2022. március 16., szerda

AZ ELLENZÉK BEFEKTETÉSNEK TEKINTI A JÖVŐBE AZ OKTATÁST, PROGRAMJUKAT ENNEK RENDELTÉK ALÁ

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.03.16.


Miután az ellenzéki pártok az oktatást befektetésnek tekintik a jövőbe, a közoktatásban a XXI. században szükséges készségek fejlesztésére helyezik a hangsúlyt. A pedagógusbéreket a ciklus folyamán legalább 50 százalékkal emelik. Minden diáknak egyenlő esélyt nyújtanak, a tankötelezettségi korhatárt visszaemelik 18 évre, megépítik a budapesti Diákvárost és visszahozzák a CEU-t. Mindezt tartalmazza az Egységben Magyarországért választási programja. amelyben az oktatás változásai a „Befektetés a jövőbe” című fejezetben találhatók.


Esélyteremtő, XXI. századi közoktatás

Az ellenzéki összefogás pártjainak célja az, hogy a jelenlegi rendszert gyökeresen átalakítva, a legjobb példákat követő, használható, korszerű, mindenki számára elérhető tudást biztosító oktatást hozzanak létre. Olyat, amely lehetővé teszi a fiatalok sokoldalú képességének és tehetségének kibontakoztatását, a sikeres élethez és munkavégzéshez szükséges kompetenciák megalapozását, valamint támogatja személyiségük fejlődését. Hitük szerint az oktatási rendszernek nemcsak a kiváltságos keveseknek, hanem minden diák számára esélyt és lehetőséget kell teremtenie.

Az oktatás formája

Olyan oktatást akarnak, ahol társadalmi helyzettől és lakóhelytől függetlenül, elérhető a diákok számára a magas színvonalú oktatás. Mivel az oktatás – az óvodától kezdve egészen a felsőfokú tanulmányokig és a felnőttképzésig – egységes egész, ezért a jelenlegi széttöredezett és szakmaiatlan oktatásirányítás helyett önálló és egységes Oktatási Minisztériumot hoznak létre. Az oktatás hosszabb távú stratégiáinak megalkotására társadalmi konszenzust kereső gondolkodást indítanak.

Korszerű tananyag, képzés, tudás

A lexikális tudás helyett a XXI. században szükséges készségek fejlesztésére helyezik a hangsúlyt. Támogatják a pedagógiai innovációt, a modern pedagógiai gyakorlatok számára több teret biztosítanak. A diákoknak – magolás helyett – nagyobb teret hagynak a kritikai gondolkodás, a vitakultúra, a problémamegoldás, a gyakorlati készségek, a kíváncsiság vezérelte gondolkodás fejlesztésére. Minden diák számára garantálják az egy idegen nyelv elsajátításának feltételeit, és biztosítják, hogy az érettségire minden gyerek legalább középfokon megtanuljon egy idegen nyelvet. A szakképzésben is biztosítják a használható nyelvtudás megszerzését...

JÖVŐNK IS LESZ VAGY CSAK ALTERNATÍV VALÓSÁGUNK? EZ A KÉRDÉS, VÁLASSZATOK

JELEN
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2022.03.16.


Négyszáz forint fölé beköszönő euróárfolyam, „logisztikai problémák” miatt apadozó benzinkutak, de Orbán szerint „sohasem néztünk még ki olyan jól”, mint most. A választás ebből kiindulva végül is tényleg egyszerű: aki szerint mi most jól nézünk ki, voksoljon a kormányra, aki szerint jól kinézünk, szavazzon az ellenzékre...

A KOSSUTH TÉREN TÜNTETNEK A DIÁKOK A SZTRÁJKOLÓ TANÁROK MELLETT - FOTÓK

MAGYAR NARANCS
Szerző: narancs.hu
2022.03.16.


A főváros három pontjáról vonultak diákok a Parlamenthez, hogy kiálljanak a sztrájkoló tanárok mellett.


A Diáktüntetés a tanárainkért elnevezésű demonstrációt középiskolás diákok szervezték. A kezdeményezés felhívásában azt írták: "Szeretnénk mindenkinek megmutatni, hogy minket diákokat érdekel a tanáraink sorsa, és támogatjuk a sztrájkjukat!Számunkra is fontos, hogy több szabadságuk legyen az oktatásban, és hogy ne terheljék Őket túl. Ha a fiatalok a jövő, akkor a mi jövőnk a tanáraink!A tanáraink jelenlegi helyzete nem csak rájuk, hanem ránk is tartozik. A munka- és életkörülményeik a mi oktatásunkra is nagy hatással vannak. Az, hogy kivonulunk tüntetni a mi érdekeinket is képviseli, nem csak a tanárainkét!"

A hvg.hu beszámolója szerint több ezer diák tüntet a Kossuth téren a Tisza-szobornál, ahova Budapest három helyszínéről, a Széll Kálmán térről, a Hősök teréről és a Fővám térről vonultak a diákok...


„NEM AKARUNK TÖBB KIALVATLAN ÉS MOTIVÁLATLAN TANÁRT, AKIT BEDARÁLT A RENDSZER” – TÖBB EZER DIÁK TÜNTETETT A SZTRÁJKOLÓ TANÁROK MELLETT A KOSSUTH TÉREN

TELEX
Szerző: Telex
2022.03.16.


- Szerdán reggel 8 órától országos, határozatlan idejű sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

- A sztrájkban részt vevő tanárok és iskolák száma csak később derül ki.
Budapesti, pécsi, szegedi, győri iskolákban is tartanak munkabeszüntetéseket – jelentették a Telex tudósítói.

- A tanárok béremelést, kötelező óraszámuk csökkentését, és az iskolákban dolgozó nem pedagógus alkalmazottak fizetésének emelését követelik.

- Több ezer diák tartott szolidaritási tüntetést a tanárok mellett a Kossuth téren...


A KÖRMENETTŐL A MISÉIG: ILYEN VOLT ELTÖLTENI 5 ÓRÁT AZ ORBÁN-VALLÁS HÍVEI KÖZÖTT

444.HU
Szerző: SZILY LÁSZLÓ
2022.03.16.


...Orbán Viktor miniszterelnök helyett ma már mindenki plébánosaként pozicionálja magát, ebből következően olyanná tette a Fideszt, mintha az lenne az új katolikus egyház, a szavazói pedig pont olyan módon kapcsolódnak hozzá, mint az Anyaszentegyházhoz.

Ami a többségüknek pusztán kulturális azonosulási pont, miközben a személyes életükben eszükbe sem jutna betartani semmiféle előírását.

Ahogy a magukat büszkén katolikusnak mondó magyarok túlnyomó többsége évente maximum egy-két nagy ünnepen megy el misére és a köztes időben eszében sincs a vallás vagy az egyház parancsai szerint élni, ugyanúgy a Békemenet résztvevőit sem különösebben érdekli, hogy mit mond Orbán Viktor a politikáról. És Orbán Viktor természetesen pontosan ezt akarta.

Azt a politikust ugyanis, akit nem politikai alapon imádnak, hagyományos politikai eszközökkel vagy érvekkel képtelenség megbuktatni. A híveinek nagy többségét ugyanis egyszerűen nem érdekli, hogy mit mond vagy tesz a politikában.

Az Alkotmány utcában állva épp azon gondolkodtam, hogy miként lehetséges, hogy miközben a lengyel, a cseh és a szlovén miniszterelnök éppen Kijevbe utazott, vonattal, a saját életét kockáztatva, hogy támogatást nyújtsanak az orosz agresszor által megtámadott ukránoknak, Orbán Viktor kisegér egy oroszok által levert szabadságharc emlékünnepén itt éppen arról beszél az embereknek, hogy erőt kell mutatni. Miközben annyira látványosan fél Putyintól, hogy ki sem meri mondani a nevét, sőt még azt a tényt sem meri kimondani, hogy Oroszország totális háborút indított Ukrajna ellen, de a rajongói mégsem nevetik ki.

A tömegben körbenézve elég hamar meglett a magyarázat.

Az Orbán-vallás hívei azért nyelnek be bármit, amit a bálványuk mond, amiért a gyakorló katolikusok sem igazán figyelnek arra tartalmilag, hogy a plébános miről beszél a szentbeszédben. A papok ugyanis bonyolult és főleg kellemetlen dolgokat szoktak mondani. Amikbe ha tényleg mindig belegondolna az ember, az egészen felforgatná a jól megszokott életét.

Sok évig jártam templomba, gyóntam, áldoztam és ministráltam és már az elejétől fogva meglepett, hogy a közönség milyen elenyésző része volt ténylegesen, aktívan hívő, a témáról szívesen beszélő ember és mennyivel többen voltak azok, akiknek ez az egész egyfelől sima társasági esemény volt, másfelől lehetőség, hogy demonstrálják a kulturális-társadalmi hovatartozásukat. Amikor az anyám a Horváth Mihály téri hívek képviseletében beszédet mondott a bérmálási misémen, a közönség érezhetően megütközött és tiszta hülyének nézte, amikor a bibliai tanítás szellemében jézusi lendülettel kezdte ostorozni kezdte őket az “anyagi javak vak hajszolása” miatt, amit a hitbéli elmélyedés helyett műveltek, a mamám szerint legalábbis mindenképp.

Nem véletlen, hogy a Békemenet résztvevőit mennyire felzaklatta, hogy egy Szent István körúti házból valaki egy régi, hevesen oroszpolitika-ellenes Orbán-beszédet játszott le nekik jó erősen kihangosítva.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy hogyan tudnak valakit úgy követni tömegek, hogy egyrészt nem is érdekli annyira őket, hogy mit mond, másrészt nem is mindig értik. A válasz szerintem egyszerű: az emberek a közösségi életükben leginkább valamiféle kulturális közösségre vágynak. Olyanra, ami egyszerűen átlátható és érzelmi azonosulást tesz lehetővé. Ilyenek az egyházak, a focis szurkolótáborok és ilyen lett mára a Fidesz-tábor is.

Ez a mostanra kiteljesedett “Orbán Plébános, a mi papunk”-figura talán Orbán Viktor legnagyobb találmánya. Nekem legalábbis úgy tűnt, hogy Orbán a hívei többségének a szemében nem isten, félisten, szent, vagy akár csak a pápa. Annak ellenére, hogy az ilyen fanatikusok hangja nyilván sokkal erősebb hallatszik. Nem. Ő inkább Viktor atya, a falunk/kisvárosunk ismerős plébánosa.

Minden vidéki katolikus pontosan tudja, de legalábbis tudni véli és teli szájjal pletykálja mise előtt, hogy kit dug a plébános, mégsem ábrándul ki belőle, hiába papol közben a szüzességről meg a tisztaságról. Hiszen ez többről és másról szól. Ugyanezért nem számít a híveknek, hányszor bukik le Orbán Viktor.

Ezért nagy innováció ilyen szerepben megjelenni a hagyományos politikusfigura helyett. Egy közkedvelt plébánost sem igazán lehet lehet leleplezésekkel vagy főleg teológiai vitákkal megbuktatni. A Kossuth téren úgy tűnt, hogy Orbánt sem lehet hagyományos politikai eszközökkel. Mármint a választóknak nyújtott jobb politikai ajánlattal.

Orbánt csak az győzheti le, aki képes valamiféle alternatív közösségi élményt ígérni a szavazóknak. Ez volt egyben a Békemenet második nagy tanulsága nekem.

Orbán nagy találmánya lényegében egyfajta üzlet, a választópolgároknak ajánlott alku hasonló ahhoz, amikor Kádár 56 után ki nem mondva azt üzente az alattvalóinak, hogy ha nem ártjátok bele magatokat a politikába, kicsivel jobban élhettek. Orbán a jobb élet mellett bónusz közösségi élményt kínál. Hogy ez kimerül pár közös felvonulásban és egy rakás, az érintettek által személyesen jellemzően nem is ismert társadalmi csoport fikázásában? Hát aki tud jobbat, az jöjjön elő vele.

Mert a Békemenet fontos tapasztalata az is, hogy ez valós és erős közösségi élmény a résztvevőinek. Aki ezt letagadja, az csak magát csapja be. Aki még sosem járt Békemeneten, az könnyen képzelheti véres szájjal acsarkodó, agymosott zombik tombolásának. Pedig amíg vonulnak, semmi sem áll távolabb a valóságtól. Átlagos, jóravaló emberek, akiknek a nagy része más módon talán életében sem jutna el Budapestre, egy évben egyszer jól érzik magukat a hasonszőrűek között, a sajóbábonyiak lepacsiznak a felsőzsolcaiakkal, kábé ennyi az egész.

Onnantól, hogy Orbán Viktor megszólal, azért joggal kezd el futkározni a hideg a nem hívek hátgerincén. Vikor atya ugyanis nem olyan, alapvetően ártalmatlan figura, mint egy vidéki plébános. A politika vasárnapi misévé stilizálása már-már elandalítaná az embert. A tömegben állva néha úgy kellett megcsípnem magam, hogy realizáljam például azt, hogy igen, Magyarország felelős miniszterelnöke most éppen arról beszélt, hogy a fegyvertelen, pénztelen, sorozatban 3 parlamenti választást nagyon simán elbukó magyar ellenzék sokkal nagyobb veszélyt jelent az országra nézve, mint egy, a szomszédban hódító háborút indító, gyerekkórházakat bombázó, városokat letaroló, nyíltan az egykori Szovjetunió restaurálására törő atomhatalom. És ez a pap bácsi gyúrta olyanná a Nyájat, hogy a tömeg a leghangosabban akkor éljenzett, amikor a homofób népszavazásról és a genderlobbi megállításáról szónokolt nekik.

Azért ne csináljunk Krisztusból kommunikációs szakembert!

Orbán már ott tart a tömeg megbűvölésében, hogy a legnyilvánvalóbb logikai bukfencek is hidegen hagyják őket. Most például a háború témaköréhez érve hosszasan magyarázta, hogy a régi magyarok szokása volt nagy vészek idején tanácsot tartani és megbeszélni egymással, hogy mi a teendő, mit tegyen az ország. Majd miután csak ő beszélt és elmondta, hogy mi lesz, egyszer csak közölte, hogy tessék, ősi magyar szokás szerint ezzel megbeszéltük a dolgot. És senki se nevetett!
...

ORBÁN: „NÁLUNK AZ A SZOKÁS, HOGY A GYEREKEK NEM BESZÉLNEK BELE A SZÜLŐK DOLGAIBA” I OLIGARCHIA

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.03.10.Hatvanpuszta már évek óta épül, most úgy néz ki, hamarosan tényleg kész lesz. Drónnal repültünk fölé, hogy megnézzük, hogy állnak...

LECSAP AZ INFLÁCIÓ A SZÁMLADÍJAKRA IS - HAMAROSAN LEJÁRNAK A PÉNZES KAMPÁNYOK

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.03.16.


Az emelkedő inflációt követhetik a bankok, és persze követik is. Több pénzintézet tavasszal minden díját emeli. Közben akadnak szereplők, amelyek nem csak tartott költségekkel, hanem még pénzdíjas akciókkal is igyekeznek új ügyfeleket csábítani magukhoz.


Éveken keresztül megszokhattuk, hogy a pénzromlás csekély üteme miatt a bankok is csak visszafogottan drágítottak. Mostanra azonban annyira belendült az infláció, hogy a banki költségek emelkedése is érzékelhetőbbé vált. A Budapest Bank (BB) április 29-étől emeli díjait az infláció mértékével egyezően, 5,1 százalékkal. A drágulás mindenre kiterjed, a csomagbeállítási és kártyakibocsátási díjat azonban az online nyitott fizetési számlák, igényelt bankkártyák esetén az idén június végéig továbbra sem számítják fel.

A CIB május elsejétől változtat számladíjain. Például az ECO havi díját 2438 forintról 2562 forintra emelik. A már nem nyitható online számlacsomag után havonta kedvezmény nélkül a mostani 1199 forint helyett 1260 forintot kérnek el. Az átutalások is drágulnak majd. Az sms üzenetek 68 forint helyett 71 forintba kerülnek. A szórásból persze a bankkártyák sem maradnak ki. Nem találtunk olyan díjat, amit ne emelnének. A változtatást a CIB is az inflációval indokolja.

A K&H április elsejétől drágít. Számos díjat ők is az infláció mértékével növelnek. Emellett azonban a „működési feltételekre” hivatkozva néhány számlacsomag (okos plusz, deviza, prémium) havi díját extrán emelik. Például a devizaszámla havi díja így majdnem 13 százalékkal lesz magasabb. Változás lesz még, hogy a K&H április 25-én megszünteti a mobilbankon keresztül elérhető multibank szolgáltatást.

Az OTP serény volt, mert az inflációra hivatkozva már ennek a hónapnak az elején emelt néhány díján. A Bázis havi díja március 1-jétől a korábbi 1088 forint helyett 1143 forint lett. Ezen egyébként lehet csökkenteni, ha az ügyfél a kivonatot sem postázva kéri, illetve rendszeresen érkezik számlájára legalább a minimálbér. Az amúgy meglehetősen versenyképes költségű Smart számlacsomaghoz például a kártya díja 4420 forintról 4645 forintra emelkedett..
.

STRATÉGIAI GYÁVASÁG

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2022.03.11.


Európa recseg-ropog, milliók menekülnek Ukrajnából életüket féltve, sokak összes vagyona két teletömött nejlonszatyor. Az orosz nehéztüzérség és kapcsolódó harcászati egységei nagyvárosokat döntenek romba, többek szerint nyakunkon a világháború, amikor a magyar kormányfő fontosnak tartja újra és újra bejelenteni: lesz rezsicsökkentés, amíg Paks 2. szerződése létezik. Ezt néha megtoldja azzal, nem engedhetjük, hogy Magyarország fizesse meg a háború árát, majd azzal zárja, hogy fölhívja a figyelmet az úgynevezett stratégiai nyugalomra: minden átgondolatlan lépéstől óvakodni kell!

Mondja az a kormányfő, akinek tizenkét év alatt sikerült addig-addig űznie a jellemtelen kettős játékot az oroszok meg az unió között, míg az általa vezetett ország egy váratlan pillanatban az összes európai ország közül a leglehetetlenebb helyzetben találta magát. Szeretett barátja, az Orbán által minden pillanatban megbízható, korrekt partnerként kezelt Putyin úgy indított háborút Magyarország közelségében, hogy arról nyilván nem tájékoztatta a magyar kormányfőt, sőt, öt nappal a csapatok megindítása előtt Moszkvában fogadta, és nagy mennyiségű, a kormánypropaganda szerint megfizethető energiát ígért neki. Ezt a hírt hozta haza lelkesen a magyar miniszterelnök, ezt harsogta a kormánypropaganda, csakhogy közben történt valami váratlan. Kitört a háború...


AZ ÉS 2022/10. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

KOPOGTAT A 900 FORINTOS ÜZEMANYAGÁR - LÉPÉSKÉNYSZERBEN A POLITIKA

PORTFOLIO
Szerző: NAGY VIKTOR
2022.03.16.


Az emelkedő üzemanyagárakra Európa-szerte reagálnak a kormányok, hol gyorsabban, hol lassabban, hol erősen torzítva a piacot, hol pedig szabad teret engedve a piaci folyamatok működésének, de kompenzálva egyes társadalmi csoportokat. Összegyűjtöttük, hogy milyen lépéseket tettek az egyes európai kormányok a fogyasztók terheinek mérséklésére, miközben már van európai ország, ahol 900 forint fölé emelkedett az üzemanyagok literenkénti átlagára.


Elszálltak az üzemanyagárak

Az elmúlt hetekben egyre magasabbra emelkedett a kőolaj világpiaci ára, az áremelkedés a múlt hét elején gyorsult be, akkor közel 135 dollárig emelkedett a Brent típusú olaj hordónkénti ára, tavaly év végéhez képest akkor 76 százalék pluszban állt az árfolyam. Bár azóta alaposan korrigált a Brent ára, úgy tűnik, 100 dollár körül stabilizálódik, ami még mindig közel 30 százalékkal magasabb, mint tavaly év végén és több mint 60 százalékkal magasabb, mint egy éve...

BOJÁR GÁBOR: "NEMCSAK AZÉRT ÉPÍTENEK ANNYI STADIONT, MERT ORBÁN VIKTORNAK A FOCI A KEDVENCE"

MFOR
Szerző: CSABAI KÁROLY
2022.03.16.


Nem az okozza a legnagyobb kárt, hogy a hazai közbeszerzések 30-50 százalékkal drágábbak, mert nincs igazi verseny – mondja Márki-Zay Péter egyik gazdasági tanácsadója, Bojár Gábor. Az idehaza a Graphisoft alapítójaként ismert nagyvállalkozónak több, a vállalkozói kultúra javítására tett javaslata is bekerült az egységes ellenzék választási programjába. Ezek ismertetése mellett lapunknak adott interjúból az is kiderül, hogyan került tíz éve egy ülés erejéig Matolcsy György tanácsadói csapatába, hogyan látja az általa 2016-ban elsőként bedobott „huxit” lehetőségének jelenlegi esélyeit, miközben azt is megtudhatjuk, mi a véleménye a benzinár-stopról, valamint az euróbevezetésről. S természetesen az ilyenkor szokásos választási esélylatolgatás sem maradhatott el.


Beszélgetésünk előtt egy nappal (március 10-én – a szerk.) mutatta be az egységes ellenzék a választási programját. Mennyit látott viszont a javaslataiból?

Elég sok olyan mondatot találtam a programban, amelyet én fogalmaztam meg. Az én javaslataim elsősorban arra irányultak, hogy mi segítené egy valódi értékteremtő vállalkozói kultúra kialakulását Magyarországon.

Melyek voltak ezek?

Mindenekelőtt rámutattam arra, hogy mit rombol az úgynevezett haveri kapitalizmus a vállalkozói kultúrában. Azt szokták mondani, a hazai közbeszerzések 30-50 százalékkal drágábbak amiatt, hogy nincs igazi verseny. Pedig ez a kár legkisebb része. Ennél többet árt, hogy rosszul végzik el a munkát a közbeszerzési tendereken kiválasztott cégek – hiszen miért is végeznék el jól, ha nem ezen múlik a következő megbízásuk? Hanyag munkát végezni olcsóbb, sőt hasznos is, hiszen, ha újra kell csinálni, az újabb megbízást jelent. Így még az egyébként a legjobb minőségre képes cégek sem fognak minőséget produkálni...

VESSZEN A KÖPCÖS

JOBBIK MAGYARORSZÁGÉRT MOZGALOM
Szerző: JAKAB PÉTER
2022.03.15.Április 3-án vesszen a maffiakormány, vesszen a köpcös! 👉 A pártok összefogása nem elég. Mostantól az emberek összefogására van szükség!

TANÁRSZTRÁJK PUMPED GABOVAL | AGITPOP

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.03.16.Különleges műsorral készülünk a mai AgitPOP-ban. Sztrájkolnak a pedagógusok, adásunkban az ország számos iskolájából fogunk kapcsolni tanárokat, akikkel a sztrájkról, a várt hatásokról és az oktatás helyzetéről beszélgetünk. Itt lesz velünk Rényi Pál Dániel is, akit a 444 új nyomtatott kiadványáról kérdezünk, ami az Orbán-rendszer elmúlt 12 évét járja körbe. Műsorunkban bemutatjuk a Bátor Tábor munkáját is, akik saját táborhelyet működtetnek Hatvanban. A műsor vendégei: - Rényi Pál Dániel, újságíró, 444.hu - Nagy Katalin, programigazgató, Bátor Tábor - Cseh Linda, kommunikációs vezető, Bátor Tábor
00:00-3:38 Visszaszámláló 3:39-9:57 Beköszönés, sajtószemle 9:58-42:50 Sztrájk 42:51-1:01:39 Bátor tábor 1:01:40-1:23:36 Sztrájk 1:23:37-1:41:50 444 Makro 1:41:51-1:47:26 Sztrájk 1:47:27-1:54:41 Gabo az iskolánál 1:54:42-2:46:10 Sztrájk

HOPPÁL PÉTER FELESÉGÉNEK MUNKÁJÁT KERESI A VIZSGÁLÓBIZOTTSÁG, ELADÓ AZ MSZP IRODÁJA - AZ ÁTLÁTSZÓ VIDÉKI LAPSZEMLÉJE

ÁTLÁTSZÓ / VIDÉKI LAPSZEMLE
Szerző: KATUS ESZTER
2022.03.14.


7300.hu: 36 millióért most bárki megveheti a volt komlói MSZP irodát

Március másodika óta árulják a helyi MSZP irodáját 36 millió forintért. A 305 négyzetméteres ingatlanban 4 külön bejáratú kisebb iroda, egy nagyobb terem, kiszolgáló részek, konyhák és mellékhelyiség találhatók. A párt nem válaszolt az újság megkeresésére, így nem tudni, miért árusítják az ingatlant, és azt sem, ők voltak-e a tulajdonosok, vagy csak bérelték az irodát. A lap emlékeztetett: nyáron többen kiléptek az MSZP helyi szervezetéből, miután a szocialisták vezetése kizárta Szakács László képviselőjelöltet a pártból.

SzabadPécs.hu: Elég gyanús Hoppál Péter feleségének szerződése

A Szabad Pécs beszámolója szerint folytatódik az előző önkormányzati időszakkal kapcsolatos átvilágítások sora Pécsett. Ennek következtében újabb feljelentést tehet a pécsi városvezetés egyetértésével egy pécsi önkormányzati cég vezetője. A feljelentés ezúttal Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő feleségét érinti. A pécsi városháza közleménye szerint a vizsgálóbizottság nem kapott arra vonatkozó anyagokat, amelyek bizonyították volna Hoppál feleségének korábban elvégzett munkáját. Hoppál Péter viszont közölte, rágalmazás és jó hírnév megsértése miatt pert indít.

Debreciner.hu: „Furta előre megy, nem hátra!” – üzeni a fideszes országgyűlési képviselő

Egy nap két utcát is átadott szalagvágással Vitányi István fideszes parlamenti képviselő. Furta egy 1200 lelkes település Biharban. „Közeledik a választások napja” – kommentálta az eseményt a lap.

Kecsup.hu: Molinókkal és beszédekkel tiltakoztak a Dobó körútra tervezett parkolóház ellen

A tiltakozó megmozdulást azért szervezték a helyiek, mert szerintük a térre tervezett többemeletes üzletház és parkolóház ellentétes a közgyűlés által elfogadott környezetvédelmi és közlekedési irányelvekkel, amik a zöldfelületek megóvását és növelését, a kiskörúton belül zéró emisszió-zóna kialakítását, a légszennyezés visszafogását, általában az emberközeli és élhető belvárost tűzi célul. A helyi tulajdonosok attól is tartanak, hogy ingatlanjaik érteke csökkenni fog a várható forgalomnövekedéstől és zajártalomtól – írja a Kecsup.hu.

Szegeder.hu: Elkezdődtek a gyálai Holt-Tisza rehabilitációjának munkálatai is

Közel 5 milliárd forint kormányzati forrásból megkezdődött a Holt-Tisza rehabilitációja. A holtág két részén is zajlik a munka: első körben a nádast és a partot fogják kitakarítani, aztán 2 hónapon belül megkezdődik a kármentesítés is. 2023 végére pedig teljesen megújul a Holt-Tisza – írta meg a lap Mihálffy Béla, Csongrád-Csanád megye 2-es számú választókörzetének országgyűlési képviselőjelöltjére hivatkozva.

ORBÁN ELŐRE NEMET MONDOTT A NATO KÖTELEZETTSÉGÉRE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.03.16.


Orbán úgy akart békepártinak látszani a március 15-i beszédében, hogy az általa támogatott Putyin az, aki háborút indított egy független szomszédos ország ellen, és ezt egyetlen szóval nem ítélte el. Orbán a “békepártiságot” úgy értelmezi, hogy ha az oroszok megtámadnak egy NATO országot, akkor ő a békére hivatkozva nem tesz eleget a NATO kötelezettségének, és megtagadja, hogy Magyarország részt vegyen a NATO bármilyen katonai akciójában.

Ez nem “békepártiság”, hanem árulás, s mivel Orbán a szövetségeseit árulja el, akik Magyarországot is védik, méghozzá azért, hogy az ország és a szövetséges NATO ellensége ellen ne harcoljon, ez hazaárulás is. Orbán nem békepárti, hanem oroszpárti. Ezt 1848 évfordulóján volt képes világossá tenni, amikor az 1848-as szabadságharcot (is) az oroszok verték le és fojtották vérbe. Csakúgy, mint most az ukránokét.

Orbán az oroszok népirtó rablóháborúját a “nagyhatalmak” háborújának nevezte, ami szintén egy hazugság, mert nem a nagyhatalmak, hanem az agresszor Oroszország és az áldozat Ukrajna között zajlik. Orbán bevonta a felelősök körébe a Nyugatot, és azonos szintű felelősséget tulajdonított nekik, akiknek semmi közük ahhoz, hogy Putyin el akar foglalni egy független és szabad államot.

A Nyugat és Magyarország árulója és ellensége, a háborús bűnös Putyin cinkosa és bűntársa (annyiban is, hogy minden eszközzel akadályozta Ukrajna uniós és főleg NATO csatlakozását) beszélt 1848 március 15-e évfordulóján, meggyalázva a magyar szabadságot és a magyar forradalmat. Orbán Putyin szolgája és bábja, ebben az értelemben pedig olyan, mintha maga Putyin helyezte volna a pozíciójába. Orbán orosz kém, ügynök és áruló, aki az orosz érdekeket védi és képviseli Magyarországgal és a Nyugattal szemben. Magyarország orosz gyarmat, egy olyan orosz báb vezetésével, amilyet Putyin Ukrajnában is akar.

Magyarország az Orországgal szembenálló NATO tagja. Orbán oroszbarátsága a NATO-tagságból fakadó kötelezettségek megtagadásához vezetett, mert ha valamelyik NATO országot megtámadnák az oroszok, akkor a NATO-nak kötelessége lenne a NATO országot megvédeni, és ebben Magyarország köteles lenne résztvenni. Orbán azonban az ellenség oldalán áll, ezért nem hajlandó az ellenség ellen harcolni, s ő ezt nevezi “békepártiságnak”. Ebben semmi békepártiság nincs, kizárólag árulás, amiért hadbíróság járna...

MÁRKI-ZAY PÉTER A FIDESZ LEJÁRATÓKAMPÁNYÁNAK HAZUGSÁGAIVAL SZEMBESÍTETTE A KÖZTÉVÉ NÉZŐIT SZERDÁN REGGEL

TELEX
Szerző: SZALMA BAKSI FERENC
2022.03.16.Minden fontos információ a 2022-es választásról egy helyen.
Tudnivalók, elemzések, interjúk, adatok.Tovább


Szerdán reggel kevéssel nyolc óra előtt öt percben bemutathatta programját a Magyar Televízióban Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Megszakítás nélkül beszélhetett, elsősorban arra helyezte a hangsúlyt, hogy a kormánypártok és a médiájuk folyamatosan valótlanságokat állít róla és a pártszövetségről.

„Köszönöm szépen, hogy lehetőséget adtak, hogy négy év alatt öt percet megszólalhasson a teljes magyar ellenzék, mintegy 2,5-3 millió ember képviseletében vagyok itt”, kezdte mondanivalóját, majd arról tájékoztatta a nézőket, hogy a miniszterelnök nem áll ki vele vitázni.Szerinte sokkal könnyebb hazudozni, mint a valóságot bemutatni. Abból, amit bemutatnak róla a Fidesz médiájában, még a saját gyermekei és a vásárhelyiek sem ismerik meg. „Elhallgatják önök elől az igazságot”, tette hozzá, majd hétgyermekes keresztény-konzervatív családapaként mutatkozott be.

„A háborúról is folyamatosan hazudnak, azt állítják, hogy mi küldenénk katonákat, pedig éppen Orbán Viktor küld fegyvereket Ukrajnába, és ő ígért katonai segítséget Boris Johnson brit miniszterelnöknek” – mondta az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

„Gyújtogatóra ne bízzák a tűzoltást”

– tette hozzá, arra utalva, hogy Orbán Viktor az elmúlt tizenkét évben folyamatosan háborús retorikát használt a beszédeiben.

Megemlékezett a koronavírus-járvány magyarországi áldozatairól, 44 ezer emberről, és azt vetette a kormány szemére, hogy a pandémiát is csak a lopásra használták. Kitért arra is, hogy a kötelező oltást nem támogatják...

HÁBORÚ UKRAJNÁBAN: ÍGY SEGÍTHETSZ

QUBIT
Szerző: BALÁZS ZSUZSANNA
2022.03.16.


Önkéntesként segítenéd az ukrán-orosz háború menekültjeit? Átmeneti szállást tudsz felajánlani? Adományozni szeretnél, vagy a szállításban vennél részt? Itt vannak a tudnivalók.

Amióta Oroszország 2022. február 24-én többfrontos offenzívát indított Ukrajna ellen, egyre nagyobb tömegben érkeznek Magyarország keleti határához és Budapestre a háború elől menekülők. A világot annak ellenére váratlanul érte az orosz agresszió, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök évek óta nem rejtette véka alá Ukrajnával kapcsolatos szándékait. A magyarországi civil szervezetek és a segíteni vágyók rövid átmeneti sokk után azonnal reagáltak a krízisre: a segítségnyújtás számos módja szerveződött meg jóformán egyik pillanatról a másikra. Az elhúzódó és egyre több áldozatot követelő háború miatt azonban nemcsak a segíteni vágyók száma nő napról napra, hanem a menekülőké is.

Hétköznapi emberek próbálnak olyan feladatokat megoldani, ami gyakran az erejüket meghaladó mértékű szervezést igényelne – állítják az első pillanatoktól a fővárosi pályaudvarokon önkéntes munkát végző segítők. A tömött vonatokon például sokak számára esélytelen eljutni a vécékbe, és amikor a menekülők megérkeznek a pályaudvarokra, azzal szembesülnek, hogy a mosdóhasználatért fizetniük kell, sok ezer emberre 2-3 fülke jut, mobilvécéket pedig sehol nem állítottak fel. Hasonló gyakorlati problémát jelent, hogy a Nyugati és a Keleti pályaudvarok parkolói gyorsan megtelnek, az érkezők elszállítására önként vállalkozóknak először a parkolóőrökkel, rendőrökkel kell elintézni, hogy 10-15 percre tilosban is megállhassanak. Van olyan mobilszolgáltató, amely ingyenes sim-kártyákat ajánlott ugyan fel, de nem osztja ki őket a pályaudvaron, hanem fel kellene menni értük a pályaudvarok melletti bevásárlóközpontokban lévő üzletekbe. Ezt az elcsigázott, csomagokkal felpakolt menekültek nem tudják megtenni, az önkénteseknek pedig végesek a kapacitásaik – sorolta a problémákat a Nyugatinál segítséget nyújtó Szegedi-Varga Zsuzsanna képzőművész, aki szerint

a magyar társadalom nincs hozzászokva a krízishelyzet okozta munkaszervezéshez. Hierarchikus rendszerben élünk, ahol a ranglétrán lejjebb lévők nem szoktak önálló döntéseket hozni, fentről várják az utasítást. Ez most nagyon meglátszik, mert az önkéntes munkában mindenki magára és a mellette álló hasonló önkéntesre van utalva. A horizontális szervezettségű munkafolyamat rendkívül hatékony ugyan, de olyan készségeket igényel, amit szinte egyik pillanatról a másikra kellett mindenkinek elsajátítani. Itt kreatívnak, önállónak kell lenni, és rengeteg bizalomra van szükség, mert az információ is horizontálisan terjed.” ...

HOGYAN JUTOTT FEL MÉSZÁROS A CSÚCSRA? | NERPÉDIA ALAPOZÓ

NERPÉDIA
Szerző: Nerpédia
2022.03.12.Hogyan jutott fel Mészáros a csúcsra?

A FIDESZ ÖTVEN ÁRNYALATA – A MAGÁNNYUGDÍJPÉNZTÁRI VAGYON LENYÚLÁSA

KLIKKTV
Szerző: KlikkTV
2022.03.15.


A Fidesz-kormány – Lázár János, Kósa Lajos és Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi biztos javaslatára – 2010-ben úgy döntött, hogy elveszi hárommillió ember időskorra félretett, mintegy 3000 milliárd forint értékű magán-nyugdíjpénztári megtakarítását. Összesen 3000 milliárd forintot vontak el. Azt ígérték, hogy csökkentik az államadósságot, bevezetik az egyéni nyugdíjszámlákat, és az állami rendszerbe visszalépőknek kifizetik a megtakarításuk reálhozamát egyösszegben.

A kötelező magánnyugdíjpénztári rendszer megszüntetésének és a 3000 milliárd forintnyi nyugdíjcélú megtakarítás államosításának eredménye, hogy az államadósság érdemben nem csökkent, sőt, 2010 óta a duplájára nőtt, a társadalombiztosítási rendszerbe visszalépett tagok megtakarításai már nincsenek meg, azokat az Orbán-kormány felélte, és az egyéni nyugdíjszámlákra vonatkozó fideszes ígéretek sem teljesültek.

A Hírklikk új sorozatában eddig megjelent részeket itt lehet megnézni:

1. A „150 milliárdos gázlopás”
2. A „letelepedési kötvény-biznisz”,
3. „Kopaszok és a népszavazás”
4. Elios-ügy
5. Az MNB-alapítványok
6. A Mátrai Erőmű-mutyi

ELFOGLALTAK EGY KÓRHÁZAT MARIUPOLBAN, TÖBB SZÁZ EMBERT TÚSZKÉNT TARTANAK FOGVA - PERCRŐL PERCRE

NÉPSZAVA
Szerző: O.A. / Á.B.
2022.03.16.A orosz-ukrán háború huszonegyedik napja. Folytatódnak a béketárgyalások, „biztosan” van mozgástér a kompromisszum előtt - állította az ukrán elnök tanácsadója. Kijárási tilalom van Kijevben, Oroszország kilépett az Európa Tanácsból. Joe Biden aláírta a törvényt az Ukrajnának nyújtandó 13,6 milliárd dolláros segélyről...

ÉS HOLNAP KI FOG TANÍTANI? INDUL A PEDAGÓGUSOK HATÁROZATLAN IDEJŰ SZTRÁJKJA

HVG
Szerző: hvg.hu
2022.03.16.


A január végi kétórás figyelmeztetősztrájk, majd a gördülő polgári engedetlenség után március 16-án indul a közoktatásban dolgozók határozatlan idejű sztrájkja. Kövesse velünk a fejleményeket folyamatosan frissülő tudósításunkban!

SZABADSÁG ÉS A SZOLIDARITÁS - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.03.16.


Donald Tusk lengyel politikus felszólította az Egységben Magyarországért pártszövetség ünnepi nagygyűlésén résztvevőket, váltsák le Orbán Viktort, aki keményen megdolgozott azért, hogy őt tekintsék a leginkább Putyin-párti tényezőnek Európában. Kárpáti János lapszemléje.

Most, amikor orosz agresszió zajlik Ukrajna ellen, a korábbi évekhez képest is világosabban látható, mennyire nagy szükség van a szabadságra és a szolidaritásra - ezt emeli ki a konzervatív varsói Rzeczpospolita Donald Tusk tegnapi budapesti beszédéből, amely az Egységben Magyarországért pártszövetség ünnepi nagygyűlésén hangzott el. Az Önök választása nagyon fontos számunkra és egész Európa számára – utalt az Európai Néppárt elnöke, a lengyel ellenzéki Polgári Platform vezetője az áprilisi harmadikai magyar parlamenti választásokra.

"A szabadság és a szolidaritás nem üres szavak, hanem az alapjainkat jelentik. Együtt voltunk ’56 októberében, valamint amikor a Szolidaritás megszületett. Együtt voltunk 1989-ben is, amikor nemzeteink felszabadították magukat. Bem József, Lengyelország és Magyarország közös hőse nem máshol, hanem ezen a gyűlésen venne részt” - idézi Tuskot a lap, és kitér arra, hogy a lengyel politikus felszólította a résztvevőket, váltsák le Orbán Viktort, aki keményen megdolgozott azért, hogy őt tekintsék a leginkább Putyin-párti tényezőnek Európában. ”Ne higgyenek azoknak a politikusoknak, akik azt hiszik, a Putyin előtti kapitulálás jelenti a biztonsághoz és a békéhez vezető utat” – olvasható a beszéd ismertetésében.

A liberális Gazeta Wyborcza már előzetesen is hírt adott arról, hogy Donald Tusk lesz a legfontosabb külföldi vendég a magyar ellenzék március 15-ikei megemlékezésén, és hogy támogatásáról kívánja biztosítani az – idézem – Putyin-párti Orbán elleni harcot.

Az AP amerikai hírügynökség a tegnapi Békemenet résztvevőinek számát több százezerre, az ellenzék hívására összegyűltekét több ezerre becsülte. Megjegyzem, hogy a másik nagy angolszász világhírügynökség, a Reuters szerint a Kossuth téri kormánypárti rendezvényen nem száz-, hanem csak tízezrek voltak jelen. Abban viszont összhangban volt egymással az AP és a Reuters beszámolója, hogy mindkét eseményen az Ukrajna elleni orosz háború, illetve Magyarországnak a változó geopolitikai környezetben elfoglalt helye volt a fő témaOrbán Viktor – írta az AP – Magyarország biztonságának a garantálójaként igyekezett beállítani magát, miközben Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje szerint Kelet helyett Európát kell választani. Donald Tusk beszédéből az AP kiemelte, hogy becsületes embernek nincs kétsége afelől, kinek az oldalára kell állnia ebben a küzdelemben.

Ami az ukrajnai háborúval kapcsolatos friss nemzetközi állásfoglalásokat illeti, a Frankfurter Rundschau felhívja a figyelmet arra, hogy a lengyel vezetés immár fegyveres támogatást élvező NATO-békeküldetés szükségességéről beszél, legalábbis ilyen értelemben idézte a PAP lengyel hírügynökség Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettest, aki nem mellesleg a vezető kormánypárt irányítójaként az ország de facto első embere. Kaczynski, aki a lengyel, a cseh, illetve a szlovén kormányfő társaságában Kijevbe utazott, úgy véli, kísérletet kell tenni arra, hogy humanitárius és békés segítséget nyújtsanak Ukrajnának, akár NATO-, akár ennél szélesebb nemzetközi keretek között, és hogy ezt a segítségnyújtást fegyveres erők is oltalmazzák az ukrán kormány egyetértésével.

Végül néhány mondat arról, hogy Erhard Busek, a vasárnap váratlanul elhunyt volt osztrák alkancellár keleti politikájáról emlékezik meg a bécsi Der Standardban Hans Rauscher.

A szerző szerint Busek azon kevesek egyike volt a nyolcvanas években, aki felfogta Ausztria keleti szomszédainak a jelentőségét, és ellenpontozta az osztrák külpolitikának azt az addigi jellemzőjét, hogy jórészt csupán a német-szovjet viszony alakulásához próbált meg igazodni. Busek Közép-Európa-koncepciója azon nyugodott, hogy támogatni kell a térség kommunista államaiban a demokratikus mozgalmakat. Ezt ténylegesen gyakorolta is, diszkréten, de hatékonyan segítette ezekben az országokban a civil társadalmat. Közép-Európát nem szabad leírni, ez nem a monarchia iránti nosztalgia – válaszolt a vádakra annak idején. Úgy vélekedett, hogy a közép-európaiság jelenti Ausztria elkerülhetetlen sorsát, a kérdés csak az, hogy Bécs ezt csupán megállapítja, vagy maga is alkotója lesz ennek a sornak. Busek néhány nap múlva lett volna 81 éves.

ITT OLVASHATÓA HÁBORÚ KIVÁLTOTTA GAZDASÁGI HELYZET

HÍRKLIKK
Szerző: PETSCHNIG MÁRIA ZITA
2022.03.16.


Egyes számmisztikával foglalkozók szerint a 22-es szám kifejezetten baljós: 22-én ne tegyük ki a lábunkat otthonról, de lehetőleg a lakásban se csináljunk semmit. Noha nem hiszek az efféle jóslásokban, úgy néz ki, hogy 2022-re bejön. Európában évtizedek óta nem látott háborúval, a háború okozta szenvedésekkel, a világgazdaság újabb válságával – miközben a Covid-járvány kiváltotta krízis nyomai is még velünk vannak.


Nézegetve az év elején megjelent prognózisokat, az látszik, hogy 2022-et a pandémia turbulenciái után mindenki a mérsékelt helyreállás évének tekintette. A magyar gazdaságban például továbbra is magas, öt-hat százalékos növekedést prognosztizáltak, mérséklődő infláció (4,7-5,1 százalékos) mellett. Az utóbbit az MNB azzal a feltételezéssel vélelmezte, hogy az olaj ára ebben az esztendőben stabilizálódik és csökken a külső áremelkedés.

Az orosz-ukrán háború azonban mindent felborított: sutba vágta a növekedési és az infláció megszelídülésére vonatkozó várakozásokat. A mérlegelhető kockázatok helyébe a teljes bizonytalanság került. Mert ma nem tudjuk, hogy a Putyin által kirobbantott világégésnek mikor tudnak véget vetni, mi történik addig, és mit jelent majd a háború utáni újjáépítés. Csak azt tudjuk – Adyt idézve –, hogy „Minden egész összetört”. Olyan történések álltak elő, amilyeneket még egy hónappal ezelőtt is elképzelhetetlennek tartottunk...

EGY ÉV ALATT TÖBB MINT 2200 FORINTTAL DRÁGULT A BEVÁSÁRLÁSUNK, AZ ÁRSTOP 300 FORINTOT KOMPENZÁLT

G7.HU
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2022.03.15.


Mennyire fogja vissza az elszaladt élelmiszerárakat az árstop – ez volt a fő kérdés, amikor február végén szokás szerint négy boltban (Aldi, Lidl, Penny Market és Tesco) levásároltuk ugyanazt a 42 terméket, amelyet már két éve minden hónap utolsó napján – virtuálisan – megveszünk. A termékek listáját és a megvásárolt mennyiségeket erre a csillagra kattintva* lehet megnézni, a két éve egységes módszertanunk részleteit pedig a mondat végén lévő csillag mögé helyeztük el, minden további megállapításunk erre a (nem reprezentatív) bevásárlókosárra vonatkozik*.

A kormányrendelet február 1-től állította vissza hét terméknél az árakat az október közepén alkalmazott szintre, és mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a hétből ötöt (cukor, liszt, olaj, csirkemell és a 2,8-as UHT tej) már 2020 januárja óta minden hónapban követünk (a csirke far-hát és a sertéscomb nem szerepel a listánkon, így annak adatai nincsenek benne az értékelésünkben)...

ISMÉT ORBÁN VIKTORT DICSÉRI DONALD TRUMP – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2022.03.16.


Teljes mértékben támogatja az újraválasztását

Magyarországi látogatásáról nem esett szó… Szerintünk elintézte ennyivel.

Dagad a kínos orosz-amerikai korrupciós botrány, Trumpig érnek a szálak

Vád alá helyeztek egy orosz oligarchát az Egyesült Államokban egy négy évvel ezelőtti ügyben, amelyben az ügyészség szerint illegális politikai támogatást nyújtott amerikai politikusoknak.

Nincsenek rejtőzködő szavazók

A választási törvény túl sok pluszelőnyt ad a Fidesznek. Például a határon túli szavazatok kezelésével, különös tekintettel a Nyugaton, illetve a környező országokban élő magyarok megkülönböztetésére. A kormánypárt választási törvénye számos helyen a sajátjaiknak kedvező módon rajzolta át a választási térképet. A médiafölényről nem is beszélve.

Orbánt mindenhol a legputyinpártibbnak látják

A lengyel ellenzék vezére, az Európai Néppárt elnöke szerint ha Bem tábornok élne, ma az ellenzékkel lenne, nem pedig a Békemeneten.

Az orosz-kapcsolat 2022-re a 12 éves kormányzás legnagyobb kudarca lett

“OV a választást – bár ezt biztosan nem tudhatjuk – valószínűleg nem veszti el, de sok dolgot elveszít ezekben a napokban.”

Bayer leszarja, Bencsik szerint ez nem is háború

Akkor mire is volt a békemenetelés…? Agyhalál.

Megkérdezték Szijjártót…

Válaszolt is. Természetesen nem a feltett kérdésre.

Előkerült az orosz állami tévécsatorna őrizetbe vett szerkesztője

Őszintén? Nem gondoltuk volna, hogy még él…

Elmenekült Putyin kedvenc tévése Oroszországból

Lilija Gildejeva a Kreml-párti csatorna arca volt: tavaly még maga az orosz elnök, Vlagyimir Putyin is kitüntette, az államfő az orosz médiáért tett erőfeszítéseiért mondott neki köszönetet.

Akár életük végéig betölthetik a milliós fizetéssel járó posztot a NER-es kuratóriumok elnökei

Egy sima kormányváltással nem lehet elmozdítani a kuratóriumi tagokat, és megszüntetni az alapítványokat. De jogszerűen még kétharmados többséggel sem lehet hozzányúlni a rendszerhez a kuratórium jóváhagyása nélkül, mert ahhoz az alapítványok alapító okiratait is módosítani kellene.

Fricz Tamást is leigazolta tanácsadónak a leköszönő Áder

Az államfő október óta kap társadalompolitikai tanácsokat a Békemenetek szervezőjétől, amiért május végéig havi 873 ezer forinttal díjazzák.

Nemcsak azért építenek annyi stadiont, mert Orbán Viktornak a foci a kedvence

“…hanem mert egy stadionnál nehezebb összehasonlító árat találni, mint például egy autópályánál, ahol elő lehet szedni, hogy Letenye horvát oldalán miért kerül töredékébe egy kilométer, mint ugyanaz a magyar oldalon.”

Nyáron elkészülhet a Bulgária és Görögország közötti gázvezeték

Ez lehetővé tenné, hogy a Görögországba érkező cseppfolyósított földgázt más európai országokba is eljuttassák.

SORBAN ÁLLVA

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.03.16.


Amennyire lelkes volt a kedves vezető békemenetileg, hogy két napon át szinte fél óránként posztolt a nagy készülődésről, akárha húgyos kisovis a Jézuska-várásról, hogy már csak két óra, már csak fél, hogy mindjárt indulunk, nos, ahhoz képest nem láttuk őt a sorokban. Sőt, az első vonalban maga Gáspár Győző nézegetett bambán, mert ugyan kik vagyunk mi, hogy kognitív készségeket fölrójunk akárkinek is, no de azért mindenki Győzikéjén erősen látszottak a zavarok, hogy azt sem tudja hol van és miért, és netalán az sem, miért került oda. Erre nézvést volna ideánk, hogy elnyűlődtek a zebrás kispárnák, és újakat kell beszerezni. Tehát a pénz.

Viszont nem Gáspár Győző elmélkedésünk tárgya, egyáltalán. Ám, ha már a nevét és a búbánatos képét adta a ganyéhoz, nem kerülhető meg az említése, mert szimbolikus. Megértük, hogy ikon lett belőle is, annak a megmásíthatatlan és örökre belénk ivódó képe, ahogyan a lé határozza meg a tudatot, hogy előbb-utóbb mindenki leborul, és nekilát morzsákat szedegetni. Ki többet, ki kevesebbet, ott turbékolnak az ostoba képű galambjaink a szétszórt száraz zsömledarabok közt, míg a nagyok a kondérnál tolakodnak. S ha most olybá tűnnék, hogy valami morális minimumot akarnék emlegetni újólag, az is értelmezési hiba volna, vagy tárgybéli tévedés.

Mert agyonnyom az a jobboldali erkölcsi fölény, ami süt reám a falakon lévő feszületből, ami alatt fődögél a velőspacal. És ezzel végeztünk is, mert eljutottunk oda, ahonnan indultunk, hogy a kedves vezető hiányzott a sorból. Nem tartott duci ujjaival utcán átívelő molinót, emelt magasba műanyag feszületet, és nem vállalta annak az ódiumát, hogy kifütyüljék őtet az ablakokból szerte a városban, amerre a menet haladt. Mert ez is volt hosszú évek után igazi nóvumként, hogy a győztes és mindenkit lehengerlő – valamint morális, sőt pláne intellektuális fölényként – vonuló békehadakat kinyilvánított ellenérzések kísérték az ablakokból.

A mosolyok tehát nem voltak zavartalanok egyáltalán. Tudta ezt a kedves vezető előre, és lelki – valamint fizikai – egészségét őrzendő nem állt be a sorba az övéi élire, vagy csak simán átverte őket (is), az soha ki nem derül, csak sejthető nagy bizonyossággal. Pedig, mint a képek is tanúsítják, kebelbéli cimborája, a nagy keresztény vadász, az éjszakai törvénybeterjesztő ott vonult a bizonytalan, málésan félő arcú zebrabolond showman mellett. A NER második embere, a miniszterelnök-helyettes, akivel bizonytalan állagú választási győzelmek után félrészegen a színpadon óbégatni oly jó. Az is ünnep nekik, ez is az lett volna, de nem lehetett ezek szerint tökéletes egyáltalán...