2021. november 16., kedd

LEGALIZÁLJA A FIKTÍV LAKCÍM LÉTESÍTÉSÉT EGY FRISSEN ELFOGADOTT SALÁTATÖRVÉNY

TASZ + POLITICAL CAPITAL (PC)
Szerző: TASZ + PC
2021.11.16.


Az Országgyűlés megszavazta azt a javaslatot, ami a TASZ és a Political Capital (PC) szerint az eddigieknél is szélesebb kapukat nyithat a voksturizmus előtt.


A módosítás ezt azzal éri el, hogy megváltoztatja a lakóhely fogalmát: a jövőben nem kell ténylegesen ezen a címen élnie annak, aki lakóhelyet létesít. A lakóhely egyfajta kapcsolattartási címmé degradálódik, az ottélés mellett csak egy vélelem szól majd. Márpedig azzal, hogy az állampolgártól nem is várja el az állam, hogy a bejelentett lakcímén éljen, a nyilvánvalóan fiktív lakóhelyek jogi értelemben vett fiktív jellege is megszűnik. A módosító saláta ennél is tovább megy: a fiktív lakóhely létesítése (vagy az abban való közreműködés) egyszerűen nem lesz többé büntethető. A Btk. közokirat-hamisításról szóló része úgy módosul ugyanis, hogy a tulajdonos hozzájárulásával vagy saját tulajdonú ingatlanra bárki bejelenthet lakcímet büntetőjogi szankció nélkül – akkor is, ha már az első pillanattól nyilvánvaló, hogy nem fog ott élni.

Miért fontos és veszélyes ez? Azért, mert az elmúlt évek választásain több alkalommal is szavaztak olyanok, akik csak azért létesítettek – tényleges ottélés nélkül – lakcímet, hogy választójoguk legyen az adott választáson. Így történt ez több esetben is a 2019-es önkormányzati választásokon is, ahol a rendőrség feltárta és büntetőbíróság is szankcionálta a visszaélést. A 2018-as országgyűlési választásokhoz kapcsolódóan, amikor a voksturizmus nagyüzemben zajlott az északkeleti határmenti régiókban, kevés elmarasztaló döntés született. Ekkor olyanok létesítettek nyilvánvalóan fiktív lakcímet, akiknek egyetlen célja az volt, hogy a párt- vagy nemzetiségi listák mellett egyéni képviselőjelöltre is szavazhassanak. A törvénymódosítás nyomán a jövőben nem lesznek büntetőjogi értelemben felelősségre vonhatóak azok (és azok segítői), akik rosszhiszeműen, kizárólag ezzel a céllal létesítenek – a tényleges ottélés szándéka nélkül – magyarországi lakóhelyet...

"RÁJÖTTEK, HOGY ÉN CSONT VAGYOK ÉS A TORKUKON AKADOK" | INTERJÚ DARÓCZI ÁGNESSEL

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.11.15.A mai adásban Daróczi Ágnes kisebbségkutatót, újságírót, kulturális szakembert köszöntjük 67. születésnapja alkalmából.

Daróczi Ágnes gimnazistaként tett szert országos ismertségre, mikor 1971-ben az Országos Diáknapokon első, 1972-ben a Ki Mit Tud? döntőjében negyedik helyezést ért el. Felbecsülhetetlen népművelő munkája részeként útjára indította a roma folklórmozgalmat és megszervezte a roma képzőművészek országos kiállítását. A Patrin Magazin alapítójaként és felelős szerkesztőjeként (1992-1998) a magyar televíziózás történetében az első romanap létrehozója.

Daróczi Ágnessel arról beszélgetünk, hogyan látja az elmúlt 30 év roma reprezentációjának kérdését, jó döntésnek tartja-e, hogy a politikai képviselet helyett a kulturális munkától várták a roma közösségek emancipációját, illetve lát-e esélyt együttműködésre az ellenzéki összefogás és a jelenleg működő roma mozgalmak között?

MAGÁNBESZÉLGETÉS - BÉKESI LÁSZLÓ (JUSZT LÁSZLÓ MŰSORA)

TV13
Szerző: JUSZT LÁSZLÓ
2021.11.11.Magánbeszélgetés - Békesi László 

ELREJTETT DISLIKE-OK, BOTRÁNYOS MOMENTUM, BEST OF KÖVÉR LÁSZLÓ

YOUTUBE
Szerző: POTTYONDY EDINA
2021.11.16.Elrejtett dislike-ok, botrányos Momentum, best of Kövér László...

DR. KARAS MÓNIKA POFÁTLAN VÉGKIELÉGÍTÉSE

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2021.11.16.


...Karas doktornőnek szerencséje van, mert a 41 milliós végkielégítés után nem kell különadót fizetnie. Emlékeztetnénk az olvasót, hogy a nagy összegű végkielégítésekre a Fidesz 2010-es kormányra kerülése után – öt évre visszamenőleg – 98 százalékos különadót vetettek ki, amelyet aztán egy alkotmánybírósági határozat 75 százalékosra mérsékelt. Öt évre visszamenőleg adóztatták meg a Fidesz által pofátlannak nevezett végkielégítéseket, így aztán a 2002-ben lemondásra kényszerült, és a miniszterelnökségből közel 6 milliós – egészen pontosan: 5 millió 597 ezer forintos – „fájdalomdíjjal” távozó Orbán Viktor nem esett a törvény hatálya alá. A címben is szereplő pofátlan jelzőt egyébként nem mi aggattuk a végkielégítésekre, hanem a Fidesz. Ha még emlékszünk a fülkeforradalom kezdetére, különösen Szijjártó Péter volt képes nagy átéléssel és igen hatásosan kimondani a pofátlan végkielégítés kifejezést.

Karas doktornőnek és a többi, azóta leváltott/lemondott végkielégítettnek nincs mitől tartania, a Fidesz ugyanis 2018-ban – más adótörvényekkel együtt – úgyszólván stikában, eltörölte a végkielégítésekre kirótt különadókat. Vagyis, attól kezdve azok már nem pofátlanok és emiatt nem is kell utánuk „büntetőadót” fizetni.

Karas doktornő – aki pályafutása korábbi szakaszában a Hír TV és a Lánchíd Rádió ügyvédjeként képviselte a nemzeti oldalt – mostani végkielégítése tehát már nem számít pofátlannak. Annak körülményei, lemondásának időzítése és lehetséges utódjának bebetonozása, annál inkább.

TAVALY A COVID VOLT A NEGYEDIK LEGGYAKORIBB HALÁLOK, DE A ROSSZINDULATÚ DAGANATOK TÖBB MINT HÁROMSZOR ANNYI ÁLDOZATOT SZEDTEK

ADATÚJSÁGÍRÁS
Szerzők: SZÉMANN TAMÁS, RÉDL BOGLÁRKA
2021.11.15.A KSH adatai szerint tavaly közel 9 ezren haltak meg a fertőzés következtében, amíg rákban több mint 30 ezren. A leghalálosabb betegség tehát továbbra is a rák maradt. A idei adatok alapján – a negyedik hullám kapujában – viszont úgy látszik, a 2021-ben a COVID legalább a harmadik leggyakoribb halálok lesz Magyarországon.


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint tavaly összesen 8 981-en haltak meg a koronavírus-fertőzés következtében. Az elhunytak 51,4%-a volt férfi és 48,6%-a volt nő.

A halálesetek több mint egynegyedéért azonban változatlanul a rák felel. Az egyéb iszkémiás szívbetegségek, valamint az agyérbetegség okozta elhalálozások száma tavaly szintén felülmúlta a COVID következtében elhalálozottak számát. A COVID tehát tavaly a negyedik leggyakoribb halálok volt Magyarországon.

Idén viszont úgy látszik, ceteris paribus, a COVID legalább a harmadik leggyakoribb halálok lesz.

Idén (november 4-éig) a kormány adatai alapján összesen több mint 21 ezer olyan elhunyt van, akiben kimutatták a koronavírus-fertőzést (ez az elmúlt 10 éven évenként átlagosan bekövetkezett 130 ezer haláleset több mint egyhatoda). Az elmúlt 10 év átlagát nézve ennél csak rosszindulatú daganatok és az egyéb iszkémiás szívbetegségek okozták egy év alatt több ember halálát (az előbbibe átlagosan több mint 32 ezren, az utóbbiba pedig 26 ezren halnak bele). Azt ugyanakkor a magyar nyilvántartásokból nem fogjuk megtudni, hogy hány ember halálát okozta ténylegesen a COVID-járvány, erre csak a végleges – és föltehetően több évet átfogó – többlethalálozások ismeretében kaphatunk választ.

A 2021-ben a járvány következtében elhunytak száma már most — a negyedik hullám kapujában — meghaladja az általában a halálokok között harmadik helyen szereplő agyérbetegséget,

ami az elmúlt 10 évben évenként átlagosan 12 ezer áldozatot követelt...

AZ AKTUÁLIS BELORUSZ HELYZETRŐL - JÓJÁRT KRISZTIÁN A KLUBRÁDIÓBAN (2021.11.15.)

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Szerző: SZÉNÁSI SÁNDOR
2021.11.16.Szénási Sándor vendége a 2021. november 15-i Reggeli személyben Jójárt Krisztián, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének külsős munkatársa volt, akivel a belorusz helyzetről beszélgettek...

A KAMATEMELÉS FONTOS ÜZENET, DE NEM OLDJA MEG A PROBLÉMÁKAT

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.11.16.


„Egyszerinek nagyon durva lenne a 0,9-1 százalékos kamatemelés, ami azt üzenné, hogy pánik van” – szögezte le Felcsuti Péter, akit azokról a szakértői véleményekről kérdeztünk, miszerint a Monetáris Tanács keddi ülésén akár 0,9-1 százalékos alapkamat-emelés is elképzelhető. Az ő tippje egy 30 bázispontos emelés. A kamatemelés fontos üzenet, de nem oldja meg az infláció, a gyenge forint problémáját – vélte a Magyar Bankszövetség korábbi elnöke. Rövid távon tovább romolhat a forint, s emelkedhet az infláció, „a választások után pedig akárki is nyer, masszív stabilizációs programra lesz szükség, más szavakkal, megszorításokra”. Ha új ellenzéki kormány alakulna, annak segítene a jelenleg blokkolt uniós euró-milliárdok beáramlása. Egy biztos, az Orbán-kormány egyetlen szempontja a választás megnyerése, ezt szolgálja a példátlan méretű, elképesztő pénzosztogatása is – szögezte le Felcsuti Péter.


Az elemzők szerint csúnyán benézte az inflációs folyamatokat a Magyar Nemzeti Bank (MNB), ezért, hogy mentse a menthetőt – és a forint árfolyamát – rég nem látott mértékben, akár egy százalékponttal is emelheti a kamatot a Monetáris Tanács – írta hétfőn a Népszava. Jelenleg 1,8 százalék a jegybanki alapkamat, ám szerdán ez várhatóan meghaladja a 2,5 százalékot, sőt, megközelítheti a három százalékot. Ilyen mértékű, vagy legalábbis ehhez hasonló jellegű monetáris szigorításra – egészen más okok miatt – a 2008-as pénzügyi válság és államcsőd-közeli helyzet óta nem volt példa, olvasható a cikkben, amelyben megszólal Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke és Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője is...

NŐ A KUTASOK BENZINÁRA ÉS KÁRA

NÉPSZAVA
Szerzők: VAS ANDRÁS, BATKA ZOLTÁN
2021.11.16.


Tegnaptól a hazai töltőállomások legfeljebb 480 forintért mérhetik az alapüzemanyagok literjét. Így a 95-ös szerdai, 5 forintos drágulását zömük már nem érvényesítheti.


Tegnaptól a kormány döntése nyomán 480 forinton állt be a normál, E10-nek is nevezett 95-ös benzin és gázolaj legmagasabb, alkalmazható kútára. A jelek szerint ezt a több mint 2 ezer hazai töltőállomáson be is tartották. A zömük napi adatait gyűjtő Holtankoljak.hu tanúsága szerint 51 kút legalább egy forinttal ennél is olcsóbban adta a benzint, több mint felük 479 forint 90 fillérre állt be, a többiek viszont nem vacakoltak és 480-at írtak ki a totemoszlopra. Annak ellenére, hogy a gázolajért vasárnapig a benzin 504 forintos középáránál átlag 6 forinttal többet kértek, a kormányzati árbefagyasztás több kút esetében további, önkéntes tarifacsökkentést váltott ki. Míg ugyanis múlt csütörtökön a honlap egyetlen, a dízelt 480 forintnál olcsóbban kínáló kutat sem tartott nyilván, tegnap már 49, ennél legalább egy forinttal olcsóbb egységet találtunk, pedig azóta a "központi", vagyis nagykereskedelmi tarifák nem változtak. A többség gázolajban is beállt 479 forint 90 fillérre (vagyis e kutak is csökkentették tarifájukat 10 fillérrel). Tegnap egyébként mindkét listán egy tatai Mol-partner bizonyult a legolcsóbbnak.

Hétfőn, vagyis az árbefagyasztás napján folytatódott a hazai kutasok és a kormányzat közötti, színfalak mögötti tusakodás. A csütörtöki árbefagyasztási rendelet - az eredetinél jóval hosszabb - szombati "kiegészítése" szerint annak a kútnak, amely az intézkedés hatálya alatt nem képes heti 48 órás szolgáltatásra, egységét az rendelet érvényességéig át kell adnia egy, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által kijelölt, közeli üzemeltetőnek. Azok a szolgáltatók, amelyek a tegnaptól hatályos szabályok betartásával nem képesek az üzemanyagok hatósági áras forgalmazására, kötelesek üzemszünetet hirdetni - fogalmaz közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Az ismételt jogsértésen ért vállalkozás üzemeltetési joga legalább egy napig, legfeljebb fél évig korlátozható. Ilyenkor, a szakminiszter kijelölése alapján, a szükséges anyagi, technikai és ellátási képességekkel, megfelelő hatósági engedéllyel rendelkező, korábban nyilvántartásba vett szolgáltató veheti át ideiglenesen a töltőállomás működtetését - írják. Az ITM november 18-ig várja ama kutasok jelentkezését, akik felkerülnének a kiesőket pótlók listájára...

HA AZ A TITKOSSZOLGÁLAT DOLGA, HOGY MEGFIGYELJEN EMBEREKET, MIÉRT LETT BOTRÁNY A PEGASUSBÓL?

TELEX
Szerző: NYILAS GERGELY, JOÓB SÁNDOR
2021.11.16.


Titkosszolgálatra minden országnak szüksége van. A demokratikus országok szolgálatai az államot és a polgárait védik, ennek érdekében pedig lehallgathatnak, megfigyelhetnek embereket. Több mint négy hónap után végül megtudhattuk, hogy Magyarország is vásárolt az okostelefonokra telepíthető kiberfegyverből. Ha legitim dolog a titkosszolgálatok léte és az információszerzés, mi a botrány a Pegasus-ügyben? Miért kifogásolható a megfigyelések magyarországi szabályozása? Gyorstalpaló a kémszoftverről...


"FULLON MEGY" A KÓRHÁZ, RENGETEG AZ ÚJ FERTŐZÖTT - ROSSZ A HELYZET JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYÉBEN

MAGYAR NARANCS
Szerző: TÓTH ANDRÁS
2021.11.16.


Országosan itt a legalacsonyabb az oltottság, az esetszámok pedig meredeken emelkednek.


Továbbra is rossz a járványhelyzet Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ahol országosan a legalacsonyabb az oltottság. A 444.hu írta meg a múlt héten: négy hónap elteltével ismét megyei oltottsági adatokat tett közzé az operatív törzs. Ebből kiderül, hogy a 12 éven felüli lakosságra vetítve Pest megyében a legnagyobb az oltottsági arány (74 százalék), Fejér megyében és Budapesten 70 százalék. A legalacsonyabb átoltottságú megyék: Jász-Nagykun-Szolnok (59,7 százalék), Borsod-Abaúj-Zemplén (61,7 százalék) és Hajdú-Bihar (62,2 százalék). Nem konkretizálták, de feltételezhető, hogy a legalább egyszer oltottak arányáról van szó, írta a lap. (A hivatalos koronavírus oldal úgy fogalmaz a múlt csütörtökön ismertetett adatokkal kapcsolatban, hogy "az egész országban magas az átoltottság". Ehhez képest Magyarország az Európai Unió (EU) átlagához képest le van maradva az oltottság tekintetében: az EU-s 70 százalékhoz képest nálunk 61 százalék azok aránya, akik legalább az oltás egyik adagját megkapták.)

Júliusban már foglalkoztunk azzal, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében a nyár közepén elég gyászos volt a helyzet: a megyében élők fele még az első oltást sem vette fel. Akkor 49,2 volt a megyei oltottsági arány...


BIGE LÁSZLÓ: „CEAUȘESCUT IS KIVÁRTAM, Ő SEM VÉGEZTE VALAMI JÓL”

SZABADEUROPA.HU
Szerző: BÁTHORY RÓBERT
2021.11.15.


Nevetségesnek és méltánytalannak tartja Magyarország tizenkettedik leggazdagabb embere, hogy három héttel ezelőtt gigaösszegre bírságolta a cégét kartellezés miatt a Gazdasági Versenyhivatal. Bige László szerint Csányi Sándor OTP-vezér Orbán Viktor miniszterelnök engedélyével évek óta az állami hatóságokat magánhadseregként használva próbálja tönkretenni őt, így akarja megszerezni a cégbirodalmát. Bige László a Szabad Európának adott interjújában elmondta: nem követett el semmi olyat, amiért menekülnie kellene. Ceaușescu bukását is kivárta, szerinte Orbán sem miniszterelnökként megy majd nyugdíjba. Az üzletember úgy gondolja: a NER-nek hamarosan vége lesz. Interjú...

AZ ISKOLAIGAZGATÓ KÖZÖLTE: „OLTÁS VAN, VÍRUS NINCS”

QUBIT
Szerző: BALÁZS ZSUZSANNA
2021.11.16.


Magyarországon van olyan iskola, ahol az igazgatói utasítás értelmében a gyerek csak akkor maradhat otthon, ha lázas, hány, vagy megy a hasa, de megfázásos tünetekkel, láz nélkül kötelező iskolába mennie. A maszk sok helyen nem kötelező, és van, ahol még a fogadóórákat sem lehet online megtartani. Szülők, tanárok számoltak be a Qubitnek az iskolai vírushelyzetről.


Megvan még a budai általános iskola, ahol egy hete megjelent cikkünk szerint még „semmilyen maszkviselési szabály nem volt az iskolában, sem a közösségi terekben, sem az osztálytermekben”, majd egy osztályban annyi lett a fertőzött gyerek, hogy most péntekig kénytelenek voltak iskolán kívüli oktatást elrendelni?

A gyermekét az osztálytársak megbetegedése után kétnaponta a saját költségén tesztelő szülő, aki a problémára a múlt héten felhívta a Qubit figyelmét, megosztotta velünk a fejleményeket. Bár múlt szerdán, november 10-én még úgy tudta, hogy az osztályban november 19-ig tantermen kívüli oktatás lesz, péntekre kiderült, hogy a szülők már 15-én vihetik a gyerekeiket az iskolába. Arról nem tájékoztatták a szülőket, hogy mitől változott meg az eredeti terv, de úgy tűnik, hogy az Emberi Források Minisztériuma által kiadott számítások alapján hozták meg a döntést. (Az EMMI-t felkerestük, de kérdéseinkre mindeddig nem érkezett válasz választ.)

A Qubithez érkező olvasói levelek megerősítették, hogy a magyar iskolákban nincs egységes és átlátható járványügyi szabályozás, minden az intézményvezetők elővigyázatosságán múlik. Az óvatosabb iskolaigazgatók hoznak a saját iskolájukban járványügyi intézkedéseket, az általunk említett másik budai iskolában például a múlt heti cikkünk óta nemcsak az étkeztetést és az udvari játékot szervezték át a kontaktusszámok csökkentése érdekében, hanem a maszkviselés szabályain is szigorítottak, a diákoknak és a pedagógusoknak már a tanórákon is maszkban kell lenniük...

GULYÁS GERGELY: NEM TARTOZUNK KÖSZÖNETTEL AZ UNIÓS PÉNZEKÉRT – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2021.11.16.


Ez nem ajándék


Gulyással hétfőn jelent meg egy interjú az osztrák Kurierban, a bécsi lapot feltehetően sokan olvassák…

Ferihegy: van az a pénz

A magyar fél benyújtott egy módosított vásárlási ajánlatot, és elfogadta a reptér tulajdonosainak tárgyalási feltételeit.

A kormányfő vejének 60 milliárdos adósságállományának 92 százalékát „Felcsútról” finanszírozzák

Amíg az ország az ellenzéki előválasztásra és utózöngéire figyelt, a kormánypárti karaván azért haladt tovább a maga útján.

Még a választások előtt lenyeli Mészáros Lőrinc bankja a Budapest Bankot


Márciusig nyom nélkül eltűnik egy állami bank, ami ellen egy új kormány már nem sokat tehet.

Bige László szerint a NER előbb bukik, mint ő

A leggazdagabb magyarok egyikének megüzenték, békén hagyják, ha elhagyja az országot…

Orbánnak csak a győzelem számít

Somogyi Zoltán szociológus, a Political Capital társalapítója a lapnak hangsúlyozta: a kormányt és a kormányzó pártot csak a jövő évi választás foglalkoztatja, mindent ennek rendel alá.

Fürjes Balázs koronavírusos

Ott volt a kongresszuson?

A kormány nem válaszol a járványhelyzetre vonatkozó kérdésekre


Amiről nem beszélünk, az nincs. És tényleg.

Az Európa Tanács elismerését kapta a település, ahol csaltak egy EU-s pályázaton

A település fideszes polgármesterét nemrég első fokon bűnösnek mondta ki a bíróság jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és hamis magánokirat folytatólagos felhasználása miatt.

Milliárdos lopást szúrhatott ki az állami finanszírozású informatikusképzésben Hadházy Ákos

Ha nem lopták volna el a pénz háromnegyedét, akkor 1000 helyett 4000 résztvevője lehetett volna a tanfolyamoknak.

Elhatárolódik az Indextől az Országos Meteorológiai Szolgálat

A híreket is lopják, és átszabva hasznosítják újra.

A Médiatanács hősiesen védi az M1-et és az MTI-t

Mindig van egy jó szövegük arra, hogy miért nem lépnek fel ellenük.

SZABAD SZEMMEL: KÖZÉP-EURÓPÁBAN ÚJ JOBBOLDAL SZÁLL SZEMBE AZ ILLIBERALIZMUSSAL - A SIKERHEZ VEZETŐ ÚT AZONBAN MÉG HOSSZÚ ÉS BIZONYTALAN. LAPSZEMLE.

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.11.16.


Le Monde

Közép-Európában új jobboldal száll szembe az illiberalizmussal, ennek példája a katolikus-konzervatív Márki-Zay Péter, aki azonban Európa-barát. Egy újfajta demokratikus koalíció élén azt reméli, hogy meg tudja verni jövőre Orbán Viktort.

Brüsszelben a minap államfőnek kijáró fogadtatásban részesült: hat biztossal, valamint a legnagyobb, a néppárti frakció vezetőjével találkozott, nemzetközi sajtótájékoztatót tartott. Láthatóan fellelkesítette az európai köröket. Azokat, akik azt remélik, hogy ő majd összebékíti Magyarországot és az EU-t, miután a kapcsolatokban igen nagy károkat okozott az eltelt 12 éve csörtézése a nacionalista Orbán részéről, akinek ténykedése folytán a rendszerváltás óta példátlan módon visszaszorult a magyar demokrácia.

A sikerhez vezető út azonban még hosszú és bizonytalan, hiszen a szélsőjobbos kormányfőnek hatalmas választási gépezet áll a rendelkezésére. Ám a hódmezővásárhelyi polgármester már így is egy új hullám jelképe lett a régióban. Vetélytársa, az illiberális demokrácia értelmi szerzője jelentős visszaesést idézett elő az utóbbi időszakban - a fogalommal Orbán a maga hibrid rendszerét jelöli -, de új jobboldal bukkan fel. Egyszerre EU-párti, elutasítja a korrupciót, hívő, a társadalmi kérdésekben konzervatív, ideértve a bevándorlást, viszont kész összeállni a baloldallal.

A folyamat különösen élesen nyilvánul meg a visegrádi államokban, amelyek igen sokat profitáltak a tagságból, de a menekültválság folyományaként Brüsszel ellen fordultak. Babis ugyan az ősszel Orbánnal karöltve kampányolt az unió és a migránsok ellen, de megbukott a Fiala vezette polgári szövetséggel szemben.

Szlovákiában tavaly óta a jobbközép szövetség örvendetes módon hozzzálátott, hogy visszaállítsa a jogállamot, miután Fico idején a maffia a hatalom legfelső szintjeire is behatolt. Ennek bizonysága volt a kettős újságíró gyilkosság. Az ország több nemzetközi kérdésben is elhatárolódott Orbántól. Úgy hogy Krekó Péter immár V2+V2-ként jellemzi a kvartettet.

Ugyanakkor a magyar miniszterelnök már jelezte, hogy nem távozik a közéletből, még ha veszít is jövőre. Mindent megtesz, hogy megnehezítse a lehetséges utód helyzetét, ehhez felhasználja a kulcspozíciókba kinevezett vazallusok hálózatát. Szóval a nemzeti populizmus megrendült Közép-Európában, de attól még messze van, hogy legyőzzék.

Die Presse

Az Európai Bíróság délelőtt fél 10-kor hirdet ítéletet a Stop-Soros-törvény ügyében, vagyis hogy a jobboldali-nemzeti magyar kormány 3 éve jogosan nyilvánította-e bűncselekménynek, hogy civil szervezetek munkatársai segítsenek a migránsoknak a menedékkérelmek beterjesztésében. A hivatalos álláspont szerint az idegenek nem jogosultak védelemre. A Bizottság azonban más véleményen van, szerinte a jogszabály sérti az uniós jogot, ezért fordult az EUB-hoz.

Azért Stop-Soros-törvényről beszélünk, mert a milliárdos túlélő az alapítványán keresztül jó pár olyan NGO-t támogat, amely menekültekről igyekszik gondoskodni. A magyar kormány azonban azzal vádolja az üzletembert, hogy az sok muzulmán bevándorlót próbál Európába hozni. Az Orbán-kabinet egyben antiszemita előítéleteket vet be ellene. A miniszterelnök igen kemény migránsellenes irányvonalat folytat, ám az unió legfelsőbb bírósága már jogellenesnek minősítette e politika alapvető elemeit.

Bloomberg

A Budapest Airportot működtető nemzetközi konzorcium főrészvényese közölte, hogy megkezdi a tárgyalásokat Magyarországgal a koncessziós jogok visszaadásáról. Az előzmény az volt, hogy sajtóértesülések szerint a magyar kormány 4,44 milliárd euróra javította ajánlatát. A német AviAllianz szerint ez már akkora összeg, hogy a cégtulajdonosok érdekében fontolóra kell venni. A közlemény azonban rámutat, hogy csupán az első lépcsőnél tartanak és az eredményt nem szabad eleve eldöntöttnek tekinteni.

A hírügynökség megjegyzi, hogy a magyar vezetés egyik fő céljának tekinti a cég visszaszerzését. A magyar sajtó új tudja, hogy Orbán még március 31., tehát a választások előtt pontot akar tenni az ügy végére. Jó neki az is, ha egyszerű többséghez jut, ám a potenciális vevőként fellépő üzleti csoport, amelyben az állam mellett ott van a MOL, valamint az Indotek is, kész akár a 100 %-ot is átvenni. A jelentés az Indotek említése kapcsán kitér arra, hogy annak gazdája, Jellinek Dániel üzletileg több szálon is kapcsolódik az Orbán-famíliához.

Reuters

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ azt javasolja az ország polgárainak, hogy semmiképpen se utazzanak Magyarországra, Csehországba, valamint Izlandra, mert mindhárom országban igencsak megugrott a Covid-esetek száma. Így mind a három hely abba a kategóriába került a CDC listáján, amely járványügyi szempontból igen kockázatosnak minősül. Ugyanakkor a hatóság immár csak minimális veszélyt lát a turisták számára olyan államokban, mint Japán és India.

FT

A vezércikk sürgeti az uniót és az Egyesült Államokat, hogy riasszák el az újabb agressziótól Moszkvát, miután Oroszország veszedelmes csapatösszevonásokat hajtott végre az ukrán határon. Ezt már megcsinálta 7 hónapja is - akkor 100 ezer katonát vezényelt a térségbe -, de a nyugati diplomácia közbenjárás vége az lett, hogy az egységet egy részét visszaküldték a laktanyákba. A fegyvereiket azonban a helyszínen hagyták.

De most megint készülődést tapasztalni, ezért az invázió kockázata folytán jobb belátásra kell téríteni a Kremlt, illetve meg kell erősíteni a földrész biztonságát. Közben Lukasenko gyalogoknak tekinti a migránsokat a lengyel határ mentén. Fokozódik a feszültség a Nyugat-Balkánon is. Moszkva a földgáz segítségével szintén nyomást gyakorol. Nyugati illetékesek szerint mindez arra szolgál, hogy Putyin destabilizálja Európát és elvonja a figyelmet ukrajnai terveiről.

Hírszerzési adatokra hivatkozva európai diplomaták azt mondják, a télen könnyen súlyosbodhat a helyzet. Az orosz elnök ugyanis megfélemlítéssel, illetve erővel igyekszik visszaterelni saját befolyási övezetébe a volt szovjet tagköztársaságokat. Így lehet, hogy kész helyzetet akar teremteni a terepen. Viszont ezáltal a veszély nagyobb, mint a hidegháború idején volt.

Ám nem lehet tudni, a transz-atlanti szövetség miként reagálna, ha Oroszország lerohanná a Ukrajnát. De kutya kötelessége, hogy támogassa azokat az országokat, amelyet a rendszerváltás után megindultak a demokrácia ösvényén. Természetesen a Nyugat számára Kína az első számú kihívás, de nem feledkezhet meg az oroszokról sem. Nagyon fontos, hogy Amerika és Európa egy hangon beszéljen. Az új német kormánynak hasonló határozottságot kell tanúsítania ez ügyben, mint Franciaországnak.

Egy sor elriasztó lépést kell elrendelni, a pénzügyi szankcióktól egészen odáig, hogy Kijev védelmi fegyvereket kaphat. Meg kell mutatni, hogy az agressziónak elviselhetetlenül magas lenne az ára. A tapasztalatok arra utalnak, hogy Putyin csak akkor hátrál meg, ha erőbe ütközik. Nos, itt az idő, hogy a világ az orra alá dörgölje: ha ismét nyomulni próbál, akkor gyorsan ellenállásra talál – többféle formában is.

Le Monde

Az infláció tartósan sújtja Közép-Európát. Az alapanyagok megdrágulása, az ellátási láncok megszakadása, a munkaerőhiány és a bérek emelkedése felhatja az árakat a magyaroknál, cseheknél és románoknál. Magyarországon az árak a múlt hónapban 6,5 %-kal nőttek, ami példátlan az utóbbi 10 évben. Az Oxford Economics az egész térség számára ez évre 7 %-ot jósol, míg az euróövezetben csupán 3,7 %-ot. Az intézet egyik elemzője azt mondja, a régióban a következő időszakban magasak maradhatnak az árak.

A rövidebbet a lakosság húzza. A magyaroknál és a románoknál a háztartások kiadásainak 22, illetve 25 %-át az energia és a fűtés viszi el. A németeknél a vonatkozó adat: 7 %. Az EBRD fő közgazdásza azt várja ezek után, hogy a veszély láttán lépjenek az érintett kormányok. Az Orbán-kabinet már neki is kezdett, átmenetileg befagyasztotta az üzemanyagok árát.

Külön gondot jelent ugyanakkor, hogy nincs elég munkáskéz, ami ugyancsak nyomja fel a kereseteket, és így, a fokozódó keresleten át az árakat. A jelenségben közrehat, hogy tömegek vándoroltak nyugatra, illetve hogy fogy a lakosság. Baja Sándor, a Randstad regionális igazgatója azt mondja, Magyarországon minden évben 50 ezerrel többen mennek nyugdíjba, mint ahányan pályakezdőként munkába állnak.

A magyar és a román jegybank úgy igyekszik megállt parancsolni az inflációnak, hogy azért a gazdasági növekedést ne fogja vissza. Viszont hogy nincs elég munkavállaló, az visszavetheti a fejlődést, még akkor is, ha pl. az autógyártásban beindult az automatizálás. Ugyanakkor az éghajlatváltozás visszafordítását célzó átállás folytán újból emelkedhet a munkanélküliség a hagyományos ágazatokban. A felszabaduló munkaerőt ugyanakkor csupán jelentős átképzéssel lehet alkalmazni a digitális, illetve tartós fejlődést jelentő területeken.

"AKKOR MÁR LŐTTEK"

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.11.16.


Nem igazán akarja a Fidesz ezt a 2006-ot elengedni, amíg szavazatot remél tőle. A narratíva azonban már kezd Dózsa László 1942- nívójára süllyedni, feltéve, ha egyáltalán van hová lejjebb ereszkednie. Most épp kerekasztal beszélgetésen hamisították a történelmet „Mit tettek velünk 2006-ban” címmel. Balog püspök és Gulyás miniszter nézte sajátos szemüvegen át a múltat, ami melankolikus történelem-átpingálás akkor vált komolytalanná, amikor Balog páter elmesélte 2006. október 23-i emlékeit, ekképp: „Imádkoztam, politikusként. Az Astoriánál a gyűlés úgy végződött, hogy három felekezet papjai mondtak imádságot, én voltam az utolsó, akkor már lőttek”.

Gulyás Gergely pedig a Škoda Octaviájára emlékszik, hogy abban ülve hallgatta az őszödi beszédet, ami után egyből a Kossuth térre sietett. Nem tudni, Gulyás miniszter huszonöt évesen mért nem valami zenét hallgatott a Škoda Octaviájában, miért nem csajokat szállított buliba, és azt sem, miért sietett a Kossuth térre, hogy pisálnia vagy kakálnia kellett-e hirtelen. A történetek mesélésében pár percre vagyunk már csak attól, hogy Gyurcsány tizenöt évvel ezelőtt behívta az oroszokat a forradalmi magyar ifjúság ellen, és mindezt úgy, hogy a viedómegosztók őrzik a képeket az eseményekről, és ennek tudatában látszik, hogy Balog páter a haverjával a képünkbe hazudik.

Mindez azoknak, akik még emlékeznek, egy arculcsapás, de nem azért, mert az igazság, hanem, mert a hazugság fáj. És nem győzhetünk azon szörnyülködni, ez az egész milyen hatással van azon ifjak tudatára, akik akkoriban vagy előtte születtek, és újólag arra a szörnyűségre emlékeztetek, hogy felnő egy generáció immár lassan, amely eszmélésében Orbánon kívül mást nem ismer. Mert amióta leszokott a biliről, csak őt, és népéért való hősi küzdelmeit látja az összes médiában, úgyhogy abban is az utolsó órában vagyunk, hogy Orbán azzá váljék, ami szeretne lenni, örökkévaló és ledönthetetlen szobor, aki nélkül és aki után nincsen élet...

ORBÁN MÉG NEM TELJESÍTETTE BE A KÜLDETÉSÉT, MÉG NEM LŐNEK ÉS NEM FOLYIK VÉR

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.11.15.


.
..A Fidesz a szabadelvűségtől tart a fasiszta diktatúra felé, a kettő között annyiban tart félúton, hogy még nem ért a végére, de már közelebb van a beteljesítéshez, mint az induláshoz. A jogfosztásnál és az élet minden területén zajló hatalomátvételnél tart, amikor még fennállnak az egykori demokrácia díszletei, de a színfalak mögött már egy hamisítatlan fasiszta diktatúra működik. Ennek vége nem lehet más, mint a totális állam, a totális diktatúra, amely előbb-utóbb erőszakra kényszerül és véres leszámolásba torkollik. Ez a “Fidesz” és Orbán útjának jól látható vége.

Egyszerűen nem lehet más, mert más lehetőséget nem ad. Ő a totális uralmat képzeli küldetése beteljesítésének, amikor senki és semmi nem korlátozhatja semmiben, amikor minden mindenben ő maga lesz, amikor a geciség elnyeri végső formáját és önmagára ismer. Nincs ebben semmi új, minden skizofrén elmebeteg ezt akarta a világ kezdete óta, és mind belebukott. Nem lehet az embert tartósan ilyen uralom alá vetni, mert amikor ez teljesül, az a lázadás kezdete is, amit kénytelen erőszakkal elfojtani, amíg sikerül. De végleg soha nem sikerül, mert az ember szabadságra született, nem ilyen gecik szolgálatára, mint ő...

EGYRE JOBBAN KORLÁTOZZÁK AZ OLTATLANOK ÉLETÉT TÖBB EURÓPAI ORSZÁGBAN - A 444 NÉGY FONTOS CIKKE

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2021.11.16.


„Több fényt!” - mondta volt Goethe. „Napközben fokozatosan javulnak a látási viszonyok, a rétegfelhőzet feloszlása után sokfelé kisüt a nap” - mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

4 fontos cikk kedd reggel: