2021. november 26., péntek

KARÁCSONY GERGELY: TISZTELT ANONYMUS ÚR, KEDVES ANTAL

FACEBOOK
Szerző: KARÁCSONY GERGELY
2021.11.26.


Tisztelt Anonymus úr, kedves Antal!
Nagyra értékelem szavait, amelyek szerint segíteni kívánja a fővárosi vizsgálóbizottság munkáját, annak kiderítését, hogy általam ismeretlen NER-es figurák és Putyin-közeli, kormány által is támogatott oligarchák milyen alapon beszélnek a fővárosi vagyongazdálkodást érintő ügyekről, mi köze ennek a világszerte tapasztalt jelenséghez, hogy az orosz titkosszolgálat a maga kompromat-módszereivel igyekszik beavatkozni a választásokba.
Ha valóban segíteni kívánja a vizsgálóbizottság munkáját, Anonymus úr, Antal, azt háromféleképpen is megteheti, erre biztatnám Önt (Önöket).
1. Hozza nyilvánosságra a birtokában lévő összes hangfelvételt, teljes terjedelmében, vágatlanul. Mivel úgy tűnik, akármerre megy ez a Gansperger nevű NER-es, a Fidesz és az Orbán-család könyvelője, ott készül egy hangfelvétel, amelyben Gansperger önmagát vádolja bűncselekménnyel, lehet ilyenből még sok, rajta, elő velük, a manipulálással se kell bajlódnia, hozza nyilvánosságra mindet teljes terjedelmében.

2. Jöjjön el a vizsgálóbizottság elé, jöhet tőlem maszkban is, vagy szóljon a megbízóinak, úgy tervezzük majd az üléseket, hogy azok ne a kormányülések vagy a Fidesz elnökségi üléseinek napjára essenek. Igény esetén orosz tolmácsot biztosítunk.

3. Talán nem kizárt, hogy mielőtt Ön (Önök) és a lakájmédiájuk állít valamit, előtte tájékozódnak, ebben a Google elnevezésű eszköz is segítségükre lehet. Ha így tennének, tudnák, hogy a Fővárosi Önkormányzat az ingatlanértékesítéseit nyilvános pályázat alapján végzi. A kiírások sablon szerint készülnek, azokban olyan feltételek nem szerepelnek, amelyek a potenciális vevők körét leszűkítenék. A mai hangfelvételen vélhetően emlegetett ingatlanok kapcsán itt https://service-einfoszab.budapest.hu/api/dvd/165162, valamit itt tájékozódhat: https://www.bfvk.hu/.../elado-11-312-m2-es-fejlesztesi...

A hangfelvételen ugyancsak emlegetett Rimaszombati úti ingatlan pályázati kiírása még meg sem jelent, a kiírás ebben az esetben sem fog semmilyen korlátozó feltételt tartalmazni.
Ami pedig az általam és a városvezetés egyetlen tagja által sem ismert, sokat emlegetett Berki nevű NER-es ingatlanost illeti, nos, őt évekkel ezelőtt Tarlós István helyettesének kérésére fogadta a vagyonkezelő vezetése még az előző városvezetés idején.

A további manipulációkhoz, hazug lejáratásokhoz jó emésztést kívánok Önnek (Önöknek), kérem adja át megbízóinak, hogy ha már budapesti ügyekkel foglalkoznak, ugyan utalják már a fővárosi közösségi közlekedésnek törvény szerint járó 12 milliárd forintot a budapestiek érdekében.

A FORMA MELLETT DÖNTÖTTÜNK - INTERJÚ MUNDRUCZÓ KORNÉLLAL ÉS WÉBER KATÁVAL

NÉPSZAVA
Szerző: CSÁKVÁRI GÉZA
2021.11.26.


A pandémiás korlátozások idején forgatta Mundruczó Kornél és Wéber Kata az Evolúció című filmet, mely a generációkon átívelő zsidó sorstraumát mutatja be. Az alkotókkal Cannes-ban beszélgettünk
.

A Pieces of a Women-ben Vanessa Kirby karakterében jelen van a kelet-európai származás. Az Evolúció esetében pedig konkrétan ezen van a hangsúly. Van kapcsolat a két film között?

Wéber Kata: Mély kapcsolat köti őket össze. Amikor a Pieces forgatókönyvét írtuk és a karakterek hátterét dolgoztuk ki, nagyon sokat beszéltünk a kelet-európaiságról. A filmben ez tényleg csak felsejlik, Ellen Burstyn figuráján keresztül. Amikor az Evolúció Ruhrtriennálén előadott színpadi verzióján dolgoztunk, már megszületett az idea, hogy egy család három generációját mutatjuk be egy triptichon szerű szerkezetben. Mely egyébként összefügg a személyes sorsunkkal, az édesanyám betegségével és végül a halálával. A pandémia alatt egy nagyon gyors, rövid és koncentrált projekt keretében filmet tudunk belőle készíteni Petranyi Viktóri producer tanácsára és hathatós segítségével. Nagyon hálásak vagyunk neki...

GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAM UGANDÁBAN, ÉPÜLHET A GELLÉRTHEGYI SIKLÓ - AZ ÁTLÁTSZÓ HETI LAPSZEMLÉJE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2021.11.26.


444: 5,2 milliárd forintos gazdaságfejlesztési programot visz Ugandába a kormány


Magyarország Ugandában hajtja végre eddigi legnagyobb nemzetközi gazdaságfejlesztési programját a migráció megállítása érdekében – jelentette ki hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki ugandai kollégáját, Odongo Jeje Abubakart fogadta Budapesten. Szijjártó aláhúzta: a kormány álláspontja szerint a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, ezért 5,2 milliárd forintos gazdaságfejlesztési programot hajtanak végre magyar finanszírozással és kivitelezéssel a világon az egyik legtöbb menekültet és migránst befogadó Ugandában.

Telex: Budapest-Belgrád: a 979 év alatt megtérülő vasútvonal


Az Investigate Europe újságírói végigjárták Budapesttől a pireuszi kikötőig azt a vasútvonalat, amin a Budapest–Belgrád-vonal is fekszik, hogy megnézzék, milyen úton jönnek majd a kínai áruval megpakolt tehervonatok. Útközben a szerb és az északmacedón közlekedési minisztériumban is készítettek interjúkat. A szerbek elárulták, amit a magyar kormány 10 évig titkolna: a várt forgalomnövekedésből ki tudtuk számolni, mikor térülhet meg a beruházás. Az is kiderült, hogy a magyar szakaszhoz képest Szerbiában kilométerenként 1,4 milliárd forinttal olcsóbban épül a vasút.

24.hu: Akár 19 milliárdot is fizethet a teniszszövetség egy olyan versenyért, amit sosem rendezett meg

Korábban 3,5 milliárd forintról szóltak a hírek, de már 4,9 milliárdnál jár a Magyar Tenisz Szövetség adósságrendezésére szánt keret. A kasszában ismét nincs elegendő pénz a NAV-tartozás rendezésére, de nem is ez az igazi gond, hanem egy, a Nemzetközi Sportdöntő Bíróság elé vitt per. A FED Kupát még az MTSZ előző vezetése pályázta meg és nyerte el 2019-ben. A 2020-as, a 2021-es és a 2022-es tornára az állam összesen 20,6 milliárd forintos támogatást garantált (jogdíjak és pénzdíjak), de az első évi eseményt a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, az idei őszi versenyt pedig visszamondta a magyar szövetség, mondván a Covid újabb mutációi miatt nem tudja azt megrendezni. A Nemzetközi Tenisz Szövetség azonban ezt nem fogadta el, és perre ment.

Népszava: Megkapta a legfontosabb engedélyt, így épülhet a gellérthegyi sikló

A lap információ szerint megkapta a környezetvédelmi engedélyt, ezzel megnyílt az út a beruházás előtt. A döntéshozókat nem zavarta, hogy a környezetvédelmi eljárásához készült hatástanulmány szerint a sikló „a főváros több nézőpontjából, így például a történelmi belvárosból, a Dunáról, a pesti rakpartról is látható lesz” és „jelentősen megváltozik a gellérthegyi tájkép”. A november közepén kiadott engedély 2031. november végéig érvényes, a határozat ellen jogorvoslatnak nincs helye. Ezzel megnyílt az út a gellérthegyi sikló megépítése előtt.

Magyar Narancs: A színháztörténeti múzeum fenntartói jogköre is Vidnyánszky alapítványához kerül

Semjén Zsolt ősszel újabb törvénymódosító csomagot nyújtott be a parlamentnek, mely érintette a kulturális szférát is: az állam tulajdonából ingyen a Vidnyánszky Attila által vezetett, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítvány (SZFA) tulajdonába került az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, az OSZMI kiállítóhelyeként működő Bajor Gizi Színészmúzeum, az ezekben elhelyezett, kulturális javaknak nem minősülő ingó vagyontárgyak, valamint egy, a múzeum mellett külön helyrajzi számon található beépítetlen telek. Az államtól már korábban az SZFA tulajdonába került az SZFE Szentkirályi és Vas utcai épülete, az Akácfa utcai kollégiumi, valamint a Rákóczi úti, az Uránia Nemzeti Filmszínháznak is otthont adó ingatlan.

NÉZEGESSEN HITELKAMATOKAT ÉS BORZADJON! - ANNYIRA GYORS A VÁLTOZÁS, HOGY A BANKOK IS A FEJÜKET KAPKODHATJÁK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.11.26.


Tegnap unortodox módon (vagyis nem az alapkamathoz hozzányúlva) újabb 0,4 százalékpontos kamatemelést hajtott végre a jegybank. Egyetlen szúk hét leforgása alatt így 1,1 százalékpontos a hitelek drágulása. Mintha még a bankok is csak a fejüket kapkodnák.


Mindössze két nappal ezelőtt ábrázoltuk jól áttekinthetőn, miként ugrottak meg a magyar kamatok. Olyan időket élünk azonban, amikor szinte órák alatt romlik tovább a helyzet. Nem csak azt mondhatjuk el, hogy Matolcsy György jegybankelnök nyári bejelentése (amikor lelkesen közölte, hogy irányadónak ismét az alapkamat számít) szállt tova, az is látható, hogy az unortodox lépések is gyorsulnak. A bankoknak hirdetett egyhetes betéti tenderen tegnap újabb 0,4 százalékpontos kamatemelés jött. Egyetlen szúk hét leforgása alatt így 1,1 százalékpontos a hitelek drágulása. Az év elejéhez képest pedig kifejezetten drámaiak a változások...

AZ ÉS 2021/47. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.11.26.


P U B L I C I S Z T I K A

Széky János: Buszon, 2021

Talpra, magyar, a kormány bliccel.

Akkor, amikor ezt a cikket írom, még nem dőlt el, hogy leáll-e a főváros közösségi közlekedése. Úgyhogy, sajnálom, le kell mondanom az olyan hatásos érvelési fordulatokról, mint a) „ilyen még nem volt, most aztán minden budapesti a bőrén érezheti, hová vezet a kormány aljas politikája”, b) „akárhogy szenvednek a helyi lakosok, a kormánypropagandának rutinfeladat úgy feltüntetni a katasztrófát a Budapesten kívül élő hétmillió választópolgár szemében, mint Karácsony, tehát az ellenzék kormányzásra való képtelenségének újabb bizonyítékát”, vagy éppen c) „megint vaklárma, a kormánynak van annyi esze, hogy ne haragítsa magára még jobban a budapestieket”.

Mire a lap megjelenik, eldől, ezek közül melyik érvényes, vagy esetleg valami más. Az ember rettentő okosnak látszik, ha valamelyik jóslata bejön, de megszégyenül, ha nem. Jósolni kockázatos, maradjunk is a ténynél, amit tudni lehet: önmagában az is botrányos és kétségbeejtő, hogy ez a helyzet előállhatott.Tovább

Marosán György: A Máté-effektus olvasatai

A „haláladó” vagy az adó „halála”

Az elmúlt hetekben két hír ragadta meg a figyelmemet. Az egyik: Elon Musk „trillionaire” lett, tulajdona elérte az egymilliárd dolláros értéket, és ezzel belépett a világ leggazdagabbjainak – az Apple, az Amazon, a Google (Alfabet), a Microsoft és a Facebook tulajdonosainak – exkluzív csoportjába. A másik: bár folyamatosan nő a tudósok száma és a K+F ráfordítás a világban, egy sor területen lassulni látszik a tudomány fejlődése: szűkül az új gondolatok kínálata, és jórészt csupán a már befutottak jutnak esélyekhez (Chu, J. et al.: Slowed canonical progress in large fields of science, 2020). E két, egymástól függetlennek látszó hír a felhalmozott vagyon vagy megszerzett hírnév önmagát gyarapító hatását testesíti meg. Ebben az összefüggésben pedig mindkettő a gyakran hivatkozott – de ellentétes értelmezéseket is megengedő – „Máté-effektusra” utal. Tovább

Perecz László: Tamás Gáspár Miklós

Gadó Gábor: Mégis szabad

Kovács Zoltán: Európa eszik

Monostori Tibor: Keresztény érzékenyítés

A keresztény egyházak kétezer éves tapasztalattal rendelkeznek a tár­sa­dalmi attitűdök megváltoztatása terén. Nem érdektelen át­te­kin­teni, hogy az egyik felekezet, a református miként teszi ezt ma az iskolarendszerben és a gyülekezetekben. Példamutató és kevésbé üdvös példák következnek. A témában egy felekezeti konferencián októberre kitűzött előadásunkat az egyház vezetői (köztük Balog Zoltán zsinati elnök) letiltották, ennek rövidített változatát adjuk közre.Tovább

Róna Péter: Az Alaptörvény nem alkotmány


Az ellenzéki pártok és Márki-Zay Péter várható választási győzelme előtérbe hozta azt a Magyarország kormányzásának alapjairól szóló kérdéskört, amit a rendszerváltó elit 1990-ben nem vállalt fel, amikor nem élt egy új, demokratikus alkotmány bevezetésének lehetőségével. Ezzel harminckét éven át nem is nagyon foglalkoztunk, hogy aztán arra ébredjünk, a Fidesz által kialakított politikai berendezkedés nem felel meg a demokrácia legalapvetőbb ismérveinek.Tovább

Angyalosi Gergely: Száz éve született Rákos Sándor

Rózsa Péter György–Szentpéteri Nagy Richard: Az alkotmányozás útjai

Az Alaptörvény leváltása

Dr. Felkai Péter: Oltsunk vagy ne oltsunk
– ez itt a kérdés

V I S S Z H A N G

Szakály Sándor: C(z)iffra szamárságok

Haskó László: Dg: Fasiszta

Szabó Gábor: Gyurcsány

– több mint bűnbak

P Á R A T L A N

pá- ti-: ...ÉS VÉDÜNK

msz: ÁTMEGY

ICs: LÉGVÁRÉPÍTŐK

Huszár Ágnes:MAGYAR A BAKON

(t-r): AJJAJ!

-n-a: HADI­SZÁLLÍTÓK

jos: WUNDERWAFFE

Ladányi András: TALÁLÓS KÉRDÉS

(celebrálja Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ

AZ ÉS 2021/47. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.11.26.


F E U I L L E T O N

Csehy Zoltán: Az atléták pozitív csöndje
Száz éve született Pilinszky János

I N T E R J Ú

Fóti Tamás: A klímaváltozás szociális probléma
Beszélgetés Lučka Kajfež Bogataj szlovén éghajlatkutatóval

K R I T I K A

Károlyi Csaba: A megszabadulásról

Danyi Zoltán: A rózsákról. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2021, 468 oldal, 3999 Ft

Danyi Zoltán komoly művet tett le az asztalra. Miként hőse, úgy ő is magának szabta meg a szabályokat. A fő szabály az, hogy a súlyos dolgokról csak a rózsák közt szabad gondolkozni, mert ott biztonságban van az ember, főleg, ha szaggatott, töredezett az élete. Ez a regény a szabadságot keresi. És a szabadság minden kényszeresség, kielégületlen szerelem, szenvedés és mániás bizonytalanság közepette létezik. Bizonyság a létezésére éppen az, hogy nem találjuk.Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

Rácz Péter: Ex libris

Hargittai István: Jeremiás nyomában
Mesterházi Mónika: Nem félek
Vladimir Nabokov: Pnyin
Selma van de Perre: Nevem SelmaTovább

A szerző további cikkeiVáncsa István
Buszi


Kontra Miklós–Borbély Anna (szerk.): Tanulmányok a budapesti beszédről a Budapesti Szociolingvisztikai Interjú alapján. Gondolat Kiadó, Budapest, 2021, 355 oldal, 4000 Ft

A program a Budapesti Szociolingvisztikai Interjú (röviden BUSZI) nevet kapta, kezdeményezője Herman József, az MTA Nyelvtudományi Intézete igazgatója, vezetője pedig 1985-től 2010-ig Kontra Miklós volt. 2010 után a kutatás még két évig vegetált, majd lassan kiszenvedett. Anyaga persze megvan, egy kicsiny hányada kutatók számára el is érhető, és nem mellékesen az első olyan adatbázis a magyar nyelvészetben, amely a magyar beszéd sokoldalú kvantitatív elemzését lehetővé teszi.Tovább

Soltész Béla: Apokaliptikus tropikália

Urbán Bálint: Oscuro. Fiatal Írók Szövetsége, Budapest, 2020, 96 oldal, 2000 Ft

„Lautréamont és Artaud, a fekete festményeket megfestő Goya és Georges Bataille, a bécsi akcionisták és Hajas Tibor – ők e két szereplő elődei” – állítja a kötet fülszövegét író Földényi F. László. A névsorhoz hozzáadhatunk néhány spanyol és portugál nyelvű szerzőt is, hiszen Urbán Bálint ezen irodalmak kutatója és műfordítója. Fernando Pessoa heteronimjei és Roberto Bolaño hősei, különösképpen pedig egyes XX. századi brazil klasszikusok – Mário de Andrade és João Guimarães Rosa – világának alakjai köszönnek vissza a szövegben.Tovább

Szarvas Melinda: Végiggondolt viszonyok

Kormányos Ákos: Tö­re­de­­zett­­ség­men­tesítés. Forum Könyv­kiadó–FISZ, Újvidék–Budapest, 2021, 77 oldal, 2200 Ft

A kötetcímet illetően a versek elé kiemelve olvasható egy definíció, amely informatikai fogalomként adja meg a töredezettségmentesítést. A meghatározás közepén egy, a kötet világát tekintve idegen szövegnek ható (rákeresve valóban, alig módosítva, egy tanulmányban is fellelhető), élettörténetre vonatkozó árnyalás is olvasható; az infós meghatározást kettészelő betoldás nehezen illeszthető a versek kontextusához. Szerencsésebb lett volna ténylegesen Kormányos írásaiból kiindulva dúsítani a tech fogalmát. Nem is e kiemelt definíció alapján értékelném a verseket, hanem az alapján, hogy más fogalmakat mennyiben árnyalnak és gazdagítanak. Olyanokra gondolok, mint az érzékenyítés vagy a szolidaritás. Ezekben nagyon sok fontos újat hoz a kötet.Tovább

Szarka Judit: „Ősi, kihalhatatlan fajok”


Ketten egy új könyvről – Mesterházy Balázs: Penészes isten. Kalligram Kiadó, Budapest, 2021, 187 oldal, 2990 Ft

Mesterházy Balázs az irodalmi életben a kilencvenes években először mint irodalomtudós jelentkezett, kitüntetett kutatási területe a német romantika filozófiai és irodalomelméleti összefüggéseinek feltárása volt Novalis, Goethe és E. T. A. Hoffmann műveiben. A Penészes isten című verses regényét olvasva úgy tűnik, hogy a pályakezdés elméleti érdeklődése a művészi alkat rezonálásából eredt. A szépírói életmű költői és prózai szövegeinek ismeretében egyre inkább állíthatjuk, hogy annak a nagyszabású és autonóm alkotói gesztusnak tanúi lehetünk, amely a nagyság, a magány, a szív érzékenysége és a tragikus sors együttállásának romantikus szövegtestét eleveníti meg.Tovább

Visy Beatrix: Az is bolond, aki poétává?

Ketten egy új könyvről – Mesterházy Balázs: Penészes isten. Kalligram Kiadó, Budapest, 2021, 187 oldal, 2990 Ft

Ez a roppant nehéz és komplex vállalkozás talán azért sem sikerülhetett maradéktalanul, mert Mesterházy sokkal inkább támaszkodott tudására, (irodalom) elméleti, (pszichológiai, pszichiátriai) tudományos ismereteire, mint magára az emberre, a költészetre, a beleélés, beleérzés, a „ráhagyás” aktusaira. Nem hagyta élni a benne lévő poeta natust a poeta doctusszal szemben – ha már skizofrénia.

De számomra mégis az a legnagyobb kérdés, hogy ez az egész konstrukció mivégre. Persze ez is kirajzolódik, csak össze kell szedegetni.Tovább

Ruff Borbála: 1 embert szeretni

(A legszebb kutyatörténetek. Gerald Durrell ajánlásával. Előadja Szacsvay László. Kossuth–Mojzer, 2021)

Sokféle, és mégis fontos tulajdonságaiban azonos kutya tűnik fel csak ebben a néhány történetben is, Alaszkától Hollywoodig (vagy az eredeti kötetben Budapestig). Gerald Durrell az előszóban hidat is képez közöttük: „Ahogyan a görögök mondják, egy ház nem otthon addig, míg fecske nem fészkel az eresz alá, ugyanúgy azt tartom, hogy egy ház attól lesz otthon, ha van benne kutya.” És ha kutya van benne, az az otthon bárhol lehet.Tovább

Papp Lídia: Királydráma a bunkerben

(William Shakespeare: Hamlet, Óvóhely Kultúrbunker, november 8.)

A Harmadrosta Csoport fiatal színészei viszont olyan lendületes és humoros előadást hoztak létre, amit könnyű szeretni, és amivel könnyű lenne megszerettetni Shakespeare drámáját az iskolásokkal, nem csak azért, mert szinte velük egykorúak vannak színpadon. A látványvilág letisztult, jól illeszkedik a hidegháborús tér sajátosságaihoz. Hamletet – mintegy kívülállóként – többször látjuk a bunkerbe vezető létra tetején szorongani vagy valamelyik fokáról leugrani.Tovább

Kőrösi Boglárka: Művészetté lett lelet

(Anca Benera és Arnold Estefán: A természetalatti / Subnature. Megtekinthető a Trafó Galériában 2021. december 5-ig.)

A kiállítás egészén átfut ugyanis a kortárs kultúra szerepzavara: nemcsak maguké a művészeké, de az intézményrendszeré, a kurátoroké, de még a látogatóké is (kelljen vagy ne kelljen végül is kísérőszöveget olvasni). A kortárs művészet és a művészek feladatának lehetséges útvonalai rajzolódnak itt ki: a „kutató-művész” már önmagának és önmagában adja meg saját programját, keres egy tézist vagy összeszed néhány érdekesnek, fontosnak vélt kötetet; akárhogyan is, beleveti magát a kutatás (gyűjtés) valamilyen módjába.Tovább

Stőhr Lóránt: Túlélők

(17. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, november 10–14.)

A politikai-háborús konfliktusok és a vallási fanatizmus terhével, a szexuális abúzus és az érzelmi elhanyagolás szenvedéseivel együtt élő gyerekek ugyanakkor nem ragadnak meg az áldozat pozíciójában a fesztivál filmjeiben. Az éveken át tartó forgatások eredményeként a mindennapos sokkhatások, a poszttraumás stressz, a fájdalom és a gyász intenzív, megrendítő erejű felmutatása mellett a gyerekek és kamaszok küzdelméről is nagyfokú érzékenységgel beszélnek a Verzió alkotásai.Tovább

Csengery Kristóf: Tanulmányi kirándulás

(Rohmann Ditta és Fejérvári Zoltán – Zeneakadémia, november 16.)

Rohmann és Fejérvári kamarazenélését figyelve a zenehallgató újra és újra megállapíthatta: a cselló–fortepiano konstellációban modern hangszeres élményeinkhez képest megváltoznak a darabok hangzásdimenziói, gesztusaik – átalakul egész kommunikációs rendszerük. Másképp érvényesül egy telt szimfonikus akkord, másképp egy figyelmeztető basszusmenet, egy staccato, egy trilla, másképp hat ránk egy retorikusan tagolt dallam. Mindez meg is béníthatta volna a zongoristát, de nem így történt: Fejérvári Zoltán felszabadultan és kreatívan, sok oldott, rögtönzésszerű elemmel muzsikált, játéka megtelt kezdeményezéssel és felfedezőkedvvel, sok apró részlet kapott a zongoraszólamban figyelemfelkeltő hangsúlyt. Rohmann Ditta éneklő hangon csellózott, az ő – intellektuális kontroll és érzelmek között egyensúlyt teremtő – játékát is a részletekre irányuló figyelem jellemezte, s a két művész együttműködése mindvégig harmóniát sugárzott. Közös produkciójuk egymás kölcsönös inspirálásának jegyében bontakozott ki.Tovább

Molnár Zsófia: Déjà vu

(Isten, haza, család, Katona József Színház, Kamra, október 23.)

És mázlink van másodszor azért, mert vannak olyan, fiatal színházi alkotóink (esküszöm, utoljára írom le velük kapcsolatban a semmitmondó fiatal jelzőt), akik a mában élnek, nyitott szemmel. Akik tudomást vesznek a közös műveltség sokféle rétegéről, akik nemcsak elővesznek egy (vagy több) klasszikust, és azon keresztül sugallják az örök és öröklődő mintákat, hanem saját anyagot gyúrnak belőle, beillesztik a nagyba a kisebbet, összekötik a múltat és a jelent, a távolit és a közelit.

Mert valami ilyesmi történik a Katona József Színház Kamrájában: egymásba gabalyodik görög mitológia és magyar eredetmondakincs egy számunkra hétköznapi magyar lakásban: örökölt bútorok, giccses tájképek, keresztény jelképek és szokások között.Tovább

Fáy Miklós: Vannak-e még csodák?


(A MÁV Szimfonikus Zenekar koncertje – Zeneakadémia, november 19.)

A trükk persze nem nagyon bonyolult, sarkantyúzza a lovakat Leonard Slatkin, száguldunk a szimfóniával, amitől az embernek rezeg keze-lába, és legfeljebb a két középső tételnél erős a hiányérzete, mintha ennél gazdagabb szokott volna lenni a mű, mintha a pompázatosan gyors tempók a kifejezés rovására mennének, nincsenek színek, nincs finommechanika. Talán észszerű a kompromisszum, legyen ez ilyen, erőtől duzzadó, a Gyászindulón is könnyebb így átvergődni, csak a darab elején még többen reménykedtem.Tovább

Grecsó Krisztián: Végképp eltörölni

(Ötszemközt, 1974, Vitray Tamás beszélgetése Lomb Katóval, YouTube, publikálva 2021 áprilisa)

A tisztesség meg a tisztelet az, amitől egyszerre lesz felemelő és letaglózó ez a különben egyszerű és néhol banális beszélgetés, a teátrális termoszos kávézással meg a mesterséges, nyúlfarknyi szünettel, amit az interjúalanynak Vitray a kávé megivására hagyott. És mégis, a legjobb és legtöbb, ami történhet egy ennyire régi, de nem olyan régen publikált és mostanában felkapott felvétellel, hogy érdemes a szoros olvasásra, kötözködésre, kritikára. Mert egészében olyan remek anyag, majdnem ötven év után annyira élő, hogy az ember nem hisz a szemének. Nem baj, ha a Tik-Tok-univerzum nem tud róla, elég, ha mi büszkék vagyunk rá, hogy zseniális kortársaink vannak.Tovább

Fuchs Lívia: Fekete, fekete, fekete


(Zenei montázs – Nagy József/Joseph Nadj: Omma, Hangvilla, Veszprém, november 21.)

Nagy József koreográfiája szerencsére, ha nem is következetesen, de jobbára elkerüli a másságot egzotikusnak, vadnak vagy épp alacsonyrendűnek beállító közhelyeket. A saját színházi univerzumából ismerős fekete öltönyökbe öltöztetett, majd félmeztelenre vetkőző táncosok Nagy kompozíciójában nem az etnikus gyökereket felidéző mozgásokban tobzódnak, hanem az ugyancsak jellegzetesen Nagy-féle suta, szögletes, kicsit bábos szökdécselésekben és ugrásokban, megmerevedő pózokban, téblábolásokban és gurulásokban jeleskednek. Ám ezekből az ötletesen szerkesztett, nemegyszer többszólamú mozgásszekvenciákból nem épül valamiféle követhető folyamat, így egyre-másra visszakanyarodunk egy kvázi ősi rituáléba, ahol állatutánzó vagy munkamozdulatok alkotják a jelenetek mozgásszövetét.

I R O D A L O M

Szív Ernő: Kint, a kertben

Az új raklapokon ült, volt alatta vagy négy. Fenyvesi, aki most érkezett vissza a nagyraktárból, érezte még a szagukat is. Az öreg lehajtotta a fejét, a válla megereszkedett. Fenyvesi tudta, hogy sápadt, mint egy halott. Magához intette Ferikét, aki máris szaladt, hagyta a parkettákat.

– Elesett?

– Nem tudom, főnök.

– Mondtam, hogy figyeld.

– Mondta, Főnök, figyeltem is. Egyszer csak nem láttam. Kiabáltam, hogy Karcsi bácsi! Karcsi bácsi!

Az öregember erre felemelte a fejét. Fenyvesi intett, hogy jó, jó, halkabban. Aztán hátrament Ferike, és akkor már csak azt látta, hogy ott fekszik. Szerinte...

– Szerinted?

– Nem esett el. Csak lefeküdt oda, hátra. Hogy ne essen össze. Itt – Ferike körbemutatott, lécek, forgácsok, pozdorják mindenütt, a nagy, piros szeletelőgép. – Vagy akárhol. Idetámogattam, főnök.

Bólintott, jól van, Ferike menjen a dolgára. Ő meg odalépett hozzá, óvatosan megfogta a vállát, apa, hoztam újságot meg szendvicset.

– Milyet?

– Marhahúsos.Tovább

Oravecz Péter: A világ legnagyobb rágcsálója

Az MZ/X névre hallgató banda a közép-európai elektropop egyik úttörője volt. Sikerét leginkább füstös hangú énekesnőjének, Eszternek köszönhette, akit rajongótábora az első pillanattól kezdve üstököscsóvaként követett. Az ezredforduló tinédzserei Eszter dalszövegein tanulták meg a választékos angol nyelvhasználatot, de mint utóbb kiderült, még az angolt második anyanyelvként bíró hallgatóság is sok esetben arra kényszerült, hogy a refrén kulcsszavát az online szinonimaszótár böngészőjébe pötyögje, ha tisztába akart kerülni vele, milyen tartalomra bólogat egy haszontalan árucikkeket forgalmazó multicég legfelső emeleti irodájában, amikor főnöke távollétét kihasználva stikában pasziánszozni vagy mahjongozni kezd.Tovább

Kutas József: Az igazság keresése

Az Esernyőárus gyönyörködött kézzel varrott bőrcipője koppanásaiban, amiket a kövezet úgy hangosított fel, mint egy hajdani kedves alakot vagy eseményt az emlékezet; a mellette elmaradó házak rései sárga fényt köptek az úttestre, ami így néhol fluoreszkáló rovar páncéljára hasonlított, míg másutt a világos foltok látványosan kiemelték, egyben elmélyítették a sötétséget. A férfi feltűnően alacsony, cingár volt, hosszú, fekete köpenye a térdét paskolta fordított vászonsztüxként. Tempósan lépkedett, mint akinek meg sem fordulna a fejében a lehetőség: igazoltathatják, kérdőre vonhatják a kijárási tilalom megszegése miatt, esetleg beleszaladhat az esetleges konkurenciába – egyszóval mindenféle kellemetlenségek érhetik. Nem, az Esernyőárus egy álruhás uralkodó magabiztosságával poroszkált a városka szebb napokat látott főutcáján.Tovább

Fecske Csaba: Kecskehús

(...) meghalt Csilla, a kutyám, majdnem akkora volt, mint én, etettem, itattam, simogattam minden reggel, amikor fölkeltem, felmásztam a létrán hozzá, a disznóól fölött lakott, rajtam kívül senki se látta, még Gusztinak se mutattam meg, féltettem a szemmel veréstől, lehet, hogy valaki megnézte, amikor nem vettem észre, és azért halt meg, ott van eltemetve a kertben a barackfa alatt, az a fejfája neki, oda járok szomorkodni és panaszkodni, neki panaszolom el a piros nagykabátot meg a többit, hogy eltűnt atyuska is, Bori néni apja, kint ült a karosszékben, a rózsalugas mellett, ahol mindig is szokott (...)Tovább

Deák Mór: Fekete lyuk

Géczi János: Egymáshoz fér és egybeforr

Géczi János: A szent dolgok

Géczi János: Új változat, tollseprűvel

Géczi János: Napkelte

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: MAGYAR NARANCS
2021.11.24.


A Szerk.

Elszabadul az infláció, zuhanórepülésben a forint.

A Szerk.
Édes bakancsnyelvünk

Aki a legcsekélyebb mértékben is követi a honi bulvárhíreket, nagyszabású kísérlet tanúja lehet, mely kísérlet spiritus rectora alighanem maga a központi propagandahivatal (ha lenne becsületes neve, biztos így hívnák).

PUBLICISZTIKA

LÁSZLÓ RÓBERT
Hello, vokstourist!
Miért legalizálták a fiktív lakóhely létesítését?

„Magyarországon ma közel kétmillió ember nem az állandó lakcíme szerinti lakhelyen él, mert például lakást bérel vagy a szüleihez van bejelentve. Őket mentesíti a törvény a büntetés alól.”

VÁRHEGYI ÉVA
Csak hitel legyen
Bankok, vállalatok, biztosító – veszélyes tulajdonosi átfedések a NER-gazdaságban

A szocialistának nevezett rendszerben a finánctőke és finánctőkés kifejezések az imperializmushoz társultak, és az uralkodó tan szerint a fasiszta diktatúrák a „fináncoligarchák” érdekeit szolgálták. Időközben változott a világ.

EGOTRIP

EGOTRIP
Cseresnyési László: Nyelv és neurózis
Az a szép, fényes nap

Tíz éve már, hogy az Országgyűlés a magyar nyelv napjává nyilvánította november 13-át, megemlékezve a magyart államnyelvvé tevő törvényről (1844), amelyet ezen a napon fogadtak el egykori, dicső honatyáink.

OLVASÓI LEVELEK


Olvasói levelek 2021/47.

0:1, A szerk. (Magyar Narancs, 2021. október 28.)

BELPOL

INTERJÚ
„Azt hitte, nem fogja elkapni”
Csilek András infektológus, a Magyar Orvosi Kamara B.-A.-Z. megyei elnöke

A koronavírus-járvány negyedik hullámában a sok megbetegedés ellenére még mindig nincs annyi ember kórházban, mint a korábbi időszakokban – viszont sokan kerülnek intenzív osztályra, jellemzően az oltatlanok közül. Hogyan látja mindezt egy Covid-osztályon dolgozó infektológus?

MI LESZ AZ ORSZÁGOS SZÍNHÁZTÖRTÉNETI MÚZEUMMAL?
Elkötötték Thespis kordéját

Nemcsak az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) ingatlanvagyona került egy újabb tollvonással a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítványhoz, de hamarosan a fenntartói jogkör átadásáról is határoznak. A kedvezményezett ismét Vidnyánszky Attila.

BEVÁNDORLÓK ÉS HELYIEK A HATÁR SZERBIAI OLDALÁN
Félelem és akciós létra Horgoson

A létra, amellyel a déli határkerítés tetején lovagló ember megpróbálja beverni a magyar rendőrségi autó szélvédőjét a kormány zenei aláfestéssel illusztrált Facebook-videójában, alumíniumból készült. A határ túloldalán, a szerbiai Horgoson lehet ilyet venni a festékboltban.

KÖRÖSSZAKÁL: ETNOBIZNISZ KICSIBEN
Papíron minden román

A nemzetiségi román iskola megbízott igazgatója nem tud románul, noha nyelvvizsga-bizonyítványa is van. Mindezzel tisztában van a fenntartó országos román önkormányzat is. Emiatt van feljelentés is, volt rendőrségi nyomozás, főügyészségi vizsgálódás, mégis minden maradt a régiben.

KÜLPOL

INTERJÚ
Nem a nép hangja
Aurélien Mondon politikatudós, a University of Bath Politikatudományi Tanszékének tanára Éric Zemmour fölemelkedéséről

Új sztárja van a francia szélsőjobbnak, miután alig három hónapja színre lépett és látványos sikereket ér el Éric Zemmour író, publicista, tévés személyiség. Hogyan vált el- és befogadottá a demokratikus francia közéletben a szélsőjobb? A téma kutatóját kérdeztük.

KÖNYV

POETA.DOC
Forma és öntudat

Illyés Gyula: Eltűnő társak

FILM

INTERJÚ
„Mindig operettország volt”
Mundruczó Kornél rendező

A héten mutatják be a mozik Evolúció című filmjét, amely a holokauszt túlélőinek generációs traumáit igyekszik feltárni. A rendezővel a három epizódból álló, Auschwitzban, Budapesten és Berlinben játszódó film keletkezéséről, családi vonatkozásairól, aktualitásáról beszélgettünk, és persze a hazai közállapotokról.

INTERJÚ
„Mint Sziszüphosz”
Uwe-Lothar Müller dokumentumfilmes, televíziós szerkesztő

Az ARTE Reportage főszerkesztő-helyettese a Goethe Intézet meghívására érkezett Budapestre, s egy-egy workshopot tartott a Nemzeti Filmintézet Fast Forward Programja és a 18. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál keretében. Ezek kapcsán beszélgettünk vele.

TÉVÉSMACI
Tyúkpör

Amikor Sztupa és Troché hazamentek, rögtön bezárt a kocsma is.

KRITIKA

FILM
Összeomlás
Marc Munden: Segítség

Sarah jobb híján és megfelelő képesítés nélkül vállal munkát gondozóként a demensekre szakosodott szociális otthonban. A fizetés kevés, a főnök kekec, de a lakók szeretetre méltók és hálásak, a munkanélküliségtől sújtott vidéken pedig nincs nagyobb jótétemény a havi fixnél.

FILM
Apa csak egy van
Reinaldo Marcus Green: Richard király

A kaliforniai Comptonban olcsó az élet, a teniszpályák borítása a repedezett betontól a kifröccsent vérig terjed.

TÉVÉSOROZAT
Papás, mamás
On the Spot: A hosszú élet titkai

Szardínia keleti partján egy kisvárosban idősebbnél idősebb férfiak gyűlnek össze fraternizálni nap mint nap a templom tövében. Felidézik, melyikük hány éves, mikor született, büszkélkednek a korukkal, s közben megy az élcelődés, s ha valaki megkérdezi, lelkesen találgatják a hosszú élet titkát… Ők a szardíniai kék zóna lakói, bár erről nem sokat tudnak.

FILM
Folk-rock folk nélkül
Andrew Slater: Echo in the Canyon

Nem mondhatunk semmi rosszat a Havin’ a Bad Day (1984), az Into the Sun (1998) vagy az In Paralel (2017) című lemezekről, de ha hozzátesszük, hogy ezek Dweezil Zappa, Sean Lennon, illetve Dhani Harrison neve alatt jelentek meg, egyértelmű, hogy nem a zene vagy a szöveg tette az albumokat szenzációvá, hanem az előadók édesapja.

KIÁLLÍTÁS
Kő kövön
A királyi palota – a kultúra vára

Megújult és látványos elemekkel bővült a királyi palota históriáját bemutató állandó kiállítás.

SZÍNHÁZ
Helyben
Kleist: Heilbronni Katica

Katica ultramaratonista, Vihar Friderik kitűnő sprinter, aki középtávon is viszonylag jól teljesít, a többiek pedig csak kocafutók: ennyi mindenképp kiderül ebből a futópadokra szerkesztett előadásból.

OPERA
Ez a méreg
Donizetti: Lucrezia Borgia

Miként azt már a címe is sejteti, a Lucrezia Borgia primadonna­opera: itt, ha ugyan nem is minden, de majdnem minden a díván múlik.

ZENE

INTERJÚ
„Nagyot lendítene rajta egy megrendelés”
Dobri Dániel zeneszerző

Több mint hatvan színdarabhoz komponált zenét, de nemrég már a saját darabját mutatta be, és most komponálja első operáját is Márai Sándor egyik könyvéből – ezekről kérdeztük.

MI A KOTTA?
Csókdossa szelíden

Klasszikus zenei programajánló a 2021/47. hétre

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
Evolúció

A három részből álló film fókuszában a holokauszt túlélőinek és utódainak traumája áll.

VISSZHANG: FILM
The Electrical Life of Louis Wain

Will Sharpe egyszerre próbálja a feje tetejére állítani a kártékony „a nagy szenvedés nagy művészetet szül” toposzt, illetve igazságot szolgáltatni egy különc, űzött és a saját korában félreértett zseninek.

VISSZHANG: FILM
Jean Seberg minden rezdülése

Külön zsáner a lehallgatós film, amelyből tudható, hogy a szakember élete sem könnyű.

VISSZHANG: FILM
A kúria

A Barbara Hershey játszotta Judith a nyitójelenetben épp’ a 70. születésnapját ünnepli szerettei körében.

VISSZHANG: KIÁLLÍTÁS
Első füzet

Ujj Zsuzsinak éppen 34 éve volt a Liget Galériában kiállítása.

VISSZHANG: LEMEZ
Dave Gahan & Soulsavers: Imposter

Régi alkotótársaival, az angol-amerikai Soulsaver producerduóval dolgozott együtt leg­újabb lemezén Dave Gahan.

VISSZHANG: SZÍNHÁZ
Kisrigók

Szaszka 6 éves, Csabó 5, Gigi 4. Testvérek, de hárman három különböző helyen élnek: egyikük gyerekotthonban, a másik kettő nevelőmamánál.

VISSZHANG: SZÍNHÁZ
A világot tartó oszlopok

Az 1998 óta működő Baltazár Színház legújabb darabját a házi szerzőjüknek számító Vörös István írta.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2021/47.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2021/47.

Rövid hírek: kávé, gyík, galaxis

Szüret 2021/47.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

KÉPZŐMŰVÉSZET

RÉS A PRÉSEN
„Két hétre bezártam magam”

Kiss Adrian képzőművész

LOKÁL

INTERJÚ
„A kultúra folytonosságát veszélyezteti”
Vincze László építész, Huszonkettesek építészcsoport

Tavasszal alakította meg 22 építész a magyar építészet értékeit védő közösséget. November 5-én demonstrációt szerveztek és memorandumot adtak ki, hogy felhívják a figyelmet a budai Vár átépítésének következményeire, és a kiemelt kormányberuházások elszaporodására.

TUDOMÁNY

INTERJÚ
„A választási oldalak az első számú célpontok”
Bujdosó László etikus hekker az internetes támadásokról

Elszaporodtak a magyar híroldalak elleni túlterheléses támadások, de korábban az előválasztás oldala is órákra elérhetetlenné vált emiatt. A KÜRT Zrt. etikus hekkerével beszélgettünk a jelenségről, motivációkról, károkról és védekezésről.

A JÖVŐ ENERGIAFORRÁS-REMÉNYSÉGE
Elszáll vagy megmarad?

A hidrogén több funkciójában is felválthatja a szénhidrogéneket, már ha olcsó és karbonsemleges módon állítjuk elő.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Gougères

Gougères – francia sajtos puffancs

ÉTEL, HORDÓ
Wang mester kínai konyhája

„FIDESZ VAGY NEM FIDESZ?” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: MAGYAR HANG
2021.11.26.


A TARTALOMBÓL:

 Fidesz vagy nem Fidesz? – Pulai András és Zárug Péter Farkas Orbán esélyeiről, kényszerpályájáról, a népszavazás időzítéséről és a „fekete ló” kihívóról. Vita

– Elhibázott döntések sorozatát látjuk – „Az oltás bizalmi kérdés”, a mostani Emmi sem szakmailag, sem politikailag nem alkalmas ellátni feladatát – mondja Komáromi Zoltán. Interjú

– „Nem szabad a Fidesz eszközeit használnunk” – Donáth Anna szerint az ellenzék feladata a nemzet újraegyesítése. „Csak azért, mert a Fidesz lemegy kutyába, nekünk még nem kell” – mondja. Interjú

– Társadalmi tűpróba – Véleménybuborékjaikban tobzódnak az oltásellenesek. A hiteles kormányzati tájékoztatás hiánya is ráerősít az álhírekre

– Bajt hoz a kamatemelés – A lakáshitelesek több mint harmadának törlesztője emelkedhet az infláció miatt

– Szinte megfelezte a járvány a BKK bevételeit – Nyáron is messze elmaradt az utasforgalom a koronavírus előtti időkhöz képest

– Mintha a térképen nem is lennénk rajta – „…és akkor mondta a rendőr, hogy kilencvennégyen vannak bejelentve hozzánk”. Fiktív lakcímek, felfüggesztett börtönbüntetések Kispaládon. Riport

 „Egy szép család vagyunk” – Móni és Réka házas, két saját gyereket nevelnek, most örökbefogadásra készülnek. Szerintük a magyar társadalom elfogadóbb, mint a hazai törvények. Riport

 Tomboló irracionalitás – Félreértelmezik a demokráciát a Nyugat-Európa utcáin törő-zúzó agresszív oltásellenesek

– Miért akarja Kína megszállni Ukrajnát? – Peking befolyásának kelet-európai erősödése az Európai Unió és az Egyesült Államok érdekeit is sérti

– Gázár: elértük a csúcsot? – Emelheti a magyar inflációt az Északi Áramlat 2 engedélyezésének akadozása

– Oligarchák és profit helyett a tömegsportra fókuszálna az EU – Azt erős túlzás állítani, hogy a központi jelentőségű lenne ez a téma az unióban, de éppen ezen próbál változtatni az Európai Parlament

– Katasztrófa felé tart Bosznia? – Banja Luka és Szarajevó viszonya mélyponton van, a szerbek függetlenedési törekvései nagy bajhoz vezethetnek

– Harapnak még a kokainból – A mexikói kábítószer-kereskedelem történetét bemutató sorozat, a Narcos: Mexikó véget ért, de a kegyetlen drogháború folytatódik

– Drogterápia tálib módra a Helyzet-Képben

– Én szívesen veszem, ha nekem bókol valaki – Schell Judit palack nélküli merülésről, a haláltól való eltávolodásról és a színházba beavatkozó politikáról. Interjú

– Bénító villódzás – A Lukasenka által is bevetett stroboszkópfegyver modern kori története a második világháborúban kezdődött, de már sokkal korábban rájöttek arra, hogy az embert gyorsan vibráló fénnyel úgy lehet harcképtelenné tenni, hogy egy lövedéket sem lövünk ki rá

– Megállíthatja-e a járványt az oltás? – Sokakat meglepett, hogy a koronavírus-járvány negyedik hulláma – eddig legalábbis – semmivel sem visszafogottabb, mint egy évvel ezelőtt a második volt

– Szén-dioxiddá váló erdők – A glasgow-i klímakonferencia egyik vállalása, hogy 2030-ig beszüntetik a világon az erdőirtást. Csakhogy a környezetvédők szkeptikusak, mert hallották ezt már eddig is sokszor, aztán semmi sem történt

– Könyvtár korlátok között – A Széchényiben az ezredforduló táján kezdődött az olvasók elidegenítése, most a zenitjére ért

– GAOGAG-Liba és Alsó-Kertekalja – Tizenöt évvel ezelőtt hunyt el az élete nagy részét emigrációban töltő Határ Győző, akinek életműve máig nem elég ismert a magyar közönség előtt

 „Akit bántalmazás ért, ne féljen előlépni” – Az év botrányává dagadt a kínai teniszezőnő, Peng Su-aj ügye. Idén több sportágban is durva szexuális visszaélésekre derült fény

Publicisztika:
– Dévényi István: Vigyázat, oltatlanok!
– Gulyás Balázs: Alvókommunisták – Maga itt a kultúrhörcsög?
– Reichert János: Hú, de jól állunk…
– György Zsombor: Tűzoltás – Álláspont
– Várkonyi András: Minek nevezzelek?
– Gaál Antal: Túl a 24. órán
– Nagy Attila Tibor: Ellentámadásban a Fidesz – Ítélet Orbán felett
– Szabó Antal: Az étolaj
– P. Szathmáry István: Nemolvasó nép – Irodalomország és lakói
– Wekerle Szabolcs: Meg – Újbeszél
– Híd Jenő rajzol: Nemes bosszú
– Puzsér Róbert: A bojkott dilemmája
– Marabu: Idősíkok

Tárca:
– Egressy Zoltán: Requiem
– Benedek Szabolcs: Orfeusz – Az én hangom mélyebb

Kritika:
– Ki akar örökké élni? – On The Spot: A hosszú élet titkai
– A fiatalság azért szép, mert elmúlt – Völgyi Lajos: Májbro
– Régészeti portfólió – Paul Barh (szerk.): Legendás ősi helyek
– Budapesti cour d’honneur – Mártonffy Melinda: Franciaudvaros bérházak Budapesten
– Hogyan keveredjünk ki a válságból? – Csath Magdolna: Fejlődési csapdaveszély a pandémia után

Bűvös Szakács-melléklet
– Az ellopott saláta – Az „igazi Olivier-saláta” nyomában
– Az Ikarus étterem fantáziaverziója
– Ensaladilla rusa (Chinchín Puerto)

Kiváló tapasfogások Magyarországon is beszerezhető alapanyagokból
– Paradicsomos kenyér
– Csipsztortilla
– Szegény ember krumplija (patatas a lo pobre)
– Hagymás tortilla
– Tempurázott krémes krokett sonkával és kukoricával (Asador Sagartoki)
– A Michelin-csillagos Echaurren étterem krokettje
– Baszk paprikás krumpli (patatas a la riojana)
– Katalán spenót
– Albondigas (húsgombóc mártásban)
– Sült tejkrém (leche frita)

ITT OLVASHATÓ

KORONAVÍRUS: ÚJ SZUPERVARIÁNSTÓL RETTEG AZ EGÉSZ VILÁG, AZONNAL LEZÁRNAK SZINTE MINDENT?

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2021.11.26.


Globálisan 260,1 millió fertőzéses esetet, 5,2 millió halálesetet és 7,53 milliárd beadott vakcinadózist tart számon a Johns Hopkins Egyetem a koronavírussal összefüggésben, amelynek most egy afrikai eredetű, nagy mutációs képességű új variánsa miatt kezdtek el aggódni a pénz- és tőkepiacok, és beutazási korlátozásoktól hangos Európa. Pénteki járványhíreink egy cikkben...

TÖBB ORSZÁGBAN IS KISEBB PÁNIKOT KELTETT A KORONAVÍRUS ÚJONNAN MEGJELENT VARIÁNSA, A B.1.1.529

QUBIT
Szerzők: DIPPOLD ÁDÁM, RADÓ NÓRA
2021.11.26.


A koronavírus új, mutáns variánsát először Botswanában azonosították, de jelentettek már fertőzöttet a Dél-afrikai Köztársaságból, Hongkongból és Izraelből is. Pénteken összeült a WHO, hogy megvizsgálja, „aggodalomra okod adó" variánsról van-e szó. A B.1.1.529 várhatóan a nű nevet kapja majd.


A koronavírus új mutáns variánsa terjed Afrikában: a B.1.1.529-et először Botswanában azonosították, de jelentettek már fertőzöttet Izraelből, Hongkongból és a Dél-afrikai Köztársaságból is: ott 22 esetet azonosítottak az ország gazdasági központjában, Gauteng tartományban. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO péntekre rendkívüli ülést hívott össze a B.1.1.529 miatt. A szervezet ma dönt arról, hogy a mutáns az „aggodalomra okot adó” kategóriába (variant of concern, VOC) kerüljön-e. Ehhez az kell, hogy az új variáns újfajta tüneteket okozzon, gyorsabban terjedjen, mint az eddigiek, vagy azoknál hatékonyabban kerülje meg a vakcinák által nyújtott védelmet.

A virológusok egyelőre nagyon keveset tudnak a frissen felfedezett mutációról, így az sem világos, hogy súlyosabb vagy enyhébb tüneteket okoz, mint a jelenleg terjedő delta. A WHO ülésén döntenek az új variáns elnevezéséről is: a B.1.1.529 a nemrég elfogadott szabályozás szerint várhatóan a „nű” nevet kapja majd...

JAVASLATOK A SZEGÉNYSÉGI CSAPDÁBÓL VALÓ TARTÓS KIKERÜLÉSRE

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.11.26.


A szegénység komplex, az életút minden lényeges dimenzióját meghatározó probléma. Nem is az elégséges jövedelem a fő gond, hanem a méltó élethez szükséges képességek és választási lehetőségek hiánya. A végső cél nem a tüneti kezelés, hanem az, hogy minél többen kikerülhessenek a szegénységi csapdából – egyáltalán, hogy képesek legyenek erre. Mindez az Egyensúly Intézet (EI) szegénységről szóló tanulmányában olvasható. Ebből most a legkiszolgáltatottabbak, a gyerekek, a nyugdíjasok és a közmunkások számára segítséget nyújtó elképzeléseket ismertetjük.


Az Egyensúly IntézetHogyan csökkentsük a szegénységet? címmel közelmúltban megjelent tanulmányában nem csupán a rendelkezésre álló források szűkösségéről beszél, hanem egy ezzel összefüggő életmódról, amely az élet számos területén hátrányt jelent a nélkülözőknek, a munkaerőpiactól az egészségügyön, a lakhatási körülményeken és a társadalmi érintkezéseken keresztül a gyermeknevelésig vagy a mentális egészségig. Épp ezért, sem a diagnózis, sem a megoldás nem szűkíthető a szociális transzferek és általában a rendelkezésre álló pénzügyi eszközök kérdéskörére. A végső cél nem a tüneti kezelés, hanem az, hogy minél többen kikerülhessenek a szegénységi csapdából, egyáltalán, hogy képesek legyenek erre...

EGYRE ÉRDEKTELENEBBÉ VÁLIK A KORMÁNYZATI SAJTÓ, DE A BŰNBAKOK MÉG ELVISZIK A BALHÉT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2021.11.26.


Ismét bebizonyosodott a tétel, mely szerint, ha egy szimfonikus zenekar minden tagja ugyanazt a dallamot játssza, a produkció erőtlen, unalmas sőt, hallgathatatlan lesz. Minden kormány, amely úgy gondolja, hogy a sajtóban a mennyiségi változás minőségibe csap át, hatalmasat téved, hiszen a papagáj-effektus csak egy bizonyos pontig hozza a népszerűséget. Most, hogy lefejezték a magyar kormány legfontosabb médiakolhozának teljes vezetését, fel kell tennünk a kérdést: Rogán Antal vajon megértette, hogy nem a lapátra tett káderek hibáztak, hanem az ő utasításai voltak rosszak?


A Médiaworks Hungary Zrt. ugyan jóval kisebb cég, mint a KESMA (Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány), melynek részeként tevékenykedik, ám a félezer fejű kormányzati óriás legfontosabb eleme. Ez a Mészáros Lőrinchez és köreihez köthető médiabirodalom birtokolja a többek között a Magyar Nemzetet, a Nemzeti Sportot, a Bors című bulvárlapot, valamint az összes megyei napilapot. A lapbirodalom joggal nevezhető a KESMA ékkövének, már ha azt vesszük alapul, milyen fontos szerepet játszik az Orbán-kormány népszerűsítésében.

Amellett, hogy hatalmas potenciál lapul egy ilyen kiterjedt médiabirodalomban, az a veszély is fenyegeti az ilyen vállalkozásokat, hogy az általa kiadott termékek egysíkúak, unalmasak, elfogultak lesznek. Mivel a KESMA lényegében a Rogán Antal által irányított propagandaminisztérium közvetlen irányítása alatt áll, ezek a gyermekbetegségek mindjárt az indulásnál felütötték a fejüket. Nem kell messzire mennünk ennek demonstrálására, hiszen mindenki jól emlékszik még azokra az „ünnepi” számokra, amikor minden megyei napilap címoldalán Orbán Viktor fotója díszelgett, ami mellett szóról szóra ugyanaz az interjú volt olvasható a miniszterelnökkel Szobtól Bácsbokodig, Lőkösházától Nemesmedvesig...

BEZUHANT AZ OLVASOTTSÁG, ROGÁN SEPERC ALATT LEFEJEZTE A KORMÁNYSAJTÓ VEZETÉSÉT

444.HU
Szerző: RÉNYI PÁL DÁNIEL
2021.11.26.


- Rogán Antal kommunikációs miniszter a kampány előtti utolsó pillanatban sort cserél a Mediaworks élén.

- Kevesekhez jut el a tartalom, nincsenek megszólítva a fiatalok, a kampány meg már itt van a küszöbön.

- A leváltott Szabó László olyan nehezen fogadta el a döntést, hogy a miniszternek személyesen kellett megmutatnia neki, merre az ajtó.

- Kipróbált emberek kerülnek helyzetbe: a Népszabadság bezáratásában is fontos szerepet játszó Kálmán Erika lesz a kormánysajtó új nagyasszonya.

Váratlanul lefejezték a kormánypárti médiabirodalom központi vállalatának vezetését az elmúlt héten: távozott a Mediaworks elnök-vezérigazgatói székéből Szabó László, majd néhány napra rá a menedzsment öt további tagja: Páldi Tamás szervezetfejlesztésért felelős igazgató, Arany János értékesítési és marketing igazgató, Paplanos Péter innovációs igazgató, Bodnár Gyula oktatási és továbbképzési igazgató és Nagy Tamás digitális igazgató.

Az elnök-vezérigazgatói posztot az eddigi vezérigazgató-helyettes, Kálmán Erika veszi át; a közös megegyezéssel történt távozásokról már az ő vezetése alatt született döntés. Szabó a továbbiakban a Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszteri biztosaként folytatja, vagy ahogy a Mediaworks közleménye találóan fogalmazott,

más fontos kormányzati megbízatást kap.”...

A FIDESZ-FRAKCIÓBAN MINDENKINEK VAN LEGALÁBB KÉT OLTÁSA, A PÁRBESZÉDESEK MÁR A HARMADIKAT IS MEGKAPTÁK

24.HU
Szerző: MOLNÁR DÁVID
2021.11.26.


Megkérdeztük a parlamenti frakciókat és a független képviselőket, hogy állnak az oltások beadásával, és mit szólnak Bencsik János határozati javaslatához, amely a képviselők számára is kötelezővé tenné a koronavírus elleni vakcinát. A jelek szerint e kötelem nélkül is mindenkit beoltottak...