2021. május 26., szerda

LAKÁSTÖRVÉNY: CSAK A VISSZAVONÁS ELÉG

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2021.05.26.


A szakmai szervezetek szerint a törvénymódosítás kozmetikázása nem elég, az egészet vissza kell vonni és helyette ki kell dolgozni egy lakhatási válságot kezelő programot.


Kisebb zavarodottság lengte körül a bérlakások kényszerprivatizációját előíró lakástörvény módosítás ellen a Parlament elé tiltakozó sajtótájékoztatót összehívó szakmai szervezeteket és a rendőröket is. 

Utóbbiak a palotaőrséggel karöltve tanakodtak, végül közölték, hogy hangosítani nem lehet, de beszélni igen. A szervezőket és megszólalókat Kocsis Máté fideszes országgyűlési képviselőknek szétküldött levele zavarta össze, amelyben az atv.hu információi szerint a kormánypárti frakcióvezető arról tájékoztatta őket, hogy a kormány módosító indítványt nyújt be a Böröcz László által korábban benyújtott indítványhoz, miszerint az önkormányzatok számára csak a főváros világörökségi részén lesz kötelező eladni a bérlakásokat a benne élőknek. 

A haldokló bérlakásszektor és a szociális lakáspolitika kegyelemdöfése ez a törvényjavaslat, amely az önkormányzati és állami tulajdonú lakások kényszereladását írná elő. A várbeli műemléklakásokban élők megsegítéséből fakadó ötletet később valamennyi bérlakásra kiterjesztették, most pedig egy újabb hirtelen ötlettől vezéreltetve leszűkítenék a műemléki lakásokra. Egy ilyen törvénytervezetnek nincs helye a Parlament előtt, azt várjuk a képviselőktől, hogy utasítsák el. Az indítvány széleskörű szakmai és önkormányzati tiltakozást váltott ki, sőt nemzetközi szervezetek is támogatásukról biztosították őket. A törvény végszavazása június 14-én lesz, a mi továbbra is kiállunk azért, hogy ez ne is kerüljön végszavazásra – hangsúlyozta Szegfalvi Zsolt, ügyvezető, a Habitat for Humanity Magyarország igazgatója a ma délelőttre 32 lakhatási szervezet képviselői által tartott sajtótájékoztató legelején...

A KORMÁNY NEM KÉR TÖBB PFIZERT, DE MAGÁNÚTON LEHET MAJD VENNI?

HVG
Szerző: SERDÜLT VIKTÓRIA
2021.05.26.


Sokan megijedtek, amikor kiderült, hogy a magyar kormány nem vesz részt a következő uniós Pfizer-beszerzésben, ez azonban nem jelenti azt, hogy az országban egyik pillanatról a másikra el fog fogyni a nyugati vakcina. A kormány azzal számol, hogy jövőre már magyar oltóanyaggal védekezhetünk a koronavírus ellen, de piaci szereplők szerint a többlet miatt egy idő után akár magánúton is szerezhetünk majd vakcinát. Sőt, a kormány még meg is gondolhatja magát: Brüsszelben sincs minden kőbe vésve.


Magyarország nem kíván részt venni a brüsszeli vakcinabeszerzés következő fejezetében – jelentette be a múlt csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely. Azóta kiderült, hogy az uniós tagállamok közül egyedül a magyar kormány döntött így, lemondva ezzel saját részéről abból a 900 millió (és opcionálisan még egyszer ugyanennyi) Pfizer-vakcinából, amiről május 20-án írt alá a szerződést az Európai Bizottság. A bejelentés szerint az oltóanyagok szállítása 2021 december végétől kezdődhet meg, ez az, amiből mi már nem kapunk.

A döntés nem jelenti azt, hogy Magyarország egyik pillanatról a másikra Pfizer-vakcinák nélkül marad. A jelenleg érvényben lévő uniós szerződések szerint 2021 végéig még több mint ötmillió adag érkezik az mRNS-alapú oltóanyagból. A 2020/2021-re a teljes szerződéses mennyiség Magyarország esetében 10,8 millió adag – mondta el korábban a hvg.hu-nak Vereckei Péter, a cég magyarországi ügyvezető igazgatója...

HARASZTI MIKLÓS: LUKASENKA AKCIÓJA AZT JELZI, HOGY FELADJA A PÁVATÁNCOT, MEGTÉR PUTYINHOZ

HÍRKLIKK
Szerző: BUDAI BALÁZS
2021.05.26.


„Orbán megtalálta a módját, hogy jelezze, Lukasenka a barátja” – mondja az ENSz korábbi belarusz emberi jogi jelentéstevője arról, hogy a miniszterelnök ugyan elfogadta az EU Fehéroroszországgal szembeni lépéseit, de Magyarország nem adott ki külön nyilatkozatot. Haraszti úgy látja, hogy ami mostanában Fehéroroszországban történik, az egy diktatórikus rendszer végjátéka.


Miért volt ennyire fontos Lukasenkának, hogy Raman Prataszevics újságírót elfogják?

– Raman Prataszevics – fiatal kora ellenére – az első számú közellenség, mert ő szervezte meg a tüntetések médiáját. Az eltüntetését ugyanannyira találta Lukasenka hasznosnak, mint amennyire bosszút akart állni. Egyébként minden, ami az utolsó, elcsalt elnökválasztás óta történik, egy végjáték részeként kezelhető. Azóta Lukasenkának semmi esélye arra, hogy szeretett vezető legyen. Már az a „félig-szeretett” vezető sem tud lenni, aki eddig volt – a maga sajátos gazdasági megoldásainak köszönhetően. Most már csak a „terror nyugalmát” tudja megszerezni – habár ez nem tarthat sokáig, hiszen többé nem tud harmadik modellt kínálgatni egy görög válsággal jellemzett nyugat és egy vadprivatizációval jellemzett Oroszország között. Eldőlt, hogy Lukasenka Putyin kezébe tette a sorsát...

HA AZ EU MEGGYENGÜL, MINDEN MAGYARNAK ROSSZABB LESZ

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ABLONCY BÁLINT
2021.05.26.„Minden óra, amit nem azzal töltünk, hogy az uniós egységet a magyar nemzeti érdek szempontjából a lehető legelviselhetőbb módon kovácsoljuk össze, elfecsérelt idő” – mondja Feledy Botond külpolitikai szakértő, a brüsszeli Európai Jezsuita Szociális Központ (JESC) igazgatóhelyettese, amikor a magyar kormány minapi uniós vétóiról kérdezzük. Miért mondja, hogy az EU-ban sokan szeretnének a kínaiak gazdag trójai falovai lenni? Miért nem szólal meg a keresztény értékek védelmében a katolikus Ursula von der Leyen? Miért működik akadozva a visegrádi csoport és mi köze ennek a magyar politikai kultúrához? Nagyinterjú...

ÚJ ALKOTMÁNY KELL A DEMOKRÁCIA VISSZAÁLLÍTÁSÁHOZ

HÍRKLIKK
Szerző: SEBES GYÖRGY
2021.05.25.


Ha a jövő évi választáson az ellenzék győz, mindenképpen meg kell változtatni az Alaptörvényt, amely nem legitim és csak a Fidesz hatalmának bebetonozását szolgálja. Valamennyi demokratikus politikai erő arra törekszik azonban, hogy elkerülje a polgárháborús helyzetet. Így reagált Fleck Zoltán a napokban megjelent felvetésre, miszerint az alkotmányozás nagyobb károkat okozhat, mint amekkorának a felszámolására törekszik. A jogtudós és szociológus a Hírklikknek arról is beszélt, alapvető feltétel, hogy az ellenzék világosan mondja meg a választóknak, mik a céljai.


Polgárháborús helyzet veszélyét vizionálta Hack Péter jogtudós és politikus. Úgy vélte, ha a következő választáson az ellenzék csak 50 százalékot meghaladó többséget ér el az új Országgyűlésben, az azt jelenti, hogy a Fidesznek elég nagy támogatottsága van. Márpedig ebben a helyzetben az alkotmányozás, illetve az elmúlt 12 év jogrendszerének semmissé nyilvánítása könnyen nagyobb károkat okozhat, mint amekkora károk felszámolására törekszik. Voltaképpen tehát szerinte ez polgárháborús helyzethez is vezethet. Hack Péter azt javasolta az ellenzéknek, a problémák elkerülése végett törekedjen a kétharmad megszerzésére.

A jelenlegi Alaptörvényt delegitimálni kell, vagyis meg kell vonni a bizalmat tőle – reagált Hack Péter állításaira Fleck Zoltán egyetemi tanár, jogtudós, szociológus. Ez egy politikai párt hatalmi dokumentuma, így készült, ezzel a céllal is működtetik, lényegében – Vörös Imre szavával – az egyeduralomra törekvés jelképe. Lehet ugyan ünnepelni tíz éves évfordulóját, de nem azért, mintha kifejezné a magyar társadalom lelkületét, szándékait, politikai vágyait és értékeit. Ha azt gondoljuk – tette hozzá –, hogy a magyar társadalom autoriter és nem európai, akkor meglehet, így kell hagyni, de az ellenzéki pártok nem ezt gondolják a magyar társadalomról. Ezen az Alaptörvényen múlik többek között, hogy a gyerekeink nem Magyarországon tanulnak tovább és dolgoznak, továbbá az, hogy kevesebb védelmünk van munkavállalóként és hogy nem tudunk politikai alapjogokat gyakorolni. Miatta nincs fék a kormány tevékenysége fölött. Végül pedig nem a koronavírus-járvány, hanem az Alaptörvény terméke, hogy már csaknem egy éve rendeleti kormányzás működik Magyarországon...

HACK PÉTER POLGÁRHÁBORÚVAL FENYEGET, HA ELTÖRÖLNÉK A DIKTATÚRA ALAPTÖRVÉNYÉT

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Amerikai Népszava
2021.05.25.


Hack Péter adott interjút az ATV-nek, amelyben az egykori SZDSZ-es ügyvivő Orbán Viktor önkényuralmát alkotmányosnak nevezte, míg szerinte az önkényuralom eltörlése alkotmányellenes lenne, amely polgárháborúhoz vezetne. Az általa elmondottak alapján nem kérdés, hogy ő maga egy “polgárháborús” helyzetben kinek az oldalán állna: az önkényuralom oldalán. Mielőtt az általa előadott ördögi logikát ízekre szednénk, fontos tisztázni, hogy Hack milyen minőségben beszélt.

Hack Péter jogász, de a jogot úgy forgatja, ahogy az ennél erősebb identitása diktálja. Hack Péter a Hit Gyülekezete lelkésze, egyik vezetője, a gyülekezeti főiskola rektor-helyettese, aki már húsz évvel ezelőtt is olyan beszédet mondott, amit Németh Sándor vezető lelkész megrendelt tőle. Ezt a szempontot nem szabad lebecsülni, mert Hack egy szektás vallási fanatikus, aki szerint Németh Sándoron keresztül mindig Isten szól hozzá, ami pedig felülír minden egyéb megfontolást.

Ezért Hack Péter minden közéleti megnyilvánulása mögött Németh Sándor és a Hit Gyülekezete (még véletlenül sem Isten vagy a saját lelkiismerete és szakmai véleménye) áll. Amit Hack mond, abból azt lehet megállapítani, hogy az adott kérdésben Németh Sándornak mi a véleménye és mi a közvetlen anyagi érdeke. Hack ezt szolgálja, ezt a véleményt csomagolja jogi és politikai nyelvezetbe. Ha Németh Sándor az ellenkezőjét mondaná, azt is ugyanilyen csomagolásban előadná. Hack nem önálló személyiség.

Az ATV-nek adott interjújából, amely minden idők egyik legcinikusabb és legaljasabb eszmefuttatása volt, nem azt tudtuk meg, hogy mit gondol Hack Péter, hanem azt, hogy mit gondol Németh Sándor. Nem az derült ki, hogy egy jogász hogyan látja az alkotmányos helyzetet, hanem az, hogy egy szektás fanatikus hogyan próbálja eladni a szektavezére álláspontját, hogy az jogi alapvetésnek tűnjön...

KÜLFÖLDÖN IS TÉMA A BALATON BEÉPÍTÉSE - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI MÉDIASZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.05.26.


Kilencéves mélyponton, 5,1 százalékos a magyar infláció mértéke áprilisban. A Bloomberg szerint az MNB monetáris szigorításra készül. A Financial Times Orbán Viktor és Boris Johnson pénteki találkozójával foglalkozik, a Washington Post pedig a Balaton bepítése okozta természeti károkról számolt be.


A Bloomberg amerikai pénzügyi hírügynökség arról ír, hogy a Magyar Nemzeti Bank monetáris szigorításra készül az inflációs kockázat enyhítése érdekében. A cikk felhívja a figyelmet arra, hogy áprilisban 5,1 százalék volt az áremelkedés mértéke, ami az elmúlt kilenc év legmagasabb adata, és az Európai Unión belüli leggyorsabb pénzromlásról tanúskodik, valamint túlmegy a központi bank 2 és 4 százalék közötti toleranciahatárán is.

A forint – olvasható a Bloomberg anyagában – az alapkamat 0,6 százalékos szintjét változatlanul hagyó monetáris tanácsi döntés nyomán veszített értékéből az euróval szemben, és ez lefaragott abból az árfolyamnyereségből, amit az elmúlt egy hónap során elért, és amivel a magyar fizetőeszköz ebben az időszakban az euróval szemben legjobban teljesítő pénznemnek bizonyult. Az amerikai pénzügyi hírügynökség ismerteti azokat a jegybanki megállapításokat, amelyek az inflációs kockázat általános növekedéséről szólnak.

Johnson, Orbán csodálója pénteken találkozik a magyar miniszterelnökkel

Boris Johnson brit kormányfő pénteken fogadja Orbán Viktort, a jobboldali populista magyar miniszterelnököt – írja a Financial Times. A lap idézi a londoni Downing Street 10. alatti miniszterelnökség hivatalos értékelését, amely egyenesen létfontosságúnak nevezi a Budapesttel való együttműködést az Egyesült Királyság biztonsága és prosperitása szempontjából. A Financial Times Orbánt Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségesének nevezi, és kiemeli, hogy törékeny a viszonya számos európai uniós vezetővel, valamint, hogy az utóbbi években a kínai befektetések útját egyengeti, ugyanakkor Johnson ritka csodálói közé tartozik.

A londoni lap utal arra, hogy a Brexit után jelentős feszültségek vannak Nagy-Britannia és az EU között, és hogy Johnson hálás minden olyan támogatásért, amit megkaphat az EU-csúcstalálkozók tárgyalóasztalánál. Orbán látogatása azonban kényelmetlen is a brit miniszterelnök számára abban a tekintetben, hogy Johnson a jövő hónapban a cornwalli G7-es csúcstalálkozón éppenséggel a nyugati demokráciák koalíciójának a kialakításával próbálkozik, az autoriter versenytárs Kínával szembeni ellensúly megteremtése érdekében. Magyarország idén már kétszer is megvétózott olyan EU-állásfoglalást, amely elítéli a demokrácia hongkongi visszaszorítását – emlékeztet a Financial Times. Idézi Kim Darrochot, az Európai Unióhoz akkreditált volt brit nagykövetet, aki, mint mondja, nem biztos abban, hogy Orbán bármiben is különösebben hasznos szövetséges lehetne, tekintettel a mostani európai és nemzetközi megítélésére. „De, az egyensúly kedvéért, támogatom a miniszterelnököt abban, hogy mindegyik EU-vezetővel tárgyaljon, még Orbánnal is” – fogalmaz a brit diplomata.

Külföldön is téma a Balaton beépítése


Veszélyezteti a balatoni táj érintetlenségét, a sérülékeny ökoszisztémát és az idilli atmoszférát az ingatlanspekuláció, a turisták csalogatása és a klímaváltozás is – olvasható az AP amerikai hírügynökség Szigligetről keltezett riportjában, amelyet egyebek közt a Washington Post is átvett. Az írás megszólaltatja Balassa Dánielt, Szigliget polgármesterét, aki aggódik a hatalmas épületek felhúzása, a part beépítése miatt.

Az összesen kétszáz kilométer parthosszúságú Balaton szezonális célpontja a költöző madaraknak, de a kormány potenciális turisztikai aranybányát lát benne. Kiemelt turizmusfejlesztési övezetté nyilvánították 2016-ban, és 365 milliárd forintnyi magyar, illetve európai uniós forrást irányoztak elő vasúti, közúti, valamint jachtkikötő-fejlesztésre, szállodák és vendégházak felújításéra, építésére. Mindez hatalmas környezetrombolással jár – idézi az AP Badzsó Angélát, az Összefogás a Balatonért Egyesület társelnökét, aki arra hívja fel a figyelmet, hogy a nádas gondoskodik az egészséges vízminőségről, és ahogy a nádas eltűnik, úgy terjed az algásodás, és pusztulnak a halak. Kun Zoltán környezetvédelmi szakértő sajnálatosnak tartja, hogy Magyarországon a fejlesztés sikerét a betonozott felület négyzetméterében és nem bizonyos madarak számában mérik. Szerinte az, hogy az Orbán-kormány felszámolta a környezetvédelmi minisztériumot, jelentősen csökkentette az állam azon képességét, hogy gondoskodjék a természeti adottságokról.

A szocialista érában a Balaton népszerű szakszervezeti üdülőhely volt sok dolgozónak, illetve találkozóhelyként is szolgált kelet- és nyugatnémetek számára – idézi fel a vasfüggönyös múltat az amerikai riport, amely szerint a tó ma is megfizethető célpont a legtöbb magyar számára. Terjedőben van azonban a luxusellátás, és a tervek a jómódúbb turistákat megcélzó vitorlázás fejlesztéséről szólnak. A már említett szigligeti polgármester szerint a fejlesztések egy bizonyos pontig elkerülhetetlenek, nem minden projektet kell szörnyűségnek bélyegezni, de mindenki számára kielégítő egyensúlyt kellene teremteni, és tiszteletben kellene tartani a térség természeti, illetve kulturális integritását.

AZ ŐSZÖDI BESZÉD NEM CSAK GYURCSÁNY, DE AZ EGÉSZ RENDSZERVÁLTÁS HAZUGSÁGA

MÉRCE
Szerző: VIDA KAMILLA
2021.05.26.15 éve hangzott el az őszödi beszédként elhíresült szónoklat Gyurcsány Ferenctől egy MSZP- frakcióülés záróbeszédeként. A beszéd nyilvánosságra kerülése kormányválságot okozott, kis túlzással lángba borította Budapestet, és sokak értelmezése szerint ez vezetett a NER megszületéséhez, és annak fennmaradásában is komoly szerepet tulajdonítanak neki. Minden politikai oldalt a mai napig izgatja a téma, rengeteg teória, és összeesküvés-elmélet veszi körül, a beszéd több, ma is létező párt számára (eredetileg) fontos identitásképző ügy, Gyurcsány Ferenc pedig a pár éve kezdődött #FeriBro jelenségbe marketing-elemként tudatosan beépíti, újra- és újraértelmezi a 15 éve elhangzottakat.

2006 tavaszán kilenc éves voltam, és a legtöbb, politikát követő magyarhoz hasonlóan nemcsak akkori fantáziámat mozgatta meg a szónoklat, de érettebb fővel is a magyar demokrácia történetének fontos állomásaként tartom számon az őszödi beszédet. Ebben a cikkben az eltelt idő távlatában levonható tanulságokról írok...

NEM JÖN KI A KORMÁNYZATI MATEK A FUDAN-DIÁKVÁROS VITÁBAN

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2021.05.26.


Épül könyvtár, lesznek edzőtermek, csak éppen a magyar diákoknak fizetniük kell majd a használatért, a kínai egyetem hallgatóinak meg nem.


Különös számháború kezd kibontakozni a Fudan Egyetem budapesti campusa és Diákváros által elfoglalt területekről folyó vitában a kormány, illetve az ellenzéki polgármesterek között. Palkovics László Fudan-ügyi kormánybiztosként a múlt héten egyeztetésre hívta Karácsony Gergely főpolgármestert és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármestert, de megbeszélés helyett az ott bemutatott prezentációra kellett volna rábólintaniuk. Nem tették. 

Már a nyilvánosságra hozott prezentáció felvezetése is zavarba ejtő, a folytatásban pedig elég sok a csúsztatás. Az elején kiemelik, hogy más országokban a kínai egyetemi terjeszkedéshez nem kapcsolódnak olyan „negatív visszhangok”, mint idehaza. Csakhogy a felsorolásból kiderül, hogy azok az együttműködések főleg speciális – például pénzügyi, illetve divat – kurzusokra, valamint mester- és doktori képzésekre vonatkoznak, nem egy teljes egyetem létesítésére...

ÓRIÁSVÁLLALATNYI DOLGOZÓT VESZÍTETT EL AZ ORSZÁG A KORONAVÍRUS MIATT

G7.HU
Szerző: VÁCZI ISTVÁN
2021.05.26.


A koronavírus-járvány kezdete óta rengeteg cikk született azzal kapcsolatban, hogy milyen az elhunytak összetétele korosztály vagy éppen a járványtól független egészségi állapot szempontjából. Bár részben a vírus mutálódása, részben az oltási sorrend miatt a járvány kezdete óta voltak változások ebből a szempontból is, az az alapvetés nem változott, hogy minél idősebb valaki, annál nagyobb veszélyt jelent számára a fertőzés. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne okozna súlyos vagy akár végzetes betegséget a fiataloknál és a középkorúaknál.

Ebből elég sok félreértés és konfliktus adódott nemcsak Magyarországon, hanem szerte a világon, az első hullámban például sok fiatal azt követelte, hogy korlátozások nélkül élhesse az életét, mondván, ők meg sem érzik a fertőzést.* Miután a brit és az ahhoz hasonló vírusmutációk már rájuk is veszélyesebbek lettek, ezek a hangok valamelyest elhalkultak, de még akkor is érezni lehetett a hatásukat, amikor Orbán Viktor azzal indokolta a 2,5 millió beoltottnál meghúzott nyitás kezdetét, hogy akkorra kapták meg a vakcinát az azt kérő 65 éven felüliek – miközben akkor még javában tombolt a harmadik hullám, a fiatalabbak közül pedig még elég kevés embert oltottak be.

Az elsietettnek tűnő nyitás előkerült akkor is, amikor az al-Dzsazíra interjút készített Kovács Zoltánnal, aki elismerte, hogy ennek részben gazdasági okai vannak, foglalkozniuk kell azokkal, akik elveszthetik, vagy már el is vesztették a munkájukat.

Ezt sok európai országban egyszerűen megoldották átmeneti állami támogatásokkal és segélyekkel, de nálunk ez – például a mindössze 90 napos álláskeresési járadék, azaz a munkanélküli segély meghosszabbítása – nem fért bele a munkaalapú társadalomba. Így aztán maradt a többé-kevésbé nyíltan gazdasági (és népszerűségi) okokból elrendelt erőltetett nyitási ütem, hiába figyelmeztetett több kormányzati tanácsadó is, hogy ezzel a járvány elhúzódását kockáztatják...

ITT OLVASHATÓ

TÉNYLEG OLYAN JÓL ÁLLUNK, HOGY NE KÉRJÜNK AZ EU-S VAKCINABESZERZÉSEKBŐL?

TELEX
Szerző: KOROKNAI GERGELY
2021.05.26.


- 2021. március 6.: Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter egy Facebook-bejegyzésben magyarázta meg, miért nem kötötte le a kormány a Moderna-vakcinából elérhető teljes mennyiséget. (Mert túl későn, csak 2021 harmadik-negyedévében érkezett volna az opcióban szereplő 80 millió adag.)

- 2021. május 1.: Megérkezett az utolsó szállítmány az orosz Szputnyik V oltásból.

- 2021. május 20.: Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón jelentette be, hogy – mint azóta kiderült, egyedüli EU-s országként – Magyarország nem vesz részt a következő uniós vakcinabeszerzésben, vagyis nem kéri a részét (19 millió adagot) a Pfizer-BioNTech által szállítandó 1,8 milliárd adagból.

- 2021. május 21.: Megérkezett az utolsó szállítmány a kínai Sinopharm vakcinájából.

- 2021. május 21.: A Magyarország Kormánya Facebook-oldalon megjelent bejegyzés szerint Magyarország azért nem vesz részt a további brüsszeli vakcinabeszerzésben, „mert csak egyféle oltóanyagot lehet választani, ami az eladónak kedvez.”

A kormány tehát nem a vakcinabeszerzésről mondott le, pusztán az uniós Pfizer-beszerzésről.

Van sapka, nincs sapka

Az, hogy a kormánynak gondja van az uniós vakcinabeszerzéssel, nem újdonság, a mostani indoklás viszont némiképp igen. Eddig az volt a fő gond, hogy az EU nem lépett elég gyorsan, hogy későn és lassan érkeztek a vakcinák. Most viszont, amikor az EU jó előre gondolkodva biztosítja az utánpótlást a világszerte leginkább elfogadott – itthon is ezt vetették be, amikor pörgetni kellett a megtorpanó oltási tempót –, ráadásul megbízhatóan szállító gyártótól, akkor inkább nem él az opcióval a kormány.

Szintén furcsa, hogy bár az EU friss megállapodása a Pfizerrel történt, nem jelent kizárólagosságot, később más gyártóval is lehet szerződni.

És akkor még ott van az is, hogy az többi EU-s országgal együtt, nagy tételben szerződni nyilvánvalóan kedvezőbb, mint adott esetben egyedüli félként újra bejelentkezni és tárgyalni, ha úgy hozza a szükség. Ha így alakulna, árban, szállítási határidőben is várhatóan rosszabb feltételekkel lehetne csak szerződni. És még csak azt sem mondhatja az ember, hogy minek az a rengeteg vakcina, ha úgyis a nyakunkon marad, a COVAX-programon belül ugyanis simán el lehet passzolni a felesleget olyan országoknak, amik még nem jutottak megfelelő mennyiséghez...


SZABAD SZEMMEL: ORBÁN RITKA KIVÉTEL, LELKESEN PUNCSOLT, MOST TÁRT KAROKKAL VÁRJÁK - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.05.26.


Boris Johnsonnak égető szüksége van uniós szövetségesekre az EU-val folytatott vitájában.


Financial Times


A Magyarországgal folytatott együttműködés alapvető fontosságú az Egyesült Királyság biztonsága és jóléte szempontjából. Ezzel indokolta a brit miniszterelnöki hivatal, hogy Johnson két nap múlva a Downing Streeten tárgyal Orbán Viktorral, akit a vezető európai lap jobboldali populistának minősít. Egyben megjegyzi, hogy vendég, aki Putyin szövetségese, vitában áll sok uniós vezetővel, ugyanakkor beruházásokért udvarol Kínának.

Viszont nagyra becsüli brit kollégáját, amivel ritka kivételt képes az unión belül. Tavaly kijelentette, hogy Johnson és Trump a világ két legbátrabb és legdinamikusabb politikusa, és mindenki másnál inkább készek a változtatásra.

London és Brüsszel között jelenleg kiélezett a viszony, főleg az észak-ír határ ellenőrzése kapcsán, és a házigazda hálás ez ügyben minden támogatásért az uniós vezetők szintjén. Csakhogy a látogatás nehezen fér össze azzal a brit szándékkal, hogy a jövő hónapban esedékes G7-es csúcson alakuljon szövetség az olyan tekintélyuralmi vetélytársak ellen, mint Peking.

Magyarország az utóbbi időben kétszer is vétózott, amikor az EU el akarta ítélni a hongkongi demokrácia leszalámizását. Majd megakadályozta, hogy a szervezet szorosabb kapcsolatokat alakítson ki Ukrajnával. Belpolitikája pedig, pl. amikor muzulmán megszállókról beszélt, sok ellenfelet szerzett neki a brit baloldalon. Londonban felhozták a mostani út mellett, hogy Magyarország látja el a V4-ek soron elnöki teendőit és fontos regionális partner a szervezett bűnözés elleni küzdelemben. Ugyanakkor az ellenzéki Munkáspárt árnyék külügyminisztere kijelentette: Johnsonnak szóba kell hoznia Orbánnál az emberi jogokat, a sajtószabadságot, az antiszemitizmust és afelé kell terelnie, hogy keményen foglaljon állást Lukashenko és Putyin rendszere ügyében.

Kim Darroch, aki Nagy-Britannia unió nagykövete volt, nem biztos abban, hogy a magyar vezető bármiben fontos szövetséges lehet a szigetország számára, tekintetbe véve helyzetét a világban. Ezzel együtt tárgyalni kell minden uniós állam vezetőjével, még vele is. Az újság magyarázatként rámutat, hogy Magyarországot sok európai partner és civil szervezet a demokratikus normák és a jogállam visszaszorításával vádolja.

Euractiv

A Bizottságról sokan mondják, hogy túl nagy a hatalma, és basáskodik, ám időnként meglehetősen visszafogott, így akkor is, amikor a saját alapértékeit kellene megvédenie, mint például Magyarország és Lengyelország esetében.

A két eljárás nem vezetett sehová sem, viszont az európai intézmények kitalálták, hogy továbbpasszolják a problémát. A Bizottság a kormányokra keni a felelősséget a tehetetlenkedésért és ennek van is alapja. Hiszen csaknem lehetetlen elmarasztalni Budapestet és Varsót, amikor azok egymás hátát fedezik.

Ez azonban nem menti fel az EU-t, amikor nem él a ráháruló felelősséggel. A 750 milliárd eurós segélycsomag egyszerre esély és veszély. Az Európai Parlament megfenyegette a Bizottságot, hogy vagy nyilvánosságra hozza a pénzügyi programhoz kötött jogállami mechanizmus bevetésének irányelveit, vagy az EP bíróság elé viszi az ügyet. Több képviselő is júniusig adott határidőt, ám Brüsszel azt nagy valószínűséggel nem fogja betartani.

Mivel igen sok pénz sorsa forog kockán, amiből Magyarország és Lengyelország is jócskán részesül majd, nem alaptalan a törvényhozók, illetve a nettó befizető országok törekvése a jogállami elvek szigorú érvényesítésére. A Bizottság nincs könnyű helyzetben, de ha nem áll ki a közös normákért, akkor még is mit hisz: ki fogja megtenni helyette?

Financial Times


„Belarusz olyan vizsga elé állította az EU-t, amelyet az nem bukhat el, mert nem engedheti meg magának” - írja az újabb vezércikk az állami légikalóz-akció kapcsán. Megállapítja, hogy az unió tőle szokatlan módon gyorsan és határozottan reagált, felülmúlva minden várakozást. Sőt, olyan célzott gazdasági szankciók előtt nyitotta meg az utat, amelyek bevezetésére idáig nem volt hajlandó. Eddig gyakran bizonyult határozatlannak és gyengének, amikor olyan autokratákkal került szembe, mint Putyin, aki rövid pórázon tartja Lukasenko elnököt.

Brüsszel nem lépett, amikor Moszkva csapatokat vont össze az ukrán határ mentén, vagy amikor kiderült, hogy Oroszország állt egy cseh fegyverraktár felrobbantása mögött. Ezúttal azonban könnyű dolga volt, hiszen nem kétséges, hogy a belorusz diktátor súlyosan megsértette a légiközlekedés jogát. De még ki kell dolgozni, miként tudja Európa úgy célba venni az ország vezetőit, állami cégeit, valamint a rezsimet támogató üzletembereket, hogy azt a lakosság csak a lehető legcsekélyebb mértékben érezze meg.

A lépéseket jóvá kell hagyniuk a tagállamok külügyminisztereinek, de itt még Magyarország bezavarhat. A közelmúltban kétszer is vétózott és ez aggályokat váltott ki a szövetségeseknél. Amikor azonban igazán fontos döntésekről volt szó, Budapest mindig beállt a sorba. Ám Balogh S. Éva arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormányok nemzeti érdekből szokták megakadályozni a közös határozatokat. Magyarország viszont a jelek szerint azt nézi, miként szolgálhatná ily módon más, külső államok erőfeszítéseit. Úgy hogy Orbán támogatását nem lehet biztosra venni. Viszont az EU megint csak külső szemlélő lesz Biden és Putyin találkozóján.

Neue Zürcher Zeitung

A kommentár arra figyelmeztet, hogy az unió helyesen cselekszik, amikor határozottan lép fel Lukasenkóval szemben, de nem szabad megfeledkeznie Oroszországról sem, hiszen az védőernyőt tart a belorusz vezető fölé. Így bármennyire is következetesek az új szankciók, aligha kényszerítik térdre a diktátort. Pedig most az EU sebesen lépett az amúgy igen nehéz külpolitikai terepen. Megfelelő válasz, hogy kitiltják Európából a fehérorosz repülőgépeket. Ez különösen az ország elitjének fog fájni.

Az is rendben van, hogy szankciókkal sújtják az elnök tágabb körét. De más választás nem volt, már ha Brüsszel komolyan veszi a jogállamiságot, a polgárok szabadságát és biztonságát. Más lapra tartozik viszont, hogy mit tud elérni vele. Hiszen kapcsolatai igen lazák Belarusszal, ennélfogva az eddigi szankciók nem tudták megingatni a rendszert. Sajnos előrelépés e tekintetben ezután sem várható.

Viszont szembeötlő, hogy az egység és a közös fellépés akkor tapasztalható, amikor egy kicsiny, elszigetelt állam ellen kell büntető intézkedéseket hozni. Ám közismert, hogy ez sem segít, hiszen Lukasenko – a brutális biztonsági apparátus ide vagy oda – csak azért van még hatalmon, mert támaszkodhat Moszkvára. Vagyis aki itt áttörést akar, annak Oroszországgal kell tengelyt akasztania. Ám erre az EU nem áll készen, mert a németekkel az élen sok tag fontosabbnak tartja a gazdasági érdekeket, mint a politikai vagy erkölcsi szempontokat.

Úgyhogy a hétfő-keddi uniós csúcson egy hónappal elhalasztották a vitát Oroszországról. Így azonban sem a szálakat mozgató Putyinnak, sem a diktátor Lukasenkónak nem kell túlzottan aggódnia.

ÖNREZGÉS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: REZEDA
2021.05.26.


Az az érdekes helyzet állott elő, hogy van nekünk itt egy vizsgálandó jelenségünk, ami nagy általánosságban azt mutatja, aki fideszista, annak előbb-utóbb fura, delejes képzetei támadnak. Maga az állapot – amiben a többség leledzik – nem tudható, hogy ok, avagy okozat, mi van előbb, a degeneráció vagy a fideszizmus. Nem látjuk, melyik fakad a másikból, feltétele-e a fideszizmusnak a debilitás, vagy a narancslátás okozza a romlást, ez még tudományos vizsgálat tárgya kell legyen. Mindenesetre legújabban itt áll előttünk Reviczky Gábor, aki saját bevallása szerint rezeg. Belsőleg és titokzatosan.

No most, nem szép dolog élcelődni embertársunkon, akinek jól láthatóan elment az esze, s ha dakota törzsfőnökök volnánk, nem is tennénk. Ám az a kényszerítő erő dolgozik itt, hogy muszáj megmutatnunk, mivel állunk szemben, hiszen maga a hatalom teszi kirakatba gyermekét, akit jól megfizet, cserébe ő pedig hülyét játszik. Vagy az is. Mondom, hogy kifürkészhetetlen a tyúk és tojás ebbéli esete, de J. A. polgártárs sorainak örök igazságát segítségül híva – „kit anya szült, az mind csalódik végül” – képzeljünk el saját sort Orbán, szülés, hülyeség összefüggésekben, és máris minden világos lesz.

Módszertanilag és az olvasó szempontjából fölvetődhet még, hogy ez a Kázmér nem tudna-e hasznosabb dolgokról irkálni, tehátsőt megmutatni a rendszer romlottságát és bűneit. De higgyék meg neki, ez a kis szöszögés legalább úgyannyira mutatja a hatalmas bajokat, mintha azt írná nagy erővel, hogy az Orbán kurvannya. Azt is teszi rendszeresen, de nem lehet a permanens üvöltés állapotában létezni, mert megfájdul az ember állkapcsa a kitátott szájtól, kiszárad a szája, és beletelepednek a vírusok, akiket amúgy Orbán már lekardozott. Ez a mesteri átkötés azért volt, mert hősünk is vírusozik.

Így térünk a tárgyra végre, megjegyezve azt, kár érte, valaha kiváló színész volt. Mint ahogyan voltak itt remek rendezők, zenészek, vagy épp csupán tanárok vagy földművesek a nagy, nemzeti bekattanás előtt, ami után viszont egy a táborrá és zászlóvá váltak. Cipollájuk megtette a hatását alaposan, kóvályognak a fura világban, reszketnek erősen Sorostól, Brüsszeltől, Gyurcsánytól, Karácsonytól, migránstól, részeges bölcsészektől, színészpalántáktól és szivárványszínűre pingált flaszteroktól is. Rohannak Orbánhoz, hogy óvja őket karja, öle, térde, ha már J. A. polgártárs, ugye.

No most, legújabban Reviczky Gábor színművész elvtárs mutatta meg nekünk a saját valóságát, miután ojtakozási reklámarc lett, és előtte is már számos alkalommal nyalta a vezér valagát. Mindez, amit lázárosan Reviczky előad a maga pőreségében, egyáltalán nem volna érdekes, az ember legyintene, szegény ember, megvan a maga baja. Ámde ő a NER arca immár, hivatkozási alap, zsinórmérték, akire a csámpás bávatagok mutathatnak, hogy na, ugye, a művész úr is megmondta. S hát, meg, bizony. Minden különösebb kommentár nélkül mutatom, így is minden pénzt megér...