2017. szeptember 8., péntek

A KORMÁNY OFFSHORE CÉGEK MÉZESBÖDÖNJÉVÉ TETTE A REZSIMILLIÁRDOKAT

CIVILHETES BLOG
Szerző: Civilhetes / Index
2017.09.08.


Az állami MVMP-től jövő olcsó gáz csendesen sodródott tova offshore cégekhez, nagy része egy homályos hátterű magáncégnél landolt, amely a hasznot bezsebelte.

A távhősök támogatásának árnyékában offshore cégeket juttatott olcsó gázhoz az állami MVM kereskedőcége, a szálak kajmán-szigeteki, ciprusi, svájci cégekhez vezetnek. Hogy levigye az árakat, a kormány rátenyerelt a nyugati irányból érkező olcsó gázforrásra, azt ígérve, hogy abból majd közintézményeket, megszorult távhőtermelőket segít.

Ezzel egy időben viszont helyzetbe hozott egy homályos tulajdoni hátterű magáncéget is, amelynek egy év alatt elképesztő mértékben, tízmilliárdokkal ugrott meg a nyeresége. A szerződések felkerültek az internetre.
  • A távhős cégek árat akartak emelni.
  • Hogy ne emeljenek, a kormány segítségül olcsó gázt ígért.
  • A kormány megbízta az állami MVMP-t, hogy adjon gázt a távhősöknek a tartalékból, majd pótolja vissza szabad piaci olcsó gázból.
  • Hogy vissza tudja pótolni, a cégnek hozzáférést biztosított az olcsó, szabadpiaci gázhoz.
  • Sokkal több gázt biztosított, mint amennyi a visszapótláshoz kellett, hogy juttassa el azt is olcsón a fogyasztókhoz.
  • Az olcsó gáz elég nagy részét viszont az MVMP olcsón továbbadta egy offshore hátterű magáncégnek, a MET-nek (korábbi nevén Mol Energiakereskedőnek).
  • A helyzetbe hozott cég lefölözhette a hasznot...

HA AZ ELLENZÉK JÓL CSINÁLNÁ

168 ÓRA ONLINE
Szerző: Lakner Zoltán
2017.09.08.


Félrehord az összefogásvita. A látszat szerint a demokrata ellenzéki pártok körében a szövetségkötés hívei és ellenzői veszekednek egymással, holott majdnem minden szereplő valamiféle együttműködésben gondolkodik. Az egyetlen kivétel a Momentum, amely egyre határozottabban helyezkedik az egyedül indulás álláspontjára, úgy tartva, azzal nyer, ha távol tartja magát a régiektől – a szövetségigény figyelmen kívül hagyása azonban hatalmas rizikó.

Leszámítva a Momentumot, a baloldali és liberális ellenzék vitája valójában az összefogás hogyanjáról és erőviszonyairól szól. A kicsinyesnek tűnő, sokszor tényleg hisztérikus mószerolásba átcsapó viták megúszhatatlan részletkérdések körül lángolnak fel.

Mondhatja például a lapunknak adott interjúban nagyvonalúan a DK-alelnök Molnár Csaba, hogy a listavitát félretéve tíz nap alatt meg kellene állapodni az egyéni kerületi jelöltekről, nyilván ő is tudja: vegyes választási rendszerben az egyéni jelöltállítástól függ a listaállítás, egyik a másik nélkül nem hozható tető alá. A tárgyalási felhívás tehát nem bontja ki az igazság minden részletét, habár kétségtelenül ráirányítja a figyelmet az egyéni kerületi egyeztetés, amúgy mindenki által elismert fontosságára. Egyúttal lehívja az ászt, tudniillik az az ellenzéki szervezet jut kommunikációs előnyhöz, amely úgy védi a saját érdekét, hogy közben az együttműködés élharcosának látszik. Ezt a hadállást csak az tudja elfoglalni, akibe szorult politikai ügyesség. A DK érdeke most az, hogy elismertesse listaállító státuszát: az MSZP és az LMP mellett ők sem másokhoz akarnak csatlakozni, hanem hozzájuk lehet bekéredzkedni.

A közös vagy külön listán kívül az összefogásvita másik valódi tétje a szövetségbe hívott szervezetek köre. Hangulatjavító intézkedésként fontos lehet az egyszázalékos szervezetek felcsatlakozása a nagyobbakhoz, hiszen akár néhány százaléknyi voks is fontos szerepet játszhat a végelszámolásnál. A kis pártok által hozott népszerű személyiségek vagy az általuk képviselt szellemi muníció sem alábecsülendő. Velük azonban összességében még mindig csak a 2014-es összefogás(ok) újradrótozásáig lehet eljutni (a DK-val szövetségre lépő MoMa nem indult az előző parlamenti választáson, de Bokros Lajos az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje volt 2014 őszén)...

AZ EURÓPAI ERKÖLCSTELEN KISEBBSÉG ÜZENETE KÖVÉR LÁSZLÓNAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOGSzerző: Swan Edgar
2017.09.08.


...Az van, drága portás úr, hogy az európai polgárok ragaszkodnak a szabadságukhoz. Ők – szemben a magyar emberek mindent eltűrő birkatürelmével – maguk óhajtják eldönteni, hogy vallásosak akarnak lenni, vagy sem, hogy a gyermekeiket állami, vagy egyházi iskolába írassák-e, ők akarják eldönteni, hogy miről mit gondolnak, ők akarnak arról is dönteni, hogy házasodnak, vagy élettársi közösségben lesznek boldogok, vagy boldogtalanok. Az európai emberek nem tűrik el, hogy beleugassatok a legbensőbb magánügyeikbe, hogy uszítsatok és gyűlöletet keltsetek a külföldiek (akár menekültek, akár gazdasági bevándorlók), a melegek, a politikailag máshogy gondolkodók, vagy akár a romkocsmákban borongó bölcsészek iránt.

Európa ívesen leszarja Orbán Viktor ambícióit és vágyait. Ez mára egyértelművé vált. Elbohóckodhat még egy darabig, mert a külföldi multiknak – például a németeknek – kell az olcsó magyar munkaerő. De lassan mindenkinek teli van a szütyője az ordító egérrel. A huszonegyedik században Európa polgárai nem óhajtanak visszatrappolni a középkorba azért, hogy Mészáros Lölö ne csak a fél Balatont, hanem a Boden-tavat is a nevére vegye. Európa polgárai tudni akarják, mire költik a politikusok az ő befizetett adójukat és lehetséges, hogy mondjuk a német adófizetők nem veszik jó néven, ha abból Magyarországon pár család tollasodik, az ország pedig nemhogy nem fejlődik, hanem leépül.

Az erkölcsöt egy napon említeni bármivel, ami a magyar kormánypárthoz köthető, konkrétan röhejes. Egy olyan kormánynak nincs köze az erkölcshöz, amelyben Orbán, Lázár, Rogán, Matolcsy, Szijjártó és Kövér-dinasztiák (igen, én nem felejtettem el a közpénzek körül sertepertélő Kövér Szilárdot) híznak dagadtra, miközben hülyének néznek, gyűlöletre dresszíroznak és kifosztanak egy egész országot...


EGY FEJEZET VÉGET ÉRT

ÁGOSTON LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: Ágoston László
2017.09.08.


...Ó tömlőbe nem töltünk új bort, mert szétfeszíti azt - mondja a Biblia. És igazat mond. Nem foglalkozhatom a megélhetési haza-árulókkal (vö.: letelepedési kötvény) és nem irányíthatok rájuk több hiábavaló figyelmet. Rég átléptünk már a Rubikonon, akármekkora bűnt követnek el, itt, a régi rendszerben, már nem lesz rá megoldás. Ha nem hiszed, hát nézd meg, hány botrányba került politikus tűnt el az elmúlt évtizedben a politikai palettáról. És ettől vagyunk kétségbe esve, mert úgy érezzük, nincs megoldás. Ebben a rendszerben valóban. De ez a rendszer már haldoklik - és most nem egy kormányzó pártról, hanem a magyarországi közélet egész rohadt valóságáról beszélek.

Magyarországnak pozitív üzenetre van szüksége.

Útmutatásra előre és nem hátratekintésre vissza. Baromi nehéz lesz, mert Európa talán legnagyobb lelki fertőjében és ideológiai posványában ülünk. De a mocsokban ülve nem lehet megtisztulni a mocsoktól, főleg nem azzal, hogy felhívjuk mindenki figyelmét arra, hogy mennyire mocskosak vagyunk - tovább dagonyázva.

Mi jön most

1, Fogok reklámozni az oldalamon. Olyan dolgokat, amelyek szerintem jók, előre vivők és kivezetnek a mocsokból.

2, Nem írok többet közéletről olyan kommentet, aminek a végén nincsen javaslat arra, hogyan lehetne jobb.

3, Sokat fogok foglalkozni a szexualitással. Ne rökönyödj meg: Magyarországon elmaradt a hatvanas-hetvenes évek szexuális forradalma, borzasztó álvallásosság és prüdéria van, ami mindenre kihat. Na ezt majd kifejtem :)

4, Sokat fogok foglalkozni vallással, spiritualitással, mert itt is rengeteg dolgot kell helyre tennünk.

5, Fogok írni olyan témafelvetéseket - javaslatokat, amelyek egy kormányprogram részei lehetnek és “nyílt forráskóddal” közreadom. Felőlem akármelyik párt megcsinálhatja, csak essen már neki… mondjuk a kerekesszékesek mobilitásának javításának!

6, Többet fogok a művészet(em)ről közreadni itt. A művészet emel - és nekünk most emelkedésre van szükségünk!

7, Határozott kézzel fogok mindenkit kitiltani az oldalról, aki kötekedni jár ide. Minden kitiltás után bűntudatom van, mert azt érzem, megbuktam, mint a tanár érzi a saját bukását, amikor évismétlésre küld egy diákot. De aki nálam gyűlölködik, mehet. Van rá annyi sok más hely…

8, Szeretnék nektek lehetőséget adni, hogy részt vegyetek ebben a munkában. Még nem tudom, hogyan és mi módon, sokaknak csak egy megosztással, sokaknak valódi munkával, de semmiképpen sem pártként. Százezren vagyunk. Ha ebből csak száz ember képes és akar változtatni, az már nagyon messze vihet ügyeket. És sikerélményt jelentene ott, ahol ebből van a legkevesebb.

Ez lenne hát a koncepció, meglátjuk, hogy sikerült - ahogy a társulatigazgató mondja a Bajazzók nyitányában. Itt az ideje, hogy a közös siránkozás helyett inkább lelket öntsünk a másikba.

Nyíljon a függyöny! Kezdünk.

KÓSÁT NEM FELEMELI, HANEM KIRÚGJA ORBÁN ÉS A POLITIKAI SÜLLYESZTŐBE KÜLDI

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.09.08.


...Kósa 16 évig volt Magyarország második legnagyobb városának polgármestere. A valamiért őt különösen imádó Debrecenben akármeddig, életfogytig ellehetett volna polgármesterként, de amikor 2014-ben választania kellett, az országos politika mellett döntött. Talán azért, mert Debrecenben akkor már elérte a csúcsot, Budapesten meg még akármi is lehet.

Nem lett, hiába az ambíció. 2015-ben megkapta a frakcióvezetői posztot, cserébe viszont el kellett engednie a Fidesz ügyvezető alelnökségét (2010-15), mert frakcióvezetőként már úgyis tagja az elnökségnek. Most viszont mennie kell az elnökségből: jogcím híján nem tagja az egyetlen olyan testületnek, amelyikben időnként még ellent lehet mondani Orbánnak.

Az elnökségben még lehet szó érdemi, stratégiai, politikai vitáról, a kormányülésen már nem. Ott beszámolók vannak Orbánnak. Máskülönben élénk helyeslés és mély egyetértés. Minden jelentés szerint Orbán még azt sem tűri, ha egymással vitatkoznak a miniszterei (azt oldják meg egymás közt korábban), nemhogy azt, ha vele.

1. A legelső magyarázat Kósa leváltására, hogy ez Orbán bosszúja azért, mert szembeszállt vele az államfő-jelölésnél: Orbán Balog minisztert akarta, Kósa és Kövér Áder mellett állt ki. Orbán engedni kényszerült, de talán nem felejtett.

2. Egy másik lehetséges ok, hogy mint Rogán, el kell tüntetni a nyilvánosság elől. A Fidesz frakcióvezetőjének meg kell szólalnia sokféle (vagy éppen minden) ügyben, erre Kósa nem igazán látszott felkészültnek. Kezdve azzal, hogy csak pozitív kérdésekre volt hajlandó válaszolni, aztán már semmilyenre sem, egészen a nyakatekert okoskodásaiig, a kifacsart humoráig és az elszólásaiig.

Az ilyesmi nem jön túl jól a kampányban, a kormánypropagandának talán egy kezelhetőbb és engedelmesebb vezérszónokra van szüksége; Gulyás Gergely erre nagyon is alkalmas.

3. Az a legkevésbé valószínű, hogy a Fidesz képviselői lázadtak fel Kósa egyszerre autokratikus és nemtörődöm vezetési stílusa miatt. Amit egyébként a debreceni választók imádtak. (Talán azért mert ők nem voltak Kósa beosztottjai.) Egyfelől azért, mert ez a stílus már eddig is közismert volt mindenki számára. Másrészt a Fidesz-képviselők hozzá vannak szokva, hogy kutyába se veszik őket. De ők szavazógépként, meg a szavazatok szállítóiként vannak tartva, az a dolguk, azért kapják a fizetésüket. Továbbá a frakciónak amúgy sincs nagyon sok dolga, ráadásul alig 8 hónap van csak hátra a választásig.

Ami a legéletszerűbb: Orbán egyszerűen megragadta az alkalmat, hogy a süllyesztőbe küldje az egyik esetleges vetélytársát, amikor lehetősége volt rá; egy potenciális ellenfelet, aki időnként elég pimasz volt vitatkozni vagy szembeszállni vele.

Kósa ezt addig könnyen tehette, amíg polgármesterként ott volt neki a debreceni hátország, ügyvezető alelnökként a Fidesz, frakcióvezetőként a képviselőcsoport. De már egyik sincs ott. És minden backgroundját úgy veszítette el, hogy látszólag felfelé emelkedett.
Úgy emelkedett fel, hogy közben teljesen egyedül maradt.

Nem kell különösebb képzelőerő annak belátáshoz, hogy Kósa a választások után nem kerül a kormányba. Ha veszít a Fidesz, akkor azért megy a levesbe, ha meg nyer, akkor meg azért. Nehéz lesz majd a kampány végeztével amellett érvelni, hogy Kósa maradhasson kamufeladattal megbízott tárca nélküli alibiminiszter. Meg nem is maradt nagyon senki, akivel nyomást tudna gyakorolni majd Orbánra.

Ebből már nem jöhet ki jól. De azért remek szalagátvágási miniszter lesz belőle pár hónapig.

A SZTRÁJK NEM CSAK A DOLGOZÓK, HANEM AZ EGÉSZ TÁRSADALOM ÜGYE!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.09.08.


Van itt egy kis probléma: elfelejtettük, miről szól a sztrájk.

„Sok annyit sem érdemel, amennyit kap. Így is túl vannak fizetve a semmit tevésért” – na vajon melyik sztrájkkal foglalkozó cikkünk alatt volt ez komment? Tulajdonképpen mindegy is, de azért elárulom: az önkormányzati dolgozók sztrájkjáról szóló írásom alatt volt olvasható ez a hozzászólás is, ahogy sok másik, hasonló tartalommal. És nem aratott osztatlan sikert a fogorvosok sztrájkjáról szóló cikk sem, ahogy a Tesco-dolgozók belengetett sztrájkjával se voltak túl elégedettek az olvasók. MÁV-dolgozók? Piha, róluk meg aztán jobb nem is beszélni...


Egész egyszerűen úgy tűnik, elfelejtettük, hogy a sztrájk lényege nem az, hogy a sztrájkoló kibasszon a társadalommal. Hanem a saját érdekeinek a képviselete – ami közvetve vagy közvetlenül, de mindannyiunkat érint.

Vegyük például a most éppen sokat szapult fogorvosokat példának. Az állami ellátórendszerben ők valahol a béka püspökfalatja alatt helyezkednek el. Most azért küzdenek, hogy a háziorvosi praxisokkal azonos mértékű támogatást kapjanak. A helyzet ugyanis az, hogy 15 éve nem emelkedett az állami fogorvosok praxisának támogatása – minek következtében ők maguk két út közül választhattak. Vagy magánpraxist indítottak (értelemszerűen drágábban dolgozva, a bevételeik egy részét pedig visszaforgatva a közellátásba, finanszírozva anyagköltségüket, rezsijüket, egyebüket), vagy kivándoroltak. Végső megoldásként esetleg elhagyhatták a pályát.

Lényeg a lényeg: ennek következtében egyre több a tartósan betöltetlen fogorvosi praxis, egyre többen kényszerülnek vagy utazni az ellátásért, vagy magánorvoshoz fordulva irdatlan összegeket költeni a kezelésekre. A helyzet tarthatatlan, ha így marad, gyakorlatilag meghal az állami fogorvosi ellátórendszer. Mondjuk, hogy ez kinek lesz igazán rossz? A szegényeknek. Az időseknek. A sokgyerekeseknek. A vidékieknek. Mert rájuk indokolatlan terheket ró majd, ha nem lesz TB-s fogászat.

Ugyanez a helyzet az önkormányzati dolgozókra is igaz, akik megalázó bérekért, egyre többet dolgoznak, aktahalmokba temetkezve, egy erősen munkaerőhiányos állami szektorban. Sztrájkoltak, de csak néhány helyen – hiszen az állami szférában nem nagyon ugrál az, akinek kedves az állása. De ez se nagyon tetszett azoknak a felhasználóknak, akik menten a fejükre olvasták, hogy amúgy sem dolgoznak rendesen, hazamennek pénteken koradélután, a sor meg csak kígyózik. Ha viszont mindenki elhagyja ezt a szektort, akkor aztán tényleg felesleges is lesz beállni azokba a sorokba, mert nem lesz, aki az ügyeinket intézze. Vagy megoldjuk magunk? Tudja valaki, mennyit keres ma egy önkormányzati dolgozó, hogy aztán közutálat tárgya legyen? Pont ugyanannyit, mint 10 évvel ezelőtt..
.

ITT OLVASHATÓ

1294

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.09.08.


Én egyáltalán nem örülök annak, hogy idejönnek Európába a menekültek. Nem tetszett az sem, hogy áthaladtak Magyarországon, az ígéret földjére, Németországba tartva.

Szerintem. az lenne a helyes, ha mindenkinek ott lehetne a hazája, otthona, ahol a szülőföldje. Más országokba csak turistaként, üzleti ügyekben, esetleg a szerelme után utazna, miközben örülne annak, hogy békés, nyugalmas otthona van.

Olyan hely, ahol ismeri a nyelvet, a környező utcákat, tereket. Van kedvenc vendéglője, ahol vasárnaponként a családjával ebédel, és van pénze, hogy ezt a vendéglőt meg is tudja fizetni.

Olyan hely, ahol, „ha néha lábához térdepel egy-egy bokor, nevét is, virágát is tudja”. Az lenne a normális, ha senki sem menekülne. Nem gyalogolna száz kilométereket, esőben, fagyban, hőségben, nem várakozna reménytelenül idegen pályaudvarokon, asszonyával, gyerekeivel a földön ülve. Nem vágyna mindennél jobban egy palack vízre, ételre, takaróra, zuhanyozási lehetőségre.

Nem a menekülés mellett vagyok, hanem azokkal, akik nem hagyják sorsukra a elesetteket...

REKORDFIZETÉSE MELLETT REPREZENTÁCIÓRA IS KIRÍVÓAN SOKAT KÖLT ORBÁN TANÁCSADÓJA

444.HU
Szerző: Vorák Anita
2017.09.08.


Tizenhét miniszterelnöki megbízott segíti Orbán Viktor munkáját, de van közöttük egy, aki nemcsak rekordmagas, nettó 920 ezer forintos fizetésével tűnik ki, hanem azzal is, hogy messze ő költi a legtöbbet reprezentációs költségekre. Hegedűs Zsuzsáról van szó, aki a társadalmi felzárkóztatásról és a társadalmi konfliktusok kezeléséről ad tanácsokat a miniszterelnöknek, és emellett egy gyerekéhezés ellen küzdő alapítványt is vezet. 

Hegedűs tavaly annak ellenére költött másfél millió forintot éttermi számlákra és vendégfogadásra a minisztérium költségére, hogy nem találtuk nyomát annak, hogy olyan rendezvényt szervezett volna, ahol neki kellett fizetni a meghívottak vendéglátását.

A minisztériumot és Hegedűs Zsuzsát is hiába kérdeztük, pontosan mire költött el ennyi pénzt. A minisztérium egyáltalán nem válaszolt, Hegedűs pedig csak annyit, hogy szeptemberben kampányba kezd, addig semmilyen kérdésről nem nyilatkozik egyik médiának sem.

Megkapta a maximális fizetésemelést

A bölcsész végzettségű Hegedűs 1976-ban emigrált Franciaországba, ott szociológiából doktorált, majd kutatóként azt vizsgálta, hogyan lehet megállítani társadalmi leszakadást. A Fidesz 2010-es győzelme óta Orbán Viktor fizetett tanácsadója.

Hegedűs munkájáért az első négy évben megbízási szerződés alapján fizetett neki havi bruttó egymillió forintot a Miniszterelnökség. A 2014-es választások után Orbán miniszterelnöki megbízottnak nevezte ki Hegedűst, így előbb a Lázár János által irányított Miniszterelnökség alkalmazottja lett, majd – a megbízottak többségéhez hasonlóan – átkerült a Rogán Antal vezetésével 2015-ben felállt Miniszterelnöki Kabinetirodához. Azóta a megbízottak fizetését törvény szabályozza: legfeljebb az államtitkári fizetést kaphatják meg, ami alapesetben bruttó 997 200 forint.

A miniszterelnöki megbízottakat alkalmazó két minisztériumtól kapott adatok szerint Hegedűs Zsuzsanna jóval magasabb fizetést kap, mint a többiek, akik között olyan is akad, aki ingyen ad tanácsot a miniszterelnöknek. Hegedűs a Miniszterelnöki Kabinetiroda szerint tavaly még nettó 708 012 forintot kapott, ez idén nettó 920 373 forintra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a bruttó fizetése egymillió forint felett lehet, ami magasabb, mint a megbízottaknak adható államtitkári alapfizetés. Azt a minisztérium többszöri kérdésünkre sem árulta el, hogy Hegedűs bruttó illetménye hány forint és a fizetésemelés okáról sem közöltek semmi. A miniszternek azonban lehetősége van az államtitkári alapfizetést növelni vagy csökkenteni. Ennek maximális mértéke 30 százalék, Hegedűs pedig épp ennyivel kap több fizetést, mint tavaly...

VEKERDY: A KRITIKAI ÉRZÉKET A MAGYAR ISKOLA SZEMTELENSÉGNEK NEVEZI

HVG ONLINE - ÉLET+STÍLUS
Szerző: hvg.hu
2017.09.08.


A felnőttek átviszik a gyerekekre a szorongásaikat, holott például az sem feltétlenül igaz, hogy a jó tanulókból sikeres felnőttek lesznek – állítja Vekerdy Tamás pszichológus.

Általánosan elfogadott alaptétel a nyugati fejlett társadalmakban, hogy a kreativitás és a kritikai érzék lesz a legfontosabb a következő évtizedekben – hangsúlyozta Vekerdy az InfoRádió Aréna című műsorában, hozzátéve, hogy a többi információt megnézi majd a neten a gyerek, begyűjti majd máshonnan.

"A kritikai érzéket egyelőre a magyar iskola szemtelenségnek nevezi, és nem tolerálja. Zömmel. Mindig vannak remek tanárok, akik imádják a szemtelen kamaszokat, de ez a törpe kisebbség. A kreatív ember gondolkodása divergens, széttartó; jön a feladat, agyrobbanás, ezer dolog jut eszébe, ami látszólag nem tartozik oda. Amire a ’Ne hadoválj, kisfiam, válaszolj a kérdésre!’-választ kapja, pedig az új, a kreatív, az innovatív megoldás ebből az ezer, látszólag oda nem tartozó dologból jönne ki. A magyar iskola ezt nem tűri.”

A pszichológus szerint le kellene számolni végre az iskolai eredményekről szóló hamis illúziókkal.

„A felnőttek szoronganak. A maguk előrejutása, élete, egzisztenciája ügyében is, és ezt átviszik a gyerekekre: ő is teljesítsen, az lesz jó neki. Az egész magyar iskolarendszert áthatja az az abnormális gondolat, hogy a jó tanulóból lesz jól boldoguló ember. Ez abszolút nem igaz.”

Az interjút itt hall
gathatja meg

SZÉL BERNADETT: KÉPESEK VAGYUNK LETAROLNI AZ ORSZÁGOT

24.HU
Szerző: Kálmán Attila
2017.09.08.


Egyhangú szavazással kérte fel az LMP elnöksége Szél Bernadettet a párt miniszterelnök-jelöltjének. Ő pedig azért vállalta, mert káoszt lát maga körül, és esélyt arra, hogy az LMP kormányra kerüljön. Interjúnkban beszél arról, hogy ehhez milyen szövetségeseket tud elképzelni, és kikkel nem dolgozna együtt semmi szín alatt. Valamint arról is, összerakja-e a tanácsadónak felkért Ron Werber az első LMP-s gyűlöletkampányt, miért csatlakozott hozzájuk az ex-szoci Demeter Márta, és hogy mikor van értelme új pólusnak.

Mindenki megkérdezi öntől, hogy egy 5 százalékos pártnak minek miniszterelnök-jelölt. Én megfordítanám a kérdést, hogy miért ne, ezzel szavazókat valószínűleg nem veszít az LMP. De mit nyer?

Először is fontos leszögezni, hogy miniszterelnök-jelölt akkor leszek, ha a kongresszus is így dönt szeptember végén. Azonban már maga a jelölés is jelzésértékű: azt akarjuk üzenni az embereknek, hogy készen állunk a kormányzásra, olyan programunk van, ami kivezeti Magyarországot ebből a gödörből, és amit végre tudunk és akarunk hajtani. Másrészt hét hónappal a választások előtt én magam is azt éreztem, amit a választók többsége, hogy
nem tudom tovább nézni tétlenül azt a káoszt, ami az ellenzéken belül uralkodik: az egyik ideológiai káoszban, a másik se veled, se nélküled állapotban.

Ezzel a teljes ellenzéket hiteltelenítik, én pedig ezt nem akartam hagyni: azért vállaltam a jelöltséget, hogy bebizonyítsam, igenis van alternatíva, igenis van kire szavazni.

Miniszterelnök-jelöltből már van néhány. Botka László, Karácsony Gergely…

És Vona Gábor.

Akkor amit a káoszról mondott, azt a Jobbikra is értette?

Abszolút. Pont szombaton volt egy vitám Vona Gáborral, és ott az értékek szintjén láttam a káoszt. Nem tudom, hogy a Jobbik igazából mit csinál, pedig én ott ülök mellettük a parlamentben. Nem véletlenül kapott is ilyen kérdéseket, például a Gárda-mellényről. Érződik, hogy zavar van az identitásuk körül. Ha a választók nem tudják egy pártról, hogy mit akar, ahhoz nagyon nehéz viszonyulni...

AZ ÜGYÉSZSÉGET MÁR NEM AZ IZGATJA, HOGY HAGYÓÉKAT BÖRTÖNBE DUGJA, HANEM AZ, HOGY MÉG EGY PROPAGANDABŐRT LE LEHESSEN HÚZNI RÓLA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: jdesi
2017.09.08.


Nyilván megint csak a véletlen műve, hogy az egykori MSZP-SZDSZ koalíció történelmi bukását jelentős részben okozó Hagyó-ügyben, vagy BKV-ügyben, vagy nokiásdobozos ügyben, ki miként emlékezik rá, a másodfokú tárgyaláson az ügyész csupa olyasmit javasolt vádbeszédében, ami alapvetően a Fidesznek jó.

Nevezetesen azt, hogy Hagyó (és politikailag érdekes társai) ügyében újra kerüljön első fokra az ügy, kezdődjön elölről az eljárás, sőt, bizonyos részleteiben a nyomozás is. Méghozzá a propagandaszempontból legelőnyösebb a nokiadobozos megvesztegetés történetében.

Ebben tessék újra tanúkat kihallgatni, szembesíteni és esetleg azzal is foglalkozni, hogy honnan volt az az állítólagos 15 millió forint, ami megvesztegetési összegként került volna abba a bizonyos nokiás dobozba. (A vádirat legalább hétszer módosult, a vallomás is, amire ezt alapozták, volt az kétszer 15 millió, meg hetven is, aztán maradt belőle egyszer 15 – igaz, egy olyan vallomás alapján, amelynek a másik 15 millióról szóló részét már nem fogadta el a bíróság.)

A szövevényes és sokszázmilliós szerződések, üzletek meglehetősen bonyolultak, nehéz elmagyarázni a népnek mi történt ezekben. A nokiásdobozt viszont könnyű. Ez is micsoda szerencse, éppen a leglátványosabb sztorit dobnák fel újra.

Ha a Szegedi Ítélőtábla elfogadja az ügyészi indítványt megint lesz tehát még egy csont, amin lehet csámcsogni a kampányban. Kis ügyeskedéssel simán elérhető, hogy a választási küzdelem csúcspontján sorra jelenhessenek meg a tudósítások azokról a vallomásokról, amelyek az egykori szocialisták és az azóta már feledésbe merült szabaddemokraták ármánykodásairól szólnak.

S miért e gunyoros hang, hogy a véletlen műve? Mert a lassan tíz éves BKV-ügy nyomozása során egyre-másra következtek be azok a „véletlenek”, amelyek mind a fideszes kampánynak segítettek.

Kihallgattak valakit, aki mondjuk Hagyóra vallott – a vallomása valahogy kiszivárgott. Illetve hát megjelent az akkor éppen a Fidesz harci ökleként funkcionáló Magyar Nemzetben, majd pár nap múlva mondjuk jött egy választás.

Véletlenül.

Akadt olyan interjú, ilyen az a nevezetes történet a nokiásdobozról, amelyet egy hónapig érleltek valakik az elkészítése után, míg éppen a kampány szempontjából a legkellemesebb időpontban megjelent az akkoriban fideszes érdekeket mindenáron toló Magyar Nemzetben.

Véletlenül...

MEGNÉZI AZ UNIÓ A DIKTATÚRÁT, AMELYET FINANSZÍROZ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.09.07.


Végre megjött az eszük, és miután halálra gyalázza őket, hazudozik róluk Orbán, eljönnek Brüsszelből megnézi a diktatúrát, amelyet az Orbán által mocskolt európai demokráciák és polgárok pénzén tartanak fenn. Erről csak annyit Orbán hazudozásával szemben, hogy ha nem lettek volna uniós források, a magyar gazdaság 2006 és 2015 között 4,6 százalékos növekedés helyett 1,8 százalékos csökkenést produkált volna.

Hivatalosan az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának küldöttsége, hogy utánanézzenek néhány uniós pénzből finanszírozott beruházásnak, de magukkal kéne hozni az egész Európai Bizottságot és az európai parlamenti képviselőket is, hogy nézzenekk szét kicsit az európai értékek szellemében Magyarországon, ilyet még úgysem láttak. Ha már a rendszer lefizetett hivatalos ellenzékének nincs annyi esze, hogy meghívja és tájékoztassa őket.

A bizottság bejelentette, hogy szeretnék megnézni az üresen fel-alá rohangáló felcsúti kisvasutat is, amire az európai adófizető polgárok 600 millió forintnyi pénzét költötték el, hogy utána azt hallgassák, hogy nem európaiak, nem keresztények, hanem gyarmatosító és elnyomó gazemberek. A felcsúti kisvasútra egyedül Orbánnak volt szüksége, és senki másnak. Ezt bizonyítja, hogy nem utazik rajta senki. A Vezér gyerekkori álma a kisvasút. Ilyen kisvasutat és stadiont csak diktatúrákban lehet látni.

A bizottság nyilvánvalóan “diktatúra-nézőbe” megy Felcsútra, hogy a saját szemével lássa, amikor egy teljhatalmú diktátor bármit megtehet, és büntetlenül költheti a közpénzeket a saját hóbortjaira. Ha már ott járnak, remélhetően észreveszik a fatornyos kacsalábon forgó stadiont is Orbán kertjében, amelyet ugyan nem uniós pénzből, hanem magyar adófizetők pénzéből loptak. Esetleg valaki végigvezethetné őket a környékbeli földeken, kúriákon, és megmutathatná, mennyi azok közül, ami közvetlenül az Orbán-család, és mennyi, ami az ő szeretett strómanja, Mészáros Lőrinc nevén van. Milyen kár, hogy nem él Váradi András.

Egy listát is a kezükbe nyomhatnának, ha már Felcsúton jár a sok naiv európai ember, ami tartalmazná, hogy mi van Magyarországon a felcsúti polgármester s futballelnök, Mészáros Lőrinc nevén. Megmutathatnák a felcsúti polgármesteri hivatalt és Mészáros Lőrinc kétkezi gázszerelő házát, mire viszi egy szorgalmas ember Magyarországon, ha Orbán strómanja. Éppen ideje felvilágosítani “Brüsszelt”, mi zajlik Magyarországon, hogyan működik ez az “európai” ország. Az a kérdés külön figyelmet érdemel, amely az első kérdés lesz, hogy ezt miért nem nyomozza a magyar ügyészség. Ezen a nyomon tessék mindent végigkérdezni...

VÉGRE!

REFLEKTOR BLOG
Szerző: Tálos Lőrinc
2017.09.08.Szél Bernadett nem egyszerűen az egyik kispárt miniszterelnök-jelöltje. Nem is a legerősebb kispárt miniszterelnökjelöltje, hanem az ellenzék legalkalmasabb miniszterelnökjelöltje. 

Vegyük végig:...

AZ ÖRDÖGÖK FESTIK A FALRA AZ ÖRDÖGÖT

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Tölgyes Péter
2017.09.05.


Valamivel mindig bele kell mászniuk az emberek nyugalmába. Újabban éppen utcai zavargások esélyével riogatják a migránsözöntől rettegőket, mondván: Soros, az ügynökei, valamint az általa pénzeltek - vagyis a demokratikus ellenzéki pártok és civil szervezetek - meg akarják zavarni az életünket és az országot. Amelyben amúgy minden rendben van, dübörög a gazdaság, tökéletesen működik az egészségügy, jobb már nem is lehetne az oktatás, így aztán érthető, hogy a remekül élő emberek mélységesen sajnálják azokat a honfitársaikat, akik a biztosat adták fel a külföldi bizonytalanért...

Jó tudni, hogy erre megy ki az agymosás, az unalomig ismert baromságok imamalomszerű ismétlése valamennyi kormánypárti kommunikátor-klón részéről, a miniszterelnöktől kezdve egészen a hadseregnyi szóvivőig és buggyant agyú médiahuszárig.

Az ördögök maguk festik a falra az ördögöt - ez valami új, közös elmebaj. És persze tudjuk, mire megy ki a véresen komoly játék. Annyira sikerült Pintérnek két hét alatt rendet tennie, hogy az azóta egyre inkább agyon szabályozott országban a rend hívei - akárcsak annak idején a nácik - egyre hangosabban elővételezik a rendkívüli állapotot, mint a rendteremtés eszközét.

Csakhogy vagyunk nem is kevesen ebben az országban - szerintem ráadásul többségben -, akik nem kérnek Orbánék rendjéből. Hát még a rendkívüliségükből! De vajon vagyunk-e elegen és képesek vagyunk-e elég hangosan kinyilvánítani az akaratunkat ahhoz, hogy azt a két szemben álló tábor egyaránt megértse?
...

MEGVAN ORBÁN BALTÁS GYILKOSÉRT KAPOTT KENŐPÉNZE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.09.07.


...A tényeket és a részleteket az Átlátszó (Rádi Antónia) írta meg az OCCRP adataira és a Panama-iratokra támaszkodva. Ennek lényege, hogy 2012–13-ban több mint 7,6 millió dollárt (mai árfolyamon nagyjából kétmilliárd forintot) utaltak egy Metastar Invest LLP nevű kamucégtől egy Velasco International nevű offshore cég magyar számlájára. Ezt a Velascót 2015-ben meg is szüntették, a dollármilliókról nem tudni, 
hova tűntek.

Mindez a baltás gyilkos kiadatása idején, amellyel Magyarország nemzetközi botrányt vállalt, megszegett minden létező szabályt, tudatosan szabadon engedett egy brutális nacionalista gyilkost, egy terroristát, amellyel még háborút is kockáztatott a térségben, örökre felszámolta a baráti örményekkel Magyarország viszonyát, és nem kapott érte semmit cserébe. Azerbajdzsán Magyarországnak semmit nem adott a gyilkosért.

Márpedig ilyen üzlet nincs, ezért eddig is lehetett tudni, hogy valakit lefizettek, és az nem lehetett más, mint aki a döntést meghozta: Orbán Viktor. Lebukott Orbán az azeri guruló dollárokkal, itt van a bizonyíték, hogy milyen számlán keresztül mennyit kapott az azeri diktatúrától egy törvénysértésért. Ezért nemzetközi bíróság elé kellene azonnal állítani. A történetnek egyetlen láncszeme hiányzik: hogyan került a pénz az offshore cég számlájáról Orbánhoz.

Akinek fontos Magyarország jövője, és a NER bukása, annak minden erőfeszítést meg kellene tenni azért, hogy ezt a hiányzó láncszemet megtalálja. Mindennek van nyoma, és minden pénzt, erőt és energiát megérne ennek kiderítése, mert ennek alapján Orbánt le kellene tartóztatni. Ilyen nyilvánvaló bűncselekményt nem lehet eltussolni
...

SAJÓ, A TOLDI

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2017.09.08.


– Jónapot, Hacsek, hol járt, hogy már megint itt van, a fene egye meg?
– Otthon jártam, Sajókám, de délután kimegyek a Múzeumkertbe.
– Már megint hívja a Petőfi?
– Nem, a haza hív.
– Mondom, hogy a Petőfi.
– Mondom, hogy a haza.
– És mit fog ott csinálni, talpra áll, ha már a haza hívta randira?
– Nem vagyok én keljfeljancsi. Üldögélni fogok.
– Üldögélni? Meddig?
– Úgy év végéig.
– Mi volt a szabálysértés?
– Milyen szabálysértés?
– Amiért le kell ülje a három hónapot. Ráadásul a Múzeumkertben. Nem is tudtam, hogy az BV-intézmény.
– Nem volt szabálysértés, maga analfabéta velociraptor, én hazafiságból fogok ülni!
– A Táncsics is amiatt ült, a Göncz is… csak ők többet. Három hónappal maga nem is a haza fia, csak a kisfia. Esetleg unokája. Mit művelt, bekente vízfestékkel a Sándor-palotát?
– Nem kentem be semmit, Arany-emlékév van.
– És ezüst is. Ebben az évben minden nemesfém emlék lett, a héten adtam be az utolsó smukkokat a zaciba.
– Arany Jánosról beszélek!
– Értem, miatta fog ülni.
– Ugyanis elviszik a szobrát év végéig…
– …és beadják a zaciba.
– Nem beadják, restaurálják!
– De miért pont magának kell leülnie a restaurációt?
– Hazafiságból úgy döntöttem, hogy míg nincs ott a szobor, felülök a helyére, mégsem hagyhatom Arany nélkül a nemzetet így, az emlékév kellős közepén.
– Aha. Mentéje van?
– Nincs, csak jöttém...

NEM KAPTÁL TE FELHATALMAZÁST SEMMIRE, ARANY BOGÁRKA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző. Swan Edgar
2017.09.08.


...Viktor, a jó ég tegyen téged oda, ahová én gondolom! Ne őrizd te a magyar kultúrát, azt majd megtesszük mi, magyarok. Ne őrizd az identitást sem, arra is itt vagyunk mi, az nem egy aranyrög, amit őrizgetni kell és főleg nem a te magántulajdonod. Nem pajtás, te nem erre kaptál felhatalmazást. Minden másra, amiből semmit nem teljesítesz.

A miniszterek elnöke nem népművelő, hanem pontosan az, aminek hangzik. A miniszterek elnöke. Amúgy meg emlékeim szerint téged nem az ország választott meg, hanem a Fidesz. Ugyanis nálunk nem úgy megy a választás, hogy a miniszterelnökre szavazunk, hanem pártokra és jelöltekre, aztán a parlamentbe bejutott pártok 50 százalékos egyetértéssel jelölik ki a miniszterelnököt. Szóval rosszul tudod, téged nem az ország népe választott meg, ezért felhatalmazást sem kaptál olyasmikre, amiket nagy vehemenciával csinálsz.

Tudod, mire NEM kaptál még felhatalmazást? Arra biztosan nem, hogy az ország ingatlanvagyonát (földek, erdők, épületek, bányák) a családtagjaid és a hozzád hűségesek kezére játszd át. Igaz volt ez akkor is, amikor Simicska Lajos volt a te személyes gazdasági hátországod és igaz most is, amikor Mészáros Lőrinc lett az.

Senki nem hatalmazott fel arra, hogy az uniós fejlesztési forrásokat úgy csatornázd, hogy abból egy jól körülrajzolható kör, a te személyes köröd profitáljon, miközben az ország döntő részének nem jut ezekből a forrásokból. Olyannyira nem jut, hogy a vidék szemmel láthatóan pusztul, pedig fejlődnie kellene, mert azok az uniós források elfogynak egyszer. Például a mezőgazdaságból 2020-ra kiapad az uniós pénz, addigra már modernizálni kellett volna a magyar mezőgazdaságot, de ez nem történt meg. Vagyonkoncentráció történt. Ezért te vagy a felelős, drága kultúravédő barátom.

Arra sem kaptál senkitől felhatalmazást, hogy letarold a gazdaságot és egész ágazatokat ossz szét a hűbéreseidnek, mint kegyajándékot.

Az egyház és az állam összemosására sem kaptál senkitől sem felhatalmazást. Ahogy a Putyinnal való barátkozásra és az ország Moszkvához való közelítésére sem. Mi, magyarok nem Moszkvára, hanem az Európai Unióra szavaztunk, ezt te nem írhatod felül a sunyi kis érdekeid szerint.

Arra sem kaptál felhatalmazást, hogy a magyar munkaerőt úgy add el a külföldi multiknak, mint a rabszolgát. Itt már magyar iparnak kellene lennie, de nincs. Összeszerelő ipar van, mert a németeknek, kínaiaknak, de még az indiaiaknak is olcsóbb itt elvégeztetni a munkát, mint otthon. Ha csak egy picit is csökken az autóipar termelékenysége, a magyar gazdaság öt perc alatt fog bedőlni. Ha nem dől be, akkor sincs fejlődés, mert az a lökhárító és visszapillantógyártó külföldinek nem érdeke. Neki az olcsó munkaerő az érdeke, te pedig eladtad az országot, mintha az a te jószágod lenne.

Arra sem kaptál senkitől felhatalmazást, hogy leépítsd az oktatást, hogy szétverd a szociális hálót. Az kizárólag a te érdeked, hogy egy elbutított, a fejlődés és a jövő helyett a vallás felé forduló, tanulatlan, kiszolgáltatott népet akarsz kreálni belőlünk. Hogy mindehhez még van pofád a kultúrára és az identitásra hivatkozni, az külön gyönyörű.

Rá fogsz fázni, hidd el nekem! Te is, a cimboráid is. Bármennyire szeretnéd, ezt az országot nem lehet ismét jobbágysorba taszítani tartósan. Lehet, hogy most úgy tűnik, hogy lehet és bármit megtehetsz, de a dolgok változnak. Néha villámgyorsan.

"HÁROM JUSZUF..."

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2017.09.08.


Tudomásul veszem – mondta a Történelem Urának Kiválasztottja –, de abból semmi sem következik…
Orbán Viktor mondott valami ilyesmit ma reggel a rádiójában. A kérdés újra fölvetődik: nem vitás, hogy alávaló gazember és eszelős is. De jelen állapotában inkább gazember, vagy inkább eszelős..?

Semmi újdonság: 2010 óta mindig ilyen szellemben „egyeztetett”, vagy éppen el is fogadott számára kedvezőtlen véleményeket, döntéseket a hazánkat uraló geng: „tudomásul vett” dolgokat, és azt hirdette, hogy meg is egyezett… Közben érdemben semmin sem változtatott, vagy esetleg még rontott is a dolgokon. Így volt ez például a zalaptákolmány vagy a média, az egyházak dolgában: mindhárom kapcsán azt szokta a „kormány” emlegetni, hogy rendezték az EU-val a vitás kérdéseket…

Van egy ítélet, amelyre, bár igazán fölkészülhetett volna rá az orbáni szervezet, az első hivatalos reakciók csakis pofátlan és értelmetlen hőbörgésnek minősíthetők. Aztán ma Orbán „korrigált”: átvette a normálisabban reagáló Fico szövegét, mondván, hogy a tudomásul vételből végül is semmi sem következik…

Szó szerint tudomásul veszem, mert mi nem rongálhatjuk az EU-t, amelynek a jogtisztelet az alapja. Ennek ellenére nem változtatunk a migránsokkal kapcsolatos politikánkon.

Én fogok elnézést kérni, mihelyt össze tudom rakni a pofámat, amely leszakadt…

NEMZETÁLLAMOK ÉS A MODERN GLOBALIZÁLÓDÁS! 2. RÉSZ

CIVILHETES BLOG
Szerző: Prof. Dr. Lakatos Gyula
2017.09.08. 


Nacionalizmus, oligarcha érdekek, a globális fejlődés irányával szemben!

Végzetes világháborúhoz vezethet!
Nemzetállami pártérdekek, nem nemzeti érdekek.
A globális világrend ütközete az emberiség válságának középpontjában!
A mai újglobalizálódás ugyanazon tőkés érdekek ideológiájával folyik, amely érdekek a középkori, monarchia-ellenes, tőkés, polgári nacionalista ideológiát, a nemzetgazdaságok megteremtésének középpontba állításával hozták létre.
A nacionalizmus, mint a tőkés, nemzeti gazdaságpolitika (merkantilizmus)  igazolása és védelme, mint közösségi, mai szóhasználattal élve, össztársadalmi (abban az időben még nem regionális vagy globális) érdek jelent meg a nemzetállamok keretei között.
A tőkés birodalmi gondolkodás és gazdasági, politikai expanzió, az ókori vagy a középkorihoz hasonlóan, (csak éppen más gazdasági, társadalmi viszonyok között) a XIX. század vége felé kinőtte a nemzetállami kereteket, kezdetét vette a kapitalizmus újglobalizációs, birodalmi terjeszkedésének korszaka, ami Európából kiindulva két világháború kirobbanásához vezetett...

MÍG A SZLOVÁKOK ÜGYESEN KIKERÜLIK A KVÓTÁT, A MAGYAROK BOTRÁNYT CSINÁLNAK

444.HU
Szerző: Magyari Péter
2017.09.08.


- A szlovák és a magyar kormány sem akarja, hogy menekülteket kelljen befogadnia.

- A szlovákok a semminél éppen csak egy hajszállal teljesítenek többet, de kulturáltan beszélnek, és ezek elegendőek lehetnek ahhoz, hogy ki tudják húzni magukat a kötelezettség alól.

- A magyar kormány más taktikát választott: útszéli stílusban hőbörögnek a miniszterek, a párbeszéd látszatát sem akarják mutatni, és ezzel kikényszerítik, hogy az ügy napirendjen maradjon.

- Ha tényleg csak a kvótát akarná kivédeni a magyar kormány, akkor nem ezt taktikát kellett volna választania. Úgy tűnik, inkább a konfliktus gerjesztése a fő cél Budapesten.


Magyarország és Szlovákia is nemmel szavazott arra a 2015 szeptemberi javaslatra, hogy szétosszanak 120 ezer Olaszországban és Görögországban feltorlódott menekültet egy kvótarendszer alapján az EU-s országok, két éven belül. A szavazáson alulmaradtak, a kormányok többsége támogatta a javaslatot. Előbb Magyarország, majd Szlovákia is megtámadta a határozatot az EU bíróságán, mondván a belügyminiszterek tanácsának nem lett volna joga ebben az ügyben dönteni. A pert szerdán mindkét ország elvesztette.

Nyilvánvaló, hogy sem a budapesti, sem pedig a pozsonyi kormány nem akarja befogadni a rájuk erőltetett menekülteket, az egész módszert elhibázottnak tartják, és a választóikat is szívesen izgatják azzal, hogy veszélyben lenne az egész életmódjuk, ha teljesítenék a határozatot.

Ennek megfelelően egyik ország sem teljesít. Bizottság szerdai összesítése szerint Szlovákia eddig 16 főt fogadott a számára előírt 902-ből (ez 1,7%-os teljesítést jelent), Magyarország pedig 0 főt 1294-ből...

EGÉSZSÉG NEM ÉRTÉS: VESZTESÉG PÉNZBEN ÉS ÉLETMINŐSÉGBEN

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.09.07.


A magyarok nemcsak az idegen nyelvek tudásával állnak hadilábon, de riasztóan magas azok aránya is, akik a saját egészségükkel kapcsolatos információkat sem értik. A rossz egészségértésű beteg nem tudja betartani orvosa előírásait, így nagy valószínűséggel rosszabb minőségben, rövidebb ideig él, és sokkal többe kerül a társadalombiztosításnak is. Ezen kíván segíteni a második alkalommal kiírt Nekem Szól! Egészségértés díj, amire 2017-ben október 15-ig lehet pályázni.

Az egészségértés az a képesség, aminek köszönhetően az egyén befogadja az egészségügyi információkat, és azok birtokában megfelelő döntéseket tud hozni saját egészségét illetően. Az egészségértés hiányában a hazánkban rendelkezésre álló szűkös forrásokat is pazarlóan használja fel az ellátórendszer, hiszen a gyenge egészségértési képességekkel rendelkező páciensek későn fordulnak orvoshoz, így gyógyításuk lényegesen több pénzbe kerül. A krónikus betegségekkel küszködők sem tudják megfelelően alkalmazni az orvosi utasításokat, így a terápiák sokszor hatástalanok maradnak, ami szintén „ablakon kidobott pénz” miközben minden ötödik megtermelt forintot az egészségvesztés pótlására fordítunk.

A magyarok 54 százalékának az információk megszerzése nem okoz problémát, annál több a baj annak értékelésével. Harmaduk nem tudja felmérni, milyen szűrővizsgálatokon kellene részt vennie, 35 százalékuk arról sem tud határozni, hogy a számára javasolt kezelés hasznos-e vagy sem, míg tízből négyen képtelenek eldönteni, hogy a médiában látott/hallott információk igazak-e...

HATALMAS A FELZÚDULÁS AMIATT, HOGY ORBÁN NAGY ÍVBEN TESZ AZ UNIÓS JOGRA - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.09.08.
- John Le Carré: a fasizmus tort ül a magyaroknál és a lengyeleknél

- Jogállam így nem szokott viselkedni - mondja a magyar elutasításról Merkel egyik fő konzervatív tanácsadója

- Itt az idő, hogy beélesítsék a 7-es cikkelytGuardian

John Le Carré úgy gondolja, hogy a fasizmus nyíltan grasszál Magyarországon és Lengyelországban, sőt még bátorítást is kap. A világhírű író, aki nemigen szerepel a nyilvánosság előtt, a londoni Royal Festival Hallban, az Orvosok Határok Nélkül megsegítésére tartott rendezvényen arra is felhívta a figyelmet, hogy mérgező párhuzamok vannak Trump és a múlt század 30-as évei között, amikor is felbukkant a fasizmus. Úgy fogalmazott: rá kell ébredni, valami rendkívül súlyos dolog történik. Amerikában fajgyűlöletet keltenek és mindent elárasztanak a hamis hírek. És ez a demagógia fertőző, de hát ezt már átélte Európa, nagyjából 90 évvel ezelőtt.

New York Times

Az elemzés aggasztónak tartja, hogy a készülő tervek értelmében az amerikai diplomácia a jövőben nem tartaná hivatalból feladatának a demokrácia és az emberi jogok támogatását a világban. A szerző, aki a Harvardon tanít, megállapítja, hogy az Egyesült Államokban főleg a republikánus oldalon terjed a nacionalizmus és a bezárkózás, mivel az ország mind inkább a saját gondjaira összpontosít. Illetve sokan aggódnak a globális szerepvállalás miatt. Csakhogy amit Trump és Tillerson előkészít, az történelmi hiba – hangsúlyozza Pippa Norris -, mivel a végső jele volna annak, hogy az USA feladja vezető szerepét. A miniszter nyilatkozatot jelentetett meg a tárca jövő évi költségvetéséről, de abban már egy szó sincs az emberi jogokról, illetve a demokráciáról. Persze amit e két célra költenek, az csepp a tengerben, de azért az eddigi politika hatásos, noha az eredményeket nem lehet pénzben mérni. Még akkor is így van ez, ha bizonyos programok nem váltak be és egynémely állam, mint Magyarország, Lengyelország és Venezuela autoriter irányban halad. Ám a Freedom House jelentései azt igazolják, hogy a kiállás igenis hasznos. Vagyis a reform nem szolgálja Amerika érdekeit. Hiszen ha háttérbe szorulnak az emberi jogok, akkor csökken a demokratikus rendszerek száma, viszont megerősödik a tekintélyelvűség és felbátorodnak a nyomuló oroszok...

NE! KÓSA LAJOST NE!

CEGLÉDI ZOLTÁN BLOGJA
Szerző: Ceglédi Zoltán
2017.09.08.


Frakcióvezető úr, nem hagyhat itt minket!

Rég hallottam ilyen szomorú hírt: távozik a Fidesz-frakció éléről Kósa Lajos. Nem értem Orbán Viktort, most először nem értem, nem szokott ő ilyen rossz döntéseket hozni. Nem értem.

Kósa Lajos tökéletes frakcióvezető volt. Először is: mindig naprakész volt a jogalkotási menetrendből, pontosan, részletekbe menően tudta, hogy milyen törvényről szavaz aznap az általa vezetett frakció, milyen érvek alapján, milyen célból. A legkisebb kupak sem kerülte el a figyelmét.

Tudtuk, hogy az ő sasszeme a legbozontosabb salátatörvény legkisebb levele alatt lapuló, parányi kis módosítást is kiszúrja. Tudta, hogy mi van. És nem csak tudta, el is mondta. Generációk fogják Kósa Lajos sajtótájékoztatóinak felvételeivel magyarázni, miként tud szabatosan, közérthetően, ugyanakkor komolyan és tisztelettel információkat átadni, kérdésekre válaszolni egy politikus. Etalon!...

FEL VAN HÁBORODVA A MAGYAR KORMÁNY, MERT VIZSGÁLNI MERÉSZELI BRÜSSZEL

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / Kárpáti János
2017.09.08.7A magyar kormány közölte: „politikailag motiváltnak” és a jövő tavaszi választásokba való beavatkozásnak tekintené, ha az Európai Parlament képviselőinek egy csoportja az eddig összeállított útiterv alapján látogatna el Magyarországra ebben a hónapban – írja a Politico című amerikai hírportál Brüsszelben szerkesztett európai kiadása.

A hírportál betekintést kapott a Lázár János és Ingeborg Grässle, az Európai Parlament költségvetés-ellenőrzési bizottságának német vezetője közötti levélváltásba. Ebben a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt kérte, hogy „gondolják újra” a szeptember 16-18-ikára tervezett program elemeit. Az európai parlamenti bizottsági tagokból, a frakciók tanácsadóiból, valamint az Európai Számvevőszék képviselőiből álló csoport olyan projekteket kíván megtekinteni Magyarországon, amelyekre uniós támogatás érkezett, és ellenőrizni akarják, hogy nem történtek-e visszaélések az EU-források felhasználása során. Augusztus kilencedikei levelében Lázár János azt írta Grässlének, hogy a bizottság nem igazodik a Magyarország által javasolt projektlistához. Azt kérte, hogy legyen kiegyensúlyozott a programjuk, ne hassa azt át erős politikai motiváció.

„Felháborító, hogy az Európai Parlament bizottsága módszeresen figyelmen kívül hagyja és elutasítja a magyar kormány javaslatait, és ezzel jelentős mértékben beavatkozik a kampányba” – írta Lázár. Bírálta azt, hogy a csoport nem látogatna meg ellenzéki politikusok által vezetett településeket, miközben a tervek közt szerepel Orbán Viktor miniszterelnök szülőfalujának a felkeresése. Szerinte a vizittel nem a kohéziós alapok magyarországi felhasználásának akarnak utána járni, hanem a magyar politikai ellenzék céljait szolgálják. 

A programot Grässle szerint az összes európai parlamenti frakció egyetértésével állították össze, mégpedig a jobbközép néppártiaktól – ez a Fidesz pártcsaládja – és a zöldektől érkezett javaslatok alapján. A bizottság vezetője leszögezte, hogy a misszió mögött semmilyen hátsó szándék nincs, a csoportot nem vezérli elfogultság.

A Politico megszólaltja Judith Sargentini zöldpárti európai parlamenti képviselőt, aki meglepődött a magyar miniszter levelének a hangnemén, a diplomáciai nyelvezet hiányán. Mint mondta, azt megérti, ha a kormány nem támogat lényegében egy ellenőrzést, de ettől még semleges hozzáállást várt volna.

Ingeborg Grässle megkérte Antonio Tajanit, az Európai Parlament elnökét, hogy vesse fel az ügyet Jean-Claude Jnckernél, az Európai Bizottság elnökénél. Szerinte a magyar együttműködés hiánya és az útiterv megváltoztatására vonatkozó magyar javaslat eléggé súlyos ügy ahhoz, hogy az Európai Bizottság azt megvitassa.

Eközben nem csitul a visszhangja az Európai Bíróság szerdai ítéletének, amellyel elutasították a menekültkvótákkal szemben benyújtott magyar és a szlovák keresetet...

URAM, A KÉSEMÉRT JÖTTEM

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.09.08.


Vajon tudja-e rajtunk, magyarokon kívül valaki, hogy a trotechnikus az mindig Elek? Vagy hogy négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta? Nem, nem őrültem meg, csak éppen a minap azon gondolkodtam el, hogy vajon mikor jön el az a pillanat (eljön-e egyáltalán), amikor kulturálisan is beilleszkedünk egy országba? Aztán arra jutottam, a legjobb, ha megkérdezlek titeket, hogy ti eljutottatok-e már oda, vagy egyáltalán mit gondoltok erről az egész kérdéskörről.

Talán sokan emlékeztek még a Magyarországon Legyen Ön is milliomos! néven futott játékra, ami úgy volt felépítve, hogy az első pár kérdés pofon egyszerű volt, egy gyerek is tudta rá a választ.

Kivéve engem.

Mármint az angol verzióban, abban ugyanis értelemszerűen az angol kultúrkör olyan alapvető fontosságú meséiből, kifejezéseiből, mondásaiból válogattak, ami miatt a megoldás a nyelvet nem az adott kultúrában gyerekként elsajátító külföldi számára komoly nehézséget jelentett.

Ha sikerült az első kérdéseken túljutni, akkor már könnyebben ment a játék, de az eleje legtöbbször komoly kihívás elé állított. Miért? Mert nem estem át a kulturális beilleszkedésen, annak ellenére sem, hogy az angolszász kultúra mindig is a szívem csücske volt...

SZÖVEGÉRTÉSBŐL ELÉGTELEN

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: Dr. Sándor Zsuzsa
2017.09.05.

Az idei középfokú érettségin a szövegértési feladatsor fogott ki leginkább a diákokon. Ha a Belügyminisztérium is most érettségizett volna, tovább rontott volna az átlagon. Erre jutottam, amikor elolvastam a titkos információgyűjtéssel kapcsolatos törvénymódosítási előterjesztésüket.

A módosításra azért kényszerültek, mert a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elmarasztalta a magyar államot abban a perben, melyet az Eötvös Károly Intézet két munkatársa indított. A Bíróság ítéletében kimondta, hogy sérti a polgárok magánéletéhez való jogát az, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) miniszteri engedély alapján folytathat titkosszolgálati megfigyeléseket. Az ítélet hangsúlyozta, hogy ilyen engedélyt jogszerűen csak független szervezet – bíróság – adhat. Az ítélet több mint másfél éve, 2016 januárjában született...

ELÉG A HARCBÓL! KIEGYEZÉST AZ EU-VAL!

ÁTLÁTSZÓ
- FALRAMENTAPARLAMENT BLOG
Szerző: Vágó Gábor
2017.09.07.


Felejtsük már el az állandó háborúskodást! Csak a béke idején tud gyarapodni az ország. A kuruc hagyományok helyett ideje volna mindenkinek fellapozni Deák Ferencet.

Az igazi csata csak most kezdődik, harsogja a propaganda. Ismét az EU-val hadakozik a Fidesz. Ebben a pszeudo-háborúban, és háborús hangulatban viszont elveszíthetünk mindent, ami miatt prosperáló európai ország lehete Magyarország. A kuruc mentalitás ad némi önérzetet páraknak, Orbán politikai táborát is összetartja, de az ország mozgástere végletesen beszűkül.

Azok a nemzetek sikeresek, ahol a különböző elitek kiegyeztek egymással, és a néppel. Vannak olyan közös alapok, amikre lehet építkezni. A külkapcsolataikat nem a hepciáskodások, hanem stabil szövetségi rendszerben rejlő gyümölcsöző kapcsolatok jellemzik. A politikusok a konszenzust és az együttműködést keresik. Nem csak egy szűk elit fejlődik, hanem minden réteg érzi a gyarapodást.

A magyar politikai elit állandó háborúskodásra rendezkedett be. A kormány csatázik Brüsszellel, Sorossal, az IMF-fel, a menekültekkel, a civilekkel, az újságírókkal. Mindenkivel. Az ellenzék mikropártjai meg magukkal küzdenek szüntelen, az együttműködést csak hírből ismerve. Az állandó harc helyett a kiegyezés útja volna jobb a hazánknak...


2017 az elfelejtett emlékév...