2016. október 29., szombat

CSENDÉLET JOBBÁGYOKKAL, A FÖLDESÚR ZABÁL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2016.10.29.


Barátaim, egyben kollégáim legnagyobb megrökönyödésére hosszasan néztem ezt a fotográfiát – végül is csak két napja nézem, ezt hívjuk szaknyelven mazochizmusnak -, ameddig rájöttem, hogy beszél ez. Annyira borzasztó, hogy még egy sokat elbíró gyomor is önkéntelenül fejreáll a láttán. Akkor is, ha történetesen kong az ürességtől.

A kép augusztus akárhányadikán készült a világ szívcsakrájában, Felcsúton (már rég nem Dobogókő az) midőn – ritka kivételes alkalmak egyike, hogy a főnök úr nem zabált bele mindenki más előtt valamibe – a nép egyszerű gázszerelőjéből pár röpke év leforgása alatt milliárdos üzletemberré avanzsált Mészáros Lölövics, megannyi más titulusa mellett polgármester, éppen zsűrizi a falunap gasztronómiai vetélkedőjén (konyhanyelven főzőverseny) készült ételeket.

A hatalmas pillanatot – és igen, újfent kiderült, hogy a leggyomorforgatóbb dolgokról készülnek a legzseniálisabb remekművek – Bankó Gábor szabadúszó fotós örökítette meg, és bátran kijelenhetjük: a Nemzeti Együttharácsolás Rendszerének ilyen erős vizuális megnyilvánulásával nem sűrűn találkoztunk.

Az a helyzet, hogy az embernek – kivéve annak, aki Felcsúton él, és biztos vagyok benne, hogy ép polgárnak nem lehet egyszerű ott életben maradni – összeszorul a torka, a gyomra ettől a csendélettől. Bár első ránézésra azt reméltem, a Photoshop viccelődik velem, ezt a történelmi momentumot akkor sem lehetett volna tökéletesebben megragadni, ha valaki megpróbálja megrendezni azt. Ez egy teljesen világos és megkérdőjelezhetetlen spontán élethelyzet: a velünk élő feudalizmus rögvalósága...

ITT OLVASHATÓ

MI LESZ MOST HILLARY CLINTONNAL? (MEGJEGYZÉSPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2016.10.29.


Comey levelében szinte semmiféle információ nincs arról, hogy egészen pontosan mire bukkantak Hillary Clinton emailjeivel kapcsolatban, de kiszivárgott, hogy bizalmasának Huma Abedinnek és az ő (már korábban szétköltöztek) férjének Anthony Weinernek a számítógépén találtak valamit. Weiner ellen egy 15 éves lánynak írt szexuális tartalmú sms-ek miatt folyik vizsgálat.

Clintont azzal vádolták, hogy titkosított adatokat tárolt a magánszerverén, és ezzel kapcsolatban tanúskodott Comey korábban kongresszusi bizottságok előtt. Senki nem állítja azt, hogy valami fontos új bizonyíték került volna az FBI kezébe, kizárólag arról van szó, hogy az újságok címoldalára került Clinton egy számára kellemetlen ügyben.

Mennyit árt ez az ügy Clintonnak? Hétfőn és kedden már lesznek olyan közvélemény-kutatások amelyek ezt is mérni fogják. Én azt gondolom, hogy ez nagyon rosszkor jött Clintonnak és a sztori komoly hatással lehet a választókra.

Barack Obama 2012-ben úgy lett elnök, hogy 332 elektori szavazatot szerzett Matt Romney 206 elektori szavazatával szemben. Közvetlenül a választás előtt kevesebb, mint egy százalék volt a kutatásokban Obama előnye, de végül az összes szavazatok 3.9 százalékával verte meg Romneyt. Tegnap Clinton még jobban állt, mint Obama, kedden ez közel sem biztos, hogy így lesz.

Mi az, amit lehet tudni: Washington D.C, Hawaii, California, Vermont, New York, Illinois, Maryland, Delaware, Rhode Island, New Jersey, Maine (három választókerületben, itt megosztott elektori szavazat van, a negyedik elektort Trump nyerheti), Connecticut, Washington, Massachusetts, Oregon, Virginia, New Mexico, Minnesota, New Hampshire, Michigan, Wisconsin, Pennsylvania és Colorado tűnt nagyon biztosan demokratának. Ez összesen 272 elektori szavazatot jelent, és 270 elektori szavazat kell a győzelemhez...


ITT OLVASHATÓ

HOGYAN LEHETSZ TUDATOS SZÁMÍTÓGÉP-HASZNÁLÓ?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: ur.anita
2016.10.29.

 
Mindannyian ismerjük már a "tudatos vásárló" kifejezést: vagyis tisztában vagyunk azzal, mit kell (kellene...) tennünk azért, hogy korunk áru- és szolgáltatás-dömpingjében valóban csak a szükséges dolgokat vegyük meg; sőt, ha lehet, olyan terméket választva, amely a fenntarthatóság, környezetvédelem, méltányos kereskedelem szempontjainak is megfelel. Tudatos választás, önkontroll, minőségi és mértékletes fogyasztás. Ugyanezt vajon meg tudjuk csinálni az internet világában vagy a munkánk során, a számítógép felett görnyedve?
 
Nem vagyok benne biztos... gyerekcipőben jár még ez a terület: a tudatos digitáliseszköz-használat mozgalma, nehéz is ellenállni a kínálatnak, hiszen folyamatosan sok-sok új vonzó játékot, szuperérdékes alkalmazást, hasznos programot dobnak piacra a gyártók. A közösségi oldalak és hírportálok napi többszöri csekkolása is mindennapos tevékenységünk, nem beszélve arról, hogy legtöbbünknek a munkája napi 8-10 órában a számítógép előtt zajlik. Kevéssé kutatott terület még a minden eddigit (15 évvel ezelőtt még nagyon más felhasználói szokásaink voltak) felülmúló, gyakran az ébren töltött időnk több, mint felét számítógép-használattal töltött életmódunk egészségünkre, lelkiállapotunkra gyakorolt hatása.
 
A téma azért is kezdett el érdekelni, mert még a nyáron egy kb. egy hónapos nyári offline tudatos elvonulást választottam, írtam is erről ebben a cikkben. Mit jelentett ez a gyakorlatban? Nagyon korlátozottan és csak kevés ideig használtam a számítógépet és az okostelefonomat ezidő alatt, közben pedig igyekeztem ennek hatását tudatosan is megfigyelni magamon. Tapasztalataim összegzése: egyszerre volt frusztráló (valamiről lemaradok...) és végtelenül felszabadító (nem maradok le semmiről...) érzésem...
 

SZOKÁSOK ÉS LÖVÉSEK

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.10.28.


Aznap reggel, egy rettenetes ébredés után elég gyűröttnek éreztem magamat. Ez az érzés később egyre inkább elhatalmasodott rajtam. Szörnyű éjszakám volt, ami rendkívül bosszantott. Nagy nehezen kikászálódtam az ágyból. Iszonyatos szomjúság gyötört, a fejem zúgott, lüktetett, időnként mindehhez vidáman csilingelt.

Valahogy életben kellett maradnom, ezért fogtam a jutányos áron vásárolt, diszkrét, püspöklilára átfestett AK-47-es gébkarabélyomat, amely szokás szerint gondosan betárazva ott feküdt az éjjeliszekrényemen. Rutinosan csőre töltöttem, majd kibiztosítottam. Kimentem vele a konyhában, ahol ittam egy pohár vizet, majd főztem magamnak egy jó erős kávét. A szervezetembe juttatott koffein valamennyit segített rajtam. Kávézás közben a nyitott ablakon keresztül leadtam egy barátságos figyelmeztető lövést, majd fegyveremet a hatékonyság növelése érdekében sorozatlövésre állítottam át.

A napfény barátságosan megcsillant a sarokban elhelyezett klasszikus, Maschinengewehr 42-es, ónémet gyártmányú, „Hitler fűrésze” becenevű géppuskámon. Ez a fegyver egyes barátaim szerint nem nagyon illett egy ízlésesen kialakított, amerikai típusú konyhába. Megbízhatósága, 1.200 lövés/perc tűzgyorsasága miatt azonban semmiképpen sem volt szándékomban lecserélni egy ronda, ormótlan, szeszélyes M60E1-es amerikai géppuskára, közismertebb nevén egy „Disznóra”.

A fejem még mindig erősen zúgott, az ablakom alatt ráadásul megjelent egy csapat galamb. Rettenetes lármát csaptak, amely azonnali cselekvésre sarkallt. A konyhaszekrényből elővettem egy MK 2-es kukoricagránátot, amelyből szerencsére bőséges készlet állt a rendelkezésemre. Kihúztam a biztosítószeget, vártam pár másodpercig, majd közébük hajítottam. A robbanás pont felrebbenés közben érte őket, így elég nagy pusztítást és néma csendet sikerült elérnem.

A robbanás ereje a falhoz vágott egy éppen arra sétáló nyugdíjas házaspárt, akik emiatt eszméletlenül hevertek a földön. Közelről ismertem őket. Gyakran beszélgettem velük erről-arról. Ilonka néni nagy hatékonyságú robbanószerek receptjeit gyűjtögette, míg Pali bácsit legfőképpen az ágyútarackok érdekelték. Gyakran hívták meg távolsági vadászatokra. Ilonka néni a robbanószerek mellett, mesterien bánt a bajonettel és a taktikai késekkel is. Közelharcban ő volt a leghatékonyabb a környékünkön. Nagyon reméltem, hogy repeszek nem fúródtak a testükbe...


ITT OLVASHATÓ

JOGBIZTONSÁG ÉS FORRADALMI JOG

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOG
Szerző: Tarski
2016.10.29.


Paragrafus jogász ismerősömmel nem csitult el a vitám, ezért most egy újabb probléma kapcsán kell kifejtenem az álláspontomat. A legutóbbi bejegyzésem nyomán ezeket válaszolta: "... a rendszerváltás …....a jogbiztonság sérelme nélkül is biztosítható," Majd később ezt állította: "A rendszerváltás önmagában ugyan valóban politikai döntés volt, de megoldható volt az alkotmányjogi szempontból helytálló alkotmányos átmenet." Ezzel szemben én azt állítom, hogy 1. a rendszerváltozás jogi megalapozása sértette a jogbiztonságot, 2. a jogtudósoknak sikerült szerintük egy jó jogtechnikai megoldást találniuk, de ez minimum kétségessé teszi annak alkotmányosságát, és nyilvánvalóan sérti a demokráciaelméleti tételeket, konkrétan a népszuverenitás elvét.

Mindezek bizonyítása előtt hadd térjek ki Gustav Radbruch 1914-ben írott Jogfilozófia c. tanulmányára. Radbruchról már korábban szóltam, róla még annyit akarok mondani, hogy őt tekintik a 20. század négy legnagyobb jogtudósa egyikének. Ezt most nem azért írom le, mert ezzel az akarnám sugallni, hogy az ő elméletét feltétel nélkül el kellene fogadnunk, mindenesetre amit írt, azt érdemes megfontolnunk. Szóval, Radbruch ebben a tanulmányában egyebek mellett foglalkozott a jogbiztonság és az igazságosság, valamint a célszerűség, mint a jogeszme három alkotóeleme között meglévő antinómiákkal. A jogbiztonság szerinte pozitivitást követel, ami viszont feltételez egy létező hatalmat, amelyik a jogrendjében az igazságosságra és a célszerűségre törekszik. A jogbiztonság azonban nemcsak a hatalom tételezte jogtételek érvényességét követeli meg, hanem tartalmi követelményeket is támaszt, a kezelhetőség és a gyakorlatiasság kívánalmát. Ezzel azonban az individualizáló célszerűségnek ellentmondó vonásokat ruház a jogra, mint például éles határokat vonat ott, ahol az élet csak folyékony átmenetet biztosít, vagy külsőleges ismérveket vesz fel a tényállásba a tulajdonképpen gondolt belső tények helyett.

Ezt követően ezt írja: „Mi több, a jogbiztonság követelményei végül ellentmondásba kerülhetnek a pozitivitásból – ami önmagában is a jogbiztonság egyik követelménye – fakadó követelményekkel, amikor például a derogatív szokásjogot vagy a forradalmi jogot, amelyeknek az eddigi pozitív jog rovására sikerült érvényesülnie, a jogbiztonság érdekében immár érvényesnek tekintik. (…..) A jogbiztonság érdekében jogellenes tények a tárgyi jogot megsemmisíthetik és újat alkothatnak.” Azt állítom, hogy ez történt az 1989-es alkotmány létrehozásakor is, amelynek során egy a jogászok által tetszetősnek tekintett jogi csavarral tartalmilag megsemmisítették a kommunista fogantatású 1949. évi XX. törvényt és helyébe állították az új politikai rendszert, azaz a liberális demokráciát leíró jogrendet. Lehet ezt is nevezni bárminek, attól az én kritikám csak lesújtó lehet...

ITT OLVASHATÓ

TEMETKEZÉS MAGYARORSZÁGON: VÁLTOZÓ TRENDEK, JAVULÓ INFORMÁLTSÁG

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gépnarancs
2016.10.29.


Erősen kihat a modern életmód a temetkezési szokásainkra. A Magyarországi Krematóriumok Szövetségének tapasztalatai alapján különösen a fővárosban és nagyobb városokban kezdenek megváltozni az elhunytakkal kapcsolatos megemlékezési szokások: kevésbé kőbe vésettek a tradíciók. Ugyanakkor a temetéshez kapcsolódó információk jobb ismerete

sokszor felesleges kiadásoktól mentheti meg a gyászolókat.

Magyarországon 2016-ban várhatóan 130 ezernél kevesebb ember halálára és temetésére kerül sor. 20-25 évvel ezelőtt az évi 150 ezret is elérte a halálozások száma. A csökkenés több okra vezethető vissza: nő a születéskor várható élettartam, fejlődik az egészségügy életben tartó képessége, illetve természetesen a fogyatkozó magyar népességen belül arányaiban is kevesebben halnak meg.

Az elhalálozottakat egyre kisebb arányban temetik el koporsóban, folyamatosan növekszik a hamvasztásos eljárások aránya. Magyarország 17 krematóriumában évente 72-75 ezer hamvasztás történik. Miközben országos átlagban 60%-os a hamvasztás részesedése, Budapesten és a vidéki nagyvárosokban az összes elhalálozás tekintetében 70-90% között mozog már a hamvasztás aránya. Ennek elsősorban a magas sírhely- és temetkezési árak az okai. A hamvasztást követően a szórás és az urnás elhelyezés különböző lehetőségei közül a magyarok egyelőre elsősorban a temetőkön belüli elhelyezést preferálják, de folyamatosan nő a szórások aránya, a temetőkön kívül is, akár szervezett szolgáltatásként igénybe véve, akár magánúton megoldva.

„Nemcsak a hamvasztás népszerűsége és elterjedtsége növekszik, hanem az ehhez kapcsolódó és igénybe vehető szolgáltatásokra is egyre nagyobb az igény” – mondja Tóth Zoltán, a Magyarországi Krematóriumok Szövetségének elnöke. Az ország több krematóriumában is elérhető már a hamvasztás előtti koporsós ravatalozás, és ehhez kapcsolódóan az elhunyttól való végső búcsúzás különböző formái. Az idén tavasszal megnyitott Budapesti Hamvasztóban például megbizonyosodhatnak a családtagok arról, hogy szerettüket valóban higiénikus körülmények között, automatizált rendszerben, szigorú szabályoknak megfelelően hamvasztják el...

ITT OLVASHATÓ

PSZICHOHÁTTÉR 16. - A KOGNITÍV DISSZONANCIA AVAGY MIÉRT RAGADUNK BELE A ROSSZBA IS

OFOE BLOG
Szerző:  Gyarmathy Éva
2016.10.23.


...Kezdetben nem létezik rossz és jó gyerek. A rossz gyerek is a kognitív disszonancia terméke. Minden attól függ, mit minek tulajdonítunk. Ha egy gyerek sok bajt okoz, könnyen belekerül a viselkedésének megfelelő kategóriába. Innen pedig már nem lesz könnyű kikeverednie. Ha bármit tesz, azt már „rossz gyerekként” teszi. Ugyanez a helyzet a jó tanulóval és a rossz tanulóval. Minél kategórikusabb a megítélés, annál könnyebb belenyomni valakit egy szerepsémába.

A megítélés ugyanis visszajelzés, és a gyerek a felnőttek ítéletével konszonánsan viselkedik. Azaz elérhető, hogy a rossz magatartásúnak vagy rossz tanulónak nyilvánított gyerek már ne is akarjon megváltozni, megfeleljen a kapott címkének. A Pygmalion effektus mögött is ott húzódik a kognitív disszonancia elkerülésének igénye.

Azt gondolhatnánk, hogy a jó gyerekek és a jó tanulók lesznek végül a nyertesek, pedig nekik még árnyaltabb a csapdájuk. Ugyanis az ő címkéjük nem csupán az annak való megfelelésről, hanem a környezet elvárásainak a beteljesítéséről is szól. Szófogadóan mennek tehát abba az irányba, amerre vezetik őket.

A megoldás ugyanaz, mint az intrika esetében. Hiszen az intrika is arra épít, hogy az emberek a konszonáns információkat szeretik. Vagyis ha előzetesen egy adott kategóriába sorolnak valakit, az ő megítélése ennek mentén történik. Ha például azt állítják valakiről, hogy pénzéhes, akkor amint a pénzről kezd beszélni, máris megerősítette a státuszát. Hiszen az aktuális megnyilvánulása konszonáns a róla kapott előzetes információval: íme, megint a pénzt emlegeti, ez a legfontosabb neki. Innen pedig már csak egy lépés az előítélet.

A nyílt kommunikáció, amely nem csupán kívülre, de belülre is nyitott, segít árnyaltan tájékozódni. Ha ehhez még kreatív erő is társul: meg merünk kérdőjelezni határozott vélekedéseket, és új szempontokat behozni, máris eljutottunk a kritikai gondolkodáshoz.

Minél összetettebb a világ, annál inkább szükség van a bölcs mérlegelésre, amire a kritikai gondolkodás tesz alkalmassá. A dolgok nem egyszerűen jók vagy rosszak, hanem van, amire jók és van, amire nem. Ráadásul mindez nem marad változatlan, időről időre újra kell értékelni a korábbi tudásunkat, vélekedéseinket és saját magunkat is. Ha nem merünk szembenézni önmagunkkal, másokkal és a világgal, egyre jobban gúzsba kötjük gondolkodásunkat, és egyre nehezebb lesz ebből a gúzsból kikászálódni.

Látni és tudni azonban soha nem késő...

Előzmények:

ITT OLVASHATÓ

A DEMOKRATIKUS GONDOLKODÁS CSAPDÁJÁBAN

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2016.10.29.


...A liberális értelmiségi gondolkodás nagyrészt akontextuális a mai Magyarországon, az alapvető üzenetei (jogállam, szociális piacgazdaság, államelvű szolidaritás, a pluralizmus iránti tolerancia) a társadalom tört részében találnak szimpátiára, ami önmagában -- nem beszélve most e pártok és szereplők jelentős hitelességi deficitjéről -- elég ahhoz, hogy tetemes versenyhátrányból induljon egy olyan politikai kultúrában, amely a Fidesz-Jobbik hatására jó időre levetette a politikai korrektség jármát. A balos ellenzék hasonló alapállásánál sokkal nagyobb vonzereje van az amorf antiorbánizmusnak. Ezért aki azt hiszi, hogy e puszta "negativitásnál" magasabb elveket találhat magának a "demokratikus ellenzék", az nagyot téved. Ebben az értelemben a Kossuth téri fütyülés többre vezethet, mint a Blaha lejárt lemezei.

A "demokratikus gondolkodás" valójában az ellenzék önmagának állított csapdája, és végre fel kellene ismerniük, hogy a nemzeti modernizáció újfajta, produktív nacionalizmusával sokkal többre juthatnának. A probléma ezzel persze megint az, hogy a Blaha pódiumán állók soha (vö. "ebben a büdös életben"), nem fogják tudni magukat ebben a narratívában eladni. Ki kellene már mondani valakinek, aki számít ezen az oldalon, hogy a magyar balos ellenzék ebben a szervezeti és személyi összetételben soha nem fogja leváltani Orbánt, és minden egyes nap, amit a hivatalos ellenzék pozíciójában töltenek újabbal nyújtja el ennek a nemzetnek a szenvedéseit. Érvet még sosem hallottam ezzel szemben, persze szenvedélyt -- megveszekedett reménykedőktől -- annál többet. Ennyi. A Jobbik nélkül a mai felállásban nem lesz kormányváltás. Itt csak nagyon rossz vagy még rosszabb választások lehetségesek már -- amivel nem állítom, hogy a balos-Jobbik koalíció reális esély lenne ma, és azt se latolgatom, hogy ez mennyire lenne rossz választás. Mégis, akik -- reálisan -- hosszú időre terveznek, azoknak a legjobb lesz megvárni, amíg teljesen kicserélődnek a szereplők az ellenzékben, vagy -- ami ki tudja, mit jelent -- külső hatásokra gyökeres fordulatot vesz Magyarország sorsa...


ITT OLVASHATÓ 

SZÉP EMBER, SZENT EMBER, TEMPLOMBA JÁR, MECCSRE JÁR, KOLBÁSZT TÖLT

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Vendégszerző: Ráczkevy Miklós
2016.10.29.


...Politikával, közélettel az ország lakosságának szerintem öt százaléka foglalkozik komolyan. Lehet, hogy még túlzás is ez a szám. Ezalatt azt értem, hogy az ország lakosságának öt százaléka tájékozódik sokoldalúan, ennyien bírnak egészséges forráskritikával, ennyien tudnak statisztikai adatokat értelmezni, ennyi embernek van alapos szellemi munkával kialakított világképe, demokráciafelfogása, ennyi ember politikai emlékezete tart ki akár egy hónapnál hosszabb ideig is, és persze sok mindent sorolhatnék még ide.

Ezzel szemben a magyarok nagy többségének nincs semmilyen demokratikus élménye. Nem tudja, nem is akarja tudni, hogy a politikai rendszer hogyan épül fel, nem tudja a politikai intézményekről, hogy mi a szerepük, miért vannak egyáltalán. Kérdezzük csak meg a kőműves Józsit a piacon, hogy mi az a költségvetési tanács! Ha Mariska néninek elmondanánk, hogy a demokrácia egyik alapja a független Alkotmánybíróság, abból ő csak a „demokrácia”, a „független”, és az „Alkotmánybíróság” szavakat nem értené.

Amit magának a zöm meg tud fogalmazni, azok a rendkívül primitív „ők ott fent, mi itt lent”, „minden politikus egyforma”, „csak a zsebüket tömik” jelszavak. Az őt körülvevő világról rettentő keveset tud, de vágya sincs rá, hogy kissé jobban megismerje. Egész élete (és már két-három nemzedékről van szó!) úgy telik el, hogy gürizik, kuporgat, ügyeskedik (ez az ügyeskedés mindközönségesen adócsalást jelent!), és néha valami arctalan helyről, hivatalból, bárhonnan valaki a fejére koppant. Ha nem koppantanak a fejére, azt már sikernek értékeli. Sok helyen áramszünetkor ma is azt mondják: „Elvették a villanyt!” Ki vette el? Miért vette el? Van-e összefüggés a szolgáltatás minősége és az érte fizetett összeg között? Ezekkel a felesleges kérdésekkel honfitársaink zöme nem foglalkozik. Ha bármi pozitív dolog történik a környezetében, kijavítják a járdát, felújítják az iskolát, akkor azt nem az adójáért cserében járó szolgáltatásnak, hanem valamiféle kegy megnyilvánulásának éli meg.

Erre az alapra Orbán atombiztos várat építhet. Veszélyes, durva világ ez, mondja, jobban jártok, ha nem is akartok foglalkozni vele; ne menjetek külföldre, majd én mesélek nektek róla; vállalom én helyettetek a veszélyt, biztonságban vagytok!

...
ITT OLVASHATÓ

AZ EMAILBOTRÁNY ÉS A VÁLASZTÁS TÉTJE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.10.28.

 
Még nem lehet tudni, milyen újabb emailekre bukkant az FBI, amely alapján 12 nappal az elnökválasztás előtt újraindította Clinton ellen a nyomozást. Addig nyilván kiderül, miről van szó, és mi volt az a nagy "fogás", amivel az FBI elég durván beavatkozott az elnökválasztásba.
 
Ha nem súlyos köztörvényes bűncselekményekről van szó, hanem a hivatali levelezés nem megfelelő módjáról, ez a mesterséges botrány sem segít Trumpnak, legfeljebb nem lesz földcsuszamlásszerű a veresége, amely azért nem mindegy, mert akkor az elfogult támogatók - Trumppal az élen - nem fogadják el a választás eredményét.
 
Ha az FBI nem állapítja meg a választásokig az újabb emailekkel kapcsolatban, hogy miről van szó, vagy nem derül ki legalább az, hogy az eddigiekhez képest mennyiben jelentenek az új emailek nemzetbiztonsági veszélyt, akkor ez az FBI akció egy durva támadás a politikai intézményrendszer ellen, még akkor is, ha hivatali túlbuzgóságból fakad.
 
A nyomozás elrendeléséből mindenesetre annyi kiderült, hogy nem politikai nyomás miatt állították le korábban sem a nyomozást, ahogy Trump állította, hanem azért, mert nem találtak bűncselekményre utaló nyomot. Ahogy a nyomozás elrendelése sem jelenti azt, hogy valami súlyosat találtak, hanem a nyomozás elrendeléséhez azért volt szükség, hogy egyáltalán meg tudják nézni, mik vannak az emailekben.
 
Könnyen lehet, hogy ezzel a felelőtlen lépéssel - hangsúlyozva, hogy még nem tudjuk, mit találtak, s feltételezve, hogy nem olyan bűncselekményt, amely miatt azonnal le kellene tartóztatni Clintont -, szóval ebben az esetben könnyen lehet, hogy az FBI többet árt az amerikai demokráciának, mint Clinton magánszerverről írott emailjei...
 

A MI KIS TERRORUNK

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2016.10.28.


Kérem, fejlemények vannak, a fejlemények ugyanis elkerülhetetlenek a dolgok természetéből fakadóan. A fejlemények főként terrorfenyegetettség idején bukkannak fel, márpedig most hivatalosan mindenképpen az van: a bőnyi rendőrgyilkosság után felgyorsultak az események, most tartunk valahol a hanghatárnál, de lesz ebből még kozmikus sebesség is.

Hát kérem, mi történt? Az országot sokkoló gyilkosság után nem csak az összes illetékes és illetéktelen rendőri szervek kezdtek el ásni Győrkös István ügyeiben – nagyobb a feltárás most, mint a Királyok Völgyében, az MNA ügye valóságos fáraósír a magyar kriminalisztikában és politikában – de a maradék sajtó is. Ugyan ásni nem is nagyon kellett, elég volt kapirgálni is, Győrkösnek és fiainak nagyobb digitális lábnyomai vannak, mint egy Stegosaurusnak. Persze, hogy huszonöt-huszonhat éve nácultak, ez mindig is köztudott volt, no, de sem a fegyver, sem a lőszer, sem az egyenruha nincs ingyen – kinek a pénzén tették?
A jelek szerint Oroszország pénzén....

ITT OLVASHATÓ

CONTEO: KORMÁNYZATI AMERIKÁZÁS

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2016.10.29.


Pár dátum conteo-kedvelőknek. Hangsúlyozva, hogy mindez azt is igazolhatja, hogy milyen egyszerű conteokkal reagálni arra, ha hiányoznak a pontos háttérinformációk

2016/09/24-25 éjjele: Megtörténik a „Teréz körúti robbanás”. Az első hírek, reakciók alapján elég zavaros kép rajzolódott ki. Még a
robbanás természetét illetően is. Két rendőr megsebesül. A sebtében tartott sajtótájékoztató sem sokat lendített ezen. Sokkal inkább a conteoknak kedvezve. Később elfognak egy gyanúsítottat. Aki hallgat. Miközben a környék hajléktalanjától a gyanúsított családjáig mindenki megszólal.

2016/10/22-23: Boross Péter, 1956 kapcsán, „beszól” az amerikai imperialistáknak. Önmagában, és Boross korábbi megnyilvánulásai alapján ez szinte fajsúlytalan is lehetne. Ha ezt nem az követné, hogy az orosz média szintén a CIA-t és az USA-t teszi felelőssé. S az orosz televízióban, leporolva a cseppet sem új ötletet, olyan értelmezését adják az 1956-os eseményeknek, amely amerikai fedett tevékenységgel hozza kapcsolatba a polgárháborús helyzet kialakulását.

2016/10/24: Intermezzo. Orbán a szomszédját érintő ellenzéki kérdések kapcsán azt fejtegeti, hogy a kedves szomszéd egy
amerikai titkosszolgálati játszma áldozata. Ahonnan csak egy lépés odáig eljutni, hogy aki Orbán ellen szól, az amerikai ügynök,

2016/10/25:
Szijjártó végül bekéreti az említett orosz értelmezés miatt az orosz nagykövetet. Biztos nagyon alaposan beolvas szegénynek. Talán még azt is szemére veti, hogy az oroszok kicsit közelebb voltak, és kicsit nagyobb érdekük fűződhetett egy, az ittmaradásukat megindokló, casus belli-hez. Az orosz nagykövet pedig minden bizonnyal alig hebegett-habogott a szőnyeg szélén. Hogy mi egyebet mondott...?

ITT OLVASHTÓ

PAUL LENDVAI: ELMÚLTAK ORBÁN VIKTOR MÉZESHETEI

GÉPNARANCS - HÍRFARKAS BLOG
Szerző: Gépnarancs
2016.10.29.


Kérdés, mekkora veszély leselkedik Orbánékra, ha a visszahúzódók tömege egyszer csak megelégeli, ami itt folyik.

„Az ország legnagyobb „pártja” ma korántsem a Fidesz, hanem a közömbösök, a visszahúzódók tömege. Kérdés, mekkora veszély leselkedik Orbánékra, ha ez tömeg egyszer csak megelégeli, ami itt folyik” – mondja Paul Lendvai a Népszavának.

“Amikor 1956-ban az egyik kommunista vezetőnek jelezték, hogy Csepelen esetleg zűrök lehetnek, az csak legyintett: „negyedóra alatt elintézzük az egészet.” Hát, nem egészen úgy alakult. Nem szeretném az akkori és a jelenlegi helyzetet összehasonlítani, hiszen most nem egy egész nemzet szabadságharcáról van szó. Az viszont nyilvánvaló, hogy a luxusban élő leggazdagabb réteg, illetve az ennél jóval szélesebb, a kormány politikájából ugyancsak profitáló felső-középosztály, valamint a Fidesz mellett a végsőkig kitartó sokaság még nem az egész ország. Itt van egy még nagyobb tömeg, amely pillanatnyilag nagyon egyedül érzi magát. De a legnagyobb baj még csak nem is ez… Hanem az, hogy egyelőre nem nagyon látszik olyan erő az ellenoldalon, ami képes lenne hatásosan megszólítani ezt a passzív tömeget. Aktivizálni. Vagyis: az Orbán-rendszernek egész egyszerűen nincs reális baloldali alternatívája egyelőre. Közben azt is látjuk, hogy az évtizedeken át intaktnak mutatkozó fideszes élcsapat mintha szétesőben lenne, Orbán és Simicska szakítása is azt jelzi, hogy a hagyományosan erős Fidesz-szolidaritásnak vége. Sőt ott tartunk, hogy médiabirodalmán keresztül Simicska Lajos ma a Fidesz-kritika egyik legerősebb, legfontosabb bástyája…”

ITT OLVASHATÓ

SZÜKSÉGÜNK VAN EGYMÁSRA!

ÉLET ÉS IRODALOM ONLINE
Szerző: ÉS
2016.10.28.


Újságot írni, újságot kiadni csakis úgy érdemes, ha abba az van beleírva, amit a cikk írója őszintén gondol, minden, nem oda tartozó pressziótól függetlenül. Ahogy Eörsi István írta: „sajtószabadság akkor van, ha a cikk a bensőből jön”.

Ha ez nem lehetséges, és ha az újságíró egyszer csak arra ébred, hogy nem azt írta le, amit akart, akár csak valamit nem úgy írt le, ahogy azt komolyan gondolta, akkor helyesen teszi, ha más munka után néz. Az újságkiadás ebből adódóan vállalkozás, mégpedig normális esetben magánvállalkozás, finanszírozási értelemben a legtisztább magánvállalkozás kell, hogy legyen: őszinte és világosan megfogalmazott gondolatok szerkesztett állapotú megjelentetésére szakosodott vállalkozás, terméke az újság, fogyasztója az olvasó. Lapunk önállóságát lappiaci bevételei alapozzák meg: lapárbevétel, hirdetés és az internetes megjelenés díjbevételei. Azok az írások, amelyek az internetre kerülnek, ugyanolyan szövegek, amelyekért a nyomtatott lap olvasója természetesnek tartja, hogy fizet. Miért lennének más természetűek az interneten megjelenő írások? A cikkért a szerkesztőség honoráriumot fizet, szerkesztői munkát fizet, bérleti díjat, mindenféle rezsit, mindezek ellenértéke az a díj, amiért a cikk letölthető, elolvasható, nem beszélve további szolgáltatásokról, elsősorban is a visszamenőleg 2000-ig olvasható archívumról.


Olvasóink túlnyomó többsége hisz a piacgazdaságban, hisz abban, hogy a jövő akkor is a tiszta versenyhelyzetre épülő kapitalizmus, ha a mostani kormányzat minden erejével homályos központosításokra, ezzel együtt a nyilvánosság még szabad csatornáinak elzárására törekszik.
Az Élet és Irodalom szerkesztősége így fogja föl az újságírás és lapkiadás lényegét: másik lehetőség nincsen. Az ilyen-olyan apanázsokban, nemkülönben piacinak látszó, tartalmilag nagyon is irányított állami pénzekben nem hisz, olyannyira, hogy azokból nem is kér. Abban hisz, hogy az a szellemi érték, amelyet hétről hétre előállít, megvásárlásra érdemes. Abban is hisz, hogy a benne olvasható írások különösen fontosak olyan időben, amikor a kormányzat módszeresen építi le a demokratikus intézményrendszer elemeit.

Önkényeskedik saját polgáraival, és fölszámolni törekszik mindent, ami nem az ízlésének megfelelő. E kormányzati erőszakoskodás egyik ellenpontjának tartjuk lapunkat.
Léte és jövője attól függ, hogy lesz-e elegendő olvasója. Más nem tarthat bennünket életben. Arra kérünk mindenkit, hogy fogadja el: a lap internetes változata díjfizetős, már három éve. Az anyagok letöltése, majd megosztása jogszerűtlen, ezen túl a lapot magát károsítja, és vele együtt természetesen a lap összes olvasóját. Az nem komoly érv, hogy a cikk fontossága indokolja a megosztást. Ha annyira fontos, akkor ki kell fizetni!

Védjük meg értékeinket! Mi a lapot ajánljuk ehhez, legyen vásárlónk, fizessen elő az Élet és Irodalomra!

AZ ÉS MOSTANI SZÁMÁBAN EZEK A CIKKEK OLVASHATÓK

A FELCSÚTI GÁZOS MÉDIAGURU LESZ?

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: Illés Mátyás
2016.10.29.
 

Hazánk egyik legtehetségesebb, legszorgalmasabb multimilliárdos mutatványosa, a felcsúti polgármester a Népszabadság felfüggesztését a rendszerváltás lezárásának tekinti. Persze ha megkérdeznék, a sajtószabadság zászlóvivőjének állítaná be szerény személyiségét.

Szívesen lenne ő egy más szellemiségű "Népszabadság" új tulajdonosa. Bölcs érvelésében arra hivatkozott, hogy pár évvel ezelőtt azt se hitte volna, hogy szállodák boldog tulajdonosa lesz. Szerintem, ha kirobbanó tehetsége, és örök megbonthatatlan barátsága a miniszterelnökkel laptulajdonossá varázsolná, az valóban a rendszerváltás végét jelentené.

Innen már mélyebbre süllyedni nem lehetne!

Hajrá Felcsút, hajrá szemfülesek!


ITT OLVASHATÓ

HATVAN NAP A FÖLDI PARADICSOMBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Ágnes
2016.10.29.


Ma kicsit lazábbra vesszük a figurát, és Balira látogatunk méghozzá Ágnes segítségével, aki egy kéthónapos kiruccanás első negyedét követően írta meg a benyomásait. A magam részéről remélem, hogy a végén is megírja, mert igazán érdekes lenne látni, változik-e és ha igen, miként a véleménye. Szóval irny Bali, kiránduljunk egyet!

„Régóta kapargatott a fejemben a gondolat, hogy legszívesebben beutaznám az egész világot, de persze ez mindig is egy hiú ábrándnak tűnt. Egészen addig, amíg le nem húztam egy síszezont Ausztriában, ahonnan négy hónap után közel 2,5 millió forinttal, és egy olyan tapasztalattal a zsebemben jöttem haza, ami ráébresztett arra, hogy igazán nagy akaraterővel rendelkezem, és könnyen alkalmazkodom az új körülményekhez, bármilyen kényelmetlenek is legyenek azok. Ezek után nem volt semmi, ami visszatartson attól, hogy elinduljak saját kis utamon egyedül, 60 napra, Indonéziába.

Mindenhol azt olvastam Baliról, hogy egy igazi földi paradicsom, talán a leginspirálóbb hely a világon, és hogy itt az ember magára talál, és elfelejti minden bánatát. Micsoda közhely.

Pontosan két hete érkeztem a szigetre, de ha csak pár szóban lehet kifejezni, hogy mit érzek, és mit gondolok, akkor azt kell, hogy mondjam, hogy Bali egy igazi földi paradicsom, talán a leginspirálóbb hely a világon, és hogy az itt eltöltött idő alatt számos olyan képességemre derült fény, amelyekről eddig nem is sejtettem, hogy léteznek..."

ITT OLVASHATÓ

MOST BUKOTT MÉSZÁROS LŐRINC

MAGYAR NARANCS - HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.10.28.


Mészáros Lőrinc egyik csapatának ki kell adnia, mire költötte a közpénzt, másik, legújabb csapatát épp átalakítja. Spéder Zoltán is rohamtempóban szervezi át médiaportfólióját. Tarlós kiakadt Lázárra, Orbánékat Washingtonban is kerülik.
Védekezés vagy visszavonulás?
 
Új vagyonkezelő céget jegyeztetett be pénteken Spéder Zoltán cemp-x online Zrt. néven – számolt be a hvg.hu. Spéder mostani médiaholdingja, az Indexet is kiadó Közép-európai Média és Kiadó Zrt. angol rövidítse a CEMP. Az új cég egyedüli tulajdonosa Spéder, az igazgatóságba Ziegler Gábor, Pusztay András és Prigyeni Lénárd Ferenc került be. A hvg.hu szerint a cég az Index sorsával lehet összefüggésben, hiszen az igazgatósági tagok közül Ziegler és Pusztay az Index.hu Zrt. igazgatósági tagjai. Prigyeni pedig fejlesztőmérnök, aki az index.hu és a CEMP fejlesztési stratégiájának kidolgozásában vett részt. A lap úgy tudja, a cemp-x online létrehozásáról tegnapelőtt született meg a végső döntés.
 
Tegnap pedig azt jelentették be, hogy a CEMP megválik Magyarország egyik vezető gazdasági portáljától, a Portfoliótól. A portált közvetlenül tulajdonló társaságot, a Net Média Zrt.-t annak vezetői, Balogh Gabriella és Bán Zoltán vásárolták meg kölcsönből és saját forrásból, írják közleményükben. A társasághoz tartozik a penzcentrum.hu, az agrarszektor.hu, valamint tőzsdei és pénzügyi adatszolgáltatások, ám a társaság 2016-os bevételeinek várhatóan mindössze harmada kapcsolódik a médiaüzletághoz.
Az átalakulások csak azt mutatják, hogy mozgásban van Spéder médiaportfóliója, de hogy ezek a portálok védelmét vagy esetleges eladását készítik elő, egyelőre nem világos.
 
Formálódik Mészáros médiája
 
Az átvétel után Liszkay Gábort, a Magyar Idők tulajdonosát választották meg a Mediaworks elnök-vezérigazgatójának. Elődje, Door Tamás mindössze két hétig állt a cég élén, míg a Door előtti cégvezető, Katona Viktor két napig vezette a kiadót, ő csak a Népszabadság bezárását vezényelte le.
 
Liszkay érkezésével egy időben Madarász János, a napilapokat felügyelő vezető és Pásztor András digitális igazgató is távozik a Mediaworkstől. Pásztor András utódja Pauska Zsolt, a hirado.hu főszerkesztője lesz – írja a 24.hu. Arról, hogy milyen egyéb lapok kerülhetnek kormányközeli kezekbe, itt írtunk, az e heti Magyar Narancsban pedig részletesen beszámolunk arról, mi vezetett a Népszabadság bezárásához...
 

KONDOR VILMOS: SZÉLHÁMOS BUDAPEST

MANDINER BLOG
Szerző: pinter.bence
2016.10.29.


Mikor is láttuk utoljára Gordon Zsigmondot, Kondor Vilmos fiktív újságíróját, akinek életén keresztül végigkövethettük a huszadik század közepének zavaros évtizedeit? Ha jól emlékszem, 1956 őszén, a forradalom közepén, ahogy elindult, hogy elintézzen még valamit… És mikor láttuk először? Az bizony még hátravan. Kondor Vilmos a Szent Korona-sorozat két kalandregénye és a tavalyi kortárs krimije után ugyanis visszatért a hírnevét megalapozó Bűnös Budapest-ciklushoz, ezen belül pedig a fiatal Gordon Zsigmondhoz, hogy elmeséljen egy újabb bűnös történetet a két háború közötti Budapestről.

1930-ban járunk, Gordon éppen hazatért Amerikából, ahol tíz évet élt apjával, aki időközben elhalálozott. A tengerentúlon sokat tapasztalt újságírónak azonban Pesten mindent újra kell kezdenie: Az Estnél tudósító, de csak lótifuti ügyeket kap. Például egy megkéselt férfi ügyét a Tabánban. Gordon rendes utánamegy a sztorinak, és hamarosan felfedezi, hogy egy világhírű amerikai svindler tevékenykedik a magyar fővárosban. Egyértelműen be kell épülnie ahhoz, hogy felderítse a férfi halálát és kiderítse, mire készül a külföldi csaló a városban.

Nem mondom, hogy nem volt élvezetes az, amit Kondor az utolsó Gordon-regény óta csinált. Ami biztos, hogy A bűntől keletre kifejezetten jó volt, a két Szent Korona-sztorit viszont nem éreztem annyira ütősnek és összeszedettnek, és ezen az sem segített, hogy nem krimik, hanem kalandregények voltak. Pedig világos, hogy ez az igazi terepe a szerzőnek: a harmincas-negyvenes évek pezsgő Budapestje a gyilkosokkal, csalókkal, kávéházakkal, nyomornegyedekkel, színésznőkkel és szórakozóhelyekkel, ahol minden teremben cigarettafüst terjeng, a kávé tökéletes, Tarján Vilmos pedig a New York bejáratában feszít. Gordon meg az igazságot keresi...

ITT OLVASHATÓ

A BONOBÓK MEG A KDNP

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.10.29.


Sokszínű egy világ az, amely körülölel minket, aztán ezt az ember vagy észreveszi, vagy nem. Ha hazai maki a delikvens és KDNP tag – egy a tízből -, akkor nem lát meg semmit, csak Harrachbácsi angyali mosolyát, Semjénbácsi puskáját, a szenteltvizes vödröt, meg a démonokat, akik mindenütt ott leselkednek, hogy romlásba taszítsák az igazmagyarokat.
 
Ilyenek a melegek is, szerintük, mármint ilyen ördögfattyak. Pár napja a magyar bíróság elmarasztalt egy magyar iskolát, mert nem vett föl egy gyereket azért, mert a szülei leszbikusak. A bíróságnak ezek szerint még nem ment el teljesen az esze, ellentétben a KDNP-vel, amely mókus őrs azt bírta ebből az egészből leszűrni, hogy: „Felszólítjuk a meleglobbi szervezeteit, hogy ne egy gyermek ügyét használják fel arra, hogy politikai céljaikat elérjék!”
 
Mindez fölöttébb érdekes. Ezek szerint a „meleglobbi” nagyobb befolyással bír minálunk, mint az ő főnökük, akit Orbánnak hívnak, és aki naponta kap pofonokat a bíróságtól – egyelőre még -, ezzel szemben a melegek azok bizonyára a Soros pénzén kilóra megveszik a talárosokat. Nem kéne tán hülyeségeket beszélni, vagy nem kéne annyira homofóbnak lenni, rögtön egyszerűbb lenne ez a küzdelmes élet.
 
Persze egy olyan helyen, ahol épp most jelent meg egy kiadvány, amely azt taglalja, hogy az azonos neműek iránti vonzalom nem a génekben van kódolva, ilyképp neveléssel megváltoztatható, minden lehetséges. Az is, hogy szarnak a pápára, aki ilyeneket bírt mondani: „Ha egy ember meleg, és jó akaratú, és keresi az Istent, akkor ki vagyok én, hogy elítéljem őt.”
 
Továbbá: „A nevelés szempontjából számunkra is nagy, időnként nehezen megérthető kihívást jelentenek az azonos nemű párok. Az egyház nem eshet abba a hibába, hogy e párok gyermekeit beoltsák a hit ellen.” Ez legalább annyira fontos, mint az előző megnyilatkozása, hiszen ezúttal sem akar szőnyeg alá söpörni egy az egyház szempontjából tabunak számító problémát, hanem szembenéz azzal a ténnyel, hogy létrejöhet családi közösség melegek között. Ám ő kommunista, mint az tudvalévő.
 
Ehhöz képest a mi ájtatosaink ott tartanak, hogy a melegség Isten ellen való vétek, valamint, hogy még az alapizé is tiltja az azonos neműek házasságát, és erre, mint szentségre hivatkoznak, mintha nem ők szövegezték volna. Ja, nem. Az a Szájergyerek volt a laptopjával. Viszont rossz hírem van.
 
Ezt az egészet a Teremtő baszta el. Figyeljünk:
 

KIK ÉS MIÉRT TÁMOGATJÁK A TRUMP-FÉLÉKET?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.10.28.


Sokan nem értik, hogyan juthatott el Trump idáig. Amerikában ennyi ember támogatná a rasszizmust, az idegengyűlöletet? Ennyi lepusztult redneck, lecsúszott középosztálybeli lenne Amerikában? Nem. Nem erről van szó.

Trump támogatói az iskolázatlan fehér rétegeket leszámítva, jól szituáltak, jól neveltek, minden héten mennek a keresztény gyülekezetükbe, ahol a szeretet Istenét imádják, és a jó erkölcsöt tanítják. Ezek az emberek támogatnak egy olyan erkölcstelen embert, akihez fogható ritka, támogatnak olyan embert, akinek kampánya különböző társadalmi csoportok, fajok és kisebbségek gyűlöletére épül. Hogyan egyeztethető ez össze?

Ennek megértéséhez kiváló segédanyag egy olyan cikk, amelyet egy ismeretlen ember küldött el nekem. Ebből megérthető, hogyan oldják fel az ellentmondást, és mennek tízmilliók szavazni Isten nevében egy minden ízében istentelen emberre.

A cikk azzal kezdődik, hogy "1860-ban egy istenfélő, evangéliumi keresztény, Salmon Chase indult az elnökválasztáson egy illinoisi ügyvéddel szemben, akit – bár beszédeiben gyakran idézte a Bibliát – sok amerikai lelkész „istentelen ateistának” tartott, mert nem csatlakozott egyetlen felekezethez sem. Chase és támogatói nem értették, hogy miért nem ő nyerte meg a választást. Az utókor számára azonban ez nem kérdés. Ellenfelét Abraham Lincolnnak hívták. De keresztény kortársai nem voltak jobb véleménnyel a szivarozó, iszákos Winston Churchillről, vagy az elvált Ronald Reaganről sem. Az amerikai elnökválasztás kapcsán újra indult a vita, milyen vezetőre van szükség vészterhes időkben? Olyanra, aki megtestesíti vagy legalábbis megközelíti az erkölcsi ideált, vagy olyanra, aki meglehet, morálisan kifogásolható, de érti az idők szavát, és világosan szembeszáll a szabadságot veszélyeztető folyamatokkal?"

A cikk a Hetek című újságban jelent meg, amely a Hit Gyülekezete újságja, amely ugyanolyan felekezet, mint az amerikai evangéliumi mozgalom, amellyel szoros kapcsolatban is áll. Ennek megfelelően a Hit Gyülekezete is Trump támogatója, a cikk pedig arra világít rá, hogy miért.

A fenti idézetből kiderül, hogy miután Trumpról, a jelöltről kiderült, hogy vállalhatatlan, erkölcstelen, botrányos személy, elválasztják a személyt azoktól az értékektől, amelyeket képviselni hivatott. Indokként pedig olyanokat hoznak fel példaként, mint Abraham Lincoln és Winston Churchill...

ITT OLVASHATÓ 

TÉNYLEG ENNYIRE ELSZAKADT A FIDESZES ELIT A MAGYAR EMBEREK ÉLETÉTŐL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.10.28.


Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője a minap azt mondta, az 500 ezer forintos helikopterezést a magyar középosztály bármelyik tagja megengedheti magának. Erre csütörtökön Rogán Antal helikopterügyi államtitkár azt bírta válaszolni, hogy egy városnéző helikoptertúrát azért sokan megengedhetnek maguknak.

A húsz perces, 80 ezer forintos helikopteres városnézést tényleg olyan sokan megengedhetik maguknak?

Persze Bencsik fokozta még. Szerinte a „kereskedelmi tévék az alsó, a legértéktelenebb népréteget szolgálják ki, és egyúttal annak legkártékonyabb szokásait erősítik fel.” És hasonlóan vélekedett a 888 főszerkesztője, a miniszterelnök tanácsadója, G. Fodor Gábor is az Echo TV Angárd című műsorában a minap.

Persze nem mindenki ilyen idióta a Fidesz vezetői között, de már az is súlyos jel, hogy szép számban vannak olyanok, akiknek a magyar valóság a helikopterezés. A kormány lapjainak főszerkesztői, az ország egyik legfontosabb embere, és a miniszterelnők főtanácsadója is buta prolizik, miközben azt gondolja, hogy 80 ezer forint az csak úgy kipattanna a polgárok zsebéből, ha épp helikopterezésre vágynának.

Ez semmivel sem jobb annál, amikor a fideszesek arról beszéltek, meg lehet élni havi 48 ezer forintból.

Lehet le kéne pattani a Rózsadombról, a budai villákból és a vidéki kastélyokból, és megnézni, mi a franc is történik ebben az országban.

Mert nem 80 ezres sétahelikopterezésre megy el az emberek pénze. Nagyon nem. A 80 ezer inkább a havi nettó fizetés szokott lenni az ország többsége számára. Rezsi kifizetése után pedig az ország elsöprő többsége sem keres ennyit, a középosztály egy jelentős része sem.

Persze, a valóság az - és ezt látjuk a kormányzás milyenségéből is -, hogy a Fidesz csak a felső-középosztályt és az elitet tekinti polgárnak, azokat, akik olyan sokat keresnek, hogy annyit is érjenek, és ki tudjanak fizetni 80 ezer forintot sétahelikopterezésre.

A csodálatosan dübörgő magyar gazdaság az elmúlt években annyit ért el, hogy 2015-ben a szlovák nettó átlagbér megelőzte a magyart, és hogy a legtöbb gazdasági, fogyaszátási, jóléti és szegénységi mutatóban Romániával és Bulgáriával vagyunk egy súlycsoportban
...

ITT OLVASHATÓ

HÁTTÉR, HATALOM

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Vasvári G. Pál
2016.10.28.


Szögezzük le: az alábbi beszélgetés csupán a szerzői fantázia szülötte. A valósággal való bármiféle kapcsolata bizonyítatlan és a történelem pillanatnyi állása mellett bizonyíthatatlan is. De azért persze nem lehetetlen…

– Halló! A NER Hűbérségügyi Központjából keresem M. urat.
– Tessék…

– Ja, te vagy az Lőrinc? Elég, ha bólintasz, úgyis látok mindent… No, akkor rendben. Szeretnélek megnyugtatni: a beneficiummal változatlan a helyzet. Továbbra is a védelmem alatt állsz, mindenben támogatlak. Hanem kérnék tőled egy kis szívességet…

– Venni vagy eladni?

– Venni.

– Mit?

– Nyelős falat lesz. Sajtót.

– Csak nem a Hír Televízió és a Magyar Nemzet?

– A Simicska még pácolódhat. Ez, ha rágósabb is, azért elég zaftos. Formás pakett. A Mediaworks Hungary. Benne van a Népszabadság meg egy sor vidéki lap.

– A hizlaldába szánod vagy a vágóhídra méltóztatol gondolni?

– Is-is… Megosztva. Idővel.

– És biztosan én vegyem meg? Nagyjóuram, nem lesz az neked khmm… kínos?

– Semmi esetre sem! Elég, ha ügyelsz a látszatra, ha cáfolod, hogy te állsz az ügylet mögött. Az ellenzék úgyis rögtön azt fogja emlegetni, hogy a strómanom vagy. Te csak rejtélyesen mosolyogva vonogasd a vállad, hagyd lógva a kérdést, és ügyelj, hogy közben neked egyetlen részvényed se legyen az új kiadóban! Elvégre épp elég a hűbéresed, követeld meg valamelyiktől, hogy ő legyen a vevő!

– A Joszip Tot és a Kaya Ibrahim már rég lejárt lemez… Mi lenne, ha most eleve egy vállalkozás, egy egyszemélyes zrt. lenne a vásárló? Mondjuk az Opimusnál. A kajmán-szigeteki és a nigériai fő tulajdonosok jó eséllyel kinyomozhatatlanok, a többiek meg ugye forma szerint csak a céggel állnak kapcsolatban.

– Ez jónak tűnik. A vazallusom vazallusai nem az én vazallusaim… De azért mégis mindenképp biztosítsd be, hogy legyenek ott a cégvezetésben is a hozzánk hűek! Mondjuk a Liszkay és a sleppje a Magyar Időktől…

– Be lesznek választva az igazgatóságba. Egyéb óhajod?

– Ezen még molyol a stáb. A vidéki lapok ugye mind kellenek a választásokhoz, az már biztos. A Népszabadság jegelve. De a neve jól jöhet még nekünk, azt nem adjuk. A firkászai egyelőre maradjanak kézügyben, hadd reménykedjenek, csak oldjátok meg, hogy egy jó ideig ne írhassanak máshová sem! A gépeik, a készülő anyagaik és a kapcsolataik alapján kellemetlenkedhetnének még nekünk. Szóval jobb, ha dühöngenek, ha panaszkodnak, ha belefásulnak. Azután, ha majd lecseng a botrány, bejelentjük, hogy mi mentjük meg az ellenzéki lapot. Persze, hö-hö-hö, pont úgy, mint a manyupot…


ITT OLVASHATÓ

A TRAUMÁKBÓL ÚJ ÉLET SARJAD

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: SzabóElvira
2016.10.27.


Az élet hullámhegyek és -völgyek sorozata – néha azonban olyan események történnek, amelyek egészen mélyre lökhetnek minket. Meghal egy hozzátartozónk vagy közeli barátunk, egy súlyos diagnózissal lépünk ki a kórház ajtaján egy kivizsgálás után, egy fájdalmas párkapcsolati szakítás letargiába taszít. Ezek az események traumákként rögzülnek a személyes emlékeink közt, és a kétségbeesés, a bánat, a rettegéssé fokozódó félelem érzelmei kapcsolódnak hozzájuk. Ám a traumák, habár kétséget kizáróan mély szenvedést és sok fájdalmat hoznak az életünkbe, a pszichológiai kutatások szerint nemcsak a depresszió, hanem a lelki növekedés forrásai is.

Kelly McGonigal, a Stanford Egyetem pszichológus kutatója számos történetet és vizsgálatot idéz A stressz napos oldala című könyvében, amelyek arról tanúskodnak, hogy életünk legnagyobb megterhelést jelentő eseményeiből is elágazhatnak pozitív forgatókönyvek, már ami a belső, pszichológiai valóságunkat és megéléseinket illeti. Ezt nevezi poszttraumás növekedésnek a pszichológiai szakirodalom.
 
[A poszttraumás növekedésről] szinte minden elképzelhető testi és lelki megrázkódtatás – többek között erőszak, bántalmazás, baleset, természeti katasztrófák, terroristák támadásai, életveszélyes betegségek és akár még hosszú távú űrutazás – után beszámoltak már – sorolja Kelly McGonigal. – Dokumentálták olyan embereknél, akik folyamatos stresszben élnek, például fejlődési rendellenességgel felnövő gyermeket gondoznak, megpróbálnak hozzászokni a gerincvelő-sérülésük következményeihez, traumaellátásban dolgoznak, vagy krónikus betegséggel élik az életüket. Még olyanok is beszámoltak róla, akik a legborzalmasabb traumákon estek át életükben, például akiket megerőszakoltak vagy akik hadifogságba estek.”...
 

HAMAROSAN MEGSZŰNHET A 168 ÓRA IS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.10.28.


Az atlatszo.hu cikksorozatot indított a Brit Media által megvásárolt 168 Óra és Klubrádió helyzetéről. A lap megállapításais szerint a tulajdonos nem fizeti rendesen a számlákat és a munkatársak fizetését sem. A magyar képviselő semmit nem tud, mertt a pénznek New Yorkból kellene érkezni. Arra hivatkozik, hogy bizonyos adóügyi megfontolások miatt nem utalhatják közvetlenül a pénzt, és ennek kapcsán ő maga említi a pénzmosást, azt állítva, hogy ez az ügylet nem az.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy Alexander Rovt a haszid mozgalmat akarja népszerűsíteni, a Fideszhez közelálló Köves Slomó közreműködésével kormányzati támogatást remél különféle projektekhez, és ehhez fegyver a 168 Óra a kezükben, vagy csak szimpla pénzmosás zajlik. Ez azért nem kizárható, mert a tulajdonosi körnek voltak olyan üzleti kapcsolatai, amelyek FBI által őrizetbe vett oligarchákhoz kötődtek.

A fizetések akadozása rossz jel, arra utal, hogy a tulajdonos nem fizet, és mintegy felkészíti a szerkesztőséget és a közvéleményt is a lap anyagi okok miatti bezárására. Egy biztos, ha szívességet remél Orbántól, akkor a 168 Óra felszámolásával megszerezheti azt. Orbánnak presztizskérdés a 168 Óra megszüntetése, amely két évtizeden át okozott kellemetlenségeket neki. A 168 Óra alapításától fogva a NER szellemi antitézise. Megtestesít mindent, amit Orbán utál, és ami ellen Orbán harcol. Ha rajta múlik, a 168 Óra nem (sokkal) éli túl ezt az évet.

Az előzmények megértéséhez az alábbiakban az Amerikai Népszava atlatszo.hu által is idézett oknyomozó riportját közöljük újra:

ITT OLVASHATÓ