2018. július 9., hétfő

NEHÉZ ORBÁN VIKTOR BIZALMÁBA FÉRKŐZNI, ÁM MÉG KÖNNYEBB KIESNI A KEGYEIBŐL

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.07.09.


Ma már kormányoldalon sem fecsérelnek időt és energiát annak a ténynek a tagadására, hogy minden, ami a Fideszben történik, egyedül Orbán Viktor döntéseitől függ. A miniszterelnök hatalmának kiteljesedése azonban nem pusztán saját pártjára, hanem a kétharmados parlamenti többségén keresztül az egész országra igaz. A kormányfő sem rejti véka alá, hogy élet és halál ura az országban, viselkedése, gesztusai egyre inkább arról árulkodnak, hogy számára ez a természetes állapot. 

Minél közelebb kerülsz Cézárhoz, annál jobban félsz tőle. Az ősi római bölcsesség a Nemzeti Együttműködés Rendszerének elitjére is érvényes. Miközben Orbán kemény eszközökkel igyekszik felszámolni a politikai és civil ellenállás utolsó bástyáit, saját vezérkarában is látványos módszerekkel vág rendet. Mivel a hűbéri viszonyok meglehetősen zárt körben nyernek értelmet, a kívülálló nem is igazán érti, hogyan lesz hirtelen kegyvesztett Kuna Tibor, Csetényi Csaba, Lázár János, és miért elégedetlen a főnöke Andy Vajnával.

A kívülállók tudatlanságával szemlélik a magyar polgárok, miért emel fel valakit, és miért taszít le a mélybe az az ember, aki egyre szorosabban fogja a gyeplőt, amikor a sajátjait kell irányítania. Nem akarunk rossz emlékű történelmi analógiákat felidézni, de tudnánk említeni néhány diktatórikus hajlamú politikust a közelmúltból, akik pusztán hatalomtechnikai megfontolásokból cserélgették a kegyenceiket. De mi lehet Orbán Viktor igazi szándéka, hogy időnként látszólag komolyabb indokok nélkül ledarálja a sajátjait?

Nyilván komoly nyomokat hagyott a kormányfő lelkében a G-nap, amikor látványosan összeveszett egyik legjobb barátjával, egykori szobatársával, harcostársával, Simicska Lajossal. Az egykor pártpénztárnok lázadásából Orbán levonta a megfelelő következtetéseket: Nem szabad egyetlen embernek ilyen jelentős hatalmat biztosítania sem a pártban, sem a kormányban. Így hát logikusnak tűnt az a lépés, hogy új oligarchák kinevelését és feltőkésítését kezdte meg Simicska ellenzékbe vonulása után. Most azonban ügyelt arra, hogy diverzifikálja a pénzt és hatalmat, amit a vazallusainak nyújt. Így kezdett növekedni Mészáros Lőrinc, Andy Vajna, Garancsi István, a szűk családhoz tartozó Tiborcz István, de lényegében Lázár János kulcsszerepe a kormányzásban is ennek a szemléletnek az eredménye volt...

A MAGYAR BÉKA

PUPU BLOGJA
Szerző: Pupu
2018.07.09.


...A magyar társadalom pedig bátran alkalmazhatja totemállatnak a forróvízben fődögélő békát, melyet hideg vízben dobtak a kondérba, és apránként, fokozatosan emelték a vízhőmérsékletet, mely eleinte felettébb tetszett az ostobatekintetű hidegvérűnek, egészen addig, mígcsak meg nem döglött. A magyar társadalom éppen ilyen, apránként veszti el nemcsak jogait, de szabadságát is, és döngő léptekkel halad visszafelé, a múlt századba, a lovastengerész országa felé. 
Már csak a ló hiányzik, de azt majd pótolja a család, nem lesz nehéz, erős a lovakhoz való affinitás, végtére is a nagypapa lófelcser volt, ha jól emlékszem - hogy visszább ne is menjünk a családtörténetben...
A mi varangyunk kétségkívül ügyes, nyaralási szezonban elintéz egy-két dolgot, mely esetleg ősszel már kellemetlen lenne, most viszont a kutya se figyel rá - nem a mi ügyünk...
Kafateria, keresztény államiság, bírói függetlenség, a Miniszterelnök közigazgatási különbírósága, Kálmán Olga (igen, várhatólag megy a hírtévével a levesbe ő is, és ha szakmai szolidaritásra számít, akkor nagyot fog tévedni...), és még jó néhány dolog sorsa eldől, a táradalom békája alatt zubog már a víz a kondérban, de nem érdekli, - majd kihűl, nem igaz?

Szánalmas világ ez, szánalmas szereplőkkel, de mit tehetünk, - ezt az önképzőköri előadást olyan szereplőkkel kell előadnunk, amilyenek rendelkezésre állnak.
A hatalom szereplői megkapják a gázsijukat, a statiszták serege meg nyugodtan dögöljön éhen, és örüljön annak, hogy idáig is élhetett.
A magyar társadalom pedig hiszi, hogy ebben s színdarabban néző.
Téved, mint ahogy tévedtek az angolok is, akik a brexitről döntöttek.
Majd amikor mi is hasonló helyzetbe kerülünk, mi is megtudj
uk.

Sosem tudtunk más kárán tanulni, nekünk úgy ötvenévente romba kell dönteni az országot.
Most sem lesz másként...

ITT A FIDESZ KAMPÁNYSTRATÉGIÁJÁNAK 5 TITKOS PONTJA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2018.07.09.


Van egy kommunista vőfély, aki Somogyaszalótól, Újpesten át Józsefvárosig mindenhol elindul, ahol kamujelölteket keresnek. Schmuck Andor véletlenül kapott 21 szavazatot.

Két időközi önkormányzati választást is tartottak vasárnap. Mindkettőt a Fidesz nyerte nagy fölénnyel, de nagyon alacsony részvétel mellett. Az eredmények arra jók, hogy rekonstruálni lehessen belőlük a Fidesz kampánystratégiáját.

Íme, itt van 5 pontban:

1. Tartsd alacsonyan részvételt!

Ennek két módja van, az egyik az, hogy írd ki nyárra a választást. Ez egy bevált trükk 1990 óta, amikor azzal lehetetlenítették el MSZP népszavazását, hogy júliusra írták ki. Nem is lett közvetlenül választott államfő azóta sem. Érdemes megfigyelni, hogy azok a fideszesek, akik parlamenti mandátumok miatt kénytelenek voltak lemondani önkormányzati posztjukról, ezt azonnal,bőven az összeférhetetlenségi határidő előtt megtették Miskolcon, a József- és a Belvárosban is, hogy az utódjukat a nyár kellős közepén lehessen megválasztani.

A Fideszről 199 óta lehet tudni, hogy az alacsony részvétel nekik kedvez. Ez úgy is elő tudják segíteni, hogy hidegen tartják a kampányt, hogy lehetőleg még azok se tudjanak a választásról, akiket érint.
Ezért volt a VIII. kerültben alig 23 százalékos a részvétel,
az V. kerületben meg a 20-at is alig lépte át.

Ha ehhez az kell, hogy teljesen törvénytelenül be kell tiltani az ellenjelölt kampányrendezvényét - mint történt az a VIII. kerületben -, hát akkor tilts be.

2. Akadályozd meg az ellenfél összefogását!

Ez a legnagyobb veszély, ezt legkésőbb február, Hódmezővásárhely óta tudjuk. Ha egyetlen ellenzéki jelölt lett volna a Kocsis Máté ellen az áprilisi választáson, akkor most lehet, hogy nem kellett volna új polgármester választani.

Innen nézve kontraproduktív a Jobbik ellehetetlenítése: ha lett volna pénzük, akkor biztosan állítanak saját jelöltek (hiszen az a pártok létezésének célja és értelme), úgy még könnyebb lett volna nyerni. De egyelőre azt választották, hogy először a Jobbikot, és utána az ellenzéket akarják megosztani; az új szélsőjobboldali párt biztosan nem fog összeállni a liberális baloldaliakkal.

3. Állíts kamujelölteket!


Az semmiképpen nem fordulhat elő, hogy a Fidesszel szemben egyetlen jelölt szállhasson szembe, mert akkor könnyen megtörténhetne, hogy kikap a kormány embere. Pláne Budapesten és a nagyvárosokban. Ezért pszeudojelölteket kell vásárolni, akik megosztják az ellenzéket.

Az egyik ilyen jelölt, a politikai thrasceleb, a legendás Schmuck Andor. Ő mindenre kapható. Mindenre is. Ha a főpolgármestert keresnek, akkor arra, ha házmestert, akkor arra.

A másik opció a Munkáspárt. Van, hogy maga az elnökelvtárs száll ringbe, mint történt az 3 éve Salgótarjánban, de ha ő éppen Moszkvában, Pekingben vagy Phenjanban tartózkodik elvtársi látogatáson, akkor ott van az ókomcsik fregoliembere, a szintén mindenre alkalmas Fehérvári Zsolt István...

ELÉG VOLT A NAGY IMRE-KULTUSZBÓL!

MANDINER
Szerző: TROMBITÁS KRISTÓF
2018.07.09.


Amikor belügyminiszterként vagy legfőbb padlássöprőként működött, a joviális álca még senkit sem tévesztett meg.

A Népszava írta meg, hogy Nagy Imre budapesti szobrát elmozdíthatják jelenlegi helyéről, és visszakerülhet oda az 1919-es vörösterror áldozatainak emlékműve. Nagyon helyes cselekedet lenne! Éppen eleget viseltük már, ahogy egy mesterségesen kialakított,
"a semmiből létrehozott Nagy Imre-kultuszt toltak le a torkunkon",

hősnek beállítva egy velejéig kommunista, hazaáruló és szó szerint nemzetvesztő, mérhetetlenül negatív alakot...

TÁMOGATÁS, ÖSZTÖNDÍJ

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2018.07.08.


A szociális munka egyik legnehezebb problémája a motiváció kialakítása. Tanulásra, munkára, önfenntartásra, bármire, amiért erőfeszítést kell tenni, hogy változást hozzon.

Írtam már arról, hogy a pedagógia is úgy tartja, hogy a motiváció akkor jó, ha belülről jön. Az anyagi javakkal való motiválás nem helyes. És vannak kutatások is, amelyek ezt igazolják. Nekem is sokszor az orrom alá dörgölik pl. Rolan Fryer kutatásait, aki Amerikában bebizonyította, hogy sem a tanárok, sem a szülők, sem a nehezebb sorban élő gyerekek tanulmányi előmenetele nem változott attól, hogy pénzbeli támogatást kaptak. És azt is tudom, hogy sok szervezet azért nem adományoz, mert ő is e mentén gondolkodik. Most újra olvastam erről a kutatásról, és eszembe jutott egy történet…valaki küldte nekem, TED előadás volt…lehet, nem emlékszem pontosan, de valami olyasmiről szólt, hogy egy nagyon szegény területen szerettek volna védőoltást adni valamilyen ezzel visszaszorítható gyermekbetegségre, ám hiába volt ingyen, az anyák nem vitték el a gyerekeket. Aztán kihirdették, hogy aki elviszi a gyermekét, kap egy kiló lencsét. És, bár nem éhező emberekről volt szó, mégis látványosan többen vitték el ezután az oltásra.

Szóval, érdekes ez. Van ilyen igazolása is a dolognak, meg olyan is.

Mi a kríziskezelést bevállaljuk, az adományozást is, tapasztalataink szerint ezek az üzenetek azok, amelyek a folyamat elején behúzzák az együttműködésbe a családokat, és aztán, a fejlesztés előbb-utóbb hatással lesz rájuk, a belső motivációban is. Mert segíteni ezen a módon más nem tud. Nem tud gyógyszert kiváltani, kártyás villanyórát felszerelni, ruhát, cipőt, bútort, tűzifát adni, esetleg élelmet, ha hó végére elfogy minden.

Persze mindez nálunk nem „jár”, csak, mert valaki szegénységben él. Mert azzal csak a tanult tehetetlenséget erősítenénk: a „nem is keresek megoldást, majd segít valaki”gondolkodást. És mi pont ez ellen dolgozunk. Évekig küzdöttünk azért, hogy ezt elfogadtassuk, és a közösséggel együtt kidolgozzuk azt a rendszert, ami számukra is elfogadhatóan igazságos. Hogy annak segítünk, aki nekünk is segít, aki maga is akar változtatni az életén.

Az, hogy kire mindez hogyan hat, persze változó. Sokan ma is ezért jönnek a közösségi foglalkozásokra, mert tudják, ez az alap ahhoz, hogyha bármi van, segítséget kaphassanak. És látják, megtapasztalják, minél több szálon kapcsolódnak hozzánk, a változáshoz szükséges segítség annál nagyobb mértékű lehet. Aki a munkában is partnerünk, rendszeresen dolgozik alkalmi munkavállalóival, többre számíthat. A legtöbbre persze a munkatársaink, akik már munkaviszonyban dolgoznak velünk, több évre. Ők már értik, és náluk be is épült. Ők már nem az adományokért dolgoznak… De tudják, biztos támaszuk vagyunk sok mindenben, adósságkezelésben, lakhatásban, szolgáltatásokban. Ha erősebb motiváció jön valakitől, több segítséget kaphat tőlünk az elmozduláshoz. Egyszerű képlet.

Gondolkodom sokat az ösztöndíjprogramunkon is. Mert nálunk működik. Nyilván nemcsak a pénzbeli támogatás miatt, hanem a mentorálás miatt is. A pénz mellett még sok támogató tevékenység kapcsolódik hozzá, plusz figyelem, beavatkozás, együttműködés az általános és középiskolákkal, tanárokkal, és persze a szülőkkel is. És az is fontos, hogy folyamatos az egész, és következetes visszacsatolás van benne. Meg az is, hogy a közösség is tud róla. Figyeli, véleményezi.

A 2017/18-as tanévben 71 hátrányos helyzetű ösztöndíjas tanítványunk volt, 14 hajdú-bihari településről, civil támogatók felajánlásaival. Olyanok kapják, akiknek a körülményei nem tudják megfelelően támogatni az előremenetüket. Az év végére 36 fő javított a féléves eredményén, 19-nél volt kismértékű (pár tizedes rontás), és 16-nál azonos volt az átlag, mint félévkor. Tíz középiskolásunk van most, ebből négyen jutottak érettségéig, illetve szakmaszerzésig, közülük három sikeres volt, egy még függőben maradt, pótvizsgázik majd. Egy egyetemistánk is lesz, szeptembertől.
Sok kitűnő, jeles tanuló van az ösztöndíjasaink között. Azon a településen, ahol az alapítvány komplex programot fejleszt, a 12 ösztöndíjas átlaga 4,07 volt (csak emlékeztetőül, amikor kezdtük, ez 2,8 volt). Kilencen javítottak, ketten maradtak a féléves eredményen és csak egy tanulónknál volt kismértékű rontás. És büszkék vagyunk a nem ösztöndíjasokra is, hiszen az általános iskolások között mindössze egyetlen pótvizsgára bukás volt, ami a tanodánk munkáját és a komplex fejlesztés hatását igazolja vissza.

Persze itt is van, akik kiesnek, mert nem elég a motiváció. Ott többszörös a baj a családokban, és van, hogy az általános iskolai pedagógus sem igazán partner. Ott még több támogató tevékenység kell, hogy visszakerülhessenek. És nem is sikerül mindig.

Szóval, kutatás ide, oda, én nem tudom azt kijelenteni, hogy nem lehet a szükségletek szintjén történő beavatkozásból indítani egy fejlesztést. Azoknál a családoknál, ahol a szükséglethiány erős, és generációkon át jelen van, ez az üzenet megy át. Nyilván a mi vágyunk is az, hogy majd belülről jöjjön a motiváció. De ahhoz messzire kell nézniük. Az pedig a szegregátumokban nehéz. Ott kell a gyors visszacsatolás. És az adományok erre pont jók. Az ezen az úton is megerősített folyamatok lesznek utána önjárók. Én ebben hiszek. A lehető legtöbb ponton megerősített változás ösztönzésében. A pozitív visszacsatolásban. Az egymással összefüggő hatásokban. A közösség erejében. Önmagában semmi sem működik. Csak abban a rendszerben, amiben a problémát értelmezzük. Ami kirajzolja a beavatkozási pontokat is.

MENNYIT KERESNEK A FUTBALLVÉBÉ SZTÁRJAI?

QUBIT
Szerző: MONEYFIELD
2018.07.08.


Az amerikai Forbes idei, a legjobban kereső sportolókat számba vevő százas listáján kilenc labdarúgó kapott helyet, akik a vizsgált időszakban több mint 475 millió dollárt gyűjtöttek össze, ami 130 milliárd forintnak felel meg. A lista összeállításakor figyelembe vették a fizetést, a győzelemért és helyezésekért járó pénzdíjakat, a bónuszokat és a szponzori hozzájárulásokat is. Az elemzés a 2017. június 1-től 2018. június 1-ig tartó intervallumot vizsgálja.

A kilencfős társaságból öt dél-amerikai, míg négy európai játékos. Többségük Európában játszik, de van köztük egy játékos, aki a 2017-18-as szezonban nem ezen a kontinensen állt pályára.

Akik még harcolnak a világbajnoki címért

A pénteki Uruguay–Franciaország találkozón rögtön két játékossal is találkozhattunk a listáról. A franciáknál Paul Pogba, aki az angol Manchester United játékosa, közel 30 millió dollárt szedett össze, amelynek 85 százaléka fizetéséből származik. A dél-amerikaiaknál pedig Luis Suarez, a spanyol Barcelona labdarúgója, akinek 27 millió dolláros bevételének zöme szintén a fizetéséből jön.

A szintén pénteken rendezett Brazília–Belgium találkozó is adott a legjobban keresők listájára egy játékost, méghozzá a brazilok csillagát, Neymart. A francia Paris Saint-Germain játékosa egyébként a 100-as lista 5. helyét szerezte meg köszönhetően annak, hogy amikor 2017 augusztusában a Barcelonától a párizsiakhoz szerződött (222 millió euróért került a PSG-hez), akkor a franciák öt évre egy 350 millió dolláros szerződést ajánlottak neki. A futballista teljes bevétele eléri a 90 millió dollárt, köszönhetően annak, hogy olyan szponzorok állnak mögötte mint a Gillette, a Nike vagy a Red Bull...

KARAFIÁTH: MEGHALT A BARÁTNŐM, MERT A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY SORSÁRA HAGYTA

24.HU - POSZT ITT
Szerző: KARAFIÁTH ORSOLYA
2018.07.08.


Mindennek magának kellett utána járnia, aztán félrekezelték.

A 75 év alatti magyarok több mint negyven százaléka 2015-ben úgy halt meg, hogy az orvostudomány és -technológia szerint meg lehetett volna menteni, állítja az Eurostat. Elkerülhető halálnak az számít az uniós statisztikai hivatal vizsgálatában, meg amúgy a logika szerint is, ha a beteg, amennyiben megfelelő időben jut megfelelő orvosi ellátáshoz, túlélte volna a krízist.

Személyes példákkal tele a padlás.Nekem egy éven belül két ismerősöm halt meg a János kórházban, mindkettő túlélhette volna.Az egyikük elesett és beverte a fejét, halálának oka kórházi fertőzés. A másikuk rákbeteg volt, megműtötték, halálának oka szintén kórházi fertőzés. Egyikük sem volt még ötven.

Velem a következő történt: pár hónapja bementem a rendelőintézetbe, jelentkeztem a betegfelvételen, miszerint fáj a fülem, szédülök, szeretnék időpontot. Jó, van, két és fél hónap múlvára. Huh, az nem most lesz, mondtam, fogalmam nincs, hol járok két és fél hónap múlva. Eloldalogtam. Aztán a fájdalom enyhült kicsit, próbáltam nem figyelni rá. Ám végül bedurrant a fejem. Vissza. Most öt hétre kaptam volna időpontot. Sírva fakadtam, hogy de hát nagyon fáj, és voltam már itt.

A válasz: „Erre vannak a magánrendelések.”

Eldurrant az agyam, pánikrohamot kaptam, zokogva, remegve botorkáltam ki, majd összeestem a rendelő előtt.Mindenki el mellettem, mintha ott se lennék. Egyedül a biztonsági őr jött ki, hozott egy pohár vizet, és részvéttel kérdezte, valami rossz diagnózist kaptam-e. Intettem a fejemmel, ő meg mondta, hogy nem állhat mellettem, megbüntetik, visszament. Hívtam az ügyeletet, ahol megkérdezték, vérzik-e a fülem, vagy ömlik-e belőle genny. Mert ha nincs semmi ilyesmi, akkor legyek szíves időpontot kérni, stb, stb… És nekem szerencsére csak a fülemmel volt gond, ráadásul máshol végül orvosolták a bajt.

De például a rákbeteg barátnőmnek magának kellett fizetnie az MR-t és a PET CT-t, nem kapott segítséget, a kötelező teljes körű tájékoztatásról meg ne is beszéljünk: mindennek magának kellett utánajárnia.És persze így is belehalt: félrekezelték, majd a sorsára hagyták.Amikor kérvényt nyújtott be az OEP-hez, hogy finanszírozzák az új műtétet (egy áttétet, ami a félrekezelés következménye volt), nem kapta meg. Merthogy így is túl sokba került a kezelése...

MENNYIT ÉR A MAGYAR NYUGDÍJ? - FONTOS SZÁMOK ÉRKEZTEK

NAPI.HU
Szerző: SZABÓ ZSUZSANNA
2018.07.09.


Az átlagos havi öregségi nyugdíj 123 725 forint volt 2017 elején. A magyar nyugdíjak vásárlóereje fényévekre van az osztráktól, de jelentősen jobb a bolgárnál, viszont elmarad a cseh és a szlovák nyugdíjakétól. Mindez azt jelenti, hogy az EU-ban a magyar nyugdíjak vásárlóereje a tagállami rangsor utolsó harmadának elején áll - egyebek mellett ez derül ki a KSH napokban kiadott Magyarország 2017 című kiadványából.

A magyar állam 2016-ban a nyugdíjakra, ellátásokra, járadékokra és egyéb járandóságra 3534 milliárd forintot fordított, azaz 0,9 százalékkal többet, mint az előző évben, ugyanakkor (a gyorsabb gazdasági növekedés miatt) a kiadások GDP-hez viszonyított aránya 0,2 százalékponttal 10 százalékra csökkent 2015-höz képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) napokban kiadott Magyarország 2017 című kiadványából.

A nyugdíjak és egyéb ellátások legfőbb forrása a Nyugdíjbiztosítási Alap (e kiadások 86 százaléka származik innen), amelynek 2016-os 3054 milliárd forintos kifizetései a központi költségvetés kiadásainak 18 százalékát tették ki. Az Egészségbiztosítási Alapból származó 316 milliárd forint 9, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alapból származó 140 milliárd forint pedig 4 százalékát adta a teljes finanszírozási alapnak a statisztikai hivatal szerint...

NEM HÁTRÁL CAFETERIA-ÜGYBEN A KORMÁNY

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.07.09.


A parlamenthez frissen benyújtott bizottsági módosító alapján egyelőre hiába várják az érintett piaci szereplők és a szakszervezet, hogy sikerül a kormány cafeteriát sújtó szigorítását legalább némiképp enyhíteni. Csupán a biztosítások esetében lehetnek átmeneti szabályok. Ennek az autósok egy része aligha örül majd.

Az elhíresült netadós fiaskóban végül a Gazdasági bizottság által benyújtott módosító vette végleg ki ezt az elképesztő terhet az adótörvényekből. Akkor némiképp a béren kívüli juttatások adóterhének növelésében is visszakozott a kormány. Utóbbihoz a módosítót a Törvényalkotási bizottság készítette el. Több forrásból származó információink szerint a parlament előtt levő adótörvények béren kívüli juttatásokat érintő durva korlátozásának (a jelenleg még adómentes, illetve kedvezőbben adózó juttatások nagy része jövedelemként adózhat majd 2019-ben) enyhítése érdekében minden érintett szakma vadul lobbizott.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) az öngondoskodásnak, a mobilitási célú lakhatási támogatásnak, a diákhitel törlesztéséhez adott munkaadói juttatás adómentességének és az iskolakezdési támogatásnak a fenntartása mellett érvelt. Azt is felvetették, hogy a 2016 novemberében - a kormány, a munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletek által - elfogadott hatéves bérmegállapodást kellene kiegészíteni a béren kívüli juttatási elemekkel.

Nem úgy néz ki azonban (legalábbis egyelőre), hogy most sikerül kirántani a kormány javaslatainak méregfogát. A Gazdasági bizottság által benyújtott módosító csomag (az egészet itt nézheti meg) szerint kizárólag a biztosítók érvei, pontosabban annak is csak töredéke talált meghallgatásra. A Törvényalkotási bizottság pedig foglalkozott ugyan az adótörvényekkel, de módosítót (egyelőre?) nem nyújtott be.

A Gazdasági bizottság azt javasolja, hogy a kockázati biztosítások és a korábban egyes meghatározott juttatásként adóköteles díjú biztosítások adókötelezettségére a 2018. december 31-én hatályos szabályokat a 2018-ban kezdődő biztosítási évre – de legfeljebb 2019. december 31-éig – megfizetett biztosítási díjakra lehessen alkalmazni. Mint az indoklásban kifejtik: az átmenet figyelembe veszi, hogy a biztosítási díjakat biztosítási évre kell megfizetni, vagyis a szerződések biztosítási éven belül nem módosíthatók.

Ezzel csak annyit sikerülhet elérni, hogy az évforduló időpontjáig fennmaradjanak a szerződések (a változás alapvetően nem a biztosítóknak, hanem a cégeknek szempontjait vehette figyelembe). A vállalati egészségbiztosítások becslés szerint nagyjából a 4 millió munkavállaló nyolcadát, azaz 320 ezer főt érinthet. A cégek döntő része pedig nagy valószínűséggel fel fogja mondani ezeket a szerződéseket. Úgy tudjuk azonban, hogy a biztosítóknak elsősorban nem a céges egészségbiztosítás kinyírása, hanem az egyéb kockázati biztosítások adómentességének elvesztése fáj...

UTAZNAK, SZÁMOLNAK, ESETLEG ÉHEZNEK - ÍGY SPÓROLNAK A MAGYAROK. ÉS ŐN?

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2018.07.09.


Rendszerint három megfontolás viszi rá a magyarokat arra, hogy spóroljanak. Ön miért teszi? Spórol egyáltalán? A cikk végén szavazzon!

„Az Auchan itt van három percre autóval, a Tescóig már egy kicsit tovább kell menni. Az akciós ajánlataik fent vannak a neten, más dolgom nincs is, csak összeállítani a bevásárlólistát, megnézni, mi mennyibe kerül a két boltban, hozzáadni a különbséget, amennyivel több benzinpénz kell, hogy a Tescóba eljussak, és ahol olcsóbb, ott vásárolok.” Így mesélt Zoltán – átlagos középosztálybeli életet élő, látszólag rigolyák nélküli kétgyerekes családapa – arról, hogyan szereti intézni a vásárlásait.
A kérdésre, hogy a precíz tervezgetés nem vesz-e el túl sok időt, azt válaszolta, ennyit megér neki a spórolás boldog tudata. A házhozszállítást is kipróbálta, de nem örült annak, hogy nem ő választhatja meg, éppen melyik doboz üdítőt veszi le a polcról.

Nagyon sokan vannak, akik hozzá hasonlóan próbálják kicentizni a kiadásaikat. Aki ilyennel próbálkozna, az a neten percek alatt tucatjával találja a jótanácsokkal szolgáló oldalakat, és a Facebook-csoportokat, ahol egymással osztják meg az emberek, mit tehetnek a spórolásért. A legtöbben nem olyanok, mint Zoltán: autós bevásárlásról szó sem lehet, hiszen már az autó is égetné a pénzt.

A tudatosan spórolókat három fő csoportba tudjuk sorolni:
- a jómódú emberek, akik a pénzügyileg tudatos életmód híveként próbálják megfogni a kiadásaikat,
- a szegények és a középosztály alja, akiknek az a tét, hogy kijöjjenek valahogy a hónap végéig,
- a lelki betegek.

Az utóbbi kategóriáról a legtöbben nem szívesen beszélnek, pedig olyan embert a legtöbb tudatos spóroló kapásból tud mondani, aki ész nélkül, akár a teljes önsanyargatásig spórol, akkor is, ha van pénze. „Ha valaki milliós megtakarításon ül, de a munkahelyéről hordja haza titokban a WC-papírt, akkor ott valami baj van” – mesélték az elrettentő példát. Valóban könnyű átcsúszni azon a határon, amin túl az ember már nem racionálisan spórol, hanem magának a spórolásnak a kedvéért, így ez már inkább egy kényszerbetegségre hasonlít...

A MEGMARADÁS ILLÚZIÓJA - REKVIEM A MAGYAR NÉPÉRT

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2018.07.08.


A magyar nemzet - ahogy ma értjük - Trianon terméke. A királyi Magyarország (a Korona) a XIX. század elejéig egyértelműen és kizárólag jogi eszme volt, ahogy a magyar Korona országai is közigazgatási egységek voltak; a nemesi natio nem az etnikai kollektívumot jelentette. Az Országban mindezen túl az etnikumok (köztük a magyar) a nyelvükben, a szokásaikban és az etnogenezisükben önálló, de nem elszigetelt egységekként lakták a Kárpát-medencét és a csatolt területeket. Az Országot nem Magyarországnak hívták, hanem Magyar Királyságnak, és ez éppen olyan jól utalt a nem-etnikai lényegére, mint az egykori Magyar Köztársaság elnevezés az etnikai lényegen túlmutató republikánus-közösségi logikára. (Nem véletlenül irtották is ki a köztársaságot az országból. Előbb a demokrácia megölte a köztársaságot - 2010-től -, majd az etnokrácia a demokráciát -- 2014-től.)

A XIX. század a polgári nemzetfejlődés lehetőségeinek elvesztegetéséről szólt. 1820 és 1920 között a modernizációs-liberális nemzeteszmény folyamatosan szorult vissza a politikában, hiszen a magyar nemzet a reformkori felbuzdulás után jó időre elveszítette a függetlensége reményét. a politikai relevanciája jelentősen beszűkült, a megélésének a terepévé a politika helyett egyre inkább a nemzeti "psziché" vált, azaz a nemzet függetlenségi harca pszichés frusztrációkba szorult vissza. A kezdeti modernizációs-liberális nemzeteszmény fokozatosan adta át a helyét a kudarcok fölötti frusztráció szülte etnicista, modernizációellenes, radikálisan improduktív, a kollektív pszichében arató nemzetképnek, amely máig meghatározza a nemzet közösségi viselkedését és a politikai cselekvésünk végső alapja. A magyar nép közösségi cselekvését adó függetlenségi-etnicista nemzettudatra -- Szabó Dezső, Németh László stb. már a romlás paradigmáját hordozó, tévedéseken alapuló gondolatait értelmezve -- Bibó és Szücs Jenő talált rá legelőször, e sorok írója -- Széky, Gyurgyák, Csizmadia írásaival párhuzamosan -- annyit tett hozzá ehhez a képhez, hogy levonta belőle a végső politikai tanulságokat...

A VILÁGOSKÉK 43 ÁRNYALATA - AZAZ MIÉRT ILYEN ÓCSKÁK A BUDAPESTI BUSZOK?

444
Szerző: 444.hu / tldr
2018.07.09.


Ha nem szakmabeli az ember, hanem sima utas, akkor lehetetlenség átlátni a budapesti buszhelyzetet. A buszok egy része ma már szép világoskék, csakhogy az egységes szín alatt órási különbségek lapulnak. A budapesti állomány fele öreg. Nem új (0-2 év), nem újszerű (2-10 év), hanem valamelyik európai város már leselejtezett járműve, roncstelepre való darab (10+ év). 

Budapestet nemhogy Bécs, de már Pozsony és Bukarest is lekörözte azon a pályán, amelyen annak idején verhetetlennek tűnt a város az Ikarus-hátországgal. Az elmúlt 30 évben azonban nemhogy gyártani, vásárolni sem vásárolt buszt a főváros. Nem csoda, hogy az állomány felét cserélni kéne.

De mi a fene történt vagy nem történt meg az elmúlt három évtizedben, hogy még mindig öregek a fővárosi buszok? Ez nem általános még Magyarországon sem: már a vidéki magyar nagyvárosokban is évek óta új flották szaladgálnak!
- Az egyik füstöl, a másik nem, de szép világoskék mindkettő. Mi a különbség?
- Keresné az ember a kapaszkodót, de minden járaton máshol himbálózik. Hogy lett ennyiféle busz hirtelen?

- De miért nem újak?
- És miért nem magyarok?
- És ha már az utas szív, kik járnak jól ezen az egészen?

Mert miközben agyra-főre ígérnek új Ikarust, nemzeti buszgyártást, nemzeti magyar csuklóst, ami nem-Ikarus Ikarus, Budapest még mindig jó 10-15 évvel van elmaradva a nyugati városoktól. Sőt ma már a keletiektől is, és a különbség csak nő...

TISZTESSÉGES EMBEREKET HURCOLNAK MEG TISZTESSÉGTELEN MÓDSZEREKKEL, AZTÁN ELTÜNTETIK A NYOMOKAT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.07.09.


Jó reggelt kívánok mindenkinek! Csupa jó híreim vannak, méltóak a hétfő reggelhez. Már tegnap este lehetett tudni, hogy Józsefvárosnak van új polgármestere, ímhol:

Nem állítom, hogy értelmes, kerek, magyar mondatokban beszél az ember, de gyanítom, hogy ez a makogás valamiféle elvárás lehet azoknál, akik a Fideszben doktori címet viselnek. Szóval dr. Sára Botond azt állította a győzelem mámorában: a választás megmutatta azt, hogy nagyon nagy felhatalmazást kaptak ők. Ha valamit ez a választás megmutatott, akkor az ez: a nagyon nagy felhatalmazás. Vagyis izé… A választásra jogosult 57 és félezer emberből mintegy 13 ezer emelte meg a seggét és ment el szavazni. Vagyis 23%-os részvétel mellett több mint 8 ezren (közel 62,85%) Sára Botondra szavaztak, Győri Péter valamivel több mint négy és félezer voksot gyűjtött össze (36, 39%). A jó munkának mindig beérnek a gyümölcsei: az ingyenes közpénzkiadványokban naponta tolt pártpropaganda, a Kocsis nevű ex-polgármesterrel közös rendezvények, az összes lehetséges államilag kontrollált médiafelületen való tobzódás, az összellenzéki jelölt lejáratása mind-mind kiválóan működött. Amit tegnap erről leírtam, ma méginkább érvényesnek tűnik. Ezért én a teljesen indokolatlan melldöngetés helyett az elvtársak helyében elgondolkodnék azon, hogy az aljas módszerek, az állandó hergelés, hazudozás, lejáratás, félelemkeltés, sárdobálás egyre több embert fog a teljes közéleti-politikai érdektelenség és apátia irányába eltolni. 23 százalékos részvétel mellett megnyerni egy helyi választást senkire nem vet túl jó fényt. Még akkor sem, ha egyelőre működnek a megboldogult Finkelstein úr fekete módszerei. De ezért kibaszott nagy árat fizet mindenki. Még Sára Botond is...

JÖVŐRE IS VÉKONY LESZ AZ EGÉSZSÉGÜGY PÉNZTÁRCÁJA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DANÓ ANNA
2018.07.09.


A háziorvosok és a gyógyszerkassza többet remélhet jövőre, de máshol nem látszik, hogy rendbe tennék az ágazatot. Becslések szerint a biztosító 25 százalékkal fizet kevesebbet egy-egy beavatkozásért, mint az amennyibe a kórházaknak, szakrendelőknek kerül.

„Az egészségügy feltámasztásához szükséges két feltétel közül a kariztmatikus hadvezér még csak meg lenne, ám a fegyverzete igencsak hiányos” – így kommentálta Kincses Gyula szakértő a 2019-es költségvetés ágazatot érintő számait. Az egykori egészségügyi államtitkár úgy számolt, még csak gesztusként is 300 milliárd forint feletti többletnek kellene lennie a kasszában ahhoz, hogy látszódjon: a kormány priorításként kezeli választói egészségét. A Varga Mihály pénzügyminiszter által beterjesztett javaslatban ezzel szemben mindösszesen 101 milliárddal (egymilliárddal kevesebbel, mint az idei növekmény) jut több a területre. Ezen felül további mintegy 42 milliárd forintot terveznek az Egészséges Budapest Programra, melyből a fővárosi intézményeket modernizálását tervezik meg. Valamint további 50 milliárd juthat a budapesti és a Pest megyei szakrendelők és az egyházi kórházak megújítására. Ez utóbbi összeg külön tételként szerepelnek a költségvetésben.

A jövő évre remélt négy százalékos GDP növekedésből sovány szelet jut az egészségügynek: legfeljebb szerény szinten tartásra lehet elég.

Egyes szakértők szerint a költségvetés átláthatósága nem javult, a konkrét területek forrásait több helyről kell „összevadászni.” Így például a pénzügyi tárca, vagy miniszterelnöki hivatal tartalékaiból is juthat majd valami, most még nem nevesített összeg az egészségügynek. Erre utal az is, hogy miközben a főszámok között nincs forrás további béremelésre, Kásler Miklós miniszter és Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár még a költségvetési törvény zárószavazása előtt egyeztet a béremelés folytatásának korábbi ígéretéről az ágazati érdekképviseletekkel. A papírforma szerinti 101 milliárdos többletből viszont a már eddigi ágazati béremelések fedezetére juthat, meg esetleg a kórházak adósságainak kozmetikázásra. Az újabb béremelésre, strukturális reformokra már nem. „Azaz a 101 milliárd semmit nem jelent sem nővérbérben, sem a várakozási idők csökkentésében” – állítja Kincses Gyula, aki szerint ezzel a költségvetési tervvel a széteső egészségügy cél és jövőkép nélküli sodródására sincs gyógyszer...

MIÉRT JÁR MA KITÜNTETÉS MAGYARORSZÁGON?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.07.08.


...A felcsúti géniusz kitüntetése nem is neki szólt, mert ebben a bűnszervezetben nem bíznak meg senkiben, csak aki húsz éve a bandában van, és legalább három terhelő akta van róla Orbánnál. A kitüntetés nem is neki szól, hanem a NER alattvalóinak. Ez a követendő példa. Aki bármilyen elismerést akar, annak nem feltalálni kell valamit, nem nagy alkotásokat kell létrehozni, főleg nem a NER kenyérpusztító alattvalóival kell jót tenni, tanítani, gyógyítani, igazságot szolgáltatni nekik.

A siker, az elismerés, az előbbrejutás kulcsa, egyetlen módja a teljes behódolás, a rendszer kiszolgálása, a csontig való benyalás, és a hazug propaganda visszaböfögése.

KIS MAGYAR VALÓSÁGSHOW A KÉZILABDA KÖRÜL: TÖBB, MINT SPORT

MÉRCE
Szerző: SIMON ILDIKÓ
2018.07.09.


Érden a kézilabda népszerű sportág, tekintve, hogy a felnőtt csapat hatodszorra is bronzérmes tudott lenni, az utánpótlás csapatai pedig sorra érnek el tornákon és a bajnokságokon kiváló helyezéseket. A csapatnak stabil, kulturált szurkolói vannak, lelkes, elkötelezett, a gyerekek sportolásáért minden áldozatot meghozó szülőkkel együtt. A sportág mögött egy 100 százalékban városi tulajdonú kft. intézi az ügyeket.

Az érdi csapat Fradi elleni veresége után az erdmost.hu portálnak adott interjújában a polgármester jelezte, hogy elégedetlen a felnőtt csapat teljesítményével, felvette a kapcsolatot a kft. vezetőségével, akiktől nem kapott érdemi választ. Ezután a polgármester egy június végi testületi ülésen július 1-ei hatállyal visszahívta a klub ügyvezető igazgatóját, mire válaszul a stáb egy része lemondott. A szurkolók, a szülők egy rögtönzött tüntetésen akartak választ kapni a polgármestertől a történtekre, amely a szurkolói oldal bejegyzései és hozzászólásai alapján nem sikerült.

Ez a cikk azonban nem az érdi kézilabda állapotáról, az ügyvezető és munkatársai teljesítményéről szól, hanem a magyar társadalom állapotáról és a mindenkori városvezetés teljesítményéről, de leginkább az állampolgárok és a választott vezetőik egymáshoz való viszonyáról. Az érdi kézilabdacsapat és a polgármester esete emblematikus példája a mai magyar társadalmi viszonyoknak. Az ott előállt helyzet az ország tetszőleges településén fennáll, tehát a továbbiakban nem csak Érdről van szó.

Mik az igazi problémák?
...

ORBÁN ÉS PUTYIN PÁVATÁNCA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2018.07.09.


Magyarország idén még egy árva kopejkát sem hívott le a Paks 2.-beruházásra szánt orosz hitelből. A tavalyi fogadkozások ellenére ebben az évben nem kezdődött meg az építkezés. Szijjártó Péter külügyminiszter washingtoni látogatásán arról biztosította amerikai partnerét, hogy Magyarország már nem gördít akadályt a NATO-vezetők és az ukrán elnök találkozója elé. Vajon lazul a magyar–orosz együttműködés intenzitása? Vagy csak a pávatánc nagymesterei mutatnak be újabb lépéskombinációkat?

Vlagyimir Putyin orosz elnök az elmúlt három évben nyolcszor találkozott Orbán Viktorral. Nincs még egy olyan vezető a világon, akivel ennyiszer parolázott volna. Vajon mit vár Budapesttől?

Kül- és biztonságpolitikai szempontból Közép-Európa országai nem partnerei Oroszországnak, mindössze eszközei a céljai megvalósításában. Ezt állítja Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója. Az elemző Moszkva hosszú távú stratégiájának számos olyan elemét sorolja, amelyek esetében Oroszország Magyarország együttműködésében bízik. Ilyen lehet a NATO bővítésének vagy bázisbővülésének akadályozása, Ukrajna gyengítése, az EU belső koherenciájának gyengítése, a Nyugat gazdasági szankcióinak támadása. Tálas szerint az oroszok minden egyes ország sajátosságainak megfelelő módon lépnek fel. Csehországban például építenek a jelentős Nyugat-ellenességre és az elnök oroszbarátságára, Szlovákiában az erős pánszláv hagyományokra alapoznak. Tudatában vannak annak is, hogy a magyar társadalomban nincs érdemi oroszbarát vonulat, itt tehát a legfelső politikai és gazdasági elitekre koncentrálnak.

A magyar kormány tág keretek között késznek mutatkozott az együttműködésre Moszkvával – Putyin feltételei szerint. Balázs Péter volt külügyminiszter szerint ennek oka, hogy Orbán megpróbál úgy manőverezni az unió és a NATO szövetségi rendszerén belül, hogy abból a maximális hasznot csikarja ki, miközben épp csak annyi kötelezettséget vállaljon, hogy a rendszeren belül maradhasson. Az EU-ban ez azt jelenti, hogy a lehető legkisebb teljesítmény mellett akarja megszerezni a lehető legtöbb pénzt. Ehhez külső támaszokra is szüksége van, és egyebek közt ezt a célt szolgálhatja együttműködése Oroszországgal és Törökországgal. Balázs szerint ez kockázatos, mert Orbán nemcsak a hasznot maximalizálja, hanem a kárt is.

Orbán politikájának számos eleme egybeillik az orosz világképpel, segíti a Kreml törekvéseit – mondja Deák András, az MTA Világgazdasági Intézetének kutatócsoport-vezetője. A szakértő úgy látja: Magyarország gyengíti az európai és a közép-európai egységet, garantálja, hogy nem alakul ki a térségben egy Moszkvával ellenséges védőövezet. Vlagyimir Putyinnak fontos, hogy a magyar miniszterelnök szembehelyezkedett az európai liberális középpel, és az európai populisták gondolatvilágának egyik reprezentánsa, vezetője lett. Ilyen módon a Kreml számára Orbán Viktor személyének jelentősége már nagyobb, mint Magyarországé...

MAGYARORSZÁG A BUBORÉKON KÍVÜLRŐL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.07.09.


Időről időre megpróbálok megszólaltatni Magyarországon élő (vagy rövidebb-hosszabb ideig az országban tartózkodó) külföldieket, mert nagyon érdekel, milyennek látják ők az országot, mi az, ami tetszik nekik, mi az, ami nem. A mai poszt egy beszélgetés egy finn lánnyal. Iina az idei tavaszt töltötte Magyarországon, vele beszélgettem a tapasztalatairól. (A képeket is ő adta, köszönet érte.)


Hogyan kerültél finnként éppen Magyarországra?

Finnországban művészeti és kézműves iskolában tanulok dizájnt és népművészetet, ezen belül is a kézműves dizájn a szakirányom. Az iskolában volt egy lehetőség, hogy az Erasmus program segítségével külföldre lehet menni tanulni. Úgy gondoltam, az utolsó évemben minden lehetőséget ki kell használnom, hogy minél több tapasztalatot gyűjtsek.

Sok jó dolgot hallottam egy lánytól, aki egy évvel korábban tanult Magyarországon és én is át akartam élni mindezt.

Mi volt az, ami a leginkább meglepett? Volt igazi kultúrsokk?

Azt hiszem, leginkább az időjárás volt az. Természetesen előzetesen tájékozódtam, de sokkal melegebb volt, mint amilyen Finnországban valaha lesz. Áprilisban teljes nyár volt (25 C, ami finn mércével egy normál nyári idő). Mostanság Finnországban éppen kezd meleg lenni, 17 C körül van a hőmérséklet (a beszélgetés május végén készült – HÁ).

Aztán talán még az is meglepő volt, hogy minden szinkronizálva van a tévében. Én nem nagyon néztem, de beszélgettem a munkatársaimmal, és ez igazán furcsa, mert Finnországban minden felirattal megy.

Emellett nem nagyon ért kultúrsokk, talán mert a magyarok és a finnek annyira hasonlítanak. Persze az is oka lehet, hogy én meglehetősen laza és extrovertált vagyok, aki általában mindenkivel jól kijön.

Lehet, hogy mást ért volna kultúrsokk, de nekem nem volt ilyen tapasztalatom. A munkahelyemen mindenki nagyszerű volt és hasonló az otthon megszokotthoz, ugyanaz a viccelődés és minden más, csak éppen egy másik nyelven...

"KORUNK IDŐSZERŰ KÉRDÉSEI" - MIT TANULHATUNK AZ ELMÚLT HARMINC ÉVÜNKBŐL?

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: CSIZMADIA ERVIN
2018.07.06.


Jó sok idő telt el az április 8-ai választás óta, így most már elvben nem a pártpolitikai tanulságokon lenne a sor. Ehelyett mit látunk? Továbbra is pártmantrák, napi 24 órában. Hogy miként kellett volna összefognia az ellenzéknek, illetve az immáron új helyzetben hogyan kellene viselkednie az ellenzéknek.

Azzal persze mindannyian tisztában vagyunk, hogy a modern demokráciák pártelvűek, és a választásokat pártok vívják meg egymással, de az meglepő, hogy még ennyivel a választás után sem nagyon tudunk pártokon túlitanulságokra jutni. Pedig rengeteg téma lenne, Európa megújulásának tengernyi kérdésétől a magyar társadalom állapotáig és a magyar történelem „ismétlődéséig”. Ám nem, a magyar közélet rendkívül nehezen mozdul. S talán azért, mert nem tudja, hogyan és mi felé mozduljon. A politika itthon lényegében pártpolitika. Pedig van Bibó Istvánnak (sok más mellett) egy ide vágó, örökbecsű mondata az Eltorzult magyar alkatban: „Politika alatt természetesen nem a politikusok működését magában, hanem a közösségi feladatok megoldásának egész folyamatát értjük.” „Egész folyamat”! Hát ez az: éppen az „egész folyamattól” kerültünk fényévnyire. Az egészhez képest a pártpolitika is csak részkérdés. Az, hogy ki miatt vesztett április 8-án az ellenzék, részkérdés. Az, hogy kinek kivel kellene összefognia a jövőben, úgyszintén. Sőt a különféle egészségpolitikák (mint az ellenzék által gondolt varázsszerek) szintén részletkérdések. Hogy bojkottálja az ellenzék a parlamentet. Természetesen az ellenzék bizonyos pártjai és politikusai gondolhatják, hogy ha így tesznek, kellően aláaknázzák az Orbán-rendszert, de, sajnálatomra, ezt is részletkérdésnek kell neveznem.

Másfelé kellene az ellenzéknek is tájékozódnia. Nagyon másfele. Az „egészről” kellene végre kialakítani valamiféle elképzelést. Az „egész folyamat” maga a – nevezzük így – „geopolitikai szituá­ció”. Erről egy neves amerikai szerző azt mondja, hogy mindig is ez adta a politika legfőbb keretét. Robert Kagan, egy neves amerikai szerző erről azt írja, hogy a politika a történelemben mindig is geopolitika volt. Amilyen kézenfekvőnek látszik azonban ennek belátása (gondoljunk csak Kelet-Közép-Európa demokratikus átalakulására 1990‑ben), olyan nehéz ezt a szemléletmódot folyamatosan érvényesíteni. Egyszerűen nem komfortos, túl sok kényelmetlenséggel jár. Ezzel szemben a pártpolitika egyszerű és ismerős terep. Naponta 24 órában látjuk a pártvezetőket (teljesen függetlenül attól, hogy pártjuk milyen választási eredményt ért el), képben vagyunk a slágertémát (összefogás) illetően, és ez – tágabb szempontok ide vagy oda – úgy tűnik, tökéletesen kielégít minket. Borzonghatunk, sőt duzzoghatunk, hogy az ellenzéki pártok miért nem voltak képesek összefogni, továbbá dühönghetünk, hogy az Orbán-kormány kivezeti Magyarországot az EU-ból, de mindez az alaphelyzetből – a geopolitika szinte teljes tagadásából – fakadó lelki szükséglet. Ki akar elveszni a geopolitika „sötét erdejében”, amikor a pártösszefogás napfényes tisztásán is üldögélhet? Bizonyára csak az önkínzók...


ITT OLVASHATÓ

RÁKAPOTT A NER-VILÁG A TOKAJI BORVIDÉKRE

INDEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2018.08.09.


Magyarország legismertebb és egyben a világ legrégebbi zárt borvidéke, a tokaji ugyan a sokmilliárdos állami támogatásokhoz képest még nem ért el nemzetközi áttörést, de azért magán- és közösségi forrásból sok szép borászat, étterem és ízléses szálláshely épült. Ha körülnézünk az egyes településeken, a borászattulajdonosok között kifejezetten sok a politikából vagy a NER-es, esetleg a magánpiaci üzleti életből ismert szereplő.

A tokaji borvilágról régóta lehet tudni, hogy az ország legbefolyásosabb emberei, a fideszes világ legfelső elitcsapata is érdeklődik iránta.
- Mészáros Lőrincé a térség legjobb szállodája, az ötcsillagos tarcali Andrássy Rezidencia Wine & Spa, de immár ő birtokolja a bodrogkeresztúri Chateau Dereszla borászatot, illetve a Henye pezsgőt előállító pincészetet, és a környéken mindenki úgy tudja, hogy a mindenevő felcsúti üzletember fokozni fogja a régióban az aktivitását.
Tombor András korábbi „régiófelelős” Erdőbényén rendelkezik borászattal, a Bardonnal.
Márton Péternek, a Századvég vezetőjének Tállyán van borászata, étterme, szállodája, és ő próbálja meg a tállyaiakat összefogni.

- Demeter Ervin volt titokminiszter Mádon él és üzemeltet borászatot.
- Lázár János exminiszter családja szintén mádi ültetvényekben érdekelt, ahol hobbiszinten bor is készül.
- Kékessy Dezsőnek is sokféle borászati érdekeltsége van, őt is Orbán Viktorhoz közeli üzletembernek tartják.
Orbánt is rebesgetik

Sőt, a helyiek szerint maga Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is fokozottan érdeklődik Tokaj iránt. Amikor június elején Orbán személyesen nyitotta meg a Tokaji Vízitúra Központot, azonnal megindultak a környéken a mendemondák.

Volt, aki felidézte az Indexnek, hogy korábban Orbán családja publikusan is tulajdonos volt a bodrogkisfaludi Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft.-ben, innen datálódik Orbán Viktor emlékezetes jó tanácsa: „Ne nyerjünk annyit, amennyit kértünk, ne mi kapjuk a legtöbbet".

Más arról pletykált, hogy ha nem is Orbán, de Mészáros Lőrinc tovább fokozhatja aktivitását a régióban. Hallottunk például egy Tokaj főterén épülő szállodáról, az egyik legjobb termőhelynek tartott Henye-dűlő további fejlesztéséről, de még arról is, hogy bizonyos, ma még állami vagy hegyközségi tulajdonban levő kapacitások is Mészáros Lőrincnél landolhatnak a jövőben. Állítólag a fejlesztések ötletadója már eleve Mészáros tokaji üzlettársa, Kalocsai László volt...

12 SZEXUÁLIS BŰNCSELEKMÉNY ELKÖVETŐJÉBŐL 12 MAGYAR

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2018.07.08.


Megírta az Origo. És a PestiSrácok, a Magyar Időkre hivatkozva. A Napimigránsra senki nem hivatkozik, pedig ott előbb jelent meg a cikk, ők viszont hivatkoznak a Vadhajtasok.hu címen futó nem tudom micsodára. A legvadabb jobboldali portálként definiálják magukat. Impresszum nincs, működtető nincs, nevek nincsenek. Ránézésre többnyire külföldi blogokból és szélsőséges portálokról szedegetik össze a híreiket (vagy kapják orosz barátaiktól) és fordítóprogram segítségével magyarítják. Már amennyire sikerül. Úgy tűnik, ez valami hátországa a fideszes propagandamédiának, vagy ezt is ők működtetik szabadidejükben, fene tudja. Az eredeti hír egyébként a bt.dk nevű dán portálról származik. Miután a bt.dk havi olvasottsága nem éri el a 28 000 látogatót sem, kötve hiszem, hogy a magyar propagandamunkások ezt a portált bújják éjt nappallá téve.
Tehát megírták ők körben, egymásra hivatkozva a szenzációs hírt: Dániában 12 szexuális bűncselekmény elkövetője közül 10 migráns, vagy migráns leszármazottja. Az nem derül ki egyértelműen a cikkből, hogy ebben az esetben egy másfél évvel ezelőtti bírósági ítéletről van szó, melyben 12 embert ítéltek el. A 12 elkövetőből kettő volt dán hazafi, a többiek Macedóniából, Szomáliából, Bulgáriából, Irakból és Eritreából származnak. Az Origótól a PS-ig ívelő körbehivatkozásokból sajnos valahogy kimaradt Macedónia és Bulgária, itt már csak Szomália, Eritrea és Irak szerepel. Így csinálódik a jó kis háborús pszichózis a fehér keresztény magyarok számára.
Magyarországon 2017-ben a rendőrségi bűnügyi statisztika szerint 364 szexuális erőszak, 96 szexuális kényszerítés, 128 szexuális visszaélés 11 erőszakos közösülés, 10 szemérem elleni erőszak, 396 kapcsolati erőszak, 492 szeméremsértés történt, de tudjuk, a magyar áldozatok milyen döbbenetesen alacsony arányban fordulnak a hatóságokhoz (becslések szerint csak egyhatoduk). Sőt, azt is tudjuk, hogy a magyar polgárok több mint fele úgy vélekedik, hogy a beleegyezés nélküli szex még nem erőszak. Ez Dániában kissé máshogy fest.
Az ameddig nem folyik vér, semmit nem tehetünk-től a családi ügyekbe nem avatkozunk-on keresztül a Terike átesett a vak komondoron-ig csapódó magyar áldozatok 70 százaléka gyerek. Akár két éves gyerek. És ezek csak azok az ügyek, melyek kiderülnek és bekerülnek a rendőrségi adatokba...

ÚJABB OLAF-ÜGY, POLT PÉTER FIZETÉSEMELÉST KAP, LMP-S KAMUSZERZŐDÉS RON WERBERREL - HETI LAPSZEMLE

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.08.08.


24: milliárdokat kutattak el, lecsapott az OLAF

Az Elios-ügyhöz fogható csalássorozatot göngyölített fel az OLAF, amelyben csaknem 9 milliárd forint uniós támogatáslenyúlást koreografáltak Budapestről. A több, mint két tucat cégből szőtt hálózatba szerb, szlovák és lett vállalkozásokat is beépítettek, de a szereplők között volt Matolcsy György jegybankelnök egyik unokatestvérének cége is. Durva túlárazás, kamuirodák, 403 ezer forintos órabérért megírt tanulmány is szerepel az OLAF-vizsgálat zárójelentésében.

Magyar Narancs: LMP-s kamuszerződés Ron Werberrel

A választások után kibeszélőt tartott az LMP vezetése, ahol a tagság Szél Bernadett társelnököt, Ungár Péter kampányfőnök-helyettest és Schmuck Erzsébet kampányfőnököt, a párt parlamenti képviselőit kérdezhette. Kiderült: Ron Werber kampánytanácsadó szerződését Ungár Péter úgy írta alá, hogy arra nem volt felhatalmazása: a szerződés december 10-én kelt, de Ungár csak januárban kapott engedélyt arra, hogy eljárjon a párt nevében. Ungár tisztában volt azzal, hogy nem írhatta volna alá a szerződést, sőt állítása szerint direkt járt el így, hogy ne kelljen kifizetni a tanácsadót. Eközben kiderült az is, pártfegyelmi indult Schmuck ellen, mert a választási kampány alatt állítólag Schmidt Máriával egyeztetett.

24: Polt Péter pótléka 400 százalékra ugorhat

Előre hozná Polt Péter legfőbb ügyész, illetve a különböző ügyészségi vezetők béremelését az Országgyűlés költségvetési bizottságának módosító javaslata. A költségvetést megalapozó törvényjavaslatban az szerepel, hogy két részletben emelnék a különböző ügyészségi címekkel, vezetői posztokkal és beosztásokkal együtt járó pótlékokat. A legtöbb pótlékot Polt Péter legfőbb ügyész kapja. Ő a jelenlegi 100 százalékos vezetői pótléka helyett nem 300, hanem rögtön 400 százalékos pótlékot kapna idén szeptembertől. Polt Péter legutóbbi vagyonnyilatkozatában azt írta, hogy tavaly legfőbb ügyészként nettó 14 millió 324 ezer 452 forint jövedelemre tett szert, ami havi 1 millió 193 ezer 704 forintot jelentett.

Mérce: luxusjachton pihen Mészáros

Az olaszországi Porto di Ischia-i kikötőben, egy Lady MRD típusú jacht fedélzetén pihente ki fáradalmait a felcsúti expolgármester, amikor a lap forrása lencsevégre kapta. A forrás ezt írta: „a kikötőben sétáltunk, láttuk, hogy a szokásos jachtok között van egy még nagyobb. Álltak előtte jó páran, nézelődők meg egy pár fős személyzet. Azt hittük valami Beyoncé-kaliberű celeb, közelebb mentünk, és láttuk, hogy ott ül a „pénztáros”. Takargatta magát, aztán dühödten lekiabált nekünk, hogy ne fotózzunk”.

Népszava: óvodai terror Újbudán

Verekedés, fojtogatás, szexuális „játékok” – egyre kezelhetetlenebbé kezd válni a helyzet a XI. kerületi Napsugár Óvodában. Az óvónők egyszerűen nem tudják kezelni a helyzetet, kevesen vannak. Több szülő összeírta az erőszakos cselekményeket, a listát az önkormányzatnak is elküldték, a fenntartó segítségében bízva. A szülői beszámoló szerint előfordult, hogy az egyik gyerek két kézzel megfogta társának fejét és teljes erejéből az asztalba verte. Egy fiú megpofozta kislánytársát, majd építőkockát gyömöszölt a szájába. Olyan is történt, hogy egy kisfiú egy másik fiútársának nemi szervét nyilvánosan nyalogatta. Egy kislány arcát és nemi szervét pedig több kisfiú véresre harapdálta a mosdóban, erről az esetről látlelet is készült, a szülők feljelentést tettek. Mindez 3-4 éves gyerekek óvodai csoportjában történt. Az önkormányzat válaszában elismerte, hogy az utóbbi nevelési évben az oviban jelentősen nőtt azoknak a gyerekeknek a száma, akik „szociális készségekben” eltérnek a koruknak megfeleltethető szinttől, ők jellemzően hátrányos családi környezetből származnak, legtöbbjük a kerületi átmeneti szociális otthonban lakik.

MELYIK ISTEN MONDJA, HOGY RÚGJ BELE AZ ELSETTBE

VÁROSI KURÍR - KERÍTÉSEN INNEN
Szerző: LÁNG VIKTÓRIA
2018.07.09.


A Szigetszentmiklósi Bíró Lajos Általános Iskola református osztályában a szülők megakadályozták, hogy az oda járó Down-szindrómás gyerekek képe felkerülhessen az osztálytablóra. A tiszta fajú magyarok között rontották volna az összhatást? 2018. Magyarország!

Református, mi? Egy frászt!


Egy, a hír alá írt komment:

Ahogy évtizedekig büszke voltam a vallásomra, úgy egyre jobban távolodom tőle. Szomorú vagyok!

Szűcs Marianna az idén ballagott el a Szigetszentmiklósi Bíró Lajos Általános Iskolából, készült tabló is, az édesanyja, Szűcs Mária büszkén meséli, hogy milyen jól sikerült a fotó. Aztán jött pár nevét persze nem vállaló mélymagyar szülő, akik nem akarták a szőke, kék szemű tiszta fajú magyar gyerekeik között látni a sérült gyerekek képét...

SZOLIDARITÁS ÉS PROFIT

MÉRCE
Szerző: NADIA JOHANISÖVA ÉS MARKÉTA VINKELHOFEROVA
2018.07.08.


Az elmúlt években egyre többen jutnak arra a megállapításra, hogy a kizárólag a versenyen alapuló gazdasági rendszer egyszerűen nincs a társadalmunkra szabva. Súlyos egyenlőtlenségeket eredményez, képtelen garantálni a méltóságteljes életet. Ezért kutatunk kitartóan olyan gazdasági formák után, amelyeknek az alapját inkább az együttműködés képezi, elvégre az elmúlt évezredet is különféle szövetségek kötésével tudta átvészelni a társadalom. Az egyik ilyen forma a szövetkezet.

Alulról szerveződő

Nem véletlen, hogy a szövetkezetek a gőzgép évszázadában jelentek meg – a technológiai fejlődés új társadalmi problémákat is hozott magával. A földművesek és az iparosok nem tudták tartani a lépést a rohamosan növekvő városokkal, az emberek elkezdték elhagyni a vidéket. A kialakult helyzet végül egy fontos társadalmi innováció születéséhez vezetett: létrejött a szövetkezeti forma. Ennek egyik alapelve, hogy az embert a profit elé helyezi.

Az angliai Rochdale-ben alapított úttörő szövetkezet tagjai számára ez az elképzelés lényegi volt. A Szövetkezetek Nemzetközi Szövetsége (ICA), minimális változtatással bár, de máig a Rochdale-ben 1844-ben összeállított alapelveket írja elő. Ezek biztosítják nemcsak a demokratikus működést, de a függetlenséget és a társadalmi, vallási és egyéb különbözőségekkel szembeni toleranciát is.

A szövetkezetek a tagok hozzájárulásaiból fedezték a működésüket, a profit egy részét mindig fejlesztésre, eszközök vásárlására fordították. A haszon egy másik része a tagokhoz ment, de a részesedés mértékét nem az anyagi hozzájárulás, hanem a szövetkezetbe fektetett munka alapján számították ki.

Az aktivitás a szövetkezeten belül magától értetődő elvárás volt, nagy hangsúlyt kapott továbbá a rendszeres oktatás is. Máig ez a struktúra a kulcsa egy sikeres szövetkezet létrehozásának, bárhol a világon.

Nem volt a mi régiónk sem lemaradva. A Szlovák Földművesek Társasága 1845-ben jött létre mint a világ első takarék- és hitelszövetkezete. Két évvel később Prágában megalapították a Prágai Élelmiszer- és Takarékszövetkezetet. A szövetkezetek népszerűségének hála a törvényhozás 1873-ban felismerte a „pénzügyi és gazdasági társaságokat”. Az alulról szerveződő társaságok elképzelése gyorsan elterjedt, hirtelen mindenhol szövetkezetek kezdtek feltűnni. Szövetkezeti törekvés eredménye Prágában többek közt a Nemzeti Színház, az állatkert vagy épp a Petřín hegyre vezető sikló felépítése is...

RÁGJON SOKAT!

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.07.09.


Vajúdott sokat a Kásler nevű hegy, bejelentette, hogy bejelent, aztán hatásszünetet tartott, és előbukott belőle az egy igazság, hogy talán mégsem mindent old meg az ima és a tízparancsolat. Illetve lehet, de az ő lelke és szíve a pogányokért is remegve dobban, így kiderült, ha a hitetlen gyaur képtelen imádkozni, s így nem akar kórházban bájosan benyalt fertőzésben elpusztulni, mert amúgy hullunk ettől, mint a legyek, akkor mosson kezet.

Ebben a pillanatban jöttem rá, hogy anyám is azért halt meg ettől, jegyzőkönyvileg igazolva, ámde még annyit sem mondva kórházilag, hogy bocs, redves volt a főorvos úr körme, amikor benne turkált. Sőt, felidézve, amit ugyan nem ismertek el, de apám is azért lehetett holtában olyan sárga, mint a sütőtök, mert beléje is belegyömték a szepszist. És mindketten élhetnének talán, ha már akkor megjelennek azok a plakátok, amelyek most megoldják az összes bajt és gondot.

Mert a Soros ellen oly jól bevált fegyvert vette elő a kormány, és plakátkampányt indított a kórházi fertőzések visszaszorítása érdekében. Ezek a műalkotások nem kékek, hanem bájosan narancssárgák, és ez áll rajtuk: “A megoldás a te kezedben van: előzzük meg közösen az egészségügyi ellátással kapcsolatos fertőzéseket!” – És a plakáton éppen kezet mosnak Semmelweis után kétszáz évvel, ami komoly teljesítmény valamint agybaj.

A többség elalélt itt, hogy na, végre, valami értelmes dolgot plakátoltak ki nagy buzgalmukban, meg, hogy a hirdetős céges havernak is csurranjon. Én meg úgy vélem Gyurcsány után szabadon, hogy lófaszt mama. Annál tényleg felemelőbb, mintha az lenne odasrejbolva, hogy öljünk meg minden rohadékot, de ez itt annyi csupán, mintha egy varázsló állana a papíron és delejezne, hogy múkodj! Értelme annyi csak az egésznek.

Emlékeim szerint ugyanis már az óvodában is tudnak annyit a kiscsávók, hogy szaros kézzel nem turkálunk a saját szájunkban, de vessenek a mókusok elé, ha ez nincs így. Ezen túl, talán – de nem biztosan – az egészségügyben dolgozók is vannak ennyire felvilágosultak, és megsúrolják a mancsukat, feltéve, ha van mivel, ugye. Ilyképp elég lehangoló ez az egész, mert mutatja, mire tartja állampolgárait a hatalom, illetve jelzi, hogy mire véli saját magát is...

TRUMP SZÉTVERHETI A NATO-T, DE A SZERVEZET BELÜLRŐL GYENGÜLT MEG, RÉSZBEN A MAGYAR ÉS A LENGYEL KORMÁNY MIATT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2018.07.09.


- Ha a magyar és a lengyel kormány nem ellenkezik és el tudják osztani a menekülteket, akkor ma messze nem lenne ekkora probléma a migráció

- Közép-Európa súlyos veszélyforrás lehet, ha az unió perifériájára szorul, de ezt az utat maga választja

- Nesze, neked keleti nyitás! Magyarországnak semmi olyanja nincsen, ami fontos Pekingnek, ennek megfelelően csekély nálunk a kínai beruházások szintje

New York Times

A vezércikk szerint több tagállam is rettegve néz a szerda-csütörtöki NATO-csúcs elé, mármint hogy az amerikai elnök vajon tényleg szét akarja-e verni a szervezetet, noha az rendkívül fontos. De hát Trump és rajta kívül sokan mások nyilvánvalóan megkérdőjelezik, hogy a szövetségnek van-e még bármi értelme. Annak idején nem csupán a kölcsönös védelem érdekében hozták létre, hanem azért is, hogy terjessze a demokratikus kormányzást, a jogállamot, a polgári és emberi jogokat, valamint a mind nyitottabb gazdaságot. Továbbra is központi szerepet tölt be az amerikai nemzetbiztonsági kezdeményezések szempontjából, egy olyan világban, amelyben Kína egyre jobban nyomul, és erősödik a migráció.

A NATO belülről gyengült meg, mert a tagok nem költenek eleget a védelemre, továbbá főleg Törökországban, Magyarországon és Lengyelországban felemelkedik a nacionalizmus és a tekintélyelvűség. De talán mindenekelőtt Trump miatt, aki a jelek szerint fontosabbnak tartja a putyini Oroszországot, mint az európai partnereket. Az elnök csakis úgy tekint a szervezetre, hogy ott a tagok perkálnak a védelemért. Ám itt nem egy golfklubról és nem a pénzről van szó. Utóbbi az egyetlen, amit a politikus díjaz, ám az messze nem az egyetlen, amit mérlegelni kell a tagsággal járó előnyök és kötelezettségek vizsgálatakor. A szövetség sokkal fontosabb annál, hogy bárki csak azt nézze, befizetik-e időben a tagsági díjat.

A Fehér Ház lakója felégeti az USA által évtizedek alatt szerzett hitelt és Putyin kezére játszik, hiszen az meg akarja osztani a tagállamokat. A csúcsértekezleten várhatóan fontos döntéseket hoznak Oroszország feltartóztatására, miután Moszkvát az elnök legtöbb tanácsadója is fenyegetésnek tekinti. Azután el kell dönteni, mi legyen a törökökkel és a többi kormánnyal, amelyek a demokratikus elvek megtagadásával pusztítják a szövetség szövetét. Jó volna, ha Trump kinyilvánítaná elkötelezettségét az erős NATO mellett, illetve méltányolná az Egyesült Államok barátait.

New York Time/Reuters

Az EU-ban és Németországban született migrációs egyezségek az Európa-erőd irányába mutatnak, márpedig ez az eddigi legnagyobb veszélyt jelentheti a szervezet fennmaradásának szemszögéből. A német tervet azért lesz nehéz valóra váltani, mert meg kellene állapodni hozzá a keményen bevándorlás-ellenes olasz és osztrák kormánnyal. A Nemzetközi Migrációs Szervezet egyik képviselője aggodalommal beszélt arról, hogy sokan mind inkább nyűgnek tartják a nemzetközi humanitárius jogot. A migráció a tényleges súlyánál nagyobb szerepet játszik az uniós tagállamokban is, lásd a német belpolitikai viszályt. A baj nagy része abból ered, hogy az olyan államok ellenállása folytán, mint Lengyelország és Magyarország, nem sikerült egyenlően elosztani azt a nem egészen 2 millió embert, aki az utóbbi négy évben érkezett. Egy EU-diplomata szerint oda lett a szolidaritás, mindenki a maga útját járja.

A földrészen a hangulat mind inkább a migránsok ellen fordul. 2015-ben sok bírálat érte Orbán Viktort, amiért a közösségi jog megsértésével megépíttette a kerítést. Ám a másik ötlete, tehát hogy hozzanak létre gyűjtőtáborokat Afrikában, benne van a legújabb uniós megállapodásban, igaz, némi módosítással. Viszont az EU vezetőinek idáig meg tudták akadályozni Schengen összeomlását. Az egyoldalú lépések azonban a belső határellenőrzések visszaállítására láncreakciót indíthatnak be. Az pedig halálos csapást mérhet a 2. világháború óta eltelt időszak legsikeresebb békeprogramjára...