2021. szeptember 8., szerda

AZ ÓLMOZOTT BENZIN IDEJE LEJÁRT UGYAN, DE A NEHÉZFÉM GENERÁCIÓKAT MÉRGEZHET TOVÁBB

QUBIT
Szerző: VAJNA TAMÁS
2021.09.08.


A forgalmasabb magyarországi közutak mellől származó talajminták ólomtartalma akkora, hogy az onnan kiásott föld veszélyes anyagnak számítana. Egy friss kutatás szerint a London levegőjében lévő ólom 32-43 százaléka a húsz éve nem forgalmazott ólmozott üzemanyagokból származik.


2021. augusztus 30-án Algéria benzinkútjairól is eltűnt az ólmozott benzin, így már a Föld egyetlen országában sem forgalmazzák a súlyosan mérgező és környezetszennyező üzemanyagot – olvasható az ENSZ környezetvédelmi programja, az UNEP jelentésében.

Az ólmozott benzint, amelyről az 1920-as évekbeli bevezetése után nem sokkal már tudható volt, hogy súlyosan károsítja az emberi egészséget, a világ gazdaságilag fejlettebb felében az 1980-as évek végétől el kezdték kivezetni a forgalomból. Az Európai Unióban 1999 első hónapjaiban tiltották be az ólmozott üzemanyagot, a fejlődő régiók országaiban azonban csak a legutóbbi időkben szűnt meg a forgalmazása...


VÉGRE ÉRTELMESEN LEHET BESZÉLNI A BUDAPESTI DROGPROBLÉMÁRÓL

TELEX
Szerző: MIZSUR ANDRÁS
2021.09.07.


Tarlósék hozták létre, de már Karácsony alatt kezdi meg érdemi működését a Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, amitől azt várják szakemberek, hogy végre lesz saját drogstratégiája a fővárosnak, és a drogfogyasztók ellátását végző szervezetek is több támogatáshoz jutnak. A testületben helyet kaptak szakmai szervezetek is, ami a civilek régi követelése volt, de Tarlósnál ezt nem sikerült elérniük. Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes szerint már a fideszes politikusok is érzik, hogy valamit kezdeni kell a drogproblémával Budapesten.


A Fővárosi Közgyűlés szeptember elsejei ülésén szavazta meg a Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (BKEF) újjáalakítását. Magáról a BKEF létrehozásáról még 2019 tavaszán, tehát még Tarlós István főpolgármestersége alatt döntött a főváros, az érdemi munkát azonban nem tudták megkezdeni, először az önkormányzati választások, később pedig a járványhelyzet szólt közbe. Ez lenne az a testület, ahol a fővárosi önkormányzat a kerületekkel, a rendőrséggel és különböző civil és egyházi szakmai szervezetekkel karöltve dolgoz ki intézkedési javaslatokat a budapesti droghelyzet kezelésére. 2019 előtt csak az egyes kerületekben működött hasonló, központi kábítószerügyi fórum nem volt. Tarlósék annak idején az új pszichoaktív anyagok térnyerésével indokolták a BKEF felállítását...


BANKOK ÉS BIZTOSÍTÓK URALHATJÁK A MAGÁNEGÉSZSÉGÜGYET - ÚJABB FELVÁSÁRLÁSRÓL ADTAK HÍRT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.09.08.


Nagyon messze jutottunk a mostani kormánypárt által egykor hirdetett „az egészség nem üzlet” szlogentől. A magánegészségügyi szolgáltatók egyre híznak, a pénzügyesek pedig mind jobban bevásárolják magukat az egyre nagyobb profitot termelő üzletágba.

Az, hogy a kormányzat erőteljesen hanyagolja a tesztelést, az Azénpénzem.hu szektorból származó információi szerint százmilliós bevételt generált a magánszolgáltatóknál. Mint megtudtuk, a megugró igénybevétel miatt mostanában a korábbi 2 nap helyett már 5 napig kell várni a laboreredményre. És ez csak az egyik terület.

A várólisták hosszának növekedése, a koronavírus miatti fennakadások is nagyot lendítettek a magánszolgáltatói piacon. Szakemberek szerint az idei évtől hatályos, az állami és privát egészségügyet jelentősen megváltoztató egészségügyi szolgálati jogviszony, ezen belül is az orvosi másodállások, az összeférhetetlenségi szabályok, valamint a hálapénz kivezetése miatt még tovább tolódhat az egészségügy a privát irányába.

Nem véletlen, hogy nemrégiben kiderült: az OTP elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor teljes egészében megszerezte a Budai Egészségközpontot (BEK). A bankember cége, a Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. lett a BEK 100 százalékos tulajdonosa, mivel Varga Péter Pál gerincsebész maradék üzletrészét is eladta . Az intézmény alapítója a Népszavának ezt azzal indokolta, hogy az új kórháztömb építésének finanszírozásába már nem tud beszállni. Hangsúlyozta, hogy a tulajdonosi szerkezet változása nem érinti a betegellátást, az intézményt továbbra is ő vezeti...

ÚGY ÉREZZÜK, MINTHA A GLOBALIZÁCIÓNAK LEÁLDOZOTT VOLNA, PEDIG SZÓ SINCS RÓLA

G7.HU
Szerző: STUBNYA BENCE
2021.09.07.


A közelmúlt világgazdasági folyamatainak egyik állandósult értelmezése az, hogy a globalizáció megtorpant és beköszöntött a deglobalizáció korszaka. Vagyis az a várakozás, hogy a nemzetközi kereskedelem, tőkeforgalom és migráció jelentősége csökkenni fog, és különösen a feldolgozóipar fontosabb szegmenseiben véget ér és visszájára fordul a termeléskiszervezés időszaka.

Ezeket a várakozásokat az utóbbi években számos folyamat táplálta. Az Egyesült Államokban Donald Trump elnökké választása óta erősödik (és Trump bukása után is kitart) a protekcionizmus, de hasonló hatással jár a külföldi technológiaimport kiváltását célzó kínai iparpolitika és annak nyugati másolatai. A Covid-19-járvány és az azzal párhuzamos ellátási gondok a termeléskiszervezés nemzet- és ellátásbiztonsági kockázatait is előtérbe hozták, és a stratégiai sebezhetőség mellett a nyugati világban a növekvő egyenlőtlenségért is részben a kereskedelmet okolják.

A globalizáció temetése azonban nem Trumppal indult.

- A kereskedelmi forgalom növekedése már jóval korábban, a 2009-es válság után megtorpant, a globális kereskedelem a GDP arányában egy évtizede stagnál.

- A termeléskiszervezés jelentősége kifejezetten lefelé tendál. A termelésben alkatrészként és alapanyagként használt termékek aránya a teljes áruforgalmon belül 2008-ban volt a csúcson, és azóta enyhén csökkent.

- Hasonló tendenciát mutat a termeléskiszervezés egy másik mutatója, a külföldi leányvállalatok termelésének aránya a globális kibocsátásban, amely 13,5 százalékról 11,5 százalékra mérséklődött 2008 és 2016 között.

- Az áruforgalomnál is jelentősebb mértékben esett vissza a nemzetközi tőkeforgalom mértéke. Míg a pénzügyi befektetések értéke a 2008-as amerikai pénzügyi összeomlás előtt a globális GDP hat százalékát is meghaladta, azóta 2-4 százalék körül mozog.

A fenti adatok ellenére ugyanakkor Pol Antrás, a Harvard Egyetem spanyol professzora, napjaink egyik legtöbbet hivatkozott kereskedelmi közgazdásza szerint nincs rendszerszintű jele annak, hogy deglobalizáció kezdődött volna a világgazdaságban...

EZÉRT STOP KARÁCSONY! ÉS NEM STOP DOBREV, VAGY STOP JAKAB!

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.09.08.


„Egyértelműen a vidéki szavazókat célozza a Fidesz „Stop Gyurcsány! Stop Karácsony!” kampánya, ugyanis Budapesten a főpolgármestert ismerik, ott nem lehet eladni őt, mint bábút; Karácsony valójában nagyon határozott, önálló gondolkodású, sőt, harcias, s csak a habitusa miatt gondolják alkalmasnak bábú-szerepre Orbánék. Jakab túlságosan karakán, Dobrev nevű ’önálló identitás’ pedig nem létezik a propagandájukban, csak Gyurcsányné” – Szentpéteri Nagy Richard szerint ezért lett Karácsony a Fidesz petíciójának „főszereplője". Az alkotmányjogász, politológus szerint a petíció válasz az előválasztásra. Érdekesnek mondja, hogy a Fidesz beleállt a küzdelembe, újból lejátszatná az Orbán-Gyurcsány meccset. Orbán nem véletlenül hergel tudatosan Gyurcsány ellen, immár 2006 óta.


Első hallásra/ránézésre meglehetősen nevetséges, hogy a Fidesz Stop Gyurcsány! Stop Karácsony címen indított kampányt, s ilyen petícióval kampányolja végig az országot. Miért Karácsony? Miért nem Dobrev vagy éppen Jakab? – merül fel. De különben is, 11 évvel a majd' mindvégig kétharmados kormányzása, számos nemzetinek nevezett konzultáció, majd most már egy népszavazási kezdeményezés után, pénz, paripa, fegyver birtokában, miért van egyáltalán szüksége Orbánnak petíciózgatásra, ami ráadásul az ellenzék, s a civilek eszköze? Szentpéteri Nagy Richard véleményét kérdeztük.

Benne van a pakliban egy elcsalt választás...

„MINDENKI AZT HITTE, ITT A VILÁGVÉGE, S MIND MEGHALUNK”A KORONAVÍRUS IDEJÉN A ROMA KÖZÖSSÉG CSAK AZ ÖNZETLEN ADOMÁNYOZÓKRA ÉS AZ ÖNFELÁLDOZÓ AKTIVISTÁKRA TÁMASZKODHATOTT

MÉRCE
Szerző: KOCSIS ÁRPÁD
2021.09.08.


„Ahová betört a vírus, ott szedett áldozatokat. Bizonyos fokú védelmet nyújtott a bezártság, amely egyes roma közösségeket jellemez, a gettósodottság és a zárványlét. De azt már röviddel a járvány megjelenése után is tudtuk, hogy ha egy közösségbe bejut a vírus, ott pusztítani fog”, foglalta össze Horváth Aladár, a Roma Parlament egyesület elnöke az elmúlt másfél év tapasztalatait.

Arra, hogy a roma közösségeket a koronavírus-betegség (COVID–19) súlyosabban érintette, mint a nem romákat, pusztán következtetni tudunk. Azonban az, hogy a járvány minden következményével egy kataklizma erejével hatott a legszegényebb községek lakóira, s ezeken belül a romákra – egyértelmű.

E kettő különválasztását érdemes már most hangsúlyoznunk, mint ahogyan a probléma megragadásához az is szükséges, hogy a mélyszegénységben élő romák helyzetét megkülönböztessük a mélyszegénységben élők helyzetétől. Hiszen, bár mindannyian az etnicista politikák elszenvedői, a romák – fokozottan a járvány idején, amint azt alább látni fogjuk – egyben rasszista elnyomás áldozatai is. Ez utóbbit az egyik beszélgetőtársunk úgy foglalta össze, hogy „természetesen senki sem tudja, ki a cigány. De amikor arról van szó, hogy valakit nem szabad beengedni egy helyre vagy hátra kell állítani őt a sorban, akkor hirtelen mindenki tudja, ki a cigány”...

DEMETER FRÜSTÖKRE

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.09.08.


Sok minden kiderült Demeter Szilárdról már eddig, tegnapi szösszenete után pedig még az is, hogy otthon van a marxizmus-leninizmusban, amikor azt vizionálja, hogy például Gálvölgyi Jánost fölfalja majd mondjuk valamely freSZFE-s növendék, akit most tenyészt a libsibolsikomcsi intézmény, amely ráadásul a CEU-tól kapott helyet, hogy képezze a buzi forradalmárokat vagy forradalmár buzikat. Ebből is kitetszik, hogy az élet meglehetősen összetett dolog, de olyannyira, hogy ez a Demeter nem is igazán tudja átlátni a maga teljességében.

Van neki egy szemüvege, amit úgy hívnak: a nemzeti könyvtár, a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa, a Petőfi Kulturális Ügynökség igazgatóságának elnöke, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, a Mol-Új Európa Alapítvány kuratóriumi tagja. Összefoglaló néven mind e titulusokat Orbán seggének nevezhetjük bízvást, egyúttal megállapítva azt is, hogy fiatal kora ellenére ez a Demeter már majdnem Vidnyánszky a rengeteg hivatalával és a ciklopi hatalmával, és szándékai is egylényegűek azéval.

Ez pedig az, hogy fogja a macsétét, nekiáll vele kaszabolódni mindent, ami nem népnemzeti-keresztény-nacianalista-fasiszta és Trianontól búvalbaszott. Úgy vélem, sikerült tömören megragadnom a NER kultúra-ideálját, aminek viszont ez Demeter az élharcosa, ott buzog benne a jobboldal kulturális erkölcsi fölénye. És még jós is. Mert ugyanis, hogy elérjünk a kályhához, ez a Demeter azt delirálta tegnap, hogy az előválasztási klipben szereplők, ha törekvésük és vágyaik sikerrel járnak, és megtörténik a kormányváltás, mind megdögölnek.

Nem így fogalmazott, de erre gondolt, amikor poklot vizionált nekik abból a fideszista alapvetésből kiindulva, hogy valaki, mindenki azért áll ki egy ügy mellett, hogy utána tarthassa a markát. Megmutatom betűhíven is a nagyívű gondolatkísérletet: ezekre az emberekre “egy esetleges kormányváltást követően maga a pokol vár, mert felfalják majd őket a kineveltjeik. Mivel egymásnak fogják adni az ösztöndíjakat és a zsíros állásokat”. Az első, ami ennek hallatán az ember eszébe jut, hogy mindenki magából indul ki, másrészt pedig, hogy rossz az, aki rosszra gondol...

SZABAD SZEMMEL: EURÓPA KETTÉ SZAKADT, AMIBEN ORBÁN VASTAGON BENNE VAN - AZ EURÓPAI UNIÓ KÉT TÁBORRA BOMLOTT: A JELENLEGI ÉRTÉKRENDET VÉDELMEZŐ NYUGATRA, ÉS AZ ÚJAT SZORGALMAZÓ KELETRE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.09.08.


New York Times


Európa kettészakadt, mert amíg az unión belül átlagosan már a lakosság jó 70 százalékát oltották be kétszer is a koronavírus ellen, addig a bolgároknál ez az arány mindössze 20 százalék, a románoknál pedig 32. Márpedig ez igencsak veszélyes a 4. hullám miatt és Brüsszel szerint akadályozhatja a kilábalást a földrészen. Persze hogy nyugaton ennyire jól alakulnak a dolgok, azt kevesen gondolták volna kezdetben, amikor gondok voltak az ellenanyag beszerzésével.

Keleten a magyarokat, a cseheket és a lengyeleket is ideértve igen magas a többlethalálozások száma, vagyis roppant súlyos veszteségeket okozott a járvány. Ráadásul csökken az oltások üteme, ugyanakkor a bolgároknál és a románoknál újból megugrott az áldozatok száma. Az illetékes biztos azt mondja, nem szabad megengedni, hogy keleten ilyen alacsony legyen a védettség szintje. Közben a franciák és a németek millióknak akarják beadni az emlékeztető injekciót. A kontinens másik felén sokan viszont még az első adagot sem kapták meg.

A sanyarú helyzet oka az elégtelen tájékozódás, a hatóságokkal szembeni bizalmatlanság, valamint az, hogy rengetegen nincsenek tisztában az oltás előnyeivel. A WHO közben arra figyelmeztetett, hogy Európában decemberig 230 ezren veszthetik életüket a ragály miatt, mivel sokan nem hajlandóak beoltatni magukat, illetve mert a hatóságok nem hoznak új korlátozó intézkedéseket.

FAZ

Hogy a Bizottság pénzbüntetést kezdeményezett Lengyelország ellen az Európai Bíróságnál, az egy figyelmeztetés: jelzi, hogy Brüsszel komolyan gondolja a jogállamiság számonkérését – hangsúlyozza a jobboldali lap kommentárja. Viszont még ha szokatlan is és sokba kerülhet Varsónak, nem a legerősebb fegyver. Hiszen az EU még nem adta áldását arra, hogy a lengyelek miként használhatják fel az újjáépítési alapból nekik szánt milliárdokat, márpedig a Morawiecki-kabinet igencsak épít erre az összegre, hogy két év múlva nyerni tudjon a választáson.

A lengyel igazságszolgáltatásról szóló vitában már rég nem az a tét, hogy a bíróságokat politikai érdekeknek rendelik alá. Mivel a PiS kétségbe vonja, hogy Lengyelországban lehet alkalmazni a közösségi jogot, az integráció egész alapját kérdőjelezi meg. Ennélfogva az unió nem engedhet, a többi tagállam és a lengyel polgárok érdekében. Helyes, hogy a Bizottság most lép.

Süddeutsche Zeitung


A német rendőrség azt közölte, hogy tavaly ősz óta használja a Pegasus izraeli kémprogramot, de annak egyik egyszerűsített változatát, nehogy megsértse az alkotmányt, és szó sincs arról, hogy a lehallgató eszközt újságírók, vagy ellenzékiek ellen vetették volna be, ahogy az pl. Magyarországon történt. A beszerzésről annak idején egyeztettek az illetékes hatósággal, de a miniszter állítólag nem tudott róla, a Bundestag illetékes bizottságát pedig csak most tájékoztatták az ügyről.

Ha minden igaz, az eltelt hónapok során csupán egy párszor telepítették feltételezett maffiózók, illetve terroristák okos telefonjára. Ezek az ügyek még most is folyamatban vannak. De azt a vételkor kikötötték, hogy a gyártó NSO nem azonosíthatja be a célszemélyeket és nem juthat hozzá a megszerzett adatokhoz. Ezzel együtt a szabaddemokraták úgy gondolják, hogy az egész lebonyolítás naiv és veszélyes. És erősen kétséges, hogy – ígéret ide vagy oda - a szoftvergazda izraeli cég valóban nem szerez meg érzékeny információkat.

Wall Street Journal

Soros György tragikus melléfogásnak nevezi, hogy felbukkant a kínai pénzpiacon a világ legnagyobb alapkezelője, mert úgy ítéli meg, hogy BlackRock nem mérte fel, kivel áll szemben, és ily módon nem csupán a befektetők pénzét kockáztatja, hanem veszélyezteti Amerika és a szövetségesek biztonsági érdekeit is.

A vendégkommentár hangsúlyozza, hogy az óriáscég az első, amely jogot kapott arra, hogy árusítsa termékeit Kínában. Csak mintha nem tudná, hogy hova került. Merthogy a jelek szerint komolyan veszi Hszi elnöknek azt a kijelentését, hogy szétválasztják az állami, illetve magánvállalatokat. Ám a hatalom mindkét szektort az egypártrendszer eszközének tekinti.

Lehet persze, hogy a BlackRockot elvakítják a profitremények. Ám látni kell, hogy hatalmas válság készül a kínai ingatlanpiacon. Emellett a hatalom próbálja növelni a születések számát, de csak ront a dolgon. Arról nem beszélve, hogy programot indított a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére és az ilyesmi általában nem sok jót ígér a külföldi befektetők számára.

Hatalmas hiba milliárdokat pumpálni Hszi rendszerébe, mivel nagyon úgy néz ki, hogy a politikus jövőre életfogytiglan magához kívánja ragadni a hatalmat. Ehhez fel kell számolnia minden potenciális ellenállást, ezért indított hadjáratot a legnagyobb hazai magánvállalkozások ellen. És pont akkor jut pótlólagos tőkéhez, amikor az Egyesült Államok élet-halál harcot vív az országgal. Merthogy az egyik rendszer demokratikus, a másik elnyomó. Utóbbi emellett külföldön agresszív.

Soros, aki az utóbbi időben már három cikkben is figyelmeztetett a kínai veszélyre, megismétli azt a javaslatát, hogy a washingtoni Kongresszus törvényben korlátozza a tőkekihelyezést Kínába.

Kurier

A magyar kormány csókosoknak adott 35 évre szóló engedélyt a milliárdos hasznot hajtó kaszinók működtetésére, az ellenzék mértéktelen disznóságot és hazaárulást emleget. Az 5 legnyereségesebb játékbarlang fenntartási jogát egy olyan cég szerezte meg, amelynek többségi tulajdonosa Garancsi István, akinek vállalatbirodalma elsősorban állami megrendelésekből, valamint uniós pénzekből él. Társa, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, volt londoni nagykövet, a kormányszóvivő férje.

Hogy ők kaphassák meg a jogot, ahhoz a hatóságok átalakították a szabályozást, így most már nyilvános eljárást sem kellett kiírni. Pedig a Telex szerint az éves haszon 10 milliárd forint, viszont a portál megkérdezi: mire fel ez a nagy titkolózás, miért kell a közvéleményt kizárni, ha jogilag minden rendben van? Az ellenzéki pártok azt ígérik, hogy választási győzelmük esetén visszacsinálják a döntést.

Le Figaro

A jobboldali lap úgy látja, a Nyugat joggal hányja bizonyos keleti országok szemére a közösségi normák megsértését, amikor korlátozzák az abortusz jogát, megtiltják a „meleg propaganda” terjesztését, lezárják a határokat a migránsok előtt, LMBT-mentes övezeteket létesítenek, szűkítik a sajtó szabadságát és a bírák függetlenségét. Ilyen ügyek miatt Brüsszel folyamatos vitában van Magyarországgal és Lengyelországgal, mert itt olyan kérdésekről van szó, amelyek a demokrácia és a jogállam alapelveit érintik.

Azok viszont azzal vágnak vissza, hogy a másik fél megtagadta a keresztény örökséget és igazából ők távolodtak el az alapító atyák által megfogalmazott elvektől. Egy volt keleti miniszter szerint az új tagok, ahol igen erős a nemzeti identitás érzése, és az kemény történelmi tapasztalatokkal párosul, nem fogadják el az EU-ban tapasztalható erkölcsi liberalizálódást, ami az egyenlőségre és a hátrányos megkülönböztetés elleni harcra hivatkozik. Azt mondják, hogy az egyneműek házassága, a gender elmélet, a multikulturalizmus eredetileg nem szerepelt az európai tervben. Vagyis az uniós intézmények és az ún. nyugati haladáspártiak feladták a közös értékeket.

A rendszerváltáskor az volt a közvélekedés, hogy a keleten a kapitalizmust tartják a kommunizmus legjobb ellenpontjának. Ám az új tagok számára az ismét megtalált nemzeti identitás és demokratikus-keresztény nagy család volt a fontos. További fontos eltérés, hogy a régi demokráciákban 1968 az egyéni szabadságjogok és kisebbségek jogának elismerését hozta magával. A másik oldalon ugyanez az év viszont elsősorban a Prágai Tavaszt jelentette.

1945 után a Nyugat a nacionalizmust nyilvánította a legfőbb gonosszá. Ezzel szemben a Kelet visszamenőleg a szocializmussal szembeni védőbástyát látott abban. A bevándorlással szembeni ellenállásban pedig sokszor a demográfiai pánik nyilvánul meg, merthogy egyre csökken a lakosságszám – mondja Ivan Krasztev.

A kérdés ezek után az, hogy mi előbbre való: az az értékrend, amelyet a Nyugat védelmez, vagy amelyet a Kelet szorgalmaz? Biztos, hogy keleten előbbre kell lépni a melegek és az abortusz dolgában, de egy volt európai illetékes szerint nem biztos, hogy ezeknek a jogoknak kötelezően kell érvényesülniük mindenütt. Azt gondolja, hogy külön kell választani a jogállam elleni támadásokat, illetve a társadalom értékítéletét. Mert pl. a bíróságok kapcsán a vitát meg lehet oldani szankciókkal, de ettől a többi kérdés még nyitott marad.

VISSZAVONULÁS A (SZIGET)CSÚCSRÓL - A 444 NÉGY LEGFONTOSABB CIKKE MA REGGEL

444.HU
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2021.09.08.


Jó reggelt! Még mindig marad a szeptemberi nyár.

4 legfontosabb hírünk most

Akcionista képviselő, kémikus, atomfizikus, vállalkozó vagy kozmetikus lehet Kósa Lajos kihívója Debrecenben - Színes mezőnnyel folytatódott Hajdú-Bihar megye 1. számú választókerületében a Partizán előválasztási vitasorozata.

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik...

TERVEZIK A TIHANYI LAKÓTELEPEKET

24.HU
Szerzők: MOLNÁR ZOLTÁN. SPIRK JÓZSEF
2021.09.08.


Tihanyban van a Balaton partján egy elhanyagolt, erdős-mocsaras terület, ahova a közeljövőben akár 500 lakással lakóparkok, 120 szobás szálloda, mélygarázsok és parkolók épülhetnek. A fideszes polgármester vezette önkormányzat, miután jelentős területeket adott el magánbefektetőknek, növelte a beépíthetőséget. Tósoki Imre most közvetíteni próbál a tiltakozó helyiek és a befektetők között, bár a végső döntés már nem az ő kezében van.

Augusztus 14-én a szervezők szerint mintegy 450 ember gyűlt össze a tihanyi révnél, hogy az úgynevezett Kenderföldeken tervezett beruházás ellen tüntessen. A demonstrációt a Révbe Érünk Egyesület szervezte, egy fiatal, párhónapos formáció, ami a szívén viseli e terület sorsát.

A Kenderföldek a Tihanyi-félsziget déli, valóban elvadult csücske, ami pár évtizede még egy mocsaras vidék volt, most már összefüggő erdő. Egy 22 hektáros területről beszélünk. Tulajdonjogilag igen tagolt a környék, van állami, önkormányzati és magántulajdonú része, mindegyikben közös, hogy szinte valamennyi területre van fejlesztési koncepció (lásd lentebbi térképünket). A közeli Club Tihany munkásszállójánál 2400 négyzetméteren 3 emeletes lakóházakat; egy szomszédos 5,4 hektáros területen ingatlanfejlesztők 22 épületben 388 lakásos lakóparkot és egy 120 szobás wellnessközpontot; a volt Lovarda helyén 2200 négyzetméteren körülbelül 110 lakást, valamint mélygarázsokat, mólót, illetve a Balaton Kapuja projekt keretében (ezt a civilek lényegében nem kifogásolják) látogatóközpontot és parkolókat alakítanának ki az erdős területen...