2018. december 29., szombat

RÁADÁS: QUIMBY - TEÁTRUM


YOUTUBE
Szerző: QUIMBY
2014.


Vígszínház, Budapest (2014.04.07. & 08.)

A Quimby magyar alternatívrock-együttes. Epikus, sanzonos hangvételű dalok, expresszív zenei világ, erőteljes előadásmód, szimbolikus szövegvilág jellemzi, melyet helyenként népi elemekkel fűszereznek. A zenekar 1991-ben alakult Dunaújvárosban

Tagok: Kiss Tibor, Varga Livius, Balanyi Szilárd, Gerdesits Ferenc, Mikuli Ferenc, Kárpáti József


RÁADÁS: PÁL UTCAI FIÚK KONCERT (MR2 AKUSZTIK - MÜPA, 2013.01.15.)

YOUTUBE / MR2 AKUSZTIK
Szerző: PÁL UTCAI FIÚK
2013.


A Pál Utcai Fiúk zenekar 2013-ban ünnepelte megalakulásának harmincadik évfordulóját. Erre az évre több nagyobb dobást is terveztek, az első mindjárt ez a koncert volt. Egészen régi és egészen új dalok is felcsendültek, de nem a megszokott hangszerelésben, hanem főleg akusztikus hangszerekre átírva. A zenekar tagjait ebben vendégművészek segítették. "A Müpa színpada azon kevés helyek közé tartozik Magyarországon, ahol a hangzás szempontjából nem kell engedményeket tenni, itt meg lehet valósítani, hogy úgy szólaljanak meg a dalok, ahogy azt a lemezek készítésekor megálmodtuk - mondja Leskovics Gábor (Lecsó) a koncertről. - Sőt, mivel összesen tizenegy muzsikus áll majd a színpadon, egészen különleges, a rockzenében szokatlan hangszerelésekben is gondolkodhatunk; néhány dal erre az estére teljesen új köntösbe öltözik. Olyan darabok is műsorra kerülnek, amelyeket a zenekar szokásos koncertjein nem játszik, mivel megszólaltatásukhoz elengedhetetlenek azok a feltételek, amelyek a Müpában adottak. Az együttes nagy várakozással készül erre a zenei utazásra. Reméljük, örömmel velünk tartanak azok, akiknek a harminc év alatt fontosak voltak ezek a dalok." Farkas Zoltán - dob, Leskovics Gábor - gitár, ének, Molnár Balázs - gitár, Potondi Anikó - ének, Varga László - basszusgitár
Közreműködik: Dióssy D. Ákos - zongora, Pápai István - ütőhangszerek, Szűcs Krisztián Qka - fúvósok, Hekele Fanni - tuba, Mike Krisztián - harsona, Albert Zoltán - szaxofon

ITT NÉZHETŐ MEG

TI, AKIK SZARTOK AZ EMBERI JOGAITOKRA, HA LEGALÁBB HAVONTA EGYSZER TELEPAKOLHATJÁTOK A BEVÁSÁRLÓKOCSIT A TESCÓBAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.12.29.


Szerintem is így lesz kerek ez az év a NER-nek csúfolt, vár alakú konszolidált trágyahalom oldaláról nézve: azzal egyidejűleg, hogy minden idők leggazdagabb miniszterelnöke (értsd: a leggazdagabb plebejus magyar) munkahelyileg az alattvalók feje fölé költözik, hogy onnan köpködhesse puritán módon a szotyolahéjat szerteszét, tojt az angyalka finomat nekünk: a Budai Palotanegyed kiemelt területein szigorítják a közterület-használatot. A két dolognak nyilvánvalóan semmi köze egymáshoz – mármint a felcsúti milliárdos putyerkázásának a szigorításhoz -, pláne a kegyetlenül boldog új év első napjához, egyszerűen így alakult. Ja, nem. Orbán miatt, Orbánért, Orbánnak, Orbán testi épségének és lelki üdvének nagyobb dicsőségére bármit, akármit.

A többi hasonló, sunyialattomos, az év utolsó napjaira, a bejgliszentelés idejére időzített Magyar Közlöny-díjas kormányhatározat és rendelet közé ez is befért: 2019. január elsejétől a Budai Palotanegyedben a rendeltetésszerű és a turisztikai célú használatot leszámítva, csak a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. engedélyével és a meghatározott használati díj megfizetése után lehet a közterületet használni.

Ez azt is jelenti, hogy amennyiben a Budai Palotanegyedben a védett személyek és kijelölt létesítmények (ezek közé tartozik az áderista Sándor-palota és a puritánságtól ordító orbánista karmelita kolostor is) védelmét ellátó szervezet úgy ítéli meg, hogy a kérelmezett használat akadályozza a védelem ellátását, akkor megtagadhatják a közterülethasználatot. És kérdezem én a vérszegény magyar demokrácia eddigi legszégyenletesebb évének végén, amikor már mindenen túl vagyunk, amit 30 éve elképzelni sem tudtunk: és mi akadályozhatja meg azt a szervet, hogy úgy ítélje meg? Senki és semmi. Vagyis tolmács nélkül is könnyedén lefordítható a kétharmad nyelvéről a mindenki más nyelvére: elég nagy a valószínűsége annak, hogy a köztársasági elnök és a miniszterelnök hivatala előtt eztán tüntetni sem lehet. Még létező, még el nem taposott állampolgári jogot gyakorolni sem lehet, ha a felcsúti vetemedést el kell szigetelni a való világtól. Abba most bele sem megyek, hogy a NER-jogászkodás mely büdös bugyrát világítja meg az a tényállás, hogy már egy sima vagyonkezelő, elvileg közhasznú és nonprofit cég dönt az alapjogok gyakorlásáról, mert ez kurva messzire vezetne. Viszont.

Drága véreim! Főleg ti, akik ebben sem láttok semmi kivetnivalót, mer’ nagyon helyes, hogy mindenféle csőcselékek ne használhassák csak úgy méltóságosék magánterületnek tekintett közterületeit! Ti, akik szerint rendben van, hogy egy nálatok nagyságrendekkel jobban élő külföldi turistát több jog illessen meg, mint akárhány demokratikus állampolgári jogát gyakorolni kívánó magyar állampolgárt! Ti, akik még mindig nem értitek, hogy minden össznépi betiltás, szigorítás, visszaszorítás mindenkitől elvesz valamit, és nemcsak azoktól vesz el, akiknek a homlokára a bálványotok felhányta, hogy ellenség!

Nem állítom, hogy a forradalmak a világon bárhol engedélyköteles, békés, édesbús danolászós, rózsaszín plüssmalacokkal díszített tüntetésekből nőttek volna ki. Ha egyszer elindul a tömeg, legfeljebb a gondosan-titokban és sokáig tervezett földalatti menekülőutakban lehet majd reménykedni. Ha a közéjük lövetés sem segít. De ne szaladjunk ennyire előre: nem gáz ez tényleg egy cseppet sem? Ez sem gáz? Hogy holnaputántól a nevükre íratják a budai Várat, amit legfeljebb kettes csoportokban, fejpénz megfizetése és TEK-es felügyelet mellett lehet megközelíteni csak azért, mert a terhelt gyerekkorú, skizofréniára hajlamos, küldetéstudattal vastagon megvert gátlástalan nép gyermeke túltolta a demokratikus felhatalmazás rozsdás biciklijét? Magyar emberek számára no-go zónává silányul ezután minden olyan létesítmény, ahol a zemberektől és a valóságtól elszakadt, elcseszett sufnijogász és diktátorkezdemény rettegve tervezi a hatalomba csimpaszkodó életfogytiglanra berendezett luxuséletét a puritán falak közé zárva?

Ti, akik eltartott kisujjal áldoztok naponta a kognitív disszonancia nevű ragályos népi betegség oltárán, még meddig (ön)ámítjátok magatokat azzal, hogy ez IS a ti érdeketekben történik? Igen, tudom, az emberi jogokat nem lehet felcsapni a szilveszteri ünnepi asztalra, nem lehet megzabálni őket, nem láthatóak a fizetési papíron, nem lehet belőlük sárga csekkeket sem fizetni, nem lesz belőlük új cipő a gyereknek, sem sürgősségi csipőműtét a nagymamának a magánegészségügyi ellátás kegyelmének taknyán. Pedig de. Kurvára minden ezen múlik, vagy ezen csúszik félre visszafordíthatatlanul. Azon, hogy elhiszitek, a ti szabadságotokat, a ti jogaitokat (igen, nektek is jogotok lenne bármikor utcára vonulni, beleértve a Horthy-korszak képére csinosított várnegyedet!) azért kell megnyirbálni, visszanyesni, eltaposni, mert a vezér nyugalmát semmi nem zavarhatja meg, különben ki a fene fog holnap is azzal zsibbasztani, hogy ha ő nincs, akkor senki nem fog megvédeni titeket. Mégis ki a szent szartól rettegtek ti, ha becsületesen éltek, dolgoztok, adót fizettek, gyermeket neveltek? Meddig vagytok hajlandóak darabonként, négyzetméterenként, ellopott közpénzmilliárdonként feladni a szabadságotokat, a jeleneteket és a harmadik kétharmada óta folyamatosan elbaltázott jövőtöket azért, hogy a hátatokon, a csendes beleegyezésetekkel, a felelőtlen félrenézéseteknek köszönhetően megmilliárdosodott várúrnak nehogy elguruljanak a gyógyszerei és nehogy kénytelen legyen szembenézni a valósággal, amit addig hajlított, ameddig nem szégyellt?

Drága véreim! Ti, akik szerint nagyon helyes, hogy a pesti szánkógyilkos csürhét kitiltják onnan, ahol a hatalmasok az ország ügyeit irányítják, meg különben is a történelmi műemlékeink, meg a melldöngető, szervilis ostobaságunk, amihez ragaszkodunk! Ti, akiket úgysem érint a túlóratörvény és különben is van még mit enni a hónap utolsó napjain is! Ti, akik szartok az emberi jogaitokra, ha legalább havonta egyszer telepakolhatjátok a bevásárlókocsit a Tescóban! A ti fejetekre is ráköpködik a szotyola héját onnan fentről, a Várból, ahova csak akkor mehettek majd fel januárt elsejétől, ha ők úgy ítélik meg. Titeket is másodrangú polgárokként kezelnek, ha a titeket meglopó szent tudatrepedés bőréről van szó. Ti is szívni fogtok és ti is kevesebbek lesztek, ha hagyjátok, hogy tőletek elvegyenek. Nem mondom, hogy nem fog fájni, mert de. Együtt fogtok vonyítani azokkal, akiket most a vezéretek védelmében akár megsemmisíteni is képesek volnátok. Azért boldog új évet nektek is!

JÖJJÖN, AMINEK JÖNNIE KELL

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2018.12.29.


Általános sztrájk. Egészen felvillanyozó volt látni az elmúlt hetekben, ahogy skandálják az utcára vonuló tömegek, transzparenseken lóbálják, fiatalok fújják fel hirdetőtáblákra (és a Nemzet Zászlórúdjára). És ahogy a szakszervezetek elkezdik bevezetni a közbeszédbe, ahogy színpadról hangzik el, levegőbe lendített ököllel, ahogy utakat torlaszolnak el a dolgozók, hogy hallassák a hangjukat, és így tovább.

Végre egy követelés – ‘le a rabszolgatörvénnyel’ -, amihez lehet rendelni egy olyan nyomásgyakorló eszközt, ami valóban fájni tud a kormánynak.

Általános sztrájk. A fehér holló mellett fénysebességgel elsuhanó unikornis, a munkások egykor volt ereje és dicsősége, amit mindenki szeretne látni, amiben hinni létszükséglet (mert másban már nagyon nem lehet), de amit elérni a jelenlegi körülmények közt épp olyan nehéz lehet, mint unikornist látni elsuhanva a fehér holló mellett. Nem kizárt, hogy sikerül, csak eddig még nem tapasztaltunk ilyet, úgyhogy előbb hinni kell benne, aztán majd csak lesz valahogy.

Az elmúlt hetek tiltakozáshullámáról sokan, sokat írtak már. Ki optimistábban, ki pesszimistán látja a kialakult helyzetet. Pedig – ahogy én nézem – egyelőre a nulladik lépésnél tartunk, és fogalmunk sincs arról, mi az a kifutás, amiben egyáltalán érdemes reménykedni.

Teljesen természetes, hogy egy sor olyan intézkedés, amivel most megsorozta a társadalmat a kormány, felháborodást váltott ki. Láttunk már ilyet korábban is, kisebb és nagyobb ügyekben is. És túlnyomó többségükben ezek a felháborodások eredménytelenül haltak el, legalábbis ha eredményként a kormányzati pozíció változását értjük. Nem függetlenül attól, hogy a NER rendkívüli energiát feccölt abba, hogy értéktelennek, illegitimnek állítsa be a tiltakozásokat, és így ne kelljen tudomást vennie a társadalmi elégedetlenségről.

Az ugyanis, hogy ma száz, ezer, tízezer ember kimegy az utcára, már nem elegendő nyomásgyakorló eszköz. Az, hogy az ellenzéki pártok 2010 óta lényegében először viselkedtek tényleg ellenzékként, legfeljebb arra mutatott rá, hogy a kétharmados túlhatalommal szemben eszközeik legfeljebb a nyilvánosság elérésére jók.

A szakszervezeti megmozdulások jelen fázisukban szintén valami hasonlóra mutatnak rá: az útlezárások, tüntetéseken való szónoklások ugyan azt a közönséget elérik, amely erre amúgy is fogékony (és egyébként eddig példátlan módon immár valamelyest azokat is, akik egyébként a közmédiából tájékozódnak). Támogatottsága azonban ennél szélesebb körben kell, hogy legyen a tiltakozásnak, ha valóban eredményeket akarunk elérni.

És ahogy már sokszor láttuk: a kormány sem véletlenül időzítette az év végére a törvénydömpinget, hiszen egy próbát megért, hátha az ünnepek elcsitítják a felháborodást, hátha a szilveszteri pezsgőmámor után már nem lesz lendület az emberekben folytatni az ellenszegülést.

Viszont úgy tűnik (és ebben is érdemes egyébként óvatosnak lenni), hogy elmérték a helyzetet: a túlóratörvény túl sokakban erősíti meg az amúgy is kizsákmányolt dolgozók rabigába hajtásának képét, túl közelről ismeri a társadalom a dolgozói lét kiszolgáltatottságát ahhoz, hogy benyelje azt a plusz egy napot. Ráadásul a tiltakozás jelen pillanatban több néhány egymásra épülő tüntetésnél. Létrejött ugyanis egy egység, ahol a tiltakozó állampolgárok mögött szakszervezetek, ellenzéki pártok, civil szervezetek sorakoztak fel, ezzel erősítve azt a képet, hogy van értelme a tiltakozásnak. De milyen tiltakozásnak?

Amit fontos látni: ez nem egy fehérgalléros felzúdulás, nem is tudna az lenni, hiszen a munkavállalók elnyomásáról szól...

ORBÁN LEJMOL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: FORGÁCS ERZSÉBET
2018.12.29.


Minden különösebb kommentár helyett idézem Bálint kolléga keresetlen szavait: ennek azbeszt borítja a pofáját, az nem kérdés.

Csak gratulálni tudok azoknak a honfitársaimnak, akik a rommá adóztatott, európai szinten is köpedelem fizetésükből utalnak egy keveset azoknak, akik rommá adóztatják és alacsonyan tartják a béreket. Szerintem is tessenek elküldeni az utolsó fillért is Orbán Viktornak, hadd harcoljon az a drága ember gond nélkül az Unió ellen. Hiszen abból a párszázezer forintból mégsem vehet páncélt, amit a feleségével összekuporgattak. A Mészáros Lölö pénzéről pedig nem beszélünk. Úgy teszünk, mintha semmiről semmit nem tudnánk. Jobb a békesség. Szóval tessenek küldeni a pénzt, a rezsiszámlák befizetése még várhat. De az sem túl nagy ár a megvédésért, ha a szolgáltató kikapcsolja a vizet, gázt, villanyt. Ne azt kérdezd, mit tehet érted Orbán Viktor, hanem azt, hogy maradt-e még normális ember ebben az országban.

Ha esetleg Mészáros Lőrinc mégis indulna a polgármester választáson és kellene pénz kampányra, vagy netán a Tiborcz család szükséget szenved valamiben, azonnal tessenek szólni, küldeni a csekket. De akár a magán bankszámlákról is bátran le lehet emelni a szükséges összeget. Örömmel adjuk. Tényleg...

HADHÁZY: MÉSZÁROS LŐRINC 300 MILLIÁRDJA VALÓJÁBAN A MINISZTERELNÖK VAGYONA

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: B.P. M.
2018.12.28.


A politikus szerint az EU támogatások ellopásával harácsolta össze a pénzét a kormányközeli vállalkozó.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Facebookon reagált arra, hogy a Forbes leggazdagabb magyarokat összegző listájának élére Mészáros Lőrinc kormányközeli vállalkozó került.

A Forbes újságírói szerint már nem az OTP vezére, hanem M.Lőrinc az ország leggazdagabbja. 1)Nyilvánvalóan tévednek, hiszen mindenki tudja, az a (minimum) 300 milliárd valójában a miniszterelnök vagyona 2) Ezt a pénzt a EU támogatások ellopásával harácsolta össze- a közbeszerzések manipulálásával minden projektet megnyernek a cégei és mindent horribilis áron csinálhat. 3) ezért kell megkettőzött erővel gyűjteni az aláírásokat az EU Ügyészségért. Aki nem gyűjti vagy nem írja alá, az mindent megtesz azért, hogy Orbán ne csak Magyarország, hanem Európa leggazdagabbjaként tartsa el zsoldos seregét” - posztolta a Facebookra Hadházy.

Hozzátette, „M. Lőrinc és társai a lopott pénzen felvásárolták a sajtó nagy részét - így ugyan Ön tisztában van a helyzettel, de magyarok milliói elhiszik azt a hülyeséget, hogy Orbánéknak szüksége van erre a pénzecskékre a Soros elleni gigászi küzdelemhez. Ezért kell visszafoglalni a köztévét a köznek és ezért kell az állami propagandát leállíttatni.”

LISTÁK, AMIK MEGMUTATJÁK MAGYARORSZÁG HELYZETÉT A VILÁGBAN

INDEX
Szerző: E.F.
2018.12.29.


Az év vége a nagy számvetések szokványos ideje, ebből az alkalomból Magyarország nevében is végzünk egy összegzést: megnézzük, hogy szerepeltünk idén különböző listákon és mutatószámokban. Mint minden ilyen válogatás, a lista némileg szubjektív, hiszen több száz országrangsor készül évente, ezekből kellett szemezgetni. De igyekeztünk olyan területeket kiválasztani, amelyek érdekesek és fontosak a magyar gazdaság és társadalom szempontjából.

Fogyasztásban hátul kullogunk


A lakosság életszínvonalának viszonylag jó mérőszáma az egy főre jutó tényleges fogyasztás mértéke (AIC - actual individual consumption). Az Eurostat decemberben jött ki friss adatokkal erre vonatkozóan, az ábrán a számok azt jelölik, az adott tagállamban hány százaléka a fogyasztás az EU-átlagnak. Magyarország az átlaghoz viszonyítva a rangsor végén, csak Bulgáriát előzve stagnált az elmúlt három évben, és ezzel az eredménnyel

MAGYARORSZÁG JÓLÉTE CSAK AZ EURÓPAI UNIÓS ÁTLAG 62 SZÁZALÉKÁT ÉRI EL.

A régió országai mind előrébb állnak, Románia ugyanebben az időszakban 10 pontot jött fel. A másik gyakran használt mérőszám a vásárlóerőparitáson számított egy főre jutó GDP, aminek trendszerű alakulásáról szintén nemrég közölt adatot az Eurostat. A helyezésünk itt is pontosan ugyanaz, utolsó előtti az EU-ban, és stagnál. Régiós társaink többségénél ugyanebben az időszakban enyhe növekedés, vagy egy kicsit magasabb szinten stagnálás volt tapasztalható...

NEM TÜKÖR

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2018.12.29.


Fogja a röhejes kis hátizsákját, megpakolja hamuban sült csülköspacallal és megy és küzd és harcol, mert egy valóságos hős, egy félelmet nem ismerő gáncs nélküli lovag, iránytű és lobogó fáklya. Önzetlen, elkötelezett, sziklaszilárdak az elvei, őszinte, bátor, okos. Őt csodálja az egész világ, mindenki fölé magasodik szellemi képességekben, tisztelik és rettegik, példakép, egy igazi délceg szabadságharcos.

Ácsorog a tükör előtt a kurta lábain és azt látja, amit látni akar. Hallja az éljenzést, de nem hallja a füttyszót, mert elnyomják a szóvirágok, tompítják a zajt a köré vont kordonok, átláthatatlan, vastag, fekete műanyag zárja el a külvilágot. Azt hiszi, ércesen cseng a hangja, pedig csak szánalmas kukorékolás az, nem más. Úgy gondolja, senki nem veszi észre torz fintorait, senki nem tudja, hogy szemérmetlenül lop, csal, hazudik.

Élvezi a hatalmat, az egyre gyarapodó vagyon nyújtotta biztonságot. Pedig az csak látszat. A pénz, az ingatlanok semmitől nem védenek meg senkit, legfeljebb az éhezéstől. A megvetéstől, de még csak a felelősségrevonástól sem óvja meg a tulajdonosát semennyi titkos bankszámla, sehány mások nevén lévő kastély. A hatalom csak illúzió. Napok, hetek alatt szétfoszlik, ha változnak a dolgok. Olyankor semmi más nem marad az ember körül, mint a saját embersége, becsülete. Vagy nem marad, ha eleve sem volt.

Önbecsapás abban hinni, hogy igazat mond a tükör, hogy a szolgahad a valóságot mondja, hogy akkor is szépnek, okosnak, legyőzhetetlennek látná az önjelölt ikont, ha az nem térülne meg. Ostoba ember az, aki magánál butábbakkal veszi körbe magát. A vakok között félszemű a világítótorony effektus nem működik. Okos ember olyantól kér tanácsot, aki nála bölcsebb, az adott kérdésben tájékozottabb. Aki nem így tesz, az lehet, hogy nagyon magasra fog kapaszkodni, de iszonyúan nagyot fog zuhanni.

Oscar Wilde már megírta azt a történetet, aminek mi most a fordítottját látjuk. Dorian Gray csodaszép férfi volt. Nem hagyott nyomot rajta az idő, sem a belső romlottság. Azonban a festmény, ami őt ábrázolta, változott. Minden, ami a valódi férfin nem volt látható, a képen megjelent. Dorian felismerte a festmény titkát, elzárva tartotta, hogy senki ne láthassa a valódi énjét.

A kifordított történetben a festmény változatlan. Mert festmény az, nem tükör, ahogy az önhitt bámulója hiszi. Már régen nem önmagát látja benne, talán soha nem is őt ábrázolta az a kép, csak azt, amilyen lenni szeretett volna, de ami soha nem lehetett. Mégpedig önmaga gáncsolta el önmagát. Senki más, ő maga tehet arról, hogy annak az ideálnak a torzképévé küzdötte le magát. Minden adott volt ahhoz, hogy valóban az a nagyszerű ember váljon belőle, akinek látni szeretné magát. Nem élt a lehetőséggel, hanem visszaélt vele. És még csak azt sem érti, hogy a titkot nem tudja elzárni, nem rejtheti el, mert a kép a régi, de az ő arca nem az. Ott van rajta minden, amivel nem hajlandó szembe nézni. A gonosz alamusziság, a kapzsiság, az embertelenség, a telhetetlenség, a feneketlen hatalomvágy. De ott van a sötét ostobaság, a kivagyiság, az összes komplexus és fóbia is, amitől szabadulni szeretne, sikertelenül.

Dorian Gray úgy döntött, megsemmisíti a festményt, hogy senki ne leplezhesse le. Egy késsel összekaszabolta a vásznat, ám reggel a festményt érintetlenül találták, rajta a ragyogó szépségű férfi portréjával. Dorian Gray összeszabdalt, véres holtteste mellett. Egy csúf, öreg, gonosz arcú holttest mellett. Mennyi az esély arra, hogy ez a másik, ez a kifordított történet most máshogy, jól fog végződni?

MONARCHIKUS TÜNDEJÁTÉK A VÁRBAN - ORBÁNI ÁLOM LUXUSKIVITELBEN

NÉPSZAVA
Szerző: N. KÓSA JUDIT
2018.12.29.


Példaszerűen rekonstruált régi és izgalmas új terekben kezdi meg a munkát január elején a miniszterelnöki kabinet. Orbán Viktor régi vágya teljesül a Várba költözéssel, ám hogy ez mennyibe került, az féltve óvott titok.

Nevezzék meg, ki a felelős azért, hogy a kormány az ország jelenlegi helyzetében belevágott egy 140 milliárdos luxusberuházásba” – villámlott 2008-ban Szijjártó Péter Fidesz szóvivő szeme, amikor az új kormányzati negyed tervét kérte számon a Gyurcsány-kormányon. Az elképzelésből aztán annak rendje és módja szerint nem is lett semmi, annak ellenére, hogy a Nyugati pályaudvar mögötti rozsdazónát váltotta volna ki a roppant irodaház, a minisztériumok által lakott belvárosi ingatlanokat pedig értékesítették volna. A mai ellenzékiek viszont már csak azért is hátrányban vannak a tíz évvel ezelőtti fideszes verőemberrel szemben, mert nekik még egy jól hangzó számuk sincs, amit hajtogatnának, amikor az Orbán-kormány budai vári terveit kérnék számon. Ezekkel kapcsolatban egyetlen konkrét összeg hangzott el: 2014 nyarán, amikor a még L. Simon László fémjelezte kultúrkormányzat meghirdette az úgynevezett Nemzeti Hauszmann Tervet, bedobtak a köztudatba egy „200 milliárd körüli” összeget, de láthatóan azzal a komolysággal, amellyel százat vagy ezret is mondhattak volna. Ráadásul a nagyívű terv akkor még más hangsúlyokkal bírt, mint ami most látszik belőle. L. Simon László az egykori királyi palotára látszott koncentrálni, a fő célnak a Hauszmann Alajos által Ferenc Józsefnek tervezett, irgalmatlan nagyságú épület eredeti formában való rekonstruálását tartotta. Ami – józanul szemlélve a problémát – fizikai lehetetlenség, egyrészt mert az ötvenes-hatvanas években a palota főfalait is megváltoztatták, eredeti elemei megsemmisültek, a dísztermek helyét pedig a nemzeti könyvtár és múzeumok foglalják el; másrészt az irtózatos költségek miatt. Ez utóbbit jól példázza, hogy a „pilot project”-ként megkezdett rekonstrukció, a Budapesti Történeti Múzeum területére eső egykori Szent István terem esetében csak a szükséges textíliák 360 millió forintba kerültek...

A TÍZ LEGVONZÓBB ORSZÁG HATÁRÁTKELŐKNEK

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2018.12.29.


Mely országok vonzzák leginkább a képzett munkaerőt? A jó hír az, hogy a világ tíz legvonzóbb országa közül kilenc Nyugat-Európában található. Ami ennél is érdekesebb (bár meglepőnek nem nevezném), hogy az Egyesült Királyság a TOP20-ba sem fért be, míg Magyarország a 63 országot soroló listán (ha pozitívak vagyunk, akkor) a középmezőny végén helyezkedik el.

A listát a versenyképességgel foglalkozó IMD állította össze 63 ország gazdaságát vizsgálva három kategóriában: befektetés és fejlesztés, vonzerő és készség.

A listán elfoglalt helyezést alapvetően az határozza meg, hogy az egyes országok gazdaságai mennyire sikeresek az olyan, talentumhoz köthető területeken, mint az oktatás, a képzés, a nyelvi készségek, az életminőség, az adók, stb.
...

FEKETE-GYŐR ÜZENT ORBÁNNAK: VISZKET AZ EMBEREK TENYERE

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2018.12.28.


...A poszt további részében Fekete-Győr arról ír, hogy a magyarok „pénzt adtak korszerű kórházakra, megbecsült orvosokra és ápolókra. Pénzt adtak felszerelt iskolákra és egyetemi laborokra, megbecsült pedagógusokra és kutatókra. Pénzt adtunk a szegénység felszámolására, és vállalkozásösztönzésre.” De a pénzt nem erre fordították.

És innen idézet:

„Engedje meg, hogy klasszikust idézzek: "Sokan vagyunk, de nem elegen!" Nem vagyunk elegen ahhoz, hogy az Ön, a családja, és a haveri köre fékevesztett gazdagodását fent tudjuk tartani anélkül, hogy egyszer azt kelljen majd mondania a Miniszterelnök Úrnak: "nem a zsemle kicsi, elvtársak, hanem a pofátok nagy!"

Akkor még egyszer elmondjuk, mert ismétlés a tudás anyja. Kicsi az egészségügyünk! Kicsi az oktatásunk! Kicsi a szociális hálónk! Kicsik a magyar vállalkozások! Kicsi az itthonmaradók száma!

Miniszterelnök Úr pofája viszont rettenetesen nagy...

Az emberek tenyere pedig egyre jobban viszket...

2019-ben találkozunk.”

A FIDESZ URALTA MÉDIA LEKÖPI NAGY IMRE EMLÉKÉT! EGY SZÓT SEM SZÓLNAK RÓLA


BANDITAPOLITIKA BLOG
Szerző: BANDITA
2018.12.28.


...A Nagy Imre szobor eltávolítása hajnalban történt, lopva, szinte síri csendben. 

1989-ben mikor az egykori miniszterelnököt újra temették, a Fidesz még a kegyeletét rótta le az egykori miniszterelnök előtt, ma azonban simán leköpték a sírját.

Az általuk uralt média pedig azzal hogy erről az egészről mélyen hallgatott, páros lábbal táncolt a sírján a 301-es parcellában. És akkor arról már nem is említ meg semmit a történelem, hogy az ellenzék, meg aki az eszét használja, nagy számban tüntetett a gyalázatos cselekedet ellen. És persze erről sem szólt senki sem egy szót sem a kormány uralta médiában.

Végül is ez csak egy szobor, mi a fenének kell ezzel annyit foglalkozni. Eddig jó volt ott ahol volt, most azonban hirtelen terhes lett a jelenléte, és akkor el vele minél messzebb a szem elől.

Ő a múlt, hiszen egykor Orbán Viktor még hasznot is húzott belőle, mára már azonban ez nem lényeges, inkább egy rossz emlék a hatalomhoz vezető úton amit el kell tüntetni a szem elől.

Ezekkel a szobrokkal amúgy is csak a baj van, ezért kell őket mindig este felállítani, vagy elszállítani.

Most a Horthy kultusz a nyerő, az mehet fényes nappal, és a Várba is ezért kell költözni milliárdokért.

Ebben az országban már minden rendben van, csak a történelmet kell meghamisítani, és olyannak írni ami Orbán Viktornak megfelel. Mert senki sem szereti ha korábbi önmagához hasonlítják miután ellopta a fél országot, lebontotta annak demokráciáját, felszámolta jogállamát, és a melóst három év múlva fizeti ki.

"A NUKLEÁRIS VILÁG MOST IS KÉTPÓLUSÚ" - INTERJÚ DUNAY PÁL BIZTONSÁGPOLITIKAI SZAKÉRTŐVEL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: RÁDAI ESZTER
2018.12.19.


Be kell-e avatkoznia a NATO-nak egyesített haderejével, ha megtámadják egyik tagállamát? Képes-e erre egyáltalán? És ha képes, megteheti-e ezt egy olyan állammal szemben, amely a világon ma is a legtöbb nukleáris fegyverrel rendelkezik, és amelynek meggyőződése, hogy a végső elrettentő erő a nukleáris fegyver? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is válaszol a George C. Marshall European Center for Security Studies professzora, aki szerint azonban ilyenkor a legelső kérdés mindig az, „mit jelent egy konfliktust nuklearizálni, tehát képesek vagyunk-e politikai, katonai okokból megsemmisíteni az emberiséget”.

Volt valamilyen köze az azovi-tengeri, kercsi blokádnak ahhoz, hogy a találkozásunkra épp Moszkvából érkezett, útban az intézete felé, Garmisch-Partenkirchenbe?

– A világon semmi. Moszkvában ugyanis csak átszálltam Közép-Ázsiából jövet, ahol egyrészt a hobbim, másrészt a munkám miatt voltam, ami ugyanaz. Én ugyanis ebben a ma 75 százalékban amerikai, 25 százalékban német intézetben, amely túlnyomórészt katonákat, belbiztonsági szakembereket és diplomatákat képez mindenféle NATO- és békepartnerségi országokból, a közép-ázsiai országokért vagyok felelős, pontosabban a Közép-Ázsia programnak vagyok – egyebek mellett – az akadémiai tanácsadója. Öt ilyen központja van az Egyesült Államok hadseregének, és a mienk az egyetlen, amely nemcsak amerikai, hanem német is – ami adott esetben nekem azért is jó, mert nagyobb a mozgásszabadságom. Amióta ugyanis a német és az amerikai kormány álláspontja egy csomó dologban eltér, ha véleményt nyilvánítok valamiről, nem kell azonnal hozzátennem, hogy az álláspontom nem tükrözi sem az amerikai, sem a német védelmi minisztériumét és a George C. Marshall Centerét. Mert mindenki tudja, hogy van, amiben az amerikai és a német álláspont eltér.

Értsem úgy, hogy amit mond, az többnyire nem tükrözi az Amerikai Egyesült Államok véleményét?

– Dehogy, csak mostanában nem mindig tudni, voltaképpen mi is az Amerikai Egyesült Államok álláspontja. Mert egy dolog, mit mond az amerikai vezérkar vagy az amerikai védelmi minisztérium, és egy másik dolog, mit mondanak bizonyos más amerikai intézmények.

Mire gondol?

– Leginkább az elnökre, akinél mindig bizonytalan, egybeesik-e a véleménye más amerikai intézményekével, vagy akár a saját korábbi véleményével. Fő vonalaiban persze kénytelen egybeesni, mivel ő a hadsereg főparancsnoka, de azontúl persze nem.

Visszatérve Moszkvára, most már átvitt értelemben, mit gondol a beszélgetésünk idején még zajló azovi-tengeri, kercsi konfliktusról? Mivel magyarázza, és a konfliktus milyen kimenetelét tartja valószínűnek?

– Bár egy minden tekintetben bonyolult történetről van szó sok okból, de mindenekelőtt azért, mert kezdettől fogva kölcsönös és ellenőrizhetetlen hazugságok hangzanak el mindkét részről, most már egyre nyilvánvalóbb, hogy az egésznek nagyobb volt a füstje, mint a lángja. A helyzet stabilizálódni látszik, a blokádot az oroszok – miután megzsarolták az ukránokat, és letartóztattak huszonnégy szerencsétlen tengerészt, akiknek egy része épp kórházban van, mert az egészségi állapota nem teszi lehetővé, hogy átvonuljon a börtönbe – szép lassan felpuhítják. És valószínűleg el fog kezdődni egy alkudozás, mert ukrán kézben is vannak orosz katonák, és aztán majd valahol létrejön egy kompromisszum, és utána majd jön a cserebere, amiből az oroszok jönnek ki általában jobban... Majd a bolt megy tovább, ez ma már egy bevált mechanizmus. Szóval én úgy érzem, nem lesz belőle a belpolitikát és a nemzetközi politikát hosszan meghatározó konfliktus. Persze ebbe még belejátszhat a március végi ukrajnai elnökválasztás, ahol Oroszország Porosenko elnök eltávolításában reménykedik, és mindent meg is tesz ennek érdekében. És belejátszik az orosz kormányzat népszerűségvesztése, ami ugyancsak kalandokba sodorhatja Moszkvát...

ILYEN VOLT 2018: ÚJ UTAKON A KORRUPCIÓ ELLEN

K-MONITOR
Szerző: k.monitor
2018.12.29.
Idén a hatalom kinyilvánította, hogy neki mindent szabad és továbbment a jogállami intézmények kiüresítésében. Az általunk szemlézett több ezer cikk és közbeszerzés, több tucat adatigénylés és feldolgozott ügy egy minden eddiginél koncentráltabb, informális kapcsolatokon és függő viszonyokon alapuló politikai teret mutat. A hatalmasra duzzasztott kormánypárti média ütlegei dacára idén a munkánkat támogató állampolgárok szolidaritásából és támogatásából is jócskán kijutott nekünk, ez pedig lehetőséget adott arra, hogy a helyzethez alkalmazkodva újfajta tevékenységekbe fogjunk. Ahogy december végén lenni szokott, idén is áttekintjük, mit tettünk az idei évben a korrupció ellen.

A közügyekkel foglalkozó, kritikus civil szervezetek munkáját nehezítő, erős kormányzati ellenszél 2018-ban sem csökkent. Az áprilisban, súlyosan egyenlőtlen feltételek mellett lezajlott választásokat követően a kormány tovább fokozta a független intézmények, szervezetek visszaszorítását és a gazdasági hatalomkoncentrációt, A kormányközeli klientúra hizlalása soha nem látott méreteket öltött. Mészáros Lőrinc minden valószínűség szerint az ország leggazdagabb emberévé vált, az idegenforgalomban Tiborcz Istvánnal, Orbán vejével közösködve. Elmondható, hogy a politikai, gazdasági siker záloga egyre kevésbé a kreativitás, a tisztesség, a kemény munka vagy a vállalkozó kedv, hanem a feltétlen lojalitás. Ezt a szolgalelkűséget várja a kormány lényegében minden állampolgártól, legyen az közalkalmazott, magánzó vagy középiskolai diák. Ez a nyomás pedig egyre fullasztóbb légkört teremt az országban, bénítóan hat minden egyéni kezdeményezésre, társadalmi önszerveződésre.

A K-Monitor ezért a hagyományos "őrkutya" szerepből kilépve egyre több olyan tevékenységet folytat, mely segíti azon intézményeket, csoportokat vagy állampolgárokat, akik elkötelezettek egy jobb Magyarország iránt, szenvedélyük, hogy részt vegyenek környezetük alakításában. A korrupció visszaszorítása lehetetlen bátor és aktív közalkalmazottak, állampolgárok nélkül. Ezért tartjuk fontosnak a most induló együttműködésünket az önkormányzatokkal, ezért szervezünk közösséget önkéntes programozókból vagy dolgozunk fel adatokat újságírók és civil partnereink számára. Ezt a célt szolgálja a szülészeti hálapénzzel kapcsolatos projektünk, a NER Hotel és a COMPR is.

Az erőszakos kormányzati nyomulás, az elkeserítő közállapotok és a mindennapi korrupciós hírek ellenére is eltökéltek és bizakodóak vagyunk. Soha annyi önkéntes és gyakornok nem jelentkezett hozzánk, mint idén, támogatóink száma messze meghaladta a korábbi évekét. Munkánk elismerésének tekintjük, hogy szervezetünk alapítója 20.000 jelentkező közül elnyerte az Obama Alapítvány ösztöndíját. Szakmai munkánkat nem csak a hazai sajtó szemlézi, de számos nemzetközi szervezet is igény tartott az elemzéseinkre, háttéranyagainkra...

DOLGOZÓ NÉPÜNK ELÉGEDETTEN HÁTRADŐLHET

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.12.29.


Jó reggelt, emberek! Beütött az év utolsó szombatja, ám sem a hétvége, de még az év vége sem akadályoz meg abban, hogy a hétköznapi trágyát tovább lapátoljuk abban a reményben, hogy egyszer hátha elfogy. Az optimizmust természetesen semmi nem indokolja ebben a pillanatban, úgyhogy a vérszegény magyar demokrácia egyik legbecstelenebb évének utolsó előtti előtti napján leszögezhetjük: az elnyomórendszerváltás eddigi egyetlen kézzel fogható vívmánya az, hogy Felcsút tudatrepedt, skizofréniás szülötte immár elmondhatja magáról, hogy ő a leggazdagabb magyar. Dolgozó népünk elégedetten hátradőlhet. Volt értelme a végigszopott szabad, demokratikus éveknek, az összes szájbatekert túlórának, a sürgősségen végigszenvedett, végtelennek tűnő időnek, a vérrel és verítékkel törlesztett devizahitelnek, az orrvérzésig zabált hazug propagandának és annak, hogy a bálványimádat oltárán a család egyik fele mára gyűlöli a másik felét, az unokák meg már egy hanyatló nyugati ország állampolgáraiként látják meg a napvilágot. Végre tényleg kiderült, hogy egyetlen befizetett adóforint nem volt hiábavaló.

Úgyhogy szerintem se (mások szerint sem kellene) fárasszuk magunkat és egymást ezzel a mészároslőrincezéssel. Nincs itt semmiféle Mészáros Lőrinc. Itt a kivénhedt, sosem volt demokrata van egyedül és egyszemélyben. Aki nem tökölt hiábavalóan az elmúlt 30 évben, nem ásta fölöslegesen a népbutítás sötét, feneketlen árkait, hiszen itt az eredmény: a 400 milliárdot alulról súroló (381,3), jellegváltozáson átment vagyonka. Úgyhogy lehet majd leendő szakkönyvek – jogi, történelmi, szociológiai – lapjain arról lamentálni, valójában mekkora elvetemülésre volt szükség ahhoz, hogy valaki, aki életében egyetlen percet nem dolgozott a piaci szférában, az Európai Unió végbelében toporzékolva, ennyire zavartalanul tető alá hozza minden idők legnagyobb közpénzszabadrablását. Mondjuk én azért Csányi Sándor kartárs nevében elgondolkodnék azon, hogy mekkora duplanulla vagyok. Hogy én ezzel a szerencsétlen, fogalmatlan izével ellentétben évtizedek óta tolom az ipart (jó, természetesen a mindenkori politikai elittel szoros kapcsolatban), építem a birodalmamat, gyűjtögetem a vagyonkát, és hiába dörgölőztem bárkihez, hiába értek is valamelyest ahhoz, amit csinálok, néhány év alatt simán letaszajtottak a tronról. Nem tudom, Csányi Sándor szokott-e gondolkodni, vagy belátta, hogy jobb ha nem teszi, de az ő példája mutatja meg a legtisztábban azt, hogy leendő, önerőből Csányi Sándoroknak kurvára nem terem itt babér.

Sebaj, mert Mészároslölö Orbán Viktor, aki már Horvátországban (a mi kutyánk kölyke, hát persze) is harácsolt egy futballcsapatot magának, amelynek satadionját zsebből (=a magyar adófizetőktől elzabrált, jellegét elveszített közpénz) finanszírozza, majd VIP-szaunából hódolhat a futball iránti beteges mániájának. Mármint abban az esetben, ha 2020-ra elkészül az a stadion, nem úgy, mint Tállai Bandi sportszállója Mezőkövesden. És miközben majd a pálinkával szétcsapatott pacalt tolja befele az összkomfortos szaunában izzadva, vagy a medence szélére kikönyökölve, szarrá röhögheti magát, hogy van egy ennyire kretén nép, amelyiket ilyen remekül sikerült beletaszajtani a szellemi nyomorba és a lelki sivatagba, akinek a hátán ilyen remekül sikerült fát vágnia, hogy hamarosan azt is megköszöni, hogy kilopta alóla az országot...

TRÁGÁR OKTATÓVIDEÓ, FUTNI HAGYOTT ÁFACSALÓK, ÖSSZEFÉRHETETLEN FŐÜGYÉSZ - EZEK VOLTAK 2018 BŰNÜGYI TÖRTÉNETEI AZ ÁTLÁTSZÓN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: CSIKÁSZ BRIGITTA
2018.12.28.


111 büntetőeljárás indult választási ajánlások hamisítása miatt, megszöktek az elítélt áfacsalók mire a bíróság megküldte a rendőrségnek a végzést, intézkedéskényszert adott írásos utasításba a rendőröknek egy parancsnok, ál-államtitkárral húztak le egy vállalkozót milliókkal – az elmúlt évben is utánajártunk néhány érdekes bűnügyi és rendőrségi történetnek.

Az enyém alatt ott volt az elhunyt férjem aláírása is” – országosan 111 büntetőeljárás indult a választási ajánlások hamisítása miatt

Mintegy 280 esetben jeleztek visszaélésgyanút a rendőrség felé, és országszerte összesen 111 büntetőeljárást indítottak választási ajánlások hamisítása miatt az áprilisi országgyűlési választási kampányban. Az Átlátszó kiderítette, hogy kik csalhattak: köztük volt mások mellett az Iránytű Párt, a Kell az Összefogás Párt, valamint a Rend és Elszámoltatás Párt is, de még az LMP-s Ungár Péter ajánlása miatt is feljelentést tettek. Ezekben az ügyekben december 21-ig mindössze két vádemelés történt, és már csak 51 büntetőeljárás van folyamatban.

Költségvetési csalási ügyben merült fel a határkerítést milliárdokért üzemeltető cég neve

Megírtuk azt is, hogy a Békés Megyei Főügyészség 2013-as vádirata szerint a most 6,5 milliárdért határkerítést építő és üzemeltető Metalcom Zrt. egy költségvetési csalási ügyben valótlan tartalmú számlákat állított ki három állami és európai uniós finanszírozású távközlési projekttel kapcsolatban. A cég vezetőit mégsem vádolták meg – Polt Péter legfőbb ügyész 2014-ben homályos tartalmú válaszban hárította el a miértre vonatkozó országgyűlési képviselői kérdést.

Megszöktek az elítélt áfacsalók, mire a Szolnoki Törvényszéknek sikerült írásba foglalnia a házi őrizetről szóló végzést

Egy hétig nem küldte meg a bűnügyi felügyeletet (korábbi nevén házi őrizetet) elrendelő végzést a Szolnoki Törvényszék egy nem jogerősen hat év letöltendő fegyházbüntetésre ítélt férfi esetében az illetékes budapesti kapitányságnak. Csak szerkesztőségünk megkeresése után postázták az iratot, amit utólag azzal magyaráztak, hogy ennyi időbe telt az ítélet és a végzés leírása. Ezalatt két másik vádlott kereket oldott, ezért elfogatóparancsot adtak ki velük szemben.

A Képviselői Irodaházban, ál-államtitkárral vezettek meg csalók egy budapesti vállalkozót

A hazai közállapotokat jól ismerő bűnözők a Képviselői Irodaházat használták fel egy vállalkozó átveréséhez. A budapesti cégvezető több részletben összesen 23 millió forintot fizetett ki azért, hogy politikusok közbenjárása révén jól fizető közpénzes megbízásokhoz jusson. Mindez még 2016-ban történt, de a nyomozás ma is tart. Az ügynek egy gyanúsítottja van.

Erotikus hangulatú videót készített az NKE Kriminalisztikai Intézet tanszékvezetője a hallgatóival

Beszámoltunk róla, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karán indulatokat keltett egy a tavaszi szemeszterben készült „oktatóvideó”, amelyben diáklányok, leendő rendőrtisztek vulgáris szavakkal dobálózva adnak elő egy jelenetet. A kisfilmet Angyal Miklós rendőr orvos-ezredes, az NKE tanszékvezető egyetemi docense rendezte. Ennek a sztorinak legalább lett következménye: cikkünk megjelenése után a főtiszt oktatói megbízatásának visszavonását kezdeményezték az országos rendőrfőkapitánynál.

Állami vállalatok üzletelnek a tavalyi év fiatal vállalkozójával, pedig csalás miatt nyomoznak egy hozzá köthető cég után

Cikkeztünk arról is, hogy úgy választották meg tavaly az év fiatal vállalkozójának Suppan Mártont, hogy egy hozzá köthető cég tulajdonosai ellen piacfelügyeleti eljárások során súlyos büntetéseket rótt ki, sőt feljelentést is tett a Magyar Nemzeti Bank. A rendőrség jelentős kárt okozó csalás miatt nyomoz az ügyben. Eközben Suppan új vállalkozásai közben egymás után nyerik el az állami megbízásokat, például a Szerencsejáték Zrt.-nél és a Magyar Villamos Műveknél is. Ráadásul Suppan Márton érdekeltsége a ScienNethez köthető cég előrefizetős kártyáit telepítette az MVM a Papp László Sportarénában.

„Semmilyen viszonyban nincs a vádlottal”, végül mégis leadta a Safebroker-ügyet a fővárosi főügyész

Ibolya Tibor fővárosi főügyész a Safebroker-ügy egyik vádlottja kapcsán kérte másik vádhatóság kijelölését a jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt emberek százait megkárosító vádlottak ügyében zajló büntetőeljárásban. Korábban egyébként az általa vezetett ügyészség több olyan lépést tett, ami a vádlottaknak volt kedvező. Így például a vádhatóság azt az álláspontot foglalta el a károsultak kérésével szemben, hogy a gyanú szerint milliárdos kárt okozó férfiak vagyona nem vehető zár alá.

A szabálysértések miatt kiszabott 21,5 milliárd forint bírság felét sem tudta beszedni a rendőrség az elmúlt öt évben

Közérdekű adatigénylés révén tudtuk megírni, hogy a rendőrség a szabálysértések miatt kiszabott 21,5 milliárd forint bírság felét sem tudta beszedni az elmúlt öt évben. 2017-ben mindössze 1,87 milliárd forint folyt be abból a 4,57 milliárd forint pénzbírságból, amelyet a rendőrség a közlekedési és a közrend elleni szabálysértések miatt szabott ki Magyarországon. Az elmúlt öt évben 21,5 milliárd forintnyi bírságot szabtak ki, ám ebből az állam kasszája csupán 8,58 milliárd forinttal gazdagodott. A rendőrségtől kapott adatokat infografikákon vizualizáltuk.

Parancsba adta a kaposvári rendőrkapitány, hány rendőri intézkedést vár el beosztottaitól a statisztika javítására

Kiderítettük, hogy félreértelmezte a feladat-meghatározást a helyi parancsnok, ezért adhatott ki olyan utasítást, amely több esetben intézkedéskényszert ír elő a kaposvári kapitányság körzeti megbízottainak. Így összegezhető a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Átlátszónak adott válasza, amelyet egy, a Facebookon nyilvánosságra került dokumentummal kapcsolatban adtak. Megjegyezték, amint az utasítás a megyei főkapitány tudomására jutott, visszavonatta azt.

További érdekes ügyeink voltak az elmúlt évben:

Beszámoltunk arról, hogy a K&H Bank Zrt. Pozsonyi úti fiókjának az épületének lebonttatását kezdte el a terület új tulajdonosa, a miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal üzletelő török milliárdoshoz, Adnan Polathoz köthető PD Real Estate Development Kft. Információink szerint dunai panorámás szálloda épülhet a XIII. kerületi irodaház helyén.

Elsőként hoztuk le, hogy bilincsben vitte el az ügyészség szeptember 6-án a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) óbudai, Huszti úti épületéből a szervezet egyik osztályvezetőjét. Az illetőt, aki tudomásunk szerint a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságán dolgozott, hivatali vesztegetéssel gyanúsították meg, mivel pénzért adhatott ki információkat.

Kiderítettük azt is, hogy akár több millió forintos kártérítést fizethet a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK), miután három volt rendőrét jogerősen elítélték többek között jogellenes fogvatartás és közokirat-hamisítás, egyiküket pedig még lopásra való felbujtás miatt is. A testület részéről arra hivatkozva nem adtak tájékoztatást a kártérítésre vonatkozó megkeresésünkre, hogy az ügy még folyamatban van a bíróságon.

Megírtuk, hogy a BRFK után most az NNI nyomoz egy másik helyettes államtitkár meglopásának ügyében. Nem volt szerencséje mostanában a helyettes államtitkároknak a számítástechnikai eszközeikkel, az Átlátszó értesülése szerint ugyanis nem csak Honvédelmi Minisztérium egyik helyettes államtitkárának a tabletjét lopták el, hanem a Miniszterelnökség hatósági ügyekkel foglalkozó helyettes államtitkárjának a laptopját is. Ebben az esetben is kiemelt rendőri egységre bízták a nyomozást.

Beszámoltunk arról, hogy a vádlottak padjára került sikkasztás miatt egy végelszámoló, mert értékesítette egy idős házaspár villáját, majd a befolyt összeget megdézsmálta. A vádirat szerint P. Sándor öt év alatt mintegy 30 millió forintot tulajdonított el. Az idős svéd-magyar házaspár 2010 óta küzd a magyar igazságszolgáltatással, úgy, hogy egy ideig a végelszámoló feljelentése miatt maguk is gyanúsítottak voltak.

ITT OLVASHATÓ

A MEGÉLHETÉSIEKRŐL

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.12.28.


Azt olvastam, hogy az írást megjelentető hozzátartozója, aki külföldre ment és ott él, nem "megélhetési" meg nem is kalandvágyó, mert ottani polgárral házasodott. Amiből arra következtetek, hogy a többiek viszont azok, mind, akik elmentek, megélhetésiek vagy kalandvágyók.
Ezen a megélhetésin elgondolkodtam. Pejoratívak a kifejezés felhangjai, mintha a bejegyzés szerzője is úgy értelmezte volna. A "megélhetési" először politikussal volt kapcsolatos. Akkor sem tetszett, mert rossz, erőszakolt szócsinálmány, de a politikushoz valamennyire illik, még akkor is, ha a jelentése ki van forgatva. Most azokat, akik elmentek, azt a sok százezer, közel egymillió embert megélhetésinek hívjuk? A széttépett családok, a telefonon, skype-on (vagy úgy sem) elérhető gyerekek, unokák ezzel a szótorzszüleménnyel írhatók le?
Megélni az képes, akinek van pénze arra, hogy ennivalót vegyen és számlát fizessen. Másra többnyire nem jut vagy alig. Ez a megélhetés. A létfenntartáshoz szükséges minimum. Aki pénzért megy politikusnak, nem a megélhetésére elérhető pénzért megy, hanem zabrálni. Befektetett munka nélkül gazdagodni, elszedni mások pénzét. Ez a világon mindenütt így van, némely helyen talán kevésbé arcátlanul kivitelezve, mint Magyarországon...

MI KÖZE NAGY IMRE HÁZÁNAK A MINISZTERELNÖKSÉGHEZ?

MANDINER
Szerző: SZILVAY GERGELY
2018.12.28.


Alapból semmi köze egy miniszterelnöki hivatal témájának Nagy Imre házához, azt pedig talán jobb nem is bolygatni, hogyan is lakhatott az egykori zsidó vagyonban a kommunista politikus...


NAGY IMRÉT A HORTHYSTA ZSIDÓGYŰLÖLET MIATT TÜNTETTÉK EL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.12.29.


Nagy Imre feddő pillantását amúgy sem bírta Orbán, de Nagy Imrét azért kellett eltávolítani, mert kellett a hely a horthysta tömeggyilkosok emlékművének. Horthy részt vett a zsidóknak tulajdonított vörösterror 600 áldozata emlékművének avatásán, majd Horthy hét évvel később 23 ezer 600 magyar zsidót adott tömeggyilkosok kezére, tíz évvel később 435 ezer zsidót küldött haláltáborba. Orbán Szabadság téri emlékműve Gábriel arkangyalnak ábrázolja a tömeggyilkos Horthyt és a népirtásban részt vett belügyi vezetőket.

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a magyar történelem egyik legnagyobb tragédiája, hogy Sztálin kérésére nem ítélték háborús bűnösként halálra Horthy Miklóst. Ha Horthyt kivégzik, nem lehetne minden gond nélkül ennek a népirtó tömeggyilkosnak a rendszerét feltámasztani. A “keresztény-nemzeti” Magyarország hazugsága az Orbán-rendszer ideológiai alapja. Ugyanannak a hamis, beteg nemzeti identitásnak a feltámasztása zajlik, amelynek a kereszténységhez semmi köze, s amelynek ideológiai testvére és legfőbb szövetségese a német nácizmus és az olasz fasizmus volt, és amely népirtással végződött.

A horhysta “keresztény-nemzeti” kurzusnak, szentistváni államnak semmi köze a kereszténységhez, mindez a kereszténység ellentéte. A történelemhamisító hazug szobordöntéseket éjjel, a sötétség leple alatt hajtják végre. Jézus azt mondta: “Mert minden, aki hamisan cselekszik, gyűlöli a világosságot és nem megy a világosságra, hogy az ő cselekedetei fel ne fedessenek; Aki pedig az igazságot cselekszi, az a világosságra megy, hogy az ő cselekedetei nyilvánvalókká legyenek, hogy Isten szerint való cselekedetek.”

Ők a sötétben cselekesznek, mert amit csinálnak, azok gonoszságok. Ám az Isten világosság, és nincsen benne semmi sötétség. De ezek a sötétségben vannak, Orbán fényes nappal is sötétségben jár.

Ez a hazug giccs, amely Nagy Imre mártír vértanú miniszterelnök helyére kerül, a vörösterror 600 áldozatának állít emléket. De nem állít emléket az ezt követő fehérterror 600-nál is több áldozatának, és nem állít emléket a Horthy által elkövetett kamenyec-podolszkiji tömeggyilkosság és zsidó népirtás, a holokauszt áldozatainak. Mindennek az üzenete az, hogy a zsidóknak tulajdonított Tanácsköztársaság a nemzet ellen elkövetett terror volt, de a horthysta fehérterror, amely ezt megbosszulta, az a nemzet jogos igazságtétele volt, a holokauszttal együtt.

Orbán ennek az emlékműnek a helyreállításával a tömeggyilkosokkal, az antiszemita Horthy-rendszer népirtásával azonosítja magát. A keresztényfasiszta történelemszemlélet magyar-zsidó háborúnak láttatja a 20. század nagy fordulópontjait: a Tanácsköztársaság a zsidók támadása a “keresztény-nemzeti” Magyarország ellen. A fehérterror és a holokauszt a keresztény-nemzeti erők jogos bosszúja. Az ötvenes évek a zsidók bosszúja a holokausztért, majd 1956 a “keresztény-nemzeti” Magyarország bosszúja az ávós zsidókkal szemben.

Miután Orbán ennek a nyilas-fasiszta ideológiának az örököse lett, elutasítja Nagy Imre személyét, mert a mártír miniszterelnök személye nem illeszkedik ebbe a hazug 56-os történelemszemléletbe. Ezért nem fér meg Nagy Imre az 1944-re visszamaszkírozott, undorító kinézetű, félelmet keltő és giccses mocsadék szellemiséget árasztó Kossuth-tér közelében. Ráadásul elfoglalta az antiszemita horthysta emlékmű helyét, ezért távoznia kellett. Horhyék már 1934-ben is nagy tiltakozások és viták után csak késéssel tudták feállítani a történelemhamisító emlékművet, amely csak a vörösterror áldozatait tekintette a nemzet áldozatainak...

"HOGYAN ÉS KI MONDHAT ITT EGYÉRTELMŰ ÍTÉLETET?"

HVG ONLINE
Szerző: BALLA ISTVÁN
2018.12.29.


Viszonylag könnyen ítélkezünk éles helyzetekben. Ezzel szemben sokszor nüanszokon múlik, hogy valaki bűnös lesz, vagy áldozat” – mondja Gárdos Péter rendező, akinek a közelmúltban jött ki második, Hét mocskos nap című regénye. Hogy lett a pornográf képekre alapuló kamaszbizniszről szóló élményéből könyv? És hogy nem lett film? Mit gondol a kultúrharcról? Tényleg lányokat rabolt magának Berija? Interjú.

hvg.hu: Az első regénye, a mára több mint 30 nyelvre lefordított Hajnali láztémája szinte szó szerint az ölébe pottyant a szülei megismerkedését dokumentáló levelek formájában. Új kötete egy kamaszkori élményen alapul. Mi is volt ez pontosan?

Gárdos Péter: Egy 1962-ben, a Hernád utcai általános iskolában megtörtént botrány volt az alapötlet. Volt az osztályunkban két túlkoros – hozzánk lebukott – fiú. Mi 14 évesek voltunk, ők 16 évesek. Egy osztálytársunk behozott az iskolába néhány rossz minőségű pornográf fotót, a túlkorosok elvették tőle, és létrehoztak egy akkoriban szokatlan kereskedelmi vállalkozást: aki kifizetett 50 fillért, az 30 másodpercre bezárkózhatott a képekkel az iskola második emeleti vécéjének egyik fülkéjébe. Az üzlet három-négy hétig virágzott, komoly bevételt termelve. Aztán persze kitört a botrány. Az egyik óra végén megszólalt az osztályterembe felszerelt iskolarádió, és lerendelték a felső tagozatos osztályokat a tornaterembe, egy úttörőcsapatgyűlésre. Itt aztán elhangzott a súlyos vád: a tanulóifjúság szüleiknek verejtékkel megkeresett pénzét herdálja el! Az iskolavezetést sokkal inkább a kapitalista vállalkozás ténye háborította fel, a kamaszok szexuális túlfűtöttségét még elnézték volna… A bűnösöket persze keményen megbüntették, egyiküket kicsapták az iskolából. Arra gondoltam, hogy ebben a történetben megbújhat egy film.

hvg.hu: Tehát ezt is – hasonlóan a Hajnali lázhoz – először filmnek képzelte el és nem regénynek?

G. P.: Igen. És tulajdonképpen nem is az anekdotikus históriában láttam a lehetőséget, hanem azokban a karcos, homályos fotográfiákban, amelyeken – ott, az eredeti 62-es képeken is – egyetlen, húsz év körüli lány pózolt. Ez a négy fénykép (pontosabban a fotókon látható fiatal nő) lett aztán a forgatókönyv, és később a regény dramaturgiai kulcsa. Az a lány, aki a 60-s években felizgatja majd a 13-14 éves kamaszok fantáziáját, ám akinek önmagában is izgalmas, tanulságos sorsa van...

TÖBB TUCAT KÜLFÖLDI MÉDIUM IDÉZTE AZ ÁTLÁTSZÓ CIKKEIT ÉS MUNKATÁRSAIT 2018-BAN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2018.12.28.


Az Átlátszó cikkei 2018-ban is több tucat külföldi sajtótermék érdeklődését felkeltették. Számtalan alkalommal idézték írásainkat a NER-elit által használt luxusrepülőről és yachtról. Ugyanilyen sokszor idézték a magyar propagandamédia működésével kapcsolatos kutatásainkat, illetve azokat a cikkeket, amelyekben a kormány által propagandára költött adóforintokat számoltuk össze.

Az Orbán Viktor és a NER-elit által használt luxusjárművek, az OE-LEM jelzésű magángép, illetve a fideszes humorral Lady Mrd-nek keresztelt yacht a nemzetközi sajtónak is kedvence lett. Sorra számoltak be róla a külföldi sajtótermékek, így az AFP hírügynökség, osztrák Die Presse, a Kurier és a Der Standard is, a német Der Spiegel, a horvát Jutarnij, egy szlovák, egy szlovén és két román lap is, az Irish Times, a Pester Lloyd, illetve az OCCRP is beszámolt róla.

A cikk megjelenése után a magyar kormány tagjai és a Fidesz-hű propagandasajtó is támadásokat intézett az Átlátszó ellen. Orbán Viktor egy péntek reggeli rádióinterjújában fenyegetésnek is beillő szavakat használt, amikor kijelentette: visszaütnek...

ÁTÍRJÁK A SZABÁLYOKAT ORBÁN MIATT A VÁRBAN

NAPI.HU
Szerző: NÉMETH GÉZA
2018.12.28.


A Budai Palotanegyedben - a jövő év első napjától - a rendeltetésszerű és a turisztikai célú használatot leszámítva, csak a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. engedélyével és a meghatározott használati díj megfizetése után lehet a közterületet használni. A szabályokból akár az is kikövetkeztethető, hogy a köztársasági elnök és a miniszterelnök hivatala előtt tüntetni sem lehet majd.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet a Budai Palotanegyed kiemelt ingatlanjainak a vagyonkezelésével foglalkozik. A vagyonkezelő a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft., amelynek a hatásköre a terület közterületeire is kiterjed.

A palotanegyedhez tartozó ingatlanokat egy idei szeptemberi rendelet sorolja fel, a lista 25 helyrajzi számot tartalmaz, de hogy azok mit fednek, azt nem jelöli. A mostani rendelet a kiemelt beruházásokat tartalmazza, amelyek a következők:
- a Budavári Palota,
- a Sándor-palota (a köztársasági elnök hivatala),
- a Miniszterelnökség budavári elhelyezését biztosító volt Karmelita kolostor,
- a Stöckl-lépcső, a főőrség épülete,
- a lovarda és a hozzá tartozó istálló,
- a Buzogány torony,
- az ide vezető Gyilokjáró és az Újvilág kert,
- továbbá a mélygarázs.

Nézelődni még szabad, egyébként fizetni kell

A rendelet kimondja, hogy Budai Palotanegyedben található közterületek használatához a vagyonkezelő, vagyis a Várgondnokság Kft. hozzájárulása szükséges és azért fizetni is kell. Kivétel - a már említett - rendeltetésszerű és a turisztikai célú használat. Vagyis egyszerű polgárok és turisták a Várnegyed közterületein szabadon sétálhatnak.

Szintén ingyenesek a nemzeti ünnepekhez kapcsolódó hivatalos állami, valamint kiemelt fontosságú rendezvények, továbbá az állami protokolláris rendezvények is.

Minden más közterületi használatra szerződést kell kötni a vagyonkezelővel. A Vagyonkezelő a használati szerződés megkötését megtagadja, ha
- a kezdeményező által megjelölt használati mód, tevékenység sérti a Budai Palotanegyed mint nemzeti emlékhely méltóságát, történelmi jelentőségét,
- a használat, tevékenység megvalósítása során létrejövő építmény, emelvény, dobogó, díszítőelem vagy egyéb tárgy megjelenését tekintve nem illeszkedik a Budai Palotanegyed és annak környezete történelmi és műemléki megjelenéséhez, egységes arculatához,
- a kezdeményező által megjelölt használati mód előreláthatóan károsítaná vagy veszélyeztetné a Budai Palotanegyed épületeit, közterületeit, műemléki jellegét, védettségét, környezetét, vagy környezetszennyezéssel járna,
- a kezdeményező által megjelölt használati mód, tevékenység a Budai Palotanegyed idegenforgalmát, a Budai Palotanegyedben működő intézmények működését vagy a területén megrendezésre kerülő állami ünnep, protokolláris rendezvény megtartását jelentősen korlátozná, megnehezítené,
- a Budai Palotanegyedben a védett személyek és kijelölt létesítmények védelmét ellátó szervezet álláspontja szerint a kérelmezett használat akadályozza a védelem ellátását,
- a használati szerződésben szereplő időszakkal, a budai palotanegyedbeli közterületek használati óráinak éves száma elérné vagy meghaladná az adott évben a 2500 órát.

Ezekből a szabályokból éppen az is kikövetkeztethető, hogy - rájuk hivatkozva - a tüntetések megtartását is el lehet utasítani...

A KULTURÁLIS TAO RÖVID TÖRTÉNETE

MÉRCE
Szerző: VIDA KAMILLA
2018.12.29.


2011 óta számos vita született a társasági adó-kedvezmény fejében nyújtható támogatásokról, a köznyelvben csak TAO ként emlegetett rendszerről, mind politikai-ideológiai és gazdasági-fenntarthatósági, mind színház-szakmai megközelítésből. Mi is írtunk már arról, hogy az egész konstrukció elhibázott abban az értelemben, hogy kiváltképp alkalmas forintmilliárdok ellopására, miközben a vállalatok számára a törvényben megjelölt kezdeményezések támogatására az volt a motiváló erő, hogy ez csökkentette adóalapjukat, vagyis kevesebb társasági adót kellett befizetniük.

Az állam rengeteg közpénzről mondott le a vállalatok (és persze a támogatottak) javára, ha azok a törvényben leírtaknak megfelelően támogattak többek között színházi társulatokat, filmeket vagy épp sporttevékenységeket (a kedvezményre jogosító támogatások köre ennél jóval szélesebb).

Október végén azonban Gulyás Gergely bejelentette, hogy a kormány megszünteti a voltaképpen legális adóelkerülésnek és a kultúra támogatásának ezt a kombinációját (milyen szörnyű, hogy ez ugyanazzal a gesztussal letudható). Ezért érdemes a(z egyébként igen fontos) ideológiai alapú kritikánál továbbmenni, és megnézni, hogy mi a kontextusa a történetnek, milyen érdekek mentén, miért volt szükség a bevezetésére, illetve milyen következményei lehetnek a kormány döntésének. Avagy kik nyernek és kik buknak valójában?

A bevezetés hivatalos oka logikusan az volt, hogy extra támogatáshoz juthassanak a színházak, ez azonban nem tudott tisztán megvalósulni, hiszen reakcióként az önkormányzatok megnyirbálták a társulatok támogatásának mértékét, így sok esetben nem arról volt szó, hogy plusz forrásból gazdálkodhattak a TAO által, hanem részben más aktorok kerültek a támogató szerepébe.

A TAO-t egyébként a nettó jegyárbevétel mértéke alapján lehetett igénybe venni, 80%-osan, tehát 100 egységnyi eladott jegy után 180 egységnyi pénzből tudtak a támogatottak gazdálkodni. Ezek magától értetődően utólagos támogatások, tehát például a 2015-ös bevételek alapján a következő évben, 2016-os szerződéskötéssel folyósították az összegeket. Ez azért is jelent problémát, mert ahogy Bérczes László rendező, fesztiválszervező is kifejtette Rónai Egonnál az Egyenes Beszédben, sokan előre felvették a hitelt, ő például a lakására az Ördögkatlan fesztivál miatt, mert rengeteg projektbe nem is lehet belevágni, ha nem kalkulálnak előre a TAO-val.

Bérczes László elmondta, hogy az is nagy probléma lehet, hogy amíg vidékre, falvakba például el tudtak jutni a helyi kultúrházakba fontos előadások, a TAO kiesése miatt a társulatok kénytelenek lesznek megemelni a produkciók árát. Vélhetően szegényebb, hátrányos helyzetű falvak lakóinak túl sok más lehetősége nincsen ilyen darabokat megtekinteni. Innentől kezdve félő, hogy ezek az előadások vélhetően a (budapesti) értelmiségi közegekbe szorulnak, ha egyáltalánmegmaradhatnak bárhol is.

Mivel a kormány elrekesztette ezt a pénzforrást, és csak homályosan utal arra, hogy az EMMI hatáskörébe fog tartozni a színházak támogatása, ahol már nem csak gazdasági, hanem „szakmai” ellenőrzés, megfontolás is lesz, hogy „egyenlőbb” legyen a rendszer. Konkrét víziót azonban senki nem vázolt fel, ezért egyértelmű a pánikhangulat az egész szakmában, drasztikus jegyáremelések, a társulatban dolgozók béréből való lefaragások várhatóak. Vannak, akik adományokat várnak, Máté Gábor pedig a Katona Kamra esetleges bezárásával riogatja a nézőket...