2023. május 24., szerda

ARÁNYTALAN ERŐSZAK SOROZATBAN – A RENDSZERVÁLTÁS ÓTA NEM TÖRTÉNT ILYEN KÉPVISELŐKKEL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2023.05.22.


A rendőrség az utóbbi hetekben több alkalommal alkalmazott kényszerintézkedést képviselők ellen, mentelmi joggal védett honatyát vitt földre, bilincselt meg és állított elő. Ugyan a képviselők elleni rendőri erőszak nem ismeretlen – elég a 2006-ban véresre vert Révész Máriuszra gondolni –, az új, hogy sorozatban alkalmaznak aránytalannak tűnő intézkedést honatyákkal szemben. Ráadásul 2006 őszének képeit idézték a könnygázzal közelről szembefújt 17 éves diákról készült drámai fotók is. Erőszakosabb lett a rendőrség, putyinizálódik az ország? Utánajártunk, hogy ha Orbán bonthatott kordont 2007-ben, miért nem tehetik ezt meg az ellenzéki képviselők 2023-ban. A Válasz Online kikérte a képviselők elleni eljárások iratait, és segítséget kért a 2006-os jogtalan rendőri erőszak ellen közösen fellépő jogvédő szervezetektől, hogy megértsük, mi és miért történik...

PEDAGÓGUSKUTATÁS 2023 - GYORSJELENTÉS - BUDAPEST, 2023. MÁJUS 23.

TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT
Szerző: SUSÁNSZKY PÁL
2023.05.23.


Összefoglalás: 

2022. áprilisában a Társadalomtudományi Kutatóközpont kutatói online kérdőíves kutatást végeztek a magyarországi pedagógusok körében. A 725 fős minta reprezentatív az iskola regionális elhelyezkedésére, fenntartójára (állami, magán, egyházi), valamint típusára (általános iskola, gimnázium, szakképző intézmény). A kérdőív az iskolai és demográfiai háttér feltárása mellett a közoktatásban tapasztalt legfontosabb problémákra, a pedagógus tiltakozások megítélésére, és a tiltakozási részvétellel összefüggő tényezőkre fókuszált. Az eredmények szerint a pedagógusok a legfontosabb 5 probléma közé sorolják az alacsony béreket (92%), a magas munkaterheket (62%), a tanári autonómia hiányát (61%) a tananyag nem megfelelő összetételét (59%), valamint az adminisztrációs terheket (46%). A pedagógusok háromnegyede, kétharmada támogatja az intézményi, illetve pedagógusi autonómiát, szemben a központosítással, amit mindössze 2-3 százalékuk támogat. A pedagógusok anyagi helyzetét a háztartás szubjektív anyagi helyzetével mértük. Az eredmények szerint a pedagógusok 44 százaléka „kijön” a jövedelméből, 45 százalékuk nehezen, vagy nagyon nehezen él meg jövedelméből, és mindössze 3 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy kényelmesen megélnek. A pedagógusok tiltakozására koncentráló kérdésekből megtudtuk, hogy a válaszadók döntő többsége (86%) támogatja a tiltakozások célját. A pedagógusokra magas tiltakozási aktivitás volt jellemző az elmúlt egy évben és részvételi hajlandóságuk is magasnak mondható. Kétötödük (42%) nem vett részt egyáltalán a tiltakozásokban, ugyanakkor közel háromötödük (58%) részt vett valamilyen tiltakozási formában. Egyharmaduk részt vett sztrájkban és körülbelül egytizedük polgári engedetlenségben. Körülbelül ugyanilyen arányban hajlandóak lennének a közeljövőben is részt venni tiltakozásokban. Végül a tiltakozások támogatottságáról alkotott véleményeket mutattuk be. A pedagógusok relatív többsége szerint a diákok és a diákok szülei támogatják a tiltakozásokat (44% illetve 43%). Ezzel szemben a válaszadók fele szerint (51%) a szélesebb közvélemény inkább nem támogatja a tiltakozásokat, ugyanakkor több mint kétötödük (44%) a magyar társadalmat inkább támogatónak látja.

TÖBB MAGYARORSZÁGON MŰKÖDŐ MULTI BEPANASZOLTA A KORMÁNYT AZ EURÓPAI PARLAMENT DELEGÁCIÓJÁNAK – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.05.24.


Maffiamódszerek


Orbán Viktor kedden a katari gazdasági fórumon már arról beszélt, hogy az emírségből is van érdeklődés a Budapest Airport megvásárlására, és “üdvözöljük őket“.

Orbán Viktor nem enged, negyedszer is vétózik a Norvég Alap miatt

Magyarország ismét meggátolja, hogy közös közleményt fogadjanak el az EU és az északi országok találkozóján.

Az Európai Parlament kimondhatja, hogy alkalmatlannak tartja az Orbán-kormányt az unió soros elnöki tisztjére

Ez az első eset, hogy az uniós képviselő-testület felveti az Orbán-kormány alkalmatlanságát az EU27-ek döntéshozó szervének irányítására, és válaszlépéseket helyez kilátásba.

A magyar nagykövet nem igazán nyugtatta meg Ausztriát

Nagy Andor azt válaszolta, FIGYELEM:

“Magyarországnak eszébe sem jutott, hogy a döntést bárki sérelmezné, hiszen nem árt vele senkinek.”

Sándorhoz

Már csak az a kérdés, hogy beengedik-e őket és meghallgatja-e Pintér Sándor a civileket. De ha nem, a kormány propagandatervéve – okoslány-alapon – így is hiba csúszhat.

Árulkodó felvétel arról, hogyan manipulálja a közmédia a politikai közvéleményt

A 444 hozzájutott egy rövid vágathoz az MTVA egyik stúdiójából, amin a május 2-án este 19.30-kor adásba került Híradó részlete látható: benne a még vágatlan és nyers képanyaggal, utána az adásba került képsorokkal…

Megbírságolták a kormánypárti médiagólem vezérigazgatóját

A bírság oka, hogy az Origo nem volt hajlandó olyan módon közölni a Donáth Anna lejáratása utáni bocsánatkérést, ahogy arra a bíróság kötelezte őket.

Albánia szintje alatt a magyar demokrácia

A legelismertebb demokráciaindex készítői alapján Oroszország és Magyarország hozta össze a legnagyobb éves zuhanást tavaly, igaz, eltérő okokból.

Böjte Csaba nem érti

“Jancsinak volt egy „deréksimogató” szokása, de erőszak nem volt”.

A több százmilliós csalás gyanúsítottjai nem értik…

Az alapítvány fenntartásába tartozó két szegedi iskola a vád szerint 2012 és 2014 között olyan tanulók után is felvett támogatást, akiknek nem volt tanulói jogviszonyuk, vagy ha volt, nem jártak be az órákra.

Völner Pál vallomásának legerősebb pillanatai

Minden vádpontban ártatlannak vallotta magát.

1,3 milliárdos profitra tett szert Rákay Philip cége

Cégei között tologatja ingatlanjait a műsorvezetőből NER-es ingatlanüzletemberré vált Rákay fő cége, a Norton Consulting Zrt. Az ügyleteknek köszönhetően rekordösszegű profitra tett szert.

160 milliárdot költöttünk cammogó vonatokra

120 km/órás sebességre tervezték, Gödöllő és Aszód között mégis 90-nel ballagnak a vadiúj vonatok 8 hónappal az átadás után is. A fejlesztésnek az volt a célja, hogy a szakaszon a vonatok gyakrabban közlekedjenek…

Engedély nincs, a kivitelező mégis dolgozik a Déli Körvasút projekten

A Mészáros Lőrinc V-Híd cégcsoportjához tartozó, Vitézy Dávid volt államtitkár „szerelemgyerekeként” szerveződő beruházás kivitelezői a bírósági döntés ellenére is folytatják a munkálatokat. Mindig vannak egyenlőbbek.

Épül-szépül a sok magánterület a Balaton-parton

Csak annyit tennénk hozzá, Görögországban az összes tengerpart az állam tulajdonában van, oda építkezni nem lehet és – egyetlen kivétellel – minden strand ingyenes.


ORBÁN PÉNZE ÉS AZ UKRÁNOK

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.05.24.


Orbán Viktor ezúttal Qatarba ment ugatni. Ez olyan jól sikerült neki, hogy a végén az ukrán külügy azt jelentette ki, Oroszország mellett Magyarországot is ellenségének tekinti, teljes tehát a diplomáciai siker. Ha eddig nem lettünk volna lator állam – de igen –, most már deklaráltan azok vagyunk, amivel el kell majd számolni a háború végén, de az is lehet, hogy sokkal előbb. Sok más egyéb mellett Orbán Viktor azt találta mondani ott Qatarban, azt üzente az ukránoknak, „ha szükségetek van a pénzünkre, tanúsítsatok tiszteletet”. Én nem tudtam eddig, hogy a magyar költségvetés finanszírozza az ukrán hadsereget.

Az ukránok sem tapasztalták, azt viszont sokkal inkább, hogy van itt egy alak, illetve ennek a brancsa, akik mindent megtesznek Putyin győzelméért. Pénzügyi, diplomáciai gáncsokat vetnek, és most visszatartják azt a pénzt, amit Európa huszonhat országa nekik szánt, hogy le tudják győzni a gonoszt. Orbán Viktor viszont ennek az oldalán áll, ezt több mint egy éve kitartóan és hangosan bizonyítja, és valami angyali türelem okán nem hangzott el eddig az, ami tegnap igen, hogy az ukránok ellenségnek tekintenek minket. Nem Orbánt, nem a Fideszt, hanem az országot, és ilyen forgatókönyvre nem adtunk felhatalmazást.

Itt az ukránok kapcsán pénzről beszélve az a legszebb, hogy az Unió (osztrák parasztok és olasz vendéglősök, etc.) pénzéről Orbán úgy beszél, mintha a sajátja volna, holott az ég egy világon semmi köze hozzá azon kívül, hogy ácsingózik rá. Orbánnak meg az Unió mondja, ha szükséged van a pénzemre, akkor ne lopd el, és igyekezz európai államot építeni, az a pont még nem jött el, de nagyon közel állunk hozzá, hogy rólunk pedig a közösség jelentse ki, az ellenségei vagyunk. El még nem hangzott, csak gondolva van, mert ennyi gyerekszoba szorult azért a klubba, aminek valami különös ok miatt tagjai vagyunk.

Egyelőre, ezt gyorsan tegyük hozzá, mert mindezek után, amit Orbán és a Fidesz itt módszeresen előad, mint valami pusztai rablóbanda, ott tartunk, hogy az EP kimondhatja, Magyarország alkalmatlan és méltatlan arra, hogy a 2024 második felében esedékes uniós elnökséget ellássa. Kifogásaik a régiek, de alaposabbak, ha itt pontokba szedve elolvassuk, elborzadunk: Magyarország sérti az egységes piac érdekeit, veszélyezteti egyes vállalatok üzleti érdekeit, diszkriminál, megfélemlít, EU-ellenes kampányokat folytat, megsérti az uniós érdekeket, és rendszerszintű a korrupció itt, minálunk...