2016. január 15., péntek

ELLENSZER NÉLKÜL

HUPPA BLOG
Szerző: Konok Péter
2016.01.15.


Kicsit valahogy elmentünk mellette, hogy a kormány arra törekszik: bármikor, titkosított információkra alapozva, tehát lényegében tetszése szerint rendkívüli állapotot hirdessen. Neki nem tetsző embereket letartóztasson, teljesen lezárja a határokat, bevesse az éles fegyverhasználatra feljogosított hadsereget, nem parírozó szervezeteket oszlasson fel, korlátozza az információkat, “lekapcsolja” az internetet, egyszóval totális diktatúrát vezethessen be, mindenféle parlamenti kontroll nélkül (nem mintha lenne még olyan parlament, ami bármiféle kontrollt tudna vagy akarna gyakorolni).

 Leegyszerűsítve arról van szó, hogy ha a kormány kedve úgy hozza, kijelenthesse: mától itt Kína van, csak szarabb a konyha. Vagy a Harmadik Birodalom, mínusz autópálya-építések. Vagy Észak-Korea, úgy cakkumpakk. Egy terrorista állami diktatúra, amely persze a terrorizmus elleni fellépéssel takarózik...


Rajtuk áll, hogy mikor tesznek ilyen lépéseket. Csak rajtuk.

És ne legyenek kétségeink: nem viccelnek. Nem szoktak. A diktatúráknak nincs humorérzéke.
 

Ez az utóbbi idők legfélelmetesebb belföldi híre. Ehhez képest a többi, a ratkóügyi népbiztosoktól a Saul fiát ekéző antiszemita kórusig, csak illusztrációk. Mert ez már nem csupán “köhögés egy koncerten”. Ez maga a tüdővész-járvány, az őspatkányi pestis.
 

És úgy tűnik, nincs rá ellenszerünk.

ITT OLVASHATÓ

KARPOV BRILIÁNS VÉGJÁTÉK TUDÁSÁVAL FEKTETI KÉTVÁLLRA KASZPAROVOT

SAKKOZZ MINDENNAP
Szerző: General Ludd
2016.01.15.


Ma 1986-ba utazunk, a világbajnoki döntőre. A partiban Kaszparov világossal a tőle megszokott vehemenciával folyamatosan támad, ám hiába, mert Karpov találékonyan védi az állását. A végjátékban aztán Kaszparov vagy rosszul számol, vagy egyszerűen csak nem látja, hogy Karpov előtt felcsillant a győzelem lehetősége...
Nekünk már csak az utolsó néhány lépést kell megtalálni.
Sötét lép!


MÁR AZ EU BIZTOS IS ELISMERTE: AZ UNIÓS BEVÁNDORKLÁSPOLITIKA MEGBUKOTT

SPÍLER BLOG
Szerző: NígelF
2016.01.15.


Már az Európai Bizottság migrációért felelős biztosa is elismerte, hogy az EU menekülpolitikája megbukott. Egy másik uniós diplomata pedig úgy fogalmazott, a kölni támadás „az utolsó szög” az uniós menekültpolitika koporsójában.
Európai Parlamenti képviselőkkel folytatott találkozóján, Dimitris Avramopoulos, a migrációért felelős görög uniós biztos elismerte, hogy a tavaly kidolgozott áttelepítési terv nem működik. A megállapodás szerinti 160 ezer főből eddig mindössze 227 embert tudtak áthelyezni az EU tagállamaiba Görögországból és Olaszországból.

A MÚLT SZABADSÁGA - 10 FOTÓ ALFÖLDI RÓBERT GYŰJTEMÉNYÉBŐL

MAI MANÓ HÁZ
Szerző: Mai Manó Ház
2016.01.15.


„Aki megnézi a kiállítást vagy az albumot, látja, hogy ezek nem ártatlan képek. Sőt. Mai szemmel azt lehet mondani, hogy ezek durvák, önkínzóak, öncsonkítóak, perverzek, tiszteletlenek, káromlóak, tisztességtelenek, romlottak. Minden olyat el lehet erről az anyagról mondani, amit manapság a művészettel kapcsolatban szoktak sokat mondani, és mégis azt gondolom, hogy ez egy ártatlan anyag.” (Alföldi Róbert)

Alföldi Róbert nagyszerű gyűjteménye a magyarországi és külhoni avantgárd legjelentősebb művészeinek reprezentatív műveit tartalmazza, egy olyan anyagot, mely nemzetközi viszonylatban is különleges.

A legkevesebb, amit a gyűjteményről mondhatunk, hogy hiánypótló. Nincs ma Magyarországon egyetlen intézmény sem, amely ekkora (több mint ötszáz mű), ennyire szisztematikusan és egyúttal a minőségre érzékenyen fölépített gyűjteménnyel rendelkezne
a magyar neoavantgárd fotóművészetről, illetve a képzőművészek fotómunkáiról. A gyűjtemény további jelentősége, hogy sok lappangó felvételt, kallódó képeket, kópiákat kutatott fel és talált meg, s mentett meg a pusztulástól.
Az Alföldi Róbert által összegyűjtött fotográfiák azt is megmutatják, hogy a magyar fotóművészet milyen összhangot mutatott a kor nemzetközi irányzatainak törekvéseivel. A magyar avantgárd nagyjai mellett olyan világhírű külföldi fotóművészek alkotásai szemléltetik ezt a párhuzamot, mint pl. Arnulf Rainer, Thomas Ruff, Rudolf Schwarzkogler, Joel-Peter Witkin, Günter Brus, Jürgen Klauke.
Műalkotások ezek, melyek történetesen fotográfiai eszközök és eljárások révén születtek meg, művészi céllal, s közös bennük a (fotó)művészetkritikai attitűd és az új fotónyelvi eszközök kikísérletezésének igénye, mely ezekben az években nem csupán Magyarországon vált fontossá: igazi szinkronitás figyelhető meg a nagy „művészeti központokban” is meghatározó irányokkal. Több generáció alkotásain keresztül nézhetünk vissza a múltba, s láthatjuk, hogy a vasfüggönyön kívül és belül is, ugyanúgy az önmeghatározás vagy önmegismerés nagyon nehéz, rögös, néha akár ijesztő útját járta a világ. - írta Kolozsváry Marianna művészettörténész a kiállítás ajánlójában.
A Mai Manó Házban 2016. január 16-tól látogatható kiállításon a bemutatott csaknem 180 mű három kulcsszó köré csoportosítja a neoavantgárd fotóművészet reprezentatív alkotásait: testiség, identitáskeresés és rejtőzködés. 

ITT OLVASHATÓ

UJHELYI - NEM LESZÜNK "FOLTOK EGY HŐSÖK NÉLKÜLI KORSZAKBAN"

SZÁJHŐSÖK TERE
Szerző: Sebestyén Eszter
2016.01.15.


A csipkerózsika-álmában nyálat csorgató ellenzék és annak parlamenti képviselői pedig erre a borzalomra – már megint – nem léptek érdemben semmit (...) ennek pusztán egy apró hiányzó momentuma van jelenleg, senki nem smárolta még le Csipkerózsikát...
Vajon miért sejteti az MSZP alelnöke, hogy az előrehozott választások és a 6. alaptörvény-módosítás között összefüggés lehet?
Törvénytől sújtva
Az ugye, világos, hogy a NER működését biztosító paragrafushalmaz, amit rosszabb helyeken alaptörvénynek is neveznek, jelenleg a hatodik módosítása előtt áll. A tervezet szerint egy új tétel, a terrorfenyegetettség bevezetésének lehetősége kerülne bele. Ha ez bekövetkezik, akkor a maradék vagy látszólagos parlamenti és civil ellenőrzés is megszűnne a kormány felett, s ami ennél is lényegesebb, korlátozná az emberi jogokat. Így például, elrendelhetik a kijárási tilalmat vagy a katonák belföldön is intézkedhetnének.

SZINGLIADÓ ÉS TELESZÜLÉS HELYETT

JOBBEGYENES BLOG
Szerző: Molnár Réka
2015.01.15.Ma már a család is elvont, absztrakt fogalommá silányultatott, amit bárki bárhogyan értelmezhet, a házastársi hűség régen a múlté és jó, ha egy kapcsolat kibír pár évet anélkül, hogy bármelyik fél félrelépett volna, mert neki éppen ahhoz volt kedve. Hogy a munka és a karrier elsőbbségéről, a saját vágyak kiéléséről mint sok esetben első számú prioritás, már ne is beszéljünk - amelyekről szintén oldalakat lehetne írni.
Egy keresztény párttól igazán elvárható lenne, hogy adók és egyéb nevetséges ötletek helyett olyan gondolatokat fogalmazzon meg, hogy a gyermek Isten csodája és az ő szemében Isten szeretetét látod ami semmihez sem fogható még akkor is, ha Nietzsche óta tudjuk, a modern ember számára Isten halott.

A nemzeti oldal női képviselőitől pedig az lenne elvárható, hogy ne csak mennyiségi alapon és ne a modern nő felfogásmódjához igazítva gondolkodjanak, hanem találják meg azt a hangot amely ráébresztheti a fiatal generációt arra, hogy mitől is nő a nő és ne féljen az lenni, ami önnön lényege. Csúcsszaporodásra mint látjuk és tapasztaljuk, bárki képes, mindenfajta minőségi kritérium nélkül, gazdasági érdekből. Legyünk már ennél egy kicsit többek.

ITT OLVASHATÓ

NÉGY TÉMA, MELYRE NEM CUPPANT RÁ ELÉGGÉ AZ ELLENZÉK

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.01.15.Gyakran vádolják a jelenlegi magyar politikai ellenzéket azzal, hogy minden önmagáért és közös érdekeinkért kiálló egyénre ráakaszkodik, attól függetlenül, hogy az illető szimpatizál-e az adott párt(ok) nézeteivel. Említhetnénk Sándor Máriát, a fekete ruhás ápolónőt, Horváth András egykori adóellenőrt, vagy legújabban Hosszú Katinkát, az úszószövetség ellen lázadó világklasszist. A korábbi példák azt mutatják, hogy a bátor fellépések sokat veszítenek az erejükből, ha a politika rámászik az ügyükre, ugyanakkor számtalan olyan téma van, melyek mellett az ellenzék szó nélkül megy el. Íme, egy kis ízelítő ezekből!

ITT OLVASHATÓ

EZ A VÁROS EGY TÁVOLI BOLYGÓ...

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.01.15.

O.V.: "Főpolgármester úr, számomra a főváros nem matematikai, hanem irodalmi kérdés." (Orbán Viktor Tarlós Istvánhoz intézett szavai)
 
Blikk: "Oké, de ez mit jelent?"
 
T. I. : "Ezt nem akarom és nem is tudom értelmezni." (Tarlós István Blikkhez intézett szavai)
 
Ha még magának a főpolgármester úrnak sincs fogalma a miniszterelnök úr misztikus megjegyzésének jelentéséről, akkor a Bermuda-háromszög, a yeti, a chupacabra, Berki Krisztián elsöprő sikere és más izgalmas rejtélyek után egy újabb titokkal gazdagodott az emberiség. Elvégre nem állíthatunk minden miniszterelnök mellé egy katonai kódfejtőt vagy dakota származású irodalomkritikust. Talán Erich von Däniken egyszer majd előrukkol valami hátborzongató, földönkívüli magyarázattal.
 
A létezésén és azon kívül, hogy nagyon foglalja a helyet, nem teljesen egyértelmű, hogy mi a gond Budapesttel, főként, mint irodalmi alkotással. Esetleg újra kéne írni az egész bűnös várost? Elképzelhető, hogy Budapest fővárosnak egy kicsit már túl zsémbes és öregecske? Sminkelni kellene? A Várbazár felújítása tényleg hasonlít ehhez a művelethez, mivel azt is naponta fel kell újítani.
 
Talán végre elérkezett annak az ideje, hogy valahol a közelben alapítsunk egy teljesen új székesfővárost. Valószínűleg ezért is nevezték ki a hetyke bajszú Tessely Zoltánt Etyek, a Szent László- és Váli-völgy hűséges, készséges és alázatos szolgabírájává. Felcsút vajon alkalmas lesz-e a napjainkban látványosan felemelkedő Kelet-európai Birodalom (vö. Keletrómai-birodalom) székhelynek? A leendő Bizáncnak jelenleg mindössze 1.812 lakosa van. Ez kétségtelenül nagyon biztató szám, de elegendő-e ez arra, hogy a település belátható időn belül, nyüzsgő, színes, ennek ellenére dekadenciától szigorúan mentes metropolisszá váljon?
 
Ezt a mostani fővárost a magyar miniszterelnök valami miatt ki nem állhatja, sőt rettenetesen utálja. Bizony nagyon méltánytalan megnyilvánulás a részéről, mivel Budapest nem tehet arról, hogy az lett. Hosszas válogatás után így alakult. Az a szokás, hogy minden rendes országnak van egy fővárosa. Az egész országra nem lehet rámondani, hogy az. Mármint azt, hogy Magyarország fővárosa önmaga, kivéve Budapestet és a hozzá tartozó agglomerációt...
 

SCHIFFER ANDRÁS KIREKESZTŐ MONDATAI ÁRTALMASAK

SZIGETVÁRI VIKTOR- EGYÜTT, ELNÖK -  BLOGJA
Szerző: Szigetvári Viktor
2016.01.15.


"Az Együtt nem parlamenti párt" ­- nyilatkozta tegnap este a HírTV-ben Schiffer András. Válaszul kritikámra, hogy az új alkotmánybírókról nyitott a Fidesszel való egyeztetésre az LMP.
Elszomorító ez a szöveg. Jobb lett volna, ha András inkább válaszol a kérdésre. 
Nem azért szomorú ez, mert hamis az állítás, hanem azért, mert az ilyen kirekesztő mondatok ellentétesek azzal a politikaképpel, aminek megteremtésére az LMP létrejött.
Hogy lehet szekértábor-háború nélkül politizálni hazánkban.
Hogy az értékrendi viták nem jelenthetik egymás létjogosultságának megkérdőjelezését.
Hogy a politikai pluralizmus tagadása csak gyűlöletstruktúrákat teremt a valóságról való beszéd helyett.

A KDNP ORBÁN JOBBIKJA - ŐRÜLTSÉG LENNE MEGMOSOLYOGNI

1000 A MI HAZÁNK
Szerző: HaFr
2016.01.15.


Az ellenzék első és utolsó fegyvere a KDNP-vel szemben a gúny, amivel semmi mást nem bizonyít, aminthogy nincs más fegyvere egyébként sem. "B*djál meg KDNP!" címmel népszerű és sok vihogást kiváltó, "mélyen lényeglátó" kampány ment és megy máig a neten a párttal szemben a vasárnapi boltbezárás miatt, pedig nyilvánvaló, hogy a boltbezárás Orbán akarata nélkül nem valósult volna meg. Most elkezdődött a gúnyolódás a szingliadón, a népesedésügyi biztoson, az abortusz tilalmán (megszigorításán), amivel megint totálisan hibás képbe helyezik ezeket az ötleteket. A valós kép pedig ez: Orbán (amennyire lehet) önellátó autokráciát épít és bár ennek a lehetőségei a nullával egyenlőek, a Nyugattól való függetlenedésben vannak még "tartalékok", illetve új modellel (ami a "humánerőforrás újratermelését" illeti) a bevándorlással szemben lehet új, Európában is népszerűsítendő (persze fasiszta) modellt felmutatni -- hogy ezt éppen a KDNP dobja be, annak semmi jelentősége nincs a végkimenetet illetően, ugyanakkor azzal az előnnyel jár, hogy etnicista (és nem a Jobbik-féle rasszista) alapon fenn lehet tartani a radikális jobbos szavazókkal való szövetséget, anélkül ráadásul, hogy a Fidesz elidegenítené "finom, úri közönségének" a szabadságra még valamennyire kényes részét...

ITT OLVASHATÓ

FELCSÚT LESZ MAGYARORSZÁG FŐVÁROSA

EGYENLÍTŐ BLOGCSALÁD
Szerző: Egyenlítő blog
2016.01.15.


Kerényi Imre titkos műhelyében, az alaptörvény asztalánál már összeültek páran.

Köztük L. Simon László, aki sajnos már nem pornográf verseket ír.

Aztán Mészáros gazda, aki az észt adja az akcióhoz.

És talán Garancsi főtulajdonos, akinek legfontosabb tulajdonsága, hogy olyan megbízható.
Nem kisebb feladattal bízta meg őket a Kis Vezető, mint hogy tervezzék meg az új fővárost.

Természetesen azt a leghatározottabban vissza kell utasítanunk, hogy a terv neve – mert itt mindennek neve van, kérem – Albert Speer-terv lenne. Ez aljas rágalom.
Mészáros gazda odasúgja a nála azért kicsit iskolázottabb Garancsi mesternek, hogy emlékszem én erre a Speer gyerekre, nagyon jó beadásai voltak és pontos passzai.

De Kerényi ráüvölt, hogy kuss, disznók. Nem szeretném, ha itt is szinglihordák garázdálkodnának. Tehát egyrészt mindenki hazamegy és szaporodik egy kicsit délutánig, különben Harrach Péterrel gyűlik meg a baja.

És mielőtt a munkát elkezdjük, válasszunk magunk közül szaporodási munkahelyi biztost.
Helyeslő morgás fogadja a javaslatot, csak Mészáros gazda kezd el egy kicsit Vivát, Viktor-ozni, mint mindig, ha éppen semmi nem jut az eszébe. Ez be szokott jönni.

A szűnni nem akaró taps után L. Simon felajánlja, hogy majd ő a börtönből hozat ki szaporodási célzattal személyeket, és akkor ez el is van intézve.
Még pár áldás a vezérre és néhány átok a Gecire. És kezdődik a munka.

ITT OLVASHATÓ

LÁZÁR

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.01.15.


A bibliai Lázár gazdag volt, miként a mi Lázárunknak is van mit aprítani a tejbe.
A példázat szerint ott ült ajtaja előtt egy szegény koldus, fekélyes testtel, elesetten.

A mi Lázárunk ajtaja előtt koldusok milliói ülnek, akiket nem nagyon vigasztal, hogy haláluk után találkozhatnak vele a pokolban, mközben őket éppen Ábrahám kebelére szállítmányozzák az angyalok.

Merthogy a gazdag Lázár észre se vette a szegénységet, vagy, ha észre is vette, nem törődött vele.
Felmerül a kérdés persze, hogy vajon a szegény mindenképpen nyer egy társasutazást az Ábrahám Tourstól?
Ugyan, ahogy nincs az a rakott szekér, melyre egy szalmaszál még ne férne, úgy nincs olyan szegény se, akinél nyomorultabb ne lenne - így aztán igazán oda kell figyelnie az utazásszervezőnek, hogy reménybeli utasának legyen vízuma a boldog örökkévalóságba...
Merthogy nem érdem sem a szegénység, sem a gazdagság, az érdem az, ha valaki észreveszi a más ember baját.

Ha nem, megy a pokolba és ott szadista ördögök fogják megfőzni őt, miközben vasvillákkal szurkálják a feneküket.
A mi Lázárunk jelenleg éppen ide tart, de hát még olyan fiatal, van még ideje a megjavulásra.


Elnézegettem tegnap a sajtótájékoztatóját, meg kellett állapítanom, hogy a miniszter üdítő kivétel a jobboldali politikusok egyhangú és elszomorító táborában - nem sok hasonló van arrafelé.Ezért aztán nem túl nagy kunszt kilógni közülük, és mégis - azt hiszem, hogy Lázár egy, a jelenlegi suttyóknál sokkal magasabb színvonalú társaságból is kiemelkedne.
Látszik rajta, hogy az óvodában nem a töpörtyű volt a jele, róla el lehet hinni, hogy jogvégzett ember
.
Tud beszélni, érvel, nem menekül a problémák elől, mer nemet mondani és mer szembetalálkozni a valósággal, ami nagy politikusi erény.
Nem él a saját maga gyártotta álomvilágban, a munkában hisz, a szorgalomban, a tervezésben és a szervezésben, a realitásokban és a fejlődésben - más kérdés, hogy a közeg, melyben él, mennyire ad lehetőséget számára elképzelései valóraváltásához.
Szerintem alig-alig, de ez nem veszi el a kedvét, próbálja tenni a dolgát.

Azt mondta egy interjúban: ameddig a miniszterelnök és környezete futballt néznek, én dolgozom - így mindenki jól jár.
Azt is mondta, hogy nem klubtag sem Ibizán, sem a futballsrtadionok páholyaiban.
Igaz, azt is mondta régebben, hogy akinek nincs semmije, az annyit is ér, ami nem volt bölcs dolog tőle, pedig lehet, hogy csak a törekvés hiányára próbált utalni, de a mai politika világa alkalmatlan arra, hogy az ilyen megnyilatkozások valódi értelmét kihámozza
.

A mai magyar politikában egy rossz megfogalmazás a politikus saját nyakára hurkolt kötéllel egyenlő...


ITT OLVASHATÓ

HÁBORÚ A VÖRÖS BRIGÁDOK ELLEN

SZÍNEK ÉS FOLTOK
Szerző: Göbölyös N. László
2016.01.15.Fabiola Paterniti olasz újságírónő A tábornok emberei. A terrorizmus elleni harc története című könyvében a Vörös Brigádokkal kapcsolatos események egy kevésbé ismert oldalát tárja fel: hogyan dolgozott Carlo Alberto Dalla Chiesa csendőrtábornok antiterrorista sejtje, milyen módszereket használt és kik voltak az emberei.
A könyvből kiderül, hogy a sejt komoly segítséget kapott az Olasz Kommunista Párttól, amelynek árnyékkormányának belügyminisztere, Ugo Pecchioli összehozta Dalla Chiesát egy, a Vörös Brigádokba beépült kommunistával (nevét máig nem fedték fel), akinek információi lehetővé tették a szélsőséges csoport tagjainak letartóztatását.
Az újságírónő meginterjúvolt olyan csendőröket is, akik „fedésben” vettek részt a sejt munkájában, valamint két ügyésszel, akik a nyomozási gépezetről és a „vasfüggöny” mögötti rendőrségekkel tartott kapcsolat nehézségeiről beszéltek.
Dalla Chiesa és emberei egy családot alkottak. Az életüket kockáztatták és úgy dolgoztak, mint egy titkos szolgálat. A sejt tagjai illegalitásban éltek, hogy a Vörös Brigádok, amelyeknek jól működött az „elhárító” részlege, ne tudja őket azonosítani és megölni. Kimerítő kiképzéseken vettek részt, a csapatot a firenzei altiszti iskolások közül válogatták ki. Fedőnevükön szólították egymást és ezt a szokásukat ma is tartják. Feleségeik sem tudták, hogy milyen munkát végeznek.

MEGOLDÁS HELYETT PÉNZT KERESNI: AZ ORBÁN-JKORMÁNY 2015-BEN IS HOZTA A FORMÁJÁT

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Caius Scaevola
2016.01.15.Ahogy már olvasóink is tudják, a Ténytár blog létrehozásának célja, a politikai szereplők szavainak kontrollján túl, hogy hallassuk saját hangunkat is a legforróbb témákban. Szakpolitikai elemzéseinket a különböző kormányzati intézkedésekről, ellenzéki javaslatokról, gazdasági és társadalmi jelenségekről írjuk.
Az új év tematikus évértékelő sorozatában ahelyett, hogy szubjektív listákat állítanánk össze saját írásainkból, inkább sorra vesszük azokat a témákat, amelyeket Ti a legérdekesebbnek találtatok. 
A tavalyi év hat legolvasottabb blogjának témái sajnos ma éppúgy érvényesek, mint megírásuk pillanatában. Arról írtunk, hogy sok szektorban már katasztrofális a munkaerőhiány, és aggasztóan áll össze Magyarországon a nyomoralapú társadalom modellje. Az egyetemek autonómiáját is teljesen megszüntették, de ez nem volt elég: 2015-ben hatvan szakot szüntetett meg a kormány.
Miközben Orbán évek óta ellógja kormánya legvállalhatatlanabb törvény,- és alkotmánymódosításainak végszavazásait, a Fidesz továbbra is mindent megtesz azért, hogy ne lehessen népszavazás a vasárnapi boltbezárásról. Az EU egyre kevésbé tolerálja a Fidesz mutyipolitikáját, végre feltűnt nekik is, hogy milyen feltűnően drágán épülnek nálunk a dolgok.  

TE SZERETNÉL MINŐSÉGI OKTATÁST A GYEREKEIDNEK?

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2016.01.15.


A Herman gimi nyílt levelével kezdődött, mára az összes állami fenntartású miskolci gimnázium csatlakozott a kezdeményezéshez.

Az én gyerekeim miskolci iskolák tanulói, számomra nem kérdés, hogy csatlakozom-e a támogatók egyre bővülő táborához. Ha te sem szeretnéd, hogy a gyerekeidtől ezeket kelljen hallani:
„Jövőre érettségizünk, és idén derült ki, hogy egy csomó minden nem lesz az érettségiben, amire két éve készülünk, teljesen más dolgok viszont lesznek helyette”

GYÓGYULJ MEG KEDVES VIKTOR, NEHOGY MEGDÖGÖLJ AZ EGÉSZSÉGÜGY MIATT

BANDITAPOLITIKA
Szerző: Virányi András (Bandita)
2016.01.14.

Az ország nagy része most abban reménykedik legyűr téged az influenza, és hátha nem éled túl. Csak jelzem feléd egyáltalán nem szeretett miniszterelnököm én nem vagyok közöttük. Szenvedj sokat előtte, utána kilehelheted a lelked. De addig is azért néhány dolog nem hagy nyugodni veled kapcsolatban, és most hogy taknyod nyálad folyik fel kell készítselek néhány fontos tudnivalóra a minél későbbi gyógyulásod érdekében.
Mivel most beteg vagy, nem mindegy melyik, és milyen kórházba fogsz kerülni. Most itt lenne a remek alkalom megismerd az általad teremtett helyzetet az egészségügyben. Ha egy egyszerű hétköznapi ember lennél akkor most a következőkkel kellene szembe nézned. Először is ellenőrizd rendben van a TB befizetésed. Jó, jó, neked van jövedelmed, meg loptál is eleget, de sokaknak a semmiből is fizetni kellene hogy ellátást kapjanak, mert szerinted így van jól a világ. Most látod milyen jó lenne a sok stadion, meg kazánház helyett amit Felcsútra loptál, a település kaphatott volna egy szépen felszerelt kórházat csak a te kedvedért. Ez lenne az a hely ahol az orvosok és az ápolók lesik minden kívánságod, mert jól meg vannak fizetve, van gyógyszer, fűtés, kötszer, megfelelő az élelmezés. Most akkor ezzel nem lenne gondod és növekedne az esélyed a túlélésre sokak bánatára.

ITT OLVASHATÓ

A BUDAI FONÓDÓ VILLAMOS ÉPÍTÉSE

HAMPLÓ
Szerző: Hampster
2016.01.15.


http://hamster.blog.hu/2016/01/15/a_budai_fonodo_villamos_epitese2016. január 16-án elindul végre a budai fonódó villamos, még ha a lánchídi aluljáró felújítása miatt egyik ágán csak részlegesen is. Az esemény örömére válogattam össze százhuszonvalahány képet az elmúlt másfél év terméséből az építkezés fő helyszíneiről, (laikus) leírással, magyarázó linkekkel. Láthatunk alagutat felülről, láthatjuk a villamospálya krémes tortához hasonlóan rétegekből összerakását, régi sínek és nem használt aluljáró elbontását, és az első nappali próbamenetet:

ITT OLVASHATÓ

430 EZER MAGYAR SORSÁRÓL SZÓL AZ OSCAR-JELÖLT SAUL FIA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra Online
2016.01.14.


Csütörtökön délután jelentették be a 2016-os Oscar-jelöléseket. A legjobb idegen nyelvű film kategória öt jelöltje közé bekerült a Saul fia is. Nemes Jeles László alkotása ezzel a kilencedik magyar nagyjátékfilm, amit Oscar-díjra jelöltek ebben a kategóriában. Utoljára huszonhét éve, Szabó István Hanussen című filmje került be a jelöltek közé. Oscar-t magyar film eddig egyetlen alkalommal érdemelt ki, 1981-ben Szabó István Mephistója.

Az Oscar-jelölést hivatalosan a budapesti Uránia moziban jelentették be a film alkotói ma délután. Az alkalomból rendezett sajtótájékoztatón kiderült: a filmet Magyarországon eddig százezren, világszerte kétszáz ezren látták. A film vetítési jogait számos ország megvette, de például Németország egyelőre még nem. Ezt az információt a rendező Nemes Jeles László úgy kommentálta: „Nem fogom hagyni, hogy Németországban ne legyen hatása a filmnek.”

A Saul fia eddigi fontosabb díjai, elismerései:

Golden Globe-díj
Legjobb idegen nyelvű film

Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál
A Zsűri Nagydíja


Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál
A Nemzetközi Filmkritikusok Díja (FIPRESCI-díj)


Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál
Vulcan-díj Zányi Tamás hangmérnöki munkájáért


Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál
Francois Chalais-díj


Stockholm Film Festival
Legjobb rendezés


Los Angeles Film Critics Association Awards
Legjobb külföldi film


Chicago Film Critics Association Awards
Legjobb külföldi film


New York Film Critics Circle Awards
Legjobb elsőfilm


Zagreb Film Festival
Legjobb film


Guardian
Az év legjobb filmje


Camerimage
Bronz Béka


Indiewire Critics' Poll
Legjobb elsőfilm


National Board of Review
Legjobb külföldi film


San Francisco Film Critics Circle
Legjobb külföldi film


Szarajevó Nemzetközi Filmfesztivál
A zsűri különdíja


ITT OLVASHATÓ

ORBÁN-TARLÓS: BUDAPESTI MESÉK

MOST & ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.01.14.Itt van a város, vagyunk lakói
Maradunk itt, neve is van: Budapest”

Cseh Tamás: Budapest

Ha nem lenne Habony Árpád, az Ilyen Nevű Ember, akkor Tarlós István még mindig csalódott volna. Tegnap ugyanis még az volt a főpolgármester, mert rájött, hogy Orbán Viktor becsapta. Szerencsére mára kiderült, hogy Tarlós főpolgármester ezt csak úgy érzi.


Lázár János ugyanis azt közölte a nagy nyilvánossággal, hogy a kormány átvette Budapesttől az agglomerációs közlekedést, ami magyar fordításban azt jelenti, hogy a HÉV és a buszok nem állnak meg Budapest határában, hanem úgy, ahogyan eddig, továbbra is szállítják az utasokat a környező településekről és vissza.

Mondjuk, józan ésszel senki sem gondolta, hogy Szentendréről, Budaörsről, vagy éppen Pomázról ezután majd nem kehet bejutni Budapestre, de annyi biztos, hogy a levegőben lógott a botrány.

Tarlós tehát csalódott volt, pedig, nem kellett volna annak lennie. Tudhatta volna, hogy kivel üzletel. Egy olyan miniszterelnökkel, aki nem szereti Magyarország fővárosát. Visszafogottan fogalmaztunk, más a helyünkben biztosan azt írta volna, hogy Orbán gyűlöli Budapestet...
 
ITT OLVASHATÓ

AZ EGYRÉSZT-MÁSRÉSZT POLITIZÁLÁS CSAPDÁJA

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON
Szerző: Mikecz Dániel
2016.01.14.


A menekültválság kiteljesedése után fél évvel sem kap érthető, könnyen kommunikálható választ se a magyar, se az európai közvélemény a baloldali politikusoktól arra nézve, hogy mi lehet a hatékony és kivitelezhető intézkedés.

A politikai elemzők jól tudják, hogy az újságírók és olvasóik sem szeretik az egyrészt-másrészt magyarázatokat. Világos esélyekről, kiforrt “forgatókönyvekről”, az érdekek és motivációk hátteréről szeretnek hallani,  nem az egymásnak is ellentmondó értelmezések számbavételéről. Ez érthető a szerkesztőségek részéről, az elemzőknek azonban vigyázniuk kell arra, hogy hitelességük megőrzése érdekében ne bocsátkozzanak túlzó jóslatokba. Bár a differenciált megértéshez szükség van arra, hogy a megfelelő kontextusba helyezzük az eseményeket, ennek a terepe nem minden esetben a napi események gyors kommentálására szakosodott rovatok. Az online sajtó által diktált roham és a magyar médiumok forráshiánya miatt sajnálatos módon viszonylag kevés mód van a politikai, társadalmi események mélyebb, a tudományos eredményeket is népszerűsítő elemzésére, bemutatására. Ez utóbbi éppen azért is lenne fontos, hogy az olvasók a gyors, napi elemzéseket is hozzá tudják kötni a hosszabb távú politikai folyamatokhoz...

ITT OLVASHATÓ

PERMANENS TERRORVESZÉLY

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Bartus László
2016.01.14.


Ha valaki nem tudná, a NER természetes állapota a permanens terrorveszély. A rendszer a szabadelvűek állandó támadása alatt áll. Ezt nevezzük terrorizmusnak. A külső és belső ellenség nem adta fel, hogy visszaforgassa a történelem kerekét. Soros, Brüsszel és Washington ügynökei belülről támadják a magyarok együttműködési rendszerét, megbízóik kívülről próbálják Magyarországra kényszeríteni a szabadság jármát, a liberalizmus ördögi rendszerét. Magyarország ellenségei nem törődtek bele, hogy a magyar nép állandó kétharmados többsége nemet mondott a demokráciára, a világnézet szabadságára és a jog uralmára, amit idegen hatalmak erőltettek rá. Továbbra is gyarmatosítani akarják az országot.

A NER a külső és belső támadások szorításában eddig béna kacsaként tűrte a terrorista támadásokat. De a permanens fülkeforradalom elmélete szerint a NER Mussolini fasiszta államából nyílt totális diktatúrává fejlődik. Ehhez az átmenethez nem voltak meg eddig a fasiszta állam alaptörvényében a terrorveszélyre hivatkozó törvényes alapok. Ezt a hiányt pótolja a terrorveszélyhelyzetre vonatkozó alaptörvénymódosítás. Hogy a törvény tartalmának mibenlétéről ne legyen kétsége senkinek, a változtatást a magyar parlament nyíltan náci pártja segítségével szavazzák meg. A NER eddigi fejlődésében minőségi fordulat következik be, amikor is a mennyiség átcsap minőségbe, és a rendszer megmutatja igazi arcát.

Az átmenet első szakaszában az illegitim alaptörvénybe emelt diktatórikus rendelkezések csupán fenyegetésként jelennek meg, hogy ennek hatására lelepleződjenek a terroristák rejtőzködő ügynökei. Akik a kilátásba helyezett kitelepítés és vagyonelkobzás fenyegetése mellett is a NER kitartó és ádáz ellenségeinek bizonyulnak, azoknak nincs kegyelem. Akik nem értenek a szép szóból, azok a rendszer ellen szervezkődő terroristák. Aki nem a terroristák megbízását teljesíti, az nem ír rendszerkritikus cikkeket, nem emlékeztet Orbán Viktor államellenes bűncselekményére, mellyel megdöntötte az alkotmányos rendet. Nem veszi a szájára Mészáros Lőrinc, Tiborcz István és a saját lábán álló leendő királynő nevét.

A nem terrorista arról ismerhető fel, hogy tartózkodik a felségsértéstől, csendben ül a diktatúra parlamentjében, tiszteletre inti azokat, akik fasisztáznak, és hosszú írásokban fejtegeti, hogy ez még demokrácia. A nem terrorista szívére tett kézzel tesz esküt a diktatúra alaptörvényére, s maga jelentkezik arra, hogy a magával szemben alkalmazandó diktatórikus rendelkezéseket megfogalmazza, mint az MSZP és Tóbiás József. A nem terrorista szó nélkül veszi fel a diktatúra pénzét, maga ellen tesz feljelentést a diktatúra főügyészénél, mint Gyurcsány Ferenc, és Orbán kegyelemkenyerén él, mint a Demokratikus Koalíció. Ezekkel szemben nem kell intézkedéseket foganatosítani, ők a rendszer stabil támaszai. Feladatuk, hogy a népet négyévenként szavazásra tereljék, ami arra való, hogy a diktatúrát legitimálja. A szavazást választásnak kell nevezniük, noha választási lehetőség nincs, csak szavazás. Ezért kapják a pénzüket.

Ezzel szemben terroristának minősül minden civil szervezet, egyház, társadalmi szerveződés, amelyet nem a NER hoz létre, a rendszerrel szemben kritikus, és esetleg olyan támogatást fogad el, amelyet Magyarország ellenségei a szabadság védelme érdekében adnak neki. Terrorista minden újságíró, blogger, Facebook-hozzászóló, aki tiszteletlenséget tanúsít a NER vezetőivel szemben, Harrach Pétert képmutató álszenteskedő köcsögnek, Szijjártót egy takonynak, Rogánt köztörvényes bűnözőnek, Kósát elmebetegnek, a NER vezérét gecinek nevezi, miközben arra vetemedik, hogy a NER uralkodóosztályának százmilliárdos lopásait szóvá tegye. Ezekkel szemben a Terrorelhárítási Központ kommandósait kell bevetni, és a terrorveszélyhelyzetre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni...

ITT OLVASHATÓ

BUDAPEST MINT IRODALMI KÉRDÉS

HVG ONLINE VÉLEMÉNY
Szerző: Hont András
2016.01.14.


„Szeretlek édes Budapestem, / Te pajkos, kis kokott! / Mint a kacér lányt, kit bolondos / Szívünk már megszokott”1 – piruettezett be a miniszterelnök a tárgyalóterembe, hogy evvel is fölhívja a figyelmet arra, hogy számára a főváros nem finanszírozási, hanem irodalmi kérdés. Nono! – gondolta a jóval gyakorlatiasabb főpolgármester, s válaszában igyekezett reális képet festeni a város helyzetéről: „ahol a sárga villamosok járnak, / a boltok bezárnak, / ott van Budapest”2, miközben azon mélázott, hogy talán mégsem fonódó villamost kellett volna létesíteni, hanem szonettkoszorút.

„Ó, mint imádlak, mint szeretlek / csordult szivem bálványa, Pest; / ha rámfuvall százszínü lelked, / a vér eremben újra pezsg”3, de pénzt, azt nem adok – felelt a miniszterelnök.  – „Te vagy a tavasz, te vagy a világ legszebb városa Budapest, ahol forró nyári estéken minden épkézláb ember a Dunaparton sétál, az ezüst holdfényben, a virágzó gesztenyefák illatárjában”4, egyébként meg az anyád – fogta hízelgőre a főpolgármester, hogy aztán kitörjön belőle az őszinte. Sehogy se értette ezt az irodalmi kérdés-dolgot.

Nézd – próbált nyugodt maradni a miniszterelnök – „Hiába, Pest csak Pest, tagadhatatlan! / S én Pestnek mindig jóbarátja voltam, / És ahol csak kell, hát pártját fogom”5, ám egy büdös vasat nem látsz tőlem. Persze igazából nem tőlem, hanem az EU-tól, bár nemrég azt mondtam, hogy mi olyan nemzet vagyunk, „amely soha nem kuncsorog másoknál, soha nem kéri mások pénzét, se ura, se alattvalója, se eltartója, se eltartottja nem akar lenni más népeknek”, de valójában nekem egy fillérem sincs, mások pénzén játszom a gavallért, de ez mindegy, mert te abból se kapsz. A főpolgármester igényei alátámasztására hosszas magyarázatba fogott: „Egy buszjegy egy ötven, az ember ön / állóan lyukaszt. / Föllép és nyomul a szerkezet felé”6, vagy választhat más módot a közlekedésre, „Épp 1000 korona, hajón megyek Pestre. / Annyit néztem, hogy belefáradtam, / Azért elnézném még esztendeig”7. S mindezt ellenőrizni kell, s mindez pénzbe kerül! „Kalauzok járkálnak körbe-körbe odalent a sötét udvaron. Az éjszakai járatok kalauzai”8. – És változatlanul azon töprengett, hogy mi a lótúró van ezzel az irodalommal. Tán úgy kell érteni, hogy a miniszterelnök számára irodalmi kérdés Budapest, hogy olyan, mint az irodalom a tantervben? Hogy végül az egész város helyén egy bazinagy testnevelésóra lesz? A főpolgármester tanácstalanul nézett...

ITT OLVASHATÓ

A TASMÁN ÖRDÖGÖT AZ ÁG IS HÚZZA

CRITICAL BIOMASS BLOG
Szerző: Critical Biomass
2016.01.14.


A fejlett világ egyik vezető halálokává előlépő dagantos megbetegedések a maguk módján tulajdonképpen nem is annyira durvák, mint lehetnének, hiszen nem fertőzőek, így minden egyes betegben a korábbiaktól függetlenül kell kialakulnia a rosszindulatú elváltozást okozó, majd metasztatizálást lehetővé tevő mutáció-kombinációnak.

Nem minden állat ennyire szerencsés azonban, mint korábban arról a blogban is szót ejtettünk legalább három fajról tudunk, ahol létezik ragályos rák: a kutyák, egy észak-amerikai kagylófaj, valamint a tasmán ördög esetében.

Utóbbiak ráadásul egyébként is veszélyeztetett állatok, így már eddig is sok fejtörést okozott, hogy miképp lehet ezt a mindössze 20 éve felbukkant, de rohanvást terjedő daganat-járványt (Devil Facial Tumour - DFT) megállítani...

ITT OLVASHATÓ

AZ OKTATÁS CSAK BAJNAK VAN

ÖRÜLÜNK, VINCENT?
Szerző: jotunder
2016.01.15.


Az ősz folyamán számos olyan törvényt tárgyal majd a parlament, amik olyan nagy területeket alakítanak át, amik az államadósságot folyamatosan újratermelték. Ilyen például a nemzeti felsőoktatás vagy nemzeti közoktatás rendszere, amelyekre vonatkozó előterjesztéseket az oktatási államtitkár a lehető leghamarabb meg fogja tenni” (Szíjjártó Péter, 2011. augusztus) 

Szíjjártó Péter nyilatkozata után Magyarország az OECD legnagyobb GDP-arányos költségvetési kiadáscsökkentését  hajtotta végre és ma Magyarország GDP-arányos költségvetési kiadása a legalacsonyabbak között van az Európa Unióban. Nagy-Britannia nominális GDP-je több mint háromszor nagyobb, mint Magyarországé, és kb. másfélszer nagyobb az oktatási költségvetés aránya a GDP-hez képest...

...Az oktatási krízis kis pofonokból áll. Nem fog itt semmi sem összeomlani, és minden egyes pillanatban úgy fog tűnni, hogy nagyobb belátható marginális haszon származik abból, hogy háromgyerekes családokra költünk (mondjuk ezt nem gondolták végig), sportra, közmunkaprogramra, mintha oktatásra költenénk. Lokálisan Szíjjártónak van igaza. Ma minden oktatásra fordított forint csak az államadósságot növeli, a holnap meg olyan soká lesz, hogy nem is érdemes foglalkozni vele. Valójában a holnap van csak a bajnak, a hülye holnap, ami itt fontoskodik körülöttünk, progresszívkedik, meg gender, meg talán még a bőre sem olyan szép pinkes árnyalatú. A tegnap az igen, azt szeretjük, különösen azt a tegnapot, amit mi találtunk ki...

ITT OLVASHATÓ  

ROMÁK DEPORTÁLÁSA A HARMADIK BIRODALOMBAN

RITKÁN LÁTHATÓ TÖRTÉNELEM BLOG
Szerző: JTom
2016.01.15.


A Harmadik Birodalomban 1938-ban a legnagyobb ellenségnek kikiáltott zsidók mellett megkezdődött a cigányok összeírása és elkülönítése. 1940-től a megszállt lengyel területre szállították őket és többségüket Buchenwaldban, Auschwitzban vagy Ravensbrückben meggyilkolták. Ez volt a roma holokauszt a Porajmos.

A cikkben kizárólag a Harmadik Birodalom területén élő romákról lesz szó, ideértve az annektált Ausztria és a cseh Szudétavidék cigány lakóit, később a Cseh-Morva Protektorátusét.
 
Az európai cigányság ittléte során folyamatos kitaszítottságban élt. Hogy ezt mennyire köszönhették maguknak és mennyire a környezetüknek ezt sokan próbálták pro és kontra bizonyítani. Jómagam inkább nem foglalnék állást a kérdésben. Egy biztos: a náci eszmék és az általa buzgón támogatott és így ugrásszerűen fejlődő eugenetika előretörésével a cigányok helyzete is nehezedett.
 
Az első atrocitások akkor érték a német birodalom területén tartózkodó romákat, amikor az 1935-ös nürnbergi faji (árja és zsidók közti házasságot tiltó) törvényt a cigány kisebbségre is kiterjesztették. Kevesebb, mint egy éven belül megvonták a szavazati jogukat is, ezzel végérvényesen másodrangú állampolgárokká fokozva le őket a zsidókkal és a szellemi fogyatékosokkal együtt.
 
A birodalom akkori területén 38 ezer cigány élt...