2018. január 5., péntek

2017-BEN SZÍJJ LÁSZLÓ CÉGEI NYERTÉK A NEMZETI TŐKÉSOSZTÁLY KÖZBESZERZÉSI VERSENYÉT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2018.01.05.


Az Átlátszó a közbeszerzési közleményekre alapozott számításai szerint Szíjj László vállalkozásai 606,5 milliárd forint értékű tendert nyertek el tavaly. Második helyen a ZÁÉV végzett 430 milliárddal, harmadik a WHB lett 342,5 milliárddal. A Mészáros-család cégei negyedik helyen zárták 2017-et 299 milliárd forint értékű közbeszerzéssel, aminek 83 százaléka uniós támogatás.

Az elmúlt évben hónapról hónapra figyelemmel követtük a nyilvános közzétételekből, hogy mennyi és milyen közbeszerzést nyert tíz Fidesz-közeli vállalkozó, illetve vállalkozás, mert ezeknek a cégeknek a bevétele jelentős részben állami megrendelésekből származik. Most elkészítettük az éves összegzést. Röviden: a nemzeti tőkésosztálynak nagyon jó éve volt.

Az év első három és negyedik hónapjában Szíjj László került a toplista élére, májusban a kormányzati plakátkampányokat bonyolító Balásy Gyula cégei lettek a legsikeresebbek, júniusban pedig a szerteágazó tehetségű Mészáros Lőrinc érdekeltségei nyerték a legtöbb közbeszerzést. A második negyedév győztese azonban még így is Szíjj László lett, aki az első negyedévben is a dobogó tetején végzett...

A július nem bővelkedett állami megbízásokban, de augusztusban ismét megindult a pénzeső, az első akkor a WHB és a ZÁÉV lett. Szeptemberben ismét Szíjj László nyerte a kormányközeli tenderbajnokságot, októberben Mészáros Lőrinc végzett a dobogó tetején, novemberben pedig a Valton...

AZ ERDÉLYI MAGYAROKAT CEAUSESCU ROMÁNIÁJÁRA EMLÉKEZTETI AZ ORBÁN-REZSIM MILITARIZMUSA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2018.01.05.


A Kárpátok Géniuszának országában volt utoljára katonai kiképzés és hazafias nevelés az iskolákban.

Volt ilyen az 50-es évek Magyarországán, a Rákosi-korban és van a mai Észak-Koreában is, de az előbbi már régen volt, az utóbbi meg nem érinti a magyarokat. A 80-as évek viszont még nem volt olyan régen, friss emlék, sőt egyre frissebb.

A Kádár-rendszer slampos diktatúrája a 80-as évekre már általában békén hagyta az állampolgárait (ha azok nem vonták nyilvánosan kétségbe a rendszer alapjait), Romániában viszont nem volt elég csendben maradni, látványosan és nyilvánosan kellett azonosulni a diktatúrával. Már a diákoknak is.

A Magyarországra most visszaszökő paranoid militarizmus ott és akkor a mindennapokhoz tartozott: az iskolákban a tanterv része volt a katonai kiképzés és a politikai nevelés óra,
a Fiatalok Felkészítése a Haza Megvédésére.

Valami hasonlót a mai magyar iskolákra nézve is bejelentett már a honvédelmi miniszter, a kormány nagyszabású lőtérépítési programba fogott, de amikor már az óvodáktól is terrorellenes intézkedési tervet kért a minisztérium, az a 80-as években Romániában élő magyaroknak azonnal eszébe juttatta a Nicolae Ceausescu elborult rendszerét...

A KÉP MINDIG BESZÉDESEBB SZÁZ KÖTETNÉL - ORBÁNOLÓGIA FELSŐFOKON

VÁROSI KURÍR - VOKS2018
Szerző: BOKROS LAJOS
2018.01.05.A címben leírt aranyigazságnak lehetünk tanúi, ha megnézzük a Financial Times angol napilap tegnapi címlapképét – írja közleményében Bokros Lajos, a MoMa elnöke.

A vörös szőnyeg mindent és mindenkit elbír


Megy egymás mellett a lengyel és a magyar miniszterelnök. Mateusz Morawieczki magas, vékony, fess, ámbár kissé félszeg fiatalember (jól ismerem) – mondja Bokros. A volt bankár feltűnően elegáns. Nem mosolyog, hanem kissé hunyorog.

Mellette halad Orbán Viktor, a magyar miniszterelnök. Összeráncolja homlokát, felhúzza szemöldökét. Majd szétpattan rajta a nagykabát. Harci harag van zavart arcán. Kicsi, mérges és nevetséges. Mint az az állam, amit a maga képére átformált és amivel győzőnek (Győzőnek) képzeli magát az egész világon.

“2018 a nagy csaták éve lesz” jelenti ki a (be)képzelt tábornok. Igaz, hogy nincs katonánk, igaz, hogy nincs töltényünk, igaz, hogy nincs igazunk, de bizakodva nézünk a jövőbe.

Vagy félünk tőle? Ezért a ráncos homlok, a dühös tekintet, a méregzsák magatartás?


Bizony félhettek, fiúk, nem sok van hátra

Tudom, hogy féltek, mert ha nem nyertek, akkor börtönbe kerültök. Elherdáltátok népünk jövőjét (a több, mint háromezer milliárdos felhalmozott nyugdíjpénztári vagyont – erről írok holnap), elloptátok a szabadságot, széttapostátok a jogállamot, megbecstelenítettétek az alkotmányos demokráciát.

Jön az új kormányfő és mosolyogni fog. Biztos kézzel, gazdag ésszel és meleg szívvel újjáépítjük Magyarországot.

Magyarnak lenni pedig újra dicsőség dolga lesz.

Lemossuk a gyalázatot, amit Ti hordtatok ránk.

Örökre.

MÁR MOSÁSRA SINCS PÉNZ A BUDAPESTI TŰZOLTÓKNÁL

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2018.01.05.


Emberi csontdarabka maradt az otthoni mosógépben, egy budapesti tűzoltó azóta nem viheti haza tisztítani a bevetésen használt védőruháját. A laktanyában rendszeresen baj van az egyetlen mosógéppel, ezért szolgálat után jobb híján az új, közösségi mosodákba viszi a kormos, füstös, néha véres ruháját. Nincs vele egyedül. Vegytisztításról, fertőtlenítésről csak álmodhatnak a tűzoltók.

A laktanyában hetek óta rossz a mosógép, ezért az ünnepek alatt a tűzoltók a főváros új, önkiszolgáló mosodáiba jártak mosatni a bevetésen használt felszerelésüket. Nem először: van olyan mosoda, ahonnan már korábban kitiltották őket a mocskos védőruhák miatt. A 24.hu-nak nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő tűzoltók szerint Budapesten alapvető probléma, hogyan tisztítsák a tüzeknél, baleseteknél beszennyezett felszerelésüket.

"Tudja, mi minden van a ruhánkon? A szennyeződéseknek csak egy része a korom és kosz. Nem egyszer vér, testnedvek, bélsár, fertőző beteg váladéka kerül rá, vagy veszélyes anyagok, üzemanyag. Minden, amibe a káresetnél belefekszünk, beletérdelünk. Gondolja el, mi kerül a ruhánkra egy-egy gyűjtögető lakásában vagy egy elhagyatott, hajléktalanok által lakott épületben! Ezt a kis teljesítményű mosógépek nem bírják sokáig!"

A tűzoltók elmondása szerint sokuknak tartalékruhája sincs, ezért a napi többszöri riasztás miatt a káresethez vizes, koszos ruhában kell kimenniük akkor is, ha fagypont alatt van a hőmérséklet.

"Egy tűzeset után az egyik kollégámnak egy hetedik emeleti lakásból kellett egy súlyos állapotú beteget lehoznia. Képzelheti, amikor megjelentünk a lakásban, vizes, büdös, mocskos védőruhában, mit szóltak a hozzátartozók."

Az utóbbi időben valamelyest javult a helyzet, állította az egyik nyilatkozó. Azoknak, akik új védőruhát kaptak, nem kellett leadni a régit, így ők tudnak cserélni. Vannak azonban olyan tűzoltóságok, ahol bevonták a régi öltözetet, hogy raktározzák vagy önkéntes tűzoltóknak adják tovább...

NYUGI! EZT A PÉNZT AZOKTÓL ÉS AZOKNAK A GYEREKEITŐL IS ELLOPTÁK, AKIK SÁRGA CSEKKEN FINANSZÍROZZÁK A FIDESZES HÁBORÚT

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ
Szerző: H. A.
2018.01.05.


Mivel kikezdhetetlen alapvetése a világ működésének, hogy a stílus maga az ember, ma kivételesen tartom magam ehhez. Akkor is, ha megint egy olyan pillanattal állunk szemben, amikor épeszű ember nem modoroskodik, nem disztingvál és nem relativizálja a védhetetlent.

Miután remélhetőleg kiheverte az ádventi bejglivel egybekötött sátoros keresztény ünnepet, Matolcsy Rómeó György, a Magyar Nemzeti Bank üldözési mániás, fegyverkező elnöke méltóztatott egy képviselői kérdésre válaszolva a nemzet tudtára adni: lehet oszlásnak indulni.

Ugyan a Varga nevezetű közepes képességű könyvelő már korábban elmondta ugyanezt a magánnyugdíjpénztáraktól 2010 végén einstandolt majdnem 3000 milliárd forint sorsával kapcsolatban, az unortodox közgazdasági szaktekintély megerősítette a rezzenéstelen arcú pofátlanságot: a kormány az égvilágon semmivel nem tartozik a magánnyugdíjpénztári tagoknak, úgyhogy le lehet szakadni erről a témáról.

Hát jó. Végül is tényleg nem történt semmi. A hirtelen felindulásból, előkészítés nélkül és hibás koncepció nyomán bevezetett egykulcsos adó és a társasági adócsökkentés miatti költségvetési lyukra, valamint az Európai Bizottság túlzottdeficit-eljárására hivatkozva a szuverén magyar kormány eltapsolta az ország 2010-es GDP-jének mintegy 10 százalékát. Vagyis azt a 2945,3 milliárd forintot, amit a magyar állampolgárok a magánnyugdíjpénztárakban tartottak. Volt, nincs.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy volt európai precedens erre a nagyszerű mutatványra: 2009-ben az észt kormány azzal előzte meg a költségvetési hiány elszabadulását, hogy a magánnyugdíjpénztárakba kötelezően befizetett járulékokat az államkasszába irányították. Igaz, ők ezt csak ideiglenesen csinálták, és tudomásom szerint nem zsarolták hivatalosan a populációt az állami nyugdíj elbukásával, miután többek között azzal nyertek választást, hogy majd ők jól megőrzik a nyugdíjak értékét és megvédik a nyugdíjpénztárakat.

És tényleg megvédték. A mindenki pénzét beszippantó Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap időközben megszűnt, a pénznek hiánytalanul a seggére vertek, és bár az államadósság foltokban csökkent, a nyugdíjrendszer nyomorúsága maradt. Az embereket konkrétan meglopták, átverték és most diadalmasan kiállnak – ennyi év távlatából pláne nincs ok az aggodalomra, hiszen a népszerűségüknek egyáltalán nem ártott meg – és beleröhögnek a nemzet sápadt orcájába.

A magánpénztári vagyont az utolsó fillérig elköltöttük, és akkor mi van? Közötök? A nyugdíjakra fordítható összeg nem gyarapodott, de legalább visszafordíthatatlanul elveszett eljövendő boldog korok boldog nyugdíjasai számára. Melyik részét nem értitek annak, hogy itt mégis minden rendben van? A nyugdíjvagyon gondos kezelése helyett elkótyavetyélték, amit a szarrá paráztatott polgárok tömegei rájuk bíztak, de nincs itt semmi látnivaló. Értjük, persze...

EZEK A KÓRHÁZAK ADÓSODTAK EL A LEGJOBBAN

ZOOM
Szerző: PAPP ZSOLT
2018.01.05.


Novemberben 47,3 milliárd forint volt a magyar kórházak adóssága, amely elvileg az utolsó fillérig eltűnt a december végi konszolidációnak köszönhetően.

November végén a költségvetési szervek lejárt adóssága – a Magyar Államkincstár (MÁK) legfrissebb adatai szerint elérték az 59,4 milliárd forintot, ami 3 milliárd forinttal magasabb az előző havi adatnál.

Az adósság meghatározó része a kórházaknál illetve az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel ami november végén 47,3 milliárd forint volt, az októberi 45,4 milliárd után.

A december végi adatokat három hét múlva közli a kincstár, ám várhatóan az nullához fog közelíteni, ugyanis december 31-ig kellet az kórházi adósságok rendezést lebonyolítania Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (korábbi nevén Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak).

A kormány november végi határozata szerint az állami, önkormányzati és egyházi egészségügyi intézmények adósságának rendezésre 49,1 milliárd forintot különítettek el, illetve további 5,5 milliárd forintra is pályázhatnak az egészségügyii intézmények a gazdálkodásuk átalakításhoz. A MÁK csak az állami és önkormányzati fenntartású kórházak adósságát közli – ez volt 47,3 milliárd forint november végén – így vélhetően az utolsó fillérig felhasználták a 54,6 milliárd forintos keretet az adósságrendezésre, hiszen az egyházi fenntartású kórházaknak is járt a támogatás.

A kincstári adatok szerint a legnagyobb adósságot 4,3 milliárd forintot a Honvédkórház halmozta fel szállítóival szemben.

A Honvédkórház az ország legnagyobb kórháza, a területi ellátáson túl felelős a politikusok, fegyveres testületi dolgozók egészségügyi ellátásért is – részben ezzel összefüggésben a kórház rendre lényegesen többet költ a bevételein felül. Jól mutatja a 4,3 milliárd forintos adósság nagyságát, hogy másik három nagy, részben összevont fővárosi kórház (Péterfy-Országos Baleseti Központ, Szent István- Szent László, valamint a Szent János kórház) összesen 5,7 milliárd forintos adósságot tol maga előtt...

MEGALAKULTAK, MEGBUKTATTÁK BOTKÁT, MEG IS SZŰNTEK

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2018.01.05.


Azt írja a Magyar Nemzet, hogy már meg is szűnt a Magyar Progresszív Mozgalom. A magyar politikatörténet egyik legrövidebb ideig működött “mozgalma” szeptember utolsó napjaiban bontott zászlót, de egyik tagja, Bodnár Zoltán a Hír TV-ben azt mondta, már meg is szűnt.

“A pártok gyakorlata és a történelem fölülírta azt a történetet” – nyilatkozta Bodnár
.

A Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő és a Zoom.hu hírportál tulajdonosa által alapított csoport azt a cél tűzte ki, hogy elősegítse az ellenzéki pártok összeboronálását és közös miniszterelnök-jelölt megtalálását. Jelenlegi tudásunk szerint ez a cél nem valósult meg maradéktalanul, hiszen bár az MSZP és a DK bejelentették, hogy koordinálnak az egyéni választókerületekben, a többi ellenzéki párt között nem született ilyen megállapodás, és hát közös miniszterelnök-jelölt sincs, a DK még az MSZP kormányfő-jelöltjét, Karácsony Gergelyt sem ismeri el saját jelöltjének.

Bodnár a Hír TV-ben azt mondta, már nem keresnek miniszterelnök-jelöltet, hiszen van több is. Persze volt több miniszterelnök-jelölt akkor is, amikor Tarjányiék színre léptek, de ők épp azt nyilatkozták, hogy egy közöset akarnak.

De hogy csak eddig tartott a nagy rezsimváltó elkötelezettség, az kiváló bizonyítéka annak, mi is volt ennek a kis kitérőnek a valódi célja: ahogy megalakulásukkor maguk is bejelentették, Botka László félreállítása.

Ez pedig, mint tudjuk, sikerült Tarjányiéknak. (Ugye, annak a Tarjányinak, aki saját bevallása szerint szoros munkakapcsolatban áll a Molnár Zsolt szocialista politikussal, akit még tavaly nyáron Botka árulónak, beépített fideszesnek nevezett.)

Szóval a nagy kormányváltó szólamok, a magasztos körítés mellett ennek az úgynevezett mozgalomnak annyira futotta, hogy megalakult, keltett egy kis felfordulást, félreállított egy miniszterelnök-jelöltet, aztán szépen hagyott csapot-papot és megszűnt. Teljes körű ellenzéki megállapodás nuku, közös miniszterelnök-jelölt nuku...

AZ ELCSALT VÁLASZTÁS, AMELY AZ USA SZERINT ÖRVENDETES TRANSZPARENCIÁVAL MENT VÉGBE

ÁTLÁTSZÓ - VILÁGTÉRKÉP BLOG
Szerző: DOBSI VIKTÓRIA
20128.01.05.


A 2009-es államcsíny után, úgy tűnik, ismét megpuccsoltak egy választást Hondurasban. Hiába tiltakoztak heteken át tízezrek a szavazatszámlálás több mint gyanús lefolyása és a rengeteg szabálytalanság ellen, a rezsim, mondhatni vérbe fojtotta a kétségeket. Bár több mint 30 tüntető vesztette életét december végéig, a közép-amerikai országban nagy befolyással rendelkező Egyesült Államok is rábólintott Juan Orlando Hernández konzervatív elnök győzelmére, jelezve az új választásokat szorgalmazó nemzetközi megfigyelőknek, hogy nincs itt semmi látnivaló.

A hondurasi polgároknak még több türelemre és elszántságra lesz szükségük, ha nem adják fel a vágyukat, hogy egy demokratikus országban szeretnének élni, ahol minden szavazat számít, sőt, az emberi életek is. Úgy tűnik, a nemzetközi közösség befolyással rendelkező tagjai és a régióban afféle helytartóként viselkedő Egyesült Államok szívesebben látnak egy korrupt és erőszakos rezsimet a hatalomban, mint egy demokratikusan választott, de kevésbé kontrollálható kormányzatot...

EL KELL VINNI AZ OPTIMIZMUST MAGYARORSZÁGRA - INTERJÚ SOMOGYI PÉTERREL

EURÓPAI ALTERNATÍVA PÁRT 
Szerző: hirextra.hu
2018.01.04.


Üde színfolt a pártok palettáján az Európai Alternatíva Párt,mely a külföldön dolgozó magyarokat és az ő családtagjaikat, barátaikat képviseli. A párt elnökével Somogyi Péterrel beszélgettünk Londonban.

Önök nem fogadnak el kampánypénzt a magyar államtól. Ez igencsak szokatlan. Miért nem?

Igen, mi vagyunk az egyetlen párt a bejegyzett 370 közül, aki nem fogad el állami kampánytámogatást. Ennek elsődleges oka, hogy nem hisszük azt, létezik ingyen ebéd. A Fidesz az állami pénzeket láthatóan sajátjaként kezeli és nyilvánvaló, hogy csak fideszes projektekre és személyeknek adnak pénzt évek óta. Számunkra elképzelhetetlen, hogy egy valódi ellenzékiséget képviselő pártot valaha is olyan pénzből támogassanak, amin rajta van a kezük.

A több, mint egy éve meghirdetett programpontunkat az elmúlt hetek eseményei is visszaigazolták, hiszen az Állami Számvevőszéken keresztül sorra vonja meg és veszi vissza Orbán az ellenzéktől a költségvetési támogatásokat különböző büntetések formájában. Mi közösségi finanszírozásból fogjuk pótolni a kieső pénzeket, nagyon bízunk az összefogás erejében.

Hogyan oldják meg a kampányfinanszírozást?

Közösségi gyűjtéssel, ami január hónapban kezdődik. Főként a külföldön élő 800 ezer magyarra számítunk - hiszen elsősorban őket és az őket hazaváró családtagjaikat, barátaikat képviseljük. Mi, a külföldön dolgozók évente több mint 1200 milliárd forintot utalunk haza. Ebből a pénzből a kampányra is kell, hogy jusson. A honlapunkon, Facebook oldalunkon természetesen most is elérhető a számlaszámunk.

A cél, hogy minden jelöltünk megfelelő anyagi háttérrel tudjon kampányolni.

Mi a párt legfőbb célja?

Hogy 2018-ban kormányváltás történjen. Célunk, hogy hazahozzuk végre az optimizmust. 

A külföldön élő magyarok nélkül elképzelhetetlen a kormányváltás, kell ez a 800 ezer ember ahhoz, hogy meglegyen a kormányváltó többség. Ezért az elmúlt másfél évben intenzív tárgyalásokat folytattunk a teljes ellenzéki összefogás érdekében a Londoni Ellenzéki Kerekasztalon keresztül. 

Sajnos az ellenzéki érdektelenség és megosztottság okán ez kudarcba fulladt. 

Mi, akik kénytelenek voltunk elhagyni a hazánkat, talán tisztábban látjuk, milyen súlyos gond az otthoni széthúzás - az ellenzéki pártok viselkedése jól mutatja ezt. Európa nyugati felén az összefogást tanultuk meg, s szeretnénk ezt a hazánkba is eljuttatni, elterjeszteni. 

A napokban sajnos újabb kezdeményezésünket söpörte le az asztalról a magyarországi ellenzék, így év végére eljutottunk odáig, hogy egyedül, de igen nagy lelkesedéssel futunk neki a 2018-as választásoknak. A 800 ezer kint élő magyar és az otthoni hozzátartozók, nagyon komoly, milliós tábort képeznek. 

Motivációnk egyértelmű: vissza szeretnénk térni egy normális, élhető országba. Ezért kell a kormányváltás.

Hogyan kampányolnak a képviselőjelöltjeik ? Külföldről?

...
ITT OLVASHATÓ

CSEKK A HAZÁÉRT

FACEBOOK
Szerző: BRUCK ANDRÁS
2018.01.03.Ez a névre szóló csekk, amely ki tudja, hány címre ment el, se nem tarhálás, se nem pofátlanság, ahogy a különféle fórumokon olvasni, hanem a kontroll nélkülivé vált elme gátlástalansága. Na meg félelemkeltés és félelem egy időben. Nektek muszáj engedelmeskednetek, nekem meg muszáj tudnom, vajon még mindig lojálisak vagytok-e?

Egyszerre teszt és hűségnyilatkozat.


Szép, hosszú lista lehet, kár, hogy nem nyilvános. Tényleg, miért nem? Mióta szégyen a miniszterelnök elképzeléseit támogatni? Azt hittük, büszkeség. Csak tippelek, kik kaphattak ilyen hazafias csekket: Kokó, Ákos, Rákay Philip, Gundel Takács, Kerényi és Vidnyánszky… vajon Tilla is kapott? Elnézést, tudom, ő csak szórakoztat, és arra is szükség van, nem igaz? Stohl Buci? Bayer és Schmidt Mária biztos nem, az ő hűségük vitán felüli. És Németh Sándor az épp most kapott állami 750 millióért? Köves Slomó a kóser vágóhídért? Na és a kinevezésüket szolgalelkűséggel kiérdemelt rektorok? A megrendült pozíciójú, engedelmes társulatát angyalokról énekeltető színházigazgató? A miniszterelnöki évértékelők meghívottjai?


Irigylésre méltó emberek. Mi itt az aszfalton azon tipródunk, mennyit dugjunk az orvos zsebébe. De ők a Pártnak fognak adni! Néhányan talán fel is hívják majd egymást, hogy „te mennyit gondolsz, mennyi volna elég?”

Az érzékelhetően mind óvatosabbá váló Index szerint a Fidesz „közösségi finanszírozásba” kezdett. Micsoda szánalmasan hazug magyarázat. Csak nehogy legközelebb már ők is kapjanak ilyen csekket.

A csekkhez fűzött indoklás – a Soros kampány további finanszírozása – önmagában baljós jel, azt meg, hogy egy EU-ország miniszterelnöke képes ilyen alvilági módszerekhez nyúlni, nem lehet félelem és megrendülés nélkül tudomásul venni.

Mindennél rémisztőbb azonban maga a párt, a Fidesz, amelyben ilyesmi lehetséges, és amelyből ezek szerint teljesen hiányzik a kollektív visszatartó erő. Mindenben zöld utat adnak a pártelnöknek, miniszterelnöknek – és ennek az útnak nem lehet jó vége.

EZEK VOLTAK 2017 LEGJOBB MAGYARORSZÁGI SZÍNHÁZI ELŐADÁSAI

ART&GO
Szerző: artandgo
2018.01.04.


Megkezdődött 2018 – ideje hát még egyszer visszatekinteni az előző évre.

Legjobb tudásunk szerint igyekeztünk megtalálni az elmúlt évad tíz legjobb, legfontosabb, legjelentősebb színházi bemutatóját. A lista azonban nem teljes, nem is lehet az - és nem csak azért nem, amiért semelyik művészeti összeállítás. Bár igyekeztünk minél több előadásra eljutni, a kép közel sem teljes, nem láttunk, nem láthattunk mindent. Nagy fájdalmunk, hogy 2017-ben különösen kevés határon túli magyar nyelvű színházi előadásra jutottunk el, illetve jutott el hozzánk. Ennek megfelelően, bár például a POSZT-on látott marosvásárhelyi Retromadár...-ra különösen szívesen emlékszünk vissza, most a magyarországi bemutatók közül válogattunk:...

A KORMÁNY ÉRINTÉSSEL REGISZTRÁLHATÓ IDÉNYMUNKÁSOKAT TERVEZ

ZOOM
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2018.01.05.


- Négy minisztérium és az agrárkamara márciusig előterjesztést készít a kormánynak arról, hogyan lehetne az egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozó idénymunkásokat az új, e-személyi igazolványukkal regisztrálni.

- Már létezik egy mobilalkalmazás az idénymunkások gyors bejelentésére, ennek továbbfejlesztését vizsgálja most a kormány.
- Ha a terv megvalósul, nem kell majd az idénymunkások adatait kézzel felvinni a rendszerbe, elég lesz lecsippantani a személyijüket.

Olyan egyszerű lesz bejelenteni az idénymunkásokat, mint érintős bankkártyával fizetni a közértben, ha elnyeri a kormány tetszését az az előterjesztés, amit négy minisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) készítenek. Az előterjesztést a kormány határozatban rendelte meg 2017. december végén, hivatalosan „az e-személyi igazolvánnyal alkalmazható NFC-chipes, fényképes ellenőrző rendszer kiépítésének és bevezetésének lehetőségeit” kell körüljárni az egyszerűsített foglalkoztatásnál.

Már van idénymunkás-bejelentő alkalmazás


A határozat szövege alapján nem nehéz valami Skynet-szintű disztópiára gondolni, valójában gyakorlatilag csak egy már meglévő mobiltelefonos alkalmazás továbbfejlesztéséről van szó, legalábbis ez derül ki a NAK lapunknak megküldött válaszaiból.

Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében a munkavállalókat telefonon vagy interneten keresztül kell bejelenteni, ez utóbbi megoldást egy okostelefonos applikáció segíti. Az appban az Ügyfélkapu-regisztrációval rendelkező munkáltatók relatíve gyorsan és egyszerűen tudnak foglalkoztatottakat bejelenteni, legalábbis, ha nem kell túl sok idénymunkás adatait felvinni egyszerre...

PÉLDÁS HADRENDBE ÁLLT AZ ÁLTALÁNOS ELHÜLYÜLÉS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.01.05.


Szépjóreggelt mindenkinek! Péntek van, meg január is, és már csak három hónapot kell aludni áprilisig! Rövid és idegesítő, de igencsak kikívánkozó szolgálati ténymegállapítással kezdeném, miután tegnap reggel Edgar kolléga elragadtatott posztja újra felkavarta a félázsiai posványt, és felszínre hozta a zsibbasztó rögvalóság egyik velünk élő tünetét. Cizellált leszek, és megpróbálok méltó lenni Csokonai Vitéz Mihály irodalmi örökségéhez.

Olybá tűnik, hogy a vadonatúj évben változatlanul folytatni kényszerülünk szélmalomharcainkat az eltartott kisujjal szemet forgató, a stílus maga az ember ócska csatakiáltással keresztbe tetovált, a mindenkori erkölcs és erkölcstelenség közötti különbség súlyát tudomásul venni nem tudó/hajlandó, finnyáskodó, mások helyett megsértődő, értő olvasásra képtelen hitetlenséggel és álintellektuális rövidlátással. Ami nézetem szerint káros, és nem hogy nem segít túl a pusztító orbánizmus napi mocskán, de folyamatosan visszahúz a mocsárba. Ami persze nem lenne baj, ha ebből a háborús öldöklésből ki lehetne maradni. De baromira nem lehet kimaradni belőle, nem lehet függetlenedni tőle. Ellenkezőleg: a minden napra jutó erkölcstelen gazemberségek kétpofára nyelése közben végképp nem lehet egy párhuzamos univerzumból a pitypangnyílás csodáiról elmélkedni és úgy tenni, mintha nem hömpölyögne az ember szája körül a bűzös trágyalé.

Ennek okán utoljára írom le: akinek Magyarország és csatolt/elcsatolt részeinek jelenlegi szellemi-lelki-gazdasági-erkölcsi állapotát tekintve az a legnagyobb kínkeserve, hogy itt, ezen a felületen csúnya szavakat is leír egyik-másik szerző (és hangsúlyosan kikérem magamnak a nyegle, felületes általánosítást), azt udvariasan felkérem, ne hányja oda minden egyes cikk alá, hogy ez milyen borzasztó és kiábrándító, mert ennél csak az a borzasztóbb és kiábrándítóbb, amikor egy kizsigerelt, palira vett, kognitív disszonanciában szenvedő ország egyik-másik lakója (akár itt él, akár elszármazott egy jobb élet reményében máshova) stílusvitákat folytat a puskaporos hordó tetején ülve és József Attilát, meg Radnótit maga előtt tolva sértődötten forgatja a szemét az igénytelen trágárságon.

Ez a cizellált felkérés nem egyenértékű azzal, hogy elüldözzük, nem toleráljuk, elnyomjuk, elhallgattatjuk, letiltjuk azokat, akiknek ez nem jön be. Csak hagyjuk már ezt a modoroskodó óbégatást. Változatlanul nem fogjuk feles üvegek címkéjére nyomtatni a mondanivalónkat. Majd ha egyszer itt békeidő lesz és egy normális ország, majd ha a politikai elit emberszámba veszi nem csak a véresszájú nyaloncait, hanem az ország minden egyes lakóját, majd akkor ide lehet jönni és a szemünkre lehet hányni, hogy az utca embere által is előszeretettel használt csúnya szavakat is a billentyűzetünkre veszünk. Addig hagyjuk békén egymást, ne sértegessük egymást, és jobb lesz mindenkinek. Ámen...

MÉRTÉK MÉDIAOMBUDSMAN - AZ UKRÁN NYELVTÖRVÉNY ELFOGADÁSÁNAK SAJTÓVISSZHANGJA

ÁTLÁTSZÓ- MÉRTÉKBLOG
Szerző: MÉRTÉKBLOG
2018.01.05.


Az ukrán parlament 2017. szeptember 5-én elfogadta az új oktatási törvényt, többek között leszögezi, hogy az oktatás a nemzeti nyelven, azaz ukránul kell, hogy folyjék, bár lehetővé tesz kivételeket. A cél az ukrán nyelv helyzetének megerősítése, és legsúlyosabban az orosz nyelv használatát korlátozza, de a törvény szigorításai a többi nemzeti kisebbséget is sújtják. Kiváltképp a magyar közösséget. Elemzésünkben arra voltunk kíváncsiak, hogy az online média segítette-e a téma megértését, a széleskörű tájékozódást és az olvasók, nézők megalapozott véleményformálását. Az elemzés a Mérték Médiaombudsman sorozat negyedik része.

A Mérték Médiaelemző Műhely a Google Digital News Initiative Innovation Fund támogatásával egy olyan online médiakörnyezet kialakítására törekszik, amely a kritikus gondolkodást és az objektivitás iránti igényt mind a médiafogyasztók, mind az újságírók oldalán erősíti. A projekt egyik része egy olyan, médiaombudsman-szerű felület kialakítása, amely kritikus elemzéseket közöl egyes eseményeknek az online médiában való feldolgozásáról, az eseményhez kapcsolódó cikkekről, szerkesztőségi tartalmakról. Az egyes elemzések egy aktuális téma online médiában való megjelenését vizsgálják. A cél nem egy konkrét médium vagy újságíró tevékenységének értékelése, hanem széles körben tárgyalt események feldolgozásának lehető legteljesebb körű elemzése.

Az ukrán parlament, a Rada 2017. szeptember 5-én elfogadta az új oktatási törvényt, amely egyfelől az oktatás színvonalának emelését tűzi ki célul, az oktatás kötelező időtartamát 11-ről 12 évre növelve; másfelől 7. cikkében leszögezi, hogy az oktatás a nemzeti nyelven, azaz ukránul kell, hogy folyjék, bár lehetővé tesz kivételeket. A cél az ukrán nyelv helyzetének megerősítése, és legsúlyosabban az orosz nyelv használatát korlátozza – az Oroszországi Föderáció jelenleg Ukrajna háborús ellensége, és területén, valamint az annektált Krím félszigeten diszkriminálják az ukránokat –, de a törvény szigorításai a többi nemzeti kisebbséget is sújtják. Kiváltképp a magyar közösséget, amely ugyan csak a hatodik legnépesebb, de az oroszon kívül a legjobban kiépített anyanyelvi oktatási rendszerrel rendelkezik. A második olvasatban kompromisszumként benne maradt az az eredetileg tetszőleges nyelvekre vonatkozó klauzula, hogy bármelyik oktatási szinten „egy vagy néhány” tárgyat az EU-tagállamok hivatalos nyelvein – így például magyarul – is lehet tanítani. A feltételek és a végrehajtás módja azonban tisztázatlanok, ezeket az ukrán kormány az „anyaországokkal” való kétoldalú tárgyalásokon akarja tisztázni.

Az elemzést Széky János, az Élet és Irodalom rovatvezető újságírója készítette. Az elemzés a 2017. szeptember 6. és szeptember 29. közötti időszakra terjed ki, és a 24.hu, a 444.hu, a 888.hu, az alfahir.hu, a hvg.hu, az index.hu, az mno.hu, az origo.hu és a zoom.hu felületein megjelent anyagokat vizsgálja:...

MINKET NEM ALAKÍTANAK ZOMBIVÁ! - NE MENJ SULIBA, ÁLLJ KI MAGADÉRT

VÁROSI KURÍR 
- KERÍTÉSEN INNEN BLOG
Szerző: MÁTRAI ANNA
2018.01.05.


A Fidesz oktatás(ellenes) politikája kicsapta a biztosítékot a diákok körében, akik közösségi oldalon szerveznek tiltakozó tüntetést január 19-re. Mottójuk: Mindenkinek veleszületett joga tudni, tanulni. 

Független és diákoknak szól

Január 19-én ne menj suliba! Tiltakozzunk együtt az oktatási rendszer minősége és rendszere ellen, pl.: ne legyen 7,8 vagy 9 órája a diákoknak naponta! Mutassuk meg, hogy nem állunk be a sorba és nem tűrjük a szabadidőnk elvesztését! Gyere te is a Parlament elé január 19-én és mutassuk meg, hogy minket nem alakítanak zombivá! A tüntetés teljesen független és csak diákoknak szól:...

TUDTA, HOGY ÖN IS FIZET A KÜLFÖLDI EGYHÁZAKNAK?

SZTÁRKLIKK
Szerző: HERCZEG ÁRMIN
2018.01.05.


...Mondjuk, nincs az az érv, amellyel meggyőzhető lennék arról, hogy a magyar adózók pénzéből külföldi fociakadémiákat támogassunk. Meg külföldi stadionépítést (bizony, ilyen is volt). Ezzel szemben megértem, ha mondjuk támogatjuk a külföldön élő magyar fiatalok tanulását. Például magyarországi egyetemeken. 

Igenis fontos, hogy mindent megtanuljanak itt, és a magyarságukban megerősödve menjenek haza. Vagy maradjanak itt. Mert innen meg ugye mennek ki a tanult magyarok nyakló nélkül, nem árt, ha van utánpótlás.

Bizonyos szintig még azt is tudom támogatni, hogy segítsük a külhoni magyarok hitéletét. De ez a szint tényleg csak bizonyos legyen, mondjuk, hogy jelképes. Még egyszerűbben: ne milliárdos tételekről legyen szó, mert azokra itthon is nagy szükség lenne. Ezzel szemben a magyar kormány, a magyar adózók pénzéből elképesztő összeget költ külföldi egyházakra.

A pálmát az Erdélyi Magyar Református Egyházkerület viszi el, amely majdnem 27 milliárd forintnyi támogatást kapott. Megismétlem: 27 milliárd... Elképzelhetetlen pénz, felfoghatatlan pénz.

Ha ezt az egy tételt megspórolta volna a kormány már lehetne rendes ételt adni a magyar kórházakban fekvő magyar betegeknek, vagy mondjuk ebből a pénzből felére lehetne csökkenteni a várólistákat. (Ha csak negyedére, akkor bocsánat.)

Lehetne venni ebből a pénzből életmentő mammográfiás gépeket, azok helyett a lepusztultak helyett, ezzel sok magyarországi, magyar életet lehetne megmenteni. Vagy mondjuk ebből a pénzből le lehetett volna cserélni (8 milliós darabárral számolva) 3375 magyar rendőrautót. Vagy lehetett volna három kisebb stadiont építeni. (Ezt csak azért írtam le, mert manapság stadionban illik számolni a közpénzelverést.)

Szóval, minek is kell nekünk 27 milliárd közpénzzel támogatni egy romániai egyházat? Vagy minek kell a többség által nem is ismert (ki hallott már róla?) Romániai Lutheránus Egyháznak két és fél milliárdot adni? Csak nem így akarják megvenni a választás előtt az ottani papságot, hogy az megfelelően irányítsa a szavazókat? Nem lennék meglepve.

KÓSÁÉKNAK MALACUK VAN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SARKADI NAGY MÁRTON
2018.01.05.


Százmilliós pályázati pénzen híznak a jószágok a Kósa Lajos anyukája érdekeltségébe tartozó sertéstelepen. Több jogcímen is kap pénzt a cég az államtól.

Ugyancsak jó időpontban vette át a Kósa Lajos miniszter 82 éves édesanyjának érdekeltségébe tartozó cég a korábban a politikus rokonaihoz tartozó sertéstelepet. A vállalat ugyanis még éppen időben el tudott indulni egy állami pályázaton, amin végül 123 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert.

Mint azt már megírtuk, a politikus édesanyja, a nyugdíjazását megelőzően védőnőként, majd bölcsődei vezetőként dolgozó Kósa Lajosné Bacskó Katalin 2015 nyarán vásárolta be magát a sertéstenyésztéssel foglalkozó Méker Kft.-be. A Méker elődjének tekinthető, és a Kósáékkal rokon Szilágyi família érdekeltségébe tartozó Szalka-Pig Kft. ekkoriban felszámolás alatt állt. Kósáné megjelenése után a Mékerbe ismeretlen eredetű friss pénz került, és úgy vette át a több százmilliós értékű mátészalkai sertéstelepet a Szalka-Pigtől, hogy az ki tudott egyezni a hitelezőivel.

A felerészt Kósa asszony, valamint az egy-egy negyedrészt birtokló Szilágyi Gábor és Szilágyi Balázs tulajdonába tartozó Méker azóta elég sikeres, 2016-ban például harmincmilliós tiszta profitot ért el.

A cég gyarapodásához – tudta meg a Népszava – az adófizetők is hozzájárulnak. A Méker ugyanis 123 millió forintot nyert egy sertéstartó telepek korszerűsítését támogató pályázaton, amihez a finanszírozást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és a magyar állam biztosította. Az sem mellékes: a megítélt összeg az ötvenedik legnagyobb, amit ezen a címen fizetnek ki a 141 nyertesnek. A beruházás teljes összege 251 millió forint, ami azt jelenti, hogy a lehetséges maximum ötven százalékos vissza nem térítendő támogatást különösen jó aránnyal használták ki...

TISZTELETTEL

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.01.04.


Vettem egy nagy levegőt és elolvastam a szégyentelen, jellemtelen, gátlástalan csúti dagadék levelét, amiben pénzt kér a híveitől. Ne haragudjanak rám, én erről semmit nem tudok mondani. Ha ugyanis az illetőt meghívnák ebédre a Buckingham-palotába, ott felugrana az asztal közepére, letolná a koszos gatyáját, és hatalmas szellentések közepette az abroszra nagydolgozna, az egy kis kellemetlenség, apró illetlenség volna ahhoz képest, amit most tesz ezzel a levéllel - ez az arcátlanságnak olyan mélysötétje, ahová én nem látok le, amitől megnémulok.

Van viszont a levél alján egy szó, amiről volt már egyszer mondanivalóm (Jóreggelt Európa 2013. november 8.), amiből most ideteszek egy részt, mert fontos lehet, eloszlathat esetleges kétségeket, bizonytalanságokat. Az van a levél alján, hogy Tisztelettel, aztán aláírás, funkció megjelölése, nem miniszterelnök, ez külön aljas különbségtétel, jogászok helyében utánanéznék, egy pártelnök kérhet-e pénzt, kivált egy olyan pártelnök, akiről mindenki tudja, hogy miniszterelnök, azaz lényegében a miniszterelnök kéri azt a pénzt, ami viszont nyilvánvalóan törvénybe ütköző, de jogi ügyekkel most inkább nem foglalkozom.

Ezt az álságos, ócska és hazug, végtelenül cinikus disznóságot taglalnám kicsit, ezt a "tiszteletet". 

Íme a több, mint négy évvel ezelőtti bejegyzés részlete:

ITT OLVASHATÓ

GYEREKES, TÁJÉKOZATLAN, AKARATOS - ÍGY BESZÉLNEK TRUMPRÓL A STÁBTAGOK

24.HU
Szerző:  D. KOVÁCS ILDIKÓ
2018.01.05.


Egy néhány nap múlva megjelenő könyv talán még az eddigieknél is kedvezőtlenebb színben tünteti fel Donald Trumpot. Az amerikai elnök máris perrel fenyegeti egyik korábbi bizalmasát, Steve Bannon volt főtanácsadót, aki megszólal a kötetben. Nem valószínű, hogy Michael Wolff írásából mindent készpénznek lehet venni, de érdekesség akad bőven, kezdve onnan, hogy Trump talán nem is akart nyerni, egészen odáig, hogy a lánya, Ivanka viszont nagyon is készül az elnökségre. És persze ott az orosz szál is.

Már eddig is szivárogtak információk arról, hogy valójában mi zajlik a Fehér Házban, például amikor állítólag maga a külügyminiszter, Rex Tillerson nevezte „egy kibaszott idiótának” főnökét, Donald Trumpot, az Amerikai Egyesült Államok 45. elnökét. Michael Wolff újságíró azonban a január 9-én megjelenő, Fire and Fury című könyvében arra vállalkozott, hogy mélységében mutassa be a Trump-elnökség eddig eltelt hónapjait. Az újságíró állítása szerint 18 hónapon keresztül mintegy kétszáz interjút folytatott le a Trump-stáb magasrangú tagjaival.

Az egyik ilyen beszélgetésen elhangzottakról a 24.hu-n is beszámoltunk. E szerint Steve Bannon, Trump egykori főstratégája „hazaárulást” és „hazafiatlan viselkedést” említett egy, Trump legidősebb fia és egy csapat orosz között a New York-i Trump Towerben lezajlott találkozóval kapcsolatban.

Magyar idő szerint szerdáról csütörtökre virradóra aztán sorra jelentek meg azok a cikkek, amelyek Wolff könyvét szemlézték és amelyekből aggasztó kép rajzolódik ki a Fehér Ház állapotát tekintve: Donald Trumpot még a saját stábja is alkalmatlannak tartja az elnöki szerepre, folyamatosak a konfliktusok az elnökhöz legközelebb álló tanácsadók között, és csakugyan nemzetbiztonsági aggályokat vetnek fel a Trump-család és az oroszok közötti kapcsolatok
....

ITT OLVASHATÓ

TÁVOZZON, AKI ILLIBERÁLIS ÁLLAMKÉNT BELÜLRŐL IGYEKSZIK ALÁAKNÁZNI AZ UNIÓT ! - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.01.05.


- Olyan idáig még nem volt, hogy két tagállam elutasítsa a szolidaritást az EU-n belül

- Schulz: Seehofer ma mondja meg Orbánnak, hol van a határ a migráció elutasításában, valamint a sajtó- és szólásszabadság lerombolásában

- Kurznál a barátság a pénznél véget ér - rossz hír ez a magyar kormányfőnek

rte.ie

A magyar és az ír miniszterelnök nem értett egyet a migráció és terhek megosztásának kérdésében. A budapesti tárgyalások után azonban Varadkar azt hangoztatta, hogy a párbeszéddel lehet a legjobban közelíteni az álláspontokat. A politikus sorra látogatja az uniós tagállamokat, odahaza azonban a Munkáspárt kifogásolja, hogy a miniszterelnök miért nem árulta el az utolsó pillanatban elhatározott magyarországi utat, noha kérdezték róla a parlamentben. A baloldali ellenzék demokráciaellenesnek és az EU értékeivel szembenállónak tartja a magyar politikát. Egyben azt is szeretné tudni, hogy az ír kormány mennyire ért egyet Orbán Viktor irányvonalával. Nos, erről Varadkar annyit mondott a sajtótájékoztatón, hogy új kapcsolatokat kell kiépíteni, főleg Kelet-Európában. Egyébiránt abban egyetértettek a vendéglátóval abban, hogy nem szabad csökkenteni sem a közösségi agrártámogatásokat, sem a szerkezeti alapokat. A francia államfővel szemben mindketten szorgalmazzák, hogy a nemzeti adópolitikával tehessék versenyképesebbé a gazdaságukat.

FT

A lap úgy értékeli, hogy feszültség van az unió keleti felén, és a magyarok, illetve a lengyelek ellenállása nagy próbatétel Brüsszel számára, amely szankciókat helyezett kilátásba a migráció és az igazságszolgáltatás miatt. Az elemzés, amelyet a címoldalon Orbán Viktor nem túl előnyös fényképével harangoznak be, emlékeztet arra, hogy a két ország szembefordult a liberális értékekkel, ugyanakkor tegnap Budapesten megerősítette, hogy kész éles ütközésekre is a bevándorlás és a pénz kapcsán. A cikk idézi, hogy a harcias házigazda szerint 2018 a nagy csaták éve lesz a nyugati multikulti felfogással szemben. Lengyelország egykor a legígéretesebb tanítvány volt a Keleten, mára azonban a konzervatív-nacionalista PiS lekoppintja a politikai rendszer átalakításának orbáni modelljét. Ugyanakkor a magyar vezető fogja össze az ellenállást az EU menedékpolitikájával szemben, ami újabb éket ver a kontinens két fele közé.

A magyar-lengyel kapcsolat azért nagy kihívás Brüsszel számára, mert képes meglőni a többiek erőfeszítéseit egy sor területen, a migrációtól kezdve a jogállamig – mondja Heather Grabbe, a Nyílt Társadalom Európai Politikai Intézet igazgatója. Hozzáteszi, azért léptek szövetségre, hogy kivédjék az uniót és ez teljesen úgy jelenség. Ez az első eset, hogy egy államcsoport elutasítja a szolidaritást migráció és a tehermegosztás ügyében. Ugyanakkor a magyar és lengyel retorika nyugtalanítja a Visegrádi Csoport másik két tagját. EU-diplomaták viszont elárulták, hogy nem szeretnék, ha súlyosbodna a válság Varsóval, mert nem lenne jó, ha törés következne be a szervezeten belül, hiszen az destabilizáló hatást váltana ki. Ám ily módon azzal is számot vetnek, hogy Magyarország meg akarja vétózni a lengyelellenes megtorló intézkedéseket.

Egyre több tagállam sürgeti, hogy a következő időszakban az anyagi támogatásokat kapcsolják politikai feltételekhez, ám a magyar és a lengyel vezetés ezen a területen – egymás természetes szövetségeseként – harcra készül – mutat rá Bartha Dániel, az egyik budapesti elemző intézet vezetője. Az erősödő jobboldali nacionalizmus különösen nagy aggályt ébresztett Németországban. Kai-Olaf Lang, a neves német elemző arra hívja fel a figyelmet, hogy Berlint és a két renitens kormányt sok minden elválasztja, de sok tényező össze is köti. Merkel ezért nem kíván új elválasztó vonalakat, pl. úgy, hogy túlzottan elmélyítenék az együttműködést az eurozónán belül. Egy lengyel szakértő mindehhez azt fűzte hozzá, hogy Varsó gyenge és rá van szorulva Magyarország védelmére...

"NEM BÍROM MÁR MAGAMBAN TARTANI" - EGY ÓVÓNŐ ŐSZINTE, NYERS VÉLEMÉNYE AZ ÓVODÁK HELYZETÉRŐL

NLCAFÉ BLOG
Szerző: KUN GABI
2018.01.05.


Gabriella óvónőként, óvodavezető-helyettesként dolgozik egy Budapest környéki település egyik óvodájában és alaposan megírta a magáét az intézményes gyermeknevelés aktuális helyzetéről. Célja az, hogy minőségi, szakmai párbeszéd induljon arról a tarthatatlan helyzetről, ami mára kialakult az óvodákban.

Megkísérlem, hogy az óvónői munkára őszintén, egyfajta nyers nyitottsággal rátekintsek. Lehet, hogy helyenként ironikusan vagy túlságosan sarkítottan fogok majd fogalmazni – ennek általában a témával kapcsolatos fájdalom, csalódottság az oka.
Mit is csinál egy óvónő?

Különféle játékokkal fejleszti a kisgyermekek különböző képességeit. Segíti a közösségbe való beilleszkedésüket. Segíti kezelni a konfliktusaikat, illetve elsajátítani és gyakorolni bizonyos konfliktuskezelési technikákat. Emellett beszedi a pénzt a szülőktől a gyermekek színházi előadásaira, kirándulásokra, a pénzről könyvelést vezet, és váltópénzt tart az óvodában, hogy vissza tudjon adni. Olykor adományként kifizeti a belépődíjakat a rászoruló gyermekeknek, mert fontos számára, hogy ők se maradjanak ki az élményből.

Megszervezi az óvodában a gyermekek fényképezését. Igyekszik elérni óvodásainál, hogy merjenek mosolyogni az ismeretlen bácsi jelenlétében, és kövessék kéréseit, amikor mindenféle különös testhelyzetben idegen tárgyakat a kezükbe adva igyekszik megörökíteni őket. Mindezeken túl begyűjti és könyveli, valamint az igazságosság és egyenlőség elve alapján kéri, szükség esetén óvatosan követeli a behozandó tisztasági csomagot, illetve a törvényesen nem szedhető, mégis elengedhetetlen csoportpénzt.

Kockáztatva ezzel a saját hitelességét is, hiszen hogyan tud majd ezek után törvények, szabályok betartására hivatkozni?

Ezeken felül igyekszik olyan kapcsolatot ápolni a szülőkkel, hogy a szülők a gyermekek megunt játékait, vagy a munkahelyükön keletkező irathulladékot, mely még jó lesz firkapapírnak, szívesen hozzák be adományként az óvodába...

MEGKÖNYÖRÜLT A KORMÁNY A ROKKANTAKON, DE KEVESEKNEK LESZ JELENTŐSEN KÖNNYEBB

HVG ONLINE - GAZDASÁG
Szerző: SZLAVKOVITS RITA
2018.01.05.


Beláthatta a kormány, hogy az öt évvel ezelőtti rokkantellátási törvénymódosítással tízezreket hagyhatott az út szélén. Idéntől egyes támogatások nőnek és új ellátások is elérhetők. De kinek, mikor és mennyi jár?

„Kaphatok pluszpénzt? Nem hallottam róla. Hol lehet kérni?” 

– lepődött meg az 60 éves pusztaszeri asszony. Merschdorf Attiláné Ibolya január elején még nem halott arról, hogy igényelhetne pluszpénzt egészségi állapota miatt. A nő néhány éve stroke-ot kapott, kétszer is meg kellett műteni, fel tud kelni ugyan kerekesszékéből, de legfeljebb a ház elé tud kimenni rövid időre. Ötvenhárom százalékos rokkantsági besorolást kapott, de mert csak 1978 és 1985 között volt munkaviszonyban, tehát nincs meg a szükséges szolgálati-biztosítási ideje, nem kap rokkantellátást, de dolgozni sem tud. Most sem tudja, hogy a januártól igényelhető új, kivételestámogatásra vajon jogosult-e. A feltételek között ugyanis szerepel az is, hogy az előírt biztosítotti idő legalább felével rendelkezni kell (öt éven belül legalább három év, tíz éven belül legalább hét év), illetve azokat kell a mérlegelésnél előnyben részesíteni, akik a biztosítotti idő legalább 90 százalékával rendelkeznek.

A parlament a kormány javaslatára tavaly módosította az ellátásokra vonatkozó 2012-ben rendkívül megszigorított szabályozást úgy, hogy a támogatásokból korábban a biztosítotti idő hiánya miatt kiszorultak 2018 januárjától - nem alanyi jogon és a keret erejéig - igényelhetnek kivételes támogatást. Emellett mostantól 50 ezer forintot kaphatnak azok, akik 20 évig ápolták súlyosan fogyatékos gyermeküket, nyugdíjasok, de épp gyermekük gondozása miatt nem tudtak dolgozni, és ezért rettenetesen alacsony a nyugdíjuk. Aki nem gyermekét, hanem házastársát, szülőjét vagy más rokonát ápolta, továbbra sem kaphat ilyen kiegészítést. Mindeközben a nem nyugdíjaskorúak ápolási díjként kapott pénze öt százalékkal nő, ez a legmagasabb kategóriában 3200 forintos emelkedést jelent, így 58 590 forintot kapnak majd mostantól.

Nem könnyű kalkulálni, és nem mindenki kaphat, aki kér

A pontos összegeket nehéz lenne kiszámolni, amelyeket most megítélhetnek a kivételes támogatást igénylőknek, ez minden esetben más lehet. Gulyásné Bölkény Ágota, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) jogásza szerint a kivételes ellátások esetében az összeget úgy lehet kiszámolni, hogy azt a pénzt kell alapul venni, amelyet a besorolás alapján megítéltek volna korábban, ha valakinek meglett a biztosítási ideje, és ennek kaphatja meg a 60 százalékát. Például, ha valaki a rokkantsága okán (a legsúlyosabb kategóriában) a rokkantsági alapösszeg 150 százalékát (148 935 forint) kapta volna, amelyet a biztosítotti idő hiánya miatt eddig nem kapott meg, a kivételes ellátás összege ennek a 65 százaléka lehet, tehát 96 417 forint. (A rokkantellátásban az alapösszeg 98 ezer forint, a kategóriák szerint ennek az összegnek vagy a 40-45 százalékát vagy a súlyosabbb esetekben a 100-150 százalékát állapítják meg.) A semminél több, de okkal felmerülhet, hogy aki önhibáján kívül nem tudott elhelyezkedni, az miért kapja az egészségi állapota szerint járó összeg alig több mint felét...

NEM VÁGYTAM EL SOHA MAGYARORSZÁGRÓL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.01.05.


Amikor felvetettem, írjátok meg, mi az a tíz dolog, amiért szerettek ott élni, ahol éppen éltek, akkor a blog jellegéből adódóan elsősorban külföldi helyek merültek fel. Aztán kommentekben is többször felmerült, hogy miért ne lehetne ilyen posztot írni Magyarországról is, ami teljesen igaz. És akkor megérkezett Dikusz írása, ami az átfogóbb pontok mellett csak egy kis szeletét adja egy egész országnak, de nekem nagyon tetszett. A mai tehát egyfajta „különkiadás”.


„Kezdeném azzal (ha már ez a sorozat kiindulópontja), hogy mit szeretek Magyarországban. Nem pont tíz pontban, de bevezetőnek talán megteszi.

A nyelv

Egész életemet itt éltem le, bárhová megyek országon belül, megértik mit mondok (legalábbis remélem). Nem kell görcsölnöm azon, hogy nem beszélem a nyelvet.

Itthon még az sem gond, ha valaki tájszólással beszél, inkább élvezet hallgatni az ízes szavakat. Szeretem azt, ha járjuk az országot, akkor mindenhol szívesen fogadnak, ehhez persze nekünk is úgy kell hozzáállnunk, kérdeznünk.

Utazás

Sokat utazom vonattal, busszal, el lehet hinni, hogy ismerem a viszonyokat. Nekem soha, semmi bajom nem volt azzal, hogy van-e wifi a vonaton vagy nincs, szerintem ez nem létkérdés. Szeretem a tájat nézni, vagy olvasni, rejtvényt fejteni. Mindig meg tudom úgy tervezni az útjaimat, hogy mindenhova el tudjak jutni.

Egészségügy

Sokat voltam kénytelen az utóbbi években kórházakban járni. Abból a pénzből, amiből gazdálkodhatnak, egyszerűen nem lehet többet kihozni.

Ügyintézés

Dolgoztam - majd 30 évig - hivatalokban, bár nem közvetlenül azon a területen, ahol ügyfelekkel foglalkoznak. Nekem talán éppen ezért nem volt különösebb bajom. Itt sem volt mindegy, milyen hangnemben beszélünk.

Olvastam itt és más oldalakon is, hogy külföldön mindig, minden tökéletesen működik a hivatalokban, azért biztos ott is vannak hasonló, nem túl kellemes esetek, ugyanolyan arányban, mint itthon.

Kultúra

Aki megteheti, itthon is megtalálhatja a lehetőségeket. Kérem nem félreérteni: itthon is, ahogy bárhol máshol a világban nyilván élnek olyanok, akik nem engedhetik meg maguknak bármennyire is szeretnék, hogy színházba, vagy üdülni menjenek.

Ami nem tetszik: mindent átsző a politika

Lehet erről litániát írni, nem biztos, hogy érdemes. Évtizedes baráti kapcsolatok azért szakadnak meg, mert nem egy oldalon állunk, ez borzasztó.

És akkor most induljunk el erre a bizonyos sétára, illetve előtte még pár szóban arról, hogy ez az a hely, kerület, ahol szeretek élni, immár negyven éve. Belegondolva mikor ideköltöztünk, én is „határátkeltem”. Budapest legkisebb, legzsúfoltabb kerületéből vándoroltunk ki egy zöldebb, élhetőbb helyre.

Így belegondolva értettem meg azt (lehet helytelenül), mit jelent az, ha az ember eddigi életének kétharmadát már az új hazájában, kerületében éli le. Ide született a fiam, itt nőtt fel, neki minden épület ismerős...

KIADTAK EGYET MR. RUSSIA ÉS ORBÁN KEDVENC BRÜSSZELI BIZTOSA LEVELEZÉSÉBŐL

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2018.01.04.


Lassan két éve próbál az európai sajtó utánajárni annak, hogy milyen ügyekben barátkozik Günther Oettinger német EU-biztos és Klaus Mangold üzletember egymással. 

A botrány a 444.hu egy 2016-os cikke nyomán robbant ki. A cikk arról szólt, hogy 2016 májusában Klaus Mangold magángépén érkezett Budapestre Günther Oettinger, hogy Orbán Viktorral tárgyaljon.

Klaus Mangold gúnyneve a német sajtóban Mr. Russia (Oroszország Úr), mert egyedülállóan jó kapcsolatban áll az orosz üzleti és politikai vezetőkkel, bejáratos Putyin elnökhöz is. Továbbá egy olyan bankháznál visel vezető tisztséget, amely a magyar kormány számára kedvező tanulmányt készített Paks 2 megtérüléséről. Günther Oettinger pedig 2014 végéig energetikai biztos volt, vele kezdődött Paks 2 brüsszeli engedélyeztetése. (Azóta is biztos, de már más területen.)

Így sokan arra gondoltak, ez a két ember csak a paksi bővítés miatt jöhetett együtt Budapestre, pont akkor, amikor a bizottság éppen a paksi bővítés szempontjából életbevágóan fontos vizsgálat közepén volt. Oettinger egyébként az egyetlen brüsszeli biztos, akit Orbán Viktor személyesen szokott fogadni, amikor Budapesten jár, a többieknek legfeljebb miniszterek vagy csak államtitkárok jutnak.

Oettinger és a magyar kormány is megpróbálta eltitkolni, hogy a biztos Mangold magángépén érkezett. Viszont éppen a látogatás idején a bennfentesek már látták, hogy a 2015 végén megfogalmazott kemény brüsszeli fenntartásokhoz képest a bizottság álláspontja sokat puhult, és mégsem reménytelen a Roszatom és az Orbán-kormány közös terve...