2017. augusztus 23., szerda

REMÉNYVESZTETT, SZEGÉNY FEHÉREK

INDEX.HU
Szerző: SZALAI
2017.08.23.


Fel kell dolgoznunk: a világ igazságtalan. Már csak azért is, mert akkor leszünk képesek józanul gondolkozni olyan meghatározó problémákról, mint a szegénység, egyenlőtlenség vagy mobilitás. Sőt, az is előrelépés, ha csak a szélsőségektől megóvjuk magunkat: van egyéni felelősségünk, különböző mértékben vagyunk tehetségesek dolgokban, de rettenetesen sokat számít az is, hogy például ki milyen környezetben nő fel, milyen iskolákba járhat. És nagyon fontos még a remény is, ami úgy tűnik, hogy valamiért a szegény fehér amerikaiaknál nagyon hiányzik

Az emberiség egyik legnagyobb önámítása, hogy a világ igazságos. Sajnos egyáltalán nem mondható annak, pedig kétségkívül kényelmes lenne. Ráadásul még extra gondokat is okozunk azzal, ha bedőlünk a legegyszerűbb ilyen, a világbeli konzisztenciára törekvő hamis megérzéseinknek.

Ön gazdag akart lenni, vagy szegény?

Mindennek az egyik legviccesebb vagy épp legkellemetlenebb kivetülése, amikor sokan szisztematikusan úgy tartják, hogy a gazdag embereknek valahol azért értelmesnek kell lenniük. Még ha égbekiáltó baromságokat hordanak is össze nagy emberek, abban kell lennie valaminek, hiszen gazdagok és hatalmasok. Szimplán szomorúak lennénk attól, ha gonosz kretének nagyon sikeresek lehetnének.

Ugyanennek a buta hozzáállásnak a másik oldala Lázár János gondolkozásmódja, aki szerint aki szegény, „az annyit is ér”. Ez is nagyon kényelmes gondolat, már csak azért is, mert akkor nem kell törődnünk a szegényebbekkel, hiszen ők azt választották, hogy szegényen és kiszolgáltatottabban kívánnak élni. Kik vagyunk mi, hogy elrontsuk a boldogságukat? Majd ha megunják, akkor biztos kipróbálják azt is, hogy milyen milliárdosnak lenni és „svájci betétet” ajándékozni a gyereküknek...

A DUNÁNTÚLON SOROS GYÖRGY MIATT NEM LESZ TÖBBÓRÁS NAPSÜTÉS

24.HU/POSZT ITT 
Szerző: Nagy Bandó András
2017.08.23.


Nagy Bandónak agyára ment az ünnep és Soros. Vélemény.

Augusztus huszadikai ünnepi beszéd

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, magyarok itthon, akiknek nem György a nevük, a Kárpát-medencében és szerte a világban, és itthon a gonosz Soros!

Az új kenyér ünnepén kimondom: ha nem lenne Soros György, a gyerekeink lenni akarnának valamik, a felnőttek tenni akarnának valamit.

De Soros György itt van, benne van minden félrecsúszott nyakkendőmben, minden befűtött kemencében,

minden kemencepadkán, és ma már nyugodtan ejtem a nevét ki, ma már tudom, hogy ő egy a sokból, ne hidd, szívem, hogy ez hiába volt, mert ő benne van minden elvétett szavamban, és minden eltévesztett köszönésben, és egész elhibázott életemben.

Soros, ó, Soros Gyuri, te bitang, ó, milyen volt hajad színe, nem tudom már, csak azt tudom, hogy gonosz vagy, folyton élsz, és uralkodol örökkön.

Anti Szent István-i életed fertőzi az új kenyér ünnepét, és amikor rád gondolok, az ország kenyere jut eszembe, melyet eleszel előlünk, mi meg már csak a megmaradt péklapátot, a befűtött kemencét és a nemzeti kovászt ünnepeljük, melyek akaratod ellenére is összetartanak bennünket.

E jeles ünnepen az ember maga köré gyűjti családját. Vendéget hív, ünnepi asztalt terít, de alig kész a teríték, te már ott ülsz az asztalfőn, fehérek közt egy amerikai, és alig kerül az asztalmentőre a fazék, te már mered is a tányérodba, szeged a nemzeti szalaggal körülkötött kenyeret, pedig üres kézzel jöttél, illetve karóval.

Augusztus huszadika a mi ünnepünk, de te ezt is elrontod, mert itt vagy, kitörölhetetlenül, eltiporhatatlanul.

Téged idézünk, a neved harsogjuk, mintha te lettél volna a kombájnos, a molnár és a pék is. Mert minden te vagy: a migráns és a határvadász, a spekuláns és az egyetem pénzelője, a betolakodó és a megrontó, a liberális és az illiberalizmus ellensége. Te rontod meg a nemzeti ünnepünket, te tolakszol be a mi szép augusztus huszadikánkba, az ország zászlójának lobogásába és a tisztavatásba, és persze ott csillogsz, ropogsz és pattogsz a tűzijátékban is. Soros György vagy, és még annál is több: maga az ördög!

Ennek jegyében éltetem az új kenyeret, köszöntöm a magyar nemzetet, hajrá Magyarország! Hajrá magyarok! Kicsi kunyhó, szerető szív, messze égbolt, tiszta, kék, fulladjon meg Soros Gyuri, lehetőleg máma még...

A TÖBBSÉG ELZAVARNÁ A FIDESZT, ORBÁN MÉGIS A HELYÉN MARAD - MUTATJUK AZ OKOKAT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.08.23.A magyar lakosság többsége szíve szerint leváltaná Orbán Viktor miniszterelnököt. Erre azonban minden jel szerint nem fog sor kerülni 2018-ban. Az ok pedig nem a NER antidemokratikus berendezkedése, hanem az ellenzék szétesettsége.
A Závecz Researh legújabb közvélemény-kutatása szerint a teljes népességen belül 26, a választani tudó szavazók körében pedig 43 százalékos a Fidesz támogatottsága. Ha az első számot nézzük, akkor kiderül: a lakosságnak kevesebb, mint az egyharmada támogatja a jelenlegi hatalmat.

Ezzel szemben áll 38 százaléknyi választó, akik biztosan nem a Fideszre és Orbánra voksolnának a következő választáson, valamint 36 százalék bizonytalan vagy rejtőzködő polgár. Ha az utóbbiakat fele-fele alapon osztjuk meg a hatalom és az ellenzék között - ami teljesen önkényes, hiszen a hatalmon lévő párt támogatói nagyon ritkán rejtőzködnek – akkor az jön ki, hogy a teljes szavazásra jogosult népesség 56 százaléka, vagyis a magyarok több mint fele utasítja el a NER-t és Orbánt...

MAGYARORSZÁGOT HÜLYÉK LAKJÁK ÉS BOTKA AZ Ő PRÓFÉTÁJUK

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2017.08.23.


Magyarország jelenleg teljesen menthetetlennek tűnik. Lakói végleg elvesztették a maradék józan eszüket is. Simán meghülyültek, tömeges agylágyulásban szenvednek. Ami a legszomorúbb az egészben, hogy nincs intézmény, kórház, elmegyógyintézet, vagy zárt osztály, ahol képzett szakemberek mentenék a menthetőt. Így fordulhat elő, hogy a legnagyobb idiótákat a magyar parlamentben kezelik Kövér László kaliberű kuruzslók, olyan csoportterápián, amely csak tovább rontja az amúgy is súlyos állapotban lévő magyar demokraták elmeállapotát.

Az orvosaink egy jelentős hányada ugyanis szintén begolyózott és itthon maradt. A józanabbja pedig migránsnak állt Európa nyugati felén, amely egyébként visszafordíthatatlanul rothadásnak indult és vészes tempóban veszíti el keresztény gyökereit. Annak ellenére, hogy kelet-európai diktátorok, Orbánok és Kaczyńskik valóságos vérátömlesztésben részesítik. Az úgynevezett Orbán-terv keretében, Sorost meghazudtoló következetességgel és erőszakkal őskeresztény magyarok és lengyelek százezreit uszítják a Lajtán és az Oderán túli területekre.

Sorosnál sokkal okosabban persze, mert nem pénzt adnak a nyugatra migráló kelet-európaiaknak, hanem – éppen ellenkezőleg – szinte alig költenek otthon az egészségügyre, az oktatásra, a szegények támogatására, a magyar vagy a lengyel munkavállalók európai bérezésének megoldására. Így aztán kelet-európai hordák szállják meg a nyugat-európai éttermeket, benzinkutakat, kórházakat, elvéve a hazaiak munkáját. Nagy valószínűséggel – ha lassan is, de biztosan – benépesítik és elmagyarosítják, ellengyelesítik az angolokat, a németeket, a franciákat. Az osztrákokat nem lehet, mert olyan nép, hogy osztrák, nincs is...

MAGYAROSCH TOBORZÓ

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Kovács Gyula
2017.08.23.


Magyarország biztonsága három pilléren nyugszik: a magyar honvédség képességein, a NATO szövetségi rendszerén és az állampolgárok áldozatkészségén - jelentette ki Simicskó István honvédelmi miniszter 2017. július 25-én. Erre az "áldozatkészségre" pedig nevelni kell az állampolgárt, ha belegebedünk is.

"Úgy gondoljuk, hogy a haza számára nem az szabja meg egy polgár értékét, hogy vállal-e fegyveres katonai szolgálatot, vagy sem. (...) A mi elgondolásunk szerint a nevelésnek nincsen helye a hadseregben bármilyen természetű lenne is az (...), bármilyen fajta nevelésnek a helyét nem találjuk, nem látjuk a hadseregen belül." Ezt pedig Orbán Viktor mondta 1990. október 16-án a Parlamentben. Akik akkor szolgáltak, emlékeznek rá, hogy ezt a koncepciót át is verte az országgyűlésen, a szabályzatainkból ki kellett húzni a nevelés szót.

Polgár! Te legyél áldozatkész! A többi a mi gondunk. Ha te áldozatkész vagy, mi garantáljuk, hogy áldozattá is váljál. Nekünk ez nem gond, legyen szó Szigetvárról, Isonzóról, Urivról, vagy a -25 fokban a kerítésről, netán a 50 fokos kánikulában a Hortobágyról. A cél teljesül: van kellő mennyiségű áldozat, de félre kétségbeesés, nekünk, a hatalomnak, van technikánk arra, hogy a megmaradottaknak elmagyarázzuk: a hatalmi baromságok áldozatai nemzeti hősök. Annyira hősök, hogy a leendő áldozatoknak dicső elődei is lehetnek...

HIÁBA PRÓBÁLKOZNAK, ELJÖN A BŰNHŐDÉS IDEJE

ÁTLÁTSZÓ 
- FALRAMENTAPARLAMENT BLOG
Szerző: Vágó Gábor
2017.08.23.


Tényleg azt hiszik, hogy a fák az égig érnek? Hogy nem fog egyszer eltörni a korsó, amivel a közpénzkútból merik számolatlanul a pénzünket? Eljön a böjtje a korrupciós üzelmeknek, bárhogyan próbálkoznak is.

Mégis mire számít Rogán Antal, és a többi hosszú távon? Békés öregkorra? Tisztességben már biztosan nem fognak megőszülni. Oké, egy kis ideig még bevédi őket Polt Péter. Minden eljárást megszüntet, amit ellenük indítanak. Ideig-óráig az európai ellenőrzés alól is kivonhatják magukat azon az áron, hogy Magyarország elesik az uniós pénzektől. De mi lesz utána? Mi lesz, ha a kormányváltó hangulatú többség ellenük fordul?

A jelenlegi szabályok alapján sajnos van rá esélye, hogy elévülnek a bűneik. Hiába küldjük el egyszer és mindenkorra a Fideszt Polt Péterestül a sunyiba, ha letelne az elévülési ideje az általuk elkövetett bűncselekménynek, akkor röhögve sétálnak ki a bíróságról. Amiként azt tette Meggyes Tamás, volt esztergomi polgármester, a magát teljhatalmúnak képzelő fideszes Döbrögi prototípusa. Az önkormányzati számla helyett a sajátjára ment a pénz. Nyilvánvaló volt a bűncselekmény, de a hosszadalmas procedúra alatt elévült az ügy. Meggyes meg röhög a pofánkba...

MIÉRT NE ADJ A KISGYERMEKEDNEK LAPTOPOT VAGY MOBILTELEFONT?

KÖZÖSSÉGI MÉDIA MINDENKINEK BLOG
Szerző: Klausz Melinda
2017.08.22.


Azoknak a kisbabáknak, akik folyamatosan DVD-ket, mobileszközöket néznek, a szókincsük sokkal kisebb lesz, és nehezebben tanulnak meg beszélni, mint a velük egykorúak. Számtalan kutatás bebizonyította, hogy három éves kor alatt ártalmas televíziót nézni. A sok és korai tévézés akár figyelemzavarral, vagy olvasási és számolási készségek visszamaradásával is összefüggésbe hozható. (családnet.hu, 2016.)
A beszédfejlődéshez ugyanis társas interakciókra van szükség, emiatt azoknál a gyerekeknél, akik  sok mobileszközt használnak, későbbre tolódnak a  beszédfejlődési folyamatok. Az aktívan táblagépező gyerekek első szava nem ritkán a mama helyett maga a tablet szó. Ez egy háromezer-hatszáztizennégy főt megkérdező amerikai kutatásból derült ki. (Daily Mail, 2014.)
Mivel kis koruktól kezdve használják ezeket az eszközöket, a vizuális információ sokkal fontosabbá válik számukra, míg a szöveg kevésbé meghatározó. Eszközhasználatuk során könnyen és gyorsan kerülnek kapcsolatba tiltott vagy számukra kifejezetten káros tartalmakkal, hiszen például az automaikusan ajánlott videók sorozatában bármikor felbukkanhatnak negatív tartalmak. 
Mivel ezek a gyerekek még nem képesek különbséget tenni a valóság és virtuális világ között, sokkal bátrabbak lesznek, több kockázatot mernek bevállalni, mint azok, akik nem mélyedtek el annyira ebben a kissé fals virtuális világban. Ezeken a felületeken ugyanis gyakorlatilag minden állapot visszaállítható, mindig kapnak plusz életet, energiát és akár újra életre kelhetnek...

ORBÁN "MAGYARORSZÁG ERŐDJE" CSAK A KÜLFÖLDI MAGYAROK FELÉ NYIT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.08.23.Csúnyán megszívatta néhány tüntető az összeesküvés-elméletek híveit. Miközben ironikus demonstrációt tartottak, Sorostól követelve a pénzüket - a konzervatívok igazinak hitték a felvonulást és felháborodtak.

Le Monde


Ma kezdődő háromnapos útján a francia elnök négy közép-, illetve kelet-európai állam vezetőivel találkozik, ám elkerüli Magyarországot és Lengyelországot, így szinte 100 %, hogy nem jön létre az egyeztetés V4-es keretekben, ahogy azt korábban Budapesten bejelentették. A politikus környezetében azonban kiemelik, hogy nincs szó a régió országainak megosztásáról, ám az „új fiú”, ahogyan Orbán Viktor megvetéssel hívta a francia vezetőt, szóval, az új fiú egyelőre nem kíván összecsapni az európai ház két neveletlen gyerekével, Magyarországgal és Lengyelországgal. Leül viszont a román, a bolgár, a cseh és a szlovák miniszterelnökkel, mivel ezek az államok az unió elmélyítése mellett vannak. Szemben a magyarokkal és a lengyelekkel, akik nem hajlandók egyetlen menekültet sem átvenni, és akiknél erősen hibádzik a jogállamiság tisztelete. Prága és Pozsony különben az utóbbi időben távolodik a visegrádi együttműködéstől.
Hogy Macron mennyire tud hatékony lenni, az kiderül majd abból, képes lesz-e újraírni a feltételeket azon kelet-európai munkavállalók számára, akik kiküldetésben dolgoznak Franciaországban. Az elnök úgy gondolja, hogy sokan visszaélnek ezzel a lehetőséggel és bérdömpinget alkalmaznak, vagyis aláígérnek a francia vetélytársaknak. Az érintett országok viszont úgy vélik, hogy itt burkolt protekcionizmusról van szó. Az Elysée Palota szerint ugyanakkor nem kell különösképp forszírozni azokat a szerződésszegési eljárásokat, amelyeket az EU indított a magyar és a lengyel kormány ellen. Mert minek erőltetni egy vitatémát, amikor lehet, hogy beigazolódnak a pletykák és Macron ősszel tárgyal Orbánnal?

Reuters

Keletre indul ma a francia államfő, aki át akarja alakítani az EU-t. Szándéka az, hogy elmélyítse az uniót és az a jövőben nyújtson nagyobb védelmet a polgárainak. A mostani út során igyekszik támogatást szerezni a kiküldetésben dolgozók ügyében. Olyan kérdés ez, amely súlyosbította a kelet-nyugati törést. Az elnöki hivatal szerint a célországokat azon az alapon válogatták ki, hogy azok nagyon ragaszkodnak az európai tervhez. Egy francia diplomata hozzátette ugyanakkor, hogy a politikus üzenni kívánt Magyarországnak és Lengyelországnak, amikor elkerüli Budapestet és Varsót.
Macron új életet öntött a német-francia tengelybe, viszont az elképzelés miatt félelmek támadtak keleten a többsebességes EU lehetősége miatt. Egy francia tisztségviselő erről azt mondta, hogy az elnök meg akarja nyugtatni a most felkeresendő országokat, mármint hogy az ő helyük a mag-Európában van, ha támogatják Berlin és Párizs programját. Egyébként a lengyelek megpróbálták meghívni az államfőt, de a másik fél nemigen volt kapható a látogatásra. Így Varsó azt hangsúlyozza, hogy a maga részéről bízik a visegrádiak egységében és szolidaritásában. Ám a csehek és a szlovákok kitáncolnak a sorból. Ugyanakkor a Teneo Intelligence washingtoni kockázatelemző egyik szakértője úgy látja, hogy minél előbb elmélyíti Macron a kapcsolatokat Közép-Európával, annál nagyobb politikai tőkéhez jut ily módon az egész unió szintjén...


ÍGY KÉSZÜL ORBÁN VIKTOR A BUKÁSRA

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: MSZP
2017.08.23.


Az MSZP szerint Orbán Viktor készül a bukásra, ezért igyekszik megerősíteni gazdasági érdekeltségeit. A szocialisták közleménye szerint a miniszterelnök gyorsuló gazdagodása ezt sejteti.

Elképesztő tempóban gazdagodik Orbán Viktor a vagyonát kezelő emberein keresztül. A kormányfő közvetítők által birtokolt cégeinek tőkéje fél év alatt csaknem az ötszörösére nőtt, 12 milliárd forintról 57 milliárd forintra.

Ez is azt bizonyítja, hogy Orbán számára a miniszterelnöki poszt csak egy jó alkalom a lopásra: a fideszes állam beszedi a magyar emberektől az adót, majd különböző megrendelések révén ezek az adómilliárdok az Orbán családnál kötnek ki...

ORBÁN HÁZI TÖRTÉNÉSZE LEHET A KORMÁNYPÁRT MINISZTERELNÖK-JELÖLTJE?*


KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: H. A.
2017.08.23.


És azt olvastátok, hogy Schmidtmariska néni az ő áldott jó kezével megírta? Najó, nem személyesen, mert őnagysága el van foglalva a rezsimet megtámasztani hivatott ideológiák és összeesküvés-elméletek fabrikálásával. Éjt nappallá téve. És fordítva.

Ezért aztán a Figyelő nevű, jobb sorsra érdemes, ám a NER-lovagina és milliárdos üzletasszony által kilóra felvásárolt, propagandásított-elfideszesített, kormányzati hirdetésekkel kitapétázott lap akármelyik szalagmunkása írta meg (még tegnap, csak elkerülte a figyelmünket), hogy Dobrev Klára lehet a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje. Jó, nem ezt írták, hanem. Kérdőjellel ellátva, sokat sejtetően kérdezik, hogy vajon? És hát nyilván nem Dobrev Klárát írtak, hanem Gyurcsány feleségét, mert az még inkább elborzasztó lehet a nemzet patás ördögét szívből gyűlölő híveknek.

Jó, rendben van, értjük mi. Augusztus 22-én még azért rendesen virágzik az uborkafa, a nagyfőnök sem tért magához az elemcsere után, a fű alatti korrupció akkor is pusztít, ha látványosan nem kommunikálnak a hölgyek-urak, a lakájmédia egyéb zászlóshajói és luxusjachtjai is szorgosan teszik a dolgukat, ahogy a seggükön kifér, a kormánypárti munkakerülésbe pedig csak Kósa Lajos röffent bele időnként valami vérfagyasztóan nagy baromságot. Ami se nem vicces, se nem szellemes, se nem elegáns, de Lala élvezi és röhög a lábszagú poénjain. Lásd: a hülyeség nem betiltható, ezért nem foglalkozunk vele. És tényleg, Kósa Lajosnál keresve sem találni jobb példát arra (innen is üdvözöljük Németh Szilárd nehézsúlyú birkózót, intellektuálisan könnyűsúlyú vasöklöt), hogy amikor a hülyeség kezébe hatalom kerül, onnan nincs megállás a lejtőn...

MÉG EL SE KEZDŐDÖTT A TANÉV, MÁRIS ÁTVERTE A PEDAGÓGUSOKAT A KORMÁNY

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.08.23.


Bizony, kezdődik. Kezdődik az új tanév, és ezzel egy újabb ámokfutás is, az oktatási kormányzat ugyanis nem bír leállni az iskolák szétverésével.

A nyár nagyjából azzal telt, hogy számolgattuk, hány iskolában cserélték le az igazgatókat. Palkovics László oktatási államtitkár most ünnepélyes keretek között ki is nevezett párat – ki is bújt a szög a zsákból...

Az még csak hagyján, hogy Palkovics már vitathatatlan tényként kezeli, hogy a kormány jó irányt jelölt ki az oktatásban, ezen már kuncogni se érdemes. Na de mit kezdjünk azzal, hogy az államtitkár kimondta, „az igazgatók fontos feladata a pedagógusok motiválása, munkájuk megfelelő honorálása”?

Ilyenkor érdemes belegondolni abba, amit még Hoffmann Rózsa sulykolt bele a fejekbe, amikor az életpálya-modell bevezetését szorgalmazta, amit 2013-ra, a szakma tiltakozása ellenére is átvertek. Vissza akarták állítani a pedagógus szakma becsületét, legalábbis papíron. Igaz, már akkor se nagyon hitt nekik senki.

A szakma becsületét oly nagyon visszaállítani akaró oktatási kormányzat ehhez képest mindent megtesz azért, hogy a felelősséget a pedagógusokra (borostás-kockásinges naplopókra) hárítsa a romló tanulmányi eredményekért, miközben indokolatlanul terheli túl őket adminisztrációs feladatokkal, az állandóan változó körülmények miatt további pluszterheket ró rájuk, kiszámíthatóság helyett pedig feszült és megfélemlítő légkörben dolgoztatja őket. Cserébe viszont időről időre győzelmi jelentésként tálalja a béremelés újabb etapjait – hogy legalább a propagandalapokban lehessen mutogatni, milyen jól is megy mostanában a tanároknak.

Mindez azonban porhintés, nem több...

MAI TECHNIKA, TEGNAPI RECEPT

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Mikecz Dániel
2017.08.22.


E-demokrácia: hívd a pártot! Az kiszáll, és megoldja.

A Momentum párt már országjárása során bejelentette, hogy helyi aktivista csoportokat hoznak létre, ahogy ők mondták, megszervezik a cselekvés köreit. Nem előzmények nélküli a kezdeményezés, Magyarországon Orbán Viktor által életre hívott Polgári Körök, valamint a Jobbik és a Magyar Gárda helyi altruizmusa (parlagfű-írtás, segítség ház körüli munkában időseknek, közbiztonság felügyelete) juthat eszünkbe. Külföldi példaként szolgálhatott még az osztrák liberális párt, a NEOS is, amely vendégként részt is vett a Momentum által szervezett Nyitás fesztiválon. Az osztrák párt akadémiája, a NEOS Lab tematikus csoportokat hoz létre az érdeklődők, szimpatizánsok számára, akik ezeken a csoportokon belül vitathatnak meg társadalmi, politikai kérdéseket. A tematikus csoportok révén a párt új ötleteket kap, a szimpatizánsok beleszólhatnak a politikába, ugyanakkor az állandósuló viták nem veszélyeztetik a NEOS hatékony működését. Augusztus 20-án aztán a Momentum bemutatta azt az internetes platformot is, amely révén az állampolgárok kapcsolatba léphetnek a helyi cselekvés körével. Egy helyi probléma bejelentése után a párt helyi szervezete megpróbálja megoldani az ügyet. A cselekvési körei tulajdonképpen egy e-demokrácia platform, ebben a minőségében pedig nem az első hasonló megoldás, próbálkozás Magyarországon.

Már az 1990-es és a 2000-es években sok reményt fűztek ahhoz, hogy az internet segítségével átláthatóbbá, demokratikusabbá tehető a közélet, lehetőség lesz a politikai részvétel kibővítéséhez, az állampolgárok felhatalmazására (empowerment). Az e-demokrácia alkalmazások közé tartoznak egyfelől az olyan megoldások, amelyek az állami szervek, a döntéshozatali folyamat átláthatóságát szolgálják. Ilyen az Üvegfalu projekt, amelynek célja, hogy segítségükkel az önkormányzatok teljesítsék a közérdekű adatok elérhetőségre vonatkozó kötelezettségeiket. Szintén az önkormányzatok aktív közreműködését igénylik azok a programok, amelyek révén a helyi lakosokat vonják be a helyi döntéshozatalba. Erre példa a Flórián tér megújítását szolgáló közösségi tervezési folyamat első fázisa, amelyet az Óbudai Önkormányzat kezdeményezett. Az óbudai közösségi tervezés azonban nem csupán online folyt, ami jól mutatja, hogy az e-demokrácia esetében a digitális technológia nem kizárólagos, hanem kiegészítő. Noha a Nemzeti Konzultációk 
elsődleges funkciója nem a társadalmi egyeztetés, hanem a kormány intézkedéseinek igazolása, vitathatatlan, hogy két alkalommal is lehetőség volt azok megválaszolására az interneten...

SZAVAZUNK ÉS SAVAZUNK?

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
- VENDÉGÍRÁS
Szerző: Pájer Csaba
2017.08.23.


Hol volt, hol nem, de egy másik érában ama bizonyos „cukkernácik” – akik akkor még nem voltak olyan cukik, viszont sokkal „nácibbak” igen – akkori második számú vezetője és arcza, bizonyos Morvai Krisztina emelte be a köztudatba a „Magyarország a magyaroké” szlogent. E kifejezés egy átvitt értelmű cigány-zsidózás volt, lényegében két hónap alatt sikerült üresre koptatni. Ám annyira nem volt rossz ötlet, az Egyélőisten ugyanis azóta szorgosan lapátolta bele a tartalmat, úgy mint „nemzetállamok ejrópája”, „erős és büszke ország” és „etnikai homogenitás”.

Magyarország a magyaroké. Csakhogy – már ha igaznak tartjuk az állítást – visszafelé is igaz: Románia a románoké, Szerbia a szerbeké, Szlovákia a szlovákoké, és Ukrajna – bármennyire is fáj ez most a putyinista széljobbosainknak, de – az ukránoké. Mert erős és büszke nemzetállamok, és etnikai homogenitás. Ugyi. Az egészben persze az a legviccesebb, hogy egy olyan közegben fejtegette az erős és büszke, homogén magyarság eszméjét az a drága, ami történetesen egy másik országban és igen csak kisebbségben van. Ezt csak úgy emlékeztetőül mondtam, lapozzunk.

Van itt nekünk egy aktuálpolitikai problémánk, amiből megint sikerült egy nemzeti-érzelmi ajvékolást összekovácsolni az Egyélőisten szolgáinak, hogy a kormány és haveri köre ismét rúghasson egyet a Zellenségen (azaz mindenkin, akik nem Ők). Nevezetesen kiderült néhány napja, hogy a magyarországi népességünk tetemes hányada ellenzi, hogy a határon túliak szavazhassanak a magyarországi országgyűlési választásokon. Szokás szerint egy nagyon összetett problémáról van szó, amire persze a már ezerféle módon szénné sz*patott magyar társadalom csípőből tüzel...

SASKIA SASSEN: A GYŰLÖLETET A FELTÉTELEK HATÁROZZÁK MEG, NEM A VALLÁS VAGY A BŐRSZIN

HUPPA BLOG
Szerző: Kustán Magyari Attila
2017.08.23.


A migráció, az Európai Unió, a városok jövőjéről kérdeztük Saskia Sassent. A holland-amerikai szociológus és közgazdász az elmúlt évtizedekben az említett témák mellett számos kérdéssel foglalkozott, legyen szó globalizációról vagy kapitalizmuskritikáról.

Több ízben is arra emlékeztet minket írásaiban, hogy létezik egy harmadik típusú migráció, amit a gazdasági fejlődés okoz. Milyen méretű problémáról beszélünk és miért nem hallunk erről túl gyakran?

Ez egy olyan probléma, ami egyre inkább fontos a számomra. Kétféle migráns szubjektumot ismer el a törvény, még ha két nagyon különböző jellegű törvényről is beszélünk. Az egyik a menekült, akit egy nemzetközi rendszer ismer el (ami nem azt jelenti, hogy bármelyik ország segíti őt, ha hozzá fordul segítségért), a másik a bevándorló, egy erős személy, aki elhagyja az otthonát, de kapcsolatban marad vele, gyakran küld pénzt haza, hogy segítsen az otthon maradottaknak stb. – itt nemzetközi törvényről beszélünk (és ismét: nem mindig elfogadott, de létezik törvény, ami jogalapot ad).

Most azonban egy harmadik szubjektum is megjelenik, aki egyfajta menekült a gazdasági fejlődés bizonyos módszerei elől. Itt szó van bányászatról, ültetvényekről, nagy víz- és üdítőpalackozók területvásárlásairól – akik a víz megszerzése miatt járnak el így, majd hátrahagyják a kiszáradt s halott területet –, és egyéb „fejlesztésekről”. Ezek több millió kisgazdát űznek el saját területeikről évente, amikor pedig megtörtént a kitermelés, halott területeket és vizet hagynak hátra.

Ez a migráció azon formája, amelyet a rendszerünk GDP-növekedésként határoz meg, ennélfogva törvény szerint nem számítanak menekültnek ezek az emberek annak ellenére, hogy milliók űzettek ki a területeikről. Új rendszerre, új törvényre van szükségünk, amelyik elismeri őket menekültként, de ez nem lesz könnyű feladat, amíg ezeket a gazdasági fejlesztéseket pozitív jelenségként értelmezzük – holott nem azok!

Erről bővebben írok az Expulsions (Kitelepítések) című könyvemben, illetve egy tanulmányomban...

BESZÉLNÜNK KÉNE AZ EUTANÁZIÁRÓL - VITAINDÍTÓ, MÁSODIK FELVONÁS

BŐSZ ANETT BLOGJA
Szerző: Bősz Anett
2017.08.23.


Legutóbbi cikkemben az általánosságokat vettem sorra, megírtam, miért volna jó kinyitni a vitát, miért lenne kívánatos a kihívás szőnyeg alá söprése helyett beszélni az eutanázia kérdéséről. Igény volna itthon az eutanáziára, csak most „meg kell oldani”. Jelen írás arról szól, hogy milyen tapasztalatokkal rendelkezünk nemzetközi színtéren, és milyen szabályozások léteznek, amelyekből tanulhatnánk.
A magyar egészségügyben, egyéb helyzetekben is gyakori a páciens döntési jogának megvonása, a tájékoztatás elmaradása és a betegjogok lábbal tiprása. Nem pusztán a gyógyulás folyamatára, de a haldoklás végstádiumában átélt szenvedésre sincs hatása szinte senkinek itthon. A szerencsésebbeknek, utóbbi esetben, elégséges fájdalomcsillapítás és asszisztencia adatik meg, hogy emberi méltóságukat megőrizve várhassák halálukat. Van, akinek még ennyi sem jut.
Európai körkép
A Benelux-államok ebben a kérdéskörben is a legliberálisabb szabályozással állnak az élen, náluk legális az aktív eutanázia. Őket követik a svédek, a németek és a svájciak, az öngyilkosság legális segítésével. A kegyes halál legelterjedtebb, legálisan szabályozott formája a passzív eutanázia. E legnépesebb országcsoportba tartozunk mi, magyarok is: 1997 óta, szigorú szabályok mentén, joga van egy betegnek visszautasítani az életét meghosszabbító gyógykezeléseket. Ugyanígy van ez Ausztriában, Nagy-Britanniában, Finnországban, Norvégiában, Franciaországban és Spanyolországban. Az írek, a görögök, a dánok és a szlovénok is ezt alkalmazzák. Az öreg kontinensen egyedül Lengyelországban deklarált, hogy illegális mind az aktív, mind a passzív eutanázia – ideértve az öngyilkosság asszisztenciáját is. A többiekről nem állnak rendelkezésre adatok...

PINTÉR DÖNTÖTT: BÖRTÖNRE ÍTÉLT RENDŐRÖK SZOLGÁLHATNAK TOVÁBB

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Hír TV
2017.08.23.


2006 óta nem sokban változott a belügyi szervek hozzáállása a rendőri túlkapásokhoz. Évente mintegy ezer feljelentés történik bántalmazások miatt, de ezeknek több mint 90 százaléka vádemelésig sem jut el, emellett Pintér Sándor belügyminiszter - törvényben előírt jogával élve - gyakran külön engedélyezi az elítélt rendőröknek, hogy tovább szolgáljanak.

Rendszerszintű problémának tűnik, hogy a magyar hatósági szerveknél a hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazások következmények nélkül maradnak - írja a hírtv.hu.

Évente nagyjából ezer feljelentés születik ilyen ügyekben, de ezek nagy részében még nyomozás sem indul, vádemelésig pedig csak töredékük jut el. Emellett egy, 2014-ben megszavazott törvény miatt azok a rendőrök is gyakran tovább szolgálhatnak, akiket jogerősen elítéltek visszaélések miatt.

2013-ban három rendőr Hatvanban rugdosott meg két, lopás miatt előállított gyanúsítottat úgy, hogy az egyiknek a bordája is eltört. Egyikük 1 év 6 hónap letöltendőt kapott, a többiek egy év felfüggesztett börtönt. Előbbinek a bíróság a törvényben előírt minimumnál (2 év) is enyhébb büntetést adott, annak ellenére, hogy már volt priusza, korábban közokirat-hamisítás és szolgálatban kötelességszegés miatt ítélték el jogerősen...

PEDAGÓGUS IDŐMENEDZSMENT

MINEK LETTEM TANÁR? BLOG
Szerző: MinekLettemTanár
2017.08.21.


Én kérem készültem. Mind a huszonhat órámra. Mikor beláttam, hogy nem tölthetem a teljes hétvégém készüléssel, megpróbáltam a leghatékonyabb időmenedzsment tippeket összegyűjteni, feldolgozni, alkalmazni. Van egy családom, egy háztartásom, egy életem. A munkám munka. 

Pistikéék egy vidámparkban voltak szombaton, vasárnap pedig bevásárlókörútra mentek. Tudom, mert többszáz kedvelést mutatnak a facebook fényképek, melyeken mosolyogva pózol hol anyukájával, hol egyedül. Anyuka is ismerősöm. Csodás panzió előtt emeli magasra a pezsgős poharát. Háttérben kecses lámpák világítják meg a szombat estéjét.

Átlagos hétvége után az átlagos kedden majd nem számítok Pistike házi feladatára. Bár öt-tíz perces munka lett volna. Nem ártana tudnom, hogy az otthoni magányban is emlékeznek-e a tanultakra. Ha nem, akkor tovább kell gyakorolni. Nem tudsz házat építeni, ha téglák helyett néhol vatta van.

Az én fiam is Pistike. Bár még fiatalabb Pistike, de eszembe jut, mennyire élvezné a vidámparkot. Nagyot nyelek, amikor arra a két órára gondolok, amit a Tescoban töltöttünk ezen a hétvégén. Egy órába telt mindent betenni a bevásárlókocsiba, ami a listán szerepelt. Törekszem a havi egyszeri nagyobb bevásárlásra. A második óra azzal telt el, hogy Pistike cipőt próbált, és kereste a megfelelő legót, amire elköltheti a szülinapi pénzt, amit a nagyszülőktől kapott. Izzadság csorgott a hátamon, amikor végiggondoltam, miként borul a felállított időtervem. Vagy csúszik még egy napot az 5.a dolgozatának kiosztása, vagy nem készülök két órára.

Mindig elfutotta arcomat a pirosság, amikor ilyeneken gondolkodtam. Pistikére szerettem volna koncentrálni, az én Pistikémre. Mégiscsak szombat van...

MERRE TOVÁBB, MAGYARORSZÁG?

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.08.22.


A kérdésre nem hiszem, hogy van emberfia hazánkban, aki tudja a tuti választ. Biztos léteznek önjelölt próféták, jövőbelátó jósok, akik képesnek hiszik magukat, hogy nemcsak egy ember, hanem egy ország jövőjét is kiolvassák a varázsgömbjükből. Nekem nincs ilyen jövőbelátó gömböm.

A kérdés ugyanakkor jogos. Nem egészen nyolc hónap múlva, az urnák elé járulunk, döntünk arról, milyen jövőt is gondolunk Magyarországnak.

Nem leszünk könnyű helyzetben. Legalábbis most, augusztus 22-én így látszódik.

A Fidesz minden eszközt bevet azért, hogy a hatalmát megtartsa, az elsíbolt milliárdok nyomát végleg eltüntesse. Ehhez minden a rendelkezésére áll. Viszonylag stabilnak tekinthető 2 millió szavazó, a média – országos és helyi egyaránt –, pénz pedig annyi, mint a pelyva. Már most készülnek a kampányra. Fő üzeneteik is készen állnak: Soros, Brüsszel, Orbán megvédi a magyarokat. Egy büdös szót nem fognak ejteni a rothadó egészségügyről, a tönkretett oktatásról, a rendszerszintű korrupcióról. Orbánt saját táborának egyben tartása érdekli, a másik nyolc millió magyar sorsa nem.

Az ellenzéki oldal ma talán még jobban megosztott, mint négy éve volt. A sok kis párt a demokratikus ellenzéki térfélen, a Fidesz malmára hajtja a vizet. Minél több párt indul közülük az egyéni választókerületekben, annál jobb Orbánnak. A demokratikus ellenzék egyetlen esélye a győzelemre az egy közös jelölt minden választókerületben, és egy, de maximum két országos lista állítása. A mai választási matematikát és a pártok erőviszonyát figyelembe véve, más megoldás esélye a kormányváltáshoz – szerintem – nulla.

Ma nem látom, hogy az általam írtak miként lesznek megvalósíthatóak. A hosszú, forró nyáron talán az érintett pártok vezetői is gyűjtöttek annyi bölcsességet, hogy ne csak üres szövegnek tűnjön, hogy Orbánt le akarják váltani...

A VASFÜGGÖNY MÖGÖTTI VILÁG MÁRQUEZ SZEMÉN ÁT

KULTÚRPARA BLOG
Szerző: GReni
2017.08.23.


Könyvajánló - Gabriel García Márquez: Utazás Kelet-Európában

Szeretnéd tudni hogyan látta egy 30 éves dél-amerikai újságíró a vasfüggöny mögötti világot 1957-ben? A Nobel-díjas Gabriel García Márqueznek lehetősége volt betekinteni a keleti blokk világába a moszkvai Világifjúsági Találkozó résztvevőjeként. Útinaplóiból, riportjaiból megtudjuk, ő hogyan látta a helyzetet.
Aki már olvasta Márquez bármely könyvét tudja, hogy rendkívül jól ír. Most sem volt ez másként. Nem egy izgalmas írás - mégiscsak egy útinapló - mégis jó, olvasmányos, érdekes, leköti és elgondolkodtatja az embert.
"A vasfüggöny nem függöny, és nem vasból van. Egy piros-fehér csíkos farúd, mint a borbélyok cégére. Miután három hónapot töltöttem mögötte, világosan látom: józan ésszel nem lehetett hinni, hogy a vasfüggöny tényleg vasfüggöny."
1957-ben megrendezték a VI. Világifjúsági Találkozót a Szovjetunióban. Az egész egy érdekes marketingfogás volt, azt kellett mutatni kifelé, hogy minden a legnagyobb rendben van. Márquez két másik újságíróval, a francia Jacquelin-nal és az olasz Francoval úgy határoztak, hogy bekukkantanak a vasfüggöny mögé.
Kolumbiához sem volt kegyes a történelem, így volt fogalma róla, hogy mi várhat rá a "túloldalon". Persze idegenvezetőik mindenhol igyekeztek csak azt mutatni, amit akartak. Kicsit olyan ez, mint amikor egy hívatlan vendég betoppan a legrosszabb pillanatban. El akarod játszani, hogy milyen szuper, hogy itt van, de eszed ágában sincs az előszobánál beljebb engedni az otthonodba. Márquez mégsem adta fel, igyekezett a hétköznapi életet felfedezni, kapcsolatot teremteni a helyiekkel, több kevesebb sikerrel át is látott a tettetett valóságon. Így látta például a megosztott Berlint:
"Első találkozásom a kapitalizmusnak ezzel a szocialista területen belül megvalósított óriási vállalkozásával olyan érzést keltett bennem, mintha valami űr venne körül. Egész délelőtt kerestük a várost, ide-oda járkáltunk benne, de nem találtuk. Aszimmetrikus város, se lába, se feje, de főleg nincs még központja, ahol az ember úgy érezheti megérkezett. [...] Nyugat-Berlin nem más, mint a kapitalizmus hatalmas reklámügynöksége. A fejlődés irama nem felel meg a gazdasági realitásnak. Minden részletében észrevehető az az eltökélt szándék, hogy a mesés jólét látszatát keltsék, hogy elkápráztassák Kelet-Németországot, amely tátott szájjal nézi az előadást a kulcslyukon át."...
ITT OLVASHATÓ

MI LESZ, MIUTÁN LEDŐLTEK A SZOBROK? CHARLOTTESVILLE ÉS A TÁRSADALMI HALADÁS AZ USA-BAN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Szabó Imre
2017.08.22.


Hogy még alig bír a föld egy zugot,
Egy kis virányt a puszta homokon
Hol legkelendőbb név az emberé,
Hol a teremtés ősi jogai
E névhez "ember!" advák örökűl -
Kivéve aki feketén született,
Mert azt baromnak tartják e dicsők
S az isten képét szíjjal ostorozzák.


Vörösmarty: Gondolatok a könyvtárban (részlet)


A múlt heti, halálos áldozatot is követelő szélsőjobboldali zavargások a Virginia állambeli Charlottesville-ben és Donald Trump azokra adott reakciója éles emlékeztetői annak, hogy mennyire megosztott az amerikai társadalom, és hogy ennek a megosztottságnak mennyire mélyek a történelmi gyökerei. A neonáci és fajvédő csoportok az amerikai polgárháborúban (1861-1865) a déli rabszolgatartók oldalán harcoló Lee tábornok szobrának eltávolítása ellen tiltakoztak. Köztük és az eltávolítás támogatói közt utcai harcok bontakoztak ki. Augusztus 12-én pedig az egyik szélsőjobbos tiltakozó autóval hajtott az antifasiszta tüntetők közé, egy embert megölve...

KOCKAFEJŰ NAGYURAK KOCKÁZTATJÁK AZ UTASOK BIZTONSÁGÁT

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: Batka Zoltán
2017.08.23.


Nem rossz – csettintett elismerően Virág elvtárs a túlvilágon – ezek a fiúk egy hét alatt három népellenes szabotázst is találtak! Határozottan tanulékonyak, nem szégyellenek visszanyúlni a klasszikusokhoz. A szép ötvenes években is ha megdöglött egy tehén a téeszben, akkor bebizonyítottuk két emberről, hogy az USA zsoldjában álló szabotőrök és ők ölték meg a Piroskát, nem a fűtetlen istálló.

Olvasom, hogy odalent sokadjára is bedöglött az élenjáró szovjet technikával felújított hármas metró. Nem záródik az ajtó. A nép pedig már majdnem azt gondolta, hogy a metrótendert nyelvespuszira megkapó testvéri oroszok hanyagsága tehet mindenről!

Szerencsére ott van ez a téeszelnök, akarom mondani főpolgármester úr. Kreatív fiú: kiáll a nép elé, kezében egy fakockával és bejelenti, hogy ismeretlen támadó azt csempészte az ajtórésbe. Aztán az ávó, akarom mondani a nemzetbiztonság által védett Budapesti Közlekedési Központ számítógépes hálózatát feltöri mindenféle vakációzó középiskolás. Kikerül a rendszerből az összes utas minden személyes adata. (Ugye barátaim, hogy nem véletlenül tiltottuk be a kibernetikát?!) A nép mit gondolna ilyenkor a buta fejével? Hogy a közlekedési központ hálózata egy nagy vacak?
...

OSZTÁLY, VIGYÁZZ! - A FELSŐ TAGOZATOK ÖSSZEVONÁSÁRÓL MÉG NEM TETT LE A KORMÁNY

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Windisch Judit
2017.08.23.


Újra elővette a kormány korábbi, zárt ajtók mögött készített tervét a kistelepülési iskolák felső tagozatainak összevonásáról. A projekt rengeteg kérdést vet fel, köztük olyan egzisztenciálisakat is, mint hogy mi lesz azokkal a falvakkal, ahonnan elviszik a diákokat. Az Emmi racionalitást ígér, és hangsúlyozza, még nincs döntés.

Két év hallgatás után újra előkerült a kormány terve a kistelepülési kisiskolák felső tagozatainak összevonásáról. Akkor még csak egy kormányzati előterjesztésben, 2018-as megvalósítással írtak a tervről, most már a készülő Nemzeti Alaptantervben (NAT) is benne van lehetőségként. Két éve az egészből nem lett semmi.

Pedig komolyan gondolták. 2015-ben Pölöskei Gáborné helyettes államtitkárként járva az országot térképen mutogatta a megyei tanévnyitókon, hogy hová tervezik az iskolaközpontok létrehozását. Akkori forrásaink szerint jellemzően a járásközpontok profitáltak volna, összesen 150-200 hely lett volna az országban. Sok volt azonban a bizonytalanság, és még több a titkolózás. Számos iskolaigazgatóval beszéltünk – olyanokkal is, akik központi szerepet kaptak volna, és olyanokkal is, ahol 2-4 évfolyam került veszélybe –, de ők is csak annyit tudtak, hogy valami készül. Nem sokkal később az egész elhalt.

Totyik Tamás, a nagyhegyesi Veres Péter Általános Iskola matek-földrajz szakos tanára egy 2016-os cikkében azt írta, a polgármesterek körében nagy volt az ellenállás. Az egyik kifogás elmondása szerint az volt, hogy a települések lejtőre kerülhetnek, ha az iskoláikat elvesztik, a másik pedig az, hogy komoly etnikai konfliktusok lehettek volna az ellentétes kultúrájú közösségekből érkező gyerekek egy osztályba zárásából. A harmadik indok pedig az volt, hogy sok járási központban a technikai feltételek nem voltak adottak, komoly beruházásokat kellett volna végrehajtani az egyes iskolákban...

AZOK SEM HALLOTTAK MÉG SEMMIT A MILLIÁRDOS MEDITÁCIÓS KÖZPONTRÓL, AKIK EZZEL FOGLALKOZNAK

INDEX.HU
Szerző: DA
2017.08.23.


Hárommilliárd forintból építene egy spirituális elvonulási központot a kormány a Pilisben – ez derült ki nemrég a Magyar Közlönyből. Ugyanakkor részleteket senki nem tud a leendő projektről, ami "egyházturisztikai fejlesztésként" szerepel. A Magyar Turisztikai Ügynökség későbbre ígért tájékoztatást, de azok sem hallottak erről a tervről, akik ilyen – persze összehasonlíthatatlanul olcsóbban felépített – központokat üzemeltetnek.

A Pilisben most is vannak kisebb meditációs, spirituális központok, bár ezek messze nem milliárdokból épültek. Van például a pilisi erdőben egy öt hektáros területe az Eredeti Fény Zen Közösségnek, a templomuk hét épületből áll. "Az Eredeti Fény Zen Templom hagyományosan koreai, ám a magyar körülményekhez bizonyos mértékben igazított zen gyakorlatot kínál bármilyen korú, életstílusú és vallási hátterű ember számára. A templom számos programot és elvonulást tesz lehetővé bentlakó szerzetesi- és világi közösségének köszönhetően" – olvasható a közösség honlapján.

Pilisszentkereszten a jezsuitáknak is van egy lelkigyakorlatos háza, ahova "külsős" vendégeket is fogadnak, szállással, ellátással, bár a kapacitásuk korlátos. A szolgáltatás a jezsuitáknak is fizetős.

Dobogókőtől néhány kilométerre, Pilisszentléleken szintén van egy kisebb jóga meditációs központ, ezt a fővárosi székhelyű Sivananda jógaközpont üzemeltetni. Pilisszentlélek egy pár száz fős zsákfalú, a település végén, közvetlenül az erdő szélén van az az ásramnak nevezett jógapihenőhely. Itt 1996 óta minden hónapban van jógahétvége, nyaranként pedig jógatáborok. A Sivananda vezetője, Veres András az Indexnek azt mondta: ő is olvasta a hárommilliárdból épülő központ tervét, de semmit nem tud a projektről. Meg se kereste őket senki, noha 22 éves tapasztalatuk van ezen a területen...

MÉSZÁROS LŐRINC MERŐKANÁLLAL ESZI KI, ÉS AZ UJJÁVAL TUNKOLJA TISZTÁRA MAGYARORSZÁG HÚSOSFAZEKÁT

444.HU
Szerző: Herczeg Márk
2017.08.21.


Azt írja az Index, hogy amíg fél éve úgy számoltak, hogy Mészáros Lőrinc kb. 30 cégének összesen 12 milliárd forint saját tőkéje volt, és a közvetlen üzlettársain keresztül kb. 70 milliárd forintra lehetett ráhatása, addig mára a részben vagy egészen az ő tulajdonában lévő céges tőke több mint 57 milliárd forintot tesz ki.

Ezt a Jóisten, a szerencse és az Orbánnal való barátsága mellett annak is köszönhette, hogy az Index múltkori összesítése óta kb. 30 cég került a tulajdonába (és ez a szám valószínűleg még nőni fog). Ezek a cégek 2016-ban több mint 14 milliárd forint profitot hoztak a tulajdonosaiknak, pedig a cégek csak fele volt nyereséges, a kevésbé jól szereplők 2,6 milliárd forint veszteséges halmoztak fel...

ITT OLVASHATÓ

DÍSZES TÁRSASÁG - AKIKET ORBÁN BARÁTJÁNAK NEVEZ

CIVILHETES BLOG
Szerző: Lőrincz Csaba
2017.08.23.


Olvasónk fordult hozzánk azzal a kéréssel, hogy vegyük sorra, kiket tüntet ki a kormány kegyeivel, barátságával. Lássuk, kiket tart a vezetés kitüntető, mondhatni figyelme luxusára alkalmasnak.

Andy Vajna – Farkasházy Tivadar hosszú pereskedésbe keveredett a producerek gyöngyével, amikor kijelentette, hogy Vajnának meggyűlt a baja az amerikai hatóságokkal. Ezt persze nem hagyhatta következmények nélkül a milliárdos. A magyar bírósági döntés azonban ezúttal kénytelen volt a tényekhez igazodni.

Azonban mindez sem tud változtatni a tényen, hogy a médiamogul annyi pénzt nyelt már eddig is le, hogy abból egy nagyobb város több éves költségvetését finanszírozni lehetne. Ezzel sem lenne gond, ha fenti a szóban forgó vagyon ne viselné magán a közpénz bélyegét.

Megokoltnak tűnik a következtetés, hogy amennyiben az Egyesült Államokban sikerül felkeltened a szövetségi hatóságok figyelmét, akkor itthon lényegében megszolgáltad a Fidesz kegyeit.

Farkas Flórián – Nem tudjuk, mi teszi alkalmassá a Lungo-Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség és az Országos Roma Önkormányzat vezetőjét hivatala betöltésére. A gond nem is ez, hanem az, hogy a kormány sem, amelyik a hivatalában tartja. Farkas végzettsége körül kérdőjelek erdeje sorakozik. Tizenöt év alatt elvégzett általános iskola, kérdőjeles érettségi és mindennek tetejébe a parlamenti honlapon a következő tanulmányokat részletező leírás szerepelt 2016 januárjában:

„2001-2005 Elte Jogi Kar politológia szak – politológus képzettség. Ugyanitt 2006 végéig óraadó tanár.”

Akkor a készülőben lévő botrányt letörni vágyva gondos kezek megváltoztatták azt:

„Budakalász Gimnázium esti tagozat (végzés éve: 2001)

ELTE Társadalomtudományi Kar Politika Tudományok Tanszék – politológus. (végzés éve: 2005) Ugyanitt részt vett a 2005/2006-os tanulmányi évben a Kelet- és kelet-közép-európai politikai rendszerek tárgy és a Politikai rendszerek összehasonlító elemzése tárgy oktatásában a tantárgy oktatójának felkérése alapján.”

Érdekessége dacára mégsem ez a legjelentősebb körülmény Farkas esettanulmánnyal is felérő pályafutását tekintve. Többszörösen büntetett előélete mindenki számára ismeretes. Nem számít, hiszen a Lungo-Drom körüli hűtlen kezelés ügyében eljárási kegyelmet kapott
...

ITT OLVASHATÓ

A SZOCIALISTA NEM SZINONIMÁJA A LÚZERNEK

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Rátesi Margit
2017.08.22.


Most olyan dühös vagyok, hogy nagyon csúnyákat fogok írni. Majd lebarmoltok emiatt.

Az egyik ellenzéki párt szerint nem szavazhatna az, aki nem végezte el az általános iskola nyolc osztályát. Ezzel nem értek egyet: véleménye neki is lehet, joga van ahhoz, hogy ezt kinyilvánítsa.

Ámde: nem adnék hitelt annak, aki nem tud különbséget tenni valuta és deviza között, nem tudja, hogyan számolják a kamatos kamatot (hetedik osztályos tananyag, nem matek, csak sima számtan). Akkor sem, ha van neki öt diplomája, három dr. címe, meg két prof. stb-je.

Szocialista ugyan a felfogásom, de szeretném tisztázni: a szocialista nem szinonímája a lúzernek, mint ahogy a szolidaritás sem egyenlő a jótékonykodással.

Arról a bizonyos „devizahitelről” van szó. Egészen pontosan devizaalapú forint hitelről születtek kb.15 éve a szerződések. Nem mellékesen: a lehetőséget 2002-ben nyitotta meg az akkori Fidesz-kormány, de a hitelekre már 2003-ban, az új, MSZP-SZDSZ kormány idején került sor. Ez volt a Medgyessy kormány egyik nagy hibája: a konstrukciót azonnal be kellett volna szántani.

Miről is szólt ez a kölcsön? Arról, hogy a bankok tulajdonképpen a saját hiteleiket közvetítették ki az ügyfeleknek úgy, hogy a teljes kockázatukat az ügyfélre terhelték.

Talán nem egészen köztudott, de a bankoknak nincs saját pénzük!!! Nagyon vázlatosan: a náluk őrzött betéteket kölcsönzik ki, a nyereségük meg a betétre adott és a hitelért kapott kamat különbözete – lenne, de ez ma már nem igaz, a fő bevételi forrásuk a különböző címeken szedett költség, meg a pénzpiacokon szerzett nyereség, de ezeket az egyszerűség kedvéért most hagyjuk.

A hitelek iránt nagyobb az igény, ezért a bankok a nemzetközi piacon vásárolnak pénzt, és azt kölcsönzik tovább – ez ma megszokott ügymenet.

A magyar finesz ebben az volt, hogy a devizában (vagyis nem az országban használatos pénznemben) a nemzetközi piacokon megvásárolt pénzeket a bankok a lakosságnak forintkölcsönként (tehát valutában) adták tovább, pár százalékot rátéve a kamatra persze. De úgy, hogy a kölcsön összegét végig devizában számolták – a pofátlanabbak még az átváltás költségeit is az adóson hajtották be.

Mi volt ebben az üzlet az adósnak? Hát az, hogy akkor már a pénzpiacokon erősen süllyedtek a kamatok – a svájci frank pl. már a negatívnak tekinthető 0,5-0,75% körül járt, a forint meg erősen tartotta az évi mintegy 10%-os alapkamatot. (ennek oka elsősorban az államadósság csökkentésének szándéka volt.) Ami azt jelentette, hogy a forintkölcsönökért kb. 18-19%-ot kértek. Ez a hétköznapok nyelvére lefordítva azt jelentette, hogy ugyanolyan hitelösszegért mintegy 30-40 százalékkal kisebb törlesztőrészletet kellett fizetni.

Én is megnéztem annak idején: elhagyta a tizedik évét a kocsi, 1 millió kölcsönnel tudtunk volna újabbat venni. A svájci frank alapú konstrukció volt a legolcsóbb. Aztán megnéztem egy blankettaszerződést (kanadaiaknak: blankettaszerződésnek hívják az olyan kontraktusokat, amelyeket sokan használnak: csak az adatokat írják be egyedileg, a feltételek azonosak.)

Benne volt fehéren-feketén, hogy az adós vállalja a deviza-árfolyamkockázatát. És hoppá!!!! Még egy mellékesnek tűnő mondat az írás vége felé, ami szerint a kölcsön nem törleszthető devizában, csakis forintban!!! Na, kösz, akkor ez nem az én utam. Mellékszál: sosem ódzkodtam a hiteltől, a lakástól a kocsiig, a tévétől a hűtőig szinte mindent kölcsönre vettünk, amit kivétel nélkül rendben vissza is fizettünk.

De hát itt az én nem létező végtagommal akarják verni a csalánt! Hát akkor marad az öreg Suzi. Miközben körülöttem boldog-boldogtalan vette föl a „devizahitelt” – és nemcsak első lakásra. A tehetősebbek bevásároltak a gyereknek – amíg fölnő, behozza az árát a bérlőn. Budapesten ma egy lakótelepi 50 nm-es lakásért 120-160 ezer forint a bérleti díj – plusz a rezsi...