2023. június 5., hétfő

MIÉRT NEM LEHET EGYEDÜL GONDOLKODNI?

QUBIT
Szerző: TÓTH OLIVÉR ISTVÁN
2023.06.04.


Az ember azt gondolná, hogy nincs magányosabb tevékenység a gondolkodásnál, pedig ismeretre csak a társadalom egésze képes szert tenni: ahogyan nem lehet egyedül focizni, úgy nem lehet egyedül tudni sem

Elterjedt és sokak számára magától értetődő tétel, hogy gondolkodni egyedül szoktunk: minden ember fejében egy saját kis univerzummal bír, amelyhez csak neki van hozzáférése. Hogy mit teszünk, mit mondunk, az mindenki számára hozzáférhető, de hogy mit gondolunk, azt csak mi tudjuk. Logikusnak tűnhet, hogy a gondolatainkhoz és szándékainkhoz való kitüntetett hozzáférésből kitüntetett felelősségre következtessünk: természetesen a környezetünknek, családi hátterünknek, biológiai meghatározottságunknak lehet valamennyi befolyása ránk, de végső soron rajtunk áll, miben hiszünk és mit határozunk el. Ez pedig azt jelenti, hogy akinek hiányzik az akaratereje és nem képes elhatározni magát élete megváltoztatására, csak magát hibáztathatja, akinek pedig van akaratereje és képes tenni a sikeréért, az joggal lehet büszke a teljesítményére.

Ezt nevezte Gilbert Ryle (1900–1976) angol filozófus A szellem fogalma című munkájában a „szellem a gépben” mítoszának, amely szerinte a kora újkori filozófiából, különösen René Descartes (1596–1650) dualista filozófiájából eredt és tévútra vitte az európai gondolkodást. Ryle – és Ludwig Wittgenstein (1889–1951) – amellett érveltek, hogy a gondolkodás nem mentális tevékenység, amelyet valaki az elméje magányában végez, hanem ugyanolyan mások számára hozzáférhető testi viselkedés, mint a bevásárlás. Nem kell tudnom, hogy mi zajlik az adott ember koponyájában ahhoz, hogy el tudjam dönteni, hogy éppen bevásárol-e. Ha azt látom, hogy az illető a szalagról élelmiszert pakol a szatyrába, majd fizet, akkor bevásárol, mivel bevásárolni azt jelenti, hogy valaki árucikkeket pakol a szatyrába, amikért fizet.

Martin Lenz, a Groningeni Egyetem tanszékvezető professzora legújabb, Socializing Minds című könyvében azt állítja, hogy Ryle kritikája egy tévedésen alapul: abból a téves feltevésből indult ki, hogy a gondolkodás megértésére mindössze két modell áll rendelkezésre. Az első szerint gondolkodni annyit tesz, mint mások számára hozzáférhetetlen elmebéli tevékenységet végezni, amire a többiek csak testünk működése alapján tudnak következtetni. A második modell szerint gondolkodni annyit tesz, mint mindenki számára megfigyelhető testi viselkedést végezni, azaz hogy a bevásárlás és gondolkodás között nincsen lényeges különbség. Ezzel szemben Lenz azt állítja, hogy van egy harmadik modell, amely szerint a gondolkodás egy mindenki számára hozzáférhető elmebéli tevékenység. Azaz másoknak ugyanúgy nem kell következtetniük arra, hogy gondolkodom, ahogy a bevásárlás esetében, azonban a gondolkodás mégsem a testem, hanem az elmém tevékenysége: mások tehát a testem viselkedésének közvetítése nélkül képesek az elmémhez hozzáférni, azzal kölcsönhatásba kerülni.

Bár ez a leírás elsőre úgy hangozhat, mintha Lenz telepatikus erőt tulajdonítana nekünk, elmélete ennél jóval visszafogottabb. Hogy megvilágítsuk, miről van szó, vegyünk egy testi hasonlatot. Amikor a barátaimmal focizom, a pályán kétszer tizenegy fő rúgja a lasztit. Ebben a helyzetben talán meglepő volna feltennem a kérdést, hogy honnan tudom, hogy nem egyedül focizom, hiszen együtt focizunk. Ha a többiek nem fociznának, én sem fociznék, mivel nem lehet egyedül focizni, a focizáshoz általában minimum 22 ember kell. Én viszont focizom, tehát a többieknek is focizniuk kell: ha ők nem fociznának, én sem fociznék. Lenz álláspontja szerint a gondolkodás egy elmebéli focizáshoz hasonlatos: ahogyan nem lehet egyedül focizni, úgy nem lehet egyedül gondolkodni sem, azaz azáltal, hogy tudom, én mit gondolok, azt is tudom, illetve arra is hatással vagyok, hogy a többiek mit gondolnak. De nem azáltal vagyok hatással a többiek gondolkodására, hogy látják, a testem mit csinál, hanem közvetlenül, ahogyan a focizásnál se onnan tudom, hogy a többiek fociznak, hogy megfigyelem a testük mozgását, hanem onnan, hogy tudom, hogy én focizom (gondoljunk bele, ha történetesen egyedül török előre az üres kapu felé, annak ellenére tudom, hogy én is és a többiek is fociznak, hogy nem látom a többi 21 embert a pályán). Azaz hogy a többiek mit gondolnak, részben attól függ, hogy én mit gondolok, és viszont: hogy én mit gondolok, részben attól függ, mások mit gondolnak körülöttem.

Míg azonban a focizás esetében testi tevékenységet végzünk együtt, a gondolkodás esetében elmebéli tevékenységet. A kérdés az, hogyan lehetséges ez? Lenz három modellt – Spinoza, Locke és Hume modelljét – vázolja fel annak érdekében, hogy bemutassa, hogyan képesek az elmék közvetlenül, a test kölcsönhatása nélkül kölcsönhatásba kerülni. A következőkben ezt a három modellt mutatom be, majd rátérek az elmélet kortárs jelentőségére...

BUSZKÖRKÉP: IZZASZTÓ ÉLMÉNY NYÁRON A VIDÉKI VÁROSOK HELYI JÁRATAIN UTAZNI

SZABAD EURÓPA
Szerző: WIEDEMANN TAMÁS
2023.06.05.


...Itt izzadnak a legtöbben

- Nagykanizsán húsz busz rója az utakat, egyikben sincs légkondi, a járművek átlagéletkora 16 év.

- Szekszárdon tíz buszból egyben sincs légkondicionáló, a buszok átlagéletkora 15 év.

- Békéscsabán 17 buszt üzemeltet a helyi járatokon a Volánbusz, a járművek átlagéletkora 15 év. Ebből kettő volt légkondicionálóval felszerelve 2022-ben, egy évvel korábban egy sem.

- Dunaújvárosban a 24 helyi járatos buszból kilencben volt klíma, a buszok átlagéletkora 16 év.

- Egerben a 15 éves átlagéletkorú flotta 34 buszból áll, ebből kilenc légkondis jármű volt tavaly.

- Győrben 92 busz teljesít szolgálatot, a 13 éves átlagéletkorú járművekből 39-ben van klíma.

- Nyíregyházán nyolcvan buszból 52 klímás, az átlagéletkor 11 év.

- Salgótarjánban 24 busz üzemel a helyi járaton, ebből 21 légkondival van felszerelve, az átlagéletkor 16 év.

- A soproni tömegközlekedésben 16 busz közlekedik, ebből 13-ban van klíma, a járművek átlagéletkora 11 év.

- Szegeden a nyolcvan buszból 55-ben van légkondi, az átlagéletkor tíz év.

- Székesfehérváron nyolcéves a buszok átlagéletkora, a 65 járműből 47 klímás.

- Szolnokon 51 busz teljesít szolgálatot, ebből 13-ban van klíma, a járművek átlagéletkora 14 év.

- Zalaegerszegen a 32 buszból kilencben van légkondi, az átlagéletkor 13 év.

- Budapesten 1373 autóbusz közlekedik, ebből 1348-ban van klíma, vagyis a fővárosi helyi közlekedésben a buszok 98 százaléka légkondicionálóval van felszerelve. A BKV 963 buszt üzemeltet, míg alvállalkozója, az ArrivaBus Kft. 410-et, utóbbiak mindegyike klímás, egyedül a BKV-nak van még 25 olyan busza, amelyben nincs légkondi. A BKV-flotta átlagéletkora 10,7 év, míg az alvállalkozó buszai átlagosan 7,9 évesek...

AKÁR KEDVENC BOLTJÁT IS ELTÜNTETHETI A KORMÁNY - KÉRDÉS, MENNYIRE SIKERÜL HELYZETBE HOZNI CBA, A REAL ÉS A COOP ÜZLETEIT

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2023.06.05.


Az Azénpénzem.hu több olvasója is jelezte: nemrégiben becsukott kedvenc boltja. Az árstopok és kötelező akciók, valamint a megnövelt energiaköltségek a kisebb elárusítóhelyek közül sokat vághattak haza. A kiskereskedelmet sújtó extra adók miatt pedig a nagyok is szenvednek. Szinte leplezetlenül igyekszik a kormány a magyar láncokat hozni előnybe. Kérdés, ez mire lesz elég.


Felháborodott közleményben követelte az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ), hogy vezesse ki a kormány az árstopot és szüntesse meg a kiskereskedelmi adót. Mint leírták, azzal, hogy a kiskereskedelmi adót a 100 milliárdos árbevétel feletti sávban 4,1 százalékról 4,5 százalékra emelték 2024-re „súlyosan veszélyezteti a családokat is”. Érvelésük szerint ugyanis a kiskereskedelmi vállalkozások így képtelenek folytatni árletörő tevékenységüket.

Az OKSZ szerint érthetetlen a döntés azért is, mivel Európai Tanácsi határozatba foglalt vállalás a kiskereskedelmi extraprofitadó kivezetése 2024-től az Európai Uniónál annak érdekében, hogy az EU Helyreállítási Alap forrásaihoz hozzáférjen Magyarország. Ez egyik feltétele lenne az uniós források folyósításának, de az adó kivezetése helyett azt drasztikusan emelték – legalábbis a nagyoknak. Évi félmilliárd forint felett a boltok továbbra is 0,15 százalékot, 30 milliárd felett pedig 1 százalékot kénytelenek jövőre is fizetni...

ADJÁTOK VISSZA A POLCAINKAT!

TELEX
Szerző: FEHÉR JÁNOS
2023.06.05.


A hazai vásárlói tudatban egyfelől az él, hogy a magyar élelmiszereknek nincs párjuk, nemzeti büszkeségeinkként tekintünk néhány termékre, de a boltokban már ritkán jelenik meg ez a fajta patriotizmus, az árérzékenység mindent felülír. Ár-érték arányban pedig valóban nagyon sok importtermék jobban teljesít. Élelmiszeripari és mezőgazdasági szakértőkkel vettük végig, miért és mikor indult hanyatlásnak az egykor nagyon erős pozícióban lévő hazai élelmiszer-termelés, és hogy milyen esély van a talpra állásra. A kormány hangos szólamokkal kiemeltként tekint az ágazatra, de nem látszik, hogy minden féket kivennének a rendszerből.


„A termelő mezőgazdaság mellé felépítjük a feldolgozó mezőgazdaságot, a privatizációval tönkretett magyar élelmiszeripart feltámasztjuk, lesznek az élelmiszeriparban is nemzeti bajnokaink, akik a világpiacon is helytállnak majd. Mégsem járja, hogy külföldről ránk zúdított élelmiszert kelljen vásárolniuk a magyaroknak” – mondta még évértékelő beszédében Orbán Viktor. Majd március 15-én Nagy István agrárminiszter is nagyon hasonló üzenetet fogalmazott meg. „Betartjuk a magyar nemzet gerincét adó vidéknek tett ígéreteinket, és soha nem látott fejlesztéseket indítunk be. Az ágazat minden szereplője tudja, most vagy soha. A cél egy olyan élelmiszeripar, amely a világpiacon is megállja a helyét, és amelynek révén a magyar emberek jó szívvel választhatnak hazait a külföldről ránk zúdított élelmiszer helyett.”
Illúziókat és rögeszméket kéne elfelejteni

A megfogalmazott célokkal a legtöbben könnyen azonosulnak, de itt inkább még a visszakapaszkodásról volna szó, mintsem soha meg nem élt helyzetről. Máhr András, a Magyar Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkára szerint az 1980-as évek közepén a leghatékonyabbak közé tartozott a magyar mezőgazdaság, vetekedett az Egyesült Államokéval, de aztán szépen lassan lehagytak minket a régiónk országai is. „Ennek az az alapvető oka, hogy teljesen átpolitizált a mezőgazdaság, illúziók és rögeszmék uralják. A parasztnosztalgiák szembemennek a világ valóságával. Hogy csak egy példát mondjak, míg Lengyelországban gyors ütemben centralizálódott a földhasználat, addig itthon jogi személy nem is tud földet venni.”

Máhr szerint teljesen jogos, amit Orbán vagy korábban Matolcsy György mondott, hogy sokat veszített versenyképességéből a magyar élelmiszer-gazdaság, a velünk együtt az unióhoz csatlakozó országok közül csak Bulgária van mögöttünk, de kevés az, hogy megállapítják a problémát. „Meg kéne nézni az okait, le kéne ülni az államigazgatásnak és a szakmáknak, hogy felszámoljuk azokat a gátakat, amelyek nélkül nem leküzdhető a hátrányunk” – mondta a MOSZ főtitkárhelyettese...KARDOS ANDRÁS: KISZERA MÉRA BÁVATAG

SZABADSÁG KLUB
Szerző: KARDOS ANDRÁS
2023.06.04.


Mindezt azért mondtam el, mert az a politikai bódulat, amelyet Orbán gátlásnélküli hatalomvágytól, vagyongyarapodástól, az ellenzék, a "progresszívok" elleni gyűlölettől vezetve, immár több mint egy évtizede gyakorol, úgy nyerhette el hitelét hárommillió embernél, hogy még a vele nem egyetértő értelmiség számára is – mint most láttuk – eladta önmagát és ezt a kiszera méra bávatag nyelvet egy új világ teremtő varázslójaként.


Sokáig azt képzeltem, hogy a Fidesz orwelli nyelvpopulizmusa ugyanazt a dinamikát követi, ahogyan az Orwellnél megjelent. Magyarán: elkezdik használni a szavakat valós jelentésükkel teljesen ellentétes jelentéstartalommal, ez aztán a propaganda révén beeszi magát a hívek fülébe-lelkébe, oszt jónapot. Persze, a propaganda ezen típusa valóban a kiindulópontja minden, a valóságot átírni akaró diktatúra "nyelvfilozófiájának". De önmagunkat csapjuk be, ha ezzel a statikus értelmezéssel beérjük.

Ugyanis valójában itt egy folyamatról van szó. Az agymosás pedig úgy működik, hogy a valóságot leuraló újbeszél nem egyszerűen másként használja a szavakat, hanem ez a nyelvhasználat olyan, mint a rák, pontosabban a rosszindulatú daganat. Terjed, egyre terjed, testben és lélekben, agyban és a szívben. A populista nyelvzuhatag lényege nem pusztán a szavak jelentésének átírása-kihasználása, hanem a nyelven keresztül a lélek megszállása. Ez csakis egy folyamat lehet, ahol az újnyelvileg lerohant rajongók lelkében egymásra épülnek az újnyelvi jelentések, és ennek a folyamatnak a révén egy agyat-szívet fogva tartó, valóságot megszüntető újnyelvi hálózat jön létre, amely a kellő számú hívek megléte esetén sem kezd el stagnálni, ahogyan a rák sem: terjed, terjed tova.

Gondoljunk csak arra, mekkora "utat tett meg" a Fidesz orwelli nyelvzuhataga az "egész pályás letámadástól" a "NER"-en keresztül, a "Nemzeti Trafikon" át a "migránsokig", "Sorosig", egészen a "háborúpárti baloldal", a "dollárbaloldal" szövegén át a "szankció okozta inflációig". Természetesen, elvileg, mindenki hívő és nem hívő, pontosan tudja, hogy ezeknek a szavaknak semmi értelme sincsen, ha a valóság felől, az élet felől néznők. Csakhogy: ez a nyelv felfüggeszti a valóságot és egy dinamikusan mozgó nyelvi univerzumot hoz létre, amelyet a hívők és a rajongók "nyelvlelkükben" könnyedén befogadnak a valóság helyébe, a kívülállók meg tehetetlenül vergődnek a populista orwellizmus által felállított csapdában: nekik nincs újnyelvük, a hagyományos nyelvet pedig éppen a statikussága és megszokottsága alkalmatlanná teszi arra, hogy valóságos ellenfelei legyenek az újnyelvnek. A diktatúra fosztóképzős nyelvi hálója dinamikus nyelvhasználatot követel meg, egy "permanens nyelvi forradalom" keretében szövi a hálóját, a belül lévők boldogan "békemenetelnek", a kívül lévők pedig "szakpolitikai" ötletekkel altatják, sőt: áltatják önmagukat és híveiket. És újnyelvék manipulatív dinamizmusával, valóságnyelvék "konzervatív" statikussága áll szemben.

Ez a nyelvi hókuszpókusz minden diktatúrában hozzá van rendelve egyetlen személy, a diktátor vagy autokrata személyéhez, aki a hívek számára a hitelesség pecsétjét, az "ellenség" számára pedig a félelem szinonimáját jelenti. Ez a kettő együtt a populista népnyelv és a "karizmatikusnak" kikiáltott diktátor személye együttesen megképeznek egy alternatív valóságot, amelyben a hívek kényelmesen berendezkednek, a maffiaállamban a klientúra degeszre tömi a zsebeit, és e két tényező már elég ahhoz, hogy a "parlamenti" többséggel mindent törvényt, ami őket szolgálja, meghozzanak, ezzel manipulálják a (látszat)választásokat és fenntartják a demokratikus tartalmuktól megfosztott látszatintézményeket.

Mindehhez az (is) kell, hogy legyen egy közvetítő értelmiség, amelyik ugyan nem híve a rendszernek feltétlenül, de ájultan nézi a Vezér zsenialitását, és akkor innen már csak egy lépés, hogy legalábbis nem leplezi le a hatalom nyelvteremtő, valójában valóságfosztó újbeszél nyelvezetét. Lássunk erre két példát. "Tölgyessy Péter, aki 1998 és 2006 között a Fidesz-frakció tagja volt, a következőt mondta a magyar kormányfőről: 'Akár tetszik a magyar baloldalnak, akár nem, Orbán elkezdett szerepet játszani a világpolitikában. Tetszik vagy sem, Orbán világszínvonalú politikus' – idézte az orosz nyelvű írás a volt SZDSZ-es és fideszes országgyűlési képviselőt." (Index) Talán magyarázat sem kell ehhez. Ha a valaha liberális Tölgyessy, akinek nyilván van neve és némi súlya is a nyilvánosságban, ilyen hangon beszél Orbánról, akkor ezzel nagy legitimációs potenciált ad a diktatúra világának, hiszen az autokrata maga, aki mindenek ura, és dönt nyelvről, törvényről, tulajdonról, intézmények és emberek sorsáról, egyszóval, ha az egyszemélyes rendszer maga "világszínvonalú", akkor ez a tohuvabohu nyelv sem lehet zagyvaság, hiszen aki az igét a száján kiejti a "világszínvonalon" politizál.

A másik példa. Stefano Bottoni történész írt egy könyvet Orbánról, amit ugyan még nem olvastam, de egy nap alatt két podcastban is láttam és hallottam őt, amint a könyvről, pontosabban Orbánról beszél. Mind a két esetben Bottoni a következő meghatározást használta Orbánra: varázsló. Innentől kezdve voltaképpen érdektelenné vált, hogy magát a rendszert hogyan bírálta a történész, de azért egy részlet nagyon is idevág. Arra kérdésre, hogy miként nevezné ezt a rendszert Bottoni első mondata az volt, hogy ha a rendszer magát NER-nek nevezi, tehát "nemzeti együttműködésnek", akkor mi is nevezhetnénk ennek. Majd persze még három négy elnevezést is jóváhagyott, amivel teljes zűrzavart keltett, de ez is mindegy: ugyanis ha valaki elfogadja, sőt, hirdeti azt, hogy Orbán Viktor varázsló, tehát mágus, tehát felette áll a normál embereknek és politikusoknak, azaz voltaképpen zseni, akkor itt minden kritika csak szájtépés: az az alternatív valóság amelyet Orbán meghirdetett orwelli nyelvén sok sok éve, az teljességgel legitim, hiszen egy varázsló, egy nem földi léptékű korszakos zseni használja e nyelvet és hirdeti az igét.

Mindezt azért mondtam el, mert az a politikai bódulat, amelyet Orbán gátlásnélküli hatalomvágytól, vagyongyarapodástól, az ellenzék, a "progresszívok" elleni gyűlölettől vezetve, immár több mint egy évtizede gyakorol, úgy nyerhette el hitelét hárommillió embernél, hogy még a vele nem egyetértő értelmiség számára is – mint most láttuk – eladta önmagát és ezt a kiszera méra bávatag nyelvet egy új világ teremtő varázslójaként.

Hát nem: se varázsló, se nagy tehetség, se másik világ. Ezek a ködképek, ha egyszer végre nem "ellenzéke" lesz a diktatúrának, hanem létrejön a NEM, a nemzeti ellenállási mozgalom, akkor szét fognak foszlani, lehull a lepel erről a "alternatív álvalóságról".

De csak akkor.

AZ ELLENZÉK TÖBB SZÁZEZER EMBERT VITT KI AZ UTCÁRA – LENGYELORSZÁGBAN – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.06.05.


 A tüntetéseket a kormány vezetői elítélték

A tüntetésen részvevők számát biztosan megnövelte az a törvény, amely az állítólagos orosz befolyást vizsgálva lényegében a vezető ellenzéki politikusokat, köztük Donald Tusk volt miniszterelnököt akarja kizárni a közéletből az őszi választások előtt egy távolról sem független bizottság által.

Akkorát hazudott az Igazságügyi Minisztérium, hogy a Holdról is látszott, aztán inkább titkosította az egészet

Idén tavaszig már 440 titkos megfigyelési igény került Varga Judit elé. De már azt is titkosították, hogy ebből hányat engedélyeztek…

Egy korábbi külföldi hírszerző tisztet hívott fel Szijjártó Péter

Erdogan a nagy átalakítás mellett döntött, így mindössze két miniszter tarthatta meg a pozícióját, s új lesz a külügyminiszter is.

Feljelentést tett a Transparency és az Átlátszó a túlárazott élelmiszercsomagok miatt

A Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) keretében beszerzett csomagokban az akkor 159 forintos tej 516 forintba, a 488 forintos étolaj 1 333 forintba került. Hasonló, sokszoros túlárazás volt a többi élelmiszer, a rizs, a tészta, a cukor és a liszt esetében is.

Besértődött az MTVA, mert nem tud elverni újabb tízmilliárdokat a magyar adófizetők pénzéből

Van aközött különbség jócskán, ha egy piaci alapon működő cég (mint az RTL) dönt úgy, hogy befektet ennyit az aranylábú fiúkba, vagy ha egy állami vállalat, amolyan – megszokásból még sokan nevezzük így – közmédia önti bele Aleksander Čeferin UEFA-elnök üvegzsebeibe az adóforint-milliárdokat.

Hogyan rondítsunk bele egy ünnepbe?

“Miféle kép él a világról ennek az embernek a fejében?”

A kérdés jó – és jogos.

Délibábos tündérkastély: Orbán eljutott a Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarországig

A Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország a Horthy-korszak leghazafiasabb dalai közé számított, Márai Sándor viszont azt írta róla:

„alpárian könnyzacskófacsaró, irredenta álműdal, a fülhasogatóan hamis, krajcárosan üzleties mű­ha­zafiság émelygést keltő megnyilvánulása”.

Elkészült a jelentés, Budapesten a Gálvölgyi-féle esetek alig egynegyedében ér ki a mentő 15 perc alatt

Szép vagy, Magyarország… Csak ne Pest megyében élj, ha mentőt kell hívni.

PAUL LENDVAI: ORBÁN VIKTOR SZÁMÁRA ELSŐ A HATALOM, MÁSODIK A PÉNZ, HARMADIK A FUTBALL

NÉPSZAVA
Szerző: RÓNAY TAMÁS
2023.06.03.


A magyar miniszterelnök a látszat ellenére nem világpolitikai tényező. Szerencsés politikus, ami azonban a világnak nem szerencse – mondta lapunknak Paul Lendvai, Magyarországon született osztrák újságíró, elemző. Interjú.


Jövőre június 6-9 között rendezik meg az európai parlamenti választást. Megerősödhetnek-e addig a populisták? Ausztriában a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt a legnépszerűbb párt lett, Németországban megerősödött az AfD. Ausztria álarc nélkül című, a könyvhétre megjelenő könyvében azt írja, nem szabad lebecsülni az autoriter tendenciákat az EU-ban.

Az Ukrajna elleni orosz agresszió váratlan fordulatokat hozott. Számomra kellemes meglepetés volt például Giorgia Meloni olasz kormányfő, vagy az EU-t elhagyó britek Ukrajna kérdésében tanúsított álláspontja. Felmérések szerint a tagállamokban, köztük Magyarországon is, érzékelhető egy ragaszkodás Európához. Ám nagyon nehéz megjósolni, mi lesz egy év múlva. A kereszténydemokratáknál például belső viták dúlnak Manfred Weber miatt, aki EP-képviselői juttatása mellett 9000 eurót keres az Európai Néppárt elnökeként. Nagy kérdés, mi lesz a szociáldemokratákkal is, akiket mélyen érintett a Katar melletti lobbizással kapcsolatos korrupciós botrány...

ÉVI 600 MILLIÁRDDAL HARCOLTUNK A HŐCSAPDA ELLEN, DE A FELÉT KIDOBTUK AZ ABLAKON

G7.HU
Szerző: KOLOZSI ÁDÁM
2023.06.05.


Miközben az energiaválságban egyre több helyen politikai prioritást kaptak az épületenergetikai programok, Magyarországon a társasházak esetében lényegében leálltak a nagyfelújítások. Mint bemutattuk, ennek fő oka, hogy miközben a felújítási költségek a háromszorosára nőttek, nincs olyan hatékony és kiszámítható finanszírozást biztosító állami program, ami tömegével elérhető lenne a lakástulajdonosok számára, és előírná az energiahatékonyság növelését. Ezért a panelházak is inkább kivárnak, abban bízva, hogy előbb-utóbb nemcsak papíron léteznek majd a Nemzeti energiastratégia vagy éppen a Nemzeti felújítási stratégia távlati céljai, és lesz ténylegesen lehívható állami támogatás is.

Az még elő szokott időnként jönni, hogy az energiapazarlás a Kádár-kockák esetében mennyire kritikus, és valóban a családi házaknál lehetne elérni tömeges felújításokkal a legnagyobb megtakarítást. De a paneleknél is óriási a megtakarítási potenciál, és ez tömegeket érintene: közel 800 ezer lakótelepi lakás van Magyarországon, közülük 300 ezer a fővárosban.

A panelházaknál a probléma csak látszólag kevésbé akut. Leginkább az lehet megtévesztő, hogy a lakótelepi épületek nagyjából 70 százaléka mostanra kapott valamilyen külső szigetelést – figyelemre méltó azonban, hogy csak az ötödük teljes szigetelést, a többi pusztán részlegest; és a szigeteléshez nem feltétlenül kapcsolódtak további szükséges felújítási lépések. A lakók is pontosan érzékelik, hogy a kép mennyire vegyes, erről részletesen írtunk a ferencvárosi József Attila-lakótelep kapcsán...

TELJES KUDARC: A SZÍVHANGRENDELET UTÁN MÉG NŐTT IS AZ ABORTUSZOK SZÁMA

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2023.06.05.


Az abortuszt a magzati életjelek megtekintéséhez kötő úgynevezett szívhangrendelet szeptemberi elfogadását követően nem csökkent az elvetetett magzatok száma Magyarországon. Ellenkezőleg. 2022 második felében olyan történt, ami tíz éve nem fordult elő: négy egymást követő hónapban emelkedett a terhességmegszakítások száma, hat megyében pedig a növekedés a 15 százalékot is elérte vagy meghaladta. A Válasz Online a KSH országos és az egészségbiztosító kórházi adatait elemezve arra jutott, mindez nem a szívhangrendelet miatt történt, annak nem mutatható ki lényegi hatása. A megélhetési válság miatt nehéz helyzetbe kerülő párok vetethették el a magzataikat, így fordult elő, hogy jó egy évtized után először 2022-ben nem csökkent az ezer nőre jutó abortuszok száma. A száz élveszületésre eső pedig még emelkedett is...

NAPSZÁMOSOK

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.06.05.


Milyen delikát már, hogyha egy napra esik a nemzet összetartozása és a pedagógusok köszöntése. És mennyire lehangoló bír lenni, ha a nagy szájtépésben és sírva vigadásban csak az egyik marad. Mint ahogyan tegnap is. Mondhatnánk, hogy a tanerők maguk tehetnek róla, hogy úgyszólvan le sem lettek szarva az ő napjukon, de azért a másik szemszögből is érdekes lett volna, ha a könnygáz után, amit a képükbe kaptak, most meg a nyakukba lett volna ugrálva. A helyzet tehát determinált volt úgyszólván, s ebből fakadóan mélységesen lehangoló.

Bár, belegondolva ebbe az egészbe, ki örült volna annak, ha nagyságos miniszterelnökünk köszönti a tanerőket, akik Brüsszeltől vezérelve lázadnak ellene épp. Plusz a dollárbaloldal, ugye. Nem volt oly rég, épp egy éve, amikor még úgy-ahogy béke honolt a tanárok és a Fidesz között, amikor maga Németh Szilárd írta gyöngybetűkkel a táblára, hogy isten éltesse a pedagógusokat, s ennek megfelelően szinte az egész ország a lábaik előtt hevert legalább ezen az egy napon, ha máskor egyáltalán nem is. No de, ami ma van, arra senki se gondolt.

Nem a képzelőerő hiánya, hanem az elgondolhatatlanság miatt. Az idei, háborús évben – és ne az ukrán frontra, hanem a tantermekben húzódókra tessünk gondolni – annyi jutott, hogy valami központi dzsemborin Rétvári álamtitkár előadta a tutit: szeretjük a pedagógusokat, de azért dögöljenek meg, fizetésemelést pedig akkor kapnak, ha az Unió küldi a pénzt. Innen nézvést tehát soha. Ám az a baj mégis, hogy Rétvári államtitkár, és képviseletében a Fidesz azt hiszi, ez a pénzről szól csupán, holott régen nem, de ezt képtelenek felfogni.

Vagy nagyon is. Ez még eldöntendő, egy azonban bizonyos, idén nem volt virágtenger, elmaradtak a szép szavak, nemzet napszámosai, lámpások és egyéb operettszövegek, amiből, ha pedagógus volnék, levonnám a következtetést, addig vagyok megbecsülve – ha csak a szavak szintjén is -, ha úgy táncolok, ahogyan a hatalom fütyöl. Ott álltak tehát a tanerők tegnap a kietlen magyar pusztaságban, s ha más miatt nem is, ebből az üzenetből vagy épp emiatt akár föl is tehetnék maguknak a kérdést: hogyan tovább. Illetve merre.

A lenézett Románia nincs annyira messze, így azért eljutnak a hírek arról a vidékről is ide, nem csak a Rogán-művekből. Így látjuk ám, hogy demokráciából, magukért kiállásból példát mutatnak nekünk, és mintát adnak a pedagógusoknak is. Mert míg itt, minálunk tíz perces figyelmeztető sztrájkok zajlanak, meg polgári engedetlenség, ott adott jelre vagy szóra százötvenezer napszámos szüntette be a munkát, hogy elérje, amit akar. Az ilyesminek azért súlya van, míg minálunk minden puhakönnyű, elmaszatolt keserűség.

Látnivaló, ahogyan az tegnap világosan kiderült, a Fidesz-féle hatalomnak nincs szüksége a tanárokra. Legalábbis öntudatos formában. Dróton rángatott marionettekre igen, az olyanoknak táblára írt szép üzenetekkel és mézesmázas szavakkal udvarolnak, a másfajta tanerő tőlük fel is fordulhat akár, mert csak ékek a fogaskerekek között. Zavarják az akadálytalan működést. Olyan tanárra, aki gondolkodik is, szükség nincsen. Viszont ez lenne – a gondolkodás – a tanárság lényege, ennek hiányában egy kérdés van: érdemes-e.

Előbb-utóbb föl kell tenni ezt annak ellenére, hogy tisztában vagyunk a létezés okozta determinációkkal. Hogy a gyereknek enni kell adni, a számlákat ki kell fizetni, és így tovább a lehangoló szükségszerűségek dzsungelében. De, hogy a tanárokról levegyük azt a felelősséget, amit most ez a helyzet látszólag rájuk pakolt, jó azzal is tisztában lenni, nincsenek egyedül nyomorúságukban, csak most épp ők ülnek a kirakatban, és ők kapják az arcukba azt a könnygázt, amit mindenki más is megkapna, ha ott lenne a frontvonalban.

Viszont senki sincs ott. Fölszalámizott és megosztott társadalmunkban mindenki magában nyüszög, mert mindenki azt hiszi, azért még lehet élete. De nem lesz. És a gátak sem szakadtak át, nincs meg az a kritikus tömeg, amelynek tagjai belátnák, már nincsen veszíteni valójuk, mindenki azt hiszi, az ő napja még kisüthet, míg másokat belep a borulat. Nagy tévedés, és még nagyobb hiba, de fel nem róható. Csak majd történelmi távlatokból, feltéve, ha lesz alkalom visszanézni, illetve lesz ember, aki alkalmas rá.

De épp a tegnap mutatta meg, hogy erre kevés az esély. Tanárokról már szó sem esett, egy nagy trianoni visítás volt az egész azzal az érdekességgel, hogy az elcsatolt területeken jobb a tanárok – az emberek – sorsa, mint a felsőbbrendűségben fetrengő anyaországban, és nagy valószínűséggel ezzel mondtunk el mindent. Olyat is, amit a kezdetekkor nem is igazán akartunk, csak idáig vezetett az őszinte gondolkodás, és kietlen életünk feltérképezése. Nincs katarzis már, csak intés van: gondoljátok meg, proletárok. Mégpedig alaposan.