2016. szeptember 8., csütörtök

ERŐS ÁLLAM, ERŐS ORSZÁG, ERŐS PISTA

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.09.08.


...Mára van pár elképesztően gazdag família – mindenki tudja a neveket, nem sorolom újra -, van egy nagyon szűk polgári réteg, de inkább csak hártya és van az ország több, mint felét kitevő épp-hogy-megél-a-fizetéséből-közmunkás-nyomorban-vegetáló réteg. Az kétségtelenül igaz, hogy nem pénzért vállal gyermeket senki (majdnem senki), de ettől még a szülői felelősség ott kezdődik, hogy becsülettel fel tudja nevelni az ember a gyermekét. Megfelelő táplálékot, ruhát, a tanuláshoz, szakma megszerzéséhez elengedhetetlen anyagi támogatást meg tudja neki adni.

Ez csak akkor lehetséges, ha egy működő gazdasággal rendelkező országról van szó, lehetőleg stabil munkahelyekkel, biztos és a megélhetésre elegendő bérekkel. Ezek nélkül majdnem felelőtlen dolog a gyermekvállalás. A gazdaság megerősítésében a kormánynak van felelőssége és lehetősége.

Egyszerűbben fogalmazva: ha nem lopták volna szét hét év alatt az ország vagyonát csak úgy, mint az Unióból érkező fejlesztési forrásokat, akkor már igen jól állhatnánk. Akkor lehetne saját iparunk, gazdaságunk, a mezőgazdaság modernizációja megkezdődhetett volna, lennének stabil munkahelyek és a megélhetésre elegendő bérek. Esetleg még a munkaerő áramlását és a fiatal családok életkezdését segítő, megfizethető bérlakások is.

Mindebből semmi nincs, csak méregdrága és folyamatos veszteséget termelő stadionok, egy kapavágás nélkül is már veszteséget termelő Paks II, szétrabolt állami földek, szétvert, központosított, majd a híveknek juttatott piaci részesedések, iszonyatos mértékű korrupció, kilakoltatások és elképesztő mértékű kivándorlás.

Az erős közösségek helyett önállóságuktól megfosztott önkormányzatok, iskolák, kórházak vannak, folyamatosan támadott civil szervezetek, a polgári létet alapjaiban romboló kormányzati intézkedések vannak...


ITT OLVASHATÓ

"SEMMIT NEM BÁNTAM MEG" - ALFÖLDI RÓBERT A MANDINERNEK

MANDINER BLOG
Szerző: Stumpf András
2016.09.08.


Ma is kiadná a románoknak a Nemzeti Színházat december elsején és nem bánta meg azokat a nyilatkozatait sem, amelyeket a színház éléről távozóban adott három éve. Alföldi Róbert a Mandinernek adott interjúban mondja el: vehetjük úgy, hogy a Bayer-ügy miatt ő is visszaadta tiszti keresztjét. A rendező szerint ma fojtó légkör uralkodik, a Fidesz nagyon ügyes, az ellenzék gyáva és csak a saját pecsenyéjét sütögeti. Alföldi készülő rendezései, a II. Edward és egy migránsos darab a Radnótiban megint a magyar valóságnak igyekeznek tükröt tartani, népszavazni pedig nem megy október 2-án. Alföldi Róberttel Újlipótvárosban beszélgettünk, az ellenzéki körökben vihart kavart Pozsonyi Piknik napján. Nagyinterjúnk.

ITT OLVASHATÓ

AKIK ELLOPJÁK A JÖVŐT

HVG ONLINE
Szerző: Tóta W. Árpád
2016.09.08.


Magyar startupok pénzét lenyúlni hazafias tett. Hiszen az nem is magyarul van, hogy startup.
 
A magyarok többsége úgy van a korrupcióval, hogy mi horgászunk meg kirándulunk a családdal, a politikus meg lop; neki ez a hobbija, nincs itt semmi látnivaló. Különben is kénytelen otthonában fogadni a kazah fejedelmet, tehát valahonnan elő kell teremtenie a luxust, végső soron nekünk lenne ciki, ha nem lophatna.
 
Néha pedig érdemes észrevenni: nemcsak maguknak lopnak, hanem tőlünk, és nemcsak pénzt, hanem a jövőt.
 
A jövő nagyjából két tényezőn múlik, az egyik az oktatás, a másik az innováció; ezek ráadásul össze is függnek, de inkább hagyjuk az oktatást most, annak a lerohasztásáról lesz még elég szó. Ami az innovációt illeti, Brüsszelből üzenik, hogy ők megértették, ezért létrehoztak egy külön alapot azért, hogy az újat teremtő vállalkozásokat segítsék. Nos, ez önmagában is tök tájidegen egy olyan országban, ahol az ilyeneket direkte meg szoktuk fojtani.
 
A Jeremie-alap elvileg azért van, hogy ha egy magyarnak piac- és életképes ötlete támad, akkor ne csak a Kickstarteren kalapozhasson, hanem hozzájuthasson a kezdőrúgáshoz másképp. Tartozna hozzá egy átlátható, okosan felügyelt rendszer, garanciák, követelmények, és ha ez mind működne, akkor lehetne belőle még egy-két Prezi.
 
Itt viszont néhány magyarnak az az életképes ötlete támadt, hogy okosba’ lenyúlja az egészet, a prezik vagy mi a szarok meg rohadjanak meg. Még a végén befutnak, aztán akkor hogyan húzzuk vissza őket a kondérba?
 
Tehát a magyar startupokra szánt uniós pénz köré megannyi farkasflóriánként odagyűlik a falka, és zsupsz, zsebreteszi a pénzt. Ember embernek farkasflóriánja...
 

VESSÜK LE A HARAG SZEMÜVEGÉT! - A HIBÁZTATÁS ÉS AZ ELLENSÉGKERESÉS OKAIRÓL

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: SzabóElvira
2016.09.08.


Az elmúlt hónapokban (vagy akár években?) gyakran találkoztam a dühükkel, frusztráltságukkal nehezen mit kezdeni tudó emberekkel. Hangos, esetleg rángatózó arcizmok kíséretében kivitelezett telefonálás a metrón, az utcán dühödten magukban morgó emberek (direkt figyelem: nem telefonon vagy headseten keresztül beszélnek!). S ehhez jönnek még elkapott beszélgetésfoszlányok arról – szerencsére hasonló társalgásokban ritkán vagyok beszélgetőpartner –, hogy ki a felelős „a jelenlegi kisiklott vagy siralmas helyzetért”: az EU vagy Putyin, a kormánypárt vagy a korábban kormányon levő ellenzék, netán a főnök, aki „túllép minden határon”, a szomszéd, aki „elviselhetetlenül zajong”, és még sorolhatnám. Pszichológusként sokat töprengek azon, mi állhat az elharapózó indulatosság mögött – azt gondolom, hogy ez valaminek a tünete.
 
Riekje Boswijk-Hummel pszichoterapeuta Harag című könyvében egy egyszerű igazságra hívja fel a figyelmet: a haragunkból többnyire kifelé tekintünk, ám a harag, vagyis a kiindulópont bennünk van – ám erről hajlamosak vagyunk elfeledkezni...
 
ITT OLVASHATÓ

DÖRNER AZ IGAZGATÓ? - ÉDES SZAKMÁM, NE HAGYD MAGAD!

168 ÓRA ONLINE
Szerző: Csáki Judit
2016.09.08.


Újabb öt évre kapott igazgatói kinevezést Dörner György – folytathatja a munkát az Újszínházban.

Három héttel ezelőtt valószínűnek tartottam, hogy Tarlós nem nevezi ki újra Dörnert – és ezt nem rendíthetetlen optimizmusom sugallta, hanem a józan ész. Ami Tarlósnak nincsen – és a Fővárosi Közgyűlés többségének sincsen, igaz, szükségük sincs rá.


A Fővárosi Közgyűlés egy nyár végi napon, ötvenhat napirendi pont között döntött három fővárosi színház igazgatói kinevezéséről, vagyis erős másfél milliárd forint sorsáról, nagyjából tizenöt perc alatt. Tisztességes körülmények közt ez akár elég is lehetne.

A napirendek közt volt néhány „zárt ülés” – ez volt az egyik. Önmagában is megkérdőjelezhető, hogy egy színigazgatói posztra pályázó személy zárt ülést kér a döntési procedúráról (vagyis nem akarja, hogy tudják, hogyan nevezték ki), az meg végképp, hogy az állítólag demokratikus intézmény ezt akceptálja. (Tudom, hogy törvény vagy szabály rendelkezik erről a lehetőségről – rossz törvény vagy szabály, akad ilyen sok.)

A mostanában szokatlanul sok pályázót egy kilenctagú, szakmainak nevezett bizottság hallgatta meg, amelynek négy tagját ismerjük, őket a szakma delegálta, a többit nem; őket, vagyis a többséget a minisztérium és az önkormányzat. Kérdés, lehet-e szakmainak nevezni egy olyan bizottságot, amelyben ilyen-olyan polgármesterek, minisztériumi és egyéb famulusok formálnak többségi véleményt. Kivált akkor, ha tudjuk, hogy egy minisztériumi vagy önkormányzati küldött nem saját véleményével, hanem „hozott” mandátummal van jelen, vagyis tudja, kire kell – és kire nem lehet – szavazni; egyszerű báb. Akik ezt a mandátumot osztják, természetesen (?) nem ismerik a pályázókat és a pályázatokat – igaz, nem is érdeklik őket.

A szakmai bizottság négy pályázót javasolt a posztra, egy olyan névsort, amely eleve megkérdőjelezi a döntés szakmaiságát. Dörner György és Radó Denise semmilyen szakmai mérce alapján nem tekinthető komoly esélyesnek (más mérce alapján persze igen, de egyelőre maradjunk a szakmánál), Bodó Viktor és Hargitai Iván igen (és mellettük akár még több is). Itt már fölmerül a kérdés, hogy ha az utóbbi években szokásos pályázati gyakorlat, vagyis az előre eldöntött győztes mint egyedüli vagy majdnem egyedüli pályázó nem jön be, akkor vajon az ehhez a gyakorlathoz igazított szakmai bizottsági ülés nem puszta alkupiac-e. De az, válaszolom meg mindjárt a majdnem költői kérdést, hiszen a tagok többsége nem ért ahhoz, amiről beszél, viszont tudja, ki a kívánatos győztes. Lehet némi színjátékkal fűszerezni a szánalmas eseményt, ahogy ez most is történt: túláradó kedvességgel és bókokkal nyálazni a pályázókat.

Az alku végeredménye: a szakmai tagok torkán lenyomni, hogy Dörnernek és Radónak tovább kell mennie, cserében – a rizikónélküliség nyugalmával – továbbengedni két szakmailag potens pályázót is, hiszen a többit majd elintézi a közgyűlés. (A kulturális ügyek bizottsága nem foglalkozott ezzel a lényegtelen üggyel, nem óhajtotta megismerni a pályázókat.)

A közgyűlésen tehát négy pályázóról kellett (volna) dönteni, közülük kellett volna kiválasztani a leendő igazgatót. És akkor egy kis kitérő: a közgyűlést nem köti a szakmai bizottság javaslata, vagyis nem nagy baj, ha nem sikerült az előre leosztott véleményt kipréselni belőlük. Joga van meghallgatni akár az összes pályázót, és olyant választani, akit a szakmai bizottság nem is javasolt...

ITT OLVASHATÓ

LEMARADÁSBAN A HAZAI BÉREK: EZÉRT KERESEL KEVESEBBET, MINT NYUGAT-EURÓPÁBAN

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.09.08.


Nincs olyan nap, amikor ne jelenne meg cikk arról, hogy Magyarországon súlyos munkaerőhiány van. 2016-ban a magyar gazdaság fő problémájává a munkaerőhiány vált, ami nemcsak az olyan magas hozzáadott értékkel rendelkező ágazatokat érinti, mint például az IT-szektor, hanem lassacskán minden nemzetgazdasági ágazat kiveszi a részét a súlyos problémából. 

Köztudott az is, hogy a munkaerőhiányt elsődlegesen a kivándorlásra lehet visszavezetni: a rendszerváltás óta százezrek költöztek nyugatra, a demográfiai helyzet pedig ezt leszámítva is katasztrofális. Mivel a negatív demográfiai trend a nyugat-európai országokat is sújtja, idővel már nemcsak a legképzettebb, jobbára diplomás szakemberek tudtak külföldön elhelyezkedni, hanem a képzett szakmunkások is. 

Azzal is tisztában van mindenki, hogy az elvándorlás elsődleges oka a hazai alacsony bérszínvonal, ami az ígéretek ellenére csak minimális mértékben tudott konvergálni az uniós átlaghoz, miközben sorra azt látjuk, hogy a régiós versenytársak nemcsak az egy főre jutó GDP tekintetében húznak el mellettünk, hanem a bérek és az életszínvonal is nagyobb ütemben növekedett náluk...

ITT OLVASHATÓ

AKKOR ÖN EZÉRT BŰZLIK MESSZIRŐL, MINISZTERELNÖK ÚR

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2016.09.08.


Hát így jártunk, van mire büszkének lenni: a lengyelországi krynicai gazdasági fórumon Az év gazembere-díjat, azaz „a rendezvény legjelentősebb elismerését” Orbán Viktor minden magyar miniszterek elnöke kapta. Ez alapján nem tudom, milyenek lehettek a rendezvény kevéssé jelentős elismerései, ha ez volt a leghatalmasabb, de nem biztos, hogy egészséges belegondolni.

A Beata Szydlo hasonló fából faragott lengyel fejőnő miniszterelnök kezéből átvett díj Orbán szerint a Közép-Európa érdekében végzett munka elismerése. Nem egy lovagkereszt, de annál értékesebb. Merthogy a lengyel és magyar nép, illetve vezetőik mindent elsöprő barátságára való tekintettel ez a díj minden díjak legértékesebbike.

Egyébiránt az a feladat Közép-Európa népei számára, hogy megőrizzék hitbéli, nemzeti és történelmi identitásukat: „ez nem egy rossz gúnya, amit a modern korban le kell vetni, hanem páncél, amely megvéd”, segít a túlélésben és sikeressé tehet. Azok a közösségek lesznek sikeresek, amiknek erős az identitása – így okoskodott a hadvezér. Azt is hozzátette: mindenképpen meg kell védeni az identitásunkat, különben „nem jut nekünk hely a nap alatt”.

Bár a kötelezően suttyó kézcsókdosásról nem készített fotót az MTI vagy legalábbis nem kötötte az orrunkra (sebaj, el tudjuk képzelni), azért meg kell állapítanom, hogy a második negyedév (az elsőről jobb egyáltalán nem beszélni) magyar gazdaságot tükröző eredményeinek fényében és árnyékában soha jobbkor nem jöhetett volna ez az elismerés. Arról nem beszélve, hogy Ferenc pápát jobbról előzve elnyerni a lengyel politikai és gazdasági élet képviselőiből álló, mintegy 30 tagú kuratórium elismerését, valóban nem mindennapi.

Ja, de. Remélem, ezzel a barátilag seggnyaló kitüntetéssel Közép-Európa főpopulistájának és két lábon járó személyiségzavarának napja meg volt mentve, hiszen ideológiáját az ENSZ emberi jogi főbiztosa szintén tegnapelőtt az Iszlám Állam szellemiségéhez hasonlította, ami nem feltétlenül az őszinte elismerés megnyilvánulása volt...


ITT OLVASHATÓ

VAJON MELYIK SZERKESZTŐSÉGBEN ÉS CIVIL SZERVEZETBEN ÜLNEK OTT A TITKOSSZOLGÁLATOK?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.09.08.


A 444 szerdai cikke szerint egy újságírót próbált az Alkotmányvédelmi Hivatal beszervezni úgy, hogy valószínűleg előtte megfigyelték őt, és információt gyűjtöttek róla. A cikkből elsőre úgy tűnik, hogy törvénytelen megfigyelést hajtottak végre egy magyar polgár ellen, beszervezés és valószínűsíthetően későbbi befolyásolás céljával. Méghozzá egy olyan polgártársunk ellen, akinek valószínűleg hatása van a kormánytól független média működésére.
Az eset nyilvánosságra kerülése után a legfontosabb felmerülő kérdés az, hogy csupán egy béna, de egyedi kísérletről van-e szó, vagy a rendszeresen alkalmazott kísérletek közül egy sikerült bénán. Tehát lefordítva: élnek-e közöttünk, újságírók, civilek, aktivisták között a titkosszolgálatok ügynökei? Végez-e törvénytelenül megfigyelést, lehallgatást, beavatkozást polgárai ellen a magyar állam?

A válasz kettős. Mert egyrészt fogalmunk sincs, sőt az ellenzéki vezetésű, de kormánypárti többségű nemzetbiztonsági bizottságnak sem lehet erről fogalma (ha tényleg törvénytelen megfigyelésekről van szó). Másrészt számos olyan esetről tudunk az elmúlt évekből - a Blikk újságírójának lehallgatása, Jávor Benedek telefonjának ügye, illetve olyan esetek, amikor a kormányzati kommunikáció egy, csak bizalmas körben elhangzott információra reagált -, ami után komoly gyanú ébredhetett az emberben, hogy valóban létezik valamiféle megfigyelés. Bár ezek az ügyek nem konkrét beszervezésekről szólnak. Viszont a legerősebb érv mégiscsak az, amit már a kérdésben is feltettem: nehezen elképzelhető, hogy csupán egyetlen embert próbált  volna beszervezni az Alkotmányvédelmi Hivatal, és pont ez a beszervezés sikertelen lett, majd le is álltak, valószínű, hogy a sikeres beszervezések mellett derült fény erre a sikertelen történetre.

Egy jogállamban az esetet vizsgálat, majd a felelősök elbocsájtása követné, valószínűleg miniszteri szintig. Egy féljogállamban tüntetésekkel és a média ráhatásával kényszerítenék ki az emberek a vizsgálatot és a felelősségre vonást. Magyarországon Kósa Lajos, a kormánypárt frakcióvezetője viccet csinált az esetből, a belügyminisztérium pedig azt állítja, csak a külföldi érdekek megakadályozása volt a tét, de nem cáfolta a találkozó tényét. De legalább annyi történt, az ellenzék összehívja a nemzetbiztonsági bizottság ülését, és ott a társadalom számára láthatóan fogja a Fidesz az ügyet elsikálni...

ITT OLVASHATÓ

HATÁRVADÁSZOK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.09.08.


Nekem ez a határvadászat tetszik nagyon.
Mi, anno nem vadásztunk a határon, hanem őriztük a határt, a határsértőket zömében elfogtuk, viszont nem ütöttük és nem rugdaltuk őket.
Nálunk is volt műszaki határzár, SZ-100-as jelzőrendszernek hívták, de az nem aprított szecskává senkit, viszont jelezte a határsértés helyét.
Nálunk nem volt illegális bevándorló, de aki nem a határforgalom számára megnyitott közúti, vízi, légi vagy vasúti átkelőpontokon kísérelte meg átlépni az államhatárt, az mind-mind határsértő volt, akit aztán tiltott határátlépés, vagy annak kísérlete miatt vontak felelősségre.
A bevándorló meg az volt, aki legálisan lépett az országba, majd bevándorlási kérelmet nyújtott be és erre engedélyt kapott.

A menekült meg a vonatkozó nemzetközi szerződéseknek megfelelően nyerte el státuszát, és ennek megfelelő jogai is voltak. Aki nem tudta igazolni személyi adatait, az legfeljebb hontalan státuszt kaphatott, bemondásra ultit játszottunk.

Ilyen menekültek voltak például a görög polgárháború vesztesei - egy egész falu került ki soraikból,
Beloiannisznak hívják. A világpolitika változásával sokan visszatelepültek hazájukba, de nem mindenki. A gyerekek közül sokan már Magyarországot tartják hazájuknak, miközben őrzik görög gyökereiket is - az ország csak gazdagabb lett velük.
Szépen megállták a helyüket, leszármazottaik közül még ma is sokan élnek nálunk.
De ilyen menekültként kezelték az 56-os disszidenseket is nyugaton, akiket ha összevetünk a mai szír, afgán stb. menekültekkel, a veszéllyel, mely elől menekültek, hát igencsak érdekes eredményre juthatunk.

Folyik a toborzás,
gyere pajtás katonának, jobb dolgod lesz, mint apádnak, mondja a dal, de ez persze nem igaz.
Apádnak lehetett tisztes polgári munkája, őt nem a kényszer hajtotta katonának, mint téged, hanem ha vonzódott a fegyverhez meg az egyenruhához, hivatását szabad akaratából választhatta, te meg nemigen tudod máshol megkeresni a kenyered.
Ha nincs erős akaratod és tartásod, olyan rendőr is leszel...

Ebben az agyonhiszterizált légkörben nehéz lesz jól ellátni a feladatod, merthogy a rendőrnek, katonának a feladatát érzelemmentesen, a törvények és szabályzatok alapján kellene ellátnia, de te olyan leszel, mint a hajdani váci börtönőr, akinek kiírták a falra: ne csak őrizd, gyűlöld is!
Remélhetőleg nem veszted el az eszed csak azért, mert a hátadon egy gépkarabély veri a veséd.
És nem élsz illúziókban, tudod, hogy ez a kormányzat a prérire tesz ki téged hóban-sárban, negyven fokban, megfelelő ellátás, ruházat és felszerelés nélkül, erre a speciális feladatra felkészületlenül, hiszen a menekültekkel való európai bánásmód feltételei nem adottak.
Nincs az elhelyezésükre megfelelő objektum, nem tisztázottak a viszonyok, a folyamatok mesterséges lassítása állandó feszültség forrása, te meg, ha ember vagy, folyamatosan szégyellheted a pofád, mikor a kisgyerekét cipelő szír anyukét hajkurászod...


ITT OLVASHATÓ

HÁBORÚS ÁLLAPOTOK

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.09.08.


Nem mondom, hogy kitört a médiaháború, mert az már régen tart. A Fidesz nem tagnap ismerte fel, hogy a negyedik hatalmi ágat meg kell kaparintania ahhoz, hogy biztonságosan uralkodhasson az elkövetkező 120 évben. Még ellenzékben elkezdték kiépíteni a saját médiabirodalmukat (köszi, Simicska!), de a technikával az a nagyon nagy baj, hogy folyamatosan fejlődik.

A televízió-rádió csatornák esetében jóval egyszerűbb a helyzet. Ezek működtetése horribilis összegekbe kerül. Miután a nagy reklámmegrendelők többnyire állami cégek – minisztériumok, maga a kormány, Szerencsejáték és hasonló cégek -, amelyik potenciális hirdető nem állami tulajdonú, az is viszonylag könnyen zsarolható – mert ugye a hatóságok és felügyeleti szervek is kézivezéreltek – ezért a pénzigényes műsorszolgáltatókat nem nehéz kivéreztetni. Praktikusan: ha nincs elég hirdetési bevétel, akkor zsarolható, vagy akár felvásárolható egy televízió/rádió csatorna.

Ezt láthattuk az elmúlt években például a TV2 esetében, illetve ez történik most a Hír Tv háza táján. A
nol.hu értesülései szerint az Echo Tv a Századvéggel karöltve igyekszik elhozni a nézőket Simicska csatornájától, párhuzamosan a kábelszolgáltatók is nyomás alatt vannak, hogy magasabb árat fizessenek Andy Vajna kaszinós és tévéguru csatornájának terjesztési jogáért és komoly esély van arra, hogy a Hír Tv lejjebb csúszik a rangsorban. Ez azt jelenti, hogy csökkenhet a szolgáltató részéről fizetett díj, valamint visszaeshetnek a reklámbevételek is.

Eddig – a G-napig – nem volt gondja a kormánynak a Hír Tv-vel, de mióta a két régi barát összeveszett és Simicska tévéje elkezdett üzemszerűen működni, tehát nem csak a kormányt dicsőítő lózungokat nyomja, azóta átkerült az ellenséges oldalra. Most megpróbálják kinyírni. Így megy ez Európa legszabadabb országában, ahol a szólás- és sajtószabadság példaértékű. Aha.

Ugyanezt nehezebb megtenni az internetes felületekkel. Amelyik weboldalt nem sikerül megvásárolni, lefizetni, megzsarolni, azt megpróbálják más módon elhallgattatni. Fogalmam sincs, hány fizetett troll dolgozik ezen, de gyanítom, hogy nem kevés. A közpénzből fizetett propagandaoldalak is kiveszik a részüket az ellenzék elhallgattatásából.

A lejáratócikkek sokasága jelenik meg naponta, a módszerek eltérőek, a cél azonos. Ahol lehet, megpróbálják az olvasókat manipulálni akár úgy, hogy harsonaszóval hirdetik: Soros György pénzeli az oldalt. Ezzel az a gond, hogy a normálisan gondolkodó olvasó erre megrántja a vállát, mert mi van akkor? Azon kívül, hogy semmi...


ITT OLVASHATÓ

HATÁROKON ÁTÍVELŐ SZELLEMI TÁPLÁLÉK

BLOGÁSZAT
Szerző: repeti
2016.09.08.


Remélem, nincs semmi baj Kolozsvárott, merthogy már tegnap sem jelent meg új írás a Kolozsvári Szalonnán...

Pedig sokunknak hiányoznak az írásaitok!  

ITT VÁRJUK A FOLYTATÁST

"NE ÉREZZE AZT, HOGY Ö EGY SENKI"

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.09.08.


Ritkán beszélünk róla, pedig igencsak létező jelenség az, hogy magyar nők prostituáltként dolgozva próbálnak Nyugat-Európában megélni, vagy annyi pénzt félretenni, amennyiből támogathatják az otthon maradt családot. Noha pontos adatokat nem nagyon lehet tudni, azért vannak megdöbbentő számok. Ma egy exkluzív beszélgetés összefoglalóját olvashatjátok, amit a Menjek/Maradjak stábja készített egy holland, de magyarul kiválóan beszélő hölggyel, aki az Amszterdamban és Hágában dolgozó magyar lányokat segíti. Exkluzív bemutatóról van szó, hiszen a videót eddig nem lehetett látni – köszönet érte a Menjek/Maradjak csapatának.

Mielőtt azonban Hollandiáról lenne szó, egy pillanatra kalandozzunk el Németországba, már csak azért is, hogy lássátok, nem egyedi jelenségről van szó.

A németországi Bremerhavenben például a piroslámpás negyedben szinte csak magyar lányok próbálják
megkeresni a megélhetésre valót. A körülmények (és a megkereshető pénz) is jobbak, mint Magyarországon, ami persze nem nagyon változtat azon, hogy mégiscsak prostitúcióról beszélünk.

Az összesen kilenc házban 43 ún. „ablak” van, a helyi rendőrkapitány, Harry Götze három éve 170-200 főre becsülte a városban dolgozó szexmunkások számát, és azt mondta, legtöbben közülük magyarok.

Olyan sokan vannak a magyarok, hogy az egyik bolgár lány, miután megérkezett, nem németül, hanem magyarul tanult meg – mesélte Jeroen Pols, a lakások egyik tulajdonosa.

Berlinben is akad jó pár magyar örömlány, őket segíti szociális munkásként Ádám Éva, aki szerint a kiemelt figyelem nem a magyarok miatt van, hanem mert ez a normális. A szociális munkás szerint az ő környékén az utcán dolgozó lányok
90 százaléka magyar...

ITT OLVASHATÓ

VAN-E MÉG EGYÁLTALÁN MAGYAR KÜLPOLITIKA?

MODERN MAGYARORSZÁG MOZGALOM BLOGJA
Szerző: Bokros Lajos
2016.09.07.


Ez a kérdés merül fel az emberben, amikor a felkészületlen és faragatlan magyar külügyminiszter értelmetlen dühkitöréseit hallja. A kocsmai ugatás arra jó, hogy elleplezze a semmittevést. Egyúttal azonban folyamatosan rombolja hazánk nemzetközi tekintélyét és iszonyú kárt okoz nemzetközi kapcsolatainknak, a magyar nemzet jövőjének.

Miért bődült el újra Szijjártó? Egy halkszavú jordániai herceg, nem mellesleg az ENSZ emberjogi főbiztosa kimondta az igazságot. Azt találta mondani, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikája szellemiségében megfelel az Iszlám Államénak. Az európai szélsőjobb dicső figuráihoz hasonlóan a magyar miniszterelnök is egy fajú, egy vallású, egy nemzetiségű országról ábrándozik, nem vesz tudomást arról, hogy a világ minden boldog országa több kultúrájú, több vallású és több nemzetiségű ország.

Magyar hazafinak ehhez hozzá kell tenni, hogy aki hazánkban "homogén" tehát más vallástól, kultúrától, netán fajtól megtisztított közeget kíván, az pusztulásra ítél hárommillió magyart Szlovákiában, Romániában, Szerbiában és Ukrajnában.

Ennyit a magyar nemzeti érdek orbáni képviseletéről.

A halkszavú jordán herceg kimondta az igazságot.

Minél jobban üvöltötök, annál inkább látszik, milyen igaza van.


ITT OLVASHATÓ

ÍGY FOGOTT ÖSSZE A NORVÉG EGYHÁZ A DIKTATÚRA ELLEN - EGY PÉLDÁTLAN TÖRTÉNET EMBERSÉGRŐL ÉS HITRŐL

KÖTŐSZÓ - EVANGÉLIKUS KÖZÉLETI BLOG
Szerző: KötőSzó
2016.09.07.


A nemzetiszocialista hatalomátvétellel szembeni norvég egyházi összefogás a második világháború idején bebizonyította: az egyház erőszakmentes ellenállása konkrét gátja lehet a szélsőséges nézetek megszilárdulásának egy társadalomban. 1940 és 45 között norvég evangélikus püspökök határozott állásfoglalásai nyomán ellenállási mozgalom indult, amely mögé az akkor hivatalosan 96 százalékban evangélikus Norvégia lelkészi karának 90 százaléka felsorakozott, és ezzel gyakorlatilag eszköztelenné tették az államhatalmat.
Norvégia német megszállása után, 1942. februárjában Josef Terboven, Norvégia német birodalmi biztosa miniszterelnökké nevezte ki Vikun Quisinget, a norvég nemzetiszocialista párt (Nasjonal Samling) alapítóját és vezetőjét, miután – a trónjától korábban már megfosztott – Håkon király Angliába menekült. Quisling pártja már korábban sem tudott nagy tömegek támogatására szert tenni, hivatalba lépése utáni, az ifjúság nevelését célzó intézkedései – melyek gyermekek és fiatalok a náci pártszervezetekbe kényszerítését is jelentették – pedig tömeges társadalmi ellenállást váltottak ki, elsősorban a szülők, a pedagógusok és az egyházak képviselői részéről. Utóbbi az egyházi nyilvánosság minden eszközét latba vetve ütközött a kormánnyal.
 
Ennek az ellenállásnak kulcsfigurája volt Berggrav püspök (nyitóképünkön), ám mindahhoz, hogy az ezek után kibontakozó harc a jogállamiságért és az egyház szabadságáért sikeres legyen az is kellett, hogy a lelkészi kar szinte egy emberként zárt össze a hatóságokkal és a kollaboráns kormánnyal szemben a püspök oldalán. Püspökök és lelkészi kar közös fellépése tette a norvég ellenállás egyik legjelentősebb szereplőjévé az evangélikus egyházat.

Ha az állami felsőbbség engedélyezi az erőszakot és a jogtalanságot, és nyomást gyakorol a lelkekre, akkor az egyház válik a lelkiismeret őrévé” – írja Berggrav püspöktársainak egy (Skancke kultuszminiszterrel folytatott) kormányzati egyeztetés után 1941-ben. A püspök még az ökumenikus mozgalomban tett szert nemzetközi és diplomáciai tapasztalatokra, ezért kezdetben a párbeszéd elősegítésére törekedett. Legelső püspöki megnyilatkozásaiban nem megy nyíltan szembe az államhatalommal, amiért akkor és később is komoly kritikákat kap. Hamar felismeri azonban a párbeszéd lehetetlenségét és a Hitler vezette Németország diktatórikus szándékait, a nyílt szakítással és állásfoglalással azonban kivárt addig, amíg az államhatalom intézkedései során közvetlen egyházi érdekek sérültek. (Szándéka mögött az állt, nehogy annak a gyakran hangoztatott vádnak adjon alapot, mely szerint az egyház illetéktelenül üti az orrát állami ügyekbe.)
 
Az egyre sokasodó hatalmi túlkapások egyesítették Norvégia keresztényeit, a különböző kegyességi irányzatok között tapasztalható, kiéleződő megosztottság elmélyülése helyett ezek a csoportok elkezdték egymással keresni a kapcsolatot és megalapították a Közös Keresztény Tanácsot, amely később hatalmas súlyt adott minden közös megnyilatkozásnak...
 

ELEGEM VAN A FIODESZ NÉVBŐL

LEGEM VAN. BLOG
Szerző: Elegem Van
2016.09.07.


Öreg kodifikátor - ők azok a jellemzően jogászok, akik a jogszabályokat írásba foglalják - barátom sokszor (de milyen sokszor!) elmondta a következő tanmeséjét.

Kodifikátor konferenciát rendeznek egy tengerparti városban, és a szünetben három résztvevő kimegy a partra egy kicsit sétálni. Látnak ott egy halboltot, melynek fekete palatáblájára szép fehér betűkkel ki vagyon írva: Ma itt friss hal kapható! Odasétál az első kodifikátor, és megkérdezi a boltost: Elnézést, de tegnap nem árult halat, és holnap sem fog? Dehogynem! - válaszolja a tulaj - Én minden nap halat árulok. Akkor felesleges a "Ma" szó - mondja a kodifikátor és letörli a tábláról. A második kodifikátor is odaballag, és azt kérdi, hogy máshol árul-e halat a boltos. Azt a választ kapja, hogy csak ebben az egy boltban árusít. Erre a második kodifikátor letörli az "itt" szót, mert az is felesleges. A harmadik sem marad el, megkérdezvén a boldogtalan árust, hogy szokott-e romlott halat árusítani. Az felfortyanva közli, hogy nála mindig friss a hal. Na, akkor felesleges a "friss hal kapható" szöveg is - mondja az utolsó kodifikátor - és letörli. A tanulság, hogy a halbolt kifejezésben már benne van, hogy ott minden nap friss halat lehet venni, felesleges tehát ezt külön kiírni. (A marketingesek ezzel nem biztos, hogy egyetértenek.)

Ezt a módszert kövessük a FIDESZ-MPSZ esetében is, 'oszt lássuk mi marad. Kevesen tudják, hogy a FIDESZ teljes neve Fiatal Demokraták Szövetsége-Magyar Polgári Szövetség. Nos, akkor először a fiatal szó tűnik feleslegesnek. Azt hiszem, nem kell népszavazást kiírni abban a kérdésben, hogy fiatal-e még a FIDESZ? Az alapító ifjakból alapító atyák lettek, majd alapító nagypapák. A kóceráj vezetése szép lassan a 60 felé ballag, és reinkarnálódik bennük Stadinger, Kádár, Losonczi elvtárs. A második vonalba tartozók is elkezdték a '40-es éveiket taposni, nem az a kifejezett ugri-bugri életkor. Töröljük hát a fiatal szót.

A demokrata szó eltörlése már nem ilyen egyértelmű, és elfogadom, ha valaki vitatja az eltörlési szándékot. Sokféle demokrata futkos a nagyvilágban, olyan is, aki annak mondja magát, de nem cselekszik demokrata módra. (Majd hülye lesz bevallani idő előtt, hogy egyeduralomra tör.) És a mi, Demokraták Szövetsége nevű csoportunk ilyen. A legendás "fékek és ellensúlyok" rendszere nem liberális találmány. Az európai történelmet végigkíséri a hatalom szeletkéinek kiporciózási igénye annak érdekében, hogy az ország kormányozható is legyen, de mégse nőjön a kormányzott közösség fejére egy türannosz/diktátor. Az az évezredes megfigyelés ugyanis, hogy akit nem korlátoznak hatalmában az - legyen akármilyen kiváló ember, akarjon akármilyen csuda jó dolgokat - zsarnokká válik. A súlytalan köztársasági elnökkel, a hülyegyerekek homokozójaként működő Alkotmánybírósággal, a korrupciós ügyeket polt palástoló ügyészséggel, a törvényen kívül működő nemzeti bankkal, az pártszócső médiával, a megvett ellenzékkel stb., a hatalmi egyensúly bomlik fel megnövelve az egyszemélyi hatalmat. Az eredmény még nem teljes, ám a folyamat a történelmi tapasztalatok alapján látható és a részeredmények máris borzasztóak. A jövő lépései előre kiszámíthatóak, a cél Putyin úr vagy Erdogan úr országa. Szóval hagyjuk el bátran azt a demokrata szót.

Ezután pedig a Szövetség is felesleges, hiszen ha nincsenek fiatalok és nincsenek demokraták, akkor nincs szövetség sem. FIDESZ tehát nincs. Valaha volt, és értékes volt, de ma - nézzünk szembe a tényekkel - nincs...


ITT OLVASHATÓ

HÁNY HAJLÉKTALAN EMBER ÉL MAGYARORSZÁGON?

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: AVM
2016.09.03.


Nagyon sokféle statisztika forog közszájon a hajléktalan emberek számáról Magyarországon, amelyek között nehéz eligazodni. Sokszor a hajléktalanellátó-rendszerben található férőhelyek számát veszik alapul, máshol kisebb mintákon alapuló felméréseket. Ebben a posztban összefoglaljuk azokat a számokat, amik ma elérhetőek számunkra. Bár még ezekből sem derül ki teljes biztonsággal, hogy összesen hány embert érint a hajléktalanság Magyarországon, képet kaphatunk a probléma mértékéről.

2013-ban a Menhely Alapítvány és a Medián Közvélemény-kutató Intézet felmérte a lakosság hajléktalan emberekkel kapcsolatos attitűdjeit, és ezzel kapcsolatban arra is rákérdeztek, hogy hány embernek voltak a megkérdezéskor közvetlen tapasztalatai a hajléktalansággal. A kutatás eredménye azt mutatta, hogy a felnőtt korú lakosság 7 százalékának van olyan ismerőse, rokona vagy családtagja, aki hajléktalan. Vagyis több mint 600 ezer embernek közvetlen tapasztalatai vannak erről az élethelyzetről.

A leggyakrabban idézett forrás a hajléktalan emberek számának megbecsülésére az ún. Február 3 kutatás, amelyet a szociális ellátórendszerben dolgozó szakemberek évek óta minden évben az év leghidegebb napján végeznek el. A február 3 kutatás nem ad átfogó képet a hajléktalan emberek számáról, hiszen nem kérdeznek meg mindenkit, de megbízható képet ad azoknak az embereknek a szociális és egészségügyi állapotáról, akik kapcsolatba kerülnek a hajléktalanellátó rendszerrel és válaszolnak a kérdőívre.

A 2016. február 3-i adatfelvételben összesen 10.206 hajléktalan ember vett részt, közülük 3968 ember Budapesten, 6238 ember pedig vidéki városokban élt. Az összes válaszadó közül 3422 ember fedél nélkül, vagyis az utcán élt, 6784 pedig valamely szállásadó intézményben. Vagyis 2016 februárjában legalább tízezer ember élt hajléktalanként (intézményben vagy az utcán) Magyarországon. A hajléktalan emberek száma ennél biztosan sokkal magasabb, hiszen még az intézmények lakói közül sem mindenki vett részt a felmérésben.
 
Annak érdekében, hogy a hivatalos adatokat is megismerjük, A Város Mindenkié közérdekű adatigénylés keretében kikérte az NRSZH-tól a hajléktalan-ellátásra vonatkozó adatokat. Ezek az általunk is sokat kritizált KENYSZI/TEVADMIN rendszerből származnak, amelybe elvileg minden alkalommal regisztrálják azoknak az embereknek a TAJ-számát, akik igénybe veszik a hajléktalan-ellátás valamely szolgáltatását. Ebben az adatbázisban nem szerepelnek azok az emberek, akik nem vesznek igénybe semmilyen ellátást, illetve azok sem, akik csak az utcai szociális munkásokon keresztül kapnak ellátást, mert ezt a szolgáltatást nem kell a KENYSZI-ben regisztrálni (a rendszerben csak a „találkozásokat” regisztrálják, vagyis azt, hányszor nyújtott valamilyen ellátást utcai szociális munkás hajléktalan embernek).

Közérdekű adatigénylésünk alapján az országban 2015 nyarán összesen 4350, 2015 telén pedig 5734 hely volt éjjeli menedékhelyen (azaz ingyenesen, csupán éjszakára igénybe vehető intézmény) volt. Ezeket az intézményeket egy év alatt összesen 12.447 különböző ember vette igénybe.

Ami az átmeneti szállásokat (a térítési díj ellenében, hosszabb időre igénybe vehető intézményeket) illeti, nyáron összesen 5430, télen pedig 5780 hely volt megtalálható, amit egy év alatt összesen 9035 különböző ember vett igénybe.

Hajléktalanok otthonában (idős, beteg hajléktalan embereknek hosszú távú elhelyezést biztosító intézményből) nyáron 460, télen 444 hely volt, ahol összesen 606 különböző ember élt.

Hajléktalanok rehabilitációs intézményében egész évben 246 hely volt, amit összesen 387 különböző lakó vett igénybe.

Noha a családok átmeneti otthonai hivatalosan nem a hajléktalan-ellátás, hanem a gyermekvédelem intézményrendszeréhez tartoznak, ezekben az intézményekben egyedülálló hajléktalan nők vagy családok élnek gyerekeikkel, így valójában ezek az intézmények is azoknak az embereknek segítenek, akiknek nincs hol lakniuk. Ilyen intézményben 2015 nyarán 3969, télen 4047 hely volt, az év folyamán 8979 különböző lakóval.

A hajléktalan emberek nyújtott nappali ellátást (vagyis a nappali melegedőket) nyáron 7592, télen 7598 „férőhely” volt, amit az év folyamán összesen 30.157 különböző ügyfél vett igénybe. A szociális munkások tapasztalata szerint a nappali melegedőket sok utcán élő ember is használja, illetve sok olyan ügyfél is van, akik nem élnek az utcán, de súlyos lakásszegénységben élnek, és szükségük van az ott elérhető szolgáltatásokra (étkeztetés, meleg hely, mosás, fürdés).

Az utcai szociális munkások országosan minimum 10826 esetben nyújtottak szolgáltatást utcán élő hajléktalan embereknek.

Ezekből a számokból az látszik, hogy az országban összesen több, mint 60 ezer igénybevevőt tartottak nyilván a hajléktalan-ellátásban és családok átmeneti otthonában. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ilyen sok ember lenne egy adott pillanatban vagy akár egy év leforgása alatt hajléktalan, hiszen gyakran előfordul, hogy egy ember az éjszakát éjjeli menedékhelyen tölti, nappal pedig egy nappali melegedőben vesz igénybe szolgáltatást, így nehéz megbecsülni, és az is előfordul, hogy egy ember egy év alatt több különböző típusú helyen tölti az éjszakát.

Annyi azonban bizonyosnak tűnik, hogy az országban 2015 során legalább 12 ezer ember kényszerült arra, hogy legalább egy éjszakát éjjeli menedékhelyen, azaz a legalacsonyabb színvonalú szállásnyújtó ellátást vegye igénybe, 9000 ember élt átmeneti szálláson, több, mint 30 ezer ember vett igénybe alatt nappali ellátást, vagyis szüksége volt segítségre alapvető szükségleteinek kielégítésében segítségre, utcán pedig legalább 3000 ember élt. Ezen túl, közel 9 ezer ember élt családok átmeneti otthonában, vagyis ennyi ember volt, akinek a családjával együtt nem volt hol laknia...

ITT OLVASHATÓ

MANIPULÁLT ÉRZELMEK II.

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Kovács Szilvia
2016.09.07.

 
Fontos szerepet tulajdonítunk az érzelmeinknek, és egyben nagyon hitelesnek, szinte megkérdőjelezhetetlennek tartjuk azokat. Korábbi írásomban említettem pár tényezőt, amelyek  befolyásolhatják, olykor torzíthatják az érzelmeinket, most lássuk, saját gondolataink hogyan hatnak érzelmi állapotunkra.
 
 
A világ egy némafilm!
 
„Egyedül sétálsz egy ismerős utcán... az utca túloldalán egy ismerőst pillantasz meg…rámosolyogsz és integetsz neki. Az illető nem reagál…úgy tűnik, mintha nem is venne észre, egyenesen továbbmegy, semmi jelét nem adva, hogy tudomást vett volna a létezésedről.”
 
Milyen érzést kelt ez Önben? Milyen gondolatok, vagy képek futnak át az agyán? Az érzelmi reakció attól függ, hogy milyen kommentár keletkezik a fejünkben. Ezt a kommentárt befolyásolják az aktuális érzelmeink, hangulatunk, múltbéli tapasztalataink. Ha azt gondolja, hogy az ismerős már nem kedveli Önt, esetleg haragszik valamiért, akkor átélhet szomorúságot, vagy éppen dühös is lehet. Ha azonban azt feltételezi, hogy az ismerőse figyelmetlen volt, észre sem vette önt, akkor talán nem is vált ki érzelmi reakciót a helyzet.
 
A világ egy némafilm, amihez mi adjuk a feliratot.  A történetekről alkotott elképzeléseink, amelyek lehetnek puszta fikciók, valósággá válnak és befolyásolják a jövőt, hisz ennek alapján hozunk döntéseket, ez határozza meg viselkedésünket...
 

MÁR MEGINT LÁTSZATINTÉZKEDÉSEKET TARTALMAZ A CSOK LEGÚJABB MÓDOSÍTÁSA

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.09.08.


Hát-szóval-hogy is mondjam-öhm-khm.  Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára keddi, budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a CSOK programban "további" könnyítéseket terveznek bevezetni, hogy a lehető legtöbb igaz honi rászoruló hozzájuthasson az állami ingyenmilliókhoz. Pusztán a zsetont gyereket kell hozzá legyártani, és pörög a money rulett. 
 
Az év első hét hónapjában 14 240 igénylést nyújtottak be, összesen 38,3 milliárd forint értékben- ismertette Dömötör Csaba. Ez barátok között is havonta 2.373 benyújtott igénylés (a januárt nem számolom bele, mivel a gyakorlatban a január nem működött CSOK szempontból). Még mielőtt gyorsan örömtáncot kezdenél járni, jelezném feléd, hogy ez csak az igénylések száma és nem azoknak a családoknak a száma, akiknek sikerült magukat a jogosultság ingoványos ösvényén átverekedve magukat eljutni a paradicsomba...
 

EGYRE BETEGEBB A HÁZIORVOSI RENDSZER

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: csú
2016.09.08.


Egyre égetőbb a háziorvoshiány, csaknem háromszáz praxis betöltetlen az országban. Sok helyen csak azért nem omlott még össze a rendszer, mert a nyugdíjas doktor hivatástudatból folytatja a rendelést. A pályakezdők praxisonként tízmillió forintos állami támogatásra pályázhatnak, de évente csak 30-40 helyet lehet így betölteni.


Salamon Sándor házorvos nyugdíjasként csaknem ötezer emberről gondoskodik a bodrogközi faluban, Lácacsékén. 50 kilométeres körzetben ő az egyetlen háziorvos. Naponta két-három településen rendel. „Ezeknek a túlkoros háziorvosoknak a nagyobb része már 70-80 fele megy, sokszor betegebbek, mint a saját betegeik, de ennek ellenére ők egy régi orvosgenerációból jöttek, ahol a hivatástudat mozgatott, és most is őket ez mozgatja, mindaddig dolgoznak, míg abszolút le nem esnek a lábukról vagy ki nem viszik őket a rendelőből a temetőbe” – mondta a Látótérnek nyilatkozó háziorvos.

Országszerte krónikus a háziorvoshiány. A pályakezdő orvosok praxisonként tízmillió forintos állami támogatásra pályázhatnak, de ez sem ösztönzi a fiatalokat arra, hogy a Bodrogközbe költözzenek. A legközelebbi kórház 50 kilométerre van. Ha valakinek nincs autója, az akár családtagja életébe is kerülhet.

Januárban 238 olyan praxis volt az országban, ahol legalább fél éve nincs állandó orvos, júliusban már 276. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke évek óta azt mondja: minimum évi tízmilliárd forint szükséges ahhoz, hogy működőképes legyen a rendszer és tartani lehessen a jelenlegi nem túl magas bérszínvonalat...


ITT OLVASHATÓ

ÍGÉRET SZÉP SZÓ...

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Füzes Gábor
2016.09.07.


Az alábbi levél elődjét olvasónk Németh Szilárd rezsibiztos Facebook-oldalán tette közzé, azt remélve, hogy valami történni fog. És valóban történt: soha többet nem tudott belépni a rezsibiztos oldalára. Ez is egyfajta gyors ügyintézés... Most nyílt levéllel próbálkozik, amely ezúttal Fónagy János államtitkárnak szól. Remélhetőleg több sikerrel!
 
NFM – Parlamenti Államtitkárság
Budapest

Németh Szilárd rezsicsökkentési kérdésekkel megbízott kormánybiztos 2014. februárjában hivatalosan (kormányzati sajtótájékoztatón) bejelentette, hogy a „… a jövőben a mérőórákkal kapcsolatos összes felmerülő költség a szolgáltatókat terheli.”

Ugyanazon a sajtótájékoztatón az akkor hivatalban volt kormányszóvivő (Gíró-Szász András) kijelentette: „A fogyasztók érdekeit kívánja a kormány szem előtt tartani, és nem a szolgáltatók érdekeit” – mondta Giró-Szász András. – A kormány két azonnali döntést hozott: az egyik, hogy a szolgáltatókat terhelik a mérőórák cseréjének költségei.”
Forrás, és más sajtóorgánumok.

Sajnos az elhangzott – feltételezhetően kampánycélokat szolgáló – bejelentés attól függetlenül, hogy az kihirdetett kormányhatározatra utalt, csupán érzékelhetően üres ígéret, mert a Fővárosi Vízművek felszólított a lakásomban lévő, de nem az én tulajdonomat képező két mérőeszköz cseréjére (hideg-meleg víz), amit kivitelezőként el is végez hozzávetőleg 30 ezer forintos költséggel, részletfizetési és/vagy méltányossági engedmény kizárása mellett.

Nem kívánok azzal foglalkozni, hogy az akkori (és persze mai) ellenzék átverésnek minősítette a bejelentést, hiszen ez már napi politikába csapna át, de sajnos nem láttam azt a hivatkozott (és bejelentett) kormányrendelet visszavonására utaló közleményt, hírt, pontosítást, esetleg a kormánybiztos, vagy a kormányszóvivő elnézés-kérését a be nem váltott ígérettel kapcsolatban.
Várom fentiekkel kapcsolatos érdemi állásfoglalását.
Füzes Gábor nyd.

ITT OLVASHATÓ

REND, RENDETLENSÉG, SZABADSÁG

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.09.08.


– Gyere Ahmed, ugorgyunk má’ át az Ajrópába ezen a tutajon egy kicsit rendetlenkedni. – Mondja Juszuf a cimborájának, aztán nekiindulnak a végtelen víznek, és vagy megfúlnak, vagy nem. Viszont, amikor az olasz parti őrség félholtan kihalássza őket a habokból, még meg sem szárítkoznak teljesen, máris azon törik a bezúzott fejüket, hogyan rendetlenkedhetnének kicsit és egyből, mert már becsöngettek, és elkezdődött az egyentankönyves oktatási év.

Tele van a tököm már a kampánnyal, ami Orbánból és folyományaiból ömlik, pedig még el sem kezdődött igazán. Igaz, itt, egy szomszédbeli faluban már igen, ahol a rend szellemében teletoszták a villanyoszlopokat ilyen kék csodákkal. Azóta a falu nem alszik, mert a szél rezgeti és rázza a gyűlöletre hívó transzparenseket, így kergetve álmatlanságba a szavazópolgárt. Viszont, hogy a fejükbe vésődik a cirkusz emiatt, az ziher. (Ezt csak úgy kis színesként.)

A bevezetőben fölvázolt életképet egyébként nem az ujjamból szoptam, azt Földi László, magát biztonságpolitikai szakértőként aposztrofáló mókusbácsi mesélte épülésünkre az M1névre hallgató kék plakátban. Elmagyarázta, hogy az érkezők egy része eleve azért jön, hogy merényleteket kövessen el, és rendetlenség legyen.

Ő az egyébként, aki júniusban azt remélte, a kiskunhalasi tábor hadifogolytáborrá válik, valamint hadba is szólított, mondván: egyre keményebben kellene fellépni a migránsok ellen, mert akik ideérkeznek, azok muszlim katonák vagy egyszerűen olyan arab emberek, akik csak a keményebb fellépésből értenek.

És ha már június, akkor emeljük ki e termékeny hónap örömei közül magát a miniszterelnököt, mint minden titkok tudóját. Ekkor tisztavatáson beszélt arról, hogy mi játszódik le az ő fejében. Ilyenek, hogy „Magyarország ma a rendet képviseli az egyre inkább rendetlenné váló Európában.” – mint emlékezhetünk.

Továbbá: „Európa számos vezetője nem vállalja a küzdelmet az újkori népvándorlás, a beözönlő törvénytelen és törvénysértő migránsáradattal szemben. Az eredmény a közbiztonság hanyatlása, fenyegető erőszak és általános elégedetlenség. Ugyanakkor Magyarország éppen az ellenkező irányba indult el, az elmúlt években magyarok milliói kapták vissza abba vetett hitüket, hogy az ország élhető, biztonságos hely. A mai, rendetlen Európa képtelen megoldásokat találni a határokat ostromló illegális migránsok, a virágzó embercsempészet és a terrorizmus jelentette kihívásokra.”

Ez oly mértékig gyönyörűséges, hogy muszáj ekképp is megőrizni az utókor számára. Viszont nem árt fölidézni, hogy a rettegő király hogyan jutott olyan magasságokba, mint ’89-ben. Ahogyan az közismert, a lánglelkű harcos az akkor már úton lévő ruszkikat küldte haza, most meg az itt sem lévő migráncsok ellen küzd. Ez valami betegség lehet nála...


ITT OLVASHATÓ

TUDTA? A NEMZETI NAGYTŐKÉSNEK JOBB A SZAGA

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondó
2016.09.08.


Ezekről ne maradj le!

Kétéves az EU-támogatással összebénázott négyes metró (
Átlátszó)

A tőkések szagáról értekezett

Lengyelországban Orbán (444)
 

Így ment el ellenőrizetlenül 783 milliárd forintnyi közpénz (444)

Ha van 3 perced:

Kétéves az EU-támogatással összebénázott négyes metró
Tíz év alatt rengeteg botránnyal épült a négyes metró. Végül több mint 450 milliárd forintba került, ebből nagyjából 80 milliárdot az Európai Unió állt, mégse sikerült a feléjük beígért utasszámot hozni, így az ára 40 év alatt sem fog megtérülni, és lehet, hogy vissza kell majd fizetni az uniós pénz egy részét. Hűtlen kezelés és vesztegetés gyanúja miatt is nyomoznak a beruházás ügyében. (
Átlátszó)

A tőkések szagáról értekezett Lengyelországban Orbán
„A nemzetközi tőke képviselői azzal érvelnek, hogy a pénznek nincs szaga. A pénznek nincs, de a birtoklóinak igen” – nyugtatott meg mindenkit a magyar miniszterelnök, aki szerint vannak fontos szektorok, amelyekben az általa nemzeti tőkéseknek nevezett oligarcháknak kell rendelkezniük a tulajdon fele felett, legalább. Úgy látta, hogy a médiában, a bankoknál és az energiaszektorban elérték a célt, már csak a kiskereskedelmi hálózatoknál kénytelenek „új ötleteken dolgozni”. (
444)

Kommunista módszerrel próbálhattak beszervezni egy újságírót
Magánéleti részletekkel keresték meg az Alkotmányvédelmi Hivatal emberei, állítja egy újságíró. Természetesen nem ők szedték össze az információkat, sőt, épp segíteni akartak, ha aláír egy rendszeres titkos együttműködésről szóló papírt. A belügy nem cáfolt egyértelműen, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke válaszokat vár, Kósa Lajos viccet próbált csinálni az egészből. (
444, 444, 444)

Plusz 800 milliót tapsol el kampányra a kormány
Hiába van még majdnem egy hónap a menekültellenes népszavazásig, a Miniszterelnöki Kabinet a nagy lelkesedésben elköltötte mind a 3,1 milliárd forintnyi erre szánt pénzt. Aggodalomra semmi ok, Rogán Antal minisztériuma újabb szerződést kötött a miniszter szomszédja, Csetényi Csaba cégeiből álló konzorciummal, így újabb 800 millió forintnyi közpénzt csaptak az eddigi keret mellé. (
NOL)

Így ment el ellenőrizetlenül 783 milliárd forintnyi közpénz
Hat év alatt összesen 783 milliárd forintot költött el a kormány a központi költségvetési tartalékon keresztül. Ilyenkor elég egy kormányrendelet, amibe még csak azt se kell beleírni, mire vagy miért költenek. A pénz több mint harmada a kormány működésére ment el az év közbeni rendkívüli, előre nem látható kiadásokra felhalmozott keretből, többek között ebből toldozgatták anyagilag a Kliket. (
444)

Ha van még két perced:

Megérkeztek a kormány migrációellenes füzetei, a kampány még a világ másik felén is utolér mindenkit. (
Vastagbőr, Átlátszó)

Ott nyer nagyokat a bevándorlásellenes német AfD, ahol alig van migráns. (
PC blog)

Különösen a közpénzügyeknél fontos a hiteles és hozzáértő tájékoztatás – ezért indítanak ilyen szakot Lentner Csaba felügyeletével, aki az MNB-alapítványok kuratóriumi tagja. (
444)

Orbán-közeli üzletemberek szedtek ki óriási pénzeket az EU-startupok beindítására szánt támogatásaiból. (
444)

Orbán barátjának cége bonthatja az MTESZ-székházat, a Kossuth téren összesen 700 millió forintból bonthat a Market Zrt. (
HVG)

Újraosztják a vadászterületeket a földprivatizáció után az új tulajdonosok, akiknek egy jó része köthető a Fideszhez. (
HVG)

A Heti Válasz megnyerte az elsőt azokból a perekből, amit Habony Árpád és egy, a letelepedési kötvényeknél közremükődő grúz-izraeli üzletemberről írt cikkük miatt akasztottak a nyakukba. (
Heti Válasz)

Több mint 2240 milliárd forintnyi pénzt szedett ki illegálisan az ukrán költségvetésből Viktor Janukovics volt elnök. (
NOL)

Az uniós ombudsman vizsgálja, rendben van-e, hogy az Európai Bizottság volt vezetője, Juan Manuel Barroso a Goldman Sachs pénzügyi céghez ment tanácsadónak. (
EUobserver)

Lefoglalták egy újságírótól a felvételt egy interjú után Törökországban, miután a júliusi puccs utáni tisztogatásokról kérdezett. (
EurActiv)

ITT OLVASHATÓ

PUK(L)IZÁSOK

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.09.08.


Nem. Pukli nem kollaboráns, nem is Orbánfan. Hanem pont az, aki volt, pont azt mondja, amit mondott, és pont azt teszi, amit ígért, hogy tenni fog. Nem kéne ellehetetleníteni.

Pukli nem ígért Rezsimkergetést. Ellenben utcára vitt többtízezer embert, olyan követelésekkel, amiket a Diktátor nyilvánvalóan nem teljesíthet, mert ha megteszi, minden más ágazat is belázad, látva a tanarak sikerességét. Pukli tevékenysége tehát rendszerellenes, az is volt, az is lesz. A jövő generációit nevelő tanárok az ország legbefolyásosabb csoportja: ha Őket sikerül BÁRKINEK meggyőzni arról, hogy az Orbán Rezsim nemcsak úgy általában, hanem konkrét szakpolitikában is - mint az oktatás ügye - vezetésképtelen, akkor hatalmas léket kap a Felcsúti Kalózhajó. Csakhát ilyesmihez IDŐ kell. Az amúgy inkább Orbánpárti tanarak szemét felnyitni: hatalmas vállalás. De nem lehetetlen, sok szembesítéssel, türelemmel, kitartással eredményes lehet. És Pukli pont ezt teszi, nem csoda, ha Orbánék közellenségként kezelik.

Szóval, mégegyszer: Pukli pont UGYANAZT mondja ma, mint amit tegnap, meg tegnapelőtt. NEM kíván politikai oldalak között lavírozni, nem kíván gesztenyét kikaparni önmagukban Rezsiműzésre alkalmatlan politikai erőknek. NEM.

Párt-, és oldalsemlegesen reformálni kívánja az oktatásügyet, és ha az máshiogy nem megy, mint az egész politikai rendszer megváltoztatásával, akkor meg úgy. Mindenkitől azt lehet számonkérni, amit ígér. Mikor és hol ígérte Pukli, hogy elkergeti Orbánt? Mikor és hol ígérte Pukli, hogy a magukat baloldali ellenzéknek nevező parlamenti erőket támogatná? SEHOL és SEMIKOR. Sőt. Szép dolog, ha valakik beleálmodják saját vágyaikat mások tevékenységébe, de attól az még csak álom marad. Tessenek tömegeket utcára vinni Rezsimbuktatni, nem az EZT NEM ÍGÉRŐ Puklira rálőcsölni ezt a feladatot...

ITT OLVASHATÓ

ÖRÖMÓDA MAGYAR MÓDRA

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. Szüdi János
2016.09.06.


Elkészült a szabadság himnusza, amely egy szabad országról szól. Szabad országról, amelyben nem szabad a hajléktalannak életvitelszerűen a közterületen tartózkodnia. Szabad országról, amelyben nem szabad az azonos neműeknek házasodniuk. Szabad országról, amelyben szabadságvesztésre ítélhető, aki betöltötte a tizenkettedik életévét. Szabad országról, amelynek területére nem léphetnek be, akikre a hazájukban a halál leselkedik. Szabad országról, amelyben mindent szabad, amit megenged a hatalom. Mindezért köszönettel tartozunk!

Örömóda magyar módra

Öröm itt élni? Öröm! Öröm, hiszen bizakodó honfitársaink optimista okfejtései jelzik, milyen megnyugtató egy bátor, magabiztos, határozott, tettre kész miniszterelnök. Egy miniszterelnök, akinek minden szava felgyújtja a lelkekben a rőzselángot, irányt mutatva a kételkedőknek.

Akiért a harang szól

Ma már mindenkiben, aki segítséget vár, megszilárdult a felismerés: ha sikerül feltartóztatni a migránshordát, nemcsak délben szólnak majd a harangok, emlékeztetve a magyar dicsőségre, hanem este is. Nem baj, ha ezt nem a lágyszívű, a magukat elesettnek, fáradtnak, gyereknek, öregnek, asszonynak álcázó, a látszat kedvéért vízbe fulladó, terroristagyanús migránsokkal rokonszenvező pápa rendeli el, hanem népünk rendíthetetlen vezére. Az sem baj, ha ennek következtében a harangszó nem, illetve csak alig lépi át a határmenti kerítéseket. Nem baj, hiszen nekünk ezen a kerítésen belül van az életterünk. Az itt élők többsége úgysem érti, mit beszélnek azok, akik a kerítésen kívül élnek. Akik meg értik, azok már elmentek. Kapára, kaszára magyar! Mutassuk meg: régi dicsőségünk felsejlik az éji homályból. A magyarok (szó)nyilaitól reszkessen Európa!

Öröm itt élni? Öröm! Öröm, hiszen a keresztes háborút meghirdették. A kereszteshad felállítása megkezdődött. A nép ujjongva támogatja a hadüzenetet. Önkéntesek vigyázzák a határt. Riasztó maszkok kerítésre aggatásával adják tudtára a segítségre szorulóknak: nincs kegyelem, nincs irgalom! A hangulat megfelelő. Gyűlölet lángjától izzó szemekkel, gyűlölettől remegő ajakkal harsogják egyre többen a villamoson, a vonaton, a boltokban és a piacon: nekünk magyaroknak nem parancsol senki! Ez egy karakán nemzet. A fali szőttes feliratának: “az asszony verve jó” címzettje nem lehet más, csak igaz magyar ember. Köztereinken csak magyar hajléktalan nem tartózkodhat életvitelszerűen. A magyar okul a múltból. Egyszer már eltakarította hazája földjéről a kipásokat. Most be sem ereszti a más hitűeket. Elég baj, hogy az albán pékségek megjelentek hazánkban. Elég baj, hogy a multi áruházak külföldi tejet, gyümölcsöt hoznak be. Az ellenség ismert. A megoldás adott. Kerítés a határra. Kerítés a szívekbe. Címékékkel kell megjelölni mindent, ami magyar. Bojkottálni kell, amin nincs címke. Aztán, a történeti alkotmány vívmányaiból levezetve, fordítani kell a helyzeten. Törvénybe kell iktatni, kiknek és milyen megkülönböztető jelzést kell hordaniuk a ruhájukon.

A nép szava Isten szava

Öröm itt élni? Öröm! Öröm, hiszen a nép szava Isten szava. A szó szabad. Szabadon elszáll a semmibe. Bárki jártathatja a száját. Szabadon szidhatja a hatalmat. Szidhatja, és várhatja az adórendőrség házkutatását. Most változik a kép. Maga a hatalom kérdez: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” És a választ is megadja: NEM! Itt van végre az alkalom a nemzeti együttműködés kiteljesítésére. Itt van végre az alkalom hivatalos eljárásban megszavazni: utálunk mindenkit, aki nem magyar. Itt a nagy lehetőség egységbe forrasztani a nemzetet. Ez nemzeti ügy. Sorskérdés. Nincs jobb, és nincs baloldal. Aki nem szavaz nemmel, az hazaáruló. A kerítés túloldalán élő magyar is szavaz. Igaz, nem él itt. Nincs itt lakása. Nem veszít, nem nyer azon, befogad-e az ország menekülőket, vagy sem. Van viszont szavazati joga. Levélben szavazhat. Egy levéllel részt lehet venni a nagy népi gyűlölködésben. Ezt pedig nem lehet kihagyni.

Öröm itt élni! Öröm, hiszen a mutatók nőnek. Nő az állami monopóliumok száma. Nő az állami cégek vezetőnek a fizetése. Nő a meggazdagodott magyar politikusok száma. Nő a kormányközeli nagybirtokosok száma. Nő a szegények száma. Nő az éhező gyermekek száma. Nő a kivágott fák száma. Nő a közmunkából élők száma. Nő a határon kívül boldogulók száma. Igaz, a nyugdíj összege nem nő, de törvény garantálja, hogy a gyermeket kötelezzék szülei eltartására.

Az Örömóda, Európa himnusza feleslegessé vált. Nincs szükség Európára, nincs szükség Örömódára. Úgy hírlik, a miniszterelnök meg is rendelte a dalt, amelyet hallani szeretne. A dal elkészült. Az előadók mély átéléssel adják elő a valahonnan ismerős dallamot. Szól a refrén: halld szavunkat Magyarország. Halld, az ország szabad! Halld, köszönettel tartozunk ezért! A szirének hangja ez. A szírének éneke, amely romlásba visz. A drótkerítés mögötti szabadság illúzió.

Igaz, a drótkerítés között is van perspektíva. Az ország búcsút inthet az Európa Uniónak. Felépülhetnek a határállomások. Visszaállhat a vám- és útlevélvizsgálat rendszere. Megszűnhet a forint konvertibilitása. Államosíthatják az utazási irodákat.

Meg kellene fogadni Kirké tanácsát, amit Odüsszeusznak adott. Talán lesz elég viasz a fülekbe.


ITT OLVASHATÓ