2019. február 1., péntek

RÁADÁS: MIVEL ÉS HOGYAN SZEDNEK KI A RONCSBÓL??? - A TŰZOLTÓK KULISSZATITKAI...YOUTUBE
Szerző: BUDAPESTI AUTÓSOK KÖZÖSSÉGE
2019.01.26.


Nagy-nagy köszönet a 3. kerületi Tűzoltó parancsnokságnak, hogy lehetővé tették a forgatást és az interjút

RÁADÁS: OROSZ LÁSZLÓ KIAKAD

YOUTUBE
Szerző: 
2016.09.10.http://bss.sch.bme.hu/video/a-profess... 

Ha nincs hang az azért van, mert egy hangszórón keresztül hallgatod, így a jobb és bal oldali hangcsatorna hullámai kioltják egymást a rossz keverés miatt. Sajnos ilyen a felvétel, ezért előre is elnézést kérek...

ADOMÁNYGYŰJTÉST SZERVEZÜNK ORBÁN VIKTORNAK - ELTŰNT A FÖLDJE IS, AMIT A FELCSÚTI AKADÉMIA INGYEN HASZNÁL, ADÓSSÁGAI ALIG CSÖKKENNEK, INGATLANJAI ELFOGYNAK, ÜZLETI ÜGYEKKEL FOGLALKOZÓ CSALÁDJA ÉS BARÁTJAI NEM SEGÍTIK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.02.01. 


"Orbán Viktor a világ legszegényebb miniszterelnöke. Orbán Viktor jelenleg mínuszban van, 1 millió 395 ezer forint készpénze van, viszont 3,5 millió forint tartozása, amit közösen nyögnek a feleségével."

Így jár, aki nem foglalkozik üzleti ügyekkel, hanem minden energiáját csak a kereszténység, Európa és a magyar identitás védelmére fordítja. Míg barátja, a szorgalmas, Zuckerbergnél is okosabb Mészáros Lőrinc, aki foglalkozik üzleti ügyekkel, de csak a Jóisten segítségével jutott idáig, Magyarország leggazdagabb embere és az angol királynőnél is tehetősebb ember, addig ő szűkölködik.

A tarthatatlan helyzetet amúgy is rontja, hogy már csak egy XII. kerületi társasházi lakás fele részének, valamint egy felcsúti háznak a tuladonosa. Már a tavalyi vagyonbevallásából eltűntek a 2006-ban vásárolt felcsúti, 5035 négyzetméternyi, közös tulajdonban lévő belterületi földjei, amelyeknek teljesen nyoma veszett. Nincs nyoma a vagyonában az ellenértéknek. Csak remélni tudjuk, hogy nem elkártyázta, mert ha a szegénység hátterében szerencsejáték is áll, akkor még nehezebb a helyzete. Rosszakarói eddig azt hitték, hogy a szerencsejátékon sokat keres, de nem úgy, hogy rulettezik vagy pókerezik, hanem a szegény Andy Vajna jóvoltából, akinek a zsebébe tolta az egész magyar szerencsejáték bizniszt.

E földek között szerepeltek ráadásul azon területek, amelyekkel kapcsolatban korábban fel volt tüntetve, hogy ötven évre ingyenes használatra átengedte őket a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak. Lehet, hogy a felcsúti futballakadémia tönkre megy? Mert ha nem egy olyan jószívű ember nyerte el Orbán miniszterelnök úrtól kártyán a földbirtokait, aki ingyen átengedné nekik, akkor hogyan fizetik ki? Nem beszélve arról, ha ez kiderül, és azt hiszik a TAO-ba befizető cégek, hogy a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány nem is Orbán Viktor tulajdona, és ha az adójukat ide fizetik, nem az államnak, akkor nem is kapnak érte cserébe semmit, akkor azonnal elviszik a pénzüket oda, ahol van értelme a vesztegetésnek. Így se pénzük, se területük nem lesz, talán még az egyházi áldásban részesített Puskás-szobrot is el kell vinni az éjszaka leple alatt Kispestre.

Szegény embert még az ág is húzza, a fékek és az ellensúlyok felelőtlenül le nem bontott részei továbbra is Soros György kezében vannak, és azon dolgoznak, hogy Magyarország bevándorló ország legyen, ezért a Nemzeti Választási Bizottság a választási kampányban 345 ezer forintra büntette, mert a választások előtt óvodásokkal kampányolt. Pedig csak jót akart, hogy tudják meg az óvodások is, hogy nem a Soros nevet majd a végén, mert Magyarország nem lesz bevándorlóország. Ezért állt bosszút rajta a Soros-hálózat. Orbán Viktor a pénzt kifizette, de minden bizonnyal csoda történt, angyalok hozták a pénzt, mert a vagyonbevallásában semmi nyoma nincs annak, hogy ezt az összeget miből fizette ki. Fekete kasszája pedig nincs, más sem fizethette helyette, mert az szabálytalan lenne, olyat pedig Orbán Viktor soha nem követne el. Még a gondolatától is kiráz a hideg bennünket...

TISZABURÁN MÉG A MELEGET IS ELLOPJÁK A CSÓRÓKTÓL - A HATALOM BIRTOKOSAI CINIKUSAN A SZEMÜKBE RÖHÖGNEK, TUDJÁK, VÉDETTSÉGET ÉRVEZNEK

VÁROSI KURÍR
Szerző: BI
2019.02.01.


Hazánkban 2010 után egy gátlástalan, zsákmányszerzésre szerveződött, kollégiumi macsó társaság szerzett politikai hatalmat, kétharmados támogatottsággal. Az elmúlt, több mint nyolc évben törvényesítve folyt az ország szétlopása. A Fidesz közelében levők csak azt nem teszik saját zsebbe, amit nem akarnak. Virágzik a korrupció, rövid idő alatt – magyar mércével – óriási vagyonok jöttek létre.


A hatalom birtokosai cinikusan a szemünkbe röhögnek, tudják védettséget élveznek.

Ebben a világban simán megtehetik, hogy még a csóróktól is lopnak. A Népszava írt arról, rongyokkal, kartondobozokkal, műanyag palackokkal, adománycsomagokból származó cipőkkel, ruhákkal, gumidarabokkal fűtenek az ország legszegényebb falvaiban: ezek egyike a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszabura. A 3200 fős településen hivatalosan is közel hetven százalékos a munkanélküliség, de ha a közmunkásokat nem számítjuk, ez az arány elérheti akár a nyolcvan-kilencven százalékot is.
Másfél köbméter tűzifa itt nem egyszerűen azt jelenti,

hogy melegebb lesz a nappaliban, vagy éjszaka nem kell nyakig húzni a dunyhát. Itt ennyi fából akár két hónapot is kihúzhat egy család, mert a legnagyobb mínuszokban egyetlen szobában húzódnak össze, ott alszanak, tévéznek és főznek a sparhelten. Ez a mennyiségű szociális tűzifa a Belügyminisztérium pályázatának köszönhetően minden rászorulónak járna – vagyis gyakorlatilag az egész falunak. Járni jár ugyan, de valahogy mégsem jut el hozzájuk, vagy ha mégis, nem ők tüzelik el.

Turó Flórián önkormányzati képviselő szerint a falu vezetői nyerészkednek a tűzifával, s kihasználják a szegények kiszolgáltatott helyzetét. A fakiosztást egyfajta jegyrendszer alapján végzik, de akadt, aki három napi sorban állás után sem jutott hozzá a fájához.

Kiderült: azokat vették előre, akik később eladták a saját fájukat a polgármester húgának – ő egyébként közmunkásként dolgozik a faluban, így a helyiek szerint rejtély, milyen forrásból képes hatalmas mennyiségben felvásárolni a fát.

"Négyezer ötszáz forintot fizetett egy köbméter fáért a polgármester húga"

– mondták el a faluban többen is. Arra a kérdésre, miért adták el potom pénzért a piacon 25-30 ezer forintba kerülő tűzifájukat, azt válaszolták: az asszony azonnal fizetett, s így legalább hozzájutottak valamennyi pénzhez, amiből élelmet vehettek...

NEM CSITUL A NYUGDÍJBOTRÁNY ELLENTMONDÁSOS VÁLASZOK

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.02.01.


Jogsértés történt az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt főigazgatója szerint, mert azt ugyan „már megszoktuk, hogy konkrét kérdésre, általános szöveget írnak, és kioktatnak, a kérdés tárgyától függetlenül, az azonban, hogy képviselői kérdésre nem is válaszolnak, kikerülik a kérdést, az már jogsértés: a képviselő alkotmányos jogát teszik tartalmatlanná”. Barát Gábor azzal kapcsolatban reagált a Hírklikknek, hogy napvilágot látott Varga Mihály pénzügyminiszter és államtitkára, Tállai András válasza a januári nyugdíjbotrány kapcsán hozzájuk intézett (szocialista) képviselői kérdésekre.

Tállai a Korózs Lajos által feltett kérdésekre válaszként a többi között azt írta, hogy nincs is konkrét napja a nyugellátások kifizetésére, bár a több évtizedes, kialakult gyakorlatnak megfelelően a konkrét banki utalási nap a tárgyhónap 12. napja, ezen a napon kell jóváírni az ellátás összegét; illetve ha munkaszüneti vagy ünnepnapra esik, akkor a jóváírás időpontja az azt megelőző munkanap. Azt állította, hogy mindenki számára, aki banki átutalással kapja a járandóságot, január 11-i értéknappal folyósították azt. (Megjegyezzük, volt olyan, nem is kevesen, aki csak hétfőn jutott a pénzéhez!)

Kórozs több kérdését ugyanakkor figyelmen kívül hagyta, s nem válaszolta meg Tállai. Pedig a szocialista képviselő alapvető információra lett volna kíváncsi, arra, hogy mi az oka annak, hogy januárban nem érkeztek meg a nyugdíjak...


MOST AKKOR MIT KELL GONDOLNIA EGY HITHŰ FIDESZES SZAVAZÓNAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2019.02.01.Olvastam tegnap a milliárdos állampártilag összeharácsolt médiaszörnyeteg egyik legmértékadóbban uszító sötét bugyrában a hangzatosan hangulatot keltő címet, miszerint

"Csicskaország: Románia kész befogadni a migránsokat"


Tovább olvasok:

"A több mint 100 éve megfelelési kényszerben szenvedő Románia a függetlenségének teljes elveszítését úgy koszorúzza meg, hogy tövig benyal a migránspártoló országoknak. A román belügyminisztérium azt állítja, hogy ők eddig is migránspártiak voltak, de szándékuk jeleként be is fogadnák azt a 47 menekültet, akik az olasz felségvizeken rekedtek."

Aztán megnézem a hivatkozást is, ha már a szalag mellett mérgező propagandát gyártó betanított munkás odapakolta, így hangzik:

"Románia kész átvenni az olasz felségvizeken rekedt humanitárius hajón utazó 47 menekült egy részét – közölte a belügyminisztérium. A migránsok egy részének befogadására való hajlandóság kifejezése tulajdonképpen igazolása az EU-tagállamok közötti szolidaritás elvének a migrációs jelenség kezelése érdekében, amely elvet a román EU-elnökség is támogat"
– fogalmaz a közlemény

Tehát a tagállamok közötti szolidaritást fordította megfelelési kényszernek, a függetlenség elveszítésének és tövig benyalásnak az ügyeletes költő, amivel szemben – ez már mai hír – Magyarország tavaly 367 menekültet fogadott be. Igaz, hogy ez mindössze egyötöde, vagy talán még annál is kevesebb a 2017-ben befogadottak számának, de az egy bevándorló naponta így is simán kijön. Azaz nem 47-et, sem 47-nek a töredékét, hanem 367 darabot fogadott be Magyarország. Köztük található Orbán haverja, a köztörvényes macedón bűnöző, Nikola Gruevszki is. Akkor ez tövig benyalás, vagy a szuverenitás feladása? Mert a Fidesszel összefüggésben más lehetőség nincs.

Kerestem, de nem találtam sehol – sem a fent hivatkozott morális fertőben, sem az egyéb, NER-szócsőként üzemelő bugyrokban – a logikusan elvárható őrjöngést, amely valami ilyesmi lehetne: Magyarország csicskaország, amelyet egy hazug bűnbanda vezet. Amely hazug bűnbanda százmilliárdos közpénzpropagandával veri át a kizsigerelt országlakókat negyedik éve. Akiket azzal etetnek Orbán Viktor után zsinórban három kétharmaddal, hogy ide nem jöhet senki, hogy nem leszünk bevándorlóország, hogy tartsák tiszteletben a szuverenitásunkat, miképpen mi is tiszteletben tartjuk a másokét; hiszen mi soha nem vetemednénk arra, hogy más országok belügyeibe beleugassunk, de közben fű alatt – a 2017-ben befogadott 1300 bevándorló mellett – további 367-et azért biztosan befogadtunk.

Nincs sehol nyoma a felháborodásnak, a szuverén nemzeti asztal csapkodásának. Pedig a következetes, keresztény, polgári, nemzeti migránsozás jegyében ez elvárható lehetne. Ezzel szemben az van, hogy Románia (sokan másokhoz hasonlóan, akik már bele is döglöttek a ) csicskaország, amiért az olasz felségvizeken rekedt humanitárius hajón utazó 47 menekült egy részét (vagyis még csak nem is 47-et) befogadja, Magyarország mindeközben az Európai Unió bevándorláspárti többségének ártatlan áldozata, amelynek kormányát nem azért ültették szégyenpadra kevesebb, mint fél év alatt másodszor, mert szétveri a jogállamot, hülyének nézi a fél világot, lop, csak, hazudik, hanem mert megvédi a népet az idegen vallású és kultúrájú, terrorista-erőszakoló migránshordáktól.

Ehhez képest van annak egy messziről bűzlő bája, hogy miközben az Orbán-kormány és csatlósai abból élnek politikailag és elnyomásilag 2015 nyara óta, hogy a migránserőszakkal és migránsterrorizmussal riogatnak, hogy Nyugat-Európát a muszlim emberszabásúak által szétvert, élhetetlen no-go zónaként ábrázolják, hogy véres kommunikációs háborúban állnak Európának a migárációs krízist – megkésve bár, de – felszámolni kívánó részével, hogy kizárólagos cselekvési tervként putyinista álhírekkel, bizonyíthatóan hazug, lejárató kampányokkal bomlasztják az európai szolidaritást, mégis afgánok, irakiak, szírek, pakisztániak, irániak tucatjait fogadják be. Vagyis mondhatni ugyanazt csinálják, mint azok az országok, amelyeknek kormányai valóban naponta szembesülnek a migráció okozta problémákkal, ám Orbán kelet-európai illiberális bandájával ellentétben soha nem vetemednének arra, hogy olcsó tömegárucikket gyártsanak a gyűlöletből...


"CSÓKOS" ALAPÍTVÁNYOKKAL KELL KÜZDENIE A PÉNZÉRT AZ MTA-NAK, HA KUTATNI AKAR

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2019.02.01.


Ahogy az a kormány egyes szereplőinek megnyilvánulásait látva borítékolható volt, a "haszontalan" bölcsész- és társadalomtudományok lehetnek a nagy vesztesei a tudományfinanszírozás átszabásának.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal január utolsó napján közzétette a honlapján azokat a felhívásokat, amelyek alapján a különböző központoknak most egy hónapjuk van, hogy benyújtsák pályázataikat, amelyekből siker esetén a kutatási projekteken kívül a működésüket, vagyis a rezsit és a fizetéseket is fedezniük kell - írja a 168Óra internetes portálja. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a keretből a Magyar Tudományos Akadémia mellett egyetemek és egyéb, a kormányzat által alapított intézmények is részesülhetnek, most pedig az is kiderült, hogy alapítványok is benyújthatják pályázataikat.

A program teljes keretösszege 27 milliárd forint, azaz majdnem pontosan annyi, amennyit Innovációs és Technológiai Minisztérium "einstandolt" az MTA-tól:

Lovász Lászlóéktól 28 milliárdot vettek el tavaly. A Palkovics László-vezette tárca 2018 júliusában kapta meg egy gyors törvénymódosítással az MTA állami támogatásainak felügyeletét. Az MTA nem kap alapfinanszírozást, hanem minden költségére pályáznia kell. Az intézmény a 168Óra szerint idén még nem kapta meg működési költségeit: az év első három hónapjára a béreket megkapták, illetve 8 milliárd forintot a kiválósági programokra, rezsire viszont még semmit. Illetve csak egy ígéretet, hogy a még el nem nyert pályázatokból visszamenőlegesen finanszírozhatják ezeket a költségeket.

Az említett 27 milliárdot tehát most úgy osztják fel egy évre az MTA, az egyetemek és a kormány számára kedves intézmények és alapítványok között, hogy egyértelműen az Akadémia indul a legkedvezőtlenebb helyzetből.

Nem csak azért, mert az utóbbi időszakot Lovász és Palkovics vitái fémjelezték, hanem mivel az MTA nem kap alapfinanszírozást, a többi intézmény viszont igen, ezért utóbbiak a kiírásokon jobb feltételekkel indulhatnak, hiszen kevesebb pénzre lesz szükségük.

Közben kiderültek a témakiírások, és már az is, hogy a 27 milliárdot milyen arányban osztják fel a 4 meghirdetett terület között:

- Biztonságos társadalom és környezet (például agrártudomány, migráció, klíma és energetika, űrkutatás) - 34,59%

- Ipar és digitalizáció (például mesterséges intelligencia, matematika, fizika) - 34,17%

- Egészség (például orvostudományi, kémiai, biológiai kutatások, agykutatás, rákkutatás) - 19,78%

- Kultúra és család (például nyelvi, társadalomtudományi, gazdaságtudományi, bölcsészeti kutatások) - 11,46%

- A pályázati pénzeket tehát a fenti prioritások alapján osztják majd szét. A fenti arányokkal szemben az egyik kritika, hogy nem feltétlenül követik azt, hogy melyik kutatóközpontnak mekkora a fenntartási költsége vagy a kutatói létszáma. A számok alapján pedig az is világos, valószínűleg leginkább a bölcsészeket és a társadalomkutatókat sújtja majd pénzbeli hátrány, és ezzel együtt alighanem létszámcsökkenés. Ez persze a kormány kommunikációját nézve, amely nem ritkán szinte megkérdőjelezi ezen területek létjogosultságát, nem is annyira meglepő.

Igenis lehet a humán tudományok hasznossága mellett érvelni: ...

3,2 MILLIÁRD FORINTTAL DRÁGÁBBAN , 8,8 MILLIÁRDÉRT ÉPÍTHETI MEG ZALAEGERSZEG ÚJ USZODÁJÁT A ZÁÉV

ÁTLÁTSZÓ 
Szerző: CSIKÁSZ BRIGITTA
2019.02.01.


Jóval a tervezett 5,6 milliárd forint felett költ a zalaegerszegi önkormányzat a Modern Városok Program keretében megépülő fedett uszodára. A munkát elnyerő ZÁÉV immár Mészáros Lőrinc érdekeltsége.

Az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent, az eljárás eredményéről szóló tájékoztatóban az áll, hogy az új fedett sportuszoda megfelel majd a FINA előírásainak, és nemzetközi sportesemények lebonyolítására is alkalmas lesz. Az új uszodában helyet kap egy 10 pályás versenymedence, egy merülő medence, egy melegvizes tanmedence, és egy kültéri medence is. A beruházásról már írt a 24.hu is.

A kivitelezést a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyerte, ami a munkát a kültéri medence bontásával kezdi, majd a második ütemben elbontja a meglévő uszodaépület, és felhúzza az új létesítményt. Amíg ez el nem készül, a kültéri medence működését ideiglenes sátorfedéssel és ideiglenes öltözőkkel biztosítják. A beruházás harmadik ütemében pedig a strandépületet újítják fel...

...A ZÁÉV 2015-ben a Peresztegi Imre tulajdonában lévő Pannon Speed Pro Bizalmi Vagyonkezelő Zrt. tulajdona lett. Már onnantól kezdve terjedt a hír a zalaegerszegi építőcégről, hogy Mészáros Lőrincé, de ez most lett biztos: idén januárban jelentették be, hogy a ZÁÉV Zrt. és építőipari tevékenységet folytató leányvállalatai Mészáros érdekeltségébe kerültek.

LESÚJTOTT AZ ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK, A MEGSZŰNÉSÉN GONDOLKODIK A JOBBIK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÁGOSTON ZOLTÁN
2019.02.01.


Sneider Tamás, a Jobbik elnöke pénteken tartott egy sajtótájékoztatót, amelíen bejelentettet, hogy az Állami Számvevőszék pártot sújtó újabb 273 millió forintos büntetése azt jelenti, hogy már csaknem egymilliárd forintot kellene kifizetniük. – Nem kell különösebben ecsetelnem, hogy ez szinte a lehetetlenség kategóriája. ezért összehívom a Jobbik rendkívüli kongresszusát, amelyen két napirendi pontot fogunk megtárgyalni.

Az egyik a Jobbik megszűnésének lehetősége, és egyben a Jobbik frakciója megszűnésének lehetőséáge, a másik pedig a nemzeti ellenállás folytatásának a megtárgyalása

– jelentette be a pártelnök. Sneider Tamás szerint ha ezt az összeget behajtják a Jobbikon, a párt nem tud érdemben részt venni az EP-választási kampányban. Nyilván ez az Orbán-kormány célja – fűzte hozzá a pártelnök. – Ezek után van-e még kérdés? – vette át ezután a szót tőle Jakab Péter...

A REZSIMJUDAIZMUSRÓL

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2019.02.01.


Schmidt Máriáné Gerő Andrásról nem fogok írni. Ő egy karrierista pöllencs, aki tudja mitől döglik a légy, Szálasi Franci mellett is végzett volna ideológiai kismunkát, ha rendesen megfizették volna.

Köves "Slómó" Mátéról lesz szó, aki egy napon felfedezte magában a Silbersteint. Talán éppen őse, Silberstein Slómó rabbi után vette fel a Slómó nevet. E sorok írójának van olyan társszerzője, aki idősebb korában vette fel, egészen konkrétan, a Silberstein nevet, és van egy másik társszerzője is, aki valamilyen sokkal vagányabb héber nevet talált magának adott ponton, és matematikusból képezte át magát keményvonalas izraeli rabbinak. A mi családunk fordított utat járt be, először volt egy csinosan hangzó zsidó nevünk, amit numerus clausus,gettósítás, zongorakisajátítás, gázba küldés esetén nem kellett nagyon vizslatni, annyira magáért beszélt, és aztán ebből lett a szépen csengő magyar név, hátha átverjük vele a bayerzsoltokat. Szerintem nem annyira működne éles helyzetben, a Csurkák, Bayerok, Takarómisik mindig büszkék voltak a zsidófelismerő képességükre.

Slómót ugyanaz az Oberlander Baruch rabbi képezte át lubavicsistának, aki Szegedi Csanádból is cionistát tudott faragni. Én nem tudok vigyorgás nélkül arra gondolni, hogy a lubavicsi Rebbét Mendel Schneersont Messiásnak bírták hinni a huszadik században, hogy 5779 éve egy szeptemberi napon teremtette meg Isten a világot egy jeruzsálemi trafikban, és természetesen vörös bika hamvaival kell kezet mosni, ha véletlenül megérintjük egy menstruáló nő vállát (ez a legősibb hashtagmetoo az egész világon), bár lehet, hogy ezt azért a Slómó sem hiszi el. De (nem kezdünk ám de-vel mondatot) azt is gondolom, hogy Köves Slómó pont úgy vélekedhet a világról, ahogyan csak akar, mindaddig, amíg nem próbál arra kényszeríteni, hogy én is ugyanúgy vélekedjek róla.

Köves Slómó írt egy cikket az index.hu-ra, amelyben ezt írta le:...

MITŐL LESZ EGYRE TÖBB SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ GYEREK?

ABCÚG BLOG
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2019.01.30.


Újból emelkedett az elmúlt évekhez képest a sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek száma az oktatásban, ami mögött több ok is állhat. A jobb diagnosztizáltság csak az egyik tényezője a növekedésnek, de szerepet játszik az is, hogy a mai oktatási rendszer nem kedvez ezeknek a gyereknek, és egy kis túlzással, száz éves rendszerbe próbálja beletuszkolni őket. Az SNI-vé nyilvánításnak nincs egységes protokollja, nincs éles határvonal, így előfordulhat, hogy ami az egyik helyen tanulási nehézség, máshol már zavar. A szakemberektől pedig ne várjunk csodát, mert a tanároknál nagyobb hiány csak a gyógypedagógusokból van, pedig a szakszerű segítség jelentősen javítaná a helyzetet.

Évről évre tovább nő a sajátos nevelési igényű, röviden SNI-s tanulók száma. Csak az utóbbi két évben, a 2018 szeptemberében kezdődő tanévre több mint 3200 fővel lettek többen, így 91,5 ezerre emelkedett a számuk – közölte az Emmi adatait a Világgazdaság. Ugyanakkor viszont összességében a közoktatásban résztvevő gyermekek száma folyamatosan csökken, két év alatt 37 ezer diákkal lettek kevesebben. Felmerül a kérdés, hogy mi okozza, hogy az SNI-s tanulók száma évről évre nő, a gyerekekkel van a baj, vagy az okot az oktatási rendszer hiányosságaiban kell keresni?
Egyre több a tanulási zavaros gyerek

Hogy közelebb kerüljünk a megoldáshoz, nézzük meg először azt, hogy az SNI-s tanulók között melyik csoportban gyarapodik leginkább a létszám. A hagyományos fogyatékossági kategóriák (mozgásszervi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos, halmozottan fogyatékos, autizmus spektrum zavarral rendelkezők) mellett léteznek az egyéb pszichés fejlődési zavarral (súlyos tanulási, figyelem vagy magatartásszabályozási zavarral) küzdők is. Ez utóbbi kategória adja az SNI-s tanulók közel felét, az elmúlt évek tapasztalatai szerint pedig a drasztikus növekedés ezt a csoportot különösen érinti. Tehát ha szeretnénk kideríteni, hogy miért nő folyamatosan az SNI-s gyerekek száma, akkor érdemes erre az “egyéb”, de korántsem jelentéktelen, tanulási és figyelemzavaros csoportra koncentrálni – mondja Márkus Eszter, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar oktatási ügyekért felelős dékánhelyettese.

Meg is cáfolja azokat az elméleteket, miszerint a genetikát károsító környezeti ártalmak miatt lenne egyre több fogyatékossággal születő gyerek. Először is, az elég valószínűtlen, hogy az ilyen jellegű hatások kizárólag tanulási zavart okoznának, hiszen például a mozgássérült, látássérült, értelmi fogyatékos gyerekek száma nem nő ilyen mértékben. Másodszor pedig, létezik egy iskolatípus, a szakiskola (korábban speciális szakiskola) és készségfejlesztő, amit kizárólag SNI-s gyerekek számára tartanak fennt, ott pedig két év alatt csupán 49-cel nőtt a tanulók létszáma. Ha drasztikusan nőne a fogyatékosság Magyarországon, akkor az ebben a speciális intézményben is meglátszódna – magyarázza Márkus Eszter...

NÓGRÁD MEGYÉBEN MÁR ÉREZNI, HOGYAN OMLIK ÖSSZE AZ EGÉSZSÉGÜGY

444
Szerző: KUNETZ ZSOMBOR
2019.02.01.


Csütörtökön a Budapesten és Pest megyében működő tizenegy stroke-centrumból négy mondta le a betegek fogadását különböző indokokkal. Stroke esetében élet- és életminőség-mentő lehet a minél előbbi ellátás, ezért akár egy ilyen központ kiesése is komoly időveszteséget okozhat a betegnek. Ha a Váci Kórház mondja le a betegek fogadását – ahogyan tette ezt csütörtökön is – akkor azokat a betegeket, akik a Váci Kórház Stroke Centrumába tartoznak, át kell irányítani valamelyik budapesti stroke-centrumba. Ez komoly időveszteséget jelent, és könnyen vezethet oda, hogy a beteg már nem lesz alkalmas a speciális ellátásra, akár maradandó károsodást szenvedhet. A maradandó károsodás pedig azt jelenti, hogy akár élete végéig ápolásra szorulhat, míg az időben elvégzett beavatkozással talán teljesen meggyógyulhatott volna.

Az ellátórendszer elégtelen működését jól jellemzi, hogy az ilyen mértékű lemondás nem egyedi, egyszeri alkalom, hanem többször is megtörtént már.

Akárcsak az intenzív ellátásban. Hiszen itt sem sokkal fényesebb a helyzet, sőt!

Már-már természetes, hogy nincs olyan nap, amikor Budapesten és Pest megyében minden intenzív osztály probléma nélkül működik. Vagy nincs elég személyzet egyes osztályokon, vagy nincs elég felszerelés, lélegeztető gép, monitor, ágy, vagy éppen valamilyen kórházi járvány van, vagy összeomlott az informatika, beázott a kórterem stb…Most éppen az influenza fektette két vállra az intenzív betegellátást, és maradt egy egész megye szabad intenzív osztályos ágy nélkül. Ez derül ki a Nógrád Megyei Kormányhivatal által kiadott január 28-i tájékoztatásból, amelyet az országos tisztifőorvos asszonynak címeztek.

Eszerint a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórházban a hatágyas intenzív osztály megtelt, jelenleg öt beteget lélegeztetnek, több beteget nem tudnak fogadni, ugyanis egy lélegeztető gép van még a sürgősségi osztályon, azonban az tartós lélegeztetésre nem alkalmas. Hasonlóan rossz a helyzet a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban, ahol az intenzív osztály szintén megtelt és valószínűleg hosszabb ideig újabb beteget nem tud fogadni.

Ezzel Nógrád megyében az összes intenzív osztállyal rendelkező kórház bedugult, nem tud beteget fogadni. Ez pedig nem mást jelent, mint azt, hogy annak a betegnek, aki ezek után lesz olyan rosszul, hogy intenzív terápiás ellátásra lenne szüksége, az valamely távolabbi kórházba kerül, persze csak akkor, ha ki tudja várni a mentőszállítást, és magát a transzportot is túléli.

Ez persze azokat a betegeket is érinti, akik már valamelyik kórházban fekszenek, de valami miatt romlik az állapotuk, és emiatt lenne szükségük a magasabb szintű ellátásra. És igen, ebben az esetben a tervezett nagyobb kockázatú műtéteket is el kell halasztani, ha el lehet, vagy más kórházba átirányítani, ha felveszik a beteget műtétre.

Ebben a helyzetben az országos tisztifőorvos nem sok mindent tehet, azon kívül, hogy érzi, ráomlott a teljes egészségügy, maximum annyit, hogy intézkedik az környékbeli egyéb kórházak pótlólagos kapacitás-beállításáról, azaz rendelkezik az intenzív osztályok helyettesítéséről. Ami azt jelenti, hogy ebben az esetben is a legkedvezőbben úgy jár a beteg, ha minimum egy-másfél órát utaztatják mentővel a következő fogadóképes intenzív osztályra.

A probléma azonban jóval nagyobb, országos, nem csak egy megyét érint:...

VERSENYT FUTNAK, HOGY MELYIKÜK POFÁJÁN VASTAGABB A BŐR

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2019.02.01.


Jó reggelt kívánok! Azoknak is, akiknek nem. Február első napja van, amely valamiért egybeesik az aktuális hét utolsó hétfőjével, de ezt valószínűleg nem tőlem tudták meg. A lényeg, hogy jönnek a kertek alatt, osonnak, lopakodnak a 15 fokok. Nem mondanám, hogy ez februárban annyira természetes jelenség – nem tudom, hogy az Ausztráliában tomboló kánikula, vagy az Egyesült Államok középnyugati régióit sújtó, halálos áldozatokkal járok -40 fokok (hallod, Robi?) mennyire természetesek -, de nyilván nem tegnap óta szélsőségesedik az időjárás ezen a szétbarmolt földgolyón. Még néhány elmebeteg globális felmelegedés tagadó Trump, Bolsonaro és hozzájuk hasonló kaliberű pojáca hatalomra kerül, és hamarabb mindmeghalunk, mint gondolnánk. Pedig már most is döglődünk. Mindenesetre legalább ilyen módon egyensúlyban van a NER-fertőben múló életünk, hiszen a magyar politika se nagyon lehetne már ennél szélsőségesebb és betegebb. Ja, dehogynem. Majd amikor Orbán Toroczkaival szövetségben kapaszkodik a hatalomba…

Szezonja van most néhány múló pillanatig a politikusok vagyonnyilatkozatosdijának nevezett kutyakomédiának, az én olvasatomban aligha van ennél ocsmányabb mutatvány – pedig dehogynincs -, ami magán viselné a NER büdös talpának lenyomatát. Nincs is annál szebb, mint amikor a világ legszigorúbb vagyonnyilatkozati rendszeréről lamentáló alakok az év egyetlen napján tömegesen beleokádnak az orcánkba és versenyt futnak, hogy melyikük pofáján vastagabb a bőr. Mert ugye a papír bármit is elbír, azzal nincs probléma. A még létező sajtó szorgalmasan, az éjt nappallá változtatva tanulmányozza a világszínvonalú cinizmus eme bizonyítékait, hogy február elsején reggel legyen mitől elsüllyedni szégyenünkben. Pedig kurvára nem nekünk kellene.

2019. február elsején az ország papíron legzsírosabb, milliárdos disznószerelőjének haverja (főállásban miniszterelnök), aki egész életében a közpénz körül sertepertélt, és szándékai szerint élete végéig a hatalomban pöffeszedve szeretné ezt megtenni, a szerénységtől, a puritánságtól és a plebejusságtól változatlanul nem lát kettőig. Az Orbán nevű ember mindössze alig 450 ezer forinttal tudta növelni a megtakarításait, a bankhiteléből fél év alatt 667 ezer forintot faragott le, ám a felcsúti és XII. kerületi ingatlanokon túl továbbra is teljesen vagyontalan: se autó, se ingóság, se értéktárgy, se értékpapír nincs a nevén. Szar ügy. Több mint kínos és kellemetlen, de ezt zabáljuk kétpofára minden évben, menetrendszerűen. Nincs ennek semmije, az utolsó névtelen szekértoljának is több van a számláján, mint ennek az elvetélt ultibajnoknak. Ha valaki szeretné egy helyen látni a harmadik kétharmad birtokában a fejére okádó politikus elvtársak vagyoni helyzetét, vagyis hogy kinek mi fért rá a pofájára vagyonnyilatkozat címszó alatt, az ITT fog csodát látni. Ja, és majd jön megint az obligát bezzeggyurscsányozás.

Tegnapelőtt elkerülte a figyelmemet, hogy a doktorminiszterelnöknek van egy neje is, aki beverekedte magát az MTI híreibe, midőn a Média a családért elnevezésű díj átadásán okoskodott imígyen:

Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége arról beszélt, hogy botránnyal, szenzációval évezredek óta hatni lehet az emberekre, és a mai fogyasztói társadalomban az nyeri el könnyebben az emberek figyelmét, akinek az üzenete harsányabb és könnyebben értelmezhető. (…) Vannak azonban olyan újságírók és sajtóorgánumok, akik és amelyek olyasvalamit alkotnak és adnak, ami segít az embereknek embernek maradni, szépen és jól élni, olyan gondolatokat tárnak elénk, amelyek kapcsolódnak a családhoz és így az egész életünkhöz. (MTI)

Nincs is ennél szebb, nem igaz? Amikor a viszkető tenyerő uszítóbajnok, a világ életében az agresszióból, hergelésből és konfliktusgyártásból élő miniszterelnök neje az embernek megmaradásról szónokol úgy, hogy közben a szeme láttára vetkőzik ki egy ország magából és minden emberségéből. Mert a férjeurának kurvára hatalmon kell maradnia, ameddig él. Hát persze, hogy ő csak egy gyönge nő, akinek nincs beleszólása semmibe, nem szabad őt bántani. Nem is bántja senki, de ez a mélységes, mindent elborító cinizmus és romlottság akkor is felháborító, ha elfogadtuk és legnagyobb pechünkre megtanultunk azzal együtt élni, hogy a politika nem erkölcsi kategória, és bármi belefér. Én személyesen azért ezt kikérem magamnak, és minden jogot fenntartok arra, hogy egy mélységesen romlott alak egész pereputtyát annak tartsam, ami: egy romlott, erkölcsileg rövidgatyás, undorító, kártékony bagázsnak...

AZT HISZI, VAN ÉLETBIZTOSÍTÁSA? LEHET, HOGY TÉVED - AZ OTTHON IS ELVESZHET A BANK HIBÁJÁBÓL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.02.01.


Bírósághoz fordul a volt devizahiteles özvegye, aki azt hitte, férje halála után a szerződéshez tartozó életbiztosítás állja a teljes tartozást. Csakhogy az Erste Bank megszüntette a biztosítást, erről azonban az adóst nem értesítette. A bank mossa kezeit, most már a követeléskezelő tartja a markát a teljes tartozásért. Az eset nem egyedi. Az MNB szerint is vannak gondok a csoportos életbiztosításokkal. 

Összesen 18 millió forintot akar behajtani a hitelfelvevő özvegyétől a követeléskezelő, pedig valójában egy fillér tartozásának sem kellene lennie. Legalábbis akkor, ha a bank a szerződés szerint járt volna el, hiszen csoportos életbiztosítás volt a hitelhez kapcsolva. Mégsem a bank, hanem az özvegy van most bajban; az asszony kálváriája több mint 10 éve tart.

Ide-oda küldözgetés

Még 2006-ban vett fel svájci frank alapú szabad felhasználású jelzáloghitelt az Erste Banktól az adós, azonban 2008-ban elhunyt. A feleség, mint adóstárs erőn felül 7 éven keresztül tovább törlesztette a hitelt, ameddig tudta, pedig csoportos életbiztosítás is tartozott a szerződéshez, így a biztosítónak a teljes tartozást ki kellett volna fizetnie. Bár a feleség már férje betegsége idején jelezte a banknak, hogy férje gyógyíthatatlan, nem kapott megfelelő tájékoztatást. Még 2008-ban leadta a banknak a hagyatékátadó végzést és a halotti anyakönyvi kivonatot, mégsem kezdeményezte a bank a szerződés módosítását. Ügyintézése során egyik fiókból a másikba küldözgették, hiába kereste meg a biztosítót is, nem kapott információt.

Pedig a közjegyző már a hagyatéki eljárás során felhívta az özvegy figyelmét arra, hogy tartozhat életbiztosítás a konstrukcióhoz. Az özvegy a biztosításról szóló papírokat azonban csak 2015-ben találta meg, amikor lejáró lakás-takarékpénztári konstrukciója betörlesztésre került a hitelbe. Véletlenül ugyanis annak iratai között volt. Ekkor tudott a banknál érdemben a biztosításra hivatkozni. Valójában a bank először 2015-ben, a devizahiteles elszámoltatás kapcsán állt szóba először az özveggyel– mondta portálunknak Barabás Gyula, a Széchenyi Hitelszövetség elnöke, az adós képviselője. Ekkor kérte a biztosítás beszámítását, a bank azonban elutasította azzal, hogy az adós halálakor nem volt biztosítása...

ÉLET A MÉLYHŰTŐBEN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Roger
2019.02.01.


Napok óta tele vannak a hírek az Egyesült Államokat sújtó elképesztő hideggel. De vajon milyen lehet az élet akkor, amikor tényleg olyan az idő kint, mintha az ember egy mélyhűtőben lenne? Nos, Roger rövid, ámde annál érdekesebb posztjából rögtön kiderül – és egy nem akármilyen fotósorozat nyomán arra is fény derül, hogy a Határátkelő megáll saját magától is...

„Biztosan sokan láttatok szebbnél szebb és fagyosabbnál fagyosabb képeket Chicagóból, az amerikai Középnyugatról. Hát, mi első kézből tapasztaljuk most meg ezt a hideget, amit a szél tényleg még sokkal hidegebbé tesz.

Így nem csak mese, hogy az ember a mínusz 25 – mínusz 31 fokot (mármint Celsiusban) is jóval hidegebbnek érzi a jeges széllökésektől. A hideg csípi a bőrt, a szemet, és pár perc alatt át lehet fagyni, meleg tollkabátban is, amíg az ember a kocsit próbálja például letakarítani.

Amikor kiderült, mi közeleg, akkor elsőként arra gondoltunk, hogy „na, indul a polar vortex deep freeze”. Előző este még kaptunk egy halom emailt, hogy a fogászat, crossfit edzőterem, posta, iroda, stb. zárva lesz másnap.

Senki semerre

Az élet totálisan leállt, a munkahelyemen is mindenki otthonról dolgozik, mert ment a köremail, hogy mindenki maradjon otthon, a korábban tervezett céges utakat is lemondták az utóbbi napokban.

A környékünkön semmi nem mozdul, mindenki otthon igyekszik átvészelni ezeket a napokat. Az Uber is hatalmas felárral szállít, ha egyáltalán sikerül olyan sofőrt találni, aki dolgozik.

A brutális hidegben gyakorlatilag teljes Chicago (szó szerint) megdermedt: a légijáratoktól a tömegközlekedésen át az iskolákig semmi sem járt vagy volt nyitva. De még a posta is feladta, nem hoztak ki semmilyen küldeményt Chicagóban és Illinois jó részén szerdán és csütörtökön.

(Csak a chicagói O’Hare repülőtéren 1442 járatot töröltek csütörtök reggelig a CNN szerint, országszerte pedig már több mint 6400-at.)

Erősen drukkolunk, hogy az áram ne menjen el, mert a kazán is arról működik. Mit mondjak, meglehetősen kellemetlen lenne a jelen helyzetben fűtés nélkül maradni, amire az elmúlt hónapokban volt már példa.

A lakást így is nagyon nehéz kifűteni, itthon is pulcsit kell hordani, mert a kazán nehezen bírja a kihívást, bár folyamatosan fűtünk.

A félelmünk nem alaptalan, csütörtök reggel csak Chicagóban több száz lakásban és házban nem volt áram, összességében csak a ComEd (ez a chicagói székhelyű áramszolgáltató) ügyfelei közül 61 ezernél merült fel ellátási probléma a sarkvidéki hideg érkezte óta.

Pedig még fűtve is olyan hideg van, hogy a pára belülről ráfagy az ablakra, amint a hideg felülethez ér...

KORDÁS LÁSZLÓ: HITET ÉS REMÉNYT AD A DOLGOZÓKNAK AZ AUDI PÉLDÁJA

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2019.02.01.


Csütörtök este az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége volt Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség(MASZSZ) elnöke, ahol többek között arról is beszélt, hogy az audisok szerdán este véget ért bérharcának tükrében milyen sikereket érhetnek el a többi ágazat szakszervezetei.

Miután a január 5-én kihirdetett sztrájkkövetelésekre tartalmilag elfogadhatatlan volt a kormány válasza, öt ágazatban alakultak meg sztrájkbizottságok, Kordás szerint ezek fognak várhatóan összeállni egy országos sztrájkbizottsággá. A szakszervezeti vezető emellett azt is elmondta, újabb taggal bővül az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottság, miután Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke csütörtökön jelezte neki, hogy ők is szeretnének részt venni a munkában, Kordás szerint a testület pénteki ülésén már ők is részt vesznek.

„Haladunk tehát, de éppen a kormány az, amely a sztrájktörvénnyel is az ágazati törvényekkel megnehezíti a dolgunkat” – mondta Kordás. A szakszervezeti vezető szerint folyamatosan különböző jogi akadályokat kell leküzdeni ahhoz, hogy a közigazgatásban vagy a közszolgáltatásban a versenyszférához hasonlóan sztrájkot lehessen szervezni.

A decemberi-januári tüntetések idején létrejött egy nagy, szakszervezeteket, civileket, pártokat tömörítő tábor, amely szerinte még még ma is egyben van...

AZ ORBÁN KORMÁNY A GAZDASÁGI BAJOKBA FOG BELEBUKNI, MERT AZ ANTIDEMOKRATIKUS RENDSZERNEM KÉPES MEGÚJÍTANI AZ ELAVULT GAZDASÁGPOLITIKÁT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2019.02.01.


- Parragh László adja vissza az iskolapénzt, mert már most látnivaló, hogy kimerült az olcsó munkaerőre épülő, export vezérelt gazdasági modell, ám emokratikus hiányosságai miatt a rezsim képtelen bármi jobbat kitalálni. 

- Itt az egypártrendszer reneszánsza, csak éppen az illiberalizmus lerombolja a demokráciát, megfojtja a szabadságot és a társadalom végletes megosztása árán uralkodik,
- A francia csendes diplomácia mostanában a kapcsolatok enyhülését szeretné elérni Magyarországgal, ezt szolgálja a Novák Katalinnak adományozott Becsületrend is.

Project Syndicate

A londoni School of Economics egyik magyar tanára szerint Kelet-Európában az illiberális rendszerek végét jelentheti, hogy ezek az államok a politikai szerkezet vele született hiányosságai miatt képtelenek gazdasági átalakulásra, noha az igencsak sürgető volna. Mohácsi-Nagy Piroska (a képen) szerint az ilyesfajta hatalmak számára eleve nem jön szóba semmiféle kompromisszum, a tanszabadságot és a független intézményeket viszont annyira meggyengítették, hogy a politika képtelen érdemben reagálni a gazdasági gondokra. Ennél fogva az egyetlen visszajelzési lehetőségként marad a tüntetés és a polgári engedetlenség. A rabszolgatörvény elleni budapesti utcai megmozdulások mutatják az ilyen rezsimek sebezhetőségét. És ami eddig történt, az lehet, hogy legfeljebb csak ízelítő.

A régióra váró megpróbáltatásokat még a leghajlékonyabb és legnyitottabb kormány is csak nehezen tudná orvosolni, hát még az ideológiailag szemellenzős magyar és lengyel vezetés. Nincs elég munkaerő, miközben a reálbér még mindig jócskán alatta marad a fejlett uniós tagállamok színvonalának. Ezek a tényezők egytől egyik nyomják fel a kereseteket, pedig pl. Magyarországon nem javul a termelékenység, ami a jelek szerint összefügg a nagyarányú kivándorlással. Ily módon a külföldi kézben lévő vállalatok elköltözése fenyeget. Az autógyártásban a távozást nagyban elősegíti az automatizálás. Közben Európa déli része hozzáigazítja a jogszabályait az uniós normákhoz, a jövedelmek pedig jóval alacsonyabbak, mint a kontinens középső részén és ez szintén nagy csábítást jelent.

Az Orbán-kabinet ebben a helyzetben találta ki a rabszolga törvényt. A jobboldali rendszerek számára teljesen természetes, hogy fölülről mondják meg a tutit. A nagytőke és az autokrácia ráadásul hajlamos összejátszani. A régió gazdasági fordulóponthoz érkezett. Kimerült az export vezérelte felzárkózási modell. Az alapokat inkább az innovációra kell építeni, amihez magasabb képzett munkaerőre van szükség, ahhoz pedig az oktatásba kellene beruházni, továbbá javítani kellene a szociális politikán. A költségvetés fő céljait ennek megfelelően kellene meghatározni, továbbá bátorítani kellene a tanszabadságot, az alkotó tevékenységet és a párbeszédet. Csak éppen pont ezzel gyűlik meg az illiberális demokráciák baja, mert elutasítják a szabad gondolkodást, az innovációt, megvetik az olyan intézményeket, amelyeket a szakértelem irányít. Ebből következően a gazdasági hiányosságok elvezetnek e rendszerek lebomlásához.

Die Presse

Magyarország erősen tart az egypártrendszer felé, az ellenzék mozgástere egyre kisebb, ellenben határozottabban alakot ölt az illiberális demokrácia. Így jellemzi a helyzetet vendégkommentárjában Csekő Balázs, a Bécsben élő szabadúszó újságíró. Felidézi, hogy év eleji sajtótájékoztatóján Orbán Viktor kifejtette: az ellenzéki pártok saját sírjukat ássák, ha összefognak az EP-választásra. Ám ez a vélemény sokat elárul arról, milyen sorsot is szán ellenfeleinek a politikus. Mint ahogy az is, hogy másként gondolkodókat és vezető üzletembereket fenyegetett meg, továbbá nem engedett be az eseményre egy sor független sajtóorgánumot. Mindez arról tanúskodik, hogy még inkább kiépül az illiberális rezsim.

Az ellenzék nem sok mindenben bízhat, noha hosszú évek után közösen lép fel az Országgyűlésben a Fidesz ellen, követel demokráciát és jogállamiságot. A jobboldali-radikális hatalom az összefogás láttán mindent megtesz, hogy szétverje az egységet és a margóra szorítsa ezeket az erőket. Merthogy teljes egészében ki akarja kapcsolni a vele szemben álló tábort. Erre bizonyítékkal szolgált az egykori fideszes Domokos László vezette Számvevőszék, amely létében fenyegeti a Párbeszédet és a Momentumot, miután megvonta tőlük az állami támogatást. Még rosszabbul járhat a Jobbik, amelyre akár a bírósági felszámolás várhat, ha újabb hatalmas pénzbüntetést szabnak ki rá.

A hatalom célkeresztjében benne van az ellenzéki sajtó is, noha azt már jócskán megtizedelték. Orbán liberális médiatúlsúlyt emlegetett, amit csakis a független újságírás elleni veszélyes fenyegetésként lehet értelmezni. A kormányfő már egy évvel ezelőtt értésre adta, hogy a parlamenti választások után jön a bosszú, és be is váltotta a szavát. Zajlik a szalámitaktika, az ország visszatér az állampárt rendszeréhez...

1,8 MILLIÁRD ÉRTÉKBEN JÖNNEK JÁTÉKOSOK A FRADIHOZ

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.02.01.


Az FTC már a hetedik játékosnál tart a téli szünetben, ezúttal a brazil Isael Barbosa érkezett. Viszont nem mindegyiket kell megvásárolni.

Ha a Fradi a bajnokság téli szünetében leigazolja az összes kiszemelt játékosát, akkor a kerete többet fog érni, mint a Videotoné - számolta ki a Blikk az alapján, hogy a transfermakt.de játékosfigyelő oldal milyen értéken tartja nyilván a játékosokat.

Ez azt jelenti, hogy míg a Vidi kerete jelenleg 5,9 milliárd forintot ér, addig a Fradié 6,5 milliárdot fog.

A Vidi leelőzése tulajdonképpen egy játékosnak köszönhető, a pár napja Budapestre érkezett brazil Isael Barbosának, az ő értéke ugyanis 2,8 millió euró, vagyis 886 millió forint, és várhatóan alá is ír a zöld-fehérekhez.

A Blikk úgy számol, hogy a most télen érkezett játékosok összértéke 5,6 millió euró, vagyis 1,8 milliárd forint. Ez csupán a játékospiaci értéküket jelenti, mert Barbosáért például nem kell fizetniük a kazah Kajrat Almatinak, ott ugyanis lejárt a szerződése.

Az eddig érkezett játékosok: Szerető Krisztofer, a szír Ammar Ramadan (ez a két játékos még nincs is beárazva a transfermarkt-en), a fehérorosz Nyikolaj Szihnyevics, a norvég Tokmac Nguen, a frúz Lasha Dvali, az ukrán Ihor Haratyin, és hozzájuk jön most Barbosa.
ITT OLVASHATÓ

EZEKNEK A DÍZELEKNEK VAN JÖVŐJE IGEN, EZEK TISZTÁK)


VEZESS TV 
Szerző: GAJDÁN MIKLÓS
2019.01.28. 


Az autóipar képes tiszta, a jelenlegi normáknak, levárásoknak megfelelő dízelt építeni. De miért nehéz ez, mi volt eddig a probléma? Gajdán Miklós egy modern Mercedes motoron mutatja be a témakört.

SZABÓ SZABOLCS: A MAGYAR VALÓSÁG TAR SÁNDOR SZEMÉVEL

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: SZABÓ SZABOLCS
2019.02.01.A magyar kultúra napja apropóján azzal búcsúztam el a Széchényi téren tartott gyertyagyújtásról, hogy mindenki vegyen le esete egy könyvet a polcáról. Ennek megfelelően vacsora után én is szétnéztem a könyveim között, és kerestem egy számomra igazán fontos könyvet. A választás Tar Sándor „A mi utcánk” című kötetére esett (Magvető, 1995). Egészen elképesztő szociografikus jellegű írás, nekem ez a kedvenc könyvem tőle. 

Azt szoktam mondani mindenkinek, hogy ha valakinek be akarjuk mutatni az 1990-es évek elejének vidéki valóságát, akkor ezt a könyvet kell csak a kezébe adni. A könyv összefüggő történetet alkotó novellái a mindenki által csak Görbének nevezett utcában játszódnak. Olyan történeteket, sorsokat mutat be Tar, mint amilyeneket én magam is láttam gyerekként ebben az időszakban, persze nem ilyen töménységben. A rendszerváltozás vesztesei, lecsúszott egzisztenciák, megnyomorított emberek tengetik az életüket ebben az alföldi kis utcában. Az életüket pedig átszövik azok a történetek (talán inkább legendák), melyek kicsit misztikussá, különlegessé teszik ezt a közösséget. Elképesztő nyomort, kilátástalanságot tár elénk a szöveg, de

Tar Sándor olyan nagyszerű stílusban írta meg, hogy egyszerűen nem lehet letenni. Egy kritikustól olvastam valahol, hogy egy Brueghel-festményhez hasonlította a kötetet, amiben sok igazság van. A halál diadala című festményen lehet csak ilyen töménységben látni a valóság sötét oldalát úgy, hogy közben mégis lebilincseli az embert.

Szóval mindenkinek ajánlani tudom ezt a könyvet, akárcsak Tar összes többi kötetét (a Szürke galambot se hagyja ki senki). Én magam a XX. század egyik legfontosabb magyar írójának tartom Tart, egyben a története is tipikusan XX. századi...


TÖRVÉNYEK VANNAK, DE NEM AZÉRT, HOGY MEGVÉDJÉK AZ EMBERT - INTERJÚ MATTEO GARRONÉVAL, A DOGMAN CÍMŰ FILM RENDEZŐJÉVEL


CINEMÁTRIX BLOG
Szerző: KLÁG DÁVID
2019.01.31.


Matteo Garrone rendezett már filmet a délolasz maffiáról (Gomorra), országának realityhőseiről (Reality), megfilmesített középkori tündérmeséket (Szörnyek és szerelmek), most pedig feldolgozta az egyik legdurvább olasz bűnesetet, ami a második világháború után történt az országban. A nyolcvanas években egy visszafogott kutyafodrász, Pietro De Negri megölt és állítása szerint megkínzott egy helyi amatőr bokszolót. A részletek gyomorforgatóak, de a nyomozás kiderítette, hogy amit az elkövető bevallott, annak nagy része egyszerűen nem volt igaz: nem kínozta sokáig az áldozatát, és nem követett el vele mindenféle borzalmas dolgot, a hatalmas mennyiségű elfogyasztott kokain miatt csak azt hitte, hogy mindez megtörtént. Megölni viszont valóban megölte a nála sokkal nagyobb, agresszív férfit.

Garrone nem a szenzációhajhászásra húzza fel az Oscarra is felterjesztett, de végül nem jelölt Dogmant. A forgatókönyve alapul veszi az igaz történetet, de csak kiindulópontként használja, Garronét sokkal jobban érdekli az, hogy mi zajlik le belül egy ilyen emberben – aki nem erőszakos, nem veszélyes, látszólag nem ártana a légynek sem –, és nem az, hogy mit képes művelni...

MULTIMILLIÁRDOS LETT 2010 ÓTA AZ ORBÁN-CSALÁD

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BATKA ZOLTÁN, MARNITZ ISTVÁN
2019.02.01.


Habár a kormányfő saját anyagi helyzete iránt rendkívüli szerénységgel viseltetik, családtagjai több milliárdosra tehető vagyona egyre gyorsabban gyarapszik.

Az országgyűlési képviselőknek csütörtök éjfélig kellett leadniuk vagyonnyilatkozatukat. Az aktuális bevallásokat csak ez után hozták nyilvánosságra, ám a lényeg sokszor amúgy sem a sokat bírált nyilatkozatokban van. Orbán Viktor kormányfő például rendre jelképes megtakarításról számolt be eddig, miközben körülötte szinte mindenki őrült tempóban gazdagodik. Lapunk összesítése szerint például csak a kormányfő testvéréhez, édesapjához kötődő, nagy állami beruházások beszállítójaként rendszeresen felbukkanó bányászati cégekből mintegy 6 milliárd forint profit került a családhoz 2010 és 2017 vége között. Az Orbán-vállalkozások nyeresége 2014 után megugrott – ekkor romlott meg, 2015 elején pedig megszakadt a kapcsolat a kormányfő és a nagy állami megrendelések piacát addig uraló Simicska Lajos között.

A kormányfő veje, Tiborcz István központi cége, a BDPST Zrt. eszközértéke a legutóbbi nyilvános adatok szerint 5 milliárd forint, ám a társaság áttételesen számos, önmagában is milliárdos értékű kastélyt, palotát és irodaházat birtokol, fejleszt. Az üzleti sikereket főként házassága után elérő Tiborcz cége tavalyelőtt négymilliárdos nyereségre tett szert.

Az Orbán-család vállalkozásai alaposan kiveszik részüket az állami vagy kurzusközeli megbízásokból. Az atlatszo.hu országszerte fél tucat olyan nagy, állami középítkezést azonosított, ahová az Orbán-család bányavállalkozásai követ szállítottak. Igaz, ehhez követni kellett a vértesi bányákból elindult kőszállító autókat. A Népszabadság röviddel megszüntetése előtt szúrta ki, hogy Orbánék egyik vállalkozása szállította a Margitszigetre a vizes világbajnokság miatt esedékessé váló csatorna-felújításához a betonelemeket. A rendszerint a puritán politikus szerepében feltűnő kormányfő korábban szóvá tette, hogy családjának a vállalkozásai ne induljanak állami közbeszerzéseken, ehhez képest az Orbán-cégek rendszerint a tendernyertes fővállalkozóknak szállítanak be, így a nevük fel se bukkan a pályázati adatbázisokban. 

Piaci hírek szerint az Orbán-érdekeltségek igencsak drágán szállítanak. Ez visszaköszönni látszik a cégbírósági adatokból. Az Orbán-család bányászati vállakozásainál igen magas, 30 százalék körüli az árbevételhez képest az üzemi eredmény aránya. A családi uradalom zászlóshajójának számító, legendás Dolomit Kft. 2014-ben például 3,3 milliárd forintot kasszírozott. Az egymilliárdos adózott eredményből a kormányfő édesapja tulajdonosként 900 milliót ki is vett. Az Orbán-cégek nyeresége 2014 után zömmel nőtt, ami nehezen függetleníthető attól, hogy a kormányfő szakított a nagy állami közmegrendelések piacát addig uraló volt kollégiumi társsal, Simicska Lajossal. Az 

Orbán-család egyéb vagyonelemei kevéssé ismertek, bár az is kiterjedt uradalomra emlékeztet. Orbán felesége, Lévai Anikó utolsó vagyonbevallása 2010-ből ismert. Ebben összesen közel 600 hektárnyi különböző földterületet tüntetett fel sajátjaként, zömében Felcsút és Szolnok környéki szántókat, de itt is szerepel a miniszterelnök vagyonbevallásából is ismert, XI. kerületi Cinege utcai villa. Az Orbán család vagyonának latolgatásánál nem lehet elmenni ama közkeletű vélekedés mellett, hogy a NER-oligarchák – de elsősorban Mészáros Lőrinc – 2010 óta világtörténelmi mércével mérve is rekordütemben felgyülemlett vagyona felett valójában maga Orbán Viktor rendelkezik. A Mészáros-vagyon ugyanis szinte kizárólag olyan közbeszerzéseken keresztül épült fel, amikről – a korábbi amerikai nagykövet könyvének beszámolója szerint is – jellemzően Orbán Viktor döntött.

Bár erre közvetlen bizonyíték nincs, a Mészáros- és Orbán-vagyon összemosódására egyre több jel utal:...

ORBÁN VIKTOR FÉL ÉV ALATT 400 EZRET TAKARÍTOTT MEG, MAGÁNREPÜLŐGÉPES UTAT NEM ÍRT BELE A VAGYONNYILATKOZATÁBA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÁGOSTON ZOLTÁN
2019.02.11.


Fél év alatt 945 ezer forintról 1 millió 395 ezer forintra sikerült növelnie a megtakarítását Orbán Viktornak – derül ki a miniszterelnök január 31-én éjfélkor nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozatából, amelyben nincs nyoma annak a magánrepülőgépes útnak, amelyet Garancsi Istvántól kapott ajándékba 

A miniszterelnöknek a negyedik kormánya megalakulásakor, 2018. június 5-én leadott vagyonnyilatkozata szerint 945 ezer forint volt a bankszámláján, 52 ezerrel kevesebb, mint a januári vagyonnyilatkozata leadásakor, de 200 ezerrel így is több, mint 2017-ben...

AZ ÁSZ TÜKÖRORSZÁGA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.02.01.


Az Állami Számvevőszék pártok ellenőrzéséért felelős főtitkára, bizonyos Holman Magdolna olyan vélt evidenciákat fogalmaz meg, hogy az ő cége független a pártpolitikától, és nem vesz részt pártpolitikai küzdelmekben. Kár. Ha indulnának valami nyüves választáson, én biztosan rájuk szavaznék. Hallunk még persze jogállamról, szakmai standardokról meg demokratikus normákról is, amitől jókedvre kerekedik az ember nagyon, hogy ne mondd má’, ne röhögtess, mert cserepes a szám.

Mindezt annak fényében tartotta szükségesnek elővezetni a főtitkár asszony, hogy valami véletlen baleset miatt a kormányzó erőket két óra alatt találták rendben lévőnek pénzügyileg, míg az ellenzéket pedig igyekeznek szarrá büntetni. A szabál az szabál, szokta volt mondani nagyanyám is, amikor elfogta a snapszlit, és beírta a szőrös bunkót az ellennek. Én ezzel az életből ellesett példával csupán arra szerettem volna utalni, hogy rendnek kell lenni mindenképp.

Azt nem tudhatjuk, hogy főtitkár asszony főnöke, ez a bizonyos Domokos László, aki 2010-ben egyenesen a Párt kebeléből érkezett demokráciát óvni, szóval nem tudhatjuk, hogy az ő kis szíve kiért dobban momentán nagyot és remegve, csak sejthetjük, mert vannak erre utaló bizonytalan jelek. Egyébként ez az ÁSZ a maga függetlenségével és az egyéb mézes-mázas jelzőivel legalább annyira abszurd, mint az egész leharcolt ország...