:COM
Szerző: SIXX
2015.12.17.


Marton Csokas az a színész, akinek az arcát sok filmből ismerjük, de a nevét nem biztos: kiváló karakterszínész, aki nagyon sokszor alakít rémesen genyó alakokat. Az Into the Badlandsben egy nagyhatalmú férfit hoz egészen elképesztő erővel és kisugárzással, amikor a képernyőn van, nem nagyon lehet másra figyelni. Csokas egyébként apai ágon magyar származású, ha a nevéből nem derült volna ki. A villáminterjút az AMC szervezte le, köszönjük szépen.    
Mi keltette fel az érdeklődését a szerep iránt?
Nagyon tetszett az a fúziós, kevert világ, amit íz írók alkottak a sorozathoz. Kicsit futurisztikus, de inkább a feudális japánra emlékeztet, és ez bejött nekem, olyan, mintha egy kosztümös kalandfimsorozatban szerepelnék. Ráadásul nem álltak meg a külsőségeknél, a karakterek interakciói, a gesztusok, a megnyilvánulások elég jelentős része a múltban eredeztethető. És mindez egy olyan sorozatban, amihez a hátteret egy nagyon zsigeri, ösztönökre építő, primitívnek is nevezhető világ adja.

CSEPEL NEM FELCSÚT, VÖRÖS! FÉLNEK TŐLE, BÜNTETIK! ITT NEM ÉPÜLHET SEMMI!

CSEPELIEK ÚJSÁGA
Szerző: Horváth Gyula
2015.12.17.

Horváth Gyula, a DK csepeli elnöke, önkormányzati frakciójának vezetője messze lekőrözte, megelőzte a fideszes városvezetők sok tízmillióval kitömött lakájmédiáját, hivatalos szócsöveit. A csepeli politikus a saját facebook oldalán december 16-án számolt be a december 15-i képviselő-testületi ülésegyes részleteiről. A lakájmédia erre a mai napig képtelen volt. Akár hiánypótlóként is ajánlhatnánk olvasóinknak Horváth Gyula írását, de nem tesszük, mert a cikk önmagában is figyelemre méltó, ezért változtatás nélkül közöljük:
Az  önkormányzat képviselő-testülete kedden elfogadta Csepel 2016-os költségvetését!


FENNTARTHATÓ, ENERGIAHATÉKONY ÉS ÖSSZECSUKHATÓ HÁZ

ECOLIFE BLOG
Szerző: Fazekas Fanny
2015.12.17.


fincube-04.jpg
Egy berlini székhelyű cég, a Studio Aisslinger kifejlesztett egy moduláris (könnyűszerkezetes házak alapelve), fenntartható és hordozható, alacsony energiafelhasználású házat, a Fincube-ot.
A német Assingler Építészeti Stúdió munkáját a vízszintes lécek, termesztett faanyag és a sok áttetsző üvegfelület jellemzi mint egyfajta modern és mégis hőmegtartó, áttetsző falszerkezetet, melynek már a látványa is igen egyedi képet mutat.

A mindössze 47 négyzetméteres lakóteret letisztult, modern stílusban tervezték és alakították ki, a felületek fahatású, egységes burkolást kaptak, ezáltal a terek tágas helyiségekké váltak. 
A minimális CO2 lábnyommal rendelkező Fincube alapanyaga teljes egészében helyi fa. A letisztult és anyag-orientált design, a 360 fokos tripla üvegezésű fa tér így szoros kapcsolatot teremt az épület és az azt körülölelő természet között. 

ITT AZ UTCAI PIZZASZELETELÉS ÚJABB CSÚCSA-IGEN

EGY NAP A VÁROSBAN BLOG
Szerző: szucsadam
2015.12.17.Az utcai pizzaszeletelés műfaja nagyon mélyről indult Budapesten. A kétszáz forintos, íztelen, vastag szénhidrátbombával kezdődött, ami most is sok helyen kapható. Két éve azonban a műfaj hatalmas lökést kapott a La pizza di mamma sofia nevű hellyel, ami aztán elkezdett terjeszkedni, láncosodni, és Gianni javaslatára Pizza Me-re változtatta a nevét. És a Pizza Me-kben a mai napig egy kiszámíthatóan jó minőséget kapunk.
Tegnap viszont új szintre ért el a pizzaszelet-vásárlás. Megnyitott ugyanis a Madách térhez közeli Igen. Teljes nevén Igen Itália, ami az egyik legfejfájósabb szóvicc, amit valaha hallottam. Amikor Csabának elmondtam a nevét, tátott szájjal nézett rám fél percig, hogy biztosan jól érti-e, hogy ennek nevezi el valaki a kajás vállalkozását.

VAGY-VAGY

GÉPNARANCS-BANÁNKÖZTÁRSASÁG
Szerző: Gusztos István
2015.12.17.


Azért a 70-es évektől az akkori „pártunk és kormányunk” inkább – és tendenciájában egyre inkább – hagyta élni az embereket, mint mai „betyár urai”. Manapság az ocsmány, erőszakos, ráadásul ájtatoskodó hatalom mindenhová bepofátlankodik.  Nevelni akarja a társadalmat, zemberekké akar nevelni mindenkit.

Megalázó dolog olyan „párt” uralta országban élni, amelynek tagjai egy vérből valók. Szar dolog hallani, olvasni, hogy a Ház elborult elnöke most már naponta életteret emleget. Keserves dolog ránézni is a jellemtelen, akarnok senkikre, akik ma meghatározzák az ország életét – szétverve oktatást, jogrendet; reménytelen nyomorba taszítva százezreket.
Ahol Hóman-szoborról egyáltalán szó eshet.
De, hogy ez így tovább sokáig már nem mehet, azt nem direkt politikai dumákból éreztem meg nagyon erősen, hanem egy „családbarát” reklám szövegéből:

LMBTQ + P?Be?Z?N?SM???

GÖRÉNYLYUK-HA BÜDÖS, NE PANASZKODJ!
Szerző: Molnárgörény
2015.12.17.


No, ideje megint írni egy vérnősző fasiszta posztot. Csak hogy legyen min megbotránkozni az orbánistáknak és csahos sajtójuknak, ha netán megint elindulnék a következő választáson.
Kezdetben valának a buzik, akiket diszkréten homoszexuálisnak mondott a polkorrekt pógár. Aztán a bötűk csak gyűltek és gyűltek. Sőt. Most már hölgyeké (már ha a buzeráns nőket hölgyként lehet titulálni) az elsőbbség, mert a Leszbikus, Meleg (lásd korábban a nyelvi diktatúrárúl írottakat), Biszexuális és Transznemű hulladékokhoz társult immár a Queer is, amiről talán még ők maguk se tudják, hogy mit jelent.
A Btk.-ban is alapos változtatásokat tettek (igen, a magukat konzervatívnak nevező Orbánék) a buzik javára. Hajdanában a 18 év alatti személlyel történő buzizás akkor is büntetendő volt (lásd: természet elleni fajtalanság), ha az ifjú a dologba beleegyezett. Na de jöttek a buziszervezetek, és ordítottak az egyenjogúságról - kis is került az új Btk-ból a fiatalkorúakkal való buzizás büntetése. Most már szabad préda a 14 éves segge is, nem károg a vállán az ügyész...

EGY MAGYAR MIGRÁNS HÉTKÖZNAPJAI

SZTÁRKLIKK-CSÜTÖRTÖKÖN MONDOK
Szerző: Nagy Bandó András
2015.12.17.Nincsenek véletlenek, szoktam mondani, amikor a könyves asztalom elé téved valaki, és a könyvek mustrájába kezd.

Ülök a pécsi Árkádban, elém áll egy középkorú pasas, autogramot kér. Ritka eset, néha akadnak, akiknek mindössze ennyire futja, van, aki meg is vallja: nincs pénzem könyvre, mondja az okait is, munkanélküli, hajléktalan, még nem kapta meg a fizetését, satöbbi, van, hogy kis ajándékkönyvemmel eresztem útjára, van, hogy csak elbeszélgetünk, ezek a percek adnak valami pluszt az árusításhoz és a dedikáláshoz. Ez a fickó jólöltözött, biztos, hogy nem áll rosszul, túl gazdagnak sem látszik, középosztálybelinek tippelem, szóba elegyedek vele. 

Ausztráliában él, meséli, több éve, fönt a Gold Coast környékén, több évig cukrász volt, de elege lett a napi hajtásból, három éve az Aldiban melózik. Aldiban, kérdezek vissza, igen, mondja, azon az ausztráliai területen, Sydney és a Gold Coast között van vagy kétszáz Aldi, ő az egyikben melózik. Mondom, tudom, hogy abszolút illetlen, de csak megkérdem, mégis mennyiért robotol. 


ITT OLVASHATÓ

KÉK ÓRA, AVAGY EGY BUSZSOFŐR EGY NAPJA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: anagykékség
2015.12.17.


A tömegközlekedés minden nagyvárosban kulcsfontosságú kérdés, de viszonylag ritkán látjuk, hogyan is telik az azt működtetők egy napja. A mai poszt több szempontból is kakukktojás a blog történetében, hiszen a magyar fővárosban játszódik, ugyanakkor olyasvalaki írta, aki élt már külföldön, így kicsit talán más szemmel nézi a budapestieket. Következzen tehát A nagy kékség posztja, ami lehetne akár az Egy napom sorozat része is.
„Bár Magyarország nem csak Budapestből áll, nekem mégis csak abból. Élnek ugyan vidéken rokonaim, de én magam mindig is a fővároshoz kötődtem. Itt nőttem fel, itt neveltek embert belőlem a szüleim, és ma is itt élek, itt dolgozom, itt próbálom megállni a helyem.
Délutános vagyok, a végállomáson váltom a kollégámat. Egyszer csak megérkezik a nagy kékség. Csörög, zörög, csattog, füstöl, de legalább a mienk. A kolléga elcsigázottan meséli, hogy napközben nem történt semmi extra. Hát igen, ebbe a hivatásba is bele lehet fásulni. Mindketten buszvezetők vagyunk. Én ma is élvezem, amit csinálok, ő talán már akkor sem élvezte, amikor kitalálta, hogy ezzel szeretné keresni a kenyerét.
Átveszem a buszt; gyorsan körbejárom, hogy nincs-e rajta sérülés. Magamra igazítom az ülést, a tükröket, majd megnézem a munkalapot. Nyolc kanyar, az nem is olyan vészes. Hogy is van ez? Kanyaronként 38 megálló, tehát uszkve 300 megálló jut erre a napra. Némán nyugtázom.
Elindulok, beállok a treffre. Így hívjuk a végállomásokon azt a helyet, ahol az utasok felszállhatnak a járműre. Kinyitom az első ajtót, indulhat a tömeg.
Igyekszem mindenkit egyenként köszönteni. Tíz utasból talán kettő vissza is köszön. Nem értem azokat, akik nem fogadják az üdvözlést.
Dehogynem értem őket. Sok kollégám csak amolyan humán masszaként tekint az utasokra; mondjuk úgy, hogy mint szükséges rosszra. A modortalan kollégák stílusának levét iszom én is.

DUBLINI BENNFENTES - AMIRŐL CSAK EGY HELYI TUDHAT

HELLO MAGYAROK
Szerző: Hello Magyarok
2015.12.17.Bemutatom Dublin Top 10 látnivalóját – de nem most. Inkább igazi élményvadászokat csábítok kihívásra, olyanokat, akik többre vágynak, mint a sztenderd turistalátványosságok. Ígérem, semmi olyat nem fogok ajánlani, ami elcsépelt, azokkal majd úgy is megállítanak minden utcasarkon. Autóbérlés most nem szükséges, az úti célokhoz elég lesz csupán egy tömegközlekedési eszközre felszállnunk.
Egy kicsit kimegyünk a szabadba, de mielőtt még belevágnánk, jöjjön egy gyorstalpaló útikalauz: teljesen mindegy, hogy az év melyik időszakában indulsz ide, nagyságrendileg ugyanazok a követelmények.

EZEKET TEDD A CSOMAGBA

  • Esőálló cipő nélkül én már a reptér biztonsági check-injénél visszafordítanálak. Nem azért, mert mindig esik, inkább azért,  mert soha nem tudod, hogy mikor! Emellett biztos, ami biztos, én ajánlanék egy jófajta sportosabb kivitelt is. Ha az időjárás előrejelzésed 100% napsütést és 0% csapadékot ír, az egy jó hír: máris van – az ír matek alapján – 60%-od, hogy ne essen!
  • Az esőkabát minél hosszabb, annál jobb. Az sem baj, ha befér alá a táskád.
  • farmer itt is helytálló és örök. Jól jön nyáron, szükséges télen.
  • Még Írországban is - nyáron sokszor előfordul, hogy a napodat rövid ujjúban töltheted. Ennek két komoly kimenetele van: 1. Nem vicc - használj naptejet! Tapasztalatból tudom, hogy Írországban másképp süt a nap, itt a nyári napsugaraktól egy pillanat alatt leégsz. 2. Jobb, ha kéznél tartasz egy pulóvert és egy esőkabátot.
  • Téli extrák: kabát, sál sapka, kesztyű, harisnya, vastag zokni. Tudom, hogy jó beilleszkedni, de hidd el, semmi baj nincsen, ha rajtad „kabát-sál-sapka”, rajtuk pedig nyári ruha van. Ez így van rendjén.

EZT NE TEDD A CSOMAGBA

  • Semmi esetre se fáraszd magad az esernyő használatának a gondolatával. Többen feldolgozták már művészi szemmel az "emberek törött esernyővel Dublinban"-jelenséget: 
  • Ha nincsen konkrét esemény, alkalmi ruhát se hozz. Általános jó tanács: különösebben a dress code-dal ne foglalkozz. Mi sem tesszük.