2021. augusztus 28., szombat

LENGYEL LÁSZLÓ: VIHAR ELŐTT

NÉPSZAVA
Szerző: LENGYEL LÁSZLÓ
2021.08.28.


„Egy nádfödeles országban lángcsóvát hajigálni – / ehhez értünk, ebben nagyok vagyunk!” – írta Orbán Ottó a Rákóczi-nótában. Két vesztes világháborút átélt, forradalmakban és ellenforradalmakban megtizedelt, területében és népességében megcsonkított, még mindig nádfödeles, Isten háta mögötti országunkban, egy magát igen nagyra tartó, igaz magyar vezetés hajigálja a lángcsóvákat. Tűzijáték ez, barátom, szórakozás, gyantázott mellű turullovagokkal, élvezd, amíg lehet.


Magyar törésvonalak

A legmélyebb törésvonal az erőszakos rend és a várható káosz között húzódik. Orbán Viktor azzal tartja fönn önkényuralmát: vagy én, vagy a káosz. Orbán ereje a széthúzó, gyenge jelölteket felmutató ellenzék. Mind a külföld, mind a belföld tart a kormányképtelenségtől, a rendetlenségtől, a káosztól: ki és hogyan fogja kézben tartani a dolgokat? Ki tudja vezérelni az erőszakszervezeteket? Orbán mindent megtesz, hogy ő. Ki tartja féken az utcára vonuló tömegeket? Orbán lángcsóvát hajigál. Ki fogja legyűrni a jogi és intézményi akadályokat? Orbán kétharmados bilincsbe vert minket, s minden intézmény élére az övéit ültette. Ki fogja megmondani, hogy a választások előtti ellenzéki ígéretek nem teljesíthetőek, ki fog szembenézni a bizalmi válsággal? Orbán ígéretversenybe kényszeríti őket, s belehajszol a bizalmi válságba. Ki fog hiteles gazdaság-, egészség-, oktatás- és szociálpolitikát csinálni? Orbán minden hiteles szakértőt, civilt fenyeget és eltántorít. 

E törésvonalon kis gyaloghidat azok a jogászok vertek, akik nemcsak leírták az Orbán-rezsim tekintélyuralmi jogrendszerét, hanem javaslatokat tettek a jogi rendszerváltásra, az alkotmányos jogállam helyreállítására. Egy másik hidat azok a közgazdászok, akik nemcsak a zsákutcás gazdaságfejlesztés bírálatát adták, nemcsak a túlfűtésből származó infláció veszélyére hívták fel a figyelmet, hanem hiteles csomagokat próbáltak összeállítani a jövendő gazdaságpolitika számára. 

A második törésvonal inkább csak repedés: megindult az orbáni örökösödési háború. A személyes egyeduralom falát megrepesztette, hogy Lázár leváltása után nem működik a kormányzás. Se Orbán személyesen, se Gulyás, Rogán, Szijjártó együttesen nem tudnak kormányozni, s mégsem lehet mindent Pintérre bízni. A központosított apparátus valamennyi intézményében tudottá vált: kormányzati káosz van. Lázár János bejelentette trónigényét, s többé-kevésbé maga mögött tudhatja a sértett vidéki Magyarországot a központi „pesti fiúkkal” szemben, a helyi és a régi oligarchákat a Mészáros, Tiborcz, Garancsi-féle Nagy Rablók ellenében. És ott rejtőzködnek csendben a Nyugat-barát Pannónia nagyurai – Navracsics, Stumpf, Fellegi, Prőhle és társaik -, akik nagyon nem szeretnének az orosz-kínai Hunnia Nagyfejedelemségben élni. A nagy fejedelem természetesen mindenkit figyel, bevon, lekötelez, megfenyeget: ő szeretne önmaga utódja lenni. Az Orbán nélküli utód pedig abban reménykedhet, hogy mind a szavazók, mind a külföld inkább egy mérsékelt Fideszre vágyik, mint egy sosem látott koalícióra, s egy tapasztalt, kormányképes politikusra, mint egy tapasztalatlanra.

Nem kérnek Orbánból...

EGYRE MAGÁNYOSABBAN VÍVJA HARCÁT ORBÁN VIKTOR A VILÁGPOLITIKA SZÍNPADÁN

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2021.08.28.


Az utóbbi hónapokban egyre inkább szűkül a magyar kormány diplomáciai mozgástere, amit elsősorban annak köszönhet, hogy Orbán Viktor elkezdte feketében és fehérben lefesteni a bennünket körülvevő világot. A folyamatos ellenségkeresés oda vezetett, hogy most többnyire épp azok a meghatározó politikusok a számunkra fontos országokban, akikkel korábban összekötötte a bajuszt a magyar kormányfő. Az a tény is mélyebbre vájja a ráncokat Orbán Viktor homlokán, hogy eddigi szövetségesei belső problémákkal küszködnek, így nem igazán számíthat rájuk támogatóként a következő nagy küzdelemben, a magyar parlamenti választás kampányában.

A hét fontos híre volt, hogy a német szociáldemokraták átvették a vezetést a közvélemény-kutatóknál a népszerűségi versenyben. Bár a kereszténydemokratákkal látványosan megromlott a viszonya, mégis súlyos csapás lenne Orbán Viktor számára, ha a szociáldemokraták válnának Németország legerősebb pártjává. Ráadásul egy szocdem-zöld koalíció körvonalazódik Magyarország legfontosabb politikai és gazdasági partnerénél, ami azt jelenti, hogy kevés megértésre számíthat a magyar kormányfő az új német vezetésnél.

A szövetségi választás majdnem egy időben zajlik majd Németországban, mint nálunk az előválasztás, és mindkettő eredménye jelentősen befolyásolja majd Magyarország politikai jövőjét. A leköszönő Angela Merkel nem akart az utóbbi hónapokban komoly konfliktusokba keveredni, ezért Magyarországgal sem foglalkozott túl intenzíven. Bárki is lesz azonban az új kancellár Németországban, abban biztosak lehetünk, hogy Orbán Viktorra különös figyelmet fordít majd, mert a magyar kormányfő politikai világpolitikai ambícióit ma már senki se veszi félvállról...

SZABADSAJTÓ KLUB - KILÉPTETI ORBÁN AZ EU-BÓL AZ ORSZÁGOT?

NEMZETI1TV 
/ SZABADSAJTÓ KLUB
Szerző: nemzeti1tv
2021.08.27.Témáink: - Gusztus húsz, kotmányunk ünnepe - Huxit - kiviszi az országot az EU-ból a Fidesz? - Csodafegyver az ellenzéki előválasztás? - A fideszes polgármester az apja után a fiát is kitüntette A Szabadsajtó Klub legfrissebb adásából kiderül, hogy van-e Stumpf András családjában pártalapítvány?Tóta W. Árpád és Gulyás Balázs a kommunizmus esztétikájáról szólalkoznak össze. És azt is megtudhatjuk, hogy melyik műsorvendég mivel foglalatoskodott gyerekkorában? A végén pedig mindenki összeveszik mindenkivel Gyurcsány és Dobrev elszámoltatási hajlandóságán és -képességén. Tartsanak velünk!

...AHOVA A POLITIKA BETESZI A LÁBÁT, OTT KŐ KÖVÖN NEM MARAD, ESÉLY SINCS A FELMERÜLŐ PROBLÉMÁK ÉS FELADATOK ELFOGADHATÓ MEGOLDÁSÁRA...

FACEBOOK
Szerző: BÉKESI LÁSZLÓ
2021.08.27.


Az elmúlt napok legfontosabb és minden bizonnyal legtöbb vitát kiváltó belpolitikai eseménye a fővárosi közgyűlés vétójának meghirdetése volt.
A budapesti testület azok után, hogy a kormány a fővárossal kötött megállapodás ellenére a kínai Fudan egyetem tervezett letelepítése és beruházása miatt meghiúsítja a főváros és az ország számára is fontos program, a Diákváros felépítését, visszavonja támogatását a 2023-ra tervezett atlétikai világbajnokság rendezéséhez.
Ez a felszín, amely máris kíméletlen vitákat generált mindkét fél részéről. Ha a ma megszokott kommunikációs stílussal fejezném ki magam, azt mondhatnám, hogy ahova a politika beteszi a lábát, ott kő kövön nem marad, esély sincs a felmerülő problémák és feladatok elfogadható megoldására.
Nem állítom, hogy pontosan ismerem az egymáshoz kapcsolódó tervek, döntések és azok következményeinek minden részletét, de talán segíthetek az elfogulatlan érdeklődőknek kihámozni a lényeget ebből a hangzavarból. Vegyük sorra az egymáshoz kapcsolódó terveket és döntéseket.
1./ A budapesti atlétikai stadion felépítése és a 2023-as szabadtéri atlétikai világbajnokság megrendezése.
Ez a terv és döntés pozitív, támogatható és negatív, elvetendő elemeket egyaránt tartalmaz.
Miután a Népstadion ledózerolása és futball stadionná építése után Budapesten nincs olyan atlétikai stadion, amely alkalmas lenne nagy nemzetközi versenyek megrendezésére, a kormány úgy döntött, hogy felépít egy korszerű, új atlétikai stadiont. (Az utóbbi évek beruházásai, rekonstrukciói után több olyan atlétikai pálya is van a fővárosban, ami alkalmas nemzetközi versenyek rendezésére, de ezek helyszűke és a kiszolgáló infrastruktúra hiánya miatt nem alkalmasak több ezer néző elhelyezésére és a versenyek megfelelő színvonalú televíziós közvetítésére.)
Az új atlétikai stadion felépítésének elhatározásával a kormány több legyet akar ütni egy csapásra.
Egyrészt demonstrálja, hogy nemcsak kedvencét, a labdarúgást, valamint az u.n. "látványsportágakat" támogatja bőkezűen, hanem a sport kiemelt kezelése kiterjed az alapsportágak, így pl. az atlétika fejlesztésére is.
Az új stadion felépítésével folytatni tudja a "lopakodó olimpiai beruházásokat." Olyan stadiont építtet, ami nemcsak egy nemzetközi atlétikai verseny rendezésére és a magyar atlétika igényeinek kielégítésére, hanem egy későbbi olimpia megnyitó ünnepségének, valamint az olimpia atlétikai versenyeinek megrendezésére is alkalmas. Ennek alátámasztására pedig szükség van egy nagy világverseny, konkrétan a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezésére. Enélkül egy sokkal szerényebb, kisebb létesítmény is kielégítené a reális igényeket.
Végül, de nem utolsó sorban a giga beruházás és a hatalmas világverseny megrendezése olimpia nélkül is lehetőséget ad a rezsim klientúrájának arra, hogy busás haszonra tegyen szert, magyarul mindent ellopjon, ami ilyenkor ellopható. (Lásd a stadion és sportcsarnok építések, vagy a vizes világbajnokság rendezésének brutális költség túllépéseit, túlárazásait, korrupt eljárásait.)
A kormány döntése alátámasztásául minden manipulációt és hibát elkövet. A beruházás és a rendezés költségeit messze alátervezi, közvetlen és közvetett gazdasági előnyeit pedig irreálisan túlméretezi. Nagyságrendileg a stadion és a kapcsolódó létesítmények beruházása a tervek szerint 200, a világbajnokság megrendezése pedig nettó 90 md forintba kerülne.
Ezek a befektetések soha, semmilyen módon nem térülnek meg, sőt a létesítmények fenntartása további állandó terheket ró az államháztartásra és/vagy a fővárosra...

A POKOL REPÜLŐTERE

FORGÓKÍNPAD
Szerző: SZELE TAMÁS
2021.08.27.


Ha eddig kellett írni Afganisztánról, most már muszáj is. Kikerülhetetlen a kabuli repülőtér ellen elkövetett terrortámadás pokla, illetve a magyar kormánysajtó egy részének mégis sikerült kikerülni, vagy csak Trumpot idézni az ügy kapcsán. Ezek nem hírlapok, hanem propagandakiadványok, ne is foglalkozzunk velük, nekünk az a dolgunk, hogy a hírekkel szembesüljünk.

Éspedig nem csak a támadásra vonatkozókkal, bár másféléből kevés van szokás szerint, az is ellentmondásos. Még a támadás előtt – amit titkosszolgálati források alapján előre sejtettek a nyugati erők – tartott egy sajtótájékoztatót a lassan ismertté váló Zabihullah Mudzsahid szóvivő, amin két meglepő dolgot mondott el: az első az volt, hogy kérik az afgán nőket, inkább egyelőre ne menjenek dolgozni, mert nem volnának biztonságban a harcosok jelenlétében. Az általa használt kifejezés szerint „a katonák nem tudják, hogyan kell tisztelni a nőket”, ezt egy mellbevágóan őszinte mondattal fokozta:

„A tálib katonák nincsenek kiképezve arra, hogy tisztességesen bánjanak a nőkkel.”


Hát, ha ehhez kiképzés kell, régen rossz. Bejelentette azt is, hogy betiltják a zenét, úgy általában, azzal indokolva, miszerint:

„A zene tiltott az iszlámban, de reméljük, képesek leszünk meggyőzni az embereket arról, hogy ne hallgassanak zenét, és nem kell nyomást gyakorolnunk.”

Emeletes szamárság, egyrészt általában véve az iszlám nem ellensége a zenének (Korán-értelmezés kérdése a dolog, és azzal tele a padlás olyan értelemben, hogy rengetegféle van belőlük), de másrészt ezek a lényegtelennek tűnő tilalmak fognak milliókat ellenük fordítani. Egy véres polgárháború közepén nem ilyen marhaságokkal kell foglalkozni, bár a zene betiltásával a legnagyobb béke idején sem okos kísérletezni, nem fog menni...

FÜLKE: ÖSSZEOMLÁS VÁRHATÓ A KÖZOKTATÁSBAN, HA NEM VÁLTOZIK SEMMI

FÜLKE / HVG
Szerző: hvg.hu
2021.08.28.


A közoktatás összeomlását jósolja a nem is túl távoli jövőben a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. Totyik Tamás szerint a tanárhiányon kívül más válságtünetek is jelzik, hogy óriási kihívások várnak a most felnövekvő generációkra Magyarországon.


Pár éven belül akár a gyerekek 60 százaléka is a robotizálás áldozata lehet a munkaerőpiacon, ha nem oldódik meg a magyar közoktatás számtalan válságtünete. A tanárhiány sok helyen már most érezteti a hatását, sok iskolában szakképzetlen munkaerővel töltik be a réseket. Az összeomlás nagyjából azt jelenti majd, hogy a minőségi oktatás hamarosan a kevesek kiváltsága lesz. A Fülke vendége Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke.

TANÁR ÚR KÉREM! ÉN NEM KÉSZÜLTEM! – HETES STÚDIÓ AJÁNLÓ

KLUBRÁDIÓ / HETES STÚDIÓ
Szerző: HERSKOVITS ESZTER
2021.08.28.


A Hetes stúdió szombaton délután három órától ismét itt lesz önökkel. Beszélünk Afganisztánról, a zuglói előválasztásról, az iskolai évkezdés nehézségeiről és a magyar lakosság túlsúlyproblémájáról. Természetesen a műsorvezető Hardy Mihály újságíró kollégáival ma is megvitatja a hét legfontosabb eseményeit.


A Hetes Stúdió műsorvezetője Hardy Mihály és Herskovits Eszter szerkesztő a következő témákat ajánlja a figyelmükbe a héten történtekből:

Csak az a vég! Csak azt tudnám feledni! – emberi tragédiák szegélyezik az afganisztáni kivonulást.

Küzdelem életre-halálra – előválasztás vagy politikai leszámolás várható Zuglóban?

Nem fogy a magyar! – minden adat szerint egyszerre hízik és betegeskedik a hazai lakosság, vajon van-e erre gyógyír?

Az adás második felében, ahogy azt már megszokhatták újságíró kollégáimmal megvitatjuk a hét legfontosabb eseményeit, itt lesz velem L. László János, a nyomtass te is.hu főszerkesztője, valamint két klubrádiós kollégám Bolgár György és Rózsa Péter.

BARBARIZÁLÓDIK-E MAGYARORSZÁG

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2021.08.27.


...Magyarország nem fogja megúszni azt, ami a huszadik században történt. Az ország borzalmas intellektuális veszteséget szenvedett el, felmérhetetlen és pótolhatatlan veszteséget. Volt egy hankissi illúzió a rendszerváltás után, hogy kitalálható egy új Magyarország, ez az illúzió szertefoszlott. Az utolsó, komoly, nemzetközi szinten is érdeklődést kiváltó magyar szellemi iskola az emberileg nehezen vállalható és ma alig értelmezhető Lukács Györgyé volt. És igen, nagyon sokan elhitték, hogy majd a Lukács ovistáknak lesznek nézetei a demokráciáról, kapitalizmusról, stb., hogy majd ők képeznek valamiféle szellemi fundamentumot, halleluja. Persze voltak más hitek más fundamentukról, Kertmagyarországról, hazáról a magasban, bár ezeket talán azok sem vették komolyan, akik naponta hivatkoztak rá. És ennek vége, a Lukács ovi bezárt és soha többé nem fog már kinyitni.

Mészőly, Ottlik, Kertész, Esterházy és Nádas, Erdős, Turán, Szemerédi és Lovász, Szentágothai, Vízi, Freund és Nusser valóságos tradíciókat jelentenek, de van egy elvágott szellemi életvonal. Radnóti Sándor pedig ezt az elvágott életvonalat siratja, és elhiszi, hogy úgy 2010 táján vágták el.

Az, hogy Magyarországon a magyar felsőoktatás egyik roncskultúráját reprezentáló fiatal opportunisták kerültek meghatározó intellektuális pozíciókba, hogy a magyar konzervativizmust középszerűnek is alig nevezhető harmadtudásúak próbálták (dehogy próbálták) újraalkotni, és le lehetett írni az Orbán Viktor metafizikája birtokviszonyt, sem 2010 következménye. A mai konzervatív magyar szellemi iskola lehetséges szellemi atyját elgázosították Auschwitzban, vagy a háború után, esetleg 56-ban menekült el Amerikába vagy Ausztráliába, talán csak lemerült, kibekkelte aztán mégis belehalt.

John Gray-t olvastam (valamit olvasni kell, mert tényleg fogalmam sincs, ő az egyik brit, akinek releváns nézetei vannak sok mindenről), aki Anglia leglepukkantabb részén született melóscsaládban, de azért grammar schoolba járt és a végén felvették Oxfordba. Roger Scruton középosztálybeli családból került egy grammar schoolon át Cambridge-be. Harminc évvel a rendszerváltás után a magyar felsőoktatás pozíciója valamelyest romlott, a magyar Oxbridge még a hankissi illúzióknak sem lehetett része. A magyar egyéni kitörési útvonalak jelentős része külföldre vezet.

Talán most rosszabb, mint tizenkét éve, de csak azért, mert megtanultunk élni az illúziók nélküli világban. Orbán Viktor levette a szemünkről a hankissi hályogot, most tisztán látjuk egymást. It's not a pretty sight.

VAN FENNTARTHATÓ NYUGDÍJRENDSZER, DE AZT TÖBB MÓDSZER ÖTVÖZETÉBEN TALÁLHATNÁNK MEG

G7.HU
Szerző: BANYÁR JÓZSEF
2021.08.27.


A nyugdíj az átlagolvasó számára egyszerű témának tűnik, aminek az egyetlen lényeges jellemzője, hogy kicsi, és amúgy is csak egy bizonyos, elég magas kortól kezdve érdekes. Rovatunk azonban a mértékkel szinte egyáltalán nem foglalkozik, s kifejezetten a fiataloknak és középkorúaknak szól. Nem nyugdíjpolitikai aktualitásokat, hanem stratégiai megfontolásokat vetünk fel. A célunk, hogy a még legalább egy emberöltővel a nyugdíj előtt állók számára egy a mainál sokkal jobb nyugdíjrendszer vízióját vázoljuk fel, hiszen a rendszer alapvető megváltoztatásához – amire szükség van – legalább néhány évtizedes időtartamra van szükség.

(A sorozat korábbi részei itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt és itt olvashatók.)

Az emberiség évezredekig olyan nagycsaládokban élt, ahol a még nem és már nem dolgozó gyermekek és öregek, valamint a dolgozó aktívak egyetlen háztartásban éltek együtt, ahol együtt fogyasztották el az aktívak által aktuálisan termelt javakat. Vagyis a már és még dolgozni tudók egyszerre tartották el gyermekeiket és a szüleiket, megosztva velük munkálkodásuk gyümölcsét. Úgy is lehetett ezt mondani, hogy a hagyományos háztartás (aminek alapja a hagyományos családi gazdaság volt a mezőgazdaságban és a kézműiparban) biztosította a teljes életpálya finanszírozását. Amit az emberek gyermekkorukban a szüleiktől kaptak, azt visszafizették nekik, amikor azok már idősek lettek. Az egyének érdekeltek voltak a gyermeknevelésben, mert – egyebek mellett – nem nagyon tudták máshogyan megoldani időskoruk anyagi biztonságát...

OLIMPIA, NACIONALIZMUS, RASSZIZMUS

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: BEREND T. IVÁN
2021.08.27.


Az olimpiák és nemzetközi sportversenyek megfogalmazott célja a nemzetköziség szellemének és a békés, nemes és jóbaráti vetélkedésnek az ápolása. Ez visszanyúlik az ókori görög olimpiai versenyek szellemiségéhez, hiszen az olimpiai játékok idején minden háborúskodást felfüggesztettek, és az egyéni sportolók mérték össze erejüket, tehetségüket. Ennek a szellemiségnek az újraélesztése vezetett a modern olimpiai játékok megújításához a XIX. század végén. Az időpont nem volt véletlen. Azokban az években már vad fegyverkezési verseny folyt, és ellenséges katonai szövetségi táborok formálódtak Európában. A világ, anélkül hogy tudott volna róla, alvajáróként elindult a történelem talán legpusztítóbb világháborúja felé.

Ez ellen, a békés vetélkedés és nemzetközi sportbarátság jegyében élesztette újjá az olimpiai játékokat a francia Pierre de Coubertin. Az olimpiai „hiszekegy” nyomatékkal hangsúlyozta, hogy „az élet legfőbb értelme nem a győzelem, hanem a küzdelem maga”. (Magyar olvasónak ismerősen hangzó gondolat, hiszen Madách Imre Az ember tragédiája 13. színében a Luciferrel vitázó Ádámmal mondatja ki: „az élet küzdelem, / S az ember célja e küzdés maga.”) Napjainkban a békés együttműködés még erőteljesebb hangsúlyozása érdekében a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kiegészítette az eredeti olimpiai mottót, „Gyorsabban, magasabbra, erősebben” (Citius, Altius, Fortis), egy fontos új záró szóval: „együtt”. A Bizottság elnöke indoklásként hozzá is tette: „A szolidaritás fűti missziónkat, hogy a sport segítségével tegyük jobbá a világot. Csak akkor mehetünk gyorsabban, akkor törhetünk magasabbra és akkor válhatunk erősebbé, ha szolidárisan összetartunk.”...


AZ ÉS 2021/34. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

RASKÓ GYÖRGY: AZ EMBEREK ALÁVETETTSÉGBEN SZERETNEK ÉLNI (1.)

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.08.28.


„Annak idején Kádár János mondta meg, hogy mi az irány, most pedig éppen Orbán, aki ráérzett arra a politikai társadalmi modellre, amelyre a magyarok vágynak. Ő volt az, aki finom módszerekkel juttatta el a társadalom nagy részét oda, hogy felismerjék: ők nem képesek a versenykörnyezetben eligazodni. Éppen ezért, hogy ne legyen sok a vesztes, egyre többen vágytak olyan rendre, olyan vezérre, aki meghatározza az életüket, gondoskodik róluk. Így alakult ki az a paternalista rendszer, amelyet Orbán elképzelt magának” – nyilatkozta Raskó György agrár-közgazdász, az Antall-kormány államtitkára, a V21 társaság tagja a Hírklikknek.


Néhány nappal ezelőtt, számomra meglepő bejegyzést tett közzé a közösségi oldalán. Ebben a magyar demokrácia helyzetét az afgán körülményekkel említett egy lapon. Azt írta: az afgán helyzet tanulsága – Magyarországra nézve is –, hogy a demokráciát nem lehet exportálni. Indulatból fogalmazott így, vagy hosszabb ideje érett már a gondolat?

– Én a 2000-es évek közepéig voltam optimista, hogy Magyarországon van esély arra, hogy nyugati típusú demokrácia épüljön ki.

Az mit jelent?

– Liberális, szolidáris rendszert, ahol mind a két fogalomnak komoly jelentősége van. De a 2000-es évek közepétől már határozottan éreztem, hogy nálunk nincsenek meg ennek a nyugati demokráciának a feltételei – társadalmi oldalról. És sajnos, teljesen igazam is lett. Az elmúlt tizenöt évben számomra egyértelművé vált: a már említett nyugati típusú demokrácia, amelyet Németország és más európai országok igyekezetek Magyarországon is meghonosítani, itt nem működik.

Konkrétan kikre gondol?

– Például Antall József tanácsadó csapatára, akik Nyugatról hazajőve, valamennyien ebben az irányban tettek lépéseket; mindannyian a nyugat-atlanti elkötelezettség, az ottani piacgazdaság, az erhardi szociális piacgazdagsági modell elkötelezett hívei voltak. Ennek pedig az volt a lényege, hogy nem vadkapitalista, hanem egy olyan gazdaság épüljön ki, amelyben a szolidaritás, és szociális érzékenység is jelen van. Akkor még fontos szempont volt – ma már nem az –, hogy érvényesüljön a szubszidiaritás, azaz az elv, hogy a döntéseket az adott helyen, ahol a probléma keletkezett, ott kell meghozni. Vagyis, ha egy településen keletkezik a probléma, akkor azzal kapcsolatban nem Pesten, hanem az adott helyen kell döntést hozni...

KOVÁCS ÚR NAGYON MÁSKÉPP ZÖLDÍT, HA E-AUTÓRA VÁLT, MINT HERR MÜLLER

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2021.08.27.


Az elektromos autózás a klímaváltozás szempontjából kevésbé káros, mint a belsőégésű motorok használata, mert a fő cél mára az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése a lett. Azt azonban egyáltalán nem könnyű megmondani, hogy mennyivel jobb. Erről rengeteg elemzés készül, de sajnos igen eltérő eredményekkel. Nagyon összetett feladat az egyes környezeti hatások modellezése és elemzése, az Európai Bizottság felkérésére készült friss elelemzés például 456 oldalas anyag, és még több ezer oldalnyi melléklete is van.

A különböző hajtásokat a riport a globális felmelegedési potenciál (GWP*) alapján rangsorolja. A GWP azt mutatja meg, hogy az üvegházhatású gázoknak mekkora a szén-dioxid egyenértékre átszámított mennyisége, vagyis mindenféle gáz jellemzője lehet, tulajdonképpen egyfajta közös nevezőre hozva.

A nagyszabású európai jelentés azt hozta ki, hogy egy átlagos alsó-középkategóriás benzines autóhoz képest az elektromos hajtású változat GWP értéke csupán a 45 százalék. Ám míg a benzines és dízel autóknál az egyes európai országokban nagyon hasonló a globális felmelegedésre kifejtett hatás, az elektromosoknál már sokkal nagyobbak a különbségek, hiszen az elektromos áramnak változó forrása lehet. Ahogy az alábbi ábrán is látható, az egy kilométerre jutó szén-dioxid egyenértékben számolt kibocsátás Észtországban magasabb az elektromos autóknál, mint a belsőégésűeknél, míg Lengyelországban a dízelek számítanak zöldebbnek az e-autóknál – remélhetőleg a helyi áramtermelés zöldítésével ez gyorsan változni fog...

AZ MTA ELNÖKÉNEK ÁLLÁSFOGLALÁSA A COVID-19-JÁRVÁNY NEGYEDIK HULLÁMÁVAL ÉS A HARMADIK OLTÁS SZÜKSÉGESSÉGÉVEL KAPCSOLATBAN

MTA
Szerző: FREUND TAMÁS
2021.08.27.


A környező országok mellett már itthon is elkezdett emelkedni a koronavírus delta-variánsával fertőzöttek száma. A Magyar Tudományos Akadémia elnökeként szakértők szakmai véleménye alapján javaslatokkal kívánom segíteni Magyarország Kormányának, szakembereinek és állampolgárainak a felkészülését a negyedik hullámra és megküzdését a COVID-19-járvánnyal.

Aki még nem oltatta be magát, minél előbb kérje az oltást!

Akik még nem tették meg, minél előbb vegyék fel az első, illetve a második védőoltást. A védőoltások a járvány elleni védekezés legfontosabb eszközei, jelen tudásunk szerint hatásosak és biztonságosak, a komoly mellékhatások előfordulásának gyakorisága igen alacsony, különösen a COVID-19 életet veszélyeztető és egészségkárosító hatásaival összevetve. A világ számos országából érkező beszámolók tanúsága szerint a negyedik hullám során kórházba vagy lélegeztetőgépre került COVID-19-betegek csaknem 90%-a az oltatlanok közül kerül ki. Az új koronavírus okozta fertőzésnek egyre jobban ismertek hosszan tartó és súlyos károsító hatásai az érrendszerre, a véralvadásra és az idegrendszerre is, ezért a védőoltások alkalmazása nem csak a halálozások megelőzése érdekében alapvető népegészségügyi feladat.

Kinek javasoljuk a harmadik oltást?

A Magyarországon már elérhető harmadik oltás a szakmai közlemények alapján jelenleg azoknak javasolt, akiknek szervezetében nem mutatható ki ellenanyag. Ennek vizsgálata kiemelten fontos a 60 év felettiek, az immunhiányos vagy csökkent immunitást okozó kórképekben szenvedő betegek és a fertőzésnek fokozottan kitett (pl. egészségügyben dolgozó, közszolgálatot ellátó) állampolgárok esetében.

Fiatalok oltása

Fontosnak tartjuk, hogy a 12–18 éves korosztály tagjai is megkapják a COVID-19 elleni védőoltást (jelenleg a Pfizer és a Moderna vakcinája már megkapta az erre vonatkozó engedélyt). Különös figyelmet kell fordítani azokra, akik krónikus betegségben szenvednek, fogyatékkal élők, valamint akiknek családtagjai immunhiányos vagy egyéb krónikus betegségben szenvednek. A fiatalok szélesebb körű oltásának indokoltságával kapcsolatban hamarosan több adat is várható, így nemsokára erre vonatkozóan is megalapozott javaslat tehető. Mivel ismertté vált, hogy a fiatalabbak körében is előfordulnak súlyos, esetenként hosszú távú károsodást okozó COVID-19-kórképek, ennek a kérdésnek fokozott figyelmet kell szentelni. Egyetértünk az iskolákban elindított oltási kampánnyal, és azt támogatjuk.

Javaslatok a Kormánynak...

FILIPPOV GÁBOR: AZ EGYETLEN LEHETŐSÉGÜNK, HOGY JOBBAN ÉLJÜNK HÚSZ ÉV MÚLVA AZ, HOGY A KÖZOKTATÁSON VÁLTOZTATUNK

TELEX
Szerző: ROVÓ ATTILA
2021.08.28.


Mélyen rögzült, strukturális okai vannak annak, hogy az oktatás nem hatékony Magyarországon, és ez nem csak a leszakadóknak, hanem az egész ország teljesítményének rossz, ám ezen mind lehet változtatni, vélekedett Filippov Gábor elemző Alinda műsorában. (A teljes, egyórás interjút, amelyben szó van egyebek mellett a modern tanítási módszerekről, vagy a covid hatásairól is, jelképes összegű támogatásért itt lehet megnézni.) A beszélgetés témája azért az oktatás volt, mert Filippovék az Egyensúly Intézetben most készítettek el egy, az ágazatról szóló elemzést.


Filippov azt mondta, ahhoz, hogy az ember sikeres országban gondolkodjon, a közoktatási ollót kellene zárni, vagyis közelebb hozni egymáshoz az elitoktatást és a lemaradt rétegek oktatását, egyenlő esélyeket adni mindenkinek. Ez az egyetlen út egy természeti kincsekben szegény, kis ország előtt, mert csak így fogja tudni jól, azaz nem pazarlón kihasználni az ország az emberi erőforrásokat. Így tett Észtország, Finnország, vagy épp Szingapúr is.

Azt mondta, ma a statisztikák szerint egy szegény gyereknek gyakorlatilag tehetségtől függetlenül nincs esélye bejutni a felsőoktatásba, így nem fog tudni olyan munkát végezni, amivel hozzájárul a közöshöz. Ezáltal – a csökkenő demográfia miatt – nehezebben fenntartható lesz a nyugdíjrendszer a tébé, gyengébben fog teljesíteni 20 év múlva az ország...MATOLCSY GYÖRGY MEGSZÓLALT: AZ ASZIMMETRIKUS GEOPOLITIKA ÚJ VILÁGA HÁTRÁLTATJA A GLOBALIZÁCIÓT ÉS A NÖVEKEDÉST

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2021.08.28.


Az aszimmetrikus geopolitika új világa hátráltatja ugyan a globalizációt és a növekedést, viszont előmozdítja a társadalmi igazságosságot és a gazdasági korrektséget - ezzel is kommentálta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke Kaushik Basu, a Világbank korábbi vezető közgazdászának „The Changing Map of Economics” című cikkét.

Kaushik Basu szerint a világgazdaság és a kapitalizmus válaszúthoz érkezett, ami új gazdasági térkép kialakítását teszi szükségessé - mutat rá Matolcsy György az MNB közösségi oldalán közölt írásában, amelyben a jegybank elnöke kifejtette, hogy

"bár ez mindig így van, amikor a geopolitika átformálja a világhatalmak nagyívű stratégiáit".

Minden gazdasági, társadalmi és technológiai változás mellett éppen ez a fő forrása a gazdasági gondolkodás megváltozásának...

46 MILLIÁRD A KÓRHÁZAK ADÓSSÁGA, PALKOVICS LÁSZLÓ LESZ A FUDAN-ALAPÍTVÁNY ELNÖKE - AZ ÁTLÁTSZÓ HETI LAPSZEMLÉJE

ÁTLÁTSZÓ / HETI LAPSZEMLE
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2021.08.27.


Hvg.hu: A 4iG lesz az állami Antenna Hungária többségi tulajdonosa – távközlési szuperholding jön létre


Együttműködési megállapodást kötött Mager Andrea, az Antenna Hungária Zrt. tulajdonosi jogait gyakorló nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a 4iG Nyrt. – jelentette be közös közleményben a két cég. Ugyan a közleményben a stratégiai partnerséget hangsúlyozzák, a részletekből kiderül, hogy itt voltaképp arról van szó, hogy a 4iG többségi tulajdont szerez a jelenleg tisztán állami tulajdonban lévő Antenna Hungáriában, amit még az Orbán-kormány vásárolt vissza 2014-ben a francia TDF csoporttól. A 4iG tulajdonosa Jászai Gellért, Mészáros Lőrinc egykori jobbkeze.

Napi.hu: Lassan 9 hónapja nem fizetnek beszállítóiknak a magyar kórházak

Július végére 46 milliárd forinttal tartoztak beszállítóiknak a magyar kórházak a háttérintézményeikkel együtt, az adósságállomány növekedése egy hónap alatt 4,6 milliárd forint volt a Magyar Államkincstár friss adatai szerint. A tartozás összege már most annyi, mint tavaly november végén, az adósságkonszolidáció előtt.

Magyar Narancs: Ingyenjeggyel csalogatják a gyerekeket a vadászati kiállításra


„Ezen a rendezvényen ott van minden iskola helye!” – így indul a kormány, pontosabban a Kovács Zoltán kormánybiztos által küldött iskoláknak szánt levél, amelyben arról írnak, hogy ingyenes utazást és jegyeket biztosítanak a gyerekeknek és az őket kísérő felnőtteknek a Vadászati és Természeti Világkiállításra. A körlevélre a Párbeszéd poltikusa, Dorosz Dávid hívta fel a figyelmet a közösségi oldalán.

444: Palkovics László lesz a Fudan alapítványának elnöke

Benyújtották a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány bejegyzési kérelmét, közölte pénteken az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Az alapítvány létrehozásáról még júliusban döntött a parlament. Ezzel együtt átadtak neki 26 hektárnyi területet ott, ahová eredetileg a Diákvárost tervezték. A törvény szerint ez az alapítvány hozza létre és tartja fenn Magyarországon a Kínai Kommunista Párt egyetemét. Az alapítvány kuratóriumának elnöke Palkovics László lesz, aki miniszterként és kormánybiztosként is felel a projektért. Vagyis egy kormányváltás után is ő maradna a kínai egyetem alapítványának élén.

Magyar Hang: Nagy hitelt vesz fel a Titász megvásárlásához a Mészáros Lőrinchez köthető Opus Energy

A közvetve Mészáros Lőrinc érdekkörébe tartozó Opus Energy Kft. 50 milliárd forint hitelt vesz föl az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. (Titász) megvásárlásához – olvasható a tulajdonos Opus Global Nyrt. közleményében, amelyet a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján tettek közzé. A hitelszerződés megkötésére augusztus 18-án került sor, és azt az MKB Bank Nyrt.-vel és a Takarékbank Zrt.-vel kötötték meg. Közvetve ezekben a pénzintézetekben is érdekelt Mészáros Lőrinc.

VESZÉLYBE KERÜLT-E BIDEN ELNÖKSÉGE AZZAL, HOGY AZ USA VÉRFÜRDŐBEN ENGEDI EL A KÖZEL-KELETET?

24.HU
Szerző: MOLNÁR ZOLTÁN
2021.08.28.


Joe Bidenre kettős súly nehezedik a tragikussá vált kabuli mentőakció miatt. Az amerikai elnök – elődjével összhangban – feladta a közel-keleti jelenlétet, ami életekbe és dollármilliárdokba került, miközben kevés nyereséget hozott. Miközben Washington fókusza ciklusokon átívelően Kína és a Csendes-óceán felé fordul, az amerikaiak közül sokan nem értékelik ezt a külpolitikai fordulatot. Kérdéses az is, ki nyomul be az afganisztáni vákuumba, illetve Biden elnöksége mennyire sínyli meg a történteket.


Augusztus 26-ig még nagyjából megálltak a vietnami háború csúfos kudarcával és a saigoni utolsó pillanatos evakuációval vont párhuzamok, amiket a mostani afganisztáni helyzettel vontak sokan. Ám az Iszlám Állam (ha hinni lehet a beismerésüknek) száz feletti halottat követelő kabuli terrortámadása megmutatta, a helyzet egészen más. Ahogy korábbi cikkünkben megírtuk: Joe Biden elnök Amerikája komoly vereséget szenvedett, még a kivonulás egyik utolsó napján is tucatnyi amerikai katona áldozta életét az elbukott nemzetépítésért. Persze a helyzet sokkal összetettebb szokás szerint, a kivonulást például jórészt még Donald Trump kezdeményezte és tárgyalta le, miközben Afganisztán egy nagyhatalmi sakkozás részévé is vált.

Cikkünkben azt igyekszünk bemutatni, hogyan állította át az iránytűt az Amerikai Egyesült Államok Kínára és a Csendes-óceánra, miként fejezte be a kudarcokkal terhes közel-keleti és dél-közép-ázsiai jelenlétét, illetve Joe Bidennek az állásába kerülhet-e ez a váltás...

HÉTVÉGI OLVASNIVALÓ A NER DILEMMÁITÓL AZ APOKALIPSZIS LOVASAIIG

444.HU
Szerző: BEDE MÁRTON
2021.08.28.


Kellemes szombat reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása.


Minden szombat reggel emailben küldjük el azokat az anyagainkat, amiket az utóbbi napokban írtunk a 444-re, és tökéletesek hétvégi olvasgatáshoz. Itt tudsz feliratkozni erre, és minden hétköznap reggel küldött hírösszefoglalónkra.

EGÉSZSÉGPOLITIKA

Jobb helyzetben éri Magyarországot a negyedik hullám, mint az előző, de a be nem oltottak között végigsöpör majd a járvány – Sok lesz a fertőzött, azok is megbetegedhetnek, akik be vannak oltva, azok pedig szinte biztos, akik elutasították a vakcinát. A nagy kérdés az, hogy hányan kerülnek kórházba, és mennyire bírja majd az egészségügy.

Havi 170 ezer forintot kért a főnővér, hogy az idős nő bennmaradhasson az osztályon – Egy budapesti kórház krónikus osztályán dolgozó főnővér havonta 170 ezer forintot kért azért cserébe, hogy ne rakjanak ki egy ápolásra szoruló idős asszonyt az osztályról. Az információnk alapján már rendőrségi nyomozás is indult a főnővér ellen.

A NER DILEMMÁI

Matolcsy György vs Orbán-kormány: egy családi viszály története – Az elmúlt időben a jegybankelnök egyre többször és egyre élesebben kritizálta az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját. Cikkei és nyilatkozatai alapján próbáltuk összerakni, mi is az egykori miniszter baja a kormánnyal.

Ki védje a gyerekeket? Pár év alatt állami gondozottak ezreit bízták az egyházakra – Az állam helyett egyre inkább az egyházak felelnek azokért a nehéz sorsú gyerekekért, akik nem élhetnek a vér szerinti szüleikkel. Kinek jó ez, és kell-e vajon keresztet vetni?

MAGYAR SZABADIDŐ


Itt lestrandoltak minden hagyományt – Füreden már két benzinkút működött, amikor Tótvázsonyban még keresztet vetettek a helyiek, ha megláttak egy autót. Hogyan roppant meg a balatoni őslakosság kultúrája a turizmus elképesztő modernizációs nyomása alatt? Schleicher Vera néprajztudóssal beszélgettünk a balatoni őslakosság és a nyaralók évszázados konfliktusáról.

Az új vadászati kiállítás szenzációja a fiatal Szájer József erdei Covid-bulijáról előkerült pompás olajfestmény – A Kulában született Jakobey Károly 1861-es, “Zöldben” című munkája azt a pillanatot örökíti meg, amikor a még költőien fiatal Szájer és három haverja a zöld hatására már mozdulni sem tudnak. És ez még csak a Vadászati Világkiállítás előeseménye, mi lesz itt még! Helyszíni riport Semjén Zsolt birodalmából.

AZ APOKALIPSZIS LOVASAI

5 beszédes ábrán a közelgő világvége: így válik lassan élhetetlenné a Föld – A korábban legfeljebb évtizedenként egyszer tapasztalt aszályok, árvizek és hőmérsékleti rekordok a lakhatatlanság határáig megváltoztathatják a földi ökoszisztémát.

Húsevő rákok támadtak meg egy horgászt a Balatonban – A horgász Szily László. A lábamra tapadó vérszopó rákok látványa olyan hihetetlen volt, hogy a Limnológiai Intézet egyik kutatójához fordultam segítségért. Felajánlottam a tudósnak, hogy én leszek a csali, és újra bementem a vízbe, ez hozta el a megoldást.

ÉS KÉT KÖNYV

Sci-fiben írta meg, hova vezet 30 éven belül a klímaváltozás, de nagyon nehéz nem véresen komolyan venni – Az amerikai sci-fi író, Kim Stanley Robinson tavaly megjelent könyve, a Jövőminisztérium a 2050 utáni elképzelt jövőben játszódik. De felvetései azóta a legnagyobb gazdasági lapokba is átszivárogtak, és az idei nyár eseményei után sokan nem jövőképként, hanem útmutatóként kezdték olvasni regényét.


A világunkat formáló tömeggyilkosságok – Indonéziában egymillió embert öltek meg aktív amerikai támogatás mellett a hatvanas években. Ez nem háború volt, hanem állami tömeggyilkosság, ami később más országokban is ölteteket adott. A Jakarta Method című könyv zavarba ejtő kérdést tesz fel: mit mond ez a kapitalista világrendről?

ITT OLVASHATÓ

ORBÁNÉK ELVETTÉK AZ IDŐSEK NYUGDÍJÁNAK A NEGYEDÉT

NÉPSZAVA
Szerző: GULYÁS ERIKA
2021.08.28.


Kiszámíthatóság kell az időseknek, nem az, hogy Orbán Viktor majd megnézi a számokat, „oszt emel” - mondja Juhász László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozatának vezetője, a NYUSZET alapító elnöke.


Sokaknál kiverte a biztosítékot Áder János 4,4 milliós nyugdíjának híre. A nyugdíjasok mit szóltak hozzá?

Szerintünk több ok miatt is erkölcstelen és elfogadhatatlan. Főként azért, mert a legkisebb és legnagyobb nyugdíjak közti eddigi százszoros különbséget százötvenszeresre növeli meg. Borzasztó igazságtalan, hogy egy 28 500 forintos minimálnyugdíjból élő – még ha tudjuk is, hogy nagyon kevés ilyen ember van – 12 és fél év alatt kap annyi pénzt, mint Áder János egyetlen hónapban. Nem a konkrét összeg számít, hiszen sem az elnöki nyugdíj, sem annak a másik kilenc embernek a pénze, aki két és félmilliónál nagyobb ellátást kap ma Magyarországon, nem segítene a kisnyugdíjasok tömegén, de az egész eljárás, ahogy megítélték neki a juttatást, sérti a társadalmi igazságosság elvét. 

Pedig egyre több hasonlóan magas nyugdíjat állapítanak majd meg, ha a mostani politikai elit eléri a nyugdíjkorhatárt.

Igen, ezért mondjuk évek óta, hogy vissza kellene állítani a járulék- és nyugdíjplafont, ami megállítaná a nyugdíjak ilyen szélsőséges széthúzódását. Erre mindig az a válasz, hogy nagyon magas bér után fizették a nyugdíjjárulékot, jár nekik a nagy nyugdíj, de arra nincs felelet, hogy vajon tényleg százszor, százötvenszer többet dolgoznak-e ezek az állami vezetők, mint az átlagemberek? Nyilván nem...


NYITVA VAN AZ AGANCSKAPU

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.08.28.


Milyen szép is lesz majd, amikor a magyari kisiskolások átbújnak a vadászati kiállítás agancskapuján (vö: bújj, bújj, zöld ág, zöld levelecske, etc.), és így megérkezvén Semjén csodáinak birodalmába, hálatelt szívvel gondolnak a fővadászra, mert nem kell iskolába menni. Aki emlékszik még boldogult úrfikorára, s abban is a nebuló korszakra, jól tudja, milyen kincset érő minden lógási lehetőség. Mi annak idején almát szedtünk, ezek a maiak vadászati kiállításra járnak, s ráadásul ingyen. Nézhetik a molyette kitömött oroszlánt, a tározókat, amelyek között – ha őszinték akarnának lenni – szentelni kellene egyet Semjén svédországi házi rénszarvasos kalandjainak.

Semjén a helikopteren, Semjén térdelve, a szarvas agancsát fogva, végezetül Semjén kitömve. De ne álmodozzunk, mert igazából arról volna szó, hogy Kovács Zoltán, mint az ezért is felelős miniszteri biztos levelet küldött az iskoláknak, hogy jöjjenek a panoptikumba, lesz ingyenjegy és ingyen utazás, lesz szőlő és lágy kenyér. No most, még nem felejtettem el, hogy amikor felrótták a vadászoknak és a lóvét lefölöző többinek, miszerint kicsit drága erre a cécóra az az ötven milliárd, amibe eddig fájt, akkor az volt a riposzt, hogy ezt egymillió népek nézi majd meg tolongva, így rentábilis lesz. Persze, mint a Budapest-Belgrád vasút, vagy Paks II.

Mégsem a pénzről lesz szó most, hanem a Vojtina ars poeticájáról, a látszat és a való ambivalenciájáról, mert, hogy a vadászati világkiállításra lasszóval fogdossák a látogatókat, az éppen olyan, mint amikor Vidnyánszky nemzeti színházának nemzeti előadására ingyen sem kíváncsi senki. Ezek a vadászok és Semjén is előre menekül a bukás elől. Ha Magyarország összes diákját, ovisát és bölcsisét erővel és ingyen odacipelik, lehet közölni a látogatottsági adatokat, mint ahogyan különös számok látnak napvilágot az átlagkeresetekről és a munkanélküliségről is mindig, az adatok nem passzolnak a valósághoz, álmodnak egy világot maguknak tehát.

Ott állnak a kapui előtt, hogy a valagukat nyaló Pataky is eszünkbe jusson két vaddisznófej és nyolc borz között az agancskapun túl. Egészen profánul, Neriát megüli a hazugság, a bávatagokat mindenféle látványos, de hamis számokkal etetik, de ez már a rendszer genezisében is benne van, amikor az egyharmad a kétharmad, kétmillió ember az egész nemzet, keresztény az ország (rossebeket), és még lehetne sorolni, mi nem igaz abból, ami voltaképp a rendszer fundamentuma, s ezt nyugtázva arra kell jutnunk, hogy a NER maga hazugság. Káprázat csupán, legalábbis a látszata, mert a mélyben ott az a tengernyi mocsok, ami mégis csak úgy-ahogy egyben tartja...

AZ EGÉSZSÉGÜGYI FEJLESZTÉSEK ELMARADÁSÁTÓL TARTANAK AZ ELLENZÉKI POLGÁRMESTEREK KARÁCSONY VÉTÓJA UTÁN

MÉRCE
Szerző: FAZEKAS LÁZÁR BENJÁMIN
2021.08.27.


Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere tegnap reggel jelentette be, kezdeményezni fogja, hogy a Fővárosi Közgyűlés vonja meg a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezéséhez szükséges fővárosi hozzájárulást. A főpolgármester szerint a kormány azáltal, hogy a fejlesztési területet átadja a Fudan Egyetemnek, ellehetetleníti Diákváros megépítését, és ezzel megszegi a fővárossal kötött egyezségét.

A bejelentésre a kormány az ATV-nek úgy reagált, az komolytalan és Karácsony Gergely „egyértelműen a fővárosban uralkodó dugókról és a közlekedési káoszról akarja elterelni a figyelmet”.

Pikónak nem tetszik Karácsony taktikája


Pikó András, Józsefváros polgármestere a Facebook-oldalán reagált az atlétikai vb megvétózására. Pikó a kezdetektől komoly fenntartásokkal fogadta az atlétikai vb-t, végül mégis megszavazta azt, mivel a kormánnyal kötött alkuban szerepelt egy 50 milliárdos egészségügyi fejlesztési keret is, amit a fővárosi kerületek kapnak. Ez Pikó kerületének nagyon is előnyös és szükséges, amint a polgármester fogalmaz,

„[a] józsefvárosiak egészségügyi állapota a legrosszabb a fővárosban: itt a férfiak 9 évvel élnek kevesebbet, mint a szerencsésebb budai kerületekben élő honfitársaik. Óriási szükség van azokra az egészségügyi fejlesztésekre, amelyeket a fővárosi vezetés által kiharcolt Egészséges Budapest Programban a kerületnek járó 1,3 milliárd forintból hajtunk majd végre.”

Szkeptikus volt azzal kapcsolatban, hogy kormány tartja-e majd a megállapodásban vállaltakat és úgy érzi, annak a Diákváros projektből való kihátrálásával igaza is lett. De mindemellett úgy véli, közös érdek a politikai vendetta logikájából való kilépés és az újabb kormányzati bosszúintézkedések elkerülése.

A józsefvárosi polgármester kérdéseinkre elmondta, szerinte a Fidesz lépett először, amikor felmondta az alkut azzal, hogy ellehetetlenítette a Diákvárost, majd erre reakcióként a főpolgármester egy olyan indítványt tett, amelyet, ha elfogad a Fővárosi Közgyűlés, ellehetetleníti a budapesti atlétikai vébét...

TERJEDŐ ORBÁNIZMUS – A „MAGYAR MODELL” ALAPJÁN ALKOTMÁNYOZ A CHILEI BALOLDAL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ABLONCZY BÁLINT
2021.08.25.


A kétharmados többséget szerzett politikai erők nagy lendülettel állnak neki az 1988–89-ben megbukott diktatúra óta toldozott-foldozott alkotmány átírásának, miközben az elmúlt három évtized meghatározó pártjai eltűnnek a süllyesztőben. Ismerős? Nos, nem a 2010 utáni magyar fejleményekről, hanem a mostani chilei alkotmányozásról van szó. Fröhlich Johanna alkotmányjogász idehaza Stumpf István munkatársaként kísérte végig az új Alaptörvény elfogadását, most Santiago de Chilében figyeli, ahogy a progresszív baloldal a magyar jobboldaléhoz hasonló diadalittassággal szabja át a közjogi kereteket. Miért rajong a világsajtó a chilei alkotmányozásért? Ha a jövő tavaszi magyarországi választásokon győz az ellenzék, alkotmányellenesnek kell-e nyilvánítani az Alaptörvényt? Hogyan lehet visszaszerezni az elprivatizált magyar egyetemeket? Miért állítanak tilalomfákat alkotmányjogászok az erős felhatalmazást szerzett politikusok elé? Nagyinterjú...