2021. február 7., vasárnap

EGY EMLÉKMŰRŐL

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KARSAI LÁSZLÓ
2021.02.05.


...Jó, hogy a 444.hu dokumentumfilmje (A gyilkosok emlékműve, rendezte Ács Dániel) most felidézte, hogy a leghírhedtebb turulemlékművet a Böszörményi út és az Istenhegyi út kereszteződésénél jogszabályellenesen építették fel a XII. kerület akkori fideszes vezetői dr. Mitnyan György polgármester vezetésével. A polgármester akkor azzal indokolta a helyszín kiválasztását, hogy a környéken a II. világháború idején komoly harcok folytak, ami igaz. Arról viszont gondosan nem ejtett szót, hogy itt garázdálkodtak a hírhedt XII. kerületi nyilasok, Kun András páter, Bokor Sándor és testvére, Bokor Dénes, Me­gad­ja Ferenc, Pokorni József és tömeggyilkos társaik, akiknek rémtetteiről és az emlékmű fennmaradásáért folytatott politikai küzdelmekről szól a 444 megrázó dokumentumfilmje.

A gond azzal van, ami a filmből hiányzik. A kegyetlenkedés csak a nyilasok bűnévé, a turulszobor egyszeri, XII. kerületi jelképpé válik a filmben.

Egy szó sem esik arról, hogy sem Mitnyan, sem az őt 2006-ban a polgármesteri székben váltó Pokorni Zoltán nem mert volna semmit tenni turulügyben Orbán Viktor jóváhagyása nélkül. Nem említik, hogy a német megszállók is raboltak, gyilkoltak 1944–1945-ben Magyarországon, kínzóhelyiségek működtek az Eichmann és SS alakulata által a Svábhegyen lefoglalt szállodákban, pedig ezt legalább Ungváry Krisztián, a filmben hosszan nyilatkozó történész megemlíthette volna. Ahogyan egyébként már többször megtette (például HVG, 2012. május 31.)

Ács filmjében a zsidók 1944-es totális jogfosztása, kirablása, halálra kínzása, tömeges legyilkolása ismét a nyilasok négy hónapos budapesti rémuralmával lesz egyenlő. Ebből a XII. kerületi alakulat számlájára kb. 1600 fő írható. Összesen mintegy 8–10 000 zsidót öltek meg a mindenféle rendű és rangú nyilasok és a hozzájuk csatlakozott katonaszökevények, lumpen elemek, vérszomjat kapott kispolgárok Budapesten 1944–1945 telén. Annyit, ahány embert naponta megöltek Auschwitz-Birkenauban 1944 tavaszán és nyarán a magyar csendőrök által ebbe a haláltáborba deportált mintegy 400 000 vidéki magyar zsidó közül.

A vidéki gettókban a csendőrök és rendőrdetektívek volt, hogy puskatussal, korbáccsal, gumibottal, bikacsökkel verték, a férfiak és nők nemi szervébe vezetett villanyárammal, tüzes vassal kínozták a zsidókat, főleg, ha azt gyanították, hogy pénzüket, értékeiket elrejtették még a gettóba kényszerítésük előtt. Akit a vidéki csendőrök vadállati kegyetlenkedései érdekelnek, olvasson bele a Deportáltakat Gondozó Országos Bizottság 1945-ös jegyzőkönyveibe (www.degob.hu).

Ma hősi halottaknak nevezik a gettósítást és deportálást végrehajtó csendőröket is, emléktáblájuk van a Várban, a Hadtörténeti Múzeumban. A táblát húsz éve a Magyar Királyi Csendőrök Bajtársi Szövetsége avatta.

Ungváry ezeknek az emberkínzó, a vidéki zsidók deportálását végrehajtó csendőröknek 1948 utáni üldöztetésén lepődik meg a 444 filmjében, és a nyilasokról azt állítja, hogy felelősségre vonásuk elmaradt a Rákosi-korszakban. 1945–1948-as népügyészségi és népbírósági eljárások során azokat a nyilasokat, akik valóban elkövettek valamit, már felelősségre vonták. A vidéki zsidók – a holokauszt magyar zsidó áldozatainak 80 százalékának – gettózásához és deportálásához még a kisnyilasoknak sem volt semmi közük, nemhogy Szálasi Ferencnek és a Nyilas Párt többi vezetőjének. 1945–1948 között népbírósági ítélet alapján kivégzett 189 ember zöme − természetesen a vezető politikusokon kívül − nyilas tömeggyilkos és munkaszolgálatosokkal kegyetlenkedő keretlegény, köztük jó néhány nyilas párttag volt. A világháború után internált kb. 40 000 embernek és a börtönbüntetésre ítélt 26 997 főnek jó kétharmada is nyilas volt. Szálasit kivégezték, ezzel szemben Horthy, aki 24 évi kormányzósága alatt 23 zsidótörvénnyel és több száz rendelettel a népirtás végrehajtását lehetővé tette, akinek kormánya a holokauszt történetének leggyorsabb deportálását vezényelte le, manapság megdicsőül. Csendőrkerületek „zsidótlanításáért”, több tízezer ember deportálásáért felelős, azt olykor lelkesen vagy csak fegyelmezetten megszervező csendőr ezredesek, alispánok, főszolgabírók úszták meg, ha nem is a felelősségre vonást, de a súlyos börtönbüntetést, mert arra hivatkoztak, hogy csak parancsot hajtottak végre, feljebbvalóik utasításainak engedelmeskedtek. Az igazi bűn az volt, ha valaki nyilas párttag volt, vagy a nyilasok idején léptették elő. Ha valakit 1944. március 19-e után, a náci megszállókkal kollaboráló Sztójay-kormány idején helyeztek magasabb beosztásba, és nem lehetett rábizonyítani, hogy különösebb lelkesedéssel vett részt a zsidók kirablásában, gettózásában, általában még csak nem is internálták. A csendőrséget éppen úgy feloszlatták, és bűnös szervezetnek minősítették, mint a Gestapót és az SS‑t, de az a szélsőjobboldali, nyilas emigránsok által terjesztett legenda csupán, hogy ezrével, tízezrével végezték volna ki a csendőröket.

A vidéki zsidókkal, magyarországi szenvedéseikkel, 437 000 ember deportálásával, döntő többségük auschwitzi halálával, emlékükkel ma alig törődik valaki. Mindenki csak a nyilasokra, no meg az embermentőkre szeret emlékezni és emlékeztetni.

A magyarországi holokauszt emlékezetének sarokköve az, kik voltak a tettesek, megnevezzük-e őket, kik voltak az áldozatok, megnevezzük-e őket is. A honi világháborús emlékműveken üldözöttek vannak, és nem zsidók. A tetteseket sem nevezik meg, az a névtelen és személytelen II. világháború. Ilyen kontextusban csak XII. kerületi zsidókról, csak Kun páter és nyilasai kegyetlenkedéséről beszélni egy hazug emlékmű kapcsán történelemhamisítás. Párizsban jó néhány iskola falán vannak holokauszt-emléktáblák. Rajtuk a fontos információk: az iskola tanulói közül 1942–1944-ben ennyi és ennyi zsidót (juif) deportáltak német haláltáborokba a Vichy-kormány hatóságai. Nálunk még a Duna-parti holokauszt-emlékműnél is csak azt olvashatjuk, hogy nyilaskeresztes fegyveresek áldozatokat lőttek a folyóba...

Az országban ma már nehéz olyan várost vagy falut találni, ahol ne lennének 1990 után emelt II. világháborús emlékművek, turullal vagy turul nélkül, amelyeken egymás alatt látható a világháború idején meghalt polgárok, munkások, parasztok, köztük a deportált és Auschwitzban meggyilkoltak neve. Csak gondos helytörténeti munkával lehetne feltárni, hogy az emlékműveken „a világháború áldozatainak” nevezettek közül 1945 előtt hányan igényelték ki zsidó szomszédjuk lakását, földjét, túrták ki állásából, üzletéből, jelentették fel 1944-ben azt a szomszédjukat, aki zsidót próbált elbújtatni, vagy a gettókba kényszerítettek értékeit próbálta elrejteni...

VÁLTOZÁSOK A LEHETŐSÉGEK FÜGGVÉNYÉBEN

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L.RITÓK NÓRA
2021.02.07.


Amikor elkezdtem, nagy célt tűztem ki magam elé, rendszerszintű változásokban akartam segítség lenni, hogy igazságosabb, esélykiegyenlítőbb legyen az egész, amiben ez a generációs léptékű probléma ekkorára nőtt. Azt hittem, naivan, hasznos lehet az másoknak is, ha látok egy csomó olyan összefüggést, amit csak a terepről lehet megérteni, csak akkor, ha a maga társadalmi beágyazottságában értelmezem a problémát.

Mert különleges nézőpont a mienk, dolgozva a családok, az egyének és a közösségek szintjén, együttműködésre törekedve az intézményrendszerrel, ami ugye csak akkor lehetséges, ha értjük is annak a működését, és részben a rendszer részeként, részben civilként részesei vagyunk a szakpolitikai szint működését elszenvedő – értelmező hálózatoknak is.

Szóval, elemezve, tanulva, a családokkal átélve a társadalmi leszakadás generációs útját, az elején azt hittem a rendszert érdekelni fogja majd, hogy megmutatjuk ezt az egészet a valóságban. Tévedtem. Az Antiszegregációs Kerekasztal volt talán az első, mikor a saját bőrömön tapasztalhattam meg ezzel összefüggésben a politika méltatlan játékait. Azóta másképp nézek erre az egészre. Aztán ott volt az egyházi iskolák szegregáló hatása, egy fontosnak tűnő együttműködés, ami nagyon sok energiát vett el tőlem, és semmi értelme nem volt.

Sok keserű csalódás során gyűltek bennem a megtapasztalások ahhoz, hogy azt mondjam, a legnagyobb baj nem is a generációs szegénységben élő, roma társadalmi csoporttal van, hanem azzal a rendszerrel, amiben a problémák kezeletlenek maradnak, amiben a felzárkózás is csak egy, a politikai-gazdasági-hatalmi érdekek mentén használt terület.

Mert megoldás lenne, ha lenne politikai szándék rá. De egyrészt azért nincs, mert a probléma túl nagyra nőtt a rendszerváltás előtt sem és utána sem megfelelő megoldáskeresésekkel, sosem volt kormányokon átívelő türelem és következetesség a hatások fenntartására. Ma már elképesztő összegeket emésztene fel az a mindenhol jelentkező hiány, amiben ezek a családok élnek, és örökítik át a nyomorúságot, egyre inkább a feketezónával ötvözve.

Másrészt, mert sikerült mára egy olyan közhangulatot kialakítani, amiben a terület emlegetése sem szavazatszedő tétel. Így jön a “forró krumpli effektus”, vagyis, hogy a roma integráció kérdését sokáig egyetlen politikus sem szereti kézben tartani.

Így aztán maga a kérdés ma a választások idején történő manipuláció, valamint a felzárkózásra befolyt pénzek korrupciós ösvényein kacskaringózik, válasz nélkül. Vagy, bocsánat, azért a korrupció feltételez egy adminisztratív úton igazolt látszat sikert, ami azért nagyon is jelen van. De ha valaki mögé néz a történeteknek, valós, beépült eredményeket nem igazán talál.

Szóval, amit először újra kellett értékelnem a terveimben, az a rendszerszintű hatás vágya volt. A vágy persze ma is él bennem, de reálisan be kellett látnom: erről a rendszerről lepattanok, bár még mindig kellő alázattal keresem a kapcsolódási pontokat, de nem bírok akkora kompromisszumokat kötni, mint sokan…miközben nem bírok olyan támadó pozícióba helyezkedni sem, mint sokan. Mert egyrészt nem akarom ennek beáldozni mindazt, amit eddig elértünk, és aminek a fenntartási felelőssége nem kis lelki teher számomra, másrészt, mert úgy érzem, akkor még inkább elveszítem a lehetőségét is annak, hogy a változást segíthessük. Jelenleg szakmai kapcsolódásaink vannak ehhez a szinthez, de pontosan tudom, hogy ez így túl lassú…. az ezen a ponton előidézhető változásokhoz, akár a szakemberképzésben, akár másban, nekem nem lesz már elég időm.

A második fokozat, amit megéltem, szorosan összefügg az előzővel. A helyi intézményrendszeri kapcsolatok szintjéről beszélek most. Sokáig azt gondoltam, helyileg képesek leszünk majd pozitív hatásokat generálni. Nos, bár ebben sem vagyunk sikertelenek, itt sincs szemléletbeli hatás. Az intézményrendszerbe ugyanis az megy be, ami kötelező, amit “fentről” előírnak, e mellett persze működik egy emberi kapcsolatokon alapuló pozitív együttműködés, de ez nagyon törékeny, és mindig vezetőfüggő.

Változást akaró vezetőkkel pedig sajnos nem állunk túl jól. Ha pedig a vezető nem akar változtatni, mert a végrehajtó szerep tökéletesen megfelel neki, ott ilyen lesz a munkatársak attitűdje is. Ha egy szóval kellene jellemeznem ma ezt a szintet, akkor azt mondanám, túlélő. Ha ehhez még az egyre gyakoribb nárcisztikus jelzőt is hozzáteszem, talán teljesebb a kép. A lényeg, hogy ne hangosodjon ki semmi, a kiváró, a “majd megoldódik magától” és “ez nem az én dolgom” attitűd erősebb ma, mint a megoldáskeresés. A felelősség csak az utasítások végrehajtásában van. Biztonságban a végrehajtó, nem gondolkodó vezető van. És ki ne akarna biztonságban lenni? Ma a biztonságos pozíció a siker, amit aztán nárcisztikusan élnek meg sokan.

Így aztán, maradt a harmadik szint, a terep, a szegregátumok világa, ahol azonban be kellett látnom, nagy változást, a fentebb említett két (vagy inkább egy) szint működése miatt csak nagyon lassan tudunk generálni. Persze vannak eredményeink, szép számmal, de közben nőnek a problémák is, és ebben egyedül vagyunk. A mozgásterünk kicsi, a problémában egyre nagyobb részt képvisel a feketegazdaság és a kriminalizáció, az ebben felépített túlélési stratégiák. Ha bármit jelzünk, bármilyen szinten, mindenhonnan lepattanunk. Szóval, most ott tartunk, hogy a fejlesztésünk, munkánk elé újra és újra odagördülő akadályok felszámolásához át kellene tenni a fókuszt a nyomozásra, biztosan megálló bizonyítékok begyűjtésére. Így tudnánk hatással lenni arra, hogy jelenleg nem törvényes utakon épülnek az életstratégiák. Ám ha ebbe belekezdünk, veszélynek tesszük ki magunkat, minden szinten. Mert túl sokak érdekét sértjük. Ráadásul ehhez nem is értünk…és nem is akarunk. Nem a bűnözés és a korrupció leleplezése a célunk. De ezek most egyértelműen akadályozzák a munkánkat. Nem vagyunk alternatíva ezzel szemben. Mert ígéretesebb, több pénzt ad, és kevesebb erőfeszítést a feketezóna. A kockázata pedig? Nos, az egyre kisebb.

Nyilván mindez nem tántorít el az eredeti célunktól, dolgozni a társadalmi leszakadás, a gyerekszegénység ellen. Csak a hasznosulást kell másképp értelmezni. Mert naivság azt gondolni, hogy most hathatunk úgy, ahogy azt a kezdetek idején megálmodtam.

Talán a legnagyobb értéke ennek a munkának az a tapasztalat amit megszerzünk benne. Arra kell törekednünk, hogy ezeket rendszerezve, a hibákkal, tévutakkal, működőképes megoldásokkal, kudarcokkal és sikerekkel együtt összegezzük. Mérjük a változásokat, és a mindig változó társadalmi közeg miatti alkalmazkodásokat is figyeljük. Mert azt biztosan tudom, hogy ezek a tapasztalatok, amiket a munkánk során megszerzünk, és indikátorkényszer nélkül, hitelesen kommunikálunk, ezek nagyon fontosak. Talán egyszer lesz majd egy olyan kormány, ami akar kezdeni ezzel az egésszel valamit.

De annak azért nagyon örülök, hogy sikerült egy olyan pozíciót kialakítanunk, amiben nem kell hazudni. Nem kell kényszeresen azt bizonygatni, a tények elhallgatásával és eltorzításával, hogy mennyire sikeresek vagyunk. Hogy nekünk ki lehet azt mondani, még akkor is, ha ezzel nem vagyunk szimpatikusak, hogy a mások rózsaszínre kommunikált sikerei mögött ellentmondások vannak. Mert mi látjuk, tudjuk, hogy mi az, ami működik.

Talán ebben az összezavarodott világban így vagyunk most jó helyen. Ha azt mondjuk, ebben tudunk adni majd valamit a rendszernek: azokat a tapasztalatokat, amelyek csak így, és csak itt szerezhetők meg. És példát egy olyan viszonyulásra, amiben nem hallgatunk a problémákról, és hiteles képet mutatunk. Amiben nem kell fényesre nyalni sem magunkat, és az előrehaladás érdekében másokat sem. De amiben továbbra sem támadunk, csak szelíden mondjuk: tudjuk, látjuk, sejtjük, mi van a történések mögött.

Persze nagyon nehéz ez. Részemről állandó a moralizálás mindig. A múltkor azt mondta nekem valaki, akivel erről beszéltem: az a te bajod, hogy a kezeddel közel érsz, a szemeddel meg messzire látsz. Lehet. De az a baj, hogy a közeli történések szálai sokszor messzire nyúlnak. Én meg nem bírom nem észre venni.

Minden esetre ez az egész poszt mutatja talán, mennyire összetett ez a munka. És talán azt is, mekkora erő kell az elengedéshez. Úgy, hogy közben a tenni akarás is megmaradjon. De reális keretek között. A szűkülő keretek között is.

SZENTSÉGTELEN SZÖVETSÉG – LENGYEL LÁSZLÓ ÉS BOGDAN GÓRALCZYK LEVÉLVÁLTÁSA

NÉPSZAVA
Szerzők: LENGYEL LÁSZLÓ ÉS BOGDAN GÓRALCZYK
2021.02.06.


Kedves Bogdan! Mi, akik 1848-49, 1956 és 1989 magyar-lengyel forradalmi szövetségének, Európa-vágyának, a metternichi és Miklós cári Szent Szövetség és a szovjet típusú kommunizmus elutasításának örökségén nőttünk fel, nem gondoltuk volna, hogy egyszer egy Orbán-Kaczyński-féle ellenforradalmi, reform- és Európa-ellenes, szentségtelen szövetség rendszerében fogunk élni. A két szabadságszerető nemzet büszke lehetett arra, hogy az elmúlt kétszáz évben példát mutattak nemcsak a kelet-európai rab nemzeteknek, hanem a szerencsésebb nyugat-európaiaknak is, hogyan lehet és kell nemcsak saját szabadságukért és demokráciájukért reménytelen helyzetben küzdeni, hanem ahogy a mi Petőfink megfogalmazta, a világszabadságért is. Pozitív történelmi példát mutattunk arra is, miként segítheti egymást két nemzet a közös ügyekben. Ám 2010 után először az orbáni Magyarország árulta el történelmi eszményeinket, majd Kaczyński Lengyelországa. Folyamatosan negatív példát mutatnak a világnak, hogyan fordítsák visszájára az 1989-es rendszerváltást és csatlakozásunkat az EU-hoz, hogyan építsék le a demokratikus jogállam intézményeit. Ma ezt a két államot a világ demokratikus közvéleményében mint követhetetlen és elfogadhatatlan országokat emlegetik. 

Sok-sok beszélgetésünk tárgya volt, hogyan s miért sikerült Orbán Viktornak létrehoznia a maga tekintélyuralmát. Felemlegettük a magyar gazdaság tévútra kerülését az ezredforduló után, a 2006-os politikai válságot, az elhibázott baloldali politikát, az orbáni antiliberális nacionalista eszme és mozgalom születését. Még sokáig vitázunk azon, hogy Orbán rendszerével csak visszatért a kétszáz éves magyar zsákutcához, sorshoz, amelyből 1848-49, 1956 vagy '89 nem, vagy csak rövid időre tudott kivezetni, vagy csak megakasztotta a magyar modernizációs, európai felzárkózás folyamatát. Jól tudod, hogy én az utóbbit gondolom, de lehet, hogy afféle 89-esként csak reménykedem. 

Mindig kíváncsi voltam arra, hogy vajon miért követi Orbánt az a Lengyelország, amely társadalmilag és gazdaságilag nálunk sikeresebben élte át az ezredforduló utáni éveket. Miért választja ismét a maga történelmi zsákutcáját, miért válik Európa- és modernizáció-ellenessé? Kevés ország nyert annyit az EU liberális demokráciáival és nyitott gazdaságával együttműködve, mint Magyarország és Lengyelország, mégis e két ország támadja legharsányabban Brüsszelt. Miért emeli fel Orbán Viktorral együtt a lengyel politika a konföderációs zászlót a lengyel, magyar és európai föderációs zászlóval szemben? Az az európai föderációs lépés, mely közös euró-kötvénnyel és rekonstrukciós csomaggal keres kiutat a járvány okozta gazdasági katasztrófából, leginkább Lengyelországot kedvezményezi, mégis Orbán és Kaczyński szentségtelen szövetsége megkísérelte elgáncsolni. A két ország magára maradt Európával szemben, de mind a ketten tudjuk, hogy Európa soha, sehol nem akart, tudott rendszerváltozást életre segíteni, ehhez az Egyesült Államok határozottsága kellett...

ÜZENET FÖLDI LACINAK: HÜLYE VAGY!

BANDITAPOLITIKA BLOG
Szerző: BANDITA
2021.02.07.


Üzenet Földi Lacinak!

Miért vagy te ennyire hülye?

Nagy utat kellett bejárnod a mai szellemi alultápláltságodhoz.

Volt egyszer egy vagyonvédelmi céged, nevezetesen a DEFEND Security.

Még az első Orbán kormány idején tűnt fel a semmiből, és qrva gyorsan lett piacvezető a biztonsági területen.

Hála a rengeteg állami megbízásnak amit kapott.

Posta, APEH, BÁV, MFB, stb.

Székházat építettél pénzszállító központtal, egyszerre vettél ötven páncélkocsit.

Szépen szaladt a szekér, meg te is normális voltál. Megbecsülted az embereket, még a vagyonőröket sem szervezeted ki alvállalkozók martalékává, hogy neked több maradjon a zsebedben...

KÖZJÓSZÁG-E A GYERMEK?

ÖRÜLÜNK, VINCENT?
Szerző: jotunder
2021.02.07.


Orbánnak sikerült valami olyasmit mondania, hogy a gyermek közjószág. Ez azért feltűnő, mert általában fasiszta baromságokat szokott beszélni a közmédiában, és az, hogy a gyermek közjószág, egy Európában széles körben elfogadott állítás lehetséges interpretációja.

Az állítás az, hogy a közoktatás közjószág. Ennek pedig az a következménye, hogy ingyenes a közoktatás. Ezzel a libertariánusok nem szoktak egyetérteni, én nem vagyok libertariánus, és Európa alapvetően nem libertariánus. Ha jól tudom Malawiban kellett egy kecskét adni a pedagógusnak az iskoláztatásért, és ezt talán a Világbank javasolta, de lehet, hogy rosszul emlékszem.

A közoktatás közjószág volta abból ered, hogy a közoktatás eredménye szétterül a társadalmon. A valódi kérdés az, hogy mikor is szűnik meg a gyermek közjószágnak lenni. Hát abból, amit Orbán elmondott az következne, hogy akkor, amikor elkezd dolgozni, addig nem. Ebből pedig az adódna, hogy a felsőoktatás is közjószág, mint Németországban vagy Franciaországban...

MÁCSAI PÁL: HELYEKET BE LEHET ZÁRNI, SZELLEMEKET NEM

24.HU
Szerzők: KÁLMÁN MÁTYÁS, LÁSZLÓ PÁL
2021.02.07.


Zsámbéki Gábor ötlete nyomán amolyan temetést szerveztek az Ódry Színpadnak, amely az SZFE színpadjaként szolgált 1959 óta. Az Ódry Színpad-felirat a héten került le az épületről, amely a tervek szerint az eredeti tulajdonoshoz, a Magyarországi Református Egyházhoz kerül majd vissza

IVÁNYIÉK IDÉN KAPHATNAK EGYHÁZI EGY SZÁZALÉKOT – DE NEM ÚGY

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK
2021.02.06.


Örömteli a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség számára, hogy vissza kaphatta a NAV-tól a technikai számát, így idén már fogadhatja az egyházi egy százalékokat, ami a közüzemi szolgáltatások kikapcsolását követő kálváriájuk után, nagy segítség. Azonban most sincs kolbászból a kerítés! Iványi Gábor, a MET elnöke a Klikktv-ben elmondta, hogy „annak idején a kormány kétharmaddal meghatározta, ki lehet egyház. Erről a listáról mi kiszorultunk. Jelenleg a NAV-nál két típusú egyházi szja-felajánlás létezik. Az egyik a már megszokott, a kormány listáján szereplő bevett és elismert egyházak sora, akik minden száz forint mellé száz forint állami támogatást kapnak, s vagyunk – most már – mi, akik vallási tevékenységet végző egyesületként szereplünk, akik nem kapják meg, csak az emberek felajánlását.”


Az ügy előzménye, hogy az első, 2012-es szabályozás szerint az egyesület bejegyzése után két évet kellett várni arra, hogy a felajánlásokat fogadni tudjuk, majd pedig öt évre visszamenőleg igazolni kellett volna az ilyen típusú bevételeinket, ami abszurd helyzetet teremtett. „Valószínűleg rájöttek arra, hogy ez egy túl átlátszó megközelítés” – vélekedett Iványi, aki ezzel magyarázta azt, hogy mostanra mégiscsak részesülhetnek az szja egyházi egy százalékából – még ha csak félmegoldással is.

A lelkész szerint ez is több, mint a semmi, de ez egy kompromisszum eredménye a részükről, ugyanis az ő céljuk a törvény megjelenése óta az, hogy visszakapják az egyházi státuszukat, amiről már strasbourgi ítéletük is van. De mindez a mai napig nem történt meg. „Tehát mi úgy mentünk bele ebbe a megoldásba, hogy fenntartjuk a kérésünket, vagyis, hogy jegyezzenek be minket elismert egyházként” – mondta Iványi. Már csak azért is fontos, hogy így történjen, mert akkor az államtól átvállalt feladatok – mint a hajléktalanok ellátása, a legszegényebb idősek ellátása, vagy a speciális/sajátos nevelési igényű, rossz anyagi helyzetű fiatalok oktatása – nem csak fele annyi állami kompenzációval, vagyis 50-60 százalékos állami támogatással járna, mint most. Iványi hozzátette, hogy „az államnak egyébként is megéri, hogy átadja a feladatokat – különösen a hajléktalan-gondozással való foglalatoskodást –, ha száz százalékot fizet érte”...

SEGÉLY HELYETT A NÉP HÜLYÉNEK NÉZÉSÉRE ÉPÜLŐ GAZDASÁGPOLITIKA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2021.02.07.


Tudom, ez távolról sem annyira érdekes és kattintásbarát téma, mint az, hogy az állampárt kommunista hírszerzőből lett biztonságpolitikai szakértője, bizonyos Földi László már az internet lekapcsolásának szükségességét feszegeti (erről is majd holnap), viszont cserébe sokkal húsba vágóbb és jelen idejűbb, sok ember átverését sorsát érintő ügyről van szó.

Miután Orbán csütörtökön megadta a hangot a Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara gazdasági évnyitóján, azóta nyomják, mint süket a csengőt. Vasárnap reggel 8 óra 10 és 9 óra 42 között az állami-fideszes hírügynökség (MTI) az alábbi három, tömény agymosást szolgáló hírrel sokkolta a felhasználókat. A Fidesz propaganda és választási kampánystábja nem kevesebb mint három beszélő fejet szalajtott be ma reggel a közpénzmédiába, hogy egymás szájából kapkodják ki a csütörtök óta propaganda varázskifejezésnek számító 10 millió forintos KAMATMENTES ÚJRAINDÍTÁSI GYORSKÖLCSÖNT.

Érdemes lesz Parragh László csempésből lett iparkamara elnök, Varga Mihály közepes képességű könyvelő és pénzügyminiszter, valamint Kovács Árpád, Költségvetési Tanács elnök okoskodásaiba lent beleolvasni, addig is felvetnék néhány dolgot. Ha ők nem unják, én se unom. Matolcsy megszólalását picit hiányolom, bár valószínű, hogy legutóbbi publicisztikájában, amelyben véletlenül bevallotta, hogy még a románok is sikeresebb gazdaságpolitikát vittek, mint Orbánék, most egy ideig nem fogunk hallani róla.

Szóval elfogyott az egyébként birkatürelmű nép egy részének türelme, úgyhogy most az elvtársak tényleg segítenek. Egy évig szartak rá, hogy hány vállalkozás ment tönkre, mert ők nem hisznek a segélyben, most pedig újra a bankok hímtagjával verik a gazdasági újraindítás csalánját. Mert ők segítenek, támogatnak.

Miután 5 nappal ezelőtt érkezett Brüsszelből 304 millió euró (mai árfolyamon 108 milliárd forint) munkahelyek megőrzését szolgáló programok támogatására, beleértve az egyéni vállalkozók támogatását is (200 millió euró már novemberben megérkezett), kitalálták, hogy ekkora nagyságrendű pénzből kaphatnak akár 10 millió forint banki HITELT a vállalkozások. Mert ők nem adósságba kergetnek, nem kölcsönből kölcsönbe taszítanak, nem eladósítanak, hanem támogatnak. A haverok között már szétosztogatták a vissza nem térítendő állami támogatásokat (Mészáros felvette a közel 18 milliárdot a szállodaláncára, majd szélnek eresztett egy rakás dolgozót), a pórnépnek marad a hitel és az adósság.

Ezért aztán semmit nem bíznak a véletlenre. Vasárnap örömére három fideszes katonát küldenek be a közmédiájukba, hogy elmesélje, mekkora nagy segítség lesz a kis- és középvállalkozásoknak innentől számolva tizenhárom évre eladósodni, közben adót, járulékokat is fizetni, miközben a retyerutya zsebbe kapta/kapja a vissza nem térítendő adófizetői milliárdokat. Lehet örülni, kedves vendéglátósok és más érintettek! Nem mindenki születik Rogán feleségének, apósának és egyéb csatolmányának, hogy 1,6 milliárd forint állami hitelt vágjon hozzá a NER-közeli állami bank. Hát ez van...

CSAK NEHOGY AZ ORBÁN-CSALÁDBAN TALÁLJÁK MEG MÁTYÁS KIRÁLY DNS-ÉT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.02.07.


Lassan értelmet nyer, miért került ez a mindenre alkalmatlan, rossz fogú, rossz kinézetű Kásler Miklós “magyarságkutató” az emberminisztérium élére. Feladata az, hogy megtalálja az Orbán család királyi génjeit a legnagyobb magyar király, Hunyadi Mátyás és családja DNS-eiben. Egyedül így nyer értelmet, hogy az egészségügyi minisztériumot is karmai között tudó emberminiszter egy világjárvány idején nem az élőkkel, hanem a holt királyokkal foglalkozik, és Mátyás királyt akarja összeszerelni. Mátyás király utódjának kell a színen megjelenni, és van egy fogadásunk, hogy azt az Orbán családban fogják megtalálni.

Ennek a feltételezésnek szilárd alapot ad, hogy elvégezték az ismert Hunyadi leszármazottak (Corvin János és Corvin Kristóf, Mátyás király fia és unokája) genetikai vizsgálatát, és abból megalkották a Hunyadi család DNS profilját. Első körben ezt arra használják fel, hogy ennek alapján összerakják Mátyás királyt egy halom csontból, és a kutyát sem fogja érdekelni, hogy végül kiknek a csontjaiból összetákolt Mátyás királyt temetnek majd el, nagy pompával, elindítva a magyar királykultuszt és a király utáni sóvárgást.

Orbán Istvánról Mátyásra vált, mert Mátyás idején volt legnagyobb a magyar birodalom. Magában foglalva az egész Kárpát-medencét, s nyögte Mátyás bús hadát még Bécsnek büszke vára is. Ez az üzenete a Hunyadiak kikaparásának, amely megvilágítja az Orbán-dinasztia végső célját is: meghódítani és magyar uralom alatt egyesíteni a Kárpát-medencét, mint közép-európai birodalmat. Ez egy újabb klandorpolitika nyitánya. Mátyás király kiválasztása azért is szerencsés, mert megfelel az Orbán-párhuzamoknak: a nép által szeretett király, aki igazságos, nem a hagyományos arisztokrácia embere, kicsit unortodox, aki kívülről jött.

Azt majd el kell titkolni, hogy Mátyás felvilágosult, reneszánsz, humanista uralkodó volt, a művészetek és a tudomány barátja, nem pedig egy felcsúti disznóvágó futballista, azt már nem is idézzük, ahogyan a kedves barátja és jó ismerője nevezte. Ez némi különbséget jelent, de elhomályosítja majd mindezt a genetikai kötődés, mert azt már előre bejelentették, hogy a DNS-ek alapján a “magyarságkutatók” mostantól azonosítani tudják Mátyás király valamennyi leszármazottját. Hát nem Soros György lesz a szerencsés, annyit elárulhatunk...

SZEXIVÉ TETTE AZ OLVASÁST, POKOLLÁ A DOLGOZÓI ÉLETÉT

HVG
Szerző: FEKŐ ÁDÁM
2021.02.07.


Jeff Bezos visszavonulása az internet hőskorának végét jelzi. Az üzletember több szinten is megváltoztatta a világot, de közben két dolgot nem szeretett: adózni és szünetet adni az alkalmazottaknak.


A pontos dátumot nem közölte, de az már biztos, hogy 2021-ben lemond Jeff Bezos az Amazon éléről. Az internetes kereskedelmi vállalat új vezetője Andy Jassy, az Amazon internetes szolgáltatásáért felelős Amazon Web Services (AWS) vezetője lesz. Bármi is történik, Bezos távozása egy korszak végét jelenti, és nem csak az Amazonnál: a cég épp olyan megkerülhetetlen része lett az internetnek, ezzel az egyetemes emberi ismereteknek, mint a Google vagy a Facebook.

A céget 1994-ben alapította Bezos, a seattle-i garázsában, bevallása szerint azért választotta az Amazon nevet, hogy jó helyen legyen az ábécében. Az eredetileg csak könyveket áruló cég 1995 óta nyújtja alapszolgáltatását, ami egy nagyon egyszerű gondolaton alapult: azon, hogy a hagyományos könyvesboltok igazából feleslegesek, hiszen egy könyvet nem kell felpróbálni vagy megfogdosni. Ráadásul a választék is szinte korlátlan: az Amazon előtt egy-egy idegen nyelvű könyvért terjesztőkön és szívességeken kellett verekednie magát az embernek, ma tulajdonképpen bármit be lehet szerezni pár kattintással...

AZ ÚJ NAT SZERINT A CSALÁDI ÉLET FONTOS ELEMEI AZ ALÁ- FÖLÉRENDELTSÉG ÉS A TERMÉKENYSÉGTUDATOS SZEMLÉLET

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: kkerenyi
2021.02.04.


A családi életre nevelés (röviden: CSÉN), mint pedagógiai feladat, már a korábbi Nemzeti Alaptantervben is szerepelt, így nem számít újdonságnak. Nem önálló tantárgy, mégis saját kerettanterv tartozik hozzá: az ebben foglaltak beépíthetőek más tantárgyak óráiba, de akár önálló foglalkozásokhoz is használhatóak. A lényeg, hogy mire egy gyerek eljut az érettségiig, találkozzon a tantervben leírtakkal, és a személyiségében felfedezhetőek legyenek azok az elemek, amelyek a tanterv végén a “fejlesztés várt eredményei” pontban sorakoznak.

Sokan már az előző, 2013-as CSÉN tantervet is túl konzervatívnak és kirekesztőnek gondolták, mivel nagyon egysíkúan mutatta be az idálisnak gondolt család modelljét, és közepesen finom utalásokat tartalmazott arra vonatkozóan, hogy melyek a társadalom által elvárt nemi szerepek egy közösségen belül. De 2013 már nagyon régen volt. Azóta történt egy s más, és most, az új kerettantervet olvasgatva az előző verzió kifejezetten nyitottnak és elfogadónak tűnik. Pedig csak néhány apróság változott: egy-egy szó bekerült ide-oda, és máris megszületett egy olyan tanterv, amely józan ésszel elképzelhetetlen, hogy a XXI. század Európájában bármilyen szinten is elfogadható legyen. Szerencsére nálunk ez nem volt szempont, így most a közoktatás ideológiai alapjait erősítheti.

A családi életre nevelés tanterve átível az iskola megkezdésétől az érettségi megszerzéséig. Külön egység vonatkozik az alsó tagozatra (1-4. osztály), a felső tagozatra (5-8. osztály), és a középiskolás korosztályra (9-12. osztály). A három, együttesen nagyjából hetven oldal terjedelmű tanterv olyan témaköröket tárgyal részletesebben, mint a család és a társadalom kapcsolata, a nemi szerepek, konfliktuskezelés, devianciák. Csupa olyan téma, amelyek valóban fontosak és fogalakoztatják a gyerekeket, de ezek említése, feldolgozása egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan történik.

De milyen az a tökéletesen pallérozott, Nemzeti Alaptanterven nevelkedett magyar gyermek, aki mindazt elsajátítja, amit ez a kerettanterv tartalmaz?
...

VIRÁGOKKAL, NÉMA MEGEMLÉKEZÉSEN BÚCSÚZTATJÁK AZ SZFE-T

TELEX
Szerző: LENGYEL-SZABÓ PÉTER
2021.02.07.


Vasárnap reggeltől egész napos megemlékezést tartanak a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai főépülete előtt. A jövő félévben már nem az eddigi, nyolcadik kerületi épületekben folyik a tanítás, ezért most diákok, egyetemfoglalók, tanárok és szimpatizánsok búcsúztatták el a régi épületeket, elsősorban a 62 éves Ódry Színpadot.

Az eseménynek nem volt hivatalos menetrendje vagy nyilvános Facebook-oldala sem: diákok és tanárok adták tovább a hírt, hogy aki teheti, vigyen el a Vas utca 2/c épülete elé egy szál vörös, illetve fehér virágot, amivel az egyetemfoglalók piros-fehér kordonját szimbolizálják. Nem tartottak beszédeket, illetve arra is megkérték az embereket, hogy lehetőleg ne egy időben érkezzenek, hanem elszórtan a nap folyamán.

Vasárnap délelőtt, amíg a helyszínen voltunk, több diák és szimpatizáns is vitt virágot, koszorút vagy mécsest az épület bejáratához, de ott volt Novák Eszter rendező, az egyetem tanára, Polgár Csaba színész, Hutlassa Tamás producer, Ascher Tamás rendező, az egyetem korábbi rektora és ősszel felmondott oktatója. Ezen kívül Józsefváros ellenzéki polgármestere, Pikó András is részt vett a búcsúztatáson.

Pikó András azt mondta a Telexnek, hogy ő kerületi polgármesterként fontosnak tartotta, hogy megjelenjen. Pikó az elmúlt napokban azzal exponálta magát SZFE-ügyben, hogy bejelentette: kezdeményezi, hogy az SZFE új kancellárját, Szarka Gábor egykori ezredest megfosszák a Józsefvárosi Becsületkereszt nevű kitüntetésétől. Szerinte megalázó volt, ami az egyetemmel történt, és ő ezzel a szimbolikus lépéssel tud erre reagálni. Azt is elmondta, hogy 1988-ban diáksztrájkokat szervezett, és az, ami akkor történt, szerinte élesen szembeállítható a mostani helyzettel, mert velük tárgyalt az akkori kommunista hatalom, itt viszont egy diktátumot hajtottak végre.

Novák Eszter, az egyetem tanára elmondta, hogy az új tanárokkal egyelőre nem volt egyeztetés, nincs olyan információja sem, hogy a következő félévben akár csak kurzusokat indítanának, de úgy gondolja, hogy a felvételiben már lesz szerepük. Az elmúlt félévben felmondott tanárokat, illetve az így elmaradó órákat egyébként a jelenlegi osztályfőnökök elgondolásai alapján pótolták. Arra a kérdésünkre, hogy most mit éreznek a diákok, milyen helyzetben vannak, azt mondta, hogy szerinte nincs olyan mondat, ami mind a 370 hallgatóra igaz, mindenki más helyzetben van: talán egy dolog az általános, hogy mindenki gyászmunkát végez...


ÉVFORDULÓ: A NAP, AMIKOR SIMICSKA AZT MONDTA, HOGY O1G

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2021.02.06.


Napra pontosan, hat évvel ezelőtt, 2015. február 6-án, Simicska Lajos, Orbán Viktor egykori barátja, üzlet- és harcostársa azt mondta egy újságírónak, hogy Orbán egy geci. Az évfordulón a G-napra emlékezünk.

„Ott amikor elmondta, kijött a száján a Roszatom, ránéztem, és akkor rájött, hogy hibázott, ezt a mondatot nekem nem mondhatta volna el. Akkor egy darabig néztük egymást. Azt mondtam, hogy végiggondolom az egészet, és üljünk le egy hét múlva. És akkor leültünk, és mondtam, hogy a véleményem nem változott, ebben én nem tudok részt venni. És akkor itt closing”.

Simicska Lajos évekkel később mondta mindezt az RTL Klubnak adott interjúban. Megpróbáljuk elképzelni a szituációt. Ül két férfi egymással szemben, egy héttel a Fidesz választási győzelme után. Két férfi, akik mindent tudnak egymásról. Együtt indultak egy egyetemi kollégiumi szobából, ott tervezték, hogy egyszer majd minden az övék lesz. Az övék és családtagjaiké...

ORBÁN VIKTOR VALÓDI KÉRDÉSEKET KAPOTT, NEM IS IGAZÁN TUDOTT RÁJUK VÁLASZOLNI

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2021.02.06.


A magyar állami hírügynökség cenzúrázta Orbán Viktor nyilatkozatát. Első hallásra furcsának tűnik ez a kijelentés, de nem először fordul elő, hogy az MTI kihagyja az általa cikisnek tűnő részeket a kormányfő szövegeiből. Legutoljára a német Stern magazinban leközölt Orbán-interjú összefoglalójából maradtak ki az inkriminált részek. Pedig nem csupán a válaszokat, de a kérdéseket is érdemes lenne áttanulmányozniuk a magyar polgároknak, mert ilyeneket már legalább 10 éve nem olvashattak a kormányfővel készült hazai interjúkban.


Néha nem árt rácsodálkozni, milyen öntudattal rendelkezik a sajtó Európa nyugati felén, mert nálunk kezdik elfelejteni még a szakma képviselői is, hogy bizony a politikus bennünket szolgáló közszereplő, akinek kutya kötelessége olyan kérdésekre is válaszolnia, melyeket nem kapott meg előre, vagy egy olyan szerkesztőség munkatársa teszi fel neki, amelyik nem a kormánya zsoldjában áll. Ha a magyar kormány feje néha megengedné maguknak azt a luxust, hogy válogatás nélkül mindenki rendelkezésére álljon, ha a nyilvánosság tájékoztatása a cél, akkor sűrűbben olvasnánk olyan válaszokat is tőle, mint amilyeneket a német Stern magazin hasábjain olvashatunk.

Vegyük azonban először azokat a részleteket, melyeket a Magyar Távirati Iroda fontosnak vélt kiemelni. Ezek a kormányfő harcos patrióta szellemiségét erősítő mondatok a következőképpen szóltak: "Magyarországon úgy mondjuk, hogy csak akkor lehetsz jó európai, ha jó magyar vagy." Csak egy megjegyzés ehhez: Orbán Viktor megint minden magyarok vezéreként próbálja elmagyarázni a német olvasóknak, miként is gondolkodik nálunk mindenki. Ezt a módszert használja évek óta, és így bújik minden döntése után magyar polgárok milliói mögé...

ÓCSAI LAJOS: „AZ OLTÓANYAG NEM JÁTÉK!”

MAGYAR NARANCS
Szerző: TECZÉR SZILÁRD
2021.02.07.


A védőoltásokba vetett – Magyarországon hagyományosan erős – bizalmat veszélyezteti a kormány azzal, hogy a bevett eljárástól eltérve nyomta át az orosz és kínai vakcina engedélyezését – véli az ÁNTSZ járványügyi főosztályának korábbi vezetője.

Narancs.hu: A Magyar Orvosi Kamara keddi levele szerint nem tudja tiszta szívvel ajánlani az orvosoknak az orosz és a kínai koronavírus elleni vakcinákat. Ön milyennek látja a két készítmény magyarországi engedélyezési eljárását?

Ócsai Lajos: Siralmasnak, a hályogkovács szó jut eszembe erről a típusú engedélyezésről. A gyógyszerengedélyezés kőkemény szakmai kérdés, meg kell lennie az előre lefektetett protokollnak, és azon végig kell menni, nem lehet kapkodni, nem lehet összevissza beszélni. 
A politikusok nem tudják, mivel játszanak.

Ha akár egyetlen védőoltás is elveszíti a hitelességét, az alapvetően megingathatja a lakosság védőoltásokba vetett általános bizalmát, ami járványügyi katasztrófához vezethet.

Volt már ilyenre példa a történelemben: Oroszországban a ’80-as évek végén egy gyerekkórházban több gyerek megfertőződött AIDS-cel, valószínűleg azért, mert nem egyszerhasználatos fecskendővel és tűvel adták be a védőoltásokat. Miután ez kiderült, megingott a védőoltásokba vetett bizalom, és a ’90-es évek elején ki is tört egy nagy diftériajárvány, több mint 50 ezer beteggel és több mint 4 ezer halottal. A vakcinák beszerzése mellett tehát a védőoltásokba vetett bizalmat is építeni kell...


A PROBLÉMÁK NEM ÚJAK, CSAK JOBBAN LÁTHATÓK 1.

MÉRCE
Szerzők: SALLAI ILONA , CZAKÓ TIBOR
2021.02.07.


Az értelmi fogyatékossággal élő emberek, világszerte, sok szempontból hátrányban vannak más emberekhez képest. A koronavírus felerősítette és láthatóbbá tette az értelmi fogyatékossággal élő embereket érő hátrányokat.

Ebben a cikkben azt írjuk le, hogy milyen hatással van a koronavírus-járvány az értelmi fogyatékossággal élő emberek életére Magyarországon. Bemutatjuk a legnagyobb nehézségeket. Bemutatunk néhány példát arról, hogy hogyan segítik a tagjaikat a fogyatékossággal élő emberek szervezetei ebben a nehéz helyzetben...

KISZOLGÁLTATOTTSÁG ÉS JOGSÉRTÉSEK AZ ISKOLAÉRETTSÉGI ELJÁRÁSBAN: MEGVÉDI AZ OMBUDSMAN A GYEREKEK JOGAIT?

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: Szülői Hang Közösség
2021.02.06.


- Az iskolaérettségi kérvényezésben az Oktatási Hivatal döntései megyénként különbözőek – derül ki a Szülői Hang Közösség érintettek körében végzett felméréséből, holott az eljárást épp az egységesítésre hivatkozva vezették be.

- Az érdemi, szervezett pedagógiai tájékoztatás hiánya, az óvodák jogfosztása és a kormányzat által bevezetett, a családokat kiszolgáltatott helyzetbe hozó hatósági eljárás oda vezetett, hogy a további egy évig óvodában maradó gyermekek száma a korábbi rendszerhez képes jelentősen csökkent, tízezernyi gyermek éretlenül kezdheti az iskolát, mivel az új rendszer elsősorban nem az eljárás kimeneténél, hanem a bemenetnél szelektál.

Részletes elemzésünk tíz pontban listázza a gyermekeket érintő jogsérelmeket, melyek miatt a Szülői Hang Közösség az ombudsmanhoz fordul.

2020 szeptember és 2021 január között a mindennapjainkat ez kötötte le. A gyereket vittük «Ponciustól Pilátusig», miközben stresszeltünk, hogy vajon elég lesz-e ennyi papír. Belefáradtunk. Megkaptuk szerencsére a plussz egy évet, de ez rengeteg időnkbe, energiánkba, pénzünkbe került, ráadásul koronavírus idején. Felháborítónak tartom az egész rendszert!

– így összegzi az iskolaérettségi kérvényezésben érintett egyik szülő a tapasztalatait.

Hiába magas az elfogadási arány a további egy év óvoda miatt benyújtott szülői kérelmeknél, a szülők egyöntetűen (94%) elutasítják az új rendszert, amelyben az Oktatási Hivatal jogosult a gyermekek iskolaérettségéről dönteni az óvoda és a szülő helyett. A Szülői Hang Közösség az iskolaérettségi kérvényezésben érintett szülők körében részletes felmérést végzett az idei év tapasztalatairól, melynek részletes eredményei honlapunkon olvashatóak, köztük több száz szöveges idézet is, amelyek a családok kiszolgáltatottságáról és a szülők megaláztatásáról számolnak be...

MESSIVEL VOLT EGY REKLÁMBAN, SORRA NYERI A FILMDÍJAKAT, ÉS SOHA NEM LÁTOTT MÓDON MUTAT RÁ A KÖRNYEZETSZENNYEZÉSRE AZ ÖTVENES MAGYAR MODELL

G7.HU
Szerző: FABÓK BÁLINT
2021.02.07.Két évvel ezelőtt az akkor ötvenéves fotós, Radisics Milán autóba vágta magát, és elindult a saját kiállítására a franciaországi Nizzába. Szokása szerint útközben hagyott magának pár napot fotózásra, így kötött ki az Isonzó (szlovénül Soca) torkolatának lagúnáinál, ahol felküldte a drónját. „Gyönyörű volt, nem tudtam eldönteni, hogy másik bolygón vagyok-e” – emlékezett vissza arra, hogy milyen volt a látvány felülnézetből.

Ahogy a lagúnák fotózása után a drón megfordult a szárazföld felé, a felvételen kirajzolódott, hogy egykoron azt a részt is víz borította, de mára művelés alá vonták, beszántották. „Hirtelen szembesültem azzal, hogy felülről szemmel látható, ahogy a víz tűnik el. Az út további részén akarva-akaratlanul ez a gondolat erősödött bennem, és arra jutottam, hogy ezt meg kellene mutatni az embereknek” – mondta Radisics.

A nizzai út és a közben megálmodott projekt fordulópontot jelentett Radisics életében. Innentől kezdve heteket töltött azzal Európa-szerte, hogy légi felvételekkel dokumentálja a víz alakította tájakat és az emberi tevékenység romboló hatását az élővilágra. Képei a világ legsikeresebb természetfotósai közé emelték, az ipari szennyezésről szóló kisfilmje pedig sorra aratja a sikereket a nemzetközi filmfesztiválokon...

Ezzel együtt nemcsak azért fordult nagyot az élete, mert soha nem látott perspektívába helyezte a környezetszennyezést. A drónozás mellett ötvenévesen vágott bele a modellkedésbe is, és szinte azonnal olyan világmárkáknak dolgozott, mint a Porsche vagy a Hyundai. Egy orosz túsz mellékszerepében felbukkant az egyik népszerű amerikai sorozatban, a Homelandben, és Lionel Messi mellett is szerepelt egy chipsreklámban (a modellkedésről ebben az interjúban beszélt hosszabban)...

ÍME AZ ÚJ MAGYAR NÉPVISELET, ROGÁN BARBARA ÉS ORBÁN RÁHEL ÓRÁJA, AZ AUDEMARS PIGUET ROYAL OAK

QUBIT
Szerző: KELL TIBOR
2021.02.06.


Lassan fél évszázados története során talán összesen nem írták le annyiszor a magyar sajtóban a legendás, de itthon kevéssé ismert svájci óragyár, az Audemars Piguet leghíresebb órája, a Royal Oak nevét, mint az utóbbi néhány évben. A lázas érdeklődés oka, hogy az uralkodó politikai elit tagjainak közvetlen hozzátartozói egyre gyakrabban mutatkoznak ilyen órával a csuklójukon, miközben nyilván van mobiltelefonjuk, sőt a mikrohullámú sütőn is meg tudnák nézni, merre hány óra. A népviselet eredete mára már homályba vész, de a sort feltehetően Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje nyitotta még 2015 végén, amikor felesége és egy Royal Oak Offshore társaságában szelfizkedett; aztán néhány évvel később, 2018-ban már Orbán Ráhel csuklóján is megcsillant egy gyémántokkal kirakott Royal Oak az obligát kötcsei NER-partin, pár napja pedig egy Rogán Antal miniszterelnök-miniszter új feleségéről, Rogán Barbaráról készült fotón bukkant fel egy szintén gyémántokkal gazdagon díszített példány (érdemes szaporán kattintani, Varga-Damm Andrea független képviselő oldaláról ügyvédi felszólítással már le is szedették a képet.)

A közvéleményt sajnos nem érdekli a horológia. A közvéleményt ilyenkor két kérdés foglalkoztatja, az egyik az, hogy mennyi, a másik az, hogy miből. Az utóbbit, a mibőlt most talán hagyjuk is, bonyolult, és messzire vezet. A mennyi, az sokkal egyszerűbb: egy Royal Oak újonnan 6 milliótól 60 millió forintig bármennyibe kerülhet, kiviteltől függően; az Orbán Ráhel által viselt darab 14 millió körül lehet, a Rogán Barbarán látható közel a 20 millióhoz. A mocskos anyagiaknál azonban sokkal, de sokkal érdekesebb, hogy miért ilyen népszerű ez az óra, és hogy mi kerül rajta ennyibe, miközben egy mikrohullámú sütő már 20 ezer forintért is elég jól mutatja az időt, még ha nehezen is lehet begyömöszölni egy Berluti Ecritoire-ba.

Mi kerül ezen az órán 20 millió forintba?
...

TEHETSÉG GYŐZI LE A KÁDERKORSZAKOT

NÉPSZAVA
Szerző: BALASSA TAMÁS
2021.02.07.


Évtizedekig búvópatakként működött, aztán az utóbbi hónapokban buzgárként tört a felszínre a Mathias Corvinus Collegium (MCC). A kormányközeli – ezért a médiában gyakran fideszes káderkeltetőként említett – intézmény jóllehet elsősorban tehetséggondozással foglalkozik, az egyetemekhez hasonlóan modellt váltott, és 500 milliárd forintnyi közvagyont kapott tavaly. Ez a felsőoktatás éves támogatásához mérhető. Forrásaink szerint emögött elsősorban a kultúrharc és az ahhoz szükséges anyagi és emberi erőforrások létrehozása áll. Leegyszerűsítve nem más, mint a nemzeti elkötelezettségű, kereszténydemokrata embertípus megteremtése, aki persze jobb híján Fidesz-szavazó. Orbán Viktor víziója látszik megvalósulni, aki 2018-as tusványosi beszédében szövegezte meg az újabb (49,27 százalékos listás eredményből következő) kétharmados félreértést: „kulturális korszakba kellene ágyazni a politikai rendszert”. Ez csak fiatalokkal megy, viszont a mérések szerint a 18–29 éves korosztály elfordulni látszik Orbán országától. Az MCC mind ez idáig ellenállt: a tehetség nem ideológiai alapon születik, legutóbb a kádárizmusnak is csak megerőszakolnia sikerült ezt a makacs tényt...

OLYAN SZEGÉNY, HOGY MÉG IGÉRNI SEM TUD

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2021.02.07.


...Igérni tudni kell, értelmes és vonzó dolgokat, ami meg a vazallusok megtollasodását szolgálja, azt bátran meg kell szüntetni, megmagyarázva természetesen azt, hogy miért igazságtalan a gazdagok támogatása a középrétegek és a szegények rovására.Aztán majd meglátjuk, mindenesetre mindenkit érdekeltté kell tenni a választásokon való részvételben, mindenkinek tudnia kell, hogy konkrétan mennyit nyer, ha ránk szavaz, és vigyázni kell, hogy minél kevesebb vesztese legyen a változásoknak.
Ehhez persze tudni kell mit kezdeni a családtámogatások jelenlegi rendszerével, meg a multikkal, akik ellen nem szabad hajtóvadászatot indítani, sőt, meg kell nyugtatni őket, hogy a megváltozó körülmények között is realizálni tudják elvárt profitjukat.
Rendezni kell a nagy társadalmi ellátórendszerek finanszírozásának ügyét és nagyon oda kell figyelni a nyugdíjasokra, mert nekik most taknyuk-nyáluk össze fog folyni a nagy hálálkodástól, hogy amit elloptak tőlük tíz év alatt,m abból most kicsit odalöknek nekik, mint koldusnak az alamizsnát.
A nyugdíjasok élete soha többé nem függhet ebben az országban mindenféle orbánviktorok kegyétől, nem mondhatja senki, hogy decemberben ennyitr vagy annyit "adok", csak az életük során befizetett járulékoktól.
Konkrét dolgokat kell mondani, igérni.
Van miből, hiszen az unió zúdítja ránk a pénzt, emellett még ott a NER rablóinak vagyona is, amit nagy hiba lenne a zsebükben hagyni.
És akkor nyugodt szívvel mehetnénk neki a választásoknak, és rámosolyoghatnánk szeretett miniszterelnökünkre: Helló Röfi!

VENNE ÖN AUTÓT A KORMÁNYTÓL? ÉS VAKCINÁT?

RÖNTGEN BLOG
Szerző: KUNETZ ZSOMBOR
2021.02.07.


Talán nem véletlen az, hogy vannak olyan területek az életben, amelyek hosszú, sokszor bürokratikusnak tűnő, máskor valóban bürokratikus úton szabályozottak. Vannak olyanok is, melyek szabályrendszerét évtizedek, néha évszázadok alatt, szó szerint vérrel írták.

Ilyen hagyományosan az atomenergia, a légi közlekedés és az egészségügy, gyógyszerügy szabályozása is. Jellemezően az ezen szektorokat meghatározó nagyon szigorú keretrendszerek és regulák nem az Alkotmányban szerepelnek.

Így képesek annál is bonyolultabb előírásokat is tartalmazni, mint az apa az férfi, az anya az nő, vagy a minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár. 

Éppen ezért, ezen bonyolult szabályoknak és eljárásoknak - amelyek a gyógyszeriparnak is sajátosságai - nem a latens munkanélküliség titkolására létrehozott aktatologatói állások megteremtése a célja, hanem a szabályozni kívánt szektor biztonságos üzemeltetése. Ennek egyenes következménye sokszor a hosszú és bürokratikus, és gyakran persze kényelmesen lassú folyamat is, amely egy-egy gyógyszer engedélyezése körül zajlik...

„ELHITTEM, HOGY ÉN IS JOBB ÉLETET ÉRDEMLEK” – ÍGY KAPNAK ESÉLYT A GYERMEKOTTHONBAN ÉLŐ GYEREKEK

24.HU
Szerző: GRÁD-KOVÁCS MÁRTA
2021.02.07.


A Világszép Alapítvány tíz éve dolgozik gyermekotthonban élő gyerekekkel: Az alapítvány egyik mentora, Tarcsa Tímea, és mentoráltja, Dani mesél a közösen eltöltött éveikről, legnagyobb kihívásaikról és legkedvesebb emlékeikről.

"Tízéves koromig néhány családtagommal laktam együtt: nagymamámmal, nővéremmel – nagy szegénységben. Ekkor elkerültem gyerekotthonba a nővéremmel, majd onnan nevelőszülőkhöz. Aztán jött újra a gyerekotthon, akkor már egyedül, majd a javítóintézet. Csináltam sok hülyeséget. Most az utógondozóban vagyok, ahová az intézetis gyerekek 18 éves koruk után mehetnek. Még néhány évig itt is leszek."

Dani foglalta össze így, felettébb röviden, mi történt vele a születése óta eltelt 21 évben. „Nincsenek túl jó emlékeim. A gyerekotthon azért nem egy család” – emlékszik vissza. Ahogy szóba kerülnek az esetleges továbbtanulási tervek, a mellette ülő Tarcsa Tímea elismerő mosollyal nyugtázza, a fiú immár mer nagyot álmodni...

SZABAD SZEMMEL – JUNCKER: HA NEM ÉRVÉNYESÜLNEK A NORMÁK, ONNANTÓL KEZDVE SZABAD AZ ÚT AZ ÖKÖLJOG ELŐTT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.02.07.


Neue Zürcher Zeitung


Az Európai Bizottság előző elnökét igencsak aggasztja, amit Magyarország és Lengyelország csinál a jogállam ügyében. Merthogy mindkettő hozzáállása igencsak megváltozott a belépés óta, noha itt az európai összefogás alapjáról van szó. Jean-Claude Juncker egyben arra is felhívta a figyelmet a lapnak adott interjúban, hogy a szabályok betartása egyúttal biztosíték a kis és közepes tagok számára. Hiszen ha nem érvényesülnek a normák, akkor onnantól kezdve szabad az út az erősebb joga, az ököljog előtt. Akkor pedig a kisebbek nem tárgyalhatnának egyenlő félként a nagyobb országokkal.

A politikus ugyanakkor azt mondja, hogy a keleti bővítés az ég adománya volt és Európa megragadta a kivételes lehetőséget a kelet-nyugati megbékélésre. Viszont szépen néznénk ki, ha elszalasztotta volna az alkalmat, hiszen akkor milyen határviszályokkal kellene jelenleg szembenézni! Megismételte, hogy annak idején rendszeresen „Helló, diktátorral!” – üdvözölte Orbán Viktort, aki ezt nem vette tőle rossz néven, legalábbis nem rohant el az első hídig, hogy a mélybe vesse magát miatta.

Az interjúalany úgy véli, hogy az EU nem tarthat egyenlő távolságot az USA-val, illetve Kínával szemben. Hiszen Amerika történelmi szövetséges, míg Peking egyszerre partner és versenytárs. Kitért arra, hogy Brüsszelnek nem szabad az erő pozíciójából tárgyalnia Afrikával, ugyanakkor az európai cégeknek befektetésekkel kell megelőzniük a kivándorlási hullámot. Ám az uniónak nem szabad átengednie a fekete kontinens a kínaiaknak, mint ahogy a Balkánt sem.

Juncker nem ért egyet azzal, hogy katasztrofális lenne az oltóanyag helyzet, ám hiba volt azt az illúziót kelteni, hogy mindenkit gyorsan be lehet majd oltani. Bár az ősz kezdetéig érkező szer elegendő a lakosság 70 százaléka számára. Viszont korábbi tisztségében maga is gyakran megélte, hogy a tagállamok Brüsszelre mutogattak, miközben ők maguk voltak sárosak. Az azonban nagyon helyes, hogy ezúttal a Bizottság biztosra akart menni, amikor a vakcinákról egyeztetett. A britek azonban hiába csinálnak úgy, mintha jobban állnának, miután kiléptek az unióból. Nem szabad elfelejteni például, hogy annak idején hány, de hány gyerek született súlyos testi károsodásokkal a Contergan nevű fogamzásgátló miatt, amelynek hátulütőit csak túl későn fedezték fel. Szóval jobb a szereket időben alaposan bevizsgálni, még ha ez több időt is vesz igénybe.

Hogy a tagállamok tavaly tavasszal leengedték a határsorompókat, azt Juncker súlyos hibának tartja, ami tartósan ártott az európai gondolatnak. Egyben mutatja, milyen törékeny az összefogás. Ezzel szemben nagyon jó, hogy megszületett a segélyalap, mert kiderült, hogy zsákutcába vezet, ha minden ország a saját pecsenyéjét sütögeti. Ám szó sincs ingyen ebédről. A kormányoknak és a pártoknak nem szabad saját hobbijaikra elkölteniük azt a pénzt, amit a 750 milliárd eurós alapból kapnak. A reformokkal a jövőt kell megcélozniuk. Ezért kell egyeztetniük a terveket Brüsszellel.

Bloomberg

Putyin ugyan a nyáron kissé előreszaladt, amikor még a vizsgálatok vége előtt bejelentette, hogy kész az orosz vakcina, most viszont nem győzi kasszírozni a diplomáciai hozadékot, miután az országok sorban állnak a szerért. A Szputnyik V alighanem a legnagyobb orosz tudományos eredmény a szovjet idők óta. Főként, hogy a tekintélyes Lancet tudományos folyóirat megerősítette hatásosságát. Nagyjából ugyanolyan jó, mint amivel az amerikai és európai gyártók kirukkoltak, viszont kenterbe veri kínai riválisát. Úgy hogy az EU-tag Magyarország is vesz belőle.

Immár geopolitikai jelentőségre tett szert a verseny, hogy a kormányok hozzájussanak az oltóanyaghoz, mert igyekeznek mielőbb kikeveredni a korlátozások okozta súlyos gazdasági és társadalmi helyzetből. Ez pedig kedvező pozíciókhoz juttatja Moszkvát. Persze még nem lehet pontosan megmondani, hogy az orosz elnök pontosan milyen politikai előnyöket könyvelhet el, de országa máris image-javításra használja a vakcinát, miután kapott éppen eleget a választások manipulálásért és az ellenzék elleni fellépésért. Az állami tévé vastagon adja, hogy már hány országnak szállítanak a Szputnyikból.

Egy orosz szakértő szerint azonban a Nyugat részéről így is megmarad az ellenségesség a Kremllel szemben, az oroszok befolyása inkább olyan helyeken nőhet, mint Latin-Amerika. A szert már gyártják Indiában, Dél-Koreában és Brazíliában. A hazai kereslet azonban továbbra is csekély, mert a közvélemény nem bízik a hatóságokban. Mellesleg még mindig nem lehet tudni, hogy Putyin végül beoltatta-e magát.

De a készítmény előnyei közé tartozik, hogy nem kell mélyhűteni, tehát könnyebb szállítani és szétosztani még a melegebb égöv országaiban is. Egy kettős adag 20 dollárba kerül, vagyis lényegesen olcsóbb, mint a nyugati vetélytársak, leszámítva az AstraZeneca termékét, de annál hatékonyabb. Ugyanakkor az európai engedélyezést még hónapokig eltarthat. A Lancet főszerkesztője azt várja, hogy lesz belőle bőven, de nem egyhamar. A gyártásban mutatkozó szűk keresztmetszet miatt orosz részről úgy nyilatkoztak, hogy Európán belül májusig csak Magyarországnak tudnak szállítani.

Le Monde

Egyelőre nincs elég oltóanyag Európában, ezért a Bizottság súlyos válságot él át, pedig igazából sikereket tud felmutat, csak azokat e pillanatban elhomályosítják a kudarcok. Az azonban mindenképpen tény, hogy 2,3 milliárd adagot kötött le hat gyártónál a földrész 450 millió polgára számára, de ennyiből jut a szegény országok megsegítésére is.

Von der Leyent nem lehet kibillenteni nyugalmából, arcáról nem tűnik el a mosoly. Függetlenül attól, hogy Brüsszel túl lassan írta alá a vételi szerződéseket, noha közben pusztított a járvány. És mivel a szerek csak lassan érkeznek, több országban is vissza kellett fogni az oltási kampányt, így viszont tovább nő a halottak száma. Az EU végrehajtó testületének elnöke azonban változatlanul úgy gondolja, hogy jobb feltételeket tudtak kialkudni, mint a britek és az amerikaiak. Az ár alacsonyabb és az érintett cégek nem tudtak kibújni minden felelősség alól, ha netán bármi gond adódik. Célja az, hogy a nyár vége előtt beoltsák az európai lakosság 70 százalékát.

Jelenleg azonban a kontinens mindössze a 3 százalék felé közelít, míg az USA 10, Nagy-Britannia 15, Izrael pedig már 59 százaléknál tart. De az is tény, hogy ekkora feladattal a Bizottság idáig soha nem került szembe, nincs is meg hozzá a felkészültsége, hiszen az egészségügy nemzeti hatáskörbe tartozik. Továbbá hat hónapja még senki nem tudta, melyik szer lesz a nyerő. Viszont a közös beszerzés mellett szólt, hogy tavaly tavasszal például a németek és a franciák megtiltották a védőeszközök kivitelét.

A francia Európa-ügyi államtitkár úgy látja, ha nem közösen járnának el, akkor a tagok egymás elől kapkodnák el a készítményeket. Főleg, hogy a nacionalizmus azért továbbra is megnyilvánul. Pl. a keletiek részéről, akiknél nem folyik gyártás, ám azt gondolják, hogy az érintett nyugati országok a saját gyógyszerüzemeiket favorizálják. De a lényeg, hogy a 27-ek egységesek maradtak. Bár azért érződik soraikban feszültség, mivel a britek, amerikaiak és izraeliek jobban haladnak és a ragály sem csillapodik.

Ugyanakkor a Bizottság szigorúan titkosként kezeli a megállapodásokat és ez ideális bűnbakká teszi. Ráadásul ismét egyre több a beteg és új törzsek jelentkeznek.

Neue Kronen Zeitung

Lecsaptak az osztrák határon át ingázó magyarok arra, hogy Burgenlandban ingyen lehet igénybe venni a koronatesztet, hiszen Magyarországon egyrészt nincs rá elég lehetőség, másrészt pedig drága. Főleg a tartomány északi részén jelentkeznek sokan a keleti szomszédságból. Ezért több ilyen központ is elért teljesítőképessége határára, Neusiedl am See térségében már nincs szabad időpont. De a hatóságok közben gondoskodtak az erősítésről.

A szolgáltatást azok vehetik igénybe, akik bejelentkeztek az osztrák társadalombiztosításnál, illetve van elektronikus egészségügyi kártyájuk. Osztrák részről úgy gondolják: a nagy igény a magyar állapotok miatt jelentkezik...


MILYENEK A TEHENEK?

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.02.07.Nemzeti anyatehén tartására kapott támogatást Orbán Viktor veje, Tiborcz István. Volnának itt kaján áthallások, amiket azonban jólnevelt szendeségünk okán nem bocsátunk a nagyközönség elé. Viszont bízunk abban, hogy a nemzet veje keze alatt élő anyatehén még pislákol, gondolván ezen a ponton az OLAF-ra és sötétségbe borult városainkra, amelyek sorsa példázza azt, mivé lehet egy támogatás, ha nem a jó gazda gondosságával használják az unió és a haza adófizetőinek pénzét. Következésképp reményleni tudjuk csupán, hogy az anyatehén jól táplált, boldog és csinos, kérődzés közben pedig a himnuszt dúdolgatja, ha pedig ihajj-kedve van, tán még a Nélküledet is.

Mindeközben, amikor csócsálgatjuk ezt a jelzős szerkezetet, miszerint nemzeti anyatehén, megül minket a szinesztézia átka vagy áldása, és élénken érezzük a trágyaszagot, amely hogy hogynem, nemzeti színű gőzökben inog előttünk, ilyképp a nemzeti anyatehén maga a magyar ugar. Pálinka és fokhagymaszagú böfögés roggyantott öltönygatyában, kézcsók és Orbán Viktor avas szagú parasztudvara. Jelzős szerkezetünkben egyképp járatódik le, mállik ganyévá a nemzeti, az anya és a tehén, így ez a halom, ami a romlás által létrejön, a NER maga a kokárdájával, ájtatos gonoszságával, az ereszen tornázó Szájerrel, elsőáldozással, a szent szánkókkal, etc., etc.

ITT OLVASHATÓ
Úgy véljük viszont, hogy a nemzeti anyatehén közjószágokat borjadzik asszonyságok örömére, teljessé téve így az orbáni univerzumot, amelyben minduntalan féreglyukak nyílnak ismeretlen világok felé, ahová viszont nem indulunk. Nem a restség, hanem a nemzeti bávatagság okán, hiszen gondoljuk meg a nemzeti anyatehén habitusát, aki álmos szemekkel, olykor vágyódva, de szügyig merülve a ganyéban ácsorog, maximum lassacskán ballag hátrahagyván a költészetet magát, mint emlékezhetünk, hogy gőzöl, gőzöl a friss tehénlepény. Ezt J. A. polgártárs verselte meg, őt azonban odébb rakták a Duna partján, nem látja már sem a dinnyehéjat, sem a fehérek közt európait.

Egyáltalán, minden egész eltörött. Mindamellett a nemzeti anyatehén mint intézmény másutt is létezhet, de ez minden más nyelven másképpen van. S gondolunk itt a kedves vezetőre, aki ekképp nyilatkozott meg élettérről álmodozva, s kijelentve, hogy ő nem Lebensraumot mondott, ami szót fehérek közt európai nem igazán vesz a szájára a közismert előzmények miatt. Ezen túl, ám ezzel együtt a nemzeti anyatehén nem national mother cow, ilyen globalista sorosfattya, hanem az anyatehén a családi autó. Másképp, zamatában legényanya ő, vagy a Barcikai Ősanya, illetve a rátóti csikótojás. A nemzeti anyatehén nemzeti nagylétünk maga, plusz a trianoni gödör zokogása...