2018. augusztus 28., kedd

IGEN, AZ OTT FEKÁLIA

INDEX
Szerző: BOHUS PÉTER
2018.08.28.


Ha a MÁV egyes állomásai és a társaság magára hagyott földterületei alapján néznénk Magyarországot, úgy valamilyen távoli kaukázusi településhez lenne hasonlítható. Általános tapasztalat az az elhanyagoltság, ami a magyar vasúttársaság legtöbb ingatlanára jellemző országszerte. Rozsdás, életveszélyesnek látszó felüljárókon járunk haza, illetve munkába, vécéként funkcionáló egykori állomások, szemétteleppé váló töltések tarkítják az egykor a fejlődés motorjának számító vasutat.

Nem kellene ennek így lennie, de a vasútnak egyszerűen nincs igénye a változásra, ami abból is látszik, hogy az olykor jó szándékú próbálkozásokat is arrogáns válasz fogadja a részéről, amint az Rákosrendező pályaudvarnál is látható volt, ahol a Kétfarkú Kutya Párt próbált egy bicikliutat befejezni a dzsuvás és elhagyatott MÁV-területen. Azóta is biztonságiak őrzik a mocskot, ami a MÁV szerint részben az övé, de ahhoz az itt élőknek amúgy semmi közük.

Felhívást tettünk közzé, hogy megtaláljuk az ország legótvarabb vasúti ingatlanjait, telkeit, és nem kellett csalódnunk. A MÁV és a vasút igénytelenségével kényszerházasságban élők rekordszámban szállították nekünk a nemtörődömség dokumentumait. Ebből adunk közre néhány igazán gyomorforgató esetet.

Könnyen le lehet söpörni a témát azzal, hogy olyan helyeken hagyja pusztulni természeti és környezeti értékeinket a MÁV, ahol amúgy a kutya se jár, de ez nagyon nem igaz. Dávid Kőbánya-Kispest állomásról küldte el a véleményét. „Végtelenül igénytelen, koszos, omladozó felüljáró, ami egyben perontető is lenne, ha nem ázna be folyamatosan. Óriási forgalma van, a reptér és belváros között közlekedő vonatok is erre járnak, nagyon meg kellene újítani. Különösen nagy a kontraszt a felüljáróval egybeépített, teljesen kulturált Köki Terminállal, illetve a szomszédos, szintén teljesen kulturált, frissen felújított BKK buszállomással”...

HIÁBA A NAGY ÖSSZEBORULÁS, ORBÁN ÉS SALVINI PONT A LEGFONTOSABB KÉRDÉSEKBEN NEM ÉRTETTEK EGYET

ZOOM
Szerző: SERDÜLT VIKTÓRIA
2018.08.28.


Szabadságát is megszakította az olasz belügyminiszter, hogy Orbán Viktorral találkozhasson, pedig a két politikus találkozója nem volt sokkal több egy jól irányzott PR-fogásnál. Hiába tartja Matteo Salvini példaképének a magyar kormányfőt és hiába üdvözöl a magyar kormány minden egyes alkalmat, amikor Szicíliában nem engednek kikötni egy menekültekkel teli hajót, a két kormány álláspontja még akkor is távol áll egymástól, ha mindketten migránsmentes Európáról szónokolnak.

Az olaszok ugyanis saját érdekükben teljes mellszélességgel kiállnak a menekültek elosztása mellett.

Az Európai Unióba irányuló migráció már évek óta a mediterrán útvonalon fekvő országokat, tehát a spanyolokat és az olaszokat, valamint a görögöket sújtja a legjobban. Az ENSZ menekültügyi ügynökségének legfrissebb adatai szerint 2018 augusztusának végéig 67 122 menedékkérő érkezett a kontinensre tengeren át. A rekordot továbbra is a spanyolok tartják, 27 994 emberrel, őket követik az olaszok 19 761 ezer menedékkérővel, míg a görögök a dobogósok a képzeletbeli listán, hozzájuk idén a nyár végéig 18 529-en érkeztek. (A listán szerepel még Málta és Ciprus is.)...

ORBÁN: SEGÍTÜNK AZ OLASZOKNAK VISSZAVINNI AFRIKÁBA A BEVÁNDORLÓKAT

444
Szerző: MAGYARI PÉTER
2018.08.28.


Orbán Viktor magyar miniszterelnök Milánóban azt ígérte az olasz belügyminiszternek, hogy Magyarország úgy tud segíteni menekültügyben, hogy támogatást ad az ott lévő bevándorlók visszaszállítására, Afrikába.

Hogy ez pontosan milyen formában történne, arról nem volt szó, hiszen az olasz kormány nagyobbik pártja (5 Csillag Mozgalom) álláspontja szerint a találkozó nem hivatalos kormányközi egyeztetés volt, és olasz részről Matteo Salvini inkább a Liga nevű, kisebbik koalíciós párt elnökeként vett részt rajta...

AZ LMP AZ ELLENZÉK MEGSEMMISÍTÉSÉRE JÁTSZIK?

GERILLAMARKETING BLOG
Szerző: BOGNÁR L.
2018.08.28.


Az LMP folytatja az ellenzék szalámizását

Keresztes László Lóránt, az LMP maradék társelnöke arról panaszkodott az Indexben közölt interjúban, hogy a választási kampányban gyomorforgató kritikákat kapott a pécsi szocialistáktól, akik a Mellár Tamás javára történő visszalépését akarták kicsikarni.

A maradék társelnök emlékezetét frissítendő említeném, hogy a visszalépését a pécsi ellenzéki csoportok és polgárok pártszimpátiáktól függetlenül követelték, mert Hódmezővásárhely nyomán a kormány leváltását kívánók technikai összefogást akartak elérni és Mellárt tartották a győzelemre méltónak és alkalmasnak!

Keresztes és a bőpénzű Ungár Péter egyaránt az ellenzéki politika kudarcáról beszél, olynyira, hogy már-már a Fidesz szatelitpártjaként is felfogható irányba mozdítanák el pártjukat (V.ö. Orbán már elfogadható, menekültügyben igazat adnak neki...) és a szélsőjobbról befelé, a centrum felé tántorgó Jobbikot is magukkal rántanák. A Momentum is, mint szintén huszonegyedik századi párt, a célkeresztjükbe került...

SZIVÁROGNAK A HÍREK AZ ÚJ ALAPTANTERVRŐL:

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2018.08.28.


Az új Nemzeti Alaptanterv tervezetét pár napon belül hozzák nyilvánosságra, néhány elemről már terjednek a hírek.

Hétpecsétes titokként őrzi az Emberi Erőforrások Minisztériuma az új Nemzeti Alaptanterv tervezetét, amelyről a hírek szerint Kásler Miklós miniszter a nemzeti tanévnyitón beszél majd pénteken, a vitára bocsátandó tervezet aznap kerülhet nyilvánosságra. Néhány elemet azonban megtudtunk belőle.

Információink szerint azt tervezik, hogy a hetedik-nyolcadik osztályban összevonják a biológiát, kémiát és fizikát természettudományok tantárgy néven. Ötödikben és hatodikban a diákok természetismeret tantárgyat tanulnak, ezt vinnék tovább. A szakképzésben az összevont természettudományos tárgyakat már korábban bevezették.

Úgy tudjuk, a kormány lemondott a 9. évfolyamos iskola bevezetéséről, ennek financiális és humánerőforrás okai vannak, 2-3 ezer pedagógus hiányzik. A 100 fő alatti kisiskolákat is górcső alá veszik, de itt egyelőre nem világosak a tervek. Évekkel ezelőtt futott egy olyan elképzelés, hogy a falusi kisiskolák felső évfolyamait összeterelik egy központi iskolába, csakhogy azon tervek szerint 9 évig tartott volna az általános iskola, az első hat évfolyamot mindenki a saját településén járhatta volna ki.

A tervek szerint az új Nemzeti Alaptanterv jövő szeptemberben lép életbe, bár szakemberek szerint csúszhat a bevezetése, mert az Emmi csak félkész tervet kapott. Az új NAT-hoz új tankönyvek is kellenek, a Népszava úgy tudja, kétféle tankönyvet akar bevezetni a kormány, egy állami és egy egyházi, keresztény szemléletűt.

Az ügyben megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, válaszukkal a cikket frissítjük...

A PÁRBESZÉD MŰVÉSZETE

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: GÖBÖLYÖS N. LÁSZLÓ
2018.08.28.


A párbeszéd minden emberi kapcsolat alapja. A mobilokon, a honlapokon keresztüli kommunikációban egyre nehezebb megértenünk egymást. Szaporodnak a félreértések, a sértődések. Gyakran nem figyelünk arra, aki mellettünk van és minket sem hallgatnak meg. A technológia magába szív bennünket és a nap végén már nincs kedvünk beszélgetni. Így előfordul, hogy kényelmetlenül érezzük magunkat, amikor úgy adódik, hogy ki kell fejeznünk gondolatainkat, érzelmeinket – írja a La Repubblica, amely ismereti Ulrike Bartholmäus írónő A dialógus művészete című könyvét, amely hasznos tanácsokat ad ebben a témában.

Az írónő szerint a jó párbeszédnek négy alapfeltétele van: bizalmon, empátián, odafigyelésen, értékelésen kell alapulnia...

IJESZTŐEN FÁRADTNAK TŰNIK A SZABADSÁGÁRÓL HAZATÉRT ORBÁN VIKTOR

SZTÁRKLIKK
Szerző: KÁTAI B. ZSOLT
2018.08.28.


Megérkezett az első kép a szabadságáról visszatért Orbán Viktorról, aki első hivatalos programjára rögtön Milánóba utazott, hogy találkozzon Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel. Az MTI hivatalos fotóin rendkívül nyúzottnak, már-már betegnek látszik a magyar miniszterelnök.

A kormányfő augusztus 1-jén ment nyaralni – néhány nappal korábban arra panaszkodott, hogy már lemerültek az akkumulátorai, s kezd türelmetlenné válni. A szabadságáról visszatérve azt hittük, hogy kipihentnek, erőteljesnek látjuk majd, azonban tévedtünk. Úgy tűnik, rosszabb állapotban van, mint nyaralás előtt...

ÜSSÜK A RENDSZERT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.08.28. 


Szép jó estét mindenkinek! Orbán Viktor visszatért szabadságáról és rögtön Milánóban kötött ki, hogy Matteo Salvinivel folytasson megbeszéléseket. Országunk miniszterelnöke közel egy hónap szabadság után nyúzottabbnak tűnik, mint valaha. Orbánt lehet, hogy szabadsága alatt is támadták az elnyomó erők? Görögországból és Horvátországból próbálta védeni a hont a leigázni kész nyugati hatalmaktól? Egy biztos, a mindig fitt és egészséges vezető nem tűnik sem fittnek sem egészségesnek. Talán Németh Szilárd pacalja még segíthet rajta, hogy visszanyerve régi erejét újra megvédhessen bennünket a migránsoktól.

Fontos hetek és hónapok következnek, ugyanis – mint azt Szijjártó Péter elmondta korábban – kőkemény időszak jön. Az Európai Parlamenti választások a nyakunkon vannak, a tét pedig – természetesen, mi más lehetne? – az ország sorsa. Orbán Olaszország után Kirgizisztánban, majd pedig Oroszországban folytatja harcát az elnyomó nyugattal szemben, amihez minden erejére szüksége lesz.

Na de Orbán visszatérése mellett voltak még fontos történések a mai napon. Ilyen például az, hogy – ugyan még nem hozták nyilvánosságra – mégis kiszivárgott egy-két információ az új Nemzeti Alaptanterv tervezetéről. A HVG értesülései szerint a hetedik-nyolcadik osztályban összevonják a biológiát, kémiát és fizikát természettudományok tantárgy néven. Minek is külön tanítani ezeket a haszontalan tantárgyakat, ugye? Az EMMI élő bizonyíték arra, hogy milyen jól működik ha több, egyébként különálló területet összevonnak. Hogy azóta egyre romlik az oktatás és az egészségügy helyzete sem javult? Meg kell várni a harmadik kétharmadot, majd akkor jön a csoda! A cél tehát úgy tűnik továbbra is az, hogy a lehető legnagyobb mértékben elbutítsák a felnövekvő nemzedéket. Holott az összevonás jó is lehetne, ha megfelelő módon elő van készítve. Ez nem lesz.

Jó példa erre az is, hogy a Népszava információ szerint kétféle tankönyvcsomagból lehet majd választani jövőre, lesz állami, valamint egyházi, keresztény szemléletű opció...

FILLÉREKÉRT VÁSÁROLJÁK FEL A MAGYAR ALMÁT

QUBIT
Szerző: Qubit.hu
2018.08.28.


Rekordalacsony, alig 13 forintos kilónkénti felvásárlási árat kínálnak a magyar léalmáért. A rendkívül alacsony ár oka a szaksajtó szerint a túltermeléssel járó kegyetlen dömping. Idén 25 százalékkal több termést várnak Magyarországon, mint tavaly.

Az agrarszektor.hu összegzése szerint a feldolgozók nem kínálnak többet az almáért, mint amennyiért a termelők betakarítani hajlandók a termést. „Mivel a túlkínálat hatására a tavaly drága alapanyagból gyártott sűrítmények ára is lezuhant, most a raktárkészletek áron aluli kisöprését” is a termelők fizetik. A háttérben egy évtizedes probléma is meghúzódik: az agrártámogatásokat nem a termelés modernizálására fordították.

A botrány miatt előkerült világpiaci statisztikák azzal szembesítenek, hogy Magyarország statisztaszerepet játszik a világ almatermesztésében...

TGM: IMMORALIZÁLNAK

MÉRCE
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2018.08.28.


Ungár Péternek, a széthullott LMP egyik megmaradt vezetőjének cikke az Azonnalinevű portálján joggal keltett némi föltűnést, nem mintha az LMP túl sokat jelentene, vagy bárkit meglepne, hogy jobbra tart. Az LMP-nek, amely megszabadult korábbi vezetőitől (Schiffer, Szél, Hadházy), most is szíve joga bármit mondani, gondolni, tenni. (Hogyan is hívták Jaroslav Hašek alakulatát? A Törvényes Keretek Közötti Mérsékelt Haladás Pártja. Ez minden magyarországi ellenzéki formációra illik, aggodalomra semmi ok.)

Ungár Péter tünet, ezért mi is megemlékezünk róla, bár általánosságban már kezeltük ezt a tünetcsoportot. Ungár Péter meg a radikális jobboldal (az utóbbi időben sűrűn) egyrészt fölmarkolja a nemzetállamiasodó fiatal baloldal egy részét, és ifjontian, üdén, huszonegyedik századian fordul szembe a globalizációval, de nem avval, aminek a globalizációja a globalizáció (azaz a kapitalizmussal), másrészt bátran szembefordul mindennel (NGO-k, Európa), amivel Orbán Viktor és az etnicista szélsőjobboldal mindenütt ellenséges, harmadrészt megmarad ellenzékinek. Miért ne maradna meg ellenzékinek? Magyarországon az 1930-as években is többféle jobboldali ellenzéke volt a jobboldalnak – Ausztriában is szembenálltak egymással Dollfuß (akit fasiszta létére náci merénylő gyilkolt meg), Schuschnigg és Seiß-Inquart hívei, az ausztrofasiszták be is börtönözték a horogkeresztes-nagynémet nácikat – , semmi újdonság már megint, lehangolóan hagyományos, és az okok is andalítóan régimódiak.

Abban is van valami megejtő, hogy itt nemzedéki pártok versengenek egymással: a Fiatal Demokraták Szövetsége (Fidesz: ötvenesek-hatvanasok), az LMP+Jobbik (negyvenesek), a Momentum (húsz-harmincasok), a különbségek nem nagyok, bár a Momentum nem homofób, nem nőgyűlölő, amihez szívből gratulálunk. A startupos programozók neoliberális nacionalizmusát képviseli, ha épp ráér.

A teljes egyetértés melletti kölcsönös, mondhatni: körkörös hajtépés – bár van benne vaudeville-es entertainment value – elég természetes, mert az etnikai-demográfiai rettegés, a harmadik világbeli gyönge államok előrelátott, megjósolt csődje, a zűrzavaros háborúk és mészárlások elől menekülő „színesek” áramlása a jómódú, fehér többségű államokba konszenzust (posztfasiszta konszenzust)teremt olyan társadalmakban, amelyek képtelenek ellentmondásaikat más mint etnikai-származási-faji-felekezeti (és nemi) terminusokban megfogalmazni. Az etnopolitikai (biopolitikai) lassú világháború (világméretű polgárháború) rajzolja ki a frontokat még ott is, ahol nincsenek menekültek, nincsenek muszlim és/vagy afrikai kisebbségek.

De a menekültekkel bajlódni nem kényszerülő kelet-európai országoknak is megvannak a maguk kisebbségi problémáik, elsősorban az intenzív fajgyűlöletet és diszkrimináló-szegregációs praktikákat kiváltó cigánykérdés.

Ebben a helyzetben mondja ki Ungár Péter azt a mondatot, amely kijelöli helyét a ma
gyar történelemben (hat hétre): „nem szégyen migrációügyben egyetérteni a Fidesszel”.

De szégyen.

Nem pusztán azért, mert épp akkor mondja ezt, amikor Orbán Viktor kormánya nem ad enni a menedékkérőknek a szerb határon, ami csakugyan durva, hanem azért is, mert 1. évek óta rettenetes, vadállati kegyetlenséggel bánnak (vagy bánnának) a – tagadhatatlanul súlyos gondokat okozó – menekülőkkel egész Európában, mert 2. az evvel kapcsolatos, nyílt, bár „a kultúrára” meg „a kulturális értékekre” meg „a mentalitásokra” hivatkozó, de az utcán nem eufemizáló, nem álszenteskedő, hanem őszintén rugdosó rasszizmus alakítja Európát olyanná, hogy egyre kevésbé különbözik 1938/40-i énjétől, ami talán mégse annyira rokonszenves dolog, ugye?, 3. érdekesen definiálja az ellenzékiséget az „ugyanazt, de jobban” ismeretes szellemében...

VARÁZSLATOS HELY, DE INGATLANJOGI NONSZENSZ AZ EGYKORI ZSIDÓ ÜDÜLŐTELEP CSILLEBÉRCEN

HVG ONLINE
Szerző: DACZI DÓRA
2018.08.28.


A csillebérci üdülőtelepen a zsidótörvények értelmében csak osztatlan közös tulajdont lehetett nyilvántartásba venni, máig ez a status quo. Az eredeti tulajdonosok többsége vagy odaveszett a háború alatt, vagy alijázott, de nem csak ez az oka annak, hogy az elbájoló hangulat és a megfizethető ingatlanárak ellenére foghíjas a telep. Újabban vállalkozó kedvű kisgyerekes családok és művészek fedezték fel maguknak a telepet, a közműproblémákra és a rendezetlen tulajdoni viszonyokra viszont nehezen születik, vagy egyáltalán nincs is megoldás.

Imaház, közösségi épület és színház is szerepelt azokon a terveken, melyek az 1942-ben a Csillebérci Üdülőtelep Kft. által felparcellázott, a saját ingatlantulajdon szerzését korlátozó zsidótörvények miatt osztatlan közös tulajdonba vett csaknem 500, egyenként 70 négyzetméteres telekről készült. Bár az imaházat végül nem építették meg, egy elveszett, de a lakók emlékezetében még őrzött fénykép tanúsága szerint rabbi is volt a telepen, az alapítók pedig saját buszjáratot üzemeltettek, melyen gondnokuk a fogaskerekű végállomásáig vitte őket. Azon telepesek többsége, akik nem vesztek oda a deportálások során, épp a Csille téri buszgarázstól indulva vándorolt ki, alijázott együtt Izraelbe 1947-ben. (A telep történetéről részletesebben itt olvashat.)

ÚGY KÖZPONTOSÍTJA ORBÁN VIKTOR A KORMÁNYSAJTÓT, AHOGY AZ EGY ILLIBERÁLIS VEZETŐTŐL ELVÁRHATÓ

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.08.28.


Közös akolba tereli saját sajtóorgánumait a Fidesz, ezzel minden eddiginél nagyobb és agresszívebb agymosó gépezetet szabadít rá a magyar polgárokra. A közös hazugságok ezzel még eddigieknél is nagyobbak lesznek, ráadásul a közpénzeket pedig nem kell szétaprózni a különböző médiumok között. Valójában visszatértünk a rendszerváltás előtti sajtóstruktúrához, amikor az országos és megyei napilapok mellett a rádiók és televíziók is ugyanattól a pártközponttól kapták az utasításokat. Vannak persze olyan oligarchák, pártkatonák, újságírók, akik mégsem felhőtlenül boldogok az átszervezésre kiadott parancstól.

Két fontos elemzés jelent meg hétfőn a nyomokban még meglévő független magyar sajtóban. Az egyik szerint szép apránként - mondhatni suttyombanbeismerte a kormánysajtó, hogy ordas hazugságokkal etette a választási kampányban a magyar polgárokat. Az igazságszolgáltatás fáziskésése miatt ma már nincs jelentősége annak, hogy ellenzéki politikusok szájába adtak olyan mondatokat, melyek soha nem hangoztak el, olyan plakátokkal árasztották el az országot, melyeken azt sugalmazták, hogy ha nem a Fidesz nyeri a választásokat, leomlik a déli határon emelt kerítés, és menekültek milliói árasztják el az országot.

Ezek olyan állítások, melyeket nem lehet szakmai hibaként értelmezni, de lényegében nem is töri magát Orbán Viktor propagandagépezete, hogy bocsánatot kérjen a megtévesztett választóktól. Közpénzből kifizetik a bíróságokon kiszabott pénzbüntetést, illetve jól eldugott helyen lehozzák a helyreigazítást, és ahogy a miniszterelnök szokta mondani: Oszt’ jó napot!
...

8-9 ÓRA A SÜRGŐSSÉGIN

CIVILHETES BLOG
Szerző: /Piréz/ Gond-olkodó
2018.08.28.


@Zsuzsanna Hegedűs-Selmeci: 
Ezt a postot most kell megírnom, amíg még tart a döbbenet és az indulat, nem várhat holnapig.
A mai napon 8,5 órát töltöttem a 70 éves, egy stroke-on már átesett, ismét stroke-gyanús édesapámmal a Honvéd Kórház sürgősségi osztályán. Mentővel szállították be, én fél óra múlva érkeztem. Ami ezek után történt:
- A mentővel történő érkezéskor kikérdezte egy nő, majd közölte vele, hogy biztosan ivott (nem)
- A mentővel érkezéstől számítva percre pontosan 5 (!!!!) óra múlva jutott be CT-re
- A CT után 2 (!!) órával megvizsgálta egy orvos, valamint vért vettek tőle
- Újabb 45 perc várakozás után megkaptuk a zárójelentést, hogy nem találtak semmit és egy receptet, szédülés ellen.
A stroke-nál ugye az a mottó, hogy minden perc számít.

Ami ebben a 8,5 órában történt körülöttünk, az nehezen visszaadható. Például a 82 éves bácsi, aki 5-6 órája feküdt az egyik padon, mire odamentek őt megkérdezni, hogy pontosan mi is a panasza és feltették egy hordágyra - feltételezem, nem unalmában feküdt ott órákig. Vagy az a piros ruhás lány, aki több zacskót telehányt és szemmel láthatóan komoly fájdalmai voltak, de több órai fekvés után a barátja támogatásával, saját felelősségre távoztak. Remélem, jobban van. Vagy az inzulinos, szintén idős bácsi, akinek nem számoltam, hányszor kellett beadnia az inzulint a feleségének, amíg mi ott voltunk, ők még előttünk érkeztek. Eszembe jut a szintén nagyon idős néni, ő is legalább 6-7 órája várakozott már, amikor az egyik ott dolgozó, fiatal nőt félénken megkérdezte, hogy merre van a mosdó, mire az mindannyiunk előtt ráordított, hogy "Itt, a szeme előtt, de ugye nem cigizni akar bent?". Valahányszor, valamelyikünk kétségbeesetten érdeklődni próbált, hogy mégis, mikor számíthatunk ellátásra, kioktattak, hogy a sürgős eseteket veszik előre és nyugodjunk meg, 6-7 órás várakozás még nem is számít soknak. EGY SÜRGŐSSÉGI OSZTÁLYON...

"HÁLÁS FELADAT OLYANÉRT DOLGOZNI, AMI ENNYI EMBERNEK FONTOS"

ÁTLÁTSZÓ / OKTATÁS BLOG
Szerző: ÁTLÁTSZÓOKTATÁS
2018.08.28.


Augusztus elején 21. alkalommal rendezték meg a Szakkollégiumi Mozgalom hagyományos nyári rendezvényét, a Szakkollégiumok Nyári Találkozóját, vagyis a Nyatát a Balaton partján. Részt vettünk rajta, és ennek apropóján beszélgettünk a szervezőkkel szakkolis létről, a Szakkollégiumi Mozgalomról és a táborról.

A szakkollégiumok az egyetemek mellett különböző formációban működő tehetséggondozó közösségek, amik egyszerre ötvözik egy kollégium sajátosságait, hiszen a tagok többnyire együtt laknak, és egy szakkörét vagy tudományos diákkörét tekintve, hogy ezeken belül komoly szakmai munka folyik. Összetételüket tekintve ezek a szakkollégiumok nagyon sokszínűek: van, amelynek tagjai egy egyetem egy karáról származnak, mint a Bibó István Szakkollégium, van, ahol egy egyetem különböző karaira járó hallgatók vannak, mint az Eötvös Collegium és olyan is van, ahova különböző egyetemek diákjai is jelentkezhetnek, mint a Társadalomelméleti Kollégium.

A Mozgalom

A Szakkollégiumi Mozgalom ezeknek a szervezeteknek az összefogó, érdekegyeztető fóruma. A Mozgalom legfőbb elvei az önkormányzatiság és a demokratikus működés, célja és feladata pedig, hogy definiálja a szakkollégiumok feladatát és helyét a felsőoktatás rendszerében, illetve, hogy különböző fórumokon érvényesítse a szakkollégiumok érdekeit. A szervezőkkel és pár, a Mozgalomban aktív szerepet játszó taggal beszélgetve az derült ki, hogy a Mozgalom lényege és egyben legnagyobb szépsége, hogy olyan erős értékeken áll, amik a mindennapi működést meghatározzák, és jó üzenetet tud közvetíteni kifelé is, hogy ezekről az értékekről nem csak beszélgetni és álmodozni lehet, hanem ugyan szűk körben, de lehetséges a megvalósításuk. Ilyen például az önkormányzatiság, hogy a közösség tagjai magukénak érzik a közösség dolgait és problémáit, ehhez kapcsolódóan a proaktív, önkéntes munkavégzés, valamint a szakmai kiválóságra való törekvés. Emellett pedig erős közösséget jelent, ami képes kiállni olyan dolgok mellett, amit fontosnak tart. Erre jó példa a Minority SafePackkel kapcsolatos akció, ami a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségek jogainak kiterjesztésével kapcsolatos európai polgári kezdeményezés támogatásában és a megfelelő számú aláírás összegyűjtésének segítésében valósult meg.

A Mozgalomnak több szakkollégiumokat összefogó eseménye van, például az Interkoll, amit havonta-kéthavonta rendeznek meg, és gyakorlatilag a szakkollégiumok vitafórumaként üzemel. Ezek többnyire adminisztratív jellegétől merőben eltérő program azonban a Nyári Találkozó, vagyis a Nyata, ami a Mozgalom legnagyobb programja, idén rekordközeli, 300 közeli résztvevővel. Ennek lényege, hogy az érdeklődő kollégisták pár napra elvonulnak, és különböző programok keresztül tudnak gondolatokat cserélni, illetve egymással ismerkedni...

KRUGMAN: TRUMPÉK A FIDESZ AMERIKAI VERZIÓJA SZERETNÉNEK LENNI

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: HVG.HU
2018.08.28.


A Nobel-díjas közgazdász szerint ha a novemberi választásokon Amerikában nyernek a republikánusok, akkor az USA egy új Magyarországgá válhat.

Ismét Magyarországról ír véleménycikkében Paul Krugman, a Nobel-díjas közgazdász és a New York Times kolumnistája, aki azt veti fel, hogy hamarosan az Egyesült Államokban is teret hódíthat az illiberalizmus.

A cikkben Krugman felidézi, hogy egy barátja a berlini fal leomlásakor már azzal viccelt, hogy a kommunista ideológia bukásával Kelet-Európa visszatérhet a történelmi gyökereihez, amely a fasizmus, majd összefoglalja, hogy Lengyelországban és Magyarországon is olyan "illiberális" rendszerek alakultak ki, amelyek fenntartják ugyan a formális választásokat, de megszüntették az igazságszolgáltatás függetlenségét, elnyomják a sajtószabadságot, intézményesítették a korrupciót és delegitimálták egyet nem értést, ezzel egy egypártrendszerhez hasonló uralmat építve ki.

Krugman azt írja, bár Amerikában sokáig azt gondolták, hogy az ottani demokratikus és szabad hagyományok miatt nem lehetséges egy hasonló eltolódás a zsarnokság felé, szerinte aki ma is ezt mondja, az szándékosan becsukja a szemét, az amerikai republikánus párt ugyanis nagyon is szívesen lenne a lengyel Jog és Igazságosság, vagy a magyar Fidesz amerikai verziója.

Krugman ezután példákat hoz erre a republikánusok intézkedései közül: Észak-Karolinában, miután demokrata kormányzót választottak, az utolsó pillanatban olyan jogszabályt fogadtak el, amely megvonja a kormányzó hatalmának egy részét; Georgiában a fekete kerületekben szavazóhelyiségeket próbáltak bezárni; Nyugat-Virginiában pedig a teljes állami legfelsőbb bíróságot lecserélték párthű emberekre. Krugman szerint ezek a példák arra utalnak, hogy a jelenlegi republikánus párt nem tartja magát a demokratikus hagyományokhoz, és mindent megtesz, hogy megtartsa a hatalmát.

A közgazdász szerint országos szinten sem jó a helyzet, és ha a novemberi félidős törvényhozási választásokon a republikánusok megtartják a szenátusban és a képviselőházban is a többségüket, akkor az USA "egy új Lengyelországgá vagy Magyarországgá válik, hamarabb, mint azt el tudnánk képzelni"...

A MAGYAR FIATALOK HARMADA EGY-EGY HÓNAPOT IS NEHEZEN VÉSZEL ÁT

24.HU
Szerző: KOVÁCS MÁRTA
2018.08.28.


A Magyar Ifjúság Kutatás 2016 mellett készült egy másik kötet is, ami más megvilágításba helyezi a magyar fiatalok helyzetét. A Margón kívül című könyv szerint a fiatalok közel fele úgy véli, az elmúlt tíz évben romlott az életszínvonal, illetve rengetegen közülük a kilátástalanságot tartják a legfőbb problémának.

Ahogy nemrég megírtuk, nyilvánosságra hozták a teljes Magyar Ifjúság Kutatás 2016-ot, ami a gyorsjelentés után mintegy másfél évvel jelent meg. A több mint 500 oldalas dokumentum több aspektusból vizsgálja a fiatalok helyzetét; a kutatást 2000 óta négyévente folytatják le mindig azonos módszertannal, ezúttal nyolcezer magyarországi és – első alkalommal – négyezer határon túli 15-29 éves fiatalt kérdeztek meg.

Készült egy Margón kívül című kötet is, amely azokat a szempontokat gyűjtötte össze, amelyek kimaradtak a hivatalos kutatásból. Ahogy az Excenter Kutatóközpont kiadványa ismerteti, a 2016-os adatfelvétel volt az első, amikor az uniós forrásból finanszírozott kutatás adatbázisa nem volt elérhető, 2018-ig pedig semmilyen információt nem lehetett megtudni az adatokról. A megjelenés előtt álló könyvben emlékeztetnek arra, hogy az EU-s forrásokból elvégzett kutatás eredményeinek eltitkolása ütközik az uniós támogatásokra vonatkozó szabályokkal, amelyek megkövetelik a támogatások révén keletkező ismeretek és információk szabad hozzáférését. Régi reflexeket idéz, hogy a kutatási anyagot és az adatbázist csak belső körök ismerhették meg, az eredményeket a kutatók szakmai fórumokon sem hozhatták nyilvánosságra. A Margón kívül így az ifjúságkutatás adatainak autonóm értelmezését tartalmazza.

A kutatás szerint a 15-29 éves fiatalok száma 2016-ban 1,7 millió volt, ami a népesség 17,5 százaléka. Számuk 105 728 fővel kevesebb volt, mint a 2011-es népszámlálás idején volt...

ORBÁN RENDET VÁG A MÉDIAHADSEREGBEN - VÉGE A SZABAD FOSZTOGATÁSNAK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2018.08.27.Tízmilliárdokat költöttek 2016-tól arra, hogy létrehozzák a fideszes propagandát a G-nap után. Most nem bírják. De nem csak ez az oka annak, hogy racionalizálni kell.

Egyszerűen túl sokat loptok, elég lesz

– ezt üzente meg Orbán Viktor a strómanjainak azzal, hogy megbízta Liszkay Gábort egy egységes médiabirodalom létrehozására. Rogánék persze szívják a fogukat és lobbiznak a központosítás ellen. A 444 cikke szerint szeptembertől racionalizálni fogják a fideszes/állami propagandát, mert iszonyatos pénzbe kerül.

Van azonban két másik oka is a fideszes propaganda központosításának:
Orbánék úgy ítélték meg, hogy az ellenzéki oldalon már nincs ellenfél, nyugodtan hozzá lehet fogni a saját oldal rendbetételének (a harctéren nem tárgyal meg az ember a hadsereg szerkezetével kapcsolatos kérdéseket, csak harcol azzal, amije van);
Mielőtt valamelyik oligarcha túl nagyra nőne, mint Simicska tette, muszáj időről időre átszervezni az egész birodalmat és újraosztani a javakat az alattvalók között – ezzel biztosítva azt, hogy az alattvalók ne nőhessenek a király fejére.

Ennek lesz az eszköze most Liszkay Gábor és az általa gründolt Media Fundamentum Nonprofit Zrt., amely alá szervezik be a fideszes propagandát; megszűnnek a párhuzamosságok, az egyéni rablások és a klikkeskedés. (Mindez persze nem kis érdeksérelemmel jár, ennek a hatásait csak megtippelni lehet.) Vagyis sok stróman, aki az emúltnyolcévben bizonyított és hűséges is volt, mindezek ellenére egyszerűen eltűnik majd a süllyesztőben.

Ez a holding lesz a vezérlőpultja a központosuló fideszmédiának. A 444 szerint Liszkay azért lehet az egész magyar propaganda főnöke, mert a legfontosabb pillanatban, a G-napon Simicska helyett Orbánt választotta és így bizonyította a hűségét...


HA RÁNK HALLGATTOK, EZUTÁN IS A FIDESZRE SZAVAZTOK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.08.27.


"Aki a baloldallal keresi a kapcsolatot, az megy a levesbe. Ez a konstrukció bukó. A baloldallal, a múlt erőivel összefogni értelmetlen. Lehet itt bárhogy keverni a lapokat. Ahol ott van Gyurcsány Ferenc vagy Molnár Gyula, az eleve bukás."

Nyújtsa fel a kezét, aki a fideszes pártsajtóban ellenzéki, vagy annak tűnő politikusokkal készült interjúkat szokott kedvtelésből olvasgatni. Kellene pedig, mert igazán izgalmas dolgokra bukkan az ember. A fenti kinyilatkoztatást is ott leltem, a napos oldalon. A trendi, szexi, fancy megmondás Kanász-Nagy Máté kútfejét dícséri, aki nem más, mint az az LMP országos elnökségének titkára, aki a Mandiner nevű pártújságban mesélt hosszasan arról, hogy merre van az arra a kirobbanó választási siker után botrányból botrányba tántorgó, magát 21. századiként definiáló ellenzéki párt háza táján. Elvileg őt nem zárták ki, nem tiltották el, nem függesztették fel, úgyhogy teljes legitimitással oszthatta meg a fideszes holdudvarral a pártja jelenéről és jövőjéről szóló magvas gondolatait. Ez is onnan van:

"Az LMP megnyitotta volna a tárgyalásokat olyan irányba, hogy egy széleskörű együttműködés alakuljon ki a Jobbiktól egészen az MSZP-ig, amennyiben ebben mindenki benne van. (…) Azt gondoltuk az LMP-ben, hogy az lenne működőképes, ha a Jobbiktól a baloldalig létrejönne egy együttműködés. (…) Nem azt kell nézni, hogy ki honnan jön, hanem azt, hogy jelenleg hol van és hová tart."


Ha nem hasadt még ketté a tudatunk, akkor haladjunk tovább. Most, hogy megtudtuk, miként forgatta ki a HírTv a minap Karácsony Gergely szavait, olyan kijelentést adva a szájába, amit ő nem mondott, és pláne miután szembesültünk azzal is, hogy hány pert veszített futószalagon a kormány salakmédiája a választási kampányban revolverként használt hazugság-cunami okán, különösen jó érzésekkel tölti el az embert, hogy egy magát ellenzékinek, de nem is akármilyen ellenzékinek becézgető párt politikusa tetszőleges féknyúz-orgánumnak magyarázza a bizonyítványát.

Szerintem is tök jó ötlet elcsacsorászni lakájékkal, mert aztán egymás szájából veszik ki az előrerágott falatokat és adják tovább...

ITT A HOSSZÚ HÉTVÉGÉK NAPTÁRA! - NAGYOKAT LEHET PIHENNI AZ IDÉN, DE A KÖVETKEZŐ ÉV ROSSZABB LESZ

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.08.28.Érdemes kalkulálni azzal, hogy az idei utolsó negyedév minden hónapjára esik (van, amelyikre kettő is) hosszú hétvége. Decemberben 3 napot kivéve 11 napos szabadság csíphető ki. A következő évben ez az időszak sem lesz ennyire jó, de emellett extra (tehát átrendezéssel kialakított) hosszú hétvége is csak egy lesz.

Örülhetnek a hazai turizmus szereplői, az év utolsó hónapjaiban ugyanis kivétel nélkül akad hosszú hétvége. A tapasztalatok szerint pedig ez fellendíti a hazai szálláshelyek forgalmát. Az idén júniusban – mint arról korábban beszámoltunk – a pocsék idő mellett valószínűleg a hosszú hétvége hiánya is visszavetette a SZÉP-kártya forgalmát. Októberben, novemberben és persze decemberben sem lehet azonban majd ilyesmire hivatkozni. Az év utolsó hónapjában 3 napot kivéve 11 napos szabadság csíphető ki.


Az idei év egyébként is kitűntetett ilyen szempontból. A 2018-ashoz hasonló év utoljára 2012-ben volt. Akkor azonban még a mostaninál is több, összesen nyolc hosszú hétvége volt, a pihenőnapok ledolgozása pedig öt hétvégét rövidített meg. Rekordhosszúra a karácsony 2013-ban sikeredett, akkor hat napot lehetett egyben élvezni munka nélkül. Az idei, összesen hét hosszú hétvége mellett csak három lett rövid...

KERESZTÜL AMERIKÁN: A VADNYUGAT

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Zoli
2018.08.28.


Keresztülvágni Amerikán sokak vágya (jelen...), ugyanakkor viszonylag keveseknek adatik meg. Zoliék nem kevés tervezgetés után idén nyáron megtették, és ígérete szerint be is számol erről a nem akármilyen kalandról itt, a Határátkelőn. A tervekről itt olvashattatok, az indulásról pedig itt – most pedig vágjunk neki Arizonának, ahol nem akármilyen szépségek vártak hőseinkre...

LONDON LEHIDALT A CIGÁNYZENÉSZEKKEL JAMMELŐ FESZTIVÁLZENEKARTÓL

INDEX / KULTÚRA
Szerző: MIKLÓSI GÁBOR
2018.08.27.


"Ez a zenekar! Ez a karmester! Ezek a cigányok! Hagyjál már, kész vagyok, muszáj innom valamit!"

A londoni Royal Albert Hall ajtóin több mint 5500 ember zúdul kifelé, a legtöbben mosolyogva, dúdolgatva, és amikor megkérdem néhánytól a nyilvánvalót, hogy bejött-e nekik a koncert, ugyanúgy a szavakat keresgélve hitetlenkednek, mint a fent idézett fiatalember, hogy ez most komoly-e, hiszen ez volt eddig a nyár legszórakoztatóbb koncertje.

Augusztus második felében a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) két koncerttel turnézza körbe Európát. Az egyiken Enescut, Bartókot és Mahlert játszanak, ez Londonban, a BBC a széles nagyközönséget célzó nyári promenádkoncert-fesztiválja keretében szerda este volt műsoron. Másnap következett szintén a Proms-on az, amit hallottam, és amitől még most is libabőrös vagyok.

Amikor a világ egyik leghíresebb, színültig telt koncerttermében a bő 5000 ülő néző mellett még vagy 500 állóhelyes hallgatja pisszenés nélkül, ahogy két magyar cigányprímás, apa (Lendvai Csócsi József) és fia (Lendvay József) Brahms egyik magyar táncának a témáját játssza uniszónóban és mégis egész másképp, miközben két zenekari bőgős halkan húzza alájuk a basszuskíséretet, azt nagyon nehéz szavakban visszaadni.

HÁT MÉG AMIKOR PÁR PILLANATTAL KÉSŐBB A TELJES ZENEKAR IS RÁKEZDI UGYANAZT, IMMÁR ÚGY, AHOGY BRAHMS MEGÍRTA.

Ez csak az este egyik különleges pillanata volt. Ugyanilyen hátborzongató volt, amikor Liszt 1. magyar rapszódiájának sorai végén a zenekar elhallgatott, a harmadik vendégművész, Lisztes Jenő pedig virtuóz kadenciákat – átvezetéseket – improvizált a cimbalmon. Vagy amikor Sarasate cigánymelódiáiban épp a hegedűszólót játszotta Lendvay József, a Fesztiválzenekar hegedűsei pedig, hogy a hang jobban betöltse a hatalmas, kupolás termet, egészen halkan ugyanazt húzták a háttérben...

KÖNNYEN VISSZANYALHAT AZ OLASZ FAGYLALT ORBÁN VIKTORNAK, PEDIG NAGYON AKARNÁ AZ ÚJ POPULISTA EGYSÉGET

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2018.08.28.


Hiába a borul ma össze Matteo Salvini és Orbán Viktor, az olaszok valóban a migrációs nyomás ellen küzdenek, a magyar kormányfő viszont azért, hogy az fennmaradjon Európán.

Nyilván sok rajongó szívét melengette a hír, hogy a szabadságáról visszaértő Orbán Viktor mai első hivatalos programja egy munkamegbeszélés lesz Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel, az Északi Liga vezetőjével. Az egyeztetést délután Milánóban tartják, utána sajtótájékoztatót is terveznek.

Persze arról már a kormánypropaganda kevéssé szólt, hogy a találkozó aligha két nagy formátumú uniós vezető érdemi együttműködéséről, mint inkább a migrációellenes populisták színpadias összeborulásra alkalmas showműsora lehet:

hacsak Orbán Viktor nem változtat korábbi álláspontján, s nem vesz át menedékkérőket Olaszországból.

Miközben ugyanis az Orbán-kormány szívesen felhasználná az Európai Unió legújabb keményfiúja szerepkörben feltűnt Metteo Savinit saját gyűlölet-hadjáratban, amellyel szavazóikat lázban, a magyar társadalmat pedig rettegésben tartanák, az olasz belügyminiszter saját belpolitikai érdekei mást diktálnak. Ráadásul Olaszország külpolitikai és biztonsági érdekei sem feltétlenül kedveznek Orbán vágyainak.

Miközben ugyanis Salvini és Orbán stábjai is a migrációt jelölték meg a munkamegbeszélés témájaként, teljesen egyértelműnek tűnik, hogy ez, mint arról írtunk, nagyon nehezen képezne egységfrontot Magyarország és Olaszország között.

Valójában ugyanis jelentősen csökkent az Európai Unióba érkező illegális bevándorlók száma az elmúlt két évben, az olasz partokon is körülbelül tizedannyi embert regisztráltak idén év elején, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ettől függetlenül Olaszország ma is szinte egyedül néz szembe a menekültek tömegével tengerpartja révén, s az Európai Unió éppen Orbán Viktor és populista társai miatt képtelen hatékonyan fellépni ennek kezelésében. Holott az világosan látszik: a közös cselekvés valóban hatékony, hiszen elég csak arra gondolni, hogy

a menekülők nem az orbáni kerítés, hanem alapvetően az Európai Unió és Törökország között kötött, két évvel ezelőtti megállapodás eredményeként vannak jóval, százezres léptékben kevesebben, mint korábban
...

AZ ÚJ STADIONOK ÜRESEN IS TÖBB PÉNZT HOZNAK, MINT A RÉGIEK

G7 BLOG
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2018.08.27.


(Ez a cikk a futballközpénz-körképünk befejező része, az első részt itt, a másodikat itt, a harmadikat pedig itt olvashatja.)

Bár a százmilliárdokat felemésztő stadionépítési program egyértelmű kudarca, hogy itthon továbbra sem járnak többen élvonalbeli meccsekre, mint a Fidesz hatalomra kerülésekor, ez nem jelenti azt, hogy ne növekedett volna a csapatok jegyeladásból származó bevétele. Az árak emelkedése miatt ebből a forrásból is jóval több pénz folyik be a klubok kasszájába, mint 7-8 éve.

Pontos számot nem lehet mondani, mert a jegyárbevételét nem tette közzé minden csapat, de a G7 becslése szerint 2017-ben nagyjából 820 millió forint jöhetett be ilyen forrásból. Ez csapatonként átlagosan 68 millió forintot jelent, ami háromszorosa a 2010-es, és nagyjából duplája a 2011-es szintnek...

MEGHALNI SZÉPEN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.08.28.Egy esős vasárnapon K. József épülettisztasági menedzser és operátor úgy délután tájt arra lett figyelmes, hogy szúr a tüdeje, zihál, alig kap levegőt, ömlik róla az izzadság, össze-vissza ver a szíve és forró a feje. Közkeletűbben ezt úgy mondják, hogy rohadt szarul volt K. József, de annyira, hogy lelkében épp halni készült, és kalapkúrán gondolkozott, hogy ezt a végső, mindent lezáró megoldást azért még elodázza kicsit.

Ekkor kopogott be hozzá J. Erzsébet, magyarán Bözsi egy kis sóért, mint jó szomszédhoz, de elég volt csak ránéznie K. Józsefre, hogy jöttének okát elfeledje, és előbújjon belőle a gondoskodó anyatigris.

– Maga meg hogy néz ki? – ilyen közvetlenül szegezte neki az érdeklődését K. Józsefnek, mert az tényleg ramaty formában volt. Csapzott hajával, beesett, láztól csillogó és karikás szemeivel, a sípoló légzésével látszott, hogy nem tréfadolog ez ember, és J. Erzsébet, magyarán Bözsi épp ezekkel a szavakkal összegezte, amit látott, állította fel a diagnózist, majd zavarta el egy kosszal K. Józsefet az ügyeletre, és ezzel kezdődött el minden.

Az ügyelet úgy nézett ki, mint a szarrá vert 2. Magyar Hadsereg a Donnál. Sóhajtozó, átvérzett kötésű, felkötött karú, mankós és tolószékes népek töltötték meg a várót, a termet megülte a halál édeskés bűze, ezen kívül izzadság, némi szar-, és fokhagymaszag terjengett. Ez utóbbiról nem lehetett megállapítani, kiből-miből árad, de ott lebegett. K. Józsefnek mázlija volt, és talált ülőhelyet egy leharcolt széken, csak arra kellett vigyáznia, hogy szálka ne menjen a seggébe, egyébként minden rendben lévőnek mutatkozott.

Így telt ez idő, de, hogy mennyi, azt nem lehetett tudni, odakint néhányszor elvirágzott a fa és le is hullott a lombja, K. József mindösszesen háromszor esett ájultan a földre vagy a betegség vagy az éhség miatt, de ez mindegy is volt, mert jótét lelkek mindig visszatuszkolták a székre. Sőt, ki is támasztották jobbról egy húgyszagú torzonborzzal, balról pedig egy szétrúzsozott, dagadt nénivel. Úgy néztek ki, mint a szentháromság, később kicsit, mint a Laokoón csoport, amikor K. József már sorra is került.

– Mi a panasza? – ezt kérdezte a doktor, pedig csak rá kellett volna néznie K. Józsefre, akibe tényleg már csak hálni járt a lélek. Betegünk azonban valami elképesztő lelkierőről téve tanúbizonyságot módszeresen előadta a szúrást, a szívét meg az izzadását. Ezt nem is kellett volna, mert kis tócsa gyűlt össze alatta, sőt, miközben beszélt, úgy sípolt, mint egy gumikacsa a játékos, habos fürdővízben.

– Láza van? – érdeklődött kedvesen a doktor, de most sem nézett rá K. Józsefre, csak a papírjaira, és onnan dirigált.

– Nem tudom. – felelt K. József, mert érezte ugyan, de nem tudta, így válasza megfelelt a formállogika követelményeinek, ez azonban az orvost nem hatotta meg egyáltalán.

– Hozott magával lázmérőt? – ezt tudakolta K. Józseftől, akinek beesett szeme ettől elkerekedett, és sípolt egy nagyot a száján át a mellkasa. Viszont a doktor szenvtelenül folytatta...


MACRON ORBÁNT VESZI CÉLBA, HOGY KÖZÉPRŐL MEGOSSZA A NÉPPÁRTOT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SATÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.08.28.


- A francia elnök a nacionalizmust és a a szélsőségességet tekinti fő ellenfelének az európai választásokon, az osztrák kancellár pedig a jogállamot igyekszik megerősíteni az EU soros elnökeként

- Krugman: az USA hamarosan jóvátehetetlenül követheti a magyar és a lengyel utat

- Közép-Európában a gazdaság igényei szöges ellentétben vannak az orbáni politikával, lásd a technológia fejlesztését, az innovációt, béremeléseket és az oktatást, viszont a gazdasági modell alapvető gyengesége miatt az illiberális rendszerek kilátásai nem túl rózsásak

Guardian


A francia elnök kijelentette, hogy az európai biztonság immár nem függhet csak az Egyesült Államoktól, ezért szorosabb katonai együttműködést sürgetett az uniós tagok között, különös tekintettel a nacionalizmus és a szélsőségesség megerősödésére. Macron szerint válságos pillanathoz érkezett a földrész, illetve az együttműködésre épülő nemzetközi politika, a háború után kialakult világrend. A lap megjegyzi, hogy a politikus számára nagy próbatételt jelent a jövő évi EP-választás, mert ott szeretné bizonyítani, hogy a politikai közép képes megállítani a szélsőséges pártok, illetve az eurószkeptikusok felemelkedését. Az államfő a francia nagyköveti értekezleten elhangzott beszédében ezúttal külön is bírálta, hogy az Egyesült Államok agresszív módon elkülönül mindenki mástól.

Kifejtette, hogy a Brexit, Trump győzelme, valamint Orbán Viktor választási győzelme a globalizáció válságával függ össze, ezért az emberek számára elfogadhatóbbá kell tenni a világban végbemenő átalakulást. A tudósítás kitér arra, hogy Macron már tavaly meghirdette az EU nagyarányú reformját, ám azóta úgy tűnik: magára marad, mivel Olaszországtól Magyarországig előretörnek a nacionalista erők, illetve Németországban a szélsőjobbosok. Az elnök azonban ezúttal is azt mondta, hogy kitart az unió megújulása mellett.

Le Monde


Macron hivatalosan még nem, de gyakorlatilag már megindította a kampányt, célja pedig az, hogy a jövő évi európai választás népszavazás legyen az orbáni Európa ellen. Szóvivője kijelentette, hogy a haladó erők szövetségét kívánják szembeállítani a nacionalisták tengelyével. Az Elysée Palotának a francia kormánypárt egyik stratégája szerint egyáltalán nincs ellenére Steve Bannon felbukkanása a földrészen, vagy éppen a magyar kormányfő több, franciaellenes kirohanása, mert minél inkább túlzásokba esnek az Európa-ellenes erők, annál Párizs inkább látszik igazodási pontnak. Egy francia elemző arra számít, hogy az államfő elsősorban Orbánt támadja majd, mert ily módon igyekszik szétrobbantani az Európai Néppártot, hasonlóképpen, ahogyan azt odahaza is tette a jobboldallal. És ha sikerül bizonyos erőket megnyernie az EPP-ből, valamint egy pár szociáldemokrata tömörülést, akkor ő alakíthatja meg akár a legerősebb frakciót Strasbourgban. Ez azonban nem lesz könnyű, mert a konzervatívok továbbra is Merkel irányítása alatt állnak, arról nem beszélve, hogy a CSU kifejezetten jó kapcsolatokat ápol Budapesttel.

Mindenesetre az elnök most körbeutazza a tagállamokat, hogy meggyőzze őket: cselekedni kell, mert nehéz idők járnak. Ám az euroszkeptikusok sikerei nyomán jelenleg úgy tűnik, hogy Macron egyre inkább egyedül marad az EU újraalapozásának tervével. Egy német szakértő megjegyzi, hogy az AfD miatt Merkel sokkal kevésbé tud odafigyelni Európára, mint francia kollégája. Vagyis Párizsnak továbbra sincs olyan szövetségese, akire bizton számíthat. Mindenesetre a migráció ügye döntő lesz, mert az utóbbi időben ez hajtotta előre a populizmust és a kampányban erősen számolni kell a szélsőjobb provokációival...