2023. január 23., hétfő

MIRE JÓ, HOGY VESZÉLYBEN VAGYUNK?

24.HU
Szerző: dr. SÁNDOR ZSUZSA
2023.01.22.


Pontosabban veszélyhelyzetben. Most éppen kétfélében, de voltunk már háromfélében is. Sándor Zsuzsa összeszedte, miként használta ki az Orbán-kormány jogalkotásra a permanens veszélyhelyzetet. Számos friss jogszabályt talált, amelyeknek semmi közük a migrációhoz, a pandémiához vagy a háborúhoz.


Mostanában ismét divatba jött a kvíz. Az én kérdésem az lenne: vajon tudja-e a tisztelt olvasó, mióta és hányféle válság-, illetve veszélyhelyzetben élünk? A kettő között nincs más lényeges különbség, mint az éppen aktuális elnevezésük, illetve az Alaptörvény módosításainak időpontjai. Vagyis nyugodtan kijelenthetjük, hogyimmáron nyolcadik éve tart a „kivételes jogrend”,magyarán az, hogy Orbán Viktor kénye-kedve szerint rendeletekkel kormányozhat. Ráadásul ezek a veszélyhelyzetek – kisebb szünetekkel – párhuzamosan is hatályban vannak a jogalkotás és a demokrácia nagyobb dicsőségére.

Kezdődött az egész 2015-ben a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzettel”, amelyet akkor is folyamatosan meghosszabbítanak, ha az elrendelésének feltételei már régóta nem állnak fenn. Most éppen ott tartunk, hogy 2023. március 7-ig van hatályban. Félreértés ne essék, ez az ukrán menekültekre nem vonatkozik, tehát az orosz–ukrán háború nem lehet oka a hosszabbításnak.

Időközben, 2020 márciusában megszületett az egészségügyi veszélyhelyzetet, amelyet 2022. novemberben megszüntettek, hiszen már májusban kihirdették a háborús veszélyhelyzetet. Azaz 2022 novemberéig háromféle veszélyhelyzet volt érvényben, pillanatnyilag már „csak” kettő van hatályban. A háborús veszélyhelyzet júniusig biztosan velünk lesz, történjék addig bármi, hiszen 210 napra biztosították (egyelőre) az élettartamát.

Így aztán nem is csoda, hogy hihetetlen mennyiségű jogszabály született 2022-ben.

Összesen 1446 új törvény, kormány-, miniszteri vagy egyéb rendelet jelent meg egyetlen év alatt.Orbán kedvenc műfajának, a kormányrendeleteknek csaknem 42 százaléka a veszélyhelyzet(ek) kapcsán született. 

És miként a Jogászvilág kiszúrta, december 26-30. között 9 Magyar Közlöny jelent meg, amelyek tartalmát napi 402 oldal elolvasásával az év végéig már meg is ismerhettük volna. Igaz, nem könnyű olvasmányok ezek – élükön a 2023. évi költségvetéssel...

ÁTADTÁK A METRÓ KÉT ÚJ ÁLLOMÁSÁT

KUHÁR BENCE VLOGJA
Szerző: KUHÁR BENCE
2023.01.23.Átadták az M3-as Metró két új állomását...


„KOMOLYAN MONDOM, NEM TUDOM, MI LESZ AZ IDŐSEKKEL” – DÍJAT EMELTEK A NYUGDÍJASOTTHONOK, A CSALÁDOK MÁR ALIG BÍRJÁK

NÉPSZAVA
Szerző: MUHARI JUDIT
2023.01.22.


Éveket kell várnia egy nyugdíjasnak, ha idősotthonba szeretne költözni. Körülbelül annyi a férőhely, ahányan várakoznak. A demenseket, a mozgássérülteket, az alzheimereseket pedig szinte egyáltalán nem lehet elhelyezni. Közben a már bent lakók is aggódnak, hiszen a rezsi-, a gyógyszer- és élelmiszerárak emelkedése miatt nekik is egyre magasabb térítési díjat kell fizetniük. Mindeközben ápolónak, kisegítő dolgozónak az alacsony kereseti lehetőség miatt alig-alig jelentkeznek.


„Egyszerűen borzalom, komolyan mondom, nem tudom, mi lesz az idősekkel, de a nevemet meg az intézményemét le ne írja, mert ettől mindenki retteg” – így kezdte egy főváros környéki idősotthon vezetője, akinél arról érdeklődtünk, miként gazdálkodja ki a rezsit és az élelmiszerárakat.

Szociális intézmények zárhatnak be, mert nem tudják fizetni a megemelt közületi rezsidíjakat. Ez – mint azt a Népszava is megírta – abban a levélben állt, amelyet tavaly augusztusban írt az ágazatért felelős Belügyminisztériumnak a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete és a Szociális Szakmai Szövetség. Volt olyan idősotthon-vezető, aki külön is jelezte: a rájuk zúdított rezsiemelés, a gyógyszerek, az élelmiszerek árának emelkedése, a felnőttpelenkára vonatkozó állami támogatás megszüntetése lehetetlen helyzetbe sodorja az intézményt és a lakókat. Válasz azóta sem érkezett...

MAJTÉNYI LÁSZLÓ: NEM BRÜSSZEL TOL KI A FIATALOKKAL, HANEM A MAGYAR KORMÁNY

HÍRKLIKK / KLIKKTV
Szerző: HírKlikk / NÉMETH PÉTER
2023.01.23.


Nagyon kínos történetnek tartja a korábbi adatvédelmi biztos, ami az Erasmus+ és a Horizont program körül folyik. Majtényi László szerint a kormány egyik hazugsága, hogy új követelése lenne az Európia Bizottságnak az, hogy vonják ki az aktív politikusokat az alapítványi egyetemekké változtatott intézmények kuratóriumából. Az egyetemi tanár a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Németh Péter kérdésére elmondta, 
hiába megy két miniszter is a napokban Brüsszelbe.

Régen bejelentette az unió, hogy az akadémiai szabadság, a tanszabadság, az egyetemi autonómia értékeinek magyarországi megsértése azzal a kockázattal jár, hogy ezeket az uniós együttműködéseket a magyar kormány elveszítheti – emlékeztetett az egykori ombudsman.

„Erre a kormány cinikus válasza, hogy nem baj, majd mi kifizetjük. Ezzel azonban az a baj, hogy a te, meg az én, és a másik kilenc és fél millió magyar ember adójából fizetik ki. Nem a kormány fizeti ki, hanem mi, bár azért még mindig jobb, ha ezt fizetjük ki, mint a stadionok építését.”

Ugyanakkor ez önmagában nem pénzügyi kérdés – mondta Majtényi László. Ha az unió megtiltja az egyetemi oktatóknak a külföldi egyetemekkel, a külföldi egyetemi műhelyekkel való együttműködést, akkor bármit fizet a magyar kormány, nem fogják fogadni a magyar kutatócsoportokat.

Az Erasmus+ hihetetlenül izgalmas lehetőség – tette hozzá. A magyar fiatalok tanulhatnak és találkozhatnak a külföldi egyetemeken az ottani diákokkal, professzorokkal, kinyílik a szemük a világra – fogalmazott és azt is hozzátette, nem egyszer szerelem szövődik és családot alapítanak más-más nemzetiségű fiatalok.

Felhívta a figyelmet arra, hogy nem Brüsszel tol ki a fiatalokkal, hanem a magyar kormány. Hozzátette, kárvallottak a diákok és az egyetemi oktatók, és azok is jajonganak, akik egyetemi vezetőként, továbbá akik „rajongva és némi készpénzért, támogatták az alapítványi átalakítást, és azok a HÖK-ös diákvezetők, akik ugyancsak mellette voltak.”

Majtényi László visszásnak tartja a Magyar Rektori Konferencia nyilatkozatát, amely – szerinte rendkívül szemfogató módon – most az Európai Uniót hibáztatja egy olyan gaztettért, ami a magyar kormány provokációjára adott válasz.

„Ha az Európai Unió megáll annál a követelésnél, hogy az egyetemi irányító testületekből kivonnák az aktív politikusokat, azzal semmi sem lenne megoldva, noha Navracsics Tibor előre jelezte, hogy ezt a magyar kormány készséggel elfogadja. Jönnek az újabb gyalogsági ezredesek, az Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárjára gondolok és azokra az oligarchákra, akár Magyarországról, akár Szlovákiából importálva – mert erre is van példa –, akik az egyetemi autonómia megsértésében a továbbiakban is ugyanolyan partnerei lesznek a kormánynak, ahogy eddig.”

Tehát ezt a problémát egyáltalán nem oldja meg, ha „navracsicsok” és „stumpistvánok” kikerülnének a kuratóriumokból, mert a politikai helyzet ettől egyáltalán nem változik meg – emlékeztetett Majtényi László.

A Klikk TV műsorát itt nézhetik meg.

AZOKKAL VAGYUNK JÓBAN, AKIK NEM SZÓLNAK BELE, HOGY LOPJUK EL A PÉNZT - HORVÁTH GÁBOR A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ
Műsorvezetők: HERSKOVITS ESZTER. SELMECI JÁNOS
2023.01.20.A Reggeli személy 2023. január 19-i adásában Herskovits Eszter és Selmeci János vendége Horváth Gábor, a Népszava főszerkesztő-helyettese, a külpolitikai rovatvezetője volt.

FELÚJÍTOTT DEÁK TÉRI METRÓÁLLOMÁS: ITT VAN EGÉSZ BUDAPEST LEGABSZTRAKTABB TERE

TELEX
Szerző: TENCZER GÁBOR
2023.01.23.Élénksárga és türkizkék átjárók, világos, fehér terek, erős indusztriális és pszichedelikus hatás: a frissen elkészült Deák téri állomást Csapó Balázs, Germán Tibor, Gurdon Balázs és Hargitai Bence építészekkel jártuk be néhány órával az átadás előtt.


A Deák téri aluljáróból, a Földalatti Vasúti Múzeum bejárata mellől indulunk, ahová a 47-es, 49-es villamos végállomásától lehet lelépcsőzni. Annak, hogy itt a villamosmegálló, jelentősége van, az új belépőcsarnokban a fémpanelek melegszürke színe mellett a villamosokra és a földalattira utaló sárga az uralkodó burkolatszín.

A jegykezelőnél összesűrűsödnek a kintről szétszórva érkező utasok, akiket beljebb a mozgólépcső élénksárga lejtaknája gyűjt össze.

„Beszippant a sárga őrület”

– fogalmazta meg az érzést az egyik építész. Mint hozzáteszi, a Deák tér élénk, friss színeinek használata tisztelgés a 3-as metró korábbi, merész színhasználata előtt.

Egy szinttel lejjebb a mozgólépcső beérkezik az átszállócsarnokba, ahová a földalattiból is befut egy folyosó. A mennyezet itt jóval magasabb, mint korábban. A nagyobb teret a tervezők úgy használták ki, hogy a szürke álmennyezet alatt még egy síkot adnak ki a szabadon lebegő négyzetes lámpatestek.

Újabb mozgólépcső-lejtaknába fordulunk, ennek burkolata égkék színű, a 3-as metró színére utalva. Érdekes részlet, hogy a burkolóelemek osztata most függőleges, nem úgy, mint korábban, amikor a kapaszkodóra merőlegesen előrefelé dőlt, kicsit az utasokat is önkéntelenül megdöntve...


KIK AZ INFLÁCIÓ NYERTESEI?

G7.HU
Szerző: TÖRÖK ZOLTÁN
2023.01.23.


(A szerző a Raiffeisen vezető elemzője. A Zéróosztó a G7 elemzői szeglete.)


Decemberben 24,5 százalékos volt Magyarországon a fogyasztóiár-infláció, különösen fájó az élelmiszerek 45 százalékos és a háztartási energia 55 százalékos éves áremelkedése. A két termékcsoport majdnem egyharmadát teszi a fogyasztói kosárnak, de az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők körében ez az arány sokkal nagyobb, nem véletlenül nevezik az inflációt a szegények adójának. Az iparban 37 százaléos, a mezőgazdaságban közel 50 százalékos áremelkedés történt éves összehasonlításban tavaly novemberben, az építőipari árak is 20 százalék feletti mértékben emelkedtek, a szolgáltatásoknál pedig átlagosan 10 százalék körüli áremelkedésről szól a statisztika (igaz, utóbbiak esetében még csak a 2022 3. negyedéves számok állnak rendelkezésre).

Noha az infláció egyáltalán nem egyforma mértékben érinti a gazdaság különböző területeit, de senkit sem kímél.

De korántsem biztos, hogy mindenki a vesztes oldalon áll a magas inflációs környezetben.

Vannak ugyanis akiknek a bevételei nagyobb ütemben nőnek, mint a kiadásai, vagyis képesek a költségeik emelkedésénél gyorsabban növelni a jövedelmüket. Ők az infláció nyertesei. De vajon kik ők, és miért? Erre többféle megközelítésből is lehet válaszokat adni, ez az írás felülnézeti, makrogazdasági szempontból vizsgálja a kérdést. A megközelítés előnye az, hogy gyorsan beazonosíthatóak az infláció nyerteseinek főbb típusai, hátránya, hogy nem tud borotvaéles meghatározást adni a konkrét szereplőkre vonatkozóan, valamint a statisztikai adatközlés késedelméből adódóan nem a jelenről tájékoztat, hanem a közelmúltról...

„AZT HISZIK, PÓRNÉP VAGYUNK, AKIKET CSAK ÚGY EL LEHET TAKARÍTANI”

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2023.01.23.


Az embertelenség, a profit és politikai érdekek különös mintázata rajzolódik ki az egykori állami vállalatok szolgálati lakásainak kilakoltatási ügyeiben.


A fénypászma lassan csúszik le a fal mellé állított járókeret fémlábain. Fölötte decensen mállik a fal, alul salétromfoltok. A fal túloldala a kamra, amit a mögötte lévő szennyvízcső áztat már évek óta. A padló köve eredeti, 1954 óta szolgálja a lakás lakóit. De Lutz Lajos csak 2007-ben költözött ide. Nem túl messziről, a szomszéd lépcsőházból, ahol előtte 11 évig lakott. Ez ugyanis jobb állapotban volt. Az egykori lovász, majd hivatásos gépkocsivezető 1967-től nyugdíjazásáig dolgozott a budapesti lóversenypályán. Az volt az élete. A Lovitól kapta a bérlakást is.

„Nincsen nekem senkim. Családom, gyerekem sohase volt, a nővérem meghalt, a húgon messze él, a tengeren túl. Ha lett volna hová mennem, mentem volna. De nem tudtam, ezek az új tulajdonosok meg csak egyre mondták, hogy kirakják a bútoraimat az udvarra, aztán ülhetek közöttük, ha nem fizetem az emelt lakbért, mert a lakás az övék. Stroke – bök a járókeret felé –, még 2021 augusztusában, amikor elárverezték a házat és elkezdték emelni a lakbért.

De hogy fizetném? Már 220 ezret kérnek tőlem havonta, mikor a gyógyszereimet is csak úgy tudom megvenni, hogy heti kétszer kiállok árulni a Lovi műsorfüzetét

– sóhajt Lutz Lajos a konyha hokedliján ülve. Kezét a hasadásokkal borított műanyag borítású asztalra támasztja. Mellette a gázsütő ajtaja nyitva. Azzal fűt. A konvektort csak a kisebbik szobában kapcsolja be.

– Nem nyerhetnek - biztatja a konyha korhadt ajtótokját támasztva Takács Zoltán, aki a szomszéd lépcsőház első emeletén lakik egy ugyanekkora lakásban a feleségével. A fiuk már külföldön él.

Takács Zoltán igazi Lovis családba született. A nagymamájának a Kerepesi úti Ügető tribünjében volt egy szobája. Se fürdő, se fűtés. Az Aréna Plaza építésekor nagymamáékat is kitették, de ő nem panaszkodik, mert vidéken kapott helyette egy kis házat. Még választhatott is. Nem úgy, mint ők, a szürke ház lakói. Az Albertirsai út elején álló épületet még 1954-ben húzták fel a Pillangó utcai metróállomás építésekor az elbontott galoppistálló szobáiban élőknek. Takács Zoltán szülei is egy ilyenben laktak. A mostanra omló vakolatú, erősen megkopott szürke ház három lépcsőházában 36 lakás van, többsége 50 négyzetméteres, kétszobás, de akad egyszobás és néhány háromszobás is...

„NEVETTEK, MIKÖZBEN ARRA KÉNYSZERÍTETTEK MINKET, HOGY VETKŐZZÜNK LE” – KÍNZÁSOK A MAGYAR HATÁRON, 1. RÉSZ

SZABAD EURÓPA
Szerzők: BÁTHORY RÓBERT, NÉMETH DÓRA
2023.01.23.


Különféle módszerekkel kínozzák a magyar rendőrök azokat a menekülteket, akiket a határ közelében kapnak el. Sokszor az sem számít, ha valaki kiskorú vagy nő – ilyen magyarországi esetekről is tud a Border Violence Monitoring Network, amely 2016 óta figyeli a balkáni útvonalon mozgó menekülteket, és tucatnyi ország civil szervezetével együtt gyűjti és dokumentálja a jogsértéseket. A 2022 decemberében kiadott, több mint háromezer oldalas Black Bookban több ezer menekült tett vallomást arról, hogyan verték, kínozták az Európai Unió külső határain, és hogyan toloncolták ki őket. A BVMN szerint nem elszigetelt esetekről van szó, a brutális erőszak sztenderd lett ezekben az országokban. A vallomásgyűjtemény 25 ezer ember történetét dolgozza fel egészen 2016-tól napjainkig. Cikkünk első részében a kirívóan brutális és embertelen magyarországi eseteket mutatjuk be, azokat, ahol a rendőrök kutyát uszítottak védtelen emberekre, vagy levetkőztették őket a mínusz hét fokban, majd lelocsolták őket vízzel. Minderről megkérdeztük a Belügyminisztériumot is, a konkrét eseteket nem kommentálták, általános válaszukat cikkünk második részében használjuk fel...

EZ TÖRTÉNT A HÉTEN: TOVÁBB TART A VALÓSÁGOS ÉS AZ ORBÁNI VILÁG KÜZDELME

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.01.23.


„Egyetlen magyar sincs egyedül – A magyar emberek elutasítják a szankciókat – Találkozó Horvátország elnökével – Mini kormányülés – 200 éves a magyar himnusz – Magyar Kultúra napja” – ezek jelentették a magunk mögött hagyott hét legfontosabb történéseit, emlékeit Orbán Viktor olvasatában. Nekünk is van listánk: tisztogatás a Magyar Honvédségben – leminősítést meglebegtető ítélet egy hitelminősítőtől – a magyar uniós biztos ellen indítandó vizsgálat – Putyinnak tett újabb orbáni gesztus – az egyre erősödő debreceni ellenállás a kínai akkumulátorgyár ellen – két, egykor Orbánnal egy oldalon harcoló ember halála.

Abban már semmi meglepőt nem találunk, hogy a január 16.-a és 22.-e közötti orbáni krónika nem tartalmaz még oly jelentős, ám a magyar kormány számára valamiért kellemetlen momentumokat. Ugyanígy az sem jelent újdonságot, hogy az összeállítás profi, s „titkos” üzeneteket is tartalmaz. Mindezt már megszoktuk, hogy úgy mondjuk, „benne van a pakliban”. A legfrissebb összeállítás azonban még ennek a „megszokásnak” a fényében is különleges, s a magunk részéről csodálkozunk azon, hogy nem verte ki a biztosítékot a tényleges hívők körében...


A FÉLREÉRTETT ISTEN

QUBIT
Szerző: SZÍJJ MÁRTON
2023.01.23.


Az abszolútum a legtöbb vallási hagyomány alaptanítása szerint nemcsak öröktől fogva létezik, de mindenható és mindent átható is, így szükségtelenné válik annak a vagy-vagy szituációnak a feltevése is, hogy anyag és isten kizárnák egymást. Válasz Marosán György „Isten nélkül hol a poén?” című cikkére.


Marosán György az Isten nélkül hol a poén? című cikkének narratívájában olyan sok évtizedes félreértéseket erősít meg, amelyek káros hatással lehetnek úgy a kereszténység, mint a vallási egész megítélésére nézve, és amelyek okán írásában is összekeverednek az általa feltett tétek.

A szerző azt az állítást igyekszik alátámasztani, hogy a tudományos-materialista nézőpont felsőbbrendű a vallási világnézettel szemben, főként azért, mert előbbi a világ teljesebb és jobb megismerését képes nyújtani. Érveinek rövid elemzésével egyrészt rávilágítanék azok ellentmondásaira, illetve arra, hogy tudomány és „vallás” közel sem kell, hogy kizárják egymást, sőt azok szembeállítása felesleges és káros hasításhoz vezethet.

A vallás nem egyenlő a kereszténységgel

Marosán abból a „nyugati”, lineáris történelemfelfogásból indul ki, amely szerint a vallás meghaladott dolog, valami olyasmi, aminek léte ma már hátráltatja egyén és társadalom fejlődését, alternatívája pedig a felvilágosult tudományos gondolkodás, amely felszabadítja az embert a dogmáktól és az elmaradott hiedelmektől. Nem vonnám kétségbe a szerző szubjektív meggyőződését, azonban látni kell, hogy ez a nézet még a világnak ezen a felén is csupán részlegesen érvényes, korántsem mindenhol modellértékű.

A vallás mint olyan ugyanis a világ legnagyobb részén nem hanyatlik: az iszlám a betérítés és a népességnövekedés hatására rohamosan terjed, a hinduizmus és a buddhista tanítások nem veszítenek népszerűségükből, sőt az utóbbiak elemei más, posztmodern vallási alakzatokkal egyetemben (pl. neopogány mozgalmak, new age-es vallási mixek) a nyugati világban is hódítanak a második világháború vége óta (lásd még Hunyadi László: A világ vallásföldrajza, 25-55. és Fodor Zsófia: Vallásosság a posztmodern korban). Maga a kereszténység ugyan Európában veszít aktív hívei számából és politikai súlyából, azonban Afrikában és Latin-Amerikában szintén terjeszkedik, miközben az Egyesült Államokban, ahol az európai értelemben vett szekularizációs folyamat soha nem ment végbe, a neoprotestáns mozgalmak népszerűsége okán továbbra is súllyal bír...

ÚJABB “LIBERÁLIS FÉSZKEK” FELSZÁMOLÁSÁRA KÉSZÜLNEK, CÉLKERESZTBEN A ZENEAKADÉMIA, A KÉPZŐMŰVÉSZETI, AZ ELTE ÉS A BME

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2023.01.22.


A perifériáról haladnak a centrum felé, megsemmisítő csapás előtt a magyar felsőoktatás: elkezdték a kommunikációs előkészítését az ELTE, a BME, a Zeneakadémia és a Képzőművészeti Egyetem “átalakításának”, alapítványi átszervezésének, magyarul: az oktatási szabadság és az egyetemi autonómia felszámolásának. Az ELTE és a BME a magyar humán és reál egyetemi képzés fellegvárai, a Zeneakadémia és a Képzőművészeti Egyetem pedig az SZFE mellett a világhírű magyar művészeti képzés legendás iskolái. A Fidesz-uralom kiterjesztése rájuk halálos döfés a felsoktatásra.

Az Orbán-rezsim megszálló tevékenységét kommunikációs előkészítés, hadviselés, és ha kell, propagandahadjárat előzi meg. A még viszonylag szabadnak nevezhető, a Fidesz zsákjából kimaradt fenti egyetemek felvehetik szó szerint az utolsó kenetet, mert beindult a megsemmisítésükre irányuló gépezet. Először Navracsics kezdett a “semmiből” beszélni arról, hogy “sokasodnak az érvek” az ELTE, a BME, a Képzőművészeti Egyetem vagy a Zeneakadémia átalakulása mellett”, ami azt jelenti, hogy nem az “érvek”, hanem az utasítások és a sürgetések sokasodnak.

Aztán megszólalt a bajuszkirály Csák János, akinek kulturális miniszterré való kinevezése a magyar kultúra ezeréves történetének mélypontja, a kultúra megbecstelenítése és megalázása, helyének pontos kijelölése az Orbán-rezsim szemétdombján. Csák előadta, hogy az egyetemi autonómia felszámolása, a fideszes kuratóriumok által pártirányítás alá vetett, az oktatás szabadságától durván megfosztott egyetemek micsoda “fejlődésen” és “javuláson” mentek keresztül. Az átalakítás célját, a szabadság felszámolását és az ideológiai agymosást tekintve minden bizonnyal.

Két ilyen egybehangzó megszólalás egymás után nem véletlen, különösen akkor, amikor az Erasmus-pénzek befagyasztásával az Európai Unió az egyetemi autonómia visszaállítását követeli. Erre a legtermészetesebb orbáni válasz az, hogy ha nem tetszik a fideszes uralom az eddigi egyetemeknél, akkor az összes többi egyetemet is fideszes uralom alá helyezik, a pártkuratóriumokat pedig, ha kell, meghosszabbítják Lovasberényig. A felcsúti óvodában és a Nemzeti Együttműködés Rendszerében így reagál Orbán Viktorka, ha megpróbálják rendre utasítani.

Az átalakításból legfeljebb az maradhat ki, amelyik intézmény enélkül is alárendeli magát a fasiszta állam szolgálatának. Erre gondolhatott Navracsics, amikor azt mondta, hogy “nem biztos, hogy mindegyiknek lenne értelme”. Mindenesetre bejött az a félelem, hogy a CEU elüldözését a magyar egyetemek szétverése követi majd.

Az egész akció a következő generációk teljes agymosását szolgálja, de mivel olyan bűnözőkről beszélünk, akik nem tudnak elaludni, ha bármit úgy csinálnak, hogy közben nem loptak, az egyetemi autonómia felszámolását összekapcsolták egy hatalmas rablással, amelynek során a közpénzek és a közvagyonok elveszítették közpénz- és közvagyon jellegüket, kilopták az állam vagyonát, pénzét és a párt arisztokráciájának kifizető helyévé tették az “alapítványokat”. Egy ország tönkretételének, megsemmisítésének, szürkeállománya leépítésének forgatókönyve ez, s amúgy bűncselekmény.

Ez lesz a felsőoktatásra mért halálos csapás második lépcsője, amikor a magyar humán értelmiséget és a műszaki értelmiséget képző két hatalmas egyetemet, valamint a világhírű Zeneakdémiát és a Képzőművészeti Egyetemet semmisítik meg. Ezt csak megsemmisítésnek lehet nevezni. Ahol megszűnik az oktatása szabadsága és az egyetem függetlensége, azt az egyetemet megsemmisítették, mert attól a lényegétől fosztják meg, amitől egyetemnek lehet nevezni. Lehet belőlük NER káderképző, akár ugyanazon a néven, de ezek az egyetemek ezzel megszűnnek...

UTOLÉRNI AUSZTRIÁT: VÁGYÁLOM VAGY VALÓSÁG? | KÜLPOL FELEDY BOTONDDAL

PARTIZÁN
Szerző: PARTIZÁN
2023.01.20.Az Orbán Viktor által zárt körben vázolt stratégiát Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója foglalta írásba. Ebben a rendkívüli cikkben középhatalmi státuszt vízionál Magyarországnak a következő évtizedre. De egyáltalán milyen középhatalomról beszél Orbán: gazdasági, katonai vagy politikai? 

A Partizán külpolitikai műsorának legújabb részében, Feledy Botond műsorvezetésében meghívott vendégeinkkel fogjuk körüljárni a kormányfő politikai igazgatója által felvázolt stratégiai vízió főbb pontjait és ellentmondásait. Stúdiónkba érkezik Prőhle Gergely, 2010 és 2018 között helyettes államtitkár, egykori svájci, illetve berlini nagykövet, az NKE Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója, valamint Ungár Péter országgyűlési képviselő, az LMP társelnöke.

KATONA BÁCSI HAPTÁKBAN

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2023.01.20.


Talán jobban jártunk volna, ha a hatvanpusztai birtok ura annak idején meglepi karácsonyra szeretett csemetéjét néhány ólomkatonával, kis villanyvonattal, lendkerekes repülőgéppel, fakarddal meg hintalóval, lavórban úsztatható kishajóval.
Talán ma nem kellene élveznünk elfojtott vágyai perverz kiélését, talán megállt volna a dolog ott, hogy megelégszik Puskás NB II-es reinkarnációjának szerepével, talán megússzuk regnálását tíz-tizenkét stadionnal, a társadalom szétszaggatásával, egy kis hiper-inflációval, meg az "Európa páriái" címmel.
Drukkolhatnánk neki, hogy ő kerüljön az Unió Ursulájának helyébe, gyakorlatilag - ahogy mondani szokták - mindegylófax, mindketten hihetetlenül kártékonyak és mint kiderült, Ursula is korrupt.
Így viszont elnézegethetjük, hogy pocakos Legfőbb Hadurunk elkezdett katonásdit játszani, fegyvereket vásárolni - két legyet ütve egy csapásra: ez a legjobb üzlet, ez már a Gripen-beszerzéseknél is kiderült, másrészt meg Kossuth Lajos szerepében tetszeleghet, aki éppen azt üzeni...
Sorkatonaként jelentős eséllyel indult a "Varsói Szerződés legfegyelmezetlenebb katonája" címért, hazafias érzelmeit pedig jól tanúsítja a III/IV Csoportfőnökséggel ápolt bensőséges kapcsolata.

A feladathoz természetesen megtalálta a megfelelő embert, egy őt szolgáló hűséges család tehetséges leszármazottjában, a kormányszóvivő hitvesében.
Az újsütetű honvédelmi miniszter kifogástalanul alkalmas a feladatra.
Először is nagypapája huszárezredes volt Horthy hadseregében, ő maga pedig tartalékos százados Orbán hadseregében , a Honvéd Palotaőrség oszlopos tagja.
Van ilyen, ha hiszed, ha nem.
Valószínűkeg ebben a minőségében tett szert arra a kompetenciára, mely oly szépen ötvözi a bokacsattogtatást a megfelelő üzleti tevékenységgel.
Valószínűleg szépen énekli a fehérvári huszárok dicséretét, és vadul tagadhatja a "Lefele folyik a Tisza, nem folyik az soha vissza" eszmei mondanivalóját.
Szépen ki lett tömve állami pénzekkel, ha egyszer kiderülne (soha nem fog...), hogy a pénzek hogy gurultak ide-oda, nagy pánikban lennének
a NER lovagjai Őmagasztosságával bezárólag.
De most visszavonult az üzleti szférából, most ő a két macskából, mely játszik egymással a tarka, most éppen a honvédelem ügyét karolta fel...

JA, HOGY MAGA IS KARRIERISTA, AZÉRT NEM CSINÁLTATJA FEL MAGÁT

TELEX
Szerző: LIPTAI LÍVIA
2023.01.20.Múlt héten mutatta be a Telex a Tudatosan gyermektelenek című dokumentumfilmjét, amelyben három nő és egy férfi mesél arról, miért döntött úgy, hogy nem vállal gyereket. Most egy olyan történetet mutatunk be, amely a filmből kimaradt: amikor vékony a határvonal a saját, tudatos elhatározás, és a körülmények vezérelte döntés között.


„Gyerekkoromban olyan sok gyereket szerettem volna, hogy ha már elegem van belőlük, elbújok a mosdóban, és kihúzok egy fiókot, ott is egy gyerek legyen. Nem képzelt barátaim voltak, hanem képzelt gyerekeim, arra készültem, hogy majd anya leszek. Valószínűleg azért vágytam erre, mert azt gondoltam, létre tudok hozni egy olyan szorongásmentes családot, ami nekem, úgy éreztem, nem adatott meg” – kezdi Melocco Anna, aki 15 évvel ezelőtt döntötte el, hogy nem vállal gyereket. Mégis tudatos gyermektelennek is tekinthető, meg nem is, mert nemcsak rajta múlott a döntés, hanem a biológián is. Anna bipoláris zavarral él, amit most már kezelnek, de az élete nagy részét diagnózis és segítség nélkül élte le. A története a gyerekvállalással kapcsolatos döntésekről és a mentális betegségeket övező stigmákról egyaránt szól.

Gyerekként kívülállónak, nem normálisnak érezte magát, állandóan figyelte az embereket, próbálta átvenni a gesztusaikat, szokásaikat. Csak később jött rá arra, hogy ez így nincs rendben, és közben kezdett ráébredni, hogy a női felmenői közül sokan diagnosztizálatlan, és ezért kezeletlen mentális gáttal, betegséggel éltek. „Voltak szorongók, depresszióval küzdők, én pedig egyre biztosabb voltam benne, hogy mindez – mint sokszor a mentálhigiénés betegségek esetén – nálunk is női ágon öröklődik. Akkor fogalmazódott meg bennem lassan, hogy ki kell szakadni ebből a rettenetes mintakövetésből, hogy a mi családunkban a nők nincsenek jól, és ez a gyerekeikre is hat. Nagyon megrémített az a gondolat, hogy ha lesz egy olyan, állandóan szorongó, halálvággyal teli gyerekem, mint amilyen én voltam, nem tudok majd neki segíteni, mivel én sem vagyok jól, és nincsenek meg a saját eszközeim sem a kiegyensúlyozott életre.”

Döntésében végül egy váratlan beszélgetés erősítette meg. „Akkor már házas voltam, a szüleimnek volt egy nyolcvanon fölüli csodálatos barátja, egy elképesztően elegáns, fantasztikus néni, aki régen dizőz volt. Egyszer felmentem hozzá valamiért, amúgy nem nagyon beszélgettünk addig. Ő is megkérdezte, amit előbb-utóbb minden nőtől megkérdeznek: nem terveztek gyereket? Nemcsak azt mondtam el neki őszintén, hogy nem, nem tervezek, hanem azt is, hogy mi ennek az oka. Akkor már pontosan meg tudtam fogalmazni, hogy baj van, hogy milyen így élni, és azt is, hogy félek attól, hogy ez öröklődni fog, és nem akarom a gyerekemet ennek kitenni. Ő erre elmesélte, hogy nyolcvanévesen is kijár a játszóterekre, ott eszi meg a szendvicsét, hogy lássa a gyerekeket nevetni meg játszani. És akkor azt mondta, hogy

Annácska, igazad van, a mi fajtánknak nem szabad gyereket szülnie.

Mint kiderült, ő is súlyos bipoláris volt. Persze azzal nem értek egyet, hogy ha valaki bipoláris, ne szülhessen gyereket, ez a mondat nem is ezt jelenti. Inkább azt mutatja meg, hogy ez a néni végigszenvedte az egész életét, az egyébként boldog házasságát is, mert csak hetven éves kora fölött találták meg a gyógyszerét, mindez pedig súlyos hatással volt az életére. Sokat jelentett nekem ez a beszélgetés, mert végre valaki értette, hogy miről beszélek, nem nézett hülyének, és nem próbált az ellenkezőjéről meggyőzni.”

Ezután nem sokkal Annának volt egy nagyobb összeomlása, ekkor jutott el először felnőttként pszichiáterhez. „Képtelen voltam tovább tettetni, hogy minden rendben van velem. A diagnózisom óriási megkönnyebbülés volt. Nagyon sokat segített, hogy kiderült: nem arról van szó, hogy valamit elrontok vagy hogy nem tudok normálisan működni, pedig a napjaim nagy része arról szólt, hogy próbáljak normálisnak tűnni mások számára. Akkor kezdtem el a betegségemnek valóban utánajárni.”...


ÚJABB EU PÉNZBŐL ÉPÍTETT FIDESZES KASTÉLYT TALÁLT HADHÁZY ÁKOS

PIAC ÉS PROFIT
Szerző: HOLLÓS JÁNOS
2023.01.23.A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.

Nagy kérdés Magyarország számára, hogy mire folynak el az unióból érkező pénzek. Termelő, országépítő beruházásokra, vagy csak egyes magánszemélyek gazdagodását szolgálják. A tapasztalatok azt mutatják, hogy rendkívül felemás a kép. A Brüsszelből érkező összegek a magyar agráriumot és az abból élőket például képesek voltak jobb pozícióba hozni, de az érem másik oldalán számos megmagyarázhatatlan, vagy nehezen indokolható pénzköltés áll...

KIBUKOTT A STATISZTIKAI CSALÁS, MAGYARORSZÁG MANIPULÁLTA LEGJOBBAN AZ ADATOKAT

PORTFOLIO
Szerző: SZABÓ DÁNIEL
2023.01.23.


A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint hiába növekszik az egész Európai Unióban a megújuló termelők részaránya az energiamixekben, ettől még nőtt is a környezetszennyezés: egyre több tagállam számolja el a tűzifát zöld megoldásként, miközben a szén-dioxid-kibocsátás ettől még nő. Magyarország az egyik legnagyobb statisztikai trükköző...


TÖBB SZÁZ MILLIÓ FORINT, AZ ÖSSZES TAVALYI TÁMOGATÁS MAJDNEM 10 SZÁZALÉKA LANDOLT A NER-NÉL A CIVILEKNEK SZÁNT PÉNZEKBŐL

NÉPSZAVA
Szerző: FRANK ZSÓFIA
2023.01.23.


Fideszes polgármesterek és parlamenti képviselők alapítványai is bőven kaptak a Magyar Falu Program civil pénzeiből
.

Csaknem 425 millió forint értékben kaptak támogatást fideszesek 2022-ben a Magyar Falu Program civil pénzeiből, azaz a falusi civil alapból – derült ki lapunk összesítéséből. A pályázaton tavaly 1450 szervezet nyert, ezek között 113 olyan van, ami egyértelműen a Fidesz-KDNP-hez köthető, mivel ezen alapítványok, egyesületek elnökei, képviselői mind-mind valamilyen tisztséget töltenek vagy töltöttek be a kormánypárt színeiben, vagy nyíltan kampányoltak a választások alkalmával annak érdekében, hogy a választók a kormánypárti jelöltekre tegyék a voksukat.

A lista átnézése után kiderült, hogy abban szép számmal akad fideszes önkormányzati képviselő, polgármester, de még parlamenti képviselő is. Mindez azt jelenti, hogy az állami közvagyonból biztosított falusi civil pályázatokat 7,8 százalékban olyan szervezetek nyerték, amelyek a kormánypárt színeiben politizáló, vagy ahhoz közel álló tisztségviselőkhöz köthetők. Ez a teljes összeg – mintegy 4,8 milliárd forint – 8,8 százaléka.

A falusi civil pénzekre négy kategóriában nyújthattak be pályázatokat: civil szervezetek ingatlanberuházási és felújítási támogatása, gépjárműbeszerzési támogatás, eszközbeszerzési támogatás, valamint programszervezési támogatás. A legnagyobb megítélt összeg 7 millió forint volt, a legkisebb pedig 290 ezer forint. Figyelemre méltó,

hogy a támogatott alapítványok 16 százaléka sporthoz, főként a labdarúgáshoz köthető, 5 százaléka hagyományőrző, 2 százaléka horgász egyesület, 4 százaléka pedig tevékenységi körét tekintve vadászattal foglalkozik.

A támogatást nyert alapítványok zömét önkéntes tűzoltó egyesületek, a falu fejlesztését szolgáló közalapítványok/alapítványok, és a helyi polgárőrségek szervezetei tették ki. Sok szervezetnek egyébként nincs működő honlapja, közösségi oldala, az interneten nem, csak a cégadatbázisban találni nyomát. Szociális tevékenységgel foglalkozó alapítványok alig-alig akadnak, és ami van,

annak többsége roma integrációval foglalkozik, és egy jó része a Fideszhez közel álló, Farkas Flórián által vezetett Lungo Dromhoz köthető...

"ALACSONY BÉREK ÉS MAGAS INFLÁCIÓ. EZ EGY ELHIBÁZOTT GAZDASÁGPOLITIKA KÖVETKEZMÉNYE." - HETES STÚDIÓ

KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: NEUMAN GÁBOR
2023.01.22.A Hetes Stúdió 2023. január 21-i adásában Neuman Gábor Bolgár Györggyel, Szabó Györggyel, a Sanoma Media Budapest Zrt. egykori vezérigazgatójával, valamint Nagy Gáborral, a HVG vezető szerkesztőjével beszélte meg a hét legfontosabb hazai és nemzetközi eseményeit.

„HIÁBA NYUGTATTAK BENNÜNKET SZOVJET KOLLÉGÁINK AZZAL, HOGY ROSSZABB NEM JÖHET. JÖTT”

NÉPSZAVA
Szerző: HEIMER GYÖRGY
2023.01.22.


Köves András soha nem volt befolyásos, magas rangú politikai vezető, mégis sokat látott a világból, hol az ötvenes években a magyar-orosz Gorkij iskolában, hol később, Moszkvában szolgáló diplomataként, majd a nemzetközi gazdaság elemzőjeként. Másfél évtizede, amikor nyugdíjasként már végleg abbahagyta gazdaságkutatói munkáját, elővette édesanyja dokumentum-hagyatékát, s megírta családtörténetét.


Nemrég második kiadásban jelent meg az Anyám és két apám című könyve: zsidó gyökerű, kommunista hitvallású szüleinek élettörténete, kiegészítve saját fiatalkori élményeivel. Miért tartotta fontosnak a második kiadást?

Apám, dr. Fuchs Pál épp most 80 éve a Don-kanyarban tűnt el odahurcolt fegyvertelen munkaszolgálatosként. Ügyvéd és a szociális igazságtalanságokra érzékenyen reagáló közíró volt. Péter Pál néven verselt is. Nevelőapám, Köves András, akit minden jelző nélkül apámnak tekintettem – soha nem jutott eszembe, hogy „nevelő” –, a háború előtt csatlakozott az illegális kommunista párthoz, a felszabadulás után felelős posztokon dolgozott, volt szakszervezeti főtitkár, berlini, majd berni követ, aztán 1962-ben bekövetkezett haláláig az Állami Biztosító vezérigazgatója. Anyámnak kétszeresen is köszönhetem az életem. Bátorsága, esze, mindenkori helyzetfelismerése nélkül aligha sikerült volna kettőnknek Budapesten átvészelnünk a zsidóüldözést és az ostromot. Anyám később, 1955 és 1992 között a Magyar Nemzet újságírója volt, a lap levelezési rovatát vezette. Szüleim sorsa az enyém is, de van saját történetem is, ez utóbbit emeli ki a második kiadás...

MARUZSA ZOLTÁN BURKOLT FENYEGETÉSE UTÁN MA ELINDULT A TANÁROK HÉT NAPOS SZTRÁJKJA

MÉRCE
Szerző: MARUZSA ZOLTÁN BENJÁMIN
2023.01.23.


A nyolcadikosok gimnáziumi felvételijének múlt heti lezárása után hétfő reggel megkezdődött a tanárok egy hetes sztrájkja. A január 23-tól 31-ig tartó munkabeszüntetéshez a 60 tankerületi központból legkevesebb 33-ban alakultak sztrájkoordinátori csoportok. A megmozdulás-sorozat utolsó napjára más szakmában dolgozókat is szolidaritási akcióra hívtak és a szakképzésben dolgozók is figyelmeztető sztrájkot tartanak. Maruzsa Zoltán három nappal a sztrájkhét megkezdése előtt „burkolt fenyegetőzéssel” hívta tárgyalni a szakszervezeteket...

A DEBRECENI POLGÁRMESTER LEMONDÁSÁT KÖVETELTÉK; PÉCSI PROFESSZOR KRITIZÁLJA AZ EGYETEMI MODELLVÁLTÁST - AZ ÁTLÁTSZÓ VIDÉKI LAPSZEMLÉJE

ÁTLÁTSZÓ / ORSZÁGSZERTE
Szerző: KATUS ESZTER
2023.01.22.


Debreciner.hu: Százak követelték Papp László polgármester lemondását a kínai akkumulátorgyárról szóló második debreceni közmeghallgatáson

Még a január 9-én tapasztaltnál is feszültebb hangulatban zajlott a maratoni, 10 óra hosszú esemény január 20-án. A tüntetéssel indult fórum egy alkalommal félbeszakadt, miután egy férfi megütött egy nőt. A Debreciner élőben közveítette az eseményeket.

SzabadPécs.hu: Szakmájukban kimagasló kortársak helyett csinovnyikok a kuratóriumokban

Nyílt levelet juttatott el a Szabad Pécs szerkesztőségéhez Büki András professzor, a Pécsi Tudományegyetem idegsebészeti klinikájának korábbi igazgatója. A ma már Svédországban élő és dolgozó orvos a magyar egyetemek fölé rendelt alapítványok vezetőségébe ültetett politikai szereplők miatt felfüggesztett EU-s egyetemi kutatási és ösztöndíjprogramok okán írt a modellváltásról – kritikusan.

Kapost.hu: Téves információt közölt a Telex: nem adta el az állam a taszári repülőteret az SGF SILU Holdingnak

…akik az Újpest FC-t sem vették meg – mutat rá a Kapost.hu. A lap szerint azért nem jött létre a nagy múltú csapat eladása, mert nem sikerült kipengetni a vételárat, a hétmilliárd forintot. A reptér területének tulajdoni lapjai szerint pedig – bár az SGF Silu valóban próbálkozott – a tulajdonjog-átruházás a mai napig nem jött létre. Ez megállapítható abból, hogy a fő terület, a Taszár külterület 37/1 hrsz. változatlanul a Magyar Állam tulajdona – írja a kaposvári lap.

Nyugat.hu: Ezután Király Gábor hoteljében pihenhetnek a Falco játékosai

Megállapodást kötött a Király Sportcentrum és a Falco KC, eszerint a játékosok mostantól a Király Park Hotelben pihenhetnek. A sportlétesítményt milliárdos állami támogatásból fejleszthette Király Gábor Szombathelyen.

Szegeder.hu: Szeged valamennyi gimnáziuma és számos más intézmény pedagógusai is sztrájkolni fognak hétfőtől

A január 23-án kezdődő országos sztrájkhéthez Szeged valamennyi gimnáziumából, így a Deákból, a Radnótiból, a Tömörkényből, a Ságváriból és az Eötvös József Gimnáziumból is csatlakoztak tanárok. A sztrájkhét azzal zárul majd január 31-én, hogy meghirdetik a szolidaritás napját, amihez csatlakozásra hívják a szakszervezeteket, civil szervezeteket és az állampolgárokat is – olvasható a Szegeder.hu-n.

„PARASZTFELKELÉSRE VAN SZÜKSÉG A GYÁR ELLEN” – TETTLEGESSÉGIG FAJULT A KÖZMEGHALLGATÁS A DEBRECENI AKKUÜZEMRŐL

G7.HU
Szerző: SZABÓ MILÁN
2023.01.21.Tettlegességig fajult a Debrecenben épülő CATL akkumulátorgyár több mint négy órán át tartó pénteki közmeghallgatása. A telt házas, végig feszült hangulatú és folyamatos bekiabálásokkal tarkított eseményen egy éppen felszólaló férfihez kiabálva odament egy nő, hogy üljön le, mire a férfi fordulásból leütötte, így a nő a főispán balján levő szakértők asztalán találta magát. A férfi ezután kirohant a teremből, ám a biztonságiak elkapták, majd a rendőrök letartóztatták.

A kínai akkumulátorgyártó tavaly augusztusban vált országszerte ismertté, miután a kormánnyal közösen bejelentette a 3000 milliárd forint értékű beruházását Debrecenben. Ez Magyarország valaha volt legnagyobb működőtőke-beruházása, azonban már az egy héttel ezelőtti, a katasztrófavédelem által szervezett közmeghallgatáson is vehemensen bírálták a jelenlévők a beruházást...

SZENNYEZŐ GYÁRAKKAL A ZÖLD JÖVŐBE – A MAGYAR AKKUMULÁTORBOTRÁNY ÉS A KLÍMAÁTMENET PARADOXONA

VÁLASZ ONLINE
Szerző: LAKY ZOLTÁN
2023.01.23.


Lincshangulat alakult ki a Debrecenben tervezett gigászi kínai akkumulátorgyár januári közmeghallgatásain – de Győrben, Gödön és máshol is forrnak az indulatok. A tiltakozások mögött helyi civilek állnak, de a zöld ellenzéki pártok országos politikai vitát is indítottak a kormány tervéről, hogy akkumulátor-fellegvárrá fejlessze hazánkat. Csakhogy a kormány ambícióját a „Brüsszel” által az autóiparra erőszakolt villamosítási kényszer táplálja, ami a fősodratú zöldpolitika szerint a klímacélok elérésének kulcsa. Ha lehetséges is környezetbarát módon felpörgetni Európa akkumulátoriparát, hazánk természeti és politikai adottságai miatt erre aligha Magyarország szolgáltat mintát.

„A komolyan vett környezetvédelem és a komolyan vett konzervativizmus ugyanoda mutat – ez pedig az otthon, az a hely, ahol vagyunk, és amely közös a számunkra, a hely, amely meghatároz bennünket, a hely, amely csak ideiglenesen van a gondjainkra bízva, és a hely, amelyet nem szeretnénk tönkretenni” – írtuk tavaly a kormány értelmiségi holdudvarában hivatkozási pontnak tekintett, három éve elhunyt Roger Scruton zöld filozófiájáról.

A brit gondolkodó szerint az ilyen, konzervatív környezetvédelem (oikophilia) letéteményesei azok helyi, önszerveződő mozgalmak, amelyek küzdenek a természeti és épített környezetüket pusztító beruházások ellen. Az elmúlt években Tatától a Fertő-tóig is több példát láttunk rá, hogy helyi civil szerveződések eredményesen vették fel a harcot a kormánypárti politikusok által támogatott és/vagy a kormányközeli üzleti körökhöz kötődő beruházások ellen...

MINDENT KIHASZNÁLNI

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: LÉVAI JÚLIA
2023.01.20.


Amikor XVI. Benedek halálakor a miniszterelnök személyes gyászaként tálalta az eseményt, majd sietett hangsúlyozni, milyen nagy hatást gyakoroltak rá az elhunyt nézetei, már lehetett tudni, hogy le fog csapni a lehetőségre. És ez is történt: nem kellett hozzá sok idő, s a szokványos honvédségi repülő máris feleségestül Rómába vitte őt, ahol várt rájuk két szék a vatikáni ravatal mellett.

A lehetőség pedig a kormányfői hatalomőrzési stratégiában azt jelenti, hogy meg kell mutatni a híveknek: nem igaz, amivel az ellenzéke vádolja őt, hamis állítás, hogy külföldön kifejezetten ellenszenv, megvetés övezi a személyét. A valóság az, amit most is láthatnak a képeken: neki mindig ott a helye az első sorban, amikor a világban épp egy kiemelt jelentőségű esemény zajlik. Íme, ott ül a felravatalozott pápa lábainál, a pompás római bazilikában, bíboros-bársonyos ragyogásokkal körülvéve. Nyilvánvaló, hogy a legmegbecsültebb politikusok egyike. És az arcán is folyamatosan ott látni azt a bizonyos „fontosember-kifejezést”, amely egy pillanatig sem enged betekintést a viselője valamiféle közvetlen, személyes érzelmébe. Csak azt lehet leolvasni erről az arcról, hogy az illetőt ezekben a pillanatokban a világegyetem legdrámaibb, emberi ésszel valójában fel sem fogható állapotai tartják fogva. A lét és nemlét mezsgyéinek határán tartózkodik, amiért valójában önmaga számára is érinthetetlen. Ezt üzeni nekünk az arcának rezzenéstelensége, áttetsző áhítatossága. Egészen addig, amíg véget nem ér a tiszteletadás kiszabott ideje, mert azután már viszont az életnek azon vonatkozásai kerülnek előtérbe, amelyek közvetlenül utalnak a személyes pozíciójára. Hogy azt ne mondjuk: az életszag következik. Igaz, ehhez újabb harminc kilométert kellett utazniuk, de ez semmiképp sem nagy ár azért, hogy a fontos személy ismét küldjön magáról egy ugyancsak jelentőségteli üzenetet. Ezt most leginkább az ostiai tengerparton lehet a leglátványosabban prezentálni, a magyar követség anyagi támogatásával. Az üzenet lényege: történjék bármi is, a magyar miniszterelnök és felesége mindig fel tudja mutatni, hogy a magyarok jóléte, úri életvitele stabil és kibillenthetetlen. Ezt pedig a La Bussola (’iránytű’) nevű vendéglő teraszán mutatják be nekünk, ahol a mediterrán étkezési kultúra valóban lenyűgöző rekvizitumai veszik körül őket. A végén pedig azt is látjuk, ahogyan még ők maguk sem bírnak a homárok, polipok és egyéb különlegességek bőségével, ezért amit ott, helyben nem tudnak megenni, azt a feleség hercig kis csomagban magával viszi a hazafelé útra. „Az atyáskodó állam fizet, a feleség takarékos” – írhatják majd bele valamelyik következő propagandaanyagukba...


NEM EGY NYELVEN BESZÉL A HATALOM ÉS AZ ÉRDEKVÉDELEM

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.01.23.


A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete némi fenyegetést is érzett abból a meghívóból, amelyet a sztrájkbizottság következő ülésére kaptak. A Belügyminisztérium csütörtökön akar ismét egyeztetni a pedagógusok sztrájkbizottságával, amely azonban válaszlevelet küldött Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárnak. Ebben felhívták néhány fájóan hiányzó „apróságra” a meghívót aláíró figyelmét...

„MÉG MINDIG VANNAK ALATTOMOS PRÓBÁLKOZÁSOK A TANKERÜLETEKTŐL” – KEZDŐDIK AZ EGYHETES SZTRÁJK AZ ISKOLÁKBAN

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2023.01.23.


Mától bő egy héten át, január 31-éig tartó sztrájk kezdődik a köznevelési intézményekben országszerte, az utolsó napon pedig egy még szélesebb körű akciósorozatot terveznek más ágazati szakszervezetek, civil szervezetek bevonásával.


A megmozdulásokat kezdeményező Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a szakképzésben dolgozók számára is sztrájkot hirdetett, amelyre ugyancsak január utolsó napján kerülhet sor.

– Többször kaptunk olyan kérdést, hogy mi értelme a sztrájknak, lassan egy éve kínlódunk, mégsem mentünk semmire. Ez egyrészt egy jogos felvetés, másrészt vissza lehetne kérdezni: ha abbahagyjuk a tiltakozást és csendben maradunk, akkor mégis milyen eredményekre lehetne egyáltalán számítani? - nyilatkozta lapunknak a PDSZ ügyvivője.

Nagy Erzsébet szerint az elmúlt év amúgy sem volt eredménytelen, hiszen a közoktatásban dolgozók közül minden eddiginél többen mozdultak meg és “ébredtek öntudatra”, a társadalom is teljesebb képet kaphatott a közoktatásban uralkodó állapotokról, valamint egy ponton a kormány is kénytelen volt elismerni, hogy súlyos problémák vannak az oktatásban. Elsőként a Népszava számolt be tavaly augusztusban arról az Európai Bizottságnak készült kormányzati stratégiáról, amiben az Orbán-kabinet egyebek mellett elismerte, hogy a magyarországi tanárok bérhelyzete siralmas, és a 2013-ban bevezetett pedagógus életpályamodell is hibás...

BEZUHANT A LAKÁSPIAC, MIRE SZÁMÍTHATUNK? - TÚL VAGYUNK A CIKLUSFORDULÓN, 2023-BAN ÁRESÉS IS JÖHET

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2023.01.20.


A legfrissebb adatok szerint tavaly a harmadik negyedévben még nőttek a hazai lakásárak, de a korábbiakhoz képest már jóval szerényebb mértékben. A forgalom 20 százalékkal esett vissza tavaszhoz képest, az utolsó negyedévben pedig valósággal bezuhant a piac. Nagy kérdés, hogy most mi következik.


A 2015-ös lakásárszinthez képest (azt 100-nak véve) 2022. harmadik negyedévére a hazai lakásárindex elérte a 256 százalékot, azonban a drágulás üteme és a forgalom is egyértelműen lelassult. Bár a KSH és az Eurostat legfrissebb adatai sem biztatnak közeli fellendüléssel a lakáspiacon, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint a kereslet és az árnövekedés megtorpanása várható volt, természetes folyamatnak vagyunk tanúi, melynek lehetnek nyertesei is.

Bár már július-szeptemberben elérték az aggodalmak a lakáspiacot is, és érzékelhető volt a kereslet csökkenése, az árak még újabb rekordokat döntöttek – írja Valkó Dávid elemzésében. Egy ugyanolyan lakásért 2022. szeptember végén közel 2,6-szer többet kellett fizetni, mint a bázisévben, 2015-ben. Ezen belül az új lakások árnövekedése még dinamikusabb volt (268,1 százalék), míg a használtaké valamivel mérsékeltebb (254,3 százalék)...

AZ EMBER, AKI ORBÁN TITKAIT ŐRZI, DE A TEGEZÉSIG MÉG NEM JUTOTTAK EL

TELEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2023.01.23.


Tizennyolc éve dolgozik Orbán Viktor mellett, de még mindig magázódnak. Ott van minden kormányülésen, ő kezeli a miniszterelnök levelezését és naptárját, az irodáját csak egy ajtó választja el a miniszterelnökétől. Nagy János tagadhatatlanul Orbán egyik legközelebbi munkatársa, mégis alig tudunk róla valamit. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára sokáig kerülte a nyilvánosságot, ám az év elején saját Facebook-oldalt indított. Havasi Bertalannal videósorozatot készítettek, amelyben Nagy a munkája mellett arról is beszél, hogy milyen viszony fűzi Orbánhoz, és hogy lett a miniszterelnök jobbkeze.


„János a legnagyobb titkok tudója: percre pontosan ismeri Orbán napirendjét, kivel, mikor találkozik, hova megy, ő szervezi még a privát levelezését is” – így jellemezte Nagy Jánost a Hvg.hu 2012-es cikkében egy kormányzati forrás.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, Orbán korábbi személyi titkára a cikk szerint a kormányfő majdnem minden tárgyalásán, szűk körű egyeztetésén részt vesz és jegyzetel. Még olyan találkozásokon is ott van, ahol a miniszterelnök mellett csak az ügyben illetékes miniszter vagy épp a gazdasági élet befolyásos vezetője van jelen. „Ő osztja be Viktor idejét, sokszor tőle tudja meg, mennyi ideje marad a magánéletére, családjára” – mondták a fiatal államtitkárról a Hvg.hu-nak.

Nagy János 2005-ben került az akkor ellenzékben politizáló Orbán mellé, és a kormányváltás után is követte. A Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkárt gyakran látni a miniszterelnök társaságában nyilvános szerepléseken, utazásokon, mégis alig tudunk róla valamit.

A sajtónak nem nyilatkozik, a kötcsei polgári pikniken sem áll meg általában az újságírók kérdéseire válaszolni. Ezért is volt meglepő, amikor Nagy tavaly novemberben lakossági fórumot tartott Siklóson, ahol az uniós szankciókról, az orosz–ukrán háborúról beszélt, és még a Telex néhány kérdésére is válaszolt.

2023-ban azonban ennél is nagyobb lépésre szánta el magát a miniszterelnök jobbkeze: Facebook-oldalt indított, ami egy háttérembertől szokatlan húzás...


MA BLOKKOLHATJA SZIJJÁRTÓ A KIJEVNEK SZÁNT UNIÓS KATONAI TÁMOGATÁST

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁSZKY JUDIT
2023.01.23.


Ma vétózhatja Szijjártó Péter az Ukrajnának szánt katonai európai támogatást. Izraelnek nem szabad elmagyarosodnia, utalnak Orbán illiberalizmusára. Kínáig is elhallatszott a debreceni, a gigaméretű akkumulátor gyári beruházás miatt kirobbant botrány. Nő a feszültség Svédország és Törökország között: mi lesz a NATO-bővítéssel? A horvát elnök egyetért Orbánnal. Nemzetközi lapszemle.

Noha a svéd külügyminiszter bízik abban, hogy országa egyre közelebb kerül a NATO-hoz, már "csak" Törökország és Magyarország ratifikálásra kell várni, írja a kanadai CBC, de Tobias Billstrom azt is jelezte Ankarának, ideje lenne elkezdeni ezt a folyamatot. Mindezt azonban nehezíti, hogy kurdpárti és NATO-ellenes svéd szélsőségesek a stockholmi városháza előtt Erdoğan-babát akasztottak fel. A török elnök pedig nyomozást követel, amit a svéd ügyészség megtagadott.

A török védelmi miniszter ezek után bejelentette, hogy a hónap végére tervezett ankarai svéd—török-találkozó elmarad.

Európa egyre egységesebb a kibontakozó geopolitikai és energiaválság láttán, és az Európai Központi Bank sikeresen kezeli az inflációs válságot. Európa populistái – Orbán Viktor és Georgia Meloni - sem tudják megakasztani azt az egységes európai törekvést, hogy minél gyorsabban csökkentsék energiafüggőségüket Oroszországtól, és abban is gyengék, hogy meggátolják a gazdasági válságból való kilábalást – mondta Fareed Zakaria, a CNN vasárnapi GPS műsorában.

Az izraeli Hareetzben az ország magyarosítása miatti félelmekről olvashatunk véleménycikket. Az elmúlt 10 évben Netanjahu kormánya semmilyen kompromisszumra nem volt hajlandó országa balközép csoportosulásával, inkább keresett külföldi jobboldali-, de leginkább szélsőséges pártokkal kapcsolatot, amibe időnként még az neonácikkal való együttműködés is belefért. A Trumppal való kapcsolatépítése során "zsidó—keresztény-szövetség" alakult, amely muszlimok, feketék és bevándorlók elleni rasszizmusnak táptalaja lett. Az aggodalom nő: vajon ez hova vezet?

A magyar illiberális példa Netanjahu igazságügyi reformjában öltött testet, amelynek során a saját embereit be tudja ültetni az ügyészségbe. A liberális baloldalnak Izraelben épp ugyanolyan nemzetközi kapcsolatépítésre lenne szüksége, mint a konzervatívoknak – nyilatkozta ezt az Orbán-rezsim miatt Magyarországról elmenekült Pető Andrea történész, aki szerint azonban nem szabad követni a Bibi-féle agymosást. Ennek a nemzetközi kapcsolatépítésnek nem elsősorban a pénzügyi támogatásra kellene épülnie, hanem az ideológiai szövetségre.

Az orosz Kommerszant is beszámolt arról, hogy Magyarország miatt nem fogadták el az uniós tagállamok Kijev számára szánt uniós békealap tervezett támogatását. A lengyel rádió megkeresésére a magyar külügy nem tagadta, hogy a magyar kormány ismét blokkolta az Ukrajnának nyújtandó katonai segély hetedik csomagját. Ma szavaznak erről az uniós külügyminiszterek, köztük Szijjártó Péter, aki elsőként adott hírt a magyar támogatás megvonásáról. 500 millió euróról lenne szó, ami annak az összesen 50 milliárd eurós ukrajnai segélycsomagnak a része, amelyből 10 milliárdot katonai támogatásra szánnak.

Még Kínáig is elhallatszott a Debrecenben, a gigaméretű akkumulátor gyári beruházás miatt kirobbant "vita és veszekedés". A South China Morning Post, a Dél-kínai Reggeli Újság szerint ugyanis a beruházás hivatalnokait a tiltakozók árulóknak kiáltották ki. A Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. és Mercedes-Benz Group AG 7,3 milliárd eurós beruházása ellen egyre erősebb a tiltakozás abban a városban, amely Orbán egyik legbiztosabb bástyája volt. Eddig. Szintén egészségügyi és környezetvédelmi okokra hivatkozva tiltakozást robbant ki a Samsung-féle beruházás ellen is. A kormány szerint azonban ők munkahelyeket teremtenek és gazdasági növekedést biztosítanak az ország számára. Az elmúlt hat évben a hasonló beruházásokkal több mint 20 ezer munkahelyet teremtettek, több mint 14 milliárd euró értékben.

A horvát elnök unióellenes és Orbánt támogató kiállásáról ír a New American, wisconsini portál. Zoran Milanović szerint Brüsszel túllépte hatáskörét, amikor a jogállami normasértésre való hivatkozással pénzeket vont meg Magyarországtól. Az Unió nem lehet az Egyesült Államok mintájára létrejövő szövetség, hanem szuverén államokból kell állnia – mondta a horvát elnök, aki Orbánhoz hasonlóan kifogásolja az oroszok elleni szankciókat, és szerinte is az oroszok és amerikaiak közti proxy háború zajlik Ukrajnában.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ