2022. március 4., péntek

RÁOMOLHAT ORBÁN VIKTORRA A KETTŐS BESZÉD? | INDUL A HÁROMHARMAD+

HÁROM/HARMAD
Szerző: PARTIZÁN
2022.03.04.Indul a 24.hu és a Partizán közös kibeszélőműsora, a Háromharmad+! Hogyan értékelik a kormánypárti szavazók Orbán Viktor hintapolitikáját? Mekkora károkat okozhat az orosz-ukrán háború a magyar gazdaságnak, és ennek milyen politikai költségei lehetnek? Hogyan fogja ellátni a lezüllesztett magyar menekültügyi rendszer a hazánkba menekülő ukrán állampolgárok százezreit? 

A mai adásban a 24.hu-tól Pető Péter és Bita Dániel, a Partizántól Pap Szilárd István és Gulyás Márton értékeli az elmúlt hét legfontosabb belpolitikai eseményeit.

A NATO FŐTITKÁRA SZERINT KAZETTÁS BOMBÁT IS HASZNÁLTAK AZ OROSZOK, SÚLYOS UKRÁN ÜZENET ORBÁN VIKTORNAK

TELEX
Szerző: TELEX
2022.03.04.


Cikkünk folyamatosan frissül!

Minden fontos információ a háborúról egy helyen.
Percről percre közvetítések, helyszíni tudósítások, összefoglalók.Tovább


- Zelenszkij ukrán elnök drámai beszédet intézett az ukrán és az orosz néphez, miután péntek éjjel tűz ütött ki a zaporizzsjai atomerőműben és az orosz csapatok el is foglalták a létesítményt. „Túléltük az éjszakát, ami megállította volna a történelem menetét” – mondta.

- Az ukrán politikusok visszatérő kérése a NATO tagállamok felé a repüléstilalmi övezet biztosítása, sőt, a NATO-n belül is vannak olyan hangok, amik szerint el kéne ezen gondolkodni.

- Az orosz és a belarusz elnök is megszólalt. Putyin azt mondta, nincsenek rossz szándékaik a szomszédjaikkal szemben, Lukasenko azzal nyugtat, hogy nincs ok aggodalomra, Belarusz a hadműveletekben továbbra sem vesz részt.

- Sírva üzente a magyaroknak Ukrajna budapesti nagykövete, Nepop Ljubov egy pénteki konferencián – reagálva Orbán Viktor szavaira –, hogy stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz.

- Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára megerősítette, hogy Oroszország kazettás bombát is bevetett Ukrajnában. A kazettás bomba valójában nem egy bomba, hanem sok száz, esetekben sok ezer apró bombából álló robbanószerkezet.

- Az oroszok behatoltak Mikolajivba, ahol az egykori Szovjetunió legnagyobb hajógyárai vannak. A település délen, a Fekete-tengertől 65 kilométerre fekszik.

- Az Azovi-tenger partján fekvő, napok óta ostromlott 400 ezres Mariupol alpolgármestere megrázó üzenetben kérte a NATO beavatkozását.

- A Kijevtől északra fekvő Csernyihivben 47-re emelkedett a csütörtöki, lakóövezetet ért támadás halottainak a száma.

- Oroszországban egy most elfogadott törvény szerint börtön jár azért, ha valaki – moszkvai értelmezés szerint – hamis híreket közöl a hadseregről. Egy televízió már be is szüntette a működését.

- Történelmi mélyponton volt a forint, 386,64-ig gyengült az euróval szemben...


ELOLTOTTÁK A TÜZET AZ OROSZ HADSEREG ÁLTAL ELFOGLALT ATOMERŐMŰBEN, AZ OROSZ GAZDASÁG MÉLYREPÜLÉSBEN VAN – HÁBORÚS ÖSSZEFOGLALÓ

MÉRCE
Szerző: KŐSZEGHY FERENC
2022.03.04.


Az orosz hadsereg délen nem csak a tengertől, de az áramtól is elvágná Ukrajnát


Reggelre az orosz hadsereg elfoglalta Európa legnagyobb atomerőművét. Az orosz haderő következetesen próbálja tönkretenni vagy elfoglalni a civil infrastuktúrát, így elvágva az ukránokat a gáztól vagy most éppen az áramtól. Ahtirka-ban is kilőtték reggel az ottani hő- és villany erőművet.

Az enerhodari harcok során (itt található az atomerőmű) az oroszok magát a zaporizzsjai erőművet is lőtték, tűz ütött ki, lángokban állt éjszaka az erőmű egyik épülete, amit szerencsére reggelre sikerült eloltani...

MINDEN INFORMÁCIÓ, TUDNIVALÓ A SBERBANK CSŐDJÉRŐL - HETVENEZER BETÉTES VÁR PÉNZÉRE, TÖBB EZREN MARADHATNAK HOPPON

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.03.04.


Közzétették, hogy a Sberbank hiteleseinek melyik bankszámlára kell utalniuk a törlesztést. A végelszámoló és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is részletes, a felmerülő kérdésekre mindenben kiterjedő tájékoztatással igyekszik segíteni az ügyfeleket. Kiderült például az is, mire számíthatnak a banki széffel rendelkezők.


A magyar Sberbank osztrák anyavállalata az Oroszország elleni szankciók miatt nehéz helyzetbe került, amire az MNB először kétnapos bankszünnap elrendelésével, majd betétfizetési korláttal és felügyeleti biztos kiküldésével reagált. Végül nem a betétfizetések, hanem a pénzintézet tevékenységi engedélyének visszavonása és a végelszámolás indult meg. Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) gyorsan közzétette a Sberbank Magyarország betéteseinek kártalanításáról készült ügyféltájékoztatóját.

Tapasztalataink szerint azonban kérdések még bőven akadtak. Ezt érzékelte a jegybank és a felszámoló is, ezért mindkét szervezet részletes tájékoztatót dolgozott ki, kérdez-felelek formátumban. Nem csoda, hiszen – mint arról Gulyás Gergely a tegnapi Kormányinfón (amelyen a maszkhasználati kötelezettség hétfői megszűnését bejelentette) tájékoztatott – összesen 70 ezer betétese volt a Sberbanknak. Ez pedig jó sok telefonálót jelenthet.

A kancelláriaminiszter elmondta azt is, hogy néhány ezer olyan számla akad (beleértve magánszemélyeket is, cégeket is), amelyeken az OBA által garantált összegen felüli pénz volt. Mint kiderült, tucatnyi magyar önkormányzatot érintett igen kellemetlenül a csőd. Gulyás tudatta: a kormány intézkedett arról, hogy az ő bérkifizetéseikről a Kincstár haladéktalanul gondoskodjon. Az elvesztett összeg erejéig kedvezményes hitelfelvétel lehetőségét is biztosítják...

AZ ÉS 2022/9. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.03.04.


P U B L I C I S Z T I K A

Váncsa István
Az ügynök hiánya

„Egykor Jao ezekkel a szavakkal fordult Sunhoz: Meg akarom támadni Cung, Kuaj és Hszüao fejedelmeit. Még akkor sem tudom kiverni a fejemből ezt a vágyamat, ha a trónon ülök. Miért van ez?” (Csuang-ce)

Sun válasza indifferens, a lényeg a kérdés maga. Miért? Jao uralkodó, tehát emberi számítás szerint megkap mindent, amit csak bölcselme álmodni képes, de lám, mégis hiányt szenved valamiben. Űrt érez, mondhatatlan űrt, részletesebben lásd a Tragédia negyedik színének elején, ezt az űrt többféleképp lehet betölteni, például egy jól sikerült háborúval is akár. Vagyis Csuang-ce, Madách és Putyin ugyanazon probléma körül bolyong. A normális ember, ha némi pluszörömre vágyik, elővesz egy jó könyvet vagy egy üveg jó bort, netán megfelelő profilú éjszakai szórakozóhelyre látogat, a nagyra hivatott férfiú viszont szólítja a hadügyminiszterét. Vlagyimir Vlagyimirovics az utóbbi megoldást szokta választani, ami az ő esetében magától értetődik. A BBC a napokban közzétett egy archív fotót, az ifjú Putyin látható rajta KGB-egyenruhában, de hosszú hajjal és avval a sajátos arckifejezéssel, amely csakis őrá és a mélabútól gyötört, életunt juhokra jellemző.Tovább

Molnár Erzsébet
Zónaadag

Sz. Bíró Zoltán
Mi az ukrajnai háború célja?

Kedden, amikor ezt a cikket írom, hatvanöt kilométer hosszú orosz hadoszlop tart északról Kijev felé. A Kreml újabb, eszközökben egyre kevéssé válogató kísérletet tesz arra, hogy elfoglalja az ukrán fővárost, vagy ha nem sikerül, elfogja Ukrajna legitim elnökét és politikai környezetét, azt remélve ettől, hogy az ukránok ellenállása megtörik, és a háborúnak gyorsan vége szakad. Nem tudom, nem tudhatom, hogy pénteken, amikor megjelenik ez a cikk, mi lesz a helyzet. Tartja-e még magát Kijev, vagy az óriási túlerő következtében már elesett? Bármi lesz a helyzet, az ukránok megmutatták, hogy készek az egyenlőtlen küzdelemben hősiesen ellenállni, mert ők másképp akarnak élni, mint ahogy a putyini Oroszország él.Tovább

Szergej Lebegyev
A posztbirodalmi rasszizmusról

Kovács Zoltán
Narratívák

Eörsi Mátyás
Az ukrajnai háború igazi oka

Most, miután megkezdődött ez a pusztító háború, bal- és jobboldali széplelkek telesírták zsebkendőjüket, és szétkürtölték a világhálón, hogy a „Nyugat” is hibás (sőt, egyesek szerint a Nyugat a Főhibás), mert (1) megszegték Gorbacsovnak adott szavukat, hogy Ukrajna és a többi volt szovjet tagállam sohasem lehet a NATO tagja, és (2) ha ilyen ígéret nem hangzott el, akkor miért nem, azaz miért nem adtak garanciát Putyinnak arra, hogy Ukrajna nem lesz a NATO tagja, mert akkor elkerülhető lett volna ez a borzalom. Muszáj elmondani, hogy a háborúnak az égadta világon semmi köze nincs Ukrajna feltételezett NATO-tagságához, így Oroszország katonai körbezárásához sem.Tovább

Angyalosi Gergely
Idősíkok játékai
(Aczél Géza) 75 (éves)

Pályi András
„Mindannyiunk szabadságáért”
Lengyelek és ukránok

Szilágyi Júlia
Életmű Kobakkal és Kobak nélkül
Emléktöredékek Hervay Gizelláról

F. Várkonyi Zsuzsa
Korunk gyönyörű szimbóluma: a COVID

Garaczi László
Magyar Zeusz

Herman János
Kampány járványok idején

Dorombol a szamovár, lobog a gyertya lángja lenn (fenn), a Vár titkos, huzatos kazamatáiban. Nehezebb éjeken, gyalulatlan asztalánál ott ül a földalatti mozgalom miniszterelnöke. Figyesz v podpolje. Szamizdatot ír: Mi, magyarok tudjuk, hogyan dolgozik Gyuri bácsi. A Brezsnyev-doktrína levegőjében falanxban vonulnak a szivárványos miniszterelnökök. Mária kezéből Brüsszel lábai elé akarják tenni Magyarországot. Azt akarják, hogy felejtsük el ezeréves történelmünket. Mi, magyarok nem engedjük ezt. Ezer évünk egy hatalmas államszervezési kultúrát szült. Mögöttünk a fejlődés, a jobblét évtizede, mi vagyunk Európa motorja. Mi, büszke végvári vitézek üzleti ügyekkel nem foglalkozunk. Hiszen minden magyar gyermek őrhely. Mi döntjük el, kivel, hogyan akarunk élni. Most áprilisban is.Tovább

Darvas Béla
Svédülés

V I S S Z H A N G 

Nagy Tamás
SZDSZ

Csabai Gábor
Másként történt

Róna György
A megtérülésről

Soproni András
Gyökerek

P Á R A T L A N

Szikszai Károly
BRIGÁDNAPLÓ

Lázár György
KOMOLY ELISMERÉS

-y -n
ELŐRE, NE HÁTRA!

Csabai
SAKK

-átkai
(E)LŐRE...

pá- ti-
STRATÉGIAI NYUGALOM

msz
ÁLLATI

-iTi-
NO COMMENT

Völgyi Ferenc
ÍTÉLET

(celebrálja Nyerges András)
HETI TEXTUS

AZ ÉS 2022/9. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.03.04.


F E U I L L E T O N

Turi Tímea
A lockdown mint kultúra

I N T E R J Ú

Fóti Tamás
Az idő nekünk dolgozik
Interjú Bart Stollal, a Studio Europa kutatási igazgatójával

K R I T I K A

Deczki Sarolta
Tovább, mindig

Szerbhorváth György: Nem tudták, hogy tudják. Vajdasági magyar valóságirodalom (1945–1990). Kal­lig­ram Kiadó, Budapest, 2021, 438 oldal, 3990 Ft

Szerbhorváth hosszas elemzéseket szentel annak, hogy mit is jelent a vajdasági magyaroknál a fenti „relatíve jól ment”. A jugoszláv kontextus – a Coca-Cola szocializmus című fejezetben olvashatjuk, hogy 1945 és 1951 között 3.777.776 embert tartóztattak le és 686.000 embert likvidáltak az 1948-as népszámlálás szerint 15.772.098 lakosú Jugoszláviában. Elborzasztó szám, és máris kétségessé válik, hogy mit jelent a „jól ment”. A dolog másik oldala azonban az óriási mértékű társadalmi mobilizáció, az analfabétizmus csökkenése, az ingyenes egészségügyi ellátás, a nők szerepének megváltozása – vagyis a modernizáció és az emancipáció, melynek a magyarok is részesei voltak. A ’60-as évektől Jugoszláviában elérhetők voltak a nyugati tömegkulturális termékek éppúgy, mint a keleti blokk más országaiban tiltott filozófusok, szociológusok művei. Ezekben az időkben „az anyaországgal való kapcsolatépítés fő pillérévé az árucsere, a csempészés vált” (66). A magyarok tehát részesültek a jugoszláviai általános fejlődésből, de a magyar kultúra mégis zárvány maradt, nem sikerült érvényesülnie a soknemzetiségű országban, melynek olyan kulturális csomópontjai voltak, mint Belgrád, Zágráb vagy Szarajevó.Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

Domány András
Ex libris

Elit és szubelit a Kádár-korszakban – közelítések
Miniszter a frontvonalban – Zsindely Ferenc naplója
Jennifer Teege – Nikola Sellmair: Nagyapám engem agyonlőtt volna
Kovács Szabolcs: A nagysármási zsidók meggyilkolása

ÉS-KVARTETT – Danyi Zoltán A rózsákról című regényéről

Károlyi Csaba Bárány Tiborral, Gács Annával és Puskás Pannival beszélgetett 2022. február 23-án Zoomon. A felvételt meg lehet nézni jövő héttől a YouTube-on, az Írók Boltja csatornáján. Legközelebb március 30-án Konrád József A behajtó című regényéről lesz szó.Tovább

Torma Tamás
Gehry és a Bilbao-hatás

(Frank O. Gehry 93, a bilbaói Guggenheim Múzeum 25 éves)

Ezt az expresszív dekonstruktivista stílust Gehry viszonylag későn, ötvenes éveiben kezdte alkalmazni. A Kanadába emigrált lengyel zsidó család sarjából csak fokozatosan lett a XX. század stílust teremtő építésze, akkoriban, amikor már az építési technológia és számítógépes tervezés is lehetővé tette, hogy az ilyen könnyeden lehetetlen formákból építészeti tervvázlatok, majd épületek válhassanak.Tovább

Wagner István
Menzeltől Monet-ig

(Von Menzel bis Monet – Die Hamburger Sammlung Wolffson, Hamburger Kunsthalle, megtekinthető március 27-ig)

Ezzel a címmel, A hamburgi Wolffson-gyűjtemény alcímmel először látható kiállítás a Hanza-város műcsarnokában. A zsidó-keresztény nagypolgári família a XVIII. században telepedett itt le, a XIX. századtól férfi tagjai jobbára jogászként és politikusként tevékenykedtek, a nők pedig korabeli szokás szerint társadalmilag kötelezték el magukat, de valamennyien érdeklődtek a kultúra iránt. A múlt századfordulón a műgyűjtés a módos, művelt értelmiségi réteg magától értetődő tevékenysége volt.Tovább

Széplaky Gerda
Mennyi ötlet!

(Derkó 2022, Műcsarnok, megtekinthető március 27-ig)

Ha összegezni akarjuk, hogy milyen irányba mutatnak a magyar képzőművészet legfrissebb tendenciái, nehéz helyzetbe kerülünk, mert a kiállítás végére érve sokasodtak a kérdések. Nemcsak a zsűrire, a szelekcióra, a magyar képzőművészet intézményi hátterére, hanem saját korunkra és kultúránkra vonatkozóan is.Tovább

Stőhr Lóránt
A háború áldozatainak

(Pálfi György: Mindörökké)

A sztori kiinduló ötlete, hogy Nyugat-Európa évek óta háborúban áll a Kelet-Európát már meghódító Oroszországgal, Magyarország és Szlovákia a kihalás szélén áll, a magyar katonaság gerillaháborút folytat. Ha forgatásakor a történet még fantazmagóriának tűnt, a hazai bemutató napjára már fenyegető lehetőséggé vált. A Mindörökké aktualitása kísérteties, ugyanakkor megbénítja a kritikai véleményalkotást. Az ukrajnai háború árnyékában a film által felerősített szorongástól és fájdalomtól igazán csak ordítani lehetne.Tovább

Csengery Kristóf
Ne kisujjból

(MÁV Szimfonikus Zenekar, Takács-Nagy Gábor, Pinchas Zukerman, Zeneakadémia, február 25.)

Nem vagyok biztos abban, hogy hallottam már Takács-Nagyot Kodályt vezényelni, de egymást követően három Kodály-művet még biztosan soha nem hallottam tőle, s a mostani élmény világossá tette jelentős affinitását a zeneszerző művészete iránt. A produkciókban érvényesült a kodályi zene pátosza, súlya, melankóliája és energiája, veretes dallamainak jellegzetes magyar duktusa, kibontakozott a darabok hangszerelésének alapvetően sötét tónusú, mégis sok és sokféle árnyalatban pompázó színvilága.Tovább

Gergics Enikő
Takaros hullagyalázás

(Martin McDonagh: A koponya, r.: Zayzon Zsolt, Thália Télikert, február 24.)

A koponya szereplői és a kapcsolatrendszereik eleve a fasorban sincsenek mondjuk a Vaknyugat Káin–Ábel testvérpárjához vagy akár a Leenane szépében az anya-lánya kapcsolat szörnyű, szimbiotikus komplexitásához képest. Ezért aztán bármennyire felvillanyozóan morbid is a történet a faluról, ahol a sírhelyek véges kapacitása miatt rendhagyó megoldást vezetnek be, mégis vértelen és lassú, viszkózus lesz az előadás.Tovább

Fáy Miklós
Gyászinduló

(Maurizio Pollini koncertje Londonban – március 1.)

Ez is változott. Pollini is. De a nyolcvan évet ünneplő koncertet régi kedvenc szerzőkből és kedvenc művekből állította össze, az első részben Schumann, a másodikban Chopin a műsor. Az Arabeszk kicsit botorkál, de nyilván kell idő, amíg belelendül. Aztán a C-dúr fantáziából kiderül, hogy nem kell idő, mert Kronosz Pollininak sem barátja. Rengeteg a hiba, a bizonytalanság, tétovaság, a dinamika szűk, a halk nem elég halk, a hangos végképp nem hangos. Azt egyáltalán nem hallom, amiben reménykedni lehetett, a letisztulást, a lényegre törést, a nagy öregséget.Tovább

Siba Antal
Vita, kultúra

(Csatt, Voks 2022, ATV)

A harmadik olyan műsor, amelyikben szakértők vitatkoztak, azt érzékelteti, hogy ez valamiféle koncepcióváltás: nem az innen-onnan érkező, igazi szakterülettel nem rendelkező hályogkovácsok mondanak véleményt, hanem olyanok, akiknek a téma a kutatási területük, esetleg hivatásukhoz amúgy is közel áll. Mindhárom külpolitikai szakértő naprakész adatokkal, a legfrissebb újságcikkek ismeretében vitatkozott és győzhetett meg minden nézőt: a szakismeretnél nincs izgalmasabb.Tovább

Végső Zoltán
Eine kleine

(Cserepes Károly: Nachtmusik – Fonó, 2021)

Valahol mindegyik anyag más, mégis érezzük, hogy egybetartoznak úgy, hogy stilárisan, az alkotóeszközöket és az alapanyagokat tekintve markáns különbözőségeket lehet felfedezni, ugyanakkor már az első néhány hang alapján beazonosítható Cserepes keze nyoma. A feketetói vásár vagy a gyermekdalok önmagukban fókuszált koncepciót takarnak, viszont a következő két lemez, főleg az új Nachtmusik igazán tág perspektívába helyezi a korábbi munkákat is.

I R O D A L O M

Szív Ernő
Iván

Öt éve mondta neki az asszony, hogy költözzenek össze. Ő akkor hatvanöt éves volt, éppen nyugdíjas lett, az asszony is hatvan felett, két esztendeje vesztette el Ivánt, ő négy éve Klárát. Két özvegy, két szabad vegyérték. Régóta ismerték egymást, az őket sújtó gyász után egyre többet találkoztak, alkalomszerűen és randevút megbeszélve is, igyunk holnapután egy kávét, látta már az új parkot?, tegeződjünk, jó? Lett közöttük valami kellemes, meghitt viszony, az ember eszébe jut a másik, jó rágondolni, nem csak úgy vagyok világban, van hová menni, van kihez szólni. Kiadósakat sétáltak, moziba ültek be, a férfi mindig középre akart ülni, a nő szélre, néhányszor színházban voltak.Tovább

Patak Márta
Installációk

Ma éjjel én is végzek magammal. Nem a Műcsarnok mögött egy padon, mint a nagyapám, hanem a Duna-parton, még itt, Dunaújvárosban, ahol végre kiállították Zsóka képeit, miután senki nem merte befogadni őket. Mindenütt azzal zavartak el, hogy Zsóka túlságosan direkt utalásokat alkalmazott. Megértem a fanyalgókat, de Zsóka nem tehetett másként, ő ilyen volt mindenben. Vannak művészek, akik egyértelmű kiutat kínálnak műveikkel a befogadónak, mások meg a kiúttalanságot ábrázolva talán embereket mentenek meg az életben maradásnak azzal, hogy művükben mintegy helyettük is megszenvedik a halálukat. Akár meg is halnak értük, helyettük, ahogyan Zsóka is tette.

Zsóka provokatív művész volt. Hogy összeférhetetlen, nagyszájú, senkivel nem jön ki, állandóan akadékoskodik, neki semmi se jó, mindenben talál kivetnivalót, a kákán is csomót keres. Ilyen és ehhez hasonló vádak érték folyamatosan, leginkább a szakma részéről, pedig ő csupán igényes volt, és nem ismerte a megalkuvást. Bátran, eltökélten járta a maga útját, akkor is, amikor könnyebb lett volna apró kompromisszumok árán előnyhöz jutnia. De ő rendíthetetlen maradt, és ebbe roppant bele.Tovább

Aknai Péter
Töltés

Hárman ülnek a vízparti büfé faasztalánál. Két tízévesforma gyerek és egy felnőtt, feltehetően az apukájuk. A gyerekek nem hasonlítanak egymásra, de úgy incselkednek egymással, mint a testvérek: a tejfölszőke piszkálja a barnát, aki, ha megelégeli, odacsap. Zsibbasztót ad combra, a szőke visít.

Nyár van, kánikula. A nyárfavirág nagy pelyhekben szállingózik körülöttük, néhány vattapamacs megragad az asztallapon. A gyerekek kezében pálcikás jégkrém. Maszatos mindkettő: az egyik vaníliabajszos, a másik csoki.

Apuka a telefonját pisztergálja: mutatóujjal pötyögi a betűket, majd ellenőrzi az üzenetet; hunyorog, javít, újból ellenőriz, karja nyújtott, háta egyenes. Megnyomja a kék nyilat. Figyelmeztető üzenet jelenik meg a képernyőn. Nem látja, a gyerekek felé fordítja. – Mi a baj?Tovább

Horváth Péter
Csaóbambínó

A nagyapám rádiókészülékéhez rajta kívül senkinek nem szabadott nyúlni, még a nagyanyámnak se, nemhogy nekem. Igazi világvevő volt, hullámváltós, zöld varázsszemmel. A Telefongyár TERTA T 325 nevű három plusz két csöves, hat hangolt körös középszuper készüléke hosszú-, közép- és rövidhullám vételére is alkalmas volt, de a miénk hullámváltója mindig a rövidhullámra, állomáskeresője a tizenkilenc méterre volt állítva, ott szólt a legjobban a Szabad Magyarország Hangja, már amikor nem zavarták annyira a nyavalyások, hogy egy szót se lehessen érteni abból, amit mondtak benne. Nem tudtam, kik azok a nyavalyások, mert a nagyapám csak ennyit mondott róluk. Ha zavarták az adást, akkor a világvevőnk csak dörgött meg sípolt, és a varázsszeme nyugtalanul hunyorgott. Nagyapám csak ritkán engedte meg, hogy visszaváltsam a hullámváltót a középhullámra, az állomáskeresőt pedig eltekerjem a Budapest egyre, amit Kossuth, vagy a Budapest kettőre, amit Petőfi rádiónak hívtak. Ezek a rádióadások is magyarul beszéltek, a nyavalyások mégsem zavarták őket.

– Miért nem ezeket hallgatjuk? – kérdeztem a nagyapámat.

– Mert örökké hazudnak.

– Mit hazudnak?

– Mindent.

– Én ezt nem értem.Tovább

Molnár Lajos
Egy falatot se

Csak ketten vannak otthon, a fia ingét vasalja. A nyakrészen még egyszer végighúzza a meleg vasalót, és az inget vállfára teszi. Az ajtón keresztül benéz a gyerekszobába. A tévé képernyőjén egy zöld papagáj azt mondja, helló, jó reggelt. Szegény, rengeteget gyakorolhatta. Eszébe jut, kerti munka közben szereti hallgatni a madarakat, azoknak az apró szárnyasoknak milyen erőteljes hangjuk van. Különösen a csalogány éneke tetszik neki.

Gergő feszült lehet, mert a fotelben előre-hátra himbálja a felsőtestét. Az anyának eszébe villan, az óvodába ment érte, a fiát a csoportszoba sarkában találta. Ült a rozsdaszínű linóleumon, és nézte, a többiek hogyan játszanak a terem közepén. Akkor vitte el először az orvoshoz. Már huszonkét éves, de most is úgy gondolkodik, mintha öt lenne.

Az anya a gyerekszoba ablakán keresztül látja, hogy az utcai szilvafára felkötött cinkegolyón egy cinkepár eszik. Karmukkal a golyó alsó részébe kapaszkodnak. Tetszik neki a látvány, elmosolyodik.Tovább

Vörös István
A kultúra legyőzése

Fehér Renátó
Írottkő

„MENJ A POKOLBA, PUTYIN!” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: MAGYAR HANG
2022.03.03.


A TARTALOMBÓL:

– Hiányzik az erős társadalmi szövet – Hibás a Kelet-orientált orbáni politika, a magyarok a Nyugathoz akarnak tartozni – mondja Róna Péter. Interjú

 Nehéz igazságot szolgáltatni a megalázott betegeknek – A kórházakban elszenvedett szóbeli bántalmazás, az elhanyagolás vagy akár a fizikai erőszak az egészségügyi rendszer problémáinak és a magyar társadalom mentális állapotának is tünete

– Év végére elkészülhet a Blaha Lujza tér – Nincs csúszás, a kormány kifizette a rá eső 1 milliárd forintot

– Szállóval kecsegtette a diákokat, luxuslakásokat épít helyette – Az önkormányzati cég igazgatósági tagjának vállalkozása szinte féláron jutott az értékes telekhez

– Lesz-e fideszes képviselője Szegednek? – Nagyító alatt Csongrád-Csanád 1. és 2. választókerülete. Választási sorozatunk következő része

– Az ukrán társadalom első közös történelmi élménye – Tálas Péter és Jójárt Krisztián szakértő háborúról és békéről. Páros interjú

– „Kitartunk, ameddig csak tudunk” – Riport Nagyberegről, az Árpád-kori kárpátaljai településről

– Háborús üzemmódban a Kreml – Értetlenül áll az orosz társadalom jelentős része Ukrajna megtámadása előtt

– Ölni és élni indulnak – Ukránokkal találkoztunk Záhonyban

– Az invázió első 24 órája Beregszászon – Riport

– „Istenkém, mi lesz most, segíts a határon!” – Ervin a könyvtárban, bankjegy az útlevélben. Riport a magyar–ukrán határról, Kelet-Európa Casablancájából

– Micsoda erő és férfias energia – Sok művész is Putyin lelkes támogatója. Közben az orosz írónő, Ljudmila Ulickaja figyelmeztet: mindannyian felelősek a drámai eseményekben

– Mint a szivacs – Hulladékudvar ellen tiltakoznak a hévíziek. Kell-e ilyen létesítmény a világhírű gyógytó városának belterületére, veszélyeztetve ezzel a tóval szoros szimbiózisban levő tőzeglápot?

– Államfők és köszönőemberek – Milyen legyen az ideális magyar államfő és ki válassza meg? Legyen-e hatalmi tényező a köztársasági elnök? Mi a különbség Áder János és Mádl Ferenc között?

– Szentjánosbogár a reflektor előtt – A Föld körüli pályán keringő űrszemét felgyülemlése kezd veszélyes méreteket ölteni, és a jövőben – reális megoldás híján – ez a probléma csak súlyosbodni fog

– Embóliazápor – Csak évek múltán alkothatunk reális képet, hogy a koronavírus-fertőzés és az oltás megtagadása hány kismama és még meg sem született magzat életét követelte. Az ilyen esetekben a hozzátartozóknak sokszor dönteniük kell az anya és a baba életéről és haláláról. Ezt nem mindenki képes elviselni

– Melyik fiatal nő ne vágyna Párizsba? – Pongrácz Zsuzsa, Baló György édesanyja olvasásról, Tatay Sándor boráról és a céltudatos tornázásról. Interjú

– Egy galamb kitárta szárnyait, és békéért könyörög – A Kijev megyei Ivankivben zajló harcok során súlyos sérülést szenvedett az a helytörténeti múzeum, mely az ukrán naiv művészet kiemelkedő alakjának festményeit őrzi

– „Ez az én gazdagságom” – Az alsó-gödi magyar vállalkozás, a Sunemar Kalapház évi húszezer kalapot gyárt, nagy részüket Izrael és az Egyesült Államok zsidó közösségei vásárolják meg

 „Ne háborúzzunk, kérlek” – Az Oroszország elleni szankciók alapjaiban változtathatják meg a világ sportéletét

Publicisztika:
– György Zsombor: Menj a pokolba, Putyin!
– Szabó Antal: A feláldozhatók – Nernia krónikája, 7. rész
– Puzsér Róbert: A köpönyeg kifordul
– Lányi András: Holt lelkek
– Ficsor Benedek: Ha már a halottak sem beszélgetnek – Álláspont
– Hofher József SJ: Túl sok a Hodász atya…
– Szabó Antal: Civis Honoris Causa
– Nagy Attila Tibor: Háború a választási kampányban – Ítélet Orbán felett
– Gulyás Balázs: Stratégiai nyugalom vagy taktikátlan idegesség – Maga itt a kultúrhörcsög?
– P. Szathmáry István: Kiért szól a harang? – Irodalomország és lakói
– Híd Jenő rajzol: Ugyanaz a játszma
– Benedek Szabolcs: A kormányzó és a híd – Az én hangom mélyebb
– Pethő Tibor: Az elveszett isa – Ószleng
– N. Fejérváry Gergő: A béke Jázminja – Ásó, kapa, uzsonnabor
– Szerető Szabolcs: A magyar modell – Szotyola
– Dévényi István: Békeszilánkok
– Marabu: Szovjetunió No 2.

Kritika:
– Hoj a vajázsjó? – Harcos Bálint: Felhőcukrászda
– Töri, nem fejti – Walter Isaacson: A kódfejtő
– „Egyszerűbb mosolyognom rajta” – Verebes István: Voltak
– Párhuzamos egyenesek – Mattik Dóra: Dinoszaurusz a nappaliban

Időgép – történelmi mellékletünk

– A Kreml megérkezik a Baltikumba – Moszkva Ukrajnát és közvetve a balti országokat, a lengyeleket fenyegető magatartása régi történelmi igényekben gyökerezik
– Kis híján atomháború – Az 1962-es karibi válság során nem csupán egyszer, mint az a köztudatban él, hanem legalább fél tucatszor kirobbanhatott volna az atomháború
– Kádár és a Kékszakáll – Benedek Szabolcs idézi fel Elizabeth Taylor és Richard Burton 1972-es budapesti tartózkodását, a színésznő 40. születésnapja alkalmából az Intercontinentalban rendezett partiját, történelmi kontextusba helyezve az amerikai sztárok látogatását a „legvidámabb barakk”-ban
– Egy kép anatómiája: Budapest, József Attila utca, 1969

ITT OLVASHATÓ

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: mancs.hu
2022.03.03.


A SZERK.


A SZERK.
A világ hősei

Kedd délutáni tudásunk a frontok állásáról és az agresszor szándékairól és mozgásáról csak a legrosszabb sejtéseket engedik meg.

A SZERK.
Engedetlenek

Az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt a kelleténél kevesebb szó esik a pedagógusok változatlanul folytatódó polgári engedetlenségi mozgalmáról.

A SZERK.
A magyar élet természetéről

Imruska, Dömötör és Kázmérka, a három gyenge kezdő. Imruska megvan? Hát Dömötör? Imruska az a kiscsákesz, aki áll mulyán a játszótéren, és bámul egy másik gyereket, aki játszik.

PUBLICISZTIKA

FRANÇOISE THOM
Putyin flörtje az apokalipszissel
Milyen ideológiai munícióval jutottak el az oroszok a Nyugat elpusztításával való fenyegetésig?

Minden szem Moszkvát figyeli – lázasan keressük a jeleket, amelyek kulcsot adhatnak az orosz viselkedéshez. Vannak erős gyomrú és bátor emberek, akik azt gondolják, joggal, hogy az orosz televíziót kell nézni, hiszen az megmutatja, honnan fúj a szél. De sokszor még azok is úgy érzik, hogy horrorfilmet néznek, akiket a putyini média súlyos tapasztalatokkal vértezett fel.

EGOTRIP

László Géza: Visszajátszás
Őrültek a fronton – Nixontól Putyinig

Az elnök teljesen megőrült, nem tudja mit csinált – ezt és ehhez hasonló dolgokat írtak az 1970-es évek elején a vietnami háborút irányító Richard Nixon amerikai elnökről.

EGOTRIP
Vajda Mihály: A ki(nem)végzett Szókratész

Szókratész jelentkezik New Yorkból

KÜLPOL

INTERJÚ
„Először a taxiban sírtam el magam”
Ukrajnai menekültek a háborúról

Fotóriporter, költő, filmrendező – ketten ukrajnai magyarok, egyikük született ukrán. Mind háborús menekültek, és egyikük sem látja, hogy mit hoz akár csak a közeli jövőjük. Hogy lehet megélni mindezt, hogy lehet túlélni a háborút? Egyáltalán, kinek lehet túlélni? – erről kérdeztük őket.

VONNÁK DIÁNA
Az első nap, a háromezredik nap
Kiiv, 2021. november – 2022. január

Február 24., csütörtök, a háború első napja van. A válsághelyzetet már egy nappal korábban kihirdették, hadköteles korú férfiak nem hagyhatják el Ukrajna területét, hangzott a bejelentés.

URBÁN ÁGNES
Orosz lelkű vitézek
Hogyan számol be a köztévé és a Fidesz-média az Ukrajna elleni háborúról?

Az Európai Unió keményen dolgozik azon, hogy elhallgattassák az orosz propagandát, kiemelten annak két nemzetközi tévécsatornáját, az RT-t és a Szputnyikot. De mit szólnának Brüsszelben, ha rájönnének, hogy az egyik tagállam kormánypárti médiája tökéletes tükre a fenti két csatornának?

BELPOL

ORBÁN VIKTOR ÉS UKRAJNA LEROHANÁSA
A gonosz bábu

Békemisszió, a rezsicsökkentés és a magyar emberek védelme, siker siker hátán: Magyarország miniszterelnöke minden szépet és jót elmondott magáról az ukrajnai háború kapcsán, de cselekedetei, mint eddig annyiszor, most is szöges ellentétben állnak önmaga és kiterjedt sajtóbirodalma közléseivel. Csakhogy most minden eddiginél nagyobb a tétje kártéteményeinek.

KIK SZEREZHETNEK MANDÁTUMOT AZ ELLENZÉK LISTÁJÁN?
Dream Team

A határidő szorításában csak kiizzadták magukból az ellenzéki pártok a közös választási listát. Megnéztük, kik kaptak biztos befutó helyet, és kik izgulhatnak egészen április 3-ig.

AZ MNB-ALAPÍTVÁNYOK ÉS VAGYONUK SORSA
Átfolyó állomány

Uniós hivatalnak tett ígéretet a kormány, hogy 2023-ra felszámolja az utolsóként megmaradt jegybanki alapítványt is. De mi lett az évek során összevásárolt mérhetetlen ingatlanvagyonnal?

INTERJÚ
„Megszűntek az állam bevételi forrásai”
Germuska Pál történész az 1945–1946-os magyar hiperinflációról és a forint zaklatott történetéről

Máig Magyarország tartja a világrekordot a pénzromlás havi ütemében, másrészt az 1946-os stabilizáció gyors és sikeres volt. Mi volt az oka a hiperinflációnak, és mikor romlott a legjobban az új valuta, a forint értéke – erről is beszél a korszakot kutató gazdaságtörténész.

FILM

INTERJÚ
„Háborút képzeltünk”
Pálfi György filmrendező

Legújabb filmjét hét éve forgatta, de a végső változat csak tavaly készült el. Amióta a Magyar Filmintézet kiszórta az összes forgatókönyvét, kizárólag kis költségvetésű filmeket készít, de az ellenzéki kampányban is szívesen vesz részt.

TAYLOR SHERIDAN MUNKÁSSÁGA
A cowboy, ha könnyezik

Két forgatókönyv lehetséges. Taylor Sheridan csalhatatlan szimattal érzi a korszellem bukéját és meglelte a receptet, amelyet eddig csak kevesen alkalmaztak ebben a formában, viszont a kábeltévék és a streamingszolgáltatók által kielégítetlenül hagyott tömegek vadul szomjazzák azt.

TÉVÉSMACI
Tyúk a ködben

Sztupa és Troché megérkeztek Párizsba.

SZÍNHÁZ

INTERJÚ
„A rend mindig igazságtalan”
Bezerédi Zoltán színész, rendező

Kaposváron kezdte pályáját, húsz éve szerződött a Katona József Színházba. Pályája alakulásáról, a színészek kiszolgáltatottságáról és az új monodrámájáról is beszélgettünk, de szó esett a #metoo-ról, illetve az SZFE ügyéről is.

KÖNYV

POETA.DOC
Félhosszú vers, tömörítve

Tóth Árpád: Éjféli eső

KRITIKA

KÖNYV
Könnyű szerep
Rupi Kaur: Otthon test

A hazai irodalmárok ingerküszöbét nem érte el az 1992-es születésű kanadai-indiai költőnő magyarra fordított köteteinek megjelenése, holott önmagában az, hogy egy idegen nyelvű lírikusnak egymás után három könyve is napvilágot lát, a fehér hollónál is ritkább.

SZÍNHÁZ
Bronzból várat
Niké, a szabadságunk szobra; Éneklő fiatalok

Szobor, amelyet ledöntöttek, szobor, amelyről átnevezés után csak a feliratot szedték le, szobor, amely miatt a közelmúltban szakértői véleményt cenzúráztak majd hamisítottak, szobor, amelynek a háta mögött lebontottak és felépítettek egy stadiont: ezek a köztéri alkotások a főszereplői az egy estén játszott két előadásnak.

OPERA
Itália földjén
Dohnányi: Simona néni; Hubay: A cremonai hegedűs

Pár héttel az Operaház várt és remélt újranyitása előtt tán nem indokolatlan azon a kérdésen merengeni, hogy vajon melyek egy nemzeti operakultúra létfontosságú alapelemei.

ZENE

INTERJÚ
„Törött széklábakkal ütöttem a ritmust”
Brendan Perry – Dead Can Dance

Májusban ismét Budapestre látogat a Dead Can Dance. A Lisa Gerrarddal alkotott duózenekar dalszerző-basszusgitáros-énekesével arról is beszélgettünk, mit adott neki a punk, milyen dalt írna Orbán Viktorról, és miért nem bírta annak idején Nick Cave-et.

RÉS A PRÉSEN
Túl a zenén

Dés András ütőhangszeres, jazz-zenész

MI A KOTTA?
Öklelőznek pajzzsal

Klasszikus zenei programajánló a 2022/9. hétre

VISSZHANG

VISSZHANG: DOKUMENTUMFILM
Zuhanás: A Boeing-ügy

2018 októberében – 181 utassal és nyolcfős személyzettel a fedélzetén – rejtélyes körülmények között lezuhant az indonéziai Lion Air Jakartából Pangkal Pinangba tartó járata.

VISSZHANG: FILM
Chiara története

Nem szerencsés egy trilógia harmadik darabját úgy forgalmazni, hogy az előző kettőt nem ismerheti a reménybeli közönség.

VISSZHANG: FILM
A texasi láncfűrészes mészárlás

Tobe Hooper 1974-es A texasi láncfűrészes mészárlásának fő erénye épp könyörtelen, sokkoló esetlegessége volt.

VISSZHANG: LEMEZ
The Jazz Butcher: The Highest in the Land

Az 1980-as évek eleje óta létező zenekar összeforrt egyetlen állandó tagjának és frontemberének, Pat Fishnek a nevével.

VISSZHANG: LEMEZ
Spoon: Lucifer on the Sofa

Nem csinált még gyenge albumot a Spoon.

VISSZHANG: KÖNYV
Kate Murphy: Az értő figyelem

Mintha mindenki csak beszélni akarna.

VISSZHANG: KÖNYV
Tasi Katalin: A Homoklakó

A régi óvoda egész udvara egy nagy homokozó, abban vannak a játékok is, a hinta, a libikóka meg a mászókák.

VISSZHANG: SZÍNHÁZ
Redőny

Éva (László Lili), a kisvárdai csinoska nem tervez, a gyerek, Nándika (Pataki Ferenc) is csak egy egyéjszakás kaland eredménye.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2022/9.

Rövid hírek: nebrai korong, Kunsthalle Praha, Dubaj

Egy hét tudomány 2022/9.

Rövid hírek: őshüllő, húsevés, mikroműanyag

Szüret 2022/9.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

TUDOMÁNY

A FAÜLTETÉS KORLÁTAI
Benn az erdőben

Népszerű gondolat, hogy a tömeges faültetés önmagában is remek eszköz a klímaváltozás ellen. A kutatók jó része azonban nem osztja ezt a vélekedést.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Athéntól Hanoiig

Rizstésztasaláta zöldségekkel, húspogácsával

ÉTEL, HORDÓ
Shalimar – Buda

25 éve Shalimar

KÖZEL A 400 FORINTOS EURÓ, ORBÁNÉK IRÁNYÍTJÁK AZ ÁLLAMI HÍRÜGYNÖKSÉGET

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2022.03.04.


444: A rezsiharcos MVM kapta a legnagyobb hitelt Putyin nemzetközi bankjától

Mivel Románia, Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Bulgária már jelezte, hogy Ukrajna orosz lerohanása miatt kilépnek a 2019-ben Budapestre költöző orosz Nemzetközi Beruházási Bankból (NBB), ezért Oroszországon kívül uniós országként már csak Magyarország, valamint EU-n kívüliként Szerbia, Kuba, Mongólia és Vietnám maradt tagja az ellenzék által “Putyin KGB-s kémbankjaként” emlegetett pénzintézetnek. A banktól legnagyobb hitelt a rezsiharc egyik legfontosabb állami cége, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vette fel még 2020 őszén. Ennek pontos összege: 100 millió euró, vagyis mintegy 36 milliárd forint.

Direkt36: Kiszivárgott iratok mutatják, hogyan diktálnak Orbánék a nemzeti hírügynökségnek

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke 2019 novemberében emailt küldött a közmédiához tartozó állami hírügynökséget, a Magyar Távirati Irodát (MTI) igazgató Németh Zsoltnak. „Szia, ebből tudnátok írni egy hírt, forrásként rám hivatkozva? Köszi!” – írta Havasi. Arról kellett kiadni egy hírt, hogy Orbán Viktornak levélben köszönetet mondott egy európai zsidó ernyőszervezetet vezető rabbi. Később Havasi azt is elküldte, hogy mi legyen a pontos cím és bevezető. Az MTI szerkesztősége engedelmeskedett, és szó szerint követte az utasítást.

Válasz Online: Ilyen nincs, és mégis van: Schiffer András segít rehabilitálni a DK offshore-ozó politikusát

Gyurcsány Ferenc pártja az összellenzéki országos lista első negyedébe delegálta a tavaly ősszel – a lap cikke nyomán – offshore-botrányba keveredett Ráczné Földi Juditot. A képviselőjelölt 62. helye akár befutó is lehet, ha az előtte lévők közül többen egyéniben győznek, vagy valamiért nem ülnek be a parlamentbe. Ami ennél is különösebb, hogy a DK elnökségi tagjaként is funkcionáló politikus Schiffer András ügyvédi közreműködésével tisztíttatná meg múltját. Előbbi utóbbit bízta meg, hogy bírósági úton gomboljon le egymillió forintot – kamattal – a Válasz Online-ról a „jó hírnévhez” fűződő joga megsértése miatt.

Index: Harmincmillió forint kenőpénzt kaphatott Baja Ferenc volt szocialista miniszter

Egy újabb vallomásrészletből kiderült: Baja Ferenc is kaphatott kenőpénzt abban a botrányban, amelyben másik három szocialista politikus, Horváth Csaba, Tóth Csaba és Molnár Zsolt is érintett. A korábbi környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter 30 milliót kaphatott, amivel már több mint 300 millióra rúg az ügyben eddig előkerült vesztegetési pénz összege.

Napi.hu: Zuhanórepülésben a forint, most már mindjárt itt van a 400 forintos euró

Péntek (március 4.) délután gyakorlatilag néhány percenként emelkedik egy-egy forinttal az euró és a dollár ára. Egy rövid pillanatra még 394,581-re is felugrott az euró/forint keresztárfolyam, amely délután rendületlenül menetelt 390 forint irányába. A dollár ára is kóstolgatta a 360-at.

MOST MÁR LÁTSZIK, HOGY AZ OROSZ GÁZSZÁLLÍTÁSOK ELŐREJELEZTÉK A HÁBORÚT

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2022.03.04.


Szerdán a teljes világsajtót bejárta, hogy történelmi csúcsra emelkedtek a gázárak a holland gáztőzsdén, miután az Gazprom csak az ötödét foglalta le a Jamal vezetéken elérhető tranzit kapacitásnak. Azaz úgy tűnt, hogy az egyik legfontosabb útvonalon csak kis mennyiség érkezik majd. Ehhez képest a Jamalon tegnap és tegnapelőtt is több gáz jött be Európába, mint december közepe óta bármikor. És véletlenül sem ez volt az egyetlen vezeték, ahol jelentősen nőtt az orosz gáz európai importja.

Emelkedtek a szállítások

Az elmúlt egy hétben, tehát a háború második napja óta, napi átlagban nagyjából harmadával több földgáz érkezett a kontinensre az Oroszország irányából befutó vezetékeken, mint az azt megelőző két hétben. A teljes import – akárcsak a Jamal vezetéken – minden jel szerint december közepén volt utoljára magasabb a mostaninál...

MI KELL A BÉKÉHEZ UKRAJNÁBAN? | SPARTACUS #19

SPARTACUS / PARTIZÁN
Szerző: PARTIZÁN
2022.03.04."Egy héttel ezelőtt indult meg az orosz invázió Ukrajna ellen, a ma esti Spartacusban az elmúlt hét eseményeit Rácz Andrással, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársával elemezzük, akit arról is kérdezünk majd, mi kellene, hogy véget érjenek, az egyre hevesebb harcok? Dezső András, a HVG újságírója a héten újabb cikket publikált az orosz titkosszolgálatok magyarországi jelenlétéről, adásunkban erről, illetve Orbán és Putyin kapcsolatáról is kérdezzük. A héten röppent fel a hír miszerint Schiffer András képviseli a korábban offshore-gyanúba keveredett DK-s Ráczné Földi Juditot, egy a VálaszOnline indított perben, a portál szerkesztője Bódis András lesz a vendégünk. Végül pedig a Partizán roadshow keretében várjuk a Békéscsabán parkoló stúdiónkba az ellenzék gyulai jelöltjét, Leel-Őssy Gábort, akit győzelmi esélyeiről és a választókerülete legfontosabb politikai ügyeiről faggatjuk. Vendégeink: - Rácz András, tudományos munkatárs NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézet - Dezső András, újságíró, HVG - Bódis András, szerkesztő, Válasz Online - Leel-Őssy Gábor, országgyűlési képviselőjelölt, Egységben Magyarországért (Békés 3) Az adás részei:
0:00 - Visszaszámláló 3:37 - Beköszönés 5:17 - Ukrajnai háború fejleményei 28:20 - Orosz titkosszolgálatok Magyarországon 48:37 - Ráczné Földi Judit (DK) pert indíított a VálaszOnline ellen 54:45 - Helyközi Járat; betöltetlen háziorvosi praxisok 1:06:08 - Választási kampány Gyulán és környékén (Békés 3 OEVK) 1:20:06 - Elköszönés, roadshow információk

FUTNI A NINCSBŐL A SEMMIBE

VISZONT.HU
Szerző: KERÉNYI KATA
2022.03.01.


A háború elől menekülők nagy része nő és gyerek. Közülük sokan biztos anyagi háttér és kapcsolatok nélkül érkeznek a teljes ismeretlenbe. Szamoskéren a helyiek ilyen családokon próbálnak segíteni.


Szamoskérre érkezve könnyű megtalálni a közösségi házat, ahol békeidőben a környék lakói gyűlnek össze rendezvényekre, most viszont átmeneti szállásként üzemel néhány menedéket kereső számára. A nagy kétszárnyú kapu nyitva, a hatalmas, szépen gondozott udvaron egy-két autó parkol. Ahogy beállok melléjük a kocsimmal, egy középkorú férfi lép oda, és felajánlja, hogy segít kipakolni, amit hoztam. Megmutatja, hova vigyük a holmikat: egy kis faház áll az udvar egyik sarkában, benne már gondosan szétválogatva tartós élelmiszer, édesség, játékok, gyógyszerek, ruhák, pelenka és egyéb babaholmik. Miután mindent a helyére tettünk, egy hölgy felírja a nevemet, és hogy honnan jöttem –azért, hogy később név szerint mondhassanak köszönetet mindenkinek, aki most bármilyen támogatást nyújt a településen dolgozó önkénteseknek. Közben az is kiderül, hogy a kedves úr, aki segített pakolni, most pedig éppen telefonon igazít útba valakit, nem más, mint a polgármester. Mióta megérkeztek a menekültek, azaz már második napja, folyamatosan itt van, és szervez, pakol, beszélget, kérdésekre válaszol, síró gyereket-felnőttet vigasztal, az egyik legaktívabb önkéntes a csapatban. A környéken nem ez az egyetlen befogadó falu: a szomszédos Szamosszegen is sokakat elszállásoltak, és a néhány kilométerre levő Mándok iskolájának tornatermében is vannak családok. A beérkező adományokat Szamoskér és Szamosszeg folyamatosan megosztja egymással, attól függően, hol mire van épp szükség. Ez már önmagában nem kis szervezőmunka, nem is beszélve a többi teendőről. Mégis mindenki mosolyog, közvetlen, kedves, egy hangos szó vagy türelmetlen mozdulat nincsen a helyiek részéről. Csak részvét és segítő szándék.

A közösségi ház egy hosszú épület, klasszikus tornácos parasztház. Néhányan – két nő és két nagyobb gyerek – a bejárat előtt guggolnak egy földre tett, kihangosított telefon körül, amiből egy hadaró férfihang hallatszik. Nem szólnak semmit, csak néznek maguk elé, és hallgatják, amit a vonal másik végén lévő mond...

A NYUGAT HIBÁJA? MONDATRÓL MONDATRA ELEMEZZÜK PUTYIN HÁBORÚINDÍTÓ BESZÉDÉT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2022.03.04.Vlagyimir Putyin február 24-én, csütörtök hajnalban közzétett bejelentésével vette kezdetét az ukrajnai háború. Az orosz elnök félórás szónoklata összegzi Moszkva minden történelmi és jelenbeli sérelmét, egyúttal abszolút fenyegetésként és a „hazugság birodalmaként” azonosítja a NATO-t és az Egyesült Államokat. A Válasz Online szakértők segítségével elemezte végig Putyin mondatait. Tanulság: az USA valóban babrál a világrenddel, a Nyugat nem vétlen egy sor közelmúltbeli konfliktusban, de Moszkva konkrét hazugságokra hivatkozva indította el az ukrajnai hadműveleteket.


A február 24-i háborúindító beszéd óriási karriert futott be a magyar nyilvánosságban: a Számok – a baloldali álhírek ellenszere nevű, erősen propagandagyanús Facebook-oldalon közel 4000 interakciót és 3000 megosztást ért el a magyar fordítás, de olvasói figyelmébe ajánlotta Bayer Zsolt is a Bádog című blogján, azzal a kommentárral, hogy „hosszú, de megéri” elolvasni.

Az elemzéshez a követhetőség érdekében leválasztottuk a szövegről a puszta a retorikai szóvirágokat, és a ténymegállapításokra koncentráltunk. Tematikusan csoportosítottuk az orosz elnök legfontosabb állításait. A Ria orosz állami hírügynökségen (is) közölt szöveg magyar fordítását vettük alapul. A beszéd az alábbi Youtube-ablakban végignézhető, angol felirattal is...

A cikk megírásához szakértői véleményt kértünk egy Brüsszelben dolgozó, beosztásából fakadóan név nélkül nyilatkozó magyar NATO-illetékestől, Feledy Botond külpolitikai szakértőtől (igazgatóhelyettes, Európai Jezsuita Szociális Központ), Szalai Máté Közel-Kelet-kutatótól (Külügyi és Külgazdasági Intézet) és Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértő történésztől. Felhasználtuk továbbá Rácz András Oroszország-szakértő korábban lapunknak és podcastunknak adott nyilatkozatait. A cikket írta: Borbás Barna, Vörös Szabolcs...

„MÁR LEMONDTUNK ARRÓL, HOGY SAJÁT HÁZIORVOSUNK LEGYEN”

HELYKÖZI JÁRAT / ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KATUS ESZTER
2022.03.04.


A háziorvosi praxisok tíz százaléka ma betöltetlen Magyarországon, a nyugdíjba vonuló orvosok helyett nincs utánpótlás. Hat járásában (Barcsi, Cigándi, Devecseri, Putnoki, Szikszói, Vásárosnaményi Járások) már minden második lakosnak nincs saját háziorvosa, tizenegy faluban pedig csak minden harmadik lakosra jut egy háziorvos. Somogyi és baranyai riportunkban megpróbáltunk választ találni arra, miért üres egyre több rendelő.


Felújított zöld családi ház, előtte fekete macska. Balszerencse – mondjuk, és valóban az. Az épület ajtaja zárva, akárcsak a többi rendelőé, amit egy borongós januári napon felkerestünk. A szigetvári és barcsi járás – bár egymás mellett fekszik, két különböző megyéhez tartozik. A problémák azonban láthatóan nem állnak meg a megyehatárnál. Mindkét járásban számos háziorvosi praxis betöltetlen, akad, amelyik már hosszú évek óta. Helyettesítéssel oldják meg az ellátást...

HATVANEZER BÉKÉSI FA ÉS A GYULAI POLIP | AGITPOP

PARTIZÁN / ÉLŐBEN BÉKÉSCSABÁRÓL
Szerző: Partizán
2022.03.04.A Partizán élő reggeli műsorában a friss hírek és az Ukrajnában zajló háború kapcsán készült legfrissebb riportunkat követően, arról kérdezzük a Budapest Bike Maffia önkéntes szervezetet, tapasztalataik szerint, hogyan lehet igazán segíteni az Ukrajnából érkező menekülteken. Beszélgetünk Békés megye klímaharcáról helyi civil aktivistákkal, majd a Szakszervezeti Szövetség területi képviselőjét kérdezzük: milyen dolgozni Békés megyében? Vendégünk lesz egy híres békéscsabai fotós család két tagja, és odacsapunk a helyi korrupciónak Hadházy Ákos független országgyűlési képviselővel. A műsor vendégei: - Havasi Zoltán, alapító, Budapest Bike Maffia - Ulbert Zoltán, elnök, Hatvanezer Fa Egyesület - Dr. Duray Balázs, elnök, Zöld14 Egyesület - Galbács Mihály, önkormányzati képviselő, Gyula - Leszkó Andrea, Magyar Szakszervezeti Szövetség - Martin Gábor, fotóművész - Martin Wanda fotográfus - Hadházy Ákos, országgyűlési képviselő

PUTYIN HÁBORÚJA ROSSZUL JÖTT A FIDESZNEK, DE ORBÁN FEL TUDJA HASZNÁLNI

TELEX MAGYARÁZÓ
Szerző: TELEXPONTHU
2022.03.03.Putyin offenzívája megdobta a Fidesz népszerűségét, a párt kommunikációs gépezete gyorsan megalkotta a háborúpárti ellenzékről szóló narratívát, Orbán pedig nyugalmat sugároz. De az elmúlt 12 év látványos oroszbarát politikája visszaüthet a kormányfőre. Ez a Telex Magyarázó.

AZ OROSZOK HAJNALBAN TŰZ ALÁ VETTÉK EURÓPA LEGNAGYOBB ATOMERŐMŰVÉT, MAJD REGGELRE ELFOGLALTÁK

24.HU
Szerző: PAPP ATTILA
2022.03.04.


- Hajnalban kigyulladt a Zaporizzsjai atomerőmű – erősítette meg a helyi polgármester. Az orosz haderő tüzet nyitott Európa legnagyobb atomerőművére, szerencsére az üzemnek csak a kiképző épülete kapott lángra.

- Az épület legalább négy órán át égett, miután az orosz csapatok megakadályozták, hogy a mentőcsapatok az épülethez érjenek.

- Az ukrán mentőszolgálat megerősítette, hogy a tüzet helyi idő szerint reggel 6 óra 20 perckor eloltották. Az erőműtől délkeletre fekvő Enerhodar városának polgármestere szerint az erőműben folyó harcok is megszűntek.

- Reggelre az orosz csapatok ellenőrzésük alá vonták a megtámadott atomerőművet – közölték az ukrán hatóságok.

- „Oroszországon kívül egyetlen ország sem lőtt még atomerőművekre. Ez az első alkalom az emberiség történelmében” – kommentálta az eseményeket Zelenszkij ukrán elnök.

- Az ENSZ atomenergia-felügyeleti szerve felszólította az oroszokat, hogy ne vegyenek célba atomerőműveket, és „súlyos veszélyre” figyelmeztetettek abban az esetben, ha a reaktorokat találat éri.

- Oroszországban felszámolták a szabad nyilvánosság utolsó szigeteit: akár 15 évet is kaphat, aki nem a kormányzati narratíva szerint számol be az eseményekről, megszűnik az utolsó szabad televízió, blokkolják a BBC, a Deutsche Welle, a Meduza, de még a Facebook elérhetőségét is.

- Tegnap ismét egy asztalhoz ültek az orosz és ukrán delegáció tagjai, de egyedül a humanitárius folyosók létrehozásában sikerült megegyezniük.

- Az EU döntött arról, hogy azonnali menedéket kapnak a háború elől menekülők.

- Mától ingyen utazhatnak a BKK járatain az ukrán menekültek.

- Ezek voltak az orosz-ukrán háború tegnapi eseményei
.