2016. október 21., péntek

ÉGI ÜZENET MÉSZÁROS LŐRINCNEK

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Adorján György
2016.10.21.


Engem itt angyalok vesznek körül, ellátnak, becéznek, gondoskodnak rólam minden percben. Te meg hallom már oda jutottál, hogy a Népszabadságra is ácsingózol, nem csak a földekre, meg az építkezésekre. Az ördöggel cimborálsz Lőrinc, én meg az angyalokkal, érzed a különbséget? Már nem érdekel sem a húsfeldolgozód, meg a tengeri jachtod, sem az, hogy vállalkozásaid napi 10 milliót fialnak neked. Az is hidegen hagy, hogy közben szálloda tulajdonos is lettél, meg azzal sem törődök, hogy kinek lettél a strómanja.

Én elvagyok itt, mint a befőtt az angyalok között. Veled vajon mi lesz Lőrinc? Azt hiszed, hogy a purgatóriumban megtisztulhat lelked attól a kevélységtől, fösvénységtől, bujaságtól és irigységtől, meg torkosságtól, haragtól és a jóravaló restségtől, melyben éltedet éled? Ne legyél te annyira magabiztos abban, hogy Ángyán professzor véleménye rólad smafu. Mindenki tudja, hogy ti nyertétek el a legtöbb földet Fejér megyében, legyetek vele boldogok.

Miután lesanyiztad Demjánt, azt állítottad, hogy mi ketten, már, mint te meg én, jó viszonyban voltunk. Miért hazudtad ezt? Tudod, engem sohasem érdekelt az, hogy te becsatolod-e a biztonsági övedet vezetés közben vagy sem, meg hogy átléped-e a záróvonalat. Azt sem irigyeltem tőled, hogy 40 különböző földterületed van, részben Felcsúton, részben Alcsútdobozon és Bicskén, de van birtokod Tihanyban és Vértesacsán is. Az Auchanos trafikügyeid sem érdekeltek soha, meg az sem, hogy hány százmilliós osztalékot szavaztak meg neked és családodnak. Az meg pláne hidegen hagyott mikor megtudtam, hogy te is bekerültél a 100 anyagilag legjobban felhizlalt magyarok klubjába. Luxusautóidat is kend a hajadra, mangalicáiddal együtt.

Te is tudod, én kilenc éves koromtól kezdve őriztem birkákat ezen a tájon Göbölpusztán. Aztán jöttél te, a jókor volt jó helyen nagy lendületével és azt mondtad, a hodályt megtarthatom, ha kell, azt bérbe adod majd nekem, de az állatokat számoljam fel. Marha jól informált voltál te már abban az időben is, mindent tudtál előre, sokkal előbb, mint én meg a harminc kisemmizett család. Az itteni földek a tiéd lettek, vajon miért?

Tudod te, nem kenyerem a szószaporítás. Elvettél tőlünk mindent. Azt mondtad, itt már minden a tiéd. Még a trágyámat is ellopattad, a megélhetésünktől fosztottál meg bennünket. A hatalommánia, a szerzési vágy, neked, meg kormányfő haverodnak és csókosainak is az agyára ment. Miért is lettem volna hálás neked azért, hogy felajánlottad, dolgozhatom nálad. Van nekem önérzetem, még akkor is, ha te lettél a környéken Orbán helytartója. Csak nem képzelted, hogy megalázkodom előtted? Ismétlem, nem kenyerem a beszéd, még a körmöző kalodában is jobban érezném magam, mint a te társaságodban!
...
ITT OLVASHATÓ

AHOL CSAK AZ ADÓFIZETŐKRŐL LENYÚZOTT MILLIÁRDOKAT ÖNKÉNYESEN ELTAPSOLÓ, GERINCTELEN, AGYMOSÓ PÁRTKATONÁNAK JUT ELISMERÉS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.10.21.


...Ahogy ezek a magukat jobboldalinak nevező torz lelkületű egyének egymást körbetüntetik, úgy senki más nem. Ezeket a plecsniket, műanyag zacskókba csomagolt nemzetiszínű elismeréseket hordozzák körbe Wittnertől Schmidtig, az önkitüntető gépezet nem nyugszik egy pillanatra sem. A politikai alapon kinevezett csókos lakájok lassan többen vannak, mint amennyien 1956-ban a vérüket adták azért, hogy az ilyen Schmidt Mariskák 60 év múltán úgy hamisítsák a még mindig velünk élő történelmet, ahogy nem szégyellik.

Ebbe a nemzetinek csúfolt, belterjes klubba tartozók önfelszopó, gusztustalan szeánsza ez, ahol a hűség a párthűséget, a maffiához való hűséget jelenti. Ahol valaki a nagy nemzeti együttműködésből kizárja a más véleményen levőket, visszaél a közérdekű adatokkal, belelép a kritikus sajtó torkába és a felszopó osztag másik szárnya kitünteti a haza iránt tanúsított hűség plecsnijével.

Mariska, és mindazok, akiknek van arcuk és adják is ehhez a kitüntetéshez! A haza iránti hűség nem azonos a kassza- és a párt iránti hűséggel, vagy az Orbán nevű lába előtti szervilis taknyoncsúszással. Mire nem marad már kitüntetetlen talpnyaló a jobboldalon, ezek az elismerések teljesen és visszafordíthatatlanul kiüresednek. Ezt 1956-al bármilyen összefüggésbe hozni már megint az aljasság legsötétebb verme. Elcseszett, bűzös hely lett ez. Ahol csak az adófizetőkről lenyúzott milliárdokat önkényesen eltapsoló, pozícióhalmozó, mohó, gátlástalan, multimilliárdos, gerinctelen, agymosó pártkatonáknak járnak az elismerések, a díjak. Ahol a hétköznapi hősök nyakán Schmidt Máriák tűsarka tapos. Ráfagy az ember pofájára a mosoly. Ami már régen torz vigyorba rándult.

ITT OLVASHATÓ

SZABAD-E ORBÁNT KIFÜTYÜLNI A KOSSUTH TÉREN?

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2016.10.21.


1956 azt üzeni, hogy a népnek joga van elkergetni a diktátort és megdönteni a rendszert. Erőszakkal is. Úgy, ahogyan azt 60 éve megpróbálta.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke az ATV-ben szerdán arról beszélt, hogy egy, az 1956-os forradalom tiszteletére rendezett állami ünnepségen, amikor a „mindenkori” magyar kormányfő beszédet mond, nem illik őt kifütyülni. Juhász Péter, az ellenzéki Együtt elnökhelyettese viszont arra hívta fel az embereket néhány nappal ezelőtt egy tömeggyűlésen, hogy menjenek és fütyüljék ki a Kossuth téri állami ünnepségen Orbán Viktort, így adva tudtára, hogy elegük van belőle és illiberális, velejéig korrupt rendszeréből.

Juhász Péterrel értek egyet.
 
Az 56-os hivatalos rendezvény, még ha azon ünnepélyesen fel is húzzák az állami zászlót, nem a „mindenkori” magyar kormányfő, nem az állam előtt tisztelgő esemény. Azon nem a „mindenkori” kormányfő kedvéért jelenünk meg, hanem azért, hogy az 56-os mártírokra, a „mindenkori” diktatúra ellen fegyverrel is harcolni kész magyar emberek hősies helytállására emlékezzünk és emlékeztessük a „mindenkori” hatalmat.
 
Az állami ünnep nem az állam, hanem az államot alkotó társadalom ünnepe, mint ahogy, az állam – bárhogy is igyekszik ennek ellenkezőjét bebizonyítani Orbán Viktor – nem a kormányfő és pereputtya, barátai, iskolatársai, vazallusai és seggnyalói játékszere és megélhetési forrása, hanem a magyar emberek közös tulajdona, vagyis az állam mi vagyunk, az állami ünnep az államot alkotó nép ünnepe. Amikor 56-ra emlékezünk, azt idézzük fel, és toljuk a „mindenkori” kormányfő és a „mindenkori” állam arcába, hogy a népnek joga van akár fegyvert is ragadni a „mindenkori” hatalommal szemben, ha a „mindenkori” hatalom a szabadságára, a demokratikus jogaira emel kezet...
 

VÁROSI HARCMODOR AZ 1956-OS FORRADALOM IDEJÉN

NAPI TÖRTÉNELMI FORRÁS BLOG
Szerző: www www www
2016.10.21


Az 1956. október 23-i események nem indultak erőszakosan. A Rádiónál eldördülő sortüzet követően azonban az első meglepetéséből felocsúdó tömeg egy része elindult fegyverért, hogy erővel szerezzen érvényt a követeléseinek és védekezni tudjon az erőszakkal szemben.

A fegyverek beszerzése elsősorban laktanyákból, rendőrségekből, Budapest környéki fegyver- és lőszerraktárakból, illetve a nagyobb üzemek fegyverkészleteiből történt...

...De ezen kívül származtak fegyverek a fiatalok katonai kiképzését irányító Magyar Önkéntes Honvédelmi Szövetség lőtereiről és a Lámpagyárt Nemzeti Vállalat fedőnéven működő, de valójában fegyvergyártással is intenzíven foglalkozó Soroksári úti üzemből is...

...A Honvédelmi Szövetség nemcsak a fegyverszerzés szempontjából volt fontos, hanem azért is, mert részben az itt (illetve más, a fiatalok katonai képzésével foglalkozó szervezetektől) kapott képzésnek tulajdonítható, hogy a pesti fiatalok nem voltak teljesen járatlanok a hadviselésben, a fegyverhasználatban..

...A szovjet hadsereg igazából már 1956 nyarától készült arra, hogy egy esetleges zavargás, felkelés esetén a második világháború vége óta itt állomásozó csapatait a rend fenntartása érdekében alkalmazni fogja. Erre már október 23-án éjszaka sor is került. A szovjetek célja a korábbi, például az 1953-as kelet-berlini tapasztalatok alapján az volt, hogy egy rapid fegyveres erődemonstrációval hamar meghátrálásra késztessék a „zavargókat”...

ITT OLVASHATÓ

TAROLNI KEZDETT A MINISZTER RÉGI ISMERŐSE, MIUTÁN AZ ÁLLAM FELFORGATTA A SOKMILLIÁRDOS PIACOT

DIREKT36.HU
Szerző: Szabó András
2016.10.21.


A tönkrement cégek felszámolásával foglalkozó Börcsök Sándor pályája néhány év alatt óriási fordulatot vett. A középkorú férfi 2009-ben még arra panaszkodott, hogy a cége nem jut komoly megbízásokhoz, mára viszont a legfontosabb szereplő lett ezen a kívülről unalmasnak tűnő, de közben hatalmas értékű vagyontárgyakat megmozgató piacon, amelyen mostanra kormányhoz közeli vállalkozók is megjelentek több jelentős ügylet szereplőjeként.

Bár felszámolással – vagyis tönkrement cégek tartozásainak rendezésével, ami általában a cég vagyonának eladásával jár – csak államilag kiválasztott cégek szűk köre foglalkozhat, közöttük több olyan is van, amelyekhez Börcsöknek közvetlen vagy közvetett kapcsolata van. Emellett erős pozíciója van a kiemelt cégekkel foglalkozó állami felszámolócégnél is, ahol az utóbbi időben ő kapja a legkomolyabb megbízásokat. Az állami cég összességében körülbelül 262 milliárd forintnyi vagyon felszámolásába fogott bele, ennek 41 százaléka Börcsökhöz tartozik. Így olyan nagyértékű vállalkozásoknál tűnt fel felszámolóként, mint a Quaestor-botrány főszereplőjének, Tarsoly Csabának a cégei, vagy a budapesti hármas metró egyik végállomásánál található KÖKI Terminál bevásárlóközpont.

A Direkt36 kutatásaiból az derült ki, hogy Börcsök régi ismerőse a felszámolási területért felelős miniszternek, Seszták Miklósnak. Ezt mindketten elismerték, és emellett összeköti őket egy évekkel ezelőtti ingatlanbérlési ügylet, de legalább egy cégen keresztül közvetlenül is kapcsolódnak egymáshoz:

ITT OLVASHATÓ

A KORMÁNY 13,5 MILLIÁRDOT KÜLÖNÍTETT EL ARRA, HOGY "MÉLTÓ LEGYEN" OKTÓBER 23. MEGÜNNEPLÉSE

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.10.21.


13,5 milliárd félretéve
 
A kormány mintegy 13,5 milliárd forintot tett félre, illetve bízott rá a forradalomügyi kormánybiztos, Schmidt Mária által vezetett '56-os emlékbizottságra, hogy igazán méltó legyen október 23. megünneplése. Ebből az összegből 4,5 milliárd megy a központi programra, 7 és fél milliárd pedig a civil szervezetek, közintézmények és önkormányzatok számára az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékeit, hőseit és áldozatait megidéző programokra.
 
A „pontosabb” elszámolásra még várni kell: Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter azt mondta, a részletes és tételes elszámolást csak az egész ünnepségsorozat után adják közé, mert a nyilvánosság „zavarná a lebonyolítást, és nem is lenne tisztességes azokkal szemben, akik megvalósítják a programokat”. Balog Zoltán szavai azért sajnálatosak, mert még mindig várni kell, hogy kiderüljön például, miért került 50 millió forintba Desmond Child újrahasznosított dala, miközben mindenki azt állítja, ingyen vett részt az elkészítésében, és még a közmédia is ingyen adta oda a stúdióját a zenészeknek...
 

TOVÁBB TITKOLÓZIK A BUDAPEST 2024 ZRT. A FESZTIVÁL KÖLTSÉGEIRŐL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2016.10.20.


A budapesti olimpiai pályázatot koordináló céget augusztusban felszólította a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, hogy haladéktalanul válaszoljon az adatigénylésünkre, ám a Budapest 2024 Zrt. azóta sem küldte meg a kért adatokat.


2016 januárjában hozta létre a Fővárosi Önkormányzat és a Magyar Olimpiai Bizottság a budapesti olimpiai pályázatot koordináló Budapest 2024 Zrt.-t, amelynek igazgatóságában helyett kapott Schmitt Pál, a helyesírásáról és plágiumbotrányáról elhíresült egykori köztársasági elnök is.

A cég még áprilisban tartotta a Helló Budapest 2024! Fesztivált, ahol a pályázatot ünnepelték különböző rendezvényekkel és egy nagy esti bulival. Másnap közadatigénylésben kértük ki a Budapest 2024 Zrt.-től, hogy mennyibe került a fesztivál. Közel egy hónappal később azt válaszolta Fekete Miklós vezérigazgató, hogy csak akkor adják ki a kért adatokat, ha fizetünk értük 25 ezer forint költségtérítést.

Ekkor a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordultunk, és a NAIH augusztus elején fel is szólította a Budapest 2024 Zrt.-t, hogy költségtérítés felszámolása nélkül adja ki az általunk kért közérdekű adatokat, azok egy részét pedig tegye közzé a honlapján.
Kapcsolódó cikkeink:
Nem titkolózhat tovább a budapesti olimpiai pályázatot koordináló cég
5 milliárd forint a budapesti olimpiai pályázathoz kapcsolódó tanácsadásra
Milliárdos adókedvezményt adnának az olimpiát támogató cégeknek
250 millió forintos olimpia-előkészítő cég Schmitt Pállal
A Fradi vezérigazgatójának reklámcége népszerűsítheti a budapesti olimpiát
Azóta több, mint két hónap telt el, de a Budapest 2024 Zrt. még mindig nem válaszolta meg az adatigénylésünket. Ezt jeleztük a NAIH-nak, és megkérdeztük a Hatóságot, hogy ők kaptak-e esetleg valamilyen tájékoztatást a cégtől ezzel kapcsolatban:

ITT OLVASHATÓ

MINDEN MÁSRA MEG OTT VAN KÓSA LAJOS, A FÖLDBUTA, SZÓTAGOLVA OKOSKODÓ SZELLEMI VILÁGÍTÓTORONY

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H.A.
2016.10.20.


...Szerinted te mennyire vagy bárminek a megmondhatója és mennyire vagy az az ember, aki eldöntheti, ki a hazaáruló, ki nem, ki az albérlő és ki a betörő, Lajos? Az, aki az MTI-től próbálja megérdeklődni, hogy mit is szokott gondolni ő általában az érvénytelen népszavazásokról, azzal miről lehetne érdemben szót váltani?

Az a helyzet van szerintem, hogy bár mindig lesz 2-3 hülye, aki félrenyom, nem tudja, melyik világon van, aki megvásárolható, elnézi, azt sem tudja melyik gombnak mi a szerepe (ezért igen, meglesz az a 2-3 hiányzó szavazat is), de elképesztően nagy égés, hogy az állampárt ezen a lejtős pályán is ide süllyedt. Már üzletelni, számolgatni kell, hogy hátha becsúszik valami nem remélt szavazat az ellenzéktől, a független ellenzéktől, vagy az ellenzéknek egyre kevésbé tekinthető MSZP-től, aki tegnap pontosan és szó szerint egy követ fújt a kormánypárttal a Jobbik ellenében.

Visszatérve: ha most így hisztériázol Lajos, amikor még csak arról beszéltünk, hogy az összelopkodott pénzek tengerében a letelepedési kötvényes konstrukció kiütése parányi kis lyukat képezne, hogy fogtok óbégatni, amikor egyszer váratlanul elveszítitek a választást? Tudod milyen albérlők ezek, Lajos? Olyanok, akik egy közbeékelt csaló ingatlaniroda révén vették ki a lakást, így a tulajdonosnak nem hogy haszna nincs az üzletből, de neki kell ráfizetnie. Ilyen a ti letelepedési kötvényes bulitok, kár, hogy a tulajdonosok a magyar adófizetők, a csalók meg ti vagytok egytől egyig, akik falaztok ennek az ordénáré gazemberségnek. Milyen hazafiság az Lajos, hogy
a tulajdonos az albérlői számát, adatait sem ismeri, nem beszélve arról, hogy azt sem tudja, mennyit fizetnek neki? Tudod mi a vicces? Hogy még az is megtörténhet, hogy a újegység 98%-a nem akar letelepedési kötvényt, de arról nem kérdeztétek meg, eldöntöttétek helyette, most meg hazaárulásról hörögtök.

Úgy áll a dolog, Lajos, hogy nincs az a lábszagú vicc, az a mindentől elrugaszkodott hasonlat, amivel ebből a helyzetből ki lehetne nektek mászni. Arcvesztés ez már így is, úgy is, bár tartok tőle, hogy ezt a kifejezést te nem ismerheted. A hazaárulózás már nem segít rajtatok, elkoptattátok, kiüresítettétek, tartalmuktól megfosztottátok az olyan szavakat, amik valaha jelentettek valamit. Ugyanazzal a módszerrel, ahogy a közpénzt megfosztottátok közpénz jellegétől, úgy értétek el, hogy a hazafi kifejezés is elveszítse jellegét. Nem megy az a végtelenségig, hogy olyasmivel vádoltok mindenki mást, amit ti röhögve elkövettek.

A nem létező hazafiság és hazaárulás összefüggéseiben szerintem a kötvényes biznisz az utóbbiba sorolható. És tudod miért, Lajos? Mert a magyarság élet-halál harcát, az ország, a kontinens és az egész világegyetem megvédését tűztétek a zászlótokra, de nem vagytok hajlandóak lemondani a milliárdos haszonról. Nem adjátok az üzletet, mert nektek a haza ott van, ahol a haszon van. Minden másra meg ott van Kósa Lajos, a seggbuta, szótagolva okoskodó szellemi világítótorony. Ő a mérce a Fidesz számára, az ő szintjére próbálják lebutítani ezt a nyomorult országot. Hát ez az igazán szomorú.


ITT OLVASHATÓ

ORBÁN VIKTOR POTYOMKIN MAGYARORSZÁGRÓL ÁLMODIK - KÜLFÖLDI LAPOK

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.10.21.


Az 1981-es orvosi Nobel-díj tulajdonosa megerősítette, hogy lemondott a Magyar Tudományos Akadémia külső tagságáról, tiltakozásul az Orbán-kormány elnyomó politikája ellen - írja a Washington Post. Több német lap is meglepetten írja, hogy Orbán Viktor váratlanul roppant méltató szavakkal beszélt a német kancellárról, hiszen egyébként Merkel legélesebb bírálói közé tartozik a menekültkérdésben. A nagy hírügynökségek egytől egyig beszámolnak arról, hogy a bezárt Népszabadság munkatársai jobb híján a hajléktalanok lapjában jelentették meg cikkeiket, így próbálják életben tartani saját újságjukat.Washington Post/AP

Az 1981-es orvosi Nobel-díj tulajdonosa megerősítette, hogy lemondott a Magyar Tudományos Akadémia külső tagságáról, tiltakozásul az Orbán-kormány elnyomó politikája ellen. Torsten Wiesel ily módon csatlakozott négy másik külföldi tudóshoz, akik ugyancsak nem kérnek a megtiszteltetésből. Köztük van Thomas Jovin, a német Max Planck Intézettől, valamint a magyar Stevan Harnad, a Southampton-i Egyetemről. Közös közleményük hangsúlyozza, hogy Magyarországon napjainkban sötét felhő ereszkedett a demokráciára és veszélyezteti a szólásszabadságot, sőt a jogállamot. Egyben felszólít más kutatókat is, hogy csatlakozzanak hozzájuk. Mert riadtan és döbbenten figyelik milyen könyörtelenül és fék nélkül romlik a társadalmi szabadság és igazságosság állapota a jelenlegi magyar vezetés alatt. Az ötök ugyanakkor támogatják azt a felhívást, amelyben az Akadémia 28 tagja arra kéri Lovász László elnököt, hogy a testület vitassa meg az antidemokratikus jelenségeket, főleg a sajtószabadság területén. A tudósítás utóbbiról megjegyzi, hogy a félelmek főleg a Népszabadság bezárása óta nőttek meg...

ITT OLVASHATÓ

A HELIKOPTEREZÉSRŐL ÉS MUTYIPUSZTÁRÓL SZÓLT A BME ZÁRTHELYIJE

INDEX.HU
Szerző: Szabó Péter
2016.10.20.


Kritikus a helyzet: Abszurdisztán fővárosát, Mutyipusztát savköpő menyétek inváziója fenyegeti
- így kezdődik a Budapesti Műszaki Egyetem mai ZH-jának egyik feladata. A
444 szúrta ki, hogy A számítástudomány alapjai tárgy zárthelyijének utolsó feladatában szerepel Mutyipuszta, savköpő menyét és egy helikopter is, ahonnan a Pom-pom mesék szereplője permetezi le a támadókat:

A BME-n már korábban is voltak olyan feladatok, amiket
aktuálpolitikai szereplőkkel színesítettek: volt, hogy az államtitkár szólt le az egyetemnek, mert nem tetszettek neki a Vida Ildikós kérdések.

ITT OLVASHATÓ

ELMARADT BESZÉD

ÉLET ÉS IRODALOM ONLINE
Szerző: Vásárhelyi Mária
2016.10.21.


Ezt a beszédet – a szervezet vezetőinek felkérésére – a Magyar Újságírók Szövetségének az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésén mondtam volna el. Ám amikor a Népszabadság teljesen nyilvánvalóan politikai indíttatású kivégzésének napján a MÚOSZ elnöke azt nyilatkozta, hogy meggyőződése szerint a lapot nem politikai, hanem gazdasági okok miatt zárta be tulajdonosa, úgy döntöttem, hogy nem szeretnék részt venni és beszédet mondani a MÚOSZ ünnepségén. 
 

Kedves Egybegyűltek,
 
nézzék el nekem, ha megemlékező beszédem nem olyan lesz, amilyet el lehet várni egy szövegtől, amelyet az ember egy jeles magyar ünnepen – 1956. október 23-a 60. évfordulóján – elmond. Hogy miért, arra több mentségem is van.
 
Egyrészt nem szoktam ünnepi beszédet mondani, és bár sejtettem, hogy egyszer meg fog szólalni a telefonom, vagy kapok egy üzenetet, hogy itt az idő... Ám amikor erre gondoltam, mindig azok az idős nénikék és bácsikák jutottak eszembe, akikhez úttörő koromban elmentünk az iskolával, elénekeltünk néhány mozgalmi dalt, vittünk egy szál virágot, utána pedig hallgattuk hősi történeteiket, mert ők voltak az utolsó partizánok. Ha jól sejtem, ma már mi, „snagovi gyerekek”, vagyunk a politikai foglyok utolsó generációja. Legalábbis egyelőre.
 
Nehéz ünnepi beszédet mondanom azért is, mert nyilvánvalóan azért  került rám a sor, mert azok közül, akik a forradalom aktív résztvevői és az én gyermekkorom, gondolkodásom, értékrendem meghatározó szereplői voltak, már alig valaki van közöttünk. Számomra ők voltak a mérték, a menedék és a vigasztalás. Az értelmiségiek, akik a forradalom idején a Nagy Imre-kör tagjai voltak, életük végéig szorosan összetartó, együtt gondolkodó, egymást segítő szövetségben-barátságban éltek. Számomra pedig olyanok, mintha mindannyian a családom tagjai lettek volna. És persze nagyon rossz, hogy már alig van valaki közülük közöttünk.
 
De nehéz ezen a napon ünnepi beszédet mondani azért is, ami magával az ünneppel, az 56-os forradalommal a társadalmi emlékezetben történt. A Kádár-korszak idején nemcsak hogy hallgatás övezte a forradalom tényét és évfordulóját, de jól emlékszem, hogy október 23. környékén egyszerre csak megszaporodtak a rendőrök a köztereken, a temetőkben és a nyilvános szórakozóhelyeken. A mi házunk közelében is rendre megjelentek, és szorgosan vizslatták a környéket sem azelőtt, sem azután soha nem látott, feltűnően civilnek álcázott személyek. Az államszocializmus célja az volt, hogy kitörölje az emberek fejéből 56 emlékét és egyben a hatalom urainak gyalázatos árulását, a forradalom bukása után elkövetett bűneit. Az én gyerekkoromban és fiatalságom idején már az is bűnnek számított, ha valaki forradalomként és nem ellenforradalomként emlegette az „56-os sajnálatos eseményeket”, a megemlékezés pedig tilos volt. Nagy Imrét és mártírtársait még az sem illette meg, ami a rablógyilkosoknak is kijár, hogy hozzátartozóik és barátaik méltó módon eltemethessék őket. Jeltelen sírokban, arccal a föld felé hantolták el őket a hajnali órákban, amikor még senki nem járt a temetőben. Élénken emlékszem arra, ahogy családommal mint afféle összeesküvők botorkálunk a rákoskeresztúri köztemető elhagyatott, gazzal borított parcellái között, és a felnőttek próbálták kitalálni, melyik jeltelen sírba temethették el barátaikat, harcostársakat. Miközben a bokrok egyre-másra megreccsentek, titkosrendőrök hada figyelte vizsla szemmel, kik bolyonganak, miről beszélgetnek a parcellák között. Aztán a rendszerváltás idején volt néhány év, amikor azt gondolhattuk, hogy 1956 emléke végre a helyére kerül a közgondolkodásban, a forradalom bevonul a magyar történelem egyébként nem túl számos dicsőséges eseménye közé, a hősöknek és áldozatoknak megadjuk a végtisztességet, és az utókor büszkén gondol rájuk. Mert 1956 megérdemelte volna, hogy végre méltó helyre kerüljön a magyar történelemi emlékezetben. Nemcsak azért, mert azokban a napokban a magyar nép fellázadt az önkény és az elnyomás, a megfélemlítés és a hatalmi terror ellen, hanem mert mindez történelmünk azon nagyon ritka alkalmai közé tartozott, amikor a többség valóban egyet akart: szabadságot, demokráciát és független Magyarországot. De büszkeséggel tölthet el minket az is, hogy Magyarország volt az első a szovjet birodalom országai közül, amely fegyveresen fellázadt a szovjet megszállás és a diktatúra ellen. Azokban a napokban az egész világ közvéleménye Magyarország felé fordult, és minden demokrata ennek a kis népnek drukkolt. Ám ahogy a forradalom gyorsan elbukott 1956-ban, a rendszerváltást követően rövid idő alatt szertefoszlott annak a reménye is, hogy a forradalom elfoglalhatja az őt megillető helyét az utókor emlékezetében. Azok, akiknek szívügyük volt ez, már a kilencvenes évek elején tanúi lehettek annak, hogyan üresedik ki néhány év alatt a forradalom emlékezete, hogyan veszi át a kérészéletű büszkeség helyét a közöny 1956-tal összefüggésben. És megkezdődött a 35–40 évvel korábban történtek aktuálpolitikai szempontok által vezérelt kisajátítása, a történelem átírása is. A forradalom ötvenedik évfordulójának eseményei pedig a rendszerváltás óta eltelt időszak legsötétebb lapjaira tartoznak. Hogy pontosan mi történt 2006. október 23-án, azt valószínűleg már csak az utánunk következő generációk történészei tudják majd pontosan feltárni, az azonban, hogy a korabeli szélsőjobboldal semmilyen eszköztől vissza nem riadva, a demokratikusan választott kormány erőszakos eszközökkel történő megbuktatására kívánta felhasználni az alkalmat, a forradalom emlékének a meggyalázása volt. És 2006. október 23‑ának a nyomasztó árnyéka ma és még sokáig hosszabb lesz, mint 1956. október 23-nak az emléke.
 
Végül nehéz ünnepi beszédet mondani ezen a napon azért is, mert nem tehetünk úgy, mintha nem látnánk, hogy ma éppen azoknak az eszméknek a sírja körül állunk, amelyek akarása 1956. október végének néhány napján egységbe kovácsolta a magyar népet. Jószerivel még meg sem tanultunk demokrataként, szabadon és szolidárisan élni egy új világban, és már szét is foszlottak azok az álmaink, amelyeket egy modern, demokratikus Magyarországról szőttünk. Abban pedig, hogy a magyar társadalom ilyen könnyen feladta az ezekért folyó küzdelmet, mindenkinek megvan a saját felelőssége, nemcsak a jobboldalnak, hanem a történelem és a nemzeti identitás kérdései iránt teljesen érzéketlen baloldalnak és a liberálisoknak is. A forradalom évfordulójára emlékezés a jobboldalon a pártpolitikai haszonszerzés eszközévé, a baloldalon és liberálisok körében pedig afféle letudandó „muszfeladattá” vált.
 
Ám mivel ma mégiscsak erre a dicsőséges néhány napra emlékezünk, szeretnék néhány bizakodó megjegyzést is tenni. Amint a korabeli dokumentumokból és visszaemlékezésekből kiderül, a forradalom kitörése még annak későbbi vezetőit is teljesen váratlanul érte. Nem volt ember, aki akár előtte egy nappal is sejtette volna, hogy az elégedetlenség és a szabadságvágy olyan hatalmas tömegeket fog az utcára vinni, hogy az elsöpri a Rákosi-rendszert. A változások a történelem során mindig a legváratlanabb pillanatokban indultak el, akkor, amikor senki nem számított ezekre. 1956 őszén éppen elkezdtek javulni az életszínvonal alakulását jelző mutatók értékei, éppen hogy csak érzékelhetővé vált az emberek életkörülményeiben valami kis javulás. Csakhogy a pohár is éppen addigra telt be a tömegek számára. Már nem érdekelte őket, hogy néhány forinttal többet költhetnek élelemre, hogy több jut ruházkodásra, visszavonhatatlanul elegük lett a diktatúrából. És ha nem is ilyen sebességgel, egyik napról a másikra, de ugyanilyen váratlanul ért minket a rendszerváltás is. Bár éreztük, hogy rogyadoznak az eresztékek, azt gondolom, 1987‑ben még senki nem sejtette, hogy egy évvel később összeomlik az örökkévalónak tűnő szovjet birodalom.
 
Minden okunk megvan rá, hogy úgy érezzük, 1956 eszményei, a demokrácia és szabadság ügye ismét elbukott Magyarországon. Ám bízzunk abban, hogy a legváratlanabb pillanatban egyszer csak újra betelik az emberek számára a pohár, és tömegek fognak vonulni az utcán demokráciát követelve. Ahogyan ez 1956 őszén történt. 
 

SURÁNYI GYÖRGY KERESETEMELÉSSEL RÁZNÁ FEL A MAGYAR GAZDASÁGOT

HVG.HU
Szerző: Farkas Zoltán
2016.10.20.


A gazdasági növekedés egyik akadálya ma Magyarországon a kereslet hiánya, ezért sokat segítene, ha a keresetek évekig a hazai össztermék növekedési ütemét 2-3 százalékponttal meghaladó mértékben emelkednének – ezzel, és egy egészen új gazdaságpolitikai keret ismertetésével lepte meg hallgatóságát Surányi György.

Magyarország gyorsuló ütemben távolodik Európától, Orbán Viktor kormányfő folyamatos háborút folytat, amelyet a mi adónkból és az EU fejlesztésre szánt támogatásaiból finanszíroz; ehhez birtokolja Matolcsy pénznyomdáját és a Habony-Vajna kettős propagandagépezetét is – jellemezte az országos állapotokat Szeged szocialista polgármestere az önkormányzat és a Pénzügykutató Zrt. csütörtöki konferenciáján. Botka László hozzáfűzte: Orbán Viktortól senki nem szabadítja meg az országot, sem Brüsszel, sem más hatalom, ezt „nekünk kell megtennünk”. Ehhez meg kell szerezni még egymillió öntudatos magyar állampolgár támogatását, és a 106 választókörzet nagy többségében győzni kell a választásokon – fejtegette.

„Minden demokratikus szavazatra szükség van. De nem minden demokratikus politikusra. Azokra nem, akik tehertételt jelentenek” – jelentette ki határozottan Botka. Majd szinte magyarázólag azzal toldotta meg: „ne függjünk sem Orbán Viktor, sem más önjelölt népvezér kegyeitől”. Nevet nem említett, értse, ki hogyan akarja.

Kettős meglepetés

„Igyekszem magam távol tartani a politika nagyon sikamlós terepéről, ebben én járatlan vagyok” – szerénykedett Botka erős kezdése után Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank korábbi kétszeres elnöke. Őt a konferencia társszervezője, a Pénzügykutatót vezető Lengyel László úgy mutatta be, hogy itt és most felvázolja egy új gazdaságpolitika kereteit. És minő csoda, ez meg is történt.

A kettes számú meglepetés pedig az volt, hogy az a Surányi, akinek a nevére még a gazdaságpolitika mélységeit nem ismerő közönség is kórusban rávágná: „exportorientált, beruházásvezérelt növekedés”,  most egészen mással állt elő:

ITT OLVASHATÓ

EGY SZERELEM, KÉT PAPÍR ÉS EGY KÁLVÁRIA TÖRTÉNETE

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Levente
2016.10.21.


Amikor először olvastam Levente történetét, nem tudtam, sírjak vagy nevessek. Nem akármilyen kálvárián ment keresztül burmai (mianmari) párjával azért, hogy összeházasodhassanak, történetük jól mutatja, micsoda bonyodalmakat tud okozni a bürokráciában egy váratlan helyzet. Szóval öveket becsatolni, mert nem szokványos történet jön osztrákokkal, magyarokkal, thaiföldi magyarokkal, szerbekkel és egyiptomiakkal.

Mianmar, korábbi nevén Burma. Mivel még sosem voltam itt, egyelőre nagy vonalakban annyit tudok erről az 50+ milliós dél-kelet-ázsiai országról elmondani, hogy elég hosszú ideig (1962-tól idénig) hivatalosan is katonai diktatúra irányította, ami ellen békés buddhisták (erre még visszatérünk), kevésbé békés ilyen-olyan etnikumok, valamint egy Nobel-békedíjas nő (rá is) „harcolt”.

Az emberek szép karikákkal írnak, indián nevük van és egy bétel nevezetű enyhe drogra vannak ráállva, amitől piros lesz a nyáluk, és elfogy a foguk. Szeretik a csípőset, és itt nem az Erős Pistáról beszélek, hanem a csípősről (bár állítólag a thaiok durvábbak).
2011-ben, az egyetem után Ausztriába, Bécsbe jöttem szerencsét próbálni, ami - sok németül nem igazán értő sorstársamhoz hasonlóan - egy kínai étterem mosogatójaként, majd konyhai mindeneseként napi 12-14 órás robotot jelentett. Egy évig bírtam, tanulságos volt.

Ez alatt az év alatt találkoztam egy vidám kis leánnyal, aki pont ebből az Isten háta mögötti országból érkezett. Nem sokra rá a házasságunkat terveztük, ez egész pontosan 2013 novemberében volt.

A kálvária kezdete

Külföldiként a házassághoz fejenként két papír beszerzésére van szükség a megfelelő pecsétekkel, lefordítva; az egyik a születési anyakönyvi kivonat, a másik a saját ország által kiállított családi állapot igazolás. Nem ügy. De az.

Először kézenfekvő módon Bécsben érdeklődtünk a lehetőségeinkről, de itt elég elutasítóak (értsd: bunkók) voltak a hivatalban, így tovább álltunk.

Következő rövidke kitérő Sopronban volt (közel van, itt laktam 6 évet), de az itteni anyakönyvvezető közölte, hogy nehéz és bizonytalan útra tévedtünk, sok időbe és pénzbe fog ez nekünk kerülni, és különben is mennyivel jobb az mindenkinek - de különösen neki -, ha elmegyünk Győrbe, ő is alájuk van beosztva, így egy fogaskereket mindjárt meg is spórolunk a bürokrácia gyengén olajozott gépezetében.

A tanácsát megfogadtuk, és talán nem árulok el nagy titkot, a jóslata is igaznak bizonyult. Győrben, bár nem tudta volna megmondani Burmába merre kellene elindulni, az anyakönyvvezető nagyot nyelt, és elvállalta a dolgot.

Az első lépés gyorsabban ment, mint gondoltam. Ekkor kaptuk meg a feladatot; a fentebb említett két papír beszerzését, ami részemről gyakorlatilag tárgytalan volt...

ITT OLVASHATÓ

PÁNIK

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.10.21.


Kitört a pánik Fideszkörökben, mióta Juhász Péter is bejelentette: kifütyülés lesz a Diktátor jussa vasárnap délután.

Megy azóta a vad telefonálgatás, toborzás bértapsikolókért, végigcsörgetik a Kubatov-listát a Narancselvtársak. Trollözön lepte el a demokrata netes felületeket, tévinfókat indítanak, sokéves cikkeket osztogatnak, erődemonstrálnak, miegymás. Valóban ekkora lenne a súlya egy szimpla kifütyülésnek? Valóban a teljes hatalmi gépezetet be kell vetni az elkerülésére? Igen, valóban. Orbán pontoasan tudja ugyanis, hogyan került hatalomra. Ráadásul kétharmados teljhatalomra. ÍGY. Kifütyüléssel, utcai aktivitással, mindenütt és mindenkor megmutatva az éppen kormányzó erőről: népszerűtlen, a Nép kifütyüli. És most épp visszanyal a fagyi.

Ezt pofázom évek óta. Hogy nem megy máshogy. Mindaddig az ország kényelmesebb fele otthonülve nyeli az újabb maszlag-adagokat, amíg úgy érzi: a Rezsim fölényben van. Orbáni tömegeket lát, általa megnyert választásokat, mindenhatóságot, sérthetetlenséget. Tipikus történet, ez a meztelen király meséje. Csak egyszer kell rádöbbenni: nem, nincsenek többen, nem, nincs teljhatalma, igenis elzavarható, és vége is lesz gyorsan a gyászkorszaknak. A kifütyülés pedig a társadalmi robbanás gyutacsa. A hógolyó, amiből lavina születik.

Mit sem ér ugyanis a médiafölényük, ha egyszer képtelenek élőben lekeverni a fütyülést az adásból. Illetve hát pont a saját médiájuk lesz a végzetük, mert ha hírt ad Viktorról, akkor arról is, hogy mi is a Nép véleménye róla. Vagy nem ad hírt, de akkor meg megerősödik a gyáva, Népétől rettegő, bujdokló vezető képe, az meg szintén föloldja a félelmet. Egyszerű ez a móka. Minél többen és minél többször kell kifütyülni a Diktátort. Aztán ha kialakul ennek a kultúrája, akkor a főembereit is. Pesten, vidéken, mindenütt, mindenkor...

ITT OLVASHATÓ

MUSSA KILAM: KÖZÖS KÜZDELEM

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: AVM
2016.10.20.


Amikor elmenekülsz egy országból és menekültként ismernek el, teljesen új életet kell kezdened, a semmiről, nulláról kezdesz.

Ehhez három dologra lesz szükséged: magyarul beszélni, állást kapni és otthon találni. Ördögi kör ez, mivel mindháromra egyszerre van szükséged - de ez lehetetlen. Már két éve is ez volt a helyzet, de mostanra megkétszereződtek a lakásárak és mindannyian ugyanabban a helyzetben vagyunk, ami a hajléktalanságot illeti."

A menekültek a magyarországi szegényekhez és hajléktalanokhoz nagyon hasonlóan negligált, kizárt csoport. Mindez egy közös küzdelmet is jelent!

A Migszol csoport állásfoglalása a lakhatási szegénységről.

ITT OLVASHATÓ

OSZT JÓ NAPOT...

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2016.10.20.


...Engedtessék meg nekem, hogy vitatkozzam azzal, amit a Fidesz kikezdhetetlen tekintélyű vezetője állít. Véleményem szerint, az, amit ma a Fidesz csinál, nem a magyarok többségének, hanem egy kisebbségnek az érdeke, azoké akik – a kormány keltette gyűlölet közepette is – szépen gyarapították a közpénzből a pénztárcájukat. Miközben az országot ellepték a kék plakátok, csendben, suba alatt folytatódott az ország szétlopása, zsákból ömlött a közpénz a hatalom kiszolgálóihoz, a párthoz közelinek mondott milliárdosokhoz. Őket csak a hatalom és a pénz motiválja. Ezt burkolják több mint hat éve nemzeti mázba, nemzeti érdeknek álcázva saját bugyellárisuk vastagságát.

Jómagam valódi nemzeti érdeknek gondolom, hogy működjön az egészségügy, ne haljon meg egyetlen beteg sem azért, mert hosszú a várólista. Nemzeti érdek a szegénység csökkentése, a gyermekéhezés megszüntetése. Hasonló módon nemzeti érdeknek hiszem a korszerű, 21. századi oktatást, a kiművelt emberfőket. De nemzeti érdek az is, hogy ne legyen Magyarország a közmunkások országa, mindenki számára biztosított legyen az emberhez méltó élet esélye. Nemzeti érdek a tisztességes bér, a tisztes idős kort biztosító nyugdíj. Nemzeti érdek, hogy ne London legyen a második legnagyobb magyar város. Az ország érdeke a rendszerszintű korrupció felszámolása, a Mr. 20 százalékok – mai hatalom által támogatott – rendszerének a megszüntetése, az ügyészség Fidesz alá „rendelésének” azonnali megszüntetése. Hasonló módon nemzeti érdek, hogy az MNB ne legyen állam az államban, ne legyen lehetősége a nemzetinek mondott bank vezetésének a közpénzek magánosítására. Az már csak hab a tortán, hogy ne mindannyiunk pénzéből játssza a gáláns udvarlót az egyik legfontosabb nemzeti intézményünk vezetője...

ITT OLVASHATÓ

VISSZAVONTA A MEDIAWORKS 10 NÉPSZABADSÁGOS MUNKAVÁLLALÓ FELFÜGGESZTÉSÉT

MAGYAR NARANCS
- HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.10.20.


Elfogyott, de lesz még Fedél Nélkül Népszabadság, lesz per is, és visszahívtak felfüggesztett dolgozókat a kiadóba. Schmidt Mária díjat kapott az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségétől. Nagy erőkkel toboroznak október 23-ra.
 
Népszabadság-pótlék
 
Rövid ideig volt utcán, és el is fogyott a 12 ezer Fedél Nélkül különleges Népszabadság-melléklettel kiegészült lapszáma. De nem kell félni, hétfőre nyomnak még 13 ezret.
 
Külsős szerzők (Megyesi Gusztáv, Uj Péter, Tamás Gáspár Miklós, Tamás Ervin, Dés Mihály, Papp Sándor Zsigmond és Turi Tímea) adták a nevüket a Népszabi-melléklethez, amelynek bevétele most is, mint máskor, a hajléktalan lapterjesztőké. A Népszabadság alkalmazott újságírói viszont csak álnéven publikálhattak a lapba, a fotóanyagban pedig a felfüggesztett újság sajtódíjas – és ezért jogtiszta! – képeiből válogattak.
 
Ezúttal ne rogánozást és matolcsyzást várjanak a újságtól: igazodva az anyalap szellemiségéhez, elsősorban a hajléktalanság és a szegénység körül forog a szó, azonban az írások a legkevésbé sem nélkülözik az áthallásokat és a politikai állásfoglalást – olvasható a Népszabi Szerk Facebook oldalán...

ITT OLVASHATÓ

TUNNE KELAM: '56 REMÉNYT JELENTETT SZÁMOMRA

MANDINER BLOG
Szerző: Rajcsányi Gellért
2016.10.20.


Európa manapság újra egy fordulóponton áll. Hogyan tudjuk megőrizni Európában és országainkban a szabadságot?

Először is, nem szabad követnünk a régi Róma példáját a kenyérre és cirkuszra, vagyis a fogyasztásra és szórakoztatásra alapozó berendezkedésével. Ma már a politika is a szórakoztatóipar része lett. Számomra a szabadság egyetlen garanciája a polgári lét szabadsága. A veszély az, hogy egyre több európai kerül függő helyzetbe az állami segélyezés, az állami irányítás, vagy éppen Brüsszel által, vagy más rajtuk kívül álló tényezők miatt. Erich Fromm, a híres pszichológus 1941-ben megjelent Menekülés a szabadságtól című könyvében megmagyarázta, hogyan is születnek meg a náci és szovjet birodalomhoz hasonló diktatúrák. Szerinte az emberek tudják, hogy mitől akarnak megszabadulni, de nem tudják előre, mire is használják a szabadságukat. Sokan vannak olyanok, akik a választás szabadságát egy új vezető, egy új diktátor számára átadnák. Pedig a szabadság kemény munkát és a személyes felelősség felvállalását jelenti életünkben és döntéseinkben. A demokrácia is a kemény munkán és a felelősségen alapul.

ITT OLVASHATÓ

KAMPEC DOLORES XXXV. - WELTSCHMERZ

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.10.21.


Túl voltak hát ezen is. Most, hogy tényleg és visszavonhatatlanul beiramlott az ősz a kocsmába, és az eső ott permetezett a fröccsök urának arcán, csordogált a falakon és párát rajzolt az ablakokra, hogy alig is lehetett látni tőle az Isten elcseszett odakinti világát, benne a két közmunkással, akik úgy néztek ki, mint a vízből kikelt hódok, a templom tornya meg ködökbe burkolózott, hogy a harang kongása a túlvilágról érkezzék, végtére be kellett látni, hogy itt az ideje a téli álomnak.

Béla tehát készülődött is, annak ellenére, hogy a nyarat végighegedülte, vagy másképpen szólva kevés volt a lazac a falu poros utcáin – mindegy is -, ezért nem szedett fel két mázsa zsírt előrelátóan, mégsem félt a felelőtlenségétől – vagy gondatlanságától, ez filozófiai gusztus kérdése -, hiszen ott volt neki az ivó, és annak összes lazaca fröccsök alakjában, túlélési készletként. Beköltözött tehát a kesztyű kisujjába, és azt gondolta, most, hogy túlvan már minden jón és rosszon, majd onnan nevet kifelé a világ ostobaságán, és bár ne lett volna ennyire felelőtlen. Mert aztán hirtelen arcul csapta az, ami elől vélekedése szerint sikerült jól elrejtőznie, a valóság.

Október tizennyolc volt már. Erre azért emlékezett ennyire tisztán álmai gőzei alól, mert ezen a napon halt meg az anyja valamikor, erre a dátumra pedig akkor is rámerengett, amikor néhány vodka után a saját születésének idejét sem tudta, sőt, azt sem, hogy ki is ő valójában. Ennek ellenére azért röhögött magában nagy gonoszul, mert az eső, amely ekkor már három éve esett, most vízszintes irányt vett, és Béla tudta, hogy a víz bevégzi azt, amire ő a puszta körmével nem volt képes, és végleg eltakarítja a kék plakátok mocskát, amelyekre az ég egy világon semmi szükség nem volt. Sohasem. És ekkor becsapott a ménkő, mert annak a rohadt tévének mindig mennie kellett, hogy az embernek még a kesztyű kisujjában se legyen szemernyi nyugta sem.

Nem létezett menedék. Béla épp nézegette magában nagy bölcsen a semmit, amikor hirtelen-váratlan meghallotta a hangot. – Most Brüsszel következik. – Vagy. – Most Brüsszelnek kell lépnie. – Nem volt világos a benne keletkező tornádó miatt, azonban biztossá vált, hiába merengett öreg, rövidlátó hangyaként abban a rohadt kesztyűben, ezek nem fogják békén hagyni. Ott, az asztal mellett permetezett az eső az arcába, amelyet kezei mögé temetett, és egy beteg bányaló elhaló horkantása hallatszott csupán az ujjak börtöne mögül. – Ennek soha nem lesz vége már, a kurva életbe. – Olyan halkan motyogta ezt, hogy a fröccsök ura alig is hallotta, hogy barátja fölébredt a téli álomból, már azelőtt, mielőtt elaludt volna.

Így kezdődött el újra az élet az ivóban. Ekkor az eső idebent hirtelen megállt, csak ott kint zuhogott tovább kilátástalanul a víz az Isten szakállából, vagy a bánatos pillái mögül, ahogyan siratta az alantiakat. Béla kinézett az ablakon túl a reménytelenségbe, és úgy érezte, megfojtja a világ. Mintha mi sem történt volna, a bádogános lopakodott, a duplagyűrűsök a fejükön nejlonzacskóval igyekeztek az úrhoz, a melegítős fiatalasszonyok és olajos hajú férjeik bambán igyekeztek a halál felé, bömbölő gyerekeik mellett, akik a szakadó esőben nem düböröghettek a műanyag dömperjeikkel, így alkotva egységes halmazt. – Ezek menthetetlenek. – Ezt állapította meg Béla, és hirtelen felébredt teljesen. Kibújt a kesztyű kisujjából, hogy azt figyelje, mi jöhet még, mi a rosseb ezen a Földön...

ITT OLVASHATÓ

AZTÁN HORÁCIÓ FELRAKTA A NAPSZEMCSIT ÉS BECSERKÉSZTE A ROBBANTÓT. FÉLKÉZZEL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.10.20.


Nem akartam én erről írni, de nem tudom elkerülni. Elfogták, lekommandózták, majdnemrobbantottmegint, éljenekahősök! Mivel kényes vagyok a forrás tisztaságára, az Origóból szívom az észt. Vagy eszet, ízlés és magyartanár (hiány) kérdése.

Ha valaki az elmúlt három hetet egy kriptában töltötte, esetleg Habony Ismeretlen Árpáddal szipákolt Ibizán, vagy Röjtökmuzsajon, röviden: valami idióta vadbarom robbantott a Teréz körúton. Két rendőr megsérült, szerencsére ők már jól vannak. Az Orbán nevű ember utasította a franc-tudja-kit, hogy mindenáron fogják el a robbantót.

Azóta a teljes bulvármédia lázas izgalomban volt. Ki lehet a robbantó, biztosan terrorista, külföldi, külföldön élő magyar, Magyarországon élő külföldi, külföldön élő külföldi, nem is férfi, mert nő. Ez utóbbit onnan lehetett tudni, hogy Széles Gábor feltaláló elemezte a felvételt és a nézése, meg a járása, meg a csípőjének a ringása alapján megállapította, hogy nő lesz ez. Zárójel: érdekelne, hogy néz ki Széles felesége. Zárójel bezárva.

Na, ma aztán megtudtunk mindent, de nagyon. Magyarországon élő magyar az illető, de nem ez a fontos. Hanem az, ahogy elfogták. Ezt tudtam meg az Origótól:

„A Teréz körúti robbantót fogták el a TEK emberei egy Zala megyei településen, egy »csellel szerzett« DNS-minta vezette a nyomára a nyomozókat – tudta meg az Origo. Értesüléseink szerint a férfi otthonában házkutatást tartottak, és még az éjszaka Budapestre hozták. Az elfogott férfi nem együttműködő. Az apja korábban független polgármester volt Zala megye egyik kistelepülésén.”(origo.hu)

Az. Csellel szerzett DNS.

„Az Origo megbízható forrásból származó értesülései szerint a férfit egy »csellel« sikerült azonosítani, majd elfogni: az édesanyjától egy szondáztatás során szerzett DNS-mintát vetették össze a robbantás helyszínén talált hátizsákon rögzített DNS-
nyommal, ami egyezett.

Na, ezt elképzeltem. Kezdetnek jött Horáció Kén (vegyjele: S) és levette mind a három napszemüvegét, majd beállt nagyterpeszben – háttal a kollégáinak – és megszőtte a tervet.
Jó, ebből kiderült, hogy rajongója vagyok Horációnak, de ez van.

Kén: – Megvan a robbantó!

Nemkén (sajnos a kollégái nevét nem jegyeztem meg): – Elfogjuk, főnök?

Kén: – Hülye vagy te? Agyafúrtak leszünk!

Nemkén: – Jó, főnök.

Kén: – Keressük meg a robbantó anyját. Ha még él. Ha nem él, akkor is. Lesben állunk,
lecsaljuk az útról és azt mondjuk neki, hogy igazoltatás van. Megfújatjuk vele a szondát, így hozzájutunk a DNS-éhez. Azt a DNS-t összehasonlítjuk a robbantás helyszínén talált táskán talált DNS-el és ha egyezik, Las Vegas!

Nemkén: – És ha nem találjuk az anyját? Ha nem vezet autót?

Kén: – Akkor szondázzátok meg a járdán!

Nemkén: – De a szondát nem kell bekapni, azt messzebbről kell fújni.

Kén: – Ezt be kell.

Nemkén: – Értettem, főnök!

Hát így valahogy. A robbantót agyafúrtan beazonosította a rendőrség és még azt is kiderítették, hogy Zala megyében lakik. Kellett a DNS az azonosításhoz, ezért agyafúrték felkutatták a gyanúsított anyját – Budapesten – kilesték, hogy mikor ül a volán mögé – szerencse, hogy nem villamossal jár – elé ugrott egy rendőr, leintette, megszondáztatta. Tadam, máris megvolt a DNS. Amit aztán összehasonlítottak a helyszínen talált hátizsákon talált mintával és máris.

Úgy értem, máris kivonult a TEK. Filmet is forgattak, de sajnos a Gripenek később értek oda, az Orbán nevű meg úgy lemaradt az egészről, mint a vöcsök...

ITT OLVASHATÓ

NÉPSZABADSÁG FEDÉL NÉLKÜL

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Christopher Adam
2016.10.20.


A traumák és a váratlan krízisek sokszor a legjobbat hozzák ki az emberekből. Ez történik most a gyalázatos módon bezárt Népszabadság körül. Tele van szimbólumokkal az, ami az elmúlt hetekben történt Magyarország legnagyobb példányszámú nyomtatott közéleti napilapjával. Az ötvenhatos forradalom 60. évfordulója alkalmából verik szét a szintén hatvanadik évét ünneplő ikonikus sajtóterméket. A Népszabadság sok-sok évnyi online tartalmát letörlik az internetről, hogy még nyoma se maradjon annak, hogy volt valaha olyan lap, mint a Népszabadság. Így lehet átírni és meghamisítani a történelmet. Mint a korábbi autoriter rendszerek alatt is, csak az agyilag leépült és mindenre vevő pártkatonák fogadják el azt, hogy a Népszabadság online tartalom váratlan és teljes eltörlése is “gazdasági okokból” történt.

De a történet legszebb fordulata mégis az, hogy a Népszabadság hajléktalanná vált munkatársai éppen a Fedél Nélkül című lapnál találtak ideiglenes otthonra. Összesen 12 ezer példányban jelent meg csütörtökön a hajléktalan utcai árusoknál kapható Fedél Nélkül, mely ezúttal egy Népszabadságos mellékletet tartalmaz. Minden jel afelé mutat, hogy viszik mint a cukrot–még úgy is, hogy jelenleg elsősorban Budapesten kapható, sokszor ki is fogynak példányokból és tudjuk, hogy vidéken is lenne rá bőségesen kereslet.

Szerintem gyönyörű, hogy a digitális korban, a Népszabadság botrányos felszámolása olyanokat is arra serkentett, hogy egy nyomtatott lapot támogassanak, akik valószínű évek óta ingyen olvassák a híreket és az elemzéseket az interneten. Ennél már csak az a jobb, hogy a Fedél Nélkül speciális számából származó összes pluszbevétel a rászorulókhoz kerül...


ITT OLVASHATÓ

ÍGY LEGYEN NEKED IS RÉGI ISMERŐSÖD EGY MINISZTER

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: mutyimondó
2016.10.20.


Ezekeről ne maradj le!
 
A Népszabadság megszűnése után gazdát cserél a Népszava is (Átlátszó)

Offshore-céghálón keresztül dől a haszon a letelepedésiből (
MNO)
 
Így legyen neked is régi ismerősöd egy miniszter (Direkt36/444)
 
Ha van három perced:
 
A Népszabadság megszűnése után gazdát cserél a Népszava is
A Jókai térre, a volt MSZP-székházba költözik információink szerint a Népszava, a Vasárnapi Hírek és a Szabad Föld, miután az újságokat a napokban veszi át a svájci Marquard-csoporthoz közeli liechtensteini cég. A Magyar Hírlap egykori tulajdonosáról sokan találgatják, vajon ő is Orbán Viktor érdekei szerint cselekszik-e, mint a Népszabadságot bedöntő osztrák Heinrich Pecina. (
Átlátszó, MNO)
 
Így legyen neked is régi ismerősöd egy miniszterSeszták Miklós felel miniszterként a felszámolási területért is. Egy oknyomozás most feltárta, hogy a miniszter régi kisvárdai ismerőse, Börcsök Sándor pályája néhány év alatt érdekes fordulatot vett – épp tönkrement cégek felszámolásával foglalkozik. Bár ezt a tevékenységet mindössze 130 cég végezheti, Börcsök cége és érdekeltségei is megtalálhatók ezek között. Az előzetes értékelőbizottság vezetője Seszták Miklós volt. (Direkt36/444)

Offshore-céghálón keresztül dől a haszon a letelepedésibőlKiderült, hogy egy letelepedési kötvényeket forgalmazó hongkongi céget mindössze néhány nappal a vonatkozó törvény hatálybalépése előtt alapítottak. Az a Kajmán-szigeteki cég, amely engedélyt kapott a forgalmazásra, kiszervezte a munkát egy hasonló nevű hongkonginak, amelynek pedig Brit-Virgin-szigeteki cégek a tulajdnosoai. Így, a többszörös offshore céghálón keresztül keletkezik a letelepedésikötvény-mutyi legnagyobb haszna, kb. 110 milliárd forint. (MNO)
 
Feloszlatásra várnak a váci önkormányzat cégeiA váci polgármester és a képviselő-testület egyes tagjainak a lemondását követeli Nagy Péter helyi lakos, miután a Budapest Környéki Törvényszék Cégbírósága október 4-én meghozott végzésével elrendelte a Váci Városfejlesztő Kft. alá tartozó vállalatcsoport feloszlatását, mert a holding több éve törvénytelenül működik. Így például a kft., mint az elismert vállalatcsoport uralkodó tagja évek óta nem adott be összevont konszolidált éves beszámolót. (Átlátszó)
 
Ha van még két perced:
 
Kétmilliárd forintot kaszál a Swietelsky a 3-as metró felújításán. Már, ha lesz metrófelújítás persze, mert a metrópótlók tenderét egyelőre felfüggesztették. (Átlátszó)
 
Továbbra sem küldi az adatokat a Budapest 2024 Zrt. az Átlátszónak, pedig a NAIH már felszólította őket, hogy válaszoljanak az adatigénylésre. (Átlátszó)
 
Lázár János szerint nem szabad túlzott elvárásokat támasztani a politikusokkal szemben, hiszen ők éppolyanok, mint maga az ország. Köszönjük, János. (Vastagbőr)
 
A Kúria szerint nem voltak megfelelőek a papírdobozszerű szavazófülkék, amiket a népszavazáson két XIV. kerületi szavazókörben biztosítottak. (HVG)

Két elsőéves próbálta megvesztegetni egy spliti felsőoktatási intézményben a tanárukat, a tanárnő viszont fogta és kiszórta a 2000 eurót az ablakon, majd hívta a rendőrséget. (444 via Magyarszó)

Magyarországon háromszor annyi a végamputáció, mint a nemzetközi átlag. Mindez azért fordulhat elő, mert a biztosító többet fizet az amputációért, mint a végtag megmentéséért. (Napi)
 
Több orosz újságíró és aktivista kapott szokatlan értesítést a Google-től, hogy „a kormány által támogatott támadók” valószínűleg „megpróbálják ellopni” a jelszavaikat. (Global Voices)