2017. május 21., vasárnap

BOTKA VIKTOR

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.05.21.


Támogatta mindenki, még azok is, akiket ki akar hajítani, mint Frédi a kardfogú tigrist az ajtó elé, mert a párton belül senki nem mer szembemenni az aktuális megváltóval, kinek eljövetelét a szocialisták már hosszabb időn át várták, mint zsidók a Messiást.
Pedig ott volt ő eddig is, komoly pozíciókat töltött be, mégsem tett eleget semmiféle felkérésnek, mikor zengett az ég, olyannyira, hogy a végén megkapta a tagságtól - mint az Egyesült Államok a kínaiaktól hajdan - a százhetvenkettedik utolsó komoly figyelmeztetést, nem választották meg a válaszmány elnökének.
Megriadva az elnémethmiklósosodás lehetőségétől ekkor felébredt benne az ambíció, kiteljesedett demokrata mivolta, és közkinccsé tette magát, bejelentve, hogy ez itt most a soha vissza nem térő alkalom arra, hogy ő legyen a szocialisták kormányfő-jelöltje.
Ezzel egy ütemben meghirdette győzelemorientált programját, melynek egyetlen pontja volt, nevezetesen az, hogy Gyurcsányt dolgozza fel pártja kutyatápnak, egy esetleges választási szövetségnél nincs helye a listán, melyet saját deklarációjából kifolyólag ó fog vezetni, és mindenki csatlakozhat hozzá.
Botka László az MSZP jelöltje a kormányfői posztra.

Ennek az embernek fogalma sincs a parlamentáris demokrácia mibenlétéről, ez az ember dirigálni szeret, meg diktálni.
Már belépője a választási folyamatba is antidemokratikus volt, azóta pedig csak romlott a helyzet, kezdve vérpopulista jelszavától - fizessenek a gazdagok -, folytatva legújabb agymenésével a szocialisták listájáról, melyen nem szerepelhetnek azok, akiket felelősség terhel a 2010-es, fékezett habzású szereplésért - és még nincs vége.
Hogy nem látja, vagy nem akarja látni, hogy a 2010-es eredmény egy folyamat vége, hanem úgy állítja be azt, mintha a párt politikai irányvonalának helytelensége miatt kapott volna ki csúnyán az ellenzék, az csak azt bizonyítja, hogy nincs tisztában a helyzettel, és most kapkod, mint tót az anyja szoknyájához.
Amikor felvállalhatta volna a pártot, akkor nem tette, most meg ő szeretne lenni az MSZP Orbán Viktora, a bot, mellyel Jézus kiverte a kufárokat a templomból, de hát - sajnos - akármekkora szép nagy darab ember, mégsem bot, csak botka.
Ezek a handabandázások nem adnak esélyt arra, hogy maga mellé áállítsa a választói többséget, a tetejébe ezer sebből vérzik minden megmozdulása, a Rákosi által használt jelszó átgondolatlan beemelésétől saját politikájába, azoknak a politikusoknak homályos és differenciálatlan megítéléséig, akik a párton belül saját hátországát képezik.
Botka nem szűznemzéssel jött a világra, erős politikai múlttal rendelkezik, még ha úgy is tesz, mintha semmi köze nem lenne a szocialisták elmúlt tíz évéhez...

KIRÁNDULÁSON

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2017.05.21.


A kiránduláson több iskolából voltak gyerekek. Vegyes társadalmi státuszú családok gyermekei. Nincs sok olyan pillanat, mikor integrált programot tudunk szervezni, a telephelyeink általános iskolái zömében szegregáltak. De ez most integrált kirándulás volt.

Ők hárman egyből hátra ültek. Nem sokat voltak még kirándulni, mert azok mindig fizetősek, de hallották a többitől, hogy hátul jó ülni. És ott el is férnek mind a hárman, nem kell egyiknek sem idegen mellé ülni. Mert ők együtt vannak. Megszokták, hogy mások nem keresik a társaságukat, ők sem az övékét, ebben szocializálódtak, jól elvannak ők együtt. Hajuk, bőrük sötétebb, egy pillantással leveszik a többiek, a hovatartozásukat. Ha egyedül lennének, az más helyzet volna, de tudjuk, tapasztalatból, az egynapos kirándulások élményét megélni idegen közegben nehezebb, együtt azokkal, akikkel egyébként is jól ismerik egymást, vidámabb, szorongás-mentesebb az út. Minden csoportból tehát legalább két, vagy több gyereket hívtunk.

Melléjük ülök le. Némán várják az indulást.

A ruhájukat nézem. A magasabb lány inkább egy felnőtt xs- es ruhát visel, mintsem gyerekholmit, a farmer divatosan megszaggatott, flitteres…a blúz nagy kicsit rá, olyan vállon-lecsúszós lenne, de nem ennek a korosztálynak. Csuklóján vastag műanyag bizsu. Csupasz lábán balettcipő fazonú fekete, inkább alkalmi hatású lábbeli. Mellette a kisebb lány már inkább gyereknek öltözött, kis, madárcsontú, hatalmas fekete szemekkel. A sztreccs nadrág is bő rá, pedig valószínűleg a mérete. Vastag rózsaszín zokni van a lábán, ehhez sehogy sem illő, kicsit nagy, ezüstpántos nyári szandállal. A harmadik kislány egy pókhálósra tört üvegű mobiltelefont szorongat a kezében. Apró kis körmein megkopott piros lakk.

Eltört a telefonod?-kérdezem. Bólogat. És attól működik?- faggatom tovább. –Nem. Le van merülve.-mondja a világ legtermészetesebb módján, és fogja, mint egy kincset, mint ami jelzi, ő is olyan, mint a többi, akiknél van akár okos-telefon is, és épp szelfiznek vele a buszon. Aztán gyorsan a magasabb lány táskájához kap, elhúzza a cipzárt, és kéri, tegyék el.

Két táskát hoztak. A magasabb lánynál egy felnőtt női vászontáska van, ebben hármójuknak egy flakon víz. Az egyik kicsinél még egy nyúzott reklámszatyor, egy pulcsiféle lehet benne.

Elindulunk. A többi mind azonnal előveszi az elemózsiát, és nassolni kezd. Éhesek vagytok? –kérdezem, mire fejrázás a válasz. Azért a ropit, amit adunk nekik, csendben megeszegetik.

Mindenki kap zacskót, előre mondjuk, akinek hányingere van, időben szóljon. Sokan vannak köztük, akik utazási betegségtől szenvednek, lassan múlik el ez, sokat kell(ene) utazniuk, hogy megszokják. Egyikük már tíz perc múlva hány is, elrendezzük, előre visszük a buszon, az első ülésre. Később már nincs vele baj...

A MOMENTUM ESETE AZ ORBANIZMUSSAL

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.05.21.


A Momentum Mozgalom és az Origo kalandjából a friss hírek sem frissek. Az utolsó talán az, hogy a szerkesztőség feljelenti a Momentum tagjait. Ezzel végső soron egyfajta nyugvó pontra jutott a helyzet. Politikailag azonban korántsem. Mert a hatások a választásokig nyúlhatnak.

Az egyik ilyen hatás kétségtelenül az, hogy az akció nagyon sokat elárult a Momentum demokrácia-felfogásáról. Leginkább arról, hogy ilyen felfogásuk gyakorlatilag nincs. Ez egyébként nem új jelenség. A feltűnésük kétségtelen társadalmi igény, a nép döntési vágyának hatására volt átütő. Ugyanakkor a korántsem pártalakuláshoz, hanem egy népszavazási kezdeményezéshez adott aláírásokra is hivatkozva indokolták a pártosodást. Amely akció már jelezte, hogy a Momentum vezetőinek a moralitásról nagyjából az a felfogásuk, hogy a „célunk szentesíti az eszközeinket”. Alkalmasint visszaigazolva azokat a véleményeket, amelyek párhuzamokat véltek felfedezni a Fidesz és a Momentum, illetve a vezetőik között. Már csak azért is, mert a Fidesz pontosan ugyanezen mottó mentén működik. A szerkesztőségbe való behatolásuk ezen a történetláncon átlépte azt a morálisan vörös vonalat, ami a törvények öncélú kezelésének a határa. S amely vonal ott kellene, hogy világítson, amikor valaki olyan szerepre vállalkozik, amelybe a törvénykezés is beletartozik...

EGY SZOBA, KÉT GYEREK, NÉGYÁGÚ VILLA

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Tóth Ilona
2017.05.21.Az oroszok már a spájzban vannak. Megint. Sok mindent nem találnak, azt már elrabolta a családoktól az Orbán-kormány. Erről lapít felsőbb megrendelésre a KSH, de szerencsére más nem tojik be, nem kendőzi el a valóságot. A Policy Agenda friss becslése szerint 2016-ban a magyar háztartások 36 százaléka a létminimumnál alacsonyabb jövedelemből él. Akkor mi a fenét akarnak a spájzban az új szövetségesek?

Ott már nem sok tennivaló van, ezért szeretett kormányunk bebújt már az ágyunkba is. Egyelőre azt mondja meg, mennyi gyereket kell összehozni a pároknak, hogy az Orbán team elégedett legyen. Arról még nem beszélt Lázár János (Úr), hogyan, mikor, kivel ideális gyereket gyártani. Mint a facsavart. Sebaj, nincs messze az az idő, amikor majd két nap alatt erről is törvény születik. Arról beszélt, hogy 2030-ra a mostani 93 ezres létszámhoz képest 30 ezer fővel (így, fővel) szeretnék növelni – mármint a kormány – a születendő gyerekek számát. Minden családba minimum két gyerek ajánlatos. A miniszter azt is mondta, megvannak a tartalékok arra, hogy támogassák a családokat.

Tényleg? És eddig, és most? Hol van a pénz? Megmondom. Csak néhányat, mert hosszú a sor.

Elúszott a vizes vb előkészítésén.

Lenyelték Schmidt Máriáék az ötvenhatos megemlékezések országos gyönyörű projektjében. Mi aztán sokat kaptunk belőle – pénzt is, élményt, mindent, mi szemnek, szájnak ingere.

Kell a hatszázhatvanhatodik stadion is, különös tekintettel a felcsúti Szancsó Panza fenntartására, a 65 milliárdos Puskás Stadionra.

Matolcsy esztelen villa- és műkincs vásárlásába mi is beszálltunk.

Orbán Várba cuccolására.

A befuccsolt ócsai lakóparkra.

Egyházra, papokra.

Farkas Flóriánra, Vajnára, Mészárosra, Garancsira…, vőre, lányra, rokonokra, barátokra, csókosokra – luxusra.

…és az emberekre?

Semmi nem számít, bár, 2000-hez képest megváltoztatta a fontossági sorrendet Viktor atya. Nagyon. Valahogy így:

Csak én.
Én.
Én, esetleg Te.
Ő nem.
Mi.
Ti nem.
Ők nem.

Választhat mindenki kategóriát.

Hogy is szólt az az elhíresült mondata akkoriban? “Mindenkinek lehessen három gyereke, három szobája, négy kereke”.

Ma ez így szólna: mindenkinek lehessen egy szobája, két gyereke, négyágú villája. Mert, mondta 2001-ben: “Vannak olyan családok, ahol megszületnek a gyerekek függetlenül attól, hogy van-e a szülőknek munkája, hogy el tudják-e tartani őket. Az ilyen családokat, ahol nem tudják a gyerekeket tisztességesen felnevelni, nem abban kell támogatni, hogy újabb gyerekeket vállaljanak, hanem, hogy a szülőknek legyen munkája.”...

AZ IGAZI KERESZTÉNY NEM VÉDI A NŐKET AZ ERŐSZAKTÓL

B1 BLOGCSALÁD
Szerző. ashwood
2017.05.21.


A nagy sorosozás és brüsszelezés közepette elsikkadt, hogy a kormány szatellit szervezetei, köztük az ifjú kereszténydemokraták épp azért lobbiznak, hogy ne legyen érvényes Magyarországon a nők elleni erőszakot megfékezését célzó nemzetközi szerződés.

Elsőként az Alapjogokért Központ nevű, kormányzati think-tank jelentkezett be, majd nem sokkal utánuk az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség is rákezdett: a magyar kormány ne terjessze az országgyűlés elé az Isztambuli Egyezményt. A kifogásolt dokumentumot az Európa Tanács szövegezte és a testület tagjai – köztük Magyarország is – még 2011-ben alá is írta. Az egyezmény preambuluma szerint az aláírók célja "a nők védelme az erőszak minden formájával szemben, valamint a nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak megelőzése, üldözése és megszüntetése." Lássuk be: rettenetes. Da akad itt még más is: az aláírok kijelentik, hogy olyan Európát akarnak megteremteni, "amely mentes a nőkkel szembeni erőszaktól és a kapcsolati erőszaktól.

Lássuk be: ezt csak ellenezni lehet.

A két Fidesz-fióka azzal érvel, hogy: az egyezmény valódi "célja, hogy a természet adta biológiai nemeket jogi szinten is felváltsa a végtelen számú „társadalmi nem” definíciója." Ezzel pedig nem csupán az a baj, hogy sorosbérenc dolog társadalmi nemekről beszélni, de aki ezt a szájára veszi, az az isteni "a teremtés tényét semmibe" veszi.

Igen, jól tetszettek olvasni! Egy, már aláírt egyezmény ratifikálása elleni legkomolyabb érv, hogy nem veszi figyelembe azt, ami pedig faktum: az embert Isten teremtette. Ebben odáig mennek, hogy a társadalmi nemek fogalmával szemben a "teremtett nemek"-et vezetik be.

Sőt, az Alapjogokért Központ, amely minden erejével kűzd a melegházasság elismerése ellen – hiszen a buziknak ugye nem járnak az alapjogok –, egyenesen az Alaptörvényt félti az Isztambuli Egyezménytől.

Az ifjú hipokritáknak kereszténydemokratáknak saját gondolattal nem sikerült előállniuk, a fenti állásfoglalást büfögték vissza, miközben sírva könyörögtek Orbánnak, hogy nehogy elfogadják a már aláírt egyezményt.

Azt nem pontosan értjük, miként írhatná fölül bármilyen nemzetközi egyezmény a magyar alkotmányt, miként azt sem, miként látják a nők elleni erőszakkal szemben fellépő megállapodást a "társadalmi nemek" forrásának. E kifejezés amúgy a meghetősen hosszú szövegben mindössze egyetlen egyszer fordul elő, ilyeténképpen: "Ezen Egyezmény rendelkezéseinek, különösen az áldozatok jogainak védelmét szolgáló intézkedéseknek a végrehajtását a részes felek kötelesek biológiai nemen, társadalmi nemen, származáson, bőrszínen, nyelven, valláson, politikai vagy más véleményen, nemzeti vagy társadalmi származáson, nemzeti kisebbséghez való tartozáson, vagyonon, születésen, szexuális irányultságon, nemi identitáson, életkoron, egészségi állapoton, fogyatékosságon, családi állapoton, migráns vagy menekült jogálláson vagy más jogálláson alapuló megkülönböztetés nélkül biztosítani."...

A MUNKA ÉRTELME FILOZÓFUS SZEMMEL

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.05.21.


Julia de Funés francia filozófus – a nagy komikus, Louis de Funés unokája - Szókratész a folyamatok országában című könyvében a régi filozófusok megközelítésében boncolgatja a munka értelmének különböző felfogásait. Ebből válogatott a Le Figaro.

Arisztotelész szerint jó pillanatban jól kell választani. Ez nem zárja ki sem a kockázatot, sem a veszélyt. Edzeni kell arra, hogy a kockázatot esélynek és ne fenyegetésnek lássuk. A nulla kockázatra várni hiábavaló és mozdulatlanságra ítél.

Blaise Pascal az ügyességet tartja fontosnak. Úgy véli, hogy vannak ügyesek és félig ügyesek, vagyis igazi stratégák és olyanok, akiknek van kritikai érzése, intelligens, de az ügyes felülmúlja őt, mert nemcsak a célt látja, hanem keresi a cselekvés értelmét és okait. Például: követni kell-e mindig egy közösség törvényeit és szokásait? Amíg a naívak azt hiszik, hogy a törvény az igazság, a félig ügyesek azt, hogy lehet, hogy a törvény igazságtalan bizonyos esetekben és felül kell vizsgálni, addig az ügyesek tiszteletben tartják, de nem beletörődésből, mint a naívak, hanem mert úgy vélik, hogy jobb a törvényt tisztelni, mivel még egy tökéletlen törvény is jobb, mint a káosz vagy a polgárháború...

ALJAS TÁMADÁS ÉRTE A FIDELITAST - SÍRVA RÖHÖGŐS VIDEÓ


SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Jász Zoltán
2017.05.21. Az N1TV riportere alattomos módon megtámadta a Fidelitast, saját tisztújító kongresszusán. Galád módon olyan bonyolult kérdéseket tett fel a politikuscsemeték számára, amelyekre egyszerűen nem lehettek felkészülve. Így hát természetesen voltak akik lefagytak a válaszadás közben, de akadtak olyanok is, akik jobbnak látták, ha szó szerint elfutnak a megoldhatatlannak tűnő helyzet elől.

- Tud mondani három olyan dolgot, amit a Fidelitas tett a fiatalokért? - kérdezte váratlanul az N1TV riportere szombat délelőtt, a szervezet 14. tisztújító kongresszusára várakozó ifjoncoktól.

- Például kutyasétáltatás! - vágta rá egy büszke magyar legény.

Ezen a ponton mi már vonyítottunk a röhögéstől, pedig a java még csak ezután jön. Vigyázat! A videót mindenki csak saját felelősségére nézze meg, ugyanis könnyen rekeszizom-fájdalmat okozhat...

370 EZER MAGYAR AKAR PÁR ÉVEN BELÜL KIVÁNDOROLNI

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.05.20.


Nemhogy migránsok akarnák elárasztani az országot, de még maguk a magyarok is elhagyják a tejjel-mézzel folyó Kánaánt.

Van egyfelől az a világ, ahol

- jönnek a migráncsok, akik elveszik a munkánkat, megerőszakolnak minket, aztán felrobbantanak és kikiáltják a kalifátust.

- Erre Soros szervezi őket, hogy elpusztítsák az európai keresztényeket.
- Pusztán Orbán Viktor tudja megakadályozni az ördögi tervet.
Ebben a világban bő kétmillióan hisznek ma, Magyarországon. Egyre inkább idős, kistelepülésen élő, alacsony iskolázottságú emberek, akiknek szinte kizárólagos tájékozódási lehetőségük a kormánypropaganda; annyit tudnak a világról, amit az eléjük tár az állami tévében, a megyei lapokban, óriásplakáton.

A választásra jogosult, politikailag aktív népek többsége (bő hárommillióan) nem hisznek ebben a világban. Nem csoda, kinéznek az ablakon, találkoznak emberekkel vagy olvasnak (nem fake) híreket, és azt látják, hogy 

a kormánypropaganda által mutatott világ nem létezik.

A való világban Magyarországra senki nem akar bevándorolni. Nemhogy migránsok akarnák elárasztani az országot, de még maguk a magyarok is elhagyják a tejjel-mézzel folyó Kánaánt.

A Magyar Nemzet szemlézte Gödri Irén, a KSH Népességtudományi Kutatóintézet migrációkutató szociológusának publikációját, amely szerint
  • az egyetemet végzett magyarok 33,
  • a szakmunkások 34,
  • az idegen nyelvet beszélők 55 százaléka fontolgatja, hogy külföldre költözik. 
A reprezentatív kutatás legbeszédesebb adata szerint a 18-40 évesek 35 százaléka tervezi, hogy néhány éven belül elhagyja az országot:

370 ezren mondták, hogy emigrálni akarnak....

KÖZBESZERZÉSEN LOPOTT ORSZÁG - A STRÓMAN LEGDRÁGÁBB KINCSE A HALLGATNI TUDÁS

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BUJÁK ATTILA
2017.05.20 


Hol vannak már a régi korrupciós technikák, amikor a gazdaság szereplői még egymásra licitálva próbálták megkenni a politikusokat és a köztisztviselőket? Mára a korrupció átgondolt, szervezett, rendszerszintű lett, egyúttal az állam által tervezett és vezérelt központi vagyonújraosztás szolgálatába állították, a tranzakciókat törvényhozói segítséggel legalizálták. Az így létrejött, a Fidesz által dominált magyar modellt a szakirodalom kapcsolati gazdaságnak nevezi. Jellegzetes alakja a stróman, akit a gazdasági korrupciót kezdeményező és kezelő politika mozgat. A stróman legdrágább kincse a hallgatni tudás – még sosem láttunk strómant, aki elárulta volna megbízóját.

Mikor a kilencvenes évek elején először jelenhetett meg Magyarországon a gazdagok százas listája, a szerkesztők közül valaki halkan odasúgta: ezzel még lesz egy kis munka. Öt évet sem ad, és a szereplők közül alig látunk valakit a top húszban. Igaza lett. Az elavult listákat lapozva, az emelkedéseket és eltűnéseket vizsgálva látható, mennyire más világban járunk. A 2017-es listán ötödik Mészáros Lőrincnek sokáig színét sem láttuk. Gyarapodása négy év alatt tizenötszörös: 7,7-ről 120 milliárdig jutott. Eddig. Simicska Lajos nevét 1990 körül a politikai ínyencek sem ismerték. Mészáros urat akkoriban a gázszerelői munka kötötte le, a környék falvaiban ’90 táján kezdte bekötni a gázt az állami gázprogram keretében.

Rég volt, más szelek fújnak, beköszöntött a strómanok kora. Az új rendszer (és a korrupció) jellegét a hazai ellenzéki értelmiség hat éve próbálja megrajzolni. A népszerű „maffiaállam-elmélet” kidolgozója, Magyar Bálint szerint a korrupció az új struktúrában döntően megváltozott. Átgondolt, szervezett, rendszerszerű lett. A hétköznapi, vagy szabad versenyes korrupció lassanként háttérbe szorul. A new wave az állam által vezérelt és tervezett központi vagyonújraosztás. Szabad versenyes (alsó szintű) korrupciónak a szerző a tradicionális mintát nevezi: a gazdaság szereplői egymásra licitálva környékezik meg a politikát és a közigazgatást. Szabad versenyes korrupció a Nemzeti Együttműködés Rendszerében is létezik, ám döntően másról van szó. A tranzakciót, törvényhozói áttétellel, maga a politika kezdeményezi, dolgozza ki és szervezi. (Lásd pél­­dául a kaszinókat, a sze­­ren­­cse­­já­­ték-tör­­vényt.) A játszma többszereplős. A politikai vállalkozó (a po­­ligarcha) üzleti értelemben érintetlen, az üzleti vállalkozó (az oligarcha) politikai szimpátiáit rejti. A politikusnak van hatalma, de nem látható a gazdagodása, az oligarcha vagyona látható, ám politikai hatalma rejtett. A nagy szakítás baljós napján Simicska nem véletlenül jelentette ki: „Én emeltem föl (Orbánt), és én fogom megbuktatni.”...

ITT OLVASHATÓ

A SPIRÁL

HUPPA BLOG
Szerző: Konok Péter
2017.05.20.


Hogy így egyre jobban átitatja napjainkat az erőszak, szóbeli, írott, fizikai, ahogy egyre inkább szédülünk bele valamiféle acsargó spirálba, gyakran eszembe jut, hogy milyen nehéz megütni egy emberi arcot.
Kőbányán nőttem fel, verekedős gyerek voltam. Sokan voltunk azok. De mások a gyerekkori verekedések, lökdösődés, gáncsolás – és más valakit arcul ütni úgy, hogy előtte a szemébe nézel. Akkoriban sosem ment, párszor meg is vertek e gátlásom miatt.
Dühből, vagy hideg számításból üt-e arcon valakit az ember, az sem mindegy, de a dolog mégiscsak az arcról szól.
Mert – bár nem akarok itt sem Coelho, sem ájtatos szemforgató lenni – az ember olyankor a saját arcát is üti. Vagy mindenkiét. (Van, aki számára éppen ez jelenti a dolog vonzerejét.)
Igazából egyszer vágtam ököllel, telibe arcot, már huszonévesen. Villamosmegállóban álltam, az Orczyn vártam a 28-ast, a keskeny járdaszigeten. Mellettem biciklista húzott el, mögötte kisebbfajta, barna kutya kocogott. És egy ott álló, amúgy jókora fickó csak úgy viccből, én nem is tudom, miért, hogyan, belerúgott a kutyába, kirúgta az útra, a kocsik közé.
Gondolkodás nélkül ütöttem. Teljes erőből, középre. Akkor, egy pillanatig nem láttam szemeket, orrot, szájat – csak célpontot. Azt akartam, hogy fájjon, reccsenjen, fröcsköljön.
Ez a teljes dehumanizálás. Hogy csak célpontok vannak.
Hogy semmi sem fontos, csak a freccsenő gyűlölet.
Megalázó volt, ócska, undorító...

ÚT A VILÁG VÉGÉRE

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.05.21.


Helyszínben és tematikában is abszolút változatos történeteket ajánlok ma nektek, járunk majd Európában, Dél-Amerikában és Kínában is, miközben szó szerint megjárjuk a világ végét, és az is kiderül, mennyire drágák a lakások egy kínai nagyvárosban. (Előzetesen annyit: borzalmasan.)

Ám mindenekelőtt kezdjünk Spanyolországban, méghozzá a Portugáliához közeli északnyugati csücsökben, ahová januárban költözött Kata, akivel a KultúrTapas oldal beszélgetett.

„Eddig csak Barcelona környékén jártam, de ez a vidék teljesen más. Egyrészt azért, mert a kasztíliai mellett a portugálhoz hasonló galíciait beszélik – ez eleinte okozott néhány zavarba ejtő pillanatot számomra, például amikor vásárláskor kétségbeesetten lapozgattam a spanyol szótárt, és próbáltam kitalálni, mi a bánat lehet az, amit a kezemben tartok, vagy amikor a kasszánál érdeklődtek, hogy kérek-e szatyrot, én viszont csak harmadszorra értettem meg, akkor is inkább a testbeszédből.

Másrészt a régió városainak hangulata nagyon egyedi. Vegyük csak Santiago de Compostelát, az El Camino végpontját – itt élek jelenleg. (…) Nem én választottam Santiagót, ő választott engem.

Az óváros már régóta az UNESCO világörökség része, szívében helyezkedik el a leírhatatlanul gyönyörű katedrális – itt őrzik Szent Jakab apostol maradványait, és zarándokok tízezrei látogatnak el ide.

Jelenleg a zarándokfogadó iroda (La oficina de acogida al peregrino) önkéntese vagyok és a végcéljukhoz elérő zarándokokat fogadom kollégáimmal együtt.

Felvesszük a beérkező zarándokok adatait, hogy statisztika készülhessen különböző kritériumok alapján. Nevükre kiállítjuk a személyesen nekik szóló Compostelát, lehetőségük van szuveníreket és más oklevelet is vásárolni, valamint válaszolunk a kérdéseikre, eligazítjuk őket, segítünk, amiben tudunk. (…)

Nemzetközi kapcsolatok szakon végeztem, ennek lényege, hogy emberekkel foglalkozz, kapcsolatokat építs. Ebből a szempontból idevág. Illetve azért is, mert folyamatosan nyelveket gyakorolhatok, tanulhatok.

De ennél mégis sokkal többről van szó, hiszen ez egy másik iskola. Itt folyamatosan új kultúrákkal, habitusokkal, szokásokkal találkozom testközelből – nemcsak az irodában, hanem a munka után is, mikor hazamegyek.

Az önkéntesek jönnek-mennek, mindig újabb és újabb lakótárs érkezik. Így laktam már együtt olasszal, mexikóival, spanyollal, jelenleg pedig egy brazil lakótársam van. Ez nagyfokú nyitottságot és rugalmasságot igényel mindenki részéről, de én nagyon élvezem ezt a fajta tanulást is.

Nagyon sokat lehet épülni nemcsak tudásban, hanem személyiségben is. A többi önkéntes, akivel dolgozom az irodában, szintén a világ minden tájáról érkezik, a teljesség igénye nélkül: voltak már az USA-ból, Hollandiából, Belgiumból és Angliából is.

Folyamatosan ingerek és hatások érnek – és ez gyakran nagyon fárasztó, de igazán megéri. Szóval egy részről kapcsolódik a szakmámhoz, más részről nagyfokú kiegészítés, hiszen az iskolapadban nem tanítják meg, hogyan alkalmazkodj emberekhez és helyzetekhez. (…)

A régió leginkább a borairól híres, igazából akármit levesztek a polcról, finom. Én inkább a vörösbort kedvelem, de ők a fehér boraikra büszkébbek. A legjobban keresett sör pedig az Estrella Galicia, ezt is érdemes kipróbálni.

Az ételek pedig… empanada. Erre nagyon büszkék errefelé – töltött tésztát képzeljetek el, a legelterjedtebb változata a tonhalas, de kapható csirkés vagy más húsos változatban is.

Egyébként a régió azért is különösen vendégszerető, mert ha bementek egy bárba, egy sör, vagy bármilyen ital mellé, több helyen elég gazdag tapákat (kis falatkákat) szolgálnak fel ajándék gyanánt.

Sőt, van olyan hely, ahol emellett választhattok egy kicsi adag meleg ételt, vagy salátát is. A tapas-kínálat általában spanyol tortillából, kagylóból és krokettből áll (ez utóbbit itt ízesített besamellel töltik meg, nagyon finom!).

A másik, amit nagyon fontos megemlíteni, ha ide érkeztek, a varázsszó: pulpería. A polip legkülönbözőbb formáit készítik el, frissen, különböző fűszerezéssel, ne féljetek tőle, higgyétek el, hogy értik a dolgukat!”

A teljes posztot is érdemes elolvasni, itt találjátok...

ELHUNYT DÉS MIHÁLY

KÖNYVESBLOG
Szerző: valuska
2017.05.20.


Dés Mihály (Budapest, 1950) író, műfordító, a Pesti barokk szerzője hosszú betegség után, 67 éves korában, csütörtökön hunyt el Barcelonában, és vasárnap temetik el Budapesten, írja az El Periodico katalán lap nyomán a Litera.hu.

Az ELTE magyar-spanyol szakán végzett, Bacsó Péter szatirikus filmjének, az 1986-ban forgatott Banánhéjkeringőnek a főszerepét alakította. Ezután Barcelonába költözött. 1988-ban a Szalai-Dárday filmrendezőpáros A dokumentátor című filmjének főszerepét is eljátssza.

Fordításai között Antón Arrufat, Juan Benet, Borges, Cabrera Infante, Alejo Carpentier, Camilo José Cela, Cortázar, García Márquez, Virgilio Piñera és Vargas Llosa és mások művei szerepelnek.

Spanyolországban újságíróként kezdte pályáját, cikkei, esszéi, kritikái a legfőbb napilapokban és folyóiratokban jelentek meg. 1989 és 1992 között egy irodalmi folyóirat, a Quimera főszerkesztője, 1990 és 1993 között az El Observador nevű napilap irodalmi mellékletét irányítja, 1994-ben megalapítja Lateral irodalmi folyóiratot, mely 2006-os bezárásáig az új spanyol és latin-amerikai írónemzedék platformja lesz.

1995 és 2003 között a Barcelonai Központi Egyetem tanára, pályája során több színházi, vers- és novella antológiát válogatott, tanulmányai, előadásai számos kollektív kötetben jelentek meg, spanyolul elbeszéléseket is publikált.

Dés Mihály ugyan számtalan tanulmányt publikált, szépirodalmi művet viszont egyet sem, viszont rögtön egy valóságos monumentummal rukkolt elő, a Pesti barokk című regénnyel, ami 2013-ban az év végi 50-es listánkra is felkerült. Regénye ottliki dilemmát szegez az olvasónak, az elbeszélés nehézségeinek problematikáját. Ólomsúlyú vállalás, még egy öreg rókának is az lenne, nemhogy egy elsőkönyves szerzőnek.

A főhős a regény narrátora, aki mindvégig egyes szám első személyben beszél az olvasóhoz. A visszaemlékezésből kiderül, hogy a Pesti barokk cselekménye az 1983-84-es évben játszódik, Koszta János egy lassan végelgyengülő rendszerben poroszkál elhúzódó kamaszkora vége felé. Nagy Kérdések is foglalkoztatják (disszidálási tervek, irodalmi ambíciók), miközben mindennapjait a bulizás és csajozás töltik ki. A narrátor minden fejezetben újra és újra nekiugrik, hogy szerteágazó gondolatait egyben tartsa és szöveggé rendezze. A vállalkozás eleve kudarcra van ítélve, a regény pedig épp ezt a fiaskót igyekszik szerkezetileg manifesztálni: nem lehetséges máshogy írni, úgyhogy juszt is vállalom, hogy kesze-kusza, szövevényes, előre-hátra ugró, újrakezdő-hirtelen befejező szerkezetet hozok létre sűrű regiszter- és műfajváltásokkal...

NEM LANKAD A KIVÁNDORLÁSI KEDV MAGYARORSZÁGRÓL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Zsebesi Zsolt
2017.05.20.


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népességtudományi Kutatóintézete (NKI) napokban nyilvánosságra került kutatása szerint 370 ezer magyar tervezi, hogy pár éven belül elhagyja Magyarországot és egy ideig vagy végleg külföldön keres megélhetést. Még ennél is többen, – a tanulmány szerint – 680 ezren egyelőre csak fontolgatják ezt a lépést a 18-40 éves korú magyarok közül. Hivatalos becslések szerint már ma 335 ezer magyar él és dolgozik külföldön. A nem hivatalos adatok ennél is magasabbra, mintegy 500 ezerre teszik ezt a számot, ugyanis nagyon sokan illegálisan találnak munkát a határokon túl, nem adják vissza a személyi igazolványukat, a hatóságok tudta nélkül vannak távol az országtól.

A külföldön boldogulni kívánók változatlanul magas száma azért is kellemetlenül érinti az országot, mert napról napra növekvő munkaerőhiányt lehet tapasztalni, főleg az egészségügyben és a szakmunkások körében. Ez negatív következménnyel lesz a magyarországi beruházásokra is, mivel az itt fejleszteni tervező külföldi vállalatok, de természetesen a növekedni akaró magyarok sem találnak maguknak képzett munkaerőt. Az említett felmérés szerint az egyetemet végzett magyarok 33 százaléka, a szakmunkások 34 százaléka, az idegen nyelvet beszélők 55 százaléka fontolgatja, hogy – ha csak átmeneti időre is – de külföldön próbál szerencsét.

Az adatok élesen ellentmondani látszanak annak a hivatalos propagandának, amely szerint „Magyarország jobban teljesít”. A határon túl dolgozók növekvő számát is figyelembe véve nem olyan látványos és a legkevésbé a kormány tevékenységének az eredménye a hazai munkanélküliség folyamatos csökkenése és az utóbbi években felgyorsult béremelkedés, hiszen a piac reakciójáról van csak szó a szűkös munkaerő kínálatra. A helyzet azonban változatlanul az, hogy Magyarországon a kelet-európai régió országaihoz képest is alacsonyak a bérek.

EGY NYILATKOZAT MARGÓJÁRA - A CIVILEKKEL VAGYUNK!

ÉLET ÉS IRODALOM - SZABAD POLC
Szerző: Ádám Zoltán
2017.05.19.


A civilekkel vagyunk!

Mi, a Budapesti Corvinus Egyetem polgárai, kinyilvánítjuk szolidaritásunkat a törvényi diszkrimináció veszélyének kitett civil szervezettekkel. A parlament előtt fekvő T-14967 számú törvényjavaslat „a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” megbélyegzi az érintett civil szervezeteket és nyilvánosan megszégyeníti őket. A törvénytervezet nem teszi a civil szektor szervezeteit átláthatóbbá, hiszen semmilyen új, jelenleg nyilvánosan rendelkezésre nem álló adat közzétételét nem írja elő számukra. Ugyanakkor „külföldről támogatott szervezetnek” minősíti a törvényileg meghatározott – jelenleg évi 7,2 millió forintos – külföldi támogatásban részesülő civil szervezeteket, amelyek külföldi támogatásuk tényéről és összegéről kötelesek bejelentést tenni a bíróságon. Az érintettek emellett kiadványaikban és honlapjukon kötelesek magukat „külföldről támogatott szervezetnek” minősíteni. A törvénytervezet szerint minderre azért van szükség, mert az „ismeretlen külföldi forrásból juttatott támogatások alkalmasak lehetnek arra, hogy külföldi érdekcsoportok e szervezetek társadalmi befolyásán keresztül saját érdekeiket, nem pedig közösségi célokat érvényesíthessenek Magyarország politikai és társadalmi életében”, ami „veszélyeztetheti az ország politikai, gazdasági érdekeit, a törvényes intézmények befolyásmentes működését”.

Ezt visszautasítjuk! Ez az indoklás ellentétes az alkotmányos demokrácia alapértékeivel, hiszen általánosságban bélyegez meg több száz magyar, a közjó érdekében tevékenykedő civil szervezetet. Egy demokráciában senkinek – így a törvényhozó hatalom választott képviselőinek – sincs joga annak meghatározásához, hogy mi számít közösségi érdeknek. Közösségi érdek mindaz, aminek képviseletére bármely, a nemzet részét képező közösség vállalkozik. A hatóságok vizsgálhatják – és alkotmányos kötelességük alapján nyilván vizsgálják is – az ilyen tevékenységek törvényességét, de egyetlen jogszerűen működő szervezetet sem diszkriminálhatnak és bélyegezhetnek meg. A törvénytervezet szellemisége alapján a Római Katolikus Egyháztól a legtöbb állatvédő szervezeten át a legjelentősebb emberijog-védő szervezetekig bárki külföldi érdekcsoportnak minősíthető, és ellenségnek kiáltható ki.

Ez jogi, politikai és civilizációs abszurdum! Egy ilyen törvény megalkotása ellentétes volna a jogállamisággal, és a rendőrállam létrehozása felé mutatna, amire senki nem adott – és az Alaptörvény és az Európa Unió jogi keretei között nem is adhatott – felhatalmazást a jelenlegi kormánytöbbségnek. A civil szektor meggyengítése – az érintett civil szervezetek ellehetetlenüléssel fenyegető megbélyegzése – kizárólag rövidtávú hatalmi érdekeket szolgál, és árt hazánk politikai és gazdasági fejlődésének.

Felszólítjuk ezért az Országgyűlést, hogy az Európai Bizottság és az Európai Néppárt észrevételeit is figyelembe véve utasítsa el a T-14967 számú törvényjavaslatot, és tartsa tiszteletben a politikai hatalom demokratikus ellenőrzésében nélkülözhetetlen szerepet játszó civil szervezetek integritását! Felszólítjuk továbbá a kormányt, hogy egyszer és mindenkorra hagyjon fel a közpénzből folytatott gyűlöletkeltéssel, az önkényuralmi rendszerek hangvételét idéző politikai kampányokkal és ellenfeleinek megbélyegzésével!

Budapest, 2017. május 12.


Május 12-én a Budapesti Corvinus Egyetem néhány oktatója nyilatkozatot tett közzé az interneten, amelyben szolidaritásukról biztosítják „a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” szóló T-14967 számú törvényjavaslat által érintett civil szervezeteket. A nyilatkozatnak én voltam az egyik megfogalmazója és az ábécérend következtében egyben az első aláírója is, sietek azonban leszögezni, hogy semmilyen formális vagy informális felhatalmazással nem rendelkezem arra, hogy a többi aláíró nevében szóljak. Ezért az alábbiak kizárólag a személyes álláspontomat tükrözik:

FÖLKÉSZÜLT, FELELŐS, KORMÁNYKÉPES, DEMOKRATIKUS ELLENZÉKET - DE HAMAR ÁM...!

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2017.05.20.


Ugyan már késő, de talán igaz lehet még: jobb későn, mint soha…

Álmodtam szépet, gyönyörűt…

Azt álmodtam, van Magyarországon normális demokratikus ellenzék, civil társadalom, szellemi élet… Azt álmodtam, hogy a demokratikus pártok, szakszervezetek, civilek, kulturális életünk intézményei, kiválóságai arra kértek mindenkit, aki demokratikus köztársaságot akar, hogy vasárnap, 21-én vegyenek részt a budapesti tüntetésen és országszerte mindenhol. A tüntetések szervezői pedig megköszönték a támogatást, és közölték, nincs kifogásuk a demokratikus pártok, szervezetek jelképei ellen…

Mikor fölébredtem, konstatáltam, lelóg a kezem – de bili már/még nincs a közelemben. Hát egy kicsit tovább ábrándoztam: talán már hétfőn összeülnek, tiszta lapot nyitva keresnek közösen vállalható miniszterelnök-jelöltet, aki sikerre viheti a rezsimváltó választási koalícióba tömörültdemokratikus ellenzék közös országmentő programját (erről kicsit részletesebben lásd e poszt második felét…).

Nehéz kiszámítani, milyen következményei lehetnek az EP május 17-ei határozatának. Elméletileg az is lehetséges, hogy a Fidesz némi tekintélyóvó keménykedés után valamelyest korrigál. Ám az eddigi tapasztalatok alapján inkább az várható, hogy legföljebb szavakban módosít ezt-azt, valójában azonban mindent meghosszabbítanak, legalább Bicskéig…

A Fidesz és a „kormány” első reakciói eszelős elvetemültségről tanúskodnak. Úgy tűnik, még fokozni akarják a régóta szervezetten űzött, migráncsozva-brüsszelezve sorosozó-zsidózó hecckampányukat: e végtelenített, rasszista indulatokra spekuláló uszításon kívül alig van legalább valamelyest értelmezhető üzenetük. Ma minden azt tanúsítja, hogy a hatalombitorlók nem képesek, nem is hajlandók semmilyen komolyabb önkorrekcióra...

ÉS NEM AZ A BAJ, HOGY AZ ORBÁN CSALÁD ESETLEG NEM TUD LÁNGOST ZABÁLNI A BALATON PARTJÁN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2017.05.20.


...A helyzet az, hogy ez a munkarő-tartalék mozgósítás valóban totális siker, sőt, annál még egy kicsivel több is. A magyar kormány nélkül, mint hasított fa, heverne egymás hegyén és hátán a nyugati, halódó Európa, így viszont a fülkeforradalom generálta hét éve tartó általános elégedettség a tetőfokára hágott határokon belül is. 

Az óránként ki tudja már követni hány millióval zsírosodó Mészáros kollégának egészen biztosan nem lehet oka panaszra, igaz, ő nem is szokott megélhetésileg lángost sütni a Balaton partján eddig sem. Látástól mikulásig főleg nem. Igaz, hogy tegnap speciel – éppen miközben az Orbán nevű ember döngette a már így is téglaporos büszke mellkasát – egy hét és fél milliárdos üzlet ütötte az ő kimagaslóan szorgos mellső végtagját, tehát kit érdekel, hogy emberek százezreinek emberhez méltó megélhetés perspektíváját sem kínálja a kormány. Nem is kínálhatja: a gyűlöletkommunikáció és Soros hajszolása közben a hátsó kapun maximumon pörgő törvényesített korrupciós úthenger zaja mellett nemigen futja másra, mint erre. A munkaerő-tartalék menekül, amerre lát.

A helyzet az, hogy sikerült megpakolni a padlást ezzel a büdöslábú, nacionalista melldöngetéssel, és bár hely mindig van az újabb és újabb igehirdetések számára, a valóság ma már egyetlen nap történései és hírei alapján is képes cáfolni a Fidesz-kormány propagandáját. Úgy tűnik, a munkaalapú társadalom, amelyet a tudásalapú társadalom eszméjének üldözése mellett sikerült ide összerántani a korrupció melegágya fölé, nos, az sem igazán jött össze. Az egybites dakotizmusok és álbölcsességek mögül egyre kínosabban és húsbavágóbban lóg ki az öncélú, sehova nem vezető demagógia és populizmus, ami mögött nincs egy dekagramm kézzelfogható eredmény, netán valamiféle véletlen igazságtartalom.

A helyzet az, hogy a süketeléseken túl, nincsenek tartalékaink. Semmilyen értelemben, semmiféle tartalékaink nincsenek. És azért nincsenek, mert a munkaerő-tartalék aktiválására fordított pénzeknek lába kelt. Nem vezetnek utak, nemhogy hidak a kiszámítható megélhetést biztosító munka világába, a közmunkaalapú nemzeti árokkapirgálás politikája pedig elvezetett oda, hogy a munkaerőhiány és (az egyebek mellett a mobilitás hiányából fakadó) munkanélküliség párhuzamosan öldökli a mindennapokat.

A sikerjelentéseken túl semmi nincs. És Mészáros mester fantasztikus sikerei nem azért problémásak, mert mi egy ilyen irigy népség vagyunk, hanem mert nincs mögötte teljesítmény és mert olyan vállalkozásoktól szívja el a lehetőséget, akik nem az Orbán dinasztia mankókat nem igénylő saját lábát támogatnák, hanem valódi munkahelyeket teremtenének. Ezért aztán a saját munkaerő képzettebb, írni-olvasni, idegen nyelveken beszélni tudó részének tele lett a hócipője ezekkel az üres propagandahörgésekkel, nem igényli a mozgósítást, megoldja magától és a hanyatló Nyugatra mozgósította magát. Akik még nem, azok is igen nagy számban ezt forgatják a fejükben, egyesek már tettek konkrét lépéseket ebbe az irányba, és amint elérkezettnek látják az időt, lelépnek.

Mert itt, a nagyfene magyar Magyarországon az a helyzet, hogy a fedezet és nyakló nélküli ígérgetések és válogatott pénzszórások mögött egy uniós támogatások hiányában gazdasági növekedést produkálni képtelen, bezárkozó, kirekesztő, összeráncolt homlokú társadalom húzódik. Ahol lassan minden ötödik gyerek külföldön születik meg, ahol a kivándorlók jelentős része nem akar visszajönni, és ahol a külföldi munkavállalók száma lassan meghaladja a versenyszférában foglalkoztatott, adót fizető állampolgárok számát.

A kör bezárult, pedig minden kör természeténél fogva eleve zárt. Nem lehet már a dübörgő sikernyilatkozatokkal elfedni, hogy a tartós munkaerőhiány a gazdaság termelékenységét veszélyezteti. És nem az a baj, hogy az Orbán család esetleg nem tud lángost zabálni a Balaton partján, mert nincs ki megsüsse azt a rohadt lángost, hanem hogy íme hát meglett a böjtje annak, hogy néhány szupertehetséges országépítő zseni feneketlen étvágyában nem tudta, mikor elég a harácsból.

ITT OLVASHATÓ

SIMICSKA A TI HIBÁTOK, A TI TEREMTMÉNYETEK

CEGLÉDI ZOLTÁN BLOGJA
Szerző: Ceglédi Zoltán
2017.05.19.


1.Simicska a ti teremtményetek, a Fidesz pedig Simicskának köszönhetően létezik egyáltalán

És ezt nem én mondom, hanem Bayer Barista Zsolt. Talán nem tudjátok, de már 24 évvel ezelőtt megírta (amikor egyúttal otthagyta a Fidesz-frakció sajtófőnöki posztját), hogy "Dr. Simicska körül egyre több lett a fegyveres őr, s lassan kezdtünk úgy kinézni, mint valami kokainbáró rezidenciája Kolumbia-alsón".

Ezért aztán el is ment újságot írni (most figyeljetek!) a Népszabadsághoz meg a 168órához. Persze, ti akkor még nem is élteket, de hozok frissebbet, 2015-ben, mikor még nem volt egyértelmű, hogy miről szól az Orbán-Simicska csattanás.

Kávékedvelő propagandistátok két éve ezt írta a Magyar Hírlapban (most abba bele se kezdek, hogy az meg régen egy liberális napilap volt): "Te is tudod, én is tudom, kedves Lajos, hogy nélküled már nem lenne Fidesz. Már 94 óta nem lenne".

Szóval... ha következetesen matricáznátok, akkor közel két évtizeden át Orbán Viktor homlokára kellett volna felnyalni a vinyettát.

2.Simicska Lajos a vagyonát nem az elmúlt két évben, hanem az Orbán-kormánynak köszönhetően szerezte

Simicska piszkosul gazdag. Tízmilliárdjai vannak. De vajon feltettétek-e már magatoknak a kérdést, hogy hogyan, miből tollasodott meg ennyire? Tudjátok-e, hogy a 2010-es kormányváltás után egészen 2015-ig evidencia volt, hogy minden közpénzes beruházásnál, minden uniós forrásnál a teljes, korrupt rendszer a Fidesz akkori pénzembere felé tereli a pénzt? Van-e emléketek arról, ahogy a valódi sajtó hétről-hétre adogatta össze, hogy most erre, most arra nyert százmilliókat, milliárdokat a Közgép? Emlékeztek-e, amikor ellenzéki képviselők azért láncolták magukat a Közgép telephelyének kerítéséhez, mert már elviselhetetlen és abszurd módon tolta Pártotok és Kormányotok a cégbe a közpénzt?

3.Simicska Lajos a sajtóját a Fidesztől kapta
Még a viharos szakítás előtt az volt a terv (amit most Habony, Vajna és társaik igyekeznek Rogán kommandírozásával pótolni), hogy Simicska a létező, nem kormányfüggő sajtó releváns elemeit benyeli, átfordítja vagy kinyírja.

Az akkoriban szintén Fidesz-csatlós, szintúgy szépen kitömött pénzember, Spéder Zoltán nem puszira, hanem egy fideszes terv és megállapodás részeként adott opciót Simicskának az indexre. Ugyanígy jutott a TV2 megvásárlását biztosítani hivatott joghoz. A fideszes parlamenti és fővárosi közgyűlési többség tette meg Simicskát az óriásplakátok és hirdetőoszlopok kizárólagos urává, nem Soros György vagy Vona Gábor.

Akkor még az volt gyakorlat, hogy a nyilvános felületekkel Simicska rendelkezik, és azokon jellemzően fideszes propaganda megy. Így került minden fővárosi közlekedő kezébe a Metropol. A rádiója a levajazott frekvencia-pályázat miatt létezhetett, lapjai az állami hirdetésekből éltek.

Nem a semmiből esett mindez Simicska ölébe, hanem a korábban a tőletek kapott, undorítóan személyre szabott előjogokat és monopolhelyzetet teremtő szabályzást élvezte - ezt tolják most át az új simicskáitokhoz. Amikor legközelebb a Simicska-sajtót kárhoztatjátok, jusson eszetekbe, hogy ezt mind Orbán Viktortól kapta.

És végül a legfontosabbról, amiről biztosan semmit nem tudtok. Arról talán már hallottatok (bár nem szerettek erre gondolni), hogy a Fidesz alapítói, mikor olyan fiatalok voltak, mint ti, liberálisok voltak. Azt viszont biztosan nem tudjátok, hogy hogyan indultak, milyen tervekkel, milyen munkát végezve. Egyáltalán nem úgy, mint ti.

Nem utalt nekik az állampárti kádernevelde felelőse havi félmilliós ösztöndíjakat, legfeljebb egy bizonyos Soros György segített nekik tanulni, tapasztalni, mozgalmat indítani. Nem kaptak az MSZMP-től a fenekük alá autót, belvárosi irodát, a hátuk mögé kétezer óriásplakátot, és előrágott üzeneteket sem. Nem a politikai karrier ígéretével kezdtek a közös ügyeinkkel foglalkozni, pont ellenkezőleg: tudták, hogy az állampárt ellen beszélve, írva, tüntetve azt kockáztatják, hogy soha nem lesz normális munkájuk, hogy megfigyelik őket, és a kézivezérelt, cenzúrázott sajtóban bomlasztó, külföldi ügynökként kampányolnak ellenük.

Nem kopasz verőemberek védték, hanem munkásőrök verték őket. Mindemellett rengeteget olvastak, tanultak, szakkollégiumot alapítottak és működtettek, koherens és részletes (mára elárult) liberális világképük volt.

Röviden: a közel harminc évvel ezelőtti Fidesz nem olyan volt, mint ti. Azok ellen harcolt, akik olyanok voltak, mint ti.

AUTONÓM MŰVÉSZETI OKTATÁS ÉS AZ MMA - FÓRUMOT TARTOTTAK A MŰVÉSZETI EGYETEMEK

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Szántó Gerzson
2017.05.20.


Fórumot tartottak a magyar művészeti egyetemek a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A téma a kultúrfinanszírozás és az Magyar Művészeti Akadémia volt, de gyorsan előjöttek az egyetemi autonómiával foglalkozó kérdések is. Riport az eseményről.

A lex CEU óta harmadik alkalommal szerveztek gyűlést szerdán a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), illetve a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) oktatói és hallgatói, Művészeti Egyetemek Fóruma néven. Míg az első alkalom kifejezetten a CEU-val kapcsolatos demonstrációkra és a művészek szerepére koncentrált, a szerdai alkalom fő témája a Fekete György vezette Magyar Művészeti Akadémia (MMA) gyarmatosító hatása volt, a kultúrára szánt pénzek kezelésében.

Asztaltársaságból intézményóriás


Az esemény szervezői a MOME és a MKE Hallgatói Önkormányzatai voltak. Elmondásuk szerint más művészeti egyetem önkormányzatait is hívták, de nem reagáltak érdemileg a felkérésre. A két intézmény oktatói a beszélgetés elején röviden vázolták az MMA történetét és azt, hogyan vált egy szűk asztaltársaság a kulturális büdzsé jelentős részének birtokosává. Horányi Attila, a MOME docense szerint a jelenlegi kormányzat számára kapóra jött, hogy volt egy csapat, akiknek kiszervezhették a kultúrpolitikát. Emellé jött az a körítés, hogy így lesz autonóm a művészet, hiszen így már nem politikusok a döntéshozók. Ez a táguló baráti társaság tehát a második Fidesz-kormányzástól kezdve odáig vitte, hogy az Alaptörvényben is rögzítették őket (a Magyar Tudományos Akadémiával kapcsolatban lévő Széchenyi Művészeti Akadémia helyett). Mélyi József, az MKE oktatója, azt hangsúlyozta, hogy nincsenek irányok és arányok a jelenlegi kultúrpolitikában. Nem az MMA a legnagyobb probléma, hanem a kiszámíthatóság és az intézmények számonkérhetőségének teljes hiánya...

GAZEMBEREK

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2017.05.20.


Tökrendben volt Momentumék origós látogatása. Ha mások teszik, az is rendben van. Minél többen és többet, annál jobb.

A Fidesz nem egy párt. A Fidesz egy maffia, a maffia pedig nem politikusokból áll, hanem gazemberekből. Politikus-gazemberek, vállalkozó-gazemberek, ügyész-gazemberek, újságíró-gazemberek, és a többi. A Fidesz diktatúrát épít, kiviszi az országot Európából, orosz mintájú fasizmust vezet be lépésenként. Ennek egyik legerősebb támasza pedig az agymosó médiagépezet. Királyi tévé, rádió, Andy Vajna TV2-je, Mészáros Lőrinc megyei lapbirodalma, a neten pedig az Origo. Gazemberekkel szemben pedig az a minimum, hogy békésen, ám határozottan számonkérjük tőlük, amit tesznek. Momentumék épp ezt tették, és jól tették.

Akik jópénzért tudatosan hazudnak a széles nyilvánosságnak, azok nem újságírók. Azok gazemberek. Szimpla propagandisták, feladatuk nem az igazság megmutatása, hanem épp annak elrejtése. Korrupt zsarukkal a fegyveres testület nem közösséget vállal, hanem kiveti magából és elítéli. Propagandistákkal valódi újságírók nem vállalnak szolidaritást, hanem kivetik maguk közül és elítélik. Ha Goebbels-t annak idején elég sokan és elég határozottan látogatják meg, tán nincs második világháború. És aki ma az origós propagandistákkal vállal szolidaritást, az Goebbels-szel teszi...

ORBÁN MICSODÁJA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.05.21.


Hihetetlen dolgokra képes a football, a népeknek ez a nagy, közös vallása, mondhatni, olvasztótégelye. Minálunk pedig különösen. Volt egy ilyen láblabda esemény, amelyen egymásnak feszült az Újpest, valamint miniszterelnökünk nagy-nagy szerelme, a Videoton.

A tévések nyertek a valahai belügyesek ellen ez utóbbiak otthonában 3-0 arányban, amelyet a hazai szurkerek lelke nehezen viselt el, ezért ők az ellen rajongóit arra szólították fel, hogy kezdjenek orális szexbe Orbán Viktorral. Emiatt az éber MLSZ négyszázezer forintra büntette a lila-fehér klubot.

A hazai láblabdát irányító szervezet büntet naponta, néhanap, viszont a szövetség eddig még soha nem rótt ki sarcot azért, mert fanatikus drukkerek közszereplőt pocskondiáztak. Ebből is kitetszik, hogy ezek hálátlan népség, fölépíti nekik a stadiont, aztán ezt kapja érte cserébe.

Viszont nézzük, mennyibe került maga az aktus. Jobb esetben is ezer ilyen videotonos lehetett a fedett sportlétesítményben, így, ne legyünk prűdek, egy darab szopás ÁFA nélkül négyszáz forintot kóstál. Hát ennyit ér az MLSZ-nek miniszterelnökünk becses dákója, hallatlan.

Viszont vannak ennél érdekesebb dolgok is. Amikor ezek a dózsások látogatnak el a Franzstadtba, ott általában az fogadja őket, hogy „lila majmok”, ez még hagyján, de rosszabb esetben meg szó szerint ez: „Újpesti cigányok, basszátok az anyátok!”, ami szintén nem egy komilfó mondat.

Tegyük hozzá rögtön, amióta Kubatov et., mint az FTC atyaistene a vénaszkennerjével kiszűrte a vehemensebb népeket a Groupama Arénából, ez már ritkább. Ugyanis, azok a kopaszok, akik a fentebbi a népi rigmust szokták ordítani, ma már Fidesz, illetve NVB székházakat védenek. Így transzformálódnak át a dolgok kies honunkban...

EGYOLDALÚ GAZDASÁGI SZEMLÉLETRE ALAPOZVA NEM LEHET POLITIKAI KÖZÖSSÉGET ÉPÍTENI - BRÜSSZEL +/-

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Jávor Benedek
2017.05.20.


Az átlagember úgy érzékeli, hogy az EU olyan absztraktnak tűnő ügyekben harcol a magyar kormánnyal, mint a menekültekkel való méltányos bánásmód, a felsőoktatás és az akadémiai szféra szabadsága vagy az igazságszolgáltatás függetlensége, miközben képtelen megfelelő eljárásokat kikényszeríteni ott, ahol egyébként ténylegesen hozzájárulhatna a társadalom jólétéhez, és tehetetlenül figyeli, hogy politikai útonállók szétlopják, amit az embereknek kéne kapniuk. Jávor Benedek írása az Unióról szóló sorozatunk 14. darabja.

Választási év Hollandiában, Franciaországban és Németországban; Donald Trump hivatalba lépése; Brexit; bizottsági Fehér könyv Európa jövőjéről; viták a magyar és a lengyel helyzetről; Törökország autoriter fordulata; folytatódó szír és ukrán háború; az orosz befolyásszerzési kísérletek mind nyilvánvalóbbá válása – hogy csak néhányat említsünk a közelmúlt és a közeljövő történéseiből. Nem csak mi, kortársak kapkodjuk a fejünket, de aligha kétséges, hogy az utókor történészei is fordulópontként fognak tekinteni arra, ami ma velünk történik. És ahogy az lenni szokott: az ilyen fordulópontok vakuként felvillanva világítanak meg évek, évtizedek során felhalmozódott rendszerszintű feszültségeket, problémákat.

Ami ma Európában történik, arra nincsenek kielégítő magyarázatok a jelenben. A fennálló rendszer húsz-harminc éves repedései nyílnak meg, elvarratlan szálak feslenek fel, csendben halmozódó problémák törnek a felszínre. Éppen ezért Európa krízise puszta menedzseléssel nem orvosolható.

Ma még azonban nem tudható, hogy merre rendeződik át a rendszer, illetve hogy az átrendeződés mennyire tudatos változtatás, és mennyire az eseményekkel sodródás eredménye lesz. Pedig hogy Európa, és ezen belül mi, magyarok hogy jövünk ki belőle, jórészt ezen múlik:

EGYELŐRE KACZYNSKI IS KÖTI AZ EBET A KARÓHOZ MIGRÁNSÜGYBEN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.05.21.


Lengyelország továbbra sem akar hallani a menedékkérők átvételéről, az osztrák zöldek leendő vezetője viszont azt mondja, hogy két éve be kellett fogadni a több mint egymillió, rettenetes helyzetben lévő földönfutó embertt. Soros a despoták választott ellenfele - jelentette ki az üzletember szóvivője.
New York Times/Reuters

Lengyelország erős embere ismét bírálta az unió kvótatervét, és a német kancellárt okolta a migrációs gondokért. Kaczynski azt mondta, hogy nem a lengyelek nyitották meg a földrészt a menekültek előtt, a következményekért Merkelnek és Németországnak kell tartania a hátát. Előzőleg a PiS elnöke arról beszélt, hogy a bevándorlók betegségeket és élősködőket hurcolhatnak be. Az unió a jövő hónapban dönt arról, indítson-e jogi eljárást azon államok ellen, amelyek – mint Magyarország és Lengyelország – nem hajlandók menedékkérőket befogadni és ily módon valamelyest tehermentesíteni a görögöket és az olaszokat. Varsó legutoljára három napja utasította el, hogy engedjen az EU nyomásának az áttelepítések ügyében.

Neue Kronen Zeitung

Az osztrák zöldek leendő vezetője hibának tartja, ahogyan Ausztria kezdeményezésére annak idején lezárták a Balkánt a menekültek előtt. Lunacek, aki az októberi választások előtt veszi át a párt irányítását, de addig megtartja EP-mandátumát, azt kifogásolja, hogy Kurz külügyminiszter, aki időközben a Néppárt első embere lett, csakis a közvetlenül érintett államokkal beszélte meg a határsorompók leeresztését, a németeket, a görögöket és a Bizottságot nem vonta be a tervbe. Márpedig tévedés a külön út. És nem elég azt mondani, hogy ide ne jöjjenek a migránsok, gondoskodni kell arról is, hogy jobban ellássák őket ott, ahol vannak. A külső határokat pedig összehangoltan kell védeni. A környezetvédő politikus egyetért azzal, hogy Merkel csaknem két éve megnyitotta a határokat a háború és a bombák elől menekülő emberek előtt, és az is helyes, hogy az osztrákok segítettek az érkezőknek. Lunacek egyébként középbalra igyekszik vinni a zöldeket, mert az összes többi párt jobbra sodródik. Fontos célnak nevezte, hogy megakadályozza a neonáci Szabadságpárt bekerülését a kormányba...

MAGYAR MAGYARORSZÁG MAGYARJAI

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2017,05.20.A Legpohosabb Főmagyar pénteken ismét mélyen szántott a Királyi Rádióban. Világossá tette mennyivel jobban érzi magát a hasonszőrű kommunista rezsimeket vezető fél és egész diktátorok között, mint a hanyatló nyugaton, ahonnan a lőrincgazdagodás fizetve van. Gondolom a kínaiak elmondták neki mosolyogva, a Budapest - Belgrád vasút kici-óccó nem cípősz, mire a rezsimbukás után elásott orbánistákat fölfedezi az utókor agyaghadseregként néhány ezer év múlva, addigra meg is térül. Ő meg bólogatott lelkesen, da-da (hogy Lukasenka és Putyin is értsék) és roppantul élvezte a rituális közös szarást az alapvető emberi jogokra.
Fesztelen volt a légkör, nem zavarta senki hülye kérdésekkel és nem akarták, hogy csak ő, csak ő fogja be a pofáját.
Mert ő bizony a hanyatló nyugaton nekimegy a falnak. Ja, nem, ők ezt úgy mondják, elmennek a falig. De nem zúgó éji bogár ő, aki nagyot koppan és elhallgat, frászt. Ő megküzd a Magyarok Magyarországáért, abcúg Soros! Nem kell ide 1300 kvótamigráns, kell helyette 20 ezer kínai a rendszerváltás óta, plusz még kétezer mióta kötvénymigráns is lehet valaki. Kell pár csecsen, legyen aki rendben tartja a rezsimmel és kommunistákkal szemben elszemtelenedő magyarokat...

FRANCBA A BORRAVALÓVAL! PRO ÉS KONTRA!

IFL GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2017.05.20.Így alakult ki. És akkor mi van? 

A borravaló mindig egy kérdéses pontja az embereknek, hiszen számtalan módon lehet borravalót adni vagy nem adni. Adhatunk urizálásból, adhatunk szolidaritásból, adhatunk hálából. Ugyanakkor nem adunk, ha ellenezzük, ha nincsen rá pénzünk, ha nem akarjuk a másikat eltartani, ha elégedetlenek vagyunk, ha rossz a kedvünk. Szóval valószínűleg soha nem fogunk megegyezni abban, hogy a borravaló mire jár és mire nem.

Hiába hisszük azt, hogy ez még mindig a saját szabad döntésünk. Valójában igazi anarchistáknak nézik az emberek azokat, akik nem akarnak borravalót adni. Tehát mégsem szabad döntésünk, amikor nem-borravaló esetén egy-egy szemetebb futár legközelebb beleköp az ételbe, nem jön ki az asztalunkhoz a pincér vagy bármilyen negatív atrocitás ér. Terrorban tartanak és negatív jelzőkkel illetik azokat, akik a borravaló diktatúra ellen megpróbálnak tiltakozni.

Jogos egyáltalán a borravaló?

Hatalmas tévedésben vagy, ha még mindig azt hiszed, hogy a borravaló egyfajta jutalma a jó munkának. Vannak ilyen értelemben privilegizált (lásd: futár, pincér...stb) szakmák, ahol alapelvárás a borravaló. Ugyanis ezeken a helyeken nem a jutalom része, hanem a fizetés kiegészítése lesz. Kötelező akkor is adni, ha a világ legszarabb kiszolgálásában volt részed.

Mivel megszűnt a "motiváció", ezért sok borravalós rendszerben dolgozó valójában nem értékeli az ügyfelet, hanem magasról ... az egészre. Megteheti, hiszen ő nem érdekelt (tisztelet a kivételnek) az ügyfél megtartásában (főleg szezonális munkáknál, ahol magas a fluktuáció), a borravalót pedig akkor is megkapja az esetek 80%-ában, ha semmit nem csinált pluszba...


A PROPAGANDISTA ESTE, TÜKÖR ELŐTT

ÁGOSTON LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: Ágoston László
2017.05.20.Az “újságíró” a tükör előtt állt és hosszan nézte saját magát. Nem tetszett neki a kép, amit látott, de nem tudta megmagyarázni miért.

Gyermekkorában a magyartanára tehetségesnek tartotta és kiválóra értékelte a forgalmazásait. Tizenhat volt, amikor egy lány azért csókolta meg, mert a szívéig értek a sorai. Akkoriban még hitt.

Az “újságíró” a tükör előtt állt és hosszan nézte saját magát. Nem tetszett neki a kép, amit látott, de nem tudta megmagyarázni miért.

Gyermekkorában a magyartanára tehetségesnek tartotta és kiválóra értékelte a forgalmazásait. Tizenhat volt, amikor egy lány azért csókolta meg, mert a szívéig értek a sorai. Akkoriban még hitt.

Hitt magában, abban, hogy világot megváltó nagy irodalmár lesz vagy legalább zseniális, Nixonokat buktató oknyomozó riporter. Csillogott a szeme.

Ma pedig itt áll a tükör előtt… és nem lát a saját szemében semmit. Opálos. A saját tekintetét sem állja.

Az apja nem volt hithű kommunista. Érdekből lépett be a pártba és tisztességgel igyekezett nevelni a gyerekeit. Harcolt a túlélésért - mint az értelmiségiek mindig, itt felénk, Kelet-Európában - és “alkalmazkodásra, rugalmasságra” nevelte a fiát.

Az őt munkájában megzavaró, elé álló és szemébe néző fiatal politikus sem azért zavarta, mert szégyellné a munkáját. Nem. “Alkalmazkodás és rugalmasság.” A pöcés is megszokja a szagokat. Az zavarta, hogy a csillogó szemű fiatal jelenléte elgondolkodtatta: talán lehetett volna máshogy…

Mert ő sem ide akart jutni. Michelangelo szeretett volna lenni, de évek óta csak szobafestő… ez a srác viszont… akit lejáratott a mindennapi betevőért … ő egy sixtusi kápolnát próbál építeni éppen… lehet, hogy csak terv marad, de már most sokkal messzebb ért, mint ő a saját életében valaha. Pedig fiatalabb is…

Nézte a ráncait. Győzködte magát, hogy “ez is csak egy munka” meg “ha én nem csinálom meg, megcsinálja más”… de a saját, belső lelki ellenzékét nem hatotta meg az üres propaganda. Érezte, hogy harminc aranyért fecsérli az életét és a tehetségét...