2023. május 9., kedd

VÉGE LEHET A CENTRISTA EGYÜTTMŰKÖDÉSNEK? A NÉPPÁRT "ÁTLÉPI A VÖRÖS VONALAT", HA TOVÁBB KÖZELEDIK A SZÉLSŐSÉGESEKHEZ

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2023.05.09.


Megborulhat a szocdemek, a liberálisok és a Néppárt közötti együttműködés az Európai Parlamentben, ha utóbbi tovább közeledik a szélsőjobbhoz. Elhalasztják a Lisszabonba tervezett jobboldali világtalálkozót. A lengyelek szankciókat vetnének ki az orosz mezőgazdasági termékekre. Nemzetközi lapszemle.

Megborulhat a centrista együttműködés az EP-ben, ha a Néppárt tovább közeledik a szélsőjobbhoz

A szociáldemokraták mindig képesek voltak az együttműködésre az Európa-párti frakciókkal az uniós parlamentben, de a jobbközép Európai Néppárt közeledése a szélsőjobbhoz túllép a vörös vonalon, és a kényes egyensúly felborulásával fenyeget – mondta Iratxe García Pérez, a szocdem képviselőcsoport vezetője az EurActiv hírportálnak adott nyilatkozatában. A spanyol politikusnő valószínűtlennek mondta, hogy a jövő évi európai parlamenti választások után is fennmaradhat a kereszténydemokraták, szociáldemokraták és liberálisok hagyományos, eddig jól működő együttmunkálkodása és ezt a Néppárt hibájának tulajdonítja. Az EurActiv riportere felidézte, hogy Iratxe García több ízben bírálta a bajor Manfred Weber néppárti elnököt, mire ő most kifejtette: ez a szövetség a Néppárttal azért van veszélyben, mert némelyek az európai integrációt ellenző szélsőjobbhoz közelednek.

A portál emlékeztet arra, hogy Weber megpróbált hidat építeni Giorgia Meloni Olasz testvérek elnevezésű pártja felé, amely a Konzervatívok és Reformerek EP-frakciójához tartozik. Weber videóüzenetet intézett a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Itália pártnak a hét végén Milánóban tartott konvenciója résztvevőihez, amiben azt mondta: az Európai Néppárt számára érdekes modell az, ami Olaszországban létrejött, nevezetesen a néppárti Hajrá Itáliának, a konzervatív Olasz testvéreknek, valamint Matteo Salvini szélsőjobboldali Ligájának a koalíciója.

Az EurActiv cikkéből ugyanakkor kitűnik: az Európai Néppárt legerősebb tényezője, a német CDU/CSU határozottan elveti Weber koncepcióját, és nem akar szorosabban együttműködni a konzervatívok és reformerek frakciójával. Mint az Jürgen Hardtnak, a CDU/CSU Bundestag-beli frakciója külpolitikai szóvivőjének a nyilatkozatából kiderül, azért nem, mert a Liga olyan Európa-ellenes párttal is egy gyékényen árul, mint a német AfD.

Az EurActiv úgy ítéli meg: abból a szempontból, hogy kikkel fog a jövőben együttműködni az Európai Néppárt, kulcsfontosságú lesz a közelgő görögországi és spanyolországi parlamenti választás kimenetele. Görögországban május 21-én, Spanyolországban később, decemberben vonulnak urnához a választópolgárok. Kiriakosz Micotakisz jelenlegi görög kormányfőt Manfred Weber legszorosabb néppárti szövetségesének tartják, és a görög baloldal él a gyanúperrel, hogy adott esetben hajlandó lenne összefogni a szélsőjobbal. Spanyolországban is lehetségesnek tartják az elemzők, hogy a választások nyomán a Néppártnak szüksége lesz majd a többséghez a szélsőjobbodali Vox párt támogatására.

Ha már szélsőjobb, húzzunk le még egy bőrt – visszatekintve a múlt hétre - a budapesti CPAC-tanácskozásról, amelynek egyik vendége André Ventura, a portugál szélsőjobb Chega elnevezésű pártjának vezetője volt. Szintén az EurActiv jelentette, hogy a Chega, amely május 13-14-én Lisszabonban szerette volna megrendezni az úgynevezett Jobboldali Világtalálkozót, kénytelen volt lemondani az eseményt. Ezt Ventura történetesen éppen a budapesti CPAC-konferenciára érkeztében jelentette be. Ventura a határozatlan időre történt halasztást azzal indokolta, hogy a tervezett vendégek egy része zaklatásnak lett kitéve, így például Jair Bolsonaro volt brazil elnököt megakadályozták abban, hogy Portugáliába utazzék. Az EurActiv tudomása szerint Bolsonaro mellett ott lett volna a Jobboldali Világtalálkozón Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, valamint a magyar Fidesz, a spanyol Vox, az észt EKRE és a román AUR párt több tagja. 

Ukrajna, Oroszország, agrártermékek


Nem csitulnak az indulatok és az érdekütközések ebben a témakörben. Varsó jelezte: uniós szankciókat kíván javasolni az orosz mezőgazdasági termékekre – számolt be a Politico brüsszeli kiadása.

Az AP amerikai hírügynökség pedig – a Newsmax hírtévé ismertetésében – arról ír, hogy bizonyos térségekben az ukrán gazdák életük kockáztatásával igyekeznek megtermelni megélhetésük alapját, hiszen a föld, amelyet meg akarnak művelni, harcok színtere volt, vagy azok közelségébe esik, és sosem lehet tudni, mikor robban egy akna. Az ENSZ égisze alatt működő Élelmezési Világszervezet szerint Ukrajnában a termőföld 12 százalékát elaknásították.

Így élnek ma Habsburgok Bécsben


Végül valami egészen másról. A New York Times terjedelmes riportban mutatta be olvasóinak a 25 esztendős Habsburg-Lotharingiai Ferdinándot, aki – a cikk felvezetője szerint – ha még létezne az Osztrák-Magyar Birodalom, esetleg annak az uralkodója is lehetne, de ehelyett most versenyautókat vezet. Ferdinánd elmondja: a schönbrunni palota 1441 szobája közül az egyik az ő hálószobája lenne, ha ő lenne a trónörökös. Tudja is, melyik az, először 14 éves korában, osztálykiránduláson járt ott, és akkor arra jutott, hogy ha tehetné, egészen másképp rendezné be.

A Habsburgok 1918-as trónfosztása után a dinasztia tagjai csak azután léphettek be Ausztriába, hogy lemondtak a trón iránti igényükről. Ferdinánd nagyapja, Habsburg Ottó ezt 1961-ben tette meg, és először 1966-ban időzött néhány órát az országban. Ferdinánd Bécsben lakik 22 éves húgával, Gloriával együtt. Néha ellátogat a kapucinusok kriptájába, ahol nagyszülei nyugszanak, és ahol neki is van kijelölt nyughelye – de egyelőre ő is csak megvásárolt belépőjeggyel látogathatja a helyet.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

ALTERNATÍVÁK A KLUBRÁDIÓ HALLGATÁSÁRA - MEGOLDÁSOK TERHELÉSES TÁMADÁSOK ESETÉN (PL. MOST!)

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KLUBRÁDIÓ
2023.05.09.A hétvégén terheléses támadás érte a Klubrádió honlapján elérhető streamet, így akadozott, hosszabb időre el is némult adásunk a honlapon, illetve bizonyos online rádiókészülékeken. Mivel az ilyen támadások természetükből adódóan bármikor előfordulhatnak, szeretnénk megoldással szolgálni Önöknek.

Amennyiben hasonló problémát tapasztalnak, elhárításáig ismét javasoljuk, hogy YouTube-csatornánkon kövesse tovább adásunkat. Így egyúttal a mobilokon és az olyan tévéken, melyeken van internetkapcsolat, YouTube-on is követheti a rádióadásokat. (A YouTube-on futó élő stream szerzői jogi okok miatt csak magyar IP-címekről érhető el, külföldről csak VPN használatával hallgatható az élő YouTube-adásunk.)

KARDOS ANDRÁS: HÁ TURUL

SZABADSÁG KLUB
Szerző: KARDOS ANDRÁS
2023.05.08.


A turul maradt, magyarázat alatta QR-kódba rejtve, a Hegyvidék pedig tovább cipeli szégyenmadarát, mert ezen a helyen a turul kizárólag a szélsőjobboldalnak, a nyilasoknak, a zsidókat lemészárlóknak az emlékszobra, aki nem hiszi olvasson Zoltán Gábort. Mondjuk az Orgia című regényét. Ez az a helyzet, amikor a Fidesz és személyesen Pokorni polgármester, nem összejátszik a szélsőjobbal, nem összekacsint velük, hanem eggyé válik a Turul Szövetség utódszervezeteivel.

A XII. kerület turulszobrának rémtörténete ismert, nem mondom el újra. Pokorni polgármester, miután rájött arra, amit addig is tudott, hogy a szobor a nyilasház tőszomszédságában áll, a másik oldalán a Vízművekkel, ahol zsidókat öltek meg, tudván tudva, hogy a madárra rátett rézlemezen az áldozatok és a gyilkosok egyszerre lettek felsorolva, most a nagyapai érintettségről nem is beszélek, végül is kiküldött egy bizottságot, hogy akkor most mi legyen. A neves szakemberekből álló bizottság megvizsgálta az ügyet és többek között ezt írta:

„A turul, mint szimbólum újabb és újabb jelentései párhuzamosan léteztek egymás mellett. Ugyanakkor a trianoni sérelmek miatt megerősödő szélsőjobboldali pártok és egyesületek az 1920-as évektől arra törekedtek, hogy kisajátítsák ezt a jelképet, és jelentését mindinkább a saját kirekesztő nemzetértelmezésükre szűkítsék le. Megjelent a zsidóellenességéről hírhedt egyetemi szövetség nevében, továbbá a különböző magyar nemzetiszocialista és nyilas pártok jelvényein is, így fogalma hamar összeforrt az antiszemitizmussal, az agresszív nacionalizmussal, majd a nyilas rémuralommal. Mivel a turul egyfelől az ősi hagyományok egyik fontos emléke, másfelől pedig egy történelmi léptékkel mérve rövid életű, ám annál nagyobb hatású időszak jelképe, szimpátiától függően mindenki számára más jelentést hordoz.”

Elég egyértelmű történészi szakvélemény. Pokorni, aki közben a névsort tartalmazó rézszalagot levetette a szoborról, a testülettel egyetemben úgy döntött, hogy az áldozatok a Városmajorban kapjanak méltó emlékoszlopot, immár a gyilkosok nevei nélkül, és a turulszobor maradjon a helyén, ám, készül majd egy magyarázó tábla, amely felvilágosítja az arra kószáló érdeklődőket a valós helyzetről, a Turul szimbolikájáról és a többi.

Még egy kiállítást is csináltak a Hegyvidék Galériában. Jelen sorok írója azok közé tartozik, akik követelték a turul elszállítását a szoborparkba, pontosan a Bizottság által is kifejtett érvek alapján. Mivel ez nem történt meg, ehhez az önkormányzat többsége és Pokorni gyáva volt, ezért a helyette kitalált magyarázó „monográfiát”, melyet majd a turul mellé odaállítanak, eleve kétkedéssel fogadtam. Illetve nem kellett hozzá nagy ész, hogy tudjuk, egy szobor mellé, még ha az maga a turul is, akkor sem lehet történelmi értekezéseket odaépíteni. Ráadásul senki nem is akarta ezt valójában, amit onnan is tudhatunk, hogy mára a szobor talapzatánál egy alig észrevehető pici réztábla búvik meg, mely tömören beszámol a Városmajorban felállított obeliszkről, és megjelenít egy QR-kódot, amire, ha rákattint a technikailag felkészült látogató, akkor majd, de csak akkor, további információkhoz juthat.

Magyarul a turul maradt, magyarázat QR-kódba rejtve, a Hegyvidék pedig tovább cipeli szégyenmadarát, mert ezen a helyen a turul kizárólag a szélsőjobboldalnak, a nyilasoknak, a zsidókat lemészárlóknak az emlékszobra, aki nem hiszi olvasson Zoltán Gábort. Mondjuk az Orgia című regényét. Ez az a helyzet, amikor a Fidesz és személyesen Pokorni polgármester, nem összejátszik a szélsőjobbal, nem összekacsint velük, hanem eggyé válik a Turul Szövetség utódszervezeteivel. Akinek mindez még mindig nem elég, nézze meg a 444 erről készült remek filmjét.

A turul, mint a kerület szégyenműve a Böszörményi út elején áll. Egy barátom, helyi lakos, levelet írt az Önkormányzatnak, hogy talán Böszörményi Lászlóról, akiről az út el van nevezve, nem ártana ide egy emléktáblát helyezni. Az elutasító válasz után barátom újabb levelet írt:

"2014-ben javasoltam emléktábla elhelyezését a Böszörményi út névadója, a 19. századi politikus, lapszerkesztő, Böszörményi László emlékére. Akkor ez a kezdeményezésem nem valósult meg. Tisztelettel kérdezem, felvehetnénk-e ismét a fonalat?

Javaslom a Böszörményi út 1. számú házon, az utcanévtábla közelében elhelyezni egy történész szakértő segítségével megfogalmazott szöveggel.

Tehát nem az utcanévtáblákat szeretném megváltoztatni (a Polgármester Úr 2014-es válaszleveléből úgy tűnik, mintha annak idején ekörül lett volna némi félreértés), hanem azt javaslom, az út kiindulópontján legyen egy tájékoztató emléktábla az utca névadójáról. 1900 óta nevezik az utat így, de ma az itt lakók nagy része sem tudja, kiről kapta a nevét.")

Namármost. Az önkormányzat ismét elutasította az ötletet, mint a kerület. Történt mindez 2020-ban. És Böszörményi László emléktáblája helyett maradt csak a turul. Mindez azért fontos, mert a józan, értelmes, valóban információt jelentő, amúgy apolitikus javaslatot az önkormányzat elveti, amit viszont nem vet el, az a szörnyűségek jelképe a kerületben: a turul szobrát, mert a Fidesz fél elmozdítani a helyéről, s ez sajnos még a politikai gyávaságnál is több: azonosulás azzal, amit a szobor a szélsőjobb számára jelent.

A Széll Kálmán téri pénzügyi palota mellett odaálmodtak egy csodaszarvast, amely agresszíven rá akar ugrani a Krisztina körútra. Ennek a borzalomnak az az előnye kétségkívül megvan a Déli pályaudvar szomszédságában bebetonozott turullal szemben, hogy a csodaszarvas mitológiája legalább nem direkten evokálja a szélsőjobboldalt és a nyilasokat, mint a turul a gyilkosságok közepére bevágva, mégis az ember nem tud szabadulni attól az érzéstől, hogy az ősi magyar szimbólumok és az azokat kihasználó két háború közti szélsőjobb szervezetek, majd a nyilasok emlékezetét őrzi és táplálja ez a „szoborcsoport”, melynek mind a két, egyébként másként borzalmas szobrát a jelen diktatúrája állította, és tartja fenn.

És akkor egy szót sem szóltam arról, hogy a pápa látogatására időzítve Novák Katalin kinek adott kegyelmet. Arról meg pláne nem beszéltem, hogy mekkora tömeg volt a Bikás parkban a Mi Hazánk majálisán, és arról sem, hogy ezén közben mindössze néhány százan mennek fel a Karmelitához, a tanárok, a diákok, és az oktatás védelmében. Arról sem szóltam, hogy ma már messze nem elég egy szobor, az oktatás, az egészségügy szegmentált ügyeivel foglalkozni, mert a diktatúrát csak mint rendszert lehet és érdemes leváltani.

VIDEÓKON MUTATJUK BE AZ IDEI MATEKÉRETTSÉGI NÉHÁNY NEHEZEBB FELADATÁNAK MEGOLDÁSÁT

TELEX
Szerző: HALÁSZ NIKOLETT
2023.05.09.Délben véget ért az írásbeli matematikaérettségi. Néhány iskolában technikai okokból később kezdődhetett, és emiatt később is végződhetett a vizsga, ezért a Telex délután közli az írásbeli néhány érdekesebb feladatának megoldását. Matematikából középszinten 70 394-en, emelt szinten 4537-en érettségiztek idén.

A középszintű feladatsor két részből állt: az első részben 45 perc alatt 12 egyszerűbb feladatot kellett megoldaniuk a diákoknak, a második feladatlap bonyolultabb feladatokat tartalmazott, ezek megoldására 135 percet kaptak az érettségizők.

Az idei középszintű matematikaérettségi első felében gráfok, halmazok, százalékszámítás, valószínűségszámítás, függvények, koordinátageometria, mértani sorozat, kétismeretlenes egyenlet és a gömb sugara is szerepelt.

A második feladatlap A részében függvényekkel és százalékszámítással találkoztak a diákok. A vizsga B részében gráfok, geometria és kördiagram volt.

A teljes javítási-kiértékelési útmutatót az Oktatási Hivatal honlapján teszik közzé szerdán. A hétfői magyarérettségi megoldókulcsa már elérhető itt.

A Telexen Csapodi Csaba, az ELTE Természettudományi Karának oktatója rövid videókban ismerteti a középszintű matematikaérettségi néhány nehezebb vagy érdekesebb feladatának megoldását...


"MÉRHETETLEN TÁRSADALMI TRAGÉDIA KEZD KIBONTAKOZNI A DEVIZAHITELEK BEDŐLÉSE MIATT." - MÁSRÉSZRŐL

MÁSRÉSZRŐL / KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: RÓZSA PÉTER
2023.05.09.Idén április 27-én - már nem először - született olyan döntés az Európai Bíróságon, miszerint nem lehet a banki ügyfél helyett olyan szerződést létesíteni, amely nem az ügyfél hozzájárulásával és szándékával történik. Már jól ismert problémáról van szó, ami elsősorban a devizahiteleseket érinti. A magyar bankok évekig fogyasztóvédelmi szempontból megkérdőjelezhető módon ide-oda számolták a forint-deviza árfolyamokat, ezzel pedig sok esetben tetemes tartozásba estek azok a pórul járt hitelt felvevő ügyfelek, akik amúgy korábban csupán egy szerényebb összeget vettek fel. A pénzintézetek árfolyamjátszmájának leállításával a kormány az ügyfelek védelmében rögzítette az árakat, azonban mindezt olyan árfolyamon, amit nem az ügyfelek hozzájárulásával határozott meg. Az Európai Unió Bírósága most kimondta: fogyasztóvédelmi szempontból ez a gyakorlat helytelen. Ebből két kérdéskör emelhető ki. Egyrészt, vajon a magyar bíróságok az EU-s irányelveket és konkrét döntéseket alkalmazzák-e az egyes ügyekben? Ha nem, miért nem, és egyáltalán kötelező-e azokat alkalmaznia? Vajon minek kellene történnie ahhoz, hogy az európai jogrendnek megfelelően működjenek a magyar bíróságok? Másrészt, általában az európai irányelvek hogyan kerülnek átültetésre a magyar jogrendszerbe, mire van szükség hozzájuk? Szükséges-e új törvényeket alkotni, vagy pedig a bírói gyakorlatra van bízva, hogy ki milyen szempontokat vesz figyelembe. A Másrészről 2023. május 4-i adásában Rózsa Péter Dr. Marczingós László ügyvéddel, valamint Lattmann Tamás jogásszal tárgyalja meg e két kérdéskört.

“FOLYTASSÁTOK A KÜZDELMET!” | INTERJÚ BERNIE SANDERS-SZEL

PARTIZÁN
Riporter: GULYÁS MÁRTON
2023.05.08.Bernie Sanders szenátor a nemzetközi progresszív mozgalom ikonja. Az interjúban kérdezzük őt a Biden-elnökség gazdaságpolitikai teljesítményéről, a baloldal előtt álló kihívásokról, és azokról a globális ügyekről, mint a klímaváltozás, illetve a kibontakozni látszó amerikai-kínai hidegháború, amelyek mindannyiunk életét meghatározzák az elkövetkező évtizedekben. Kiderül miért tartja riasztónak az Orbán-rendszer és a Republikánusok szoros viszonyát és még a Magyarországon tüntető diákok számára is volt üzenete
.

Fordító: Sáfrány Anna Viola

KI MONDJA MEG, HOGY MI A NEMZETI ÉRDEK? BÁRDI NÁNDOR ÉS KÖRÖSÉNYI ANDRÁS BESZÉLGETÉSE

SZABAD EURÓPA PODCAST
Műsorvezető: KERÉNYI GYÖRGY
2023.05.09.


A nemzeti érdekre hivatkozik a tüntető és az is, aki ellen tüntetnek. Orbán Viktor kedvenc szófordulata a nemzeti érdek, a magyarok érdeke. Hogyan születik és fogalmazódik meg a nemzeti érdek? Bárdi Nándor történész és Körösényi András politikatudós Kerényi György mikrofonja előtt a Szabad Európa podcastjában.

ORBÁN BE AKARTA ÉPÍTENI AZ ÜGYNÖKÉT TRUMP KAMPÁNYCSAPATÁBA - PUTYIN UTÁN ORBÁN AKARJA BEFOLYÁSOLNI AZ AMERIKAI ELNÖKVÁLASZTÁST

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2023.05.08.


Orbán nem elégszik meg azzal, hogy Nyugat-Európában, a szomszédos országokban és a Balkánon kívül beavatkozik az amerikai Egyesült Államok belügyeibe is, az Axios szerint kísérletet tett arra, hogy Habony Árpád személyében beépítsen egy ügynököt Trump kampánycsapatába, hogy rajta keresztül manipulálja az amerikai elnökválasztást. Habony Orbán tanácsadójaként ismert, s a hírek szerint Orbán rajta keresztül akarta kontrollálni és irányítani a republikánus elnökjelöltségre legesélyesebb Trump kampányát és ezen keresztül az amerikai belpolitikát.

Ez a példátlan beavatkozás és ellenséges behatolási kísérlet az amerikai belpolitikába csak folytatása lenne annak a befolyásnak, amit Orbán szándékosan gyakorol az amerikai republikánusok szélsőjobboldali szárnyára. Orbánnak a budapesti CPAC-on elmondott, a liberalizmus „biológiai vírusáról” szóló náci beszéde, amely a világ szélsőjobboldali erőinek szóló programbeszéd volt, teljes egészében az amerikai Alkotmány és alkotmányosság megtámadásával egyenlő. Amit Orbán „biológiai vírusnak” nevezett, az maga a demokratikus amerikai Alkotmány, s annak alapelvei.

Az Axios megbízható forrásokra hivatkozva azt állította, hogy „David Cornstein, a Trump-kormányzat korábbi magyarországi nagykövete sürgette Trump kampányát, hogy alkalmazza Habony Árpádot, Orbán stratégiai tanácsadóját”. Ez azt jelenti, hogy Orbán már nem elégszik meg a republikánus párt ideológiai befolyásolásával, a magyar fasiszta diktatúra „receptjének” átadásával, konkrétan is be akar avatkozni saját emberén, a neki dolgozó ügynökén keresztül a republikánus párt belügyeibe és az amerikai elnökválasztásba. Orbán akarja irányítani Amerikát.

Ha Orbán be tudná juttatni Habonyt Trump kampánycsapatába, elhitetve Trumppal, hogy ezzel győztes stratégiát kap, akkor Orbán átvenné Putyin szerepét, mert a 2016-os kampányban Putyin orosz ügynökei vezették és irányították Trump kampányát. Habonyt nyilván más Orbán-emberek is követnék, ahogy Putyin is egész kémhálózatot épített be Trump kampányába, akik közül többet lelepleztek, az amerikai nemzetbiztonsági szolgálatok kiszorítottak, bíróságok elítéltek. Orbán emberei már telehazudják az amerikai médiát, hogy hamisak a magyar állapotokról szóló kritikák.

Az sem kizárt, hogy Orbán azért küldte Novák Katalint Floridába Ron DeSantishoz, Trump legesélyesebbnek mondott republikánus kihívójához, felkínálva a kampánytámogatást, a tanácsadást, hogy megüzenje DeSantis-nak: álljon Trump mellé alelnökjelöltnek. Orbán össze akarja hozni a két szörnyeteget. DeSantis emberei tagadják, de a fasiszta törvényeket hozó floridai kormányzó egy az egyben másolja Orbán modelljét, rasszista és emberi jogokat sértő törvényeit a bevándorlók, a feketék, az LGBTQ+ közösség, a genderideológia, a „woke” ellen, az iskolai oktatás terén.

Orbán az amerikai republikánus szélsőjobb budapesti CPAC rendezvényén a világ fasiszta vezéreként lépett a színre, ahol programadó beszédet tartott, amelynek minden eleme Hitler Mein Kamp-jára emlékeztetett. Nyíltan hirdette, hogy Magyarországon kidolgozták a liberális demokráciák felszámolásának receptjét, a magyar inkubátorban kifejlesztették a liberalizmus „biológiai vírusának” ellenszerét. Orbán ezt kínálja a demokratikus szabad világ megszüntetésére. Beszéde olyan jelentőségű volt a 21. századi nácizmus újraélesztésére, mint egykor a Kommunista Kiáltvány.

Orbán nem elégszik meg a programadással, személyesen akarja befolyásolni és irányítani a világ országaiban a szélsőjobboldal kampányait. Magyar mintára akarja átalakítani a világot, elpusztítva a felvilágosodás, a liberalizmus, a humanizmus, a sajtószabadság, az emberi jogok, a jogállamiság, a hatalmi ágak megszüntetésére épülő demokrácia alapjait. Orbán odáig vetemedett, hogy már Amerikát is ő akarja irányítani. Ő akarja manipulálni az amerikai elnökválasztást, ő akarja kontrollálni és befolyásolni Budapestről az amerikai elnökjelöltet, s ha győz, az amerikai elnököt...

PARTI NAGY LAJOS: NEM KÖTELEZŐ A KÉK FINGOKBÓL TÁJÉKOZÓDNI - VALAMINT: „AZ ORBÁNI RETORIKA EGY ŐTÉSNYIT SEM BASZOTT, ÉRTSD, SEMMIT SE TETT HOZZÁ AHHOZ, AMI ELŐTTE IS LÉTEZETT.”

24.HU / NAGYINTERJÚ AZ IRÓVAL
Szerző: NAGY JÓZSEF
2023.05.09.


„Pár napja Esterházyval beszélgettünk telefonon, azért az szörnyű, mondta magáról, hogy este Aiszkhüloszt kéne olvasnom, de én Kálmán Olgát nézem.” Önt idézem egy tizenéve készült interjúnkból.


Ó. Hol van már szegény Esterházy!

S hol Kálmán Olga?!

Aiszkhüloszról nem is beszélve.

Eláruljam, mit válaszolt Esterházynak?

Na, mit?

Azt, hogy ön szerint „mostanság Aiszkhülosz is Kálmán Olgát nézné”.

Mostani mostanság meg inkább csak meredne maga elé szegény Aiszkhülosz, úgy hiszem...


AZT AKARJUK, HOGY MINDEN MAGYAR ÚJRA EMELT FŐVEL JÁRHASSON ITTHON ÉS KÜLFÖLDÖN EGYARÁNT!

HÍRKLIKK
Szerző: TÓTH BERTALAN
2023.05.09.


Amikor az MSZP kormányzása idején – az emberek 83,76 százalékának támogatásával – Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, tagságunkkal értékközösséget is választottunk: többpárti demokráciát, jogállamiságot és értékteremtő piacgazdaságot, amely szociális biztonságot nyújtva teremt jólétet polgárai számára. Akkor azt vállaltuk: egy demokratikus, esélyteremtő közösség részeként Magyarország is előmozdítja a kontinens integrációját, fejlődését, hozzátesz értékeihez és nem elvesz azokból.


19 éve megbecsült tagként, az akkor friss közép-kelet-európai demokráciák talán leghaladóbbnak, legfejlettebbnek, legnyitottabbnak és legfejlődőképesebbnek ítélt államaként csatlakozhattunk a európai közösséghez. Szabad utazás – micsoda nagy szó volt ez akkor! – szabad kereskedelem, szabad tudományos, kulturális és vállalati kapcsolatok, letelepedés és tanulás bárhol az unióban, közös értékek és közös, egyre fényesebb jövő lehetősége nyílt meg előttünk.

Az biztos, hogy akkor nem arról álmodtunk, hogy egy rabló, kizárólag a saját önérdekeit szem előtt tartó, szűk társaság megfosztja hazánkat mind a fejlődés lehetőségeitől, mind annak forrásaitól. Biztos, hogy nem az volt a cél, hogy a fővárosban az emberek csaknem húsz százaléka, vidéken pedig negyven százaléka létminimum alatt éljen! Biztos, hogy nem olyan országot akartunk, ahol egymillió szegény nyugdíjas van, és családok százezrei küszködni kényszerülnek a mindennapi megélhetésért; ahol tudatosan emelik a rendszer fő szabályozó elvévé a korrupciót, szándékosan rombolják szét az oktatást, az egészségügyet, a szociális juttatások rendszerét és az igazságszolgáltatást; fosztják meg jogaitól a civil társadalmat, az egyént és a sajtót, és amit nem szándékosan tesznek tönkre, azt a dilettantizmusukkal verik szét!

„AZ OROSZOK NEM TUDNAK TELJESÍTENI” – ENERGIAGURU IKREK PAKSRÓL

VÁLASZ ONLINE / INTERJÚ
Szerző: ABLONCZY BÁLINT
2023.05.09.


A paksi bővítés az eredeti tervek szerint egyre kevésbé tűnik lehetségesnek – derül ki nagyinterjúnkból. A Válasz Online-nak nyilatkozó Lesz-testvérek nem csak azért figyelemreméltók, mert ikerpárként vannak jelen egy globálisan is szűk szakmában – András mérnökként a francia EdF energetikai óriásnak dolgozik, Károly hosszabb szaúdi kitérő után az MVM tanácsadója. Mint mondják, miközben az EU folyamatosan hozza a saját iparát korlátozó rendelkezéseket az üvegházgázok csökkentése miatt, Kína havonta helyez üzembe egy nagyteljesítményű szénerőművet. Miért mondja Szijjártó Péter, hogy „fizikailag lehetetlen” leválnia Magyarországnak az orosz gázról, miközben szomszédaink ezt megtették? Meddig maradhat a részleges rezsicsökkentés? Miért atomellenesek a németek? Nagy energiapolitikai kibeszélő Lesz Andrással és Lesz-Müllek Károllyal....

AZ ORBÁN-KORMÁNY PROVOKÁLJA A KONFLIKTUSOKAT – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.05.09.


Erőszakspirál jöhet Magyarországon

A szavak háborúja már zajlik – állítja Ágh Attila politológus, aki nem tartja kizártnak, hogy valamilyen rendteremtő szerepben a hadsereg is feltűnik majd.

Ruszin-Szendi Romulusznak mennie kellett…

A SZER több forrása szerint a vezérkari főnök időnként „nem megfelelő stílusban” beszélt a köztársasági elnökkel.

Lebontotta a kordont a Momentum Orbán Viktor hivatalánál

Azt mondták, nem csak lebontották, hanem ott is maradnak egész nap, nehogy visszaépítsék ezt a jogellenes kordont, amit építési terület lezárásával indokolnak, de nincs építkezés ott.

Kerítéssel – nem kordonnal – vádolják a Borkaiékkal szexelő lányok vezetőjét

Borkai Zsolt és barátai majdnem kétmillió forintot fizettek az adriai orgiájukra beszervezett lányok szolgálataiért…

Herczeg Zoltán a börtönről

“Ha nem lépek a hatalom tyúkszemére, akkor velem ez a dolog nem történik meg…”

Kiröhögték a börtönben a 100 gramm füvével…

Rendőrök vitték el otthonából hajnalban a PestiSrácok munkatársát

Füssy Angéla nem jelent meg az ellene zajló büntetőper korábbi tárgyalásán, ezért rendelték el az előállíttatását.

Fideszes politikus nyilvánosan alázott egy pedagógust

„Remélem annyi haszna legalább lesz a státusztörvénynek, hogy a hozzád hasonlók eltakarodnak a pályáról.”

Orbán idén berágott az érettségizőkre

“Nem kizárt, hogy az Orbán Viktor közösségi oldalait kezelő stáb nem tartotta időszerűnek, hogy a főnök üzenjen a fiataloknak. Mert hát mit is mondhatott volna a könnygázzal lefújt, gumibottal megvert ifjúságnak?”

De az is lehet, mással volt elfoglalva:

Hihetetlen összeget költenek Orbán Viktorék a Kossuth térre (is)

A beruházások, fejlesztések megvalósítására a 2024–2027. évekre 112 405 500 000 forint összegben vállalhatnak kötelezettséget. Az éj leple alatt megjelent határozatban a szintén a Kossuth tér egyes épületeinek rekonstrukcióját célzó Steindl Imre program részére is átcsoportosított közel 15 milliárdot a kormány.

Mindeközben: 3300 milliárdos uniós forrásra jelentkezett be a kormány

A részletekről nyár végéig kell a kormánynak megállapodni a Bizottsággal.

Szlovákia első magyar származású miniszterelnöke Orbán Viktor szövetségesétől kaphatja a legkeményebb támadásokat

Közgazdász, egyetemi oktató és bankalelnök, liberális piacpárti – minden együtt van ahhoz, hogy akkor is utálják, ha meg sem szólalna…

Az EU lemondta az Európa-napi izraeli fogadást, mert nem akarnak szereplési lehetőséget adni a nemzetbiztonsági miniszternek

Mindeközben: Gulyás Gergely a hírek szerint Izraelbe repül, és találkozik Netanjahuval is.
Mindeközben: Kijevbe utazik Ursula von der Leyen

Az Európai Bizottság elnöke az orosz invázió óta ötödik alkalommal látogat Ukrajnába.
A győzelem napja

Tűzijáték is volt – Ukrajna fölött.

Még itt: Szele Tamás: Rablóbanda-háború

Trump jelenleg 7 százalékkal vezet Biden előtt a 2024-es elnökválasztási versenyben

Bidenre nézve az is aggasztó, hogy Trump az egyik fontos kérdésben vezet nagy előnnyel, a gazdaságban.

ÉPÍTÉSI TERÜLET ÉS TÜNTIKE

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2023.05.09.


Megkérdezték tegnap a parlamentben Orbán Viktort, szerinte rendben van-e, hogy a rendőrei gyerekeket vernek és fújnak képen paprikasprével. Nem tudjuk, mire gondolt a kérdező, mire számított jámbor érdeklődésével, hogy a nagy vezér netán azt feleli, nem nincsen rendben, és bűnbánatot gyakorolva esetleg elmond egy rózsafűzért, ha már. Mintha nem ismerné Orbánt, és nem hallotta volna annak idején a boldogkarácsonyt cinikus válaszát, mert és ugyanis doktorminiszter urunk már csak szereti szemközt köpni az ellenzéki képviselőket, így egyként a választókat, tehát a népét is. Ugyanakkor – csak ezt nem tudja -, saját magát is.

Így történt most is, midőn a kérdésre a kedves vezető stílszerűen azt felelte: „Építési telekre törvényellenesen behatolni, rendőröket megdobálni nem lehet”. Itt tesszük hozzá történetünkhöz azt az elöljáró beszédet, hogy Orbán Viktor állítólag jogász volna, továbbá egyszersmind emlékeztetünk 2006-ra is, mint a rendőrök megdobálásának minősített esetére, ami azonban a fideszes legendáriumban ma már hősi forradalom volt Szabadságharc mintegy, és a szemkilövetős Gyurcsány legendájának kezdete a lángokban álló, felszedett kockakövű Budapesten, mint amit Orbán szerint akkor lehetett.

Sőt, hogy el ne feledjük, csak miheztartás végett biggyesszük ide Orbán enkezejű kordonbontását is, amit szintén úgy értelmez, hogy az is épp megfelelő volt. Mindemellett, hogy erre is emlékeztessünk, arra is felhívta a kérdező figyelmét, hogy ő (Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke), mint képviselő a törvények betartására és betartatására esküdött fel, tehát ne buzdítsa a gyerekeket arra, hogy építési telekre hatoljanak be. Mint amit törvény tilt. Ezen a ponton meg kell pihennünk kicsinyég, és emlékeztetnünk arra, állítólag – bár ez már nem biztos, ha az isteni státuszra gondolunk – Orbán Viktor maga is képviselő volna.

No most, ő ebbéli állapotában arról híres, nemhogy az amúgy a maga képére hozott törvényeket, de még a bírósági ítéleteket sem tartja be, ekképp megint csak azon csodálkozunk, hogy a parlament plafonja nem szakadt le ezeket hallván, de elég sok mindent kibírt már az az épület. Mindezek után nézzük, ezen túl miből élünk. Ez pedig ebben az esetben az volna, hogy legjobb tudomásunk szerint az építési telekre történő behatolást semmiféle törvény nem tiltja, ilyen paragrafus sem a Btk-ban, sem egyéb helyen nem szerepel. Ezt maximum a kivitelező kérheti, írhatja elő saját hatáskörben.

E fentiekből fakadóan pedig nem rendel – mert nem is rendelhet – az „építési terület” védelmezésére rohamrendőröket, s innen látszik először, hogy Orbán jogászként megbukott. Hazudik és terel. Másfelől azt is meg kell jegyeznünk, bírósági ítélet van arról, hogy az a kordon ott sem lehetne, tehát föltesszük a kérdést, ki az, aki nem tartja be a törvényeket és a bírósági ítéleteket. És nem kell ujjal mutogatnunk rá. Az tehát, amit Orbán arcátlanul előadott, hogy miszerint még egyszer bevésésileg „építési telekre törvényellenesen behatolni…nem lehet”, a mostani boldog karácsonyt, de ezt sem vágta a képibe senki megint.

De itt jutunk el a kérdés lényegéhez, amire megint nem jött felelet, hogy rendben van-e az, hogy a rendőrök gyerekeket gumibotoznak és fújkálnak direktbe arcon könnyfakasztó készségekkel. Van egy vörös vonal – emlékeztetnénk Orbán saját szavaira -, ez pedig a gyermekeink. Ő nemlétező LMBTQ-s fenyegetésre alkalmazta ezt, hogy a gyermekeinket nem hagyjuk, holott ott senki nem fenyegette őket semmivel. Itt viszont nagyon is és tettleg, de Orbán a kérdésre nem felelt, hogy gyerekeket nem verünk, helyette hivatkozott a nemlétező törvényekre, mint amiket be kell tartani és tartatni.

Cinikus tróger. Nem kell ennél bővebb jellemzés, főként akkor, amikor azt a kijelentését is ide tesszük tegnapról, hogy „Magyarországon lehet tüntetni…a törvényes keretek között…” Jogszerűtlen kordont tehát nem lehet bontani, és építési területre sem lehet bemenni, Orbán tehát olyan tüntetéseket látna szívesen – mint áldemokráciájának bizonyítását -, amikor jámborul énekelget az alattvaló, ami után a sakálsajtója tüntikézésről értekezhet, pofán röhögve a megalázottakat és megszomorítottakat, mint akiktől csak ennyi telik. Ha viszont ezen túllépnek, akkor jogszerűen jön a rendőrattak.

Akár gyerekek ellen is, mint láttuk, és mint ami ezek szerint Orbán világképében rendben van. Baj van azzal a világképpel, problémás a morál, aljas a NER és aljas Orbán is, bár ezzel túl nagy újdonságot nem fedeztünk fel. Mindemellett csak annyi maradt, de tényleg csak elméleti síkon, mi szükség van ilyen feltételek mellett arra, hogy az ellenzékiek egyáltalán szóba álljanak ezzel az alakkal, és ezen a mezsgyén eljutva újra ahhoz a kérdéshez megint, de csak ábrándozásilag: mi indokolja ilyen keretek mellett, hogy bejárjanak a parlamentbe, ahol csak díszletnek vannak, hogy rájuk mutatva lehessen hazudni parlamentáris demokráciát.

MEGNYERHETŐ-E A GYŐZELEM NAPJA? - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2023.05.09.


Jó reggelt! Ez a 444 reggeli hírlevele, benne az elmúlt 24 óra legfontosabb híreivel. (Több hírlevelünk is van, mindet ajánljuk.)

BIG BOSS MAN


Felszólalások voltak a Parlamentben, Orbán is válaszolt kérdésekre.

Mit várhatunk Szlovákia első magyar származású miniszterelnökétől? Ódor Lajos a szlovák euró egyik atyja, óriási technokrata és szeret focizni, de nem garantált, hogy a magyar kormány ezzel együtt szeretni fogja. A háttérben pedig ott integet Fico, méghozzá Moszkva irányába.Orbán szakított a szokásával, és nem üzent semmit az érettségizőknek.
Megpróbálták benyomni Habony Árpádot Trump kampánystábjába.

HOUSE OF PAIN

Kiadást csökkent a kormány, módosítják az autópálya-koncessziós szerződést. Varga Mihályék a földadó eltörléséről tárgyaltak.

Gulyás Gergely szerint a rendőrség arányosan, szakszerűen lépett fel a Karmelitánál.

Schiffer András a Nyílt sisak című műsorban azt mondta, a diáktüntetés a Karmelitánál csak arról szólt, hogy kurva jó képek készüljenek a gyerekeket verő rendőrökről.

Herczeg Zoltánt kiröhögték a börtönben a 100 gramm füvével. A nyomozati iratokból az derült ki, hogy a divattervezőt már 2022 áprilisa óta megfigyelték, aztán október 21-én kapták el.

Csókakő polgármestere szerint nem tudták, hogy neonáci küzdősport-gálának adták ki a sportpályájukat.

- A Telex úgy tudja, már megvannak az MVM új felsővezetői.

- A DK is Nemény András újraindulását támogatja Szombathelyen.

WAR ENSEMBLE

A mai Győzelem napja a legfontosabb ünnep Putyinnak, de idén sötét fellegek árnyékolják be: biztonsági fenyegetések, paranoia, rossz hírek a frontról és a gazdaságról. Katonai parádé így is lesz, és Putyin is beszél majd. Előtte vesztes orosz légicsapásról jelentett az ukrán hadsereg.

Hogy pótolja a jelen kieséseit, Putyin az orosz olajipar jövőjét veheti el: az olajkitermelőkre vonatkozó új adórendszer kiesést jelenthet, a fejlesztések visszaeshetnek, a beruházások pedig elmaradnak, állítják a G7 ársapkapárti vezetői.

Elmeséltük, magyar netezők hogyan támogatják az orosz agresszor ellen harcoló ukrajnai önkénteseket: nem próbálják maguk kitalálni, mit küldjenek - az összegyűlt pénzből pontosan azt és pontosan annyit vásárolnak meg, mint amit a frontról kértek.

- Az Eurostat szerint eddig 3,9 millió ukrán kapott ideiglenes védelmi státuszt az EU-ban.

- Blokkolják az ukrán határátkelőt a lengyel teherszállítók, a háború előtti rendszer visszaállítását kérik.

- A barátnője nem kapott időben vízumot, erre egy férfi benzinnel locsolta fel a moszkvai magyar nagykövetség bejáratát.