2017. november 25., szombat

PERCEKEN ÁT TARTOTT, AMÍG FELOLVASTÁK A KAPCSOLATI ERŐSZAKBA BELEHALT MAGYAR NŐK NEVÉT ÉS TÖRTTÖRTÉNETÉT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ VERONIKA
2017.11.25.


Félelmetes, ki hogyan hárítja a felelősséget az áldozatokra. Egy válófélben lévő nőt azért hibáztatnak a saját családtagjai és az ismerősei, mert nem elég jó az ügyvédje, vagy jobban is megválaszthatta volna a barátait, és megsértődnek, ha nem követi a javaslatokat. Ma van a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja.

Benkó Nóra, Bíró Kriszta és Sárosdi Lilla hosszú perceken át olvasta fel a több tucat áldozat történetét. Az elhunytak között a 17 évestől a 84 évesig volt áldozat.
Ma, november 25-én tartják a nők elleni erőszak felszámolása a világnapját.  A nemzetközi kampánysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a nők és gyermekek elleni erőszakos esetek súlyosságára, és közös összefogásra buzdítson.  A magyarországi nyitóesemény helyszíne az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara volt, ahol nőjogi szervezetek – köztük a Nők A Nőkért Együtt Az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) – képviselői beszéltek, a három színésznő pedig olyan áldozatok nevét és haláluk okát olvasta fel, akiknek az elmúlt egy év alatt kapcsolati vagy családon belüli erőszak miatt kellett meghalniuk...

DOBREV KLÁRA: AHOGY ÍGÉRTEM, ITT A JEGYZŐKÖNYV

SZTÁRKLIKK
Szerző: KÁTAI B. ZSOLT
2017.11.25.


...Nyomozó: Az eljárás adatai szerint az Altus Portfólió Kft. több alkalommal adott 2016, 2017 évben kölcsönt a Humán Operátor Zrt. részére. A fentiek alapján kérem nyilatkozzon ezen kölcsönszerződések tartalmával kapcsolatosan.

Tanú: Kérem, a tanúkihallgatási jegyzőkönyv szó szerinti rögzítését.

Nyomozó: A jegyzőkönyv szó szerint kerül rögzítésre.


Tanú: A kérdés megválaszolása előtt elöljáróban annyit el szeretnék mondani, hogy magát az eljárást egy politikai motiváltságú eljárásnak tartom. Önmagában az, hogy a Fideszes többségű Országgyűlés határozatban dönt egy ember bűnösségéről, a jogállam megcsúfolása. Az, hogy a eljáró hatóságok, a NAV, a felügyeletet gyakorló ügyészég az eljárás során folyamatosan szivárogtat a kormánypárti sajtónak, az baj, az, hogy az idézésről a kormánypárti sajtó hamarabb szerez tudomást, mint én magma, az nagy baj. Az pedig, hogy ezek után sem a nyomozó hatóság, sem az ügyészség szolgálati titoksértés címen még csak vizsgálatot sem indít, az bűn.

Az ügy minden minden érdemi részét ismerve, az Önök rendelkezésére állnak a szerződések, levelezések, gondolom a beszélgetések leiratai is, ezért pontosan tudhatják, hogy a gyanúsítást képező alap ügyhöz érdemi hozzászólni valóm nem tud lenni.

Tanúkihallgatásom egyetlen célját abban látom, hogy a Fidesz kampányának megfelelően a kormánypárti sajtóban többször le lehessen írni, lehessen fényképet készíteni arról, hogy a kormány egyik legádázabb politikai ellenfelének, Gyurcsány Ferencnek a feleségét büntetőüggyel hozzák összefüggésbe. Hogy ebben az eljárásban bárki parancsra, utasításra, vagy saját meggyőződésére vesz részt, azzal csak a saját lelkiismeretének tartozik elszámolni."...


ITT OLVASHATÓ

A LÚGOS ORVOS ÜGYÉBEN NEM MERNEK ÍTÉLETET HOZNI - HITELTELENNÉ VÁLÓ BÍRÓSÁG, ETIKÁTLAN VÁDLOTTI ÜGYVÉD

NEMGOGOL BLOG
Szerző: ESZES BEÁTA
2017.11.24.


A másodfokra visszahelyezett büntetőtárgyalás önmagát ítélte az abszurditás szintjére: alig van már olyan szakmai protokoll, amit ne sértettek volna meg az eddigi büntetőeljárások során.

Az utóbbi hetekben zajló, szexuális kényszerítésekről (Btk. 196. §) szóló ügyek, az ún. #metoo-kampány kapcsolatában érdemes azt elképzelnünk, hogy a kényszerítéses esetekkel szemben orvosilag is igazolt súlyos testi sérüléssel is járó, szexuális indíttatású erőszakos bűntettek esetén mi vár egy áldozatra egy hatósági eljárás során: ennek tükrében képzeljük el, mire vállalkozik az az áldozat – az ilyen bűntények többségében nő – aki lelkileg képes a feljelentésre.

Tettével a lúgos orvos” néven elhíresült Bene Krisztián, a Budai Irgalmasrendi Kórház volt főigazgatója, a Bethesda Gyermekkórház égési osztályának egykori gyermekorvosa mintegy öt éve követte el brutális bűntettét. Az ötgyermekes családapa és férj mai napig fennálló házassága mellett létesített intim kapcsolatot, tettének áldozata az őt elhagyó barátnője, akire elmaszkírozva magát otthonában rátámadt, elkábított, majd maró lúggal roncsolta szét a nő altestét és nemi szervét.

A bűntett után lassan fél évtizeddel a hazai bíróság a szakmai protokoll számos követelményét hagyta figyelmen kívül...

NAVRACSICS MOST MÁR OLYANOKAT MOND A FIDESZES MANTRÁRÓL, HOGY LASSAN Ő LESZ ORBÁN ELLEMZÉKE

MAGYAR NARANCS  ONLINE
Szerző: narancs.hu
2017.11.24.


Az MTI tudósítása szerint Navracsics Tibor azt mondta a Pannon Egyetemen tartott mai előadásában, hogy „az a jó európai identitás, amely a helyi, regionális, nemzeti identitások mellé gazdagító rétegként alakul ki”.

Az Európai Bizottság biztosa az egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karán működő társadalomtudományi intézet Politika csúcsformában című rendezvénysorozatának első programján vett részt, és itt mondta el, hogy szerinte az európai identitás nem arról szól, „hogy eszperantóul kell beszélnünk, el kell felejteni azt, hogy magyarok vagyunk és valami vegytiszta közegben kell lebegnünk”.

Navracsics kiemelte, hogy ma már kilencmillió olyan európai állampolgár van, aki részt vett az Erasmus programjaiban és szinte mindenki úgy szerzett magának európai identitást, hogy azzal nem rombolta le saját nemzeti identitását. Úgy fogalmazott:

akkor vagyok jó európai, ha jó veszprémi, jó dunántúli és jó magyar vagyok, büszke vagyok ezekre a lojalitásaimra, és ehhez jön még gazdagodásként az európai identitás”.

Navracsics szerint ilyen európai identitásra van szükség, mert ez az, amely szimbolizálja a nemzeti érdek és az európai érdek kapcsolatrendszerét. Azt mondta,

hogy „nem az a jó európai érdek, amely szemben áll a nemzeti érdekekkel és nem az a jó nemzeti érdek, amely szemben áll Európa érdekeivel.

Az a jó nemzeti érdek, amely harmóniában áll Európával és az a jó európai érdek, amely képes magát harmonizálni a nemzeti érdekekkel.”...

PÁRBESZÉD-KÉPTELENSÉG

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző. GUSZTOS ISTVÁN
2017.11.25.


A Fidesz vagy 20 éve törekszik arra, hogy egymással szót érteni képtelen, gyűlölködő részekre ossza a társadalmat. Teszi ezt azért, mert úgy számol: a szélsőjobboldalról megnyerhető szavazókkal, pártokkal együtt biztos többsége lehet. E számítást 2010 óta az idő igazolta.

Néha eszembe jut, 1997-98-ban mennyire megdöbbentem, amikor tapasztaltam, munkahelyemen is: korábban egymást kedvelő kollégák gyűlölni kezdték a másikat, vagy egyszerűen nem álltak szóba egymással. Teljesen világos, hogy a megosztó tényező a Fidesz megítélése volt.

Úgy 2000 táján láttam először olyan fideszeseket, sokat, akik nyíltan és büszkén mutogatták kedvenc lapjukat, a Magyar Demokratát. Mindig érdekelt, mit kedvelnek, mit utálnak mások – hát persze hogy belenéztem a lapba. Korábban is, mert igyekeztem tájékozódni. A lap saját anyagainak (új)nyilas-(neo)náci tendenciája tehát nem lepett meg, de az, hogy fideszes ismerőseimet nem zavarta a Gede testvérek kiadványainak reklámozása, meghökkentett. Igaz: a már akkoriban is imádott Vezérüket, Orbán Viktort sem zavarta. Már akkor sem zavarta – pedig a legalja náci-nyilas, antiszemita irományokról volt szó, ráadásul úgy, mintha azok nélkülözhetetlen, mindeddig eltitkolt és életbe vágóan fontos hiteles ismereteket közvetítenének...

OSZKÓ: A BALOLDAL ÖNMAGA PARÓDIÁJA - A BAJNAI-KORMÁNY PÉNZÜGYMINISZTERE NEM TÉRNE VISSZA A VÁLSÁG ELŐTTI GAZDASÁGI MODELLHEZ

MAGYAR IDŐK ONLINE
Szerző: KÁRPÁTI ANDRÁS
2017.11.25.


Jórészt az ellenzék saját hibája, hogy nem képes meggyőző alternatívát szembeállítani a kormánnyal – nyilatkozta Oszkó Péter lapunknak adott interjújában. A Bajnai-kabinet pénzügyminisztere a harmadik Orbán-kormány több gazdaságpolitikai intézkedését is méltatta, másokat viszont kritizált. A hazai gazdaság egyik kitörési pontjának tartja a technológiai szektort, amelyben befektetőként tevékenykedik. Az egykori pénzügyminiszter kívánatosnak nevezett egy erős V4-es együttműködést, ám szerinte a szorosabb szövetségnek több tényező is útját állja.

Továbbra sem tervezi a politikába való visszatérést?

– Semmi esetre sem.

Azért figyeli a politikát? Hogyan értékeli az ellenzék helyzetét?

– A baloldal saját maga paródiája. A 2010-es kormányváltás óta eltelt hét évet, azt, hogy ennyi idő alatt csak ­idáig jutottak, semmiképpen nem lehet világbajnok teljesítménynek tekinteni. Az egész ellenzék képtelen meggyőző alternatívát felmutatni a kormánnyal szemben, ezért viszont nem lehet mindig mást hibáztatni, nem lehet pusztán a külvilágra, a kormányra és a globális folyamatokra mutogatni.

A Jobbik néppártosodásáról mi a véleménye?

– Erős fenntartásaim voltak a Jobbik korábbi arculatával kapcsolatban, amikor a szélsőséges politizálás legváltozatosabb eszköztárát használták. Azóta a figyelmem körén kívül estek.

A baloldal globális szinten is bajban van?

– Nem gondolom, hogy világszerte visszaszorulóban lenne a baloldal, egy világválság esetén természetes, hogy az aktuális politikai erők háttérbe szorulnak. Az, hogy éppen több helyen vannak hatalmon jobboldali erők, nem jelenti azt, hogy náluk van a bölcsek köve.

Milyen szellemi tartalékokat lát a baloldalban?

– Az új baloldali gazdasági elméletek kifejezetten divatosak, sok aktuális kérdést pontosabban értenek és írnak le. Sokkal erősebb elméleti hatása van ma például az egyébként a gyakorlati javaslatait tekintve olykor túlzóan is radikális Thomas Pikettynek, mint bármilyen típusú jobboldali gazdasági gondolkodónak. Kétségtelen, hogy ezt napi politikai erővé még nem sokan tudták alakítani, ám számos globális kérdésre a jelenlegi kormányerőknek sincs válaszuk, így egyebek mellett a növekvő jövedelemkülönbségekre és a társadalmi feszültségekre sem...

TÉNYLEG APRÓFALVAKBA KÜLDIK A FOGYATÉKOSOKAT


NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2017.11.25.


Néhány száz fős településeken, azoknak is a külterületén építenek lakóotthonokat fogyatékkal élő embereknek.

Egészen kis lélekszámú településeken is létesülnek lakóotthonok fogyatékossággal élő emberek számára az "integráció" jegyében - tudta meg a Népszava. Az eddigi nagy intézmények helyett családias méretű házakba szervezett szolgáltatás, hivatalos nevén az "intézményi férőhely kiváltás" uniós program keretében valósul meg, néhány szépséghibával. Az eddig elbírált pályázatok közül az egyikből például az derült ki, hogy Békésben, a Magyarbánhegyesen található Körös-menti otthonból még a négyszáz fős zsákfaluba, Pusztaottlakára is küldenek gondozottakat.

Ahogy azt korábban megírtuk: a Hilscher Rezső Szociálpolitikai Egyesület néhány hete tartott szakmai beszélgetésén több szakértő kifogásolta a kormány által megkezdett kiváltási programot. Abban egyetértettek, hogy a nagy, egyes esetekben akár több mint száz fős intézmények kitagolásával elvben jobb életkörülmények biztosíthatók a gondozottak számára, ám a súlyos szakemberhiányt ez még nem oldja meg. A kerekasztal egyik résztvevője megemlítette: tud olyan projektről, melynek keretében egy aprófaluba, - ahogy fogalmazott -, "a pusztába száműzik" a fogyatékossággal élőket - ez pedig erősen szembemegy a társadalmi integráció alapelvével.

Az elbírált pályázatokból jól látszik, nem az említett békési példa az egyetlen eset. A búcsúszentlászlói Zala Megyei Fagyöngy Egyesített Szociális Intézmény 72 gondozottját például az 1848 fős Sármellék mellett Bocföldére (1138 lakos), Felsőrajkra (739 lakos), Esztergályhorvátiba (429 lakos) és Vaspörre (342 lakos) költöztetik át. Mindegyik településen 12 férőhelyes lakóotthont építenek. A projekt leírásában úgy fogalmaznak, hogy a fogyatékos emberek ellátására tervezett házak a település többi otthonához hasonló körülményeket biztosítanak az ide költöző gondozottaknak. Ezt azonban nehéz elképzelni, hiszen több helyen is a falvak külterületi részén épülhetnek fel a lakóotthonok...

ÉHBÉRÉRT DOLGOZTAT AZ ÁLLAM, MERT MEGTEHETI

24.HU 
Szerző: TAMÁSNÉ SZABÓ ZSUZSANNA
2017.11.25.


Bár nem szabályos, sokszor előfordul, hogy közintézmények nem veszik fel munkaviszonyba a náluk dolgozókat, hanem közfoglalkoztatottként szerződnek velük. Van, aki bölcsészdiplomával a helyi kis könyvtárat viszi, egyedül. Más a földhivatalban dolgozik, ahol rajta kívül is vannak még közfoglalkoztatottak, és közülük néhányat „előléptettek” idővel közalkalmazottá. Megalázó nem csak a státusz megtagadása, hanem a bér is, hiszen a közfoglalkoztatottak egy külön, a kötelező legkisebb bérnél alacsonyabb bérkategóriába tartoznak...

...Nincs limit

Milyen megfontolás alapján dönthetnek a különböző állami intézmények, hivatalok úgy, hogy egyes betöltendő állásaikra közfoglalkoztatottként vagy rendes állásba vesznek-e fel jelentkezőt? – kérdeztük a Belügyminisztériumtól. Az idevágó jogszabály felsorolja azokat a feladatokat, amelyekre közfoglalkoztatottakat lehet alkalmazni, tehát az ellátandó feladatkör egyértelműen meghatározza, hogy alkalmazható-e arra közfoglalkoztatott – válaszolta a tárca. Azt is rögzíti a jogszabály, hogy nem lehet olyan feladatokra közfoglalkoztatottakat alkalmazni, amelyekre a törvény közalkalmazotti, közszolgálati, kormányzati szolgálati vagy állami szolgálati jogviszonyt ír elő.

Ezen túl az intézményeket nem korlátozza semmi, és nincs olyan kvóta sem, hogy a dolgozók hány százaléka lehet közfoglalkoztatott – tudtuk meg. Ugyanakkor a foglalkoztatónak nincs lehetősége elbocsájtani, majd közfoglalkoztatottként visszavenni a munkavállalókat, illetőleg korábbi munkavállalók helyén közfoglalkoztatottakat alkalmazni – szögezte le a tárca...

KIDERÜLT: EZÉRT SZABADUL AZ ESZKÖZKEZELŐ A LAKÁSOKTÓL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.11.24.


A lakhatásra alkalmatlan, gazdaságosan nem felújítható, üresen álló ingatlanokat adná át az államnak a Nemzeti Eszközkezelő – tudta meg az Azénpénzem.hu. Az Eszközkezelő továbbra is fogadja a kérelmeket, bár várhatóan a megemelt keretnél is többen szeretnének a programba bekerülni. Akinek megveszik a lakását, az otthonában maradhat.

Csak azokat az üres ingatlanokat adná át (valójában vissza) az államnak a Nemzeti Eszközkezelő, amelyeket nem tud hasznosítani – tudta meg az Azénpénzem.hu. Mint megírtuk, a parlament előtt lévő törvénymódosítás szerint a NET Zrt. által bérbeadás útján nem hasznosítható ingatlanok kerülhetnének a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz (MNV).

A Nemzeti Eszközkezelőnél megüresedett lakásokat a NET Zrt. felméri, azokat az ingatlanokat, amelyek hatékonyan felújíthatók és később bérbeadhatók felújítja, és pályázat útján új bérlőknek adja ki. Most is fut lakhatásra alkalmas üresen álló lakás bérbeadására pályázat (ezt itt nézheti meg). Többször azonban olyan rossz állapotban vannak ezek az ingatlanok, hogy a gazdaságos rendbehozataluk nem lehetséges. Ilyenkor minden hatályos műszaki előírásnak meg kell felelni, akár új kéményt is kell építtetni, így van olyan eset, amikor a felújítás az ingatlan értékénél is nagyobb beruházást igényelne. Az ilyen ingatlanok – a felújítás híján – csak az enyészeté lesznek, ráadásul ellenőrzésükre is forrásokat kell biztosítani.

A törvénymódosítással lehetővé válik, hogy a Nemzeti Eszközkezelő ezeknek az ingatlanoknak a vagyonkezelését visszaadja az MNV Zrt-nek, hiszen egyébként is az MNV Zrt. tulajdonában vannak. Mint megtudtuk, ezeket az ingatlanokat aztán a vagyonkezelő akár uniós források segítségével is felújíttathatja, majd a tervek szerint szociális intézmények kitagolásához (nagylétszámú, bentlakásos intézetek lakóinak kiköltöztetése lakóotthonokba, lakásokba) vagy gyermekvédelmi célokra is felhasználhatja, de akár hajléktalanok számára is kialakíthat lakást. Eddig az eszközkezelő vagyonkezeléséből nem kerülhettek ki, ezért van szükség a törvénymódosításra.

Ezek ellen a célok ellen aligha emelne bárki kifogást, de a törvénymódosítás indoklásából ez nem derül ki...

ORBÁN ACHILLES-SARKA

HVG ONLINE
Szerző: LÉVAI JÚLIA
2017.11.24.


Orbán számára még mindig kiemelt feladat a demokratikus máz fenntartása, az, hogy őt Európa elfogadja civilizált, européer politikusnak. Vélemény.

A belügyminiszter egyértelműen elkente annak kérdését, hogy mi volt a titkosszolgálati eljárások végeredménye, az ún. Soros-hálózat vizsgálata során – vagyis hogy semmiféle tényleges, bizonyítható nemzetellenes tevékenységet nem tudtak kimutatni.

Ez a helyzet három nagyon fontos jellemzőjére is rámutat.

Egyfelől látványos megjelenítése annak, hogy a kormánynak ez az akciója is színtiszta propaganda, amelynek mélyén a szokásos, primitív azonosítás rejlik: aki bármilyen vonatkozásban a kormány kritikusa, illetve annak leváltását szeretné, azért jelent nemzetbiztonsági kockázatot, mert a kormány azonos a nemzettel, így a nemzet biztonsága is értelemszerűen azonos a kormány biztonságával, egyszerűbben szólva a bebetonozottságával. Aki tehát nem a kormány bebetonozásán dolgozik, az a nemzet biztonságát kockáztatja. Belátható, hogy ennek fényében mennyire érdektelen: vajon a puszta létezésén túl tett-e konkrétan is bármit mondjuk egy civil szervezet a kormány (= nemzet, ország, társadalom) megtámadására.

Másfelől ebből a kormány oldaláról nézve logikusan következik, hogy nemcsak az ellenzékiség (mint egyébként az alkotmány által garantált) attitűd, hanem az ellenzék, mint politikai erő is tökéletesen fölösleges. Amikor úgymond a nép igazi képviselői vannak hatalmon, olyankor nem kéne ezek munkáját holmi ellenzékieskedésekkel megzavarni, hiszen majd ők, az igazi választottak bölcsességével belülről megoldják a problémákból adódó, pusztán praktikus és esetleges ellentmondásokat. „Tessék hagyni nyugodtan dolgozni a kormányt”, ahogyan szokták is mondani. Ha közvetve is, de a belügyminiszter itt is értésünkre adta: a kormány az ellenzékkel terhelt választásokat szintén csupán fölösleges ballasztnak, szükséges rossznak tekinti, amit egyébként a konkrét ellenzéki versenytársaikhoz való viszonyukkal máskor is bőven ki szoktak fejezni.

A látvány harmadik, és talán legfontosabb jellemzője ennél általánosabb, stratégiai természetű. Sokak szerint az, ahogyan a kormány a politikájában kifejezetten fasiszta és bolsevik módszereket is felhasznál, arra utal, hogy „ezek bármire képesek”. Ez az eset azonban (egyébként nem először) épp azt mutatja, hogy nem képesek és nem is akarnak bármit megtenni, mert ebben éppen Orbán kétféle, egymásnak ellentmondó, ám egyformán erős ambíciója akadályozza őket. (Ami egyébként minden olyan, modernkori diktátor csapdája, aki a stabilizálódott liberális rendszereken akar élősködni, azok vívmányait használja ki, ahogyan a mi miniszterelnökünk is.)

Orbán ugyanis nemcsak az erőskezű országvezetők és nemzeti hősök közt akar az első lenni, hanem a szabadsághősök és a szabad vallásgyakorlás liberális eszméje által megtámogatott kereszténység bajnokai közt is. Ez utóbbi ráadásul kizárólag uralmi szempontból – tehát csak formálisan, támadható módon – fontos neki: azt szeretné, ha az ő, világi hatalma mögé a világban elképzelhető, legnagyobb hatalmat, az isteni hatalom támogatását is odaállíthatná...

A BÍBOR PALÁSTRÓL

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2017.11.25.


Amitől féltem, bekövetkezett. Olvastam az előbb egy "vendégírást" a Kolozsvári Szalonnán.
Idemásolok belőle egy bekezdést (tényleg azt teszem, azon az oldalon nem működik a Ctrlc-Ctrlv, de muszáj leírnom, hátha ezáltal érthető lesz, amit mondani akarok).

"A másik nagy álmodozó, aki saját hitet hirdetett: Jézus. Hitt ő is egy eszmében, mint az összes többi nagy álmodozó a történelemben. A történet ismert. Ő is szembe ment az akkori hatalmasokkal, ezért aztán keresztre feszítették. Ám a mag, amit elültetett, sok évszázaddal később világvallássá lett."

Nem, az isten szentséges szerelmére nem! Jézus nem álmodozott és semmiféle saját hitet nem hirdetett. Nem hitt semmiféle eszmében, nem ment szembe a hatalmasokkal, és semmiféle magot nem ültetett. Legkevésbé olyat, ami egy képzavar következtében világvallássá lett.

Vegyük csak az Újszövetséget, a három szinoptikus evangéliumot (Máté, Márk, Lukács), és egyelőre hagyjuk, mi a véleményem ezekről (sok-sok Biblia-szakértő tudóssal együtt). Megkímélem azt, aki a kereszténység, netán a Messiás szót keresné, ne tegye. Nincs ilyen az Újszövetségben (nem dicsekvésképpen mondom, csak a tényt rögzítem, ennek a blognak az olvasói talán még emlékeznek is rá, írtam egy Názáreti című könyvet, több, mint tíz évig - ez idő alatt természetesen sokkal többet olvastam, mint amennyit írtam, mégsem tekintem magam szakértőnek, de van némi fogalmam a dologról). Nemcsak a szó nem szerepel, az sem, hogy Jézus valamilyen új hiten gondolkozott volna.

Öntsünk tiszta vizet a nyílt kártyák közé: sem ők hárman, sem a negyedik, János nem ismerték Jézust, jóval az ő (állítólagos) halála után születtek. Nem voltak különösebben okos emberek, összeírtak mindenféle szamárságot, de olyan nincs az Újszövetségben, hogy Jézus saját hitet hirdetett. Mint ahogy olyan sincs, hogy bármiről álmodozott volna. Felmerül viszont a kérdés, miért gondolják ma is százmilliók, hogy "szembement a hatalmasokkal". Ilyenről sincs szó.

Amikor megjelent a Názáreti, írtam egyet s mást, ami a könyvben nincs - mert nem lehet benne. Onnan vagdosok ki néhány bekezdést:

15. Ünnepenként pedig egy foglyot szokott szabadon bocsátani a helytartó a sokaság kedvéért, a kit akarának.
16. Vala pedig akkor egy nevezetes foglyuk, a kit Barabbásnak hívtak.
17. Mikor azért egybegyülekezének, monda nékik Pilátus: Melyiket akarjátok hogy elbocsássam néktek: Barabbást-é, vagy Jézust, a kit Krisztusnak hívnak?
18. Mert jól tudja vala, hogy irigységből adák őt kézbe.
19. A mint pedig ő az ítélőszékben ül vala, külde ő hozzá a felesége, ezt üzenvén: Ne avatkozzál amaz igaz ember dolgába; mert sokat szenvedtem ma álmomban ő miatta.
20. A főpapok és vének pedig reá beszélék a sokaságot, hogy Barabbást kérjék ki, Jézust pedig veszítsék el.
21. Felelvén pedig a helytartó, monda nékik: A kettő közül melyiket akarjátok, hogy elbocsássam néktek? Azok pedig mondának: Barabbást.
22. Monda nékik Pilátus: Mit cselekedjem hát Jézussal, a kit Krisztusnak hívnak? Mindnyájan mondának: Feszíttessék meg!
23. A helytartó pedig monda: Mert mi rosszat cselekedett? Azok pedig még inkább kiáltoznak vala, mondván: Feszíttessék meg!
24. Pilátus pedig látván, hogy semmi sem használ, hanem még nagyobb háborúság támad, vizet vévén, megmosá kezeit a sokaság előtt, mondván: Ártatlan vagyok ez igaz embernek vérétől; ti lássátok!
25. És felelvén az egész nép, monda: Az ő vére mi rajtunk és a mi magzatainkon.
26. Akkor elbocsátá nékik Barabbást; Jézust pedig megostoroztatván, kezökbe adá, hogy megfeszíttessék.
27. Akkor a helytartó vitézei elvivék Jézust az őrházba, és oda gyűjték hozzá az egész csapatot.
28. És levetkeztetvén őt, bíbor palástot adának reá.
29. És tövisből fonott koronát tőnek a fejére, és nádszálat a jobb kezébe; és térdet hajtva előtte, csúfolják vala őt, mondván: Üdvöz légy zsidóknak királya!
30. És mikor megköpdösék őt, elvevék a nádszálat, és a fejéhez verdesik vala.
31. És miután megcsúfolták, levevék róla a palástot és az ő maga ruháiba öltözteték; és elvivék, hogy megfeszítsék őt. (Mt 27.)...

LEEKENS: A MINISZTERELNÖK IS HISZ BENNEM

INDEX
Szerző: JÁVOR BENCE
2017.11.25.


Két elnököt és egy országot szeretne boldoggá tenni a magyar labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya. Sokat vártunk a vele készített első interjúnktól, hogy mit kaptunk, azt döntsék el önök.

Bernd Strock távozása után a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége a belga Georges Leekenst nevezte ki a válogatott szövetségi kapitányává. A döntést október 30-án jelentették be, de a 68 éves szakember csak a Luxemburg (1-2), illetve Costa Rica (1-0) ellen lejátszott barátságos mérkőzések után vette át hivatalosan is a csapat irányítását, ezen a két találkozón Szélesi Zoltán vezette megbízott edzőként a válogatottat.

Georges Leekens pénteken a válogatott telki edzőközpontjában adott interjút az Indexnek:...

MAGYAR MÉLYSZEGÉNYSÉGBŐL RÓMAI GALÉRIÁBA

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: FAVERO-FÜRJÉSZ JUDIT ÉVA
2017.11.25.


Színes álmok – Apró lépések a művészetben a társadalmi integrációért címmel nyílt pénteken kiállítás a római Medina Roma művészeti galériában. Húsz mélyszegénységben élő magyar gyermek festményeit csodálhatja meg az olasz közönség, mindegyik kis művész az Igazgyöngy Alapítvány programjában vesz részt.

A tárlatot szervező Tresure Rome és Tresure Rome Collection olasz cégek tulajdonosa, Kiss Henrietta hosszú ideje követi, és ahogy tudja, segíti az alapítvány munkáját.
Kisgyermek korában nagymamája gyermekotthonban dolgozott, természetes volt számára különböző származású gyerekek között felnőni. Felnőttként többször alkalma volt amerikai ügyfelekkel együtt dolgozni, és mivel az angolszász kultúrában nagyon fontos a jótékonyság, ekkor vetődött fel benne a gondolat, hogy az Igazgyöngy Alapítvány munkáját segítve valamit ő is visszaadhatna a közösségnek a megtermelt értékekből. Eleinte a Szuno termékeket vásárolták, illetve a náluk foglalt szállásokból befolyt bevétel egy részét az alapítvány megsegítésére fordították. Látva azonban, hogy a probléma egyre több családban van jelen, hogy a társadalom egyre jobban szétszakad, ugyanakkor a civil szervezetek forrásai egyre csökkennek, úgy érezte, ennél többet kell tennie. Olaszországban az emberek elég nyitottak a nehézségeken átmenő társaik segítése iránt, kezdve azzal, hogy az egyház mind a mai napig gyűjtéseket rendez a szegények megsegítésére, a kisebb-nagyobb vállalatokon át, amelyek karácsonykor a Save the Children és egyéb civil szervezetek képeslapjait és ajándékait küldik ügyfeleiknek, egészen a magánszemélyekig, akik jótékonysági rákellenes futóversenyeken vesznek részt, vagy akár afrikai gyerekeket is befogadnak otthonukba saját gyermekükként. Mindezen szolidaritás ellenére kevesen tudnak arról, hogy Európa szívében milyen körülmények között élnek ma gyermekek. Henrietta ezért úgy gondolja, hogy a kiállítás egyik legfontosabb célja, hogy ezt megértesse az olasz közönséggel: „Miközben patkányok járnak a házakban, ahol élnek, nincs megfelelő víz-, villany-, gázellátás, és gyakran korgó gyomorral ülnek az iskolában, e gyerekek művei nemzetközi versenyeket nyernek. Hihetetlen, hogy ilyen nehéz körülmények között élő gyerekek ilyen csodákat tudnak alkotni.”...

A MINISZTERELNÖK VEJÉNEK HAVERJA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SZABÓ BRIGITTA
2017.11.25.


„Totál hülyeség, nonszensz” – válaszolta Lázár János a 168 Óra kérdésére, igaz-e, hogy a kormányfő vejének üzleti köre valamiképpen az új elektronikus közbeszerzési rendszer üzemeltetésének közelébe, így piaci előnyöket jelentő információk birtokába kerülhet. A miniszter nem is érti a gyanúsítgatást, mondván, ők csak az európai uniós előírásoknak tesznek eleget, az állami tulajdonban lévő online közbeszerzési cég élére pedig tapasztalt vezető kerül.

Az Európai Unió valóban kötelezővé tette az összes tagállamban az online közbeszerzési rendszerek bevezetését azért, hogy átláthatók legyenek és kevesebb adminisztrációval járjanak az uniós támogatások közbeszerzési eljárásai, s nagy reményeket fűz ahhoz, hogy egyben sikerül megtisztítani is a piacot a korrupciótól. Szlovákiában például már most minden az elektronikus piactéren zajlik, sőt, az

egyszerűbb, egységesíthető közbeszerzések esetében szoftver végzi az ellenőrzést és az értékelést, vagyis maga dönti el, melyik ajánlat nyer.

Emberi kéz a folyamatba nem nyúlhat bele. Más uniós tagországok az egyszerűbb formáját választották az online közbeszerzésnek, csak az elejét és a végét tették elektronikussá, vagyis az ajánlatkérés, az ajánlatadás, valamint az eredményhirdetés zajlik online. Ezzel annyit értek el, hogy sem a beadásról, sem az eredményhirdetésről nem marad le senki, csak mert például dugóba került.

Hogy Magyarország mennyire komoly rendszert vezet majd be áprilisig, nem tudjuk, mert a Miniszterelnökség harmadik hete nem találja szakértő munkatársát, aki elmondaná...

A KATOLICIZMUSRA TÉRT ÁT A HIT GYÜLEKEZETE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.11.25.


Összenőtt, ami összetartozik, a Hit Gyülekezete hivatalos online oldala adott hírt arról, hogy Semjén Zsolt, a politikai katolicizmus magyarországi szóvivője oktatta a Bibliától és liberális demokratikus önmagától eltávolodott Hit Gyülekezete teológiai hallgatóit. Nem olyan régen, Semjénről még azt tanították, hogy az Opus Dei ügynöke, ami nem kizárt. Semjén “lelkigyakorlatokra” legalábbis odajárt.

Semjén látogatására nem egy nyitott, sokszínű intézményben került sor, a gondolatok és a különféle meggyőződések megismerésének jegyében, hanem annak bizonyítékaként, hogy a Hit Gyülekezete felfogása nemzetről és kereszténységről megegyezik a katolicizmus és a politikai katolicizmus álláspontjával. A Hit Gyülekezete az Orbán-rezsim ideológiáját vallja.

Mindez bizonyítéka annak, hogy a Hit Gyülekezete elhagyta az Isten országának jézusi értelmezését, amely szerint Jézus Krisztus Egyháza és Isten országa szellemi birodalom, szemmel nem látható, nem az evilági hatalommal összefonódva akarja a földi világot felszínesen megváltoztatni, hanem az egyének életében akar gyökeresen új változást, újjászületést hozni: által menni a halálból az életbe, a sötétségből a világosságba.

Az a kereszténység, amelyről Semjén oktatta Németh Sándor híveit, nem kereszténység. Nem világosság, hanem maga a sötétség, nem élet, hanem halál. Evilág része, amely az ateista humanistáknál is rosszabb, mert újjászületés nélkül akar embereket megváltoztatni és erkölcsre kényszeríteni, ami mindig politikai elnyomással és jogfosztással jár, s csupán képmutatókat nevel. Ezekből lesznek a legbűnösebb emberek, akiktől a kegyelmet elveszik...

LENGYEL LÁSZLÓ: UTOLSÓ KÖR

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: LENGYEL LÁSZLÓ
2017.11.25. 


A Fidesz felfalta saját gyermekeit. Vagy másként, Orbán Viktor eltüntette a Fidesz és kormányzása előző szereplőit. A vezetői bizalom sokadik körénél tartunk. Ha megnézzük a Fidesz kongresszusának képeit, nem az a fontos, hogy kik vannak rajtuk - senkik -, hanem hogy kik hiányoznak. Az egyetlen biztos, örök pont Orbán Viktor, a többiek fogyóeszközök.

Zombi politikusok

Az ős-Fideszből a mindenki vérével táplálkozó, pirospozsgás Orbán mellett már csak két élő-halott, zombi-politikus maradt: Kövér László és Áder János. E kettőt minden nap megalázza a tehetetlenség és a befolyásnélküliség. Valaha egyenrangú, autonóm személyiségek voltak, mára eltérő szolgálatokat teljesítő árnyak: az egyiknek az a feladata, hogy madárijesztő legyen, a másiknak az, hogy a Nagy Némát játssza. A többiek, ahogy ők is, mindannyian víg és szabad, gondolkodó és vakmerő fiúkként indultak, nagy ígéretként, hogy sárban és szarban, pénzben és hatalomban megfürdött, megromlott emberekként végezzék. Valószínűleg jobban jártak azok, akik korábban kiestek, mint Fodor Gábor és emberei, vagy Urbán László és Rockenbauer Zoltán. Nem váltak bohóccá, mint Deutsch Tamás és Kósa Lajos, vagy kiégett emberré, mint Szájer József és Németh Zsolt. És 2014 óta a leghívebb barát és a Fidesz-oligarchia megalapítója, Simicska Lajos is szitokszó. Végül, csendben kivonult Pokorni Zoltán. Velük és bennük az értékelvű, a valamiben hívő Fidesz-közösség, a maradék belső demokrácia tűnt el, igaz, Orbánnal együtt mindent megtettek az eltüntetéséért. Ezek az emberek, tegyenek bárhogy, pontosan tudják, hogy nem azért indultak neki 1988-89-ben, hogy kirabolják, vagy hagyják kirabolni az országot, hogy Nyugatról Keletre, Európából Ázsiába fordítsák, hogy mozgalmuk szabad és egyenrangú közösségét a vezér és szolgái udvarává változtassák. Kísérteties, ahogy megtalálták Rákosi Mátyásukat, s váltak Farkas Mihályává, Gerő Ernőjévé, Révai Józsefévé. Felszámolták saját mozgalmukat, eszméiket, végül maradék magukat.

De ugyanígy hiányzik ma már a felvételekről a 98-as kormány, Chikán Attila, Hámori József, Járai Zsigmond, Jeszenszky Géza, Martonyi János, Mellár Tamás, Prőhle Gergely, Stumpf István és általában az az értelmiségi és szakértői kör, akiket polgári Magyarországként emlegettek. Nincs már Tölgyessy Péter vagy Sólyom László, hogy a jogállam szabályaira figyelmeztessenek. Az Orbán-rendszer nemcsak a szociálliberális, hanem a konzervatív elitet is öreg, idejétmúlt, használhatatlan és fölösleges elitnek tekinti, akiknek tudására, tapasztalatára egyáltalán nem tart igényt. Amit a szociálliberálisok büntetésből, a konzervatívok jutalmul kapják: kívül tágasabb, ez nem a ti országotok!

És hol vannak ma már a 2010-ben megemeltek, Navracsics Tiborok, Fellegi Tamások és Gál András Leventék, az új-régi oligarchák, Spéder Zoltánok, Lantos Csabák, Csák Jánosok? Spéder Zoltán ügye után van oka félnie valamennyi régi-új és új-régi oligarchának Csányi Sándortól Hernádi Zsoltig, Andy Vajnától Habony Árpádig. Ahogy növekszik a központosított államhatalom a helyi hatalom kárára, vele növekszik a királyi uradalom az oligarcha magánbirtokok terhére. Ha nincs korlátja a politikai központi hatalomnak, miért lenne a gazdasági hatalomnak? Ez persze a higgs-i „rendszer-bizonytalansághoz” (regime uncertainty) vezet: a tulajdonos elveszti hitét, hogy tulajdonát a kormányzat, a rendszer tiszteletben tartja. Ahogy ő szerezte bennfentesen, erőszakkal a rendszer révén, most tőle vehetik és veszik el ugyancsak a rendszer eszközeivel.

Korábban feltételeztem, hogy az öregedő és gyengülő miniszterelnökre veszedelmesen fölsandít két lehetséges utódjának ármánya. Ahogy a lelassuló Sztálin halálára Berija és Malenkov várakozott türelmetlenül, úgy várakozott Orbán Viktoréra Rogán Antal és Lázár János. S ahogy egymást gyűlölve, egymásra fenekedve harcoltak, úgy látszott egyre kiszámíthatatlanabbnak a rendszer jövője. Tévedtem. Sztálin elvtárs még éppen elég éber és erős, hogy kitekerje Berija és Malenkov nyakát, hogy a hatalom és a maga közeléből eltávolítson minden lehetséges utódot. Rogán és Lázár politikai halottak. Orbán Viktor körül kizárólag némethszilárdok és kubatovgáborok, politikai névtelenek vannak. Az út, amely Kövér Lászlótól Rogán Antalon át Németh Szilárdig, Áder Jánostól Lázár Jánoson át Kubatov Gáborig visz, jól ábrázolja a rendszer és a rendszer urának természetét. A királyi uradalmon már csak két család, az Orbán és a Matolcsy családok osztoznak - a diszkrét Mészáros, Balog és más jól megválasztott neveken...

GYARMATI ANDREA: ÍGY LETTEM EGY ÉLETRE FRADIS

24.HU - POSZT ITT
Szerző: GYARMATI ANDREA
2017.11.25.


"Melyik klubba szeretnél menni, Anduka?" "A Fradiba, hová máshová?" "A Spartacusban jobb lenne." "Kinek?"

Csöng a telefon, kedves ismerős, akivel az úszóvébén találkoztam, ráadásul nem sokkal korábban épp vele intéztem el, hogy mehetek a Fradi-uszodába edzeni. Egy szó, mint száz, jó ismerős.

– Felkérnélek – így kezdi –, legyél a társelnöke a most induló Fradi Fair Play Bizottságnak. Felhívtam a fiadat, Móci azt mondta, nem gondolja, hogy a Fradinak képes vagy nemet mondani.

Nagyot dobban a szívem, mint az úszóvébés felkéréskor is, hiszen szívet melengető és megható, hogy ennyi évvel azután, hogy abbahagytam a versenyzést, még mindig számítanak rám a sportban. Nagyot dobban a szívem, amin keresztül – és ezt Móci igazán jól tudja –, zöld- fehér vér folyik.

Igen, igen a Fradi, ,,a zöld-fehér” az én egyesületem, és a szüleimé és Misáé, Mócié, vagyis az egész családomé.

„Népszerűségem” komoly lába lett az, hogy a Fradiba igazoltunk. Elmesélem, hogyan is történt mindez.

Úgy adódott, hogy Apu, aki hosszú karrierje során számos egyesületben pólózott és edzősködött, épp az FTC vízilabdacsapatával gondolt magyar bajnokságot nyerni. Amikor átvette a csapatot, ha jól emlékszem, a Fradi a középmezőnyben jeleskedett, vagyis épp nem jeleskedett. Apu szerette a kihívásokat, és imádta a Fradit – szerencsés együttállás...

ÖT KONFLIKTUSKEZELÉSI STÍLUS - RÁD MELYIK JELLEMZŐ?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: kreatív pszichológia
2017.11.22.


Korábbi bejegyzésemben arról írtam, milyen tulajdonságok jellemzik a profi konfliktuskezelőket. Ezen tulajdonságok egyike a flexibilitás, konfliktuskezelési stílusok változatos alkalmazása. Alapvetően öt konfliktuskezelési stílus létezik, melyek közül egyik sem jó, vagy rossz, eredményességük az adott helyzet függvénye. 
Lássuk, melyek ezek és mikor lehet/érdemes alkalmazni őket!

Miből lesz a konfliktus?

Konfliktus lehet két – vagy több - ember nézetei, gondolkodása, céljai között. A konfliktusnak nem feltétele, hogy az összeegyeztethetetlenség valóban fennálljon, elegendő, ha a benne szereplők ezt úgy látják. A konfliktusban a szereplők soha nem a valóságos kép alapján döntenek a saját akcióikról: a döntés alapja mindig az az észlelés, amilyennek ők maguk látják a szituációt. Az ilyen helyzetekben a személy viselkedése két alapvető dimenzió mentén írható le: versengés és együttműködés. A viselkedések ezen két dimenziójának felhasználásával öt különböző stílus határolható el:...

HAZAMENNI KARÁCSONYRA - VAGY MÉGSEM?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.11.25.


Így november vége felé a határátkelők jó része már eldöntötte (vagy nagyon kezd a körmére égni a döntés), hogy hol és kikkel tölti az ünnepeket: felkerekedik és hazautazik a (szűkebb-tágabb) családhoz, esetleg a család utazik hozzá, vagy a legrosszabb esetben mindenki külön karácsonyozik. Ma amolyan vitaindítóként megpróbáltam összeszedni pár (komoly és nem annyira komolyan veendő) érvet az utazás és a maradás mellett, aztán ti majd a kommentekben elmesélitek, hogyan tervezitek a dolgot.

„Őrült rohanás volt az egész, tiszta stressz, pedig azt hittem, majd kipihenem magam!”

„Valami nem volt az igazi, kicsit idegennek éreztem magam a saját hazámban, pedig nem erre számítottam.”

Nem biztos, hogy szó szerint, de szerintem rengeteg határátkelő gondolja (vagy mondja is ki) a fenti mondatokat a Magyarországon töltött évvégi ünnepek után, miközben persze nagyszerű dolog a család körében lenni karácsonykor, találkozni a régi barátokkal, ismerősökkel.

Vajon melyik az erősebb, azaz (kicsit másként feltéve a kérdést): menni vagy maradni?

Mivel szinte napra pontosan egy hónap múlva lesz karácsony, érdemes talán elgondolkodni az évvégi hazautazás előnyein és hátulütőin – kicsit listázva is mindkét oldalt, aztán majd ti úgyis jól megmondjátok a kommentekben, mit gondoltok róla (aki hosszabban is kifejtené, az nyugodtan tegye meg levélben, külön posztban)!

Érvek a hazautazás mellett:...

ÖT TÁRSADALMI SZAKADÉK, MELYEKET A FIDESZ SZERETNE TOVÁBB TÁGÍTANI

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA

2017.11.25.


A Nemzeti Együttműködés Rendszere nevével ellentétben éppen a társadalom különböző csoportjainak egymás ellen hangolásával, a felfokozott érzelmek egymásnak feszülésével igyekszik tartósítani hatalmát. A társadalmi és gazdasági kutatások azonban ékesen bizonyítják, hogy olyan polgárháborús helyzethez vezethet ez a megosztó politika, ami senkinek sem lehet az érdeke. Talán értelmet nyer így a Fidesz korábbi riogatása azzal, hogy az ősz folyamán zavargások lesznek Magyarországon. Nem lettek, de ettől még egyre mélyebb vájatokat ás a kormány a társadalmi csoportok között.

1. Nagyvárosok vs kis települések. Ahogy a Fidesz kampányai egyre alpáribb hangvételt ütöttek meg, minél inkább nélkülözték a valós tényeket, összefüggéseket, minél jobban előlopakodott a kommunikációjukból az idegengyűlölet, annál népszerűbbek lettek ott, ahol kevésbé lehet széleskörű információkhoz jutni. Ezek a helyek jellemzően a falvak, községek, kisvárosok. A Fidesznek mindig is a kistelepülések voltak az igazi bázisai, ám most már elég jól kirajzolódik az a tendencia, hogy míg a nagyobb városokban kezdenek az emberek elfordulni a szélsőségessé és populistává vált kormánypárttól, addig a kisebb településeken (főleg Északkelet-Magyarországon) elhappolják a szavazókat akár a Jobbiktól is. Magyarán, a választásokon az a tendencia várható, hogy a nagyobb városok egyéni körzetekben szoros lesz a versenyfutás az ellenzéki jelöltek és a kormánypártiak között, addig a kisebb települések esetében a Fidesz újra tarolhat. Az igazsághoz persze hozzátartozik az is, hogy Budapesten jelenleg még a hagyományosan jobboldali budai körzetekben is az ellenzék az esélyesebb.

2. Gazdagok vs szegények. Egyetlen közép-kelet európai országban sem szakad szét a társadalom olyan sebességgel szociális értelemben, mint Magyarország. A kormány gazdaságfilozófiája, az ellátórendszerek megnyirbálása, sőt sokszor ellehetetlenítése, és különösen az egykulcsos adóhoz való ragaszkodás olyan társadalmi feszültségeket generál, melyek már robbanással fenyegetnek. Amíg a magyar oligarchák fénysebességgel gazdagodnak, addig máig nincs megoldás a devizahitelesek gondjaira, nincs koncepció a szociálisan leszakadt rétegek felzárkóztatására, az alacsony bérek pedig arra ösztönzik a fiatalok tömegeit, hogy ne itthon kezdjék felépíteni a karrierjüket. Közben a nyugdíjasoknak Erzsébet-utalványok formájában dobnak csontot immár második éve az ünnepek előtt. Egyszerűen semmi koncepciója nincs a szociálpolitikának hazánkban, ugyanakkor a menekültellenes kampánnyal azt elérte a kormány, hogy a szegények találjanak olyan ellenségeket, akik még náluk is szerencsétlenebbek, így saját bajaikra kevésbé figyelnek. Amíg a hazai romák vezetője az a Farkas Flórián, aki nem tud és nem is akar elszámolni több milliárd forint felzárkóztatási pénzzel, ne gondoljuk, hogy a cigányság egy tapodtat is közelít az amúgy is alacsonyan lévő magyar átlaghoz iskolázottságban, szociális téren, foglalkoztatásban. Mészáros Lőrinc és a hozzá hasonló oligarchák pedig egyrészt nem tudják már azt sem megmondani, hogy hány cégük van, így nem csoda, ha olykor elfelejtenek bevallani néhány millió forint adót. Ennek biztosan nem lesz jó vége...

8 TÉVHIT A NŐK ELLENI ERŐSZAKRÓL

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2017.11.25.Ma van a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja, a legtöbb politikai párt, és az erőszak áldozatait segítő civilek is az erőszak elleni kiállásra szólítottak fel. De eközben rengeteg mítosz és tévhit terjed a nők elleni erőszakkal kapcsolatban. Ki ne hallott volna már olyan kijelentéseket, hogy valójában a nők provokálják ki az ellenük elkövetett erőszakos cselekedeteket, vagy épp csak kitalálják az egészet?


Összegyűjtöttünk egy csokorra valót ezekből a tévhitekből, és mutatjuk, miért nem igazak.

1. El van kicsit túlozva ez az ügy, a nők elleni erőszak csupán kevés elszigetelt eset


A magyar és a nemzetközi adatok is azt mutatják, minden ötödik nő él vagy élt olyan párkapcsolatban, amelyben partnere bántalmazta őt. Magyarországon minden héten meghal egy nő családon belüli erőszak következtében.

És mindez csak a jéghegy csúcsa, ugyanis a nők elleni erőszaknak rengeteg más formája van, a szóbeli erőszaktól, a lelkin át a szexuális erőszakig.

2. A nők is verik a férjüket!

Ez az elsőre tárgyilagosnak tűnő kijelentést leggyakrabban a “miért beszélünk nők elleni erőszakról, és miért nem a férfiak elleni erőszakról?” kérdés követi, és célja hogy elbagatellizálja a nők elleni erőszak fellépésének szükségességét.

A párkapcsolaton belüli erőszak és szexuális bántalmazás túlnyomó részét férfiak követik el nők ellen.

A partnerkapcsolaton belül elkövetett testi erőszakkal kapcsolatos esetek 95 százalékában férfiak az elkövetők és nők az áldozatok.

A fennmaradó 5 százalékot férfit bántalmazó nők, vagy azonos nemű párkapcsolatban élő partnerek követik el.

Nem arról van szó, hogy férfiak ellen soha nem követnek el erőszakos cselekedeteket. De ezeket is csak elenyésző arányban követik el nők, leginkább egyszeri, férfiak közötti verekedésről, vagy más bűncselekményről van szó. Ez nem jelenti az, hogy ezeket az erőszakformákat nem kéne megfékezni, de különböző típusú tettekről beszélünk, ezért a visszaszorításuk is eltérő stratégiát igényel. Míg a férfiak ellen elkövetett erőszak általában egyszeri esetekből áll és párkapcsolaton, családon kívül történik, a nők elleni erőszak ismételten, hosszú időn keresztül zajlik, és leggyakrabban a családon, partnerkapcsolaton belül.

3. A férfiak nem tudják kontrollálni a dühüket


Mindenki lesz dühös, férfiak és nők egyaránt. De ez még nem jelenti azt, hogy az emberek többsége ne tudná ellenőrzés alatt tartani ezt a dühöt. Ráadásul sokan leszünk dühösek az utcán, a munkahelyen, a boltban, mégsem kezdünk el erőszakos cselekedeteket elkövetni. A bántalmazó férfiakra is igaz, hogy a munkahelyen vagy épp az utcán képesek kontrollálni a dühöt, csak otthon “veszítik el” az önuralmat

A családon belüli erőszak elkövetői teljesen tudatosak: saját döntésük, hogy erőszakosak legyenek és ezzel kifejezzék: ellenőrzés alatt tartják a partnerüket, fölöttük állnak, ők az urak a házban. Sőt az önuralmat az is bizonyítja, hogy a legtöbb esetben figyelnek, senki ne kaphassa rajta őket az erőszak elkövetésén...

A XXI. SZÁZAD LEGEGYÜGYŰBB MESÉJE

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: ZSEBESI ZSOLT
2017.11.25.


Egykor a rendszerváltás volt a jelszó. Ez módosult a választási győzelemre. Valójában az igazi cél mandátumok és a velük járó anyagiak megszerzése.

Vona Gábor a Jobbik elnöke végre kimondta, amit mindenki tudott: pártja mindenre kész a hatalomért és 2018-ban lehetőséget lát valamilyen népfront jellegű összefogásban a kormányzás közelébe kerülni. Egyelőre a magyar demokratikus ellenzék egy része húzza a száját, néhányan ennél konkrétabbak és kikosarazzák a „cuki” vagy „ciki” Gábort. Némileg csökkenti döntésük jelentőségét, hogy nem csak a kis magyar neonácikkal, de senki mással sem akarnak együttműködni.

Ez utóbbi egyébként – szemben az általános vélekedéssel – nem bűn, mondhatnám teljesen normális viselkedés, főleg demokratikus országokban, de még Magyarországon is, amely ma már nem csak nem demokratikus, de országnak is egyre rongyabb, mert vannak akik – az ellenzéki összefogás jegyében – készek lennének nácikkal is szövetségre lépni.

A történelemben mindenre van példa és annak az ellenkezőjére is. A pragmatikus megközelítés alapján akár össze is lehetne fogni az egyik ellenséggel a másik legyőzésére és utána az átmeneti és fölöslegessé vált szövetségest ki lehet nyírni. Vagy legalábbis meg lehet próbálni. Van ebben némi kockázat, mondjuk mindjárt az, hogy esetleg ezzel az átmeneti, pragmatikus szövetséggel annyira megerősítjük a pozícióját, hogy aztán nem lehet majd bírni vele. Elvi alapon vizsgálva egy ilyen összefogást, a kép sokkal egyértelműbb. Szó sem lehet róla.

A demokráciában hívő, tisztességes emberek nem árulnak közös gyékényen Vonákkal és hasonlókkal, nem csak mert tisztában vannak annak veszélyével, de azért sem, mert vagy demokrata vagyok, vagy Vona szövetségese, a kettő nem megy és akkor még nem beszéltünk a Jobbik rasszizmusáról és antiszemitizmusáról, ami egyenként is elég ok lenne, hogy ne nyújtsunk kezet sem az elnöküknek sem a párt visszataszító tagságának.

Ne felejtse senki, hogy indokoltak a kétségek, vajon Vona tényleg azt gondolja a Fideszről, amit mond, hiszen nem olyan régen még úgy fogalmazott, hogy a Fidesz a Jobbik programját hajtja végre, és Orbán Viktor már régen a Jobbik tagja, csak nem tud róla. Akkor most mi ez a nagy kriticizmus a Fidesszel szemben?...

AZ OLIMPIKON, AKI A JOBBIKRA CSERÉLTE A FIDESZT

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző:Andrew_s
2017.11.25.


Előre bocsátva, hogy természetesen egy sportembernek is joga van azt a pártot, amelyiket akarja, azért elgondolkodtató is lehet a legújabb hírek egyike. Az, hogy Kovács Tamás egykori olimpikon, olimpiai bronzérmes vívó elfogadta Vona Gábor felkérését és a Jobbik képviselőjelöltje lesz. A jelenség mellett az indoklás is elgondolkodtató.

Leginkább az, hogy a hatalmi arrogancia nem igazán számol az egyénnel. Ez jól lemérhető azon, hogy az utolsó csepp valószínűleg nem is annyira a Fidesz morális, illetve politikai vakrepülése lehetett az olimpikonnál. Sokkal inkább az, hogy a fejére ültettek egy Titán-elvtársat (fiatalabbaknak: Ti tántudtok vele kezdeni valamit), aki aztán magy ívben leköpte Kovács Tamás apjának, Kovács Pálnak az emlékét. Ha valami, akkor az ejtőernyős beültetések rendszere, és a feladatra emberileg láthatóan alkalmatlan, de hatalma balga tudatával teljesen eltelt, és kinevező felé valószínűleg a leváltásáig lojális, vezető kinevezése árulkodó. Annak, aki nem negyven éves újszülöttként élte meg a rendszerváltást, hanem némi emlékeket őriz a késői Kádár-kor szokásrendszeréről. Abból a korból, amelyben a jelenlegi Fidesz-vezetés is szocializálódott. Amely emlékek alapján nyilvánvaló: Orbánnak, illetve híveinek, valóban nem a módszerekkel, a kádárizmussal volt baja akkortájt.

Ugyanakkor, maximálisan tiszteletben tartva a sportember pártválasztását, azért érdemes kiemelni, hogy a „néppártosodott Jobbik választási programját” emlegeti az indokok között. Ami részben jelzés, hogy a Fidesz, ahonnan jön, már nem tekinthető szerinte néppártnak, részben azt is jelzi, hogy a Jobbik cukiskodása, középre vonszolódása láthatóan hatásos optikai tuningot jelent. Azok szemében mindenképpen, akik már elfeledték Vona gárdamellényes belépőjét, Orbánnal közös istállóból való indulását, és mindazokat a rasszista, szeggregatív megnyilvánulásokat, amelyeket a Jobbik keretei között egész jól elviseltek. Legfeljebb besorolták az illető „irodalmi munkássága”, magánmegnyilvánulásai közé...

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK A KLUBRÁDIÓBAN AZ AZERI PÉNZMOSODA TETT FELJELENTÉSÜNKRŐL

ÁTLÁTSZÓ - RÁDIÓ BLOG
Szerző: Átlátszó / RÁDI ANTÓNIA
2017.11.25.


Miért tettünk feljelentést az azeri pénzmosoda-ügyben? Miért nem járt el eddig magától a magyar ügyészség? Mi bizonyíthatja, hogy bűncselekmény történt? – mindezekre és még sok más kérdésre is válaszolt Rádi Antónia, az Átlátszó újságírója a Klubrádió Éljen a jogával – a civil kontroll műsora című adásában...

FRONTÁLIS TÁMADÁSRA KÉSZÜLNEK A MÉG FÜGGETLEN BÍRÓ(SÁGO)K ELLEN

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: GUSZTOS ISTVÁN
2017.11.24.


Orbániában az élet nem móka s nem talány: az éppen illetékes elvtárs – például Lázár János mindenügyi miniszter – rámutat a soros áldozatra, s máris indul a hecckampány.

A terrormédia (© TGM – terrorkormánynak terrormédiája van, természetesen) vezető orgánumában megjelent írás például azt kifogásolja, hogy a magyar állam ellen pert nyert bíró járhat el egy sor erősen átpolitizált ügyben. Fölemlegeti, hogy már 2009-ben is csak harmadszorra választották meg a Legfelsőbb Bíróság elnökének – azt elfelejti hozzátenni, hogy tán azért, mert az „ellenzéki” Fidesz is támogatta

A cikk szerzője nem töpreng azon, hogy a magyar „állam” miért hoz nagy számban jogsértő intézkedéseket, s miért indít politikai támadásokat minden ellen, ami az ő engedélye, felügyelete nélkül mer, akar létezni, tevékenykedni. Nem vonja kétségbe azon bíró(ságo)k elfogulatlanságát sem, amelyek minden további nélkül „szentesítik” a „kormány(párt)” és ügyészsége által megfogalmazott „ítéleteket”: például Ahmed H. terrorista, kuss; nem kételkedik a pártállamban, annak „országgyűlésében” sem: Czeglédy Csaba bűnszervezetben, kuss… Aki mást mond, Soros bérence, hazánk ellensége: hazaáruló…

Már csak azt remélem, hogy ezeket a „hazaárulókat” azért figyelmeztetik majd közvetlenül azelőtt, hogy szurokba mártanák, tollban megforgatnák, és kerítésre húznák őket…

A Baka András lejáratására s a valamelyes függetlenségre még igényt tartó bírák és mások megfenyítésére irányuló hatalmi szándék újabb hecckampányban nyilvánulhat meg. Mert nagyon úgy tűnik, hogy Lázár János – tudjuk, nem szokott a levegőbe beszélni – a november 16-ai kormányinfón valami hecckampányszerűségre adott jelt. Tán érdemes idézni jellegzetes hadováját:...