2021. december 10., péntek

CSÚNYA MÍNUSZOKAT HOZOTT A NOVEMBER A BEFEKTETÉSEKBEN - AZ ELSZÁLLÓ INFLÁCIÓ OKOZOTT SOKKOT A HAZAI PIACON

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.12.10.


Novemberben az omikronról szóló hírek miatt a nemzetközi piacok kockázatkerülő módba váltottak, a hozamgörbék a hosszabb hozamok esésének köszönhetően jellemzően laposodtak. Nálunk viszont az új inflációs csúcstól hajtva folytatódott az erőteljes hozamemelkedés. Folytatódott a hosszú kötvényekbe fektető, már korábban veszteségbe forduló alapok mélyrepülése.


Novemberben az amerikai és európai állampapírpiacokon a megbetegedések újbóli felfutásáról és a szuperfertőző új variánsról, az omikronról szóló hírek hatására a piacok kockázatkerülő módba váltottak, csapongó áralakulással. Hozzájárultak a hangulat romlásához az ukrán határ közelébe átcsoportosított orosz csapatokról érkező hírek is. A kötvénypiaci kockázati felárak egy éves csúcsra szöktek, az energiahordozók árai beestek, az emelkedő hozamtendencia éles zuhanásba fordult.

A hónap egészében a hozamgörbék így jellemzően laposodtak, a hosszabb hozamok esésétől vezetve. A kétéves amerikai állampapírhozam 7 bázisponttal 0,57 százalékra emelkedett, de az ötéves már 2 bázisponttal 1,16 százalékra csökkent. A tízéves 11 bázisponttal 1,45 százalékra, a harmincéves hozam 14 bázisponttal 1,79 százalékra esett – áll az OTP Alapkezelő havi portfóliójelentésében. (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a hozamokat ott megtalálja.)...

ORBÁN VIKTOR TÉVED, ÉS EZ SOKBA FOG NEKÜNK KERÜLNI

MÉRCE
Szerző: BÜTTL FERENC
2021.12.10.


Régen, úgy nagyjából tíz éve volt szerencsénk akkora inflációhoz, mint amekkora az idei évi lesz – várhatóan 7% körül – és amekkorát 2022-re prognosztizál az MNB – 5% körül. A 2008/09-es pénzügyi-gazdasági válságot követő évtized a defláció (csökkenő árszínvonal) és/vagy a stagnáló árak korszaka volt, tíz év alatt elszoktunk az árak emelkedésétől. Az infláció új keletű felbukkanása nyomán érzett ijedtség részben az „elszokás” következménye (lakosság), részben pedig a 2022-es választási eredmény miatti aggodalom (Fidesz).

Hogy a visszatérő infláció miatt kell-e, és ha igen, mennyire kell aggódnunk, valójában túlmutat az átmeneti ijedtségen.

Számos remek elemzés született mostanság arról, hogy a jelen áremelkedések mögött milyen átmeneti (kínálati oldali) tényezők húzódnak meg: nehézkes termelési-kereskedelmi feltápászkodás (a Covid-járvány és a nyomában járó korlátozások miatti leállásból) kézen fogva a keresleti felpattanással. Ez utóbbi nem csupán a korlátozott fogyasztás visszapattanása (most aztán mindent pótolunk), de a jegybankok által megtámogatott kormányzati költekezések is fűtik. A globális ellátási lánc lassan helyreáll, lesz elég konténer, stb., a globális termelés fogaskerekei nem csikorognak majd egy idő után. Az energiaár is csökkenni fog, ha véget ér a tél (ami állítólag nem lesz kemény Európában), a németek kiharcolják/könyörgik az Északi-Áramlat-2-re a politikai pecsétet Amerikától, a szél többet fúj majd, és a nap is többet süt.

Vagy mégsem. Mert azért azt látni kell, hogy az árak emelkedését (elszabadulását) okozó problémák egy része mögött a hosszú távú struktúraváltás kényszere, a teljes gazdasági és az ehhez kötődő teljes életmódbeli változtatás szükségessége áll.

Az energia – hacsak a hidrogén vagy a fúziós reaktor nem ment meg minket – nem olcsóbb, drágább lesz. A mezőgazdasági termelés növényi termésátlagai nem lesznek magasabbak, sőt csökkenni fognak; és az állattenyésztés erőforrásigénye– hacsak a hínár nem oldja meg az összes problémát – nem lesz kevesebb. Az olcsó fosszilis energia és az olcsó élelmiszer korszakának vége egyszer és mindenkorra. A gazdasági szerkezet átalakítása, a zöld gazdasági fordulat és a klímaadaptáció, azaz a klímaválság miatt megváltozó életkörülményekhez (létfeltételekhez) való alkalmazkodás ma kulcskérdés...

A REMÉNYTELENSÉG ÁLDOZATAI

HÍRKLIKK
Szerző: RÉDEI OTTÓ
2021.12.10.


Magyarországon változatlanul az egyik legrosszabb a Covid-betegek túlélési esélye. Világviszonylatban pedig a negyedik helyen állunk a lakosság-arányos halálozások számát tekintve. Erről és a hazai egészségügy helyzetéről beszélgettünk dr. Rékassy Balázs orvossal, egészségügyi szakközgazdásszal.


Kezd már enyhülni a járvány?

Az átfertőzöttség változatlanul magas, de a helyzet nem annyira rossz, mint a harmadik hullám idején volt. Alapvetően kétféle Covid-beteget ápolnak kórházban. Idős embereket, akiknek más krónikus betegségük is van, és erre súlyosbító faktorként rájött a Covid, illetve fiatalokat, akiknek döntő része nincs beoltva, vagy ha meg is kapták a vakcinát, az régen volt, már lecsökkent a védettségük.

A legújabb adatok szerint Magyarország a negyedik azon országok sorában, ahol lakosságarányosan a legtöbben halnak meg a járvány miatt. Ezt mivel magyarázza?

...

AZ ÉS 2021/49. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.12.10.


P U B L I C I S Z T I K 
A

Kovács Zoltán: Ép bőr

Emlékezzünk erre a két mondatra, 2014-ben Szabó gazda kálócfalvai birtokán hangzott el Orbán Viktor szájából: „...ennek az osztrák vircsaftnak, ami itt folyik, véget kell vetni. Minden osztrák gazda, aki Magyarországon földet vásárolt, örüljön, hogy ezt ép bőrrel megúszta!” Ezt mondta a kormányfő az úgynevezett zsebszerződések ügyében, és még ebben az évben hatályba lépett előírások szerint a nem közeli hozzátartozók között szerződéssel alapított haszonélvezeti jogok a törvény erejénél fogva megszűnnek. Ezzel a jogszabállyal olyan jogosultságokat semmisített meg a Fidesz–KDNP többségű parlament, amelyeket a jogok tulajdonosai a korábbi hatályos szabályozás szerint jogszerűen jegyeztettek be.

Ez az intézkedés már akkor is igazságtalannak és méltánytalannak látszott azokkal szemben, akik jogszerűen gazdálkodtak ezeken a földeken, ráadásul Orbán olyan szokatlanul durva stílusban tette, ami akkoriban még ismeretlen volt. Nem tudhattuk, hogy ez csak szimpla hangpróba volt. Az intézkedés egyébként többnyire osztrák és német állampolgárokat, illetve azok társaságait érintette, akik Nyugat-Magyarországon, a határ közelében fekvő földekre jegyeztettek be haszonélvezeti jogot. Ettől a jogtól 2014. május elsejétől kompenzáció nélkül estek el, a törléseket az úgynevezett zsebszerződések elleni küzdelem részeként hajtották végre.Tovább

Deák Dániel: Sanior pars

Korábban megjelent már egy cikk e lap hasábjain, amely a jogfolytonosság és a jogi formatisztelet fontosságát hangsúlyozta (Alkotmányos puccsok, ÉS, 2021/26., július 2.). Ebben az írásban a lex Zétényi ügyben hozott alkotmánybírósági határozatra (11/1992. [III. 5.] AB) figyelemmel ér­vek olvashatók amellett, hogy ha egy új rendet a választásokon – eset­leg – győztes, de a parlamentben csak egyszerű többséggel ren­del­kező demokratikus ellenzék nem a régi rendre vonatkozó szabályok betartásával kíván bevezetni, akkor a változtatás sem legális nem lesz, sem pedig legitim. Ezen a nyomvonalon haladva az is megkérdezhető, hogy – figyelembe véve a magyar társadalom mély megosztottságát – helyes lehet-e az elmúlt hetekben hangsúlyossá vált újraalkotmányozás gondolata.Tovább

Csepi Lajos: Abcúg

Váncsa István: Nem jő többé pilula

Ágoston Zoltán: Angyalstop és rókatárgy

Laudáció Parti Nagy Lajosról

Csillag István: Szemfényvesztő (jámbor) keretezés

Béndek Péter: Prokapitalista tézisek

Pál Monika Éva: Egymást közt, Londonban

Kovács Zoltán: Elhunyt Avar János

Gömöri György: Balogh S. Éva

(1936–2021)

Molnár Erzsébet: Kő kövön nem marad

V I S S Z H A N G

Felcsuti Péter: Mi felett sajnálkozzunk?

Szekeres Imre: Korszakváltás

Magyar Miklós: Pontosítás

Haskó László: Az egészség­ügyről

Hibaigazítás

Pétervári Zsolt: A Moody’s és a hazai választások


P Á R A T L A N

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ

Racsmány Mihály József: FORINT

Bandó: LEVELEZŐ TAGOZAT

Beck Tamás: KÍSÉRTÉS

-vits -ály: VÁMSZÖSSZENET

-hg-: BABKA

jos: DE GUSTIBUS

Völgyi Ferenc: RAJT

Völgyi Ferenc: RAJT

msz: UGORJUNK!

pá- ti-: PÉLDAMUTATÁS

Huszár Ágnes: ELŐRE!

Ladányi András: KÉPZELJE EL!

(celebrálja Nyerges András): HETI TEXTUS

AZ ÉS 2021/49. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.12.10.


F E U I L L E T O N

Ádám Péter: „Átokverte emberfaj”
A fiatal Proust és a homoszexualitás

I N T E R J Ú 

Várkonyi Benedek: „Ti csak prédikáltok”

Interjú Nagy Boldizsárral

K R I T I K A

Kőrösi Boglárka: Többszólamú építészet

(Jánossy most!, Fuga Budapesti Építészeti Központ, megtekinthető december 22-ig.)

A tárlat Jánossy életművének felidézésével – talán akaratlanul – azt tematizálja, hogyan is érvényesül az időtlenség kérdése az építészetben. Jánossy bizonyos házaira (vegyük például a gödöllői víztornyot) a fellelhető szakirodalomban a pályatársak, egykori tanítványok következetesen veszik át egymástól ennek a fogalomnak a használatát – még ha csak retorikai fordulat is, nem félő-e, hogy kiüresedik? Másképp fogalmazva: ha valamit esztétikailag időtlennek nevezünk az építészetben, az milyen további kérdéseket vet fel a társadalmi igényekről és a korszakok múlásáról? Mire elegendő egy időtlennek tetsző forma az évtizedek sodrásában?Tovább

Wagner István: Goya végletei

(Goya, Fondation Beyeler, Basel-Riehen, a berlini Hatje Cantz Verlag német vagy angol katalógusával és a madridi Ediciones El Viso spanyol kiadásával. Megtekinthető január 23-ig.)

Álom, rémálom és valóság határait olykor akaratlan, szinte észrevétlen áttörve váltakoznak vásznain és sokszorosított grafikai lapjain üdvözültek és bűnözők, démonok és varázslók, fehér ruhás hajadonok, sokgyermekes családanyák vagy hírhedt kurtizánok, de a reprezentatív tárlaton helyet kaptak vázlatfüzeteiből származó, önálló oldalak is, a környező realitásra való spontán reagálásokkal. Philippe Parreno pedig a „kísértetházról” szóló mozija mellé elkészítette Goya Caprichos-szériájából ihletődve Que viene el Coco című filmjét is, amely egy modern szellemről szól, aki a rossz gyerekeket elviszi.Tovább

Mélyi József: Zengőreliefek


(Jovánovics György Minta / az eredeti MÜ­PA-reliefek című kiállítása december 20-ig látható a Fugában.)

Lehet, hogy ebből a lebegő státuszukból következik, hogy a Jovánovics-művek közül a Müpa-reliefek azok, amelyek a leggyakrabban adtak vitára okot. Fitz Péter élesen bírálta a színezést, miközben több, igencsak színérzékeny festő mellette tette le a voksát, híres zenészek imádták, hasonlóan híres karmesterek gyűlölték. Hosszú távon mégis úgy tűnik, hogy a többtonnás zengőpanelek lebegése vitathatatlanul összenőtt a koncertterem építészeti értékeivel – Demeter Nóra és Zoboki Gábor alkotása Magyarország egyik legjobban sikerült kulturális tere.Tovább

Stőhr Lóránt: Hatás alatt álló nők

(Pablo Larraín: Spencer; Benedict Andrews: Jean Seberg minden rezdülése)

Kristen Stewart az Alkonyat-trilógia főszereplőjeként tizennyolc évesen vált világsztárrá, kamaszok rajongott példaképévé, de utána – tudatosan lazítva az álomgyár kötelékét – független amerikai és európai alkotásokban vállalt szerepeket. Harmincéves kora körül jutott el a Seberg és a Spencer főszerepéig. Itt már nincs digitális látványkulissza, romantikus történet, a többi főszereplő támasza, egyes-egyedül az abszolút főszereplő vállán nyugszik a művészi siker terhe. Sebergként élénk sárga ruhákban tündöklő, játékos és konok, magabiztosnak látszó, de mély fájdalmakat rejtő sztár, akinek a megfigyelés hatására megtörik a lendülete, mozdulataiba szorongás, mosolyába kétely költözik. Dianaként már a film elején szétesett, zavart beszéde, rebbenékeny hangja, félénk testtartása, védekező gesztusai megülik a történet néhány napját. Stewart kétszer, két változatban megy a poklok mélyére. A harcos feminista a nők ikonikus filmszerepében, hatás alatt álló asszonyként mutatja meg, hogy komoly színésznővé érett.Tovább

A szerző további cikkeiVégső Zoltán
Pilinszky újrahangszerelve


(Pátkai Rozina MINKA: Tilos csillagon – Pilinszky János versei – Szerzői kiadás, 2021)

Pátkai Rozina pályájának és előadói személyiségének bonyolultságából nem következik egy ennyire egységes lemez, ami formai elemeit tekintve valójában nem is egységes, de ez a sokféleség végül kötőanyaggá válik. Az alapvető hangulat a keskeny szájrésen át artikulált spleen, ami minden negatív felhangjával együtt fordul át a lemez erényévé. Az énekesnő, valamint Dóczi Bence és Fenyvesi Márton gitárosok és az elektronika felelősei telibe találták, hogyan lehet megragadni a Pilinszky-feelinget, és markáns, mai arcélt szabni a verseknek tartalmi újraértelmezések, belemagyarázások nélkül.Tovább

Molnár Zsófia: Dolce (?) vita


(Bella Figura, Pesti Színház, november 24.)

És azt hiszem, pontosan ez a bajom az évadban a kortárs drámairodalmat szemléző Pesti Színházban bemutatott Bella Figurával. Hogy Reza karcolata – mert sajnos ennél tovább nemigen megy – hiába a bulvár igényesebb szelete, épp csak egy kis helyzetkomikumot hoz működésbe. A figurák ki vannak találva, de ahhoz, hogy a helyzetből dráma is szülessen, hiányoznak az igazi, zaftos háttértörténetek.Tovább

Fáy Miklós: Hol van Hoffmann?

(Offenbach: Hoffmann meséi – Erkel Színház, december 4.)

Nincs olyan vezető erő az előadásban, amely vagy aki túllökné a társaságot a letargián, sem a rendezés, sem a zenei megvalósítás nem olyan színvonalú, hogy elhitetné a szereplőkkel: csodát tesznek. És akkor nem beszéltünk a nézőről, aki leginkább azt érzi, hogy éppenséggel itt is el lehet tölteni a szombat estét, de ahogy ők nem tesznek, mi nem látunk csodát.Tovább

Grecsó Krisztián: Nők a fürdőben

(Nem mondod?!, „Szentesi Szandra” vlogja a wmn-en)

Az évadzáró epizódot például egy fürdőszobában vették fel, elsőre minden csupa közhely. Szentesi befeküdt a kádba, takarása a fürdőhab meg a kameraállás. Borbély fürdőköpenyben van, bár szemérmesen kilóg alóla a cicanadrág. Hosszan fésülködik, lakkozza a haját vagy a kád mellett ül. A két nő egyfajta lazítós, készülődős, testápolós helyzetet imitál, és bár minden beállított és mesterkélt, mégis működik. Olyan üdén naturalista, egyszerű és őszinte az egész, hogy képes átcsúszni életszerűbe. Valóban olyan érzése lehet a nézőnek, hogy a kamera csak odatévedt a barátnők kvaterkázására, ők éppen így múlatják az időt, és közben az anyukájukról, a szerelmeikről, a vágyaikról vagy a gátlásaikról beszélgetnek. Sodródva, ahogy az a valódi beszélgetésekben lenni szokott. Temérdek téma fennmarad a levegőben, beragadó mondatok, jó lehetőségek úsznak el – de hát a beszélgetéseink már csak ilyenek.Tovább

Károlyi Csaba: Tartalmas újrahasznosítás

(Irodalmi felolvasások a Belső közlés adásaiból hetente a Klubrádió honlapján, Pályi Márk szerkesztésében)

A Belső közlés című műsorról már írtam kritikát (ÉS, 2017/19., május 12.), fontos és megbízható. Azóta is él és virul, szerencsére. Csatlakozott mellé a merészebb, néha izgalmasabb, néha kiegyensúlyozatlanabb Tükörfordítás. Ebben Pályi Márk bátrabban feszegeti a határokat. Ezek a műsorok elrugaszkodnak a hagyományos beszélgetésektől, munkásabbak, zenékkel, betétinterjúkkal, felolvasásokkal gazdagodnak. Na, ezekből a felolvasásokból válogat hetente a szerkesztő. Újrahasznosít, és nagyon jól teszi.Tovább

Csuhai István: Ifjú Izland

Jón Kalman Stefánsson: Nyári fény, aztán leszáll az éj. Fordította Patat Bence. Typotex Kiadó, Bu­da­pest, 2021, 243 oldal, 3500 Ft

Az Izlandon 2005-ben közreadott Nyári fény, aztán leszáll az éj az 1963-ban született Jón Kalman Stefánsson hatodik könyve, mindazonáltal az utóbbi három évben magyarul megjelent Jón Kalman-könyvek között időrendben a legelső, két évvel megelőzi az Izlandon egymástól kétévnyi távolságra lévő darabok sorozataként kiadott Menny és pokol-trilógia címadó nyitó regényét. Hiábavaló lenne keresni benne vagy számonkérni rajta a trilógia lételméleti nagyszabásúságát, az ezutáni párregény, A halaknak nincs lábuk vagy A mindenséghez mérhető megbocsátó nosztalgiáját, akár még az Ásta kísérletező fejlődésregény-dekonstrukcióját sem. Kicsit mégis olyan ez a többiekkel összevetve vékonyabb Jón Kalman-könyv, mintha egy nagy, európai rangú, velünk kortárs elbeszélő az írói műhelyébe engedne bepillantást.Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

Andrási Gábor: Ex libris

Tatai Erzsébet: Túlélési gyakorlatok
Szalai András: Kis magyar snassz és neociki
Árvai Mária–Véri Dániel: A nagy könyvlopás
Részben az egész

Bokros Judit: Világ, kukák nélkül

Amikor a kukák világgá mentek. Szerkesztette Ughy Szabina. Móra Könyvkiadó, Budapest, 2020, 128 oldal, 3999 Ft

Az antológiát a hetvenedik évfordulóját ünneplő Móra Kiadó jelentette meg tavaly, az innováció jegyében. A kötet pedig idén el is nyerte az Év Leginnovatívabb Könyve elismerést az Év Gyermekkönyve díjátadón.
A minden tekintetben „zöld” könyvhöz felkért huszonnégy kortárs író a környezetvédelem témájában merült el, sajátos megközelítéssel.Tovább

Szántai Márk: Egy város(rész) képei

H. Balogh Gyula: Alsóvárosi hitregék. Tiszatáj Könyvek, Szeged, 2021, 168 oldal, 3290 Ft

A kötet valamennyi írása szerteágazó, gazdag szövésű történetmesélő próza. Olykor mintha Hrabal hősét, Pepin bácsit hallgatnánk: egyszerre hihetők és hihetetlenek, mindennapiak és fantasztikusak ezek a történetek. Ahogyan már a kötet nyitánya jelzi: „az ember éppen úgy szedi össze innen-onnan a történeteit, mint ahogyan a szél gyűjti buckába a homokot. Egyszer így rendezi őket formába, a másik nap meg máshogyan.” (9.)Tovább

Szíjártó Imre: Négy láb sem jó

Władysław Stanisław Reymont: Lázadás. Fordította D. Molnár István. Rézbong Kiadó, Budapest, 2021, 172 oldal, 3200 Ft

Reymont az öt lengyel Nobel-díjas író közül Henryk Sienkiewicz után a második, 1924-es díját a Parasztokhoz kötik. A Lázadás (Bunt) az utolsó regénye, folyóiratban 1922-ben jelent meg. A Lázadás állatokat szerepeltető társadalomismereti parabola, tehát indokolt a párhuzam Orwell negyed évszázaddal későbbi Állatfarmjával. A két könyv sorsa ugyanakkor leírja a kelet-közép-európai szerzők mindenkori helyzetét: a Lázadás ugyan már a 20-as években megjelent németül és hollandul, de Reymont műve nem került az ismert antiutópiák kánonjába, nem tudunk róla, hogy Orwell ismerte-e.Tovább

Márton László: Az öntörvényűség mint táj

Az ÉS könyve decemberben – Bodor Ádám: Az értelmezés útvesztői. Tizenöt beszélgetés. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2021, 275 oldal, 3999 Ft

A rend kedvéért teszem hozzá: ezek a beszélgetések az utóbbi tizennyolc évben jöttek létre, korábbi interjúk nem találhatók a kötetben. Ez nyilván Bodor Ádám döntése volt, valószínűleg meg akarta őrizni a mindenkori interjúalany (B. Á.) szemléleti egységét, és nem akarta, hogy parttalanná táguljon a könyv.

A tizenöt kérdező megannyi különböző ízlésű, vérmérsékletű és felkészültségű személy. Némelyik beszélgetésen látszik, hogy a kötött terjedelem miatt lakonikus kérdések vártak tömör válaszokra. Máshol, például Jánossy Lajos interjújában kérdező és válaszoló megengedheti magának, hogy elkalandozzék, részletekbe bocsátkozzék. Mindez fontos különbség, de még fontosabbak az egybeesések. A kötet előszavában Bodor Ádám így fogalmaz: „az életutam különböző állomásait, fordulópontjait firtató kérdések igen gyakran azonos területeket, körülményeket és következtetéseket érintenek, így az azokra adott válaszaim, ha nem is szó szerint, de tartalmilag általában azonosak vagy nagyon hasonlatosak”.

I R O D A L O M 

Szaniszló Judit: Jövőre talán

A szorongás jó. Kell hogy jó legyen, különben ha a szorongás nettó rossz, akkor ez, ami van, volt és lesz, szóval akkor ez gyakorlatilag elviselhetetlen. Amikor kienged pillanatokra az ökölbe szorított tenyér, az összerándult gyomor, amikor a kutya, a szomszéd gyereke, a törött karácsonyfadísz képes megnevettetni, akkor csak van miért levegőt venni még egyszer, nem? Kis kivágással kell dolgozni. Regény, elbeszélés nem, vers, pillanatfelvétel igen. Egyedül szorongani rossz, együtt szorongani jó. Tovább

Gerencsér Anna: Kutyafejek

A kutyafej úgy úszott elő a fal mögül, mint egy közeledő gálya orra. A sovány nyak összemosódott a hőségben remegni látszó fehér kövekkel, a fülek vitorlaként feszültek ki, aztán a kutya támadásba lendült: két gyors ugrással az oltárnál termett, az istennő lába előtt fekvő áldozati ajándékok közé kapott, és már inalt is kifelé.

– Hé, bolhás, hozd vissza! Hozd vissza!

A kutya befordult a sarkon és eltűnt a patríciusok elegáns házai között, a fiú pedig még egy hosszú pillanatig utánabámult, mielőtt visszafordult az istennő felé. Kettesben maradtak: a rekkenő hőségben csak az merészkedett az utcára, akinek halaszthatatlan dolga volt. A polgárok a fürdőkben vagy az árnyékos perystiliumban hűsöltek, és eszük ágában sem volt kitenni magukat a perzselő sugaraknak, melyek tüzes nyilakként zuhogtak a tetőkre, az utcákra és az istennő sápadt arcára.Tovább

Vas Máté: Canossa

Kövessük a vándorokat. A vak neve Zotmund. Mivel a nő elvesztett látását pótolja, hívjuk Szemnek. A férfi illatokra les, ezért nevezzük Orrnak. Ártéri vizenyősben egyre beljebb hatolva – nézi a Szem, merre lelik az ösvényt – a víz olykor bekéredzkedik a csizmaszárba. Kürt harsan. Egy albínó és egy barna vizsla rohan végig egy távoli töltés tetején. Öt vadász, sárga ruhákban. Kezükben lándzsa.

„Hódászok” – mondja a Szem.

Az egyik vadász, kinek haja kerekded módon nyírt, és maga mellé eresztett kezében a kürtöt tartja, megtorpan. Oldalra fordul. Rosszalló pillantást vet a békalencsével lepett vízbe derékig merült vakra, nőre és férfira. Utána fúj még egyet a kürtbe. Rohan tovább.

„Pézsma. Menekülő hód húzza a szagát maga után, akár egy kötelet, amelynek a végére hurkolták orránál fogva a két kutyát” – mondja az Orr, figyelve arra, hogy a Szem szavajárását utánozza. Félresepri útjából a békalencsét, ahogy szagmintát vesz: „A barna vizsla vemhes.” Mivel sem Zotmund, sem a Szem nem szólal meg, folytatja: „A hód alteste szúrós nedveket izzad. Érzi a jószág, hogy ha nem éri el rönkökből összerágott várát, le kell harapja gyógyhatású heréjét, hogy az utána epedő vadász futni hagyja.”Tovább

Locker Dávid: Beszédkényszer

Locker Dávid: Elégia a félsikerről

Nagy Kinga: Hosszú

Nagy Kinga: jalghoza

Nagy Kinga: hosszú hajadban

KI FIZET A VÉGÉN? – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: hang.hu
2021.12.09.


A TARTALOMBÓL:

– Ki fizet a végén? – Varga Juditot is kísérteni fogja Völner Pál botránya. „A legbelsőbb kör egyik tagja is számonkérhetővé vált”. Róna Dánielt és Kéri Lászlót is kérdeztük

 „Fizessenek a szennyezők!” – Népszavazást akar az ellenzék Paks II.-ről. Kapitalizmuskritika és klímakatasztrófa: Kanász-Nagy Máté (LMP) és Molnár Zsolt (MSZP) vitája

 A legjelentéktelenebb bejelentést is komolyan kell vennünk – Marton Zsolt püspök az elvallástalanodásról, a zaklatási ügyekről, a politikai jelző nélküli hívekről. Interjú

– Már rég lefújták ezt a meccset – Kollai István kutató szlovák–magyar viszonyról, a Benes-dekrétumok utóéletéről és a visegrádi együttműködésről. Interjú

– „Húsz év múlva talán már banya leszek” – Karafiáth Orsolya az öregedésről és a halálról, a kormány kultúrpolitikájáról és arról, miért nem vállalt gyereket. Interjú

– A katázókba jövőre is belerúg egyet a kormány – Lassan csak minden második évet vesznek figyelembe a nyugdíj kiszámításakor

– Kinek jó, ha papíron kevesebb a lélegeztetett beteg? – Szakmai irányelvek nem, így legfeljebb politikai célok indokolhatják, hogy a non invazív módon lélegeztetetteket egyszerűen kihúzták a statisztikákból

– „Igazi covidparti” – Kipróbáltuk a választási tram-traint. Zsúfolásig tele a Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő járat, amely április közepéig ingyenes. Riport

– A Városháza raktártól padlásig – Hol lehet majd inni egy jó sört vagy fröccsöt? Milyen a folyosó melletti folyosó? Bejártuk az épületet

– Kellene egy csapat – A nyomorba süllyedő Cserehát

– A csúcsról a mélybe – Elfogyott a levegő Sebastian Kurz körül

– Elnök lenne a diktátor halálra ítélt fia – Káoszt hozhat Líbiában a decemberi választás. Az is kérdés, elismerik-e az eredményt a vesztesek

– Össztűz alatt a mianmari puccsisták – Négyéves börtönbüntetésre ítélte a mianmari puccsisták által felállított különbíróság Aun Szan Szu Kjit

– Jó esélye van Macronnak az ismétlésre – A francia politika új üdvöskéje révén a bevándorlás témája állhat majd a lassan induló francia elnökválasztási kampány középpontjában

– Orbán nem akarja, mégis közeleg az európai minimálbér – Egyre valószínűbb, hogy lesz európai minimálbér, de mivel jár ez?

– A szamár, a zarándok és a flow – Banka Roland, aki Rocinante nevű szamarával járta be fél Európát

– „Korábban le akartak lőni, ma szelfiznek velem” – Pablo Escobar fia szerint a filmek és sorozatok hőst faragnak az apjából, ő maga pedig a kábítószer legalizációjával küzdene az egyre hatalmasabbá váló drogbárók ellen

– Bátorító éghajlatváltozás – Egy hatalmas, 14 évig tartó, 229 madárfajt felölelő európai vizsgálat kimutatta: a madarak félőssége jelentősen függ az éghajlattól. A kutatás magyar résztvevőjével beszélgettünk

– Radarvisszhang a Holdról – A magyar kutatók, mérnökök, sőt cégek meglepően sokszor vettek-vesznek részt a nemzetközi űrtevékenységben – erről szól a most megjelent Magyarország és a világűr című könyv

– Egy érdeklődő marslakó – 15 évvel ezelőtt halt meg Bence György filozófus

– Tippek karácsonyra (1. rész) – Összeszedtünk néhány friss könyvet, amelyet jó szívvel ajánlunk a karácsonyfa alá

– Három nyíl bűvöletében – Ha bízol magadban, és eléred, hogy a többiek nézzenek fel rád, és ne te rájuk, akkor nyerhetsz – véli a darts legendája

Publicisztika:
– Puzsér Róbert: Orbán Viktort nem az erő, csak a minőség válthatja le
– Gulyás Balázs: Varga Pál és Völner Judit – Maga itt a kultúrhörcsög?
– Reichert János: Orbán Viktor valljon színt
– Szerető Szabolcs: Böszmeség – Álláspont
– Bodrog Zoltán–Ötvös Pál: A nulladik lépés a fenntartható gazdaság felé
– Fehér Anikó: Harmatozzatok
– Nagy Attila Tibor: Így aligha lesz kormányváltás – Ítélet Orbán felett
– Szabó Antal: A népkonyha mint a gazdasági csoda jelképe
– Lakner Dávid: Kóbor János (1943–2021)
– Szerető Szabolcs: Ki viszi át… – Sediánszky János emlékére
– Vona Gábor: Forradalmat! – Polip
– Wekerle Szabolcs: Anyuci – Újbeszél
– Híd Jenő rajzol: Mószerolás
– Szerető Szabolcs: Végjáték Újpesten – Szotyola
– Dévényi István: Gyüttmentek balladája
– Marabu: Völ-NER

Pár perc próza:
– Kellei György: Elszabotált karrier
– Szenczi Tóth Károly: Szaloncukor

Átlátszó-melléklet

– Üres luxus-teniszakadémia, elfolyó milliárdok – A szántóföldek közé felhúzott teniszparadicsom ugyan már egy éve megnyílt Szabolcsveresmarton, de nincs nyoma, hogy az öt évfolyamos iskolában elindult volna az akadémiai oktatás

– Mészárosék építhetik és bérelhetik a kaposvári hotelt – A beruházást az állam állja

– A Kúrián is győzött Kishantos az állam ellen – „Győztünk!” – ismételte sírva a telefonjába a kishantosi biogazdaság vezetője, miután a Kúria úgy döntött, nem kell megfizetniük az államnak több mint 15 millió forint költséget

– Demeter Szilárd birodalmának sokmilliárdos ingatlanvagyona – A PIM igazgatója és kormánybiztos egy frissen létrehozott vagyonkezelő alapítvány élére került, és az alá tartozó szervezetek több műemléket, kastélyt és jövedelmező kulturális központot is ingyen kapnak meg az államtól

– Csillaghegyi strand: elszámoltat a főváros – Az Átlátszó birtokába került a feljelentés, amelynek alapján a rendőrség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozni kezdett

– 19 milliárdnyi vakcinát és lélegeztetőgépet ajándékoztunk el – Az Átlátszó összegyűjtötte, hogy idén novemberig pontosan hány tranzakcióra került sor, és milyen értékben. A számok meglepőek

Nyugati Tér – négy oldalas könyves melléklet

ITT OLVASHATÓ

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs
2021.12.08.


A SZERK.


A SZERK.
Vissza a szamárpadba

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

EGOTRIP

VAJDA MIHÁLY
Szókratész elmegy

Szókratész elrepül

PUBLICISZTIKA


SAUSIC ATTILA
Hozza a kötelezőt
Az új német kormány járványpolitikájáról

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!

BELPOL

INTERJÚ
„Semmisnek kell tekinteni”
Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje

Az új alkotmány egyebek közt azt garantálja majd, hogy többé senki nem siklathatja ki a demokráciát Magyarországon – mondja Márki Zay-Péter, aki szerint népszavazással gond nélkül felülírható a jelenlegi alaptörvény. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölttel a tervezett új jobbközéppártról, a migránsszámlálóról, a rezsicsökkentésről és a választási programról is beszélgettünk.

GYŰLÖLETKELTŐ NÉPSZAVAZÁSSAL JAVÍTANA VÁLASZTÁSI ESÉLYEIN A FIDESZ
Párosan szép

Nagy valószínűséggel az országgyűlési választással egy napon lesz a kormány által kezdeményezett LMBTQ-ellenes népszavazás. A referendum okozhat nehézségeket az ellenzéknek.

„Ekkora szakadék máshol nincs”
Bíró-Nagy András és Szabó Andrea a magyar fiatalokról szóló kutatásról

Mivel elégedetlenek a mai fiatalok, és miért a magyarok a leg­op­ti­mistábbak a visegrádi négyek közül? Mi lehet az oka a politikai hovatartozás szerinti megosztottságnak, és mi az az egy kérdés, amelyben mégis egyetért fideszes és ellenzéki fiatal?

AMIRŐL AZ INGATLANÁRAK ÁRULKODNAK
„Innen csak elmenni lehet”

Négyszázszoros ingatlanár-különbség is lehet Budapest belvárosa és például a Békés megyei Kevermes vagy Kötegyán között. Kevermesen jártunk, s mellbevágó szegénységet és pusztulást láttunk.

VÁDLOTTAK PADJÁN A MINI NAGY-MAGYARORSZÁG
„Rohadjon szét ott, ahol van!”

A szakértő szerint kisebbek, az építtető szerint megfelelő méretűek a Nagy-Magyarországot bemutató mórahalmi Mini Hungary Park makettépületei. A Szegedi Törvényszéken zajló büntetőper nem azt vizsgálja, mi mekkora, hanem hogy meg akarták-e rövidíteni az államot és az Európai Uniót.

SZÍNHÁZ

INTERJÚ
„Párizsban minden volt”
Nagy József „Szkipe” táncos, koreográfus

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

KÖNYV

INTERJÚ
„A főszereplő kinéz a buborékból”
Dunajcsik Mátyás író, költő

Pályája ígéretesen indult, dolgozott fordítóként, kritikusként, ki­adói főszerkesztőként. Néhány éve elhagyta az országot, Izlandon, majd Németországban élt. Idén megjelent első regénye, a Víziváros kapcsán beszélgettünk az anyanyelvről, a nyelvváltásról, a homofób gyűlöletkampányól és a buborékról, amelyben élünk.

ZENE

INTERJÚ
„Paul segített befejezni”
Elvis Costello

A Declan MacManusnak anyakönyvezett, 67 éves rocklegenda pályája a punktól Burt Bacharach-ig, a polgárpukkasztástól az iróniamentes dallamokig, az eredeti számoktól a klasszikusok feldolgozásáig terjed. Hamarosan megjelenő lemeze, a The Boy Named If apropóján Zoomon beszélgettünk.

RÉS A PRÉSEN
„Lelki kenyér”

Keller András zenekarvezető, Concerto Budapest

MI A KOTTA?
Dekadensül érdekes

Klasszikus zenei programajánló a 2021/49. hétre

KRITIKA

TÁNC
Törvényen kívüli ösztönök
OMMA: Vissza a forráshoz!

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

SZÍNHÁZ
Majd legközelebb
ProTest – Út a forradalomhoz

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

KÖNYV
Egy szabad ember
Gyurgyák János: Elvesztett illúziók – megtalált történelem

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk” – indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

OPERA
Vif
Offenbach: Hoffmann meséi

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

KIÁLLÍTÁS
A hiányzó hetes
Káldi Katalin: Osztás

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

FILM
A varacsk alatt
Jane Campion: A kutya karmai közt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

VISSZHANG

VISSZHANG: KÖNYV
Nicola Sellmair – Jennifer Teege: Nagyapám engem agyonlőtt volna – Egy fekete nő szembenéz családja náci múltjával

Jennifer Teege is háborús áldozat: nagyapja, Amon Göth volt a płaszówi mészáros.

VISSZHANG: FILM
A Goya-gyilkosságok

Sorozatgyilkos bukkan fel Madrid leg­előkelőbb negyedében, aki áldozatait a nagy spanyol festő (rém)látomásos műveinek kompozíciói szerint öltözteti fel és rendezi el a tettek helyszínén.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Út a pokol felé

A pokolba nem jajongó bűnösökkel teli, alvilági tűztől megvilágított út vezet.

VISSZHANG: KONCERT
Jazzation

Többszöri halasztás után végre megtölthette a Zeneakadémia Solti termét a Jazzation, amelyet nyugodtan nevezhetünk a legprofibb magyar jazzvokálnak. Nehéz műfaj ez, különösen a capella.

VISSZHANG: KÖNYV
Giovanni Catelli: Camus halála

Minden könyve műfaj eladási statisztikáját megdobja, ha bombasztikus kontextusba emelnek egy-egy híres nevet.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Az agyturkász a szomszédból

Exmostohatestvér a Spinédzserekben, Phoebe szerelme a Jóbarátokban, Hangya, a szuperhős a Marvel-univerzumban, a világ legszexibb férfija a People magazin szerint.

VISSZHANG: FILM
Rifkin fesztiválja

A Blue Jasmine (2013) óta Woody Allen (86) pályafutásának leszálló ágában vagyunk ismét.

VISSZHANG: LEMEZ
The KVB: Unity

A Nicholas Wood – Kat Day házaspár 2011 óta együtt készíti erőteljes, hangulatos, néha az elődöknek is emléket állító lemezeit.

INTERAKTÍV

Egy hét tudomány 2021/49.

Rövid hírek: méh, farkas, emberelőd...

Egy hét kultúra 2021/49.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Szüret 2021/49.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

FILM

TÉVÉSMACI
Egy ló Budán

Amikor Sztupa és Troché kinéztek az ablak üvegén, vagy mondjunk inkább kirakatot, látták szétszakadni az időt.

LOKÁL

A MARGIT HÍD TÖRTÉNETE
Párizs a Duna fölött

145 évvel ezelőtt adták át a második budapesti Duna-hidat, amely az egyesített főváros első nagy csodája volt. Noha tervezőjének elfelejtettük a nevét, története pedig a tragikus fordulatokat sem nélkülözi, túlzás lenne Arany János hátborzongató balladájával emlékezni rá.

TUDOMÁNY

VÍZHIÁNY A VILÁGBAN
Aki fizet, iszik

Ha azt hittük, a sokakat sújtó, a jómódúbb régióknak is elevenébe vágó vízhiány a jövő gondja lesz csupán, hát tévedtünk.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Zab, rizs, rozs – süti a karácsonyi reggelihez

Téli sütőtökös sütemény, csilis pirított tökmaggal

ÉTEL, HORDÓ
Drumf

Gluténmentes bisztró a Teréz körúton.

EZÉRT FONTOS, HOGY A GYEREKEK IS FELVEGYÉK A KORONAVÍRUS ELLENI OLTÁST

PORTFOLIO
Szerző: NAGY KÁROLY
2021.12.10.


Mivel a koronavírus delta variánsa a gyermekekre is veszélyes lehet, így a Portfolio által megkérdezett szakértők szerint fontos, hogy az 5-11 évesek is felvegyék a vakcinát. A gyermekeknél elsősorban nem a koronavírus lefolyása, hanem az azt követő, esetleges sokszervi gyulladás okozhat problémát. Már többszáz fiatalnál észleltek poszt-Covidos tüneteket. A vírus lefolyása főleg akkor válik súlyossá a gyerekeknél, ha a koronavírus más betegséggel együtt jelentkezve támad. Az 5-11 évesek oltása december 15-étől kezdődik, akiket vékonyabb tűvel oltanak majd, mint az idősebbeket. A szakértők úgy vélik, hogy kiemelten fontos lenne viszont a krónikus betegséggel küzdő és az immungyenge gyermekek oltása. Eloszlatták azokat az aggodalmakat is, hogy mi történik abban az esetben, ha valakit úgy oltanak be, hogy közben Covidos
.

A gyerekeket is elérheti a betegség

Bár a gyerekeknél a súlyos koronavírusos eset ritka, mert a többségük tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel vészeli át, de a most domináns delta variáns esetében már az ő szervezetüket is jobban támadja a betegség, ezért nem árt az óvatosság - mondta a Portfolio-nak Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Országos Érdekképviseleti és Szakmai Egyesületének elnöke. Az elmúlt másfélévben a 18 év alatti lakosságnál is előfordult elvétve, hogy sokszervi gyulladása keletkezett egy-egy betegnek.

TÖBBSZÁZ GYERMEKNÉL PEDIG ELHÚZÓDÓ, 3 HÓNAPON TÚLI POSZT-COVID TÜNETEKET ÉSZLELTEK, PÉLDÁUL ALUSZÉKONYSÁGOT, TANULÁSI ZAVAROKAT, HASFÁJÁST VAGY ÉPPEN SZÉDÜLÉST...

AHOGYAN A FIDESZ CSAL 3. RÉSZ

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.12.09.Beszéltem az orosz mintára indított kamupártokról és kamujelöltekről, amikkel és akikkel a Fidesz szavazatokat akar elvinni az ellenzéktől. 

Ma a konkrét csalásokról hallasz. Lesz szó a voksturizmusról, a láncszavazásról, és arról, hogyan veszi meg a Fidesz a szavazatokat. Fizet pénzzel, munkalehetőséggel, krumplival, de nem ritka a fenyegetés sem.

PÓCS JÁNOS, A JÁSZSÁG URA, AZ ORSZÁG KETTES SZÁMÚ GÁZSZERELŐJE | OLIGARCHIA, JÁSZBERÉNY

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.12.10.Jász-Nagykun-Szolnok megye 2-es számú választókerületében a két legnagyobb város Jászberény és Jászapáti. A térség országgyűlési képviselője évek óta Pócs János, aki bár gázszerelő végzettségű, dinnyetermesztőként vált ismertté. A Fideszes politikus sikeresen végzi dolgát, még ellenfelei is elismerik munkabírását. Bár botrányok és abszurd események kísérték végig pályafutását, a jelek szerint ez a helyi szavazóknak nem számít, továbbra is ő a térség erős embere. Fia, Ifjabb Pócs János apja nyomdokaiba lépne, a családi vállalkozást már átvette, ma pedig ő Jászapáti egyik alpolgármestere. Pócs ellenfele 2022-ben Dr. Kertész Ottó állatorvos lesz, akinek a jelek szerint nem csak Fideszes vetélytársával, hanem a helyi ellenzékiekkel is meg kell majd küzdenie...

A MAGYAR VIDÉK NAGY RÉSZE KÖZEPES FEJLETTSÉGI CSAPDÁBAN RAGADT

G7.HU
Szerző: LENGYEL IMRE
2021.12.10.


A magyar gazdaság felzárkózásáról, tartós növekedéséről eltérő vélemények olvashatók, a kincstári hurráoptimizmustól a leszakadás vizionálásáig. Az országon belüli térségek, régiók esetében is megfigyelhető, hogy a „dübörgő” megyéktől a „balkáni” nyomorúságig mindenféle állásfoglalások megjelennek.

A régiók felzárkózását értékelni és mérni többféleképp lehet, a szokásos gazdasági kibocsátás (GDP) mellett az életszínvonalat, újabban a jóllétet vagy egyéb fejlődési mutatókat is fel lehet használni. Leggyakrabban a vásárlóerő-paritás (PPS) alapján számolt egy lakosra jutó GDP-t szokás alapul venni, az EU is ezt alkalmazza a régiók fejlettségének kimutatásánál, a kohéziós támogatások meghatározásánál. De

az EU által közölt adatok is csak becslések,

mivel területi árindexek híján ugyanazt az országos fogyasztói kosarat veszik figyelembe mindegyik régiónál, holott például az ingatlanokhoz kapcsolódó adatok nagyon eltérőek. Arról nem is beszélve, hogy például a szállítási tevékenységet nehéz helyhez kötni, továbbá a régiókon átnyúló ingázás, távmunka is bezavarhat.

A fenti fenntartásokkal a GDP alkalmazása elfogadható egy ország vagy régió felzárkózásának elemzéséhez, a trendek kimutathatók. A felzárkózás közeledést, utolérést jelent egy célként megadott szinthez, jelen esetben az EU korábbi, a mi csatlakozásunkkor meglevő 14 tagállamának átlagához (a briteket nem vesszük figyelembe). Ez egy eléggé ingadozó átlag, amire kihatott például a görög, olasz, portugál gazdaság 2008 utáni visszaesése. A közeledés elemzésekor ugyanakkor célszerű másféle viszonyítási pontokat is felhasználni: a magyar régiók esetében a hasonló hátterű cseh, lengyel, román és szlovák gazdaság és régióik tűnnek megfelelőnek.

Az Eurostat adatai alapján az öt ország esetében az elmúlt két évtizedben az ingadozások ellenére az EU14-hez történő felzárkózás megfigyelhető...

,,AKI ILYEN BÁNTALMAZÁSOKAT VÉGEZ, ANNAK LETÖRJÜK A KEZÉT” – BEFEJEZŐDÖTT AZ ÚSZÓSZÖVETSÉG NYOMOZÁSA A TURI-ÜGYBEN

MÉRCE
Szerző: JUHÁSZ VANESSZA
2021.12.10.


Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a Magyar Úszó Szövetség öttagú bizottságot állított fel Turi György ügyének kivizsgálására. Az úszóedzőt szexuális zaklatással, lelki terrorral és testi fenyítéssel is vádolják egykori tanítványai. A bizottság meghallgatta az összes érintettet, majd pénteki sajtótájékoztatójukon nyilvánosságra hozták az ügyről készült jelentésüket
.

A sajtótájékoztatón részt vettek a bizottság tagjai: dr. Ugrin Tamás ügyvéd, a bizottság elnöke, valamint Danks Emese, a MÚSZ gyermekvédelmi bizottság vezetője, kommunikációs szakértő, dr. Tausz Katalin szociológus, Becsky András, a MÚSZ alelnöke, a Debreceni Sportcentrum ügyvezető igazgatója, és Bohus Richárd olimpikon, világ- és Európa-bajnoki érmes, a sportolói bizottság elnöke – továbbá dr. Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke.

A bizottság a sajtótájékoztatón elmondta, különösen ügyeltek a diszkrécióra a nyilatkozók meghallgatása során. A jelentést azzal kezdték, hogy habár a MÚSZ jelenlegi vezetése nem vonható felelősségre a korábbi ügyekért, az egyetemes úszósport nevében bocsánatot kértek az áldozatoktól. A nyilatkozat szerint a bizottság megállapította, hogy a 80-as-90 es években számos esetben, a 2000-es évektől már elszórtabban Turi György edzésmódszereiben rendszeresen jelen volt a testi fenyítés (pofonok, bot használata). Ebben az időszakban Turi György meg nem engedhető hangnemben és módon ordibált versenyzőivel, akik közül sokan ezt lelki bántalmazásként élték meg. Turi György a fenti cselekményeket elismerte.

A bizottság kiemeli, a 80-as években versenyző sportolók a mai napig lelki tehernek érzik a korábbi bántalmazásokat és még mindig nem dolgozták fel teljes mértékben azokat. A beszámolók alapján számos esetben jelezték a sportolók, hogy pszichológiai segítségre szorultak az esetet követően vagy még most is szükségük lenne egy szakember segítségére.

Sok esetben merült fel a megalázó és lealacsonyító megjegyzések alkalmazása a versenyzőkkel szemben, különösen sértő módon a női versenyzők esetében a súlyukkal illetőleg a menstruációs ciklusukkal kapcsolatban. Az úszóedző lelki bántalmazása több esetben bulimiás tünetekhez vezetett az érintett versenyzők körében.

Szexuális visszaélést a bizottság nem tudott tényszerűen bizonyíthatóan felfedni...

SZORUL A NER-HUROK A HAJLÉKTALANKÓRHÁZ KÖRÜL

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2021.12.10.


Nem tudnak tovább várni Habony Árpád üzletfelei: átalakítják és bővítik a gyógyszerészeti intézet épületét, de a hajléktalankórház egyelőre marad.

Lassan körbeépítik a Szabolcs utcai hajléktalankórházat, de az intézmény elhelyezéséről továbbra sincs végleges döntés. A fővárosi egészségügyi intézmény helyére költöztetni kívánt Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésügyi Intézet (OGYÉI) végleges elhelyezését biztosító átépítésre és bővítésre vonatkozó építési engedélyt már július végén kiadta – december első napjaiban pedig módosította – a fővárosi kormányhivatal Kosztyu Anikó vezette kiemelt ügyek osztálya. A gyógyszerészeti intézet elhelyezését tavaly novemberben nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította a kormány. A feladatot egyelőre úgy pipálta ki a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF), hogy a hajléktalankórháznak is helyet adó, Szabolcs utcai tömbben lévő két emelet plusz tetőtér beépítésű épületet alakítják át, illetve bővítik a kívánt méretűre. 

A telek másik felén áll egyébként a KEF irodaháza és a Liget projekt keretében 20 milliárdért felépített Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ is. Hat évvel ezelőtt még azon izgultak a fővárosi hajléktalanellátást szervező Budapesti Módszertani Központ és Intézményei vezetői, hogy a múzeumi létesítmény miatt teszik lapátra a hajléktalanokat ellátó egészségügyi intézményt. Nem így történt, a Városliget Zrt. a terület Róbert Károly körúthoz közelebbi részét kapta meg. De Baán László a tervek bemutatásakor belengette, hogy az új múzeumi központ új befektetéseket vonzhat a környékre. Így is lett...

MILLIÁRDOKAT KAPTAK MUNKAHELYTEREMTÉSRE, MÉGIS EGYRE KEVESEBB A DOLGOZÓ

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZUBOR ZALÁN
2021.12.10.


A kormány többmilliárdos munkahelyteremtési támogatást fizetett, de 2018 óta csak csökken a munkavállalói létszám a makói Continental gumigyárban. Az Opten adatait és a 2016-os szerződést összevetve már tavaly sem volt meg az elvárt létszám, ezért elvileg akár egymilliárd forint is lehet a bírság. 

Ez azonban a még megmaradt munkásoknak fájhat leginkább.

Még októberben került nyilvánosságra, hogy a makói Continental gumigyárból az év végéig 140 dolgozót küldenek el. A leépítési hullám nem előzmény nélküli: idén korábban már bejelentették 100 ember elbocsátását.

A Continental cégcsoport 2013 óta a magyar kormány stratégiai partnere, 2016-ban pedig a makói gyárat működtető ContiTech Fluid Automotive Hungaria Kft-nek, valamint a nyíregyházi ContiTech Magyarország Kft-nek együttesen több mint 3 milliárd forint beruházástámogatást ítéltek munkahelyteremtésre.

December 2-án Lázár János, aki Makó parlamenti képviselője is, Facebook-posztban azt írta: a Continental „inkább visszafizeti a munkahelymegtartó támogatások egy részét, csak szabadon kirúghassa az embereket”. Elmondása szerint kormányától azt a tájékoztatást kapta, hogy a Continental makói gyára nem tudja megtartani az állammal kötött szerződésben szereplő munkahelyeket, ezért inkább visszaadja a támogatást. Lázár egyébként már októberben arra szólította fel a kormányt, hogy vizsgálják felül a Continentallal kötött szerződést, és függesszék fel a cégnek járó támogatásokat...

A VÖLNERNÉL EMLÍTETT 2–5 MILLIÓ FORINT SZINTE NEVETSÉGES ÖSSZEG A VÉGREHAJTÓI BIZNISZBEN

SZABAD EURÓPA
Szerző: SZALAI BÁLINT
2021.12.10.


A többek között hivatali vesztegetéssel gyanúsított Völner Pál igazságügyiminiszter-helyettes a gyanú szerint két–ötmillió forintot kapott rendszeresen, hogy korrupt módon befolyásolja a végrehajtói kinevezéseket. Ez az összeg a végrehajtók legálisan elérhető bevételeihez képest is alacsonynak mondható.

Néhány napja hivatalosan is vesztegetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsította meg a fideszes Völner Pál igazságügyiminiszter-helyettest az ügyészség. Völner Pál erre lemondott minisztériumi tisztségéről és törölte Facebook-profilját, de közben jogi képviselőjén keresztül bejelentette azt is, hogy szerinte semmilyen bűncselekményt nem követett el.

A Pegasus-ügy kapcsán is kulcspozícióban lévő egykori miniszterhelyettest többek között azzal gyanúsítják, hogy 2019 nyarától kezdve durván két éven át alkalmanként két–ötmillió forintot kapott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől bizonyos ügyek korrupt elintézéséért...

SINKÓ ESZTER: AZ ORVOSBÉREMELÉS VESZTESEI A BETEGEK

NAPI.HU
Szerző: SZEPESI ANITA
2021.12.10.


Az orvosi béremelés jó néhány reformkezdeményezés alól kihúzta a talajt, az egyforma bérek miatt pedig az orvosok egyszerűen leálltak, eldobták a fonendoszkópot és a szikét, nőtt a sorban állás, összességében a folyamat vesztesei a betegek. Tömegek fordulnak a magánellátás felé, ahol már szintén sorba kell állni - mondta többek között az egészségügyben kialakult helyzetről egy csütörtöki szakmai konferencián tartott előadásában Sinkó Eszter, a Magyar Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatóhelyettese.


2010 óta nincs miniszteri rangú vezetés az egészségügyben, sem egészségügyi kormányprogram nem létezik, az annak titulált ágazati stratégia ugyanis valójában csak uniós forrásból finanszírozott fejlesztésekre terjed ki, a sokat hangoztatott 5+1 népegészségügyi program tartalma pedig ismeretlen a nyilvánosság számára - jellemezte a szektort helyzetét az IME és a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság csütörtöki konferenciáján tartott előadásában Sinkó Eszter egészségügyi szakértő.

Az egészségügy hosszú ideje tartó gazdátlanságának a Covid véget vetett, ekkor viszont hirtelen túl sok gazdája lett a szektornak. Érkezett egyszerre több száz milliárd forint plusz is, csakhogy alapvetően béremelésekre, a régóta szükséges strukturális kiigazításokra, tvk (teljesítményvolumen-korlát) korrekcióra, hbcs (homogén betegségcsoportok) kódkarbantartásra viszont így már nem jut forrás. A béremelés ilyenformán jó néhány reformmozdulat alól kihúzta a talajt - fogalmazott Sinkó Eszter...

MIRE KARANTÉNBA KERÜLNEK A GYEREKEK, LEJÁR A KARANTÉN: TELJES FEJETLENSÉG COVID-ÜGYBEN AZ ISKOLÁKBAN

WMN.HU
Szerző: BALATONI JÓZSEF
2021.12.06.


Amikor bedobtam az ötletet, hogy írnék az aktuális Covid-helyzetről az iskolában, még nem tudtam, hogy alig egy nap múlva teljes erővel pofán fog vágni a nagy magyar valóság. Balatoni József, alias Jocó bá írása.

Napok óta úgy érzem magam, mintha egy burleszkfilm szereplője lennék

De tényleg. Többnyire nagyon türelmes vagyok, de azért van egy határ.

Szeretném, ha tudnátok, hogy senkit nem szeretnék bántani vagy támadni, egyszerűen csak leírom azt a kálváriát, amin keresztülmentem eddig… és még mindig nincs vége.

Elöljáróban csak annyit írnék, hogy a helyzet rossz, de nyilván ezt ti is tudjátok.

Soha ennyi gyerek nem volt még beteg. Szerencsére a többségük nagyon enyhe, megfázásos tünetekkel átvészeli az egészet. Egy ideje már nagyon sok a hiányzó. Próbálunk minden megtenni annak érdekében, hogy a kockázatot csökkentsük, de lassan kezd lehetetlen küldetéssé válni ez az egész.

Persze elrendelhetjük a maszk viselését meg a kézfertőtlenítést is, valamint megkérhetjük a szülőket, hogy ne küldjék be betegen az iskolába a gyereküket. És ennyi. A többi nem rajtunk múlik.

És akkor jöjjön a kálvária, amit tényleg végiggondolva még mindig nem hiszek el...