2021. október 22., péntek

MEGÉRKEZTEK A TROLLOK: ELK*RTUKBÓL SZÉTL*PJUK, GYURCSÁNYBÓL ORBÁN LETT

ZACC / TELEX
Szerző: PRESINSZKY JUDIT
2021.10.22.


Van ez az új magyar film, talán már az is hallott róla, akinek nincs tévéje. Ez az Elk*rtuk című Gyurcsány-film, őszödi beszéddel, zavargásokkal, meg szarkeverő Dobrev Klárával.

A filmnek van egy plakátja is, sok embert belesűrítettek Gyurcsány Ferenc fejébe. Ez egyébként még a DK-elnökének is tetszett, csak épp szerinte az orrméretét nem találták el rajta.

Az Elk*rtuknak van egy hivatalos IMDb-oldala, a filmplakátok közé pedig most becsúszott egy trollverzió is.

Az újragondolt plakát neve Szétl*pjuk, Gyurcsány helyett Orbán Viktor fejében van sok kis Orbán, de elfér még mellette Mészáros Lőrinc, Rogán Antal, Tiborcz István kétszer is, piciben helyet kapott még Habony Árpád, Semjén Zsolt és Lázár János is. A háttérben felsejlik egy jacht meg néhány focipálya.

Azt, hogy mit gondoltunk a Gyurcsány-filmről, pontosabban a film és a valóság kapcsolatáról, ebben a kritikában írtuk meg, a kormánylapok kritikáiról pedig ebben a Zacc-posztban emlékezünk meg.

Az Elk*rtuk díszbemutatóján is forgattunk, ahol a NER is képviseltette magát...

SZERBIA BESZÁLLNA PAKS2-BE, GIGABÍRSÁG BIGE LÁSZLÓ CÉGCSOPORTJÁNAK

ÁTLÁTSZÓ / HETI LAPSZEMLE
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2021.10.22.


Privátbankár: Szerbiából kaphat ajánlatot Paks 2-re Orbán Viktor


Aleksandar Vučić szerb elnök egy interjú jelentős részét az energiaválságnak szentelte, és ezzel kapcsolatban jelentette be, hogy Szerbia szeretne beszállni a Paks 2 atomerőmű megépítésébe. “Javasolni fogom [Orbán] Viktornak, hogy 5-10 százalékkal beszállnánk, ami 500 vagy 1000 millió eurót jelentene, hogy használhassuk az ott előállított áram egy részét” – mondta az elnök.444: 14,1 milliárd forintra bírságolta a Versenyhivatal Bige László műtrágyás cégcsoportját

Rekordösszegű, 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki kartellezés miatt többek közt a Bige László érdekeltségébe tartozó Nitrogénművek Vegyipari Zrt.-re és vállakozáscsoportjára a Gazdasági Versenyhivatal, mivel szerintük a cégek “éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására” törekedtek. Bigét 2020 őrizetbe vették egy másik ügy miatt, akkor politikai leszámolásról beszélt.

Mfor.hu: Tiborcz István két osztrák síhotelt vett Mészáros Lőrinctől

A BDPST Group megvásárolt egy 43 és egy 91 szobás, az ausztriai muraui sírégióban található hotelt tulajdonló céget – közölte a cég, ami Tiborcz István, a miniszterelnök vejének tulajdonában van. A Relax Hotel pályaszállás, amely 91 szobával 4 csillagos színvonalon várja a vendégeket, a szintén 4 csillagos Alpenblick Hotel pedig a település egyik első szállodája, és 43 tágas családi szobával rendelkezik. Az osztrák hoteleket a Mészáros Lőrinc cégbirodalmába tartozó Hunguest Hotels adta el: a cégé volt a Holiday Resort Kreischberg-Murau G.m.b.H., ami a hotelek tulajdonosa.

24.hu: Házkutatás és nyomozás a hevesi fideszes képviselő körzetében

Házkutatást tartott a rendőrség a Heves megyei Boldog község önkormányzatánál a napokban – értesült a lap. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság kérdésünkre megerősítette a helyszíni vizsgálat tényét. Tájékoztatásuk szerint „versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűntett elkövetésének a gyanúja miatt” nyomoznak, ez azonban nem csupán Boldog községet érinti. Mint írták, „több önkormányzat érintettségét vizsgálják”.

Hvg.hu: Legalább ötvenmilliót költött a Fidesz Márki-Zay lejáratására az utóbbi napokban

Legalább ötvenmillió forintot költöttek el a Fidesz politikusai és influenszerei Facebookon az utóbbi tíz napban hirdetésekre. Karácsony Gergely már a múlté, a propagandamédia és a megmondóemberek új célpontot találtak: Márki-Zay Pétert. Két üzenetet próbálnak sulykolni: Az első, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester tulajdonképpen Gyurcsány Ferenc embere, a második, hogy Márki-Zay valójában nem is jobboldali-konzervatív politikus, hanem baloldali.

ORBÁN CIVILHÁBORÚJA - NER100 #15

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.10.22.Orbán Viktort és kormánya 2017-ben a nyílt kommunikációs támadást követően elfogadott egy olyan törvényt, amely megbélyegezte és listázta a civil szervezeteket.

KIRÁLYDRÁMA A TÖRÖKUGRATÓN – A BUDAÖRSI CSATA 100. ÉVFORDULÓJÁRA

VÁLASZ ONLINE
Szerző: HATOS PÁL
2021.10.22.


Gondolták volna, hogy az éppen aktuális cukorrépa-betakarításon is múlt, hogy éppen száz évvel ezelőtt IV. Károly másodjára is hiába próbálta meg visszaszerezni a hatalmát Magyarországon? Pedig ez is közrejátszott abban, hogy a király későn ért a főváros közelébe – egy nappal korábban még esélye lett volna bevenni a Budai Várat. Horthy, aki három évvel korábban még örök hűségéről biztosította Károlyt, ekkor már csak „hülye csirkefogóként” emlegette. Ez és még rengeteg érdekesség kiderül Hatos Pál Válasz Online-nak küldött írásából...


TOMBOL A JÁRVÁNY KELET-EURÓPÁBAN, DE MAGYARORSZÁG NEM SZIGORÍT, HANEM ENYHÍT

G7.HU
Szerző: HAJDU MIKLÓS
2021.10.22.


A napokban egyre több környékbeli országból érkeztek aggasztó hírek a koronavírus-járvány újabb felfutásával kapcsolatban. A szűkebb, visegrádi régiót nézve Szlovákiában lassan már a járvány legsötétebb időszakaira emlékeztető számban regisztrálnak új fertőzötteket, és a többi V4-es ország esetszámai is egyre inkább súlyosbodó a helyzetről árulkodnak – Magyarországon a mutató hét napos mozgóátlaga a második és a harmadik hullám között mért szintig futott fel mostanra, az utóbbi napok esetszámai pedig az áprilisi helyzetet idézik.

Kelet-európai összehasonlításban azonban még mindig jónak mondható a visegrádi országok helyzete. A három balti országban, illetve az észak-balkáni térségben (Romániát ideértve) lakosságarányosan még a szlovákiai esetszámokat is jelentősen meghaladó mértékben regisztrálnak új betegeket az egészségügyi hatóságok, Nyugat-Európában pedig az Egyesült Királyság emelhető ki, ahol a koronavírus delta variánsából kifejlődött újabb mutáció terjed (persze a feltárt esetek száma erősen függ az országok tesztelési gyakorlatától is)...

BELENDÜLT A BANKI KAMATEMELÉS - TARTÓSAN IS SZIGORODÓ FELTÉTELEKRE LEHET SZÁMÍTANI

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.10.22.


A jegybanki kamatemelési ciklus hatása egyre erőteljesebben látszik a hitelkamatokon is. A bankoknak persze sokszor nem is kell külön lépniük, a kölcsönök ára ugyanis a pénzpiaci feltételekkel együtt emelkedik. A folyamat pedig egyre gyorsul.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a korábbi ütemnél csekélyebb mértékben, de meglehetősen szorgosan emeli az alapkamatot, ami persze – mint az grafikonunkon jól látszik – nem marad hatástalan a magyar pénzpiaci kamatra, a Buborra. Azok a kölcsönök, amelyek a pénzpiaci kamathoz kötöttek, minden külön intézkedés nélkül drágulnak. Ugyancsak automatikus egyébként a kamatemelés ott, ahol a feltételeket az állampapír-piaci hozamok határozzák meg.

A money.hu hitelközvetítő cég összegyűjtötte a lakáshiteleket érintő legfrissebb változásokat. Ezekből szemeztünk ki most néhányat. A K&H Bank, amely az azt megelőző hónapokban egyes futamidőknél még csökkentette is a kamatot, októbertől egységesen emelt. Például az 5 éves kamatperiódusú hitelek 30 bázisponttal lettek drágábbak. A 10 éves kamatperiódusú, illetve a 10 éves, végig fix kamatozású kölcsönök egységesen 35 bázisponttal kerülnek többe a múlt havinál.

Mindenkinek érdemes figyelni arra (a bankok ezt egészen biztosan megteszik), hogy a jegybank alelnöke szerint a kérdés már nem az, hogy az infláció átmeneti vagy tartós, hanem az, hogy tartós vagy még tartósabb lesz-e. Akad elemző, aki 2022 végére 2,7 százalékos magyarországi alapkamatot valószínűsít. 
A szeptemberi szinten tartás után 0,5 százalékponttal magasabb kamaton érhető el a MagNet Bank Stabil ötös és Stabil tízes hitele is. A napokban bejelentett akvizíció nyomán hamarosan a MagNet Bankhoz kerülő Sopron Banknál ugyanakkor szeptemberben minden soron átvezették a referenciakamat emelkedését, majd októberben folytatták. A Gránit Bankot is elérte a drágulás: szeptember 6-tól az 5 éves kamatperiódusú lakáshitelek és a szabad felhasználású hitelek kamata 13, a 10 éveseké 10 bázisponttal emelkedett. Ennél is nagyobbat lépett a bank, amikor október 10-től egységesen 0,7 százalékponttal emelte meg az 5 és 10 éves kamatperiódusú jelzáloghiteleinek kamatát...

ÉLET ÉS IRODALOM 2021/42. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.10.22.


P U B L I C I S Z T I K A

Váncsa István: Godot megjött és dolgozik

A legeslegújabb kori magyar politikai élet jobboldalán eddig volt egy, azaz egyetlenegy valódi, autonóm politikus, és voltak-vannak az ő lakájai. Most azonban forradalmi és úgyszólván felfoghatatlan változás tanúi lehetünk, amennyiben a jobboldali politikusok létszáma egyről kettőre emelkedett. A különbség nem elsősorban mennyiségi, hanem elvi és alapvető. Az egy különbözik minden mástól, eredeti, megismételhetetlen, extravagáns, önálló, szuverén, a kettő viszont számnév csupán. Amiből egynél több van, az lehet tucattermék, gyártószalagról legördülő söröshordó, alma a fáról, röfögő disznó a hizlaldában, akármi. A kettővé sokasodó és kozmikus magányának csillagporától ekként megfosztott egy a szemünk láttára hull alá az égből, attraktivitását csaknem mindenestül elveszíti, orcájának nemes vonásaira a mindennapok szürke árnya borul.

Hacsak minden kétséget kizáróan be nem tudja bizonyítani, hogy a jobboldali magyar politikusok halmazának másik eleme nem jobboldali és nem is politikus, hanem gyújtogató, csóvás ember, úrnak, magyarnak egyként rongy. A képletet némiképp bonyolítja, hogy a másik elem viszont őróla, az ő fennkölt személyét illetően akarja igazolni ugyanezt, és sajnos egyáltalán nem zárható ki, hogy a profanum vulgus bizonyos hányadát sikerül is megtévesztenie.Tovább

Ádám Zoltán: A második forduló után

„Ti vagytok a győztesek, a civilek, a kicsik. És a pártok ehhez a megújuláshoz csatlakoztak. Mi egy új és tisztább, becsületesebb, tisztességesebb Magyarországot akarunk, és ebben leltünk partnerre a pártokban. (...) De azt pontosan tudjuk, hogy egyetlen párt sem, bármilyen erős párt is, egyetlen párt magában nem képes változtatni a rendszeren. Valóban össze kell fognunk, pártok és civilek, és együtt viszont kivívhatjuk hazánk új szabadságát. (...) Mi nem csak egy pártot akarunk váltani. Mi nem Orbán Viktort akarjuk leváltani, bár természetesen most ez a cél. Mi egy új Magyarországot akarunk építeni, egy új kultúrát akarunk elhozni ennek az országnak. Egy olyan kultúrát, ahol a szeretet lesz az uralkodó. Hiszen ahogy már elmondtam néhányszor, sötétséggel nem lehet legyőzni a sötétséget, csak világossággal. Gyűlölettel nem lehet legyőzni a gyűlöletet, csak szeretettel. Ebben az új, megtisztított Magyarországban mindenkinek változnia kell egy kicsit. Politikusoktól elfogadhatatlan lesz egymás szidalmazása, egymással való személyeskedés, egymás zsarolása. Elfogadhatatlan lesz az, hogy mi gyűlöletre gyűlölettel válaszoljunk. Elfogadhatatlan lesz bármilyen visszaélés az ellenzéken belül. Mert mi ki fogunk állni minden magyarért, ellene fogunk mondani a gonosznak, ellene fogunk mondani a gyűlöletkampányoknak. Szeretettel, magyarként fogunk magunkhoz ölelni minden cigányt, minden zsidót, minden meleget, minden fogyatékkal élőt, minden jobb- és baloldalit, népit és urbánust; és igen, szeretettel fogjuk magunkhoz ölelni a fideszeseket is.” (Részletek Márki-Zay Péternek a budapesti Anker közben, 2021. október 17-én este megtartott győzelmi beszédéből)Tovább

Gadó Gábor: Cselek és csapdák

Kovács Zoltán: Csak józanul!

Bokros Lajos: Az újjáépítés csiszolatlan sarokkövei – V.
A hatékony és tisztességes kapitalizmus politikai gazdaságtana

Csepi Lajos: Alattomos kátyúk

Angyalosi Gergely: Kálmán C. György

(1954–2021)

Dobozi István: Megosztó, politikai vírus

Bokros Lajos: Az én Nobel-díjasom

Kornai János világhírű közgazdász emlékére

Radnóti Sándor: A dekórum
Búcsú a Magyar Civil Becsületrendtől

Marafkó László: Hazautak

Schein Gábor: Vázlat a kultúráról

Iskolázottság, olvasás, társadalmi kommunikáció

Szűcs R. Gábor: Nyugat után az első

Az euró bevezetése Szlovéniában

Amikor a nagykövetségről Ljubljana Stožice nevű kertvárosába hazaérve kinyitottuk a postaládánkat, a szokásos számlák mellett egy kis számológépet találtunk. A gépben egy szám: 239,640. Ez volt az az árfolyam, amelyen rögzítették a szlovén tolár (SIT) és az euró arányát. A számológépet pedig Szlovénia minden postaládájába bedobták, hogy még az euró bevezetése előtt, de már a kettős fizetés idején bárki ellenőrizhesse: a megfelelő átváltási arányt alkalmazták-e az üzletekben, a piacon, a vendéglőkben, a fodrásznál, a benzinkutaknál – szóval mindenütt. Az árfolyamdrágítást nagyon keményen büntették, egyszerű vásárlónak álcázott hatósági alkalmazottak segítségével is. A rekord egy benzinkút volt, ahol egy jégkrémért a kilencszeresét kérték annak, amit a rögzített árfolyam diktált. Ilyen intézkedések révén sikerült elkerülni az euró bevezetésétől való legnagyobb félelmet: az infláció növekedését.Tovább

Vásárhelyi Mária: 2021 Bibó István-díjasa: Parászka Boróka

Földényi F. László: Et in Arcadia ego

Konrád György sírkőavatása

V I S S ZH A N G

Ladányi János: Habár

Szűcs R. Gábor: A felmondásról

Vitrai József PhD: Viszonválasz

P Á R A T L A N

B. I.: KÉKVÉR, KUTYABŐR

-átkai: NEUROIZÉ

Lázár György: HOLT LELKEK

-hg-: CSATLAKOZIK

emesz: ÍGÉRET

- ress -: ESTE MA VÁROM

msz: GYANÚS

-na: LÉGY AZ ENYÉM!

Huszár Ágnes: FEL­SZENTELVE

celebrálja Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ

ÉLET ÉS IRODALOM 2021/42. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.10.22.


F E U I L L E T O N

Haskó László: Az én 56-om

I N T E R J Ú

Széky János: A kísérlet csúnya szó lett
Beszélgetés Ivan Krasztev bolgár politológussal

K R I T I K A

cikkeiZelei Dávid: Zsaru az Ermitázsban

Julija Jakovleva: Jön a vadász, meglátja. Fordította Iván Ildikó. Helikon Kiadó, Budapest, 2021, 416 oldal, 3999 Ft

Hogy mennyire megváltoztak az olvasói magatartások az eltelt időben, arra épp az orosz krimi magyarországi sorsa mutat rá. Mikor 2016-ban interjút készítettem M. Nagy Miklóssal („Istenem, jöjjön már valami posztmodern trükk”, Kalligram, 2016/11.), úgy fogalmazott, hogy míg korábban az volt az általános tapasztalat, hogy „a lektűrre vevő olvasóink nem orosz szerzőket szeretnének olvasni, az orosz irodalomra vevők meg nem lektűrt, hanem klasszikus magasirodalmat”, azóta különböző kiadóknál sorozatban jönnek ki Lukjanyenko és Glukhovsky, Akunyin és Marinyina kötetei – az orosz sci-fi és krimi tehát mintha megérkezőben lenne az elmúlt évtizedekben a magyar olvasóhoz. Ebbe a sorba próbál belépni a szentpétervári illetőségű, Norvégiában élő (és már norvégul is író!) Julija Jakovleva (vajon mért nem Jakovljeva?), aki a századelő cári Oroszországát helyszínéül választó Akunyinnal és a kilencvenes-kétezres évekbe kalauzoló Marinyinával szemben a harmincas évek Leningrádját választja Zajcev-trilógiája regényidejéül.Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

Kutasy Mercédesz: Ex libris

Bódi Katalin: Éva születése
Jorge Luis Borges: A végtelen életrajza
Sirokai Mátyás: Lomboldal
Urbán Bálint: Oscuro

Gyenge Zoltán: Akarat és/vagy képzet

Arthur Schopenhauer: A világ mint akarat és képzet. Az I. kötetet fordította Tandori Dezső, Tandori Ág­nes, Csejtei Dezső, Juhász Ani­kó, a II. kötetet fordította Csejtei De­zső, Juhász Anikó. Osiris Kiadó, Bu­da­pest, 2021, 1018 oldal, 6980 Ft

A XIX. század három nagy gondolkodója, Schopenhauer, Kierkegaard és Nietzsche, összehasonlíthatatlan hatást gyakorolt nem csupán a filozófiára, de az egész európai kultúrára. Ebbe a próza, líra mellett a film, képzőművészet, zene, vagy a színház is beletartozik. Túlzás nélkül állítható, hogy a század nagy kulturális történései e három gondolkodó ismerete nélkül értelmezhetetlenek. E körben pedig az origó a Hegel utáni filozófia első nagy alakja és egyben kritikusa, Atrthur Schopenhauer.Tovább

Szokács Kinga: A mozdulat összeköt

Pszichodinamikus mozgás- és táncterápia. Szerkesztette: Merényi Márta, Korbai Hajnal. L’Harmattan Kiadó–Magyar Mozgás és Táncterápiás Közhasznú Egyesület–ELTE Bárczi Gusztáv Gyógy­pedagógiai Kar Továbbképző Központ, Budapest, 2021, 331 oldal, 3990 Ft

A különféle művészetterápiákkal (is) dolgozó táncterápiákkal szemben a PMT azért pszichodinamikus, mert az elsődleges testi tapasztalatot, azaz a test spontán működését szelfszervező erőként alkalmazza a terápiás folyamatban. Talán mondani sem szükséges, hogy lassú folyamatról van szó, azért is, mert a nonverbális, az egyedfejlődésnek a beszéd kialakulása előtti élményvilága az egyik hatótényező. Ez az utóbbi évek csecsemőmegfigyeléseinek és memóriakutatásainak köszönhetően is egyre inkább jelentős tényezővé válik az emberkutatások során.Tovább

Gajdó Tamás: Modern színészalbum


Kornya István: Csikos Sándor – ku­lisszák nélkül. Csokonai Színház, Deb­recen, 2021, 256 oldal, 3500 Ft

A könyv gerince az az életműinterjú, melyet nagy felkészültséggel a szerkesztő készített. A beszélgetést nem csak az elmúlt hetven év magyar történelmének fordulópontjai határozzák meg, hanem Csikos Sándor életének állomásai is. A legdöntőbb, hogy a Karcagon született művész csaknem teljes pályafutását vidéki színházakban töltötte; ám ezt nem tartja sem érdemnek, sem istencsapásnak. Elégedetten szemléli sorsát, és sértődöttség nélkül rendezgeti emlékeit. Egyéni sikerei mellett számos színháztörténeti jelentőségű, izgalmas premiert idéz fel, melyekről olyan könnyű megfeledkezni.Tovább

Szarka Judit: Senkiföldje

Mezei Márk: Zsidó temetés. Kalligram Kiadó, Budapest, 2021, 254 oldal, 3990 Ft

A fiút Gyurkónak hívják, akik szeretik, de senki sem szereti: anyja régen meghalt, apját leginkább csak idegesítette, mivel soha nem tudott megfelelni kimondatlan elvárásainak, mindenki más számára pedig csak eszköz. Az apai barátnak, Öcsi bácsinak szexuális tárgy, az orthodox zsidó nagybácsinak betérítendő örökösjelölt, a szétesőben lévő politikai rendszer elhárítótisztjének szánalmas beszervezési kísérlet. De ami mindezeknél is sokkal nagyobb baj: Gyurkó önmagát sem szereti, tele van öngyűlölettel, szégyenérzettel, bűntudattal, személyisége helyén rendkívül éles észleletek reflexiói halmozódnak, hogy aztán időnként elemi erejű indulatkitörésekkel reagáljon a körülötte és önmagában habzó képmutatásokra és gyűlöletekre.Tovább

Lapis József: Posztmodell


Címtelen föld – fiatal erdélyi me­tamodern líra. Szerkesztette André Ferenc és Horváth Benji. Hervay Köny­vek 1., Erdélyi Híradó–Fiatal Írók Szövetsége, Kolozsvár–Bu­da­pest, 2020, 304 oldal, 2900 Ft

A metamodern olyan fogalom, amely a posztmodern utániság érzésének tapogatózó megragadási kísérlete. Egyebek mellett olyan címszavakkal kísérelhetjük meg leírni, mint oszcilláció (modern és posztmodern jellemzők között), különböző reflexiós szintek és attitűdök egyidejű jelenléte (közvetlen/egyenes és ironikus, kételyteli és lelkesült, melankolikus és reményteli, depresszív és progresszív, elleplező és őszinte, bevonódó és apatikus, személyes és politikus), posztideologikusság, posztirónia, hibriditás stb. Rendelhetőek hozzá természetesen elméletírók (Robin van den Akker, Hanzi Freinacht stb.) és művészeti praxisok (például a LeBeouf–Rönkkö–Turner trió), irodalmi formák (például David Foster Wallace) is, bár a koncepció eredete alapvetően képző-, illetőleg performanszművészeti. Ugyanakkor valószínűleg lehet érvelni amellett, hogy amit metamodernként írunk le, az tulajdonképpen az egyébként plurális és összetett posztmodern komplexum részeként is elbeszélhető (mi volt előbb, a reflektálás vagy a megelőzöttség?).Tovább

György Péter: Önarckép: az átváltozás
Baranyay András munkássága

(Baranyay András Részben az egész című kiállítása a Műcsarnokban 2021. december 5-ig tekinthető meg.)Tovább

Cserhalmi Luca: Pán Péter effektus

(A Posztfelnőtt című kiállítás november 11-ig megtekinthető a Knoll Galériában.)Tovább

Wagner István: Migráns fotográfiák

(Vor Ort – Fotogeschichten zur Migration, Museum Ludwig, Köln. Megtekinthető október 23-ig)Tovább

Báron György: Bucharest by Night

(Éjjeli őrjárat. Magyar–román film. Forgatókönyvíró-operatőr-rendező: Demian József)

Többször kéne ezt emlegetnünk, elvégre, ha létezik nem szűken vett nemzeti művészet, a mozgókép az. Most épp Demian Józsefnek köszönhetjük, hogy ezt ismét elmondhatjuk. Ünnepelnünk kéne őt, ám az ajándékot maga hozta. Egy remek román–magyar filmet, az Éjjeli őrjáratot. Veterán mesterként megtehette volna, hogy hátradől, s profi fiatalok csapatával levezényli a jutalomjátékot, ezzel szemben pompás őszikéjét maga írta, rendezte és fényképezte.Tovább

Rákai Zsuzsanna: Víziók, szörnyek

(Alexander Melnyikov – Zeneakadémia, október 17.)

Sűrű volt és már-már fullasztó, részben önmagától, részben a melléütésektől, ezek azonban rendre csak a gesztusként, értelmezésként, a borzalom felkeltésének szándékával hozzáadott tremolókban, arpeggiókban, oktávfutamokban jelentkeztek, sosem a tematikusan jelentős elemek megszólaltatásakor, amelyeket Melnyikov egyszer sem engedett bizonytalanságba süllyedni, hanem mindig markánsan és csaknem minden hajlékonyságot kerülő, pregnáns hangképzéssel szólaltatott meg. Ezzel a döntéssel pedig elérte, hogy egyvalami mindenképpen tisztán állt az ember előtt a mű végére: az alkotás voltaképpeni célja és értelme, a nyers, ragyogó és megalkuvást nem ismerő őrület.Tovább

Gergics Enikő: Párhuzamos sivatagok


(Roberto Bolaño: Vad nyomozók, rendezte Kelemen Kristóf, Radnóti Tesla Labor)

A Vad nyomozók nem lett könnyű előadás, és a befogadását csak nehezíti, ha nem ismerjük az alapanyagot. A történet nem lineáris, nem is egészen érződik a valóságban játszódni, az átirat és a rendezés pedig nem az eseményekre, inkább a benyomásokra összpontosít, beleérzési és áttekintési pontokat teremt. A magukat zsigeri realistának nevező fiatal költők úton vannak, előbb azzal a konkrét, bár részben spirituális céllal, hogy megtalálják az irányzat szellemi ősanyját, aztán inkább cél nélkül, talán közben időnként írnak is, de azért többnyire inkább szexelnek, szerelmesek, bajba kerülnek – és közben lecsiszolódik róluk is a meg nem alkuvás, ez a golyóálló élménye a saját mindenki másnál különb mivoltuknak. Kelemen Kristóf szatirikus, de együttérző rendezéséből viszont nem a nagy durranás utáni depresszió jön le, hanem ennek az elkerülhetetlensége és egyúttal az ezzel való odavetett, hanyagul elegáns, de semmiképpen sem passzív megbékélés.Tovább

Fáy Miklós: Elmúlt hetven

(Kovács János 70 – koncert a Müpában, október 16.)

Az már egy másik kérdés, hogy ha játsszák, és jól játsszák, szépen, okosan, de nem parádésan, mert mitől is parádézna a Rádiózenekar, az mire elég. Egyfelől arra biztosan, hogy csodálja az ember Kovács Jánost. Micsoda muzikalitás és tehetség kell ahhoz, hogy valaki, akiből mindaz az utálatosság hiányzik, ami egy nagy karmesternél nélkülözhetetlen, nincs túlfejlett ön- és éntudata, nem agresszív, nem akar tündökölni, de még csak dobogót sem kér a talpa alá a fellépésekkor, aki csak zenélni akar, és nem reprezentálni, mégis nélkülözhetetlenné váljék egy ország zenei életében! Tovább

Végső Zoltán: Patti Smith misztériuma

(Patti Smith a Liszt Ünnepen, október 13.)

Nem mondom, hogy az ikonok közül zeneileg ő volt a legjobb, mert Laurie Anderson és Marianne Faithfull két-két, illetve a Van der Graaf Generator koncertjei jobbak voltak, de mégis Patti Smith tud valamilyen varázslatot. Ennek megfelelően már nyoma sincs annak, amiért a „punk nagymamája”-ként kezdték el őt emlegetni, ráadásul amikor ő még valamennyire punk volt, akkor egyáltalán nem volt nagymama korú. Smith mára bölcs indián asszonnyá változott, tele tapasztalattal és olyan rutinnal, ami tulajdonképpen mégsem teszi rutinszerűvé a valószínűleg standard műsorát.Tovább

Siba Antal: Magának mondja

(Kovács Zoltán államtitkár sajtótájékoztatója három újságírónak)

Kovácsnak az operatív törzs keddi ülése utáni sajtótájékoztatójáról van szó, ám erről csak egy Instagram-storyban lehetett értesülni, tehát a sajtót nem hívták meg. Az esemény a Fidesz-kormány kommunikációs gyakorlatában egyedülálló, de nagyon is életszerű: a szakember újságírókkal teletömött széksorok esetében sem mond semmit, aminek információtartalma lenne, helyette többnyire pimaszkodással és kioktatással üti el az időt, és olyan is előfordult már, hogy megvonta a kérdés jogát. Hogy ilyen magaláztatások után miért kell szerencsétlen munkatársaknak ezekre a semmire se jó úgynevezett tájékoztatókra eljárni, azt nem tudni. Csak üdvözölni lehet, hogy a kormány az élethez igazította a tájékoztatók rendjét: a továbbiakban székeknek tartanak kormányinfót.

I R O D A L O M

Benedek Szabolcs: Jelenet

Nem érdekelte, hogy a két kamasz lány már nemcsak bámulja, hanem vihog is rajta, ismét kikandikált az oszlop mögül. Ott állnak a pénztárnál. Náluk természetesen ő veszi a jegyet, a feleség addig fogja a gyerek kezét. Hanna ekkora távolságból nem bírta kibetűzni a pénztárak fölötti feliratokat. Se a filmek címét, se a kezdési időpontokat. A ridiküljébe nyúlt és kikotorta a telefonját. Melyik istenverte pláza is ez, és mi a mozi neve? Most kivételesen jól jött, hogy Miklós leszarja, ezúttal nemcsak azt, hogy péntek van, hanem a jeles dátumot is, és szokás szerint késik. Mindig annyira pedáns, néha már kínosan, ám ha kettejükről van szó, olyan laza lesz, hogy nem figyel, nem igyekszik, nem siet. Végtére is nem kell csodálkozni, hogy így alakult. Hanna azt olvasta az interneten, és a bizalmas barátnők is, akiket beavatott, mind azt mondták, hogy kettőn áll a vásár. A dolgoknak következményük van.Tovább

Szántó T. Gábor: Kafka sírja

Amikor rákérdeztem, és megmondták, ki a rendező, megremegett a kezemben a telefon.

A producer, Emil Lustig neve nem mondott sokat, de abba beleszédültem, hogy Jirži Dorfman, az egyik legnagyobb élő cseh filmes akar adaptációt készíteni a regényemből. Dorfman a nyolcvanas-kilencvenes években minden lehetséges európai filmdíjat megnyert. Elutasította Hollywoodot, de szemérmetlenül ellopta az amerikai filmekből mindazt, amit használni tudott összetéveszthetetlen hangulatú közép-európai mozijaihoz, még ha ki is fordította a hollywoodi dramaturgiát. A 80-as években stílusparódiát csinált Woody Allen zsidó neurózisából, a 90-es években Pedro Almodóvar meleg miliőjéből és Tarantino kegyetlen humorából, mindezt úgy, hogy megtartotta saját, összetéveszthetetlen filmnyelvét. Tiszteletlen volt hatalommal és ellenzékkel, konzervatívokkal és a politikai korrektség megszállottjaival, férfiakkal és nőkkel egyaránt. Úgy tűnt, nem kedveli az állatokat és a gyerekeket, legfeljebb a majdnem fiatalkorú lányokat. Felejthetetlen volt az Álmos délután kamaszlázadása, a Kígyóbőr abszurd politikai krimije a diktatúra titkos­szol­gá­la­táról, a Száműzött szerelem emigrációs drámája, és a közép-európai ellenzékről meg a szexuális forradalomról szóló, nagy botrányt kavart ’68 után ’69 című mozija is. A korábbi darabok és a Havel a Várban mulatságos dokumentumfilmje után, amelyben az író-köztársasági elnök inkognitóban, kopott farmerben és bőrdzsekiben szökik ki a rezidenciáról, hogy eltöltsön egy görbe estét és éjszakát őt filmező régi barátjával, majd hajnalban, másnaposan, röhejes kötélhágcsón imbolyogva visszaszökjön a várba az őröket megkerülve, senki nem lett volna közömbös íróként, ha Dorfman bejelentkezik hozzá, hogy filmet forgatna a könyvéből, különösen, mert a kilencvenes évek vége óta egyáltalán nem rendezett, csak tanított, és fiatal tehetségek filmjeinek létrejöttében közreműködött.Tovább

Paulon Viktória: Pöttygyár

– Mit is mondott, gyerekjátékokat festenek?

– Igen – bólintott a férfi, és kihúzta magát az alacsony fotelban.

– Azért ez kedves dolog... Csak nem fontos. Mondjuk, ha bezárna a maguk üzeme holnap, holnapután ebből a világ semmit se venne észre.

– Kérem, Zsiga bácsi üzeme nem fog bezárni holnap, dugig van a padlás a festenivalóval, Erzsike meg én, úgy számolom, másfél évig festhetnénk, akkor is, ha Zoli nem hozna többet.

– Maga nem ért engem.

– De értem – felelte János határozottan, és hogy be is bizonyítsa, így folytatta: – Maga nem tart engem Jolánhoz valónak. Nem az én üzememet nem tartja elég hatásosnak, hanem engem.

Dr. Horváthot ez a válasz meglepte.

– Köszönöm, hogy nem kell ezt túlmagyaráznom. Kár, hogy nem volt lehetősége többre vinnie, nem buta fiú maga.Tovább

A szerző további cikkeiTriceps
Egy májusi hajnalon


Vett nagyapám Szabadkán egy kétszobás házat a Mlaka negyedben, ami a város egyik lapályára épült, és ezért minden őszi esőzéskor elöntötte a padlót a víz. A környék gyerekhada ilyenkor fateknőben az utcai árokban evezett és sárban dagonyázott, ami a legjobb mulatságok egyike a világon. A Mutti akkor még velünk lakott, de amikor pár év múlva átköltöztünk a Miloš Obilić utcában egy hosszú, gangos parasztházba, már nem sokáig bírta az anyja szekálását. Nagyi apró, pengearcú, szigorú asszony volt, aki úgy ütötte mókon a hátsó udvar rémét, a japán kakast, amikor rátámadt, hogy a góré adta a másikat. Azt hiszem, nem szerette anyámat, csak a Pista bátyát, aki lusta bindzsiző volt, és a végén, mint a Meteor vasipari vállalat boltvezetője, még másfél év dutyit is lehúzott sikkasztásértTovább

Jónás Tamás: November végén

Jónás Tamás: Közelítő tél

Jónás Tamás: Sázotláv

Rékai Anett: Egyiptomi ima

Rékai Anett: Tej

Rékai Anett: Elég

Rékai Anett: Sokáig

Rékai Anett: Elképzelt beszélgetés

Rékai Anett: A dolgok jelenlegi állása


VÁSÁRHELYI MÁRIA: A BÉKEMENET ERŐDEMONSTRÁCIÓ, ÉS AZ ELLENZÉK MEGFÉLEMLÍTÉSE EGYBEN

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.10.22.


Iszonyatosan nagy felelőtlenségnek tartom, hogy a vírus elleni védekezést folyamatosan politikai szempontoknak rendelik alá – mondja Vásárhelyi Mária. A szociológus ezért nem is érti, hogy egyáltalán hogyan lehetett karon ülő gyerekekkel és babakocsis csecsemőkkel meghirdetni a Békemenetet. Ebből látszik, hogy csak a cél számít, az eszköz nem. Teljesen mindegy, hány ember fog ott megfertőződni, hány fog belehalni. Azzal a hatalom nem kalkulál. Azt mondja, a Békemenet a Fidesz elkötelezett támogatóinak erődemonstrációja, és az ellenzéki szavazók megfélemlítése is egyben.

Békemenet lesz. Mennyire tud szimbólummá válni egy ilyen rendezvény?

– Szerintem rég azzá vált. A Fidesz elkötelezett támogatóinak demonstrációja, és az ellenzéki szavazók megfélemlítése is egyben.

Milyen hatást kelt az emberekben?

– Mivel rengeteg embert mozgósítanak, ahogy hallottuk Romániából, főleg Erdélyből, és Lengyelországból is sok-sok busszal és vonattal érkeznek a támogatók, a helyzet elég abszurd. Romániában annyira drámai a járványhelyzet, hogy teljes lezárás van, és nem csak a kórházakban, hanem már a halottasházakban sem férnek el az áldozatok, és innen fogják hozni a demonstrálók egy részét. Egy másik részét nyilván vidékről is mindenféle ígéretekkel, kedvezményekkel fölcsábítják. Azt gondolom, sok olyan ember van, akit már önmagában az is vonz, hogy fölhozzák vidékről, vagy elhozzák egy másik országból, esetleg még valami pénzt is kap, vagy csak egyszerűen eljut a fővárosba. Nem akarom kétségbe vonni, a többségük nyilván a kormánypárt támogatója lesz. De ez a nagy tömeg mindenféleképpen egy erődemonstráció...

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS
Szerző: mancs.hu
2021.10.20.


A SZERK.


A SZERK.
Készpénz és ígéret

„Ellenzéket is váltottunk. Leváltottuk a szocialista párton belül azokat, akik nem akartak változást, akik féltek az elszámoltatástól. Leváltottuk azokat, akik bizonytalankodtak, leváltottuk azokat, akik bármilyen szélsőséges magatartást hirdettek, akik üzleteltek a hatalommal, akiket meg lehetett venni, akiket meg lehetett zsarolni, meg lehetett fenyegetni” – mondta Márki-Zay Péter vasárnap esti győzelmi beszédében a budapesti Anker közben a lelkes publikum előtt.

A SZERK.
Melyik út megyen itt Budára?

A magyar film újra régi fényében ragyog! Sőt, jobb mint valaha, veri a világot. Csak az nem teljesen eldöntött még, hogy ez a Vajna-korszak elmúltának köszönhető, vagy annak az egyelőre ismeretlen zseninek, aki leforgatta a Borkorcsolyát, ezt a gyönyörű, a magyar valóságot teljes mélységben és oly híven ábrázoló, mégis vidám és legyőzhetetlenül optimista, ráadásul alig 22 másodperces remekművet.

PUBLICISZTIKA

SAJÓ ANDRÁS
„Alkotmányozz a Fidesszel!”
(turáni átok)

„Ha azonban a visszaélések és bitorlások hosszú sora mindig ugyanazt a Célt szem előtt tartva azt bizonyítja, hogy a népet teljes zsarnokságba kívánják hajtani, a nép joga és a nép kötelessége, hogy az ilyen Kormányzat igáját levesse, és jövő biztonsága érdekében új Védelmezőkről gondoskodjék.” (Amerikai Függetlenségi Nyilatkozat, 1776)

RIPP ZOLTÁN
Vezércsel és végjáték
Az ellenzék feladatairól

Túl vagyunk a nagy csatán, Márki-Zay Péter megnyerte az előválasztás második fordulóját. Orbán kihívójának személyén múlhat a rendszer leváltásának esélye, vélik sokan, nyilván ettől szabadultak el az indulatok.

EGOTRIP

MÉLYI JÓZSEF
Pálya a magasban
Rekordbikák alkonya

A nemrég bezárt vadászati világkiállítás emblematikus állata a szarvas volt. Nem volt ez másként a mintaként szolgáló 1971-es budapesti eseményen sem; a különbség annyi, hogy akkor a rendezvény emblémáján szerényen csupán egyetlen agancs jelent meg, most viszont a bejáratnál a látogatókat Szőke Gábor Miklós – az „egy a természettel” jegyé­ben – fémcsavarok segítségével összeillesztett, soha nem látott méretű és értelmetlenségű agancskapuja fogadta.

BELPOL

INTERJÚ
„Túl érdekes lett a dolog”
Horn Gábor az ellenzéki előválasztásról és Márki-Zay Péter sikeréről

Márki-Zay Péter bebizonyította, hogy képes olyan szavazókat megszólítani, akiket a többi ellenzéki jelölt nem. Az éles kampányban azonban egyensúlyt kell találnia a béketeremtés és a radikalizmus, a civil karakter és a pártok között. Horn Gáborral, a Republikon Intézet kuratóriumi elnökével az eredményhirdetés másnapján beszélgettünk.

LAKHATÁSI VÁLSÁG ÉS A FŐVÁROSI LAKÁSÜGYNÖKSÉG
Mindenkinek jusson hely

Budapest több mint 1,7 millió ember otthona, ám sokan nem tudnak megfizethető bérlakáshoz jutni. A főváros vezetése most egy új szervezet létrehozásával próbál úrrá lenni az eluralkodó lakhatási válságon.

KILÁTÁSOK A MAKÓI HONVÉD VÁROSRÉSZBEN
„Elmenni csak úgy nem lehet innen”

Makó romák lakta fertályán idén kellene megépíteni a közösségi házat, de a kivitelezők nem vállalták a munkát 730 millióért. A városrészt 1861-ben vizenyős területen alapították – most utak, járdák épültek, vágják a füvet.

INTERJÚ
„Nyilvános, átlátható adatok kellenek”
Balkányi László orvosi tudásmérnök a Covid–19 negyedik hullámáról

Mennyire vagyunk benne a negyedik hullámban, és mi várható az elkövetkezendő hetekben? Kellenek-e újabb szigorítások, lezárások, kellene-e maszkot hordanunk, távolságot tartanunk? Mi lehet a kiút a koronavírus-járványból?

KÜLPOL

A NÜRNBERGI PER 75. ÉVFORDULÓJA
A velünk élő precedens

1946. október 1-én zárult le Nürnbergben a náci háborús főbűnösök pere, amit számos „mellékper” követett. A tanulságok feldolgozása máig nem ért véget.

SZÍNHÁZ

INTERJÚ
„Néha, és csak kicsit”
Dömötör András rendező

Sikeres, keresett alkotó, aki az utóbbi években leginkább német nyelvterületen rendez előadásokat. Itthon Térey János Káli holtak című regényét vitte színre a Katonában. A magyar színházak helyzetéről, Téreyről, Trianonról, a belső csendről beszélgettünk, de szó esett a karrierépítéséről, az SZFE ügyéről és az AlkalMáté-sorozatról is.

KRITIKA

SZÍNHÁZ
Pillanatnyi hatás
33 álom

A legtöbbször annyi történik, hogy egy vagy több ember áthalad valamilyen módon, valamilyen jelmezben a színpadon. Peter Brooktól tudjuk, hogy ez már elég a színházhoz, de most sokat hörögnek és táncolnak is a színészek a 33 álomban, néha meg fojtogatják és kibelezik egymást. Minden Bodó Viktor-produkcióban vannak agyeldobós jelenetek, de a rendező most mintha kifejezetten az úgynevezett „cool fun” esztétikának szentelte volna az egész előadást, ami tényleg elejétől a végéig téboly, agyrém, lázálom és káosz, és akkor még finom voltam.

SZÍNHÁZ
Kaptafa
Line Knutzon: Mesteremberek

Nem könnyű feladat egy lakásfelújítás: épp egy fél vagy negyedkész házban járunk, ahol még minden munkaterület. Jól indul az előadás: a házigazda Alice (Ónodi Eszter) és barátnője, Magrete (Pelsőczy Réka) közös belépője az utóbbi idők egyik legsikerültebbje.

KÖNYV
Kis csínyek, bohó tréfák
G. Sarfatti: Mussolini élete

„Először is egy vallomást. Megvetem azokat, akik írásaik és beszédjeik tárgyául engem választanak. Hogy jót mondanak-e rólam, vagy rosszat, az mindegy. Mindenképpen megvetem őket.”

KÖNYV
Egy banánköztársaság bukása
Mario Vargas Llosa: Vad idők

Banánköztársaság – ezt a szót jobbára csak átvitt értelemben használjuk az eltorzult gazdasági-társadalmi berendezkedésű, nagyhatalmi érdekek hálójában vergődő országocskákra, alig gondolva azokra a kicsiny közép-amerikai államokra, amelyek tényleg szinte kizárólag a banánexportjukból tartják fenn magukat.

LEMEZ
Kérem a következőt!
The Who: Who’s Next

Ha valaki a ’w’, a ’h’ és az ’o’ betűket látja közvetlenül egymás mellé írva, az mostanság valószínűleg sokkal hamarabb asszociál az Egészségügyi Világszervezetre (WHO), mint a hatvanas–hetvenes évek egyik legjelentősebb zenekarára, a mai napig is létező The Who-ra. Monolitikus lemezük, a Who’s Next nemrég volt 50 éves, ami jó indok egy kis visszatekintésre. A Who mifelénk soha nem lett igazán kultikus együttes, ezért nem csak az album, a zenekar történetét is érdemes feleleveníteni.

TÉVÉSOROZAT
Halál a tengeralattjárón
A nyomozás

Tobias Lindholm rendhagyó krimije minden, ami az épp aranykorát élő true crime és skandináv noir nem. A nézők nem bírják megunni a gyilkosok tragikus gyerekkorát, aberrált szexuális szokásait és sötét karizmáját, a dilettáns pszichologizálást és persze a véres részleteket.

FILM
Ne zavarjanak, lázadok
Fabricius Gábor: Eltörölni Frankot

A címbeli Frank a másfél órás játékidő alatt háromszor lép színpadra, valójában énekelni azonban csak egyszer halljuk – már ez is jelzi, hogy ez nem egy szennyhullámot tematizáló punkmozi.

RÁDIÓ
Síkság
Idegeskedős podcast az Indexen

Magas labda, ha egy műsor, pláne egy podcast vagy YouTube-csatorna a világ idegesítő dolgaira reflektál. Nagyon hamar kiderül ugyanis, hogy minden idegesítő. És maga a műsor is villámgyorsan idegesítővé válik. A Márkó és Barna Síkideg az „új Index” legnépszerűbb, immár a harmadik évadot taposó audiovizuális produkciója a havi podcast-sikerlistákon általában a csúcs közelében tanyázik.

KIÁLLÍTÁS
Titkok, tengelicék
Láthatatlan spektrumok

A Pannonhalmi Főapátság kiállítása nem pusztán egy kortárs kiállítás, hiszen olyan dolgokra/tárgyakra és a bencés közösség által használt terekre is rápillanthatunk, amelyekre eddig a kívülállóknak nem volt lehetőségük.

KÖNYV

INTERJÚ
„Hogy a nyelv is készen álljon”
Halász Rita író

Tavaly ősszel, a világjárvány kitörése után jelent meg első regénye, ami a nehezített körülmények ellenére is sikeres lett. A napokban átvett Margó-díja örvén kérdeztük írói indulásról, nehéz témákról, és a folyton gyorsuló valóságról.

RÉS A PRÉSEN
Véresen komoly blöff”

Kollár Árpád költő

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
El akartam rejtőzni

Antonio Ligabue élete szerfelett alkalmas arra, hogy abból többzsebkendős, az életbe hátrányokkal indulók, az elesettek sorsán látványosan, emelt hangon aggódó film szülessék.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Alapítvány

Talán nem véletlen, hogy Asimov monumentális sci-fi-sagájához eddig nem született méltó adaptáció.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Utódlás, 3. évad

Jó, de ki menjen a cég piszkos ügyeiért börtönbe?

VISSZHANG: FILM
Paradicsommadarak

Kemény és kompetitív világ a balett-táncosoké, minden arabeszk mögött évtizednyi lemondás, vasfegyelem és elképesztő önsanyargatás áll – meg persze szex, szerelem és árulás, mert ezek valahogy a filmvásznon kéz a kézben járnak vele.

VISSZHANG: FILM
Lázálom

Mentési távolság. Ez Samanta Schweblin regényének eredeti címe.

VISSZHANG: KÖNYV
Markó Béla: A haza milyen?

„…egykor érzékeny poéta / most könyörtelen pártelnök”, utal magára egy új versében a korábbi RMDSZ-elnök, aki két ízben is Románia miniszterelnök-helyettese volt.

VISSZHANG: KONCERT
Patti Smith

A program beharangozója alapján valamiféle családi kamarazenére számítottunk (Tony Shanahan basszusgitáros mellett Smith lánya, Jesse játszott billentyűs hangszereken, fia, Jackson pedig gitáron).

VISSZHANG: OPERA
Miklósa 30+

„Most úgy jártam, mint Maria Callas, csak épp én nem vagyok Maria Callas.”

VISSZHANG: LEMEZ
Lovasi András: Grand Hotel Halmahera

Két és fél éven belül második szólóalbumát készítette el a Kiscsillag frontembere, bár a jelző ezúttal csak félig igaz, ugyanis valójában inkább egy hangjátékról van szó.

ZENE

MI A KOTTA?
Hajdankor

Klasszikus zenei programajánló a 2021/42. hétre

FILM

TÉVÉSMACI
A kenguruk tánca

Amikor Sztupa és Troché döntő ellentéte felszínre került, egyikük számára sem tűnt váratlannak.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2021/42.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2021/42.

Rövid hírek: neutron, DNS, túlélő

Szüret 2021/42.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

BŰN

ILLEGÁLIS KUTYAVIADALOK MAGYARORSZÁGON
Ölniük kell

A szakértők szerint majdnem minden megyében tartanak illegális kutyaviadalokat, hiába lehet az ilyen szadista cselekményért akár három év börtönbüntetést is kiszabni. A bűnözők egy lépéssel a hatóságok előtt járnak.

LÉLEK

„A propaganda eszközei”
Németh Barbara pszichológus, gyermekjogi szakértő

A kormány október 7-én megvétózta az Európai Unió Gyermekjogi Stratégiáját. Arról, hogy ezzel mit vesztettünk, és hol sérülnek leginkább a gyerekjogok Magyarországon, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány munkatársával beszélgettünk.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Lassú leves

Klasszikus, lassan főzött francia hagymaleves

ÉTEL, HORDÓ
Salvator

Bajor konyha Székesfehérváron

ENGEM MÁR NEM LEHET BETILTANI – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2021.10.22.


A TARTALOMBÓL:

– Engem már nem lehet betiltani – Interjú Bródy Jánossal a polgári lét alapjairól, a magyar élet esszenciájáról és a választás tétjéről

– Nagyon nehéz hónapok lesznek – Interjú Orosz Annával az ellenzékről, migrációról, adókulcsokról, Gyurcsány Ferencről és Mészáros Lőrinc előzeteséről

– Nem foglalkozom a politikával – Interjú Tóth Gabival az elveszett és megtalált hitről, valódi közegéről és arról, a rendszer kegyeltjének tartja-e magát

– Felkaptuk a fejünket és aggódni kezdtünk – Interjú Kemenesi Gáborral a kommunikációs háborúról, az amerikai hadseregnek címzett e-mailekről és a koronavrusnál is nagyobb problémáról

– Mindig megtaláltam az örömöt – Interjú Szakonyi Károllyal a háborús és ’56-os élményeiről, írói útjáról, a Marika presszóról és egy laza barna kontyról

 Hosszú az út tavaszig – Érdemi kérdések és karaktergyilkosságra készülő propaganda

– Márki-Zay győzelmén veszíthet a Kutya Párt – A szakértő szerint a hódmezővásárhelyi polgármester is elsősorban azokat szólította meg, akik alapvetően elégedetlenek a kormánnyal és az ellenzékkel is

– Uradalom állami pénzből a Nyírségben – Több milliárd forint értékű fejlesztésre készül a Tasó László volt közlekedéspolitikai államtitkárhoz kötődő egyesület

– Kisvárosnyi életet menthetne meg a radikális sebességkorlátozás – Régóta zajlik a vita arról, hogy hol vezessenek be 30 kilométer per órás sebességkorlátozást a lakott területeken

– „Letakarjuk a sz.rt egy fedővel” – A 2018-ban bejelentett centrumkórház-fejlesztés legkorábban jövőre indulhat el a Szent János Kórház területén, ám az intézményben már most jelentősebb felújítások zajlanak. Csak azt nem tudni, miért és miből

– Kína tett be a sertéstenyésztőknek – Méregdrágák az élelmiszerek, a malac ára viszont bedőlt

– Veszett pénz – Újszentmargitai szociokrimi: visszaköveteli az állam a tizenöt évvel ezelőtti rekordkártérítést, miután újra elítélték az egyszer már felmentett Burkáékat. Riport

– Oltástagadó székelyek – van, amiben nem hallgatnak Viktorra – A magyarlakta vidékeken is nyugtalanító a járványhelyzet Romániában

– Nem kellett a szerbeknek a „magyar modell” – Nem lesz ellenzéki előválasztás

– Stop, autokraták, stop, populisták – Elegük lett a nagy szavakból és a korrupcióból a bolgároknak

– A lengyel beteg – A Brüsszel és Varsó közötti vitáról

– Száműzetésben az „orosz tavasz” hőse – A rebellis Natalija Poklonszkaja nagyköveti kinevezése azt is jelenti, hogy a „krími konszenzus” hőseinek ideje lejárt

 Tovább dúl a brit–uniós kolbászháború – Németország, Franciaország és Hollandia hallani sem akar engedményekről, sőt: kereskedelmi háborúról beszélnek

– Tárgyakban őrzött identitás – A vajdasági mesteremberek tudására alapozva jött létre az itthon. márka

– Az önzés tragédiája – Szégyenletes kudarc a Covax. Képtelenek vagyunk áthatolni a gazdagság és a nyomor közötti szakadékon?

– A kívánt rész törlendő – Mi történik az azonnali elhallgattatásra törekvő cancel culture rendszerével, ha egy fekete humorista viccel a transzneműekkel? És miért érdekes mindez számunkra itt, Magyarországon?

– A rasszista, aki ott sem volt – Lehet, hogy kivételesen nem a magyar ultrák balhéztak a Wembley-ben, de ez még nem kisebbíti az általuk okozott károkat. Miért áll ki mellettük szinte mindig a magyar kormány? 

BŰVÖS SZAKÁCS
– A nagy rablás – Nem mindegy, mit eszünk, és mit esznek az általunk fogyasztott vágóállatok
– Zöldségsűrítmény – dömiglász, avagy „maggi”
– Répa glaszírozva, koriandergrillázs, zöld mártás
– Hủ tiếu leves
– Olívaolajas krumplipüré (José Andrés nyomán)
– Sütőtökleves
– Kakasherepörkölt taréjjal (lehetséges feltét a püréhez)
– Paprikás csirke (Dudás Péter)
– Csokoládémousse „brut nature”

Publicisztika:
– Dévényi István: Levél exeimnek
– Gulyás Balázs: Az konzervatív zendülésrűl – Maga itt a kultúrhörcsög?
– Puzsér Róbert: Felbomlott, ami mégsem tartozik össze
– Szerető Szabolcs: – A nép szava – Álláspont
– Verebes István: Leplezetten változatos állapotaim országgyűlési választások közeledtekor 
– Nagy Attila Tibor: Márki-Zay Péter előválasztási diadala – Ítélet Orbán felett
– Kalmár Benedek: Partra szállás után
– Steinmetz Ádám: 60 – semmi
– Híd Jenő rajzol: A nagy terv
– Marabu: Szabad út
– Wekerle Szabolcs: És ezt ki látta jönni? – Újbeszél

Tárca:
– Benedek Szabolcs: Őszi reggel

Kritika:
– Agyonérdeklődés vagy méla csönd – A. Szabó Magda: Tamási Áron 
– A NER, a Marsall és az istenek – Pintér Béla: Marshal Fifty-Six
– De szépen muzsikálnak – Magyar Banda: 12 betyáR
– Szubjektív válogatás – 99 magyar vers Simon Márton válogatásában
 A könnyebb út, ami eltávolít a valóságtól – Stacey Halls: A lelenc

ITT OLVASHATÓ

AMIKOR LEGUTÓBB ILYEN DRÁGA VOLT AZ ENNIVALÓ, FORRADALMAK TÖRTEK KI

TELEX
Szerző: DOMSCHITZ MÁTYÁS
2021.10.20.


- Évtizedes csúcson van a világpiaci élelmiszerár, és nem látni, mikor ér véget a drágulás. Az okok összetettek: koronavírus, energiaválság, időjárási szélsőségek, klímaváltozás.

- Az elmúlt egy év alatt átlagosan 32,8 százalékkal nőtt az élelmiszerek világpiaci ára.

- Idővel az élelmiszer-áremelkedés begyűrűzik a nemzetgazdasági szintekre is, Magyarországon 2022-ben várható nagyobb áremelkedés.

- Különböző kormányok különböző módon próbálják lefékezni az inflációt. Indiában gyakorlatilag maffiamódszerekkel próbálkoznak, tuti recept nincs.

Az infláció kicsit olyan, mint az első csók. Mindenkinek van róla valamilyen emléke, de mindenkinél más és más. Hogy amikor még csak 490 volt egy doboz cigi. Vagy amikor a lakótelepen a 100 forintos bolt 1 eurós bolt lett. Kollégistaként viszonylag sokszor ettem egy olyan gyorsétteremben, ahol valami különös oknál fogva nem adtak fantázianeveket a csirkés szendvicseknek, mindegyiket az áráról nevezték el.

Ez először kifejezetten szimpatikus volt, hiszen a legkézenfekvőbb megoldás, és az is tetszett, hogy nem kell minden rendelésnél hülyét csinálnom magamból valami nagy marketinges agyalás miatt, aminek az lett a végeredménye, hogy a hamburgeremet Nagy Kakasnak vagy Lázadó Óriásnak nevezték el. De aztán nyáron elköltöztem a koliból, és amikor jött a következő szeptember, az 570-es szendvicsemet már 630-asnak hívták. Aztán a következő tanévekben kértem 680-as, 750-es szendvicsként is. Most valahol ezer forint környékén járhat a régi jó 570-es szendvicsem, és évek óta nem ettem, de úgy képzelem, hogy már nem is finom, inflációíze van...

ROMÁNIÁBAN TOMBOL A JÁRVÁNY, BERGAMÓI ÁLLAPOTOK URALKODNAK A KÓRHÁZAKBAN

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2021.10.22.


A kórházak megteltek, a szabad ágyak elfogytak, az egészségügyi dolgozók a kiégés szélén vannak, miközben a teljesen oltottak száma az egyik legalacsonyabb az EU-ban. Florin Poenaru szociológus szerint az elkeserítő helyzetért ugyanúgy felelős az október elején megbukott román kormány, mint az államban hitüket vesztő emberek.

„Az oltatlan betegek jelentős része még a kórházba kerülés után sem hisz a vírus létezésében, az orvosokban, a tudományban, és volt már arra is konkrét példa, hogy az a beteg, akit az intenzív osztályra vettünk fel, de ő is és a családja is elutasították a kórházi ellátást, javaslatunk ellenére, saját felelősségre hazament. Egy nappal később otthonában halt meg oxigénhiányos állapotban” – írta a Qubitnek nemrég Tubák Nimród szakorvosjelölt, aki a Székelyudvarhelyi Városi Kórház COVID-osztályán teljesít szolgálatot.

Kedden világszerte arról számoltak be helyi és nemzetközi lapok, hogy a 19 milliós Romániában újabb fertőzési és halálozási rekordok dőltek meg. A hatóságok megerősítették, hogy 18 863 új fertőzöttet azonosítottak, és 574-en vesztették életüket a járványban. Ez az első alkalom, hogy Romániában 500 fölé emelkedett a halottak száma. A Digi24 helyi televízió szerint egyenesen háborús állapotok uralkodnak a kórházakban, akkora a terhelés az egészségügyön. Az elhunytak már nem férnek el a halottasházban, a folyosókon fekete zsákokba helyezett holttestek sorakoznak, a temetkezési vállalatok járművei pedig sorban állnak a kórházak udvarán...

AZ ÓVÓNŐK BÉRE EGYRE SIRALMASABB, A SZEGÉNYEBB CSALÁDOK EGYHÁZI, A TEHETŐSEK MAGÁNOVIT VÁLASZTANAK

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2021.10.22.


Magyarországon 3155 település van, és ezek közül az Oktatási Hivatal adatai szerint 1875 helyen érhető el óvodai ellátás. Összesen már 311 olyan település van, amelyen egyházi óvoda működik, és 59 helyen csak az van, önkormányzati vagy állami nincs is. Magán- és alapítványi óvoda 275 településen működik, de csak 10 olyan település van országszerte, ahol ezeknek nincs alternatívája.


Az óvodai férőhelyek száma megfelelőnek mondható abból a szempontból, hogy elvileg minden gyermeknek tudnak ellátást biztosítani, ami azért fontos, mert 2015 óta hároméves kortól kötelező az óvodai nevelésben való részvétel.

Míg 2010-ben még 338 ezer óvodai nevelésben részvevő gyerek volt, a számuk 2016-ra 317 ezerre csökkent, majd – talán az új szabályok miatt is – folyamatosan növekedni kezdett, és 2019-re elérte a 331 ezer főt, tavaly viszont 323 ezerre mérséklődött.

Az összes óvodás számát nézve is jelentős a nemzetiségi intézmények szerepe, a legnépszerűbbek a német nemzetiségi óvodák, amelyekbe országszerte 15 ezer gyereket járatnak a szüleik. Igaz, ha az arányokat nézzük, akkor csökkenést látunk, míg 2010/2011-ben ez még 4,1 százalék volt, 2018/2019-re 3,7 százalékra olvadt. A német ajkú intézmények elsöprő fölényét mutatja viszont, hogy az összes többi nemzetiségi óvodába mindössze 3561-en jártak az utolsó adatok szerint, ők egy százalékot sem tesznek ki az összes gyerek arányában *.

Egy mutató azonban dinamikusan nő: a speciális nevelési igényű gyermekek száma 2010/2011-ben az EMMI adatai szerint 5536 volt, a 2018/2019-as tanévben viszont már 9863. Mindez azt jelenti, hogy arányuk 1,5-ről 2,6 százalékra nőtt – és 82 százalékuk integrált oktatásban vett részt.

Ennél is jelentősebb változás azonban, hogy a korábban alapvetően önkormányzatokhoz tartozó ellátást egyre inkább az egyházak, és részben a magánóvodák veszik át. Míg az óvodai nevelésben résztvevő gyermekek száma 2010 és 2020 között összességében 5 százalékkal csökkent, a települési önkormányzatok által fenntartott intézményekben ennek több mint kétszerese, 11 százalék volt a visszaesés.

Ezzel szemben az egyházi fenntartású óvodákba járó gyerekek száma egy évtized alatt 120, a magán- és egyéb fenntartásúaké pedig 130 százalékkal nőtt. Van azonban egy lényeges különbség: a magánóvodák szerepe az összképet nézve továbbra is szerény, csupán a gyerekek 1,8 százaléka jár ide. Nem úgy az egyházi óvodák, hiszen

míg 2010-ben a gyerekek 3,7 százaléka járt egyházi oviba, 2020-ban már 8,3 százalék az arányuk...