2017. május 13., szombat

TUDNI FOGOM, MIT LOPTÁL TAVALY NYÁRON

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.05.13.


Nagyon helyes! De ha már, akkor átláthatóvá kell tenni a CÖF gazdálkodását is, mert aktívan befolyásolni akarják a magyar politikát. Márpedig az nem fair, ha a Fidesz nevű párt – gazdasági és politikai hatalmával visszaélve – a magyar adófizetők pénzéből hizlalja a szervezetet, hogy az aztán meneteket szervezzen a Fidesz mellett, plakátokon és hirdetésekben népszerűsítse a pártot, amely így kikerüli a jogszabályokat, jogtalan előnyt szerez a választásokon. Én például soha nem szavaztam és a jelenlegi tudásom szerint soha nem is fogok szavazni erre a pártra, tehát finanszírozni sem óhajtom a hatalmon maradását.

Átláthatóvá kell tenni továbbá a felcsúti fociakadémia gazdálkodását is, mert oda is az én pénzem megy. A Századvég gazdálkodása szintén a közösből történik, de a Századvég sem a közjóért munkálkodik, hanem kimondottan a Fideszt szolgálja. Ahogy az Origó, a Magyar Idők, a Pesti Srácok, a 888.hu, a kormányblogok, Schmidt Mária működése és Vajna tévéjéről még nem is beszéltünk. Mindezek közpénzből el- és kitartott szervezetek, egyetlen párt érdekében működtetve...

A magyar emberekkel együtt végre szeretném tudni, hogy Orbán apuka hány állami megbízást kapott a kicsi fiának köszönhetően. Szeretném látni a Tiborcz família vagyonosodását, tudni óhajtom, hogy Orbán Viktor felesége pontosan milyen pénzből vásárolgat földeket. Tudni akarom, hogy a politikusok és családtagjaik – kezdve mondjuk L. Simon Lászlóval, aki villámsebesen eltűnt szem elől – milyen bevételekből fedezik a vásárlásaikat, egyáltalán, az életmódjukat...

AHOL BŰN VAN, OTT BÜNTETÉSNEK IS LENNIE KELL

ÉLET ÉS IRODALOM - SZABADPOLC
Szerző: Bruck András
2017.05.12.A büntetés igazságtétel az igazságtalanságért, mondja Szent Ágoston, és a magyar társadalomnak valóban jár az igazságtétel. Bár nem sokat tett saját magáért, gyengeségéért egyetlen nép sem sújtható mindazzal, amit az Orbán-kormány követett el saját nemzete ellen. A magyaroknak megszámlálhatatlan okuk van rá, hogy elszámoltatást, a bűnösök megbüntetését követelje.

Láttam Európa új reménységét, a franciák többségének bizalmát elnyert, világfi külsejű Emmanuel Macront, láttam a magyarok többségének bizalmát bíró, Bözsi néninél szavazatra vadászó és még a malacot is tisztelettel köszöntő Orbán Viktort.

Két erős élmény, de számomra egyik sem ér fel a „bör-tön-bör-tön” skandálással, amely a Momentum május elsejei gyűlésén hangzott fel a Hősök terén, miközben a párt második szónoka beszélt. Szép lett volna, ha az egész tér, mind a tízezer ember átveszi, csakhogy Pottyondy Edina rögtön folytatta – vajon szándékosan? –, a skandálás elhalt, így nem derülhetett ki, hogy az alkalmi népítélet mennyire népszerű gondolat.

Hozzám hasonlóan alighanem sokan szeretnék bírói ítéletek után börtönben látni a rezsim vezetőit és legkártékonyabb bűntársaikat, azokat, akik segítettek kidolgozni vagy fontos pozíciókban most is működtetik és fenntartják az országot válságspirálba taszított illiberális rendszert. Amely valójában mind több elemében már diktatúra. Mások meg, jobb a békesség, beérnék annyival, hogy csak tűnjenek már ezek el, és térjen vissza legalább valami alap normalitás. Esély valami jobbra, másra.

Csakhogy ez rózsaszín leányálom.

Súlyos ítéletek nélkül nem lesz se normalitás, se békesség, ahogy nem volt 2002 és 2010 között sem. Orbán és csapata ellenzékben sem volt se békés, se demokratikus, ismét ellenzékbe kerülve pedig még sokkal kevésbé lenne. De amíg ellenzékből joguk volt hatalomra jutni, és megpróbálni jobban csinálni, addig ellenzékbe visszajutva nekik már nem lehet joguk semmihez.

Az ő kiiktatásuknál nem létezik fontosabb nemzeti érdek.

Orbánék nem rosszul kormányoznak, nem hibás döntéseket hoznak, hanem pontos menetrend szerint, egyéni érdekektől hajtva forgatták fel és teszik előrejutásra alkalmatlanná az országot. Az egyetlen kivétel a sport, amely ismét a nemzeti összetartás és sikeresség szimbóluma lett, de közben agresszívan folyik az ország jövője szempontjából a sportnál ezerszer fontosabb és ezerszer több embert érintő területek, mindenekelőtt az egészségügy és az oktatás sorvasztása – a társadalom testi, lelki, szellemi legyengítése. Míg azonban sportban akár világutolsónak lenni sem mond semmit egy ország valódi teljesítményéről, addig egy EU-tagállamban tömegesen analfabétákat képezni, ócska diplomákat kiadni és idő előtt meghalni pontos lenyomata a politika minőségének.

Orbánék rombolása ijesztően összetett hatású: néhány, az EU-pénzeknek köszönhető kedvező makroadaton kívül minden adat egy hanyatló, versenyképtelen országra utal, a jogrend, a választási rendszer és általában a demokratikus intézmények feldúlásával pedig a keleti zsarnokság újbóli bevezethetősége is egyre valóságosabb veszély.

Hogyan is lehetne helye ennek a velejéig romlott politikusi garnitúrának egy majd remélhetően ismét demokratikus közéletben! A börtön-börtön skandálás a Hősök terén csupán annak a normális társadalmi igénynek volt a kifejezése, hogy ahol bűn van, ott büntetésnek is lennie kell...


ALTERNATÍV ANTISZEMITIZMUSOK

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.05.13.


Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke, a sorosozásra célozva az antiszemita címkével látta el Orbán Viktort. Ezt követően mind Köves Slomó rabbi, mind Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke szükségesnek látta megszólalni. Formálisan ugyan egy-egy médium megkeresésére, de azért ugyebár egy felkérésre lehet nemet is mondani. Még.

Így azonban furcsa képzeteket is kelthetnek ezek a sietős nyilatkozatok. A tartalmuktól függetlenül is. Vannak ugyanis helyzetek, amikor hallgatni arany. Amellett, hogy Frans Timmermans egy konkrét ügyben szólalt meg, egy konkrét vezetővel kapcsolatban. Inkább egy olyan helyzetet teremtve, amiben nem túl sok közvetlen szerepe lenne sem Köves Slomónak, sem Heisler Andrásnak. Akkor sem, ha egyet értenek a Die Zeit hasábjain megjelentekkel, és akkor sem, ha nem. A sürgős kiállásuk Orbán mellett legfeljebb arra jó, hogy a párttitkárral sürgősen egyetértő felszólalások emlékeit keltse életre. Amelyek, különösen azok részéről, akiket egy-egy reakciója érintett, sokkal inkább az elvtelen fenéktakarítást, mintsem a megfontolt véleményt képviselték. Valójában már csak ezért sem túl hiteles ez a hirtelen tülekedés...

ALACSONY A BÉRED? SEBAJ, MAJD A FIDESZ JÓL KINEVET!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző:  PAP SZILÁRD ISTVÁN
2017.05.13.


A Fidesz megtalálta a megoldást az alacsony bérek problémájára, mégpedig a humor és irónia formájában. Hát ki ne tudna teli szájjal nevetni azon, hogy milyen alacsony a fizetése?

Szerdán Balog Zoltán emberi erőforrás-miniszer mentősökkel reggelizett Budapest egyik menő éttermében, ahol egy reggeli potom ötezer forintból meg is oldható. Úgy tűnik, a tárcavezető kedveli az ilyen alkalmakat, három és fél éve az ötcsillagos Hiltonban jópofizott negyven mélyszegénységben élő gyerekkel, hogyaszongya, ha keményen dolgoznak a gyerekek, majd saját pénzükből is eljárhatnak egy-egy lúdgégére a Hiltonba. A mentősökkel elköltött reggeli azonban bizonyította, lófaszra se mész akkor se, ha keményen dolgozol.

Merthogy Balog azért ment oda, hogy a luxusreggelivel együtt azt is letömje a mentősök torkán, hogy a beígért 60 százalékos fizetésemeléshez képest, amit már idén májusban meg kellett volna kapniuk, csak 10 százalékot kapnak, és azt is csak jövőtől. Mindezt a Mentők Napján. És a kaja mellé dumcsizás is jár, hát a miniszter poénkodott egy sort. „Először azt hittem, hogy a mentőszolgálat dolgozói minden reggel itt reggeliznek, de most kiderült, hogy ez egyszeri alkalom” – mondta, majd hozzátette, jó hogy háttal áll a mentősöknek, mert így legalább a szövegelése alatt is tudnak enni. Köztudomású ugyanis, hogy a pórnép tagjai bizony ösztönlények, nehezen türtőztetnék magukat, amíg kiérdemesült és bölcs vezetőjük magvas gondolatokat oszt meg.

Vagyis hát azt, hogy tisztességes bér, az nuku...

AZ ÖRÖK ÁRULÓ

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2017.05.13.


Nincs jó véleményem erről az egoizmusra, az egyénre épülő európai struktúráról, erről a balliberális modellről, mert szennyezi a levegőt, és tönkretesz mindent, nem csak ebben a kérdésben” – mondta el Boross Péter.

Boross Péter olyan, mint egy gonosz, kellemetlen, utálatos, idős rokon, aki időnként megjelenik, nagy komolysággal, elképesztő hülyeségeket beszél, összehord mindenféle hazugságot a saját ifjúkoráról, majd amikor végre nagy nehezen távozik, alaposan át kell szellőztetni utána az egész lakást. Vannak emberek, akik örökké magukkal hordozzák az áporodottságot.

Boross Péterbe annyi erkölcsi érzék szorult, mint Andrej Januarjevics Visinszkijbe, a Szovjetunió egykori főügyészébe. Ennek ellenére mégis állandóan azzal próbálkozik, hogy magát mint megkérőjelezhetetlen erkölcsi etalont állítsa be, legfőképpen saját maga megnyugtatása érdekében.

Az egykori belügyminiszter mintegy 89 éve szennyezi jelenlétével Földünk ökoszisztémáját. Ez idő alatt minden rendszert kiszolgált, majd könnyedén elárult. Ha a Teremtő megajándékozza még néhány kártékony esztendővel, arról is be fog számolni valahol, miként árulta el Orbán Viktor a magyar nemzetet. Dávid Ibolya és Herényi Károly részletesen be tudna számolni arról, milyen szilárd erkölcsi tartással rendelkezik ez a velejéig gonosz őszapó.

„– Papa, már csak maga hiányzott, hogy uszítson itt nekem! Álljon csak odébb, de gyorsan! Aztán majd siránkozik, ha magát is jól pofán verem! – jegyezte meg ordítva Ljubomir Stanisic az apósának, amikor szegény Stanisic véletlenül rajtakapta feleségét az ágyban Durutović tanár úrral, amint éppen egyesülni készültek a boldogságban. A felszarvazott férj végül jogos elégtételt vett. Mind Durutović tanár urat, mind a saját feleségét, de még a veszettül óbégató apósát is kegyetlenül helybenhagyta. Így állt végül helyre nyolc napon túl az Univerzum rendje.” (Slebić Durutović – Váratlan találkozások)

Boross önkéntes az 1956-os forradalomban a Budapesti Forradalmi Bizottság és az értelmiség forradalmi tanácsának tagja volt, pár évre rá pedig már a Dél-pesti Vendéglátóipari Vállalat igazgatója. Mondhatnánk, hogy forradalmi tevékenysége miatt mellőzték és emiatt rengeteg szenvedésben, megaláztatásban volt része, de minek. Ez az időszak nem tartott túlságosan sokáig. A tények amúgy is egész mást mutatnak, az ügynöklistákat pedig az ő belügyminisztersége alatt sem hozták nyilvánosságra. 1959-ig rendőri felügyelet alatt állt, majd hirtelen töretlenül felfelé kezdett ívelni a karrierje. Nem lenne ezzel semmi gond, ha a rendszerváltás után szerényen eléldegélt volna, mint a Magyar Szocialista Munkáspárt egykori, megbecsült tagja.

Ő azonban nem bírt intrika nélkül élni, sőt még manapság is maradt ehhez elegendő energiája...

VÁLLALKOZZ ITTHON FIATAL, ELVESSZÜK A MARADÉK KEDVED IS AZ ORSZÁGTÓL!

Y-GEN BLOG
Szerző: Y-GEN
2017.05.13. Minél kiszámíthatóbbá, egyszerűbbé és átláthatóbbá kellene tenni a vállalkozások, a vállalkozók életét, hogy egyrészt minél többen döntsenek az ötletük megvalósítsa mellett, másrészt pedig akik belevágnak az ötletük kidolgozásába, azok valóban az ötlettel foglakozhassanak.

Tavaly az Nemzetgazdasági Minisztérium és az Országos Foglakoztatási Közhasznú Nonprofit Kft közös programmal próbálta meg növelni az fiatalok kedvét, hogy Magyarországon indítsanak vállalkozásokat. A 444.hu-n tegnap megjelent cikk szerint a Vállalkozz Itthon Fiatal program nem arra biztatja a fiatalokat, hogy itthon próbálkozzanak vállalkozásokat beindítani, hanem pont az ellenkezőjét és ezzel két nagy probléma van.

Valószínűleg mindenki találkozott már azzal, hogy az állami szervek képtelenek hatékonyan dolgozni. Főleg akkor, amikor több különálló szervezetnek kellene együttműködni. A hivatalokban az aktatologatás folyik, kerületi és fővárosi önkormányzat egymásra mutogat akkor, ha el kell takarítani a havat és a bürokrácia csökkentés azt jelenti, hogy egyetlen ablaknál lehet elintézni a változatlanul nagyszámú hivatali ügyet. Az emberek nagy része nem bízik az államigazgatásban, ami a vállalkozókra is igaz. A vállalkozók jelenleg belefulladnak az adminisztrációs terhekbe, ami miatt kevesebb idejük jut az üzlettel foglalkozni. Az ügyintézések hosszadalmasak és feleslegesen sok igazolás és irat beszerzése kell, hogy megelőzze, még a legegyszerűbb ügyeket is. Eközben például Észtországban lassan már mindent el lehet intézni interneten, ami vonzóvá teszi a vállalkozások számára. A Vállalkozz Itthon Fiatal program körüli problémák csak azt erősítik a fiatalokban, hogy értelmetlen és felesleges itthon vállalkozni, mert az állami szervek alkalmatlansága miatt komoly károkat is elszenvedhetnek, de semmi esetre nem növeli a vállalkozási kedvet...


KELL-E NEKÜNK ÚJ MAGYAR FORRADALOM?

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: KAPELNER ZSOLT
2017.05.13.


Képzeljük el, hogy egy nap arra ébredünk, hogy a legutóbbi negyvenezres, hatvanezres tüntetésen - ki tudja miért - a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, autókat gyújtottak fel, a zavargásokat pedig még nem sikerült elfojtani. Nem nagy ügy - gondoljuk - láttuk már ezt 2006-ban. Majd elmúlik. De nem múlik. A felkelőket a rendőrségnek nem sikerül megtörnie, egyre többen csatlakoznak hozzájuk, tereket, épületeket foglalnak el és nem tágítanak. Nem értjük miért épp most történik mindez, mi billentette át a mérleg nyelvét, és még mindig elég szilárdan hisszük, hogy végső soron ebből sem lesz semmi. Aztán egyszer csak a dühös tömeg a parlament elé vonul, ahol sarokba szorított és rettegő hatalom egy meggondolatlan pillanatban enged a tenyere viszketésének. Eldördül egy lövés, vagy valaki csak azt hiszi, hogy eldördült - és elszabadul a pokol. A forradalom kitört. Mit tegyünk?

A széttöredezett, szolidaritáshiányos, szervezeti és mozgalmi kultúrát jórészt nélkülöző magyar társadalmat talán nem könnyű forradalmi fegyverzetben magunk előtt látni. Mégis, az egyre halmozódó társadalmi feszültségek sok elemző szerint megteremthet egy forradalmi szituációt; a kérdés, hogy mit tegyünk, ha mégis eljönnne a pillanat - ahogy korábban kifejtettem - életszerűbb, mint elsőre tűnik...

ORBÁNÉK TITOKBAN GIGANTIKUSRA HIZLALTÁK A CÖF-ÖT

INDEX.HU
Szerző: RA
2017.05.13.


Van egy szervezet Magyarországon, amely tavaly egyebek mellett például


  • a bevándorlásról szóló lakossági fórumsorozatot indított, több mint száz állomással, hogy a kvótanépszavazási ív aláírására buzdítson, és az EU reformját szorgalmazza;
  • a belvárosi Olimpia Parkban egy köztéri plakátkiállítást rendezett, ellenzéki politikusokat savazva;
  • az őszödi beszéd tizedik évfordulóján sajtótájékoztatón közölte, hogy az volt Magyarország történetének egyik legsötétebb napja;
  • nyíltan nemre buzdított a kvótanépszavazáson, támogatta Áder János államfővé választását, elítélte a Momentum olimpiai népszavazási kezdeményezését;
  • plakátkampányt indított „Vona és Gyurcsány egymásra találásáról”.
Nehéz erről azt állítani, hogy ez nem egy az egyben a kormány kampánya. Pedig nem, a Civil Összefogás Fórum és a vele együttműködő Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) csinálta mindezt, amely papíron civilként, támogatásokból és adományokból működik, és bár mondhatnánk, hogy mindenkinek szíve joga arra költeni a legálisan megkapott pénzt, amire akarja, azért ne tetessük magunkat teljesen hülyének, több súlyos probléma is van ezzel az egésszel...

AHOL EGYESEKET LECSÓTÁNYOZNAK, KETTESEKET POFÁN TÖRÖLNEK, OTT A HÁRMASOK SEM FOGJÁK MEGÚSZNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: H.A.
2017.05.12.


Akkor folytassuk onnan, ahol tegnap este abbahagytuk. A primitív, kőbaltás ősmagyar szeretve tisztelt hazájára (Magyarország a magyaroké) hivatkozva mocskosmigránsozik, csótányozik egy öblöset, mert angolul szólt őfelségéhez a felszolgáló, midőn pizzát tolt volna az arcába zabálási célzattal (vélhetően turistának nézte), majd hugyagyúlibázás kíséretében pofán vág egy nőt, aki védelmébe vette a fiatalembert. Akinek esetleg kimaradt:A szeretve tisztelt, félig szögesdróttal elkerített, szuverén, büszke Magyarország alszik egyet a történetre, másnap reggel (ma) pedig a kormánypárt alelnöke és primitív ősembereket izgalomban tartó arca beül egy reggeli televíziós műsorba, ahol ismertetik vele a fenti tényállást. Először csak a mocskosmigánsozást...

INOTAI ANDRÁS: VÉGE A PÁVATÁNCNAK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Népszava
2017.05.13.


„Nem Brüsszel, hanem a magyar kormány lökheti Európa perifériájára Magyarországot” – figyelmeztetett a Népszavának adott interjújában Inotai András közgazdász, az MTA Világgazdasági Kutató Intézetének volt igazgatója

- A lázadás évének nevezte Orbán Viktor 2017-et. Ki és mi lázadt, ki és mi ellen?


- Ezt ösztönösen, első megérzésre jól sejthette a magyar miniszterelnök, mert 2017 valóban a lázadás éve, legfeljebb nem ugyanazt értjük alatta. Lehet, ha majd visszatekintünk 2017-re, azt fogjuk mondani, hogy ez egy kulcs év volt Európa, de talán nem csak Európa számára. Hogy ezt lázadásnak nevezzük majd a populizmus, a bezárkózás, a nacionalizmus ellen, vagy egyszerűen csak úgy beszélünk majd róla, mint a visszatérés évéről a józan észhez. Az év feléhez közeledve az az érzésem, hogy minden fajta rendkívül erős populista mozgalom ellenére, amelyet külső erők is támogatnak, az európai társadalmak nagy része, amikor sorsdöntő választás elé kerül, azt mondja: itt álljunk meg!

- Milyen konkrét példákra gondol?


- Ide sorolom az osztrák elnökválasztást, ami ha szerény többséggel, de mégis csak az európai értékek mellett szólt. Ugyancsak ebbe a holland parlamenti választást, bár az is igaz, az ottani szélsőjobboldal azért 5 képviselő hellyel többet szerzett, mint az előző ciklusban. Majd pedig a legfrissebb eredmény, a francia elnökválasztás, ahol viszont Emmanuel Macron centrista politikus kis híján kétharmados többséggel nyert a szélsőjobbos és durván nacionalista Marie Le Pennel szemben. Mindemellett korai lenne temetni a populista, nacionalista mozgalmakat, de a fő trend a kijózanodás, visszatérés a realitások talajára és koncentrálás a 21. századi európai problémák megoldására.

- Németországban viszont csak szeptemberben döntenek a kancellár személyéről és tartanak parlamenti választásokat. Ott merre billenhet a mérleg?

- Nehéz lenne megjósolni a választások végeredményét, de két olyan személy között dőlhet el a kancellári szék sorsa, akik mindketten az erőteljesebb és mélyebb európai integráció mellett kötelezték el magukat. Nagyon valószínű azonban, hogy bármelyikük nyeri is meg a választást, együtt tudnak majd működni az uniós integráció elmélyítését szorgalmazó francia elnökkel...

TELITÁNYÉR AKCIÓ

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Tabunyitogató
2017.05.13.


A Gyermekétkeztetési Alapítvány akciót hirdet olyan szegény sorsú gyermekek megsegítésére, akiknek a vakáció nélkülözést jelent.

Támogatóink 500 forintért szimbolikus "telitányért" vehetnek, amelynek árából egy-egy halmozottan hátrányos településen élő gyermek egészséges ennivalóhoz juthat. Az adományozók sorsoláson vesznek részt: a győztesek az ország legjobb éttermeiben nyerhetnek kétszemélyes, "telitányér" vacsorát. Erről beszélt az alapítvány sajtótájékoztatóján Kromek Henriett az Alapítvány elnöke.

A kezdeményezés háttere, hogy bár a Magyar Tudományos Akadémia Gyerekesély Programjának közleményei szerint az országban 430 000 rászoruló gyerek van,akiknek a családjában egy főre kevesebb jövedelem jut havi 37 050 forintnál, a szünidei étkezés résztvevőinek száma eddig általában 150 000 alatt maradt.

Az alapítvány tanácsadója, Herczog Mária szociológus egyebek között ezt mondta: "Gyerekek tízezrei számára a nyári szünet még kevesebb ennivalót és szórakozást jelent, mint amihez a tanítás idején hozzájutnak, ellátásuk valójában megoldatlan és ez nem elfogadható egyetlen tisztességes ember számára sem!"

Tóbiás Richárd a Magyar Látszerész Szövetség elnöke, az alapítvány Ingyen-szemüveg programjának vezetője arról beszélt, hogy Magyarországon jelenleg az óvatos becslések szerint is 150-200 ezer gyermek van, akik nem jutnak hozzá olyan szemüveghez, amit viselniük kellene. Nem látja őket szakember, de szüleiknek pénzük sem lenne a látásjavító eszközre...

A RENDŐRSÉG RÁSZÁLL A GÖDI OTTHON RÉMSÉGEINEK LELEPLEZŐIRE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Iványi Margit
2017.05.12.


Valamivel több, mint egy hete hozta nyilvánosságra a Mental Disability Advocacy Centre (MDAC) nevű szervezet jelentését arról, amit a gödi Topház Speciális Otthon 220 fogyatékos “gondozottjának” embertelen körülményeiről tapasztaltak, többek között éheztetést, kényszerzubbony alkalmazását, kikötözést, ketrecbe zárást, kezeletlen sebeket, sérüléseket és ürüléknyomokat mindenütt.

Az MDAC már tavaly kért engedélyt a vizsgálathoz, de nem sikerült megszerezniük. Egy konferencia szervezésének ürügyével jutottak végül be. Miután a jelentés nyilvánosságot kapott, az igazgatót rögtön eltávolították az otthon éléről, és vizsgálatot rendeltek el az ügyben.

Ugyanakkor Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár meglehetősen embertelenül nyilatkozott az üggyel kapcsolatban: szerinte a fényképeken látható borzalmak nem bizonyítják, hogy az intézményben meg is történt az, ami a felvételeken látszik, egész pontosan: „amit az MDAC vélt látni, az nincs”. Értik! Értik?

De van ez még tovább is: mivel a szervezet engedély nélkül ment be az otthonba, így illegálisan fényképezett, nem volt joga ahhoz, hogy a gyerekek beleegyezése nélkül róluk fotót készítsen, és azt a gyámok engedélye nélkül közzétegye. Így hát „jogsértésen keresztül nincs jogérvényesítés” – mondta az államtitkár. Még mindig nincs vége: a Topház feljelentést tett az MDAC ellen képek jogosulatlan készítése miatt.

Szóval “különleges személyes adattal való visszaélés vétség gyanúja” miatt nyomozást rendelt el a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a fogyatékos embereket gondozó gödi Topházban egy civil szervezet által készített fényképek és videofelvételek miatt. A feljelentő a Pest Megyei Topház Egyesített Szociális Intézmény képviselője...

NANÁ, HOGY ÉN VAGYOK A HÜLYE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.05.12.


Az a helyzet, hogy ez egy csodálatos ország, fantasztikusan tehetséges politikusokkal és soha nem látott zsenialitású kormánnyal, csak én, szerencsétlen hülye mindent fordítva nézek. A baj velem van, nem mindenki mással. Erre ma jöttem rá. El is mesélem, mi a baj velem.

Itt van például a gödi Topház. Hogy fel voltam azon is háborodva, pedig semmi baj nincs azzal, ha egy tök alkalmatlan vezetőt tesznek oda kormányék, aki ellen már évtizede panaszkodnak a beosztottak – nem egymásnak, az öltözőben, hanem hivatalosan -, egy hasonló intézménytől már ki kellett rúgni, erre kinevezték Gödre. Szóval nem az a baj, hogy egy alkalmatlan embert kineveztek. Az sem baj, hogy olyan kevés ápoló maradt a gödi otthonban (éppenpont az említett vezető miatt mondtak fel rengetegen), hogy egyáltalán nem tudtak volna megfelelően foglalkozni az ápoltakkal, még a legnagyobb jóindulattal sem. Nem is az a baj, hogy csontsovány, retkes, sebekkel borított embereket tudtak fotózni. Hanem az a baj, hogy ez kiderült, hogy ebből ügy lett. Ki a hibás? Naná, hogy az a civil szervezet, amelyik bement és fotózott. Fel is jelentette őket Topház. Pöpec.

Habony Árpád feljelentette a Jobbik nevű pártot egy plakát miatt, amire az volt írva (természetesen Habony markáns arcéle melléföléalá), hogy lop. Mármint Habony. Is. Na, miért lett belőle feljelentés? Azért, mert használták az ismeretlen tanácsadó orcájának képét és ezt ő – mármint a fejszerkezet tulajdonosa – zokon vette. Mert ő nem közszereplő. Azt nem állította, hogy lopni sem szokott. Értjük? Teljesen.

A teljesen, de nagyon Civil Összefosgás Fórumot egyáltalán, de semennyire nem pénzeli a Fidesz – jó, közben kiderült, hogy de, évi 20-40 milliócskával – ellenben például az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. több, mint félmilliárd forinttal szintén támogatja a nagyszerű álcivileket. Itt is mi a hiba? Hát az, hogy az MVM Zrt. szerint az az ötszázmilliócska nem közpénz, hanem az ő saját munkájának a gyümölcse. Na és kinek a tulajdona az MVM Zrt? Mutatom:


PÁNCÉLGATYA, VASFÜGGÖNY

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.05.12. 


Németh és Horn lebontatta, Orbán újjáépíttette, lehet, előbb-utóbb aknákat is telepíttet a határra ez az idióta.
Friss hír, hogy kikerültek a kerítésre a táblák, melyek szerinrt a kerítés áram alatt van, ami hálistennek hülyeség, de ijesztgetésre jó, az összes magyarul beszélő arab farokfelcsapva menekülni fog.
Az a pőre tény, hogy a dupla kerítés mögé egy harmadik kerítés is épül, melyben valóban lesz áram - gyengeáram, melynek segítségével jelezni lehet a határsértés tényét, helyét, - volt már ilyen a nap alatt, SZ-100 jelzőrendszernek hívták.
Egy ilyen berendezéshez is kell rengeteg oszlop meg tengernyi drót, viszont ahol ilyen van, oda nem kell a pengés dróttal koronázott kerítés, amiből már két sort kifeszítettek , szép profitot biztosítva a vélhetően Mészáros Lőrinc tulajdonában levő Első Nemzeti Penge és Drót Műveknek.

Bár, ha lopni kell, akkor Orbán kreativitása felülmúlhatatlan, és mint tudjuk, ő takarékos ember, a fületlen gombért is lehajol, mégis hadd adjak szaktanácsot, mint hajdani határőr.
Jelen állapotát tekintve fennáll a veszély, hogy a jelzőkerítésnek a nemzeti elkötelezettséget nélkülözni kénytelen állatok ( szarvas, őz, liberális, sorosbérenc) szándékosan nekirohannak, a határvadászt felverik legédesebb álmából (enni kap és tetőt a feje fölé, ha szakad az eső...) ez pedig rontja a harci morált és csökkenti az állomány harcértékét.
Ezért célszerűnek látszik egy újabb sor kerítést húzni a jelzőrendszer elé, nevezhetjük akár vadfogó kerítésnek is, egyet pedig a jelzőrendszer mögé a szexuális késztetéseiknek engedő ám régi szeretőiktől elkerített dühös földikutyák ellen, így a kerítésrendszer máris ötsorosra bővült
Utoljára ilyet Verdunnál látott az emberiség, mígcsak a gáztámadások miatt meg nem vakult.
Itt a gáz helyett Habonyt alkalmazunk, ő is tiszta gáz - vakulj paraszt!
A helyettesítő eljárás kétségkívül bevált, magyarember éleslátásban mára már lenyomja a vakegeret...

6 TOP BRINGAÚT BURGENLANDBAN

ÉLMÉNY NEKTEK BLOG
Szerző: Kaiser Smarni
2017.05.12. 


A burgenlandi és a Fertő-tavat megkerülő kerékpárutak talán nem gyilkos erőpróbára vannak kitalálva, inkább pihentető családi programokra. A két és félezer kilométernyi tüköraszfalt - leszámítva persze a természetvédelmi tájon futó murvás utakat - attól válik igazán különlegessé, hogy számos történelmi emlékhely és kultúrprogram, természeti látnivalóra való rácsodálkozás és helyi specialitásokkal spékelt gasztroélmény is választható mellé. 

Ez a válogatás 6 kerékpárút útvonalát mutatja térképen, de bármelyikre tervezhetünk magunknak saját, élményekhez igazított rövidebb szakaszt. Kereshetünk további tematikus útvonalakat is, mert több természeti és kulturális látnivalóra épülő kisebb tématúra is létezik még. A kerékpáros túrák kötelező kellékein túl, vigyünk magunkkal útlevelet vagy személyit és persze Eurót...

KITŐL TANULT BOCSÁNATOT KÉRNI A KUTYA?

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.05.13.


...A könyörgő tekintet már akkor is a kutya sajátja volt, amikor az ember még nem háziasította. A farkasok is alkalmazzák a jellegzetes testtartást – lesütött fej, behúzott farok – a falka többi tagja előtt, amikor valami hibát követtek el, például játék közben megharapták a társukat. A bocsánatkéréssel azt akarják elérni, hogy ne űzzék őket el a falkából, mert ezzel az életét kockáztatnák. Egyedül maradva nem számíthatnak társaik segítségére.
Ez a mechanizmus a fejlődés során alakult ki egy egészséges túlélési ösztönnek hála és a háziasított kutyák nem tesznek mást, mint reprodukálják ezt a viselkedésmódot, ezúttal nem a sajátjai, hanem a gondját viselő domináns ember előtt.

MENNYIVEL DRÁGÁBB KÜLFÖLDÖN AZ ÉLET?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.05.13.


A határátkelés egyik alaptétele, hogy a külföldön megkeresett pénzt jellemzően ott is költi el az ember, ezért nem szabad átszámolgatni forintra, illetve szabadni szabad, csak semmi értelme. Hiszen egy 1500 eurós (nagyjából 450 ezer forint, hogy csak azért is átszámoljam most az egyszer) fizetés teljesen más megélhetést biztosít Budapesten, mint Bécsben, Münchenben, vagy éppen (fontra átfordítva) Londonban.

Miután valamikor a közelmúltban megint felmerült az igény, arra gondoltam, kicsit nézzük meg közelebbről, mennyivel kerül többe a megélhetés külföldön, mint Magyarországon.

Persze mint minden összehasonlítgatáson, ezen is lehet fogást találni, de az egyszerűség kedvéért arra gondoltam, önkényesen kiválasztok tíz olyan európai nagyvárost (lehetőleg minél több országból), ami ilyen-olyan okokból érdekes lehet a magyarok számára, és az erre szakosodott Expatistan oldal adatait felhasználva megnézem, mennyi az annyi a különböző városokban – minden esetben Budapesttel összehasonlítva.

Ezek általános adatok (ha tetszik nektek a dolog, akkor a jövőben akár egy-egy területre – lakhatás, étkezés, közlekedés, ruházkodás – is tovább lehet bontani a számokat), és nem szolgálnak többre, mint arra, hogy valamilyen képet kapjunk, és kapjanak azok, akik most fontolgatják a határátkelést.

Az Expatistánról annyit érdemes tudni, hogy a felhasználók által megadott árakból számol, ami persze torzíthat valamennyit, de például a Budapest – London összehasonlítást több mint 1600 ember által megadott közel 8000 adatból hozta össze, ami nekem elég meggyőző.

Ami a városokat illeti, ott két alapelv mentén válogattam: az egyik, hogy mennyire népszerű a határátkelő magyarok körében, a másik, hogy a lehető legtöbb célországból legyen nagyváros (és azért nagyvárosok, mert Budapest is az).

Nyilván lehet ezt tovább bontani, de azt ajánlom, aki kedvet kapott hozzá, látogasson el az Expatistánra, és keresgéljen.

Jöjjön akkor a tíz város, mindegyik Budapesttel összehasonlítva:

KÖVES RABBI NEM TUDJA, HOGY A FIDESZ ZSIDÓZIK

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Föld S. Péter
2017.05.12.


Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija azt nyilatkozta a közmédia péntek reggeli műsorában, hogy nem tud olyan nemzetközileg elfogadott normáról, amely szerint a sorosozás antiszemita beszédnek számítana. Köves rabbinak joga van ahhoz, becsukja a szemét, és befogja a fülét, akár az egész fejét is a homokba dughatja, de ettől még a sorosozás mögött bizony antiszemitizmus van. Ez független attól, hogy Köves rabbi tudja-e ezt, vagy sem, és attól is független, hogy Köves rabbi csak úgy tesz, mintha nem tudná, vagy valóban nem tudja.

Köves rabbinak el kellene döntenie, hogy magyar zsidónak tartja magát, vagy fideszesnek.

A Fidesz mostani sorosozása mögött ugyanis kőkemény zsidózás van, alig burkolt, már nem is kódolt antiszemitizmus. Ezzel együtt, én még most is azt gondolom, hogy a Fidesz nem antiszemita párt. Ezzel a megállapításommal sokan szoktak vitatkozni, amiben nincs meglepő, sok jel ugyanis ennek épp az ellenkezőjét mutatja.

Azt gondolom a Fideszről, hogy nem antiszemita, hanem populista párt. Ami jelen esetben azt jelenti, hogy ha úgy látja, hogy az érdekeit az szolgálja, akkor még antiszemitának is tud látszani, vagy ha úgy tetszik – tetszik persze a fenének! – lenni.

A Fidesz nem azért nem antiszemita, mert a soraiban zsidó származású magyarok is vannak. Ilyenek minden pártban előfordulnak, fel lehet őket mutatni, körbehordani, mint a véres kardot. Hogy lám, hiába mondtok ránk mindenféle csúnyaságokat, mi nem vagyunk antiszemiták.

Az a helyzet, hogy egy nem antiszemita párt zsidózik ma Magyarországon. Nem a Jobbikról beszélek, mert ők antiszemiták, viszont – legalábbis jelenleg – nem zsidóznak. Ma visszafogottabbak, mint a Fidesz, s talán elsőre furcsának tűnik, de nem árt, ha szoktatjuk magunkat a gondolathoz: mára a Fidesz lett az új Jobbik...

NEM ADJUK A JÖVŐNK, ITT MARADUNK!

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.05.12.


...Két választásunk van. Elbújunk, otthon maradunk, elmenekülünk az országból, várjuk mi fog történni, vagy saját kezünkbe vesszük a sorsunk irányítását, felemeljük a fejünket és büszkén, közösen kiállunk Magyarország jövőjéért, a saját jövőnkért!

Együtt vagyunk erősek!

Az elmúlt hónapok nagy tüntetéseit szervezők összefogtak egy közös tüntetésre. A Kossuth téri 80 ezres tüntetést és a Szabadság téri 15 ezres tüntetést szervező Oktatási szabadságot és a Nem maradunk csendben csoport azért tett így, hogy ezzel is összefogásra ösztönözze a polgárokat!

Május 26-án jár le az Európai Bizottság által a magyar kormánynak adott válaszadási határidő. Üzenjük meg Brüsszelnek és Budapestnek, hogy mi, bal- és jobboldaliak, liberálisok és konzervatívok, együtt állunk ki a magyar szabadságért!

Üzenjük meg mindenkinek: hangosak vagyunk, elegen vagyunk és nem félünk a kormánytól, nem fogjuk hagyni, hogy szétlopják és eladják hazánkat. Nem fogjuk hagyni, hogy az elkövetkező húsz, harminc vagy ki tudja hány évünket előre koporsóba tegyék!

Fogjunk össze, találkozzunk május 21-én, a Műegyetem rakparton és minél több vidéki, és külföldi helyszínen! Mutassuk meg, erősebbek vagyunk, mint ahogy a kormány gondolná!

Részletek hamarosan!

Oktatási szabadságot csoport

Nem maradunk csendben csoport

Mikor? 2017. május 21. – 17:30 (gyülekező 17:00-tól)

Hol? Műegyetem rakpart Gellért tér felőli végén

Meddig? A tüntetés kb. 20:30-kor fog véget érni a Kossuth téren

Mi lesz? Beszédek és zene a kezdéskor, vonulás a városon át, majd beszédek és zene a Kossuth téren

Kik szervezik? Az Oktatási Szabadságot csoport és a Nem maradunk csendben csoport

SZÉP LASSAN MEGESZI AZ INFLÁCIÓ A MEGTAKARÍTÁSUNKAT - ÍGY VESZÍT A PÉNZED AZ ÉRTÉKÉBŐL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Lovas Judit
2017.05.12.


A gyorsuló infláció és a történelmi mélységben lévő betéti kamatok eredményeként csak veszít a megtakarításunk a reálértékéből. Még a banki kamatok többszörösét adó lakossági állampapírok sem fizetnek annyit, amennyi legalább a pénzromlást kompenzálná. Nem véletlen, hogy csökkenőben van az állampapírok népszerűsége is. 

Újabb negatív rekordot döntenek a lakossági betéti kamatok, ugyanis az MNB legfrissebb adatai szerint márciusban átlagosan már csak 0,44 százalékot fizettek a bankok a lekötött betétekre, ami 0,39 százalékos kamatot jelentett az éven belül lekötött pénzre, és 0,99 százalékot az éven túli megtakarításokra. Ugyanakkor 0,10 százalék a lekötetlen betét átlagkamata.

Mi azonban úgy érezzük, hogy a megtakarítók nem ezekkel, hanem ennél inkább alacsonyabb számokkal találkoznak. A folyószámlára fizetett kamat ugyanis már legtöbb helyen mindössze 0,01 százalék, és itt folyik át több ezermilliárd forint minden hónapban. Nem is szólva az itt tartott megtakarításokról, ugyanis sokan már inkább le sem kötik a pénzüket a hasonlóan „magas” lekötött betéti kamatok miatt. Valósznűleg a korábban, némileg magasabb kamaton lekötött pénzek kissé felhúzzák a statisztikát, a bankok ugyanis az elmúlt hónapokban már nem nagyon csökkentettek. (Nem is nagyon van már miből.)

Múlt hónapban is a kamatmozgások terén csak a lekötött dollárbetétre adott kamatok emeléséről tudtunk beszámolni. Azóta még az Erste Bank emelte meg április 24-től jelentősen a lekötött dollárbetétek kamatát. Így 6 hónapra az eddigi 0,10 százlék helyett 0,40 százalékot, 12 hónapra pedig 0,30 százalék helyett 0,70 százalékot fizet. Aki eddig ismétlődő betétben tartotta a dollárját, annak a lejáratkor érdemes átvinnie normál lekötött betétbe, ugyanis az ismétlődő beték esetében a kamat nem nőtt, vagyis az automatikus lekötés alacsonyabb kamattal fut tovább.

Fontos tudni, hogy még mindig tart az OTP-nél az az akció, amiről múlt hónapban számoltunk be: a pénzintézet 1,5 százalékos kamatot ad 3 hónapos lekötés esetén, ha valaki a meglévő euró- vagy svájcifrank-betétjét váltja át házon (azaz bankon) belül dollárbetétre. A betétben minimum 600 dollár, maximum a betétlekötés részeként átkonvertált összeg helyezhető el. Ráadásul a betétlekötés részeként végzett konverzióért a bank nem számít fel díjat...

ADUÁSZ

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.05.13.


A világ legesztelenebb dolgai is roppant észszerűvé válnak az emberek fejében uralkodó zűrzavar miatt.” (Blaise Pascal: Gondolatok)

Valamikor még az átkosban láttam egy szovjet filmsorozatot, amelynek a címe „Fekete Macska bandája”. Krimi volt ez a javából, ami az akkori oroszoktól különlegesnek volt tekinthető, hiszen az ottani közmédia is a nézők manipulálására szolgált. Nos, ebben a filmben mondotta egy bűnöző a társának, hogy „ha adu van a kezedben, azt akkor játszd ki, amikor ütni tudsz vele”. Mély igazságot rejtett ez magában, hiszen egy nagyon fontos taktikai elemre, mégpedig az adu kijátszásának a megfelelő időszerűségére hívta fel a figyelmet.

Nem tudom, hogy Gyurcsány Ferenc mennyire gondolta át azt, hogy az általa Orbán Viktorról megszerzett információt az éppen alkalmas időpontban játszotta-e ki, de az biztos, hogy nagyon súlyos váddal illette őt, ami ha igaz, akár megpecsételheti a kormányfő jövőjét. A politikus szerint a kormányfőt az oroszok korrupciós vádak miatt zsarolják. Ezért néhány héttel korábban arra szólította fel Orbánt, hogy 72 órán belül perelje be őt ezért az állításáért, mert ha nem ezt teszi, akkor elismeri azt, hogy igazak ezek a vádak. Gyurcsány elmondása szerint már korábban információt szerzett arról, hogy Orbánnak korrupciós ügyei vannak, de azt akkor nem tekintette bizonyító erejűnek. Nemrégiben azonban közvetítőkön keresztül betekintést nyerhetett egyes dokumentumok másolatába, amelyek hitelesítik a sok évvel korábbi közlést. Hát, mit mondjak, elég szövevényes és már-már krimibe illő információszerzésnek lehettünk itt a tanúi.

Még mielőtt elemezném a fentieket, rögzítenem kell azt, hogy ezzel a húzással Gyurcsány ismét felélesztette a két politikus közötti párharcot, és talán abban reménykedik, hogy amint 2006-ban történt, ismét le fogja söpörni Orbánt a politikai porondról. Csakhogy ma már egészen más a politikai helyzet, hiszen a Fidesz hosszú évek után is vezeti a közvélemény kutatások pártpreferencia listáját. Ezzel szemben a DK-t, tehát Gyurcsány pártját csak 3 és 5% között mérik. Tehát óriási a különbség a két politikus mögött álló tömeg között, amit azért nem lehet figyelmen kívül hagyni, hiszen ez ab ovo befolyásolja a probléma egyéni megítélését. A Fideszhez hű választók ugyanis egy csúnya vádaskodásnak fogják tekinteni Gyurcsány állításait, míg a balliberális oldal talán hinni fog neki. Érzi és tudja ezt Orbán Viktor is, és az ügy kapcsán egyszerűen nem veszi komolyan Gyurcsány vádjait. Az egyik interjúja során azt állította, hogy Gyurcsánynak nem jogi segítségre van szüksége, hanem és ezt már én gondolom hozzá, orvosira...

KÖZTULAJDONÚ CÉGEK KORÁBBAN SOHA NEM FINANSZÍROZTAK KÖZVETLENÜL POLITIKAI KOMMUNIKÁCIÓT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Sepsi Tibor
2017.05.12.


A szellős magyar párt- és kampányfinanszírozási viszonyok közt az állami cégek mindig fontos, de eddig csak közvetett szerepet játszottak a mindenkori kormánypártoknak kedves politikai üzenetek megjelenítésében. Most viszont minden jel arra mutat, hogy az MVM-mel az Orbán-kormány közvetlenül finanszíroztathat közpénzből nyílt politikai kommunikációt. Nyilván nem azért, mert a kormányközeli magánvállalkozók ne tudnának bármikor összedobni a CÖF-nek félmilliárdot, hanem inkább azért, mert ha valami közpénzből is mehet, akkor ezt miért ne tennék meg.

Arra senki fel se kapja már a fejét, ha a legnagyobb állami tulajdonú cégek választási kampányidőszak előtt felpörgetik a hirdetési kampányaikat a kormánybarát felületeken. Az adott cég üzleti érdekeivel indokolhatatlan média- és hirdetésvásárlás is akkor volt talán utoljára hírértékű, amikor Torgyán József minisztériumának a lakosság felé semmiféle szolgáltatást nem végző cégei hirdettek lassan két évtizede az akkor Torgyán doktor elnöksége alatt álló Fradi hirdetőtábláin.

Ugyanígy bevett gyakorlat az is, hogy az állami cégek (köztük az elmúlt években százmilliárdos játékosként az MVM-Szerencsejáték Zrt.-Magyar Posta triászt ezen a területen leköröző Magyar Nemzeti Bank) “társadalmi felelősségvállalási programjaiban” első látásra is könnyű azonosítani a kormányzati holdudvar aktívan politizáló szereplőit.

Egy határt azonban a köztulajdonú cégek eddig sohasem léptek át: nem finanszíroztak közvetlenül politikai kommunikációt.

Ennek a visszafogottságnak, úgy tűnik, mára vége. A HVG április végi értesüléseit visszaigazoló tegnapi MVM-válasz ugyanis egyértelművé teszi, hogy a Civil Összefogás Fórum (CÖF), pontosabban az annak szervezeti hátterét adó Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) 508 millió forintot kapott tavaly egy 2017. november végéig szóló támogatási szerződés keretében az MVM-től.

A CÖKA friss “tisztázó”, valójában inkább csak további kérdéseket felvető közleménye szerint ugyanakkor az összeg 400 millióra nettósodott 27% áfafizetési kötelezettség mellett. Már ezt sem értjük, ugyanis az MVM egyértelműen támogatásról beszélt, ami csak közhasznú szervezetnek nyújtott adomány lehet, hiszen még arról is nyilatkoztak, hogy ez 101,6 millió forinttal csökkentette az adóalapjukat.

Ehhez képest lehetetlennek látszik, hogy a támogatás ellenérték fejében adott juttatás legyen, így áfát kelljen utána fizetni...

KI VÁLLALJA VÉGRE A FELELŐSSÉGET A GÖDI SPECIÁLIS OTTHON EMBERTELEN KÖRÜLMÉNYEIÉRT?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.05.12.


Ha eddig reménykedtünk abban, hogy a gödi Topház Speciális Otthonban történtek végre fordulópontot hoznak a szociális ellátórendszer megreformálásában, akkor most üljünk vissza a helyünkre, hajtsuk a fejünket a térdünkre, és kezdjünk el csendesen elmélkedni azon, mégis minek kéne még történnie ahhoz, hogy ez a kormány felfogja végre: nem lehet emberi életekkel ennyire felelőtlenül játszani!

Kicsivel több, mint egy hete hozta nyilvánosságra a Mental Disability Advocacy Centre (MDAC) a Topház Speciális Otthonban tapasztalt embertelen körülményekről szóló jelentését.

Azon melegében el is távolították az igazgatót az otthon éléről, és vizsgálatot rendeltek el az ügyben, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig egy semmitmondó közleménnyel reagálta le az esetet. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere mindeközben hallgatott.

Megszólalt viszont helyette Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, aki viszont az elképzelhető legembertelenebb választ adta: szerinte a fényképeken látható borzalmak nem bizonyítják, hogy az intézményben meg is történik az a sok csúf dolog, illetve egészen pontosan úgy fogalmazott, „amit az MDAC vélt látni, az nincs”. És mivel a szervezet engedély nélkül ment be az otthonba, így illegálisan fényképezett, nem volt joga ahhoz, hogy a gyerekek beleegyezése nélkül róluk fotót készítsen, és azt a gyámok engedélye nélkül közzétegye. És – szólt az államtitkári tételmondat – „jogsértésen keresztül nincs jogérvényesítés.” S mindezeken felbátorodva a Topház még feljelentést is tett az MDAC ellen, mégpedig képek jogosulatlan készítése miatt...

FELSÉGSÉRTENI MEGYÜNK

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2017.05.13.


Győztünk. A bíróság megsemmisítette a rendőrség tiltó határozatát, így aztán ma meglátogatjuk a Gecit budai otthonánál a Cinege úton.

Hogy miért? Elsősorban azért, hogy érezze a törődést. Ez a Rezsim minimum könyékig belemászott mindannyiunk magánszférájába. Hát akkor mi is vigyük házhoz a véleményünket, nemde. Ne tudhassa magától távollévőnek a Népet a Keresztapa, szokja csak a gondolatot, hogy tudjuk, hol lakik, és lássa: nem félünk odamenni. Felépítette a fortélyos félelem országát, ezzel szemben pedig csak egy dolgot tehetünk: saját példánkkal mutatjuk meg, hogy nem szabad félni.

Másrészt azért megyünk házhoz, hogy kitapossuk az utat azoknak, akik a legkomolyabb tömeget képviselik: az egyetemistáknak. A lelkekben a CEU-botrány óta zajló forradalom az ifjúság ébredése. Nélkülük nem lehet diktátort elűzni, és erre láthatóan teljes tömegükben ráébredtek. Eddig nem szerveztek a Cinege útra tüntetést, tán tartottak attól, ami be is következett: Budapest Rendőrfőkapitánya megtiltotta a demonstrációt. De továbbvittük a dolgot, a fellebbezést itt a blogban írtam meg pár napja, és nekem adott igazat a Fővárosi Közigazgatási Bíróság...

AZ EURÓPAI NÉPPÁRTBAN A KÉPVISELŐK TÖBBSÉGÉNEK KEZD ELEGE LENNI ORBÁN VIKTORBÓL - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.05.13.


Magyarország könnyen kimaradhat az unió belső magjából- figyelmeztet az FT. Egy konzervatív amerikai elemző közben arról ír, hogy politikai vákuum alakult ki Kelet-Európában: az új amerikai vezetés nem tudja érvényesíteni törekvéseit. Viszont az Európai Néppártban mind többen unják Orbán pávatáncát és a poltikust idehaza is egyre gyakrabban bírálják konzervatív gondolkodók. Soros Györgytől nagyon szívesen megszabadulna a kormányfő, de ugyanígy van ezzel a tekintélyelvű macedón jobboldal is.

FT

Az európai vízió visszaszorul a magországokra, a brit kiválás és a bővítési fáradtság a további integrációt fenyegeti. Vagyis az unió zsugorodik, legalábbis politikai értelemben. Először is Oroszországot nagyobb árok választja el a nyugattól, mint valaha, mégpedig a demokrácia, a polgárjogok és a jogállam ügyében vallott, alapvetően eltérő nézetek miatt. Nem lehet megmondani, miként lehetne áthidalni ezt a szakadékot, legalábbis amíg a tekintélyelvűség és a kleptokrácia jellemzi Putyin uralmát. Hasonlóan nagy távolság alakul ki Törökország és az EU között is Erdogan Putyin-típusú despota rendszere miatt. A Balkán nagy része szintén ki van téve annak a veszélynek, hogy kívül kerül a jövő politikai Európáján. Ugyanakkor a Brexit miatt megnő a németek és a franciák súlya. A magyarok, lengyelek és szlovákok attól tartanak, hogy könnyen kívül rekednek az élenjáró országok körén, ha nem euróövezeti tagként érzékenyen reagálnak a szuverenitás kérdésében, illetve a védelem és a migráció ügyében nem csatlakoznak a közös kezdeményezésekhez. Ezért övezi vita a többsebességes Európa javaslatát.

CNS News

A CEU körüli csata mutatja, hogy az Egyesült Államok elvesztette befolyását Európában. A szerző, a konzervatív washingtoni Heritage Foundation elemzője szerint erre a bizonyíték a kontinens keleti fele, ahol még mindig azok diktálják az amerikai külpolitikát, akiket Obama nevezett ki, miközben szenátorok dühös vitába keveredtek a harcias Orbán Viktorral. A 11 republikánus és demokrata törvényhozó még a múlt hónapban levélben fejezte ki aggodalmát a magyar kormányfőnek, mert úgy látják, hogy az új törvény az egyetem létét fenyegeti. McCain és a többiek az üzenetben nem említették Sorost, annál inkább a miniszterelnök, aki válaszában azt hangoztatta, hogy az üzletember és a civil szervezetek állnak a Magyarország elleni dezinformációs kampány mögött. Ugyanakkor az is tény, hogy a tengerentúlon sok tudós csatlakozott a szenátorok véleményéhez, mármint hogy a törvény kedvezőtlenül hathat ki a tanszabadságra.

Orbánt ugyanakkor nehéz meggyőzni. Joggal próbálja megmenteni a magyar függetlenséget az unió túlkapásaival szemben. Viszont kokettál Putyinnal, aki Amerika és a nyugat ellenfele. A jelek szerint az amerikai politikát Kelet-Európa kapcsán Hoyt Brian Yee külügyi helyettes államtitkár tartja kézben, akit még az előző elnök nevezett ki. Keményen lép fel nem csak Magyarországgal, hanem Macedóniával és Albániával szemben is. Változatlanul baloldali politikusokat és ügyeket támogat a régióban, a Fehér Ház, a Nemzetbiztonsági Tanács, de még a saját miniszterének a jóváhagyása nélkül is. Az elemzés úgy zárul, hogy a fontos helyekre hozzáértőket kell delegálni, mert ne felejtsük: az 1. világháború a Balkánon tört ki...