2022. március 12., szombat

SZAVAZÓKÉNT MAGYAROK, MENEKÜLTKÉNT CIGÁNYOK | TELEPJÁRÓ #8

PARTIZÁN / TELEPJÁRÓ
Szerző: Partizán
2022.03.12.Az ukrajnai háború hatalmas menekülthullámot indított el Magyarország felé is. Habár itthon is példa nélküli az összefogás a menekültek megsegítésére, az ideérkező kárpátaljai, magyar anyanyelvű, nagyrészt kettős állampolgár romákat mégis gyakran gyanakvással és idegenkedéssel fogadják. Magyar romaként határon innen és túl a Telepjáró friss adásában. Az adás vendégei: - Helmeczi László, Záhony polgármestere - Kiss Márió roma aktivista - Zádori Zsolt, a Helsinki Bizottság munkatársa

NOVÁK KATALIN AZ ÚJ ÁLLAMFŐ, REAGÁLT A KORMÁNY A BENZINPÁNIKRA

HÁROMHARMAD+!
Szerzők: 24.HU, PARTIZÁN
2022.03.11.Ismét élőben jelentkezik a 24.hu és a Partizán közös választási kibeszélőműsora, a Háromharmad+! Gulyás Márton, Nagy József és Bita Dániel újra a hét legfontosabb belpolitikai történéseit beszélik át: Novák Katalin Magyarország új köztársasági elnöke, újabb mélységekbe zuhant a forint a héten, egyre súlyosabb hazánkban a benzinhiány, az ellenzék pedig bemutatta kormányprogramját.

EZÉRT TÖRIK BELE PUTYIN BICSKÁJA AZ UKRÁN SÍKSÁGBA – VENDÉGÜNK KARÁCSONYI DÁVID GEOGRÁFUS [HETIVÁLASZ 114]

VÁLASZ ONLINE / PODCAST
Szerző: BORBÁS BARNA
2022.03.10.


Oroszország arathat nagy győzelmeket Ukrajnában, végső veresége azonban már most garantált – állítja Karácsonyi Dávid geográfus, a posztszovjet térség kutatója. Miért mondja ezt? Hogyan születik meg az egységes ukrán nemzet a szemünk előtt? Mi lehet a konfliktus megoldása? Az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont tudományos munkatársát egyenesen ausztráliai kutatóhelyéről kapcsoljuk podcastadásunkba. A HetiVálasz ezúttal (is) elérhető Youtube-on!


„Kijev méretű várost a második világháború óta nem ostromol inváziós haderő kontinensünkön […] Ukrajna a legnépesebb ország a világon, amely ellen katonai inváziót indítottak 1991 óta, népesebb, mint Irak vagy Afganisztán” – írta a Földgömb szaklap online oldalán, a GeoGulliver-blogon Karácsonyi Dávid. A szerző hosszú évekig kutatta a Ukrajnát és Beloruszt, jelenleg Ausztráliában él.

Részletek a műsorból:

Miért annyira fontos a Kremlnek Ukrajna?

„Ukrajna esete hasonló Tajvanéhoz. Mind Oroszországnak, mind Kínának rendkívül kellemetlen, hogy van a tőszomszédságában egy ország, amely kulturálisan, nyelvében borzasztóan hasonló hozzá, de mégis nyugatos orientációjú. A hasonlóság ezzel be is zárul, mert Ukrajna más szempontból nagyon különbözik Tajvantól. De abban megegyeznek, hogy képesek a saját lakosságuknak alternatívát mutatni, egy nagyhatalom közvetlen szomszédjában. […] Ez óriási kockázat, bármiféle politikai-demokratizálódási fordulat, ahogy az oroszok nevezik, a közel-külföldön, veszélyt jelent Putyin rendszere számára. Mindenki tudja, hogy azt a rendszert fegyverekkel nem lehet legyőzni, csakis azzal, hogyha belül az emberek elégedetlenek, és elkezdik szétfeszíteni a hatalom kereteit.”
...

EGYRE DURVÁBB FEGYVEREKET VISZNEK UKRAJNÁBA AZ OROSZOK, DE VAJON HOL MARAD AZ IGAZI CSÚCSTECHNIKA?

PORTFOLIO
Szerző: HUSZÁK DÁNIEL
2022.03.12.


Az Ukrajna ellen indított orosz invázió során általánosságban az volt megfigyelhető, hogy az orosz haderő elsősorban nem a csúcstechnikát, hanem a szovjet időkből megmaradt, felújított eszközöket alkalmazza a harcok során. A háború előrehaladtával azonban egyre modernebb orosz járművek, kézifegyverek is megjelentek a harctéren és váltak ellenséges tűz áldozatává vagy kerültek ukrán kézre. Az elmúlt években hypeolt orosz csúcstechnika, például Szu-57-esek, Armaták vagy Urán-9-esek még mindig nem jelentek meg Ukrajnában, melynek több lehetséges oka is van
.

Egyre több a modern eszköz, modern veszteség

Az invázió eleje óta megfigyelhető, hogy az Ukrajnát támadó orosz haderő zömében nem a legmodernebb haditechnikai eszközökkel, hanem jobb esetben felújított, rosszabb esetben kifejezetten elhanyagolt állapotú hidegháborús technológiával van felszerelve. A harckocsi-állomány zömét például T-72B3-asok alkotják, a gyalogságot MT-LB és BMP-2-es harcjárművek támogatják, a tüzérségi eszközök zöme 2Sz19 Mszta önjáró löveg vagy BM-21 Grad rakéta-sorozatvető, a légvédelmi eszközök Oszák vagy Sztrela-10-esek. Ezek a harcjárművek szinte mind a ’70-es, ’80-as évek termékei...

A KÖRNYEZETI KÁROK MÉG CSAK JÁRULÉKOS ELEMEI A HÁBORÚNAK, DE FEGYVERKÉNT IS HASZNÁLHATJÁK AZ UKRÁNOK ELLEN

TELEX
Szerző: FEHÉR JÁNOS
2022.03.12.


Amikor bombák hullanak az égből, nincs ivóvíz és áram, sokadlagos kérdés a környezetvédelem, pedig a hadműveletek jelentős természeti pusztítással és környezetkárosítással is járnak, és olyan hatásokkal, amelyek jelen pillanatban is veszélyeztetik az emberek egészséget. Bármi is legyen az orosz-ukrán háború kimenetele, Ukrajnának évtizedekig tartó környezeti hatásokkal is számolnia kell.


Minden fontos információ a háborúról egy helyen.
Percről percre közvetítések, helyszíni tudósítások, összefoglalók.Tovább


„Már most masszív, ökológiai szempontból katasztrofális támadást látunk Oroszország felől” – mondta Olekszij Angurec, a Zilenyi Szvit ukrán környezetvédelmi civil szervezet vezetője a Politicónak.

A harcok magas környezeti kockázattal járnak, Ukrajna erősen iparosodott régióiban atomerőművek, nukleáris hulladéklerakók, vegyi üzemek, bányák, acélművek, üzemanyagtárolók válhatnak és válnak is célponttá. A háború első két hetében több olajtároló és lőszerraktár is találatot kapott és gyulladt ki.

A holland PAX civil szervezet elemzései alapján már legalább kéttucat olyan helyszín van, ahol környezetkárosító szivárgások, robbanások vagy tűzesetek voltak. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint két alacsony aktivitású nukleáris hulladéktároló létesítmény is találatot kapott, az egyiket Kijevben, a másikat Harkivban. Míg korábban arról olvashattunk, hogy a Csernobilt elfoglaló oroszok radioaktív port vertek föl. Környezeti szempontból is ez a legaggasztóbb kérdés, hogy nukleáris katasztrófába fordulhat-e a háború. Zaporizzsja támadásakor az atomerőmű operátorai hangosbeszélőn keresztül próbálták meggyőzni az oroszokat, hogy az egész világot nukleáris katasztrófába sodorhatják, de nem sok eredményt értek el.

Egyes kutatók szerint Csernobilhoz fogható hatásokkal nem kell számolni még akkor sem, ha szivárgás történne Zaporizzsjében egy robbanás után, míg mások nem tartottak kizártnak egy olyan reaktorleolvadást sem, mint amilyen Fukusimában játszódott le. Ennek következtében akkor rengeteg sugárzó anyag került ki a környezetbe. Bár a háború miatt Ukrajna levegőminőséget és radioktivitást monitorozó állomásai közül több leállt, az eddig nyilvánosságra kerülő adatok alapján nem történt radioaktív szivárgás, épen maradt a blokk Zaporizzsjében...


EGYSÉG KÜLÖN-KÜLÖN

NÉPSZAVA
Szerző: MARKÓ BÉLA
2022.03.12.


Minden bizonnyal az idén is külön-külön ünnepeljük a magyar szabadság napját. Kormánypártiak és ellenzékiek, magyarországiak és határon túliak külön-külön szónokolnak majd arról, hogy mennyire fontos volt egykor a szolidaritás, és hogy eleink sem gondolkodtak egyformán, mégis képesek voltak közösen fellépni a nemzet érdekében.

Mert hát Kossuth, Széchenyi, Görgei, Deák és a többiek sok mindenről másképpen vélekedtek, de együtt szolgálták a közös ügyet, hangzik el újra meg újra az ünnepi beszédekben. Mint ahogy kötelezően szóba kerül az egyébként örökké renitens Petőfi Sándor, fontos költőink közt is a legfontosabb, aki a nemzeti emlékezet szerint ugyancsak részese volt mindvégig ennek az összefogásnak. Mindez igaz is, helyénvaló az egyetértést emlegetni március 15-én, de arról persze kevesebb szó esik, hogy a Nemzeti dal költője milyen csúfosan veszítette el a képviselő-választást 1848-ban, pedig most, választások előtt erről is lehetne beszélni. Mármint a népakarat manipulálásáról, ami százhetvennégy évvel ezelőtt is kiválóan működött, Facebook nélkül mellesleg. (Még azt sem teszem hozzá, amit mondani szokás, hogy nem is volt képviselőnek való az a zseniális fiatalember. Ugyan bizony miért nem? Hátha a sorsa is másképpen alakult volna akkor?) Szóval lesz az idén is utcasarok elegendő, hogy ki-ki elmondhassa a maga véleményét az egy és oszthatatlan szabadságról.

Emlékszem, a rendszerváltás utáni években hogyan csodálkoztunk rá ezekre a pártos, egymásnak üzengető magyarországi ünnepségekre, amelyek akkor is kampánygyűlések voltak, amikor egyébként semmiféle választás nem volt a láthatáron. Hiszen mi, erdélyiek 1989 előtt semmi módon nem ülhettük meg a magyar szabadságharc évfordulóját. Sem himnusz, sem kokárda, sem Nemzeti dal, semmi. Aztán a diktatúra bukása után, 1990-ben az első szabadnak hitt március 15-e néhány nap múlva véres erőszakba torkollott Marosvásárhelyen. A görgényvölgyi falvakból autóbuszokkal és teherautókkal behozott, botokkal felfegyverzett románok március 19-én megtámadták az RMDSZ székházát, az oda kirendelt katonaság tétlenül szemlélte, hogy mindent porrá zúztak az épületben, többeket súlyosan bántalmaztak. Akkor ütötték ki Sütő András fél szemét is. Másnap már polgárháborús helyzet alakult ki a városban, a magyar˗román összecsapásnak több halottja és sok száz sebesültje volt...

NAGYOT DRÁGULTAK AZ ÁRSTOPOS TERMÉKEK HELYETTESÍTŐI - MEGVIZSGÁLTUK A MOSTANI KÍNÁLATOT

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.03.11.


Kormányzat (és csatolmányai) határozottan úgy vélik, hogy az inflációt mérséklik az árhatósági lépések, az ellenzéki elemzők ezt keményen vitatják. Az Azénpénzem.hu megnézte a hivatalos statisztikákban és a boltokban is a helyzetet. Nem igazán lepődtünk meg.

Az árstopos termékek ára (már amelyik megtalálható a KSH reprezentánsai között, mert a csirke farhát még mindig nincs) átlagosan nem egészen három százalékkal ment fel az idén februárra tavaly október óta. Nagyjából tehát – legalábbis a mai inflációs környezetben – valóban működik a hatósági beavatkozás a statisztika szintjén is.

Az árak alakulásának vizsgálatát érdemes annak tükrében értékelni, hogy mindez a nagy áruházláncokra vonatkozik. Mint néhány olvasónk jelezte: a kisebb üzletekben az alternatív termékek ára sokkal durvábban ment fel, az akciók pedig szinte teljesen eltűntek.
Érdemes azonban megnézni, hogy mi történt közben a többi, a vásárlásban és főzésben alternatívát jelentő cikkel. Saját tapasztalatunk is az, hogy a nagy kormányzati beavatkozás mellett a zsírszegényebb tej (az árstopot a 2,8 százalékos tejre írták ki) árelőnye határozottan csökkent. Esetenként eltűnt, sőt meg is fordult. A KSH adatai szerint a 1,5 százalékos ESL tej átlagára az idén februárban 16 százalékkal haladta meg a tavaly októberit. A margarin 14 százalékkal került többe. A bontott csirke ára ugyanebben az időszakban (ezt is érzékelhette minden háziasszony) 14,3 százalékkal ment fel. A csirkecomb közel 13,5 százalékkal drágult...

AZ ÉS 2022/10. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.03.11.


P U B L I C I S Z T I K A

Kovács Zoltán
Stratégiai gyávaság

Európa recseg-ropog, milliók menekülnek Ukrajnából életüket féltve, sokak összes vagyona két teletömött nejlonszatyor. Az orosz nehéztüzérség és kapcsolódó harcászati egységei nagyvárosokat döntenek romba, többek szerint nyakunkon a világháború, amikor a magyar kormányfő fontosnak tartja újra és újra bejelenteni: lesz rezsicsökkentés, amíg Paks 2. szerződése létezik. Ezt néha megtoldja azzal, nem engedhetjük, hogy Magyarország fizesse meg a háború árát, majd azzal zárja, hogy fölhívja a figyelmet az úgynevezett stratégiai nyugalomra: minden átgondolatlan lépéstől óvakodni kell!

Mondja az a kormányfő, akinek tizenkét év alatt sikerült addig-addig űznie a jellemtelen kettős játékot az oroszok meg az unió között, míg az általa vezetett ország egy váratlan pillanatban az összes európai ország közül a leglehetetlenebb helyzetben találta magát. Szeretett barátja, az Orbán által minden pillanatban megbízható, korrekt partnerként kezelt Putyin úgy indított háborút Magyarország közelségében, hogy arról nyilván nem tájékoztatta a magyar kormányfőt, sőt, öt nappal a csapatok megindítása előtt Moszkvában fogadta, és nagy mennyiségű, a kormánypropaganda szerint megfizethető energiát ígért neki. Ezt a hírt hozta haza lelkesen a magyar miniszterelnök, ezt harsogta a kormánypropaganda, csakhogy közben történt valami váratlan. Kitört a háború.Tovább

A szerző további cikkeiLosoncz Miklós
A háború világgazdasági következményei


Oroszország Ukrajna elleni háborújának következményei nemcsak a két ország gazdaságát sújtják, hanem számottevő negatív változást idéztek, illetve idéznek elő a regionális és a világgazdasági feltételrendszerben is. A nemzetközi kereskedelemre, valamint a nyersanyag- és a pénzügyi piacokra gyakorolt, egymással összefüggő és egymást erősítő hatások világméretekben, de országonként eltérő mértékben az infláció gyorsulásában és ettől elválaszthatatlanul a gazdasági növekedési ütemek lassulásában csapódhatnak le. Mindezt súlyosbítja az Ukrajnából menekültek számának növekedése. Az Oroszországgal szembeni nyugati gazdasági és pénzügyi szankciók összességében hatékonyak, azonban kockázataikkal is számolni kell.Tovább

Gadó Gábor
Adnak és vesznek

Váncsa István
Eladó az egész világ

Marosán György
Miért vált „veszélyes üzemmé” a demokrácia?

Szűcs R. Gábor
Szlávború
A Nyugat-Balkán és az Ukrajna elleni orosz agresszió

„Moszkva (...) minden eszközt igyekszik felhasználni annak érdekében, hogy a számára történelmi és kulturális szempontból is közeli térségben megőrizze pozícióit. (...) A moszkvai vezetés fő célja ugyanis, hogy a Nyugat-Balkán területén továbbra is megmaradjon a stabil orosz politikai, gazdasági és katonai jelenlét és befolyás. A Nyugat-Balkán (...) olyan térség, amely önállóan nem képes kezelni és megoldani felmerülő problémáit. Ezeknek köszönhetően a Balkán nemzetközi segítségre szorul, ezáltal pedig befolyásolhatóvá válnak államai. Napjainkban ennek a hatalmi játszmának az egyik legfontosabb szereplője pedig vitathatatlanul az Oroszországi Föderáció” – írja egy kitűnő tanulmány (Haiszky Edina: Nyugat-Balkán mint az orosz előretörés régi vagy új színtere?).1Tovább

Mihályi Péter – Szelényi Iván
Szuverenitás: a szabadság védelme vagy a zsarnokság ideológiája?

Földvári Zsuzsa
Ausztria keresi a helyét

A semleges Ausztria a nyugati országokhoz hasonlóan csatlakozott az Oroszország elleni politikai és gazdasági szankciókhoz. A politikusok arról vitáznak, védi-e még az országot a feltámadt agressziótól a semlegesség, érdemes-e még újra átfogalmazni a tartalmát, vagy inkább fegyverkezni kell és katonai szövetségeseket keresni. „Ausztria szabad elhatározásából kinyilvánítja örökké tartó semlegességét, hogy tartósan megőrizze a külfölddel szemben a függetlenségét és területe sérthetetlenségét. Ausztria ezt minden rendelkezésére álló eszközzel fenn fogja tartani, és meg fogja védelmezni. Ausztria a cél biztosítása érdekében a jövőben semmiféle szövetséghez sem csatlakozik, és nem engedi meg, hogy területén idegen államok katonai támaszpontokat állítsanak fel. Ezt a szövetségi alkotmánytörvényt a szövetségi kormány hajtja végre.”Tovább

Csepi Lajos
Gyorsan ad

Leszek Hensel
Ukrajna, Magyarország
– 1956 elfelejtett tanulsága

A mostani háború azt bizonyítja, hogy az orosz politikusok világlátása mit sem változott.Tovább

Molnár Erzsébet
Cinóber hold

Ungváry Rudolf
Utószó

V I S S Z H A N G

Változásra van szükség!
Felhívás Magyarország előrelépésére

P Á R A T L A N

(GADÓG)
KALANDOROK KÍMÉLJENEK!

Lantai András
BAJBAN VAGYUNK

aha
SZTRATÉGOSZ

Fekete Mihály
KÉRDÉSEK

Nagi
NEM TUDHATOM

VP
IGÉNYEK

-ráczkevy-
AZ A KISLÁNY

(celebrálja Nyerges András)
HETI TEXTUS

Szikszai Károly
BRIGÁDNAPLÓ

AZ ÉS 2022/10. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.03.11.


F E U I L L E T O N 

Tőzsér János
Mikor értünk meg egy zeneművet?

I N T E R J Ú

Antal Nikolett
„megjelent ez a furcsaság a papíron”
Beszélgetés Seres Lili Hannával

K R I T I K A


Károlyi Csaba
Közel önmagunkhoz

Lángh Júlia: Hamuban sült manióka. Afrikai olvasókönyv. Közel Afrikához Alapítvány, Budapest, 2021, 214 oldal, 3500 Ft

Lángh Júlia több tucat regény alapján megpróbálja bemutatni, megérteni és megértetni, hogyan élnek az ő hősei. Azt mondja bevezetőjében, hogy a francia nyelvű afrikai írók gyakran írnak arról, milyennek látják Európát Afrikából nézve, bár ők szinte átmászhatatlannak látszó magas falba ütköznek. Az európaiak előtt nem tornyosul ilyen magas fal, mondja, de „nem is vagyunk kellőképpen kíváncsiak a feketének mondott földrészre”. Én tudok kíváncsi lenni, és el is olvastam mind a nagyon izgalmas és tanulságos regényrészleteket meg a hozzájuk fűzött kommentárokat, de a végén arra a megállapításra kellett jutnom, hogy Afrika, legalábbis a róla szóló, itt idézett komoly, realista, sőt naturalista szövegeket olvasva, sem nem egzotikus, sem nem idilli. Főleg nem idilli. Nem varázslatos és nem csodálatos – hanem sokkal inkább ijesztő hely. (Radics Viktória szerintem az afrikai élet szörnyűségeit kicsit elkerülve írt a könyvről a Magyar Narancsban február 17-én, épp ezért én most inkább ezekre koncentrálok, egyenlítsék ki a kritikák egymást.)Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

Schüttler Tamás
Ex libris

Almási Miklós: Közeli jövőnk és a távoli jelen
Dán Porat: Keserű számvetés
Tolnainé Kassai Margit: Óvoda az óvóhelyen
Deborah Feldman: Exodus

Darida Veronika
A gyönyör ökonómiája

Michel Foucault: A szexualitás története IV. A hús bűnvallomásai. Fordította Sujtó László. Atlantisz Kiadó, Budapest, 2021, 456 oldal, 4595 Ft

A meglepő cím (mely magyar fordításban még szokatlanabb) a Foucault-i életműben váratlan fordulatot, új kutatási irányt jelez. A filozófus az elmúlt évek „görög kalandozásai” után a kora kereszténység vizsgálatába kezd, pontosabban az egyházatyák (többek közt Alexandriai Kelemen, Tertullianus, Cassianus, Aranyszájú Szent János, Szent Ágoston) írásaiban a hús új problematikáját elemzi. A könyv három nagy fejezete a keresztény nemi élet ökonómiáját vázolja fel, részletesen kitérve a szűzi lét és a házas lét kérdésére. Mindez mégsem jelent gyökeresen új kutatást, hiszen az egyes fejezetek visszautalnak a keresztény szabályrendszer antik eredetére.Tovább

Nagy Hilda
Életformája: bizonytalanság

Anne Helen Petersen: Jöttünk, láttunk, elegünk van. A fiatal felnőttek és a kiégés. Fordította Tóth Eni­kő Mária. Athenaeum Kiadó, Bu­da­pest, 2021, 382 oldal, 4299 Ft

A szerző szubjektív hangja keretezi a kötetet, és bár a két vég között elhelyezett fejezetekben is megjelenik, mégis érezhetően másoknak akarja átadni a lehetőséget arra, hogy megszólaljanak. Így válik lehetővé ugyanannak a problémának sok esetben hasonló, de néhol látványosan eltérő vonatkozásaira rátekinteni. A Jöttünk, láttunk, elegünk van legnagyobb ereje abban áll, hogy a különböző történetekből képes követhető narratívát felépíteni, amely nemcsak a jelen állapotát vizsgálja, hanem már a milleniálok szüleinek időszakát is górcső alá veszi.Tovább

Gajdó Tamás
Hivatása: dramaturg

Radnóti Zsuzsa: Megmozdult irodalom. Kossuth Kiadó, Budapest, 2021, 430 oldal, 4800 Ft

Radnóti Zsuzsa, aki 1963-tól volt a Vígszínház dramaturgja, úgy vélte, hogy a kortárs alkotók műveinek színpadra segítését azzal szolgálja a leghatékonyabban, ha végigolvassa a huszadik századi magyar drámairodalom alkotásait, melyek közül néhányat párhuzamba állíthat a jelenkori törekvésekkel. Cselekvés-nosztalgia címmel 1985-ben megjelent első könyvét különös érdeklődés fogadta, hiszen a magyar avantgárd drámák mellett Pilinszky János, Mészöly Miklós, Hajnóczy József, Nádas Péter, Weöres Sándor színpadi műveit elemezte. Az 1991-ben kiadott Mellékszereplők kora az 1980-as évek drámáit vette számba – ebben már a „nagy generációt” követőkről is szólt. Füst Milán drámáiról 1993-ban irodalomtörténeti monográfiát írt, melyet egy évtizeddel később, 2003-ban a Lázadó dramaturgiák című műve követett. Ebben a tizenegy író – Mészöly Miklós, Sarkadi Imre, Csurka István, Eörsi István, Örkény István, Weöres Sándor, Nádas Péter, Kornis Mihály, Márton László, Spiró György és Kárpáti Péter – portréját közölte. A most kiadott életműkötet vázát a felsorolt művekből vett, némileg átszerkesztett, átdolgozott írások adják; kiegészítve néhány azóta született tanulmánnyal, melyek Esterházy Péter, Háy János, Székely Csaba, Térey János és Visky András munkáit mutatják be.Tovább

Vásári Melinda
A kaleidoszkóp prizmáiban

Ketten egy új könyvről – Láng Orsolya: Személyes okok. Prae Kiadó – Lector Kiadó, Budapest, Marosvásárhely, 2021, 76 oldal, 2790 Ft / 33 lej

Visszatérő élmény, hogy a bevett nyelvi fordulatok áthatják a mondottakat, vagy akár alakítják is a mondandót. Már a cím érzékelteti ezt, amennyiben visszhangzik benne a nyilvánosan megosztani nem akart indoklásra használt formula: „személyes okok miatt…”, vagyis pontosan az, ami általában rejtve marad. A címadó versben utal is erre a beszélő: „az igazi személyes ok / csak találgatható, mert mindenkinek / elegendő oka van a hallgatásra.” (40.) A kötet olvasásába még bele sem kezdett az olvasó, máris látszólag ellentmondásokkal találja szemben magát – a személy helyett csak árnyékával találkozhat, aki indítékainak megosztása helyett inkább a hallgatást választaná. Van mégis valami, ami hiteles és őszinte lehet a fentebbiek alapján, ez pedig éppen az explicitté tett torzító hatás, ami a személyesség és a médium lenyomataként, „árnyékaként” hírt adhat a személyes valóságról.Tovább

Balázs Imre József
Mozgó archívumok

Ketten egy új könyvről – Láng Orsolya: Személyes okok. Prae Kiadó – Lector Kiadó, Budapest, Marosvásárhely, 2021, 76 oldal, 2790 Ft / 33 lej

Láng Orsolya korábbi kötetei (Tejszobor, Bordaköz, Pályamatricák) mindannyiszor a személyesség határvidékein jártak, azt kutatva, mennyi mutatható meg és mennyi rejthető el a konkrétumokból oly módon, hogy azok mások számára is átélhetőekké váljanak. A Személyes okok ezt a problémakört már a kötetcímben, eleve felvállalja, és talán emiatt is jut legmesszebbre ebben az irányban. A Pályamatricák-kötetben a konkrétumokat sokszor vizuális elemek, fotók jelentették, ebből bontakozott ki a másikkal folytatott, már abban a kötetben is nyelvileg jól megmunkált dialógus. A Személyes okokból hiányzik a képi dimenzió anyagszerűsége, de sok helyen érezhetjük azt a kötet olvasása közben, hogy valamiféle ekphrasziszokat, rejtőzködő képek leírásait olvassuk.Tovább

Németh Gábor
„Boldognak kell elképzelnünk”

(HMJ Képek 2022, Artphoto Galéria, megtekinthető március 24-ig, kedden és csütörtökön 14–18 óráig, valamint előzetes egyeztetés alapján.)

Borbély László az Artphoto Galéria 51. (!) kiállítását Horváth M. Judit mobilos „fordulatának” szentelte, ami több szempontból is kivételes esemény. Egyrészt HMJ az egyetlen, aki immár harmadszor állít ki itt, ami a galéria ars fotograficájára nézvést minden bizonnyal üzenetértékű. Másrészt az sem fordult még elő, hogy egy kiállításon 413 fényképet tekinthessen meg a látogató.Tovább

Mélyi József
Kettős örökség

(Az Örökségünk című kiállítás március 19-ig látható a Q Contemporaryben.)

Ugyan a háttér borús, a horizont viszont tágas a Q Contemporaryban most zajló tárlat esetében. Dénes Andrea és Balázs Árpád gyűjteménye (érdekes, hogy bár két nagy magángyűjteményről van szó, mégis a férfinevek állnak elöl: Somlói–Spengler és Balázs–Dénes a hivatalos megnevezés), amelynek egy másik metszete néhány hónappal ezelőtt a Fugában volt látható, színvonalában tulajdonképpen vetekszik a Ludwig Múzeum új szerzeményeivel, amelyeket szintén most állítottak ki. Nemcsak a beszerzés időintervalluma – az elmúlt hét- nyolc-tíz év –, de a gyűjtés fókusza is hasonló a magán- és a közgyűjtemény esetében. Középpontban állnak a kortárs magyar tendenciák, háttérben a neoavantgárd fontos hatvanas-hetvenes évekbeli hazai pozíciói, és mellettük a kelet-közép-európai párhuzamok, vagy éppen ellenpéldák – a struktúrán kívül a nevekben is több az átfedés.Tovább

Wagner István
Dizájn Bauhaus és art deco közt

(Ruth Hildegard Geyer-Raack – Raumgestaltung der 1920er bis 1950er Jahre, Berlinische Galerie, válogatott művek az állandó kiállítás anyagából, megtekinthető április 18-ig)

A modern képzőművészet keretében a fotóra és architektúrára is koncentráló Berlinische Galerie sokrétű érdeklődését most egy kamaratárlatán demonstrálja, amelyet saját anyagából válogatott. A „főszereplő” a néhai országos hírű belsőépítész, faldekorátor, valamint textil- és bútortervező – Ruth Hildegard Geyer-Raack (1894–1975) –, aki a korabeli lakberendezési és iparművészeti szaklapokban (Innendekoration, Dekorative Kunst, Das Ideale Heim) elméleti vagy gyakorlati cikkek tömkelegét publikálta, és a kölni nemzetközi „térkiképzési” seregszemle (IRA – Internationale Raum­aus­stellung) művészeti vezetője, valamint egyetlen női résztvevője is volt.Tovább

Báron György
Brűgölő

(Melegvizek Országa. Magyar–szlovák film. Rendező-forgatókönyvíró: Igor és Ivan Buharov)

Fentebb – a magam számára is – igyekeztem összefoglalni az összefoglalhatatlant, ám Igor és Ivan Buharov filmje több ennél: nem racionális, hanem érzéki élmény. Nem állítom, hogy maradéktalanul értem, de S8-as kamerával fölvett, roncsolt, erős színekben tobzódó képeinek minden pillanatát élveztem. S alighanem ez a lényeg, elvégre az ember az összes gagyi tévésorozatot érti, csak – éppen ezért – nem élvezi. Mert nincs titka, világa, ami több a puszta sztorinál. Buharovék, szinte utolsó mohikánként, következetesen építgetik avantgárd életművüket.Tovább

Rákai Zsuzsanna
Élethalál

(L’Arpeggiata, Rolando Villazón, Céline Scheen, Christina Pluhar – Művészetek Palotája, 2022. március 4.)

A bővérűen öntudatos megszólalásmód elsősorban a két tenorra, Cyril Auvityre és Rolando Villazónra volt igaz, de – a mindig kifogástalan Céline Scheen és Valer Sabadus mellett – Benedetta Mazzucato is mély benyomást keltett kissé nyersen induló, ám lenyűgözően meggyőzővé teljesedő jelenetével, amelyben Silvia nimfaként Euridice haláláról értesítette a dermedt Orfeót. Az estét végül Villazón lehengerlő Tankréd-elbeszélése koronázta meg, amely a mexikói születésű világsztárt dramaturgiailag is a többi szereplő fölé emelte, hogy ne pusztán a műsorlapon, de a valóságban is első legyen az egyenlők között.Tovább

Molnár Zsófia
Szűkszavú szimultán

(Melancholy Rooms, Katona József Színház, március 5.)

Olyan jó lenne nem nagy szavakat használni arra, amit a Katona József Színház legújabb nagyszínpadi (!) bemutatója, a Melancholy Rooms nyújt, de elég nehéz, mert Tarnóczi Jakab nem kevesebbet akar, mint elénk tenni az élet körforgását. Egyszerre kézzelfoghatóan és szimbolikusan, hat intim térbe sűrítve, szűken és tágan is értelmezhetően, ráérősen, ahogy otthon eltelnek a magányos esték, kicsit szomorkásan, de nem reménytelenül. Mintha azt az elnyúló pillanatot mutatná meg, amikor ki-ki akarva-akaratlanul megáll, sőt megtorpan, úgy érzi, megakad – de ez csak egy érzés, mert az élet közben zajlik körülötte, még ha ez neki néha nem is tűnik fel –, és elgondolkodik, hogy most hogyan tovább, mert van tovább, kell hogy legyen.Tovább

Fáy Miklós
Édenkerti huhogás

(Joyce DiDonato: Eden – Warner, 2022)

Meg van melegedve a szívünk a lemez iránt, már csak ezt kellene tartani. És nem is lehetetlen feladat, mert Joyce DiDonato mégis csak szépséges hang, finom és elegáns éneklés. Nem kell feltétlenül menni vele az úton, nekem nem is sikerült a valóságos koncepciót látnom a dalokban és áriákban, hogy tényleg a paradicsomi állapotokig jutnánk most vissza általuk, vagy hogy a járvány miatti lezárás valóban a nagy újrakezdést jelenti-e. Ami azt illeti, volt neki egy korábbi concept albuma, ugyanezekkel a kísérőkkel, 2016-ban, annak Háború és béke volt a címe. Lehet, hogy a művészet hat évvel az élet előtt jár, és 2028-ban tényleg itt lesz a Kánaán?Tovább

Grecsó Krisztián
Vlagyimir és Galina

(„Galina Donyeckben élt és oroszul beszél, Volodimir kijevi ukrán, most együtt menekültek Magyarországra.” Telex, március 8.)

A találkozás előtti félóra a legrosszabb. Az ember próbál nem rettegni, elvégre végletekig kimerült, sorsukból kilökött, traumatizált, éhező és megalázott emberek érkeznek majd, akik egy hete még úgy éltek, mint mi, akik nem voltak ránk kíváncsiak, nem akartak egy vadidegen lakás nappalijában szorongani, hogy a kétnapos pokoli vonatút alatt kétszer leszédülő csomagban összetört-e a laptop, és megtudják-e, élnek-e, halnak-e a családtagjaik.Tovább

Králl Csaba
Táncolj, ne háborúzz!

Nem titok, orosz és ukrán táncosok a Magyar Nemzeti Balettben (a kartáncosoktól a principálokig) és a győri társulatban is szerepelnek, és bár egyik együttesnek sem lenne félnivalója, egyelőre mindkét intézmény spórol a szolidaritással. Ami azért sem lep meg, mert tapasztalatból tudom, a magyar táncszakma sosem a kiállásáról és az együttérzéséről, sokkal inkább a némaságáról vagy a maszatolásáról volt híres, ennél jóval kisebb volumenű kérdésekben is.

I R O D A L O M 

Nagy Zsuka
Meztelenül
(Lilla)

Azokban az öltözőkben borzasztóan rosszul érezte magát. A csupasz testek között. Ahogy levették az alsóneműjüket, ahogy begyömöszölték a mellüket a melltartóba, ahogyan megtörölték magukat, vagy meztelenül, a törölközőt áttekerve mentek ide-oda, azt nem akarta látni. Ki akart rohanni friss levegőért, úgy érezte, összepréselik, belefullad minden látványba, és csak szorong, fáj a gyomra, nyomja a mellkasát, a torkát, az agyát valami nem jó. A sima testek azért zavarták, mert hivalkodtak és túl feszesek voltak, egészségesek és napbarnák. Kitették magukat meztelenül a tetőre valamiféle gőgnek. És ezek a testek úgy mozogtak, hajoltak, ahogy nem illett a szépségükhöz. A lenyűgözőségükben közönségesek, és valamiért úgy érezte, hogy hamisak voltak. És a kevésbé szép, mégis emberibb testek meg azért, mert hibásak voltak. Mind szemérmetlen volt. Túl biológiai. Szafaris. Az esztétikai szép is és a máshogyan szép is. Lilla folyton ki akarta lőni magát az űrbe, megpróbált sehová nézni, lehajtotta a fejét, de előtte magára vette a ruháját, úgy vizesen, áttetszett a fürdőruhája, ha a nagyanyja ezt nem engedte, bekucorodottt egy kinti, budi nagyságú kabinba. A szagától rosszul volt, és megalázónak érezte az egész leöltözést, letakarta a kis réseket, nehogy belássanak. Addig nem mozdult onnan, míg a nagyanyja nem kiabálta a nevét.Tovább

Kürti László
Placenta végnapomra

Aztán most, itt van egy Európa méretű áramszünet: egy kávét sem tudsz lefőzni, megáll a szív, elsötétül a hazádként szolgáló kontinens. Tapogatódzhatsz vakon. Se fűtésed, se fagyód, se szobafény, tévéd nem szolgál tovább, vized nincs, mert nem a közlekedőedények elve szerint éltél, aggregátor húzta fel eddig a vasas vizet a fúrt kútból. Elvek még vannak, elvileg ahhoz tartjuk magunkat, hogy bölcs asszonyom vagy, ahogyan eddig is voltál, de ha ezt kategorikusan jelentem ki, ha kiegyezem ezzel a minőségeddel, oda a halálos szerelem megújult esélye. Márpedig engem a halálos szerelmed érdekel, mit kezdhetnék veled másképp a fennmaradó negyven évre? Ha azt mondom, bölcs asszonyom légy, behúzom a féket, elidegenedsz, persze, azt csinálok, amit akarok, de mit is akarhatnék jobban tőled? A bölcsesség úgyis jön, a szerelem honfoglaló utócsapataként, fáradtan, ahogy a földművesek, állattartók, iparosok vagy hű asszonyok gyermekeikkel, mert új hazába érkezik a kimerült nép.Tovább

Nógrádi Gábor
Öregember a padon

Menekülök? Valamit el kell felejtenem? Vagy keresek valamit? Eszembe kell juttatni, amit elfelejtettem, vagy sose tudtam, de tudnom kellene, mielőtt meghalok?

Mókus a mókuskerékben. Pörgés. És erről az én koromban már az infarktus sem szoktathatna le.

Most azonban megyek sétálni, mert doktor Vértes meg a feleségem összefogtak ellenem, és azt mondják, hogy vagy sétálok, vagy kórház lesz a vége. A kórháztól pedig még a sétánál is jobban ódzkodom.

Sétálok a parkban, és látok egy könnyező öregembert az egyik padon. (Az öregembert úgy kell érteni, hogy még nálam is öregebb tíz-tizenöt évvel. De az is lehet, hogy csak öregebbnek látom. Esetleg magamat fiatalabbnak.)

Ül az öregember, nézi a gyerekeket, és könnyezik. Lassítok. Még nem tudom, hogy megállok-e, vagy sétálok tovább egészségügyi utamon, de mindenesetre tétován lépek egyet, kettőt.Tovább

Virágh Szabolcs
Linzer

A Délinél szállnak föl. A fiú negyvenes lehet, ő ül le az egyetlen szabad helyre. Az anya vele szemben áll, leng vállán a fekete retikül, ahogy beveszi a villamos a hosszú kanyart. Az apa szalvétát szorongat, tekintete gyorsan vált a vonatokról a fiára, majd vissza. A kanyar után leveszi szemüvegét, szárával kipiszkál néhány szöszt a szakállából, és hagyja, hogy a nyakában lógjon tovább. Érzi, hogy az anya belenyúl a hátizsákjába, és fél kézzel matat. – Éhes? – fordul oda. A nő tovább kutakodik, és csak azután válaszol, hogy visszahúzta a cipzárat: – Hosszú volt neki az út.

A nejlonzacskóban porhanyós linzerdarabok, megpróbálja kibontani, de megbillen az egyensúlya, ahogy a villamos továbbindul. Szélesebb terpeszbe áll, hogy újra nekilásson, de a férfi kiveszi a kezéből a zacskót: – Majd én.Tovább

Bankó-Erdősi Viktória
A hálátlan

Annyi rizst veszek ki, ami a nagykanálba laposan belefér. Hárítom a káposztát, hogy köszönöm, nem szeretem. Ügyetlenül lebontok némi húst a csontról. Hálás vagyok Dininek, jóízűen eszik, és közben beszél-beszél-beszél, a közelgő fellépésük előkészületeit ecseteli. Hosszan rágok egy falat húst, sehogy sem bírom lenyelni. Kapkodom a tekintetem a helyiségből nyíló két ajtó között, vajon melyik vezet a mosdóhoz. Nem merem megkérdezni, ismét belekortyolok a borba, leerőltetem a falatot. Érzem, ahogy végigcsúszik a nyelőcsövemen és megérkezik az üres gyomromba. Márta néni feláll, azt mondja, kint felejtette a pecsenyelevet. Dezső bácsi is elnézést kér, a szalonba megy, és jazzmuzsikát választ. Egy mozdulattal lehúzom a maradék húst a nyélről, és átemelem Dini táljába.Tovább

Zalán Tibor
2021, hévízi ősz

Zalán Tibor
Egalité

Zalán Tibor
Október első napjaiban

Csordás Gábor
Előhang egy készülő Miłosz-kötethez

Tolvaj Zoltán
Jászföld

BEKOPOG A RIDEG VALÓSÁG – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2022.03.10.


A TARTALOMBÓL:

– „Akiben ott a kraft” – Sem az országnak, sem az ellenzéknek nincs így további négy éve, véli a Jobbik elnöke, aki elárulta, hogy tényleg meg akarja-e nyerni az ellenzék a választást. Interjú Jakab Péterrel

– Ömlik ránk a propaganda – Senki sem szeretné, ha Oroszország lenne a szomszédunk – mondja Donáth Anna. Interjú

 „Lesznek kudarcélmények” – Polyák Gábor, az ellenzéki összefogás sajtópolitikai kabinetvezetője a médiapiac visszaépüléséről, „mumifikált” pozíciókról és a politikusok és újságírók közti egészséges viszonyról. Interjú

– „Fogy a levegő, de ez a Fidesz magszavazóit nem hozza zavarba” – Vajon a válság mekkora hatással lehet a hazai választásokra, és melyik oldal profitálhat belőle?

– Mit ért az elnöki vétó? – Búcsú Áder Jánostól, aki tíz év után távozik az államfői posztról

– Már sosem lesz 360 forint egy euró? – Róna Péter szerint ebből a kátyúból az unióhoz fűződő viszony lehető leggyorsabb rendezésével, illetve az oroszbarát politika befejezésével lehet kijönni. Csaba László szerint átmenetileg lehet magas a gázár, Deák András pedig úgy látja, hogy a szankcióknak katasztrofális hatásuk lesz az oroszokra

– Keseredő mézeshetek – Nyoma sincs már az ellenzéki mézesheteknek Pécsett. Ez a benyomása annak, aki a városban, de főként a környező településeken közéletről kérdezősködik. Választási riportsorozatunk legújabb része

– A sáros utak végén ott az igazgyöngy – Iskola, családgondozás, intézményrendszer – L. Ritók Nóra szerint ezek mindegyikének reformja szükséges ahhoz, hogy a mélyszegénységben élőket felemelje a társadalom. Toldon beszélgettünk vele

– A Klicsko testvérek nem akarnak visszatérni a múltba – Hogy lettek ökölvívókból az ellenállás szimbólumai?

– Háborús lelki sebek itthon és Kárpátalján – Az elkövetkező generációk is hordozni fogják azt a traumát, amit az ukrán háborús övezetből menekülők átélnek, állítja a szakértő

 Istenek a határon – „Magyaron magyarral, ukránon ukránnal”. Egy nagy menekültszálló lett Kelet-Magyarországból

– Elsodródott a vezérhajótól a magyar jégtörő – A háború számos állandónak hitt építményt megrengetett a napokban. Köztük a magyar-lengyel barátság hagyományát is. Orbán politikája varsói szemmel

– Varsó az élen jár Kijev segítésében – A háború kirobbanása óta lengyel részről nagy nyomás nehezedik az Orbán-kormányra is

– Amit eddig csináltunk, megsemmisült – Mi sem állhatunk félre – mondja a kárpátaljai magyar érdekvédő

– Az álhírek új színtere a háború – Intézkedéseket javasol az Európai Unió a dezinformációs befolyásolási kísérletek ellen

– A cápa közelről – Ukrán, orosz és fehérorosz értelmiségieket kérdeztünk arról, mit gondolnak: lehet-e így különbséget tenni a népek között, létezik-e olyan, hogy orosz és ukrán, illetve (mint az ukránokkal és oroszokkal jórészt közös történelmen osztozó nép) fehérorosz „nemzeti karakter”

– Sevcsenko, az „ukrán Petőfi” – Ki volt az ukránok nagy alkotója?

– Oroszok, ukránok és az ősi rusz föld – Orosz vagy ukrán volt a középkor első keleti szláv állama, a svéd vikingek által alapított Kijevi Rusz?

– Régi kampányok, ünnepi szavazások – Kenyér 3,60-ért, apák és fiúk, román invázió – régi választási harcokat idézünk fel az elmúlt három évtizedből. Hogyan, milyen lépésekben jutottunk el 1990-től a NER-egyenkampányok időszakába?

– Mégis a halpiac? – Az ügyet maga alá temető politikai és propagandaérdekek miatt valószínűleg soha nem lesz olyan bizonyíték, amelyet mindenki elfogad(hat)na a koronavírus eredetéről

– A nagy bogárrablás – Nagyon is létezik és virágzik a védett és ritka egzotikus rovarok feketepiaca, és gyakran ugyanazok a bandák működtetik, akik drogot vagy fegyvert csempésznek

– Talált tárgy: Makarenko és egy csehszlovák diáklány

– Moszkva így akarta – A cári birodalom mindig is igyekezett megtörni a vele szemben valós erőt felmutatni nem képes, eltökéltségben és harci szellemben viszont felzárkózó, adott esetben az ellenfelet is felülmúló kisebb népeket, köztük az ukránokat

– Egy este az ukránoknál – Gasztrolidérc az Ukrán Udvar étteremben

– A különc legenda, aki sosem kapott vaskeresztet – Fuchs Jenő a vívótársadalmon kívülről lett négyszeres olimpiai bajnok, halála után egy hazudozó meg akarta hamisítani az életét

Publicisztika:
– Puzsér Róbert: Nem lesz ez így jó
– Gulyás Balázs: Közmédia-körülmények – Maga itt a kultúrhörcsög?
– Reichert János: Novák Katalin családügyi mérlege
– Szerető Szabolcs: Forgószél – Álláspont
– Brenner Koloman: Sorsdöntő választások – a magyarországi német nemzetiségnek is!
– Feledy Péter: Születésnapok – Visszhang
– Gaál Antal: Válaszlevél fővárosi barátnőmnek
– Nagy Attila Tibor: A háború mindent visz – Ítélet Orbán felett
– Péter Tamás: Kié lesz a győztes stratégia? – Perspektíva
– Vona Gábor: Lehet-e Magyarországon második reformkor? – Polip
– Híd Jenő rajzol: Dicsőség
– Szenczi Tóth Károly: Sufni
– Dévényi István: ’56 népe?
– Marabu: Nyet Vajnye

Kritika:
– Ázsia expressz – Peter Frankopan: Új selyemutak
– Prédikátorok – Éric Vuillard: Szegények háborúja
– Magányra ítélve – Dolly Alderton: Szellemek
– Erdélyi mondák katalógusa – Magyar Zoltán: Erdélyi magyar hiedelemmonda-katalógus I–IV.

Átlátszó-melléklet
– Tiborcz után oknyomozott, ma már kamiont vezet – Interjú Becker Andrással, aki a harmadik kétharmad után kiszállt az újságírásból, sőt, elhagyta az országot is
– NER METAVERZUM 2021
– Orosz befolyás árnya a székely petíció mögött – Pesty László a nemzetbiztonsági átvilágításon megbukott Kiss Szilárd segítségével olyan lettországi orosz partnerekkel épített ki kapcsolatot, akik az ottani nemzetbiztonsági szervek látókörében vannak
– Potom pénzért bérel luxusvillát Varga Mihály
– Legalizált voksturizmus

ITT OLVASHATÓ

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: mancs.hu
2022.03.09.


A SZERK.


A SZERK.
A béke barátja

A magyar kormány a béke pártján áll, s emellett fő törekvése, hogy Magyarország „kimaradjon” ebből a konfliktusból. És mivel a béke pártján áll, és ki akar maradni, nem is szándékozik sem katonákat, sem fegyvereket küldeni Ukrajnába.

A SZERK.
Orosz hősök

Ne fukarkodjunk a jelzőkkel: azok az oroszországi polgárok, akik az Ukrajna elleni invázió első napja óta tüntetnek nap mint nap a háború ellen, kiemelkedően bátor, tisztességes emberek.

OLVASÓI LEVELEK

Olvasói levelek 2022/10.

Filofej orosz szerzetes a 16. század húszas éveiben írta le teóriáját, mely szerint Konstantinápoly a második Róma, Moszkva a harmadik, negyedik Róma pedig nem lesz.

PUBLICISZTIKA

ANTAL DÁNIEL
Az impérium visszatér
Megnyerheti-e Putyin az Ukrajna ellen indított háborút?

Az Ukrajna elleni orosz hadjárat talán legkülönösebb vonása, hogy Oroszországban börtön jár a „háború” szó használatáért. Vlagyimir Putyin rezsimje klasszikus háborút indított el, amelynek azonban a létezését is tagadja. Úgy vélem, ennek a legfontosabb oka az, hogy az ukrán–orosz háború értelmetlen, és Oroszország szempontjából megnyerhetetlen.

EGOTRIP

Szécsi Noémi: Nem és nem
Még jól jöhet

Nem tudom, hogy az életkoromból vagy a világ jelenlegi állapotából adódik-e, de közvetlen ismerőseimmel mostanában főleg a világvégéről beszélgetünk. Hogy egészen pontosan hol leszünk akkor, kinek a társaságában és mire tervezzük alapozni akkori létezésünket.

BELPOL

INTERJÚ
„Ránk bízták a nehezét”
Jakab Péter a háború árnyékában folytatott kampányról

Az orosz invázióval a Kelet és a Nyugat közötti választás vált április 3. fő kérdésévé a Jobbik elnöke szerint. Jakab Péter azt mondja, Orbán a Nyugat árulójává vált, és mindegy, mit mutatnak a kutatások, a választói lélektan győzelemhez segítheti az ellenzéket.

MIHEZ KEZDETT A FIDESZ AZ EGÉSZSÉGÜGGYEL 2010 UTÁN?
Leápolták

Mi változott a Fidesz 2010-es egészségügyi programjában rögzített helyzethez képest, sikerült-e az ágazatot előrébb vinni? Spoiler: nem nagyon.

A HÁBORÚS MENEKÜLTEK MAGYARORSZÁGI ELLÁTÁSA
Civilek a gáton

Bár Orbán Viktor már az ukrajnai háború kitörése előtt arról beszélt, hogy felkészülnek a menekültek érkezésére, úgy tűnik, az állam helyett sokkal inkább az önkormányzatok, a segélyszervezetek, az önkéntesek és a civilek összefogásának köszönhető a menekülők megsegítése.

UKRÁN MENEKÜLTEK FOGADÁSA A HATÁRON ÉS BUDAPESTEN
„Az út nagyon szép lesz”

Lidja, Andrej és Alisza Kijevben laknak. Átlagos, elég jól szituált család, Alisza 12 éves. A szülők nagy, nemzetközi cégeknél dolgoznak, a Poltava melletti szülőfalujukban nemrég felhúztak egy dácsát a régi, szülőktől örökölt fakunyhó mellé.

KÜLPOL

AZ AMERIKAI KÜLPOLITIKA ÉS AZ UKRAJNAI HÁBORÚ
Véren szerzett egység

Az Egyesült Államok nem tudta megakadályozni Putyint az invázió elindításában, de megdrágította az akciót, miközben a nyugati szövetség régen nem látott mértékben kovácsolódott össze. Utolsó utáni diplomáciai kísérletek, az ukránok felfegyverzése és váratlan húzások – így próbálta a Biden-kormányzat megelőzni a háborút.

OROSZ NUKLEÁRIS FENYEGETÉS
Nem kéne nyomni

Putyin fenyegetőzése a nukleáris fegyverekkel meglepte a világot. Vajon mi van az oroszok kezében, és kinél van a döntés joga?

HOGYAN LEHET FELELŐSSÉGRE VONNI AZ AGRESSZORT?
Még itt a Földön is

Ukrajna orosz inváziójának hetedik napján, március 2-án a Nemzetközi Büntetőbíróság 39 részes állama – köztük Magyarország – azzal fordult a szervezet főügyészéhez, hogy vizsgálja meg, vádat kell-e emelni az Ukrajnában elkövetett nemzetközi bűntettek miatt.

SZÍNHÁZ

INTERJÚ
„Nem kitalált szereplők”
Spiró György író, Zsámbéki Gábor rendező

Kádár János és Rákosi Mátyás játssza a főszerepet a Katona József Színház új bemutatóján. Spiró György Főtitkárok című darabját Zsámbéki Gábor állította színre, szereplői létező, történelmi személyek, s a szöveg java eredeti forrásból született. Az alkotókat kérdeztük.

RÉS A PRÉSEN
„Iszonyú kiszolgáltatottsággal”

Nagy Katica színész

KRITIKA

KÖNYV
Üvegszilánk a nejlonzsákban
Charlotte Wood: Hétvége

A nő ismeri a saját lábát, hiszen naponta százszor ránéz, és érzi, ha fáj, mert a lomtalanítás közben a műanyag zsákot átütő üvegszilánk megsebzi. Bámulja a kifolyt vérét, nézi a lábát, amely mintha másé lenne, ismeretlen.

KIÁLLÍTÁS
Gondolatrajz
Delineo ergo cogito

Nevek, szavak, telefonszámok, dátumok – listázva, aláhúzva, átszínezve, kihúzva: a megszervezett, biztosnak tűnő jövő, a napok sodrásában torlódó feladatok. Az akkurátus kisatírozások alatt itt-ott jól ismert művészek, kollégák neve vehető ki. Beke László tenyérnyi jegyzetlapjainak színpompás szőttese megrendítő monumentuma a nemrég elhunyt nagy hatású művészetszervező és művészettörténész energikus tevékenységének. Rajta az írás rajzként, a kép gondolatként olvasható.

RÁDIÓ
Kint a kertben
Tavaszi tippek Bozsik gazdától

Őrült dolgok történnek a világban – azaz pontosítunk: itt a szomszédban, szinte a kertünk végében –, amire általában kétféle reakciót tudunk adni vérmérsékletünk és lélekállapotunk függvényében.

FILM
Hősök
Michal Nohejl: Megszállás

A film legnagyobb erénye, hogy 1968-ról, a prágai, reményteljes tavaszt eltipró szovjet megszállásról ’68 szellemében szól. A cseh új hullám egyik legnagyobb találmánya a közvetlenség, a minden művészallűrtől mentes hanghordozás volt.

TÉVÉSOROZAT
A régi és az új
Jeen-yuhs – Kanye-trilógia

Hetente albumok százai jelennek meg, amióta pedig a hiphop az új rock, úgy néz ki, mintha minden második fiatal a rappelésben keresné a boldogulást – azonban ha Kanye West kiad egy lemezt, az még mindig hatalmas hírrel és még nagyobb eladásokkal jár.OPERA
Más ez a szerelem
Debussy: Pelléas és Mélisande„A kritikusok… a kritikusok? Rendes, igen rendes emberek, szeretném azt hinni. Min­den­esetre boldogok lehetnek. Talán még irigylem is őket.” Néhány nappal egyetlen operájának 1902-es ősbemutatója után egy interjúban így ironizált Claude Debussy, alkalmasint okkal és méltán lenézve értetlen kritikusait.

LEMEZ
Széteső álomvilágok
Midnight Oil: Resist

Az ausztrál alternatív rock legismertebb zenekara egyértelműen a Midnight Oil: hazájukban elképesztő rajongás veszi körül őket, a nyolcvanas évek második felében pedig sikerült Amerikát és Európát is meghódítaniuk.

KONCERT
Animus és anima
Baráth Emőke és az Ensemble Artaserse: Kettősség

Carl Gustav Jung óta tudjuk, hogy mindannyiunkban lakozik egy férfi és egy női lélek is, innen eredeztethető a koncert címe is, amelynek anyaga az Eratónál megjelent Dualità című album.

INTERAKTÍV


A BERLINI MŰVÉSZETI AKADÉMIA
Túl a falakon

Több mint három évszázada létezik, volt, hogy kettévált, akárcsak az ország és a város, aztán újraegyesült. Hosszú történetében egyetlen külföldi igazgatója volt, Konrád György. Mi a titka, és egyáltalán, miről szól a Berlini Művészeti Akadémia?

Egy hét kultúra 2022/10.

Rövid hírek: Ukrajna, kulturális örökség, jótékonyság

Egy hét tudomány 2022/10.

Rövid hírek: tavasz, orchidea, kakaó

Szüret 2022/10.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

VISSZHANG

VISSZHANG: LEMEZ
Big Thief
Dragon New Warm Mountain I Believe in You

Az amerikai Big Thief tagjaiból csak úgy ömlik a zene: 2019-ben fél év különbséggel két nagy sikerű lemezt is megjelentettek (U.F.O.F. és Two Hands), azóta pedig a négytagú zenekarból hárman is adtak ki szólóalbumot.

VISSZHANG: KONCERT
Rolando Villazón és az Ensemble L’Arpeggiata

Már nem tenorsztár, de még mindig húzónév, s ami mindezeknél sokkal fontosabb: változatlanul szuggesztív zenés színpadi előadó.

VISSZHANG: KONCERT
Christian McBride

Christian McBride a világelitben számon tartott bőgős kvintettje lehengerlő magabiztossággal és valóban imponáló játékkal mutatkozott be Budapesten, és hódította is meg a még mindig kicsit kiéhezett közönséget.

VISSZHANG: LEMEZ
Blood Incantation: Timewave Zero

Adott négy coloradói srác, akik kozmikus és pszichedelikus beütésű, szép hosszú kompozíciókban testet öltő death metalt játszanak, legalábbis így tettek előző albumukig.

VISSZHANG: FILM
Mindörökké

„…az öregkor, az elmúlás fanyarkás, savanyú szaga, ahogy egymás közt mondták: halálszag” – olvashatjuk Tar Sándor El, valahová című novellájában.

VISSZHANG: ANIMÁCIÓS FILM
Menekülés

Amin kamasz fiúként menekült Afganisztánból az első tálib hatalomátvétel után.

VISSZHANG: FILM
Kimi

A koronavírus-járvány mindannyiunk életét meghatározta ugyan, de az biztos, hogy senki sem hozta ki a maximumot a pandémiából úgy, ahogy Steven Soderbergh.

VISSZHANG: FILM
Batman

Matt Reeves visszavezette Batmant a gyökereihez.

VISSZHANG: KÖNYV
Öreg Banda

Kollár-Klemencz László első regénye családjának négy generációra visszatekintő történeteit dolgozza fel.

ZENE

MI A KOTTA?
Kevésbé dalos nép

Klasszikus zenei programajánló a 2022/10. hétre

FILM


TÉVÉSMACI
Hotel Majom

Amikor Sztupa és Troché megfestették a telet, csak Sztupa használt ecsetet, palettát, kéket és kármint, de ő annál inkább.

TUDOMÁNY

INTERJÚ
„Már nem elég”
Széll Krisztián oktatáskutató, szociológus a magyar vitakultúráról

Az ellenzéki összefogás nehezen született meg, és a folytatás sem megy könnyen, de talán elindult egy tanulási folyamat, ami hatással lehet az egész társadalomra. Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara Neveléstudományi Intézetének egyetemi adjunktusa abban bízik, hogy a valódi nyilvános viták láttán létrejön a kritikus tömeg, amelynek igénye lesz az őszinte, indulatoktól mentes beszélgetésekre.

GASZTRO


CHILI&VANÍLIA
Majdnem tavasz

Tavaszváró, zöldfűszeres gerslisaláta

ÉTEL, HORDÓ
Pho 36 – Pest

Vietnami étterem a Dob utcában

SOROK A BENZINKUTAKNÁL, MACRON LEHET EURÓPA ÚJ VEZETŐJE | SPARTACUS #20

YOUTUBE
Szerző: Partizán
2022.03.11."Harmadik hetébe lépett Oroszország Ukrajna elleni inváziója, ami az Európán belüli erőviszonyokra is hatással van. Franciaországban közelednek a választások, az eheti Spartacusban szó lesz arról, hogy miként alakíthatják a háború eseményei Macron esélyeit, és mit ajánlanak kihívói a franciáknak. Vendégül látjuk a Tiszta Szavazás kampány munkatársait is, akikkel a közelgő országgyűlési választások kapcsán beszélgetünk a különböző visszaélésekről, csalásokról és arról, hogy hogyan lehet cselekvő módon tenni a választás tisztaságáért Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét és az egész országot illetően. Adásunkban velünk lesz Wirth Zsuzsanna, a Direkt36 munkatársa, akivel a magyar állami hírügynökség működéséről beszélgetünk, és arról, hogy hogyan áramvonalasította a kormánypropaganadához a hírközlését az MTI. Az eheti Spartacusban a G7 újságírójával körbejárjuk a hét egyik legfontosabb témáját, az üzemanyaghiányt és a benzinkutak problémáit. Tartsatok velünk! Vendégeink: Balogh Fruzsina és Balogh Zsanett, a Civil Kollégium Alapítvány országos közösségszervezői Jandó Zoltán, újságíró, G7.hu Lafferton Sára, politológus Wirth Zsuzsanna, újságíró, Direkt36 Az adás részei:
0:00 - Visszaszámláló 4:25 - Beköszönés 10:07 - A választási csalások ellen 31:42 - Üzemanyag-pánik 52:06 - Francia elnökválasztások 1:08:31 - Helyközi Járat - Komáromi akkumulátorgyár 1:19:08 - Kézivezérelt MTI 1:29:28 - Elköszönés és stáblista

HÁBORÚ: BUDA PÉTER ÉS SZ.BÍRÓ ZOLTÁN / A FRIDERIKUSZ PODCAST 42. ADÁSA (2022. MÁRCIUS 10.)

FRIDERIKUSZ PODCAST
Szerző: FRIDERIKUSZ SÁNDOR
2022.03.10.Legutóbb két hete, február 24-én, amikor az orosz katonai erők bevonultak Ukrajnába, Buda Péterrel, a nemzetközi kapcsolatok és hírszerzés szakértőjével tekintettük át a világ erőviszonyait, és törekedtünk megérteni, hogy mi történik már megint a közvetlen környezetünkben és a világban, illetve hogy mi miért történik, valóban eszköztelenek és kiszolgáltatottak-e azok a felek és erők, akik és amelyek nem háborúval akarnak rendezni nemzetközi konfliktusokat. Mivel az elmúlt két hétben a helyzet nem csillapodott, ellenkezőleg, erőteljesen fokozódott, úgy találtuk helyesnek, hogy ezúttal összeültessük két szakértőnket, Sz.Bíró Zoltán történészt, Oroszország-specialistát és Buda Pétert, hogy leginkább az orosz agresszió részleteit, és az abból következő oroszországi és világpolitikai változásokat is sorra vegyük és alaposan kiértékeljük egy, a szokásosnál sokkal hosszabb beszélgetésben.

VÁLTOZÁSRA VAN SZÜKSÉG!

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2022.03.12.


„A demokrácia és az autokrácia közötti egyik nagy különbség a politikusok elszámoltathatósága. Magyarország nem válhat egy leválthatatlan autokrata által irányított és azt kiszolgáló oligarchákat fenntartó rendszerré. A demokráciában, ha nem mennek elég jól a dolgok, lecserélik a politikusokat a választók. Szerencsére tehetségesebb és becsületesebb politikusokban a magyarok közt nincs hiány, itt az ideje a változásnak. Magyarország jövője a demokrácia kell legyen!” Ezekkel a gondolatokkal zárta tíz pontos, „Változásra van szükség!” című felhívását külföldön élő és ott dolgozó, de Magyarországért elkötelezett egyetemi tanárok egy csoportja. 
Az alábbiakban közöljük a tíz pontot.

Felhívás Magyarország előrelépésére

Külföldön élő és ott dolgozó, de Magyarországért elkötelezett egyetemi tanárok csoportjaként nagyra becsüljük a magyar nép munkáját, de növekvő aggodalommal figyeljük a jelenlegi kormány tevékenységét és annak egyre súlyosbodó következményeit az ország sorsára nézve. Különösen a következő területeken van változásra szükség, hogy Magyarország ismét a nemzetek közösségének megbecsült tagja legyen:

1. A sajtószabadság helyreállítása. Mind a közszolgálati, mind a kereskedelmi médiumok a kormány pénzügyi és politikai befolyása alatt állnak. Az országos és helyi írott sajtótermékek messze túlnyomó többsége pedig a kormányhoz közeli tulajdonosok kezében van. Egy tavalyi felmérés szerint Magyarország a 92. helyen áll a világ országai között a sajtó szabadságát illetően. Amíg a kormánytól független sajtópiac létre nem jön, tisztességes választás sem lehetséges, hiszen a kormányfüggő és az ellenzéket szóhoz jutni nem hagyó média korlátlanul képes manipulálni a választópolgárokat. Változásra van szükség!

2. Szabad és tisztességes választásokat, a szavazatokkal arányos országgyűlési képviseletet. A képviseleti rendszer olyan mértékben aránytalan, hogy a kormánypárt a legutóbbi két választás során a szavazatok kevesebb, mint felével megszerezte a parlamenti helyek kétharmadát (2014-ben 45, 2019-ben 49 százalékot elérve). Az Alaptörvény egyoldalú elfogadása óta az aránytalan választási rendszer tartja fenn a kétharmados többséget, és biztosítja a kormányhű emberek kétharmados pozíciókba juttatását. A jelenlegi kormánypártok által végrehajtott folyamatos, egyoldalú változtatások miatt a választási rendszer nem biztosítja a szabad és tisztességes választásokat: a választókerületek önkényes kialakítása a kormánypártnak kedvez; a kedvezményes levélszavazás választójogot adott a kormánypárthoz lojális határon túli új állampolgároknak; közben ugyanezt megtagadta a külföldön dolgozó magyar állampolgároktól, sok esetben ellehetetlenítve szavazásukat; a világszerte szinte egyedülálló, manipulatív győzteskompenzáció is a kormánypártot segíti. Mindez – Európában egyedülálló módon – elősegítette egy személy hatalmi kultuszának kialakulását. Változásra van szükség!

3. Jogállamot és garantált jogokat. Magyarország nem jogállam. Az Országgyűlés nem gyakorolja a kormány ellenőrzését. Az elmúlt tíz évben minden szomszédos országban öt vagy annál több miniszterelnök váltotta egymást a választók akaratát tükrözve – Magyarországon ilyen békés hatalmi változásokra nem volt lehetőség. Az ellenőrzésre szolgáló egyéb intézmények (Alkotmánybíróság, bíróságok, ügyészség, ombudsman, Állami Számvevőszék) mind a kormány által választott, hozzá lojális emberekből állnak, akiknek hatalma a választások után még hosszú időre be van betonozva. A legfőbb ügyész leváltását nemrég kötötték kétharmados többséghez. Változásra van szükség!

4. Törvény előtti egyenlőség polgári és vallási tekintetben, a rasszista gyűlöletpropaganda visszaszorítása. A közéletet mérgező és Magyarország jó hírét rontó rasszista és homofób kijelentések élvezik a kormány támogatását. Demokráciákban kirekesztő kijelentések a közéleti szereplés végét jelentik, Magyarországon viszont fontos országos pozícióba való előléptetés, kormánykitüntetés és költségvetési támogatás előrejelzői. Változásra van szükség!

5. A közegészségügy javítása és az egészségügyi ellátás központi vezérlésének megszüntetése. A koronavírus lakosságarányos halálozási adatait tekintve Magyarország a világelsők közé tartozik. A balsikerű intézkedések és beszerzések sorozata nyomán mára a koronavírus-halálozás meghaladja a 44 ezret. Ha a járványkezelés és ezzel a lakosságarányos halálozás akár csak Szlovákia, Horvátország, Szlovénia vagy Románia bármelyikének színvonalán lett volna, akkor mintegy tízezer magyar szülő, testvér, gyerek és barát még élhetne. Az egészségügyi dolgozók jó szakképzése és tiszteletre méltó munkája ellenére, számos magyar intenzív osztályon a halálozás meghaladta a 90 százalékot akkor, amikor a nemzetközi átlag ennek harmada volt. A súlyos halálozás és a központilag diktált szerződésmódosítások hatására egyre növekvő egészségügyi munkaerőhiány különösen a vidéki városokat sújtotta. Változásra van szükség!

6. Legyenek a magyar nemzeti ünnepek és jelképek újra minden magyar állampolgáréi. A jelenlegi kormány a magyar hagyományokra hivatkozik intézkedéseiben, de valójában külföldről másolt, magyartalan, szélsőséges ideológiákat népszerűsít. Az ilyen alapon megrendelt kirekesztő és történelemhamisító filmek, kiállítások és tankönyvek ellen egyebek közt a történészek is sorozatosan tiltakoztak. A kormánypárt egy szűk politikai-gazdasági érdekkör kezére játszotta át a magyar nép legnagyobb kulturális, nemzeti kincseit. A nemzeti ünnepekkel ismételten visszaélnek, például a pártcélú úgynevezett Békemenetek szervezésével. Változásra van szükség!

7. Az oktatás szabadságának helyreállítása és a tanárok megbecsülésének javítása.
Az oktatási rendszer és a tanárok megbecsülése elfogadhatatlanul alacsony szintre süllyedt. A középiskolai tanárok fizetése és munkakörülményei méltatlanul alacsony színvonalúak. A nemzetközileg is magasan rangsorolt CEU elüldözése, a Színház- és Filmművészeti Egyetem ideológiai szétverése és a felsőoktatás egyéves költségének megfelelő összeg elköltésével a kínai Fudan Egyetem behozása a magyar felsőoktatást súlyosan károsítja. Állami egyetemek magánosításával a kormány egy szűk politikai-gazdasági érdekkör kezére játszotta át a magyar nép legnagyobb kulturális, nemzeti kincseit. A magyar felsőoktatás 38 intézménye közül ma már csupán öt áll állami tulajdonban. Ezzel a lépésével a kormány megszüntette a magyar felsőoktatási rendszer társadalmi számonkérhetőségét, elkötelezettségét. Változásra van szükség!

8. A közbeszerzések tisztességének helyreállítása és a korrupció megszüntetése.
Miközben a magyarok háromnegyede az Európai Unió szegénységi küszöbje alatti jövedelemből él, a jelenlegi kormány számos vezető politikusa, azok családja és baráti köre a közszolgálatból és közbeszerzésekből hirtelen és látványosan meggazdagodott, nem ritkán milliárdos nagyságrendben. Az ügyészség megállapítása szerint az Igazságügyi (!) Minisztérium államtitkára milliós kenőpénzeket fogadott el a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, miközben ugyanez az államtitkár az állampolgárok megfigyelésének engedélyezésével volt megbízva. Ilyen és számos hasonló eset miatt nem meglepő a közelmúltban végzett felmérés adata, amely szerint a magyarok 69 százaléka súlyos problémának tartja a kormányzati korrupciót. Változásra van szükség!

9. Az európai unióval való integráció felgyorsítása és az euró bevezetése. Magyarország kormánya jelenleg az Európai Unió elleni politikát folytat, miközben az uniós források elosztása korrupt módon történik. 2014 és 2020 között a GDP négy százaléka folyt be uniós támogatásként, nagyjából éppen annyi, amennyi az ez idő alatt megvalósult átlagos gazdasági növekedési ütem. A kormányhoz közelálló oligarchák kapják a források jelentős részét. Egy korábbi felmérés szerint átlagosan, egy projektre vetítve, legalább mintegy 25 százalékos túlárazás történik, de van példa több száz százalékos túlárazásra is. Uniós statisztikák szerint Magyarországon az egyik legmagasabb a verseny nélkül odaítélt közbeszerzések aránya: csaknem minden második eljárás konkurencia nélkül zajlik. Változásra van szükség!

10. Demokráciák felé orientálódó és az emberi jogokért kiálló külpolitika. A jelenlegi kormánypárt megalakulását Soros György milliókkal támogatta, de ez a kapcsolat megromlott. A Norvég Alap Magyarországot milliárdokkal támogatta, de ez a kapcsolat is megszakadt, és támogatás nem érkezik. Az Európai Unió a magyarországi felzárkózást milliárdokkal támogatta, de a jogállami normák megsértése miatt a támogatások egyre nehezebben jönnek. Mindeközben a demokrácia ellenfeleire egyre többet költ a kormány: a leginkább csak kínai érdekeket szolgáló beruházásokra milliárdokat és a srebrenicai népirtást tagadó, bomlasztó balkáni vezetőre pedig 100 millió eurót költ a magyar adófizetők pénzéből. A szélsőjobboldal nemzetközi alakjai a kormánytól sorozatosan kitüntetett fogadtatásban részesülnek. A kormánytagok rasszista és homofób kijelentései ellen tiltakozott Izrael, Hollandia és Bosznia-Hercegovina. A jelenlegi háború kapcsán a budapesti kormányt súlyos felelősség terheli Ukrajna európai integrációjának ismételt akadályozása miatt. Változásra van szükség!

A demokrácia és az autokrácia közötti egyik nagy különbség a politikusok elszámoltathatósága. Magyarország nem válhat egy leválthatatlan autokrata által irányított és azt kiszolgáló oligarchákat fenntartó rendszerré. A demokráciában, ha nem mennek elég jól a dolgok, lecserélik a politikusokat a választók. Szerencsére tehetségesebb és becsületesebb politikusokban a magyarok közt nincs hiány, itt az ideje a változásnak. Magyarország jövője a demokrácia kell legyen!”

A Változásra van szükség címmel közzétett felhívást Arató András (szociológia, New York, Egyesült Államok); Ábrahám Árpád (közgazdaság-tudomány, Bristol, Egyesült Királyság); Balás András (közegészségügy, Dél-Karolina, Egyesült Államok); Büti Krisztina (pénzügyi közgazdaságtan, Kalifornia, Egyesült Államok); Gács Péter (számítógép-tudomány és matematika, Boston, Egyesült Államok); Göllner András B. (politikai közgazdaságtan, Montreal, Kanada); Győrfi Tamás (jogtudomány, Aberdeen, Egyesült Államok); Halmai Gábor (jogtudomány, Firenze, Olaszország); Kovács Zoltán (biofizika, Dallas, Egyesült Államok); és Laczó Ferenc (történettudomány, Maastricht, Hollandia) írta alá.