2017. február 4., szombat

MI A BAJ A MINIMÁLBÉR EMELÉSÉVEL, ÉS HOGYAN LEHETETT VOLNA KIKÜSZÖBÖLNI A KOCKÁZATAIT?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: BF
2017.02.04.


Az idei év kormányzati sikerpropagandájának egyik központi eleme minden bizonnyal az a jelentős minimálbér és garantált bérminimum emelés lesz, amelyről tavaly decemberben állapodtak meg a szociális partnerek bizonyos kormányzati nyomás asszisztencia mellett. Valóban felhőtlen lehet az örömünk? Mindent tudunk a minimálbér emelés valóságos hatásairól? Alább bemutatjuk a béremelés negatív következményeit, és a hozzá kapcsolódó járulékcsökkentés gyengéit, persze anélkül, hogy vitatnánk az intézkedés pozitív hozadékát: a százezreket érintő jövedelem és életszínvonal emelkedést. Csak épp azt gyanítjuk, e cél elérésére lett volna egy jobb eszköz is a kormány kezében...

...Kinek a bére növekszik és mennyivel?

Először is fontos tisztázni, hogy kiknek a bére fog emelkedni és mennyivel? Az emelésre egységesen a 2016-os 111000 forint és a 127650 forintos bérintervallumban keresők számíthatnak biztosan, mégpedig csökkenő mértékben. Aki 2016-ban minimálbéren volt foglalkoztatva, annak a bruttó fizetése 16650 forinttal növekszik (nettó 11072 forinttal), ám aki mondjuk 125 000 forintot keresett bruttó, annak csupán 2650 forinttal kötelező emelni a bruttóját (nettó 1762 forint növekedés), hiszen az ezentúl nem lehet kevesebb 127 650 forintnál.

A hangsúly a kötelező szón van. A minimálbér ugyanis azt jelenti, hogy senki nem kereshet ennél kevesebbet. De az emelkedése nem tolja automatikusan feljebb az összes bérkategóriát. Gondoljunk csak bele: miért emelkedne egy alkalmazott a bruttó bére mondjuk 300 000 forintról 316 650 forintra csak azért, mert a minimálbér ennyivel emelkedett? De akkor hol várható még emelkedés, ha a magasabb bérek esetében nem? Az alsó bérsávban (a régi minimálbér és az új minimálbér között / körül) úgynevezett bértorlódás lép fel az emelés hatására.

Ez azt jelenti, hogy a korábban differenciált bérek (111 000, 120 000, 125 000, stb.) helyett, ha most mindenki 127 650 forintot kap, az hirtelen eltüntetné a korábbi különbségeket (pl. termelékenységbeli bérkülönbségek), azaz összetorlódnának a bérek. Ugyanígy zűrös lenne a helyzet a 127650 közvetlen környezetében: eddig a 130000 forintot kereső jóval többet kapott (munkája alapján) egy minimálbéresnél, most szinte ugyanannyit kapna, miközben a végzett munka, a munkakörök, stb. mit sem változtak.

A torlódás bérfeszültségekhez vezethet: az alacsonyabb bérsávokban lévők szeretnék megtartani a korábbi távolságot a minimálbértől, de ez csak úgy lehetséges, ha az ő bérük is emelkedik valamennyivel. Ebből a feszültségből adódik, hogy béremelés várható az új minimálbér feletti sávokban is, de azt nehéz előre megmondani, hogy mely sávban mekkora emelés lesz, és hol áll meg ez a „tovagyűrűző” hatás...

GYURCSÁNY ÉVET, A FIDESZ GYURCSÁNYT ÉRTÉKELT

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.02.04.


A DK elnöke, Gyurcsány Ferenc megtartotta a maga évértékelőjét. Az elemzések majd ugyanúgy elmolyolnak vele, mint kormányfő hasonló célú beszédén. Az elmondottakkal nyilvánvalóan lehet vitázni. Ahogy azon is, hogy az első, leginkább kormánypárti reakciók tulajdonképpen miről, és kinek szólnak. Mert látszólag akár fel is értékelhetik azt, ami a Demokratikus Koalíció szimpatizánsai előtt elhangzott.

Nem azt, hogy a demokratikus pártoknak össze kellene fogni egy kormányváltáshoz. Mert ezt nem lehetne eléggé hangsúlyozni. Bár ennek zálogát valahogy nem igazán lehet látni az olyan szereplőkben, mint az a Juhász Péter, aki az előző választások előtt is sikerrel blokkolta hosszú ideig az ebbe az irányba mutató tendenciákat. Alkalmasint az említett urat megválasztották az Együtt elnökének. Így innentől ez ugyanolyan politikai adottságként kezelhető, ahogy az, hogy Gyurcsány Ferenc a DK elnöke. Következésként: lehet elutasítani egy párt elnökét, de ezzel a párttal való együttműködést gátolják. Márpedig jelenleg nincs olyan párt a középjobbtól a liberálisokon át a baloldalig bezárólag, amelyik megengedhetné magának az arcoskodást, és az együttműködés zsigeri elutasítását. Akkor, az elutasítás nem a párt programjának, hanem a párt vezetőjének, illetve egy-egy tagjának, személyesen szól. Egy pillanatig sem vitatva el senki jogát a személyes vélemény kialakításához. Ahogy a választók, urnánál megnyilvánuló, személyes véleményével is szembesülnek majd a politika szereplői. A választáskor.

A fentiek alapján talán kár, hogy Gyurcsány szükségét érezte a bizalmatlanság élezését Botkával szemben. Azt a kommunikációs csapdát mélyítve, amelyet Orbán akkor is felállított a szegedi polgármesternek, ha esetleg nem túl sok valós alapja van. De talán Orbán kapcsán a gonosz birodalmát emlegetni sem szerencsés. Nem azért, mert kormányfő tetteivel egyet kellene értenie bárkinek. Azonban egy ilyen kiszólás inkább az összezárást erősítheti a „túloldalon”. Miközben valószínűleg nem volna hátrány, a kormányváltás megcélzásakor, ha az Orbánban csalódott, a személyi kultuszt, és a korruptokleptokráciát különben elutasító jobboldaliakat is sikerülne megszólítani. Nem feledve persze, hogy Orbán és kommunikációs gépezetének magas labdát dobhat fel az, ha egy ilyen összezárásra lehet építeni a stabil választok urnához rángatását. Mert miközben az ellenzéknek elég gondot okozhat a passzívak rábeszélése a szavazásra, a Fidesznek elegendő lehet rászabni a választási törvényeket azokra, akik stabilan hajlandók a jelenlegi hatalmi egyesületre szavazni. Hitből, félelemből, megvezetettségből, vagy akár csak a győzteshez zárás okán...

GYURCSÁNY

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.02.04. 


Szokás szerint jó beszéd volt.
Ami szokatlan volt benne, az Gyurcsány hangvétele.
A DK elnöke kemény volt, mint a fagyott kutya lába, egyértelműen fogalmazott, most nem lehetett érezni benn azt, hogy mindenáron fenn akarná tartani a baloldal amúgy egyébként nem létező békéjét, láthatólag besokallt.
Igaza van.
Ha ez a beszéd egy új politika kezdete a DK életében, akkor reményt keltő - bízzunk abban, hogy ezentúl sokkal markánsabb, ütősebb lesz pártja politikája.
Persze ehhez az is kellene, hogy a DK kis idő múlva ne Gyurcsány pártja legyen, hanem - a "Sokak Magyarországa" jelszót házilagos használatra is bevezetve - sokak pártja legyen.

Gyurcsány szólt saját szerepéről, választ adva ezzel Botkának, aki miniszterelnöki ambíciójának születésekor első gőgicséléseivel is már őt ekézte, miközben Orbán látogatásán úgy viselkedett, mint Orbán - Putyin látogatása alkalmával.
Ideje volt tiszta vizet önteni a pohárba, habár azt azért mindenki sejtette, hogy a DK nem fogja alku tárgyaként kezelni pártelnöke személyét, már, ha alkura egyáltalán sor kerül.
Ami a beszédben elhangzott a titokzatos királycsinálóról, az roppant érdekes volt, nagy kár, hogy nevet ugyanúgy nem említett, mint az őszödi kiszivárogtatók esetében, és ez azért jelentősen lerontja a hitelességet és a hatást.
Túl nagy fantázia nem kell ahhoz, hogy kitalálja az ember, hogy ki utálja annyira Orbánt, kinek van a politikai háttérmunkához tehetsége, pénze, sajtóbirodalma, ki az, akinek a támogatása megér annyit, hogy ilyen ügyekben szóba álljanak vele.
Ilyen ember ma talán egy van, Simicskának hívják.
Ő nem szeret reflektorfényben forgolódni, de ezer szálon be van kötve a jobboldalra - és minden jel szerint a baloldalra is, különös tekintettel a szocialista pártra, melynek erős emberei között rendelkezik egy-két jóbaráttal.
Hogy aztán milyen sikerei lennének egy DK nélküli demokrata összefogásnak, arról ne legyenek illúzióink...

VENDÉG: OLYAN ORSZÁGBAN SZERETNÉK ÉLNI, AHOL A TÖRVÉNY NEMCSAK A KÓLÁT VÉDI

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Pokorny Szilárd
2017.02.04.


...Én pedig olyan országban szeretnék élni, ahol a törvény nem elsősorban az Orbán Viktorokat, Rogán Antalokat, Mészáros Lőrinceket és Habony Árpádokat védi, hanem a minimálbéren élőket, a közmunkásokat, a munkanélkülieket, a hajléktalanokat, a romákat, a fogyatékkal élőket, és minden olyan embert, aki ugyanúgy magyar állampolgár, mint a hatalmasok, de nincs meg hozzá a pénze, a tudása, a képessége, nincsenek meg hozzá a körülményei, hogy megvédje a saját érdekeit, hogy kiálljon értük.

Tombol a gőgös kivagyiság, az elvakult, önhitt ámokfutás, amelynek során kifosztják, elsíbolják a közvagyont, az országot, mindent, ami a miénk. Módszeresen fejlesztik vissza és bontják le a demokráciát szavatoló intézményeket, tiporják lábbal a függetlenséget, az autonómiát és a szabad gondolkodást, pártolják az elvtelen és gerinctelen szervilizmust, kivéreztetik és lezüllesztik a kultúrát és a nép jólétéért felelős intézményeket, elképesztő nagyságrendű összegeket szivattyúznak ki az adóinkból és az EU-ból érkező, eredetileg a mi javunkat szolgáló pénztengerből. Közben teljesen hülyének néznek, átvágnak és megaláznak minket, nap mint nap a szemünkbe hazudnak élő, egyenes adásban, és ha egy hazugság lelepleződik, egy tízszer akkorát mondanak helyette. És mi úgy tűrjük mindezt, olyan bénultsággal, ahogy a kígyó tekintete által megdelejezett mongúzok várják a halálos harapást.

Nem tudom, mikor ébredünk már fel ebből a bénult kábulatból, mikor jövünk már rá, hogy a többség mi vagyunk, nálunk az igazság, és csak meg kéne ráznunk magunkat, és az asztalra csapni, vagy egyszerűen összefogni, kiállni egymásért, megszervezni magunkat, és nagyon határozottan azt mondani: eddig, és ne tovább!.

Csak azt tudom, hogy nagyon itt lenne már az ideje.

HETI HETILAPSZEMLE: A KÖZPÉNZÉGETÉS HÁROM SZUPER MÓDJA

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Átlátszó
2017.02.04.


Öt hetilapra 3069 forintot költeni a magánpénz elégetésének perverz módja, de megtettük, hogy kiderüljön, megéri-e, ha a közpénz elégéséről akarunk tájékozódni:

ORBÁNC VIKTÓRIA ORSZÁGHÁZI TAKARÍTÓ 2017-ES VAGYONBEVALLÁSA

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: OMari
2017.02.04. 


Én, Orbánc Viktória, születtem 1963. május 31-én, egy éve közmunkás szerződéssel országgyűlési takarítóként dolgozom. Az alábbi ingatlanokkal és ingóságokkal rendelkezem:

Jelenleg egy VIII. kerületi önkormányzati lakás kisebbik szobájában élek, szívességi lakáshasználóként. Mivel hivatalos jövedelmem 2016 évben nem érte el az 53 ezer forintot, sajnos nem tudtam hozzájárulni lakhatásom költségeihez. Viszont a 2017-es minimálbér emelés lehetővé teszi számomra, hogy a pluszban keletkezett 1500 Ft-ot felajánljam a lakás bérlőjének költség hozzájárulás címén.

Gyermekeim már felnőttek, kettő Angliában, egy pedig Bubuntuban él. Mindannyian a várható jobb életkörülmények reményében hagyták el ideiglenesen, 7 évvel ezelőtt az országot, természetesen kalandvágyból.

Közös háztartásban élek kutyámmal, Sóherrel, valamint Kancsival, a macskámmal. Ez évi vagyonbevallásukat mellékelem.

Valójában közös háztartásban élek időnként volt férjemmel is, Tóth Béla országgyűlési képviselővel, és frakció vezető helyettessel , akivel egy héten négy nap fele-fele arányban osztozunk bérelt (jelenleg szívességből használt) ingatlanunkon. (5 nm – 5 nm arányban) Volt férjem ugyan képviselővé válásáig egy országos bank vezérigazgatója volt, azonban megválasztását követően teljesen tönkrement, sem ingatlannal, sem semmiféle megtakarítással nem rendelkezik. Jelenleg 18000 Ft-os tartozást halmozott fel, – melyet tőlem hitelezett – és havi 3000 Ft-os törlesztésekkel rendez. Ezt a plusz jövedelmet, a 3000 Ft-os bevételt mellékelt tényszerű bevallásomban jeleztem is.

Ugyan van egy mai napig közös néven szereplő ingatlanunk a XII. kerületben, mely egy 580 nm-es kerti szerszámosból és egy parányi, 3000 négyszögöles telekből áll, ennek törlesztőrészleteit nyögjük a mai napig, mely felemészti jövedelmünk nagy részét, sőt édesanyám, és volt apósom 60 ezer forintos nyugdíját is...

KÜLÜGY

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.02.04.


Szijjártó úr a mi frontra tartó vonatunk Biegler katédtja, akiről Svejk szordínósan állapította meg, ő már sok hülye embert látott, de ekkorát, mint Biegler, még soha. A mi külügyérünk is nagy, rendszerező elme, aki bekeveredett valahogyan a klubba, és egyfolytában bizonyítani akar.

Megvannak az ő sajátos elméletei is a maga munkájáról, magas hivatala kezdete óta elsősorban az, hogy a világ összes nagykövetét berendeli, mert rohadtul élvezi a szemétdombját, a ráborult hatalmat, és kukorékol is cefetül. Most épp azt az axiómát adta elő, ő már két és fél éve megmondta, hogy a klasszikus diplomácia ideje lejárt.

Tényleg unortodox a módi, ahogyan a dolgait kezeli, legutóbb épp az, hogy milánói főkonzullá nevezte ki Csiszár Jenőt, ami jelenséghez hamarosan nem lesz mit hozzátenni, most is csak azért fordult meg bennem, amit leendő főnöke előadott arról, miért is küldi őt külszolgálatra.

Összefoglalóan: csak. Bővebben: azé’. Mielőtt azonban ennek boncolgatásába elmerülnénk, mesélek néhány testközeli élményt Jenőről, akit volt szerencsém annak idején a barátfélémnek tudhatni, de ez már olyan régen volt, hogy Sopronban történt. Itt ő érettségi után discósként kereste a betevőt a Locomotív Szállóban a nyolcvanas évek hajnalán.

Ez nem érdem, és nem is bűn, csupán állapot. Volt egy kedvelt fordulata éjféltájt mindig, amikor osztrák vendégek özönölték el a placcot, akkor azt ordította bele a mikrofonba: „Üdvözöljük a burgenlandi traktoros legényeket.” Ezen akkor a magyar traktorosok jót derültek, mutatva, hogy a lájtos sovinizmus milyen nyerő volt már Kádár alatt is.

Viszont az ilyen lélekállapot nem igazán jellemző egy főkonzulra, bár Szijjártó ügyködését elnézve lehet, szükséges is. Legutóbb a magyar külügy királyának feltették a kérdést, hogy tulajdonképpen Csiszár rádiós-televíziós újságíró volna, alkalmas-e akkor erre a posztra? Erre a futsalos visszavágott: az amerikai nagykövet itt Budapesten nem egy tévés producer volt?

TI, CIGÁNYOK ÚGYIS CSAK PÉNZÉRT SZÜLTÖK!

INDEX.HU
Szerző: MG
2017.02.04.


Szinte napra pontosan egy éve került be a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház szülészetére egy vajúdó nő. Ami a miskolci kórházban történt vele, arra nem csak a kislánya születése miatt fog örökké emlékezni.

Elmondása szerint szülés közben

  • a szülésznő rászólt, hogy ha még egyszer kiabál, felpofozza és az arcába nyomja a párnát.
A szülés után a kismama bocsánatot kért, amiért kiabált vajúdás közben, erre
  • az őt ellátó orvos közölte vele, hogy ha még egyet kiabált volna, behívja a pszichiátert, elveteti tőle a gyereket és „nem lehet gyese”,
  • amihez még hozzátette, hogy „ti cigányok úgyis csak a pénzért szültök”
Egy mai magyar közkórházban még az átlagos páciens sincs az érdekérvényesítő képessége teljében, nemhogy valaki, aki bocsánatot kér, amiért fáj neki a vajúdás. Aki pedig szült már vagy látott szülést, annak van fogalma róla, hogy egy nő ilyenkor még egy baba- és mamabarát kórházban is mennyire kiszolgáltatott és sérülékeny, függetlenül attól, hogy milyen a háttere.

Ilyen helyzetben százból 99 nő valószínűleg megpróbálja túltenni magát a dolgon, a kisbabájára koncentrál és igyekszik elfelejteni ami történt. De nem ennek a történetnek a főszereplője.

Ő áprilisban az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordult, mert szerinte azzal, hogy szülés közben a roma származására utaló, az emberi méltóságát sértő megjegyzéseket tettek rá, a kórházban megsértették az egyenlő bánásmód követelményét és megvalósították a zaklatás tényállását...

ROMÁNIA LENYOMOTT MINKET

MENTÁLIS DEFICIT BLOG
Szerző: Szárnyathy Géza
2017.02.04. 


...a magyaroknak túl elvont dolog ez a demokráciaféltés, elvégre az alkotmánymódosítást nem lehet kenyérre kenni, a KLIK se a mi dolgunk, majd a tanárok megoldják, ha ez nekik annyira fontos, amit meg elloptak a fiúk, az már úgyis az övék - és félreértés ne essék, ez nem egyoldalú, az OLAF-jelentés után se ment utcára senki Sitteljük le a Pétert! feliratú táblákkal. Mert a magyar ezt nem szereti, nem szívesen hagy ki egy Barátok köztöt holmi hőbörgés miatt.

E tekintetben fényévekre vagyunk lenézett szoszédunktól, Romániától. Ott már napok óta gigantikus tömegek vannak az utcákon. Miért? Egy törvénymódosító miatt. 
Törvénymódosító. Nem, nem a nyugdíjak lefelezéséről, nem vizitdíjról, nem internetadóról szóló, hanem arról, hogy adott összeg alatt a korrupció nem bűncselekmény, hanem csak szabálysértés. És ez a kis baszkura annyira kicsapta a biztosítékot az embereknél, hogy kimentek az utcára. Még el se lopták azt a szart a politikusok, de az emberek már kikérik maguknak. Nálunk meg hat stadion és nyolc kisvasút is kevés a seggünk megmozdítására.

Mi lehet ennek az oka? Miért szarunk a saját dolgainkra? Miért nem érdekel minket mindez? Kevesebb, mint 30 évvel a szocializmus után miért nem küldjük a picsába zsigerből az orosz elnököt, az újságbezárókat, a Némethszilárdokat? Miért? Olvastam valahol, hogy a rendszerváltásért minden ország megküzdött, a vérét adta, kivéve Magyarországot, ahol békésen zajlott minden, a bukás, a váltás, és igen, a komcsik egy részének átmentése. Romániában meg emberek haltak meg. Ők joggal féltik kuráva azt, amit kiharcoltak, mert nem akarnak még egyszer harckocsik előtt állni. Mi viszont nem kockáztattunk semmit, így nem is harcoltunk semmiért, nem is féltünk most semmit.

Ja, hát igen, szar ez, de még mindig jobb, mintha valami ismeretlen jönne, ezt legalább már megszoktuk. Jó, hát lopnak, de a korábbiak is loptak, és talán majd egyszer elég lesz nekik és akkor már nem lopnak tovább. Ez van a fejekben. De ez tisztára olyan, mint egy bántalmazó kapcsolatban ragadni. Tudjuk, hogy nem jó, hogy ki kéne lépni, el kéne hagyni a bántalmazót, de hát valójában már megszoktuk, tudjuk, hova üt, hogy kell fordulni, hogy ne fájjon annyira.

UTAZÁS A VATIKÁN KÖNYVTÁRÁBAN

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.02.04.


A Vatikánon belül „bunkernek” nevezik. Nyolcvankétezer kéziratot őriz az állandó, 20 fokos hőmérséklet és 50%-os páratartalom mellett, illetve 33%-os páratartalom mellett olyan példányokat, mint a Hanna1, amely Lukács és János evangéliumainak legrégibb változatát tartalmazza.

A könyvtárban őrzik Petrarca saját kezűleg írt Daloskönyvét, a Botticelli által illusztrált Isteni színjátékot, a Biblia Urbinatét, amelyet Federico de Montefeltro rendelt meg 1476-ban, alig 20 évvel Guttenberg találmányának megszületése után. Urbino hercege azt gondolta, hogy a fekete-fehér nyomtatott könyvek csúnyák, ezért mai áron több millió eurónyi arannyal díszítette a kódexet.

Jelenleg a „bunkerből” a könyveket felviszik a felső emeleti restaurációs laboratóriumba ellenőrzésre és digitalizálásra.

A Digita Vaticana, a program végrehajtója, amely a szükséges pénzalapot is gyűjti, máris szép eredményt ért el a könyvek 10%-ának digitalizálásával. A 9 ezer digitalizált kéziratból hétezer már konzultálható az interneten. A munka ebben a ritmusban kb. 40-50 év alatt fejeződik be. A további alapok összegyűjtésére fundraising kampányt indítanak, amelynek keretében eladják a 400-ból származó Virginia Vaticana Aeneasának egy lapját 3D reprodukcióban, korlátozott példányszámban.

A Sistina szalon, amelyet V. Sixtus pápa hozott létre, a pápai nyomdával együtt, még üresen áll, de ebben az évben megnyílnak az ajtói a teremnek, amely lehetővé teszi a kódexeknek természetes fény melletti megtekintését – ígéri a könyvtár prefektusa, monsignor Cesare Pasini...

MELLÁR TAMÁS: BEZÁRKÓZÁS HELYETT NYITOTT KAPUKAT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bihari Tamás
2017.02.04.


A politikai alapon kialakított nemzeti burzsoázia a korrupció melegágya és torz, versenyképtelen gazdasági szerkezetet hoz létre - mondja Mellár Tamás. Ám a közgazdász, egyetemi tanár szerint adminisztratív úton nem lehet nemzeti burzsoáziát létrehozni. Az nem megy, teszi hozzá, hogy kijelölöm a nemzet gázszerelőjét, meg a hegymászó barátomat, hogy ti lesztek a nemzeti középosztály.


- Talán akadt, akinek feltűnt, hogy a Lámfalussy-konferencián a nemzeti függetlenség bajnoka, a szabadságharcos Orbán Viktor szinte engedélyt kért Donald Trumptól, hogy a nemzet lehessen az első. Ennyire fontos a magyar miniszterelnök számára a nemzeti önérzet hangsúlyozása?
- Azt, hogy a nemzet az első - úgy gondolom - nem az amerikai elnöktől kellene megtanulnia, vagy arra engedélyt kérnie a magyar miniszterelnöknek. Ennek kellene lennie az ő alapvető hivatásának. Az már egy sokkal nehezebb és bonyolultabb kérdés: hogyan lehet jól képviselni Magyarország érdekeit a gazdaságban és a társadalomban. Szerintem páratlan lehetőséget jelentett, hogy az elmúlt időszakban beléphettünk az Európai Unióba, betagozódhattunk a szövetségbe. Az megint egy másik kérdés, hogy mi ezzel a lehetőséggel nem nagyon tudtunk élni.

- Mégis, nem jelent előnyt, hogy most a világ legerősebb hatalmának a farvizén haladhat az ország?

- Úgy vélem nagyon szerencsétlen döntés, hogy mi ebben a bezárkózó politikában követjük Amerikát, mert szerintem Washington most egy rossz útra tévedt azzal, hogy a nemzetközi szerződések helyett a kétoldalú kapcsolatok kialakítására helyezi a hangsúlyt.

- Mi ezzel baj? Nem érvényesülhetnek ily módon hatékonyabban az adott két ország érdekei, mint a sokszereplős megállapodások esetében?

- Éppen ellenkezőleg. Senki érdekét nem szolgálja, mert be fog szűkülni a piaci verseny, ez pedig gyengíteni fogja a fejlődést. Ennek egyébként az egyik fő vesztese éppen Amerika lesz, hiszen az Egyesült Államokat a nyitottsága tette naggyá. Például azzal, hogy az elmúlt 200 évben rengeteg ember vándorolhatott be az országba. Így olcsó, jól képzett munkaerőhöz jutottak. Az utóbbi 20-30 esztendő konjunktúrájának az volt a forrása, hogy az ázsiai előállítású fogyasztási javak nagyon olcsón jutottak be az amerikai piacra. Ha most a Trump-adminisztráció úgy gondolja, hogy a saját munkahelyek megvédése érdekében egy védővámos rendszert kell bevezetni, azzal nagyon sokat veszíthetnek...

A FŐÜGYÉSZ VAGY A NYOMOZÓHATÓSÁG HAZUDIK AZ EGYKORI TIBORCZ-CÉGGEL KAPCSOLATOS HANGFELVÉTELRŐL?

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Vágó Gábor
2017.02.03.


Nagyon fontos lehet a miniszterelnök veje által régebben tulajdonolt Elios Zrt közvilágítási EU-s tendereivel kapcsolatos ügyek elsimítása a NER-nek. Hadházy Ákos a héten hozta nyilvánosságra azt a hangfelvételt, mely bizonyítékként szolgálhatott volna a pályázatokkal kapcsolatos visszaélésre. Csakhogy az ügyet lezárták. A főügyészség és a nyomozóhatóság egymással ellentmondó állításokat tett az ügyben.

Egy éve kezdte el Hadházy Ákos a korrupcióinfó nevű sajtótájékoztató sorozatát. A jubileumi alkalomból az LMP társelnök nyilvánosságra hozta azt a hangfelvételt, amely azt bizonyítja, hogy már az előtt megállapodtak a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a cégével az EU-s forrásokból finanszírozott közvilágítási tender munkáiról, hogy kiírták volna a pályázatot.

Korábbi cikkeink a Hadházy-féle korrupcióinfókról

Korrupcióinfó: Hatmilliárdnyi gyanús közbeszerzést húzott be az uniós pénzekre szakosodott polip

Korrupcióinfó: Milliók mentek dinnyekóstoltatásra is – így működik a Simonka György körüli cégháló

Korrupcióinfó: Elszabadult az uniós pénzből épült szellemhajó Győrben

Korrupcióinfó: a trafikok mintájára osztották az uniós tanoda-támogatásokat

Korrupcióinfó: Dél-Békésben is varázsoltak a közpénzekkel

Korrupcióinfó: Azért szüntetik meg az egyik legkorruptabb háttérintézményt, hogy eltüntessék a nyomokat

Korrupcióinfó: fidesz-közeli cégek nyerészkedhetnek a túlárazott Erzsébet-táborokon

Korrupcióinfó: Hová tűnt a Fidelitashoz kötődő Új Nemzedék pénze?

Korrupcióinfó: fideszes kötődésű vállalkozó nyerészkedhetett a munkahelyi képzéseken

Korrupcióinfó: 558 millió forint EU-s pénz ment el 59 darab földbe ásott lyukra

A felvétel Hadházy szerint bizonyíték arra, hogy a projektet előkészítő tanulmány megírásakor Tiborcz cégének, az ELIOS Zrt-nek a közvilágítási üzletágának vezetője, Mancz Ivett tárgyalt a szekszárdi polgármesterrel, Horváth Istvánnal.

A felvételen az hallatszik, hogy két évvel a későbbi beruházás és több hónappal a megvalósíthatósági tanulmány elkészülte előtt már, mint leendő nyertessel konzultál Mancz-cal a polgármester a pályázat részleteiről. Az is elhangzik a polgármester részéről, hogy: “nekünk az egész nem kerül semmibe”, és az önrészt a cég majd valahogy visszajuttatja. Egyébként nem juttatta vissza Hadházy szerint...

NEGYEDIK ESTE TÜNTETNEK ROMÁNIÁBAN A LEGALIZÁLT KORRUPCIÓ ELLEN

444.HU
Szerző: Sarkadi Zsolt
2017.02.03.


Romániában az új kormány és a kormányt támogató parlamenti pártok úgy módosítják a büntető törvénykönyvet, hogy enyhítik a büntetési tételeket egy rakás, korrupcióval összefüggő bűncselekménynél. A 14 millió forintnyi lej alatti elkövetési értékű hivatali visszaélés például az új szabályok szerint nem is lenne bűncselekmény, és azt is kiszélesítik, hogy ilyen ügyekben mikor adható kegyelem.

Mikor kedden kiderült, miben is mesterkednek az ország vezetői, rengetegen vonultak az utcákra Románia több városában is. A rendszerváltás óta nem tüntettek ennyien az országban, mint most. Kedd éjszaka óta minden nap százezrek mennek ki az utcára, hogy a tervezett módosítás ellen tüntessenek.

A demonstrációk azóta egymást érik, most tart a tiltakozás a negyedik éjszakájánál...

FEJEKET LEHAJTANI, IMÁHOZ

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.02.03.


"...erkölcsi emelkedettséget és sajátos erőt sugároz, ha a világ minden részéből érkező több mint háromezer politikus és közéleti személyiség együtt imádkozik."

Ha esetleg csodálkozott valaki, hogyan választhatták meg ezt a savanyúcukorhajú handlét az Egyesült Államok elnökének, akkor itt van rá az egyik magyarázat.

Imareggelit esznek. Háromezren. Meg van terítve, és mielőtt enni kezdenek, lehajtott fejjel imádkoznak. Van előimádkozó is, az megköszöni az ételt meg az italt, aztán mindenféle alakok beszélnek, köztük a csücsöri árvalányhajas is...

...... "egy amerikai elnöknek - függetlenül attól, hogy milyen hátországgal választották meg -, el kell ismernie, hogy a kereszténység ereje, a hitbéli erő nélkül ő sem érvényesülhet, nem lehet sikeres".

Ezt a magyar miniszter mondta, ő ott volt a reggelin. Ez állítólag valamilyen pap vagy mi.
Nálunk is lesz imareggeli. Már szervezik. Államilag. Politikusoknak lesz, ellenzékieket is meghívnak. Ahogy én ezt a lábszagú, bárgyú ellenzéket látom, ezek el is fognak menni rá.
A nemzeti imareggelire.

TISZTESSÉG ÉS HATALOM

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. Szüdi János
2017.02.03.


...Volt egyszer egy országgyűlés

Miután a hatalmon lévő pártok úgy kaptak megbízást a választóktól, hogy nem készítettek választási programot, miután a mai kormány úgy látja el feladatát, hogy nem készített kormányprogramot, a napi politikai érdekek határozzák meg a közpénzek sorsát. Súlyos felelősség terheli ezért az országgyűlés minden tagját. Súlyos felelősség terheli azokat az országgyűlési képviselőket, akik támogató szavazatukkal lehetővé tették, hogy egyetlen nap alatt törvény születhessen. Akik támogató szavazatukkal lehetővé tették a bevételek kivonását az adófizetési kötelezettség alól. Akik támogató szavazatukkal hozzájárultak a közbeszerzés szabályainak kijátszásához. Akik támogató szavazatukkal korlátlan felhatalmazást adtak a kormánynak a költségvetés fejezetei közötti átcsoportosításra, a közpénzek kormány által meghatározottak szerinti elosztására, a közpénzek felhasználásával összefüggő adatok titkosítására.

A közpénzek elosztása – “normális esetben” – az Országgyűlés dolga. Erre minden évben sor kerül, az ország következő évi költségvetését meghatározó törvény elfogadásával. A költségvetés összeállítása és elfogadása az Országgyűlés legnehezebb és legfontosabb feladata. Ennek során az országgyűlési képviselők végiggondolják, milyen célokra, s mennyit adnak a rendelkezésre álló állami bevételekből. Az elosztásnak az állam működését, az állami közfeladatok végrehajtását, az állami célkitűzések megvalósítását kell szolgálnia. A különleges feladat megoldásához korábban különleges tárgyalási rend kapcsolódott, melyet az Országgyűlés korábbi, 2014-ben hatályon kívül helyezett Házszabálya tartalmazott. Ennek lényege, hogy ezt a törvényt több fordulóban, több hónapon – szeptembertől-decemberig – keresztül tárgyalta az Országgyűlés. Az első fordulóban elfogadták a fejezeti főösszegeket. A második fordulóban az adott feladatokhoz rendelt forrásokat osztották szét konkrét feladatokra. Ez a megoldás többhetes tanácskozásokat tett lehetővé, egyeztetésekkel, megállapodások megkötésével, a lehetőségek mérlegelésével. Több ezer – kormánypárti és ellenzéki oldalról – benyújtott képviselői módosító indítvány elbírálásával. A költségvetési törvény megvitatásával egy időben került sor a bevételi oldal – az adók és mértékük – szükség szerinti módosítására. 

Ezek a folyamatok nyilvánosak, nyomon követhetők, az érdekeltek által megismerhetők és az országgyűlési képviselőkön keresztül befolyásolhatóak voltak. Mára a költségvetés elkészítése bohózattá silányult. A 2017. évi költségvetési törvényjavaslatot 2016. április 26-án nyújtották be az Országgyűlés részére, és június 24-én már ki is hirdették. A benyújtás időpontjában az adott év, és a következő év gazdasági folyamatait csak megjósolni lehetett. Nem voltak ismertek az előző évi zárszámadás adatai sem. Így a valóságos tervezéshez szükséges információk nem állhattak rendelkezésre. Az adótörvények módosítására 2016. novemberében került sor. A költségvetési törvényt néhány napos vita után fogadta el az Országgyűlés. Módosító indítványt – több mint ezret – az ellenzék adott be. Ezeket elutasították a kormánypárti képviselők. Ők viszont kevesebb mint ötven módosító indítványt adtak be. Miután az elfogadott költségvetési törvénynek szinte nincs olyan tétele, amelyhez a kormány – a költségvetésről szóló törvényben és az államháztartásról szóló törvényben biztosított felhatalmazás alapján – ne nyúlhatna hozzá: az Országgyűlés a gyakorlatban átadta a költségvetés feletti rendelkezés jogát a kormánynak.

A kormány nem tétlenkedik

Aki veszi a fáradságot és belép a Magyar Közlöny interneten elérhető oldalára, rövid idő alatt meggyőződhet arról, hogy 2016. december utolsó két hetében több 100 milliárd forint került szétosztásra kormányhatározatokkal. A kormányhatározatok számos esetben törvényi felhatalmazást sem tartalmaznak a határozat kiadásra. A Kormány december közepén egyházi fejlesztésekre több mint 121 milliárd forintot utalt ki. A kormány több 10 milliárdot juttatott a határon túli egyházaknak és más baráti magyar szervezeteknek. Jutott pénz bőven sportcélú programokra, beruházásokra, kebelbaráti városok fejlesztésére. A kormányzati döntéseknek nincsen törvényi “lába”. Nem alapozzák meg országgyűlési döntések, programok, tervek. Ezek a kormányhatározatok teljesen önkényesen határozzák meg a támogatandó szervezeteket, célokat és összegeket. Ezeknek a kormányzati döntéseknek nincsenek korlátjai. Nincs olyan szervezet, amelyik megkérdezné a kormányt, miért annak adott, miért arra célra, miért annyit összeget.

Mára teljesen természetessé vált az is, hogy egy állami beruházás költsége jócskán meghaladja az eredetileg tervezett összeget. A 2017-ben megrendezésre kerülő “vizi” világbajnokságra – sajtóinformációk szerint – az eredetileg bejelentett összeg tízszeresét költötték már el. Mellesleg a beruházásért felelős személy kormányfői “vállveregetésben részesült”, amikor kénytelen volt átadni a helyét az úszó szövetség élén. “Vigaszdíjként” továbbra is egyik felelőse maradt a vízi világbajnokság előkészítésének. Természetessé vált az is, hogy állami beruházások estében a közbeszerzés számos garanciális előírását nem kell alkalmazni. Például a “vizi” világbajnokság egyes létesítményeinek építtetőjét a kormány jelölte ki.

Lehet-e tisztességes a hatalom gyakorlása, ha eredményeképpen sok 100 milliárd forintot átláthatatlanul, önkényesen, ellenőrizhetetlen módon osztanak szét, engednek át politikai partnereknek? Nem! Lehet-e tisztességes a hatalom gyakorlása, ha nem garantálja a közpénzek legoptimálisabb felhasználását? Nem! Lehet-e a hatalom tisztességtelen gyakorlóira bízni az ország sorsát? Lehet, de nem szabad!

Vajon hogy merte megtenni a miniszterelnök, hogy saját szakállára, törvényi felhatalmazás nélkül borítékba rakatott közel 30 milliárd forintot, étkezési utalványok formájában? A miniszterelnöki bejelentés alapján a nyugdíjasoknak szétosztott Erzsébet-utalványok útvonala nyomon követhetetlen. Sem a borítékolást, sem a borítékból való kivételt nem lehet hiteles módon bizonyítani, számszakilag elszámolni. Vajon hogy merte megtenni a miniszterelnök, hogy közel 400 millió forintot kidob az ablakon? Ennyibe kerül körülbelül a 32 ezer külföldön élő magyar állampolgárnak elküldött, Magyarországon felhasználható étkezési utalvány. A borítékolás megtörténte és kibontása ebben az esetben is csak fikció. Annak pedig, hogy valaki hazautazzon Orbán kegyéből megvacsorázni, legalább annyi az esélye, mint az utazás elmaradásának. A válasz egyszerű. Nem fél attól, hogy az elkövetett bűncselekmények elévülési idején belül kormányváltásra, a legfőbb ügyész menesztésére kerül sor. Esetében pedig szóba jöhetnek olyan tényállások is, amelyeknél ez az idő 20 év. Horthyt Sztálin mentette meg a nürnbergi felelősségre vonástól. Lehet, hogy ez az alapja az erősödő orosz-magyar barátságnak?

ORBÁN MEGÉGETHETI MAGÁT A METRÓ ÜGGYEL

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: deluxe info
2017.02.04.


Nyilvánosságra hozták az OLAF jelentését a metróügyről. Beindult a nagy propaganda gépezet, kire lehet kenni mindazt, ami ott áll. Medgyessyt már megnevezték, de többen állítják, Orbánék sem feltétlenül tudnak jól kijönni az ügyből.

Lehet elmélkedni azon, hogy miként van az, hogy tulajdonképpen eddig alig-alig akadtak szabálytalanságokra az EU hatóságok Orbánékkal kapcsolatban, és punkt az elmúltnyolcév bukott most be.

Illetve, mintha csak ezek a részek lennének érdekesek. Medgyessy, a Demszky vezette önkormányzat stb.

Pedig az ügy ennél nyilvánvalóan bonyolultabb.

Orbán Viktor múlt héten Brüsszelben járt. Látogatása egybeesett az Európai Bizottság OLAF jelentésének értékelésével, amit december 6-án adott ki az EU csalás elleni bizottsága, s amiről mostanig csak beszéltek, amúgy dugdosták. Az ember a jó lapjaival kivár, nem vágja egyből az asztalra. A jelentés megállapította, hogy az EU által is finanszírozott négyes metróra adott támogatásból 78 milliárd forintot (228 millió Euro) az európai regionális hatóságának, további 17 milliárd (55 millió euro) forintot pedig az Európai Fejlesztési Banknak kell visszatérítenie a magyar államnak. Egy EU-s forrás megerősítette a neweurope.eu-nak, hogy az OLAF által vezetett nyomozás, azt javasolta, hogy a teljes 78 milliárd forintos összeget téríttessék meg. A forrás szerint a Bizottság most osztja meg és elemzi az információkat a magyar hatóságokkal. Azaz, Polt Péter és csapata adja az infókat alapvetően a vizsgálatokhoz. A többit mindenki fantáziájára bízzuk.

Míg a támogatás visszafizetése nem lenne szokatlan az EU által támogatott projekteknél, azoknak az érintetteknek a köre akik hivatallal való visszaéléssel érintettek lehetnek, külön pikantériát adnak az ügynek és kihegyezhetik a konfliktust. Hiszen a magyar ügyészség által folytatott nyomozás politikai érintetteket tételez fel az M4-es metró-kocsi beszerzésével kapcsolatos korrupciós ügyben.

Ám, akik bennfentes hírekkel rendelkeznek, állítják, hogy az ügy következményei és politikai hatásai erősen érinthetik akár a Orbán Viktort illetve tettestársit is...

MIÉRT NEM SIKERÜL? A HALOGATÁS HÁTTERE ÉS ELLENSZERE

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Ur Anita
2017.02.04.


Már megint nem csináltam meg... Századszor is elnapoltam, pedig tudom, hogy már nagyon itt lenne az ideje... Újra csak a listám gyűlik, de az elintézett dolgok nem... Én mindig is ilyen voltam, az utolsó utáni pillanatban csinálom meg a feladatokat, vagy még akkor sem... HALOGATÁS. Mindannyiunk számára ismerős, már-már rutinos mechanizmus. Mi van a hátterében és mi az ellenszere? Hasznos tanácsok mindenkinek, aki szokott ezt-azt időnként halogatni az életében!

A halogatás ígéreteink megszegése


A halogatás ténye és folyamata szinte mindannyiunkat negatív érzésekkel, szorongással és bűntudattal tölt el. Ez pedig egy ördögi kör: minél tovább halogatunk, annál nagyobb a nyomás rajtunk, és persze annál nehezebb eredményesen, könnyedén, hatékonyan megoldani a már eddig is halogatott feladatot. Túl sok a dolgom! - mondjuk és felmentjük magunkat, de a várt megkönnyebbülés ettől sem érkezik meg, a szorongás és a frusztráció megmarad. A népszerű időmenedzsment-technika, a GTD-módszer kidolgozójának, David Allennek van egy jó teóriája erre:

A SZORONGÁS ÉS BŰNTUDAT NEM ABBÓL FAKAD, HOGY TÚL SOK DOLGUNK VAN, SOKKAL INKÁBB ÍGÉRETEINK MEGSZEGÉSÉBŐL SZÁRMAZIK.

Milyen érzést keltett benned, amikor legutóbb valaki nem tartotta be egy neked tett vállalását, ígéretét? Nem jött el a megbeszélt találkozóra, nem küldött át egy fontos anyagot határidőre, nem csinálta meg időben a saját dolgát? Lehet szó apróságról, de nagy, jelentős ügyről is akár: nyilván csalódott voltál, dühös, bizalomvesztett. Hogy jön ez az egész a feladatokhoz és a halogatáshoz? A feladataink, amelyek a listáinkon csücsülnek már hetek vagy hónapok óta, az elnapolt ügyek, a meg nem tett elhatározások tulajdonképpen önmagunknak vagy másoknak tett ígéretek. Negatív érzéseink pedig ezen ígéretek megszegésének a következményei - "az önmagunkba vetett bizalom elvesztésének a tünetei". És vajon hogyan lehet az önmagunknak tett ígéretek megszegését megelőzni?

AKI ELMEGY, AZ HAZAÁRULÓ

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Lang Alex
2017.02.04.



Pár hete írtam barátomról, aki elment Angliába, mert elege lett ebből a tündérországból, ahol vakok között Orbán a király. Az írásomra rengeteg negatív kritikát kaptam, vagyis nem magára az írásra, hanem barátom, Gábor cselekedetét ítélték el, eljutva odáig, hogy elárulta a hazát és azokat, akik itthon maradtak.

Érdekes mód, ezt a jelzőt én is megkaptam, amikor Németországban éltem és a felszólítást is, ne pofázzak bele kintről az itthoniak életébe. A világ demokratikus részén (és itt nem Magyarországra gondolok) élő barátaim, számtalanszor szintén megkapják a hazaáruló jelzőt, pedig segítő szándék vezeti őket, mert azért valljuk be őszintén, aki egy normális világban él, dolgozik és Magyarországgal foglalkozik, az bizony mazochista, vagy nagyon szereti ezt a nyomorult országot!

Aki vette már magának a bátorságot, és élt valahol nyugatabbra, tette ezt akár "kalandvágyból", vagy csak azért, mert rákényszerült, az gyorsan szembesül azzal, hogy Magyarország elég hamar kikopik az ember napjaiból. Kinél pár hét, kinél pár hónap, de ezer vagy még több kilométer távolságból másodlagossá válik Magyarország.

Szinte hihetetlen egy röghöz kötött magyar számára, hogy amikor az ember ledolgozza a munkaidejét, utána kész, ennyi, lehet azt csinálni, amit az ember akar, nem kell másod, harmad állást vállalni, meg lehet élni és jól! Magyar viszonyokhoz mérten mindenképpen.

Valahogy mások a nyugati viszonyok, emberibbek.

Emlékszem, amikor szóltak a munkahelyemen, hogy 3 ledolgozott nap után már lehet előleget kérni és ez számomra olyan furcsa volt. Ott kint természetes, hogy te jöttél valahonnét, nagy valószínűséggel szükséged van pénzre a megélhetéshez, miért ne kérhetnél? Ez pedig nem kegy, nem adható, hanem jár, mert megdolgoztál érte, természetes!

Barátom mesélte, hogy miután kilépett egy cégtől, a volt munkaadója megkereste, hogy tudna neki más cégeket ajánlani, hogy ne kelljen sokáig munkát keresnie.

Érti mindeni, ugye?

HOGYAN KÜZDJÜNK MEG A MAGÁNNYAL KÜLFÖLDÖN?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.02.04.


A külföldre költözés elég sok kihívással jár, ezek közül az egyik a magányosság, ami még akkor is beüthet, ha az ember tudja, hogy az egyedüllét csak átmeneti (mondjuk azért, mert a család jön majd utána). Még így sem könnyű átvészelni az egyedül töltött időszakot, ha pedig magányosan vágunk neki a határátkelésnek, akkor különösen nehéz periódusok adódhatnak.

A külföldre költözés esetében az átmeneti időszak rendkívül hektikus lehet, hiszen a gyakorlati tennivalók mellett (lakáskeresés, ügyintézés, munkába állás) olyan nehézségekkel is szembe kell néznünk, mint a nyelvi kérdések, a megszokott társaság hiánya.

Persze az első hetek rohanása még elfedheti az ilyen típusú gondokat, azonban amikor leülepszik a por, akkor előjönnek a lelki problémák – mondta az Expat Arrivals oldalnak Debby Poort.

Az ördögi kör

A határátkelőket segítő holland Yellow Wood alapító terapeutája szerint a legtöbben a magány miatt keresik fel őket, hiszen sokan nem könnyen alakítanak ki baráti kapcsolatokat.

„Ráadásul minél elszigeteltebbnek és magányosabbnak érzi magát az ember, annál nehezebben szánja rá magát arra, hogy kimozduljon, és új ismeretségeket kössön. Ennek következtében még elszigeteltebb és magányosabb lesz – és már kész is az ördögi kör” – fogalmazott.

A magányosság nem csak önmagában jelent problémát. A közeli barátok hiánya miatt gyakran még azokkal a felmerülő dolgokkal is nehezebben birkózunk meg, melyek otthon semmilyen gondot nem okoztak.

Éppen ezért a szakember mindig azt tanácsolja, hogy első lépésként ezt az ördögi kört kell megszakítani, és valahogyan rávenni magunkat az ismerkedésre. Fontos az is, hogy felismerjük, nem mi vagyunk az egyetlenek, akik ilyen típusú problémával szembesülnek, még akkor is, ha a közösségi oldalakon jellemzően mindenki mindig boldog és kiegyensúlyozott képet fest magáról.

„Az a magabiztosság, amit ennek felismerése jelent, segíteni fog abban, hogy új ismerősöket szerezzünk” – tette hozzá Debby Poort, aki ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a magányosság és elszigeteltség megtörése komoly erőfeszítést igényel...

MEGINT NEM LETTÜNK GYARMAT

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.02.04.


Itt járt a gazda, megnézte a birtokot. Szerette volna tudni, hogy mennek a dolgok. Hiába jelentették neki rendszeresen, hogy minden úgy megy, ahogyan kell, a jó gazda nem bízik senkiben. Időnként a saját szemével is meg kell győződnie arról, hogy minden úgy van, ahogyan mondják neki.

Bizalmatlan a gazda, ami természetes. Ha nem az lenne, nem volna jó gazdája a birtoknak.

„Hadd látom, úgymond, mennyit ér. A velszi tartomány.”

Három géppel érkezett a gazda, mert fő a biztonság. Megbolondult a világ, nem árt az óvatosság. Senkiben nem bízhat az ember. Még magában is kételkedik időnként, ezért ellenőrzi magát, hogy nincsenek-e felforgató gondolatai.

Amikor leszállt a gép, az a langaléta fogadta a repülőtéren. Látta már néhányszor, külügyminiszternek mondja magát. Majd megkérdezem, mi a neve, gondolta a gazda.

Hanem most aztán, merre.

Több út van befelé a városba, ezúttal a hosszabbat választotta a biztonságáért felelős csapat. Mindenki szereti a gazdát, senki sem kívánja a halálát, de gazemberek bárhol lehetnek. Ezért kellett akkora konvoj, amellyel egy egész földrészt el lehetett volna foglalni.

Útközben kinézett az ablakon. Szépek a házak, bár az utcák lehetnének szélesebbek, állapította meg a gazda, az ablakon kinézve. Sok rendőrt látott az utcákon a gazda, ez elégedettséggel töltötte el. Ahol sok a rendőr, ott nem kell tartani semmitől. Sok rendőr, nagy rend.

Távolról valami füttyszó hallatszott, de nem foglalkozott vele. Biztos, közel van a vasútállomás, hangosak a vonatok.

Aztán vissza a valóságba. Azért szereti az egyenruhát a gazda, mert megnyugtatja az erő. Náluk, odahaza, még ennél is több a rendőr, de a birtokokon értelemszerűen nem jut minden sarokra egy hadosztály.

A birtokok szegények, Oroszország gazdag...

AZT A BÜDÖS KURV@ ÉLET, MARIS!

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.02.03.



...Remélem, senki nem várja el tőlem, hogy a Soros Alapítvány három éves kutatói ösztöndíját zsebre vágó takonygerincű felszópónéniről cizellált terminusok kíséretében mondjak véleményt. Hogy lehet ilyen pincesötét mélységben létezni? Hogy lehet ilyen ordenáré és hazug módon hangulatot kelteni? Leszerepelt komcsik és a kommunizmus, ugye Maris? Egy nappal azután van pofád ezt leírni, hogy a főnököd és szerelmed tövig benyalt a világ egyik legsötétebb diktátorának? Te kommunistázol, te történelmet jelen időben is hamisító, olcsó pártkatona? Miközben a főnököd éppen orosz gyarmatot csinál ebből a viharvert országból? Te meg azt a Közép-Európai Egyetemet találtad be, ami azon kevés dolgok egyike, amikkel nem kell szégyenkeznünk a világ civilizáltabb felén? Te ezt tényleg komolyan gondolod? Megnézted, hogy kik oktatnak azon az egyetemen és kiket rugdosol azzal a korlátolt, szélsőséges, általánosító, degradáló agyaddal?

Hogy van bőr az arcodon kollektíven megbélyegezni, lekommunistázni azokat, akik hőn szeretett Orbán Viktoroddal karöltve haszonélvezői voltak Soros pénzének? Akkor ti is mind kommunisták, bolsevikok vagytok, Maris? Vagy csak simán a frász tör ki attól, hogy Soros már nem nektek adja a pénzét? Az megvan, hogy a patás ördög 1 millió dollárt adományozott a vörösiszap-katasztrófa károsultjai javára, te mennyit költöttél a milliárdjaidból jótékony célra, hogy legyen legalább egy nyomorult indokod hazafinak nevezni magad?

Miközben bárhol a világon büszkék lennének egy a CEU-hoz hasonló elit oktatási intézményre, Magyarországon Sorost óbégatva tűzzel és vassal üldözik a NER-rel inkompatibilis értékeket. Mert alig 30 év törékeny és vérszegény demokrácia-kísérlet után újra az oly ismerős sötétség a jó irány. Soha egy büdös vasat nem kaptam Sorostól, és ezután sem fogadnék el, mert vagyok annyira idióta. Az SZDSZ-re esélyem sem volt szavazni, de az, hogy te nevezel engem nemzetietlennek, te, a nemzetüket kizsigerelő korrupt maffiózókat korrupt módon támogató senkiházi, az több mint felháborító.

Ajánlom, hogy gennyes spekulációitok ellenére ne merjétek rátenni a mocskos patáitokat a CEU-ra. Ha van még valódi értéket képviselő oktatási intézmény ma Magyarországon, akkor a CEU az. Ha hozzányúltok, az már valóban és szó szerint az erdogani, putyini mélység lesz. Annak a mocsoknak a kritikája pedig, amit ti képviseltek, nem volt és soha nem lesz azonos a nemzetietlenséggel. Ezt vésd jól az agyadba, Mariska!

Amúgy mekkora szánalom már, hogy a Soros-ösztöndíjas Terrormariska saját lapjában leplezi le, hogy a Soros-ösztöndíjas Orbán Viktor titokban Soros Györggyel találkozgat. Senkik vagytok. Senkik.


DEMETER MÁRTA (-ÜGY) ESETE A FEMINISTA CSENDDEL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Böcskei Balázs
2017.02.03.


Nagyon sokszor vetik fel ellenzéki politikusoknak kritikaként, hogy nem tudják megragadni a pillanatot, elmulasztják, hogy egy-egy véletlenül felbukkanó ügy, eset, jelenség kapcsán elmondják, hogy mit gondolnak és miért, valamint az elveikről, a meggyőződéseikről számot adjanak. Vagy akár egy szélesebb értelemben vett nyilvánosságnak illusztrálják: „lám, erről beszélünk”. Demeter Márta, MSZP-s országgyűlési képviselő lemondásakor hasonló módon járnak el a magyarországi nyilvánosság-feministák. Ahogyan a férfi (és nő) politikusok elmulasztják, hogy a negyedik Alaptörvény-módosítás, a Nemzeti Választási Iroda és a kopaszok, a Népszabadság beszántása, a Questor-ügy, stb. kapcsán, valami váratlannal éljenek, hogy előbbiekre médiumként tekintsenek, úgy Demeter Márta búcsúját a politika első vonalából sem fogják pótolni a választásokhoz közeledve mindinkább emelkedő darabszámú „több nőt a politikába” kvóta-cikkek. Bár igazuk lesz állításaikban, de ennek a témának most volt itt egy pillanata.

Kezdjük az elején, amiről lényegében nem számolt be a nyilvánosság, de aki politika környékén él (az nem mindig azt jelenti, hogy „dolgozik”), az tudhatja, hogy Demeter Mártára igaz az állítás: „A döntő szempont a politikusi alkalmasság és teljesítőképesség. Ebben ma nagyon gyenge a hazai politikai osztály kortól és nemtől függetlenül. A parlamentben pártlogó alatt beszuszakolt férfiak és (kvóta)nők ülnek, akikről sok esetben csak annyi mondható el: lojálisak az adott párt (aktuális) elnökségéhez.”

Demeter Márta elsősorban Mesterházy Attila elnökségének „kvótanője” volt, politikai előmenetelét jelentősen elősegítette Mesterházyhoz fűződő politikai lojalitása. 2014-ben ezzel országgyűlési képviselő lett, országos listáról bekerült. Évekig az volt benne a legérdekesebb a nyilvánosságnak, hogy esztétizálja őt vagy a hobbijáról értekezzen. Az, hogy a digitális infantilisek még ma is azt találják izgatónak, hogy nyílt ajánlatokat tegyenek neki, azt eszükhöz mérjük, de azt már kevéssé tudjuk, hogy miért szükséges a máskor Kovács Ákostól vérvörös szemekbe forduló „progresszív” nyilvánosságnak úgy kezdeni mondatokat, minthogy „a csinos…”. Illetve tudjuk, de nem mondjuk.

Péntek reggel pedig a „megújult” Népszava dobta a reggeli kávémba azt a blogbejegyzés-részletet, amely „nevelgeti”, „tanítgatja” a politikusnőt. Nevetséges okoskodás, beszél a lényegről, de inkább nem, legyen annyi elég, ma is megújult a baloldali nyilvánosság...

HRABAL

HUPPA BLOG
Szerző: Konok Péter
2017.02.03.



Azért most így, a huszadik évfordulóján annak, hogy a Hrabal úr elröpült, a teste nagyot csattant a Na Bulovce kórház járdáján, ő meg csak nézte-nézte, hogy miféle csodaszép foltokat és formákat freccsennek a zsigerei a hóba, vörös-fehér kontrasztokat, krikszkraksz álmokat, mint ahogy a Gyöngéd barbárok Vladimírja freccsentette-marta savas művészetét dörgő, iromba vaslemezekbe és véres tamponokba, és csak röpült-röpült a Hrabal úr felfelé, el a kéjvágyó macskáktól izzó kórháztetők fölött, a kavargó hópelyheken és galambrajokon át, mint Chagall zöld hegedűse, és ma is röpül, itt röpül bennünk, a mi közös egyszer-sosemvolt-Kelet-Európánkban, amit megint szigorúan ellenőrzött vonatok járnak, aminek zord nemzeti himnuszait megint stemplik dübörögik peckes papírokon, mert megint elszartuk az egészet, ahogy szoktuk – szóval elképzelem, hogy milyen csodálatosan káromkodott volna a Hrabal úr, milyen gyönyörűt és gonoszat írt volna abból, ha valami potentát, nyakkendős párttitkár, pecsétgyűrűs kult-úr (amolyan személytelen, mint Petrié), miniszteri tekintetes elvtársúr azt mondja neki, hogy “de hát Hrabal úr, majd mi eldöntjük magának, hogy milyen sört igyon, és ne ilyet, hanem amolyat, mert ha nem olyan sört iszik, amit mi ideálológiai szempontból üdvösnek tartunk, akkor maga onnan nem cseh, hanem egy anticseh, egy csehtelen, csehellenes, elcsehszett koz-mo-po-li-ta!!!”, hát, a Hrabal úr szikrázott és pezsgett és bugyborékolt volna, mint egy felrázott söröspalack egy napfényes nyári délutánon, és amúgy röptében még odaszólt volna a galamboknak, hogy “madárkáim, drága madárkáim, hát ugyan, szarjatok már a fejére helyettem is, ahogy az összes hősies pózba merevedett röhejes szobor fejére is szoktatok!”.

KICSI AZ ORSZÁG: HOL DOLGOZNAK VÁLASZTOTT TISZTSÉGVISELŐK ROKONAI AZ ÖNKORMÁNYZATOKNÁL?

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: D. Kovács Ildikó - Vágó Gábor
2017.02.03.



Feltettünk egy egyszerű kérdést a magyar városok önkormányzatainak: dolgoznak-e választott tisztségviselők rokonai az önkormányzatnál? A kérdésre sokféle választ kaptunk, ami rámutat a magyar önkormányzatok közérdekű adatigényléshez való viszonyára is.

A Rákérdezés napján, amely a közérdekű adatokhoz való hozzáférés nemzetközi napja, az Átlátszó minden magyar város önkormányzatának és a budapesti kerületek önkormányzatainak elküldte ugyanazt az egyszerű kérdést:

Az önkormányzat alkalmazásában áll-e rokona a polgármesternek, alpolgármesternek, vagy valamelyik képviselő-testületi tagnak?

Ha igen, akkor ki az, milyen rokoni kapcsolatban áll a tisztségviselővel és milyen beosztásban dolgozik?

A BALOLDAL STIGMÁI

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarsi
2017.02.04.


Az egyik közösségi honlapon az alábbi elemzés jelent meg: „Egyre többen kérdőjelezik meg ezeken az oldalakon a Gyurcsány Ferenc elleni ellenszenv megalapozottságát. Mindannyian tudjuk, hogy egy alaposan előkészített és kivitelezett karaktergyilkosság következménye a negatív megítélés, ugyanis senki nem tud felemlíteni olyan negatívumot tevékenységében, személyiségében, ami erre alapot ad. Az általam egyébként nagyra értékelt Botka László is azt nyilatkozta, hogy GYF személye szavazatvesztést eredményezne. Azt is mindenkinek látni kell, hogy GYF ma Magyarország talán legtehetségesebb politikusa. Kérdezem halkan, a demokratikus baloldal miért nem Gyurcsány Ferenc tehetségének hangsúlyozásával fordítja visszájára a FIDESZ törekvését? Miért nem törekszenek arra, hogy felmutassák GYF valódi értékeit? Nem kétséges, hogy ez egy összefogott baloldalnak szavazatokat hozna.”

 

Nekem ezzel kapcsolatban erős ellenvetéseim voltak, amit a közösségi honlapon azonnal leírtam. Ez végeredményben az a hat pontos elemzés volt, amit még a 2014. 04. 06-ai szégyenteljes választási vereség után rögtön leírtam a saját honlapomon. Mivel ez még itt az index.hu-n nem jelent meg, ezért most azt szó szerint idézem: