2017. június 20., kedd

BŰN VILÁGSZÍNVONALÚ EGÉSZSÉGÜGYRŐL BESZÉLNI, AMÍG A FALVAKBAN BELEHALNAK AZ EMBEREK UGYANABBA A BETEGSÉGBE, AMIT BUDAPESTEN KEZELNI TUDNAK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.06.20.


...Vegyünk néhány egyszerűbb példát.

A várható élettartam mutatja meg talán a legjobban, miről is van szó: a gazdaságilag az országos átlagtól elmaradó észak-magyarországi régióban a férfiak átlagosan 7, a nők pedig 8 évvel hamarabb halnak meg, mint Közép-Magyarországon. Még ennél is beszédesebb, hogy egy alapfokú végzettségű férfi 12, egy ugyanilyen végzettségű nő 5,6 évvel él rövidebb ideig, mint egy felsőfokú végzettségű, azonos nemű honfitársa.
Tehát az, hogy az ország melyik részén él valaki, nagyban befolyásolja, hogy meddig él – mint ahogy az sem mindegy, hogy milyen végzettséggel (s így milyen életpályával) bír valaki. Egy Borsod megyei közmunkás és egy fővárosi értelmiségi kilátásai közt Kínányi szakadék tátong.

Az okok is beszédesek. Kezdjük az ellátórendszer hiányosságaival: a leszakadó térségekben jóval nagyobb a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok aránya, mint mondjuk a fővárosban. 440 ezer embernek nincs jelenleg állandó háziorvosa az országban, a legrosszabb helyzetben az olyan megyék vannak, mint például Nógrád, Borsod és Békés megye. Vagyis az első lépés a gyógyulás, vagy egyáltalán a betegség felismerése felé megugorhatatlan probléma az elnéptelenedő falvakban, „a végeken”, a legkiszolgáltatottabb térségekben.

Ugyanez a probléma egy másik megközelítésből: míg egy hátrányos helyzetű településen, az ország keleti részén a mentő csak az esetek alig több mint felében ér ki a beteghez 15 perc alatt, addig a jelentősen jobb helyzetben lévő nyugati megyékben 85 százalék körüli ez az arány – nem is beszélve Budapestről, ahol az esetek 92 százalékában időben jön a segítség.

De az ellátórendszer hiányosságait a várólisták hosszán is érdemes lemérni: míg az országos átlag 53 nap, addig a Dél-Dunántúlon ennek több mint a dupláját, 110 napot, Közép-Magyarországon viszont csupán 31 napot kell várni.

És hogy ne csak a területi megosztottságra koncentráljuk, érdemes megnézni, hogy a társadalmi egyenlőtlenségek hogyan határozzák meg azt is, kinek milyen esélyei vannak az életben maradásra. A legbeszédesebb adat talán az, hogy míg a legalacsonyabb jövedelmi ötödbe tartozók közel 7 százaléka azért nem vett igénybe valamilyen számára szükséges egészségügyi ellátást, mert az túl drága, addig a legfelső jövedelmi ötödben ez az indok az esetek alig 0,2 százalékában játszott szerepet a kezelés elmaradásában.
Egy roma 2,2-szer kevesebb alkalommal jutott hozzá a számára szükséges egészségügyi ellátáshoz, mint egy nem roma. Hasonló arányú a különbség az alapfokú és felsőfokú végzettségűek közt, a legszegényebbek és a leggazdagabbak közti különbség pedig közel négyszeres!...

BECSICSKULT AZ MSZP A LEX-CSICSKÁTÓL, DE BOTKA HELYRE RAKTA A PÁRTOT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.06.20.


Ahogy lehetőség kínálkozott rá, az MSZP-ben azonnal a régi reflexek győztek: minimális, azonnali előnyért minden elvüket feláldozták volna. Botka ezúttal visszarángatta pártját a hülyeség széléről.

Minden jel arra utal, hogy a szocialista párt semmit nem tanult az elmúlt húsz évben. Amint valaki megvillantja előttük pozíciójuk minimális javításának elvi eshetőségét, azonnal a földre – pontosabban a pillanatra - szegezik a tekintetüket, és csorgó nyállal rohannak, akár saját sírjukba is. Pontosan így reagáltak a Fidesz legutóbbi – amúgy meglehetősen kétségbe esett – húzására is a lex-csicska ügyében.

Az állam- és kormánypárt annyira retteg Simicska plakáthelyeitől - általánosságban bosszújától -, hogy bármit megtenne ellehetetlenítése érdekében. Ehhez azonban egy ellenzéki párt, vagy csak néhány tagjának kollaborációjára lenne szükség. A mézesmadzagot a lakájmédia napok óta kenegeti: a többi ellenzéki párt esélyeit csökkenti, ha a Jobbik előnyösebb helyzetből fut neki a kampánynak. (Naná, hisz a Jobbik nem a kormányt akarja leváltani, hanem a baloldali ellenzéket - logikus.) Az érvrendszer faék egyszerűségű, de hát ez is a célja: éknek lenni, ékkénk verődni az egységes, ellenzéki szembenállásba. Ki más jelentkezne erre a szerepre, mint a szocialisták?...

MÉSZÁROS LŐRINC MEGVESZI A VESZPRÉMI KÉZILABDACSAPATOT IS

SZTÁRKLIKK  BLOG
Szerző: Szrárklikk/24.hu
2017.06.20.


Zajlik Mészáros Lőrinc hatalomátvétele a veszprémi kézilabdacsapatnál - állítják a 24.hu forrásai. Az eddig is Fidesz-közeli Telekom Veszprém lehet a legszebben csillogó ékköve a felcsúti birodalomnak.

Veszprém városa mindig a különös jelentőséggel bírt a Fidesz számára, hiszen az Orbán Viktorból miniszterelnököt faragó milliárdos, Simicska Lajos is a város lakója. Sőt, egy ideig a legendás kézilabdaklub is az ő közvetlen befolyása mellett működött.

Manapság úgy tűnik, hogy kiszorult onnan, még a vállalkozó jobbkezeként ismert Fonyó Károly is távozott klubelnöki posztjáról 2015-ben. Olyannyira, hogy mostanában Mészáros Lőrinc cégei jelennek meg szponzorként.

Ugyanakkor a Fidesz nem engedte el a veszprémi csapatot. A klub jelenlegi elnöke Kálomista Gábor producer, fideszes médiaember, az állami tévé egyik legnagyobb beszállítója, emellett az igazgatótanácsnak Mihalovics Péter és Ovádi Péter révén két helyi fideszes a tagja van, valamint a klub elnökségébe 2015 végén bekerült Csermely Péter is, aki akkor a kormányközeli Magyar Idők főszerkesztője volt, mostanra pedig a Mészáros-érdekeltségnek számító Mediaworks tartalomfejlesztési vezérigazgató-helyettese...

NAPI EGYPERCES - "SZÚRD KI, MERT PATTOG" - HOFI A MAGYAR FOCIRÓL

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.06.20.


A Fidesz-kormány a sportot – ezen belül a futballt – stratégiai ágazattá nyilvánította. Jól érti a kedves olvasó, nem az egészségügyet, vagy az oktatást! Nem az emberi élet, a tudás a fontos Orbán Viktornak, hanem a hobbija, amiért semmi sem drága.

A tehetős emberek a „hanyatló nyugaton” saját jövedelmükből állják passziójuk költségeit, s nem a közpénzből csípnek le egy „keveset”. A stadionokat a klubok tulajdonosai építtetik, az egyesület pénzéből, és – ha szükséges – banki hitelből. Tehetik, mert abban a világban ez a természetes. Óriási felháborodás lenne, ha a köz pénzét öntenék a pályák építésébe. Ugyanakkor abban is biztosak, hogy az együttes „kitermeli” a költségeket, hisz’ az igazi nagy csapatok állandóan telt ház előtt játszanak. Sok egyesületnél a bérletek családon belül öröklődnek. Ott nem a kórházi várólisták a hosszúak – mert az egészségügyi ellátás ahogyan egy normális országban „illik,” működik– hanem a szurkolói bérletekre kell akár éveket is várni. Más világ, más kultúra. Ahol foci van – még ha nem is hívják nemzetinek –, ott van közönség is.

Szeretem a futballt. Hétvégeken kapcsolgatok ide-oda. Általában spanyol bajnoki mérkőzéseket nézek, ahol még a tabella végén álló csapatok meccsein is telt ház van. Tudják a nézők, nem a zselézett, belőtt frizura a fontos a profi játékosoknak, inkább – fogalmazzak egyszerűen – a belüket is kihajtják a győzelemért. Az esti közvetítéseknél a televízió hangját a minimálisra szoktam levenni, de a közönség moraja még akkor is behallatszik a másik szobába, ahol a feleségem éppen egy könnyfakasztó filmet néz. Ilyenkor kitör a balhé, miért nézem ilyen hangosan azt az „átkozott” meccset. Nem egyszer, nem kétszer fordult elő ilyen családi civódás. Ezért, mikor egy magyar bajnoki mérkőzést néztem, úgy ezres közönséggel, jó hangosra vettem a televíziót, s hívtam Zsuzsát, hogy vajon most hallja-e a nézők moraját. Mondanom sem kell, hogy nem hallotta. Viszont a pályán elhangzó minden káromkodás jól átjött a televíziós közvetítésen. Nem is értem, miért nem korhatárosak a magyar bajnoki „összecsapások”.

A mi dédelgetett, agyonfizetett sztárocskáink és edzőik mindent és annak az ellenkezőjét képesek megmagyarázni. Mindenki hibás, csak ők nem. Az emberfiának röhögőgörcse támad, amikor több gólos vereség után, azt hallja a trénertől, hogy milyen jól küzdöttek a fiúk, hajtottak mint a güzü, a másik csapat szinte a pályán sem volt, még helyzetük sem nagyon. Talált gólokkal győztek, de majd legközelebb.

Az andorrai szégyenletes vereség sem gondolom, hogy változtat bármin. Tovább épülnek a stadionok, zsákszámra önti a Fidesz a közpénzt abba a gyalázatba, amit focinak csúfolnak. Lassan stadion lesz az egész ország, pedig ehhez a „színvonalhoz” még a libalegelőket is kár igénybe venni. Mindenkit el kellene zavarni, aki a futball körül lézeng. Amatőr szinten, alulról építkezve kellene újra kezdeni az egészet. Csak 2011 óta – hivatalosan– úgy 600 milliárdot költöttek stadionokra, akadémiákra – nem tudományos kutatásra, nehogy már bárki félreértse –, s ki tudja, mennyi pénz ömlött más csatornákon keresztül az egyesületekhez. Egy biztos: soha ennyit még itthon magyar futballista nem keresett mint napjainkban. Röpködnek a milliók, a Fidesz és Orbán szívéhez közelálló csapatoknál havi 5-8 milliós fizetésekről olvasni. A miniszterelnök „kötélbarátjának” csapata – a zuhanyhíradó szerint – havi 20 millióért szerződtetett új edzőt. De ne menjünk messzire: az andorrai amatőrök által elvert csapat szövetségi kapitánya havonta több mint 25 millió forintot kap azért, mert szövegben világbajnok edző.

Ideje lenne már felébredni! Az egykor volt dicsőségnek már régen vége, az Aranycsapat, több mint 60 éve verte végig ellenfeleit. Puskás Öcsi bácsi, Bozsik Cucu és a többiek sajnos már egy másik világból néznek le botlábú utódaikra, akik csak ugatják a focit. Lehet nosztalgiázni, még fociügyi nagykövetet is ki lehet nevezni, de attól még ez a béka segge alatt levő magyar futball egy jottányit sem lesz jobb. Tudomásul kell venni, Orbán Magyarországában sem cirkusz, sem kenyér nincs...

LOVÁSZ LÁSZLÓ: ENNÉL KICSIT INTELLIGENSEBB TÁMADÁST VÁRTAM (INTERJÚ)

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Joó Hajnalka
2017.06.20.


A Magyar Tudományos Akadémia mint szervezet ne foglaljon állást a közállapotokat érintő ügyekben, magát a tagságot azonban kifejezetten vitára biztatja az MTA újraválasztott elnöke. Lovász László nem érzi, hogy a CEU melletti kiállása miatt büntetésbe került volna az Akadémia, szerinte az egyetem működése körüli bizonytalanság viszont sokat ártott Magyarország tudományos vonzerejének. Lovász a külföldre távozott magyar kutatók visszacsábításának feltételeiről is beszélt a hvg.hu-nak.

hvg.hu: A május eleji – önt újraválasztó – MTA-közgyűlés elfogadott egy CEU melletti állásfoglalást, majd – egy nap sem telt bele – az egyik kormánypárti blog „rájött”, hogy ön amerikai állampolgár is, ami szerinte nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Mennyire érte váratlanul, hogy ellenzéki politikusok és kegyvesztett vállalkozók után ön is a jobboldali sajtó céltáblája lett?

Lovász László: Valamilyen mértékben számítottam rá, bár ennél kicsit intelligensebb támadást vártam.

hvg.hu: Nem sokkal interjúnk előtt tárgyalt a miniszterelnökkel és az emberi erőforrások miniszterével. Ez is része volt a CEU-ügyben vállalt közvetítésének?


L. L.: Nem, a találkozót azért kezdeményeztem, mert újraválasztottak, és szerettem volna megosztani a következő három évre vonatkozó elképzeléseimet.

hvg.hu: Mennyire volt feszült a megbeszélés? A CEU melletti kiállásán túl a közelmúltban más kérdésekben is – például a KDNP-s berkekben vörös posztónak számító gender studies ügyében – szembement a kormánypárti nézetekkel.

L. L.: Nem éreztem feszültséget. A CEU ügyét természetesen szóba hoztam: elismételtem az Akadémia álláspontját, hogy a CEU fontos, színvonalas és a magyar tudományhoz sok szempontból kapcsolódó intézménye Magyarországnak, ezért lényeges a megmaradása. Úgy tűnt, ebben nincs is köztünk vita: a miniszterelnök úr hangsúlyozta, hogy a CEU oktatásával és kutatásával kapcsolatban nincsen semmi fenntartása, de azt is fontosnak tartja, hogy mindenki betartsa a törvényeket. Remélem, hogy meg lehet találni azt a módot, hogy a CEU a törvényes kereteken belül folytathassa eddigi tevékenységét.

hvg.hu: Erre azért egyre fogy az esély: kevesebb mint négy hónap alatt kellene tető alá hozni azt a törvényben előírt megállapodást, amelynek megkötésére az amerikai szövetségi kormánynak, úgy tűnik, sem szándéka, sem lehetősége nincs. Erről nem beszélt a miniszterelnök vagy a miniszter?

L. L.: A részletekbe nem mentünk bele. Hogy az ügynek milyen politikai, nemzetközi és egyéb vonatkozásai vannak, az nagyon bonyolult, én ebbe nem akarok belefolyni, és nem is ez volt a fő témája a találkozónak...

EZ AZ ÖKÖLRÁZÓ, FAJVÉDŐ, BUZIGYŰLÖLETBEN TOBZÓDÓ SUTTYÓSÁG MEGMENTI A NEMZETET?

GÉPNARANCS 
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2017.06.20.


...Szóval Debilország legelborultabb része fellázadt a liberalizmus ellen, mert minden más tényleg rendbe jött itt három nap alatt, ameddig mi nem kavartuk az állóvizet, már csak a liberalizmus mételyének kellett jól hadat üzenni. A kormányzó szélsőségtől jobbra. Tudom, hogy ezen az egetverésen legalább ingyen lehet röhögni, de kinek van hozzá kedve? Igaz, ilyen komolyanvehetetlenül elhülyült embereket másfél percbe koncentrálva látni nem mindennapi trauma, de mi ez ahhoz képest, amivel ezeknek együtt kell élniük? Saját magukkal, úgy értem. Azt mondják ezek a talpig hazafiak, akik 2017. július 8-ára Vecsésre, a pozsonyi csata emlékművéhez toboroznak hozzájuk hasonló szellemi árvízkárosultakat:

– Én azért megyek Vecsésre, mert a közbiztonságért felelős szerveknek elég, hogy nap mint nap csak kettes alára vizsgázzanak.

– Én azért megyek Vecsésre, mert az állami szervek nem a közérdek szerint alkalmazzák a jogszabályokat.

– Én azért megyek Vecsésre, mert a magyar gazdaság kifosztott állapotban van, a multinacionális cégek adómentesen tudnak létezni, a bankrendszer kényére-kedvére rabolja ki az országot, és ezt eddig az összes politikus eltűrte.

– Én azért megyek Vecsésre, mert nem akarom, hogy Magyarországot egy cigány képviselje az Euróvíziós Dalfesztiválon cigány zenével. A magyar kultúrát meg kell védeni, a nemzet identitását vissza kell állítani. Ami a zsidóknak jár Izraelben, minimum annyit szeretnénk mi is itt, a saját hazánkban.

– Én azért megyek Vecsésre, hogy a délvidékieket ne szerbezhessék le, a felvidékit ne szlovákozhassák le, a kárpátaljait ne ukránozhassák le, és az erdélyieket soha többé ne románozhassák le.

– Isten Ádám mellé Évát teremtette és nem Bélát. Elegünk van az agresszív buzipropagandából!

– Én azért megyek Vecsésre, mert célunk az egyetemes emberi minőség helyreállítása.

Az (v)érpataki modell szélsőjobbos követői ezek itt fent: a Betyársereg politikai szárnya, az Orosz Mihály Zoltán nevű dühöngő polgármesterről elhíresült Érpataki Modell Országos Hálózata és az Identitárius Egyetemisták Szövetsége (Identitesz). Hát mit lehet erre mondani? Sokadszorra felmerül a kérdés: mi tölti ki ezeknek az embereknek az ökölbe szorult agyát? Mi ellen lázadnak ezek a szerencsétlenek? Milyen kétségbevonhatatlan identitása lehet ezeknek a – hazájukat a nagy pofájukon hordozó – turbómagyaroknak, hogy folyamatosan úgy definiálják magukat (nem mellesleg a kormánypárti stratégiával azonos rímekbe szedetten), mint akik harcban állnak valamivel, valakikkel, akiket le kell győzni, mert különben eltűnik a magyarság?

Vajon hányan tudják ezek közül az öklöt rázó fajmagyarok közül, hogy mit jelent a liberalizmus, amit ők dühösen köpködnek, mert az mostanság olyan menő és mert ez a hazafiság mértékegysége is egyben? Hányan tudják, hogy annak a liberalizmusnak a gyűlöletét, amelyet Orbán Viktor és kormánya a zászlajára tűzött, miután megtértek ők összfideszileg a liberalizmusukból, éppen egy buzi zsidó agyából pattant ki, aki ezért a zsenialitásáért nem mellesleg igen sok pénzt zsebelt be nem Orbán Viktor konyhapénzéből?...

ZÁRT INTÉZET

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Markó Beáta
2017.06.20.


Vidáman zajlik az élet Európa, sőt, talán a világ legnagyobb – 93 ezer négyzetkilométeren elterülő – elmegyógyintézetében. A főorvos-igazgató megfeszített munkával és gondos odafigyeléssel küzd a kórházban lakó összes ápoltért. Olykor külön-külön is felkeresi őket – ld. Bözsi néninél tett spontán látogatását pár héttel ezelőtt –, de elsősorban külföldön harcol a páciensei érdekében, ha éppen sehol a világon nem tartanak kihagyhatatlan Bajnoki Liga futballmeccset.

Aki nyitott szemmel jár, észre is veszi a látványos változásokat. Manapság elég nehéz úgy megtenni tíz méternél nagyobb távot Magyarország bármelyik hűbéres uradalmának területén vagy a székes fővárosban, hogy ne ütközzünk egy hatalmas kék plakátba, amely azt hirdeti: Magyarország erős és büszke európai ország. Igaz, eddig úgy tudtuk, fél-ázsiai nép vagyunk, de ha sikerül túllendülnünk ezen a kis ellentmondáson, csak egyetértően bólinthatunk.

Győztes csapaton ne változtass! – tartja a mondás. Nyilván így van ez vesztes csapat összeállításának esetén is, s ezt az elvet követi a szocialista párt nagy többséggel megválasztott miniszterelnök-jelöltje. Miután nagy hangon kijelentette, hogy nem térhetnek vissza a 2010 előtti idők, kampánystábjába csupa régi motorost választott, akik már bizonyították hogyan kell választást veszíteni. Megválasztása óta nem látjuk a párt elnökét sem, feltehetőleg ő is a pártért dolgozik – titokban, a kulisszák mögött –, hiszen közösek a célok. Mindennek persze csak akkor lenne jelentősége, ha lennének demokratikus parlamenti választások, de egy magyar zárt intézetben az ápolt már azért hálás, ha vacsorára kap egy kockasajtot és utána lefekhet egy vaságyra, amihez humánusan odakötözik.

Erről jut eszünkbe az intézet teológus-alorvosának sziporkázó mondata – a magyar egészségügy világszínvonalú teljesítményéről. Tény, nem csak a humora frenetikus, de a számok is őt igazolják, hiszen még a kórház saját statisztikai adatai szerint is soha nem látott mértékben nőtt a halálozások száma. Az orvosok és más egészségügyi dolgozók hosszú tömött sorban vándorolnak a hanyatló Nyugatra, így nem kétséges, néhány év múlva még büszkébb és erősebb lesz ez az európai zárt intézet.

A roma kisebbség jövője is megoldódni látszik. Legnagyobb szervezetük vezetője, akinek kezei között a népcsoport felemelésére szánt másfél milliárd forint nyomtalanul eltűnt, s hónapokig őt magát sem találta senki, újra elnyerte a főorvos-igazgató bizalmát. Börtön helyett egy könnyű pacalvacsorán ütötték a pecsétet posztjának további öt évre történő meghosszabbítására. Ennek költségei egyelőre nem ismertek...

MIÉRT BÜNTETI AZ EU MAGYARORSZÁGOT A KVÓTÁK ELUTASÍTÁSA MIATT, MIKÖZBEN SZLOVÁKIÁT DÍCSÉRI

ÁTLÁTSZÓ - VILÁGTÉRKÉP BLOG
Szerző: Bőtös Botond
2017.06.20.


Az Európai Unió történelmének egyik legnagyobb konfliktusa idején júliustól Magyarország fogja betölteni a visegrádi csoport elnöki tisztségét. Varsó, Prága, Budapest és Pozsony nemet mond a 2015-ös európai menekültválság során az Eu területére lépett menekültek automatikus elosztására, miközben négyüknek, összesen, alig több, mint tízezer menekültet kellene átvenni. A nyugati országok elképesztő csalódásként élik meg a V4-ek önzését, akik szerintük csak az előnyöket keresik az Eu-ban. Brüsszel visszaszerezte önbizalmát, a visegrádiak eltökéltnek látszanak, mi várható? 

Brüsszelben a napokban valami megváltozott. Múlt hét kedden az Európai Bizottság (EB) bejelentette: kötelezettszegési eljárást indít az Eu Magyarország, Csehország és Lengyelország ellen, mert e három ország nem fogad be menekülteket az elfogadott menekültkvóták alapján. A szervezet ugyanezzel a lendülettel megdicsérte Szlovákiát és Ausztriát. Miközben Szlovákia volt az az ország, amely a témában először keveredett jogi vitába az Eu-val, amelyhez később Magyarország is csatlakozott. Hogyan lehetséges ez? Egyáltalán: hogyan jutottunk el idáig, hogy Európa a hidegháború vasfüggönye mentén újra kettéhasad?

Aláírtuk, de nem tartjuk be

Az alaphelyzet az, hogy Magyarország – és a többi V4 ország is – 2016 februárjában aláírta az Eu területén rekedt menekültek relokációs, azaz elosztási döntéseiről (2015 június és szeptember) szóló dokumentumot, amely az áll, hogy a Görögország és Olaszország területére bejutott menekülteket szétosztjuk egymás között.

Ez egy olyan jogi kötelezettség, amit illik betartani, hiszen a törvények mindenkire vonatkoznak, még az EU-ban is. Csakhogy korábban, 2015 szeptemberében, a minősített többségi döntéssel elfogadott jogszabályt, amelynek értelmében az EU tagállamainak 160 ezer, Olaszországban és Görögországban tartózkodó, nemzetközi védelemre jogosult menekültet kellene befogadniuk ideiglenesen, az egyes országokra megszabott kötelező kvóták alapján, 2 év alatt, Magyarország nem szavazta meg. Hasonlóan tett Szlovákia, Csehország és Románia is. Lengyelország megszavazta a döntést.

Ráadásul Szlovákia, és nem sokkal később Magyarország, eljárási hibákra hivatkozva megtámadta az Európai Bíróságnál a miniszteri tanács 2015 szeptemberi, kétharmados többséggel meghozott döntését a Görögországban és Olaszországban rekedt menekültek kötelező szétosztásáról. Emlékeztetőül: Magyarországnak a határozat értelmében 1294 főt kellene áthelyeznie, ám mostanáig csak hazánk és Lengyelország nem fogadott be ilyen alapon egyetlen menekültet sem. Szakértők szerint döntés 2017 októbere és decembere között várható. Részletesebben a “kárpát-medencei ellenállásról” itt olvashat...

BOTKA AZ ASZTALRA CSAPOTT - KIRÚGTA MOLNÁRT ÉS BAJÁT A KAMPÁNYSTÁBBÓL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2017.06.20.


...Botka nem válogatta be Molnár Zsoltot és Baja Ferencet

A portál úgy értesült, hogy Botka László úgy döntött, mégsem lesz a kampánycsapatban Molnár Zsolt, aki a 2014-es választási kampányban volt az MSZP kampányfőnöke, és Baja Ferenc sem, aki Horn Gyula minisztere is volt. Nincs szó hivatalos lecserélésről, mert hivatalosan nincs is kampányigazgatóság, Tóbiás József, a kampányfőnök tehát nem formálisan nevezte ki őket. Az ovb arról is döntött, hogy Botka és a párt kommunikációját teljesen átveszi a kommunikációs igazgató, vagyis Kerényi tudta nélkül egyetlen testület, politikus nem adhat ki állásfoglalást, közleményt.

Botka emellett teljes pénzügyi kontrollt kért. Ez azt jelenti, hogy minden szocialista testület, a frakció, sőt az alapítvány szerződéseiről is tudni akar, és az utalások is csak az engedélyével történhetnek - írja az Index.

Nyakó István, az MSZP sajtófőnöke a sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az országos választási bizottság ülésén döntöttek a kommunikációs iroda felállításáról, amelyet Kerényi György kommunikációs igazgató vezet. Ő dönt az MSZP központi szerveinek kommunikációjáról - ismertette. Nyakó István elmondta, felállították a párt országos kampányigazgatóságát, amelynek tagja Botka László mellett Molnár Gyula pártelnök, Tóbiás József kampányfőnök, Kerényi György kommunikációs igazgató és Ruff Bálint, a miniszterelnök-jelölt politikai főtanácsadója. Molnár Zsoltot és Baja Ferencet Nyakó sem említette a kampánystáb tagjai között...

JOBBIK: ISZONY VAGY VISZONY...

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.06.20.


Tetszik, nem tetszik, a következő választás kulcs-pártja a Jobbik.
Az a párt, melynek neve hallatán minden magát demokratának tartó ember sikítófrászt kap, mely éveken át a nácizmus szinonímája volt, melynek hívei fel-alá vonulásztak paramilitáris alakulataikkal az erre fogékony falvakban, pitbullokkal és karikásostorokkal ijesztgetve a legszegényebb cigányokat.
Még az apraját se kímélték, kísérgették őket az iskolába, marcona pofákat vágva és fenyegetőzve, aztán méltatlankodva, ha a magukat veszélyben érző cigányok összeálltak harmincan-negyvenen és érthetővé tették, hogy nem fogják hagyni családjaikat, gyermekeiket.
A falvak cigánytelepein őrtüzek égtek, melyek mellett ismeretlen autók húztak el lépésben, provokálva a cigányokat, akik nemigen tudtak mit kezdeni a problémával, hiszen a hatalom által kiszemelt és kiemelt vezetőik addigra már Orbán zsebében voltak, és vannak a mai napig is, merthogy megvették őket kilóra, mint a kacsát.

Közben emberhalál is esett itt-ott, a szélsőjobb puskával lövöldözött a cigányokra, hátha ki tud provokálni egy ügyibevaló kis cigánylázadást, aztán jöhet a pogrom, merthogy arra nagy igény mutatkozott azidőtájt, de a cigányok közül is aktivizálódott az a réteg, mely primitiv reakciókkal próbálta megvédeni magát, ennek áldozata lett szegény Szögi Lajos, akinek egyébként közös emlékműve kellene legyen a cigánygyilkosságok áldozataival.
Persze a szélsőjobboldali mozgolódások nem csak a cigányok ellen irányultak, csak éppen a holokauszt után igen körülményes lett volna nekimenni a zsidóknak, akiknek érdekérvényesítő képessége a cigányokét többszörösen meghaladja és támadásuk mindenféle kockázatokkal jár, az anyagiaktól az F-16-os vadászbombázók légi utántöltésének teszteléséig a Dimona-Budapest útvonalon.
A cigányok megpróbálják nem hagyni, hogy kiirtsák őket, a zsidók nem hagyják kipróbálni, hogy hagyják-e kiirtani őket, és ez nagy differencia, de közös bennük az, hogy a magyar állam asszisztenciájávaal történnek a dolgok.

Merthogy a rendőr, aki körbehugyozza a cigánygyilkosság nyomozásánál a helyszínt, vagy a tüzoltó, aki elektromos zárlat eredményének tulajdonítja a benzinespalackkal felgyújtott házban fellángoló tűzvészt, az éppúgy a magyar állam személyesen, mint a zsidókat és cigányokat náci haláltáborokba szállító vonatokba puskatussal beterelő csendőr volt, és a Sorosozó-spekulánsozó-migránsozó miniszterelnök éppúgy náci, mint a zsidók deportálásának megágyazó horthysta elődjei voltak.
Közben persze annyit azért változott a világ, hogy valamelyest alkalmazkodni kell azokhoz, akik etetnek bennünket, és akik módot adnak arra, hogy a magyar maffiaállam vezetői úgy fosztogassák a közvagyont, mint hajdan Gőring Európa múzeumait, magyar csatlósaik pedig a zsidó vagyont.
Hányinger, ami itt megy, és nagyon lassan jön meg Európa esze, elfelejtette már régen Chamberlain töketlenkedésének eredményeit, és már megint hagyja, hogy a nácik a benzineshordó tetején a tűzzel játsszanak, sőt, ők adják hozzá a gyufáravalót.
Az állam elveszi a cigányok megélhetését, majd cinikusan figyeli, hogy a szerencsétlen fát lop, ha nem akarja, hogy a családja megfagyjon a hidegben.
Ha a mezőőr elkapja a szerencsétlent és a hátára ülve viteti át magát a pocsolyán, hát jókat röhög, de vicces is ez, micsoda humorérzék.
Hogy szakadt volna az anyjába a feje annak, aki az ilyesmihez asszisztál...

NÉGY OK, MELYEK MIATT LÉTKÉRDÉS A FIDESZNEK LEVAKARNI AZ UTCÁKRÓL A "LOPÓS PLAKÁTOKAT"

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.06.20.


Bizonyára nagyon sokkolja a kormánypárt vezetőit a Jobbik plakátkampánya, mert pénteken újra nekigyürkőznek a Parlamentben annak a törvénymódosításnak, mely elfogadása esetén nem szembesíthetnék az ellenzéki pártok a Fideszt az elmúlt hét év lenyúlásaival. Kétségtelenül rosszul mutatnak a szokásos kék kormányzati háttéren virító erős és büszke Magyarországot hirdető „tájékoztató” hirdetmények mellett a miniszterelnök és kedvenc oligarchája fekete-fehér fotója, amint azt hirdetik, hogy minden mozdíthatót elvesznek maguknak, ha kapnak újabb négy évet erre. Csak a legfontosabb okokat soroljuk, miért köpött bele a kormány levesébe ez a kőkemény kritika:

1. Orbán Viktor Mészáros Lőrinc társaságában. Az ellenzéki pártok és a független média régóta próbálja tudatosítani a választópolgárok agyában, hogy a felcsúti gázszerelő géniusz tulajdonképpen a miniszterelnök strómanja. Ha sokan elhiszik ezt a viszonylag könnyen hihető állítást, akkor az is egyértelművé válik, hogy Orbán Viktor az ország leggazdagabb embereinek egyike, ami persze nem ment volna anélkül, hogy az ország irányítását ne fordította a maga hasznára az utóbbi hét esztendőben. Orbánt bizonyára rendkívül kínos helyzetbe hozná, ha a sugalmazás némi tárgyi (vagy számszaki) bizonyítékkal is párosulna, hiszen akkor a Jobbik plakátjai még erősebben hatnának az utca emberére.

2. Habony Árpád és Rogán Antal együtt. Kétségtelenül, ők az Orbán-korszak két legkétesebb figurái, pedig ez a mezőny igen erős az utóbbi hét esztendőben. Habony kifejezetten ellenszenves figura még a Fidesz szimpatizánsai körében is, hiszen életmódja, habitusa nem az a kiköpött kereszténydemokrata prototípus. Szinte havonta van egy olyan ügye, melyet meg kéne magyaráznia, ha valamilyen szerződéses viszonyban állna a kormánnyal, ám amolyan semleges zászló alatt hajózó csatacirkálóként követi a Fidesz anyahajóját. Nyilván azért sem magyarázkodik, mert a fél magyar média az érdekeltségébe tartozik, így a maroknyi ellenzéki sajtónál ügyködő médiamunkások kapargatják csak a luxusutazásait, és ha nagyon szorul a hurok, akkor helikopterrel menekül a helyszínről a kíváncsiskodó riporterek elől...

A KORMÁNY MINDEN ESZKÖZZEL PRÓBÁLJA LETAGADNI SIMICSKÁT - DE ESÉLYÜK SINCS

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.06.20.


"A Fideszben úgy tudják, hogy Simicskának minden pártban vannak emberei" – e veretes sorokat olvashatjuk Habony szennylapjában. Ha igazat is állít a 888, akkor személyesen Simicskától van az infó és Orbán utasítására "vannak emberei" mindenhol.

Elképesztő az a vehemencia és arrogancia, amivel a Fidesz és nyalonc szennymédiája próbálja levakarni Simicska Lajost a pártról. A "csicska-kampány", amelyhez immár egy mindennél fontosabb törvénytervezet is párosul mutatja a Fidesz elszántságát: a látszatra sem adva teszik a politika szolgálólányává a törvényhozást, csicskává a köztársasági elnököt, aki csak azért küld vissza egy törvényt, hogy arról újra lehessen szavazni. Szánni való az igyekezet - főleg a tények ismeretében...

ENNYIT JAVULT AZ ORSZÁG PUSZTÁN CSAK ATTÓL, HOGY MI ITT NEM KAVARTUNK HÁROM NAPIG

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.06.20.


...Azonban a nemzet névtelen gipszfaragó-vitrinőrével kissé más a helyzet. Azért más, mert Habony annyira vállalhatatlan figura, hogy bár évtizedek óta Orbán Viktor árnyékában tenyészik, a miniszterek elnöke soha nem nevezte ki még vitrinfényesítésért felelős helyettes államtitkárnak sem, nemhogy tanácsadónak. Semminek sem nevezte ki soha, viszont lényegében letagadta még azt is, hogy ismeri.

Márpedig össze vannak nőve ők ketten, Habony ott van mindenhol, intézkedik, hozza-viszi a jó tanácsokat Arthur J. Finkelstein és a Fidesz-kormány között, valamint a festményeket is viszi lakáscsinosítási célból. De ez is csak azért történhetett meg, mert annyira megnyerő személyiség őkelme, hogy a Szépművészeti Múzeum minden különösebb töprengés nélkül odaadott neki tíz értékes festményt, hogy azzal csinosíthassa a volt anyósa a lakását. Mert nem csupán megnyerő egyéniség, hanem önzetlen is. Nem önmagának vitte a 300 milliót érő festményeket kölcsönbe, sőt, nem is ő vitte, hanem a volt anyós. Kaminski Fanni – ex-Habonyné – szerető édesanyja, akinek szintén kifinomult ízlése van és aki Jáksó Lászlóval közösen jegyzi azt a remek, de méltatlanul nagyot bukó Marslakók című közpénztemető sorozatot.

Tehát Jáksó és Halkó Gabriella (ő a volt anyós, Kaminski Fanni mamája) cége kapta kölcsön a festményeket, nem is Habony. Vagyis de, részben. Ugyanis a cégben – Brand Lab Kft – tag volt Habony Árpád húga, Habony Mária. A képekkel kapcsolatos eset kipattant, néhányan hörögtek de végső soron ez sem érdekelt senkit. Nem is kell egyébként, mert vannak ilyen hagyományosan kifinomult ízlésű családok. Ezekre az a jellemző, hogy nem csupán az ízlésük finom nekik, hanem a tehetség is öröklődik. Még akkor is, ha nincs vérségi kötelék.

Mert ugye Habony volt anyósát Andy Vajna is felfedezte, ő lett a TV2 gazdasági igazgatója, Habony volt feleségét pedig maga a vezér, Orbán Viktor karolta fel, mert nála senki sem lehet alkalmasabb a miniszterek elnökének Facebook-profilját szerkeszteni.

Mindeközben a munkanélküli és lényegében letagadott Habony Árpád, aki gyakorlatilag baráti kölcsönökből éldegélt, megtollasodott. Mára már ő is tehetős ember, intézi az ügyeket, közvetít Finkelstein és Orbán között, segít a letelepedési kötvényeket eladni pénzes migránsoknak, időnként Ibizára jár szipogni, máskor pedig Makaóra repülőgépet stoppolni.

Jó lehet ilyen tehetséges embernek lenni, vagy legalább a közelébe kerülni, mert a tehetség ezekben a körökben cseppfertőzéssel terjed. Ahogy a szerencse is. Mert mekkora mázli kell már ahhoz, hogy pont Makaón legyen valaki és Demján Sándor is pont Makaóra menjen zsugázni egy raklapnyi ügyvéddel és pont ott stoppoljon az ember a reptér szélén és Demján pont meglássa és fel is vegye a fedélzetre? Na, ugye!

Az meg már csak folytatása a mázlisorozatnak, hogy Budapesten leszállva – amikor ez a drága ember szembesült a sajtó érdeklődésével – tudott hívni egy helikoptert. Vagy stoppolta...

NEKÜNK ORBÁN KELL, A TOLVAJ ÉLŐSKÖDŐ, MERT ISMER BENNÜNKET

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: András
2017.06.20.


Nekünk Orbán kell. Más nem jó, így marad a nyakunkon. Nehéz ezt felfogni, pedig ez a valóság. Igen, egy tolvaj, egy szemét élősködő, aki kihasználja az embereket, hazudik nekik, átveri őket, és mégis ott van ahova nem való. Miért?

Mert ismer bennünket, tudja rólunk milyen okosak vagyunk, meddig tart náluk a harag, mennyire önzőek bírunk lenni, ha nem az történik amit mi szeretnénk. És az eszünket is ritkán használjuk, kivéve ha a magunk igazát kell hangoztatni, de akkor is inkább csak hangosak vagyunk attól ami kihallatszik belőlünk, mint okosabbak lennénk az elvárhatónál...

...Nekünk Orbán kell, mert az jobban ismer bennünket mint mi saját magunkat. Ha nem így lenne a faszi már lámpavason lógna, de legalább is a börtönben rohadna. De mi hagytuk, és hagyjuk, hogy röhögjön rajtunk, mert nem ismerjük annyira magunkat, mint ahogy Orbán ismeri lelkünket, a felfogásunkat, és azt a fene nagy okosságunkat. Igen, a törvények, melyeket magának írt, a felszámolt szociális háló, ami zavarta a stadion építést, a lebutított oktatás, a rothadó egészségügy, a napi sok millió, ami elherdálnak a jövőnkből a maguk hasznára, ez mind kell nekünk, mert nem fogunk meghátrálni ha magunkról van szó. És Orbán Viktor ezzel tisztában van, és elégedetten vágja zsebre a kezét, köpi a szotyi héját. Hiszen nekünk ő kell, és maradni is akar.

SZABADELVŰ "TUSVÁNYOS" - POLITIKAI FESZTIVÁL MÁSKÉNT

BŐSZ ANETT BLOG
Szerző: Bősz Anett
2017.06.20.


...A vasfüggöny leomlását követő világ minden eddiginél nagyobb útkeresés kellős közepén jár, és jól látszik, hogy egyelőre sem Fukuyamának, sem Huntingtonnak nem lett igaza: a nacionalista törekvések nem torkollottak a kultúrák összecsapásába, de a történelemnek sem lett vége, egyetlen országban sem – vagy legalábbis nem úgy, ahogyan arról 1989-ben sokan álmodtak. A liberális demokrácia megkérdőjelezése napjaink kulcstémája, amelyben populisták és a politikai centrum szüntelenül vívják küzdelmeiket, egyelőre hullámzó eredményekkel. Ami azonban bizonyosnak tűnik, hogy azok a társadalmak a legstabilabbak, és azok a nemzetgazdaságok prosperálnak leginkább, amelyekben a szereplők emberi méltósága mindenekfölött való, és az egyenlő bánásmód mindenkit megillet. Ahogyan elhangzott a fesztiválon: még azokat is, akik a politikai főáram értékrendje alapján „rossz fiúk”.

Mindeközben a magyar fekete lyukban


Mifelénk, ezzel szemben az a módi, hogy egy politikai fesztivál a kormányfő éppen aktuális politikai tébolyáról szól. A tény, hogy egy rendezvény azzal a „viccel” indul, mely szerint „a sör nem ital, az asszony nem ember, a medve nem játék”, élből leteszi a fesztivál alapkövét. Orbán Viktor olvasatában, az „igazi férfi” nem engedi az asszonyt a tárgyalóasztalhoz, pálinkával indítja a napot, és leginkább a teremtés koronájának gondolja magát. Ezzel szemben ő maga nem egyéb, mint mások jogaival szórakozó paprikajancsi, aki olyan világot teremtett, amelyben a társadalom nagyobb hányada szabályosan szenved.

Privilegizált kisebbségek garázdálkodnak a korrupcióból szerzett jólét és a politikai visszaélések részegítő mámorában, miközben olyan köröket járatnak a társadalommal, melyek rombolják azt. Mindeközben a fejlett társadalmak rájöttek, hogy országukat minden értelemben fenntarthatóvá kell tenni, és ebbe beletartozik a jogrendszer fenntarthatóságától kezdve, a gazdasági- és környezeti értelemben vett fenntarthatóság, éppúgy, mint a munkaerejük magas színvonalának folytonos újratermelése, az ideális munka-szabadidő egyensúly megteremtésének köszönhetően. Így tudják igazán alakítani a saját sorsukat.

Kérdés, hogy vajon meddig maradunk még az a társadalom, melyeknek történelme pusztán anekdotagyűjtemény, mert nem alakítója, pusztán elszenvedője a saját történelmének, sőt, az oktatási rendszer és a politikai élet igyekszik újratermelni azokat a generációkat, amelyekben fel sem merül, hogy másképp is lehetne. Aki teheti, menekül – teljesen jogosan.

Miféle politikus az, aki a meglévő társadalmi feszültségeket nem oldani, a problémákat nem megoldani, hanem felhasználni akarja? Miféle politikus az, amely nem pusztán a gazdasági és társadalmi elmaradottságot, de az évszázados tömeges jogfosztottságot is konzerválja? Én azt mondom, olyasvalaki, aki bent ragadt a történelemben, ahelyett, hogy egy modern fejezetet készülne megírni benne. Most pedig hosszú évtizedekre beragasztja Magyarországot is ebbe a középkorba való, szomorú anekdotába. A csattanó pedig nem poén volt. Tenyér az a magyar nép arcán...

TISZTA LUTRI, MEGÚSSZUK-E IDEGROHAM NÉLKÜL, HA VONATTAL INDULUNK A BALATONRA - TESZT

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Zelki Benjámin
2017.06.19.


A MÁV-vezér állítja: garantálni tudja a pontosságot és a kényelmet. A vakáció kezdete utáni első hétvégén úgy tapasztaltuk, hogy garancia továbbra sincs semmire, legfeljebb az esélyek javultak arra, hogy agyérgörcs nélkül érjünk le Balatonra.

„Aki velünk utazik, annak garantáljuk, hogy kényelmesen és menetrend szerint meg is fog érkezni a Balatonra” – mondta Csépke András MÁV-Start vezérigazgató a nyári vasúti menetrendet beharangozó sajtótájékoztatón. Volt bennem némi bizalmatlanság, mivel tavaly horrorisztikus élményeim voltak Földvár felé félúton...

Az iskolai vakáció első hétvégéjén Tihanyba kellett mihamarabb lejutnom, így a reggel 7 órakor induló Kék hullám sebesvonatot választottam Balatonfüredig. Ugyan Kelenföldre gyorsabban jutottam volna ki, ám hogy legyen még hely a vonaton, a Déli pályaudvarból indultam. Rossz döntés volt. 18 perccel a vonat indulása előtt értem a pénztárakhoz, ahol végtelenül hosszan kígyózó sorral találtam magam szembe. Úgy tűnt, ebből nem lesz korai indulás...

NAT-MATT!

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. Szüdi János
2017.06.19.


...A 2010-ben hatalomra jutott kormány gyökeres fordulatot vezetett be a tantervi szabályozás terén. A törvényszöveg világos: a Nemzeti alaptanterv érvényesülését a kerettantervek biztosítják. A kerettantervek tartalmazzák a nevelés és oktatás céljait, a tantárgyi rendszert, az egyes tantárgyak témaköreit, tartalmát, a tantárgyak egy vagy két évfolyamra vonatkozó követelményeit, továbbá a tantárgyközi tudás- és képességterületek fejlesztésének feladatait, és meghatározzák a követelmények teljesítéséhez rendelkezésre álló kötelező, valamint ajánlott időkeretét. Az iskola – pedagógiai programjának részeként – a miniszter által kiadott kerettanterveket kiegészítve, helyi tantervet készít. A helyi tanterv megnevezi az oktatásért felelős miniszter által kiadott kerettantervek közül választottat, és rendelkezik a kerettantervben meghatározott, a kötelező és nem kötelező tanórai foglalkozások időkerete legfeljebb tíz százalékának felhasználásáról. Az új rendelkezések alapján az új helyi tantervek bevezetése 2013. szeptember 1-jén indult meg az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamokon.

Miután az állam hatalmas, sok-sok részből áll, minden részének elvárásai, igényei vannak, a Nemzeti alaptanterv dagad, dagad. A pedagógus nem képes “leadni”, a tanuló nem képes “befogadni” a tananyagot. Pedig a tanórák száma eléri, meg is haladhatja a heti teljes munkaidőt. A pedagógiai folyamat minden perce szabályozottá válik. Kerettanterv készül mindenhez, amit az állam fontosnak tart, vagy amit valaki meg tudott vásárolni a döntéshozónál. Az oktatási folyamat a közlés-számonkérés-büntetés “pedagógiájára” épül. A kötelező tantervhez dukál a kötelező állami tankönyv. A tanuló otthon folytatja a munkát. Magol. A pedagógus a következő tanórán beszámoltatja. A pedagógusnak is teljesítenie kell. A hatalom éber. Ellenőriz. Visszaállítják a tanfelügyeletet. A szaktanácsadás mint feladat beépül a tanfelügyeletet ellátó hivatalba. A felügyelő óralátogatás során ellenőrzi, megtartotta-e a pedagógus a kötelező tanterv előírásait. Egy tanterv, egy tankönyv, tanfelügyelet. Ez a tantervközpontú iskola lényege. Nem az a fontos, ami jó a tanulónak. Nem az a fontos, mit tud a tanuló. Aki lemarad az kimarad. Nem mellékesen: megszűnt az iskola mint szervezet. Beolvadt az állami fenntartói feladatokat ellátó hivatalba. Nincs költségvetése, nincs munkáltatói joga. Elvesztette minden tárgyi és szellemi tulajdonát.

Az új Nemzeti alaptanterv bevezetését 2019. szeptemberére ígéri a hatalom. Azt állítja, növeli az iskolák mozgásterét, csökkenti a tanulói munkaterheket. Ez az állítás nem lehet igaz. Kötelező kerettanterv mellett lényegtelen mit ír a Nemzeti alaptanterv. Minek az új Nemzeti alaptanterv? Feltehetően az általános iskola kilencedik évfolyamának a bevezetéséhez. Megteremteni a lehetőségét a tanulók “szétválogatásához” a hatodik évfolyam után, a középiskolák típusa szerint: gimnázium, szakgimnázium, szakközépiskola. Az általános iskolák átszervezése is megoldható: az első hat évfolyam marad helyben, a felsőbb évfolyamok bevihetők az iskolaközpontokba. A helyben maradó hat évfolyamon nem szakrendszerű oktatás folyik,

Erre az időpontra tervezik bevezetni a felvételi keretszámokat és a kötelező felvételi eljárást minden középiskolára. Aki nem jut be sehova, és még tanköteles, az hídprogramban “tanul” tovább. Ezzel az eszközzel szétválogathatók a jobb sorsra érdemes és jobb sorsra nem érdemes tanulók. Ezzel az eszközzel korlátlanul csökkentő a tizenhat éves kor után tovább tanulók száma. Ezzel az eszközzel a szakképzésbe terelhető a tanulók zöme.

Két választás Magyarországon

A két világháború közötti bonyolult iskolarendszer megoldotta a korai szelekciót. Ismerte a hat évfolyamos elemi népiskolát, a hozzá kapcsolódó négy évfolyamos alsófokú szakiskolával, elemi iskola negyedik évfolyama után kezdődő négy évfolyamos polgári iskolát, a hozzá kapcsolódó középfokú szakiskolával, az elemi iskola negyedik évfolyama után kezdődő nyolc évfolyamos gimnáziumot.

2018-ban az országgyűlési képviselő választáson pártot választók iskolarendszert is választanak. Az esélyteremtő iskolarendszer nem a múltban gyökerezik.

KÖZÖTTÜNK ÉLNEK

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Lázár Gergő
2017.06.20.


Pár napja botlottam bele egy képbe, melyen egy férfi utolsó kívánságát teljesítette a kórház. Nem kért semmi eget rengetőt, csak egy utolsó szál cigarettát, és egy pohár hideg fehér bort szeretett volna. Noha mindkettő a kórház szabályzatával ellentétes, az ott dolgozó nővérek és orvosok elintézték, hogy teljesülhessen utolsó kívánsága. Egy gesztus, mely nem kerül semmibe. Egy dolgot igényel mindössze, emberséget a kórház és annak dolgozói részéről.

Barátnőm nővér, így tudom milyen emberfeletti munka az övék. Még 2-3 órával a műszak lejárta után is a páciensek kéréseit teljesítik. Soha nincs elég ember, sem elég idő arra, hogy minden beteg megkapja azt, ami valóban járna. Sem Spanyolországban, sem Angliában, pláne nem odahaza. Nővérek és orvosok ezrei próbálnak mindent megtenni azért, hogy továbbra is emberségesek maradjanak, egy ilyen embertelen környezetben. Sokszor a nővéreket hibáztatjuk, mert ők azok, akik mindig jelen vannak, de ők azok is, akik minden egyes este úgy esnek haza, hogy azon töprengenek, mit tehettek volna másképp. Talán ha…

Ők azok – az általában – névtelen hősök, akik szüleink, testvérünk, vagy épp nagyszüleink betegágyánál mindent megtesznek azért, hogy azok az utolsó napok, órák a lehető legelviselhetőbbek legyenek.

Vannak olyanok, akiknek ez nem volt elég, többet szerettek volna tenni, ezekért az életük során imádott szülőkért és nagyszülőkért. A holland Kees Veldboer mentősként dolgozott, amikor találkozott a volt halásszal, Mario Stefanuttóval. Kees feladata Mario átszállítása volt az egyik klinikáról a másikra, azonban időközben kiderült, hogy még nem készültek fel az idős úr fogadására. Így hát Kees megkérdezte Mariot, van-e olyan hely, ahová szívesen elmenne, mielőtt fogadják a klinikán. Az öreg úr nem gondolkozott sokat, és máris Rotterdam kikötője felé vették az irányt. Mario könnyes szemmel mondott búcsút a holland tengerpartnak, ám amikor már indultak volna, Kees a következő kérdést intézte Marióhoz:„ Szeretne még egyszer, utoljára vízre szállni?” Kees tudta, hogy mi lesz az idős úr válasza, de nem hagyta annyiban a dolgot. Másnap megkérdezte főnökét, kölcsön kérhetne-e egy mentőautót a szabad napján. Beszervezte kollégáit, valamint egy hajós utakkal foglalkozó céget. Mindannyian boldogan csatlakoztak a nemes ügyhöz, így pár nappal később Mario – életében utoljára – vízre szállt, így teljesült az utolsó kívánsága...

ARANY SÚLYOS KÖLTÉSZETÉVEL A TANÁRNAK ÉS A DIÁKNAK IS MEG KELL KÜZDENIE

KÖNYVESBLOG
Szerző: aprobuba
2017.06.20.


Március másodikán Nagyszalontán hivatalosan is elkezdődött az Arany-emlékév. A bicentenárium kapcsán Arany Jánosról mint tananyagról és megkerülhetetlen érettségi tételről kérdeztük Pethőné Nagy Csilla magyartanárt és tankönyvszerzőt, a befogadásközpontú és kompetenciafejlesztő módszer egyik hazai meghonosítóját. 

Mikor találkoznak a magyar közoktatásban először Arannyal a diákok? Ön mikor tartaná optimálisnak az ismerkedést az életművel? Tanári szemszögből mi az Arany-tanítás fő problematikája?

Arany János nevével és egy-egy művével a magyar gyermekek akár óvodás vagy kisiskolás korban találkozhatnak. Például a befejezetlenül maradt Juliska elbujdosása című verses mesével. Általános iskola felső tagozatában, hatodik osztályban aztán a Családi kör, a Rege a csodaszarvasról, a Mátyás anyja és A walesi bárdok mellett meglehetősen hosszú ideig, akár énekről-énekre haladva ismerkednek meg a Toldival. Hetedikben olvassák a Nemzetőr-dalt. A fülemülét, a Szondi két apródját és a Vásárbant. Jelentős probléma, hogy a mai gyermekeknek idegen, ismeretlen az Arany-művek világa és nyelvezete. A nyelv idegensége, régiessége a mai gyermekfül számára, a szavak, szólások jelentésének „elvesztése” különösen megnehezíti, sokszor lehetetlenné teszi a megértést. A pedagógusnak ezért a nélkülözhetetlen előfeltétel-tudás megteremtéséhez sok, a történelmi kontextust vagy az életvilágot bemutató háttéranyagot kell összeállítania, szó- és szólásmagyarázatokkal készülnie. Egy általános iskolában tanító tanártársam mesélte például, hogy volt olyan tanítványa, aki a „Fölkelvén pedig jó Toldi György asztala: /Vitéz ő szolgái rudat hánynak vala.” sorpár kapcsán megjegyezte, hogy azt érti, hogy a rudat kihányták György szolgái, na, de hogy nyelték le előtte. De hasonlóan érthetetlen számukra például a „Nem kerestek engemet kötéllel” (Nemzetőr-dal) vagy a „(Jobb felől üt) nekem fütyöl, / (Bal felől üt) s nekem fütyöl” (A fülemüle). A fülemüle esetében az is érdekes, hogy hiába humoros maga a történet, a nyelvi nehézségek miatt ezt a gyerekek a legkevésbé sem vagy alig-alig érzékelik. Ezzel együtt az eredetmítoszként olvasható Rege a csodaszarvasról többnyire beindítja a fantáziájukat és a Toldi egyes énekeivel – amelyekben a kalandnak, a próbatételnek, a jó győzelmének fontos szerepe van (Farkaskaland, Miklós párbaja) – is szívesen, nagyobb kedvvel dolgoznak. Nem vagyok biztos benne, hogy kimondható, mikor optimális elkezdeni megismerkedni Arany költészetével. Mindenkinek más az optimális. De az biztos, hogy nem a kronológiának rendelném alá a tanulási tartalmat, és nagyon megválogatnám, mit bír meg egy általános iskolás gyermek hatodikban, hetedikben vagy nyolcadikban. És a megértés, elfogadás, megszeretés érdekében nagyon előkészíteném a választott szövegekkel való találkozást...

RÚGJUK BE AZOKAT AZ AJTÓKAT, AMIKNEK TÁRVA-NYITVA KELLENE LENNIÜK - HOSSZÚ TÁVRA TERVEZ A SZABAD PÉCS

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Becker András
2017.06.20.


Sok jó hírt nem lehetett a hallani a körúton túli nyilvánosságról mióta Mészáros Lőrinc révén egészen kormányközelivé vált a vidéki napilappiac kétharmada. A távirányítású úthenger rendben végigment a vidéki nyilvánosság legfontosabb fórumain: a tisztességesebb újságírók felmondtak vagy kirúgták őket, a szerkesztőségeket befazonírozták az új vonalnak megfelelőre, és ma már senki nem lepődik meg, ha 13 megyében azonos címlappal jelennek meg a megyei lapok. Szerencsére nem mindenki adta föl: Pécsen új portált indítottak a megyei laptól kirúgott újságírók.

A Mediaworks-sokkra az első heves tiltakozás után leginkább a tehetetlen bénultság volt a reakció: a többség tudomásul vette, hogy a vidéki Magyarország zöme ezentúl a kézivezérlésű kormánymédiából fog tájékozódni. Néhány pécsi újságíró viszont úgy gondolta, megpróbálja a lehetetlent, és egy új, független portállal újra megteremti a szabad tájékozódás lehetőségét a városban és a régióban.

A pécsi helyi sajtó korábban sem a pluralizmusáról volt ismert, itt is éppen a nemrég beszántott megyei lap biztosított némi függetlenséget és pártatlan tájékoztatást. Ma már ennek persze vége.

Hazai jóhírek és a migránsvilág szörnyűségei közt turkálhat, aki például a pecsma.hu-ról, illetve annak nyomtatott változatából, a Pécsi Hírekből tájékozódik. Kevésbé vonalas a Pécsi Újság, amelyik inkább a semmitmondásba menekül: jellemző, hogy a külpolitika és a bulvár egyazon rovat – igaz, a lap kiadója sosem volt ellensége a városvezetésnek.

Van még az okpecs.hu nevű, a direkt propagandától óvatos távolságot tartó, néha szolidan kritikus helyi portál – a klasszikus udvari ellenzék: a portál főszerkesztője Páva polgármester bizalmasa, korábbi kampányfőnöke, önkormányzati megbízásokkal kistafírozott tanácsadója – ahogy ezt jól meg is írta néhány éve a Dunántúli Napló egyik szerzője, Babos Attila. Babos ma a Szabad Pécs alapító főszerkesztője – a portál egyik cikke világított rá, hogy a mérsékelt hangú Ok Pécs szükség esetén a városvezetés üzenőfüzeteként szolgál.

A portál az indulás után néhány héttel utat tört magának az országos nyilvánosságba a kolbászsütővé avanzsált főszerkesztő történetével, ezzel felkerült a szemlézett lapok listájára, és azóta is rendszeresen hivatkozzák egy-egy anyagukat...

KÁR TÁMADNI A NACIONALIZMUST

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.06.19.


A nacionalizmus a választóközösségünk messze legerősebb politikai nyelve. A nacionalizmus mozgósító erejével szemben nem lehet semmiféle politikai napirendet sikerre vinni legelőször is fordítási okok miatt (ti. a magyarok többsége nem értené). De a mentalitásvizsgálatok és a pártrendszerünk ugyanazt erősítik, hogy ti. a "nemzeti szempont" a választókorú népesség legalább felének mindent felülíró szempontja, további negyedének pedig a legfontosabb szempontja (amellyel szemben csak a további szempontok, pl. a jövedelmi, alkotmányos, családi, külpolitikai célok együttállása és politikai reprezentációja vehetné fel a versenyt, de olyan politikai erő, ami erre képes volna, nincs, és ha lenne is, kisebbségben maradna). 

A mai (függetlenségi) nacionalizmust a nacionalizmus modernizációján keresztül lehetne visszaszorítani, erre azonban a mai "demokratikus" ellenzék alkalmatlan, a Momentum nem látszik érteni a feladatot (amellett, hogy megelégedni látszik a parlamentbe való bejutással, azaz az LMP2-es párt státusával), a Jobbik pedig ha ért is valamit ebből, intellektuálisan gyenge ahhoz, hogy az elért "nemzeti" pozíciójából magasabb minőségbe kapcsoljon. Ezek a pártok a maguk módján mind figyelmen kívül hagyják az eszmények pontosan megértésének és hirdetésének jelentőségét a politikában...

JÖHET A KÉTSEBESSÉGES EURÓPA, HA ORBÁNON MÚLIK, EGYÉRTELMŰ, MELYIK FOKOZATRA FOGUNK VÁLTANI...

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.06.20.


Az Európai Unió Trumppal és a Brexittel egy teljesen új helyzetben találja most magát. Ha az egyedül maradt Brüsszel továbbra is világpolitikai tényező akar maradni,akkor kénytelen lesz szorosabb együttműködést szorgalmazni az Unió tagállamai között.
Kérdés, hogy Magyarország mit fog választani: a francia-német tengely által szorgalmazott erősebb és egységesebb Európai Uniót, vagy azt, amit Orbán szorgalmaz, hogy az EU válságát a közös intézmények gyengítésével kell megoldani, és a tagállamok kormányaira minél több ügyet kell bízni.
Az Egyesült Államok Elnöke a NATO tagjai előtt azt hajtogatta, hogy Európa rengeteg pénzzel tartozik Amerikának, zárt ajtók mögött pedig azt magyarázta, hogy meg fogják állítani a német autók dömpingjét az USA-ban. Egyértelmű, hogy Trump hatalomra kerülésével (és a Brexittel) valami elkezdődött, az EU egy teljesen új helyzetben találja most magát. Ha az egyedül maradt Brüsszel továbbra is világpolitikai tényező akar maradni, akkor kénytelen lesz szorosabb együttműködést szorgalmaznia az Unió tagállamai között.
Azt már régen lehet tudni Emmanuel Macronról, hogy az Európai Egyesült Államok tervének elkötelezett híve, az elmúlt hetek eseményei azonban a németeket is arra a belátásra késztethették, hogy az új francia elnöknek igaza van az EU jövőjét illetően. Angela Merkel német kancellár szavaiból is valami ilyesmi olvasható ki: „Részben vége van azoknak az időknek, amikor teljesen meg tudtunk bízni másokban. Ezt éltem meg az utóbbi napokban. Ezért azt kell mondanom, hogy nekünk, európaiaknak a saját kezünkbe kell vennünk a sorsunkat.”
Az EU két legerősebb államának a még szorosabb összefogása igencsak működőképes formációt jelenete: az egyik oldalon a világ egyik legversenyképesebb gazdasága áll, a másik oldalon pedig az egyik legerősebb hadsereggel rendelkező ország, ám ami a legfontosabb, hogy atomfegyverekkel is ellátva. A legnagyobb kérdés az lehet a jövőben, hogy ki akar majd úgymond hozzájuk, a „magországokhoz” tartózni, (a Benelux-államok egyértelműen, illetve esetleg még Svédország, Spanyolország és Olaszország), illetve, kik azok, akik kimaradnának a szorosabb integrációból. Kevesebb, vagy több EU? Szorosabb, vagy csak lazább együttműködés? Egy, vagy többsebességes Európa? Minden bizonnyal ezek lesznek a jövő legnagyobb kérdései – még nálunk is...

EURÓPA LEHETŐSÉGET KAPOTT, HOGY RENDEZZE BELSŐ ÜGYEIT, BÁR IGEN FONTOS KÉRDÉSEKBEN NAGYON IS ELTÉR A "ZEMBEREK" ÉS AZ ELIT VÉLEMÉNYE - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.06.20.


- Az EU-nak szűk mezsgyén kell haladnia a tagállamok szuverenitása és aközött, hogy érvényt szerezzen az együttesen vállalt normáknak.

- Az uniós polgárok jó fele nem kér az újabb muzulmán bevándorlókból.
- A kínai beruházások megtették hatásukat: a magyarok és a görögök már nem találnak kivetnivalót Kína emberi jogi politikájában.

FT

A vezércikk úgy ítéli meg, hogy Macron üstökösszerű felemelkedése erősíti a bizakodást az unióban, mert Európa ily módon esélyt kap, hogy megoldja régóta húzódó bajait. Úgy tűnik, hogy a földrész sértetlenül vészelte át a populista lázadást, amelytől pedig annyira tartott. Az EU a jelek szerint az egység fontosságának felismerésével reagált a Brexitre és Trump sokkszerű megválasztására. Fontos, hogy a tagállamok kihasználják a derűlátást és új típusú együttműködéssel, illetve elszántsággal próbálják orvosolni a belső gondokat. A fő probléma, hogy jobban működjön az euróövezet. Az elsőszámú erő a német-francia tandem, de Merkelnek és Macronnak tekintettel kell lennie a spanyolokra, az olaszokra, valamint Közép-Európára. A populizmus tartja magát Magyarországon és Lengyelországban, de fenyeget a cseheknél is. Kezeléséhez az uniónak egyensúlyoznia kell a nemzeti szuverenitás tiszteletben tartása, illetve a közös politikai értékek betartatása között.

Der Standard

Az unió tíz tagállamában, köztük Magyarországon, átlagban a lakosság 55 %-a nem akarja, hogy újabb muszlimok vándoroljanak be, de más alapkérdésekben is eltér a politikai vezetés és a társadalom véleménye. Ez abból a reprezentatív felmérésből derül ki, amelyet a híres londoni kutató intézet, a Chatham House végzett el. Az elemzés kimutatta, hogy az embereket leginkább a homályos terrorveszély foglalkoztatja. A politikusok viszont jócskán vesztettek szavahihetőségükből, amiből az unióellenes, populista pártok profitálnak. Ezzel szemben áll az EU-barát hangulat. Viszont feltűnő egyetértés van a két oldal között az ügyben, hogy szükség van az európai szolidaritásra. Ám míg az elit a jó ideje tartó békét tekinti a szervezet legnagyobb eredményének, addig az emberek számára a szabad utazás a legfőbb vívmány. 22 % szerint az EU leginkább a menekültválság kezelésében mondott csődöt. Ezzel szemben áll, hogy magas rangú politikusok, gazdasági szereplők szerint a migráció siker, amely gazdagította Európa sokszínűségét. A megkérdezett átlagemberek többsége ugyanakkor azt gondolja, hogy az érkezők miatt erősödött a bűnözés.
Sem az elit, sem a nép nem tudja, hogy merre menjen tovább az unió, de azt jó 50 % támogatja, hogy a tehetősebb tagállamok segítsék a gyengébbeket. A tanulmány egyik szerzője azt a következtetést vonta le az adatokból, hogy jelentős nézetkülönbségek miatt igencsak nehéz lesz a politikus számára meghatározni a követendő stratégiát. Ily módon az EU-nak sürgősen vissza kell szereznie politikai legitimitását...

SOK KÁRT OKOZOTT A HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI ÓRIÁSPATKÁNY, MIELŐTT ELKAPTÁK

HUPPA BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.06.20.


...Lebuktál kishaver, vége a károkozásnak, máma már nem károkozol tovább.

Ez az üzenete ennek a szövegnek. Vagy valami más. Valami olyan, amire még gondolni sem merek, mert annyira azért még én sem vagyok bátor, hogy arra gondoljak, amire azok, akik ezt a szöveget előttem kitették a Facebookra. Főleg, hogy fogalmam sincs arról, hogy ők mire gondoltak. Valamire (valakire?) biztosan, különben eszük ágában sem lett volna ilyen szöveggel megkínálni a többieket.

Az azért érdekelne, hogy mi lett a hódmezővásárhelyi óriáspatkánnyal, miután elkapták. Mert jelenleg csak annyit tudni róla, hogy többé nem kell tartanunk attól, hogy további károkat okoz Hódmezővásárhelyen, esetleg az ország más területein. És tényleg nem azért, de szívből remélem, hogy Felcsúton nincs óriáspatkány.

Mert akkor más lenne a leányzó fekvése.

Lehet, hogy közömbösnek látszom, de valójában engem hidegen hagy, hogy elkapták a hódmezővásárhelyi óriáspatkányt. Nem bánom, hogy elkapták, ha ez a dolgok rendje, hát legyen. De tényleg csak ennyi, nem kell mindig minden mögött valami mögöttest keresni.

RÖVIDEN A SEMMIRŐL

BLOGOSZ
Szerző: BlogoszEditor
2017.06.19.


Nem tudom, van-e még olyan, akit egyáltalán érdekel, hogy mit csinál az RMDSZ. És ha nincs, akkor az nagyrészt épp annak tudható be, hogy az RMDSZ vagy húsz éve ugyanazt csinálja, amit. De ha van, ha nincs, azért röviden összefoglalom a mostani helyzetet, mivel ez is egy premier az 1989 utáni romániai politikában.

Nevezetesen az, hogy egy párt a saját kormányát akarja megbuktatni. Arról van szó, ugye, hogy a mostani PSD-elnök, Liviu Dragnea és a támogatói bizalmatlansági indítványt nyújtottak be, amivel le akarják váltani a számukra kellemetlenné vált Sorin Grindeanu-vezette PSD-kormányt. Ráadásul annak idején épp Dragnea pakolta oda Gridneaut, akkor még a saját bábjaként. Az indítványról szerdán szavaznak. És ez az indítvány, meg ez a példátlan húzás semmi másról nem szól, mint a PSD-ben dúló belharcról: az egyik oldalon Dragnea és emberei, a másikon Grindeanu, Ponta, és embereik.

Na most: pár napja az összes ellenzéki párt, beleértve az RMDSZ-t is (már amennyire egy szélkakas ellenzéki tud lenni, de most formálisan épp az,ezért játsszunk így) azt jelezte, hogy ők távol maradnak a szavazástól, mivel nem akarnak részt venni a PSD belső harcaiban. Abban sem tehát, hogy Dragnea kamarillája alakíthat-e kormányt, ha megbuktatja a mostanit, vagy Grindeanu és Ponta hatalmon maradva szórja ki az ellenük fordultakat a kabinetből, és alkalmasint a pártjukból is. A saját szememmel láttam, hogy ezt nyilatkozták. Erre ma már az a hír, hogy úgymond "durva" tárgyalásokat folytat az RMDSZ a PSD-vel, arról, hogy melyik oldalt támogassa szerdán a parlamentben. Aha: jellemző...