2019. június 1., szombat

JÓKNAK BESZÉLT A PÁPA AZ IDEGEN KULTÚRÁKRÓL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.06.01.


Ferenc pápa történelmi látogatást tett a csíksomlyói búcsún, amely az erdélyi magyarok történelmi zarándokhelye, akikhez sokan csatlakoznak minden évben az anyaországból is. A katolikus pápa keresztény elveket hirdet a szegényekkel, az üldözöttekkel, a menekültekkel kapcsolatban, feladatának elsősorban a krisztusi elvekben és a lelkiekben való erősödést, a kiszolgáltatottakkal szembeni szolidaritást tekinti, és nem az ultramontán militáns politikai katolicizmust, az állam és az egyház összefonódását, és egy vallási ideológiai elnyomó állam (sőt: Európa) létrejöttét szorgalmazza.

"Pápasága aszinkronban van a világban feltámadt középkori feudális (fasisztoid) elnyomó rendszerek kialakulásával, amelyek a “kereszténységre” hivatkozva akarnak létrehozni antiliberális, antidemokratikus, zsarnoki államokat, minden megnyilvánulásukkal tagadva a bibliai és keresztény normákat, amelyeket Ferenc pápa hirdet."

Ezért a vaskalapos, hagyományos középkori katolicizmusban megkövesedett klérus, és a kereszténységet politikai célokra használó antikrisztusi figurák, mint Orbán Viktor és társai, hűvös távolságtartással és kritikával kísérik a katolikus egyház történetének egyik legkrisztusibb és leghumánusabb pápájának tevékenységét, aki a keresztény lelkületet hirdeti. Legalábbis abban a vonatkozásban, hogy a kereszténység nem fasisztáknak való ideológia, nem embertelenséget, szeretetlenséget, nem gyűlöletet, nem a szegények és a nyomorultak, a hajléktalanok és a menekültek megvetését, elutasítását jelenti, mert Isten szereti a gyengéket és fontosak neki. Minden ember gyenge, aki azt hiszi magáról, hogy erős, az a leggyengébb. De akik kiszolgáltatottak, azok segítségre és gyámolításra szorulnak.

Ennek megfelelően Ferenc pápa nem kötött kompromisszumot most sem, amikor az erdélyi magyaroknak prédikált, és a nemzetek feletti egyházról, az idegen népek, nyelvek, kultúrák érintkezéséről beszélt, s arra bíztatta a hallgatóságát, hogy ne féljenek a másokkal való találkozástól, együttéléstől. Ez éppen ellentéte annak, amit a magyar katolikusok (és főleg a határon túli, különösen az erdélyi magyarok), de a magyar reformátusok is hallanak kereszténység címén. Orbán politikai kereszténysége a nemzettel és a nacionalizmussal azonosítja a kereszténységet, és a kereszténység védelmét abban látja, ha védi az országot mindenféle keveredéstől, más kultúráktól...

MIT KEZDJÜNK EURÓPÁVAL?

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: FRISS RÓBERT
2019.06.01. A demokrácia nemcsak lassú és költséges, de legfőképpen magában hordozza a hajlamot az öngyilkosságra.

A demokrácia lassú és körülményes. Nem tudjuk mással magyarázni, hogy 17 évnek kellett eltelnie, míg a napi politika szintjére leszivárogtak Vaclav Havel 2002-ben Orbán Viktorról mondott – és azóta sokat emlegetett - szavai: "Ha ez az ember még egyszer hatalomhoz jut, Isten óvja Magyarországot, de még Európát is." Most meg itt állunk az európai választások után egy héttel és azon lihegünk boldogan, hogy a szélsőjobbos nacionalizmus nem törte át az Európai Unió falait, hogy bár megerősödött, nem sikerül még csak a többség akaratát végzetesen blokkoló kisebbséget sem létrehoznia.

Ha majd kitapsikoltuk magunkat, érdemes elgondolkodni azon a történelmi tanulságon is, hogy a demokrácia nem csak lassú és költséges, de legfőképpen magában hordozza a hajlamot az öngyilkosságra, amennyiben minden öntelt gyengesége azokat erősíti, akik ezt a lassúságot a demokrácia elleni érvelésre és érvelés nélküli támadására használják fel, főként egy olyan korban, amikor a tömegtársadalom minden korábbinál nagyobb mértékben manipulálható...

PALKOVICS MINISZTER ÉS A ZSARNOKOK PARADOXONA

MÉRCE
Szerző: SZŰCS ZOLTÁN GÁBOR
2019.06.01.


Van egy feltűnő és zavarbaejtő paradoxon a zsarnoki hatalomgyakorlásban, amelymég a legborzalmasabb, legvéresebb példái esetében sem nélkülözi az – abszurd – komikumot. Képzeljünk el egy véreskezű despotát, akinek a parancsára gondolkodás nélkül agyonlőnek, felakasztanak akárkit a pribékjei, aki csak eszébe jut, legyen az nő, gyerek, öreg; ártatlanul gyanúba kevert, régi jóbarát, véletlenül épp arra tévedt járókelő, önkényúri szeszéllyel kiválasztott bűnbak. Mondom: akárkit. És mégis, ez a despota valószínűleg nem fog megelégedni azzal, hogy ideológiát gyárt gaztette igazolására, nagy erőfeszítéseket fog tenni annak érdekében is, hogy elnyerje áldozatai belegyezését, beismerő vallomását. Holott nem feltétlenül lenne rá szüksége: megvan a kellő hatalma, hogy bármit megkapjon, amit szeretne, s nem is mindig szégyell visszaélni ezzel a hatalommal: minden kirakatperben megöltre jut legalább egy szemérmetlenül elkövetett gyilkosság is.

A paradoxon abban áll, hogy a zsarnokok sokkal több energiát fordítanak áldozataik beleegyezésének elnyerésére, tetteik igazolására, mint amennyire ezt hatalmuk stabilitása megkövetelne, ám sokkal kevesebbet, hogysem hatalomgyakorlásukban bármiféle következetességet vagy fair playt fel lehetne fedezni. Mi több, a beleegyezést is kizárólag kényszerrel akarják megszerezni. Miért?

HABONY ÁRPÁD DIPLOMATA-ÚTLEVELET KAPOTT, BIGE LÁSZLÓT VESZTEGETÉSSEL GYANÚSÍTJÁK

ÁTLÁTSZÓ / MUTYIMONDÓ
Szerző: Átlátszó
2019.06.01.


Kiderítettük, hogy az ötödik leggazdagabb magyar ellen vesztegetés gyanúja miatt nyomoz a rendőrség, a miniszterelnök nem hivatalos tanácsadója pedig februárban diplomata-útlevelet kapott. Térképre tettük a Fidesz EP-választáson elért eredményeit, interjút készítettünk Fahidi Éva holokauszttúlélővel, megszereztük a Karmelitába kölcsönzött további 40 műtárgy listáját, és elolvastunk egy könyvet a Fidesz-kormány elmúlt 9 évéről.

Vesztegetés elkövetésével gyanúsították meg Bige Lászlót, az ötödik leggazdagabb magyart

Tavaly ősszel hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt indult büntetőeljárás Bige szolnoki üzemében megtartott hatósági akció után. Akkor ismeretlen tettessel szemben kezdte el a rendőrség a vizsgálódást, most viszont, mint az Átlátszó megtudta, vesztegetés gyanúja miatt nyomoznak Bige ellen.


Habony Árpádnak már van diplomata-útlevele


Adatigényléssel derítettük ki, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Habony Árpád részére – az érintett kérelme alapján – 2019. február 15-én engedélyezte a diplomata-útlevél kiállítását. Azt nem közölte a külügyminisztérium, hogy miért kapta meg az iratot a miniszterelnök nem hivatalos tanácsadója, aki elvileg semmilyen szerződéses kapcsolatban nem áll a kormánnyal, és nem visel semmilyen tisztséget.


A héten emellett:

 

térképekre tettük a Fidesz EP-választáson elért eredményeit
 

választási riportot írtunk a Baranya megyei Alsószentmártonról
 

interjút készítettünk Fahidi Éva holokauszttúlélővel

utánanéztünk a Rogán Antal feltalálótársaival kapcsolatos nyomozásnak
 

közzétettük a Karmelitába kölcsönzött 40 további műtárgy listáját


További cikkeink:
 

Világtérkép: Tegnap elvesztette az EP-választásokat, ma letöltendő börtönbüntetésre ítélték Románia legerősebb politikusát
 

Átlátszó-blog: Welcome: Tiborcz bátyja is tisztséget kapott a Mészáros-féle MKB-csoportban
 

Szakirodalom: Aki nem ért egyet, az nem tagja a nemzetnek – a Fidesz-kormányzás 9 évének szomorú krónikája
 

Országszerte: Megszűnésére hivatkozva menekül a helyreigazítás elől a Echo TV
 

Átlátszó-blog: Dőlt a pénz a büntetőügyek elsikálását Pintér Sándorra hivatkozva felajánló csalóhoz
 

Országszerte: Menekül a Fidesz-frakció az informatikai szerződéses álbotrányból, amit kavart
 

Átlátszó-blog: A Közgép építette volna a sorompókamerákat, a MÁV törölte a tendert
 

Strasbourgi Figyelő: Forcadell I Lluis: jogszerűen tiltotta be az alkotmánybíróság a katalán parlament ülését
 

Országszerte: Hadházy feljelentést tesz a humánszolgáltatás-fejlesztés fedőnevű unióspénz-lenyúlás miatt
 

Vastagbőr: A lakájmédia elkezdte a momentumos Cseh Katalin karaktergyilkolását
 

Országszerte: Érd polgármesterét négyszázötvenezer forintra bírságolták a kampánylevelei miatt
 

Political Capital: Az EP jövője: minden a régi kerékvágásban, csak máshogy
 

Világtérkép: Greta Thunberg, a klímamozgalmat elindító tinédzser a Kreml-propaganda célkeresztjében
 

Országszerte: Szentendrén egy három éve felavatott Turul szobrot avattak újra
 

Political Capital: Eric Maurice: A visegrádi országok nagyobb hatalmat szeretnének, de azt nem tisztázták egyelőre, mire használnák
 

Világtérkép: Ismét győztek a visegrádi populisták, mégis meggyengülhet brüsszeli pozíciójuk
 

Országszerte: Három kulcsember távozik a Fidesz-győzelem után a Délmagyarországtól
 

Strasbourgi Figyelő: Sine Tsaggarakis: sérti a jogbiztonságot, ha a jogegységi eljárás után is széttart a joggyakorlat
 

Átlátszó-blog: Négymillióért árulná el a MAZS, hogyan költi a holokauszttúlélők évi ötmilliárdos támogatását
 

Strasbourgi Figyelő: O.C.I.: az anya által illegálisan külföldre vitt gyermeket sem lehet visszaküldeni a bántalmazás kockázatának alapos vizsgálata nélkül
 

Szakirodalom: Korszelleműző látlelet a Faék News médiáról – vádirat Mark Zuckerberg találmánya ellen
 

Strasbourgi Figyelő: G.K.: Ha a szenátor állítása szerint kényszer hatására mond le, az ügyet megfelelő eljárásban kell kivizsgálni, az alkalmazandó eljárást és szempontokat pedig kellő egyértelműséggel kell szabályozni.

ITT OLVASHATÓ

BÁRKI IS JÖN THERESA MAY UTÁN, A BREXIT CSAPDÁJÁBAN FOG VERGŐDNI

HVG ONLINE
Szerző: HVG
2019.06.01.


A lemondott brit konzervatív kormányfő utódja leígérheti a csillagokat az égről, de nem sok esélye van kivezetnie pártját a labirintusból, amelybe belavírozta magát.

Második Margaret Thatcherré akart válni, de csupán második Anthony Eden lett belőle. Theresa May brit konzervatív miniszterelnök azt szerette volna, ha nőként ezen a poszton úgy vonul be a történelembe, mint akinek a sikerei vetekednek a Vasladyével. Ehelyett a múlt héten úgy jelentette be, hogy június 7-én távozik pártja éléről, s amint megtalálják az utódját, a kormányfői posztot is átadja, hogy sokan máris megszavazzák neki a történészek és közvélemény-kutatások által a XX. és XXI. század brit miniszterelnökei között Eden által elfoglalt sikertelenségi mélységet. Míg Edennek a sors sodorta az útjába a szuezi válságot, May a maga krízisét, a Brexitet az elődjétől, a politikai katasztrófát hozó népszavazást felelőtlenül kiíró, majd az EU-ban maradás mellett lagymatagon kampányoló, s az eredmény láttán gyorsan lelépő David Camerontól örökölte. Aki versenyben van vele a XXI. század eddigi legrosszabb brit miniszterelnökének címéért...

2010-BEN ELLENFORRADALOM VOLT MAGYARORSZÁGON

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.06.01.A címbéli állítást Ripp Zoltán fogalmazta meg a hírklikk.hu-nak adott interjújában. A történész, a Politikatörténeti Intézet volt főmunkatársa, aki jelentős könyvet írt a rendszerváltozás időszakáról, és aki öt éve visszavonult a politikai elemzések világából, most szépirodalmi művel jelentkezik; június 4-én mutatják be első könyvét, amely nem az első….A mostani beszélgetésben kicsit visszarángattuk a politika világába, hogy elmondhassa mit is lát a mai Magyarországon. És mint elmeséli: látja a gyűlöletet, látja azt, hogy ebben az országban húsz évenként szoktak rendszert váltani, és ez alapján Orbánnak még van tíz éve. Azt is állítja: a magyar miniszterelnök vezetésével 2010-ben ellenforradalom zajlott; elvették, tőlünk a demokráciát és a szabadságot.

- Téged én az egyik legjelentősebb és legautentikusabb politikai elemzőként ismertelek meg, viszont hosszú ideje nem találkozom ezekkel az elemzésekkel, most viszont, mint hallom, újra jelentkezel egy könyvvel, igaz ennek semmi köze a politikához…

- Valamennyi köze van, de kétségtelen, hogy a napi politikához nincs kapcsolódása. Ez egy szépirodalmi mű. De, hogy a megjegyzésedre reagáljak: öt éve hagytam fel a politikai írásokkal, az utolsó tanulmánynak, amit írtam, éppen öt esztendeje, a Magyar Bálint által szerkesztetett Magyar Polip 2. című könyvbe készült; Ellenzék a centrális erőtérben – ez volt a címe. A maffiaállam ellenzéke – erről szólt, és egyfajta hattyúdalnak is szántam. Azért, mert úgy éreztem, hogy annak a műfajnak, amelyben én dolgoztam, számomra megszűnt az értelme. Egyszerűen nem láttam a helyemet abban a közegben, amit addig betöltöttem.

- Azért, mert úgy érezted, hogy nem tudsz változtatni a helyzeten, falra hányt borsó, amit írsz?

- Valóban az is benne van. Beleuntam abba, hogy évtizedeken át figyelmeztettem a politikai szereplőket arra, hogy mi fog bekövetkezni, teljesen feleslegesen. Annál pedig nincs ellenszenvesebb, ha az ember arra figyelmeztet, hogy már megint igaza volt. Ennek nincs semmi értelme. De az igazsághoz tartozik, hogy elfogott egyfajta csömör. Úgy éreztem, hogy a magyar politikai színvonala lehúzza magához a vele foglalkozót is. Méltatlannak éreztem ezzel foglalkozni a továbbiakban, úgy gondoltam, sokkal hasznosabban is tudom tölteni az időmet.

- És ez az öt év téged igazolt? Még rosszabbá vált a helyzet?

- Abszolút.

- Jobb és baloldalon egyaránt?

- Igen. Ez a rendszer katasztrofális állapotba hozta Magyarországot.

- A Fidesz rendszere?

- Igen. Az ellenzék pedig sorozatosan elköveti ugyanazokat a hibákat, amelyeket korábban. Még 2012-ben írtam a Magyar Narancsba egy cikket, az volt a címe, hogy Bűnösök, ha életben tartják Orbán rendszerét. Hogy ne csak bíráljak, ebben felvázoltam egy nyolcpontos elképzelést is arról, hogy miként lehetne elkerülni azt a katasztrofális politizálást, amit folytattak, mondanom sem kell teljesen eredménytelenül. Nem azt vártam, hogy lesz hatása, de egy kicsit élt bennem a remény, hogy történik valami előrelépés. Akkoriban még aktív voltam, még az az Andrássy útra is kiálltam kiabálni a tüntetésen – igaz életemben először és utoljára. A 2014-es választás aztán világossá tette, hogy ez a rendszer még hosszú ideig meg fog maradni. Megmarad, mert normális, demokratikus választás útján leváltani nem lehet.

- Ez az érzésed még tovább erősödött 2018-ban?

- Teljes mértékben. Az újabb nem csupán legitimálta Orbán rendszerét, hanem még meg is erősítette. Vagyis a jogrend átalakítása, az intézmények további elfoglalása, minden autonómia felszámolása, a társadalom részint megfélemlítése, részint megnyerése azt jelentette számomra, hogy tovább mélyednek a bűn mocsarában. Ezt a rendszert tehát, ismétlem, normális, demokratikus úton nem lehet megdönteni.


- Akkor nem értesz velem egyet abban, hogy Orbán európai elszigeteltsége, valamint az EP választáson a nagyvárosi, budapesti szavazók többsége elég egyértelműen kinyilvánította, hogy nem kér a Fideszből, adhat egyfajta reményt a változásra?

- Arra adhat reményt, hogy növekszik az elégedetlenek tábora, arra azonban nem, hogy Orbán átadja a hatalmat. Megteremtették ugyanis annak a jogi és hatalmi eszközeit, amelyekkel meg tudják akadályozni a váltást. Emlékezzünk csak arra, hogy amikor 2002-ben és főleg 2006-ban elveszítették a választásokat, micsoda hisztériát tudtak kelteni, hát akkor most mire lennének képesek, az összes hatalmi eszközzel a kezükben...


FERENC PÁPA 100 EZER MAGYAR ELŐTT MISÉZIK ERDÉLYBEN

INDEX
Szerző: KOLOZSI ÁDÁM
2019.06.01.


100 ezres embertömeg, magyarok, románok, cigányok, székelyek, erdélyiek, csángók, magyarországi zarándokok előtt misézik Csíksomlyón Ferenc pápa, az első katolikus egyházfő, aki az egyház történetében Erdélybe látogatott. A Kárpát-medence legjelentősebb kegyhelyén, a város és a ferences bazilika fölötti hegynyeregben, a pünkösdi zarándoklatok szokásos helyszínén szemerkélő esőben álló hívek előtt celebrálja a szentmisét a pápa.

Isten iránti örömmel és hálával vagyok ma itt, ezen a történelmi értékekben és hitben gazdag, kedves Mária-kegyhelyen, ahová gyermekként jövünk, hogy találkozzunk égi Édesanyánkkal és hogy egymásban valódi testvérekre leljünk” – kezdte homíliáját az argentin pápa...

ÓRIÁSI HASZNOT HOZ A KORMÁNYPROPAGANDA KOMMUNIKÁCIÓJA

444.HU
Szerző: haszanz
2019.06.01....A kormányzat irgalmatlan kommunikációs keretéből (kicsit több mint két év alatt 56 milliárdot költöttek brüsszelezésre és sorosozásra, és ez egyre több lesz, hiszen idén alig három hónap alatt elköltöttek már 15 milliárdot) nem három, hanem csak egyetlen egy cégcsoport dolgozik, Balásy Gyuláé. Balásy cégei Kunáék árnyékában korábban is jelen voltak az állami kommunikációban, ez látszik is a megelőző évek bevételein. A tavalyi év - amiből fél évet monopolhelyzetben voltak már - még ezekhez képest is egészen brutális bevételnövekedést hozott Balásy cégeiben.

Balásy két céggel van jelen az állami kommunikációban.

Az egyik a Lounge Design. Így alakult a cég nettó árbevétele és adózott nyeresége:


2013: 200 millió forint, 0,4 millió forintos nyereség
2014: 298 millió forint, 16 millió forintos nyereség
2015: 392 millió forint, 65 millió forint nyereség
2016: 783 millió forint, 115 millió forint nyereség
2017: 3114 millió forint, 1150 millió forint nyereség
2018: 7787 millió forint, 2014 millió forint nyereség

Balásy tavaly 306 millió forint vett ki osztalékként a cégéből. Idén már bátrabban nyúlt a megtermelt nyereséghez: kétmilliárd forint osztalékot vett ki a Lounge Designból.

Balásy másik cége, a New Land Média.

Így nézett ki a cég felfutása (nettó árbevétel, nyereség)
2013: 8 millió forint, - 0,8 millió forint adózott eredmény
2014: 91 millió forint, 1,4 millió forint nyereség
2015: 110 millió forint, 0,2 millió forint nyereség
2016: 1503 millió forint, 46 millió forint nyereség
2017: 25810 millió forint, 2114 millió forint nyereség
2018: 52250 millió forint, 8825 millió forintos nyereség.

Vagyis 52 milliárd forint folyt át a cégen, ami tavalyelőtt még csak 110 milliós bevételt tudott felmutatni. Ennek nagy része az állami kommunikációs keret.

Tavaly Balásy 1 milliárdos osztalékot vett ki a New Landből. Idén 4,3 milliárdot.

Vagyis a két cég összesen 10,8 milliárdos tiszta hasznot hozott. Ebből 6,3 milliárdot simán ki is vett Balásy, belefért, nem veszélyezteti a cég további működését.


ITT OLVASHATÓ

KELL-E FOGLALKOZNUNK A TÚLNÉPESEDÉSSEL, ÉS HA IGEN, AKKOR MIÉRT NEM?

QUBIT
Szerző: BART ISTVÁN
2019.06.01.


... a túlságosan nagyszámú népességnél a rend nem tartható fenn, erre csak az az isteni erő volna képes, amely ezt a világot is összetartja. Ezért szükségszerűen az a városállam a legszebb, ahol a nagyság az említett mértékkel van megszabva, mert a szépség éppen a tömeg és a nagyság bizonyos fokában szokott megnyilvánulni. Így a városállam nagyságának is van egy bizonyos határa, mint minden más egyébnek: állatnak, növénynek s mindenféle eszköznek; ... (Arisztotelész: Politika, VII/4)

Amint a fenti részlet is mutatja, a népesség száma már az ókori görögöknél is kulcskérdés volt. Arisztotelész szerint a túl sok és a túl kevés ember is probléma, a népességnek az erőforrásokkal kell arányban állnia. Miközben a gyermekvállalás személyes morális vetületeiről beszélünk, fontos, hogy ne feledjük el: a gyermekvállalás nem színtisztán egyéni választás, hanem egyben életünk egyik legfontosabb társadalmi, közösségi cselekedete is. Amióta csak léteznek, az emberi közösségek legalapvetőbb célja saját maguk továbbörökítése. Ezért szerintem az elsődleges kérdés nem az, hogy egy-egy párnak helyes-e gyermeket vállalnia (vagy éppen nem vállalnia). Sokkal inkább az a kérdés, hogy hogyan érhetjük el azt, hogy a teljes közösségben ne legyen se túl sok, se túl kevés gyerek.

Hogy pontosan mennyi az az elég gyerek? Ez attól függ, hogy mit tekintünk a „teljes közösségnek”, a falunkat, az országot, vagy a földlakók összességét. És itt elérkeztünk az első erkölcsi dilemmához: miközben egyértelmű, hogy a Föld túlnépesedik, és ez már most is nagyon súlyos erőforrás-problémákat okoz, lehet, hogy a számunkra fontos közösségben (családban, faluban, országban) éppen a kívántnál kevesebb gyermek születik. Jelenleg ebben a helyzetben vagyunk Magyarországon: egyrészt jót teszünk a Földdel azzal, hogy fokozatosan csökken a népességünk (és ezzel a fogyasztásunk), másrészt nemzeti tragédiaként éljük meg azt, hogy egyre kevesebben vagyunk. A Föld más részein, mondjuk Angolában, fordított a helyzet: hiába szeretné a kormány, hogy kevesebb gyerek szülessen, nehezen tudja rávenni az embereket, hogy lemondjanak a családonkénti 5-6 gyerekről, még akkor is, ha nyilvánvalóan nem jut elég termőföld mindenkinek.

És itt jelenik meg a második dilemma: az egyén érdekei gyakran szembekerülnek a nagyobb közösség érdekeivel. Egy angolai földművelő számára, aki az államtól nyugdíjra nem számíthat, viszont tudja, hogy sok gyermek nem éri meg a felnőttkort betegség vagy háború miatt, az ott szokásos 5-6 gyerek teljesen logikus és indokolt. Ez akkor is így lesz, ha az angolai kormány egyébként szeretné, hogy kevesebb gyerek szülessen. Mindeközben például Magyarországon az emberek tudatában vannak annak, hogy milyen áldozatot jelent gyermeket vállalni, illetve milyen nehéz a megszületett gyerekekkel a kívánatosnak tartott életszínvonalon megélni, és ezért nem is vállalnak túl sok gyereket, még akkor se, ha egyébként problémának tartják, hogy fogy a magyar.

A helyzet tehát az, hogy sem a most fennálló nemzetalapú bolygóirányítási rendszer, sem a gazdasági rendszerünk, sem a ma élő emberek belső tudati berendezése nem tudja kezelni azt a viszonylag új helyzetet, hogy a klímaváltozás korában a fennmaradás szempontjából legfontosabb „teljes közösség” nem egy család, egy falu, vagy ország, hanem az egész emberiség...

KATASZTROFÁLIS HAJÓZÁSI ÁLLAPOTOKRÓL ÍRT A FŐVÁROS ÉVEKKEL EZELŐTT

INDEX
Szerző: BOHUS PÉTER
2019.05.31.


A budapesti hajózás helyzete évek óta téma a fővárosban, a 2030-ig tartó hosszú távú városfejlesztési koncepcióban hosszan sorolják azokat problémákat, amelyek megnehezítik a közlekedést a szállodahajók miatt a vízen és a szárazföldön is.

A városfejlesztési koncepcióról 2013 áprilisában határoztak Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes előterjesztése alapján azzal, hogy a terveket néhány évente monitorozzák, de legkésőbb 2018-ban. Ez utóbbi felelőse Tarlós István főpolgármester, a monitoring eredményének nem találtuk nyomát.

Előrebocsátva, hogy a koncepcióban leírt, hajózással kapcsolatos felvetések elsősorban a személyszállításra és a tömegközlekedés kiegészítésére vonatkoznak, az anyag bőven foglalkozik a szállodahajókkal is. Méghozzá eléggé kettősen. Míg például a szállodahajókat egyrészt a budapesti hajózás leglátványosabb és a városkép teljes jogú részének tekinti, azt is elismeri, hogy a

SZÁLLODAHAJÓK JELENLEGI, HOSSZÚ PARTSZAKASZOK VÍZFELÜLETÉNEK TELJES ELZÁRÁSÁT EREDMÉNYEZŐ ELHELYEZÉSE LÉNYEGÉBEN MEGKÉRDŐJELEZI A PESTI ALSÓ RAKPART KÖZLEKEDÉSI STRUKTÚRÁJÁNAK TERVEZETT ÁTALAKÍTÁSÁT
.

A Kiemelt célként feltüntetett A Dunával együtt élő város tervezet egy egész fejezetet szentel a szállodahajók jelentette kérdéseknek.

A számos európai térséget felfűző Duna nemcsak hajózási útvonal, hanem színes kulturális tér is. Budapesten a város központját is átszelő folyam Főutca szerepet tölt be. (...) A funkciókban gazdag Duna menti városrészek a turisták látogatásának legfőbb célpontjai. (...) A turisták által látogatott helyszínek többsége távolabb van a parttól, a vízparti használat elsősorban a látvány és a hajózás tekintetében meghatározó. Ez utóbbi városnéző- és szállodahajók formájában jelenik meg a vízen és a partvonal mentén.”
Mit jelent a turizmusnak a szállodahajózás?

„Az utóbbi években Budapestre évente mintegy 250 ezer utas érkezett szállodahajóval, és mintegy 150-200 db szállodahajó kötött ki, számuk fokozatosan növekedett. Ezek a kabinos személyszállító hajók mozgó szállodaként működnek, az utazás során szállást, étkezést és szórakozási lehetőségeket biztosítanak a vendégeknek. (...) Egy szállodahajó (...) méretük az elmúlt húsz évben igencsak megnőtt, ma a 135 m hosszú, 100-120 kabinos járművek sem ritkák. A hajók tulajdonosa, üzemeltetője és az utazások szervezője gyakran azonos cég...

RAINER M. JÁNOS: VÉGE AZ ’56-OS INTÉZETNEK, ÉS ÉN NEM FOGOK A VERITASBA ÁTMENNI

HVG ONLINE
Szerző: HAMVAY PÉTER
2019.05.31.


Nem megy a Veritas Intézetbe dolgozni az ’56-os Intézet igazgatója, mert ott nincs meg a tudományos kutatáshoz szükséges szabadság. Az átszervezés az intézet végét jelenti Rainer M. János szerint. Szinte napra pontosan 30. születésnapjukkor szántják be őket.

hvg.hu:  Első látásra csak annyi történik - egy friss kormányhatározat alapján - hogy az Országos Széchényi Könyvtárból június 14-ével átkerülnek egy másik intézménybe, a Veritas Intézetbe.

Rainer M. János: Ez a lépés az 1956-os Intézet végét jelenti. Ez a történet itt és most véget ér. A Veritas Intézet ugyanis egy kormány felügyelete alatt álló intézmény, ahol nem biztosított számunkra a kutatás szabadsága. Nem tudom, hogy az intézet többi munkatársa mit tesz, nem szeretnék az ő nevükben, vagy az intézet nevében nyilatkozni, de azt tudom, hogy én nem fogok a Veritasban dolgozni.
hvg.hu: Ez azt jelenti, hogy felmond?
R.M.J.: Jelen pillanatban az Országos Széchényi Könyvtár osztályvezetője vagyok, és van egy kormányhatározat, amely megszünteti az ’56-os Intézet, a munkáltató feladata ennek a lebonyolítása. Érdeklődéssel várom a fejleményeket...

A TÚLKAPÁS A FIDESZ LEGFŐBB POLITIKÁJA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2019.06.01.


Kiemelkedő konzervatív gondolkodók fogalmazták meg az Orbán-rendszerrel kapcsolatos nézeteiket a közelmúltban. Gyurgyák János történész A magyar elit elcecíliásodása és más rendszertünetek, valamint Körösényi András és Mándi Tibor politológusok Miért nem vagyunk „új jobboldaliak”? című írásainak – mindkettő a Válasz online-on jelent meg – közös vonása az afeletti csalódottság, hogy az eszméikhez tartozó fogalmakat beszippantotta az Orbán-rendszer. A baloldalitól és a liberálistól eltérő kiindulópontból startoló rendszerkritika megismerése közelebb vihet egymás és az ország megértéséhez.

A rendszerkritikának mindig ideje van. Mégis, első ránézésre – talán másodikra is – meglepő, miért kilenc évvel az Orbán-rendszer szárba szökkenése után fogalmazódnak meg a kiváló konzervatív tudósok gondolatai a fennálló állapotokkal szemben.

Vagyis valójában nem volna igazságos a kritikusok kritizálása annak említése nélkül, hogy Gyurgyák János csalódottsága Orbánnal kapcsolatban évek óta közismert, ennek nyilvánosan is rendre hangot ad. Nemcsak a megszólalásaival juttatja ezt kifejezésre, hanem azzal is, milyen műveknek ad megjelenési lehetőséget az Osiris könyvkiadó vezetőjeként. Történészi munkásságában az utóbbi években a magyar nemzeteszme zsákutcáira koncentrál. Körösényi András az ország egyik legmagasabban jegyzett politikatudósaként évekkel ezelőtt, az MTA Politikatudományi Intézetének kiadványában autokrata vonásokkal jellemezte Orbán Viktor rezsimjét. A konzervatív előzményekhez tartozik a két évvel ezelőtt – éppen a Gyurgyák kiadója által felkarolt – nagy visszhangot kiváltó Hegymenet című tanulmánykötet megszületése is...

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN A NEVELETLEN GYEREK - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.06.01. 


Reuters 

Orbán Viktor a Néppárt neveletlen gyermeke, de ez nem jelenti azt, hogy nem javulhat meg és a felfüggesztés nem vezet automatikusan a kizáráshoz. Ezt az EPP egyik illetékes mondta, és a hírügynökség azért idézi, mert a miniszterelnök a szokásos pénteki rádióinterjúban ismét belengette: még nem dőlt-el, a jövőben melyik pártcsaládhoz tartozik a Fidesz, azaz átléphet új frakcióba is, ha úgy ítéli mg, hogy a mostani tagság nem szolgálja a nemzeti érdekeket. Azt nem árulta el, hogy milyen alternatíva jöhet szóba, de a politikus már jó ideje flörtöl a szélsőjobbal. A tudósítás emlékeztet arra, hogy Szijjártó Péter a napokban kijelentette: vörös vonalat jelentene, ha a konzervatívok migránsbarát pártokkal szövetkeznének. A már idézett néppárti nyilatkozatból viszont az derül ki, hogy kereszténydemokraták arra igyekeznek rávenni Orbánt: tartson ki az EU-párti irányvonal mellett. 

NZZ 

A magyar kormányfő beadta a derekát a közigazgatási bíróságok kapcsán és ezzel gesztust tett bírálóinak, elsősorban a Néppártnak - írja a svájci lap. Pedig Orbán Viktor nem arról híres, hogy a fontos kérdésekben engedne a nemzetközi bírálatoknak. Éppen ellenkezőleg, a jelek szerint agresszív retorikáját csak feltüzelik a külföldről érkező figyelmeztető szavak. Épp ezért annál figyelemreméltóbb a mostani visszakozás. A kifogások már hónapok óta ismeretesek, ezért meglepő az időzítés. Megfigyelők egyértelmű összefüggést látnak az európai választás eredményével, miután elmaradt a kormányfő által remélt szélsőjobbos-nacionalista áttörés. A politikus oly mértékben támadta a kampány során az EPP-t, hogy azzal még az iránta jóindulatú Webert is felpaprikázta. Viszont hevesen kokettált a populistákkal és önmagát már a Salvini-féle összefogás zászlóvivőjének látta. Most viszont Gulyás Gergely azt közölte, hogy a Liga vezére olyanokkal működik együtt, akikkel a Fidesz semmiféle szövetséget nem tud elképzelni. Ily módon a közigazgatási bíróságok tervének feladása engedmény a konzervatívoknak. A Fidesz számára előnyös volna, ha nem távozna a pártcsaládból, például azért, mert már folynak a tárgyalások a következő, hosszú távú uniós költségvetésről. 

Politico

A magyar miniszterelnök minden lehetséges udvarlójának kedvében akar járni, de úgy tűnik, előkészíti a terepet a meghátráláshoz, mert vissza akar térni a Néppártba. Ám ez immár nem tőle, hanem attól függ, milyen jelentést ad majd le a háromtagú Bölcsek Tanácsa. A jelek szerint Orbán igyekszik megnyerni a testületet, miután a sajtószabadság korlátozásával és a fékek, illetve ellensúlyok aláásásával vádolják. Így visszalép a közigazgatási bíróságok felállításától, de ezzel párhuzamosan folytatja az előkészületeket az MTA kutató hálózatának átvételére. Egyébiránt pedig Orbán a Kossuth Rádióban barátjaként emlegette Salvinit és úgy értékelte, hogy még sok minden megváltozhat az Európai Parlamentben.

Süddeutsche Zeitung 

A lap szerint figyelmeztető lövéssel ér fel Magyarország és Lengyelország számára, hogy az Európai Bíróság kimondta: a német ügyészségi rendszer nem kellő mértékben független a politikától. A döntés úgy hat, mint egy pörölycsapás, és azt vonja maga után, hogy azonnal vissza kell vonni 5600 olyan európai letartóztatási parancsot, amelyet a német vádhatóságok állítottak ki. Így elengedik azokat, akiket valamelyik tagországban ilyen körözés alapján vettek őrizetbe. Az ügyészség munkáját szabályzó nemzeti törvények már nem felelnek meg az EU-normáknak, mármint hogy az ügyészek kötelesek követni az igazságügyi miniszter utasításait. Vagyis törölni kell ezt a kormányzati jogot. Az európai letartóztatási parancs intézménye a tagállamok közti bizalmon alapszik, tehát azon, hogy aki kiállította a papírt, az betartja a jogállami normákat. Ha itt kétség merül fel, összedől az egész rendszer. Amúgy az ítélet egy nappal az uniós választás után látott napvilágot, ami lehet, hogy véletlen, de sokatmondó. Félő ugyanis, hogy az olyan államok, mint a lengyel és a magyar, politikai célokra használják fel a körözéseket, miután a két ország mind jobban eltávolodik a demokráciától. Vagyis hogy politikai ellenfeleket vetetnek őrizetbe külföldön. Az EiB példát statuál Németországon, hogy figyelmeztesse azokat, akik vaskosan veszélyeztetik a jogállamot. Mert az önállóság önigazgatást jelent, nem lehet a minisztérium fennhatósága alá rendelni a bíróságokat és az ügyészségeket. Az autonómia azt jelenti, hogy meg kell szabadítani bilincseitől az igazságszolgáltatást...

ITT OLVASHATÓ

MÉSZÁROS LŐRINC IS MEGIRIGYELHETI ROGÁN CECÍLIA ÉS SARKA KATA CÉGÉNEK SZÁRNYALÁSÁT

444.HU
Szerző: haszanz
2019.06.01.


Amit a Nakama & Partners Kft. tud, azt kevesen tudják. Rogán Antal feleségének, Rogán Cecíliának és Sarka Katának a közös cége olyan dinamikus növekedésben van, hogy ha így folytatják, a végtelen lesz a végállomás. 

A köztévé által sugárzott magánszépségverseny megrendezése és a Mikulásgyár körüli sürgölődés ritka jó üzletnek tűnik.


A 2015-ben indult Nakama & Partners bevételei:

2016: 51 millió
2017: 517 millió
2018: 1192 millió

Két év alatt 23-szoros növekedés, és már meg is van az első milliárdos év.

A cég honlapján négy darab referencia van: a szépségversenyen és a tavalyi Mikulásgyáron kívül Rakonczai Imre zongoraestje és a Femcafé Inspiráló Nők Estje.

Az imponáló bevételnövekedés ritka hatékony működéssel párosul. Mert az egy dolog, hogy sok pénzt folyik be a céghez, de az üzleti élettel való kezdeti ismerkedés után ennek bámulatosan nagy hányadát nyereséggé transzformálják Rogán Cecíliáék.

A Nakama & Partners által megtermelt tiszta haszon:

2016: 7,7 millió (az összbevétel 15 százaléka)
2017: 221 millió (az összbevétel 42 százaléka)
2018: 438 millió (az összebevétel 40 százalék)

Két év alatt 56-szorosára nőtt a Nakama adózott nyeresége...

KÜZDELEM ÉS TEHETETLENSÉG KÉT NAPPAL A HABLEÁNY TRAGÉDIÁJA UTÁN

24.HU
Szerző: VASKOR MÁTÉ
2019.05.31.


A továbbra is emelkedő vízállás, a folyó nagyon erős sodrása és a vízbeli nulla látótávolság miatt pénteken sem tudták a szerdai balesetben elsüllyedt Hableányt vagy a nagy valószínűséggel a hajótestbe szorult embereket a felszínre emelni, ezért a Terrorelhárítási Központ (TEK) mintegy hatvan mérnök, hídépítő, vízügyi szakértő, magyarországi és külföldi búvár bevonásával próbál egyedi megoldást találni a kitűzött célok valamelyikének eléréséhez.

A délutáni órákban kis híján újabb tragédia történt: egy TEK-es búvárt ki kellett menteni a vízből, amikor a légzőcsöve fennakadt abban a két-három méter hosszú létrában, amin lemászott a Dunába. Amikor leugrott a mederbe, a sodrás miatt esélye sem volt arra, hogy megközelítse a roncsot, így végül egy mentőbúvár sietett a segítségére, akinek a közreműködésével elvágták a beakadt légzőcsövet.

Az M1 aktuális csatorna riporterének sikerült beszélnie azzal a búvárral, aki csütörtökön elsőként próbált lemerülni a roncshoz. Kovács Gábor azt mondta:

Szembesültünk azzal, hogy lehetetlen ilyenkor dolgozni. Leengedtük a létrát, pozícióba helyeztük. Van egy kisegítő személyzet, egy merülésvezető, mentőbúvárok, egy hajóscsoport. Lementünk, körbenéztem, gyakorlatilag nulla látás távolság van...

STABIL ÉS NAGY A NYOMOR

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: TORKOS MATILD
2019.05.31.


Az Országgyűlés kormánypárti frakciója bojkottálta a képviselői munkát az Országgyűlésben, ahol az ellenzék a kilakoltatási moratórium fenntartásával a gyermekes családokat akarta megvédeni attól, hogy a végrehajtó utcára tegye őket. A zombikká züllesztett választott képviselőket nem érdekli a földönfutókká tett emberek sorsa.

Orbán Viktor vazallusai elfordítják a fejüket, ha azt látják, hogy hajléktalanokat igazoltat a rendőr a Kossuth téren. Befogják a fülüket, ha azt hallják, hogy lányok ezreinek a Vöröskereszt biztosítja az egészségügyi betétet a menstruációjuk idejére, hogy iskolába tudjanak járni a nehéz napokon. A gazdagok és a szegények közötti szakadék soha nem látott méretűvé nőtt.

A probléma gyökerei a rendszerváltás utáni évekre nyúlnak vissza, amikor az ész nélküli, átgondolatlan privatizáció következtében elveszett másfél millió munkahely. A 90-es évek elején a legkevésbé iskolázott társadalmi rétegek, köztük a sokszorosan hátrányos helyzetű cigány kisebbséghez tartozó családfenntartók váltak hosszú évekre munkanélkülivé. Tény, hogy az átlaghoz képest ezekben a családokban több gyermek születik, mint a jobb körülmények között élő családokban. A mindennapi kenyérre való előteremtése, a túlélés az ő számukra vált a leginkább megoldhatatlan feladattá.

A helyzet az utóbbi évtizedben sem változott, a gazdagabbak még gazdagabbak lettek, még több támogatást kapnak az államtól is, a szegényebbek számára pedig reálértéken még kevesebb jut, hiszen a családi pótlék összege, nem növekedett az elmúlt években. A bedőlt devizahitelesek közül is a leginkább rászorultak, a legcsekélyebb érdekérvényesítő képességű családok maradtak ki a végtörlesztés lehetőségéből...


HA EGYSZER ORBÁN VARÁZSA ELVÉSZ – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

A VIKING ÉS AZ ÁLLAM KÖZÖS TULAJDONOS A LEGFŐBB DUNAI HAJÓS CÉGBEN

INDEX
Szerző: TENCZER GÁBOR, CSURGÓ DÉNES
2019.05.31.


Nem lesz egyszerű dolga a főpolgármesternek, ha szabályozni akarja a Budapest belvárosi szakaszán megnövekedett szállodahajó-forgalmat, mivel a szállodahajó-biznisz egyik legnagyobb szereplője és haszonélvezője, a Viking Cruises egy magyar kft.-n keresztül közösen tulajdonolja a Rogán Antalhoz tartozó Magyar Turisztikai Ügynökséggel a legfőbb dunai hajós céget, a Mahart Passnave-t.

A Viking Cruises neve akkor terjedt el igazán a köztudatban, amikor egyik szállodahajójuk, az ukrán parancsnokság alatt hajózó Viking Sigyn összeütközött a Hableány nevű turistahajóval, és maga alá gyűrte azt. A balesetnek eddig hét áldozata van, az ukrán hajóskapitányt pedig a rendőrség őrizetbe vette, és halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt gyanúsítottként hallgatja ki.

A Mahart Passnave-et 2013-ban vásárolta meg a magyar állam számára a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő. Idén márciustól a cég feletti tulajdonosi jogokat az állami Magyar Turisztikai Ügynökség gyakorolja, amelynek részvényesi jogai a miniszterelnök kabinetfőnökének, Rogán Antalnak a kezében vannak, írtuk...

MILYEN "OTTHON"?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő /  Balázs
2019.06.01.


A kérdés gyakran elhangzik, sokszor kérdezik a hazalátogató határátkelőktől is – a nagy kérdés persze az, hogy pontosan hol is van az otthon? Ezen gondolkodott el Balázs is, akinek ráadásul az élete is fordulóponthoz érkezett. Merre tovább?

„Érdekes kérdés, amit sokan feltesznek. Nem véletlenül került a címben az idézőjel az otthon szóra. Ugyanis 6 külföldön eltöltött év után ugyan hogyan is definiálod ezt a szót?

Az otthon, ahol felnőttél? Én igazán Dániában nőttem fel, gyerekből felnőtté, mégsem tekintem az otthonomnak.

Vagy a nyelv, amit beszélsz? Én pont ugyanannyira beszélek angolul, mint magyarul, sokszor könnyebb is.

Vagy ahol a családod van? Ez fair pont, de ha valakinek nincs családja, akkor mi a helyzet?

Talán az értékrendszer, a morális értékek, amik egy országot „otthonná” változtat. Azt gondolom – még ha megfogalmazni nem is tudom, hogy pontosan miért – nekem mégis Magyarország az otthonom, mindegy, mennyit utaztam.

Mielőtt elindultam volna Dániából Dél-Kelet Ázsiába, erősen megvolt az érzés bennem, hogy ideje lenne hazajönni, családot alapítani, házat és autót venni, avagy megállapodni és élni az „amerikai álmot”.

Ugyanakkor naivan azt gondoltam, hogy ha majd „kiutazom magam” – mert így fogalmaztam, akkor majd elmúlik a mehetnékem és békében leszek magammal és a döntésemmel, hogy igen, márpedig én most, ennyi év után, újra Magyarországon fogok lakni, ez lesz az „otthon”.

Elég volt?

A helyzet az, hogy nem volt elég az utazásból és rosszkor jöttem haza. Teljes szívemből maradtam volna még Ázsiában, bejártam volna több helyet és élveztem volna az életet, mint egy szabad madár.

Ugyanakkor elkövettem azt a hibát – amit szerintem sokan mások is – hogy rosszul kezeltem az engem szerető családom véleményét.

Azt gondoltam, ennyi év külföld után már nem vagyok ilyen formában befolyásolható, de tévedtem. Hiányoztak útközben, ugyanakkor maradtam volna még.

De három hónap után nem én lettem az első magamnak, valamiért azt éreztem, hogy nem fair édesanyámat, a szüleimet, vagy a közeli barátaimat azzal „kínozni”, hogy én távol vagyok és különböző, néha veszélyes kalandban van részem napi szinten (a veszélyes azért ordas túlzás, de itthonról úgy tűnhetett).

Mielőtt elindultam, azt gondoltam, elegem van abból, hogy évek óta nyomom az egyetemet, legjobb jeggyel diplomáztam, izzadtam az 50 fokos konyhában mosogatás közben, majd utána 2 évet dolgoztam egy cégnél, ahonnan már jóval korábban el kellett volna jönnöm, de a reputáció és a szociális nyomás miatt nem mertem.

Felszívtam magam és azt mondtam, így 25 évesen végre előveszem magam és azt csinálom, amit ÉN akarok, teszek mindenre és mindenkire. Így indultam el...

THE SHOW MUST GO ON

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2019.05.31.


Világunk a vesztébe rohan, ezt minden okos ember így gondolja, kezd­ve az ókor bölcseitől az Edda-énekek szerzőin és Kierkegaard-on át egészen Noam Chomskyig. Nem is szólva az asztrofizika és a kozmoló­gia kortárs művelőiről, akik a világ végét illetően pontos ütemezéssel és műszaki leírással szolgálhatnak, amennyiben igény van rá. Hogy eh­hez képest az Európai Parlament hétszázötvenegy képviselői helyéből a fideszkatonák momentán tizenhármat foglaltak el, nem pedig tizenket­tőt vagy tizennégyet, az nyilvánvalóan tök­mindegy.

Benn vannak, és ez önmagában is világbotrány, sőt bűntett. Nem az övék, hanem Európáé, és ezt nem mi találtuk ki, a Zeit már nyolc évvel ezelőtt ekként foglalt állást. Az apropót a 2010 végén elfo­gadott médiatörvény szolgáltatta, egy legislativ hagymáz, amely innen visszanézve majdhogynem ártatlan fogalmazványnak látszik (összevet­ve avval a pöcegödörrel, amelyben a magyar tömegtájékoztatás mos­tanság tapicskol), akkoriban viszont az egész világsajtó ezen rágódott. Az európai meg pláne, hogy mást ne mondjunk, 2012 januárjában a ZDF gyerekhíradója is erről beszélt. Nem elírás, gyerekhíradó. Némely civilizált országban gyerekeknek szóló politikai műsor is létezik, és rá­adásul azért van, hogy tá­jékoztassa a kiskorúakat, nem pedig azért, hogy hülyítse. A ZDF gyerekhíradó például azt is elmondta, hogy a ma­gyarországi médiatörvényt más európai országok és az Egyesült Álla­mok politikusai is kifogásolták, de változás eddig nem történt. A német gyerekek, akik akkoriban nézték a műsort, időközben felnőttek, és ta­pasztalhatták, hogy Magyarországon igenis vannak változások, Übü papa birodalma épül-szépül, Európa viszont a továbbiakban is töket­lenkedik.

A Zeit föntebb említett cikke a Magyarország bűntársai címet kapta, alcíme szerint A médiatörvény csaknem változatlan ma­rad, ez­zel pedig az EU elárulja Európa értékeit. Korrekt megfogalma­zás, arról szól, hogy Európát a szép emlékű médiatörvény tárgyában és Orbán ezt követő valamennyi gaztettében bűnsegédi bűnrészesség terheli. A gaztettek száma pedig napról napra sokasodik.

Következett a „szerencsétlen, kusza, gyalázatos szakmai színvo­nalú alaptörvény” (© Bárándy Péter), nyomában a jogrend és a jogál­lami kultúra fokozatos, ám annál alaposabb szétbarmolása és az eh­hez kapcsolódó külföldi reakciók...


KI MINT FÉL, ÚGY SZAVAZ

HVG ONLINE
Szerző: GOMPERZ TAMÁS
2019.05.31.


Az új ellenség: a zöldek. A félelemiparban nem lehet konkurencia.

Ahhoz képest, hogy első látásra – sőt második és sokadik látásra is – az európai választást a Fidesz – a már megszokott csalások (kormányzati pénzen folytatott pártkampány, szavazatvásárlás, kényszerítés, a nyilvánosság félrevezetése, satöbbi) segítségével – jelentős fölénnyel megnyerte, a propagandaminisztérium sajtótermékeknek álcázott egységei meghökkentő indulattal ugrottak neki az uniós szinten komoly erősödést felmutató, Magyarországon éppen eltűnő zöldeknek.

A szövegek természetesen ismerősek az alt-right mozgalom trolljai, a finnugor rokonságot tagadó hobbinyelvészek és a nemzetközi oltásellenes csoportok által körülhatárolt szellemi háromszögből: klímaváltozás nincs, ha netán van, akkor független az emberi tevékenységtől, ezért az egész klíma-blabla csupán az elit csele, ami nem szól másról, minthogy valakik sok pénzt akarnak keresni, fideszes változatban: a migrációt próbálják leplezni.

Bár a kormánytól eleve nem áll távol, hogy a racionalitás, az értelem és a tudományosság elleni támadást bátorítsa vagy levezényelje – tulajdonképpen az a furcsa, hogy a klímaváltozással kapcsolatos alternatív tények vizsgálatára eddig még nem hozta létre a Nemzeti Klímaszkeptikus Tudományos Központ és Tornaklubot az Akadémia éves költségvetésének megfelelő összegből és valamelyik már majdnem közepesen tehetségtelen, de magát mellőzöttnek érző futóbolond irányításával –, az azért mégis meglepő, hogy az összes konfliktus elől a környezetvédelembe menekülő köztársasági elnököt hozzák abba a kellemetlen helyzetbe, hogy ezentúl még a kedvenc témájában (vö: a civilizációnk jövője a tét) is úgy kell lapítania, mintha éppen a legidősebb magyarországi erdőt vágnák ki a Bükki Nemzeti Parkban, vagy a József Nádor téri fákat a miniszterelnök veje, a Balaton-partiakat pedig a helyi polgármester fia kedvéért.

Jobban belegondolva mégsem meglepő. Tudományos alapon ugyan kínos elutasítani a globális felmelegedés elleni fellépést, de politikai szempontból jól érzett rá a veszélyre az állampárt. Mindjárt kiderül, hogy miért...

AKI NEM ÉRT EGYET, AZ NEM TAGJA A NEMZETNEK – A FIDESZ-KORMÁNYZÁS 9 ÉVÉNEK SZOMORÚ KRÓNIKÁJA

ÁTLÁTSZÓ /  SZAKIRODALOM BLOG
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.05.31.


Egy hazánkkal 20 éve foglalkozó finn történész összeszedte, hogy mi történt 2010 óta Magyarországon, és a Fidesz intézkedései miként vezettek a demokrácia hanyatlásához. Nagyon kiábrándító egyben látni az elmúlt 9 év krónikáját, ugyanakkor roppant fontos is. Az események felsorolása mellé történelmi távlatokat és külföldi összehasonlítást is tett a szerző, így pontosan láthatjuk, hogy honnan hová jutottunk, és miként mennek a dolgok más európai uniós országokban

Heino Nyssönen egy finn történész és politológus, a Turkui Egyetem oktatója. Egyik fő kutatási területe Magyarország, amellyel bő 20 éve foglalkozik már: 1998-ban írta első elemzését hazánkról az akkori választások kapcsán, azóta pedig rengeteg tanulmányban és több könyvben foglalkozott Magyarországgal és a régióval. Először 1986-ban járt hazánkban, azóta pedig többszáz alkalommal volt már nálunk, tehát első kézből származó, alapos tapasztalatai vannak az országról.

Heino Nyssönen: A demokrácia lebontása Magyarországon
Napvilág Kiadó, 2019
197 oldal, 3200 Ft


Ez a szerző első magyarul megjelent könyve, melynek alapja a 2017-ben finnül megjelent kötete, amelyet kiegészített más kutatásokkal és friss információkkal. Ahogy az előszóban írja, akkor készült el vele, amikor az Európai Parlament megállapította, hogy Magyarországon veszélybe kerültek az Európai Unió alapértékei.

Ez ugye 2018 szeptemberében volt, amikor az EP kétharmados többséggel megszavazta a Sargentini-jelentést, ami lényegében arról szól, hogy Magyarország már nem igazi jogállam. A jelentés megszavazását a Fidesz-kormány úgy kommentálta, hogy az “bevándorláspárti politikusok kicsinyes bosszúja Magyarországgal szemben”.

A nacionalista nézetek szerint a kormány ugyanaz, mint a magyar nép vagy annak miniszterelnöke, aki pedig nem ért egyet ezzel a nézettel, az nem tartozik a néphez, de még a nemzethez sem.”

Maga a könyv szemléletes képpel indul: a Finnországból érkező Nyssönen a budapesti repülőtérről a városba vezető utat szegélyező plakáterdőt nézi a 2018-as országgyűlési választás előtt. Ezután elmeséli Magyarországhoz fűződő kapcsolatát, és bemutatja hazánkat egy politológus szemszögéből.

Öt fő fejezetben veszi végig a Fidesz eddigi demokráciaromboló lépéseit a választási rendszer átalakításától kezdve a korrupción át a lakájmédia kiépítéséig, az utóhang pedig a tavalyi választás tanulságaival zárul...

BEINDULTAK A NER-KÖZELI LUXUSJÁRMŰVEK, TOVÁBB DRÁGUL A PUSKÁS-STADION

ÁTLÁTSZÓ / HETI LAPSZEMLE
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.05.31.


24.hu: Mészáros Lőrinc kedvenc magánrepülője odarepült Mészáros kedvenc jachtjához

Az Átlátszó által tavaly szeptemberben bemutatott 17 milliárd forintos magángép és 7 milliárd forintos luxusjacht a hosszas téli pihenő után újra együtt van az Adrián. Egy hete parkol a Mészáros Lőrinchez köthető Lady Mrd a rijekai kikötőben, és végre megérkezett a város repülőterére az OE-LEM is, amit tavaly Mészáros mellett Orbán Viktor miniszterelnök is használt.

Napi.hu: Tovább nő a Puskás aréna számlája

A stadiont nettó 142,9 milliárd forintért építő fővállalkozó páros, a Magyar Építő Zrt. és a ZÁÉV Építőipari Zrt. egy nettó 7,8 milliárdos kiegészítő megbízást kapott: a Nemzeti Sportközpontok (NSK) felkérésére a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság budapesti mérkőzéseinek megrendezéséhez szükséges egyes kiegészítő építési, szerelési és létesítési munkákat kell elvégezniük. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a cégek feladata többek közt utak, járdák, futókörök és játszóterek építése, valamint térkövezés és füvesítés lesz. Úgy tűnik, ezeket nem számolták bele a stadion költségvetésébe, és most csak a foci EB kedvéért csinálják meg.

Index: Vida József üzletember érdekeltségébe kerül a TV2 médiaportfóliója


A Takarékbank elnök-vezérigazgatója alig egy hónappal ezelőtt, április 15-én jelentette be, hogy képviselői útján előrehaladott tárgyalásokat folytat a TV2 Média Csoport Zrt. megszerzésére. Mostanra lezárultak a tranzakciók, és a Gazdasági Versenyhivatal is áldását adta az üzletre. Vida interjút is adott az Indexnek, amiből kiderül, hogy ő nem is nézi a TV2-t, és megkérdezte: “Az baj, ha valaki az ország javát akarja, és azért dolgozik?”

444.hu: Lázár János: A Ménesbirtok menedzsmentjénél elgurult a gyógyszer

A Népszava megírta, hogy a Lázár János irányítása alá tartozó Nemzeti Ménesbirtok kiírt egy közbeszerzést 800 millió forint értékben a jövőbeni fejlesztésekre. Az elképzelések között négycsillagos szálloda, wellness, golfpálya és kisvasút is szerepelt. Lázár azonban berágott a menedzsmentre: azonnal visszavonatta a tendert, és azt mondta, hogy személyi következményei (értsd kirúgások) is lesznek a luxusterveknek, amelyekről ő csak a sajtóból értesült.

HVG.hu: Vége, a fideszes média hivatalosan is birodalommá alakult

Lezárult a Fidesz-közeli médiumok vállalatcsoporttá alakulása, a birodalom uralkodó tagja Mészáros Lőrinc felcsúti dollármilliárdos volt médiaérdekeltsége, a Mediaworks Hungary Zrt. lett. A vállalatcsoport alárendelt tagja 28 darab további médiavállalkozás, amelyek mind a KESMA (Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány) nevű, Fidesz-közeli médiaalapítvány tulajdonában állnak. Közben a Mediaworks tulajdonosa is a KESMA lett, és személyi változások is történtek a cégnél.

AZ UGARON A HELYZET VÁLTOZATLAN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.06.01.


Ha a vasárnapi eredmények alapján kellene szétosztani a magyar parlamenti mandátumokat, akkor a Fidesz-KDNP a 199 parlamenti helyből 161-et kapna – ebből 106 egyéni, 55 pedig listás –, ami 80,9 százalékos részesedést jelentene. Ez a jelenlegi kétharmados helyett négyötödös kormánypárti többséget eredményezne. – erre jutott a XXI. Századi Intézet nevében Lánczi Tamás igazgató. Az igaz, hogy az Orbán seggéből kilógó műhely azért tette ezt közzé, hogy a bávatagok számára még inkább megaranyozza az eredményeket, a baj viszont az, hogy ebben hazudni nem lehet, ezt mutatják a számok ugyanis.

S bár tudjuk, sem egy országgyűlési, sem egy önkormányzati választást az unióssal összevetni nem lehet, valami kis utalás mégis csak rejlik ebben, miszerint nem kéne annyira verni a dobokat, hogy Orbán Európában elbukott, míg viszont itthon meg mindent letarolt volna. Ennek is megvannak a magyaros okai, mégpedig a sajátos választási rendszer, a permanens manipuláció, a töketlen ellenzék és a rejtett vagy nyílt színi – és mégis elnézett – csalások sora. Ezek így együtt, szimbiózisban okozzák, hogy Orbán Viktor Mihályt és az ő gyalázatos rendszerét szinte lehetetlen saját kútfőből megdönteni, választásokkal legalábbis.

Ehhez képest ellenzékünk már újrapozicionálja magát, új megváltók születnek a szemünk előtt. Az önkormányzati választásokra óriási erőfeszítésekkel összehozott, tükörjégen táncoló szövetségek már bomlanak, a Fidesz pedig röhög a markába. Köszöni, még basáskodik fölöttünk, amíg a kedve úgy tartja. Nem most fogom elküldeni drágalátos ellenzékünket a jó anyukájába, hanem majd, amikor pofára esnek. És nem véletlenül jutottam tegnap arra (Kilenc év), hogy az Unió nélkül semmire sem megyünk, hogy Orbán lába alól vagy ők húzzák ki a talajt, vagy senki sem. Mi magunk, egyedül biztosan nem. Ilyen néppel és ilyen ellenzékkel meg pláne...