2017. szeptember 6., szerda

AZ ELVESZTETT KVÓTAPER UTÁN SEM KÜLD IDE MENEKÜLTEKET AZ EU

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Zsebesi Zsolt
2017.09.06.


Magyarország gyorsuló tempóban sodródik Európa perifériája felé, vissza oda, ahonnan ezer éven át szabadulbi próbált.

Magyarország nagystílű elvbarátaival, Szlovákiával, Lengyelországgal együtt elvesztette a pert, amit azért indított, hogy ne kelljen 1294 Görögországból és Olaszországból hozzánk irányított menekült kérelmét elbírálni és az arra érdemeseket befogadni. Ez azt jelenti, hogy az országnak végre kellene hajtania az uniós határozatot, amelynek meghozatalában egyébként maga is részt vett. Budapest sietett leszögezni – Varsóval együtt -, hogy a döntés ellenére sem fogad be egyetlen menekültet sem.

Igyekeznie kellett, hogy megelőzze Brüsszelt, amely – alighanem hamarosan bejelenti – egy menekültet sem küld olyan embertelen és barbár országba, mint Magyarország, amely folyamatosan megalázza a menedékkérúket és lábbal tiporja a civilizáció alapvető normáit. Nem beszélve az agyon hivatkozott keresztény értékekről, amelyekről nem csak a magyar kormány, de – Beer Miklós váci püspök kivételével – az egész magyar katolikus egyházi hierarchia szaros néhány milliárdért lelkesen megfeledkezni méltóztatik.

Az EU nem hülyék gyülekezete, ahogyan azt Orbán Viktor és a nálánál is kisebb kaliberű bohócai gondolják, és nem teszik meg a Fidesznek azt a szívességet, hogy az ország nagyobb, megvezetett hányadának támogatására támaszkodó Orbán Viktorból nemzeti hőst faragjanak, aki saját túltáplált testével védi meg az ő magyarjait ezer egynéhány Szíriából menekült asszonytól, gyerektől és fiatal férfitől, akik – a magyar kormány propagandája szerint – az ország nemzeti értékeinek kirablására szövetkeztek Soros Györggyel. Nem csak puszta politikai számításból nem fognak ránk erőszakolni egyetlen menekültet sem, de azért sem – mert ezek ilyenek -, nem akarnak lelki sérülésnek, megaláztatásnak, akár fizikai erőszaknak kitenni szerencsétlen menekülteket, hiszen jól ismerik a magyar állapototokat, az esztergályhorváti és az ásotthalmi, valamint a hozzájuk hasonló magyar települések hangulatát...

AZERI GURULÓ DOLLÁROK: KINEK CSODAFEGYVER?

INDEX.HU
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2017.09.06.


Összetett nemzetközi feketekassza révén finanszírozhatott Azerbajdzsán európai politikusokat. A pénzből Budapestre is jutott, mégpedig éppen a baltás gyilkosként elhíresült azeri katona elengedése idején.

A nemzetközi oknyomozó projekt eredményeiről az átlátszó.hu írt nagyon fontos és nagyon részletes anyagokat itt és itt. A cikkekben található utalásokat, céghálókat nem ismertetjük újra, de egy kicsit belpolitikai kontextust felvetnénk.

Azerbajdzsánnak fontos volt az ügy

Az elmúlt 13 évben nem nagyon lehetett senkinek kétsége afelől, hogy Azerbajdzsánnak kiemelten fontos a Ramil Safarov-ügy rendezése, akár nagypolitikai, akár gazdasági eszközök igénybevételével. Hiszen 2004 februárjáig, amikor is a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen Safarov egy angol nyelvi továbbképzésen lemészárolta örmény társát, Bakunak nem volt sürgős a nagykövetség-szintű kapcsolat-tartás. 2004-ben azonban, a gyilkosság után fél évvel, és még évekkel a jogerős ítélet megszületése előtt Azerbajdzsán létrehozta a budapesti nagykövetségét.

A magas szintű diplomáciai kapcsolatoknak alighanem Safarov kimentése volt a legfőbb célja...

MEGMUTATJUK, MI TÖRTÉNNE AZ EURÓPAI UNIÓBAN, HA MINDEN TAGÁLLAM ÚGY VISELKEDNE, MINT MAGYARORSZÁG

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.09.06.


Mi történne akkor, ha az unió tagállamai kedvük szerint válogatnának a jogszabályok, uniós döntések között? Magyarország most épp erre készül.

Tisztán a jogi helyzetre lecsupaszítva: Orbán Viktor kormánya kétségbe vonta egy uniós döntés meghozatalának jogszerűségét, perre vitte a dolgot és vesztett. Ennek ellenére - mint épp harsogják - nem fogják betartani a nekik nem tetsző jogszabályt.

Ezen logika mentén játszottunk el a gondolattal, mi lenne, ha:

– a magyar telekommunikációs cégek mégiscsak számolnának fel roming díjat a külföldi telefonálásért,

– Mészáros Lőrinc nem vásárolhatna szabadon palotát, jachtot Horvátországban, mert a helyi kormány megtiltaná azt a magyaroknak,

– magyar orvos vagy programozó nem vállalhatna többé munkát Németországban, mert nekik megtiltják,

– az Unió mostantól nem adna egy fillért sem a magyar kormánynak a felzárkóztatási alapból,

– Hollandia vámokat vetne ki a magyar termékekre,

– Franciaország ezentúl nem teljesítené befizetési kötelezettségét az uniós kasszába,

– a magyaroknak vízum kellene, hogy beléphessenek Ausztriába.

És még hosszan sorolhatnánk a fiktív eseteket. A fentiek ugyanis - szerencsére - nem történhetnek meg, amíg Magyarország az Európai Unió tagja. Ugyanis uniós jogszabály rögzíti a személyek, szolgáltatások és áruk szabad mozgását az EU-n belül, ahogy a kohéziós alapok működését és a befizetési kötelezettségeket vagy a roming díj eltörlését is. És még számtalan mást...

A SZAKMA BECSÜLETÉÉRT

OFOE BLOG
Szerző: STEP
2017.09.02.


Pedagógusok vagyunk. Tanítunk és nevelünk. Számunkra az az öröm, ha átadhatjuk a tudásunkat a gyerekeknek, ha látjuk, ahogy fejlődnek, okosodnak.

Bárki is a munkáltatónk, nekünk a jövő társadalmával van szerződésünk. Mi vagyunk felelősek a jövőért.

Rajtunk múlik, hogy a mai gyerekek milyen felnőttekké válnak, képesek lesznek-e megküzdeni a rájuk váró kihívásokkal. A mi felelősségünk, hogy valamennyien megtalálják-e a helyüket a jövő társadalmában.

Tudjuk, hogy példaként szolgálunk a számukra. Viselkedésünkkel, munkaerkölcsünkkel, azzal, ahogy egymással és velük bánunk, mintát adunk. A jövő társadalma nem lesz kíméletesebb a gyengékkel, a rászorultakkal és az öregekkel – akikké néhány év vagy évtized múlva magunk is válhatunk –, mint ahogy a mai iskola a gyerekekkel bánik.
Tanárok vagyunk, nem katonák. Nem tartozunk feltétlen engedelmességgel senkinek, és a gyerekeket sem engedelmességre kell nevelnünk, hanem észszerű, egymás tiszteletén alapuló együttműködésre. Nem parancsokat kell végrehajtanunk, nem tanterveket vagy tananyagokat kell megtanítanunk. A munkánk eredményességét nem azon mérhetjük le, hogy milyen órát tartottunk. A mi munkánknak egyetlen mércéje van: az, hogy a tanítványaink sikeres és boldog emberekké válnak-e vagy sem. Egyetlen tanár sem lehet sikeresebb, mint a tanítványai.

Persze vannak nehezebb esetek és nagyobb kihívások, hiszen a gyerekek sokfélék. Sajnos egyre több gyermek kezdi súlyos hátrányokkal az iskolát. Értük kell a legnagyobb erőfeszítéseket tennünk. Nemcsak miattuk, hanem mindannyiunk érdekében. Mert nincs két Magyarország. Hosszú távon nem létezhet egy győztes és egy vesztes magyar társadalom. Csak akkor érezhetjük majd magunkat biztonságban, akkor élhetünk nyugalomban és békében, ha mindenki boldogulni tud, és be tud illeszkedni a társadalomba. Ehhez az iskolának kell biztosítani a szükséges ismereteket és alapokat, a társadalomnak pedig a lehetőséget. Tanárként ez a mi felelősségünk is...

HAVONTA EZER CSALÁD VESZTI EL A LAKÁSÁT

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: csú
2017.09.06.


A MNB friss statisztikái alapján idén a második negyedévben 2947 család veszítette el lakásának a tulajdonjogát, de 1763 család a Nemzeti Eszközkezelő segítségével megoldást talált a helyzetre, és az otthonában maradhatott. 

Az adatokból az is kiderül, hogy mostanában nagyjából havi 1000 család veszti el a lakását. 


A 2947 lakásból
  • 344-et a még korábban, kvóta alapján árvereztek el a bankok,
  • 241 árverezését ezen a kvótán kívül végezték el, hiszen ma már semmi sem tiltja számukra ezt,
  • 1763 lakás a Nemzeti Eszközkezelő tulajdonába került át, így ezeket tovább bérelhetik lakóik.
  • 599 lakást pedig maguk az adósok adtak el...

MERT EZT AZ ORSZÁGOT A KORMÁNY SZERINT AZ IMÁDKOZÁS FOGJA ELŐBBRE VINNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.09.06.Többször hallottam, olvastam, mint szerettem volna: nem szabad bántani a fideszes szavazókat, mert akkor majd nem fognak másra szavazni soha, mert megsértődnek. Én meg úgy vagyok ezzel, hogy sértődjenek meg, nem érdekel. Őket sem érdekli, hogy micsoda pusztítást visznek végbe ebben a nyomorult országban csak azért, mert képtelenek használni a józan eszüket és csak azért, hogy jól bosszút álljanak mindenki máson, aki nem Orbánt isteníti. Ha egy családtagom, rokonom, ismerősöm következetesen a nappali sarkába szarik, nem fogom megsimogatni a buksiáját azért, hogy meg ne sértődjön a drága. Hanem elküldöm a picsába.

Nem hevertem ki a lőterekre kibaszott 17,5 milliárd forintot, hanem még idegesebb lettem, amikor kiderült, hogy ehhez még bátran hozzáadhatunk 6,6 milliárd forintot (vagy bármi más faszsághoz hozzáadhatjuk, ízlés kérdése), amit meg hit és erkölcstan oktatásra vettek ki a zsebünkből.

Nem elég nekünk a kormány és a pereputty feneketlen étvágya, még az egyházat is mi tarthatjuk el, mert nemhogy ők nem fedezik a saját kiadásaikat – kezdve az adómentességtől, folytatva a közösből nekik adott ingatlanokkal, állami támogatásokkal – még a hittant is mi fizetjük. Kíváncsi lennék, az egyház szán-e egyetlen egy fillért a saját működésére? Szerintem nem, de legalább jól keresnek. Rajtunk.

De kanyarodjunk vissza a lőtérre egy pillanatra. Mert ám nem csupán odavágtunk pár milliárdot, gondos kormányunk arra is ügyel, hogy lehetőleg az alapot is megteremtse a lövöldözéshez. Úgy általában. Lőtéren, vagy erdőben, ha vadászgatna valaki. Semjén Zsoltnak például, ha a vadászati engedélyét kell meghosszabbítania és ezt a jogosítvánnyal együtt csináltatja a dokinál, az ingyen van. Benne van a legfrissebb Közlönyben. Mutatom...

EGY NYÁR A VIP-PÁHOLYBAN: NÉZZE MEG ORBÁN ÉS A NER-ELIT VIDÁM KÉPEIT!

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2017.09.06.Már csak emlékei vannak a nyárnak, de micsoda nyár volt!

"Budapest – Global Sports City" – írta ki a minap Orbán Viktor (személyzete) a kormányfő Facebook-oldalára azon képek fölé, amelyek a dzsúdó világbajnokságon tett látogatásáról számolnak be. Értjük az angol utalást: minden sportesemények epicentruma a magyar főváros. Korábban Thomas Bach NOB-elnök látogatására azt írta, "minden út Budapestre vezet" (veszélyes utalás, Rómát népvándorlást hozó migránshordák pusztították el). A vizes világbajnokságra pedig annyi volt a kormányfői komment: "Water. Wonder. Welcome."

És ahol ennyi csoda történik, ott nem lehet messze a hazai arisztokrácia. Tagjainak mindenütt "welcome".

A briteknek van Vilmos herceggel és Katalin hercegnővel egy álompárjuk, de idén nyáron mi, magyarok sem szégenkezhettünk. Orbán Ráhel és Tiborcz István elsőszülöttjükkel ott voltak minden páholyban, találkoztak János bácsival, a mindig vicces Lajossal, a mogorva Misivel. Közben nagypapa Putyint szórakoztatta. A nagy család mellett nem hiányozhatott a tribünökről a Rogán família és Uncle Andy sem. Összeszedtük a nyár legjobb képeit: Magyarország a VIP-ben egészen biztosan jobban teljesít...

MIÉRT NINCS MAGYAR KONZERVATÍV ÉRTELMISÉG (MEGJEGYZÉSPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.09.06.


...Ha én értelmiségit játszanék ezzel a felkészültséggel, az elég szomorú lenne.

A legszomorúbb persze az lenne, ha konzervatív értelmiségit próbálnék játszani. A konzervatív értelmiségi lét ugyanis nem elhatározás kérdése. A konzervativizmushoz egy élet munkája kell, ki kell fejleszteni az ízlést, a jó értelemben vett előítéletességhez pedig olyan olvasottság kell, aminek a gondolatától is megijedek. A konzervatív értelmiséginek fel kell építenie magát, a liberálisnak könnyebb, neki ott van a metódus.

A matematika egy őskonzervatív tudomány, mi nem megértjük a tudományunkat, hanem megszokjuk (von Neumann) és erre néha egy élet bizonyul kevésnek. Egy matematikus saját nyelvet fejleszt ki, hogy a reménytelenséggel szembenézzen, és ez hasonlatos ahhoz, amit Pascal javasolt Descartes- tal szemben a világ megértésére. A konzervatív nem megérti a világot, hanem megszokja. Ehhez viszont nagyon jó képességekre és tudatos szellemi önépítésre van szükség.

Azért nincs magyar konzervatív értelmiség, mert azok, akik kiválasztattak arra, hogy a magyar konzervatív értelmiségi elitet képezzék, nagyon gyenge képességű emberek, akikben a kiépítettség szikrája sincs meg. A tipikus magyar "konzervatív " publicista pedig egész egyszerűen egy iskolázatlan sutyerák, lásd Heti Válasz (és ők azért Raymond Aronok a gajdics-huth-féle fasiszta tahókhoz képest).

A nyugati konzervatív értelmiségieknek nincs kisebbségi komplexusa a liberálisoktól. Ők nem a privilégiumokat féltik, hanem a kultúrájukat. A magyar "konzervatív" elitnek nincs kultúrája, az életük élménye, hogy Kötcsén együtt tunkolhatják a csirkepaprikást a Németh Szilárddal.

Ma valószínűleg a Lukács -tanítvány Vajda Mihály a legkiemelkedőbb magyar konzervatív entellektüel. Ez az az ellentmondás, ami nélkül a magyar értelmiségi szcéna nem érthető meg.

KIKAPNI JÓ

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.09.06.


...Hány stadionnyi milliárdot kell még elrabolni négymillió éhezőtől, mennyivel kell emelni az enbékettes futballisták így is milliós fizetését, hogy az újságírás legalább a tárgyilagosságig hátráljon ennek a baromian tehetségtelen, ostoba bagázsnak a megítélésében?
Hány háztömbkörüli primitív focista kell még a magyar kormányba, hány párszázas közönség a "bajnokik" nézőterére, hogy a véleményformálók (brrr!) megértsék, taknyon csúszás, amit tesznek a magyar futballal?...


HOMÁLYZÓNA

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2017.09.06.


Hát itt van ez az azeri ügy, és kellőképpen bonyolult ahhoz, hogy a legtöbb ember átlapozzon rajta: megpróbálom érthetően elmagyarázni, mert érdekes dolgok derülnek ki belőle, messzire vezető dolgok. Olyanok, amik rég megválaszolatlan kérdéseket oldanak meg, bár mintha a tények senkit sem zavarnának: akkor vágjunk bele, nagy falat lesz.

De még milyen nagy falat. Olyan 2.9 milliárd dolláros. Ekkora összeget forgatott meg Azerbajdzsán, illetve a kormánya brit és más európai pénzintézeteken keresztül, főleg azért, hogy tisztára mossa, másodsorban meg azért, hogy uniós politikusokat és – sajnos – sajtómunkásokat korrumpáljon belőle. No, meg részben azért is, hogy elköltse mindenfélére, ami drága, fényes és sok értelme nincs, egyszóval luxuscikkekre.

Fúj, csúnya bácsik (és nénik), mondanánk, nahát, ilyent tenni… majd jól megbünteti őket a Jóistenke, másnak ugyanis meglátásom szerint nincs az ügyben intézkedési hatásköre, legalábbis egyelőre maximum az ügy mellékszereplőit lehetne elkapni, csak őket meg nem érdemes. És fúj, csúnya uniós politikusok, például Eduard Lintner, Luca Volonté, nahát, ezt a mocskos pénzt elfogadni, ráadásul a legrosszabb pillanatban! Hogy is írja az Átlátszó?

„Ebben az időszakban ugyanis az azeri kormány több mint kilencven emberijogvédő aktivistát, ellenzéki politikust és újságírót (köztük az OCCRP munkatársát, Hadízsa Iszmajilovát) zárt börtönbe politikai okokból. Ezt határozottan elítélték nemzetközi emberjogi szervezetek. Ám eközben legalább három európai politikus, egy újságíró, és több üzletember, akik a nemzetközi konszenzussal szöges ellentétben csupa jót írtak és nyilatkoztak az azeri rezsimről, súlyos összegeket kaptak az Azeri Pénzmosoda céghálózatán keresztül. A kedvezményezettek között olasz, német és szlovén politikusok vannak, valamint az UNESCO bolgár vezetőjének a férje is.”

Igen, ugyanis Lintner például akkoriban volt uniós választási megfigyelő Azerbajdzsánban, ahol az elnökválasztás tisztaságát ellenőrizte. Nem is talált ő semmi hibát a kréta körül, és lám csak, milyen az élet: két héttel a hazaérkezése után átutaltak neki a céghálózaton keresztül hatvanegyezer eurót – ami azonban villamospénz ahhoz képest, hogy a német-azeri baráti társaság megalapításáért nyolcszáztizenkilencezret (819 000) kapott. Luca Volonté olasz jobbközép politikus pedig egy alapítványon keresztül egyenesen kétmillió eurót.

Kérem, ezek nem kecskebogyóval gurigáznak.

Mellesleg Magyarországra is került az azeri aranyesőből: a baltás gyilkos, Ramil Szafarov kiadatását követően, mikor is ugrásszerű javulásnak indultak a magyar-azeri kapcsolatok (és katasztrofális romlásnak ebből következően a magyar-örmények)...

A MAGYAR ÁLLAM JÓ PÉNZÉRT ELADOTT EGY GYILKOST

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Vásárhelyi Mária
2017.09.06.


Régóta azt hiszem, hogy már semmiféle illúzióm nincs Orbán Viktorral és a Fidesszel kapcsolatban, azt gondoltam nincs olyan gazemberség, amelyet ne tudnék elképzelni róluk. És most ismét csalódnom kell magamban; nem tud olyan mélyre szállni a képzeletem, mint amit a valóság produkál.

Mind ezidáig azt gondoltam, hogy azért adják ki a baltás gyilkost Orbán és Szíjjártó haverjának, az azeri diktátornak, hogy ezzel az undorító gesztussal tovább mélyítsék Orbán és Aliev örök és megbonthatatlan barátságát. És most kiderül, hogy annak hátterében, hogy a magyar állam kiadta a baltás gyilkost Azerbajdzsánnak – ahol azonmód szabadon engedték és azóta is nemzeti hősként ünneplik -, egész egyszerűen magánszemélyek adásvételi ügylete áll, a kiadással egy időben ugyanis dollármilliók landoltak egy kibogozhatatlan tulajdonosi hátterű magánszámlán. A pénzt pedig az az Azerbajdzsánban bejegyzett alapítvány utalta át, amelyet azért hoztak létre, hogy dollármilliárdokat költsön újságírók és politikusok megvesztegetésére azért, hogy az azeri diktátort és az általa működtett diktatúrát kedvező színben tüntesse fel külföldön...

KINEK A HIMNUSZ, KINEK A DZSÍDÍPÍ

CIVILHETES BLOG
Szerző: Bruck András
2017.09.05.


Nekem írják, mondják, üzenik. 

Majd akkor olvaslak megint, ha megmondod, mit csináljunk. Nem akarok több pesszimizmust, reménytelenséget, téged olvasva a hús leválik a csontról. Jó-jó, de miért csak az az alternatíva, hogy melyik karomon vágjam fel az eret?

Megértem őket.

Azért nem volt mindig így. Egy időben például külföldi, főleg amerikai történeteket kevertem a szövegeimbe, mert azt gondoltam, van értelme elmondani, mitől sikeresek mások. Hittem benne, hogy Magyarország képes lesz élni az ölébe hullott lehetőséggel, fokozatosan európai minőségű országgá válik, és előbb-utóbb, húsz évre saccoltam, végre mindannyian valóban nyugati állampolgárnak tarthatjuk magunkat.

Csakhogy közben eltelt majdnem harminc év, és most vajon hány magyar érzi magát nyugati polgárnak, vagyis egyenlőnek az itt kószáló, gondtalanul eszegető-iszogató skandináv, német, amerikai turistákkal?

Vajon a villamoson, metrón utazó mogorva, szegényesen öltözött, gyorsan irritálható tömeg nyugati polgárrá vált attól, hogy négyévente szavazhat? És az, amelyik az orvosi rendelőben megrohanja az ajtót, amikor kijön az asszisztens, aztán receptet, leletet lobogtatva próbál magának kicsikarni egy kis előnyt, figyelmet, valamit, amit a „rendszer” ezek szerint magától nem ad meg neki?

Én úgy tapasztaltam, hogy a nyugati polgár többnyire bízik a „rendszerben” és a buszon mellette ülőben.

Nem olyan egyszerű "nyugativá" válni, az mindenekelőtt egy érzés, amit pusztán a szabadságjogok nem adnak meg. Az alapja talán az egymáshoz és az államhoz való viszony. Ha azok tele vannak gyanakvással, félelemmel, és nálunk tele vannak, akkor számomra érdektelen, hogy itt is van PayPass.

Akárhogy is, „érfelvágó” pesszimizmusom azzal a felismeréssel párhuzamosan kezdett burjánozni, hogy Magyarországnak csak az egyszerűbb problémát sikerült megoldania: a demokratikus intézményeket ugyan létrehozta, de helyesen és tartósan működtetni nem tudta őket. Hiányoztak hozzá a polgárok: az ingatlanhirdetések „polgári lakásaiban” csak a belmagasság és a stukkók voltak hozzá meg.

Így ma már eszembe se jutna megírni, hogy, mondjuk, annak idején én hogyan, milyen makulátlanul tiszta mechanizmusokon keresztül lettem az amerikai kormány rádiójának, Amerika Hangjának a munkatársa. Vagy azt, hogy holland barátom sem haverság, viszontszívesség, pártkötődés révén nyerte el egy évi 30 millió euróval gazdálkodó amszterdami kulturális intézmény igazgatói állását.

Pedig a „demokratikus folyamatokon” múlik minden, és ahol a társadalom ilyen fair elveken nyugszik, ott magasra nő a dzsídípí – és vele a jó élet meg biztonság...

GERENDÁS PÉTER VOLT A SZTÁRPORTRÉ VENDÉGE


GÉPNARANCS - ZENE BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.09.06.


...Gerendás idén 61 éves, és rendre nem csak muzsikusként, de legalább annyiszor apai minőségében is faggatják. 40 évnyi zenei pályával a háta mögött maga is azt vallja, hogy „a legfontosabb alkotásaimnak a gyermekeimet tartom.” Az interjú során mi is faggattuk a jó szülői mintákról, gyereknevelési tippekről. Sok megfontolandó tanácsot mondott el, amelyeket nem vehetünk félvállról, hiszen ezek egy része már bizonyítást nyert a családjában.

Gerendás Péter szerint például a párkapcsolatban a legfontosabb összetartó erő a szeretet és a tisztelet: „bizonyos dolgok nem hangozhatnak el egy családon belül. Egy szint alá nem szabad, hogy menjen az ember. Akkor is, ha az adott pillanatban nem ért egyet a másikkal, a tisztelet nagyon fontos dolog. Én nem tudom elképzelni, hogy melegebb éghajlatra elküldjem a társamat, bármennyire is az adott pillanatban nem értünk egyet. A szeretet és a tisztelet a legfontosabb dolog, és az bármilyen konfliktuson át tudja segíteni az embert.”
A szeretetet és a tiszteletet a gyermekeitől is elvárja, pedig rengeteg másban nagyon engedékeny. Szerinte a beszédnek óriási jelentősége van, és a bántó szavak sebekként nyomot hagynak az ember lelkén, ezért nagyon tudatosan kell beszélni szeretteinkkel...

KORMÁNYZATI KAPCSOLATAIK MIATT ÚSZHATNAK MEG MINDENT A KOPASZOK? CSIKÁSZ BRIGITTA A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Csikász Brigitta
2017.09.06.


Őrzés-védelem a Városligetben a tüntetők miatt, egy belvárosi étterem visszafoglalása, egy csoport kigyúrt fiatalember pedig a Nemzeti Választási Irodánál akciózott még februárban. Ezekben az emlékezetes esetekben a félelemkeltően fellépő sportos alakoknak nem kellett tartaniuk a hatóság kérdezősködésétől.

A Klubrádió Döglött ügyek című műsorában augusztus 17-én reggel arról beszélgettünk, hogy mi lehet ennek az elnézőnek látszó rendőrségi bánásmódnak az oka.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

TERÉZ ANYÁK GYÜLEKEZETE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.09.06.


A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) közleménye

A jótékonyság világnapján tudatosítanunk kell, hogy feladatunk van a világon. Oda kell figyelnünk azokra, akik rászorulnak a segítségre. Mindannyiunk segítségére. Politikai pártként célunk, hogy minél jobban megerősítsük a karitatív szervezeteket, segítsük munkájukat, s ezzel párhuzamosan egy jól működő állami szociális rendszert is fenntartsunk. Az emléknap felidézi bennünk az éppen 20 esztendeje elhunyt kalkuttai Teréz anya állhatatos munkáját, önzetlen szeretetét, de életműve elsősorban arra irányítja figyelmünket, hogy vegyük észre a körülöttünk élők nehézségeit és tegyük meg azt, ami hitünkből fakadóan tőlünk telik. Köszönettel tartozunk mindazoknak, akik rengeteg erőfeszítéssel önkéntesként, ingyenes segítséget nyújtanak rászoruló embertársainknak, hiszen mind személyünkben, mind társadalmi szinten felelősek vagyunk közösségünk tagjaiért.” (MTI-OS)

Miután kitöröltem a szememből a könnyeket, csak gratulálni tudok a KDNP egytől egyig hihetetlenül önzetlen képviselőinek. Hiszen annyi jót tettek ők már ennek az országnak, hogy az elmondhatatlan. Például: bezáratták vasárnap a boltokat. Több nemes cselekedetük hirtelen nem jut eszembe, pedig biztosan van. Majd a kedves olvasók ide sorolják mindjárt, mert első az összefogás.

Nekem azért az lenne a kérdésem, hogy a Teréz anyára hivatkozó, a rászorultak megsegítéséről közleményeket irkáló párt érzékeny lelkét nem zavarja például az Iványi Gábor egyháza ellen folytatott hadjárat? Iványi egyháza számtalan rászorulón segít minden áldott nap és közben meg kell küzdenie a pitiáner, bosszúálló kormánnyal is, melynek tudtommal a KDNP is tagja.

Mit tesz a KDNP a kilakoltatott emberek védelmében? A szegényekért? Mert én nem láttam tolongani őket egyetlen alkalommal sem, amikor adományt gyűjtöttünk – vagy bárki más gyűjtött -, amikor rászoruló családokon segítünk, amikor oda lehetne állni például az idős emberek mellé, amikor felfekvés elleni matrac kellene, amikor kórházi felszerelés, ágynemű, vagy éppen ágy kellene.

Ja, hogy aki nem szokott reggelizni, az azért teszi, mert ez egy rossz szokás. És a szegény szülő rossz szülő, ezért kötelező már három éves korban óvodába adni a gyerekeket...

EGYRE TÖBB JEL UTAL ARRA, HOGY ORBÁN VIKTOR SZAKÍTANI KÍVÁN AZ EURÓPAI UNIÓVAL

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.09.06.


Rohamtempóban távolodik el egymástól az Európai Unió és Magyarország, ami a hazai parlamenti választások közeledtével turbófokozatba kapcsolhat. Amíg ugyanis magyar kormány látványosan veszekedik Brüsszellel, Hágával, Berlinnel, Párizzsal, intenzíven dörgölőzik Moszkvához, Pekinghez, Ankarához és Bakuhoz. Rendkívül veszélyes játék épp azok ellen hadakozni, akik pénzt adnak, cserébe pedig csak a közösségi játékszabályok betartását kérik számon rajtunk, ugyanakkor barátkozni olyanokkal, akik csakis önös érdekből támogatják a magyar kormány törekvéseit. Kérdés, hogy ezt a veszélyt látja-e Orbán Viktor, és lesz-e még lehetősége az irányváltásra a választások előtt.

Magyarország semmibe veszi az uniós intézményeket, és ha a belpolitikai érdekei azt kívánják, még komoly szankciókat is felvállal a renitens magatartás fenntartása érdekében. Nem a kvótaper elvesztése és az azt követő diplomáciai szájkarate az első olyan ügy, melyben megtestesül ez a magatartást, hiszen lényegében Brüsszel és Soros György ténykedésének kormányzati összekötése is egy olyan jel volt, mely arra figyelmeztetett: Az uniót is lényegében ellenséges háttérhatalomnak tartja az Orbán-adminisztráció. Ebből az következik, hogy bármire is kötelezné az uniós központ Magyarországot, az csak ellenséges gesztus lehet, melynek végrehajtása hazánk végső romlását eredményezné.

Orbán mesterségesen, rengeteg energiával és persze iszonyú diplomáciai aknamunkával építette ki azt a rendszert, melyben ő csakis a pogányok, multik, migránsok elleni harc vezéralakja lehet, és bárki kerül szembe a nézeteivel, az csakis Magyarország elveszejtésében lehet érdekelt. Jól látható, hogy erre a logikára fűzi fel a jövő tavaszi választások kormányzati kampányát, és ha legalább két és fél millió emberrel tudja elhitetni, hogy ő a civilizált világ és a magyar kultúra egyetlen védelmezője, akkor bizony besöpri zsinórban a harmadik voksolást is, és valószínűleg ismét kétharmadot szerez...

MEG TUDOD ENGEDNI MAGADNAK A KOKAINT, TEHÁT VAGY VALAKI

ADDICTUS BLOG
Szerző: Papp Éva Mária
2017.09.06.


A kokain ma már széles körben hozzáférhető, és státuszszimbólumként is működik, akárcsak a dizájnerdrogok, csak azok negatív értelemben – mondja Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns. Utóbbiak megjelenésével drasztikusan megváltozott az addiktológia helyzete, mert a szakemberek sem ismerik ezeket a vegyületeket, így azt sem tudják, hogyan segítsenek. A törvényhozók pedig észre fogják venni, mekkora hiba volt rázárni az ajtót gettóra, mert a problémák előbb-utóbb ki fognak mászni onnan.

Milyen drogokat használnak a kliensei?

Idővel a drogosok egy jelentős része politoxikománná válik. A tolerancia növekedésével egyenes arányban elkezdenek többféle szert használni, hogy kitöltsék azt a bizonyos űrt, amire anyagoznak. Ez még az alkoholistákra is igaz, mivel az elvonás során gyakran orvosilag állítják át őket a nyugtatókra, a választott szerének elvonását enyhítő szerekre. Ha most elvonatkoztatunk attól, hogy van egy jól látható életíve egy függőnek, tehát tudható, hogy a vége az elmagányosodás lesz és a fizikai és szociális leépülés, akkor persze azt mondhatjuk, hogy a leépülés sebessége nagyban függ attól, hogy milyen minőségű kábítószert használ valaki, milyen szociális státuszból érkezik.

Az, hogy a függők nagy része politoxikomán, abból következik, hogy nem jutnak hozzá a tiszta kábítószerekhez, mellé szednek valamit, hogy növeljék, elérjék a hatást.

Európában például nagyon nem jó minőségű a heroin, elképesztően sok „munka” hozzájutni, mindig keverik valamivel, ez építi le a függőt nagyon gyorsan. Ázsiában, ahol jó minőségűek az ópiátok és könnyebben hozzájuk is lehet jutni, ez a leépülés valamivel lassabb. A vége persze mindig ugyanaz, de a hozzáférésed a droghoz és a szociális státuszod nagyban meghatározza, hogy milyen sebességgel éred el a padlót. Mindketten odajutnak a végén, az is, aki sósborszeszt iszik, az is, aki minőségi alkoholt. Értelemszerűen a sósborszeszt fogyasztó hamarabb épül le, mert rossz minőségű a drogja, és nincs körülötte komolyabb szociális háló. A kérdésére válaszolva, alkohol-, drog- és szerencsejáték-függőkkel, valamint a függők hozzátartozóival egyaránt foglalkozom...

ORBÁNÉK 2012-ES AZERI LÁTOGATÁSA UTÁN INDULT MEG AZ AZERI MEGVESZTEGETÉSI ALAP PÉNZE MAGYARORSZÁGRA, MAJD ELENGEDTÜK AZ AZERI BALTÁS GYILKOST

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.09.06.


2012 augusztusában egy ország bolydult fel, amikor a magyar külügy addigi véleményét hirtelen megváltoztatva kiadtuk az azeri baltás gyilkost Azerbajdzsánnak. Kedden kezdtek el megjelenni az európai médiában az OCCRP nemzetközi újságírói szervezet által felkutatott szálai az azeri kormány által működtetett Azeri Pénzmosodának, amely luxuscikkek mellett újságírók és , politikusok megvásárlását is szolgálta. Az Átlátszó talált egy gyanús utalást a pénzmozgások között: 7 millió dollár érkezett nem sokkal a gyilkos kiadatása után az azeri lefizetési pénzekből egy magyar bankszámlára. Azt pedig nem tudjuk, mi lett utána a pénz sorsa

2012 augusztus 31-én repült haza Magyarországról Azerbajdzsánba Ramil Szafarov, az azeri baltás gyilkosként elhíresült férfi. Szafarov azért ült börtönben Magyarországon, mert baltával lefejezte a szomszéd szobában lakó örmény társát, aki Szafarovhoz hasonlóan, a NATO Partnerség a Békéért programja keretében tanult Magyarországon. Az indíték a két nép közötti háborús konfliktus volt. Miután a magyar kormány kiadta a gyilkost Azerbajdzsánnak, egyetlen feltétele az volt, hogy Szafarovnak hazájában is le kell töltenie börtönbüntetését. Ez nem történt meg. A férfit nemzeti hősként ünnepelték, akit az azeri elnök köszöntött a repülőtéren.

Az eset Örményországban, Magyarországon de a nemzetközi diplomáciai körökben is nagy felháborodást váltott ki. Szijjártó Péternek például szabadkoznia kellett, hogy nem az üzleti érdekek miatt engedtünk szabadon egy gyilkost...

NEGYVEN LŐTÉR MEG A LŐRINC

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.09.06.


Olyan ez az ország, mint a szeptemberi görögdinnye: élvezhetetlen, belepisált a Lőrinc.
A népi tapasztalat itt is beigazolódik, egyre inkább olyan Magyarország, mintha Orvell írta volna székrekedése alkalmából, lakása legkisebb helyiségében.
Megjelent a Honvédelmi Sportközpontok fejlesztéséről szóló határozat, első ütemben negyven lőtér épül idén és jövőre, a második ütemben hatvanhét.
A fejlesztés első ütemére és a második ütem előkészítésére húszezer millió forint kerül kerül idén és jövőre kifizetésre, ami nagyon helyes is, hiszen kell nekünk a lőtér, mint falat kenyér.
A fiataloknak úgyis gondot okozott, mióta a világ világ és három nap, hogy hol lőhetnek zavartalanul, nade majd most!
Már régebben is volt egy gyanúm, hogy az ország dolgai egy stadion tövében, egy vályogház konyhájának viaszosvászonnal letakart asztala mellett dőlnek el, ahol a felmenők tanácsokkal látják el a magas méltóságba keveredett leszármazottat.

Egyszerű népek ők, de tapasztaltak, és most tudják is kamatoztatni a tapasztalataikat, melyeket a kis kopasz diktátor regnálása alatt szereztek, ez meglátszik az oktatáson, az egészségügyön, de legjobban az államszervezeten.
Van itt minden, mi fincsi volt anno.
Van Népünk Bölcs Vezetője, van az elfüggönyzött ZISZ mai megfelelője, az elsötétített ablakú VW busz, az ÁVH szintén hárombetűs utódja, és most megérkezett az MHK is.
Munkára, harcra kész, aki résztvesz a programban, melyre a jelentkezőket az iskolások közül úgy válogatják majd, hogy felsorakoztatják őket a folyosón, a faltól tizenöt centiméterre, egysoros vonalban, szemben a fallal.
Vigyázz vezényszó, majd a leventeoktató vezényel: aki nem akar részt venni ebben a hazafias szervezetben, annak egy lépést előre lépj!
Tömegszervezet lesz, önkéntes alapon...

MIKOR SÉRÜL A TUDOMÁNY SZABADSÁGA? INTERJÚ AZ EURÓPAI AKADÉMIÁK SZÖVETSÉGÉNEK ALELNÖKÉVEL

GÉPNARANCS 
- TECH & TUDOMÁNY BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.09.06.


Aggályos, ha a politika vagy magáncégek próbálnak saját céljaik eléréséért a finanszírozáson keresztül beleszólni az akadémiai tevékenységbe. Donald Trump hatásáról és az új, a kormánytól független török akadémiáról is beszélt Ed Noort, az európai tudományos akadémiák szövetségének alelnöke az mta.hu-nak.

– Mikor gondolja úgy az ALLEA, hogy egy országban veszélyben van a tudományosság?

– Ezt jó néhány tényező befolyásolja. A finanszírozásnál kell kezdeni. Figyelembe kell venni, hogy a legtöbb akadémia – beleértve a holland akadémiát is – állami támogatásban részesül. Ugyanakkor kötelességünk, hogy megvédjük a tudomány szabadságát, és tanácsokkal lássuk el az aktuális politikai vezetést, függetlenül attól, hogy megkérnek-e rá bennünket, vagy nem. De amikor fordítva történik, és a politika vagy magáncégek próbálnak saját céljaik eléréséért a finanszírozáson keresztül beleszólni az akadémiai tevékenységbe, joggal merülnek fel aggályok az akadémiai autonómiát illetően. Az is alapvető fontosságú, hogy a tagságról állami vagy magánérdekektől függetlenül magunk dönthessünk szavazás útján.

– Tudna példát mondani olyan országra, ahol jelenleg komoly problémák vannak az akadémiai szabadsággal?

– Nem titok, hogy hétfőn tagjaink közé választottuk a 2011-ben alapított isztambuli Bilim Akademisit, amelyet a Török Tudományos Akadémia (TÜBA) politikai okok miatt kivált tagjai hoztak létre. A 2011-es kiválás oka, hogy az ankarai kormány úgy döntött, a tagság kétharmadát ők jelölik ki, ami ellen mi is kifejeztük írásban a tiltakozásunkat. A kormány lépésére válaszul alapították meg a török akadémia legkiemelkedőbb tudósai a Bilim Akademisit Isztambulban. A TÜBA ugyan tiltakozott a Bilim Akademisi felvétele ellen arra hivatkozva, hogy az nem hivatalos állami intézmény, de ez számunkra nem jelent akadályt, hiszen Németország példáját ismerve – amely kilenc tagot delegált az ALLEA-ba – nem csak állami akadémiák válhatnak taggá...

NEM VALÓSZÍNŰ, HOGY 2040 KÖRÜL LESZNEK MÉG NEMZETÁLLAMOK

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.09.05.


...A modernizáció logikája szétveti korábbi hordozóinak, a nemzeteknek a viszonylagos egységét, amelyek nem tudnak kiegyenlített módon erőforrást biztosítani a globális trendek mögé. Ami erőforrást pedig biztosítanak (technológiai tudásban és tőkében), azok nem erősítik a nemzet élményét. A nemzetállam irrelevánssá válik -- innen napjaink "német kultúra" vitája is, amely kultúra valóban nem abban az értelemben nemzeti kultúra, ahogy a magyarok gondolkoznak az ilyesmiről (etnikai pszichózisként), hanem a személyes humanitások és ezek hatékony összekapcsolásának értelmében. Ez következik a német történelemből és abból a hallatlan modernizációs erőből és öntudatból, amit a németek képviselnek. Ha a magyarok képesek lennének csak közel hasonlóra, a paradigmájuk példát jelenthetne egy más fajta modernizációban. De nem képesek. Ami innen a kormányzati propaganda hatása alatt Orbán vonzerejének tűnik Európában, az itt az elmaradottságot konzerválja, ott a modernizáció nemzetállami végére világít rá és az ezen való túllépést sietteti. Nem éppen az, amiben a hazai etno-nacionalisták reménykednek.

A történelem tehát túl fog lépni ezen a társadalomszerveződési modellen, amit könnyebben meglépnek majd Nyugaton, ahol a nemzetek már régóta multietnikusak, plurálisak és a nemzetállami gondolkodás a modernizáció mellett a politikai közösségre és az alkotmányosságra koncentrál. Nemzetállamok ott a magyar - etnicista - elvárások szerint már nem is léteznek, de néhány évtizeden belül már formálisan sem fognak. Magyarországon az átmenet keservesebb lesz, de ha valaki érzékeli a környezetünkben egyre gyorsuló technológiai változásokat, a globalizáció gazdasági, társadalmi és a természetet érintő hatásait, pontosan tudja, hogy ezek nem kezelhetők sem nemzetállami keretek között, sem alacsony hatékonyságú nemzetállami együttműködésben. Ha Magyarország még éveken át nem lesz képes bekapcsolódni az új folyamatokba, lemarad arról, hogy bármennyire is befolyásolja azt, aminek ellenállni nem tud. Fogalmunk sincs, milyen kiszolgáltatott pozíción dolgozunk éppen ezekben az években azzal, hogy nem a magyar népet és embereket, hanem a nemzetállamunkat védjük -- miközben a magyar nemzet gyöngül. Még megtehetnénk, hogy ha a magyar nemzetállamot nem is tudjuk megőrizni, de az erős nemzetnek megvetjük az
 alapját egy egységes EU-n belül, de már ez sem vár sokáig. Az EU-k kívül pedig végképp elveszünk.

ITT OLVASHATÓ

SÜRGŐSEN KELL 107 ÚJ LŐTÉR MAGYARORSZÁGRA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Iványi Margit
2017.09.05.A Magyar Közlöny keddi számában megjelent, a lőtérfejlesztési program indításáról szóló kormányhatározat szerint az idei és jövő évi költségvetésben több mint 17 milliárd forintot fordítanak 40 lőtér építésére.

De ez csak az első ütem, mert további 1,2 milliárd forintért előkészítik a második ütemben létrehozandó 67 lőtér kiviteli tervét.


A program a Honvédelmi Sportközpontok fejlesztésével függ össze.

Ezt a határozatot Orbán Viktor miniszterelnök jegyzi, és azt is tartalmazza, hogy a tervezett lőterek fejlesztését állami tulajdonú ingatlanokon kell megvalósítani. Simicskó István honvédelmi miniszternek jut a megtisztelő feladat, hogy lehetséges “fejlesztési” helyszíneket találjon, majd ezekről lehetőleg megállapodást kössön az érintett helyi önkormányzatokkal...

A FIDESZ FOGJA AZ AGYADAT, ÉS NEM ERESZTI, AMÍG BELE NEM TÖLTI AZ ÜZENETET

INDEX.HU
Szerző: RA
2017.09.06.


Vona Gábor megsértette a nyugdíjasokat.

Hallotta? Nem hallotta? Na, ne vicceljen már!

Láttunk már olyat Gyurcsány Ferenc, majd Bajnai Gordon esetében is, hogy a Fidesz keményen át akar nyomni egy konkrét ellenfelére irányuló, lejárató politikai üzenetet. De ellenzékben, sőt még az előző ciklusban sem is volt a párt befolyása alatt ennyi újság, tévé, rádió, híroldal.

Most viszont a Vona ellen irányuló kampányban annyira világosan látszik, hogy hogyan működik a Fidesz kommunikációja, és ebből következően az is, hogy mire számítsunk a választásokig, hogy érdemes feljegyezni, mi is történt pontosan az elmúlt bő öt hétben.

Az egész Vona Gábor Facebook-bejegyzésével indult: július 22-én, szombaton tette ki Orbán tusványosi beszédére, illetve az ott történtekre reagálva...

AZ INTERNET NEM FELEJT - BUTÍ-TANI

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.09.05.Mint minden esztendőben, három évvel ezelőtt, 2014. szeptember elején is megérkeztek az iskolákba az új tankönyvek.

A hivatalos Magyarország örült, a közmédiában mosolygós gyerekarcokat mutattak és elégedett szülőket, akik boldogan lapozgatták a frissen megszerzett új portékákat. A matek tankönyv azonban nem mosolygott vissza rájuk, már a címlapja is azt üzente az iskolás lányoknak: a matek nektek túl nehéz, inkább a fiúknak való, ti meg se próbáljátok megtanulni!

Ezt írtam akkor erről:

Megjöttek az új tankönyvek, szebbek és jobbak, mint valaha.

Kitettek magukért azok, akiknek az volt a dolguk, hogy kitegyenek magukért. Lett volna más dolguk is persze, például, hogy normális és használható tankönyveket adjanak az iskolások kezébe de ők ilyennel nem bajlódtak.

Volt enélkül is elég bajuk, például a szemlélet átformálása.

Megmutatni a jövő nemzedékének, hogy milyen az igazi világ. Nem az, amit látnak, hanem az, amit a Kedves Vezető és társai elképzelnek a számukra. Tanulják meg már most, kisiskolás korukban, hogy a lányoknak nehéz a matek. Mit nehéz? Megtanulhatatlan. Jobb, ha nem is bajlódnak vele, úgyis hülyék hozzá.

A fiúk is hülyék, de ők nem fértek fel a könyvborítóra.

Maradtak a lányok, elrettentésül. Üzenet van a könyvborítón: hozzá se kezdjetek a matekhoz, úgysem tudjátok megtanulni. Maradjatok ott, ahol vagytok, ha meg felnőttök, és anyányi jószágok lesznek belőletek, főzzetek, mossatok, takarítsatok. És főleg szüljetek a hazának rendületlenül, mert arra van szüksége a nemzetnek.

Ha rendesen szültök, és nem lazsáljátok el a világra hozást, nem lesz monokli a szemetek alatt. Négy-öt gyerek fölött a kormány garantálja, hogy nem esik bántódásotok. Ráadásul még matekot sem kell tanulnotok, szavazzatok ránk, ha majd elmúltatok 18 évesek.

Egy másik tankönyvből még ennél is okosabb lesz a gyerek. Megtudhatja, hogy mi van a Nyugattal. Hát az van, amit mindig is sejtettünk. Hanyatlik. Csoda, hogy még él. A nyugati fiatalok Coca-Cola mámorban fetrengenek, Amerikában pedig verik a négereket...


GENDER-ÉRETTSÉGTELENÍTÉS

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.09.06.


A gender-elméletet a legfrissebb hírek szerint kivennék az érettségi követelményeiből. Ezzel kapcsolatban olvastam pár kritikai hangvételű hozzászólást. Holott, ismerve a kormánypártot és az annak klerikális lobbi-platformját képviselő „keresztény” politikusok, illetve követőik, ismeretszintjét, tulajdonképpen egy kivételesen ésszerű döntés is lehet a gender-elmélet ilyetén kezelése.

A gender, avagy a tanult nemi szerep, a biológiai nemen túlmutató társadalmi nem kérdésköre nyilvánvalóan olyan kérdéskör, amely erőteljesen megoszthatja a kisebb közösségeket. Az érettségiző osztályokat is. Így akár pedagógiailag is kérdéses lehet, hogy az amúgy is szerepkereső, az érettségivel egyébként is szétszéledésre hajlamos közösségeket érdemes-e megosztásra provokálni ennek a kérdésnek a kritikai boncolgatásával. A mostani tématörlést közlő hír ugyanis arról szól, hogy a tematikából a „gender-elmélet és annak kritikája” című rész került ki. Amelyből különösen az utóbbi az, amit személy szerint be sem emeltem volna a tematikába. A „kritika”, véleményem szerint, egy alapvetően szubjektív, az egyén véleményét tükröző műfaj. Márpedig a jelen oktatáspolitika fő-sodorvonalát, az azt képviselő politikusok megnyilatkozását látva a diáknak két választása van...

MILLIÁRDOKÉRT, TITOKBAN KÉSZÜL AZ ÚJ ALAPTANTERV

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Juhász Dániel
2017.09.06.


Már írják az új NAT-ot: az uniós forrásból fedezett, 2,4 milliárdos projekten a nyilvánosság kizárásával száz ismeretlen szakértő dolgozik.

Teljes mértékben az Európai Unió támogatásával, mintegy 2,4 milliárd forintos projekt keretében zajlanak az új Nemzeti alaptanterv (NAT) kidolgozásával kapcsolatos munkálatok. Noha az eddigi tervek szerint már a 2019. szeptemberében induló tanévtől az új NAT szerint zajlana az oktatás az iskolákban, a "Köznevelés tantervi-tartalmi szabályzóinak felülvizsgálata és átdolgozása" néven futó (az EFOP-3.2.15-VEKOP-2017 konstrukcióban megvalósuló) fejlesztés befejezésének tervezett határideje 2020. október 31-e.

Az új NAT koncepciójának összeállítása már megkezdődött, ám a milliárdokat kóstáló projekt szinte teljes titokban, a nyilvánosság kizárásával zajlik, a jelentősebb oktatási és pedagógus szakszervezetek nem vesznek részt benne, ahogy a több mint félszáz szakmai szervezetet tömörítő Civil Közoktatási Platform (CKP) szakértői sem. Annyit tudni, hogy a munka Csépe Valéria, a köznevelés tartalmi megújításáért felelős miniszteri biztos vezetésével, száz szakember bevonásával indult meg. Egy áprilisi kormányhatározat előírta a széleskörű társadalmi egyeztetést is, ám ez a mai napig nem történt meg. Bár a köznevelési törvény előírja, a koncepció kidolgozásának megkezdése előtt a 2012-ben elfogadott NAT hatékonyságáról sem készült elemzés...

COKI! - ÜZENT JUNCKER ORBÁNNAK - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.09.06.


- Volt és van elég uniós pénz a magyar határok védelmére, de a kormány nem kér/t belőle, mint ahogy 54 ezer menekülttől sem szeretett volna megválni

- Szíjjártó egy követ fúj Törökországgal - Németország ellen

- Magyarország ma várhatóan házhoz meg az Európai Biróságnál a ...-ért (koki + sallerért)

FAZ

A Bizottság hivatalosan is visszautasította, hogy megtérítse Magyarországnak a kerítés költségeinek a felét. Az Orbán Viktornak küldött levélben Juncker emlékeztet arra, hogy az EU éppen két évvel ezelőtt, a menekültválság tetőpontján felajánlotta: a többi tagállam meghatározott kulcs szerint menedékkérőket vesz át a magyaroktól, olaszoktól és görögöktől, ám a magyar kormány visszautasította a szolidaritásnak ezt a konkrét formáját. Nem tartott igény arra sem, hogy más módon kapjon segítséget a szervezettől migránsügyben, viszont Magyarország a szerkezeti alapokból nyújtott támogatások révén igencsak profitál az európai szolidaritásból – hangsúlyozza az üzenet. Mint ismeretes, az Orbán-kabinet 440 millió eurót akart, mondván, hogy a határzár minden tag biztonságát szolgálja.

Süddeutsche Zeitung

Magyarország keresztet vethet a kerítésért remélt 440 millió euróra, nagy valószínűséggel nem lesz abból semmi. Így látja ezt az újság, amely azt írja, hogy Juncker egyértelműen reagált a magyar követelésre. A Bizottság elnöke azt üzente: az jó, hogy az Orbán-kormány az EU fontos elveként ismeri el a szolidaritást, ám utóbbi kétirányú utca. Vagyis időnként a tagállamok támogatást várhatnak el a többiektől, és vannak szakaszok, amikor nekik kell segíteniük másokat. A levél, amelyet nyilvánvalóan eljutattak egy sor szerkesztőséghez, felidézi, hogy az unió két éve 54 ezer menekültet át akart venni a magyaroktól, ám azok erre nem tartottak igényt. Továbbá 2014—15-ben 6,2 millió euró állt Budapest rendelkezésére a brüsszeli szükségalapból, de ennek csak egyharmadát használta fel. Ezen felül lehívhat 40 milllió eurót a külső határok biztosítására. Ha több eszközre van szüksége, akkor a Bizottság kész ezt megvizsgálni – hangsúlyozta Juncker.

ITT OLVASHATÓ

AZERI GURULÓ DOLLÁROK BUDAPESTEN A BALTÁS GYILKOS KIADÁSA IDEJÉN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2017.09.05.


Pontosan öt éve, hogy Magyarország nagy nemzetközi megrökönyödést keltve kiadta Azerbajdzsánnak Ramil Safarovot, a baltás gyilkost. A hála nem politikai kategória, nem is pörgött fel különösebben a két ország gazdasági kapcsolata a gesztus nyomán. Mégis mutatunk ezekből az időkből egy különös tranzakciót: egy szoros bakui kormánykapcsolatokkal rendelkező offshore cég dollármilliókat kapott a magyar MKB bankban vezetett bankszámlájára Safarov kiadása után.

A Berlingske című dán lap összesen 2,9 milliárd dollárnyi forrás mozgását bizonyító banki dokumentumhoz jutott hozzá. Ezt az OCCRP nemzetközi újságíró szervezettel is megosztotta, amely médiapartnereivel – köztük Magyarországról az Átlátszóval – együtt utánajárt, honnan származott, és hová került ez a jelentős összeg.

A tisztázatlan eredetű pénzekből Magyarországra is jutott: egy befolyásos azeri politikus fiának Budapesten nyitott bankszámlájára több részletben több mint hétmillió dollár érkezett 2012-ben, éppen akkor, amikor a magyar kormány furcsa körülmények között kiadta az azeri baltás gyilkost. A magyar bankszámla névleges tulajdonosát, egy offshore céget 2015-ben felszámolták; azt egyelőre nem tudni, mi lett az ideküldött pénz sorsa...

NE TESSÜNK FORRADALMAT CSINÁLNI!

HVG ONLINE
Szerző: Révész Sándor
2017.09.04.Az egyetlen reálisnak látszó út: rendszerváltó kiegyezés egy ellehetetlenülő hatalommal.

Ha nagyon nem tetszik a rendszer, akkor ez a nagyon-nem-tetszés uralja a figyelmünket, érzelmeinket, gondolatainkat. Kevés jut belőlük az azutánra. Holott mindig kiderül, hogy az az azután, az átmenet, a rendszerépítés, avagy -újjáépítés mennyire bonyolult és veszélyes dolog. Hirtelen előáll egy csomó kínos dilemma, amelyről rögvest tudjuk, miután előálltak, mennyire jó lett volna többet töprengeni rajtuk, mielőtt előálltak volna.

Ama azután háromféleképpen érkezhet el. 1. Az adott jogi és intézményi kereteken belül, praktikusan választások által. 2. Az adott jogi és intézményi keretekből békés úton kitörve, a regnáló hatalom közreműködésével, a vele való megegyezés által. 3. Az adott jogi és intézményi hatalmat fölrúgó forradalommal, a regnáló hatalom ellenállásának leküzdésével.

1. Az első esetben bebizonyosodik, hogy a rendszer még nem távolodott el a parlamentáris demokráciától annyira, hogy ne lehetne a kormányt választások útján leváltani. Ez azt jelenti, hogy a jogi és intézményi állapot nem minősíthető teljes egészében illegitimnek. Ha az új kormányzó többség esetleg nem is vélekedne így, a parlamentáris demokráciák nemzetközi szövetségei és intézményei, a demokratikus Magyar Köztársaság léte és minősége szempontjából legfontosabb referenciacsoportok biztosan így fogják értékelni a helyzetet. Ha az új kormányzó többség nem akar velük olyan destruktív viszonyban állni, mint a régi állt, akkor nem léphet túl a hatályos törvényeken. Akkor csak a hatályos törvények által megszabott feltételekkel alkothat és módosíthat alkotmányt, törvényeket, válthat le, nevezhet ki, vonhat felelősségre embereket. Ahhoz, hogy a parlamentáris demokrácia rendjét helyre állítsák, minősített többség kell. Minimum kétharmados. De az is csak arra elég, hogy olyan korlátlanul éljenek a kétharmados többséggel, ahogy azzal az előző többség élt, és ahogy azt ellenzékben elítélték. Ezt a kétharmados többségből lett ellenzék föltétlenül ki fogja használni az új többség hitelének rombolására. Igazából be kellene építeni (vissza kellene építeni) az alkotmányozási folyamatba azokat az erősebb korlátokat, amelyeket az ellenzék hiányolt a Köztársaság alkotmányát helyettesítő iromány esetében.

A fair választásokat kizáró jelenlegi választási törvény és médiaviszonyok, a pártok anyagi lehetőségeiben meglévő irdatlan különbségek ellenére kellene hatalmas többséget szereznie ─ nem a jelenlegi ellenzék egészének, hanem a parlamentáris demokrácia iránt elkötelezett és közös kormányzásra, törvényalkotásra alkalmas részének. Miközben az ilyen politikai földcsuszamlás lehetőségét jelző közvélemény-kutatási eredményekre a regnáló hatalom a politikai versenyt még jobban eltorzító lépésekkel reagálhat...